Apa itu streptokokus? Streptococci adalah sekumpulan besar mikroorganisma yang meluas di alam semula jadi. Kumpulan ini merangkumi spesies patogen dan bukan patogen untuk manusia dan haiwan, yang disatukan dalam satu genus mengikut ciri morfologi.

Ejen penyebabnya adalah Streptococcus pyogenes Rosenbach, yang pertama kali dijelaskan oleh Ogston pada tahun 1881. Cocci bulat atau ovoid yang terletak dalam rantai pendek atau panjang.

Pengkelasannya sangat sukar, dan setakat ini masalah ini akhirnya tidak dapat diselesaikan. Rosenbach mengasingkan sekumpulan streptokokus pyogenik (St. Pyogenes). Kemudian didapati bahawa St. pyogenes boleh menyebabkan hemolisis apabila tumbuh pada media nutrien pepejal dengan darah. Mengikut sifat pertumbuhan media darah, Schottmüller membahagikan streptokokus kepada tiga kumpulan:

-Hemolitik (St. Haerriolyticus).
-Hijau (Stg. Viridans).
-Bukan hemolitik (Str. Anhaemolyticus).

Streptosida geomolitik kemudian. dipanggil streptokokus jenis β, hijau - jenis α dan bukan hemolitik - jenis γ. Pada masa ini, klasifikasi streptokokus Lansfield hemolitik semakin meluas, yang mana streptokokus dibahagikan kepada 12 kumpulan serologi: A, B, C, D, E, F, G, H, K, L, M, N. Pembahagian ke dalam kumpulan ditentukan oleh kewujudan masing-masing kumpulan antigen khusus kumpulan polisakarida berbeza dengan antigen kumpulan khusus kumpulan lain.

Pengelasan Lansfield

Ia terutamanya mempengaruhi streptokokus β-hemolitik. Namun, ternyata sebilangan kumpulan termasuk jenis γ (bukan hemolitik). Oleh itu, sebagai contoh, hampir separuh daripada kumpulan B, sebahagian daripada strain yang tergolong dalam kumpulan D (enterococci), dan semua jenis kumpulan N (Str. Lactis) adalah bukan hemolitik. Kumpulan C, selain hemolitik, termasuk streptokokus., Memberi α-hemolisis (hijau). Sebilangan besar streptokokus - jenis α dan γ - masih tidak memasuki 12 kumpulan yang dijelaskan oleh Lansfield, Heir, dan penulis lain..

Kumpulan B-hemolitik A adalah patogen bagi manusia.Penyertaan kumpulan lain dalam penyakit manusia diabaikan. Dalam beberapa kes, kumpulan C dan G dijumpai pada radang amandel ringan, demam merah dan eritis. Strain tunggal kumpulan B juga boleh menjadi patogen bagi manusia.Kelompok D dalam beberapa kes didapati dalam darah pesakit dengan endokarditis subakut. Nilai patogen bagi manusia dari streptokokus kumpulan lain belum dapat ditentukan.

Streptokokus hemolitik

Streptokokus hemolitik kumpulan A, serta sebahagian daripada streptokokus hemolitik kumpulan C dan G, terbahagi kepada 46 jenis serologi (42 jenis serologi tergolong dalam kumpulan A, 3 jenis untuk kumpulan C dan 1 jenis untuk kumpulan G). Streptococci dari pelbagai jenis serologi berbeza dengan antigen spesifik jenis (M dan T). Dengan radang amandel, demam merah, erysipelas, serta penyakit purulen dan septik, streptokokus dari setiap jenis di atas dapat dikesan.

Streptokokus hijau

Streptokokus penghijauan (jenis α) juga patogen bagi manusia, walaupun virulensinya jauh lebih rendah untuk manusia dan haiwan. Pada manusia, mereka dijumpai pada lesi septik yang berkaitan dengan jangkitan gigi pada fokal, dan juga pada endokarditis septik subakut..

Streptokokus bukan hemolitik (jenis γ)

Hampir tidak patogen kepada manusia. Streptokokus hemolitik patogen untuk manusia dicirikan oleh keupayaan untuk mengeluarkan sejumlah produk toksik: toksin eritrogenik, O- dan S-streptolysin, fibrinolysin, hyaluronidase, leukocidin. Keupayaan untuk melepaskan bahan toksik dalam kultur streptokokus yang berbeza dinyatakan tidak sama. Tidak semua budaya dapat mengasingkan setiap produk toksik yang disenaraikan..

Toksin eritrogenik streptokokus hemolitik memainkan peranan penting dalam patogenesis demam scarlet. Sindrom demam scarlet primer terutamanya toksikosis yang disebabkan oleh toksin eritrogenik streptokokus hemolitik. Streptolysin, fibrinolysin, leukocidin dan hyaluronidase adalah faktor yang menentukan keupayaan streptokokus untuk meresap ke dalam tisu dan merebak di dalam tubuh pesakit..

Berikut adalah senarai streptokokus yang dijelaskan oleh pelbagai doktor, kedua-duanya termasuk dan tidak termasuk dalam klasifikasi Lansfield:

 • Str. haemolyticus (jenis β), kumpulan Lansfield A, dengan 42 spesies serologi. Ejen penyebab demam scarlet yang paling biasa dan penyakit streptokokus manusia yang lain;
 • Str. haemolyticus (jenis β), kumpulan B oleh Lansfield.

Ejen penyebab mastitis pada lembu boleh menyebabkan proses supuratif pada manusia. Beberapa strain tidak dapat menyebabkan hemolisis..

 • Str. haemolyticus (jenis β), kumpulan C oleh Lansfield
 • Engelbrecht, 1936; Str. eku Sand et Jensen; Str. Spesies bebas termasuk dalam kumpulan Lansfield C. Patogen untuk kuda dan manusia. Sebilangan strain berwarna hijau (jenis α)
 • Str. haemolyticus (jenis β dan γ), kumpulan D oleh Lansfield. Ini termasuk streptokokus β-hemolitik yang diasingkan dari keju dan usus manusia, serta enterokocci non-hemolitik dan streptokokus bukan hemolitik. Diasingkan dari susu
 • Str. haemolyticus (jenis β), kumpulan E oleh Lansfield. Diasingkan dari susu lembu.
 • Str. haemolyticus (jenis β), kumpulan L oleh Lansfield. Sinonim: Str. sp. Long et Bliss, kumpulan I. Dijumpai dalam proses keradangan pada nasofaring, saluran genital dan abses subkutan.
 • Str. haemolyticus (jenis β), kumpulan L oleh Lansfield. Patogenik kepada manusia.

Streptococci memainkan peranan besar dalam patologi manusia, sebagai patogen pelbagai penyakit, ini termasuk:

 • Penyakit kulit: impetigo, ectima, bisul, carbuncles, pemphigus bayi baru lahir, intertrigo, seborrea corporis, paronychia.
 • Penyakit pernafasan: faringitis, rinitis, radang paru-paru, empyema, radang paru-paru.
 • Jangkitan luka dan jangkitan purulen: penyembuhan luka, osteomielitis, periostitis, abses, dahak, limfadenitis dan limfangitis, otitis, artritis.
 • Proses septik: septikemia dan piemia, kroniosepsis, jangkitan fokal, endokarditis, polyserositis.
 • Meningitis.
 • Erysipelas, phlegmon.
 • Epidemik, stomatitis erosif berjangkit.
 • Rheumatisme.
 • Sakit tekak.
 • demam scarlet.

Juga, proses keradangan saluran gastrointestinal (enteritis, peritonitis, apendisitis), saluran kencing dan genital (nefritis, sistitis, jangkitan selepas bersalin), dan lain-lain juga boleh disebabkan..

Sebagai tambahan, streptokokus sering menjadi penyebab komplikasi purulen sekunder dalam pelbagai penyakit berjangkit. Mereka juga memainkan peranan besar dalam patogenesis demam merah dan rematik, walaupun peranan etiologi mereka dalam penyakit ini tidak dapat dibuktikan secara pasti..

Peranan utama penyakit manusia tergolong dalam streptokokus hemolitik. Mereka adalah agen penyebab penyakit yang dicirikan oleh jalan akut dan kecenderungan penyebaran cepat patogen dalam tisu.

Streptokokus hemolitik adalah agen penyebab penyakit seperti:

 • erysipelas;
 • angina;
 • sepsis streptokokus akut;
 • jangkitan luka;
 • endokarditis ulseratif;
 • kahak;
 • abses;
 • sebilangan penyakit kulit.

Tidak seperti penyakit yang disebabkan oleh streptokokus hemolitik, penyakit yang disebabkan oleh hijau dicirikan oleh perjalanan yang perlahan, subakut dan bahkan kronik, kurang kerosakan pada organ dan tisu yang terjejas. Ini termasuk kroniosepsis, endokarditis ketuat, jangkitan fokus pada rongga mulut, endokarditis septik subakut.

Dalam patogenesis demam merah, hanya streptokokus hemolitik kumpulan A dan B yang relevan, dalam kes yang jarang berlaku, kumpulan C dan D, menghasilkan toksin eritrogenik. Dengan rematik, bersama dengan streptosida hemolitik., Hijau.

Streptokokus bukan hemolitik biasanya adalah saprophytes. Mereka dijumpai dengan konsisten dalam usus orang yang sihat, mereka berulang kali dijumpai dalam pelbagai keadaan patologi, dalam beberapa kes septikemia dan dalam kes rematik individu, dengan sembelit luka, dengan sistitis, penyakit kuning katarrhal, sirosis. Namun, tidak ada bukti yang jelas mengenai peranan mereka dalam penyakit ini..

Patogenesis penyakit sangat kompleks. Ini ditentukan bukan hanya oleh faktor virulensi dan toksik, tetapi juga oleh perbezaan imunobiologi pada orang yang terdedah kepada jangkitan, dan, di samping itu, bergantung pada pintu masuk jangkitan.

Oleh itu, jangkitan pada faring dengan streptokokus, yang tidak mengeluarkan toksin eritrogenik, menyebabkan angina. Angina juga berkembang akibat jangkitan pada streptokokus toksigen pada orang yang mempunyai imuniti antitoksik. Pada orang yang tidak mempunyai imuniti antitoksik, demam berdarah mungkin timbul akibat jangkitan faring dengan strain streptokokus beracun.

Jangkitan kulit dengan streptokokus hemolitik

Ini membawa kepada kemunculan sejumlah penyakit kulit, yang gambaran klinikalnya jelas ditentukan oleh ciri-ciri makro dan mikroorganisma..

Telah diketahui bahawa hemolitik strept. dicirikan oleh kemampuan untuk membuat alergi tertentu, yang merupakan faktor penting dalam patogenesis penyakit seperti demam merah, eripelas dan rematik. Mekanisme intim patogenesis penyakit streptokokus, yang menentukan perkembangan pelbagai sindrom klinikal akibat jangkitan dengan patogen yang sama, belum dipelajari dengan cukup. Sebilangan besar penyakit dicirikan oleh fakta bahawa mereka tidak meninggalkan imuniti yang ketara terhadap jangkitan semula atau bahkan menimbulkan peningkatan kerentanan dan kecenderungan untuk kambuh (misalnya, eripelas).

Ini sesuai dengan pengetahuan kita tentang imuniti antimikroba dalam jangkitan streptokokus sebagai imuniti, yang dibatasi oleh jenis streptokokus dan tidak cukup jelas. Ini juga sesuai dengan sifat streptokokus di atas untuk memekatkan organisma yang dijangkiti, menyebabkan alergi. Dalam kes apabila komponen utama imuniti dengan strept. penyakit ini adalah imuniti antitoksik - kuat dan tahan lama (demam merah).

Diagnosis makmal penyakit streptokokus didasarkan pada pemeriksaan bakterioskopi atau, lebih baik, bakteriologi. Dengan diagnosis pembezaan radang paru-paru streptokokus dengan pneumonia akut dengan asal yang berbeza (wabak paru-paru, Friedlander pneumonia), ujian biologi disyorkan.


Punca jangkitan streptokokus

Punca jangkitan streptokokus selalu orang - pembawa sakit atau sihat. Dalam beberapa kes, autoinfeksi adalah mungkin, misalnya, jangkitan pada kulit atau permukaan luka dengan streptokokus yang terletak di kerongkong. Jangkitan paling kerap berlaku melalui jangkitan udara (radang amandel, demam merah), jangkitan boleh berlaku dengan produk makanan, terutama susu (sakit tekak makanan, wabak susu demam merah). Penularan jangkitan juga boleh berlaku melalui perkara-perkara yang terdapat pada penggunaan pembawa streptokokus yang sakit atau sihat, serta pencemaran tangan.

Rawatan untuk jangkitan streptokokus

Ia berbeza-beza dan bergantung pada sifat penyakit ini. Peranan besar dimainkan oleh penggunaan antibiotik, ubat kemoterapi: penisilin, streptosida, sintomisin, "streptospirt". Rawatan dengan ubat ini harus diteruskan setelah penurunan suhu selama 3-4 hari lagi. Memandangkan kecenderungan erysipelas kambuh, terapi desensitisasi disarankan. Dalam beberapa kes, dengan jangkitan purulen dan luka, campur tangan pembedahan ditunjukkan; Penyinaran ultraviolet permukaan yang terjejas dengan lampu kuarza memainkan peranan penting. Kaedah pencegahan khusus belum dikembangkan, kecuali kaedah pencegahan demam merah..

Pencegahan

Kaedah pencegahan yang tidak spesifik terutama bertujuan untuk memerangi jangkitan yang ditularkan oleh titisan udara. Ini termasuk: rejimen yang betul di hospital dan kemudahan penjagaan anak, menghilangkan sumber jangkitan dari pasukan, penggunaan lampu ultraviolet untuk pembasmian kuman udara, serta penggunaan bioadit untuk pencegahan jangkitan parasit - khususnya, Kompleks Biocleasing.

Kompleks tumbuhan semula jadi penyediaan Biocleasing mempunyai kesan antibakteria pada tubuh - ia merosakkan mikroorganisma gram-positif dan gram-negatif. Ia adalah agen antijamur yang boleh dipercayai yang, semasa membersihkan badan dari parasit, mempunyai aktiviti antiprotozoal dan anthelmintik yang tinggi. ubat berkesan pergaduhan terhadap nematod (filarias, rata dan cacing pita, cacing gelang) dan anti-schistosomiasis, anti-kulat, anti-malaria, anti-trichophytosis, trypanocidal, parasit dan kulat lain, pergaduhan bacterioses (leptospira, staphylococcus, streptococcus, streptococcus, streptococcus, streptococcus.

Berkaitan dengan jangkitan streptokokus yang mempunyai jalan penularan lain daripada titisan udara, pemeliharaan kebersihan diri dengan teliti, terutama kebersihan kulit, serta rawatan pesakit tepat pada masanya memainkan peranan penting. Dalam bidang kebersihan diri, hasil yang sangat baik ditunjukkan oleh sabun bakteria Fitolon berdasarkan pes klorofil-karotena konifer.

Streptokokus

Streptococcus tergolong dalam mikroorganisma patogenik, gram positif yang bersyarat. Terdapat betul-betul setiap orang di dalam badan, sama ada orang dewasa atau kanak-kanak. Contohnya, boleh di hidung, di kerongkong, di dalam usus, dan sebagainya. Tetapi sampai beberapa saat dia tidak menampakkan dirinya dengan cara apa pun, tetapi begitu dia terkena demam (supercool), dia segera mulai aktif dan menjadi sumber utama banyak penyakit berjangkit, seperti tonsilitis dan selesema.

Mereka mendapat etnonim asal dari kata-kata Hellenistik "manik" dan "rantai", kerana jika anda memeriksanya dengan teliti di bawah ultramikroskop, mereka kelihatan seperti itu.

Jenis Streptococcus

Yang paling biasa adalah Staphylococcus aureus, saprophytic dan epidermal. Dan, secara umum, mereka dikira dalam 40 jenis, yang terbahagi kepada tiga jenis:

 1. Penghijauan alfa.
 2. Streptokokus beta hemolitik.
 3. Gamma streptococcus.

Streptococci yang tergolong dalam subkumpulan ke-2 disebut "pyogenic." Mereka menyebabkan penyakit seperti:

 • "Erysipelas" (pada orang biasa terdengar seperti "Erysipelas");
 • "Streptoderma";
 • "Demam scarlet";
 • "Paratonsillitis", "penyakit periodontal";
 • "Pneumonia".

Selain gangguan ini, diagnosis seperti: "keracunan darah", "penyakit jantung rematik", "limfadenitis", "meningitis", "agalaktia" dapat memprovokasi.

Untuk membuat diagnosis, pesakit perlu menjalani pemeriksaan penuh di institusi perubatan khusus.

Punca jangkitan

Pengedar utama, sebagai peraturan, adalah orang yang sakit. Anda boleh dijangkiti dengan cara berikut:

 1. Dengan cara isi rumah (menyentuh perkara pesakit).
 2. Titisan udara (ciuman, bersin, batuk).
 3. Dengan cara menegak (jangkitan dari ibu ke janin).
 4. Tidak dilindungi secara seksual pada orang dewasa.
 5. Produk yang dicuci dengan buruk, pinggan kotor.

Kekebalan yang lemah menjadi asas jangkitan pada streptokokus dan staphylococci.

Streptokokus bacillus pada bayi disebarkan melalui mainan, tangan yang tidak dicuci, penyakit kulit bernanah dan melalui yang telah dijelaskan sebelumnya. Dengan kaedah serupa, staphylococcus disebarkan. Oleh itu, kanak-kanak harus selalu mempunyai tangan yang bersih dan ruang permainan yang bersih.

Diagnosis

Adalah perlu untuk melakukan pelbagai pemeriksaan untuk mengenal pasti semua tanda yang menyumbang kepada penampilannya dengan keadaan penyakit berikutnya. Dan untuk menjelaskan tahap perkembangan fokus jangkitan dan untuk memberi amaran kepada pesakit mengenai kemungkinan berlakunya komplikasi, prosedur tambahan ditetapkan. Yaitu:

 • Ujian darah, air kencing;
 • Elektrokardiologi;
 • Pemeriksaan Sciagraphy dan ultrasound organ dalaman (buah pinggang, paru-paru dan organ lain).

Pemeriksaan bakteriologi disyorkan: kultur dahak, analisis dari amandel, dan juga dari kulit yang terkena.

Kesimpulan mengenai gangguan yang mencetuskan staphylococcus dan streptococcus disimpulkan dari gambaran klinikal keseluruhan yang sesuai..

Cara merawat streptokokus?

Terapi dijalankan hanya oleh orang yang pengkhususannya sesuai dengan format penyakit ini. Oleh itu, pakar dermatologi mengawasi erysipelas, pakar bedah menangani spondylitis, pakar urologi menangani sistitis. Tidak disarankan untuk mengubat sendiri, walaupun maklumat tersebut tersedia untuk umum, rawatan hanya dilakukan oleh doktor!

Rawatan etiotropik (penghapusan akar penyebab) terdiri daripada mengesyorkan ubat kategori penisilin: "Ampicidin", "Amoxillat", "Oxacillin", "Benzylpenicillin", "Bicillin-5" dan apa yang diresepkan oleh doktor.

Ini adalah satu-satunya ubat antibiotik seumpamanya, yang mikroorganisma tidak dapat memperoleh asasnya. Sekiranya pesakit mempunyai alergi terhadap mereka (intoleransi individu), oleandomycin, eritromisin dan ubat lain yang tergolong dalam kategori "macrolide" diresepkan.

Dalam penyetempatan jenis dan tahap penyakit, persiapan untuk pentadbiran oral atau pentadbiran intramuskular ditetapkan, prosedur dilakukan sekurang-kurangnya empat kali sehari, serta untuk penyakit virus lain: tonsilitis, influenza, jangkitan pernafasan akut dan jangkitan virus pernafasan akut. Tempoh kursus adalah dalam sepuluh hari. Sekiranya jangkitan streptokokus berkembang di nasofaring, bilas laring dengan komposisi furatsilin ditetapkan (beli di farmasi dan cairkan mengikut arahan).

Untuk rawatan penyakit berjangkit pada bayi, anda perlu menghubungi klinik tempatan di mana rawatan perubatan yang berkelayakan akan diberikan. Untuk menyahtoksin, disyorkan untuk minum lebih banyak air, menguatkan saluran darah (ambil asid askorbik). Untuk menurunkan suhu, gunakan antibiotik tidak lebih dari 3 hari. Sekiranya demam berterusan, berjumpa doktor.

Gejala dan jenis penyakit

Selalunya terdapat spesis seperti:

demam scarlet

Gejala: peningkatan suhu badan, kelesuan, kehilangan selera makan, sakit tekak semasa menelan makanan, air liur, bercakap. Selepas secara harfiah 6-12 jam, pustula mula muncul di bahagian atas badan, kaki dan tangan. Selama 2-3 hari sakit, mereka memenuhi seluruh badan. Mereka hilang hanya selama 14 hari, iaitu lebih dekat dengan pemulihan.

Angina

 • Intensifikasi kelenjar. Mereka mempunyai folikel, plak bernanah;
 • Demam, menggigil;
 • Keletihan;
 • Sakit kepala;
 • Sensasi sesuatu orang luar di kerongkong;
 • Sakit sendi.

Bakteria patogen dapat memprovokasi penyakit, menembusi jauh ke dalam nasofaring.

Ini akut dan, sebagai peraturan, sukar, ini dapat ditentukan oleh tanda-tanda berikut:

 • Haba. Ia mencapai kadar tinggi (39-40 ° C);
 • Sakit kepala yang tidak dapat ditanggung;
 • Kekeliruan, kecelaruan;
 • Kelemahan, demam, sakit otot.

Simptom utamanya adalah lesi kulit. Dalam kes yang teruk, lepuh dan pendarahan muncul.

Osteomielitis

Proses keradangan berlaku di sumsum tulang. Akibatnya, sumsum tulang nekrotik, dan abses berlaku di tempat ini, yang cenderung pecah.

Sepsis

Seperti biasa, ini berlaku pada orang dengan pertahanan imun badan yang berkurang dengan ketara, akibatnya "septikopemia" berkembang - ini adalah ketika streptokokus menyebar dari fokus utama melalui aliran darah atau "septikopi" - fokus radang baru terbentuk di tempat yang berbeza.

Pencegahan dan Langkah berjaga-jaga

 1. Perhatikan dengan berhati-hati dan kebersihan diri semasa berkomunikasi dengan pesakit, terutamanya jika orang ini adalah anggota keluarga. Untuk keyakinan yang lebih besar terhadap keselamatan mereka sendiri, adalah perlu untuk mengasingkannya di ruangan lain dan menyediakan barang keperluan pertama, sehingga kertas tandas yang terpisah, belum lagi sapu tangan yang boleh dilupuskan dengan segera..
 2. Selepas berjalan kaki, melakukan perjalanan dengan pengangkutan awam, menghubungi haiwan dan sebagainya, basuh tangan anda dengan sabun.
 3. Untuk membebaskan badan daripada jangkitan atau langkah pencegahan, ambil antibiotik yang tergolong dalam kumpulan penisilin selama sepuluh hari. Tetapi sebelum itu, perlu berunding dengan pakar, tetapi atau, dalam kes yang melampau, ada baiknya membiasakan diri dengan arahan yang dilampirkan untuk ubat ini jika mustahil untuk membuat lawatan ke klinik. Anda boleh mendapatkan cadangan daripada ahli farmasi yang berpengalaman, tetapi lebih baik pergi berjumpa doktor.

Perlu diingat bahawa untuk mencegah jangkitan, perlu mematuhi syarat-syarat kebersihan dan kebersihan yang berlaku di hospital, klinik, hospital bersalin, sekolah, tadika, dan sebagainya..

Di rumah, anda harus selalu berventilasi, jika boleh, merawat dengan kuarza, melakukan pembersihan total bersama dengan agen pembersih dan pembasmi kuman.

Terutama tindakan ini mesti dilakukan di bilik tempat orang yang dijangkiti berada sekarang, tetapi sebelum anda masuk, disarankan memakai topeng dan sarung tangan khas. Selepas menuai, rawat badan dengan teliti.

Apa ramalannya?

Perjalanan perkembangan jangkitan streptokokus bergantung pada tahap dan bentuk penyakit yang berterusan. Hasilnya dibenarkan oleh penyerapan endotoksin, yang muncul semasa pemusnahan mikroorganisma patogen. Ini menyumbang kepada perkembangan alahan, penyakit giok, penyakit jantung reumatik dan kolagenosis, yang, pada gilirannya, boleh berlaku baik dalam bentuk ringan maupun dalam bentuk kambuh..

Apakah perbezaan dan bagaimana staphylococcus dan streptococcus dirawat?

Staphylococcus aureus dan streptococcus adalah mikrob patogen bersyarat yang menyebabkan bahaya kepada tubuh hanya dalam keadaan tertentu. Bahaya disusun oleh komponen mikroorganisma dan produk metaboliknya (enzim, toksin, hemolysins). Penurunan pertahanan memberi dorongan kepada perkembangan dan penyebaran jangkitan patogen.

Apakah perbezaan antara staphylococcus dan streptococcus

Bakteria coccal dicirikan oleh ukuran bentuk bulat atau bujur yang sama, yang:

 • jangan membentuk pertikaian,
 • tidak bergerak,
 • boleh wujud di persekitaran berasid.

Perbezaan utama mereka:

 • Mentol Staphylococcus dikelompokkan dalam bentuk yang menyerupai cabang buah anggur (nama mikroorganisma dalam bahasa Yunani bermaksud "tandan"). Jarang dijumpai bentuk berpasangan atau tunggal. Kadang-kadang beberapa bakteria membentuk kapsul di mana tidak ada pemisahan ke dalam sel-sel individu, tetapi fungsi pembiakan dipelihara,
 • streptokokus selalu membina rantai yang betul atau bentuk L,
 • staphylococcus menyebabkan penyakit berbahaya hanya dengan latar belakang penurunan imuniti dan menyebabkan penyakit wabak yang menjangkiti banyak orang pada musim sejuk tahun ini.

Menurut statistik, 80% dari semua selsema disebabkan oleh streptokokus.

Pencirian mikroorganisma oportunistik

Staphylococcus

Bahaya bagi orang adalah 3 jenis bakteria dari 14 yang hidup di membran mukus orang yang sihat:

 1. Staphylococcus aureus - bakteria menyebabkan lebih daripada 100 penyakit yang berbeza. Jangkitan tahan terhadap ubat-ubatan penting, termasuk antibiotik.
 2. Staphylococcus epidermis - mempengaruhi orang yang lemah melalui lapisan atas kulit, integriti yang terjejas akibat operasi perubatan. Bakteria dapat meresap ke dalam darah melalui permukaan luka yang tersebar di seluruh organ, kapal, tulang.
 3. Saprophytic staphylococcus - hidup di kulit berhampiran alat kelamin dan pada membran mukus uretra. Penyakit lebih kerap mengejar seks wanita, yang ditunjukkan oleh jangkitan sfera genitouriner, radang pundi kencing. Patologi buah pinggang sering diperhatikan..

Streptokokus

Semua bakteria streptokokus dibahagikan kepada beberapa kumpulan, kriteria pemilihan di mana kemampuan mikroorganisma memusnahkan sel darah merah dalam darah manusia:

 1. Hemolitik (penghijauan) streptokokus Alpha - tidak memusnahkan sel darah merah sepenuhnya dan tidak memprovokasi penyakit.
 2. Streptokokus beta hemolitik adalah mikroorganisma berbahaya yang mengaktifkan banyak penyakit. Mereka diklasifikasikan menjadi subkumpulan dari A hingga U, yang masing-masing menyebabkan jenis penyakit tertentu. Pertalian ditentukan dengan kaedah makmal, oleh itu pesakit mesti diuji sehingga doktor membuat diagnosis yang tepat dan menetapkan rawatan yang sesuai.
 3. Streptokokus bukan hemolitik - tidak berbahaya bagi badan.

Pengenalpastian bakteria streptococcus atau staphylococcus dalam hasil ujian menunjukkan adanya penyakit sekiranya terdapat beberapa tanda bersamaan:

 • keradangan organ yang rumit oleh kesakitan,
 • peningkatan suhu badan hingga 38-40 ° C, demam akut,
 • keracunan umum badan oleh toksin (kelemahan otot, sakit pada sendi dan tulang, sakit kepala),
 • kehadiran fokus purulen.

Penyakit yang disebabkan oleh mikroorganisma

Dalam keadaan yang baik, staphylococci boleh menyebabkan patologi berikut:

 1. Keradangan purulen pada satu atau lebih folikel rambut (bisul atau karbuncel).
 2. Keradangan pada lapisan subkutan (phlegmon).
 3. Rongga purulen (abses).
 4. Keradangan dengan pembentukan nanah di kelenjar getah bening (limfadenitis).
 5. Pembengkakan permukaan luka.
 6. Pneumonia, pleurisy, bronkitis.
 7. Tonsillitis, faringitis.
 8. Sinusitis, konjungtivitis, otitis media.
 9. Gastroenteritis, kolesistitis, kolitis.
 10. Keracunan makanan.
 11. Cystitis, vulvitis, prostatitis, uretritis.
 12. Pembentukan purulen selepas operasi atau kelahiran anak.

Sekiranya bakteria memasuki aliran darah, mereka cenderung cepat meresap ke mana-mana organ badan. Akibatnya, membran di otak menjadi radang, dan sistem tulang (osteomielitis) mungkin terjejas..

Penyakit dari jangkitan staph tidak pernah menjadi bentuk kronik.

Penyakit berikut paling kerap berlaku disebabkan oleh streptokokus:

 1. jangkitan tekak: tonsilitis, demam merah, faringitis, tonsilitis,
 2. penyakit pernafasan: bronkitis, radang paru-paru,
 3. karies, periodontitis, otitis media,
 4. bernanah bernanah tisu lembut,
 5. limfadenitis, meningitis, sepsis, endokarditis,
 6. serviks, uretritis, yang terdapat pada smear pada wanita.

Penyakit streptokokus sering menyebabkan komplikasi seperti:

 • rematik, demam akut, yang bermula selepas jangkitan tekak. Sekiranya anda mengabaikan manifestasi patologi, manifestasi komplikasi pada jantung adalah mungkin,
 • artritis reumatoid,
 • percambahan dinding vaskular (vaskulitis sistemik),
 • glamerulonephritis (kerosakan buah pinggang).

Bagaimana jangkitan berlaku?

Jangkitan disebarkan dengan cara berikut:

 1. Airborne - orang yang sakit, ketika batuk, bersin, bercakap, melepaskan titisan air liur dan lendir yang dijangkiti bakteria ke persekitaran luaran. Dalam kes ini, bahan basah melambung di udara. Sekiranya imuniti dikurangkan, penyakit itu bermula.
 2. Isi rumah - titisan air liur orang sakit menetap pada barang dalaman, tempat tidur, pakaian. Walaupun kering, ia tetap toksik selama beberapa bulan..
 3. Semasa hubungan seksual.
 4. Makanan - jangkitan berlaku melalui makanan yang rosak atau disimpan dengan tidak betul.
 5. Semasa melahirkan anak dan kehamilan - dari ibu hingga bayi.

Tetapi cara untuk menyebarkan jangkitan dapat dicegah melalui pencegahan..

Gejala dan tanda jangkitan bakteria

Jangkitan dengan streptococcus dan staphylococcus dikesan dengan gejala berikut:

 • kesakitan teruk dan pembengkakan amandel di tekak dengan pembentukan lapisan permukaan kelabu,
 • demam dinyatakan oleh suhu badan dari 38 ° C,
 • menggigil, demam,
 • kelenjar getah bening yang bengkak.

Ujian air kencing dan darah menunjukkan peningkatan bilangan bakteria berjangkit.

Kaedah rawatan

Untuk menyembuhkan sepenuhnya jangkitan dengan staphylococcus atau streptococcus, adalah perlu untuk mengetahui dengan tepat jenis mikroorganisma yang bertindak sebagai sumber utama patologi. Adalah perlu untuk lulus ujian yang diperlukan, kemudian doktor yang menghadiri menetapkan terapi terapi. Perlu diingat bahawa penggunaan ubat yang tidak betul menjadikan bakteria tahan terhadap ubat, yang menyukarkan rawatan pada masa akan datang..

Untuk membunuh lebih banyak jangkitan dengan satu ubat, antibiotik tersedia, seperti Flemoxin Solutab, yang berkesan terhadap jangkitan staphylococcal dan streptococcal.

Langkah utama rawatan kompleks:

 • rehat di atas katil,
 • diet yang diperkaya,
 • pembasmian kuman premis dan sprei,
 • penurunan suhu badan,
 • penggunaan antibiotik. Dalam kes ini, anda harus minum ubat selepas pemulihan selama 3 hari lagi.

Dianjurkan untuk minum decoctions dan kompot, gunakan kumur.

Pembentukan rongga purulen dikeluarkan secara pembedahan.

Semua aktiviti harus dijalankan di bawah pengawasan dan seperti yang ditentukan oleh doktor yang hadir..

Pencegahan

Langkah pencegahan membantu mencegah pertumbuhan bakteria:

 1. Basah setiap hari di ruang tamu menggunakan pembasmi kuman.
 2. Ikuti peraturan kebersihan diri, basuh tangan dengan sabun dan air dengan bersih selepas menggunakan tandas.
 3. Menjalankan prosedur pembajaan, menjaga gaya hidup sihat.
 4. Untuk menolak dari tabiat buruk.
 5. Sekiranya terdapat kecederaan, calar, rawat permukaan yang rosak dengan antiseptik untuk mengelakkan proses radang purulen.
 6. Sekiranya seseorang jatuh sakit, dia harus keluar ke jalan hanya dengan pembalut pelindung yang menutup hidung dan mulutnya.
 7. Mengasingkan pesakit berjangkit dari penduduk lain.
 8. Periksa kakitangan hospital dengan kerap untuk jangkitan staph.

Ciri-ciri rawatan untuk jangkitan coccal berbeza kerana langkah-langkah harus diterapkan hanya dengan peningkatan pembiakan mikroorganisma ini. Sekiranya sistem imun tidak lemah, bakteria tidak membahayakan.

Apa itu streptokokus dan bagaimana merawatnya?

Kemas kini terakhir - 29 Januari 2018 jam 16:27

6 minit untuk membaca

Ramai orang tertanya-tanya, streptokokus - apa itu dan mereka bahkan tidak membayangkan bahawa ia berpose sebagai bakteria gram positif sfera yang menjalani gaya hidup parasit yang menyebabkan lesi berjangkit pada sistem manusia utama.

Mikroorganisma ini tidak mencipta spora dan praktikalnya tidak dapat dilaksanakan di persekitaran, terutama di bawah pengaruh cahaya matahari dan antibiotik.

Streptococcus adalah sebahagian daripada mikroflora semula jadi membran mukus manusia. Kumpulan bakteria yang berlainan mengisi semua jenis tisu badan dan membentuk hingga 60% mikroorganisma yang terdapat di faring, serta terkandung dalam mikroflora sistem pembiakan, perut, sistem pernafasan dan usus..

Pengelasan

Streptococci berbeza antara satu sama lain dalam jenis pemusnahan sel darah merah (sel darah merah) menjadi tiga kumpulan utama:

 • Hemolitik alfa (Streptokokus Verdant);
 • Beta Gomelitichesky (Pneumococci);
 • Bukan hemolitik.

Kumpulan streptokokus pertama dan ketiga secara praktikal tidak menyebabkan penyakit pada manusia, kerana alasan ini Beta-gomeliticheskie adalah signifikan dari sudut perubatan.

Mereka dianggap sebagai penyebab utama kebanyakan penyakit dan dibahagikan kepada 4 kumpulan:

 1. Streptokokus Kumpulan A, agen penyebab tonsilitis, rematik, nefritis;
 2. Pneumococci - penyebab utama sinusitis, radang paru-paru;
 3. Enterococci, bakteria yang memprovokasi proses endokarditis dan septik;
 4. Streptococcus kumpulan B, bertanggungjawab untuk penyakit saluran kencing dari sistem perkumuhan dan pembiakan.

Streptokokus laktik yang diasingkan secara berasingan, berkaitan dengan bakteria asid laktik yang digunakan dalam industri makanan, misalnya, untuk penyediaan minuman susu yang ditapai dan dalam rawatan kekurangan laktosa.

Bakteria ini memusnahkan beberapa mikroba berbahaya, kerana ia digunakan secara meluas untuk mencegah pecahnya anak.

Kaedah pengagihan

Punca jangkitan pada kebanyakan kes menjadi orang dengan penyakit streptokokus atau pembawa bakteria yang tidak menunjukkan gejala penyakit.

Streptococcus disebarkan oleh titisan udara, kontak, dan makanan. Kemungkinan jangkitan juga berlaku semasa hubungan seksual tanpa perlindungan dan ketiadaan prosedur kebersihan diri yang sesuai.

Spesies yang paling berbahaya adalah streptococcus oralis, jangkitannya berasal dari orang yang sakit semasa batuk, bersin atau bercakap.

Dari pesakit dengan luka kulit pada tangan, mikroorganisma mendapatkan barang dan produk isi rumah, di mana mereka membiak dengan cepat dan menghasilkan toksin berbahaya.

Dengan masalah dengan imuniti, streptokokus dalam mikroflora memperoleh sifat patogen. Selama tempoh penyakit ini, orang yang dijangkiti berbahaya bagi orang lain, kerana pembebasan sejumlah besar bakteria berbahaya ke dalam lingkungan dengan pelepasan lendir. Pada masa yang sama, bakteria tetap di dalam rumah, yang meningkatkan kemungkinan jangkitan. Streptococcus di hidung adalah penyebab utama rhinitis dengan jangka masa panjang.

Penyakit yang disebabkan oleh bakteria streptokokus

Jangkitan Streptokokus adalah penyakit yang disebabkan oleh streptokokus beta-hemolitik, yang merosakkan sel darah merah manusia..

Penyebab utama penyakit seperti ini adalah penurunan fungsi pelindung tubuh dan bersentuhan dengan pembawa streptokokus. Wabak penyakit berjangkit diperhatikan apabila kombinasi suhu udara rendah dan kelembapan tinggi oleh itu jumlah pesakit terbesar dicatatkan pada musim gugur atau musim bunga.

Di negara-negara di zon sederhana, penyakit streptokokus dianggap salah satu yang paling biasa. Dalam tempoh sejuk, kejadiannya adalah sekitar 10-15 kes setiap 100 orang.

Antara penyakit yang disebabkan oleh streptokokus, yang paling biasa adalah:

 • Tonsillitis streptokokus akut (tonsilitis) adalah penyakit yang menyebabkan pengisian semula cincin faring dan tonsil limfatik. Tanpa rawatan yang tepat pada masanya, ia menyumbang kepada perkembangan proses berjangkit di telinga tengah, kelenjar getah bening dan membran jantung. Juga, pesakit dengan imuniti yang rendah mengalami bentuk yang teruk dengan peningkatan suhu badan dan mabuk badan yang kuat, yang boleh berubah menjadi nekrosis amandel;
 • Faringitis berjangkit adalah penyakit yang disertai dengan keradangan membran mukus tekak, kelenjar, dan lidah. Biasanya mempunyai watak menurun, yang dicirikan oleh keturunan bakteria ke trakea dan bronkus.
 • Demam Scarlet adalah penyakit berjangkit akut, yang dicirikan oleh pembentukan fokus di kerongkong di mana bakteria membiak yang melepaskan bahan toksik ke dalam darah. Pesakit mengalami ruam khas, tanda-tanda mabuk, dan keradangan kelenjar getah bening. Dengan badan yang terlalu lemah, komplikasi autoimun seperti Jade atau Arthritis diperhatikan. Kanak-kanak prasekolah lebih mudah terkena penyakit ini, pada orang dewasa, radang amandel lebih kerap dijangkiti daripada demam merah;
 • Periodontitis adalah keradangan tisu di sekitar gigi. Penyebab utama jangkitan dianggap sebagai penurunan perlindungan mulut kerana kebersihan, karies dan penyakit umum yang tidak mencukupi. Bentuk penyakit yang teruk, disertai dengan radang gusi bernanah, boleh menyebabkan nekrosis tulang rahang, kehilangan gigi atau abses.
 • Otitis adalah proses keradangan di telinga yang disebabkan oleh jangkitan kumpulan cocci, bergantung pada lokasi, keradangan luaran, sekunder dan dalaman dibezakan. Penyakit ini disertai dengan sakit teruk, pendengaran, demam dan boleh menjadi kronik, yang menyebabkan pecahnya gendang telinga, kehilangan pendengaran lengkap, abses otak.
 • Erysipelas (Erysipelas) adalah lesi kulit yang lain yang disebabkan oleh streptokokus. Gejala utama jangkitan dianggap sebagai tanda-tanda keracunan umum - demam, sakit otot, keletihan dan gejala tertentu keradangan pada lapisan atas epidermis. Kawasan yang menyakitkan berada di atas yang sihat, mempunyai warna merah yang kaya dengan batas yang jelas. Dalam kes lanjut, apabila rawatan tidak memberikan hasil, lepuh dan pendarahan muncul di bahagian kulit yang terkena..
 • Streptoderma adalah luka kulit bernanah yang disebabkan oleh pengenalan streptokokus ke dalamnya. Jangkitan berlaku semasa hubungan badan dengan orang yang dijangkiti. Tempoh inkubasi purata adalah 7-8 hari. Bentuk kronik penyakit ini berlaku dengan kambuhan yang kerap dan perkembangan fokus lesi kulit dengan diameter hingga 10 sentimeter. Keberadaan fokus jangkitan yang lama dan kepekaan epidermis yang meningkat terhadap bakteria dan kurangnya rawatan untuk streptokokus menyebabkan peralihan penyakit ini menjadi eksim mikroba. Dalam beberapa kes, agen penyebab penyakit ini adalah Staphylococcus aureus.
 • Bronkitis adalah penyakit biasa sistem pernafasan, disertai dengan proses keradangan pada bronkus. Pada orang dewasa dengan sistem kekebalan tubuh yang cukup kuat, bronkitis mengalami sedikit demam dan hilang dalam beberapa hari. Pada kanak-kanak dan pesakit yang lemah, terutama orang tua, sering bentuk penyakit yang berlarutan dengan suhu badan tinggi dan batuk yang teruk.
 • Pneumonia adalah radang paru-paru berjangkit disertai dengan kerosakan pada alveoli. Menurut statistik, kira-kira 7 juta pesakit daripada 450 juta pesakit mati akibat radang paru-paru setiap tahun. Penyakit ini dicirikan oleh kenaikan suhu yang tajam, batuk dengan dahak, yang terdiri daripada nanah, kadang-kadang sakit pleura mungkin terjadi. Pneumonia tanpa terapi tepat pada masanya menyebabkan komplikasi seperti: abses, gangren atau nekrosis tisu paru-paru, pleurisy, kegagalan pernafasan akut, endokarditis, perikarditis, perkembangan proses septik.
 • Meningitis adalah proses keradangan purulen yang mempengaruhi lapisan otak. Ia berkembang pada orang dengan imuniti rendah ketika parasit di rongga hidung memasuki otak atau komplikasi penyakit lain, seperti radang paru-paru. Pada pesakit, terdapat peningkatan tekanan intrakranial, edema serebrum, keracunan sel dengan toksin, kehilangan kesedaran, muntah, demam dan penyimpangan spesifik organ-organ sistem saraf. Pendaraban mikroorganisma yang cepat disebabkan oleh bilangan fagosit yang rendah di antara membran otak. Kematian mungkin berlaku tanpa rawatan perubatan tepat pada masanya..
 • Endokarditis atau penambahan selaput jantung adalah penyakit berjangkit yang serius, yang dalam kebanyakan kes adalah akibat penyakit lain. Manifestasi endokarditis adalah gejala utama jangkitan di dalam badan, gangguan sistem imun dan patologi injap jantung. Rawatan antibiotik spektrum luas memberikan ramalan yang baik, tetapi walaupun dengan terapi tersebut, kematian akibat kegagalan jantung atau buah pinggang, mabuk, dan pembekuan darah berlaku pada 30% pesakit.
 • Caries adalah jangkitan kompleks pada tisu keras gigi dan berkembang akibat kesan patogen streptokokus dan bakteria lain dalam kombinasi dengan faktor negatif persekitaran luaran dan dalaman. Pada peringkat penampilan, karies adalah kerosakan fokus pada enamel gigi, yang tanpa prosedur pergigian, terjadinya penyakit radang (Pulpitis, penyakit Periodontal) dan kerosakan gigi.
 • Abses adalah luka pada semua jenis tisu, yang digabungkan dengan reaksi keradangan dan pembentukan rongga purulen. Penyakit berikut terjejas: tisu kulit, tisu otot dan tulang, otak, serta sistem pencernaan, pembiakan dan pernafasan. Penyakit ini berlaku dalam bentuk komplikasi kebanyakan patologi yang menyebabkan streptococcus atau Staphylococcus aureus..
 • Uretritis adalah keradangan pada dinding uretra (uretra) yang disebabkan oleh pelbagai bakteria dan virus, termasuk streptokokus. Jangkitan datang dari pasangan seksual sekiranya kebersihan tidak dipatuhi. Tetapi dalam kes-kes yang jarang berlaku, bakteria masuk melalui saluran darah dari organ yang dijangkiti lain, misalnya, dari gigi carious atau ketika Streptococcus terkena rongga mulut.
 • Sepsis berkembang dengan penurunan mendadak dalam pertahanan imun badan. Dari sumber jangkitan, mikroorganisma disebarkan oleh darah dan membuat abses baru di hati, otak, tulang, organ pernafasan, sistem genitouriner dan pencernaan. Sepsis biasanya berlaku sepantas kilat, menyebabkan kematian pada hari ke-3 setelah bermulanya penyakit, namun bentuk kronik dapat bertahan selama bertahun-tahun.
 • Keradangan sumsum tulang atau osteomielitis dalam 7% kes, yang disebabkan oleh jangkitan dengan streptokokus, disertai oleh proses purulen pada tisu tulang, dengan pembentukan bisul pecah.
 • Glomerulonefritis adalah keradangan pada buah pinggang, dengan kekalahan glomeruli. Bentuk kronik adalah penyebab kegagalan buah pinggang yang paling biasa..

Menurut statistik, jangkitan streptokokus didiagnosis pada 20% wanita semasa kehamilan. Ini berlaku semasa menggunakan instrumen ginekologi yang tidak steril, mengurangkan pertahanan semula jadi badan atau memakai sintetik yang sempit. Serta keintiman yang tidak dilindungi dan kebersihan yang tidak mencukupi.

Sekiranya semasa kehamilan seorang wanita dijumpai streptokokus dan Staphylococcus aureus pada masa yang sama, maka terdapat kemungkinan alergi yang tinggi pada anak. Perbezaan antara penyakit yang menyebabkan Staphylococcus aureus dari streptokokus hanya pada tahap perkembangan penyakit dan gambaran klinikalnya.

Rawatan

Rawatan ubat penyakit yang disebabkan oleh jangkitan staphylococcal harus dilakukan hanya di bawah pengawasan pakar yang merawat, dalam keadaan pesakit dalam atau pesakit luar berdasarkan keparahan.

Sekiranya badan terdedah kepada toksin secara berlebihan, disarankan untuk mematuhi rehat di tempat tidur dan mengelakkan aktiviti fizikal, kerana ini boleh menyebabkan komplikasi serius.

Kursus utama terapi terhadap streptokokus adalah dengan mengambil ubat sintetik antimikroba seperti:

Ampicillin, Penicillin, Benzylpenicillin, Erythromycin, Speralin, Chloramfinicol, Tetracycline, Co-trimoxspol;

Kerana kesan jangka panjang pada tubuh ubat antibakteria sintetik yang kuat, kursus priiotik diperlukan sebelum menyembuhkan penyakit.

Persediaan Linex, Acylact, Lactobacterin, Acipol, LIVEO, Vitaflor yang mengandungi enzim semula jadi, yang menyumbang kepada normalisasi mikroflora semula jadi.

Dilarang membuang plak yang menyertai tonsilitis streptokokus sendiri, kerana ini dapat memperburuk penyakit dan menyebabkan kerosakan mekanikal pada tekak. Juga tidak dianjurkan untuk menggunakan kaedah alternatif untuk menyembuhkan streptokokus.

Dalam kes yang jarang berlaku, seorang pakar boleh menetapkan rawatan tekak dengan berkumur berdasarkan bunga chamomile atau daun bijak

Penerbitan Mengenai Asma