Jawapan kepada soalan Siapa atau apa yang tidak mempunyai hidung atau kaus kaki; berdendam. Rev tanpa kaki. juga. Cium nota kaki, seolah-olah di papan hitam, dengan kata 8 huruf:
Tidak ada

Joao, yang tidak belasan tahun dengan teliti memenuhi tugas algojo hangman, muncul dari sekelompok pengawal yang ketakutan.

Satu-satunya perkara yang membezakannya dari penduduk kripto yang gelisah adalah mahkota kerajaan, mahkota tengkorak tanpa bantalan dengan jambang uban.

Anda keluar ke dalam cahaya Tuhan - dengar, beruang, Tuhan! - dan tolong: Red Square, Red Square, boleh dikatakan.

Ia juga lucu bagi kita, seperti semua orang, untuk berfikir bahawa kita akan memiliki khan beznan, tetapi kita menentang; ketika saya pergi untuk mendapatkan air, saudara saya berlari mencari kosh, dan kami banyak ketawa, bergolek di sepanjang rumput yang lembap.

Sir Thomas mengatakan beberapa kata kepadanya dalam bahasa Hindi, dan menunduk sekali lagi, kumbang itu mengambil beg kami dan meninggalkan bilik.

Pada tahun 695, digulingkan oleh para konspirator (hidungnya terputus, oleh itu julukan "Rinotmet" - "bearerless"), diasingkan ke Chersonesos.

Di lombong Nerch, pasangan rantai, warnak berjenama bebas bezel, mematahkan kepalanya dengan batu besar.

Baron d'Olbach, Morlaix, Gagliani, Diderot, Encyclopedias of the skeptical bastard, And the Beaumarchais tart, and your bearless Casti, Semuanya, semuanya telah berlalu.

"Memberi makan dengan najis," "Anda semua berada dalam luka dan kudis," "bengkok, busuk, dan tanpa hidung," "belakang seekor kuda betina dan moncong babi," bagaimana semuanya sesuai dengan simfoni tentang Kematian?

KUIZ "ANATOMI MENYENANGKAN"

◘ Yang mempunyai lidah (lidah) tetapi tidak mempunyai mulut?

(Dengan loceng, dengan but, oleh api)

◘ Siapa yang mempunyai leher tetapi tidak ada leher?

(Di botol, di karaf)

◘ Siapa yang mempunyai gigi tetapi tidak mempunyai lidah dan mulut?

(Di gergaji, di sisir, di roda gigi)

◘ Siapa yang mempunyai telinga tetapi tidak mempunyai kepala?

◘ Siapa yang mempunyai berus tetapi tidak ada tangan?

(Untuk anggur, untuk abu gunung)

◘ Siapa yang mempunyai punggung, tetapi tidak mempunyai perut?

(Di kerusi, di tepi sofa)

◘ Siapa yang mempunyai kaki tetapi tidak mempunyai lengan dan kepala?

(Di meja, di bangku, di sofa)

◘ Siapa yang mempunyai pen tetapi tidak mempunyai kaki?

(Di pintu, di tingkap, di cawan dan cawan)

◘ Siapa yang mempunyai hidung (hidung) tetapi tidak mempunyai wajah?

(Dengan kapal, dengan teko)

◘ Siapa yang mempunyai wajah tetapi tidak mempunyai kepala?

(Untuk kain, untuk pakaian)

◘ Siapa yang mempunyai tulang rusuk tetapi tiada tulang belakang?

(Di kubus, di prisma, di piramid)

◘ Siapa yang mempunyai kepala, tetapi tidak mempunyai rambut, lengan dan kaki?

(Pada pertandingan, di pin, di bola lampu)

◘ Siapa yang mempunyai buah pinggang tetapi tidak mempunyai perut dan hati?

◘ Siapa yang mempunyai tulang tetapi tidak ada kerangka?

(Aprikot, ceri, plum, dll.)

Nails Kuku apa yang tidak tercalar dan tidak tahu manikur?

(Bunga marigold, jika tidak - calendula)

Eyes Mata yang berwarna dan tidak berkelip?

(Bunga Pansy)

◘ Siapa yang mempunyai suara, tetapi tidak mempunyai kepala atau badan?

◘ Siapa yang tidak mempunyai kepalan tangan, tidak ada bisep, dan mana-mana orang yang kuat akan dijatuhkan?

◘ Dari cawan mana yang mustahil untuk diminum?

(Dari patella)

◘ Siapa yang bercakap dan menyanyi tanpa lidah?

◘ Yang berlari tanpa kaki?

◘ Tanpa lengan, tanpa kaki, dan membuka pintu dan tingkap, memecahkan pokok, memecahkan penutup?

◘ Yang terbang tanpa sayap, berjalan tanpa kaki, tanpa ekor dan sirip?

◘ Siapa tanpa mata, tetapi menangis dengan tangisan?

(Awan, awan, es, lilin.)

◘ Yang tidak mempunyai paru-paru atau insang, tetapi bernafas dan menghela nafas?

◘ Siapa yang mempunyai misai tetapi tidak mempunyai wajah?

Antropomorfisme kejahatan: mengapa Voldemort tidak mempunyai hidung dalam erti kata biasa? (4 foto)

Di mana hidung Togo tentang siapa mereka tidak bercakap

Tegasnya, penjahat utama kisah penyihir kecil Harry Potter mempunyai organ pernafasan. Tetapi tidak dalam pengertian biasa: bahagian tengah fisiognomi dihiasi dengan dua lubang, yang, pada dasarnya, cukup untuk membekalkan tubuh dengan oksigen.

Warganegara yang sangat teruk malah mengaitkan kekurangan hidung Volan de Mort ke hubungan seksual yang tidak jelas, disebabkan oleh itu dia dijangkiti sakit tidak menyenangkan yang terkenal dari kategori PMS dan kehilangan hidungnya kerana dia. Tetapi mari kita tinggalkan ubat itu kepada profesional, kerana kita masih membincangkan kisah dongeng.

Kisah manusia dan penjahat

Tetapi hidung tidak selalu tidak ada. Semasa dia masih menjadi antagonis utama Potter, dia masih belajar di Hogwarts dan mempunyai nama prosa seperti Tom Marvolo Reddle, dia adalah seorang pemuda yang sangat menarik.

Dan tidak kira betapa hebat dan tidak masuk akalnya anggapan mengenai kekurangan hidung bagi Voldemort, jawapannya ada dalam buku itu sendiri mengenai budak sihir itu. Faktanya ialah hobi - keinginan untuk keabadian dan kekuatan tak terbatas masa depan Dark Lord meninggalkan kesan pada penampilannya.

Dalam proses membuat salib, yang merupakan pemisahan jiwa penyihir menjadi beberapa bahagian dan penempatannya dalam objek yang berbeza - sebuah buku, sebentuk cincin, ular dan lain-lain, Tom kehilangan penampilan manusia. Perpecahan jiwa menjadi 8 bahagian mempunyai kesan yang merosakkan, mengubah penampilan penyihir sepenuhnya.

Dan siapakah ular itu?

Tuhan yang dilahirkan semula dari seorang lelaki yang menarik sekali berubah menjadi raksasa, dalam bentuk yang mana ciri-ciri lelaki dan ular bergabung. Mengapa reptilia ini dipilih? Terdapat dua sebab:

 1. Watak itu semestinya hebat, tetapi pada masa yang sama antropomorfik, untuk menunjukkan bahawa dia pernah menjadi lelaki. Secara logiknya, untuk mencabut mata atau mulutnya adalah salah. Ketiadaan tulang rawan hidung tidak mempengaruhi keupayaan untuk bernafas dengan cara apa pun, tetapi ia pada awalnya memungkinkan untuk menyedari gambaran orang yang luar biasa.
 2. Tom Riddle adalah keturunan salah seorang pengasas sekolah penyihir - Salazar Slytherin - ular terkenal yang dapat berkomunikasi dengan reptilia dalam bahasa mereka, mempunyai cinta yang tulus terhadap ular dan bahkan membuat salah satu unsur lambang fakultinya. Kemampuan ini diturunkan kepada keturunan, dan Dark Lord bahkan menjadikan ular Nagayn sebagai binatang peliharaan.

Ngomong-ngomong, tidak mungkin hidung atau ubah bentuknya adalah "kepingan" penjahat layar. Ingat, misalnya, Davy Jones dari Pirates of the Caribbean atau Red Skull dari Marvel Universe.

Namun, di sebalik semua upaya, upaya untuk hidup selamanya ternyata tidak berhasil, seperti yang dilakukan oleh banyak penjahat di hadapan Dark Lord. Adakah anda fikir gambar Voldemort terangkum dengan sempurna dalam filem ini, atau adakah anda akan memberikannya beberapa ciri lain?

Bentuk hidung pada wanita: jenis, ciri dan standard

Untuk semua ukurannya yang nampaknya tidak penting, hidung adalah bahagian tubuh yang memberikan sumbangan yang besar terhadap penampilan setiap orang. Di wajah, dia, tentu saja, adalah penampilan yang paling mencolok. Tetapi, menurut pernyataan ahli fisiognomis, sebagai tambahan kepada penampilan, hidung mana pun juga dapat memberitahu banyak tentang watak pemiliknya.

Struktur dan jenis hidung

Sebelum menceburkan diri dalam analisis cita-cita dan apa yang dapat dikatakan bahagian wajah wanita ini kepada penganut fisiognomi, perlu terlebih dahulu menjelaskan dengan tepat bahagian mana yang terdiri daripadanya. Mereka juga membentuk bentuk hidung yang umum dan, sebagai hasilnya, gambar wajah pemiliknya.

 • Akarnya, yang merupakan jambatan hidung. Ia terletak di antara alis dan lebarnya sempit, sederhana atau besar..
 • Bahagian belakang hidung dibentuk oleh dua permukaan lateral - sebenarnya, ini adalah wajahnya yang bersatu antara satu sama lain..
 • Permukaan lateral, yang merupakan bahagian belakang yang disebutkan di atas, membentuk sayap yang masuk ke lubang hidung.
 • Hujungnya adalah permulaan punggung, yang terletak di antara lubang hidung dan bahagian atasnya.

Hidung dicirikan oleh bentuk, lebar, panjang dan komponen di atas, seperti hujung, hidung, dan sebagainya. Semua tanda-tanda ini dalam kombinasi mereka ditelusuri setiap hari dalam kehidupan kita dan mempunyai ciri-ciri etnik dan geografi yang terdapat pada strukturnya. Jenis hidung di punggungnya:

 • Lurus (dicirikan oleh fakta bahawa hidung dan hujungnya terletak pada satu garis lurus).
 • Cekung (pandangan ini mencirikan lubang dari hidung ke hujung).
 • Cembung (dicirikan oleh penonjolan antara hujung dan hidung).
 • Bergelombang (semua jenis penyelewengan dari pangkal ke hujung terdapat dalam spesies ini, tidak selalu seragam, tetapi halus).

Bentuk dan saiz yang sempurna

Perlu dipertimbangkan kriteria untuk ideal bahagian tubuh ini dari sudut pandang fisiognomi, kerana memang pakar sains ini yang percaya bahawa mencari hidung di pusat tiga zon adalah petunjuk langsung bahawa ia adalah titik noktah yang mana anda dapat menilai keseimbangan wajah secara keseluruhan.

Dan sifat ini sangat penting ketika membaca wajah oleh pakar. Pada setiap masa dan di antara orang yang berbeza, cita-cita berbeza: misalnya, di antara orang Yunani - satu, di antara orang Cina - yang lain. Salah satu monumen kecantikan tertua adalah patung Aphrodite. Patung itu merupakan perwatakan kecantikan wanita secara umum dan idea Yunani mengenai kecantikan hidung khususnya: rata, tinggi, dengan jambatan hidung yang hampir hilang.

Namun, pada zaman kita, idea keindahan cerat telah mengalami perubahan yang ketara. Sesuai dalam hidung moden hampir mustahil tanpa hujung bulat yang tidak berbeza dengan hujung terbalik yang berlebihan, yang sedikit menutup bukaan lubang hidung. Pada masa yang sama, sedikit ketinggian hujung hidung dianggap feminin. Dan, tentu saja, hidung yang sempurna tidak boleh dimiringkan ke kanan atau ke kiri.

Di samping itu, hidung yang sempurna selaras dengan bahagian muka yang lain - dengan setiap ciri dan lipatannya, yang memberikan kelengkapan gambar secara keseluruhan. Dengan kata lain, tidak ada keindahan yang terpecah-pecah, kerana setiap saat hanya kecantikan terpadu yang dinyanyikan, di dunia moden tidak ada yang akan menyanyikan pujian hanya pada satu bagian wajah.

Ahli fisiognomis juga menekankan bahawa hidung yang sempurna dicirikan dengan mengakar di pangkalnya, iaitu, khas untuk kawasan kecil antara mata dan alis.

Sifat wajib yang ideal:

 • punggung lurus;
 • hujung bulat dan sedikit terbalik;
 • bentuk yang kemas sepanjang keseluruhannya;
 • sudut 45 darjah antara kulit septum antara lubang hidung dan titik yang menonjol pada hujung hidung;
 • sudut 95 darjah antara septum antara lubang hidung dan bibir atas;
 • lubang hidung simetri dan sayap lubang hidung dengan garis besar yang halus;
 • harmoni dengan seluruh bahagian muka.

Contoh yang baik dari hidung yang sempurna

Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa tidak semua orang sesuai dengan bentuk wajah yang ideal ini. Tidak kira betapa peliknya kedengarannya, tetapi memang begitu. Perlu diingat bahawa kecantikan tidak bergantung pada setiap garis atau bahagian wajah secara individu, tetapi pada gabungannya yang harmoni.

Di samping itu, data antropometri seorang wanita, jauh dari orang itu, memainkan peranan penting, misalnya, seperti ketinggiannya. Bagi wanita bertubuh kecil, hidungnya yang tegak kelihatan hebat, sementara kehadiran gadis yang tinggi akan membuat lubang hidungnya terlalu mencolok, yang hampir tidak dapat menambah daya tarikannya. Pada wajah yang besar, masing-masing harus berukuran besar, dan pada wajah yang kecil, sebaliknya.

Penentuan watak dengan bentuk hidung

Menurut fisiognomi, bergantung pada bentuk hidung seseorang, seseorang tidak hanya dapat disemai dengan simpati atau antipati, tetapi juga dapat mengetahui wataknya. Sukar untuk menilai tahap kebolehpercayaan kajian sedemikian mengikut bahagian wajah, tetapi mungkin perlu membiasakan diri dengan ciri utama yang mencirikan seseorang dengan hidungnya, dan kemudian menganalisis kebolehpercayaan berdasarkan pengalamannya sendiri. Perhatikan dengan lebih dekat dan nilailah watak anda, juga saudara-mara dan rakan anda dalam borang yang ditunjukkan di bawah.

Bentuk klasik

Bentuk ini mudah dikenali dengan kemerataannya, dan garis lurus dapat ditarik dari hidung ke hujungnya.

Pengekangan emosi dari orang lain terhadap wanita dengan bahagian wajahnya adalah perkara biasa. Ini adalah ciri mereka yang membawa kepada kenyataan bahawa mereka mampu memberikan kesan egois yang tegas dengan perangai yang dingin. Sebagai peraturan, ini adalah orang-orang dengan cara hidup yang rajin dengan siapa mereka selalu mengetahui apa yang mereka perlukan dalam hidup dan mencapai tujuan mereka. Walaupun mempunyai sifat egois di mata orang lain, kanak-kanak perempuan dengan hidung lurus, mereka biasanya berusaha bukan hanya untuk mencapai apa yang mereka inginkan, tetapi juga untuk membantu orang yang mereka sayangi. Masalah hidup, krisis dan keadaan sukar untuk membingungkan wanita seperti itu. Mereka selalu berusaha mengawasi dan menjaga diri mereka walau apa pun..

Hujung terbalik

Jenis hidung berdengkur biasanya lurus, dengan ciri-ciri dalam bentuk hujung yang terbalik dan selalunya beberapa lubang hidung melebar

Hujung hidung yang terbalik adalah ciri gadis yang melihat kehidupan dengan penuh keyakinan. Mereka dicirikan oleh sikap baik hati, simpati dan penyayang. Ciri khas pemilik ciri-ciri kebencian adalah khayalan dan tenaga mereka, kadang-kadang mendorong mereka melakukan pelbagai jenis petualangan. Dalam cinta, mereka riang, seperti, dalam banyak aspek kehidupan yang lain, dan sering menyerah di kepalanya. Keseronokan gay dan mudah dapat menarik minat orang terhadap mereka, terutama lelaki, tetapi ketabahan bukanlah ciri khas gadis-gadis yang gemuk. Untuk memikul tanggungjawab mereka sebagai beban, dan oleh itu mereka sentiasa merasa memerlukan sokongan rakan, saudara dan rakan.

Hidung Rom

Lurus dan besar, dengan sedikit bonggol yang jelas kelihatan dalam profil dan yang selaras dengan kedua tepi hidung dengan lancar.

Pemilik jenis Rom dibezakan oleh watak yang kuat dan agak maskulin. Mereka dicirikan oleh pemikiran analitis dan beberapa sifat bangsawan, cita-cita dan kepemimpinan. Impulsif dan kepekaan terhadap keadaan asing bagi mereka. Pemilik hidung Rom terbiasa mengira tindakan mereka terlebih dahulu, menjangkakan akibatnya dan menjadi beberapa langkah ke depan dalam menghadapi persaingan. Rintangan dan cita-cita tekanan mereka melembutkan nasib baik dalam karier dan kehidupan peribadi mereka, mendorong mereka untuk melihat ke hadapan tanpa rasa takut.

Dalam bentuk kentang

Ciri luaran yang khas adalah perbezaan ketara antara sayap hidung pemiliknya dan lebar hidungnya. Punggungnya boleh mempunyai panjang yang berbeza, serta hujung hidung.

Untuk semua kesederhanaan gadis mereka dengan bentuk kentang, serta kesan cetek pemikiran harian gadis-gadis ini, yang mereka buat pada banyak, kesimpulan yang terburu-buru ini biasanya menipu dan gagal apabila melihat pemilik hidung "kentang" dengan teliti dan berkomunikasi dengan mereka. Perhatian kanak-kanak perempuan dengan bentuk hidung ini dapat dicemburui oleh banyak orang, kerana mereka sering lebih pintar daripada banyak orang lain.

Dalam mencapai tujuan mereka, mereka tanpa kompromi, kadang-kadang berbatasan dengan kezaliman. Mereka jarang memikirkan orang asing atau perasaan sendiri, yang tidak dapat memberi kesan negatif terhadap hubungan dengan orang lain, yang sering berakhir secara dramatik. Dengan semua ini, gadis-gadis dengan hidung kentang sangat bergaul, positif dan mempunyai rasa humor yang hebat.

Hidung helang

Banyak gadis tidak berminat dengan bentuk helang, yang dicirikan oleh hidung lurus dengan hujung yang sedikit melengkung tergantung di bibir, tetapi bentuk ini dapat membuat wajah wanita tidak dapat dilupakan. Selalunya terdapat bonggol pada hidung bentuk ini..

Apa yang pasti tidak dapat diambil dari wanita dengan bentuk helang adalah kecukupan diri, yang bahkan tidak membiarkan mereka merasa bosan sendirian. Mereka tahu bagaimana menikmati kehidupan, tetapi mereka jarang melampau. Pemilik hidung helang tidak dikenakan tekanan dari pendapat umum, kerana orang luar tidak mementingkan pendapat orang luar. Mereka tahu bagaimana hidup sesuka hati, tanpa membuktikan kepada orang lain bahawa mereka tidak bersalah dan mendapat kesenangan dari kehidupan dan diri mereka sendiri. Perselisihan dapat dielakkan, yang, dengan pertimbangan mereka yang sedikit sombong, cukup wajar.

Cara untuk menjadikan bentuk sempurna

Tidak ada satu jawapan untuk soalan ini. Oleh itu, pakar dalam bidang pembedahan akan mempunyai satu jawapan untuk ini, dan pakar penglihatan, memandangkan hidung dapat diubah secara murni secara visual dan tanpa pembedahan, - yang lain. Selain itu, konteks umum wajah, yang berubah bentuk hidung, sangat penting, dan dengan satu pembetulan bahagian hidung tertentu dapat memberi kebaikan, dan penampilan orang lain hanya dapat membuatnya lebih buruk.

Prosedur rhinoplasty

Rhinoplasty disebut manipulasi hidung, yang dirancang untuk memberikan bentuk yang diinginkan melalui pembedahan. Ini adalah salah satu pembedahan kosmetik yang paling sukar, kerana hasil yang baik sering kali mempunyai tahap kelainan..

Operasi ditujukan ke bahagian-bahagian bahagian wajah ini yang tidak disukai oleh gadis itu, misalnya sayap, hujungnya dapat diperbetulkan, dan operasi itu juga boleh bertujuan menghilangkan bonggol atau menghilangkan akibat kecederaan. Juga, banyak yang melakukan pembedahan untuk membetulkan hidung untuk memperbaiki kecacatan yang diperoleh dari operasi sebelumnya, iaitu pergi ke rhinoplasty sekali lagi untuk memperbaiki kesalahan dari sebelumnya.

Penting untuk mengambil langkah pembetulan hidung melalui pembedahan dengan sangat serius, kerana akibatnya tidak selalu sesuai dengan harapan. Selalunya operasi diperlukan untuk mencapai tidak begitu estetik seperti tujuan fungsional, misalnya, seperti memperbaiki kecacatan kelahiran. Dalam masalah ini, sangat penting untuk berunding dengan pakar yang berwibawa, dan bukan hanya untuk memilih bentuk hidung yang sesuai untuk diri anda. Penting untuk meminimumkan risiko kemungkinan kesalahan (termasuk oleh pakar bedah).

Pembetulan visual dengan kosmetik

Tidak selalu masuk akal untuk pergi ke meja operasi apabila anda dapat memperbaiki bentuk hidung dengan berdiri di depan cermin, walaupun hanya akan menjadi kesan visual sementara. Untuk ini, anda perlu membuat solekan khas, tetapi tidak ada yang rumit.

Untuk mengurangkan zon secara visual, anda perlu menggunakan serbuk gelap di atasnya. Sekiranya tujuannya adalah untuk menonjolkan kawasan tertentu, menjadikannya lebih besar, maka serbuk ringan digunakan. Contoh: jika anda ingin mengurangkan kaus kaki panjang, sapukan serbuk gelap di pangkalnya, dan serbuk ringan di sayap.

Tetapi perkara itu tidak terhad hanya pada kosmetik. Anda juga harus memilih gaya rambut yang sesuai dan perincian gambar yang lain. Contohnya, secara visual mengurangkan bahagian wajah ini, jika terlalu besar, gaya rambut volumetrik mampu dilakukan, tetapi anda tidak boleh melakukan kening yang terlalu nipis - ini akan mengalihkan fokus ke bahagian wajah yang paling tebal. Wanita dengan hidung besar di hidung besar tidak digalakkan memakai poni..

Cuba, bereksperimen dengan gambar penampilan anda, dan anda pasti akan memahami hidung mana yang sesuai untuk anda, serta bagaimana untuk menekankan semua daya tarikannya dan untuk menyembunyikan kekurangan.

Sinusitis akut tanpa pelepasan dari hidung. Sesiapa sahaja mempunyai?

Kerana Anda tidak dilog masuk. Untuk masuk.

Kerana Anda bukan pengguna kepercayaan. Bagaimana menjadi amanah.

Kerana topiknya adalah arkib.

Kerana Anda tidak dilog masuk. Untuk masuk.

Kerana Anda bukan pengguna kepercayaan (telefon tidak disahkan). Nyatakan dan sahkan telefon. Perincian Kepercayaan.

Kerana topiknya adalah arkib.

Kerana Anda tidak dilog masuk. Untuk masuk.

Kerana Anda bukan pengguna kepercayaan (telefon tidak disahkan). Nyatakan dan sahkan telefon. Perincian Kepercayaan.

Kerana topiknya adalah arkib.

Kerana Anda tidak dilog masuk. Untuk masuk.

Kerana Anda bukan pengguna kepercayaan (telefon tidak disahkan). Nyatakan dan sahkan telefon. Perincian Kepercayaan.

Kerana topiknya adalah arkib.

Kerana Anda tidak dilog masuk. Untuk masuk.

Kerana Anda bukan pengguna kepercayaan (telefon tidak disahkan). Nyatakan dan sahkan telefon. Perincian Kepercayaan.

Kerana topiknya adalah arkib.

Kerana Anda tidak dilog masuk. Untuk masuk.

Kerana Anda bukan pengguna kepercayaan (telefon tidak disahkan). Nyatakan dan sahkan telefon. Perincian Kepercayaan.

Kerana topiknya adalah arkib.

Kerana Anda tidak dilog masuk. Untuk masuk.

Kerana Anda bukan pengguna kepercayaan (telefon tidak disahkan). Nyatakan dan sahkan telefon. Perincian Kepercayaan.

Kerana topiknya adalah arkib.

Kerana Anda tidak dilog masuk. Untuk masuk.

Kerana Anda bukan pengguna kepercayaan (telefon tidak disahkan). Nyatakan dan sahkan telefon. Perincian Kepercayaan.

Kerana topiknya adalah arkib.

Kerana Anda tidak dilog masuk. Untuk masuk.

Kerana Anda bukan pengguna kepercayaan (telefon tidak disahkan). Nyatakan dan sahkan telefon. Perincian Kepercayaan.

Kerana topiknya adalah arkib.

Kerana Anda tidak dilog masuk. Untuk masuk.

Kerana Anda bukan pengguna kepercayaan (telefon tidak disahkan). Nyatakan dan sahkan telefon. Perincian Kepercayaan.

Kerana topiknya adalah arkib.

Kerana Anda tidak dilog masuk. Untuk masuk.

Kerana Anda bukan pengguna kepercayaan (telefon tidak disahkan). Nyatakan dan sahkan telefon. Perincian Kepercayaan.

Kerana topiknya adalah arkib.

Kerana Anda tidak dilog masuk. Untuk masuk.

Kerana Anda bukan pengguna kepercayaan (telefon tidak disahkan). Nyatakan dan sahkan telefon. Perincian Kepercayaan.

Kerana topiknya adalah arkib.

Kerana Anda tidak dilog masuk. Untuk masuk.

Kerana Anda bukan pengguna kepercayaan (telefon tidak disahkan). Nyatakan dan sahkan telefon. Perincian Kepercayaan.

Kerana topiknya adalah arkib.

Kerana Anda tidak dilog masuk. Untuk masuk.

Kerana Anda bukan pengguna kepercayaan (telefon tidak disahkan). Nyatakan dan sahkan telefon. Perincian Kepercayaan.

Kerana topiknya adalah arkib.

Kerana Anda tidak dilog masuk. Untuk masuk.

Kerana Anda bukan pengguna kepercayaan (telefon tidak disahkan). Nyatakan dan sahkan telefon. Perincian Kepercayaan.

Kerana topiknya adalah arkib.

Kerana Anda tidak dilog masuk. Untuk masuk.

Kerana Anda bukan pengguna kepercayaan (telefon tidak disahkan). Nyatakan dan sahkan telefon. Perincian Kepercayaan.

Kerana topiknya adalah arkib.

Iklan dalam NN.RU - Untuk kanak-kanak

Tempat tidur bulat - pengubah yang diperbuat daripada beech untuk kanak-kanak sejak lahir hingga 5 tahun. Keanehan buaian adalah bahawa ia tumbuh dengan anda.
Harga: 9 900 gosok.

3 kedudukan sandaran belakang yang boleh disesuaikan, termasuk tahap mendatar, 5 ketinggian, penutup tempat duduk yang boleh ditanggalkan, meja yang boleh dilepas, boleh disesuaikan.
Harga: 3,500 rubel.

Beg galas untuk kanak-kanak dengan berat 5-13 kg. 2 pilihan untuk kedudukan anak: menghadap dan kembali ke ibu bapa.Kolar yang menyokong dan kaku.
Harga: 1 500 gosok.

Saya menjual kerusi tinggi Inglesina Gusto, dalam keadaan sangat baik selepas 1 anak. Direka untuk kanak-kanak dari 6 hingga 36 bulan, tetapi.
Harga: 5 000 gosok.

Setiap anak dapat menjadi cemerlang, masing-masing dapat memenuhi impiannya. Perkara utama adalah dengan betul menentukan apa yang dia suka, dan.

Profil lelaki yang tidak mempunyai septum hidung.

Tiada pendua ditemui

malangnya, patah hidung adalah patah tulang hidung, dan septum hidung paling serupa dengan tulang rawan dalam strukturnya.

Ketiadaan septum hidung tidak akan menghalang lelaki dari menggegarkan muka dan mendapat patah hidung. Malangnya.

Sepertinya pengarang bermaksud kerosakan atau perpindahan partisi.

Pf, saya meratakan hidung saya)))

Menunggu gambar! Ini adalah picabu. di sini mereka bertanggungjawab untuk kata-kata)

Wah
Tidak sakit?)
Saya tidak berjaya: D

"bagaimana memulakan perbualan dan menarik perhatian orang lain secara semula jadi"

mencium selesa mencium

Dengan syarat bahawa pasangan itu juga tidak mempunyai septum hidung)

Apa reaksi yang tidak mencukupi dalam kebanyakan komen?

Sesuatu menyisir hidungnya.

Pf Saya melakukannya setiap hari! )))

Ya, pada pendapat saya tidak sukar untuk meletakkan tag :)

Sekiranya lelaki ini membintangi pornografi gay, maka dia akan mempunyai kelebihan satu lubang berbanding orang lain.

hampir muntah

Sedikit mengenai pernafasan hidung

Hai semua!
Baru-baru ini, terdapat catatan mengenai masalah dengan hidung, lebih tepatnya, pernafasan hidung, dll. Dan dalam catatan terakhir mengenai septum, banyak di komen mempunyai pertanyaan mengenai kembalinya gejala atau ketiadaan hasil positif. Oleh kerana saya tidak menulis kepada semua orang secara berasingan, saya memutuskan untuk menerangkan seberapa banyak yang mungkin kepada semua orang mengenai apa dan mengapa dalam satu siaran.

Sebagai permulaan, terdapat beberapa penyebab kesesakan hidung yang paling biasa (tidak termasuk proses akut di hidung dan sinus). Ia:
1. Rinitis hipertrofik (vasomotor dan / atau alahan);
2. Kelengkungan septum hidung;
3. Rhinosinusitis polipous.
4. Hipertrofi tonsil faring

Rinitis hipertrofik adalah peningkatan pada concha hidung bawah (edema) kerana alahan dan / atau pelanggaran nada dinding otot kapal. Lebih tepatnya, mereka meningkat kerana pengembangan saluran darah, dengan mana ia sangat tepu. Secara kasar, anda akan mendapat "urat varikos" dari saluran concha hidung bawah. Ini berlaku untuk rhinitis alergi dan vasomotor klasik (+ variasinya).
Akibatnya, kita mendapat simptom subjektif: kesesakan hidung (pembengkakan concha; pada tahap yang lebih besar kita bernafas melalui saluran hidung bawah dan biasa, hanya kawasan terbesar dari concha hidung bawah), saliran lendir / sindrom postnatal (semakin besar koncha, semakin banyak lendir dilepaskan telinga yang tersumbat (pembengkakan teruk pada hujung cangkang posterior boleh menyekat anastomosis tiub pendengaran), sakit tekak / gangguan suara / batuk / benjolan kekal di tekak (lendir hidung mengalir di bahagian belakang tekak, genangan di beberapa tempat, kerengsaan membran mukus), pelanggaran tidur / sakit kepala / berdengkur ("kekurangan oksigen" dalam mimpi; apabila hidung tidak bernafas pada waktu malam, kita bernafas dengan mulut kita, tetapi masalahnya adalah pada lelangit lembut - ia boleh menjadi besar, lembik, banjir menyebabkan berdengkur, dan bersama dengan akar lidah yang agak tenggelam di saluran udara berkurang, udara berkurang dan kita mendapat OSAS ringan), rasa sakit di kawasan unjuran sinus (tekanan negatif di dalamnya kerana blok anastomosis dengan cengkerang yang membesar), pelanggaran aroma (di bangun kerana edema, udara dengan bau tidak sampai ke hidung); dari gejala yang lebih spesifik untuk rhinitis vasomotor: kesesakan hidung sementara ketika mengubah kedudukan kepala (contohnya, ketika anda tidur di satu sisi satu setengah hidung tersumbat, berpusing ke sisi lain - sebaliknya, berbaring di belakang - kedua-duanya tersumbat; kapal tidak mengekalkan nada mereka), meningkat reaksi terhadap perubahan suhu (mereka dalam keadaan sejuk, masuk ke dalam panas dan "berenang" dari hidung atau tersumbat / juga sebaliknya), gejala berlangsung selama satu tahun, tanpa peningkatan yang ketara (bagi orang alergi, biasanya, terdapat periodisasi). Sekiranya kita mengambil manifestasi alahan yang paling banyak, kita menambah bersin dan lakrimasi ke senarai di atas (konjungtivitis alergi). Dalam praktiknya, bentuk murni tahan lama jarang berlaku. Sekiranya anda telah mengalami alergi selama lebih dari satu tahun, maka di sepanjang jalan pautan patofisiologi vasomotor dihidupkan. Dan rawatannya akan ditambah atau tolak sama.

Kelengkungan septum hidung - namanya bercakap untuk dirinya sendiri. Terdapat pelbagai pilihan untuk kelengkungan dan berkaitan dengan pelanggaran pernafasan hidung ini. Saya mesti mengatakan bahawa tidak ada partisi yang sempurna. Oleh itu, tidak perlu melakukan septoplasti untuk semua orang (operasi untuk membetulkannya). Ia harus dilakukan hanya mengikut petunjuk dan keinginan pesakit itu sendiri.
Gejala dari patologi ini akan sama seperti pada rhinitis hipertrofik. Kerana septum yang "kuat" melengkung akhirnya memprovokasi terjadinya rhinitis vasomotor. Selalunya, ENT sedikit dimanipulasi. Ngomong-ngomong, apabila septoplasti dilakukan bersamanya, vasotomi klasik (pemusnahan plexus vaskular dari cengkerang) dan kadang-kadang konkotomi posterior dilakukan (hujung posterior kerang dikeluarkan).
Mengapa partition membengkok jika tidak ada kecederaan? Septum hidung terdiri daripada 2 bahagian - tulang rawan dan tulang. Yang pertama tumbuh lebih cepat, dan tidak membiarkan tulang tumbuh dengan sekata. Dan walaupun tulang terbentuk secara normal, tulang rawan kemudian beralih ke sisi. Itu sahaja.
Tetapi bagaimana membezakan masalah ini dengan partition atau sink? Semuanya sangat sederhana. Sekiranya pernafasan dipulihkan setelah menggunakan vasokonstriktor (titisan hidung), septum tidak ada kaitan dengannya (ini bukan kaedah 100%, kerana ketahanan terhadap titisan dapat berkembang, ini berlaku dengan penggunaan yang berpanjangan). Ditambah pula pemeriksaan perubatan, mungkin dengan pengesahan endoskopi.

Mengikut kaedah rawatan. Septum adalah pembedahan. Kerang adalah steroid topikal secara konservatif, vasokonstriktor, antihistamin. Tetapi ini lebih banyak penyembuhan. Semasa mengambil dadah, semuanya baik-baik saja. Dihentikan - pengembalian gejala. Atau anda boleh melakukan vasotomi. Sekarang terdapat banyak teknik yang berbeza. Satu-satunya perbezaan adalah tempoh pengampunan. Sekiranya anda membuat klasik - segera tamponade hidung selama 2-3 hari; Anda akan hidup sehingga 2 tahun (biasanya setengah tahun - setahun) tanpa masalah, maka anda perlu mengulanginya lagi. Sekiranya laser - tanpa tampon; Rata-rata 5 tahun. Jenis lain memberikan hasil pertengahan..
Mengenai penyebaran semula gejala selepas beberapa bulan - setengah tahun - setahun selepas septoplasti - kesan vasotomi klasik yang tidak mencukupi. Pada akhirnya, anda perlu mengulanginya, tetapi lebih baik melakukan sesuatu yang moden. Sekiranya tiba-tiba vasotomi tidak membantu, terdapat beberapa langkah lagi yang boleh dilakukan. Tetapi lebih lanjut mengenai perkara itu kemudian. Perkara utama yang perlu diingat adalah konotomi - kejahatan. Apabila tawaran tersebut menolak. Untuk mendapatkan sindrom hidung kosong.

Secara amnya, pada mulanya saya ingin menulis tentang segala-galanya dalam bahasa yang sedikit mudah difahami tanpa istilah yang rumit, tetapi ternyata agak tidak kemas dan tidak sedikit. Dengan mengorbankan ciri-ciri anatomi, saya rasa anda dapat melihat dan membaca sendiri, serta lebih terperinci mengenai patologi ini. Sekiranya tiba-tiba seseorang menyukainya, saya akan membuat bahagian kedua fakta bahawa saya tidak sesuai di sini.
P.S. teksnya belum diedit, jangan terlalu marah kerana kesalahan tanda baca dan lain-lain.

Bagaimana saya membetulkan septum hidung di hidung

Selamat hari, picabu!

Hari ini saya ingin menceritakan kisah saya bagaimana saya membetulkan hidung (dalam arti septum di hidung).
Tempat kejadiannya adalah kota Moscow, dan, seperti ditunjukkan di atas, saya melakukan semuanya dengan insurans perubatan wajib. Malangnya, tidak akan ada gambar - saya menulis dengan kepanasan dan saya tidak mahu mengingati hari ini. Saya berumur 27 tahun, terseksa dengan pernafasan hidung (hidung tersumbat ketika meninggalkan sejuk di bilik yang hangat, ketika anda membongkok sesuatu, dll.). Apa yang akan berlaku kemudian - masa akan diberitahu, saya akan cuba menyampaikan kesan baru dalam catatan yang berasingan.

Cerita belakang pertama. Walaupun pada masa kanak-kanak, semasa pemeriksaan oleh doktor ENT, ibu saya diberitahu bahawa operasi itu menunggunya ketika hidungnya membesar (setelah 25 tahun). Saya ingat bahawa saya tercengang oleh kenyataan ini. Pada prinsipnya, partisi ini tidak banyak mengganggu saya - menarik nafas dan bernafas.

Pantas ke masa kini. Saya berusia 26 tahun yang lalu ketika wanita cantik saya (isteri dan ibu) mula mengulangi tentang keperluan ENT. Saya berdengkur, terus-menerus menuangkan titisan ke hidung saya, orang lakukan dan kesannya jelas!

Secara umum, saya dewasa dalam perjalanan ke THT hanya pada bulan April. Digambarkan mengganggu kepada isteri saya simptom. Dan dia berkata, baik, kawan saya, hanya operasi yang akan membantu anda. Memberi arahan kepada GBU Buyanov. Pada bulan Mei saya memulakan pencarian - saya menelefon di sana, bertanya bagaimana menuju ke sana. Dan anda boleh ke sana setelah memeriksa doktor ENT di hospital mereka. Mendaftar di sana dan pergi selepas 3 minggu.

Pada penerimaan, sebenarnya, mereka memandang saya, bertanya berapa banyak saya menderita dan bagaimana saya menyelamatkan diri. Dan saya diselamatkan oleh vasokonstriktor, yang, ketika mereka dimasukkan ke dalam hidung, dilengkapi dengan larutan air laut masin (agar hidung tidak banyak digunakan). Jadi dia tinggal.

Pendek kata, itulah titik permulaan saya. Perlu menjalani banyak ujian (darah, rhesus, HIV, air kencing), serta ECG, sinar-X sinus dan sinar-X paru-paru. Baiklah, kesimpulan dari doktor gigi dan ahli terapi. Tarikh pembedahan ditetapkan pada 19 September (dan saya pergi ke hospital untuk berunding pada akhir Mei).

Dua minggu sebelum operasi, saya berjumpa dengan ahli terapi untuk mendapatkan petunjuk ke semua ujian ini. Oleh kerana tidak ada doktor gigi di klinik saya, saya melampirkan diri secara berasingan ke klinik pergigian di kawasan yang berdekatan, di mana saya menerima sehelai kertas daripada doktor doktor gigi (juga seorang doktor umum) bahawa semuanya baik-baik saja di mulut saya.

Setelah seminggu setengah latihan, saya kembali menemui ahli terapi saya untuk analisis dan kesimpulan. Mendapat ujian dan menunggu satu jam X.

Pada hari X, saya pergi seperti yang dirancang untuk pergi ke hospital dengan perut kosong. Saya sudah menetap di tingkat 11, pemandangannya indah! Mereka mengeluarkan baju tidur - seluar dan baju. Secara harfiah setelah mendaftar masuk, saya bercakap dengan doktor saya (wanita cantik ini yang memeriksa saya untuk berunding), meyakinkan bahawa operasi itu biasa dan lusa (iaitu 21 September) anda akan berada di rumah.

Sudah tentu, saya memberitahu anda, perkara paling sukar adalah menunggu. Memandangkan secara tidak sengaja oleh doktor bahawa saya tidak diberi sinar-X paru-paru, saya diminta untuk melakukan ini di hospital. Dan di sana, di bilik sinar-X, saya melihat pesakit yang terbaring di tempat tidur dan hampir hidup (saya harap semuanya baik-baik saja dengan mereka!).

Setelah membuat sinar-X, selama lebih kurang 1.5 jam saya menjangkakan giliran saya di wad. Seperti nasib, rakan seperjuangan saya juga hanya dikendalikan dengan partition dan dia berada di wad dan menjauhkan diri dari anestesia umum. Lelaki itu bersumpah dalam bahasa Inggeris "Oh, brengsek!", "Neraka sialan", dan lain-lain (hai, Leon!) Sehingga sebentar saya berfikir bahawa lelaki asing itu telah menetap kepada kami. Kira-kira setengah jam kemudian, kesedaran mula kembali kepadanya.

Baiklah, kemudian seorang pakar bius datang kepada saya untuk bercakap dengan saya. Mereka duduk dengan tenang di lobi dan dia menjelaskan kepada saya secara terperinci inti pati anestesia umum. Ubat soporifik disuntik ke dalam vena melalui kateter, setelah orang itu terputus, tiub dimasukkan ke dalam trakea. Melalui tiub ini gas dibekalkan, yang dihembuskan oleh orang semasa operasi, dan alat khas mengepam udara ke paru-paru. Saya akan memberitahu anda bahawa pakar bius adalah watak yang sangat misteri..

Masa X semakin hampir, mereka mula memasak saya. Mereka meletakkan perban dengan panjang yang luar biasa yang direndam dalam vasodilator di bilik persalinan dan mengatakan bahawa dalam setengah jam semuanya akan bermula.

Seterusnya, jururawat membawa saya ke bilik operasi. Rasanya sejuk di ruang operasi, saya datang dengan kemeja-T dan seluar hospital, atas permintaan jururawat saya membuka batang tubuh saya, menarik topi di atas kepala saya, dan memakai penutup kasut saya. Dan menunggu.

Wanita yang bersiap untuk operasi itu memandang saya, mengadu bahawa lelaki itu akan demam, diminta memakai kemeja-T. Saya mula berkata, mungkin, nafig - badan lebih baik dijaga dalam keadaan sejuk, kan?)) Lelucon saya sangat berguna.

Baiklah, kemudian saya berbaring di atas meja, memasukkan kateter di tangan saya, dan di sebelah lain alat pengukur tekanan. Kemudian, saya mendengar "Mari kita pergi", kepala saya berputar, berat dan saya terputus.

Bangun sudah di wad. Mata berair, pembalut hidung. Kepala, seperti seluruh badan, terasa berat dan sakit. Dia memanggil isterinya, daripada dia merasa khawatir - dia berkata dengan suara yang hampir mati bahawa dia sudah sadar, aku suka semua orang dan meninggalkan anestesia. Rakan sebilik saya mula bertanya berapa banyak yang saya telah gagal - ternyata saya meraung sekitar setengah jam, dan kemudian memotong selama setengah jam lagi. Anda tidak boleh minum selepas pembedahan selama dua jam.

Hanya bernafas melalui mulut, tekak, seperti semua bibir - kering, dahaga. Saya bangun dan meneguk air, kemudian yang lain. Masanya menjelang makan malam - doktor yang hadir datang dan bertanya. Dia meminta ludah untuk darah dan makanan untuk dibawa. Setelah setengah jam lagi, dia bangun, merasa canggung - dia mula muntah darah (darah gelas di perut dan perut tidak menyukainya), dia berlari ke tandas untuk mendorong. Dari sudut mata saya melihat wajah saya dan baju-T pereka saya (terdapat tanda darah besar di punggung saya). Doktor datang berlari, meyakinkan bahawa semuanya normal dan saya harus berbaring. Pendek kata, pada hari pertama ini saya tidak makan apa-apa. Dan apabila anda minum, telinga anda masuk, tidak menyenangkan.

Malam itu sangat sukar - tidur jika tidak dapat bernafas melalui hidung sukar. Mulut dan bibir saya kering, dan saya minum tekak seperti yang diperlukan. Ia panas, di atas katil - tidak selesa, hampir tidak tidur. Nampaknya hanya setengah jam saya mengalami mimpi yang tidak senang dan hanya itu.

Pagi keesokan harinya. Pakaiannya hampir kering, berbeza dengan rakan sebilik, hampir kering, dan terdapat tampon besar di hidung yang menghalang pernafasan. Pada hari yang sama mereka dikeluarkan. Terdapat ikatan silikon di setiap lubang hidung di hidung, yang harus meluruskan septum yang patah dengan cara yang betul. Kini darah, limfa, yang tersekat di hidung saya, menjauh. Hari ini saya sekali lagi memakai penutup mata. Malam menjadi lebih tenang - dipotong, bangun di tengah malam, minum - dan sehingga pagi.

Dan hari ini pagi, 21 September, sudah menjadi rumah ekstrak. Buka cuti sakit hingga Khamis, Khamis - keluarkan bekas luka dari hidung dan semestinya lebih mudah. Dari prosedur - mencuci hidung dan antibiotik. Sukar bagi lubang hidung kiri saya untuk bernafas kerana terkumpulnya lendir dengan darah; Saya masih belum bernafas. Mungkin kesan pelat mempengaruhi (sebelum operasi, saya sebenarnya hanya menghirup lubang hidung kiri).

Saya menulis baris terakhir ini semasa duduk di rumah, di dinding asal saya, dan mereka, seperti yang anda tahu, memperlakukan.

Kekal sihat, terima kasih kerana membaca!

Kisah saya, rakan seperjuangan saya juga adalah milik saya.

Satu lagi kisah pembetulan septum hidung

Beberapa jam yang lalu saya tiba dari hospital, memberitahu bagaimana keadaannya.

Saya berumur 27 tahun, jantina lelaki. Hidungnya bernafas dengan baik, pada prinsipnya, tetapi pada waktu pagi satu lubang hidung sering tersumbat, ketika melakukan sukan kadang-kadang tersumbat (yang harus dihirup oleh mulut), hidung tersumbat ketika sejuk, sering nafas terdengar seperti mengendus. Iaitu, dia hidup dengan tenang dan tidak mengganggu.

Semasa memeriksa hidung lebih awal daripada 3-4 Laura yang berbeza mengatakan untuk menjalani pembedahan untuk membetulkan kelengkungan septum, hanya seorang yang mengatakan bahawa pada dasarnya tidak perlu.

Saya tidak mementingkan perkara ini. Tetapi entah bagaimana saya berfikir: mengapa tidak memperbaikinya, lebih-lebih lagi secara percuma (oleh VHI dari tempat kerja), tingkatkan taraf hidup anda, mulailah bernafas, pada tahap 100%? Saya membaca catatan di pikabu, kerana saya memahaminya, ia berjalan hampir sama dan tidak ada yang perlu dibimbangkan.

ENT dari klinik swasta (berhampiran rumah) adalah yang terakhir mengatakan bahawa operasi diperlukan. Dan pada mulanya dia mendengar, berkata "tidak mengganggu kehidupan - tidak perlu beroperasi," tetapi melihat ke dalam lubang hidung, berkata "hmm, masih perlu." Dermaga akan mula bernafas dengan lebih baik, dan pada usia saya akan sampai ke sini pula, kerana Septum melengkung boleh menyebabkan masalah baru. Lebih baik sekarang, semasa muda dan sembuh. Operasi ini cepat, tidak lama lagi, seperti "klik kacang". Saya menulis kesimpulan dan arahan untuk operasi, prosedur.

Insurans mencadangkan FMBA FNCC di Orekhovoy Boulevard dan peribadi di Mitino, sebagai salah satu yang terbaik di Moscow (memilih yang pertama).

Mendaftar untuk berunding di FMBA ini dengan Lore yang beroperasi.

Dia tiba, sebelum memeriksa hidung secara langsung, dia segera mengatakan bahawa dia tidak suka melancap (memotong tanpa alasan), tetapi setelah memeriksanya, dia mengatakan bahawa itu sama sekali perlu. Saya tidak mempunyai kelengkungan traumatik, tetapi ia telah berkembang, jadi tidak akan ada berlubang. Tidak akan ada Septoplasti (operasi yang ditetapkan disebut secara harfiah: reseksi submucosal dari septum hidung, menghindarkan konkotomi dari n / hidung concha). Di bawah anestesia umum. Partisi melengkung dalam semua, tetapi sedikit betul. Betulkan lebih baik semasa muda dan musim panas. Sekiranya tidak diperbetulkan, akan ada masalah kesihatan, termasuk berdengkur dan kehilangan nafas dalam mimpi, boleh mempengaruhi jantung. Operasi sedemikian ada 3 kali sehari 3-4 kali seminggu.

Ibu bapa enggan, mengatakan bahawa anestesia adalah kematian kecil, memendekkan hidup, berbahaya, dll. Tetapi saya tidak menemui bukti mengenai bahaya anestesia (dan Lor mengatakan bahawa ini adalah kebodohan dan kebodohan, anestesia tidak berbahaya - kata-katanya).

Saya lulus semua ujian pra operasi (darah, air kencing, ECG, x-ray dada, pemeriksaan doktor gigi dan pendapat ahli terapi mengenai kemasukan ke operasi).

Sekali lagi, dia datang kepadanya (pengetahuan operasi) dengan hasil analisis, memilih hari di hospital, setuju dengan insurans.

Hari 1. Matahari 17 jam: tiba, memasuki pondok, bertanya siapa yang memerhatikan, meletakkan. Bilik ini mempunyai 2 tempat duduk, agak kecil, tetapi semuanya bersih dan baik, sofa moden, bilik mandi lebih kurang.

Ada jiran seorang lelaki muda yang juga memerintah partisi, tetapi sudah pada hari Jumaat, dan menghabiskan sepanjang hujung minggu dengan tampon. Beg hitam di foto di sofa kiri adalah kepunyaannya, hampir penuh dengan kepingan kertas tandas yang berisi darah yang dengannya dia merendam hidungnya.

Mereka meletakkan saya penitis, suntikan di pantat, memberi Phenozepam 1t 0.5mg pada waktu tidur untuk larut untuk menenangkan diri sebelum operasi. Anda tidak boleh makan sehingga 18h sehari sebelum operasi dan minum selepas tengah malam.

Sensasi: tidak ada rasa takut tanpa pil. Saya juga mahu menolaknya, tetapi memujuk untuk minum.

Hari 2. Pada hari Isnin kira-kira pukul 10 (dan mereka berkata pada pukul 8 pagi) di sofa wad di beberapa seluar pendek, lelaki serius membawa saya ke bilik operasi. Saya merasa seperti tarikan atau mainan VR, di mana anda menaiki baji di rel dengan revolver. Mereka pergi ke pintu masuk bilik operasi, di sana dia menunggu barisan selama kira-kira 20 minit. Mereka memberikan selimut, mereka mengatakan bahawa mereka akan mengubahnya. Sejuk, mungkin +15. Fikiran pada masa ini: apa yang saya lakukan di sini, hidung saya bernafas! Tetapi dia ingat bahawa dia boleh bernafas dengan lebih baik. Tidak ada rasa takut, menarik, tidak pernah begitu dekat dengan bilik operasi. Kateter untuk suntikan / penitis disambungkan - lebih menyakitkan daripada hanya alat tetes (sekali sahaja, tetapi kemudian anda tidak perlu menusuk setiap kali).

Digulung ke bilik operasi nombor 10. Luas, peralatannya bukan penyodok, tetapi penampilannya tidak terlalu moden. Terdapat kira-kira 6 orang, tetapi terdapat beberapa partisi kaca, mungkin tidak semua orang berada di bilik operasi saya. Mereka berkata untuk turun dari sofa wad dengan roda dan naik ke sofa operasi (sukar untuk memanggil meja operasi, ia kelihatan seperti kerusi doktor gigi, hanya mendatar, sempit, dengan bahagian atas kulit berwarna oren-coklat). Kami menyambungkan penitis. Topeng oksigen digunakan. Dihirup ringan, saya mahu tidur sebentar. Mereka berkata untuk menarik nafas lega. Beberapa nafas dan saya tertidur.

Saya bangun seolah-olah segera, mereka dengan lantang dengan cepat berkata kepada saya "Oleg! Oleg! Bangun, Oleg! Bangunlah kamu omong kosong!"Saya terbangun dalam kebingungan dan ketakutan. Saya merasakan kesejukan liar seluruh badan saya (nampaknya semasa operasi ia menyejuk ke suhu mayat), saya gemetar dengan ganas, segera ditutup dengan selimut. Saya langsung tidak ingat ada tampon di hidung saya, saya menghirup mulut saya seolah-olah ia datang dari kedalaman yang besar.

Mereka memandu ke bahagian pemulihan berdekatan (dipindahkan dari sofa operasi ke wad semasa saya berada di bawah anestesia, nampaknya). Dia berbaring di sana, mengajukan soalan. Saya menjawab bahawa ia seperti norma. Saya bertanya:

- berapa lama operasi?

- semuanya berjalan lancar?

- jika tidak normal, tetapi anda tidak akan dibawa keluar dari bilik operasi.

Mereka memandu kembali ke wad, berpusing di sebelah mereka. Mereka mengatakan 6 jam tidak bangun. Dan jangan tinggalkan rumah sepanjang hari.

Keadaannya setengah tertidur, kelemahan besar, tetapi setengah jam setelah kembali ke wad, dia secara beransur-ansur mulai pulih. Pada mulanya dia memakai pembalut di bawah hidungnya untuk mengalirkan darah dan ingus, kemudian dia dikeluarkan, dia sudah berendam dengan tuala kertasnya. Mereka meneguk air untuk membasahi rongga mulut. Saya tidak mahu pergi ke tandas. Selepas 5.5 jam, doktor dengan rapi membenarkan saya pergi untuk menolong diri saya sendiri.

Pada waktu petang, dia makan, makan makanan dengan cepat, kerana sudah lama tidak makan. Mereka kurang diberi makan (untuk makan tengah hari dan makan malam - sup cair och dan yang kedua, untuk sarapan pagi - bubur cair, sepotong keju dan mentega, koko, dalam waktu rehat - kefir / pisang / jus).

Untuk sepanjang hari, masih ada kelemahan. Bau berdarah sudah sedikit menonjol, tetapi tidak mengalir lurus.

Saya bercakap dengan jiran, seperti bergurau, tetapi untuk masa yang lama sukar untuk bercakap.

Saya membaca bahawa pada malam pertama tidak ada yang tidur dengan tampon. Jadi saya menyeksa diri. Saya tidak dapat tidur ketika hidung saya tersumbat. Kadang-kadang, seketika gagal di tengah-tengah kebijaksanaan, ketika dia memikirkan sesuatu yang orang luar atau bahkan tentang gila, itu membantu mengalihkan perhatian. Pada waktu pagi terdapat 3 pengisian mengikut jam. Pada waktu malam (dan pada waktu pagi), saya merasa tidak enak, merasakan gejala suhu - mata saya berair, kepala saya berputar, kelainan umum.

Hari 3. Selasa - pada waktu pagi kami mengukur suhu - 37.2 - dan terasa seperti itu. Penitis, 2 suntikan di pantat (dan begitu juga pada waktu pagi dan malam, kecuali pada hari terakhir). Selalunya berbaring di sofa, ada rasa tidak enak badan. Sudah hampir tidak ada yang menonjol dari hidung dan mata.

Pada pukul 17:00 mereka meminta agar tampon ditarik keluar. Lor yang beroperasi saya duduk di kerusi. Dia berkata "nafas dalam-dalam", dengan cepat mengeluarkan tampon, saya sudah menjerit, kacau ternyata menyakitkan tanpa disangka (dan mereka menulis kepada picaba bahawa ia tidak menyakitkan!). Ini adalah tahap kesakitan yang paling tinggi untuk pengembaraan ini. Saya gemetar, jatuh panik, takut ada sampah lain yang tidak diketahui akan berlaku. ENT dan pembantu memberi semangat, mereka mengatakan ia tidak boleh menyakitkan, panik berlaku, tetapi tenang sehingga kita dapat menyelesaikannya akhirnya. Yang kedua juga sangat menyakitkan, juga menangis. Kemudian mereka mengatakan bahawa mungkin berbaloi untuk melambatkan. Mereka menunggu sehingga saya tenang, tetapi saya tidak boleh, saya meraih tangan saya di lengan kerusi, nampaknya membantu. Mereka melemparkan saya ke belakang sehingga darah ke kepala saya nampaknya melonjak, menggosokkan ammonia dengan wiski. Ketika dia berhenti gemetar, sebotol pembersih vakum la mengeluarkan beberapa bau berdarah. Dipegang ke sofa. Hidung bernafas! Tetapi tidak percuma, beberapa ingatan masih ada. Tetapi anda tidak boleh meniup hidung anda. Saya memutuskan untuk tidur lebih awal, kali ini saya tertidur dengan lena dan tidur lama, bangun pada waktu pagi, hidung sebahagiannya tersumbat oleh ingus dan terpaksa bernafas melalui ingatan, tetapi setelah 10 minit menjadi lebih mudah untuk bernafas dan kembali tertidur.

Hari 4. Saya bangun, sarapan, bernafas biasa. Tidak ada lagi penitis dan suntikan.

Pinset Lore membuang 4 batang darah kering, mencuci hidungnya.

Saya mengingatkan sekali lagi bahawa saya tidak masuk sukan selama 3 minggu (seks juga dipertimbangkan), jika tidak, darah akan pergi, dalam hal ini hubungi ambulans.

Dia diberhentikan pada 13, janji temu adalah: jangan bermain sukan selama 21 hari, jangan terlalu sejuk, bilas hidung anda dengan NaCl masin 0,9%, titis minyak labu, semburkan melalui semburan, perhatikan Laura di tempat kediaman.

Sekarang saya tiba di rumah, akhirnya makan secara normal, melakukan semua prosedur. Ia bernafas dengan baik, seperti sebelumnya, menurut sensasi, tetapi menurut Laura ia akan menjadi lebih baik kemudian, kerana proses pemulihan tidak pantas.

Kesimpulan: Nampaknya semuanya berjalan dengan cepat (3 hari) dan hampir tanpa rasa sakit, saya masih belum merasakan peningkatan pernafasan, tetapi saya harap ia akan bertambah baik seiring berjalannya waktu (saya hanya selepas pembedahan, terlalu awal untuk menunggu perubahan). Kesulitan utama adalah udnyak selepas anestesia, malam tanpa tidur dengan tampon, peregangan yang menyakitkan (tetapi jangka pendek).

Di wad saya terutamanya mendengar buku audio - saya mengesyorkannya. Siri, buku dari e-pembaca, Internet - merosakkan visi.

Ini adalah catatan biasa pertama saya dan menulisnya untuk membantu orang lain, kerana catatan lain mengenai operasi ini membantu saya menjadikannya lebih diharapkan dan lebih tenang daripadanya..

Bagaimana saya mendapat septum hidung saya

Oleh itu, saya akhirnya "melepaskan" pengalaman itu dan memutuskan untuk menulis catatan panjang pertama saya kerana saya dipenuhi dengan septum hidung. Saya akan membuat tempahan dengan segera bahawa saya tidak merasakan masalahnya sehingga berusia sekitar 30 tahun. Dalam mimpi, dia mula bernafas melalui mulutnya terutamanya, kerana hidungnya tidak cukup udara. Saya mungkin sudah terbiasa dengan lubang hidung yang sedikit bernafas, dan yang kedua selalu normal. Pada masa mudanya, dia tidak peduli, doktor terus-menerus menasihati apa-apa, dan badan muda itu bagaimanapun dalam keadaan sihat. Oleh itu, pada usia 33 tahun, dia memutuskan bahawa sudah waktunya untuk menguruskan kesihatannya dan setelah perjalanan berikutnya ke jabatan ENT, mengenai radang amandel kronik, berdengkur berkala, sekali lagi pada pemeriksaan pertama dia mendengar "lekuk septum, yang kau tahu?" Saya memutuskan bahawa cukup untuk menahannya dan pergi ke laura dengan lebih baik. Bagi saya, ini adalah penyelesaian biasa. Di samping itu, saya tidak begitu menyukai yang pertama sebagai doktor, tetapi bukan masalahnya. Sebagai tambahan, saya diberitahu bahawa septum melengkung dan, sebagai akibatnya, kebuluran oksigen, walaupun secara berkala, tidak membawa apa-apa yang baik, dan pernafasan hidung yang buruk boleh menjadi penyebab kerap sinusitis, rinitis, dan juga radang amandel saya. Seorang doktor lain menyuarakan saya kata demi kata, saya dirawat kerana radang amandel dan saya pulang dengan senang hati, dan fikiran mengenai septum mula mengunjungi saya lebih kerap. Dia naik ke picabu dan membaca "laporan" #nasal septum, merasa ngeri, ditutup dengan pemikiran - baik, nafig. Tetapi sebulan kemudian, pasangan itu berkata - berapa banyak yang anda boleh berdengkur !? Saya menjadi lebih berani dan pergi ke perkhidmatan awam, kemudian ke poliklinik ke ENT. Saya akan membuat tempahan terlebih dahulu bahawa keseluruhan acara berharga 0 rubel, iaitu, menurut insurans perubatan wajib. Kos operasi sedemikian di rantau kami adalah dari 40 hingga 60k rubel, ingatlah bahawa anda akan dikeluarkan pada hari ke-3 selepas operasi, atau mungkin lebih awal. Di satu pihak, jika tidak ada masa dan panas di luar, itu tidak menjadi masalah, tetapi saya tidak melakukannya dalam keadaan sejuk dan saya tidak mahu mendapat keradangan, jadi saya cukup gembira dengan pilihan insurans perubatan wajib dan hospital 7 hari. Selain itu, saya dikarantina di hospital dan mereka tidak membenarkan sesiapa pun keluar dan masuk, yang umumnya betul.

Setelah menerima kupon yang didambakan untuk perkhidmatan awam, saya tiba di klinik di pejabat pada waktu yang ditentukan dan, menunggu panggilan, terkejut dihantar ke pendaftaran untuk mendapatkan kupon dan kad. Sekiranya ini akan dikenakan kepada anda - jangan pergi ke mana-mana, bersandar di tanduk - kad itu harus berada di pejabat doktor semasa ketibaan anda. Cuma pekerja pendaftaran tidak mahu memakai dokumen perkhidmatan awam, atas sebab tertentu. Pada lawatan kedua saya, semuanya sudah berada di tempat doktor, jadi jangan bengkok jika anda dihantar.

Saya diberi set ujian standard untuk dimasukkan ke hospital (darah, urat, jari, penyihir, sifilis, air kencing, tinja) dan dihantar untuk diambil. Sejak tahun 2019, mereka mula memerlukan analisis tambahan untuk antibodi ELISA, ini adalah jenis analisis sifilis dan jangkitan serupa, jadi jika anda belum habis, nyatakan agar anda tidak mengejarnya dengan segera, buat 3 hari bekerja. Setelah menghabiskan satu jam pada awal pagi hari bekerja dan terlambat bekerja, semuanya berubah. Masih menunggu hasil dan mengejar arah operasi.

Selepas 3-5 hari saya datang ke ENT, mengambil arahan dan keraguan bermula. Nampaknya hidung bernafas secara normal, tidak perlu, mungkin ini adalah operasi dia, yang lain hidup sama, dan seterusnya dan sebagainya..

Nasihat! Jangan membaca di Internet mengenai bagaimana operasi itu betul-betul berjalan, atau lebih tepatnya jangan melihat gambarnya. Teksnya lebih kurang berguna untuk mengetahui apa yang menanti anda dan tidak takut dengan perkara yang tidak diketahui, tetapi saya tidak menasihati anda untuk menonton gambar, itu timah. Seperti yang saya katakan di atas - saya membaca beberapa catatan di picabu dan sedikit tenang, yang pada prinsipnya tidak membawa maut, satu-satunya perkara yang mengganggu beberapa saat di mana orang mengatakan apa yang lebih baik untuk dilakukan di bawah anestesia umum, dan bukannya tempatan. Yang benar adalah persoalan yang timbul - bagaimana mereka dapat membandingkan mana yang lebih baik, apa yang lebih buruk jika mereka melakukan pembedahan sekali?

Sudah tiba masanya untuk Dia dan dengan arahan yang berharga, saya pergi ke pakar ENT yang dikendalikan, yang dipuji oleh semua orang di bandar kerana profesionalisme mereka. Dia memandang saya (tanpa alat), melihat ujian dan mengatakan bahawa dia memerlukan ELISA yang sama, melakukannya - datang ke hospital. Oleh itu, saya kehilangan satu minggu lagi, dengan mengambil kira perubahan pada hari yang manis dan jangkaan 2-3 hari. Pada kali berikutnya saya tiba, mereka akhirnya memandang saya dengan "lubang hidung" (bersihkan hidung anda dari ingus, supaya anda tidak merasa malu), tentu saja, anda harus sihat, dan tidak dalam tahap sinusitis, rinitis, dan lain-lain yang akut, dengan keradangan semuanya akan menjadi lebih lama dan lebih rumit, jika sama sekali, mereka akan mengambil, dan tidak dihantar untuk rawatan. Setelah memeriksa dengan doktor tentang jenis anestesia dan menerima jawapan - "tentu saja, mengapa itu biasa?" Lutut bergetar dalam "jangkaan" pelaksanaannya, tetapi ketenangan dan kesungguhan doktor memberi keyakinan dan menenangkannya sedikit. Sama sahaja, dia lebih tahu. Saya mesti segera mengatakan bahawa mungkin anda tidak perlu menunggu untuk memperlakukan diri anda sebagai pesakit istimewa, kemungkinan besar anda akan mendapat sikap di barisan pemasangan, ini adalah perkara biasa, mereka melakukan operasi seperti itu 3-6 seminggu, dan kadang-kadang lebih. Dia mengemukakan soalan bodoh kepada doktor seperti - adakah sesuatu yang dapat dilihat dari luar, adakah bau akan berubah, adakah akan menyakitkan, setelah mendapat jawapan kering seperti tidak, tidak, tidak, jangan risau, saya pergi ke wad.

Selebihnya hari (lebih tepatnya, hampir sepanjang hari) tidak melakukan apa-apa, saya menasihatkan anda untuk menjaga perkara ini. Senarai perkara yang perlu, selain menukar pakaian dan kasut:

-telefon dengan pengisian (mengambil kabel panjang, kerana tidak ada yang dapat dilakukan dan telefon duduk dengan cepat, dan soket biasanya jauh / tinggi), atau kabel sambungan kecil

-tubul untuk air minuman, lebih disukai panjang, beberapa keping, maka akan jernih

-kepingan sapu tangan 3

-serbet kertas, dengan mudah dalam kotak, satu kotak dalam 150-200pcs sudah mencukupi.

-hiburan mengikut citarasa anda (kad, buku, komputer riba dengan filem / internet, merajut, felting, sulaman, dll.)

Pada waktu petang mereka akan memberi suntikan, mungkin ubat penenang. Pada keesokan harinya, pemeriksaan doktor, penetapan titisan vasokonstriktor (bersih dari ingus), dan ungkapan doktor - jangan pergi jauh, pergi sekarang. Sepanjang hidup saya, saya tidak pernah ke bilik pembedahan atau bahkan ke doktor gigi, jadi saya telah memberi amaran terlebih dahulu bahawa saya mempunyai reaksi terhadap lidocaine - saya tidak tahu, jadi jika anda tidak bertanya, periksa sendiri, jika tidak, ia boleh membawa maut dan tidak akan nilai yang lupa bertanya kepada anda atau doktor. Oleh itu, jururawat itu berkata - ini bukan masalah, kami akan melakukan anestesia bukan pada lidokain (jika anda tahu, betulkan). Mereka menyuruh saya mencekak pinggang dari atas dan dijemput ke bilik operasi. Bagi mereka yang pernah ke sana sebelum ini - anda tahu sendiri, anda boleh melangkau perenggan.

Memandangkan fakta bahawa musim bunga, dan pemanasan belum dimatikan, ia sedikit lebih panas daripada yang saya sangka, lampu di atas meja dipadamkan dan keadaannya agak mengerikan. Datang, berbaring, di pinggir pakar bedah dengan visor ke bawah dan sarung tangan ke atas.

"Sudah tentu saya tidak melihat.." (c) (Sektor gas - Ketakutan). Lulus, berbaring, tidak tahu di mana harus meletakkan tangan anda, sama ada mahu memegang, atau tidak, sekarang saya akan katakan dengan pasti - tunggu! di luar tepi meja. Tidak menjadi masalah apa, jika hanya berpegangan tangan. Kemudian mereka menggosok wajah dengan alkohol dengan banyak, menutupnya dengan selimut, memotong lubang di dalamnya untuk bidang pembedahan, di sini saya menutup mata saya dan memberi diri saya pemasangan besi sehingga akhir operasi untuk membukanya. Yang paling penting, saya merasa takut bahawa saya harus memukul tulang dengan palu dan pahat, yang dalam tulisan yang dijelaskan di picaba adalah puncak kesakitan, dan dengan anestesia. Tetapi anda tidak perlu takut.

Mereka menyuntik anestesia dari dalam lubang hidung, sensasi mati rasa tersebar di seluruh hidung dalam 30-40 saat, mengalir ke kerongkong, gigi atas, dan kemudian di bahagian depan bawah, yang kelihatan aneh bagi saya. Perasaan menelan itu membosankan, tetapi anda perlu menelan bila anda mahu dan melakukannya seperti biasa, semuanya baik-baik saja. bernafas semasa operasi tentu dengan mulut anda, dan anda tidak boleh malu dalam jumlah besar.

Kemudian timah bermula dan saya tidak pernah menyesal kerana tidak membuka mata. Tidak ada yang dirasakan, melainkan keributan pisau bedah di kulit (dalam) dan kemudian beberapa manipulasi neraka yang panik kerana sepertinya saya sekurang-kurangnya 4-6 alat di tulang rawan. Nampaknya lubang hidung anda dikikis dari dalam untuk meningkatkan pelepasan seperti dalam. sudu epal, bunyinya hampir sama, tetapi satu perkara menyenangkan - tidak ada yang menyakitkan. Saya bahkan cuba mengatakan sesuatu, tetapi ini lebih untuk sokongan diri. Lebih jauh lagi, ungkapan itu hampir mengetuk saya di sana - sekarang saya mengetuk sedikit, kata doktor itu dan meminta Valya untuk memberitahunya kerana saya sudah mengenali diri saya dan apa yang saya amat takutkan - tukul dan pahat (betulkan mereka yang tahu), tetapi semuanya tidak begitu menakutkan sepertinya - 2- 3 sebatan dengan perkataan - baiklah, masih. Dan satu-satunya saat yang masih ada dalam ingatan saya adalah keretakan tulang di dalam kepala, ketika dia mengeluarkan sekepingnya yang telah dipotong dengan penjepit dan terkelupas, kedengarannya seperti bunyi serpihan yang hancur tepat di kepala, tetapi apabila anda menyedari bahawa ini adalah tulang anda, ia menyeramkan. Anda boleh menjerit, yang saya lakukan, walaupun tidak ada rasa sakit, tetapi hanya sensasi yang sedikit tidak menyenangkan seperti kesemutan dari sejuk ketika menyedut hidung, di suatu tempat di kedalaman. Kemudian mereka meminta saya bernafas melalui hidung saya, untuk memeriksa, untuk bercakap, secara mengejutkan (saya, bukan doktor), pernafasan pada amnya tidak tahan, lebih baik daripada mulut saya (mungkin kerana hidung saya tidak berada di tempat, saya fikir). Kemudian saya memakai tampon di hidung saya, getah pertama, kemudian kain kasa, di atas pembalut di bawah hidung saya dalam bentuk bola kasa besar dan dibiarkan bangun dan pergi, ketika sembuh. Saya bangun, tetapi saya tidak dapat berjalan, kerana ketakutan atau perkara lain, tetapi saya menyedari bahawa saya akan jatuh dan saya tidak akan sampai di sana, jadi saya dibawa ke wad di bawah mata pesakit yang terkejut. Keseluruhan operasi mengambil masa 10-15 minit.

Setelah berbaring selama setengah jam, anda memahami bahawa tidak ada yang mengerikan dalam operasi ini, kerana: anda tidak merasakan apa-apa. Tentunya. Di samping itu, semasa manipulasi mengikis duri dan rabung di hidung, doktor memegang kepalanya dan meletakkannya dengan kuat sehingga nampaknya jika dia terlewat sedikit dan alat itu keluar, ia akan meniup setengah kepalaku. Dia membuat kekuatan yang ketara, nampaknya tulang rawan tidak selembut sepertinya bagi kita.

Kemudian mereka menyuntik ubat sakit secara intramuskular. Keesokan harinya anda mesti berjalan dengan pembalut di bawah hidung dan menukarnya kerana ia tepu dengan darah dan limfa. Saya menukar 8-9 keping sehari, pada mulanya setiap jam atau lebih kerap, kemudian semakin sedikit. Di sinilah tabung air diperlukan, kerana pembalut menyukarkan membawa cawan. Hidung tersumbat sepenuhnya, jangan perhatikan, minum seperti biasa, semuanya ditekan dengan ketat di sana dan ia tidak akan lepas, tidak akan jatuh, tidak akan lepas. Satu-satunya perkara yang tidak boleh anda bersin adalah, dan jika tidak sabar, maka cuba jangan bersin hidung anda dan jaga pembalut rapat agar tampon tidak terbang keluar. Keadaan lebih menarik dengan makanan. Saya menjalani operasi pada waktu pagi, sebelum itu saya bersarapan, kemudian saya minum sedikit air sebelum makan tengah hari, tetapi saya memutuskan untuk pergi makan tengah hari, dan tidak sia-sia. Tentunya ada yang tidak realistis dengan pembalut - tidak dapat dilihat di mana meletakkan sudu, dan ia melekat pada pembalut dengan isinya. Oleh itu, diputuskan untuk makan di bilik di hadapan cermin, jika tidak ada di sana - tanyakan kepada saudari atau pesakit sebentar, anda akan memerlukannya beberapa kali sehari. Di sini di depan cermin adalah perkara lain - semuanya jatuh dan tidak ada yang meneteskan masa lalu. saya nasihatkan.

Pada waktu petang dan keesokan harinya - suntikan ubat penahan sakit. Keesokan harinya 3 paracetamol 3 kali sehari. Pada waktu pagi mereka mengeluarkan pembalut, mengeluarkan tampon, tetapi tidak menjumpai satu (.). "Kamu makan dia chtoli?" doktor itu bertanya. Tidak, saya tidak ingat itu. Dibolehkan membuang kotoran, tetapi tidak meniup hidung! Oleh itu, saya berjalan pada hari yang lain dengan darah yang bocor, serbet kertas dibantu di sini, lebih senang daripada selendang, yang dari masa ke masa berlumuran darah dan juga kaku dan menggosok lubang hidungnya. Makan menjadi lebih mudah, minum juga, tetapi semuanya masih ada. Saya mempunyai perasaan bahawa saya merasakan bau dengan hidung saya seperti antiseptik hospital, seperti di bilik operasi.

Pada keesokan harinya mereka membenarkan untuk meniup hidung sedikit. Saya merasa puas setelah memeriksa bangsal, mengendus diri sendiri dan saya merasa - ada sesuatu yang naik dari hidung ke kerongkong, lebih-lebih lagi dengan ukuran yang terkenal. Entah bagaimana, di hadapan pesakit lain di koridor, saya mengeluarkan sapu besar dari jari telunjuk melalui mulut saya, saya membungkusnya dengan sapu tangan dan membalikkan prosedur dari tempat saya baru saja pergi - sekarang, saya katakan! Menjumpai sapu! Dan senyuman kelakar. Ya, bagus, ambil pai dari rak. Sama sahaja, saya tidak membayangkan bau antiseptik atau yang serupa. Ia berlaku, penyapu jatuh lebih dalam ke lubang hidung, tidak takut, seperti yang saya yakinkan.

Nah, maka tempat tidur hospital yang biasa, dengan prosedur dalam bentuk titisan 3 kali sehari dan pemeriksaan, bengkak mereda dan bernafas lebih baik dan lebih baik.

Tidak ada kesakitan sama sekali! Ini untuk mereka yang takut sakit. Anestesia hilang sedikit tidak menyenangkan ketika gigi dilepaskan, sakit agak aneh, nampaknya jarum melekat dari bibir atas ke kerongkong. Tetapi ia berlaku pada separuh pertama hari ini.

Sejurus selepas operasi, saya memberitahu isteri saya bahawa lelaki penjemput itu dengan kejam berbohong, yang tidak perlu takut dan akan dilakukan sebelumnya sekiranya mereka mengetahui perkara itu. Sudah 4 hari selepas operasi, saya berubah fikiran dan bersetuju dengan pengambilan yang tidak dilanggan - saya pasti tahu - saya melakukannya lebih awal. Adakah ia menakutkan? Bukan perkataan itu! Tetapi ubat penenang melakukan tugasnya, anestesia menutupi segalanya. Anestesia am? Adakah anda memerlukannya? 50/50 menjauhinya, seseorang sangat mudah dan cepat, sementara seseorang melepak selama +2 hari keturunan. Sekiranya sangat menakutkan - misalnya, jangan buka mata anda untuk operasi, saya sebenarnya tidak mahu melihat sesuatu yang kemudiannya diimpikan selama enam bulan secara tidak sengaja, seperti sekeping tulang rawan di forceps atau tulang, atau alat berdarah. Ngomong-ngomong, nampaknya sedikit darah.

Pembetulan septum hidung, dengan cara ini, adalah salah satu operasi yang paling kerap dilakukan oleh doktor ENT. Oleh itu, pilih doktor yang telah lama dikendalikan, yang dipuji. Biarkan dia bersikap lemah lembut, serius dan tidak berkomunikasi, tetapi sebaliknya - meluangkan masa untuk semua orang, bercakap dengan hati, mereka mempunyai pekerjaan yang cukup. Perkara utama adalah memotongnya dengan betul, tetapi anda boleh bercakap lain kali.

Secara amnya, lakukan jika anda mengatakan apa yang anda perlukan, dan semakin muda anda, semakin cepat semuanya akan tumbuh dan dilupakan. Ia berbaloi.

Penerbitan Mengenai Asma