Musim luruh akan datang dan semua orang, kecuali pakaian hangat, payung dan kasut yang kuat, memerlukan perlindungan lain, tidak kurang pentingnya. Dengan bermulanya cuaca sejuk dan cuaca basah, seseorang memerlukan pertolongan dari mikroorganisma yang menyerang kita dari awal musim luruh hingga akhir musim bunga. Sudah tiba masanya untuk mengambil langkah perlindungan selesema.

Hari ini, salah satu kaedah yang ditawarkan oleh doktor untuk memerangi virus tersebut adalah vaksinasi. Sekiranya saya mendapat selesema? Dia ditunjukkan kepada siapa? Siapa yang harus menahan diri dari suntikan ini? Bagaimana memilih perlindungan yang betul dan langkah berjaga-jaga yang perlu anda ikuti sebelum dan selepas vaksinasi?

Bagaimana vaksin selesema berfungsi?

Vaksinasi terhadap salah satu jangkitan yang paling dahsyat, yang setiap tahun memakan puluhan ribu nyawa, tidak berfungsi sebagai ubat. Dia tidak menyelamatkan orang yang sudah sakit, seperti yang difikirkan oleh banyak orang. Apa-apa vaksin selesema adalah alat yang membantu melancarkan pertahanan tubuh sendiri, membantunya melawan jangkitan, mempersiapkannya untuk menghadapi virus.

Apakah komposisi suntikan selesema? Mungkin berbeza, kerana vaksin boleh:

 • hidup, yang merangkumi mikroorganisma lemah atau patogen yang tidak menyebabkan penyakit, tetapi menyumbang kepada pembentukan imuniti terhadap influenza;
 • tidak aktif, iaitu dibunuh.

Yang terakhir ini diperoleh dengan menumbuhkan virus influenza pada embrio ayam, setelah itu dibersihkan dari kekotoran dan dinetralkan dengan kaedah fizikal atau kimia (formaldehid, sinaran ultraviolet, dan sebagainya).

Vaksin yang tidak aktif, seterusnya dibahagikan kepada:

 • untuk vaksin virion keseluruhan - ia mengandungi zarah virus atau virion;
 • pecah atau dikupas yang tidak mengandungi lipid dan protein ayam;
 • subunit, hanya terdiri daripada dua protein virus yang terlibat dalam pembentukan tindak balas imun.

Bilakah untuk mendapat selesema? Bergantung pada vaksin. Anda perlu membaca arahan dengan teliti, mereka menunjukkan berapa lama pertahanan imun dikembangkan. Apa-apa vaksin selesema membantu menghasilkan antibodi dalam tubuh manusia. Kemudian apabila bertemu dengan virus sebenar dalam hidup, sel pelindung ini mula bertindak. Kekebalan manusia lebih cepat mengatasi selesema dan jauh lebih mudah untuk mentolerir semua gejala jangkitan, termasuk tidak ada komplikasi serius..

Berapa lama suntikan selesema? Bergantung pada vaksin. Pada dasarnya, ubat melindungi daripada virus selama 6 bulan. Tetapi ada yang melindungi dari selesema sekurang-kurangnya sembilan bulan dan hingga satu tahun.

Mengapa anda memerlukan suntikan selesema?

Pada masa kini, begitu banyak agen kawalan selesema telah diciptakan, mengapa doktor berkeras untuk melakukan imunisasi terhadap virus ini? Adakah saya perlu diberi vaksin dan mengapa? Apa sebab dan menentang suntikan selesema? Untuk menjawab soalan-soalan ini, anda perlu ingat beberapa fakta penting mengenai virus itu sendiri..

1. Semua orang tahu mengenai kaedah penularan influenza melalui titisan udara, tetapi ramai yang lupa bahawa anda boleh dijangkiti walaupun bercakap dengan orang sakit.

2. Bagaimana virus merebak

Tempoh inkubasi virus sangat singkat, hanya 1-2 hari, pada masa ini tidak ada gejala, dan mikroorganisma sudah aktif menyebarkan.

3. Penyebab wabak influenza berulang adalah kebolehubahan unik protein mikroorganisma, sehingga orang yang mempunyai satu varian penyakit dapat segera mendapat jenis selesema yang berbeza..

4. Virus ini berlipat ganda secepat kilat setelah memasuki saluran pernafasan atas. Selepas hanya 8 jam, jumlahnya meningkat dalam ribuan.

5. Waktu optimum untuk vaksinasi influenza adalah awal musim luruh (September dan Oktober), kerana memerlukan sekurang-kurangnya 2-4 minggu untuk mengembangkan perlindungan, pada Januari vaksinasi praktikal tidak berguna, yang perlu anda ingat jika anda ingin mendapatkan vaksin.

6. Penyakit ini membawa kepada banyak komplikasi: radang paru-paru, penyakit ginjal dan otak, akibat maut.

7. Sekiranya rawatan dimulakan lewat - dalam kebanyakan kes ia sudah tidak berkesan.

Adakah orang dewasa perlu diberi vaksin terhadap selesema, kerana tubuhnya dapat mentolerir banyak penyakit dengan lebih mudah daripada kanak-kanak? Vaksinasi diperlukan untuk semua, terutamanya kategori populasi tertentu yang tergolong dalam kumpulan risiko:

 • kategori ini sering sakit lama;
 • orang, tanpa mengira usia, dengan penyakit kronik organ dalaman;
 • orang tua;
 • pekerja perubatan;
 • pekerja rumah anak yatim, sekolah dan tadika;
 • Bolehkah saya mendapat suntikan selesema untuk onkologi? - ya, ini ditunjukkan kepada semua orang dengan kekebalan yang berkurang;
 • semua orang yang berada dalam kumpulan teratur untuk masa yang lama (tinggal di asrama, rumah jagaan).

Bagaimana dan di mana anda mendapat selesema?

Di mana saya boleh mendapat suntikan selesema? Vaksinasi dilakukan lebih kerap di klinik. Tetapi vaksinasi tambahan boleh dilakukan di institusi lain di mana terdapat bilik yang dilengkapi dan kebenaran untuk menjalankan prosedur seperti itu:

 • di pejabat perubatan tadika atau sekolah;
 • di pejabat yang lengkap di perusahaan;
 • di hospital;
 • secara berbayar, suntikan selesema dibuat di organisasi komersial perubatan.

Bagaimana cara mendapatkan suntikan selesema di klinik? Sekiranya seseorang berisiko, vaksinasi harus dirancang terlebih dahulu. Dalam kes ini, jururawat daerah menyusun senarai orang yang memerlukan dan mengajak mereka untuk mendapatkan selesema semasa permulaan musim sejuk. Orang itu datang ke penerimaan tetamu, doktor memeriksanya, menghantarnya untuk pemeriksaan, setelah itu jika orang itu sihat, dia dihantar ke bilik rawatan untuk vaksinasi.

Pilihan lain adalah jika orang itu pergi ke doktor untuk mendapatkan vaksinasi secara berbayar (iaitu, dia tidak berisiko). Kemudian vaksin mesti dibeli dengan perbelanjaan anda sendiri (anda boleh memilih dari yang ada di klinik atau memesan di institusi perubatan lain), membuat janji dengan doktor yang akan mengarahkan anda untuk vaksinasi.

Di mana mereka mendapat suntikan selesema? Vaksin diberikan secara subkutan atau intramuskular ke dalam otot deltoid. Ubat ini disuntik secara subkutan ke bahu atau ke kawasan subskapular. Vaksin langsung boleh diberikan secara intranas.

Bolehkah saya mendapat suntikan selesema untuk wanita hamil?

Salah satu persoalan penting yang berkaitan dengan vaksinasi influenza adalah adakah wanita hamil boleh diberi vaksin. Kategori pesakit tertentu sedang dipantau. Mereka dilarang hampir semua ubat selesema, dan vaksinasi dilarang, kerana tidak ada yang tahu bagaimana vaksin akan mempengaruhi kesihatan anak yang belum lahir.

Jadi bolehkah wanita hamil mendapat suntikan selesema? Pada kebanyakan anotasi ubat-ubatan, terdapat tulisan yang menyatakan bahawa wanita hamil dapat menggunakannya jika manfaatnya melebihi bahaya yang diharapkan bagi anak yang belum lahir. Dan ini dapat difahami, kerana semua ubat dan ubat profilaksis tidak diuji pada wanita hamil. Mengenai vaksin selesema, wanita hamil dibenarkan untuk melakukannya, tetapi anda perlu memilih vaksin yang tidak aktif.

Bolehkah ibu menyusui mendapat selesema? - Ya, itu mungkin dan perlu. Tubuh wanita yang lemah setelah melahirkan sangat mudah dijangkiti, dan selesema boleh mengakibatkan akibat yang serius jika sistem kekebalan tubuh lemah (ibu menyusu tidak dapat tidur nyenyak dan sangat gugup). Selain itu, vaksinasi seperti itu adalah cara lain untuk melindungi bayi, kerana semua sel pelindung diserahkan kepada bayi dengan susu ibu.

Bolehkah saya mendapat suntikan selesema semasa merancang kehamilan? - bukan sahaja mungkin, tetapi perlu. Semasa persiapan wanita untuk hamil, perlu melindungi tubuh sebanyak mungkin dari kemungkinan jangkitan. Selesema semasa kehamilan bukan sahaja boleh menyebabkan perkembangan janin terganggu, tetapi juga keguguran. Oleh itu, vaksin akan menyelamatkan ibu dari jangkitan dan bayi yang belum lahir.

Pukulan selesema kanak-kanak

Sekiranya kanak-kanak mendapat suntikan selesema? Mengapa memberi vaksin kepada bayi? Oleh kerana kelaziman dan keparahan penyakit, yang mengancam dengan banyak komplikasi, vaksin ditunjukkan untuk semua anak, terutama yang lemah dan menderita penyakit kronik. Anak-anak juga termasuk dalam kategori orang yang memerlukan, jadi mereka diberi vaksin secara percuma.

Tetapi vaksinasi terhadap influenza kanak-kanak yang sangat kecil mempunyai ciri tersendiri, iaitu:

 • kanak-kanak secara praktikal tidak divaksin sejak lahir;
 • usia optimum untuk suntikan selesema adalah dari 6 bulan;
 • kebanyakan vaksin diberikan kepada bayi dua kali;
 • selesema di paha.

Terdapat penjelasan untuk ini. Kekebalan ibu berlangsung sekitar 6 bulan - oleh itu, anak itu diberi vaksin selama enam bulan. Vaksin diberikan dua kali sehari setelah sebulan, supaya sistem imun berfungsi dengan lebih baik. Faktanya adalah bahawa orang dewasa dijumpai dengan virus in vivo, ingatan imun mereka dicetuskan. Kebanyakan kanak-kanak kecil tidak memilikinya.

Pada usia berapa anak boleh diberi vaksin terhadap selesema? Sebilangan besar vaksin selesema hanya boleh diberikan kepada anak-anak 6 bulan selepas kelahiran bayi. Dalam kes yang jarang berlaku, vaksinasi diberikan hingga enam bulan, menurut petunjuk yang ketat.

Mengapa bayi diberi vaksin dengan menyuntik ubat ke kawasan pinggul? Ini adalah tempat terbaik untuk vaksinasi, jika reaksi terhadap vaksin tiba-tiba berkembang, lebih mudah untuk melakukan tindakan-tindakan resusitasi (menerapkan tourniquet).

Soalan penting yang merisaukan ibu bapa ialah adakah memberi anak selesema di tadika? Kanak-kanak seperti tidak ada yang memerlukan perlindungan tambahan terhadap influenza. Dalam pasukan yang ramai, kebarangkalian untuk jatuh sakit jauh lebih tinggi. Oleh itu, kanak-kanak diklasifikasikan sebagai sering sakit. Cara melindungi bayi tadika dari penyakit?

1. Sebaik-baiknya, semua kanak-kanak dalam pasukan harus diberi vaksin.

2. Orang dewasa yang tinggal di kawasan yang sama dengan anak juga perlu diberi vaksin.

3. Tiga hari sebelum vaksinasi yang dicadangkan, adalah mustahak untuk menutup hubungan bayi dengan orang lain, terutama mereka yang sakit.

4. Tiga hari selepas vaksinasi, tidak boleh dibawa ke tempat dengan sebilangan besar orang (mungkin ada pesakit dengan selesema).

Lebih baik jika anak itu tinggal di rumah setelah vaksinasi dalam seminggu. Jadi, kebarangkalian sakit semasa vaksinasi terhadap influenza, apabila sistem kekebalan tubuh lemah, akan berkurang.

Kontraindikasi terhadap suntikan selesema

Setiap vaksin mempunyai batasan yang ketat, senarai penyakit dan kes-kes yang tidak wajar diberikan kerana kemungkinan timbulnya komplikasi serius.

Kategori orang apa yang merupakan vaksin selesema yang benar-benar dikontraindikasikan?

1. Sesiapa yang alah dengan protein ayam. Anda tidak boleh memasukkan vaksin sahaja yang dibuat menggunakan protein ayam dan mengandungi zarahnya. Seorang doktor harus diberi amaran mengenai alahan.

2. Kanak-kanak di bawah umur enam bulan.

3. Sekiranya sebelumnya terdapat reaksi terhadap salah satu komponen ubat - lebih baik tidak melakukan vaksinasi.

4. Perhatian perubatan sementara dari suntikan flu akan diberikan kepada siapa saja yang mengalami jangkitan akut atau jika penyakit kronik bertambah buruk. Dalam kes ini, anda perlu menunggu sehingga sekurang-kurangnya 2-4 minggu untuk pulih sepenuhnya..

Penyakit onkologi, kehamilan, kekurangan imuniti bukan merupakan kontraindikasi terhadap vaksinasi. Sebaliknya, setiap orang yang menderita penyakit ini memerlukan vaksinasi, kerana mereka memiliki kemungkinan besar untuk memindahkan jangkitan dan komplikasinya ke musim dingin.

Siapa yang tidak boleh mendapat selesema? Kategori lain adalah orang yang mempunyai gejala awal. Sakit kepala, kesesakan hidung ringan, dan sakit sendi boleh menjadi tanda awal selesema. Apa-apa yang tidak dikenali atau tidak penting, pada pandangan pertama, manifestasi penyakit ini adalah kontraindikasi terhadap vaksinasi.

Kemungkinan reaksi dan komplikasi

Walaupun terdapat propaganda yang meluas terhadap vaksin influenza, ini adalah perlindungan yang mudah dan boleh dipercayai jika semua syarat dipenuhi dengan betul:

 • liputan vaksinasi universal maksimum orang lain;
 • mengasingkan pesakit, jika ada, di dalam rumah;
 • anda perlu berusaha untuk tidak menemui orang sakit, kerana orang yang sudah dijangkiti mereka sering datang ke vaksin tanpa menyedarinya;
 • Perlu mengetahui lebih lanjut mengenai vaksin itu sendiri.

Mengapa tangan boleh sakit selepas terkena selesema? Vaksin split dan subunit kadang-kadang memberikan reaksi sedemikian, tetapi tidak lama. Selain itu, kesakitan di tempat suntikan lebih kerap dialami oleh orang yang mudah terkesan. Dalam 1-2 hari, reaksi ini hilang.

Reaktogenik pada suntikan selesema (keupayaan ubat untuk menyebabkan komplikasi pada manusia) hampir tidak ada. Tetapi bagaimana seseorang akan bertindak balas terhadap ubat selalu bergantung pada ciri-ciri individu badan.

Apa yang boleh berlaku selepas vaksin diberikan:

 • salah satu reaksi yang mungkin berlaku terhadap suntikan selesema adalah alergi terhadap protein ayam atau komponen vaksin apa pun;
 • dari vaksin yang tidak aktif, reaksi tempatan kadang-kadang muncul dalam bentuk infiltrat (sakit dan kemerahan di tempat suntikan);
 • salah satu kesan sampingan dari suntikan selesema adalah sedikit peningkatan suhu tidak lebih dari 0,5 ° C, kemerahan tekak, menyerupai jangkitan virus akut dan lebih sering menjadi ciri vaksin hidup, tetapi semua gejala hilang sendiri, setelah 1-2 hari.

Bolehkah saya mendapat suntikan selesema? - Tidak, ini mustahil. Hanya ada anggapan bahawa dalam kes yang luar biasa, virus yang hidup dapat bermutasi dan menyebabkan penyakit, tetapi tidak ada fakta seperti itu..

Berulang kali dapat mendengar cerita bahawa setelah vaksinasi seseorang jatuh sakit atau menderita dengan teruk. Semasa vaksinasi, tidak ada yang kebal dari pengenalan vaksin berkualiti rendah (sayangnya, mereka hanya akan diberitahu tentang hal ini setelah vaksinasi) atau dari berjumpa dengan orang yang sudah sakit, setelah itu anda dapat terkena selesema. Ramai orang lupa untuk memberitahu doktor mengenai peningkatan penyakit kronik..

Komplikasi vaksin selesema tidak didaftarkan secara rasmi. Sebarang kes reaksi teruk harus dipertimbangkan. Sekiranya terdapat reaksi, rawatan simptomatik.

Apa yang perlu anda ingat selepas vaksinasi

Kesedaran mengenai ubat membantu mengatasi akibatnya. Di samping itu, tidak ada yang tahu bagaimana tubuh akan bertindak balas terhadap pengenalan bahan baru. Oleh itu, tidak ada salahnya menyimpan ubat yang paling diperlukan:

 • antipiretik;
 • anti-alahan;
 • ubat tahan sakit;
 • penenang sekiranya berlaku sakit kepala atau reaksi yang berlebihan dari sistem saraf.

Cara bersikap selepas vaksinasi?

1. Bolehkah saya minum alkohol selepas terkena selesema? Tidak, beban hati dilarang (dan alkohol, makanan pedas dan jangkitan virus melalui kelenjar pencernaan utama kami). Diet yang ringan tetapi seimbang dan kekurangan alkohol akan membantu anda mendapatkan vaksin dengan lebih mudah..

2. Tidak perlu makan makanan eksotik. Tidak ada yang tahu bagaimana ini akan berakhir. Keliru alahan pada sekeping buah yang tidak dikenali dapat dikira sebagai reaksi terhadap vaksinasi.

3. Cuba elakkan tempat yang sesak dan jangan mengunjungi hospital dan klinik tanpa keperluan khas. Peraturan mudah seperti itu akan mengurangkan peluang bertemu orang yang dijangkiti virus..

4. Bolehkah saya mencuci diri selepas terkena selesema? Ia tidak dilarang. Tetapi hari-hari pertama setelah vaksinasi, mandi, berenang di kolam renang dan di takungan semula jadi dilarang buat sementara waktu. Menginap di bilik mandi untuk jangka masa yang panjang boleh mengganggu tempat suntikan vaksin. Dan di tempat awam selepas vaksinasi mudah dijangkiti. Lebih baik mandi, sementara tempat suntikan tidak boleh digosok dengan spons.

Tidak semua orang tahu atau mengingati peraturan ini, tetapi lebih mudah untuk memindahkan reaksi yang mungkin berlaku..

Pemilihan vaksin untuk vaksinasi

Sekarang klinik menyerupai farmasi, di mana terdapat banyak ubat yang sama dengan jenis yang sama, dan jika perlu, atas permintaan pelanggan, anda boleh memesan yang lain. Bagaimana tidak tersesat dalam banyaknya vaksin selesema ini? Jalan keluar yang paling mudah adalah berunding dengan pakar mengenai vaksin yang boleh diterima dengan baik. Seperti yang telah disebutkan, terdapat beberapa pilihan perlindungan. Vaksin selesema mana yang lebih baik? Kesemuanya membentuk pertahanan imun terhadap penyakit ini. Anda perlu memilih berdasarkan sama ada anda alah kepada protein ayam atau sudah mempunyai reaksi terhadap komponen ubat.

1. Orang yang hidup mengandung virus influenza yang lemah: "Vaksin hidup Allantoic influenza" (Rusia), anak-anaknya diresepkan hanya setelah tiga tahun. Ia berkesan, termasuk perlindungan segera terhadap tiga jenis virus.

2. Vaksin keseluruhan-virion: "Flupovac" (Rusia), tidak boleh diresepkan kepada anak-anak di bawah 7 tahun dan kepada seseorang yang alah kepada protein ayam dan antibiotik aminoglikosida..

3. Vaksin berpisah termasuk Vaxigrip (Perancis), Begrivac (Jerman), Fluarix (England), mereka tidak mempunyai protein ayam, yang baik untuk orang yang alah kepadanya.

4. Vaksin subunit: Influvac (Holland), Grippol dan Grippol Plus (Rusia).

Dalam kebanyakan kes, intoleransi terhadap ubat disebabkan oleh pelanggaran peraturan vaksinasi dan tingkah laku orang itu sendiri. Dalam keadaan ideal, semua vaksin boleh diterima dengan baik..

Adakah saya memerlukan suntikan selesema? Ya, ia sangat diperlukan, terutama bagi kategori populasi yang berisiko. Vaksinasi penting bagi mereka yang tidak mahu cuti sakit dalam jangka masa yang lama. Bagaimana untuk mengatasi kesan suntikan selesema? Yang terbaik adalah mencegahnya, yang perlu anda risaukan terlebih dahulu dengan berbincang dengan doktor anda.

Penjelasan disediakan menggunakan bahan http://privivku.ru.

(c) Pejabat Perkhidmatan Persekutuan untuk Pengawasan Perlindungan Hak Pengguna dan Kesejahteraan Manusia di Okrug Autonomi Yamalo-Nenets, 2006-2020.

Alamat: 629000, Salekhard, st. Titova, 10

Kontraindikasi terhadap suntikan selesema

Selsema bermusim adalah penyakit berjangkit yang menyerang berjuta-juta orang setiap tahun. Penyakit ini dicirikan oleh timbulnya demam, demam dan gejala yang ketara. Tetapi selesema itu sendiri tidak berbahaya bagi seseorang, seperti kemunculan komplikasinya, yang meragut banyak nyawa orang dewasa dan kanak-kanak. Salah satu kaedah berkesan untuk memerangi penyakit ini adalah selesema..

 • Kontraindikasi terhadap vaksinasi
  • Kontraindikasi untuk kanak-kanak
 • Reaksi buruk semasa vaksinasi
 • Komplikasi vaksinasi

Hari ini, vaksinasi selesema telah meluas dan telah menjadi kaedah yang popular dan dicari untuk mencegah penyakit bermusim. Tetapi, ternyata, tidak semestinya perlu divaksinasi, dan dalam beberapa kes tidak dapat diterima. Terdapat sejumlah kontraindikasi untuk orang dewasa dan kanak-kanak, mengabaikan yang boleh menyebabkan komplikasi serius..

Kontraindikasi terhadap vaksinasi

Sebelum vaksinasi terhadap selesema, penting untuk berjumpa doktor, kerana terdapat sejumlah kontraindikasi:

 • haba,
 • asma bronkial,
 • darah tinggi,
 • kegagalan jantung,
 • penyakit keradangan kronik saluran pernafasan,
 • berumur kurang dari 6 bulan,
 • penyakit saraf,
 • sebarang masalah dengan buah pinggang dan kelenjar adrenal,
 • alahan protein ayam,
 • reaksi buruk terhadap vaksinasi sebelumnya.
 • patologi darah.

Dengan adanya sekurang-kurangnya salah satu keadaan yang dijelaskan, sudah masuk akal untuk menolak vaksin. Pada peringkat persiapan, disarankan untuk menjalani pemeriksaan perubatan, yang akan menghilangkan semua kontraindikasi.

Kontraindikasi untuk kanak-kanak

Tidak ada perbezaan yang signifikan dalam kontraindikasi untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Hanya perlu diingat bahawa vaksinasi tidak digalakkan untuk kanak-kanak di bawah usia 6 bulan. Tetapi sejak enam bulan hingga dua tahun, seorang anak perlu diberi vaksin terhadap influenza, kerana selama ini bayi belum mendapat sistem kekebalan tubuh yang kuat, yang mungkin tidak dapat mengatasi penyakit itu sendiri.

Doktor mengesyorkan agar tidak memberikan vaksin kepada kanak-kanak yang pernah mengalami kesan sampingan yang paling ringan daripada vaksin sebelumnya..

Reaksi buruk semasa vaksinasi

Semasa vaksinasi, walaupun tidak ada kontraindikasi, pelbagai kesan sampingan mungkin berlaku.

Semua kesan sampingan yang berlaku semasa vaksinasi dibahagikan kepada dua kumpulan:

 • tempatan yang berlaku secara langsung di tempat suntikan,
 • biasa, yang ditunjukkan oleh reaksi seluruh organisma.

Antara reaksi tempatan terhadap vaksinasi influenza adalah:

 • kemerahan dan pembengkakan kawasan suntikan,
 • keradangan kawasan dan kesakitan yang ketara,
 • sedikit peningkatan kelenjar getah bening,
 • dermatitis alahan yang muncul di atau berhampiran tempat suntikan.

Untuk suntikan selesema, kesan sampingan yang umum juga dapat diperhatikan:

 • insomnia dan hilang selera makan dalam masa yang singkat,
 • penyejukan anggota badan,
 • sianosis,
 • pening,
 • kehadiran sakit kepala,
 • kenaikan suhu badan,
 • kehilangan kesedaran jangka pendek.

Reaksi doktor seperti itu dianggap normal dan semula jadi. Setiap organisma dapat bertindak balas dengan cara tersendiri untuk memasukkan antigen ke dalamnya..

Komplikasi vaksinasi

Oleh itu, komplikasi selepas suntikan selesema sangat jarang berlaku, selalunya peningkatan suhu badan. Tetapi jika anda tidak mengambil kira kontraindikasi yang dijelaskan, kesan kesihatan mungkin lebih ketara.

Sehingga kini, kemunculan jenis komplikasi berikut telah direkodkan:

 • trombositopenia jangka pendek,
 • vaskulitis sistemik,
 • keradangan kelenjar getah bening,
 • neuralgia dalam pelbagai bentuk manifestasi,
 • mati rasa anggota badan, kekejangan, kekejangan,
 • gangguan neurologi,

Kejutan anaphylactic, yang dicetuskan oleh reaksi alergi, dianggap sebagai bentuk reaksi yang paling kompleks..

Perlu diperhatikan bahawa komplikasi, tidak seperti reaksi buruk, sangat jarang berlaku..

Terdapat sebab-sebab tertentu yang dapat memprovokasi penampilan mereka:

 • vaksinasi sekiranya terdapat kontraindikasi,
 • berlakunya jangkitan purulen di tempat keradangan,
 • influenza sebelum tempoh inkubasi vaksin,
 • pengangkutan dan penyimpanan penyediaan vaksin yang tidak betul,
 • pelanggaran keselamatan semasa vaksinasi,
 • intoleransi individu terhadap sebarang komponen yang merupakan sebahagian daripada vaksin.

Sebagai kesimpulan, saya ingin menyatakan bahawa anda tidak harus mendengarkan skeptis, tetapi anda sendiri harus memahami persoalan sama ada anda memerlukan suntikan selesema. Pembantu yang terbaik adalah seorang ahli terapi tempatan, yang, berdasarkan pemeriksaan perubatan, akan dapat membantu menilai kebaikan dan keburukan vaksinasi untuk keadaan tertentu. Sekiranya keputusan untuk vaksinasi dibuat, maka keputusan itu harus dilakukan hanya di institusi khusus untuk memastikan tidak hanya kualitas vaksin, tetapi juga profesionalisme pelaksanaannya..

Kontraindikasi terhadap suntikan selesema tidak mengurangkan faedahnya

Wabak influenza telah lama memasuki kehidupan kita, dan mempersiapkannya menjadi perkara biasa, kerana ia adalah sejenis penyakit berjangkit, yang akut disebabkan oleh virus bermusim. Jangkitan penyebaran jangkitan berbahaya adalah musim luruh-musim sejuk, ketika sistem kekebalan tubuh manusia yang lemah tidak dapat mengatasi serangan virus secara efektif. Oleh itu, pada malam ambang wabak, vaksinasi dilakukan, kerana vaksin selesema, yang masih ada kontraindikasi, tidak hanya dapat melindungi dari jangkitan, tetapi juga melemahkan perjalanan penyakit yang luar biasa.

Petua: vaksinasi terhadap influenza dianggap sebagai penghalang yang boleh dipercayai untuk penyebaran dan perjalanan jangkitan. Walau bagaimanapun, harus diingat bahawa prosedur ini mempunyai sejumlah kontraindikasi, dan mungkin juga disertai dengan kesan sampingan..

Apa yang diketahui mengenai selesema

Jangkitan disebabkan oleh virus pernafasan, kawasan yang terjejas terutama sistem pernafasan. Penyakit ini bermula dengan batuk dan hidung berair, diikuti dengan peningkatan suhu yang cepat, disertai dengan sakit kepala. Apa-apa jenis selesema berbahaya dengan komplikasi serius yang tidak termasuk kematian. Atas sebab ini, sangat penting bagi orang dewasa dan kanak-kanak untuk mendapatkan suntikan selesema tepat pada waktunya. Walaupun vaksinasi tidak menjamin keselamatan sepenuhnya bagi manusia, namun vaksinasi ini akan melindungi dari kemungkinan timbulnya komplikasi dan komplikasi maut..

Untuk siapa suntikan selesema sangat berkaitan:

 • untuk orang yang kurang sihat;
 • untuk wanita hamil yang badannya mesti dilindungi;
 • untuk orang yang menderita penyakit kronik;
 • bagi mereka yang sentiasa berhubung dengan orang;
 • untuk kanak-kanak selepas enam bulan dan warga tua.

Penting: keputusan untuk memberi vaksin kepada wanita hamil dibuat oleh wanita itu, dengan mengambil kira cadangan doktor. Harus diingat bahawa dibenarkan untuk memberi vaksin kepada ibu masa depan tidak lebih awal dari trimester kehamilan kedua, sambil membandingkan risiko bagi ibu dan bayi yang belum lahir.

Secara berterusan bermutasi, virus influenza berubah dengan cepat, hampir setiap tahun menyebabkan munculnya strain baru, tetapi jenis utama penyakit tertentu dianggap sebagai dua jenis virus influenza - A dan B, yang mampu membentuk strain baru (varian) virus berbahaya akibat pertukaran bahan genetik. Oleh itu, dalam industri farmaseutikal terdapat perubahan tahunan dalam komposisi sera influenza yang disintesis.

Apa yang diketahui mengenai vaksin selesema

Inti vaksinasi, dan itu disebut profilaksis khusus influenza, dalam jangkitan vaksin setelah pengenalan unsur-unsur virus yang lemah ke dalam tubuh. Prosedur ini menyebabkan tindak balas, antibodi dihasilkan untuk memerangi patogen, prosesnya mungkin disertai dengan sakit otot, peningkatan keletihan dengan tanda-tanda kelesuan. Vaksinasi dapat mencegah perkembangan penyakit atau mengurangkan gejalanya.

Jenis vaksin influenza yang digunakan untuk menjangkakan tempoh wabak:

 1. Vaksin disiarkan secara langsung. Dalam komposisi mereka, virus melemahkan, tetapi menyebabkan gejala seperti selesema, yang memungkinkan tubuh membentuk imuniti yang mencukupi. Walau bagaimanapun, vaksinasi dengan ubat jenis ini penuh dengan perkembangan reaksi dan komplikasi berbahaya. Juga, suntikan mempunyai sejumlah kontraindikasi, ini mengenakan sekatan penggunaannya.
 2. Vaksin tidak aktif (keseluruhan virion). Virus dalam komposisi ubat ini tidak aktif, ditanam menggunakan embrio ayam, dan kemudian tidak aktif menggunakan sinaran UV dan formalin, mereka tidak dapat menyebabkan penyakit selesema, dan mereka dapat melindungi.
 3. Vaksin split. Dalam komposisi vaksin terbelah bukan virus itu sendiri, tetapi fragmen struktur proteinnya diperoleh dengan kaedah pemusnahan virus menggunakan bahan kimia. Vaksin yang disucikan sebagai tambahan menjadi kurang toksik, tetapi sedapat mungkin imunogenik. Kaedah pentadbiran - suntikan.
 4. Vaksin subunit tergolong dalam generasi terbaru ubat-ubatan influenza, dianggap paling disucikan, dan paling tidak reogen dengan dua antigen virus dalam komposisi. Ubat ini dicirikan oleh sebilangan kecil kesan sampingan, paling selamat.

Penting: pengenalan bahan hidup semasa imunisasi sangat penting untuk persediaan untuk tempoh wabak, mereka digunakan secara intranas (titisan dan semburan). Kaedah memperkenalkan vaksin subunit dan split adalah suntikan, yang paling berkesan dengan latar belakang keselamatan yang mencukupi.

Vaksin selesema bermusim pediatrik

Jenis vaksinCiri-ciriTajukJalan pentadbiran dan usia
HidupVaksin hidup keringVaksin Allantoic untuk pentadbiran intranasalIntranasal, untuk kanak-kanak selepas 3 tahun
Tidak aktifDadah keseluruhan-virionInfluenza - Vaksin Selsema Tidak Aktif dalam Bentuk CecairIntranasal, untuk kanak-kanak selepas 7 tahun
Vaksin Split SplitBegrivac, Waxigrip, Fluarix, FluvaxinSubkutan atau intramuskular, selepas 6 bulan
Subunit embrio ayamAgrippal, Grippol, Inflexal, InfluvacSubkutan atau intramuskular, selepas 6 bulan
Flupol PlusSubkutan atau intramuskular, selepas 3 tahun
Subunit kultur selFlupo NeoSubkutan atau intramuskular, selepas 3 tahun

Petua: lebih selamat untuk memberikan vaksin influenza secara intramuskular, kerana kaedah pentadbiran lain mungkin tidak memberikan hasil yang diharapkan. Orang dewasa menerima suntikan di bahu (otot deltoid), kanak-kanak di bawah tiga tahun diberi vaksin di paha. Pada otot gluteus, suntikan tidak digalakkan kerana ketidakcekapannya yang kerap.

Selepas vaksinasi, kesan negatif mungkin berlaku, jenisnya

Nasihat: ibu bapa yang tidak mahu anak mereka diimunisasi terhadap selesema boleh menulis pernyataan penolakan, tetapi mereka harus mempertimbangkan risiko komplikasi jika anak mendapat selesema. Di samping itu, mungkin ada masalah ketika memasuki beberapa negara, ketika mengunjungi institusi peningkatan kesihatan atau pendidikan, terutama pada malam wabak, tidak akan mudah bagi orang dewasa untuk mendapatkan pekerjaan.

Walaupun terdapat banyak manfaat, suntikan selesema menyiratkan pemberian ubat yang mempengaruhi organisma manusia dengan cara yang berbeza. Oleh itu, sebelum memutuskan untuk memberikan suntikan, anda harus mempertimbangkan sekatan pengenalan vaksin untuk mencari kaedah perlindungan alternatif terhadap penyakit ini.

Kontraindikasi terhadap vaksinasi selesema bermusim adalah seperti berikut:

 1. Suntikan dilarang sama sekali untuk selesema, ia dibenarkan melakukannya sebulan selepas pemulihan akhir.
 2. Vaksin mengandungi serpihan embrio ayam, jadi mereka yang alergi terhadap protein ayam tidak diberi vaksin.
 3. Jangan mengesyorkan pencegahan selesema yang serupa kepada orang dengan penyakit kronik:
  • kegagalan jantung dan hipertensi;
  • tindak balas alahan terhadap komponen ubat;
  • gangguan sistemik dalam fungsi ginjal dan kelenjar adrenal;
  • masalah serius yang bersifat saraf dan endokrin;
  • patologi sistem broncho-paru dan saluran pernafasan;
  • asma yang disahkan oleh penyelidikan;
  • keadaan anemia dan masalah darah.
 4. Vaksinasi tidak terdedah kepada orang yang kurang menjalani prosedur sebelumnya..
 5. Jangan vaksinasi kanak-kanak sehingga enam bulan, orang yang demam tinggi.

Penting: vaksin hidup yang memprovokasi jangkitan semula jadi yang lemah mempunyai pelbagai kontraindikasi dan komplikasi, oleh itu ia tidak digalakkan untuk kanak-kanak di bawah usia tiga tahun. Sebagai sebahagian daripada serum yang tidak aktif, mikroba terbunuh, walaupun mereka mempunyai senarai kontraindikasi yang lebih kecil, mereka tidak dapat ditoleransi oleh kanak-kanak kecil, oleh sebab ini ia disyorkan untuk kanak-kanak dari usia tujuh tahun.

Di antara reaksi selepas vaksinasi, mungkin terdapat sedikit rasa tidak enak dengan kenaikan suhu, peningkatan berkeringat dengan latar belakang keletihan yang cepat. Kemunculan sakit sendi dan otot dibenarkan, tempat suntikan boleh membengkak dan sakit.

Petua: perlu diingat bahawa vaksinasi tidak akan menjadi ubat mujarab. Untuk keselamatan sepenuhnya semasa wabak ini, para pakar menasihatkan untuk memperkayakan diet dengan makanan yang mempunyai nilai pemakanan tinggi, termasuk jumlah sayur-sayuran dan buah-buahan yang mencukupi.

Semasa merancang untuk menolak vaksin influenza, perlu diingat bahawa hasil penggunaannya adalah pengembangan imuniti stabil terhadap penyakit mematikan selama wabak wabak, dan selaput lendir akan menjadi tahan terhadap kesan berbahaya virus influenza.

Pukulan selesema: kontraindikasi

Kandungan artikel

 • Pukulan selesema: kontraindikasi
 • Vaksinasi untuk anak: bahaya atau faedah?
 • Cara mendapatkan suntikan selesema pada tahun 2017

Flu shot adalah salah satu kaedah perlindungan yang paling biasa terhadap virus selesema. Vaksin semacam itu mengandung virus influenza yang lemah atau zarahnya yang terpisah, sehingga tubuh belajar untuk menganggap virus sebagai bahaya. Untuk melindungi diri anda dari virus influenza, anda mesti melakukan vaksinasi wajib setiap tahun..

Apakah vaksin selesema?

Dalam perubatan, jenis vaksin influenza berikut digunakan:

Sebaliknya, vaksin yang tidak aktif adalah:

 • split (vaksin split),
 • subunit,
 • keseluruhan virion.

Jenis vaksin apa yang akan digunakan untuk vaksinasi bergantung pada ciri tubuh, usia pesakit dan cadangan doktor tempatan yang mesti dikunjungi sebelum vaksinasi.

Kontraindikasi

Vaksin selesema, seperti ubat lain, mempunyai kontraindikasi. Pukulan selesema tidak boleh diberikan dengan:

 • kehadiran reaksi alahan terhadap komponen vaksin;
 • asma bronkial;
 • kegagalan buah pinggang yang teruk;
 • beberapa penyakit sistem endokrin;
 • anemia
 • pemburukan penyakit kronik;
 • kehadiran kegagalan jantung;
 • penyakit darah yang teruk;
 • SARS dan penyakit pernafasan lain.

Juga, beberapa jenis vaksin dilarang untuk barah dan imunokompromi..

Keberkesanan vaksin selesema

Pukulan selesema melindungi kira-kira 80% daripada semua orang yang diberi vaksin. Secara sederhana, dari seratus orang yang divaksinasi, mereka mendapat sekitar 20 selesema. Sekiranya vaksin dipilih dengan betul, ia dapat melindungi terhadap selesema sebanyak 90% atau lebih.

Kesan sampingan selepas vaksinasi

Kesan sampingan yang serius dari vaksinasi tidak begitu biasa. Kematian akibat komplikasi selepas selesema jauh lebih tinggi daripada kematian akibat vaksinasi. Puluhan juta suntikan selesema diberikan kepada dunia setiap tahun, dan hanya sekitar tiga puluh dari mereka yang divaksin mati akibat kesan sampingan yang disebabkan oleh vaksin tersebut..

Namun, semasa merancang untuk mendapat suntikan selesema, anda masih perlu bersiap sedia untuk mendapatkan kesan sampingan. Selalunya, badan bertindak balas terhadap vaksin influenza dengan reaksi alergi atau demam.

Alergi terhadap vaksin dinyatakan sebagai pembengkakan dan kemerahan kulit di tempat suntikan, kadang-kadang urtikaria berlaku. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, anda mungkin mengalami:

 • serangan asma bronkial;
 • Edema Quincke;
 • kejutan anaphylactic.

Peningkatan suhu selepas vaksinasi dianggap sebagai pilihan biasa - ini adalah bagaimana tubuh belajar melawan virus. Walau bagaimanapun, jika suhu terlalu tinggi, anda mesti menghubungi ambulans.

Kesan sampingan berikut juga boleh berlaku:

 • muntah dan cirit-birit;
 • kelemahan;
 • pening;
 • sakit kepala;
 • tekanan darah rendah;
 • kelenjar getah bening yang bengkak;
 • sakit otot
 • hidung berair dan faringitis.

Anda tidak harus segera meninggalkan institusi perubatan setelah vaksinasi, terutamanya jika vaksin diberikan kepada anak atau orang yang alergi. Untuk memastikan tidak ada kesan sampingan, disyorkan untuk menunggu kira-kira setengah jam dan hanya pulang ke rumah. Untuk sebarang tanda-tanda ketidakselesaan, dapatkan rawatan perubatan..

Juga, untuk mengelakkan kesan sampingan, anda tidak boleh diberi vaksin terhadap selesema sendiri di rumah dan minum alkohol sebelum vaksinasi..

Dulu ada vaksin selesema dalam bentuk titisan hidung, tetapi kerana banyak kesan sampingan, ia tidak lagi digunakan. Pada masa ini, kaedah vaksinasi yang paling berkesan dan selamat adalah suntikan intramuskular, yang dilakukan di lengan atau paha.

Manfaat vaksinasi

Vaksin selesema mempunyai faedah berikut:

 1. Vaksinasi orang tua mengurangkan kematian akibat komplikasi selepas selesema hingga 50%. Oleh itu, suntikan selesema mesti diberikan kepada sesiapa yang berumur 65 tahun ke atas.
 2. Vaksinasi mengurangkan kemungkinan terkena selesema. Dalam kes influenza setelah vaksinasi, vaksin membantu pulih dengan cepat..
 3. Komplikasi yang paling kerap berlaku pada kanak-kanak selepas selesema adalah otitis media. Sekiranya kanak-kanak yang divaksin mengalami selesema, kemungkinan komplikasi dikurangkan sebanyak 30%.
 4. Vaksinasi sebelum kehamilan dapat mengurangkan risiko terkena selesema semasa hamil. Sekiranya seorang wanita diberi vaksin semasa kehamilan, maka kekebalan terhadap virus influenza dikembangkan pada ibu hamil dan anak. Antibodi juga disebarkan melalui susu semasa penyusuan. Vaksinasi semasa kehamilan akan melindungi bayi sehingga enam bulan selepas kelahiran.

Kekurangan dari selesema

Seperti vaksin mana pun, suntikan selesema mempunyai kekurangannya. Ini termasuk:

 1. Sekiranya terdapat penyakit kronik yang bertambah buruk semasa tempoh vaksinasi musim gugur, suntikan selesema akan menyumbang kepada beban tambahan pada sistem imun..
 2. Walaupun dengan vaksinasi yang tepat, tidak ada jaminan perlindungan 100% terhadap virus selesema..
 3. Kemungkinan reaksi alergi terhadap komponen vaksin. Sebagai contoh, alergi terhadap pengawet yang membentuk vaksin, dan juga protein ayam, berdasarkan penyebab virus influenza ditanam.
 4. Ketidakcocokan dalam prognosis strain dan virus influenza yang paling aktif, yang merupakan "penyebab" sebenar wabak yang akan datang.

Tetapi kekurangan seperti itu tidak seharusnya menjadi alasan untuk menolak vaksinasi tahunan, kerana kelebihan selesema melebihi kelebihannya.

Pukulan selsema semasa kehamilan

Baru-baru ini, vaksinasi semasa kehamilan dilarang, tetapi sekarang berkat vaksin moden, semuanya telah berubah. Pada masa ini, semua vaksin selesema selamat untuk ibu dan bayi, tetapi untuk mengurangkan kemungkinan kesan sampingan, masih disarankan untuk diberi vaksin pada akhir kehamilan.

Tidak dianjurkan untuk mendapat suntikan selesema pada trimester pertama kehamilan. Walau bagaimanapun, jika seorang wanita masih memutuskan untuk melindungi dirinya dari virus influenza pada peringkat awal kehamilan, disarankan untuk berunding dengan pakar kandungan-ginekologi dan menggunakan vaksin subunit generasi terkini. Jenis vaksin ini mempunyai kemungkinan kesan sampingan yang minimum, sehingga vaksin ini digunakan pada setiap tahap kehamilan.

Tembakan selesema untuk kanak-kanak

Sebelum memberi anak anda selesema, anda perlu mempertimbangkan nuansa berikut:

 1. Anda tidak boleh mendapatkan vaksin selesema untuk kanak-kanak tanpa terlebih dahulu berunding dengan pakar pediatrik.
 2. Anda tidak boleh memberi vaksin kepada kanak-kanak dari influenza hingga usia enam bulan. Juga, vaksin jenis hidup dilarang untuk kanak-kanak di bawah usia tiga tahun. Vaksin yang dipilih dengan betul dan tepat pada masanya berkesan pada 92% - hanya 8 daripada 100 kanak-kanak yang diberi vaksin mendapat selesema.
 3. Untuk mengurangkan kemungkinan reaksi alergi pada anak, vaksin mesti diberikan bukan di lengan, tetapi di paha.
 4. Vaksinasi hanya boleh dilakukan di kemudahan perubatan. Anda tidak boleh memvaksinasi anak sendiri di rumah dengan selesema.
 5. Sekiranya anak mengalami demam setelah vaksinasi, disarankan untuk memberinya ubat antipiretik. Sekiranya suhu terlalu tinggi, dapatkan rawatan perubatan..

Perlu juga diingat bahawa vaksin tidak segera "berfungsi", tetapi 3-4 minggu setelah vaksinasi dan dapat melindungi hanya dari virus influenza, dan bukan dari semua jangkitan virus pernafasan akut / jangkitan pernafasan akut dan, terutama bakteria.

Pukulan selesema - kontraindikasi untuk vaksinasi

Menurut WHO, 300-500 ribu orang mati setiap tahun akibat selesema. Musim 2016/2017 bukan pengecualian, dan cara terbaik untuk menghindari akibat dan komplikasi setelah dijangkiti virus adalah suntikan selesema, yang, kecuali beberapa kontraindikasi terhadap vaksin, dapat diberikan kepada semua orang dewasa dan anak-anak setelah 6 bulan.

Cadangan WHO 2016/2017.

Vaksin selesema digunakan untuk pencegahan; vaksinasi saja bukan jaminan sepenuhnya terhadap penyakit ini. Vaksin meningkatkan imuniti, melindungi dari penyakit yang teruk, komplikasi selesema, tetapi ada kesan sampingan, kontraindikasi untuk vaksinasi..

Walaupun virus sentiasa berkembang, WHO memantau perubahan ini dan, berdasarkan penemuannya, mencipta ubat untuk melawan wabak yang diduga. WHO mengesyorkan vaksin trivalen dan tetravalent influenza.

Atas pilihan WHO, suntikan selesema sepele pada 2016/2017 yang digunakan di Rusia harus mengandungi jenis berikut:

 • A H1N1, California (2009);
 • A H3N2, Hong Kong (2014);
 • B, Brisbee, (2008).

Vaksin dibuat menggunakan:

 • antibiotik - neomycin, kanamycin, gentamicin, polymyxin;
 • natrium bisulfit;
 • pengawet thimerosal atau formaldehid;
 • penstabil (kadang-kadang) - agar-agar.

Penyediaan influenza mungkin mengandungi sisa protein telur ayam. Sebatian ini mungkin bertanggungjawab terhadap sejumlah kesan sampingan negatif yang kadang-kadang timbul akibat selesema..

Kontraindikasi

Vaksinasi mempunyai kontraindikasi, vaksinasi tidak:

 • kanak-kanak di bawah 6 bulan;
 • dengan alahan terhadap komponen ubat;
 • wanita hamil pada trimester 1, pada trimester ke-2 dan ke-3 - atas cadangan doktor;
 • semasa pemburukan penyakit kronik;
 • sehingga 2 minggu selepas penyakit berjangkit.

Kontraindikasi untuk pengenalan suntikan selesema pada kanak-kanak dan orang dewasa adalah perkembangan komplikasi, kemunculan kesan sampingan, alergi terhadap vaksinasi setelah suntikan selesema sebelumnya..

Anda tidak boleh memberi vaksin kepada kanak-kanak di bawah 3 tahun dengan vaksin hidup; kontraindikasi untuk vaksinasi terhadap influenza pada anak usia ini termasuk kesihatan yang buruk, tidur yang buruk, dan selera makan.

Dengan peningkatan penyakit kronik, kontraindikasi terhadap tembakan selesema bersifat sementara. Setelah penurunan fenomena keradangan, menurunkan suhu, vaksinasi dapat dilakukan setelah 2 minggu.

Kesan sampingan

Walaupun vaksin selesema umumnya dapat diterima dengan baik, terdapat beberapa kesan sampingan ketika menggunakannya..

 1. Kerengsaan tempatan pada kulit di tempat suntikan diperhatikan. Lebih kerap berlaku pada wanita, begitu juga dengan pengenalan ubat dengan kandungan H-antigen yang tinggi.
 2. Sekiranya penyimpanan, peraturan pengangkutan dilanggar, keberkesanan vaksin antivirus menurun.
 3. Sekiranya pelanggaran peraturan untuk vaksinasi, reaksi alergi adalah mungkin.
 4. Kadang-kadang terdapat peningkatan kelenjar getah bening yang terletak berhampiran tempat suntikan.

Kesan sampingan pada kanak-kanak

Kesan sampingan sistemik muncul pada kanak-kanak pada pengenalan suntikan selesema 6-12 jam selepas suntikan dan berlangsung dari 1 hingga 2 hari. Kesan sampingan dari suntikan selesema ditunjukkan oleh demam tinggi, kemerosotan kesejahteraan umum, dan sakit otot. Kenaikan suhu lebih kerap diperhatikan pada kanak-kanak dari satu tahun hingga 5 tahun.

Kadang-kadang terdapat kes insomnia, mudah marah pada kanak-kanak di bawah 3 tahun. Kejang jarang direkodkan selepas vaksinasi..

Dalam kes yang sangat jarang berlaku, perkara berikut adalah mungkin:

 • anafilaksis;
 • manifestasi alahan - urtikaria, edema Quincke, bising, pernafasan berdehit.

Akibat pada orang dewasa

Pada musim 1990/1991 di AS, komplikasi pada orang dewasa dalam bentuk sindrom Guillain-Barré, penyakit demimelinasi autoimun, dicatat dalam kes terpencil sebagai akibat dari serangan selesema..

Dengan penyakit ini, sel-sel saraf kehilangan sebahagian dari sarung myelin, yang dimanifestasikan oleh gangguan transmisi neuromuskular dan disertai oleh:

 • kelemahan otot anggota badan;
 • sakit di bahagian belakang, bahu, tali pinggang pelvis;
 • pelanggaran kerja jantung dan saluran darah - takikardia, menurunkan tekanan darah, bradikardia;
 • pengekalan kencing.

Kajian yang dilakukan oleh WHO pada musim wabak tahun-tahun lain tidak menemui fenomena seperti itu. Dan, walaupun WHO tidak mengecualikan komplikasi yang serupa setelah tembakan selesema dewasa, ia menganggap hubungan antara perkembangan sindrom dan vaksinasi tidak terbukti secara signifikan.

Kemungkinan komplikasi vaksinasi influenza pada orang dewasa termasuk sindrom pernafasan mata, yang diperhatikan setelah pengenalan vaksin kepada orang dewasa di Kanada pada tahun 2000/2001.

Sindrom pernafasan mata ditunjukkan oleh konjungtivitis, sesak dada, batuk, bengkak muka, sakit tekak. Fenomena ini berkembang dalam sehari selepas vaksinasi, berlangsung sekitar 2 hari dan dapat diselesaikan secara bebas tanpa rawatan..

Kesan sampingan vaksin hidup

Vaksin langsung diberikan secara intranas - diteteskan ke hidung. Sebagai sebahagian daripada ubat, virus yang telah kehilangan kemampuan untuk menjangkiti sel dan membiak di dalamnya, tetapi mengekalkan kemampuan untuk merangsang kekebalan.

Kesan sampingan lebih kerap berlaku semasa vaksinasi pertama terhadap influenza, gejala vaksin ditunjukkan:

Jarang sekali, dengan vaksinasi pertama, muntah berkembang, sakit pada otot dan perut. Semua simptom hilang tanpa rawatan selama 6 hari, dan tidak berulang ketika dihidupkan semula..

Komplikasi

Komplikasi selepas vaksinasi adalah:

 • gangguan neuralgik - sakit di sepanjang saraf, kebas anggota badan, kekejangan mungkin berlaku;
 • penurunan sementara dalam jumlah platelet dalam darah;
 • pemburukan asma pada kanak-kanak;
 • perkembangan vaskulitis sistemik;
 • anafilaksis - dengan kekerapan 1 kes setiap 500,000 vaksin;
 • komplikasi neurologi, seperti sindrom Guillain-Barré, kelumpuhan Bell - tidak ada kaitan yang terbukti dengan vaksinasi;

Vaksinasi di Rusia, kontraindikasi

Di Persekutuan Rusia, vaksin influenza dimasukkan dalam kalendar vaksinasi tahunan, tanpa gagal ditunjukkan:

 • kanak-kanak yang menghadiri tadika;
 • pelajar sekolah;
 • pelajar dari semua jenis institusi pendidikan;
 • pekerja perkhidmatan;
 • dewasa lebih dari 60 tahun.

Berdasarkan cadangan WHO untuk musim 2016/2017. vaksin influenza digunakan di wilayah Persekutuan Rusia:

 • keseluruhan virionik, tidak aktif - Influenza;
 • tidak aktif, berpecah - Fluarix, Waxigrip, Begrivac;
 • virosomal tidak aktif - Inflexal;
 • subunit tidak aktif - Influvak, Aggripal S1;
 • subunit polimer yang tidak aktif (termasuk polyoxidonium) - Grippol, Grippol plus;
 • vaksin hidup.

Kepada siapa vaksin selesema vaksin hidup dikontraindikasikan:

 • dengan alahan terhadap protein pada telur ayam;
 • mengandung
 • kanak-kanak di bawah umur 3 tahun;
 • dengan hidung berair;
 • dalam kes yang baru dipindahkan, kurang dari 2 minggu yang lalu, ARI;
 • penurunan kereaktifan sistem imun;
 • penyakit onkologi.

Kontraindikasi untuk vaksinasi terhadap subunit influenza, split, vaksin virosomal termasuk, selain perkara di atas, alahan terhadap polimisin, antibiotik siri aminoglikosida.

Untuk vaksin virion keseluruhan, kontraindikasi seperti ini ditambah sebagai:

 • penyakit sistemik tisu penghubung;
 • penyakit degeneratif yang diperoleh dan kongenital pada tisu saraf;
 • patologi adrenal.

Kesihatan selepas vaksinasi

Pengenalan vaksin influenza mungkin disertai dengan perubahan kesejahteraan, yang merupakan reaksi fisiologi badan.

Bolehkah seorang kanak-kanak mengalami demam akibat suntikan selesema, apa gejala lain yang mungkin ada selepas vaksinasi?

Perubahan keadaan setelah suntikan selesema dapat dimanifestasikan oleh malaise, demam, sakit, kemerahan, bengkak pada titik pemberian.

Kemerosotan kesihatan selepas vaksinasi adalah fenomena sementara. Untuk melemahkan akibat fisiologi vaksinasi influenza, keparahan gejala kesan sampingan vaksin pada anak dapat dilakukan dengan parasetamol, ibuprofen dari suhu, salep butadione dari kerengsaan dan pemadatan di tempat suntikan.

Apa yang boleh menjadi pilihan untuk komplikasi selepas imunisasi, gejala dan kesan sampingan dari suntikan selesema 2016/2017?

Sekiranya terdapat komplikasi dari suntikan selesema, ketika edema atau reaksi alergi muncul di tempat suntikan, anda harus segera menghubungi pusat vaksinasi untuk mendapatkan nasihat.

 • Vaksin influenza dirancang untuk mencegah influenza dan tidak melindungi tubuh dari kesan virus pernafasan atau jangkitan bakteria udara.
 • Dan jika seorang kanak-kanak mempunyai hidung berair setelah terkena selesema, tapak suntikan sakit, maka, dalam kes pertama, ia adalah kebetulan tepat pada waktunya, dan pada yang kedua - akibat fisiologi semula jadi dari vaksin, yang dapat diselesaikan secara bebas pada kanak-kanak dalam 1-2 hari.

Apa kesan vaksinasi jangka panjang, gejala mana yang harus ditangani setelah terkena selesema?

Kesan sampingan jangka panjang boleh berlaku setelah suntikan selesema hanya jika petunjuk penggunaan vaksin influenza dilanggar, dan jika vaksinasi diberikan, walaupun ada kontraindikasi.

Pukulan selesema itu sendiri tidak menyebabkan cirit-birit, setelah tidak ada kelemahan yang teruk, tidak ada hidung berair, batuk.

Gejala seperti itu dijelaskan oleh kebetulan pada waktunya, serta fakta bahawa walaupun vaksin disyorkan untuk diberikan pada bulan Ogos - November, sebahagian besar penduduk divaksinasi pada bulan November, semasa wabak SARS.

Hidung berair setelah pengenalan vaksin bukanlah reaksi tubuh terhadap tembakan selesema, tetapi tanda jangkitan dengan pernafasan, dan ini diperhatikan pada orang dewasa dan kanak-kanak.

Harus diingat bahawa setelah pengenalan vaksin influenza, kanak-kanak dan orang dewasa tidak menular. Dan untuk melindungi diri dan anak anda dari kemungkinan reaksi alergi, anda perlu mendapatkan vaksinasi di institusi perubatan dan berada di bawah pengawasan doktor 30 minit selepas vaksinasi.

Untuk meneruskan topik ini, cari tahu apa yang dapat dan tidak dapat Anda lakukan setelah terkena selesema, dan apakah ia dapat direndam dalam artikel kami. Bolehkah anda mendapat selesema?.

Penerbitan Mengenai Asma