Keselesaan dan keselesaan di dalam rumah bergantung pada iklim mikro di dalamnya. Oleh itu, adalah perlu untuk mengekalkan tahap kelembapan yang diingini di dalam bilik. Apa yang boleh digunakan untuk mengawal tahap kelembapan? Apakah kaedah menurunkan atau menaikkannya? Apa akibat yang boleh menyebabkan iklim mikro yang tidak betul?

Tahap kelembapan di dalam rumah - bergantung pada musim, keadaan cuaca di kawasan ini. Dalam tempoh musim sejuk, darjah menjadi kurang, pada musim panas, sebaliknya, lebih banyak. Iklim mikro yang tepat adalah kunci untuk kesihatan manusia yang sangat baik, objek di sekitarnya tetap dalam keadaan baik. Banyak elemen rumah, seperti perabot, perkakas, lantai dan banyak lagi, tidak bertolak ansur dengan perubahan kelembapan yang berterusan dan menjadi tidak dapat digunakan dari masa ke masa.

Kelembapan apa yang harus ada di apartmen? Kelembapan udara yang selesa boleh berbeza. Kelembapan udara yang optimum di apartmen dicapai dengan pelbagai kaedah.

Kadar kelembapan

Kelembapan apa yang dianggap normal? Apa kelembapan di apartmen? Berapa peratus? Petunjuk mesti mematuhi GOST.

Petunjuk tertentu bergantung pada tujuan tempat, dan juga waktu tahun:

 • Variasi yang dibenarkan dalam tempoh musim panas: 30-60%. Penunjuk tidak boleh lebih tinggi daripada nilai ini.
 • Julat pada musim sejuk: 30-45%. Nilai maksimum ialah 60%.

Piawaian ini bertujuan untuk arkitek dan pembina rumah. Mereka diperlukan untuk menyokong tahap kelembapan yang dibenarkan secara ekonomi..

Piawaian untuk bilik yang berasingan

Seperti yang kita lihat, tahap kelembapan pada musim sejuk kurang daripada semasa musim panas. Kerana kelembapan aliran udara dingin ketika memasuki ruangan berkurang ketika dipanaskan hingga suhu kamar (20-25 darjah Celsius). Dalam tempoh pemanasan rumah, tubuh manusia memerlukan jumlah kelembapan yang sama, dan menurut cadangan doktor, tahap kelembapan di apartmen mestilah dalam lingkungan 40-60%.

Petunjuk ini tidak bergantung pada musim:

 • Bilik tidur. Untuk menjaga kesihatan yang baik, kelembapan yang dibenarkan di dalam bilik, bilik tidur mestilah 40-55%. Seharusnya ada sedikit peralatan di ruangan ini, dan ia harus selalu diudarakan. Juga, menurut cadangan doktor, ketika anda tidur, tinggalkan tingkap di dalam bilik tidur. Peraturan ini mesti dipatuhi walaupun pada musim sejuk, bukan hanya pada waktu lain sepanjang tahun di bilik tidur.
 • Kanak-kanak. Ingat bahawa kanak-kanak lebih terdedah. Jangkitan, selsema adalah musuh bagi mereka. Oleh itu, menjaga iklim mikro yang betul di dalam taman asuhan kanak-kanak adalah suatu keharusan. Kerana udara kering, lendir nasofaring bayi terlalu kering, yang menyebabkan selesema seperti hidung berair dan bronkitis. Kekurangan kelembapan adalah musuh berbahaya bagi bayi yang baru lahir. Kerana itu, dia akan mula menghadapi masalah pada kulit, misalnya, mengelupas. Oleh itu, norma optimum di bilik kanak-kanak adalah 50-60%.
 • Ruang tamu. Di tempat ini, selalunya seisi keluarga berada. 40-50% - kelembapan ideal di dalam bilik untuk seseorang. Manfaat kelembapan seperti itu akan diterima bukan sahaja oleh anda, tetapi juga oleh haiwan kesayangan dan tumbuh-tumbuhan anda. Pelbagai barang dalaman akan menjadi tidak berguna.
 • Dapur dan bilik mandi. Di sini indikator biasanya melebihi standard. Memasak, prosedur air - ini adalah faktor yang mempengaruhi peningkatan suhu udara dan tahap kelembapan. Masalah ini dapat diatasi dengan pengudaraan yang sangat baik. Sekiranya di dapur tudung tidak berfungsi dengan baik, maka perlu memasang kipas tambahan di dalamnya. Jangan lupa untuk menayangkan bilik. Jumlah penunjuk mestilah dalam lingkungan 40-50%.
 • Kabinet untuk kerja. Peratusan kelembapan 30-40 adalah pilihan terbaik. Sekiranya tahap kelembapan melebihi nilai ini, maka pelbagai dokumen, buku atau sesuatu seperti itu akan menjadi tidak dapat digunakan. Tetapi lebih kerap anda harus meningkatkan tahap kelembapan di dalam ruangan ini, kerana udaranya cukup kering.
 • Rumah hijau. Pencahayaan yang sangat baik dan rejim suhu yang tepat adalah faktor utama untuk menjaga kebun musim sejuk. Tetapi kelembapan juga merupakan parameter kritikal. Julat, kelembapan normal - 50-70%.

Sekiranya kanak-kanak mempunyai ARI, lebih baik menaikkan kelembapan udara di apartmen kepada 70%, tetapi suhunya harus 24-25 darjah Celsius.

Kelembapan udara yang disyorkan mestilah berbeza - ia bergantung pada bilik.

Cara untuk mengubah tahap kelembapan di dalam bilik

Bagaimana menentukan tahap kelembapan di bilik, di bilik? Empat kaedah mesti digunakan. Yang terbaik ialah menggunakan alat pengukur - hygrometer. Dia akan menyelesaikan tugasnya dengan sempurna. Tetapi bagaimana jika alat pengukur ini tidak tersedia? Untuk mengetahui nilai kelembapan akan membantu kaedah improvisasi. Sudah tentu, anda tidak akan mendapat nilai yang tepat, tetapi anda dapat mengetahui apa yang diperlukan untuk udara: pelembap atau pengeringan?

Mari pertimbangkan setiap kaedah dengan lebih terperinci:

 • Menggunakan alat pengukur. Peranti ini bukan sahaja menunjukkan peratusan kelembapan, tetapi juga suhu di dalam bilik. Berapa banyak jenis hygrometer? Hari ini, terdapat beberapa jenis hygrometer: psikrometrik, mekanikal, elektronik dan lain-lain. Dianjurkan untuk menggunakan alat elektronik, kerana memberikan bacaan yang lebih tepat dan, jika perlu, anda boleh memindahkannya dengan mudah ke mana sahaja di dalam rumah.
 • Aplikasi jadual psikrometrik Assman. Catat nilai suhu pada termometer. Kepala termometer merkuri mesti dibalut dengan serbet, yang mesti dibasahi sebelum itu. Pada akhir sepuluh minit, hasil suhu yang lain mesti direkodkan lagi. Seterusnya, anda perlu mengurangkan dua petunjuk suhu. Dari yang pertama anda perlu mengambil yang kedua. Kemudian gunakan carta psikometrik Assman. Di lajur kiri, yang terletak secara menegak, anda perlu mencari penunjuk suhu pertama, dan di bahagian mendatar atas, cari perbezaan nilai anda. Pada persimpangan kedua-dua nilai ini, tahap kelembapan anggaran anda akan kelihatan..
 • Gunakan gelas berisi air. Masukkan ke dalam peti sejuk. Suhu air harus turun hingga lima darjah. Perhatikan dinding luar kaca, iaitu tindak balas air, yang memanifestasikan dirinya pada suhu 20-25 darjah Celsius selama tujuh minit. Sekiranya selama ini dinding luar dapat kabut dan kering dengan segera, oleh itu, udara di dalam pangsapuri sangat kering. Sekiranya dinding tetap berkabut untuk jangka waktu tertentu, maka tahap kelembapannya rata-rata. Sekiranya titisan sudah mula mengalir di dinding, tahap kelembapannya tinggi.
 • Penggunaan kon cemara. Ia mesti dibiarkan di dalam rumah selama beberapa jam. Ia mesti jauh dari pelbagai alat pemanasan atau sumber haba yang lain. Timbangan mulai terbentang di hadapan udara kering, dan mereka menyusut pada peningkatan kadar.

Kelembapan udara yang selesa di apartmen: kaedah untuk menaikkan dan menurunkan

Permulaan musim pemanasan membawa kehangatan yang ditunggu-tunggu ke rumah kami, dan dengan itu masalah seperti udara kering. Kesihatan penghuninya banyak bergantung pada suasana di rumah. Oleh itu, penting untuk menjaga kelembapan optimum di rumah. Tubuh manusia bertindak balas terhadap kekurangan kelembapan dengan kulit kering dan membran mukus hidung, sakit tekak, dan radang mata. Udara kering menyumbang kepada penyebaran habuk yang membawa mikroorganisma dan tungau debu. Yang terakhir, pada gilirannya, menyebabkan reaksi alergi. Kanak-kanak yang mengalami alergi terhadap habuk boleh masuk ke bronkitis atau asma, terutamanya udara kering dan keras..

Manusia tidak hanya mengalami kekurangan kelembapan, tetapi juga tumbuh-tumbuhan. Selalunya daun mereka menjadi bernoda dan kering. Perabot dan alat muzik merosot. Kelembapan yang tinggi di apartmen membawa kepada pembentukan jamur di dinding, siling, di sudut. Udara yang tepu dengan bau jamur dan tepu dengan spora juga bukanlah pilihan terbaik untuk hidup dan kesihatan manusia.

Cara mengukur tahap kelembapan di dalam bilik

Hygrometer - alat untuk mengukur kelembapan. Menggunakannya sangat mudah. Ini menunjukkan jumlah kelembapan sebagai peratusan.

Untuk penginapan yang selesa di dalam rumah, perlu mengekalkan kelembapan sekurang-kurangnya 40-60%.

Pada musim panas, ini tidak begitu sukar, tetapi pada musim sejuk, dengan bateri habis, lebih sukar untuk menyedapkan udara dengan kelembapan. Peratusan air di udara turun menjadi 15−20%. Pada musim bunga dan musim luruh, tahap optimum dapat 30−35%.

Kualiti udara, kelembapan dan suhu penting bukan hanya untuk manusia.Jadi, untuk tanaman dalaman, kelembapan optimum adalah dari 40 hingga 70%; untuk elektronik dan perkakas rumah - 45-60%; untuk buku, barang antik dan perabot - 40-60%.

Sekiranya tidak ada hygrometer, anda boleh menggunakan ubat tradisional untuk menentukan kelembapan di apartmen. Mereka berdasarkan penyejatan kelembapan. Sudah tentu, ketepatan hasilnya tidak setinggi alat khas, tetapi pada waktu yang tepat mereka akan menyelamatkan.

Cara untuk menentukan tahap kelembapan di apartmen:

 1. Dengan termometer dan carta psikometrik Assman. Catat suhu pada termometer yang dipasang di dalam bilik. Selepas itu, bungkus hujung merkuri di dalamnya dengan kain lembap. Selepas 5 minit, periksa hasilnya. Sekiranya lebih tinggi daripada yang sebelumnya, ini bermaksud bahawa anda tidak melembapkan kain dengan baik. Dalam kes ini, ulangi prosesnya. Catat hasilnya. Kemudian rujuk jadual Assman. Di lajur kiri jadual adalah nilai termometer kering, di bahagian atas - perbezaan suhu darjah antara termometer kering dan basah. Titik lintasan suhu akan menunjukkan kelembapan anggaran..
 2. Masukkan segelas air paip sejuk. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 3 jam sehingga suhu air turun hingga 3-5 ° C. Kemudian letakkan gelas di dalam bilik dari bateri. Perhatikan permukaan gelas selama 5 minit. Hasilnya dinilai sebagai berikut: jika dinding kaca terlebih dahulu kabur dan setelah 5 minit sudah kering, maka udara di dalam bilik agak kering; dalam kes apabila selepas 5 minit gelas tetap berkabut, dianggap bahawa kelembapan di dalam bilik adalah rata-rata; aliran air di atas gelas membuktikan kelembapan tinggi di dalam bilik.
 3. Dengan menggunakan cabang cemara dengan panjang 20-30 cm, kami Memperbaiki bahagian cabang di papan (papan lapis) dan tandakan dengan pensil kedudukan hujungnya yang longgar. Cabang cemara mengubah kelengkungannya (jatuh) ketika dibasahi. Setiap hari kami memantau ramalan cuaca dan memperbaiki kelembapan udara di papan. Juga perubahan nota harian pada kedudukan hujung cabang yang longgar. Beberapa hari kemudian di papan anda mendapat hygrometer buatan rumah yang baik. Selanjutnya, anda dapat mengatasi tanpa bantuan peramal cuaca.
 4. Kami mengambil kon cemara, meletakkannya dari pemanas dan memerhatikannya. Dengan kelembapan yang tinggi, serpihan kerucut mula saling melekat. Udara kering, sebaliknya, menyumbang kepada pendedahan timbangan.

Sudah tentu, kaedah ini tidak akan memberikan ketepatan seratus peratus, dinyatakan dalam jumlah, tetapi mereka pasti akan mengetahui apakah udara di rumah anda perlu dilembapkan, atau sebaliknya, untuk mengeringkan.

Cara meningkatkan kelembapan udara

Cara paling optimum dan moden untuk meningkatkan kelembapan di sebuah apartmen adalah dengan membeli pelembap. Peranti ini direka khas untuk bilik sehingga 150 m³. Air dituangkan ke dalam bekas khas pelembap, yang menguap semasa operasi.

 • tradisional
 • wap
 • ultrasonik

Tradisional (mekanikal) dengan bantuan kipas terpasang udara melalui bekas air, di mana ia dibasahi dan dibersihkan dari habuk. Kekurangan pelembap mekanikal dalam tahap pelembapan terhad (tidak lebih daripada 60%) dan kebisingan tinggi.

Pelembap wap berfungsi berdasarkan prinsip cerek. Air di dalamnya mendidih dan keluar dalam bentuk wap. Kelemahan model sedemikian adalah wap panas (hingga 60 ° C), bunyi yang tinggi dan penggunaan kuasa yang tinggi. Walau bagaimanapun, pelembap wap boleh menggunakan air yang sangat kotor atau keras. Beberapa model mempunyai muncung khas yang membolehkan anda menggunakan peranti ini sebagai alat sedut. Meningkatkan kelembapan udara dengan pelembap wap melebihi 60%.

Pelembap ultrasonik dengan bantuan membran khas mengubah air menjadi wap. Tidak bising seperti model mekanikal atau wap. Fungsi pemanasan air membantu melawan kuman di udara. Kelemahan pelembap ultrasonik adalah bahawa ia hanya memerlukan air suling atau kartrij khas untuk membersihkan dan melembutkan air, yang mesti diubah secara berkala.

Cara meningkatkan ubat-ubatan rakyat kelembapan

Ubat-ubatan rakyat untuk pelembapan udara akan sangat membantu bagi mereka yang belum sempat mendapatkan alat khas untuk mengatur kelembapan di dalam bilik.

 1. Cara yang paling biasa adalah meletakkan tuala basah atau selimut pada bateri. Kain memanas dan air mula menguap. Apabila tuala kering, mesti basah semula.
 2. Sekiranya anda tidak mahu ke bilik mandi setiap kali kain kering, anda boleh meletakkan bekas air di bateri. Dalam kes ini, anda perlu menambahkan air sekali setiap beberapa hari..
 3. Dari bekas air yang diletakkan di atas perabot (misalnya di kabinet), penyejatannya lebih perlahan, tetapi kelembapan masih meningkat.
 4. Anda boleh meletakkan semangkuk air berhampiran bateri. Hujung pembalut dilipat dalam beberapa baris turun ke dalamnya. Bahagian hujungnya terletak pada bateri. Pembalut air sentiasa naik dan menyejat dari panas.

Mereka membantu melembapkan udara dan benda-benda kecil. Antaranya:

 • mengeringkan pakaian di dalam bilik;
 • pembiakan tanaman dalaman, yang sendiri mengeluarkan kelembapan dan memerlukan penyemburan setiap hari;
 • pemasangan akuarium;
 • pintu ke bilik mandi, terbuka selepas mandi, menyumbang kepada pembebasan kelembapan ke dalam bilik;
 • pemerolehan air pancut hiasan kecil;
 • penebat pangsapuri (dinding, bingkai tingkap).

Kelembapan yang lebih rendah di dalam bilik

Sekiranya tahap kelembapan di apartmen lebih tinggi daripada biasa, anda boleh membeli alat khas - pengering udara. Ia mengalirkan udara lembap melalui "evaporator", di mana perbezaan suhu (suhu di dalam alat lebih rendah daripada di ruangan) mengubah kelembapan menjadi kondensat. Titisan kondensat mengalir ke dalam bekas khas. Udara memanas lagi dan memasuki bilik. Oleh itu, kelembapan berlebihan hilang dari bilik.

Semasa membeli pengering udara, fokusnya adalah pada prestasinya, yang dikira dalam "liter sehari." Alat pengering debu isi rumah dapat menyerap 12 hingga 300 liter air dalam 24 jam.

Dehumidifier mudah alih dan pegun. Portable boleh digunakan di bilik yang berbeza. Stasioner dipasang di dinding dan tidak boleh bergerak. Lebih-lebih lagi, mereka mempunyai prestasi yang lebih tinggi.

Kelebihan dehumidifier adalah kemampuannya berfungsi di bilik sejuk, kerana fros yang dihasilkan semasa operasi dikeluarkan secara automatik. Semasa mengisi tangki air dan tidak mengosongkannya tepat pada waktunya, peranti mati tanpa penyertaan pemiliknya.

Di bilik kecil, anda dapat menurunkan kelembapan dengan penyerap kelembapan. Peranti ini merangkumi tablet khas yang menyerap air dari udara. Ia direka rata-rata seluas 20 m². Kesulitan penyerap adalah bahawa tablet perlu diubah dengan kerap. Kelebihannya ialah ketiadaan kebisingan, kekompakan dan harga. Terutama penyerap kelembapan sesuai untuk mereka yang mempunyai kelembapan - fenomena bermusim.

Ubat-ubatan rakyat untuk menurunkan kelembapan

Di antara ubat-ubatan rakyat, yang paling mudah adalah pengudaraan biasa. Semakin kerap dilakukan, semakin kering udara. Walaupun kelembapan di luar lebih tinggi daripada kelembapan rumah, ia akan berkurang ketika ditayangkan di apartmen.

Bilik mandi dan tandas adalah bilik yang tidak berventilasi. Untuk peredaran udara, tudung disediakan di dalamnya. Walau bagaimanapun, mereka tidak selalu mengatasi jumlah pekerjaan. Oleh itu, berguna untuk memasang kipas ekzos.

Penyejuk minyak dengan kipas terpasang akan mengalirkan udara lembap di bilik kecil. Tahap suhu dan kelembapan yang diperlukan akan disokong oleh penghawa dingin yang dipasang. Sinar matahari dapat mengalirkan udara dengan baik melalui tingkap tanpa tirai di dalam bilik..

Dapur juga boleh dilengkapi dengan sistem ekzos. Mereka bukan sahaja membantu memerangi kelembapan, tetapi juga menghilangkan bau yang berlebihan..

Untuk merasa selesa di rumah sangat penting bagi mana-mana orang. Udara berkualiti tinggi di apartmen memberi kesan positif kepada kesejahteraan penduduk, membantu mengelakkan penyakit kronik dan reaksi alergi terhadap habuk atau jamur. Oleh itu, sangat penting untuk menentukan tahap kelembapan di perumahan, dan kemudian mengekalkannya normal.

Apa kelembapan di pangsapuri

Batuk kering yang menjengkelkan, selsema yang berterusan dan kulit yang gatal dan jengkel - semua ini boleh menjadi reaksi terhadap tahap kelembapan yang tidak sesuai..

Apa kelembapan dan apa yang bergantung kepadanya

Kelembapan adalah, jika anda tidak melihat secara terperinci, jumlah wap air di udara. Dengan kelembapan 100%, terdapat banyak wap sehingga udara tidak dapat menahan air dan tumpah dengan hujan. Atau mula mengembun dan menetap di permukaan (jika anda pernah mendengar definisi "titik embun", itu sahaja).

Apabila kita bercakap tentang kelembapan relatif, misalnya 50%, dapat difahami bahawa di udara sekitar tepat 50% dari jumlah maksimum wap air yang dapat ditahan oleh udara.

Tahap kelembapan dipengaruhi oleh banyak faktor:

- Musim. Pada musim panas, kelembapan umumnya lebih tinggi (udara yang lebih panas dapat menahan lebih banyak wap air), pada musim sejuk - lebih rendah.

- Tempat tinggal Kelembapan relatif lebih tinggi berhampiran kolam berbanding di kawasan yang lebih kering. Di kawasan tropika - lebih tinggi daripada di lintang utara.

- Keadaan iklim di dalam rumah. Sebagai contoh, peralatan pemanasan di dalam pangsapuri tertutup "mengeringkan" bilik: udara yang dipanaskan dapat menahan lebih banyak kelembapan, tetapi jumlah wap air di dalam bilik tidak meningkat, sehingga kelembapan relatif turun. Humidifier, sebaliknya, meningkatkan jumlah wap air di udara - dan kelembapan relatif meningkat.

Kelembapan apa yang harus ada di apartmen

Sekiranya kita bercakap tentang kesejahteraan, saintis tidak tegas: orang merasa kelembapan relatif dalam lingkungan 30-60%.

Tetapi dari segi kesihatan, sempadannya agak sempit.

Untuk meminimumkan sebahagian besar kemungkinan kesan buruk kesihatan, kelembapan dalaman harus dijaga pada 40-60%.

Bagaimana kelembapan udara mempengaruhi kesihatan

Hubungan antara kelembapan relatif dan kesihatan boleh mengambil bentuk yang paling tidak dijangka. Sebagai contoh, terdapat bukti bahawa orang boleh bertoleransi dengan lebih mudah jika tahap kelembapan berada dalam lingkungan 42-48%. Apabila kelembapan meningkat atau turun, reaksi terhadap tekanan menjadi lebih teruk.

Orang yang menghabiskan lebih dari separuh masa mereka dengan kelembapan relatif 30-60% mempunyai tahap tekanan rata-rata 25% lebih rendah daripada mereka yang menghirup udara kering lebih banyak..

Walau bagaimanapun, hubungan keadaan iklim dan keadaan jiwa belum cukup dipelajari. Terdapat corak yang lebih difahami untuk ahli fisiologi. Inilah yang paling biasa..

Bahaya kelembapan tinggi

1. Risiko reaksi alahan meningkat
Tungau debu alergi dan kulat (acuan) mula membiak terutamanya apabila kelembapan relatif mencapai 80%. Gejala alahan sangat pelbagai: ia boleh menjadi batuk obsesif, dan rhinitis kronik (hidung berair), dan gatal-gatal, dan kerengsaan pada kulit.

Populasi kutu cepat menurun dengan kelembapan relatif di bawah 50%. Sebilangan besar jenis cendawan berhenti tumbuh jika parasnya kurang dari 60%.

2. Peningkatan risiko bernafas asap beracun
Semakin tinggi kelembapan, gas formaldehid yang lebih toksik dilepaskan dari bahan binaan dalaman (papan partikel, papan lapis, papan serat kayu, lamina, beberapa bahan penebat).

Tubuh dapat bertindak balas terhadap peningkatan kepekatan zat ini dengan memotong dan membakar mata, sakit tekak, batuk, mual, penampilan kawasan yang teriritasi pada kulit.

3. Anda boleh mendapat angin ahmar
Momen ini penting bagi mereka yang terlibat secara aktif dalam sukan atau aktiviti fizikal yang lain. Keringat adalah bahagian dari sistem termoregulasi: kita berpeluh untuk menurunkan suhu badan yang dihangatkan oleh panas atau aktiviti.

Sekiranya udara di sekitarnya tepu dengan wap air, peluh tidak akan dapat menguap dengan berkesan (ia tidak mempunyai tempat untuk pergi). Dan ini boleh menyebabkan kepanasan dan kematian..

Mengapa kelembapan rendah berbahaya?

1. Keringkan membran mukus mata dan hidung
Kekeringan pada nasofaring mengurangkan imuniti tempatan dan meningkatkan risiko terkena jangkitan pernafasan. Mata kering boleh menyebabkan Mata kering menyebabkan sindrom mata kering.

2. Risiko mendapat ARVI semakin meningkat
Dan bukan hanya kerana pengeringan membran mukus yang disebutkan di atas. Kajian mengenai bakteria dan virus berjangkit udara menunjukkan kepekatannya menurun pada tahap minimum pada kelembapan relatif 40% hingga 70%.

Di samping itu, udara kering menjadikan virus dan bakteria lebih mudah bergerak, yang memudahkan penyebarannya.

3. Kulit menjadi kering
Kekeringan terasa dengan kawasan bersisik pada bahagian terbuka badan (tangan, pipi, hidung), kerengsaan, kulit tidak rata.

4. Keadaan bertambah buruk dengan selsema, alahan, asma
Mengeringkan selaput lendir menyebabkan sakit tekak, yang bermaksud bahawa batuk dengan kelembapan rendah menjadi lebih aktif dan melelahkan.

Cara menjadikan kelembapan udara di apartmen menjadi normal

Mula-mula anda perlu memahami apa sebenarnya yang salah: udara di dalam bilik terlalu kering atau, sebaliknya, terlalu panas. Cara paling mudah adalah menggunakan hygrometer. Peranti ini membolehkan anda menentukan kelembapan relatif dengan tepat. Sekiranya menunjukkan nilai dalam lingkungan dari 40% hingga 60%, maka semuanya teratur.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya udara terlalu kering

Beli pelembap isi rumah. Peranti ini memenuhi udara di sekitarnya dengan wap air dan membantu meningkatkan kelembapan relatif di dalam bilik..

Jika kerana sebab tertentu peranti tidak tersedia, letakkan bekas air terbuka di sekitar rumah atau pangsapuri, mulailah tanaman dalaman "pelembab" (misalnya bunga raya, ficus, dracaena memiliki bakat seperti itu).

Apa yang perlu dilakukan sekiranya kelembapannya tinggi

- Gunakan penyahhidratan. Ini adalah alat yang mengeluarkan kelembapan berlebihan dari udara. Peranti sedemikian sering dipasang, misalnya, di ruang bawah tanah, untuk menyelamatkannya dari kelembapan..
- Hidupkan penghawa dingin. Ia juga mengeringkan udara, menghilangkan kelembapan berlebihan..
- Ventilasi dan ventilasi lebih kerap. Ini adalah kaedah yang murah dan berkesan untuk mengurangkan kelembapan berlebihan..

Norma kelembapan dan suhu di dalam bilik

Iklim mikro di apartmen atau rumah adalah komponen penting dalam gaya hidup sihat. Petunjuk kelembapan dan suhu yang terlalu rendah atau tinggi memberi kesan negatif terhadap kesihatan dan kesejahteraan isi rumah, dan oleh itu penting untuk memantau dan memperbaikinya tepat pada waktunya.

Kadar kelembapan

Kelembapan adalah parameter yang boleh mutlak dan relatif. Kelembapan mutlak adalah berat kelembapan dalam satu meter padu udara.

Kelembapan mutlak diukur dalam g / m3.

Walau bagaimanapun, semasa menentukan iklim mikro, tidak digunakan secara mutlak, tetapi kelembapan relatif digunakan. Parameter ini bergantung pada pengambilan udara udara yang paling besar pada suhu semasa. Untuk menentukannya, anda perlu membahagikan berat wap air sebenar di udara dengan maksimum yang mungkin dan kalikan dengan seratus peratus.

Sebagai contoh, jika suhu udara adalah 24 ° C, maka satu meter padu daripadanya dapat menahan hingga 21.8 g air. Sekiranya 13 g air berada dalam meter padu udara yang sama, maka kelembapan relatif adalah 60%.

Kadar kelembapan sesuai dengan GOST

Piawaian antara negeri menentukan kelembapan yang paling selesa bagi seseorang di dalam bilik menggunakan GOST 30494–96. Menurut pemasangan ini, kelembapan optimum di bangunan kediaman pada musim sejuk adalah 30-45%, dan maksimum yang dibenarkan adalah 60%. Pada musim panas, keadaan yang paling selesa disediakan oleh kelembapan relatif dari 30 hingga 60%, tetapi petunjuk di atas 65% dianggap tidak dapat diterima. Parameter ini ditetapkan untuk kediaman (bilik tidur, ruang tamu) dan ruang laluan (koridor).

GOST menjelaskan bahawa nilai kelembapan relatif yang optimum tidak diseragamkan untuk ruangan berikut:

 • dapur;
 • tab mandi, tandas atau bilik mandi gabungan;
 • pantri.
Kelembapan di dapur, bilik mandi dan pantri tidak diatur oleh GOST

Kelembapan di tapak semaian

Tubuh kanak-kanak memerlukan persekitaran yang sangat halus dan lembut. Kanak-kanak cenderung mengalami kekurangan atau kelembapan berlebihan, dan oleh itu sangat penting untuk mengatur iklim mikro di bilik kanak-kanak. Kelembapan optimum untuk tapak semaian adalah 50-60%. Dengan kelembapan yang kurang, walaupun memenuhi piawaian GOST, membran mukus dan nasofaring kanak-kanak mula kering. Norma seperti itu harus dipelihara pada bila-bila masa sepanjang tahun - baik pada musim sejuk dan musim panas.

Kelembapan di bilik kanak-kanak harus lebih tinggi daripada di ruang tamu "dewasa"

Pediatrik mengesyorkan menjaga kelembapan 60% di bilik kanak-kanak yang sihat dan menaikkannya menjadi 70% jika dia demam. Langkah ini akan meningkatkan kesejahteraan bayi, mengurangkan kesakitan dan gatal, melegakan gejala penyakit yang tidak menyenangkan dan mempercepat pemulihan. Walau bagaimanapun, semasa meningkatkan kelembapan, jangan lupa untuk mengikuti suhu udara - suhu tidak boleh lebih tinggi daripada 22 ° С. Jika tidak, bilik kanak-kanak akan mempunyai iklim mikro "tropis" yang tidak tertahankan.

Penyimpangan dari norma

Sekiranya kelembapan di dalam bilik berada di bawah 30%, masalah berikut mungkin timbul pada penghuni rumah:

 1. Mengelupas kulit. Pada orang yang mempunyai kulit yang paling sensitif dan lembut, udara kering dengan cepat menyebabkan pengelupasan dan gatal. Pelembap dan topeng hanya akan membantu sementara sekiranya kelembapan di bilik tidur atau ruang tamu rendah..
  Sekiranya kulit anda mengelupas, penyebabnya adalah kelembapan yang terlalu rendah
 2. Kerongkong kering berterusan, sakit. Apabila udara yang kita hirup terlalu kering, selaput lendir kita kehilangan kelembapan yang mereka perlukan. Kerana itu, kita selalu ingin batuk, ada rasa gatal yang tidak menyenangkan di tekak. Sekiranya selepas segelas air sensasi ini tidak lulus, maka perlu untuk meningkatkan kelembapan relatif di dalam bilik.
  Udara kering sering menyebabkan sensasi yang tidak menyenangkan seperti sakit tekak
 3. Kekebalan menurun, kerentanan terhadap jangkitan. Akibat ini berlaku dari perenggan sebelumnya - kerana kelembapan yang tidak mencukupi, selaput lendir menjadi rentan terhadap bakteria berbahaya, dan oleh itu seseorang yang selalu tinggal di bilik dengan kelembapan rendah dengan mudah menjadi mangsa semua jenis penyakit virus bermusim. Seseorang yang sentiasa berada di dalam bilik dengan udara kering berisiko mendapat penyakit bermusim seperti selesema.

Kelembapan tinggi (lebih daripada 70%) membawa kepada akibat yang tidak menyenangkan berikut:

 1. Di rumah, jamur, kulat dan perosak lain tumbuh secara aktif, yang bukan sahaja merosakkan penampilan estetik bilik, tetapi juga merupakan penyebab penyebab reaksi alergi. Terutama berbahaya adalah penyebaran jamur di apartmen di mana seorang anak kecil tinggal - ini boleh memprovokasi penampilan penyakit pernafasan kronik. Acuan di rumah adalah bahaya pernafasan
 2. Penyakit sistem muskuloskeletal, misalnya, rematik. Sekiranya seseorang yang tinggal di bilik sedemikian menjalani rawatan, maka setelah melegakan sebentar, penyakit itu akan kembali lagi - jika kelembapan di dalam bilik tidak berkurang. Sakit sendi kronik boleh disebabkan oleh kelembapan yang terlalu tinggi
 3. Kerosakan untuk diperbaiki. Kelembapan tinggi sangat mempengaruhi kualiti dalaman anda. Lantai parket atau laminate yang bengkak, mengupas kertas dinding, penampilan perabot kayu yang tidak sedap dipandang - semua ini adalah akibat kandungan lembapan yang tinggi di udara. Sekiranya ruangan itu lembap untuk waktu yang lama, kertas dinding mungkin terkelupas di tepi

Menurut kajian yang diterbitkan di Pusat Maklumat Bioteknologi Nasional AS, kepekatan bakteria dan virus berbahaya di udara minimum pada kelembapan 40 hingga 60%.

Suhu optimum

Suhu optimum di premis kediaman, serta kelembapan, ditentukan oleh standard antara negeri GOST R 51617-2000. Menurut dokumen ini, di bilik tidur, ruang tamu dan lorong, suhu harus turun naik antara 20 ° C hingga 22 ° C. Ambang atas ruang tamu ialah 24 ° C. Di bilik mandi, GOST menetapkan standard pada 25 ° C, di tandas - 18 ° C, dan juga di bilik utiliti (pantry, bilik pengeringan). Untuk dapur, nilainya ditetapkan pada 19-21 ° C.

Suhu udara adalah komponen penting dari iklim mikro sebuah apartmen

Pada musim panas, suhu di apartmen akan meningkat 1-2 ° C, tidak lebih. Suhu yang paling boleh diterima di dalam bilik pada musim panas - 25 ° C.

Suhu di tapak semaian

Iklim mikro di bilik kanak-kanak agak berbeza dengan ruang tamu biasa, kerana anak, aktif dan bergerak, memerlukan persekitaran yang lebih sejuk. Lebih-lebih lagi, suhu di tapak semaian sangat bergantung pada usia kanak-kanak. Jadi, bayi memerlukan udara yang lebih panas - 23-24 ° C. Kanak-kanak dari tiga tahun berasa lebih selesa dalam keadaan sejuk - 18–19 ° С. Selanjutnya, ketika anak dewasa, suhu dibawa ke nilai "dewasa" 20–22 ° С.

Suhu yang betul di bilik kanak-kanak adalah kunci kesejahteraan dan tidur nyenyak bagi anak

Suhu yang terlalu tinggi di tapak semaian memaksa badan kanak-kanak untuk mengatur pemindahan habanya menggunakan kelenjar peluh. Akibatnya, bayi menjadi berpeluh, ruam lampin, kemerahan mungkin terbentuk. Lebih-lebih lagi, kehilangan sebahagian besar kelembapan bersama dengan peluh, anak mula menderita dehidrasi - ini menyebabkan kesakitan, masalah dengan pencernaan makanan, serta penyakit rongga mulut yang disebabkan oleh air liur yang tidak mencukupi.

Suhu di bilik tidur

Udara di dalam bilik tidur tidak boleh terlalu panas - tidak lebih daripada 21 ° C, idealnya - 19 ° C. Pasti anda menyedari bahawa di dalam ruangan yang panas hampir mustahil untuk tertidur. Oleh kerana itu, banyak orang mengudarakan bilik tidur sebelum tidur - sementara sementara menurunkan suhu, mereka menolong diri mereka untuk lebih rehat dalam tidur. Malangnya, dari sudut pandang kawalan iklim, ukuran ini tidak sepenuhnya benar..

Udara sejuk di dalam bilik tidur menolong anda tidur lena

Keadaan sejuk di dalam bilik tidur harus dijaga bukan hanya pada waktu tertidur, tetapi juga sepanjang waktu tidur, jadi pengudaraan bilik tidak cukup. Sudah tentu, tidak menyakitkan untuk menyegarkan udara sebelum tidur, tetapi jika pada waktu malam suhu di bilik tidur meningkat lagi ke tahap 22-24 ° C, mimpi itu akan menjadi gelisah, dan pada waktu pagi seseorang bangun sepenuhnya hancur.

Sebab lain untuk mengekalkan suhu yang lebih rendah di bilik tidur adalah penampilannya yang baik. Dalam persekitaran yang sejuk, badan kita menghasilkan melatonin yang lebih baik semasa tidur. Bahan ini membantu melawan penuaan, melicinkan kedutan usia dan memperbaiki kulit dan warna kulit..

Udara sejuk di dalam bilik tidur membantu mengekalkan kulit awet muda

Suhu di dapur

Iklim mikro dapur sangat bergantung pada peralatan yang dipasang di dalamnya dan intensiti penggunaannya. Suhu optimum di dalam bilik ini ialah 19 ° C, tetapi selalunya tidak perlu mengekalkan suhu ini secara berkala.

Suhu di dapur boleh sangat berbeza bergantung pada penggunaan pelbagai peralatan rumah tangga

Alat utama yang mempengaruhi suhu di dapur adalah dapur. Pembakar gas menghasilkan lebih banyak haba di udara, dan oleh itu di dapur yang dilengkapi dengannya, perlu menurunkan suhu sebanyak 1 darjah - kekurangan haba dikompensasi dengan memasak dengan api. Penggunaan ketuhar yang aktif juga memanaskan bilik dengan ketara.

Sekiranya isi rumah hampir tidak menggunakan dapur atau ketuhar, lebih suka dandang berganda elektrik atau periuk perlahan, ada baiknya, sebaliknya, menaikkan suhu hingga 20 ° С - alat sedemikian mengeluarkan sedikit haba dan tidak memanaskan udara di dalam bilik.

Multicooker yang disukai oleh banyak suri rumah mempunyai pemindahan haba yang rendah

Suhu di bilik mandi

Suhu di bilik mandi tidak boleh lebih rendah daripada 23 ° С, secara optimum - 25 ° С. Kadar yang tinggi ini disebabkan oleh dua sebab mudah. Pertama, kelembapan tinggi pada suhu rendah menimbulkan rasa lembap sejuk dan tidak menyenangkan, dan kedua, kulit basah merasakan suhu lebih rendah daripada yang sebenarnya.

Bilik mandi harus disimpan pada suhu yang lebih tinggi daripada di ruang tamu.

Untuk mengelakkan pembentukan acuan kerana gabungan panas dan kelembapan, pastikan untuk mengudarakan bilik mandi setelah mandi atau prosedur air yang lain. Biarkan pintu terbuka sekurang-kurangnya setengah jam - pencegahan ini biasanya cukup untuk mengelakkan perkembangan kulat di dinding.

Penyimpangan dari norma

Menurunkan suhu udara di apartmen di bawah piawaian ini membawa akibat negatif:

 1. Risiko selsema. Hipotermia sering menyebabkan gejala yang tidak menyenangkan seperti menggigil, hidung berair, sakit tekak.
 2. Pengurangan kelembapan. Udara sejuk mempunyai kelembapan yang kurang daripada panas.
 3. Tekanan berterusan badan. Sekiranya badan kita tidak cukup panas, ia akan menghabiskan tenaga dan tetap panas. Ini, dengan itu, mengurangkan daya tahan dan tenaga - terus menghabiskan tenaga untuk pemanasan, kita membiarkan diri kita sedikit tenaga untuk pergerakan aktif.

Sekiranya bilik lebih panas daripada biasa, ini membawa kepada akibat berikut:

 1. Mengelupas kulit. Pada kanak-kanak kecil, ia juga dapat nyata dalam bentuk dermatitis. Kerana adanya mikrokrak, bakteria patogen yang menyebabkan keradangan mudah menembusi kulit..
 2. Mengeringkan mukosa. Udara hangat, walaupun dilembabkan dengan baik, tidak memberikan kelembapan pada selaput lendir kita. Sekiranya anda kerap menghirup udara seperti itu, anda boleh mengeringkan nasofaring, yang akan mengakibatkan sakit tekak, kerentanan terhadap bakteria dan virus patogen.
 3. Masalah pencernaan. Udara hangat juga mempengaruhi keadaan mukosa gastrousus. Tanpa mengeluarkan lendir yang cukup, tubuh kita tidak dapat mengekalkan pencernaan yang betul. Kerana ini, sakit perut mungkin muncul, dan pada anak kecil - kolik.
 4. Risiko hipotermia. Anehnya, suhu tinggi di apartmen boleh menyebabkan hipotermia. Dalam persekitaran yang panas, kelenjar peluh kita mula aktif bekerja, berusaha menyejukkan kita. Sekiranya pada masa ini kita pergi, misalnya, ke jalan yang tidak terlalu panas, maka kita dapat dengan mudah overcool dan menahan selesema.

Apa yang mempengaruhi iklim mikro

Kelembapan dan suhu bilik bergantung pada banyak faktor, selain peranti yang direka khas (pemanas, kipas, penghawa dingin dan pelembap). Faktor-faktor berikut mempengaruhi suhu dengan ketara:

 1. Iklim dan cuaca di luar tingkap. Sudah tentu, pada musim sejuk, suhu di rumah, walaupun semua langkah diambil, rata-rata 2-3 darjah lebih rendah daripada musim panas. Perbezaan bermusim ini sangat ketara di bandar-bandar yang panas dan panas - contohnya, Krasnodar.
 2. Penduduk pangsapuri. Tubuh manusia mengeluarkan banyak haba - udara yang kita hembuskan jauh lebih panas daripada yang kita hirup. Semakin banyak orang tinggal di dataran, semakin tinggi suhu di apartmen meningkat. Oleh itu, untuk mengekalkan suhu optimum, pemanasan lebih sedikit diperlukan dengan bantuan perkakas.
 3. Penggunaan peralatan elektrik. Sebilangan besar peralatan rumah tangga semasa digunakan dipanaskan dan, tentu saja, memanaskan udara di dalam bilik. Sekiranya anda menggunakan peralatan secara aktif (terutamanya model lama), maka suhu di apartmen boleh meningkat beberapa darjah.
 4. Pencahayaan semula jadi. Matahari, menerangi ruangan, meningkatkan suhu udara dengan ketara (terutamanya pada musim panas). Sekiranya tingkap bilik menghadap ke selatan, suhu di dalamnya bergantung pada waktu tahun dan hari - perlu untuk membetulkan pemanasan tepat pada waktunya.
 5. Tekstil rumah. Kelimpahan permaidani, langsir, langsir, bantal, selimut dan tekstil lain melambatkan peredaran udara dan membawa kepada peningkatan suhu bilik.

Kelembapan di dalam bilik dibentuk oleh faktor-faktor berikut:

 1. Pengudaraan dan pengudaraan. Pengudaraan yang baik menghilangkan kelembapan berlebihan yang terkumpul di dalam bilik..
 2. Musim. Pada musim sejuk, udara jalan yang kita biarkan dengan pengudaraan jauh lebih kering daripada musim panas.
 3. Tumbuhan rumah. Haiwan peliharaan hijau, memerlukan pelembapan dan perawatan berkala, membuat kita meningkatkan kelembapan udara - penyemburan, penyiraman biasa mengekalkan tahap kelembapan yang tinggi.
 4. Penghawa dingin dan bateri. Peranti kawalan suhu sedemikian mengeringkan udara. Ini menjadi sangat ketara semasa musim pemanasan - udara musim sejuk yang sudah kering akhirnya dikeringkan dengan bateri panas.
 5. Penebat dinding dan tingkap. Bilik yang ketat mempunyai pengudaraan yang lemah, yang menyebabkan pengumpulan kondensat basah dan kelembapan meningkat.

Cara mengukur kelembapan dan suhu

Untuk mengukur parameter mikroklimat, terdapat banyak instrumen: dari termometer merkuri biasa hingga stesen isi rumah yang direka khas dengan banyak fungsi "pintar". Walau bagaimanapun, untuk menentukan sama ada keadaan di rumah anda selesa untuk seseorang, anda boleh beralih ke kaedah improvisasi.

Jadual: pengukuran iklim mikro

ParameterKaedahciri-ciri
SuhuTermometerAnda tidak dapat mengukur suhu dengan termometer pada hari yang cerah dengan tirai terbuka - cahaya matahari akan menurunkan petunjuk, menaikkannya hingga 1-3 darjah. Untuk mendapatkan petunjuk yang paling tepat, anda perlu mengukur tiga kali dengan rehat lima minit dan mengira min aritmetik.
KelembapanHygrometerHygrometer adalah peranti khas yang dipasang di dalam bilik dan, seperti termometer, menunjukkan nilai kelembapan semasa di paparan. Hygrometer boleh berupa digital atau analog. Perlu memilih peranti dengan kesalahan tidak lebih dari 1%.
PsikrometerJenis hygrometer khas adalah psikrometer, iaitu dua termometer merkuri dengan tangki air yang disambungkan ke salah satu daripadanya. Pasang peranti di ruangan yang menarik dan ukur suhunya. Adalah perlu untuk mengira perbezaan prestasi dua termometer dan membandingkannya dengan jadual yang dilampirkan pada psikrometer - ia menunjukkan penunjuk kelembapan.
Gelas basahIsi cawan gelas dengan air sejuk dan sejukkan selama beberapa jam untuk menyejukkannya hingga 3-5 ° C. Letakkan segelas air sejuk di dalam bilik (jauh dari pemanasan) dan perhatikan. Bahagian luar gelas ditutup dengan titisan dan kabut. Sekiranya ia kering dalam 5-10 minit - udara sangat kering, pelembap tambahan diperlukan. Sekiranya titisan mengalir, udara terlalu lembap. Sekiranya kondensat kekal dan tidak mengalir selama 10 minit, maka udara mempunyai kelembapan optimum.
TermometerKaedah ini dapat mensimulasikan kesan psikrometer. Ukur suhu di dalam bilik dan tuliskan penunjuk. Selepas itu, bungkus termometer dengan kain kasa basah dan ukur lagi suhu di bilik yang sama. Hitung perbezaan indikator dan periksa jadual psikrometrik (senang didapati di Internet).
LilinTutup tingkap dan pintu dan nyalakan lilin. Sekiranya ia terbakar secara merata dan terang, kelembapan adalah optimum. Tetapi api yang tidak rata dan berlari dengan percikan terang di tepinya menunjukkan kandungan kelembapan terlalu tinggi.

Galeri foto: alat pengukur iklim mikro

Jadual: kawalan iklim

GalakanLebih rendah
Kelembapan
 1. Pilihan paling mudah ialah memasang pelembap. Harap maklum bahawa setelah permulaan penggunaan, perlu sekitar 5-10 hari sehingga kelembapan mulai meningkat sesuai dengan hygrometer.
 2. Pembersihan basah secara teratur adalah prosedur yang sangat berguna bukan hanya untuk menjaga ketenteraman di rumah, tetapi juga untuk iklim mikro..
 3. Setelah mandi atau mandi, biarkan pintu terbuka. Stim yang dihasilkan di dalam tab mandi akan merebak ke bilik lain dan meningkatkan kelembapan..
 4. Pasang mesin pengering di dalam bilik. Pastikan semua agen pembersih dan perapi dibersihkan dari cucian, jika tidak rumah anda tidak akan menghirup udara yang bersih.
 5. Pada musim pemanasan anda boleh menggantung tuala basah pada bateri.
 6. Letakkan bekas hiasan air di sekitar apartmen: akuarium kecil, pasu, komposisi air.
 1. Penghawa dingin yang ditetapkan ke mod penyejukan mengeringkan udara dengan ketara.
 2. Pada musim sejuk, penyiaran secara berkala akan membantu mengurangkan kelembapan udara..
 3. Kadang-kadang penyebab kelembapan tinggi boleh berlaku kebocoran dan kerosakan - periksa paip untuk kerosakan dan perbaiki jika perlu.
 4. Tetapkan tudung di atas dapur - wap dari memasak mempunyai kesan yang sangat kuat terhadap kelembapan, bukan sahaja di dapur, tetapi di seluruh rumah.
Suhu
 1. Gunakan peralatan khas untuk pemanasan: konvektor, pemanas, pemanas kipas, termostat.
 2. Tukar penutup dinding. Hari ini di kedai bahan binaan anda boleh menemui kertas dinding penebat khas yang diperbuat daripada busa polistirena.
 3. Tambahkan tekstil ke bahagian dalam: permaidani, bantal, permaidani dan permadani yang lembut akan membantu memastikan bilik sentiasa hangat.
 4. Periksa bingkai tingkap dan pintu depan untuk draf dan lindunginya jika perlu.
 5. Buka langsir di bilik pada waktu siang - cahaya matahari malah menghangatkan udara pada musim sejuk.
 6. Masukkan kotak kadbod dengan kerajang antara bateri dan dinding. Dengan helah mudah ini, anda dapat meningkatkan haba yang diberikan oleh bateri pemanasan.
 7. Semasa mengumpulkan mandi air panas, buka pintu - ini akan membolehkan udara hangat dari bilik mandi beredar di sekitar apartmen, meningkatkan suhu rata-rata.
 8. Setelah memasak di dalam ketuhar, biarkan hingga sejuk sepenuhnya untuk menghangatkan udara di dapur.
 9. Tutup bolong dengan kadbod. Panas banyak keluar melalui pengudaraan. Ingat bahawa ia tidak dapat disekat sepenuhnya - tinggalkan sekurang-kurangnya jurang kecil.
 1. Pasang perkakas rumah untuk mengurangkan suhu dan meningkatkan peredaran udara - penyaman udara atau kipas angin.
 2. Menyerah pada lantai lembut dan pilih kayu. Ini mendorong peredaran udara yang lebih aktif, yang seterusnya, menyebabkan penurunan suhu.
 3. Mengudarakan bilik secara berkala (walaupun pada musim sejuk). Jangan takut terkena selesema - kesejukan selama beberapa minit jauh lebih selamat untuk kesihatan daripada udara yang bertakung. Pada musim panas, anda perlu berventilasi pada waktu pagi atau lewat petang - pada waktu petang, penyiaran hanya akan meningkatkan suhu.
 4. Gunakan langsir legap. Walaupun tingkap bilik menghadap ke utara, matahari terlibat dalam pemanasan udara di dalam bilik. Ukuran kardinal - untuk menutup tingkap dengan filem reflektif yang murah untuk musim panas.
 5. Pada musim pemanasan, anda boleh menggunakan termostat pada bateri untuk mengurangkan pemanasannya. Sekiranya tidak ada termostat, pasangkannya, kos peranti sedemikian dengan pemasangannya berbeza sekitar 1000 rubel.
 6. Ganti lampu pijar dengan pendarfluor atau LED. Lampu pijar tidak hanya menghabiskan lebih banyak tenaga, tetapi juga menghasilkan lebih banyak haba.
 7. Sekiranya anda ingin tidur, tetapi terdapat kepanasan yang tidak tertahankan di dalam bilik tidur, cuba letakkan tempat tidur di dalam beg dan simpan di dalam peti sejuk selama setengah jam. Langkah ini akan membantu anda tidur nyenyak..

Dengan mengatur suhu dan kelembapan di rumah anda, anda dapat meningkatkan kesejahteraan anda dengan ketara. Peranti yang murah akan membantu mengawal iklim mikro di tempat, dan alat improvisasi membolehkan anda mengubahnya tanpa kos.

Norma kelembapan di apartmen: kaedah pengukuran + petua untuk normalisasi

Kesihatan penghuninya banyak bergantung pada berapa banyak wap air yang terkandung di udara kediaman. Untuk kesejahteraan, penting bahawa tahap kelembapan di apartmen sesuai dengan petunjuk standard. Walau bagaimanapun, jika perhatian yang cukup diberikan kepada rejim suhu, maka ketepuan atmosfera dengan kelembapan sering dilupakan, bukan?

Kami menawarkan untuk memahami apa norma kelembapan udara di sebuah pangsapuri, apa kepentingannya untuk bilik yang berbeza, dan bagaimana mengukur penunjuk ini dengan betul. Setelah menentukan tahap kelembapan, langkah-langkah harus diambil untuk mengurangi atau meningkatkan kandungan air di atmosfera ruangan. Kaedah berkesan untuk menormalkan iklim mikro dijelaskan dalam artikel.

Berapakah kadar kelembapan??

Wap air sentiasa ada di atmosfer planet kita. Untuk mengukurnya, konsep kelembapan mutlak digunakan. Ini menunjukkan pecahan jisim kandungan air dalam satu meter padu campuran gas. Pada suhu persekitaran 0ºС nilai ini sepadan dengan 5 g / m 3.

Apabila suhu udara meningkat, air akan menguap lebih cepat, yang meningkatkan peratusan kelembapan yang masuk ke atmosfera.

Istilah kelembapan relatif merujuk kepada jumlah kelembapan di udara pada suhu tertentu berbanding dengan jumlah maksimum wap air yang dapat memenuhi atmosfer pada suhu yang sama.

Bercakap mengenai norma kelembapan tempat tinggal, kita ingat dengan tepat nilai relatif ini, dinyatakan sebagai peratusan.

Kesan kelembapan pada kesejahteraan

Telah lama diperhatikan bahawa orang sangat sensitif terhadap kandungan wap air di rumah mereka. Dengan kadar kelembapan udara yang berkurang atau meningkat, penghuni pangsapuri tidak merasa selesa. Gejala yang paling ketara adalah kelemahan, keletihan, sakit kepala, penurunan imuniti.

Iklim mikro kering menyumbang kepada pengumpulan elektrik statik, sebab itulah zarah debu terkecil terkumpul di udara. Ini adalah persekitaran yang baik untuk kesejahteraan bakteria dan organisma mikroskopik yang menyebabkan pelbagai penyakit..

Di bilik seperti itu, orang sering mempunyai kulit kering, yang menyebabkan dermatitis, rambut rapuh, munculnya keriput awal. Pengeringan membran mukus menyumbang kepada perkembangan selsema yang kerap, serta penyakit mata.

Kerana peredaran darah yang perlahan, beban pada jantung meningkat, yang dapat menyebabkan peningkatan tekanan, penyakit sistem kardiovaskular.

Iklim mikro lembap di rumah tidak kurang berbahaya. Dalam kes ini, keadaan yang baik dibentuk untuk kemakmuran bakteria, penampilan jamur hitam, kulat, yang tersusun di dinding basah koloni.

Bahan berbahaya yang dirembeskan oleh makhluk bersel satu ini boleh menyebabkan bukan sahaja kepada perkembangan alergi, tetapi juga keracunan akut. Gejala pertamanya adalah kelemahan dan pening..

Tinggal lama di bilik lembap mengancam perkembangan semua jenis penyakit - dari ARI dangkal hingga rematik dan tuberkulosis. Dengan peningkatan kelembapan di tempat tinggal terdapat kekurangan oksigen, yang meningkatkan beban pada jantung dan membawa kepada penyakit organ penting ini.

Amat berbahaya jika peningkatan kadar wap air digabungkan dengan suhu udara tinggi, yang boleh menyebabkan serangan panas atau bahkan serangan jantung..

Harga yang disyorkan untuk apartmen

Oleh kerana kelembapan udara adalah kriteria yang sangat penting untuk persekitaran tempat tinggal yang selesa, ada dokumen peraturan khas yang mengatur kepentingannya.

GOST 30494-96 menunjukkan petunjuk kandungan kelembapan bermusim di stok perumahan: untuk musim panas, batas kelembapan udara optimum ditentukan dalam lingkungan 30-60%, untuk musim sejuk - 30-45%.

Terdapat juga SNiP yang sesuai, yang mana norma 40-60% berlaku untuk setiap musim. 65% untuk kawasan lembap dan 75% untuk kawasan yang lembap.

Harus diingat bahawa piawaian itu dirancang untuk organisasi pembinaan, kebanyakan orang menentukan udara dengan kelembapan 30 persen sebagai kering.

Berikut adalah cadangan khusus untuk kandungan wap air:

 • di dalam bilik tidur;
 • di taska;
 • di ruang tamu;
 • dalam pejabat;
 • di dapur dan bilik mandi.

Bilik tidur sangat penting, kerana tidur yang sihat sangat menentukan keadaan seseorang dan membantu menjaga kekebalan tubuh. Tahap kelembapan yang sesuai untuk bilik ini ialah 40-55%.

Pakar mengesyorkan agar tingkap di bilik tidur sentiasa terbuka separuh, yang menyumbang kepada peraturan kelembapan dan pengerasan semula jadi. Alternatifnya ialah memasang lubang tingkap.

Bilik kanak-kanak. Di sini, petunjuk normal kandungan wap air sangat penting, kerana organisma rapuh lebih sensitif terhadap panas dan sejuk, dan juga lebih mudah terdedah kepada jangkitan. Petunjuk optimum ialah 50-60%.

Udara lembap yang mencukupi mengatasi nasofaring, membuka jalan untuk selesema, dan juga berbahaya bagi kulit, menyebabkan pengelupasan dan bahkan dermatitis. Perlu diingat bahawa suhu di taman asuhan kanak-kanak tidak boleh melebihi 24ºС.

Ruang tamu. Di bawah ruangan ini, sebagai peraturan, apartmen paling luas diperuntukkan, di mana keluarga menghabiskan beberapa jam setiap hari. Tahap kelembapan yang paling selesa di sini boleh dianggap 40-50%.

Piawaian ini memastikan kesejahteraan orang, sambil menjamin keadaan peralatan elektronik dan perabot mahal yang sangat baik, yang sering dipasang di ruang tamu.

Belajar / perpustakaan. Di sini, tahap kelembapan rendah 30-40% boleh diterima. Ini disebabkan oleh fakta bahawa di ruangan ini buku dan dokumen biasanya disimpan, dan peralatan kantor juga dipasang, yang dapat dirusak oleh bahagian wap air yang berlebihan di atmosfera.

Dapur dan mandi. Bilik dicirikan oleh keadaan suhu dan kelembapan yang tinggi, yang memberi kesan negatif terhadap kesihatan orang, keadaan peralatan dan perabot. Penting untuk tidak melupakan zon ini - untuk meningkatkan tahap kandungan wap air hingga 45-50% menggunakan kipas ekzos.

Tanda-tanda "kegagalan" keadaan kelembapan

Dengan berjaga-jaga, mudah untuk menyimpulkan iklim mikro mana yang menjadi ciri ruangan.

Ciri-ciri berikut membuktikan udara kering:

 • bumi di dalam pasu dengan bunga pasu cepat kering, ditutup dengan celah-celah;
 • barang dan objek di dalam bilik elektrik cepat dengan elektrik statik;
 • linen basah mengering dalam beberapa jam, sementara sukar untuk menyeterika;
 • walaupun semasa pembersihan berterusan, bau debu terasa di udara.

Salah satu tanda pertama udara kering adalah pengeringan tepi daun bunga dalaman dan layu.

Banyak faktor menunjukkan peningkatan wap air di dalam bilik. Di bilik seperti itu berbau apak, dan pakaian dan tempat tidur sentiasa lembap.

Air di palet bunga biasanya bertakung, tanah di dalam pasu ditutup dengan mekar putih berjamur.

Perlu diberi perhatian untuk membasahi garam dengan cepat di pengocok garam terbuka, pintu yang bengkak dan ditutup dengan buruk.

Noda kertas dinding, cetakan dan cendawan yang muncul di permukaan mendatar dan menegak boleh menyebabkan banyak masalah..

Kaedah untuk menentukan kelembapan

Untuk menentukan iklim mikro ruangan, anda boleh menggunakan alat khas atau alat improvisasi. Pertimbangkan beberapa kaedah biasa

Kaedah nombor 1 - bahan semula jadi

Kon cemara biasa boleh menjadi pembantu yang setia. Ia harus dibawa ke dalam bilik dan dijauhkan dari sumber panas..

Sekiranya serpihan terbuka, bilik mempunyai iklim mikro kering. Sekiranya di udara kandungan wap air meningkat, kerucut akan tetap dikompres dengan ketat.

Kaedah yang lebih rumit adalah peranti buatan rumah yang diperbuat daripada cabang cemara, yang membolehkan anda mengesan dinamika kandungan wap air di dalam bilik.

Tongkat cemara yang dikupas sepanjang 21-30 cm dipasang di papan dari sisi kepingan, sementara hujung kedua tetap bebas. Apabila tahap kelembapan meningkat, ia akan turun, yang dapat diperiksa dengan memperbaiki pembacaan dengan pensil.

Kaedah nombor 2 - segelas air

Cukup untuk melakukan eksperimen dasar: sejukkan gelas kaca dengan air di dalam peti sejuk hingga suhu 3-5ºС.

Mengeluarkan bekas dari peti sejuk, anda harus memerhatikannya selama 5-10 minit:

 • jika pemeluwapan mengalir di titisan besar - kelembapan berlebihan di dalam bilik;
 • dinding kaca kering serta-merta - terdapat kekurangan wap air di udara;
 • kapasiti tetap berkabut - kelembapan hampir dengan ideal.

Seperti dalam kes sebelumnya, kaedah ini agak hampir. Namun, ini memungkinkan anda untuk menentukan bukan sahaja peningkatan kadar penurunan kadar wap air, tetapi juga kelembapan yang selesa.

Kaedah nombor 3 - Psikrometer Assman

Untuk kaedah ini, diperlukan alat khas, yang terdiri daripada dua termometer alkohol: satu biasa dan yang lain dibasahi dengan pita kayu basah.

Pembacaan harus diambil dari dua alat, yang akan berbeza kerana pengaruh persekitaran, terutama kandungan kelembapan di atmosfera.

Kurangkan nilai kedua dari nilai pertama, selepas itu di jadual Assman di lajur menegak cari petunjuk alat kering, dan di mendatar - perbezaan suhu. Nombor di persimpangan garis menunjukkan tahap kelembapan yang diingini di dalam bilik.

Di rumah, anda boleh melakukan termometer satu bilik. Untuk melakukan ini, pertama-tama anda perlu menetapkan suhu dalam mod biasa, dan kemudian bungkus kepala peranti dengan kain lembap atau pelembap.

Selepas 5-10 minit, anda boleh mengambil hasilnya, dan kemudian mengira perbezaan antara pembacaan dan mengganti data dalam jadual.

Kaedah nombor 3 - bacaan hygrometer yang tepat

Paling tepat untuk menentukan kelembapan atmosfera dengan hygrometer - peranti khas yang direka untuk tujuan ini.

Terdapat banyak jenis peranti sedemikian yang beroperasi berdasarkan prinsip yang berbeza: berat, filem, rambut, pemeluwapan, elektrolitik, seramik.

Higrometer elektronik sangat umum, yang fungsinya berdasarkan kepada kaedah membaca yang berbeza.

Antaranya, kami perhatikan kategori peranti berikut:

 • optoelektronik - dengan pengukuran menggunakan cermin sejuk;
 • resistif menggunakan kesan mengubah kekonduksian jenis garam / polimer tertentu;
 • kapasitif, di mana perubahan kapasitansi kapasitor diambil kira;
 • peranti berdasarkan penentuan kekonduksian udara.

Model hygrometer boleh bergerak atau bergerak. Peranti dari kategori terakhir boleh dipindahkan dari satu bilik ke bilik yang lain.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai pelbagai meter kelembapan dan petua menggunakannya, lihat artikel ini..

Petua normalisasi iklim

Untuk mengekalkan iklim mikro yang betul di apartmen, anda boleh menggunakan cadangan pakar.

Oleh itu, untuk memerangi udara yang terlalu kering digunakan:

 • kaedah rakyat;
 • peralatan khas.

Air pancut hiasan, akuarium yang luas dengan ikan terang atau pot bunga dengan bunga rumah bukan sahaja hiasan dalaman yang menakjubkan, tetapi juga cara yang berkesan untuk mengekalkan kelembapan normal dalam suasana ruang tamu, misalnya, ruang tamu.

Kaedah yang mudah tetapi cukup berkesan adalah meletakkan bekas air di dekat radiator atau radiator. Cecair di dalam bejana mesti ditambah semasa menguap.

Sebagai alternatif, tuala basah, serbet, atau kain lain dilemparkan ke bateri. Anda juga boleh menggantung dobi di bilik untuk pengeringan..

Secara radikal menyelesaikan masalah dengan tahap kelembapan akan membantu alat pelembap khas, yang berdasarkannya berdasarkan pelbagai kaedah:

 • pelembap mekanikal dengan kipas, agak bising, tetapi tidak terlalu berkesan - 50-61%;
 • pelembap wap yang berfungsi seperti cerek elektrik. Ia dapat meningkatkan kadar kandungan wap sebanyak 60%;
 • pelembap ultrasonik, kaedah pengoperasiannya berdasarkan penyemburan titisan air menggunakan pemancar piezoelektrik. Peranti, yang dengan cepat meningkatkan kelembapan hingga 100%, dicirikan oleh operasi senyap dan selamat..

Dua pilihan pertama dibezakan dengan kos yang berpatutan dan kemungkinan menggunakan air paip, sementara cecair suling diperlukan untuk mengendalikan peranti ultrasonik yang lebih mahal.

Untuk mengurangkan tahap kelembapan, anda juga boleh menggunakan kaedah tradisional, atau menggunakan alat moden.

Di bilik yang lembap, anda harus berhati-hati untuk membiarkan cahaya matahari sebanyak mungkin. Tingkap tidak perlu dilorekkan dengan tirai, kerana sinar matahari mengeringkan udara dengan sempurna. Ventilasi perumahan secara berkala untuk membiarkan udara segar..

Di semua bilik, anda boleh memasang ventilasi ekzos paksa, dan di dapur lebih baik memasak dengan menghidupkan tungku ekzos yang kuat. Sekiranya apartmen mempunyai penghawa dingin terpasang, penting untuk memilih mod operasi yang optimum.

Dengan suhu udara yang tidak mencukupi, perlu dipertimbangkan penggunaan alat pemanasan tambahan. Semasa melakukan kerja pembinaan dan penamat, disarankan untuk memilih bahan semula jadi yang menyerap kelembapan dengan baik.

Hasil terbaik dapat dicapai dengan menggunakan peranti khas.

Selalunya, dua kategori peranti digunakan:

 • bekas plastik yang diisi dengan adsorben - bahan yang menyerap wap air secara aktif; penting untuk tidak lupa menukar pengisi kerana ia dibasahi;
 • penyahhidratan domestik, yang asasnya biasanya berdasarkan prinsip pemeluwapan wap air atmosfera pada piring yang suhunya berada di bawah titik embun.

Untuk menormalkan iklim dalaman, penting untuk memperhatikan teknik tingkap dan tingkap. Sebaiknya masukkan tingkap berlapis dua moden yang dibuat menggunakan teknologi baru yang menjamin peredaran udara.

Kesimpulan dan video berguna mengenai topik tersebut

Video dengan kisah pakar mengenai masalah apa yang diharapkan dari udara kering yang terlalu banyak di tempat kediaman:

Video berikut akan membantu anda mendapatkan maklumat mengenai pelbagai jenis instrumen yang dirancang untuk mengukur kelembapan.

Video menunjukkan dengan jelas 5 cara mudah untuk meningkatkan kelembapan udara dalaman:

Kesihatan manusia dan kemampuan untuk bekerja banyak bergantung pada menjaga standard kelembapan yang disyorkan di tempat tersebut. Penting untuk memantau penunjuk ini dengan stabil menggunakan kaedah rakyat, tetapi alat khas.

Pada penyimpangan pertama, anda perlu memikirkan apa yang harus dilakukan untuk menormalkan iklim mikro di apartmen. Dalam beberapa kes, anda boleh melakukannya dengan kaedah rumah, tetapi peranti yang direka untuk tujuan ini akan memberikan pertolongan yang lebih berkesan..

Kongsikan kepada pembaca kaedah anda untuk mengekalkan kelembapan normal di apartmen. Sila tinggalkan komen, ajukan soalan mengenai topik artikel dan sertai perbincangan - borang maklum balas terdapat di bawah.

Penerbitan Mengenai Asma