Dalam anatomi manusia tidak ada organ seperti tekak. Ini adalah sebutan biasa saluran pernafasan atas. Ini termasuk laring, faring, dan trakea..

Tekak dibatasi oleh tulang hyoid di atas dan klavikula di bawah. Arteri vital, urat dan batang saraf juga melalui zon ini..

Tekak itu sendiri adalah gabungan dari faring dan laring. Trakea adalah kesinambungan mereka. Fungsi utama faring adalah mendorong makanan ke kerongkongan dan memindahkan udara ke trakea. Dan dalam laring mengandungi unsur-unsur asas yang bertanggungjawab untuk pembentukan suara.

Anda dapat melihat dengan jelas apa kandungan tekak dan larinks seseorang, seperti yang anda dapat di foto.

Struktur faring

Faring terletak di belakang rongga mulut dan masuk ke esofagus. Ia terdiri daripada dua jabatan:

Larynxopharynx biasanya tidak menonjol secara berasingan, kerana ia masuk terus ke laring.

Dari saat-saat umum struktur struktur kerongkong ini, banyak serat otot yang berjalan di sepanjang dinding faring juga dibezakan. Otot membolehkan gumpalan makanan masuk ke esofagus dan udara ke trakea.

Struktur nasofaring

Ini adalah bahagian atas tekak. Ia berkomunikasi dengan rongga hidung dengan formasi khas - choans. Pada intinya, nasofaring adalah saluran melalui mana udara dari saluran hidung melintasi lebih jauh. Di dinding sisi terdapat lubang yang merupakan mulut tiub Eustachian. Oleh itu, hubungan dengan telinga tengah berlaku. Di dinding belakang, di bahagian atasnya, terdapat pembentukan yang sangat penting - pengumpulan tisu limfa yang disebut tonsil nasofaring, atau adenoid. Selalunya, kerana ciri-ciri anatomi kanak-kanak, tisu kelihatan membesar. Dengan pertumbuhan seseorang, ini berlalu dan ukuran adenoid semakin berkurang.

Selaput lendir diwakili oleh epitelium silinder multilayer, jika tidak disebut ciliary. Cilia diperlukan untuk membersihkan udara sebelum memindahkannya melalui struktur kerongkong yang lain.

Struktur orofaring

Ia adalah kesinambungan dari nasofaring. Batas atas orofaring adalah langit. Dengan rongga mulut, bahagian tekak ini berkomunikasi melalui faring. Faring adalah ruang antara lelangit lembut dan akar lidah. Kita boleh mengatakan bahawa lelangit lembut adalah sempadan antara nasofaring dan orofaring dan menghalang makanan memasuki hidung faring. Tidak ada halangan khusus untuk laluan udara, dan ia menuju ke jalan udara.

Terdapat juga tisu limfoid di orofaring. Ini diwakili oleh amandel palatine, yang terletak di lengkungan palatine faring..

Membran mukus orofaring ditunjukkan sebagai epitel skuamosa berstrata.

Struktur laring

Bahagian paling bawah faring. Turun ke laring di bawah

Secara keseluruhan, terdapat beberapa pengumpulan tisu limfa di kerongkong:

 • amandel di kawasan akar lidah;
 • amandel faring;
 • dua amandel di sekitar tabung pendengaran;
 • dua amandel di faring.

Bersama-sama, mereka membentuk cincin khas yang melindungi tubuh manusia dari penembusan jangkitan, kerana selalunya mikroorganisma masuk dengan udara yang dihirup. Oleh itu, tisu limfoid bertemu dengan mereka terlebih dahulu dan tidak membenarkan untuk pergi lebih jauh.

Struktur kerongkong dan laring seseorang

Larynx bermula pada tahap 4-5 vertebra serviks dan masuk ke trakea. Batas atas adalah tulang hyoid. Dinding anterior adalah sekumpulan serat otot yang memanjang dari tulang ke tempat lampiran. Di sisi laring adalah pembentukan kawasan tekak yang sangat penting - kelenjar tiroid. Ia dipisahkan dari faring oleh struktur yang disebut epiglottis. Ini adalah tisu tulang rawan, ditutup dengan selaput lendir, yang menutup pintu masuk ke saluran pernafasan semasa makan.

Dalam struktur dinding laring, sudah mungkin untuk membezakan pembentukan tulang yang menghalang ikatannya sekiranya berlaku kecederaan. Pembentukan ini diwakili oleh tulang rawan. Secara keseluruhan, sembilan dibezakan: tiga mempunyai sepasang dan tiga tanpanya.

Tulang rawan laring berpasangan merangkumi:

Perseorangan merangkumi:

Rawan krikoid adalah pinggan dan lengkungan. Busur masuk di bahagian depan dan bahagiannya. Juga di kawasan ini terdapat permukaan khas yang memungkinkannya berinteraksi dengan tulang rawan lain, misalnya tiroid dan arytenoid. Persimpangan mereka boleh bergerak, yang membolehkan aliran udara bergerak maju dan mengubah ketebalan lumen jika perlu.

Dalam struktur tulang rawan tiroid, dua plat yang saling berkaitan dibezakan. Di tempat inilah sudut terbentuk, yang menonjol di kerongkong. Di pinggir luar setiap pinggan, anda dapat melihat tanduk yang bersambung dengan tulang rawan krikoid..

Rawan arytenoid menyerupai piramid dalam penampilan. Lebih-lebih lagi, mereka mengandungi dua jenis tisu tulang rawan: hyaline dan elastik. Tubuh tulang rawan terdiri daripada hyaline, dan proses rawan elastik. Ciri ini disebabkan oleh kenyataan bahawa gentian pita suara melekat pada prosesnya.

Di bahagian atas rawan arytenoid terdapat tanduk kecil. Lebih tinggi lagi boleh didapati berbentuk baji. Kesemuanya, tanpa pengecualian, disatukan oleh ligamen dan diperlukan untuk mengekalkan kerangka tekak sepenuhnya.

Epiglottis, atau rawan epiglottis, kelihatan seperti kelopak. Ia melekat pada pita suara dan masuk ke akar lidah.

Di dinding laring terdapat sebilangan besar serat otot. Semua otot dibahagikan kepada tiga kumpulan berfungsi:

 1. Otot yang menyebabkan penyempitan glotis.
 2. Otot yang mengembang pita suara.
 3. Otot yang menegangkan pita suara.

Kumpulan pertama merangkumi: otot aritenoid serong dan melintang, krikoid dan tiroid.

Kumpulan otot kedua hanya merangkumi krikoid posterior.

Kepada kumpulan ketiga - otot vokal dan krikotiroid.

Laring dibahagikan kepada beberapa jabatan:

 1. Bahagian depan ruang.
 2. Interventrikular.
 3. Bahagian kepala.

Batas atas vestibula laring adalah epiglotis, dan sempadan bawah adalah lipatan vestibular.

Satu ciri struktur laring manusia adalah adanya pita suara. Mereka benar dan salah. Ligamen benar merangkumi hanya dua. Mereka terdiri daripada otot yang disebut vokal dan ligamen dengan nama yang sama. Pita suara palsu juga disebut lipatan ruang depan. Mereka berbeza dengan yang sebenarnya kerana mereka hanya mempunyai otot. Tidak ada ligamen di sana. Peranan mereka adalah untuk menutup dan membuka glotis, mereka tidak mengambil bahagian dalam pembentukan ucapan.

Bahagian interventrikular bermula dari lipatan vestibular dan berterusan hingga ke pita suara terakhir. Di kawasan ini adalah glotis, yang merupakan bahagian paling sempit. Di tempat inilah objek yang sering jatuh ke kerongkong tersekat.

Bahagian bawah laring, dan kita boleh mengatakan bahawa kerongkong juga terletak di antara pita suara bawah dan trakea.

Dalam struktur membran laring, tiga lapisan dibezakan:

 • berlendir;
 • fibrocartilage;
 • tisu penghubung.

Lapisan pertama adalah lapisan dalam. Ia dilambangkan oleh epitel prismatik multinuklear, merangkumi segalanya kecuali lipatan vokal. Mereka, pada gilirannya, adalah epitelium, yang tergolong dalam kumpulan flat tanpa keratin.

Lapisan kedua merangkumi rawan hyaline dan elastik.

Sarung paling luar adalah tisu penghubung. Ia meliputi tulang rawan di luar dan menghubungkan laring dengan formasi lain.

Struktur tekak manusia. Penyebab sensasi benjolan di kerongkong - yang mana terdapat penyakit yang tidak selesa

Tekak dan laring adalah komponen penting dalam tubuh dengan sekumpulan fungsi dan struktur yang sangat kompleks. Berkat tekak dan paru-paru orang bernafas, rongga mulut digunakan untuk makan, dan juga melakukan fungsi komunikatif. Bagaimanapun, kita berhutang untuk mengeluarkan suara yang tepat pada mulut dan lidah kita, dan komunikasi melalui pertuturan adalah bentuk komunikasi manusia yang utama.

Bagaimana kerongkong seseorang?

Anatomi tekak cukup kompleks dan menarik untuk dikaji, bukan hanya untuk tujuan perkembangan umum. Pengetahuan mengenai struktur kerongkong membantu memahami cara menjalankan kebersihannya, mengapa anda perlu melindungi kerongkong anda, bagaimana mencegah timbulnya penyakit dan merawat penyakit dengan berkesan sekiranya berlaku.

Tekak terdiri daripada faring dan laring. Faring (faring) bertanggungjawab untuk masuknya udara melalui saluran pernafasan ke dalam paru-paru dan untuk pergerakan makanan dari mulut ke dalam esofagus. Laring (laring) mengatur fungsi, menyediakan penghasilan pertuturan dan bunyi lain.

Kerongkong terletak di kawasan vertebra serviks ke-4 dan ke-6 dan penampilannya menyerupai kerucut kerucut ke bahagian bawah. Kerongkong bermula dari tulang hyoid dan, turun, masuk ke trakea. Bahagian atas saluran ini memberikan kekuatannya, dan bahagian bawah dihubungkan dengan laring. Tekak dan faring bergabung di rongga mulut. Kapal besar terletak di sisi, dan faring di bahagian belakang. Di epiglotis, tulang rawan, pita suara.

Laring dikelilingi oleh sembilan rawan hyaline, yang saling berkaitan oleh sendi, iaitu sendi bergerak. Rawan terbesar adalah tiroid. Ia terbentuk dari dua bahagian, secara visual menyerupai plat persegi. Sambungan mereka membentuk epal Adam, yang terletak di bahagian depan laring. Kadik adalah tulang rawan laring terbesar. Plat rawan segiempat pada lelaki sesuai hampir pada sudut 90 darjah, kerana epal Adam menonjol dengan jelas di leher. Pada wanita, epal Adam terasa jelas, tetapi untuk membezakannya di permukaan leher lebih sukar, kerana lempeng diselaraskan pada sudut lebih dari 90 darjah. Dua tulang rawan kecil memanjang dari luar setiap pinggan lelaki dan wanita. Mereka mempunyai plat sendi yang menghubungkan ke krikoid.

Rawan krikoid menyerupai cincin dalam bentuk kerana lengkungan di sisi dan depan. Tugasnya adalah untuk menyediakan sambungan mudah alih dengan rawan tiroid dan arytenoid.

Rawan arytenoid yang melakukan fungsi pertuturan terdiri daripada rawan hyaline dan proses elastik, yang mana pita suara dilekatkan. Rawan epiglotis yang terletak di akar lidah dan menyerupai daun secara visual juga melekat pada mereka..

Epiglotis bersama dengan tulang rawan epiglotis melakukan fungsi yang sangat penting - ia memisahkan saluran pernafasan dan pencernaan. Pada saat pengambilan makanan secara langsung, "pintu" ke laring ditutup, sehingga makanan tidak menembusi paru-paru dan pita suara.

Suara juga terbentuk kerana tulang rawan. Sebahagian daripadanya memberikan ketegangan pada ligamen tekak, yang mempengaruhi nada suara. Lain-lain, berbentuk scyphoid, menyerupai piramid, memungkinkan pergerakan pita suara dan mengatur ukuran glotis. Peningkatan atau penurunannya tercermin dalam kelantangan suara. Terhad untuk sistem ini dengan lipatan suara.

Perbezaan struktur kerongkong orang dewasa dan kanak-kanak tidak signifikan dan hanya disebabkan oleh fakta bahawa bayi mempunyai rongga yang kurang. Oleh itu, penyakit kerongkong pada bayi, disertai dengan pembengkakan teruk, mengancam untuk menyekat akses udara ke saluran pernafasan.

Pada wanita dan kanak-kanak, pita suara lebih pendek daripada pada lelaki. Pada bayi, laring lebar, tetapi pendek, dan terletak tiga vertebra lebih tinggi. Gelombang suara bergantung pada panjang laring. Pada masa remaja, pembentukan laring selesai, dan suara pada kanak-kanak lelaki berubah dengan ketara.

Tekak manusia terdiri daripada beberapa bahagian. Mari pertimbangkan masing-masing dengan lebih terperinci..

Nasofaring terletak di belakang rongga hidung dan dihubungkan dengannya melalui bukaan - choan. Di bawah nasofaring masuk ke faring tengah, di sisi yang terdapat tiub pendengaran. Bahagian dalamannya terdiri daripada membran mukus yang sepenuhnya ditutupi oleh ujung saraf yang menghasilkan lendir oleh kelenjar dan kapilari. Yang utama adalah memanaskan udara yang disedut ke dalam paru-paru, melembapkannya, menyaring kuman dan habuk. Ia juga berkat nasofaring yang dapat kita kenali dan bau.

Bahagian mulut adalah bahagian tengah kerongkong, yang terdiri daripada lidah dan amandel, dibatasi oleh tulang hyoid dan lelangit. Menghubungkan ke mulut dengan bantuan lidah, memastikan pergerakan makanan di sepanjang saluran pencernaan.

Amandel melakukan fungsi pelindung dan hematopoietik. Amandel palatine, yang disebut kelenjar atau kelompok limfoid, juga terletak di faring. Kelenjar menghasilkan imunoglobulin, bahan yang dapat menahan jangkitan. Fungsi utama keseluruhan oropharynx adalah penghantaran udara ke bronkus dan paru-paru.

Bahagian bawah faring disambungkan ke laring dan masuk ke esofagus. Ia memberikan pergerakan menelan dan bernafas, dikendalikan oleh bahagian bawah otak..

Fungsi tekak dan laring

Meringkaskan perkara di atas, tekak dan laring melakukan:

Pencegahan Tekak

Pada musim sejuk, di negara-negara dengan iklim sederhana, demam atau sakit tekak sangat mudah. Untuk mengelakkan penyakit tekak dan virus:

Jangan lupa bahawa kerongkong dan laring mesti dilindungi dengan berhati-hati, kerana penyakitnya, terutama dalam bentuk akut, penuh dengan akibat yang serius. Sekiranya anda tidak dapat mengelakkan penyakit ini, anda harus berjumpa doktor, kerana rawatan diri dan penggunaan resipi alternatif yang tidak terkawal dapat merosakkan kesihatan anda.

Struktur kerongkong yang kompleks disebabkan oleh banyak unsur yang saling berinteraksi dan saling melengkapi yang melakukan fungsi penting untuk tubuh manusia. Pengetahuan dalam bidang anatomi tekak akan membantu memahami kerja sistem pernafasan dan pencernaan, untuk melakukan pencegahan penyakit tekak dan memilih rawatan yang berkesan untuk penyakit yang timbul..

Dalam terminologi anatomi, kata "tekak" tidak ada, tetapi, walaupun demikian, istilah ini biasanya digunakan. Struktur kerongkong manusia merangkumi laring, faring, trakea, dan banyak sistem penting melaluinya, termasuk arteri karotid dan pelbagai saraf. Anatomi tekak bermula dari tulang hyoid dan berakhir berhampiran klavikula. Foto dan penerangan mengenai struktur kerongkong manusia ditawarkan untuk perhatian anda di bawah di halaman ini.

Struktur kerongkong manusia: faring dan amandel

Untuk mengkaji penyebab penyakit tekak, anda perlu mengetahui strukturnya. Ahli otolaryngologi menghadapi bukan sahaja, tetapi juga struktur yang mendasari: laring, faring dan trakea.

Bercakap mengenai anatomi tekak manusia, seseorang harus bermula dengan faring, yang merupakan rongga di mana terdapat tiga bahagian: hidung, oral dan laring. Di bawah selaput lendirnya tersembunyi apa yang disebut "bola" otot yang membantu faring melakukan fungsi menelan, bernafas dan pembentukan suara.

Bahagian atas faring, yang berkomunikasi dengan rongga hidung dengan bantuan choan, disebut nasofaring. Di dinding sisinya terbuka mulut tiub Eustachian yang terletak di aras hujung posterior concha hidung bawah. Di dinding atas nasofaring, terdapat pengumpulan tisu limfadenoid yang membentuk nasofaring, atau ketiga, amandel, yang mempunyai bentuk 5-6 rabung, yang sepertinya berasal dari satu pusat. Dalam struktur kerongkong, amandel ini pada kanak-kanak berumur 2-3 tahun sering berada dalam keadaan hipertrofik; seiring bertambahnya usia, ia mula berkurang dan dengan bermulanya akil baligh berbentuk tisu limfadenoid yang tumpah, yang tidak menonjol tajam di atas permukaan membran mukus kubah nasofaring.

Perhatikan foto struktur tekak manusia: bahagian tengah faring dibatasi oleh dinding sisi dan belakang, yang merupakan kesinambungan dari dinding nasofaring yang sesuai, dan berkomunikasi secara anterior dengan rongga mulut melalui faring. Rongga tekak dibatasi di atas oleh lelangit lembut, dari sisi - oleh lengkungan palatine depan dan belakang, dari bawah - oleh akar lidah.

Di tekak, tisu limfadenoid berkembang dengan baik. Ia membentuk kelompok yang ketara antara lengkungan palatine, membentuk amandel palatin (pertama dan kedua). Mereka berada di permukaan bebas, yang menghadap faring, mempunyai banyak retakan, atau celah, yang meresap ke seluruh ketebalan amandel. Epitel berlapis rata merangkumi permukaan bebas tonsil dan lacunae. Pada akar lidah terdapat pengumpulan tisu limfadenoid yang sama. Ini membentuk amandel lingual, atau keempat. Keempat amandel ini, serta folikel limfatik membentuk rantai dalam bentuk cincin dengan ketebalan membran mukus, yang disebut cincin limfadenoid faring.

Oropharynx terletak di sebelah struktur kerongkong manusia, ia dipisahkan dari laring bawah dan faring, yang terus masuk ke kerongkongan, dengan satah yang merupakan lanjutan bahagian belakang lidah. Bahagian bawah rongga faring mempunyai pintu masuk ke laring. Selaput lendir nasofaring dilapisi dengan epitel bersila silinder pelbagai lapisan, dan dua bahagian lain dari faring dilapisi dengan epitel skuamosa berstrata. Selaput lendir faring mengandungi banyak kelenjar lendir. Di bawah selaput lendir faring terdapat otot - pemampat faring. Dengan pertolongan mereka, makanan ditolak.

Struktur tekak manusia: laring dan trakea

Laring dalam struktur kerongkong manusia adalah bahagian saluran pernafasan atas, yang berasal dari tulang hyoid dan masuk ke dalam trakea. Unsur utamanya adalah tulang rawan, ligamen dan otot. Tulang tiroid, krikoid dan seperti scoop membentuk rongga di mana pita suara berada.

Kerangka laring terdiri daripada tulang rawan. Tulang rawan utama disebut krikoid, kerana bentuknya menyerupai cincin. Dengan bahagiannya yang sempit, ia menghadap ke depan, dan dengan tanda cincin yang lebar, disebut, menghadap ke belakang. Di atasnya adalah tulang rawan tiroid, yang terdiri daripada dua plat, di persimpangan di mana takik terbentuk. Bahagian tulang rawan tiroid ini ditutup dengan kulit, kerana tulang rawan tiroid teraba dengan baik, dan pada lelaki ia menonjol tajam dan disebut epal Adam. Di permukaan atas tulang rawan krikoid terdapat dua rawan arytenoid, yang pada dasarnya mempunyai dua proses - vokal dan berotot; otot suara melekat pada suara. Pintu masuk ke laring ditutupi oleh tulang rawan khas yang disebut epiglottis. Ia dilekatkan pada pinggir takuk atas rawan tiroid menggunakan ligamen. Semua tulang rawan laring disatukan oleh banyak ligamen. Pita suara yang betul menonjol ke dalam lumen laring. Dalam ketebalannya terdapat suara, atau otot tiroid, otot. Pita suara antara permukaan dalaman rawan tiroid dan proses vokal rawan arytenoid diregangkan. Semasa bernafas di antara pita suara, jurang bentuk segitiga terbentuk - glotis yang disebut. Udara bebas melaluinya. Apabila fonasi berlaku, pita suara bersatu.

Di atas pita suara yang betul adalah pita suara yang salah. Ini adalah dua lipatan membran mukus. Di sisi antara ligamen yang benar dan yang salah terdapat dua celah - ventrikel Morgan. Selaput lendir mereka mengandungi banyak kelenjar yang dirancang untuk melembapkan pita suara.

Seperti yang anda lihat dalam foto struktur kerongkong, trakea adalah tiub yang terdiri daripada separuh cincin tulang rawan. Ini adalah kesinambungan laring, dan bifurcates di bawah, memasuki bronkus. Pada orang dewasa, dalam keadaan tenang, trakea berada pada tahap serviks VII atau I toraks hingga V vertebra toraks. Tisu penghubung yang mengelilingi trakea di semua sisi longgar dan membolehkan anjakan besar berlaku semasa pergerakan laring dan trakea. Di bahagian atasnya, trakea terletak lebih dekat ke permukaan leher. Tenggelam ke bawah, trakea pada masa yang sama menyimpang ke belakang. Ia diliputi oleh jisim tisu penghubung dan adiposa yang berkembang dengan baik, serta otot-otot depan leher, fascia dangkal dan kulit.

Sekiranya terdapat pelbagai gangguan dan keradangan pada organ rongga faring, pelbagai penyakit timbul.

Artikel dibaca 105,041 kali (a).

Struktur tekak manusia mempunyai ciri tersendiri. Penyakit tekak meluas, pengenalan dan terapi mereka memerlukan penglibatan pakar. Dalam kes ini, tekak boleh sakit akibat penyakit organ ENT lain, dan akibat jangkitan. Untuk mendiagnosis dan memilih rawatan kerongkong, anda perlu mengetahui apa yang ada di dalamnya.

Peranan dalam badan

Tekak adalah bahagian tidak terpisahkan dari sistem pernafasan manusia, yang dirancang untuk memberi oksigen kepada tubuh.

Memasuki lubang hidung, udara bergerak ke kerongkong, kemudian di sepanjang trakea ke bronkus, kemudian memasuki paru-paru. Di dalamnya, oksigen diserap ke dalam darah, yang membawanya ke semua organ dalaman melalui urat dan arteri. Di samping itu, makanan memasuki badan melalui kerongkong..

Anatomi tidak membenarkan benda asing besar menembusi esofagus, mengganggu sistem pencernaan. Sebenarnya, kerongkong terdiri daripada dua zon: laring dan faring. Di dalam laring manusia terdapat pita suara yang diperlukan untuk memainkan suara.

Faring terletak di belakang rongga mulut. Nama saintifiknya adalah faring. Faring mempunyai bentuk kerucut, bahagian atasnya mengembang, bahagian bawahnya disempit dan diturunkan ke bawah. Faring menghubungkan ke laring di bahagian bawahnya. Melalui bahagian yang luas, makanan dan udara masuk. Oleh itu, kerja otot yang menutup salah satu saluran adalah penting, jika tidak, makanan dapat masuk ke dalam trakea.

Dalam tisu luaran faring, terdapat sebilangan besar kelenjar yang menghasilkan lendir, yang diperlukan untuk melembabkan faring dan menerima makanan. Kemungkinan menelan seterusnya disediakan oleh otot-otot tekak.

Untuk rawatan dan pembuangan dahak, pembaca kami telah berjaya menggunakan ubat semula jadi untuk dahak. Ini adalah ubat 100% semula jadi, yang hanya berdasarkan ramuan herba, dan dicampurkan sedemikian rupa untuk memerangi penyakit dengan berkesan. Produk ini akan membantu mengatasi batuk dengan cepat dan berkesan dalam masa yang singkat, dan untuk selama-lamanya. Oleh kerana ubat itu hanya terdiri daripada ramuan herba, ia tidak mempunyai kesan sampingan. Tidak mempengaruhi tekanan dan degupan jantung. Menghilangkan kahak. "

Struktur faring merangkumi 2 elemen:

 • Nasofaring yang menghubungkan kawasan hidung dengan faring di bahagian atasnya melalui bukaan - pilihan. Di bahagian bawah, nasofaring masuk ke faring tengah. Pada bahagian lateralnya terdapat sambungan dengan tabung pendengaran. Rongga nasofaring mempunyai selaput lendir, yang menyediakan pengeluaran lendir untuk melembapkan, membersihkan bakteria dan habuk dari udara masuk. Fungsi bau secara langsung berkaitan dengan keadaan nasofaring.
 • Oropharynx, yang merupakan bahagian tengah tekak dan terdiri daripada lidah, amandel, lelangit keras. Amandel atau amandel palatine melindungi tubuh daripada jangkitan. Mereka terdiri daripada tisu limfoid, yang menghasilkan bahan khas yang melawan bakteria dan virus. Melalui oropharynx, laring dan rongga mulut bergabung, pergerakan aliran udara ke bronkus. Mukosa dilapisi dengan epitel skuamosa berstrata.

Di bawah mukosa faring adalah otot yang memberikan fungsi menelan..

Berkat batin boleh bercakap. Laring adalah bahagian atas sistem pernafasan, anatomi kompleks. Ia terletak di kawasan III-VI vertebra serviks, pada kanak-kanak sedikit lebih tinggi.

Bahagian atasnya terhad pada tulang hyoid. Di hadapan, laring terbentuk dari otot hyoid, dan kelenjar tiroid dan saluran besar terletak di sebelah. Di bahagian bawah, laring menyambung ke faring yang terletak di belakangnya.

Asas kerangka kawasan laring tekak adalah tulang rawan, saling berkaitan dengan ligamen, otot dan sendi.

Apakah fungsi yang dilakukan oleh laring?

Kawasan laring, selain menghasilkan semula pertuturan, melakukan fungsi penting: memberikan perlindungan dan pernafasan. Semasa menyedut, aliran udara melewati glotis, yang dapat menguncup dan mengembang. Ini memberikan arah dan kawalan aliran udara..

Peranti mukosa laring, yang terdiri daripada sel-sel epitelium bersilia, dilengkapi dengan sebilangan besar kelenjar, memungkinkannya melakukan fungsi pelindung. Apabila zarah makanan menembusi sistem pernafasan, ujung saraf yang terletak di pintu masuk laring menimbulkan batuk. Akibatnya, zarah makanan keluar melalui mulut. Juga, struktur glotis memungkinkannya membanting ketika badan asing besar menembusi, yang boleh menyebabkan laringospasme, sesak nafas.

Sekiranya penyakit berlaku di kerongkong, berjumpa doktor. Ubat diri, walaupun anda mengetahui struktur kerongkong, gejala utama penyakit biasa tidak digalakkan. Sekiranya rawatan tidak betul, jangkitan boleh merebak ke hidung, telinga, dan juga menimbulkan penyakit pernafasan yang serius.

Sekarang kerana terdapat wabak influenza di negara ini, persoalan mengenai ubat mana dari farmasi yang ada di gudang dapat secara efektif dan cepat menghilangkan gejala jangkitan virus pernafasan akut menjadi sangat mendesak. Sekiranya kita membincangkan gejala seperti sakit tekak, maka ada baiknya menghentikan pilihan ubat-ubatan anda yang berkesan dalam penyakit etiologi virus. Walaupun terdapat banyak pilihan ubat dalam kategori "sakit tekak" yang terdapat di rak farmasi, kebanyakan ubat tersebut adalah antiseptik, dan sebab utama perkembangan sakit tekak adalah keradangan. Oleh itu, pilihan yang rasional dalam kes ini adalah ubat-ubatan yang mempunyai kesan anti-radang yang kuat. Amaxa Pharma T-Sept® berminat dalam konteks ini..

Bahan aktif ubat T-sept ® adalah benzidamine hidroklorida - ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), yang mempunyai kesan anti-radang, antiseptik dan analgesik tempatan. Ia juga menunjukkan kesan anestetik tempatan pada mukosa mulut..

Benzidamine hidroklorida mempunyai kesan penghambatan yang kuat terhadap pengeluaran sitokin pro-radang. Dalam penghambatan mereka, ia lebih unggul daripada NSAID seperti ibuprofen dan naproxen, yang menunjukkan keberkesanan anti-inflamasi benzidamine yang tinggi dan kemampuannya untuk mengganggu proses keradangan pada tahap awal perkembangannya (A. Abaturov et al., 2014). Sebagai tambahan, kerana kesan analgesik benzidamine dalam komposisi T-sept ®, sakit tekak yang membimbangkan dapat dihilangkan dalam 1 minit (Deeva Yu.V., 2013) dan dengan itu menghilangkan salah satu gejala utama selesema dan selesema biasa.

T-sept® disajikan dalam dua bentuk dos: semburan dan lozenges. Kedua-dua bentuk ini disukai oleh pelanggan. Mereka senang dibawa bersama anda, kerana mereka tidak mengambil banyak ruang di dalam beg dan tidak memerlukan syarat khas ketika digunakan, misalnya, di tempat kerja. Oleh itu, kehadiran ubat T-sept ® dalam 2 bentuk dos di rak farmasi akan membantu memenuhi keperluan pelanggan dalam bentuk pelepasan kegemaran mereka.

T-sept ® adalah ubat berkualiti Eropah yang dirancang untuk menghilangkan rasa sakit dan radang pada penyakit tekak, yang sering diperhatikan dengan latar belakang selesema, dengan harga yang terjangkau. Di samping itu, disyorkan untuk digunakan untuk semua anggota keluarga, termasuk untuk bayi dari usia 4 tahun (dalam bentuk semburan). Ini adalah alasan untuk bimbang bahawa T-sept ® disajikan di farmasi dalam jumlah yang mencukupi. Berkat ini, ahli farmasi dapat memberi pembeli rawatan yang relevan di tengah musim selesema..

Pejabat Akhbar Mingguan Farmasi

Maklumat untuk aktiviti profesional pekerja perubatan dan farmasi. T-sept ® (T-sept ®). Kod PBX A01A D02. Bentuk pelepasan: tablet untuk penyerapan semula, No. 10 dan No. 20, semburan untuk rongga mulut 30 ml. Komposisi: benzidamine hidroklorida 3 mg dalam 1 tablet, benzidamine hidroklorida 1.5 mg / 1 ml larutan. Petunjuk: rawatan simptomatik keadaan kerengsaan dan keradangan pada rongga mulut, faring dan laring; sakit akibat radang gusi, stomatitis, faringitis; dalam pergigian selepas pencabutan gigi atau untuk tujuan profilaksis. Kontraindikasi: Hipersensitiviti terhadap bahan aktif atau komponen ubat lain. Kesan sampingan: mati rasa dan sensasi terbakar di tempat aplikasi, reaksi alergi: ruam kulit, mulut kering, laringospasme, bronkospasme, reaksi fotosensitiviti, angioedema, bengkak dan perubahan warna lidah, perubahan rasa, paresthesia oral, gatal-gatal, urtikaria. R.S. No. UA / 13494/01/01 dan UA / 13494/02/01 dari 02/26/2014 hingga 02/26/2019. Untuk maklumat lengkap mengenai ubat-ubatan, lihat arahan penggunaan.

Sensasi koma di kerongkong adalah keluhan yang sangat biasa apabila menghubungi pakar telinga-tekak-hidung. Penyebab ketidakselesaan di kerongkong adalah penyakit saluran pernafasan itu sendiri, dan penyakit organ dalaman, serta penyakit yang berkaitan dengan kesihatan mental pesakit.

Gejala dan diagnosis

Rasa benjolan di kerongkong adalah sindrom yang dicirikan oleh sensasi khas di mana sukar bagi pesakit untuk menelan, dia merasa tidak selesa ketika bernafas.

Dalam kebanyakan kes, sindrom ini adalah faktor yang membimbangkan yang menjadi alasan untuk pergi ke doktor untuk pemeriksaan komprehensif, kerana dapat memberi isyarat perkembangan gangguan tertentu di pelbagai organ dan sistem.

Sebagai peraturan, pesakit mengadu bahawa mereka mempunyai benjolan di kerongkong mereka menggambarkan perasaan ini sebagai berikut:

 • sering timbul keinginan untuk menelan air liur untuk menghilangkan sensasi benjolan di kerongkong;
 • sakit ketika menelan;
 • ketidakselesaan kerana ada sesuatu yang mengganggu tekak pada epal Adam;
 • sensasi objek asing di kerongkong;
 • kesukaran bernafas kerana koma di tekak;
 • rasa sesak di tekak.

Semasa pemeriksaan dan penyelidikan, pakar perlu mengetahui beberapa faktor yang bersamaan dengan simptomologi yang dijelaskan di atas untuk mengetahui penyebab benjolan di kerongkong dan menetapkan rawatan yang sesuai untuk kes ini.

Punca penyakit somatik

Penyebab sensasi benjolan di kerongkong, yang berkaitan dengan penyakit somatik, biasanya, berkaitan dengan penyakit seperti:

 • pernafasan
 • alahan secara semula jadi;
 • berkaitan dengan gangguan saluran gastrousus;
 • hormon;
 • berkaitan dengan penyakit sistem muskuloskeletal;
 • sifat onkologi dan lain-lain.

Terdapat beberapa sebab tertentu mengapa terdapat benjolan di kerongkong. Ini termasuk, misalnya, keracunan kimia pada tubuh, misalnya, ketika bekerja di industri berbahaya atau dengan penggunaan ubat-ubatan yang tidak terkawal.

Manifestasi yang dipertimbangkan boleh menyebabkan perkembangan patologi dan komplikasi yang lebih teruk, misalnya, pengembangan abses dan sepsis sekiranya tidak ada rawatan proses keradangan yang terjadi pada tisu lembut tekak.

Penyakit berjangkit

Kumpulan penyakit ini boleh dikaitkan dengan penyakit pernafasan serta proses keradangan bakteria yang berlaku pada tisu. Sebagai peraturan, dalam kes ini, pesakit mengadu bahawa ada sesuatu yang mengganggu mereka di kerongkong dan mereka ingin membersihkan kerongkong mereka. Gejala ini adalah ciri keradangan purulen, pelbagai jenis penyakit katarrhal yang terjadi di saluran pernafasan. Penyebab koma di kerongkong dalam kes ini adalah pembengkakan tisu faring..

Untuk penyakit yang dijelaskan, gejala berikut adalah ciri, yang menyertai patologi:

 • batuk, kering atau dengan dahak;
 • pembengkakan nasofaring;
 • hidung berair
 • hiperemia tisu limfoid;
 • peningkatan air liur;
 • kelenjar getah bening yang jelas terasa;
 • amandel yang diperbesar;
 • kelemahan;
 • sakit kepala;
 • penurunan prestasi;
 • mudah marah.

Penyakit yang dijelaskan di atas bersifat bakteria atau virus dan disebarkan oleh pelbagai jenis jangkitan coccal, virus, paling sering, selesema dan adenovirus, serta sejumlah penyakit kulat, misalnya, disebabkan oleh jamur.

Penyakit ini memerlukan rawatan yang ketat, kerana benjolan kecil di tekak ketika menelan boleh berkembang menjadi komplikasi serius, misalnya, mempengaruhi kerja jantung, akibat hipoksia yang berpanjangan, iaitu kekurangan oksigen dengan kesukaran bernafas.

Penyakit endokrin

Perasaan bahawa sesuatu tersekat di kerongkong berlaku dengan pelbagai jenis gangguan hormon, khususnya penyakit kelenjar tiroid. Fenomena ini dijelaskan oleh fakta bahawa dengan ketidakseimbangan hormon, dan juga dengan kekurangan zat seperti yodium, hiperemia tisu berlaku, kerana ini, jumlah udara yang melalui saluran pernafasan berubah dengan ketara. Oleh itu timbul rasa sesak nafas pada pesakit.

Gejala yang dijelaskan adalah ciri sejumlah penyakit yang mempunyai sifat endokrin.

 1. Hyperthyroidism adalah hiperfungsi kelenjar tiroid yang disertai oleh hipertrofi tisu kelenjar. Untuk penyakit ini, perasaan faring yang tersekat, rasa tidak selesa ketika menelan, pembengkakan tisu nasofaring, yang sering masuk ke leher dan muka, adalah ciri.
 2. Gondok yang meresap, yang merupakan penyakit autoimun. Dalam penyakit autoimun, sistem imun berfungsi melawan tubuh. Manifestasi khas dari gondok meresap adalah berpeluh berlebihan, kelemahan, dan eksofthalmos..
 3. Tiroiditis, di mana tisu tiroid rentan terhadap keradangan akibat pembiakan bakteria. Gejala khas penyakit ini adalah suara serak, menelan yang menyakitkan, ketidakteraturan haid, prestasi buruk, mudah marah.

Penyakit yang dijelaskan di atas memerlukan rawatan segera, kerana jika tidak, ia boleh menyebabkan perkembangan gangguan hormon yang lebih serius, termasuk perkembangan disfungsi seksual, kemandulan, penyakit organ-organ dalaman.

Penyakit onkologi

Sebab-sebab sensasi koma di kerongkong juga boleh didapati dalam perkembangan tumor malignan. Bahaya penyakit semacam ini terletak pada kenyataan bahawa pada peringkat pertama ia berlaku hampir tanpa gejala. Manifestasi seperti batuk ringan dan sakit tekak sepertinya tidak menjadi alasan yang baik bagi pesakit untuk pergi ke doktor.

Hanya setelah tumor mencapai ukuran yang signifikan dan mengganggu tindakan menelan yang normal, patologi ini dikesan, dan rawatannya, yang pada peringkat pertama perkembangan penyakit ini dapat berkesan dan cepat, meregang selama berbulan-bulan.

Penyakit seperti barah tekak, selain perasaan bahawa ada sesuatu yang mengganggu tekak, mempunyai sejumlah gejala, termasuk:

 • tercekik, terutamanya pada waktu malam;
 • batuk, selalunya dengan darah;
 • bengkak leher;
 • rasa sesak ketika bernafas;
 • kelemahan;
 • takikardia.

Keberkesanan rawatan jenis penyakit yang dijelaskan di atas bergantung pada rawatan pakar yang tepat pada masanya, diagnosis yang tepat dan rawatan yang ditetapkan.

Penyakit sistem muskuloskeletal

Sekiranya benjolan di kerongkong tidak hilang untuk waktu yang lama, dan juga disertai dengan keringat, yang berlangsung lebih lama dari dua minggu, ini mungkin menunjukkan bahawa pesakit menderita osteochondrosis, biasanya tulang belakang serviks. Penyakit ini berkembang kerana beberapa sebab:

 • masalah metabolik dalam badan, di mana tisu tulang menjadi berpori berlebihan kerana kekurangan mineral, khususnya kalsium;
 • gaya hidup yang tidak aktif di mana otot belakang kehilangan nada yang diperlukan.

Perasaan bahawa terdapat benjolan di kerongkong disebabkan oleh fakta bahawa dengan osteochondrosis ujung saraf melewati tulang belakang ke otot-otot yang terletak di faring dan saluran pernafasan.

Untuk mendiagnosis penyakit seperti ini, sebagai peraturan, kaedah perkakasan digunakan, misalnya sinar-X, MRI dan lain-lain. Walau bagaimanapun, keluhan pesakit dan penerangan terperinci mengenai semua sensasinya juga memainkan peranan penting dalam membuat diagnosis yang tepat..

Dengan perkembangan osteochondrosis tulang belakang serviks, selain perasaan penyempitan saluran pernafasan dan perasaan bahawa ada sesuatu yang asing di kerongkong, pesakit mengalami beberapa gejala berikut:

 • ketidakselesaan semasa menelan;
 • batuk, terutamanya ketika berbaring;
 • sakit di leher;
 • kesukaran memusingkan leher ke sisi;
 • sakit kepala;
 • kerengsaan dan penurunan nada.

Sudah tentu, rawatan penyakit ini tidak bertujuan untuk menghilangkan benjolan di kerongkong, tetapi untuk menghilangkan sebenarnya penyebabnya, iaitu pemulihan tisu tulang, penguatan otot punggung dan leher, melegakan kesakitan dan kekejangan.

Penyakit gastrousus

Dalam beberapa kes, pesakit merasakan benjolan di kerongkong setelah makan. Gejala ini paling kerap menunjukkan adanya beberapa masalah gastrousus. Pesakit merasakan ketidakselesaan ciri pada organ pencernaan, misalnya, mual, masalah dengan najis, pedih ulu hati. Ini adalah simptom khas penyakit seperti:

 • hernia esofagus, di mana bahagian jus gastrik dibuang ke saluran pernafasan, yang disertai dengan luka bakar, dan, sebagai akibatnya, munculnya perasaan seolah-olah di kerongkong;
 • penyakit gastroesophageal, di mana sebahagian makanan dari perut memasuki kerongkongan, akibatnya sensasi yang dipertimbangkan berkembang;
 • gastritis, di mana selaput lendir, yang melapisi perut dari dalam, menjadi radang, akibatnya bahagian isi perut dengan jus gastrik berada di kerongkongan, yang menyumbang kepada sesak nafas dan perasaan bahawa ada sesuatu yang asing di kerongkong.

Perasaan bahawa setelah makan benjolan di kerongkong yang tidak hilang selama lebih dari sepuluh hari adalah gejala yang sangat mengganggu yang memerlukan lawatan segera ke ahli gastroenterologi dan pemeriksaan pencegahan sistem pencernaan.

Gejala alahan

Sekiranya anda mengalami koma di kerongkong, anda mesti ingat bahawa ini mungkin reaksi alergi. Sekiranya sensasi ini timbul dengan mendadak, dalam waktu yang singkat, dan disertai dengan peningkatan sesak nafas, ini biasanya merupakan ciri simtomologi dari edema Quincke. Bahaya sindrom ini adalah bahawa jika anda tidak menghentikannya tepat pada waktunya dengan antihistamin, ini boleh menyebabkan sesak nafas yang teruk, sehingga serangan jantung dan kematian yang lengkap..

Sebagai tambahan kepada koma di tekak, manifestasi ini, sebagai peraturan, disertai dengan sejumlah gejala bersamaan yang merupakan ciri penyakit tekak dan laring:

 • batuk;
 • hidung berair
 • sakit tekak;
 • ketidakselesaan ketika menelan.

Semasa bekerja dengan reaksi alergi, doktor yang hadir tidak hanya mempunyai tujuan bagaimana menghilangkan benjolan di kerongkong, tetapi juga tugas terpenting - menggunakan pelbagai jenis terapi untuk menghilangkan pesakit dari manifestasi alergi pada prinsipnya.

Faktor psikosomatik

Semasa menjawab persoalan mengapa terdapat benjolan di kerongkong, seseorang tidak boleh melupakan faktor psikologi semata-mata yang memprovokasi fenomena tersebut. Terdapat sebilangan kes di mana pesakit dengan jiwa yang bergerak mengalami kegembiraan, yang menyebabkan mereka mengalami benjolan di kerongkong mereka.

Sindrom ini dipicu oleh tekanan, psikologi yang terlalu tinggi, dan juga latihan fizikal, pelbagai jenis fobia. Keadaan seperti itu boleh mencetuskan sejumlah penyakit somatik dan mental..

Keputusan apa yang harus dilakukan jika sakit tekak bergantung pada gejala apa yang menyertai manifestasi ini. Menghubungi pakar dengan tepat pada masanya adalah jaminan bahawa pesakit akan dihilangkan tepat pada waktunya bukan hanya sensasi yang tidak menyenangkan, tetapi juga mencegah dan menghilangkan kemungkinan patologi serius.

Penyakit laring

Perkembangan yang tidak normal mungkin berlaku pada laring atau membran kongenital. Sekiranya mereka berada di kawasan lipatan vokal atau di bahagian bawah, stridor inspirasi mungkin muncul, dan dalam beberapa kes disfonia. Sekiranya tanda-tanda tertentu tidak berlaku, campur tangan pembedahan tidak diperlukan pada usia dini, tetapi pada yang lebih tua sangat diperlukan. Penyakit seperti stridor kongenital muncul kerana epiglotis yang lembut dan usang, dan juga disebabkan oleh salah satu tulang rawan yang menghampiri. Semua ini akan menimbulkan kesan injap pada nafas, tetapi tidak akan ada perubahan suara.

Tidak kurang berbahaya adalah penyakit stenosis akut laring atau trakea. Dalam kebanyakan kes, penyakit ini menampakkan diri pada masa kanak-kanak dan hingga lima tahun. Sebabnya mungkin berbeza. Antaranya, perjalanan proses keradangan, kehadiran badan asing atau penyakit tidak berjangkit. Jalannya penyakit setelah kecederaan atau pelanggaran persarafan tidak akan kurang bermasalah, dan kadang-kadang berlaku malformasi. Penyakit ini berlanjutan dalam beberapa peringkat. Pada tahap pertama stenosis, akan terjadi peningkatan dalam kerja otot pernafasan dan penurunan frekuensi pernafasan bebas dengan adanya nafas memanjang. Tahap yang lain dilanjutkan dengan pampasan yang tidak lengkap, ketika penyambungan otot pembantu berlaku. Seseorang dapat melihat penarikan di kawasan fossa supraklavikular dan subclavian, dan pernafasan yang lebih kerap mungkin berlaku..

Tahap ketiga disebut dekompensasi. Dalam kes ini, pernafasan cetek yang tersedia membuat dirinya terasa, begitu juga dengan denyutan yang tidak kuat. Selain itu, sianosis akan meningkat, dan aktiviti jantung akan menurun. Murid akan diluaskan. Stenosis akut ditunjukkan oleh sesak nafas dan pembetulan suara, termasuk kepala dapat memiringkan ke belakang.

Bentuk kronik stenosis laring boleh berlaku disebabkan oleh penyakit berjangkit, dan juga dari kecederaan. Diagnosis dibuat berdasarkan maklumat yang diperoleh dari laringoskopi langsung. Hasil microlaryngoscopy juga diambil kira. Tahap penyakit ini akan serupa dengan yang berlaku sekiranya keadaan akut. Kecederaan termal adalah sama, yang akan dicirikan oleh hiperemia yang meresap, dan pembengkakan pada membran mukus laring boleh berlaku.

Akibat kimia akan jarang berlaku. Dalam situasi seperti itu, pengaruh agen kimia tertentu, misalnya, soda kaustik atau kimia rumah tangga lain, dianggap. Oleh kerana manifestasi refleks laring, kekalahan bahagian atas akan berlaku. Sekiranya luka bakar seperti itu diterima, maka hanya bahagian atas laring yang akan terkena, tetapi edema dapat berkembang dan rasa sakit yang teruk muncul semasa menelan. Bahagian yang terkena akan ditutup dengan plak berserabut. Sekiranya lipatan vokal terjejas, suaranya akan berubah. Trauma mekanikal boleh menyebabkan gejala yang tidak menyenangkan semasa menelan..

Fungsi pelindung dan pernafasan

Kedua-dua fungsi ini saling berkaitan. Mampatan dan pengembangan jurang membolehkan anda mengarahkan aliran udara semasa memasuki laring. Pada masa yang sama, kelenjar yang ditutupi oleh epitelium melakukan fungsi pelindung laring dalam sistem pernafasan. Larynx mempunyai sebilangan besar ujung saraf dengan tahap kepekaan yang sangat tinggi. Oleh itu, jika makanan secara tidak sengaja memasuki bahagian vestibular, seseorang akan segera mengalami batuk, berkat unsur yang tidak diingini akan dibuang ke saluran masuk. Badan asing dapat dihilangkan bukan hanya dengan memulai batuk, tetapi juga disebabkan oleh refleks muntah, yang paling sering ditunjukkan pada anak-anak.

Selain menyekat kemasukan objek pihak ketiga ke dalam paru-paru, fungsi pelindung laring ditunjukkan dalam pemanasan dan pelembapan jisim udara. Udara dibersihkan dari habuk, dan kekotoran gas yang ada di dalamnya dinetralkan.

Perlu diperhatikan bahawa dalam proses mencegah benda asing memasuki paru-paru, glotis ditutup, menyebabkan kekejangan. Sekiranya sangat kuat, ini boleh menyebabkan sesak nafas, yang dalam beberapa kes berakhir dengan kematian.

Struktur anatomi kerongkong

Dalam strukturnya, tekak terdiri daripada beberapa bahagian: faring, laring, trakea. Untuk mendiagnosis penyakit dengan betul, perlu mengkaji anatomi tekak dengan teliti, untuk menganalisis semua komponennya secara terperinci. Patologi boleh terbentuk di mana-mana bidangnya. Oleh itu, pengetahuan tentang anatomi tekak adalah salah satu bidang yang paling penting dalam otolaryngology.

Struktur dan bahagian kerongkong

Sekiranya kita membincangkan bagaimana kerongkong disusun, maka dalam strukturnya terdapat rupa kon terbalik, yang terletak berhampiran vertebra ke-4 dan ke-6. Ia bermula dari tulang hyoid, turun dan masuk ke trakea.

Skema kerongkong manusia adalah kompleks dan terbahagi kepada beberapa bahagian:

 1. Faring, termasuk nasofaring, orofaring, bahagian menelan.
 2. Larynx, yang dilapisi dengan struktur tisu, saluran darah dan limfa, saraf, kelenjar, tulang rawan dan otot.

Anatomi tekak terperinci dapat dilihat dalam foto..

Ia berguna untuk diperhatikan! Struktur kerongkong kanak-kanak dan orang dewasa tidak mempunyai perbezaan yang jelas. Satu-satunya perkara yang dapat dibezakan ialah pada kanak-kanak ukuran rongga kurang.

Apa fungsi yang dilakukan oleh tekak??

Sekiranya kita menggeneralisasi kerja yang dilakukan oleh semua komponen kerongkong, kita dapat membezakan beberapa fungsi tanpa kewujudan seseorang.

Fungsi tekak terbahagi kepada:

 • pembentuk suara;
 • pelindung;
 • pernafasan;
 • esofagus.

Pelanggaran salah satu tindakan ini boleh menyebabkan perkembangan patologi serius.

Sakit tekak

Penyakit ENT tekak yang biasa termasuk laringitis. Penyakit ini mungkin mengalami penyakit akut atau kronik. Patologi ditunjukkan oleh suara serak, batuk kering yang menyalak, sakit semasa menelan.

Penyebab penyakit ini mungkin:

 • batuk rejan yang dipindahkan;
 • overvoltage pita suara;
 • tinggal lama dalam kesejukan;
 • penyedutan wap, gas, habuk;
 • ARI;
 • kekurangan zat makanan;
 • tabiat buruk.

Salah satu patologi yang kerap menyerang tekak juga boleh dikaitkan dengan faringitis..

Penyakit ini biasanya berlaku apabila / selepas:

 • bercakap dalam keadaan sejuk;
 • penyedutan udara sejuk yang berpanjangan melalui mulut.

Tanda-tanda penyakit ini ditunjukkan dengan menggelitik dan sakit tekak. Pesakit mengadu kelemahan, batuk yang berterusan dan kerap, demam, otot dan sakit kepala.

Tonsillitis berlaku apabila terdapat proses keradangan pada tonsil. Penyakit ini cukup berbahaya, kerana berani menyebarkan harta benda melalui barang-barang rumah tangga dan melalui titisan udara. Selamat bagi orang lain hanya patologi yang timbul dengan latar belakang reaksi alergi.

Kemungkinan kecederaan

Terdapat banyak cara untuk merosakkan tekak. Faktor dalaman dan luaran boleh mencetuskan kecederaan..

Luaran termasuk:

Kecederaan luaran yang diterima bukan sahaja merosakkan tekak, tetapi juga muka, leher, membran mukus.

Kejadian kecederaan dalaman difasilitasi oleh kerosakan pada dinding dan tisu kerongkong oleh benda asing yang tajam dan serpihan tulang yang masuk melalui laluan semula jadi. Terutama, kecederaan pada kerongkong menyebabkan kanak-kanak jatuh. Kecederaan berbeza-beza dalam tahap keparahan, lelasan yang tidak berbahaya pada selaput lendir atau kerosakan teruk boleh terbentuk, meliputi dinding kerongkong dan rongga sekitarnya.

Penyakit laring

Penyakit laring adalah radang, berjangkit dan alahan.

Penyakit laring yang paling biasa termasuk yang berikut.

Laringitis akut, yang disertai dengan keradangan membran mukus laring. Penyakit ini berlaku akibat faktor eksogen dan endogen. Faktor eksogen meliputi kerengsaan membran mukus laring, hipotermia, pendedahan pada selaput lendir bahan berbahaya (gas, bahan kimia, habuk, dll.), Pengambilan makanan dan cecair yang sangat sejuk atau sangat panas. Faktor endogen termasuk penurunan imuniti, penyakit sistem pencernaan yang teruk, alahan, dan atrofi mukosa laring.

Laringitis sering muncul pada masa remaja, terutamanya pada kanak-kanak lelaki dengan mutasi suara. Sebab serius untuk perkembangan laringitis akut mungkin flora bakteria - streptococcus, virus influenza, rhinovirus, coronovirus.

Laringitis infiltratif disertai dengan keradangan membran mukus laring dan tisu mendalam. Proses keradangan berlaku di ligamen, perikondrium dan otot alat vokal. Penyebab utama laringitis infiltratif adalah jangkitan yang menembusi tisu laring pada penyakit berjangkit dan kecederaan..

Tonsillitis laring adalah penyakit berjangkit akut yang disertai dengan kerosakan pada tisu limfatik laring, penebalan membran mukus dan keradangan permukaan ligual epiglottis.

Edema laring sering berkembang dengan reaksi alahan pelbagai etiologi. Edema laring menampakkan dirinya sebagai proses keradangan membran mukus dan penyempitan lumen laring. Penyakit ini adalah hasil daripada proses keradangan atau jangkitan yang lain pada laring..

Edema laring akut boleh berkembang di bawah pengaruh proses keradangan, penyakit berjangkit akut, kecederaan dan tumor, reaksi alergi dan proses patologi yang berlaku pada laring dan trakea.

Stenosis laring membawa kepada penyempitan lumen dan mencegah peredaran udara di saluran pernafasan bawah. Dengan stenosis laring, terdapat risiko sesak napas yang tinggi akibat saluran udara yang tidak mencukupi ke paru-paru.

Stenosis laring dari jenis laring dan trakea dianggap dan dirawat sebagai penyakit tunggal. Dengan perjalanan penyakit yang cepat dan berlakunya risiko tinggi disfungsi pernafasan yang teruk, rawatan perubatan kecemasan diperlukan.

Struktur kerongkong dan amandel tekak manusia

Untuk mengkaji penyebab penyakit tekak, anda perlu mengetahui strukturnya. Ahli otolaryngologi menghadapi bukan sahaja penyakit tekak, tetapi juga struktur yang mendasari: laring, faring dan trakea.

Bercakap mengenai anatomi tekak manusia, seseorang harus bermula dengan faring, yang merupakan rongga di mana terdapat tiga bahagian: hidung, oral dan laring. Di bawah selaput lendirnya tersembunyi apa yang disebut "bola" otot yang membantu faring melakukan fungsi menelan, bernafas dan pembentukan suara.

Bahagian atas faring, yang berkomunikasi dengan rongga hidung dengan bantuan choan, disebut nasofaring. Di dinding sisinya terbuka mulut tiub Eustachian yang terletak di aras hujung posterior concha hidung bawah. Di dinding atas bahagian atas nasofaring terdapat pengumpulan tisu limfadenoid yang membentuk nasofaring, atau ketiga, amandel, yang mempunyai bentuk 5-6 rabung, yang sepertinya berasal dari satu pusat. Dalam struktur kerongkong, amandel ini pada kanak-kanak berumur 2-3 tahun sering berada dalam keadaan hipertrofik; seiring bertambahnya usia, ia mula berkurang dan dengan bermulanya akil baligh berbentuk tisu limfadenoid yang tumpah, yang tidak menonjol tajam di atas permukaan membran mukus kubah nasofaring.

Perhatikan foto struktur tekak manusia: bahagian tengah faring dibatasi oleh dinding sisi dan belakang, yang merupakan kesinambungan dari dinding nasofaring yang sesuai, dan berkomunikasi secara anterior dengan rongga mulut melalui faring. Rongga tekak dibatasi dari atas oleh lelangit lembut, dari sisi oleh lengkungan palatine depan dan belakang, dari bawah oleh akar lidah

Di tekak, tisu limfadenoid berkembang dengan baik. Ia membentuk kelompok yang ketara antara lengkungan palatine, membentuk amandel palatin (pertama dan kedua). Mereka berada di permukaan bebas, yang menghadap faring, mempunyai banyak retakan, atau celah, yang meresap ke seluruh ketebalan amandel. Epitel berlapis rata merangkumi permukaan bebas tonsil dan lacunae. Pada akar lidah terdapat pengumpulan tisu limfadenoid yang sama. Ini membentuk amandel lingual, atau keempat. Keempat amandel ini, serta folikel limfatik membentuk rantai dalam bentuk cincin dengan ketebalan membran mukus, yang disebut cincin limfadenoid faring.

Oropharynx terletak di sebelah struktur kerongkong manusia, ia dipisahkan dari laring bawah dan faring, yang terus masuk ke kerongkongan, dengan satah yang merupakan lanjutan bahagian belakang lidah. Bahagian bawah rongga faring mempunyai pintu masuk ke laring. Selaput lendir nasofaring dilapisi dengan epitel bersila silinder pelbagai lapisan, dan dua bahagian lain dari faring dilapisi dengan epitel skuamosa berstrata. Selaput lendir faring mengandungi banyak kelenjar lendir. Di bawah selaput lendir faring terdapat otot - pemampat faring. Dengan bantuan mereka, makanan dimasukkan ke dalam kerongkongan.

Fungsi badan

Fungsi utama laring bergantung pada struktur, lokasi:

Organ ini menjalankan fungsi pernafasan, yang berkait rapat dengan peranan pelindung.

Perlindungan nafas

Otot laring, tulang rawannya, mengatur aliran udara, iaitu:

Ototnya berkontraksi, menekan udara, mendorong semua zarah asing yang jatuh semasa makan ke saluran pernafasan.

Perlindungan pernafasan diakui sebagai peranan utama laring. Sesungguhnya, ototnya dalam keadaan yang sangat berbahaya bagi sistem pernafasan memicu secara tidak sengaja, di bawah pengaruh refleks. Batuk adalah kompleks tindakan berikut:

 • tarik nafas panjang;
 • kebangkitan laring;
 • penutupan saluran suara;
 • kuat, tajam, menghembus nafas;
 • membuka pita suara;
 • meniup benda asing keluar dari saluran pernafasan.

Apabila seseorang mengambil makanan, otot-otot menghalang gumpalan makanan memasuki laring. Organ menghasilkan bunyi dan menentukan nada. Isipadu juga dipengaruhi oleh kekuatan aliran udara yang meninggalkan paru-paru..

Penghasilan pertuturan

Struktur laring manusia menjalankan fungsi menghasilkan bunyi. Bunyi berbeza bergantung pada kedudukan:

Kumpulan bertanggungjawab untuk fakta bahawa suara mempunyai intensiti, nada, timbre, frekuensi tertentu. Isi pidato yang dihasilkan bergantung pada intensiti aliran udara keluar..

Dengan perubahan yang berkaitan dengan usia, bunyi suara manusia berubah, kerana bahagian-bahagian yang terbentuk laring tumbuh, amplitud ayunan berubah, dan petunjuk lain.

Larynx dalam nuansa

Pakar dapat memeriksa keadaan laring dengan bantuan alat khas - laringoskop, elemen utamanya adalah cermin kecil. Untuk idea peranti ini, penyanyi terkenal dan guru vokal M. Garcia pada tahun 1854 dianugerahkan gelaran Doktor Kehormat Perubatan.

Laring mempunyai ciri umur dan jantina yang ketara. Sejak lahir hingga 10 tahun kehidupan, laring lelaki dan perempuan sebenarnya tidak mempunyai perbezaan. Sebelum bermulanya akil baligh, pertumbuhan laring pada kanak-kanak lelaki meningkat secara mendadak, yang berkaitan dengan perkembangan kelenjar seks dan pengeluaran hormon seks lelaki. Pada masa ini, suara budak lelaki juga berubah ("rehat"). Mutasi suara pada kanak-kanak lelaki berlangsung sekitar satu tahun dan berakhir pada 14-15 tahun. Pada kanak-kanak perempuan, mutasi berlaku dengan cepat dan hampir tidak dapat dilihat pada usia 13-14 tahun.

Larynx seorang lelaki rata-rata 1/3 lebih banyak daripada wanita, pita suara jauh lebih tebal dan lebih panjang (kira-kira 10 mm). Oleh itu, suara lelaki, sebagai peraturan, lebih kuat dan lebih rendah daripada wanita. Telah diketahui bahawa pada abad XVII - XVIII. di Itali, kanak-kanak lelaki berusia 7-8 tahun dikebiri, yang seharusnya menyanyi dalam paduan suara kepausan. Laring mereka semasa akil baligh tidak mengalami perubahan khas dan mengekalkan ukuran kanak-kanak. Ini mencapai nada suara yang tinggi, digabungkan dengan kekuatan prestasi maskulin dan timbre neutral (antara kanak-kanak dan lelaki).

Banyak organ dan sistem badan mengambil bahagian dalam pembentukan suara, dan ini memerlukan fungsi normalnya. Oleh itu, suara, pertuturan adalah ungkapan bukan sahaja aktiviti normal organ dan sistem individu, termasuk jiwa manusia, tetapi juga gangguan dan keadaan patologi mereka. Dengan menukar suara, seseorang dapat menilai keadaan seseorang dan juga perkembangan penyakit tertentu. Perlu ditekankan bahawa sebarang perubahan pada latar belakang hormon dalam tubuh (pada wanita - penggunaan, haid, menopaus) boleh menyebabkan perubahan suara.

Tenaga suara adalah sangat kecil. Sekiranya seseorang bercakap secara berterusan, maka hanya dalam 100 tahun dia akan menghasilkan jumlah tenaga termal yang diperlukan untuk membuat secawan kopi. Walau bagaimanapun, suara (sebagai komponen yang diperlukan dari ucapan manusia) adalah alat yang kuat yang mengubah dunia.!

Struktur dan topografi laring manusia

Bahagian depan laring (vestibulum laryngis) terletak di antara pintu masuk ke laring (aditus laryngis) di bahagian atas dan lipatan vestibule (plicae vestibulares) (pita suara palsu) di bawah. Antara lipatan vestibule adalah celah vestibule (rima vestibuli). Dinding anterior vestibule dalam struktur laring manusia dibentuk oleh epiglotis, dari belakang - tulang rawan berbentuk sifoid dan tanduk, dipisahkan oleh takik intercarpal (incisura interarytenoidea).

Ventrikle laring (ventriculus laryngis), bahagian terpendek, terletak di antara lipatan ruang depan di bahagian atas dan lipatan vokal (plicae vocales) di bawah. Setiap ventrikel laring adalah lubang di dinding lateral laring di setiap sisi. Lipatan vokal kanan dan kiri yang terletak di bawah ventrikel menghadkan glotis (rima glottidis). Panjang glotis pada lelaki adalah 20-24 mm, pada wanita - 16-19 mm. Bahagian anterior glotis yang besar disebut bahagian membran (pars intermembrapasea), bahagian posterior (antara rawan arytenoid) - bahagian interkondral (pars intercartilaginea).

Rongga sub-suara (cavitas infraglottica) terletak di antara lipatan vokal di bahagian atas dan pintu masuk ke trakea di bawah.

Struktur anatomi tekak dan faring

Tekak mempunyai sebilangan besar saraf, saluran darah dan otot yang paling penting. Terdapat dua bahagian tekak - faring dan laring. Trakea mereka berterusan. Fungsi antara bahagian kerongkong dibahagikan seperti berikut:

Makanan dalam sistem pencernaan dan udara dalam sistem pernafasan mendorong faring. Pita suara berfungsi berkat laring.

Dalam foto, pita suara dengan laringoskopi

Pharynx

Nama lain untuk faring ialah faring. Ia bermula di bahagian belakang mulut dan terus ke leher. Bentuk Kerongkong - Kerucut Terbalik.

Bahagian yang lebih luas terletak di pangkal tengkorak untuk kekuatan. Bahagian bawah yang sempit menghubungkan ke laring. Bahagian luar faring meneruskan bahagian luar mulut - terdapat banyak kelenjar di atasnya yang menghasilkan lendir dan membantu melembapkan kerongkong semasa ucapan atau makan.

Faring mempunyai tiga bahagian - bahagian nasofaring, orofaring dan bahagian menelan..

Nasofaring

Bahagian atas tekak. Dia mempunyai lelangit lembut yang membatasi dirinya dan, ketika tertelan, melindungi hidungnya dari masuknya makanan. Terdapat adenoid di dinding atas nasofaring - pengumpulan tisu di dinding posterior organ. Nasofaring dengan tekak dan telinga tengah dihubungkan oleh saluran khas - tiub Eustachian. Nasofaring tidak bergerak seperti orofaring.

Oropharynx

Bahagian tengah faring. Ia terletak di belakang rongga mulut. Perkara utama yang dipertanggungjawabkan oleh organ ini adalah penghantaran udara ke sistem pernafasan. Ucapan manusia mungkin berlaku kerana pengecutan pada otot mulut. Lidah juga terletak di rongga mulut, yang mendorong pergerakan makanan ke dalam sistem pencernaan. Amandel adalah organ orofaring yang paling penting; mereka sering terlibat dalam pelbagai penyakit tekak..

Menelan jabatan

Bahagian bawah faring dengan nama bercakap. Ia mempunyai kompleks plexus saraf yang membolehkan anda mengekalkan operasi faring segerak. Berkat ini, udara masuk tepat ke paru-paru, dan makanan keluar ke kerongkongan dan semuanya berlaku serentak.

Larynx

Laring terdapat di dalam badan seperti berikut:

Berlawanan dengan vertebra serviks (4-6 vertebra). Di belakang - secara langsung laring faring. Di hadapan - laring terbentuk, terima kasih kepada sekumpulan otot hyoid. Di atas adalah tulang hyoid. Sisi - laring bersebelahan dengan bahagian lateralnya ke kelenjar tiroid.

Laring mempunyai kerangka. Rangka itu mempunyai tulang rawan yang tidak berpasangan dan berpasangan. Tulang rawan dihubungkan oleh sendi, ligamen dan otot.

Tidak berpasangan: krikoid, epiglotis, tiroid.

Berpasangan: berbentuk tanduk, arytenoid, berbentuk baji.

Otot laring, pada gilirannya, juga dibahagikan kepada tiga kumpulan:

Empat otot menyempitkan glotis: otot tiroid dan sirosis, krikoid, serong, aritenoid dan melintang. Hanya satu otot yang mengembang glotis - krikoid posterior. Dia adalah bilik wap. Dua otot meregangkan pita suara: vokal dan krikotiroid.

Laring mempunyai pintu masuk.

Di bahagian belakang pintu masuk ini terdapat rawan arytenoid. Mereka terdiri daripada tubercles berbentuk tanduk, yang terletak di sisi membran mukus. Di hadapan adalah epiglotis. Di bahagian sisi - lipatan palatine meraup. Mereka terdiri daripada tubercles berbentuk baji.

Rongga laring terbahagi kepada tiga bahagian:

Vestibule - membentang dari lipatan vestibular ke epiglotis, lipatan dibentuk oleh membran mukus, dan antara lipatan - fisur vestibular. Bahagian interventrikular adalah yang paling sempit. Dihulurkan dari pita suara bawah ke ligamen atas vestibule. Bahagian yang paling sempit disebut glotis, dan ia diciptakan oleh tisu interkondral dan membran. Kawasan sub-suara. Berdasarkan namanya, jelas apa yang ada di bawah glotis. Trakea mengembang dan bermula.

Laring mempunyai tiga cengkerang:

Selaput lendir - tidak seperti pita suara (mereka berasal dari epitel bukan keratinisasi skuamosa) terdiri daripada epitel prismatik multinuklear. Membran fibro-cartilaginous - terdiri daripada rawan elastik dan hyaline, yang dikelilingi oleh tisu penghubung berserat, dan menyediakan keseluruhan struktur rangka laring. Tisu penghubung - bahagian penghubung laring dan pembentukan leher lain.

Larynx bertanggungjawab untuk tiga fungsi:

Pelindung - pada selaput lendir terdapat epitel bersilia, dan terdapat banyak kelenjar di dalamnya. Dan jika makanan melepasi, maka ujung saraf melakukan refleks - batuk yang membawa makanan kembali dari laring ke mulut. Pernafasan - berkaitan dengan fungsi sebelumnya. Glotis boleh menguncup dan mengembang, sehingga mengarahkan aliran udara. Pembentuk suara - pertuturan, suara. Ciri-ciri suara bergantung pada struktur anatomi individu. dan keadaan pita suara.

Dalam gambar struktur laring

Suara pertama, melodi kedua

Keupayaan seseorang untuk mengeluarkan bunyi yang berbeza dari segi kekuatan, nada dan timbre dikaitkan dengan pergerakan pita suara di bawah tindakan aliran udara yang dihembus. Kekuatan suara yang dihasilkan bergantung pada lebar glotis: semakin lebar, semakin kuat suara. Lebar glotis diatur oleh sekurang-kurangnya lima otot laring. Sudah tentu, kekuatan pernafasan, kerana kerja otot dada dan perut yang sesuai, memainkan peranan. Suara ditentukan oleh jumlah getaran pita suara dalam 1 saat. Semakin kerap getaran, semakin tinggi suaranya, dan sebaliknya. Seperti yang anda ketahui, ligamen yang diikat rapat sering berayun (ingat tali gitar). Berikan ketegangan yang diperlukan pada pita suara otot laring, khususnya otot vokal. Seratnya ditenun ke pita suara sepanjang keseluruhannya dan dapat dikurangkan baik secara keseluruhan atau di bahagian yang terpisah. Kontraksi otot vokal menyebabkan kelonggaran pita suara, mengakibatkan penurunan nada suara yang dihasilkannya.

Dengan keupayaan untuk bergetar bukan hanya secara keseluruhan, tetapi juga di bahagian yang terpisah, pita suara menghasilkan bunyi tambahan pada nada asas, yang disebut nada dering. Ini adalah gabungan nada yang mencirikan nada suara manusia, ciri-ciri individu yang juga bergantung pada keadaan faring, rongga mulut dan hidung, pergerakan bibir, lidah, rahang bawah. Saluran pernafasan yang terletak di atas glotis berfungsi sebagai resonator. Oleh itu, apabila keadaan mereka berubah (misalnya, dengan pembengkakan selaput lendir rongga hidung dan sinus paranasal dengan selsema), nada suara juga berubah.

Walaupun terdapat persamaan dalam struktur laring manusia dan kera antropoid, yang terakhir tidak dapat bercakap. Hanya gibon yang dapat menghasilkan bunyi yang jauh menyerupai muzik. Hanya seseorang yang secara sedar dapat mengatur kekuatan udara yang dihembuskan, lebar glotis dan ketegangan pita suara, yang diperlukan untuk nyanyian dan pertuturan. Ilmu perubatan yang mengkaji suara disebut fonetik..

Walaupun pada zaman Hippocrates, diketahui bahawa manusia dihasilkan oleh laring, tetapi hanya 20 abad kemudian Vesalius (abad XVI) menyatakan pendapat bahawa pita suara menghasilkan suara. Walaupun pada masa ini, terdapat pelbagai teori pembentukan suara berdasarkan aspek tertentu dari pengaturan getaran pita suara. Bagaimana bentuk yang melampau boleh membawa kepada dua teori.

Menurut teori pertama (aerodinamik), pembentukan suara adalah hasil pergerakan getaran dari lipatan vokal dalam arah menegak di bawah pengaruh aliran udara semasa menghembus nafas. Peranan yang menentukan dalam kes ini adalah kepunyaan otot-otot yang berpartisipasi dalam fasa pernafasan, dan otot-otot laring, yang menyatukan pita suara dan menahan tekanan aliran udara. Penyesuaian kerja otot berlaku secara refleks dengan kerengsaan membran mukus laring dengan udara.

Menurut teori lain, pergerakan lipatan vokal tidak berlaku secara pasif di bawah pengaruh aliran udara, tetapi mewakili pergerakan aktif otot-otot vokal, yang dilakukan oleh perintah dari otak, yang ditularkan di sepanjang saraf yang sesuai. Oleh itu, nada yang berkaitan dengan frekuensi ayunan pita suara bergantung pada kemampuan saraf untuk melakukan impuls motor.

Beberapa teori tidak dapat menjelaskan sepenuhnya proses yang kompleks seperti pembentukan suara. Pada seseorang yang mempunyai pertuturan, fungsi pembentukan suara dikaitkan dengan aktiviti korteks serebrum otak, serta tahap peraturan yang lebih rendah dan merupakan tindakan motorik yang sangat kompleks dan diselaraskan secara sedar.

Struktur anatomi

Untuk memahami apa fungsi laring, perlu memahami struktur anatomi dengan jelas.

Tulang rawan

Bahagian penyusun badan yang dipertimbangkan adalah tulang rawan berpasangan:

Antara rawan yang tidak berpasangan menonjol:

Tulang rawan yang ditunjukkan di atas dihubungkan oleh ligamen, sendi, kerana ia dapat bergerak, yang difasilitasi oleh otot-otot laring.

Rawan krikoid mempunyai bentuk cincin, cincinnya menghadap ke hadapan, "batu" - belakang. Seterusnya, tiroid, scyphoid dilampirkan. Yang terbesar adalah tiroid. Ia membentuk dinding. Bahagian mereka adalah pinggan yang tidak sesuai untuk wanita, untuk lelaki - pada sudut akut (kerana "epal Adam" berdiri).

Rawan arytenoid adalah piramid yang dasarnya melekat pada tulang rawan krikoid. Dua jenis proses berlepas dari arytenoid:

Proses otot mengawal rawan arytenoid, kerana proses vokal berubah posisi dan mempengaruhi pita suara yang melekat.

Semua tulang rawan ini adalah hyaline, iaitu, mereka mempunyai ciri-ciri berikut:

Mereka menunjukkan kecenderungan untuk pengoksidaan. Pengesahan boleh berlaku sebagai perubahan yang berkaitan dengan usia, yang mempengaruhi nada suara.

Epiglotis

Bahagian ini adalah sejenis "pelindung mengangkat" di atas pintu masuk bukaan laring. Dari bawah, epiglotis berdekatan dengan tulang rawan tiroid. Fungsi utama yang mewakili kerja bahagian sistem yang dipertimbangkan ini adalah untuk melindungi saluran pernafasan dari masuknya zarah asing ke dalam paru-paru dengan menutup pintu masuknya.

Pita suara

Ligamen adalah mekanik asas yang menghasilkan bunyi, dari proses vokal ke tulang rawan tiroid. Di antara pasangan mereka melewati celah yang membolehkan udara mengalir ketika seseorang bernafas.

Otot sistem ini dibahagikan kepada kumpulan besar:

 • dalaman, peranannya adalah pengurusan pita suara;
 • luaran, mengawal pergerakan faring.

Otot dalaman menunjukkan corak taburan khas:

 • laring bunyi, iaitu, penambah utama, hanya ada tiga daripadanya;
 • penculik - satu otot;
 • otot krikoid mengawal ketegangan ligamen.

Setiap jenis otot di atas melakukan beberapa fungsi:

 • penculik memperluas glotis, jika ia rosak, ini mengancam dengan kehilangan keupayaan pertuturan;
 • adduktor bertanggungjawab untuk menyempitkan glotis, sementara jenis otot berpasangan dan tidak berpasangan berfungsi;
 • otot krikotiroid mengawal rawan tiroid ke arah atas - ke depan, melakukan ketegangan ligamen yang betul.

Otot luaran laring dikelaskan sebagai:

 • sternum-tiroid;
 • sublingual tiroid;
 • tiroid.

Kerja yang terkoordinasi otot-otot ini memungkinkan untuk melakukan pergerakan faring semasa menelan, bernafas, dan penghasilan pertuturan.

Fungsi utama otot adalah untuk mengubah kedudukan organ tulang rawan. Otot laring mengikut sifat tindakan pada glotis dibahagikan seperti berikut:

 • mengembang;
 • penyempitan;
 • ligamen perubahan voltan.

Berkat kerja otot, semua kerja sistem yang dipertimbangkan dilaksanakan dengan sempurna. Tanpa mereka, pernafasan, perlindungan pernafasan, dan penghasilan pertuturan tidak mungkin dilakukan..

Larynx

Rongga mempunyai bentuk jam pasir. Bahagian tengah, yang sangat menyempit, mengandungi lipatan ruang depan, atau apa yang disebut suara palsu. Berikut adalah pita suara. Di sisi terdapat ventrikel yang bersifat atavistik. Di beberapa haiwan, beg seperti itu sangat berkembang, berfungsi sebagai resonator..

Seluruh rongga, kecuali ligamen, dilapisi dengan selaput lendir yang terdiri daripada epitel ciliary, yang bertindak balas terhadap sentuhan terkecil kerana sebilangan besar kelenjar yang menyebabkan refleks batuk apabila mukosa diiritasi oleh benda asing. Selaput lendir meliputi selaput elastik fibro.

Struktur dalaman

Secara luaran, tiub laring menyerupai jam pasir - di atas dan di bawahnya lebar dan mengetuk lebih dekat ke pusat. Di tengah laring terdapat glotis. Ini adalah ambang pita suara, yang merupakan penyempitan otot keputihan dengan warna mutiara. Mereka terdiri daripada bahagian atas dan bawah. Terdapat sempadan bebas di antara mereka..

Ruang depan berakhir dengan lipatan. Tepi rawan tiroid mengelilinginya. Sebelum ruang depan adalah sudut rawan yang sama ini, serta epiglotis. Di samping itu, di laring terdapat ruang belakang. Ia terletak di bawah glotis dan menghubungkan ke trakea. Bahagian ini sering meradang pada kanak-kanak dan dipenuhi dengan tisu lembut..

Plat tiroid berkumpul dan membentuk komisur. Di sisi belakang, ligamen dilekatkan pada rawan arytenoid. Di antara ruang depan dan jurang suara adalah ventrikel berbentuk seperti celah. Mereka meregangkan ke lipatan palatine meraup. Ada kalanya ventrikel seperti celah mencapai membran tiroid tiroid.

Struktur laring manusia

Larynx dilampirkan oleh otot ke tulang hyoid dan menghubungkan nasofaring dengan saluran pernafasan bawah - trakea dan paru-paru. Bentuk organ ini disediakan oleh sistem tulang rawan yang membentuk tiub yang fleksibel dan boleh bergerak. Rawan krikoid terletak di pangkal laring, tiroid berfungsi sebagai kerangka, dan epiglotis berfungsi berdasarkan prinsip penutup, melindungi saluran udara daripada mengunyah makanan semasa menelan. Rawan berpasangan (cuneiform, arytenoid, carob berbentuk) menguatkan laring, membantunya mengecil dan mengembang.

Lihat gambar bagaimana tekak seseorang disusun:

Di dalamnya, laring mirip dengan jam pasir, di tengahnya terdapat pita suara elastik yang membentuk bukaan untuk laluan udara - glotis.

Nada suaranya, pewarnaan individu diatur oleh panjang ligamen mengikut prinsip: semakin pendek panjangnya, semakin tinggi timbrenya. Laring bergerak dalam keadaan berterusan: semasa menghembus nafas dan menelan atau menyanyi, ia akan naik, dan apabila anda menyedut, pembentukan suara rendah, ia akan jatuh.

Laring dan faring dikaitkan dengan proses pernafasan: dari hidung, udara yang dihirup melewati bahagian-bahagian ini dan bergegas lebih jauh, ke trakea, ke paru-paru. Bersama-sama mereka terlibat dalam proses menelan refleks. Tisu faring melindungi daripada jangkitan, dan struktur laring melindungi saluran pernafasan dari masuknya makanan. Larynx "melahirkan" suara, dan tekak - menguatkannya.

Di sini anda dapat melihat struktur kerongkong manusia:

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan kepada doktor, tanyakan kepada mereka di halaman rundingan. Untuk melakukan ini, klik pada butang:

 • Faringitis pada kanak-kanak: bentuk, tanda dan rawatan
 • Angina: klinik, kaedah diagnosis dan rawatan
 • Angina pada kanak-kanak: sebab, gejala dan rawatan
 • Penyakit tekak dan rawatan alternatifnya

Anatomi faring

Faring adalah kanal berbentuk corong yang merupakan permulaan saluran pencernaan dari mulut ke esofagus. Terdapat 3 bahagian faring:

Nasofaring adalah rongga yang menggabungkan bahagian atas faring dengan saluran hidung. Sistem telinga-tekak-hidung saling berkaitan. Jadi, sebagai contoh, dua dinding nasofaring yang terletak di sisi bersambung ke mulut tiub pendengaran.


Pengumpulan khas tisu limfoid, di mana limfosit pelindung berkembang biak, terletak di dinding atas-atas nasofaring, membentuk amandel nasofaring

Sekiranya terdapat penyakit serius, tisu boleh tumbuh, memenuhi seluruh ruang nasofaring. Pertumbuhan seperti itu disebut adenoid dan memerlukan pembuangan pembedahan..

Dalam nasofaring, pemanasan dan pemurnian udara yang dihirup berlaku. Selain itu, bahagian faring ini disusun sebagai resonator, sehingga sedikit mengubah suaranya. Nasofaring diikuti oleh oropharynx atau bahagian tengah faring. Dari bahagian atas, sebahagiannya dipisahkan oleh langit yang keras..

Oropharynx dilapisi dengan tisu mukosa, di mana otot berada. Otot membantu mendorong sebilangan makanan lebih jauh ke esofagus. Perlu diperhatikan bahawa mereka bergerak secara berterusan, membantu faring melakukan banyak tindakan yang tidak dapat dilihat: menelan air liur, menghirup udara, dll..

Dari bawah, orofaring dibatasi oleh akar lidah, di mana terdapat juga pengumpulan tisu limfoid sfera khas - amandel lingual. Oropharynx lancar masuk ke laring. Bahagian bawah faring bermula dengan segera dari amandel lingual dan kemudian masuk ke esofagus. Semua 4 amandel membentuk cincin limfadenoid faring.

Sekiranya amandel berhenti menangani tugas utamanya - perlindungan terhadap kuman dan bakteria - dan menyebabkan komplikasi penyakit, disarankan untuk membuangnya..

Faring manusia menghubungkan esofagus dan rongga mulut

Faring adalah salah satu resonator suara. Di dalamnya saluran pernafasan dan pencernaan melintasi. Fisiologi faring sedemikian rupa sehingga makanan dan udara tidak berpotongan, kerana saluran yang bersangkutan terbuka secara refleks.

Menelan begitu disegerakkan dengan pernafasan sehingga memerlukan beberapa saat untuk faring berubah menjadi gumpalan makanan. Menelannya terbahagi secara langsung kepada beberapa fasa:

 • Sewenang-wenangnya. Dikunyah dan dipadatkan menjadi makanan gumpalan bergerak ke kerongkong, dan kemudian dengan bantuan lidah ditekan ke langit-langit keras, penelan berlaku, yang tidak dapat diganggu secara semula jadi.
 • Pharyngeal. Di bahagian belakang tekak terdapat reseptor khas yang terganggu oleh segumpal makanan. Satu isyarat dihantar ke otak yang memungkinkan pengecutan otot faring..
 • Esofagus. Makanan memasuki esofagus atas dan kemudian memasuki perut.

Pada lelangit lembut dan akar lidah terdapat banyak selera yang membantu menganalisis rasa dan memberi otak isyarat yang sesuai. Diatur bahawa apabila benda asing memasuki kerongkong, otot-otot faring secara refleks berkontraksi, yang merupakan fungsi pelindung tubuh.

Permukaan faring dilapisi dengan tisu epitelium. Selaput lendir mempunyai sebilangan besar kelenjar yang mengeluarkan lendir yang diperlukan. Di sisi faring, berhampiran dindingnya, terdapat arteri dan urat yang menyediakan bekalan darah yang diperlukan.

Penerbitan Mengenai Asma