Untuk mendapatkan jenis menusuk yang paling bergaya - terowong di telinga anda - anda memerlukan sedikit: kesabaran, keberanian dan sebulan. Mod ini muncul bersama kami kurang dari sepuluh tahun yang lalu. Walau bagaimanapun, terowong mempunyai sejarah kuno. Itu adalah salah satu hiasan terpenting di suku-suku Indonesia. Apa alasan keinginan nafsu belia moden yang tidak dapat dijelaskan kepada jenis tindikan yang hampir tidak dapat dipulihkan ini?

Fesyen dan mangsanya

Apa saiz yang anda mahukan?

Lubang bergaya di cuping telinga tidak boleh terlalu kecil, harus sedemikian rupa sehingga melaluinya seseorang dapat melihat bangunan bertingkat tinggi yang berdekatan. Terowong di telinga keduanya cukup "miniatur" (4-8 mm), dan sederhana - 50 mm. Perhiasan dipilih dengan ketat sesuai dengan ukuran lubang. Di Rusia, anda boleh membeli barang kemas hingga 30 mm, diameter yang lebih besar mesti dipesan di luar negara. Ukuran terowong menentukan apakah mungkin pada masa akan datang untuk mengembalikan cuping telinga ke penampilan sebelumnya. Kami mengingatkan mod: terowong hingga 10 mm mampu tumbuh sendiri, lubang bersaiz besar juga akan tumbuh, tetapi mereka akan meninggalkan bekas parut yang buruk. Tetapi pencinta tindik super ekstrem (40-50 mm), walaupun setelah operasi pembedahan memotong cuping kendur dan jahitan, selamanya akan kekal dengan bekas luka yang ketara.

Bagaimana terowong?

Seperti yang dikatakan oleh beberapa orang, terowong di telinga dapat diregangkan dalam beberapa hari hingga tiga puluh milimeter. Yang lain percaya bahawa ia akan memakan masa beberapa bulan. Terdapat tiga cara untuk melaksanakan prosedur ini. Yang pertama, paling berperikemanusiaan, adalah regangan. Pertama, di ruang tatu, pakar menusuk cuping telinga dengan jarum, memasukkan anting-anting ke dalam lubang. Setelah penyembuhan tusukan selesai, pengembang pertama dengan diameter 2 mm dimasukkan ke dalamnya. Apabila lubang di cuping telinga mencapai 2 mm, alat pengembang kedua digunakan, kira-kira dua milimeter lebih besar dari yang pertama, dan seterusnya, sehingga hasil yang diinginkan diperoleh. Kaedah kedua adalah sayatan pembedahan yang membolehkan anda mencapai ukuran lubang yang dikehendaki dengan cepat. Walau bagaimanapun, perlu diperingatkan bahawa prosedur ini sangat menyakitkan. Akhirnya, kaedah ketiga, terpantas dan paling menyakitkan adalah memotong lubang dengan pisau bedah, atau menumbuk. Prosedur ini dilakukan dengan anestesia, tetapi ada kemungkinan pecahnya lobus dengan semangat yang tinggi.

Kemungkinan akibat terowong

Selepas semua prosedur di atas, lubang mesti dipantau dan dijaga dengan teliti. Meletakkan terowong di telinga anda hanyalah sebahagian dari cerita. Pada hari-hari awal, mereka mesti dirawat dengan antiseptik, menahan kesakitan yang berterusan dan mengalami keradangan telinga. Terowong di telinga mempunyai ciri lain: perlu memakai topi hampir sepanjang tahun, kerana cuping telinga membeku dengan cepat. Doktor mempunyai sikap negatif terhadap kesenangan bergaya, dan pakar dalam perubatan Cina tepat waktu, yang tahu berapa banyak titik penting di cuping telinga, hanya berjabat tangan dengan marah.

Pemula baru: bagaimana membuat terowong di telinga

Terowong di telinga hari ini adalah hiasan bukan sahaja untuk orang tidak rasmi, tetapi juga untuk fashionista yang keterlaluan, dan juga fashionista. Mereka digabungkan secara berkesan walaupun dengan kod pakaian pejabat, tanpa menimbulkan ketidakharmonisan yang tajam dalam gambar. Anda boleh membuat tusukan seperti itu sendiri, tanpa memerlukan bantuan pakar.

Kandungan artikel:

Penyediaan telinga untuk meregangkan cuping telinga

Pertama sekali, cari profesional yang berpengalaman dan berunding dengannya. Tuan akan menusuk telinga anda dalam keadaan steril dengan alat khas dan memasukkan anting-anting ke dalamnya, yang akan berada di telinga sehingga penyembuhan lengkap. Anda juga akan mendapat peregangan khas dari tuan yang boleh dibeli secara bebas.

Terdapat tiga cara untuk memasang terowong secara keseluruhan:

 • panjangan tusukan regangan
 • sayatan cuping telinga
 • mewujudkan lubang dengan pisau bedah pembedahan

Sambungan plastik sangat sesuai untuk terowong, kerana versi kayunya dapat dengan mudah menimbulkan tusukan

Setelah telinga sembuh, jangan tergesa-gesa untuk segera mendapatkan terowong besar - mulailah menggunakan peregangan, diameternya tidak melebihi tiga milimeter. Setelah memasukkannya ke telinga anda, putar peregangan pada tusukan setiap hari, dengan berhati-hati mendorong alat itu lebih jauh. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh merasa sakit. Lebih perlahan terowong membentang, bentuknya lebih halus dan simetris..

Masukkan terowong

Setelah pengembangan lubang di cuping mencapai tiga milimeter, masukkan terowong yang dipilih atau pasangkan diameter yang sama ke dalamnya. Untuk membuat telinga terbiasa dengan implan, dan cuping telinga tidak berkembang, pakai terowong selama seminggu, dan kemudian pergi ke peregangan dengan diameter yang lebih besar.

Ingin mendapatkan terowong sekarang? Jadikannya sebagai pilihan "cepat" di ruang tatu, di mana anda akan menoreh cuping telinga atau memotong bahagiannya dengan pisau bedah untuk dimasukkan ke dalam lubang palam

Pilih cara sebelumnya, lebih perlahan dan kurang menyakitkan? Terus mengikuti kelas induk. Apabila telinga telah beristirahat dan siap untuk meningkatkan lagi diameter terowong, masukkan peregangan besar ke dalam lubang dan kembangkan lubang lebih jauh tanpa mengeluarkannya selama seminggu lagi. Luangkan masa anda, berhati-hati dan berhemah. Sekiranya tusukan sakit, anda boleh melincirkannya dengan salap lidocaine atau novocaine.

Terowong berdiameter kecil

Kelebihan terowong kecil yang tidak dapat dipertikaikan adalah pertumbuhannya yang cepat dan bebas. Sekiranya anda takut berubah fikiran kemudian - pilihan ini sesuai untuk anda. Tanpa peregangan, terowong kecil dapat ditumbuhi dengan cepat, hanya meninggalkan bekas luka kecil di cuping telinga sebagai kenang-kenangan.

Terowong yang dibuat dengan peregangan, diameternya lebih dari satu sentimeter, harus dijahit oleh pakar bedah, kerana tidak akan tumbuh sendiri

Di samping itu, terowong kecil tidak akan menimbulkan pecahnya cuping. Anda boleh meregangkan tusukan yang segar, atau sudah lama boleh wujud - perkara utama adalah tidak membawa jangkitan dan tidak mendapat parut yang tidak estetik, bukannya hiasan yang bergaya. Peregangan lubang yang baru dibuat hanya dibenarkan setelah ia sembuh sepenuhnya, jadi bersabarlah dan bijak.

Sekiranya anda masih memutuskan untuk memotong lobus untuk mendapatkan terowong cepat, ingatlah bahawa terowong pembedahan sembuh lebih lama, dan risiko jangkitan di dalamnya jauh lebih tinggi. Operasi sedemikian dilakukan di bawah anestesia, secara eksklusif di ruang tatu khusus, kerana tuan yang tidak berpengalaman dapat merosakkan saraf di cuping telinga - dan akibat ini cukup berbahaya bagi kesihatan dan kesejahteraan anda..

Penjagaan Terowong yang betul

Tidak kira berapa diameter terowong anda - kecil atau besar - anda perlu menjaganya dengan berhati-hati dan teratur. Semasa penyembuhan tusukan segar, pastikan untuk merawat pembukaan terowong masa depan dengan antiseptik setiap hari.

Semasa memproses tusukan, jangan gunakan alkohol atau hidrogen peroksida, yang akan mengeringkan kulit dan menyebabkan keretakan di sekitar lubang

Dekorasi untuk terowong paling sesuai dipilih dari silikon, keluli pembedahan, akrilik atau polytetrafluoroethylene. Sehingga telinga sembuh sepenuhnya, jangan berenang di kolam dan takungan semula jadi di mana patogen mudah dijemput. Lubang, yang diameternya kurang dari lapan hingga sepuluh milimeter, akan sembuh sepenuhnya dalam empat hingga lima minggu.

Lebih baik tidur semasa peregangan terowong di bahagian belakang agar tidak merosakkan cuping telinga lembut yang terluka oleh peregangan

Juga, pastikan terowong tidak terkena apa-apa, jika tidak, anda akan merobek kulit dan ia harus dijahit. Selepas itu, bekas luka hodoh akan tetap ada di ingatan anda, yang akan sukar dikurangkan.

Terowong kecil dapat disembuhkan dengan sedikit campur tangan, setelah itu tidak perlu dijahit. Takik mikroskopik yang disapukan dengan jarum atau pisau bedah ke tepi tusukan akan membantu mempercepat prosesnya. Kulit mula tumbuh semula dengan lebih aktif, dan lubang mengetat lebih cepat. Prosedur ini paling baik dilakukan oleh profesional untuk melindungi diri anda dari kemungkinan masalah. Atau minta nasihat mengenai foto terowong melalui Internet, yang dilakukan oleh tukang tindik profesional.

Bagaimana terowong di telinga?

Adakah anda selalu mahu berbeza dari yang lain? Terbakar dengan keinginan untuk mempunyai gaya unik yang unik dan tiada tandingan anda? Adakah anda lebih setia menusuk? Dalam kes ini, anda tidak dapat membantu tetapi berminat dengan bagaimana terowong di telinga dibuat. Artikel ini akan mengkaji secara terperinci semua ciri teknologi menindik ini, dan juga menunjukkan kemungkinan akibat dan komplikasi..

Gaya di atas semua

Terowong di telinga sebenarnya adalah lubang yang paling biasa. Ukurannya boleh bervariasi dari satu dan bahkan hingga diameter lima sentimeter. Namun, perkara yang paling dahsyat di mata orang yang jahil adalah proses pembentukannya. Lubang paling kerap dibuat dengan cara meregangkan cuping telinga. Proses ini tidak boleh disebut tanpa rasa sakit. Dalam sebilangan besar kes, anestesia digunakan. Selepas, sebenarnya, pembentukan lubang, terowong logam ditumpangkan di atasnya. Hiasan sedemikian kelihatan sangat mengagumkan dan anda tidak akan berjaya menyedarinya..

Jenis tindik ini sangat popular di kalangan orang muda dari pelbagai budaya yang berbeza. "Tidak rasmi" adalah yang utama. Berpandukan prinsip utama "pemisahan dari orang ramai," mereka bahkan bersedia untuk tindakan radikal seperti itu.

Fesyen untuk menusuk diri bukan sahaja telinga, tetapi juga bahagian tubuh yang lain datang dari subkultur muzik Barat. Pada awal tahun 80-an, trend ini jelas diperhatikan terutama di kalangan pelakon gaya reggae. Di Rusia, fesyen untuk menusuk pelbagai bahagian badan telah berakar sejak kebelakangan ini.

Pada gilirannya, nenek moyang tradisi menusuk pelbagai bahagian tubuh adalah dan masih merupakan suku Kenya dan Indonesia. Sebagai tambahan kepada hiasan, lubang di telinga mereka mempunyai nilai praktikal yang penting: lebih senang membawa segala macam barang ke dalam lubang. Oleh itu, jenis menindik untuk negara-negara mundur adalah sejenis poket. Besarnya penarikan lobus itu sendiri juga memainkan peranan besar: semakin besar, wanita itu kelihatan lebih cantik dan semakin militan lelaki.

Di mana hendak bermula?

Mula-mula anda perlu memahami dengan jelas dan menjawab soalan anda sendiri: mengapa ini untuk saya? Sekiranya anda berhasrat untuk memberi kesan yang berkekalan pada rakan dan kenalan anda (anda pasti akan mencapainya), dan setelah beberapa bulan membuang perhiasan ini - akan lebih baik jika anda menolak idea tersebut. Ia memerlukan pengiraan sejuk. Sekiranya anda merancang untuk melakukan ini untuk diri sendiri dan beberapa kepercayaan peribadi anda - anda boleh mencuba. Jika tidak, anda perlu menjahit terowong di telinga anda, terutamanya jika ia besar. Ini hampir selalu memerlukan pembentukan bekas luka yang akan kekal bersama anda seumur hidup.

Lubang telinga yang sangat bergaya boleh menjadi sangat kecil dan hampir tidak ketara, dan sangat besar. Ukuran terowong terkecil bermula pada beberapa milimeter dan diakhiri dengan lubang sebenar hingga diameter 50 mm. Selalunya orang yang ingin membuat hiasan sedemikian untuk diri mereka memilih salah satu ukuran standard dari 8 hingga 40 mm.

Di wilayah negara kita, anda boleh membeli terowong kecil hingga 30 mm. Sekiranya anda mahukan tong sampah sebenar, anda perlu memesan terowong dengan diameter besar hanya di luar negara.
Terowong di telinga terlalu banyak bergantung pada lubang yang dibuat. Untuk memilih pilihan yang paling sesuai untuk diri sendiri, anda perlu memahami satu nuansa penting - semakin kecil lubang di telinga yang anda buat, semakin cepat ia akan tumbuh jika anda menolak tindikan seperti ini.

Lubang kecil (hingga 1 cm) dapat tumbuh sendiri dengan cepat tanpa meninggalkan jejak. Lebih banyak terowong juga akan berlarutan, tetapi ia akan meninggalkan memori yang "menyenangkan" dalam bentuk bekas luka. Terowong besar adalah perkara lain. Mereka tidak akan sembuh sepenuhnya dan yang pasti selepas mereka akan ada parut besar.

Oleh itu, jika anda memutuskan untuk membuat hiasan seperti itu, kami mengesyorkan anda memulakannya terlebih dahulu dengan ukuran minimum. Untuk memilih terowong, anda juga harus warna yang bijaksana. Malah hitam kecil dapat dilihat dari jauh.

Bagaimana terowong di telinga: teknik asas

Fahami kebenaran yang penting: tidak semestinya disyorkan untuk membuat terowong sendiri! Dalam kes ini, terdapat risiko jangkitan yang tinggi, akibatnya anda pasti tidak akan gembira. Di dunia moden, terowong tidak menjadi masalah bagi salun menindik. Beralih kepada pihak berkuasa yang serupa, anda akan ditawarkan berbagai pilihan jenis tindik ini untuk setiap selera dan warna. Secara umum, terowong dapat dibuat dengan beberapa cara, yaitu:

 • Dengan mengembangkan tusukan lobus;
 • Dengan memotong lobus;
 • Menggunakan pisau bedah (teknologi ini juga disebut meninju);

Cara meregangkan terowong di telinga anda boleh anda baca di bawah. Perkara utama adalah tidak tergesa-gesa dan memilih pilihan yang lebih sesuai untuk diri sendiri, mungkin yang paling hemat. Teknik pertama mungkin sesuai untuk pesakit. Pertama, cuping telinga ditusuk, selepas itu secara perlahan dan secara metodis diregangkan. Kelebihan besar kaedah ini adalah lebih mudah bagi seseorang untuk menentukan ukuran akhir terowong daripada kaedah lain.

Setelah tuan menusuk cuping, dia memasukkan anting-anting ke dalamnya. Kemudian, setelah penyembuhan luka, penyebar khas dimasukkan. Diameternya tidak melebihi 2 mm. Setelah beberapa lama, ada pengembang lain, sudah lebih besar. Proses ini diikuti sehingga anda mendapat diameter terowong yang anda mahukan. Sudah tentu, setiap langkah memakai expander melibatkan menjaga kebersihan telinga dan kebersihan. Dengan regangan seperti ini, bersiaplah untuk kesakitan yang stabil dan kerap. Bagaimana lagi? Kecantikan memerlukan pengorbanan. Namun, setelah beberapa bulan anda dapat menikmati hasil dari semangat anda.

Bagaimana membuat terowong di telinga menggunakan sayatan di lobus? Teknik ini cukup mudah dan pantas, tetapi sangat menyakitkan. Ia sesuai untuk orang-orang yang yakin dengan ukuran terowong dan ingin mendapatkannya dalam beberapa hari. Walau bagaimanapun, kaedah ini jarang berlaku..

Kaedah yang terakhir dicirikan oleh bahaya yang melampau dan risiko merobek cuping. Walau bagaimanapun, perlu jika seseorang telah menyatakan hasrat untuk membuat terowong yang sangat besar. Lobus dipotong dengan pisau bedah. Prosedur ini dilakukan hanya dengan anestesia dan di salun khas! Lebih-lebih lagi, jika anda ingin mengembalikan keseluruhan lobus anda, anda hanya perlu menjahitnya. Dia tidak akan dapat berkembang sendiri.

Akibat dari terowong di telinga: apa yang perlu anda ketahui terlebih dahulu

Oleh itu, anda menjadi pemilik hiasan yang asli dan mewah seperti itu! Walau bagaimanapun, anda mempunyai beberapa pilihan keselamatan tambahan. Mereka harus diingat, mereka mesti dipatuhi..

Setiap hari, terowong dan telinga harus dicuci bukan hanya dengan air bersih, tetapi juga dengan antiseptik sehingga sembuh sepenuhnya. Terowong kecil sembuh selama beberapa minggu.
Cukup banyak orang yang membuat terowong mengatakan bahawa pada peringkat awal adalah perlu untuk selalu memakai topi di kepalanya. Jika tidak, telinga sangat sejuk walaupun dalam cuaca yang agak panas. Ini sudah penuh dengan selsema yang kerap..

Kesan terowong di telinga boleh menjadi yang paling tidak dapat diramalkan. Bahaya utama adalah penumpukan bahagian dalam lobus. Anda tidak boleh melakukannya tanpa antiseptik terkuat.

Antara kesan sampingan yang lain, perlu diserlahkan rasa gatal yang tidak dapat ditoleransi, pembentukan lepuh, dan dalam beberapa kes sepsis. Sudah tentu, semuanya bergantung pada setiap orang dan tubuhnya, tetapi dalam keadaan apa pun, sebelum anda membuat terowong, anda perlu berjumpa doktor.

lihat juga

Siapa dan mengapa korset menindik?

Klasifikasi, ciri, petua, cadangan penjagaan.

Terowong di telinga

Harga atas permintaan

Terowong adalah jenis menindik ketika anting-anting besar dengan lubang di tengahnya dimasukkan ke dalam telinga. Diameter lubang yang paling popular ialah 10 mm, tetapi mungkin lebih besar.

Perhiasan seperti itu pasti menarik perhatian - sesetengah orang sangat menyukainya, seseorang menolaknya, tetapi pasti tidak acuh tak acuh.

Terdapat dua cara memasang terowong. Dalam kes pertama, penindik menusuk dan kemudian memasukkan pengembang ke dalamnya, yang secara beransur-ansur meregangkan lobus ke ukuran yang diinginkan. Ini memerlukan masa, jadi tidak semua orang memilih teknik seperti itu. Pilihan kedua lebih pantas dan lebih radikal. Di cuping telinga, sayatan dibuat dengan pisau bedah dengan ukuran diameter perhiasan yang diinginkan.

Cara membuang terowong di telinga

Fesyen berubah dengan pantas, setelah memakai terowong, anda mungkin perlu menyingkirkan lubang di cuping telinga. Terdapat kesan lain dari terowong selain penampilan yang tidak estetik dari lobus yang diregangkan:

 • "Blowout" - pertumbuhan pada lobus di sekitar salah satu sisi terowong, muncul ketika kulit diregangkan terlalu cepat;
 • parut keloid - pertumbuhan kasar tisu penghubung;
 • pecah cuping telinga;
 • tindak balas alahan terhadap bahan dilator atau jangkitan cuping telinga.

Menghilangkan kesan memakai terowong secara berkesan adalah mungkin dengan kaedah pembedahan - menjahit terowong. Beberapa studio menindik menawarkan perkhidmatan menjahit terowong. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan nasihat yang kompeten, bantuan perubatan yang berkelayakan dan mengelakkan komplikasi, disarankan untuk berjumpa pakar bedah di pusat perubatan berlesen.

Lubang kecil di telinga dengan diameter hingga 1 cm sembuh, sebagai peraturan, dengan sendirinya. Hingga 3-4 cm - sembuh dengan pembentukan parut. Mengetatkan terowong berdiameter lebih besar dengan kaedah rumah bermasalah, tetapi anda sedikit dapat mengurangkan ukuran lubang dan meningkatkan keanjalan kulit.

 • Tanggalkan hiasan, cuping yang diregangkan dapat dikurangkan dengan ketara setiap hari.
 • Pasang terowong atau palam dengan diameter lebih kecil dan pakai selama 3-7 hari. Perhiasan harus dikurangkan secara beransur-ansur - kira-kira 1 mm pada satu masa, jika tidak, mereka akan jatuh dari telinga.
 • Terus mengurangkan ukuran terowong secara beransur-ansur hingga Anda beralih ke 20G (0,812 mm), yang sesuai dengan anting-anting biasa. Pada masa yang sama, pelincirkan cuping telinga dengan minyak secara berkala sehingga kulit menjadi lebih anjal dan menguncup lebih cepat..

Prosesnya akan memakan masa beberapa bulan, tetapi ini adalah pilihan yang paling lembut dan tidak menyakitkan untuk membetulkan kecacatan. Urut lobus secara berkala, gosokkannya.

Nasihat! Ada yang mengesyorkan menggunakan krim untuk buasir dan bukannya minyak. Ia melegakan kesakitan dan mempercepat pengecutan kulit..

Pada akhirnya, anda boleh menanggalkan perhiasan dan membilas lobus dengan lembut dengan chlorhexidine atau miramistin. Jangan gunakan antiseptik yang mengandungi alkohol, ikuti arahan doktor.

Pembedahan cuping telinga selepas terowong

Operasi yang dilakukan untuk membetulkan cuping telinga disebut otoplasti. Tujuannya bukan hanya untuk menjahit lubang, tetapi mengembalikan telinga ke bentuk yang betul, memulihkan segmen yang rosak atau hilang.

Jahitan lubang selepas terowong telinga dilakukan dalam beberapa kes:

 • Parut yang membetulkan bukan hanya setelah menusuk yang tidak berjaya, tetapi juga kecederaan.
 • Penghapusan terlalu banyak cuping telinga selepas anting-anting. Perhiasan meregangkannya, kerana cuping terdiri dari tisu dan kulit adiposa, yang mempunyai had keanjalan semula jadi. Peregangan bukan hanya dari terowong, tetapi juga dari anting-anting biasa yang terlalu berat.
 • Jurang di tempat memakai barang kemas.

Bagaimana penjahitan telinga dilakukan selepas terowong?

Prosedurnya secara teknikal serupa dengan memperbaiki cuping telinga yang koyak. Operasi dilakukan secara rawat jalan, dilakukan di bawah anestesia tempatan. Masa - dari setengah jam hingga satu jam. Doktor mengeluarkan kulit di sekitar perimeter lubang, dan kemudian menjahit tepi. Selepas operasi, parut mungkin kekal, yang secara beransur-ansur akan hilang. Sekiranya ini tidak berlaku, anda boleh melakukan operasi kedua untuk membetulkan parut.

Sekiranya cuping panjang dan meregang, kulitnya menipis, dan lapisan lemak hampir tidak ada, maka lobus mesti dibentuk semula. Untuk melakukan ini, tisu berlebihan dikeluarkan, kemudian pakar bedah membentuk lobus dari kepingan kulit dan tisu adiposa.

Sebelum prosedur, anda perlu melawat THT dan ahli terapi, menjalani ujian air kencing dan darah.

 • diabetes;
 • kehamilan dan penyusuan;
 • gangguan pendarahan;
 • jangkitan umum di dalam badan;
 • keradangan di telinga;
 • kecenderungan kulit untuk membentuk parut keloid;
 • haid.

Penyembuhan lengkap berlaku selepas 2-2.5 bulan. Selepas itu, anda boleh menusuk semula.

Terowong di telinga: jenis, kaedah menarik, komplikasi

Terowong di telinga adalah salah satu jenis tindikan dan dilakukan di salun kosmetik khusus untuk pelanggan berusia lebih dari 18 tahun. Buat terowong di cuping telinga dan di bahagian dalam auricle.

Terdapat cara untuk meregangkan terowong yang mudah anda lakukan sendiri.

Apa yang perlu anda ketahui mengenai pemeliharaan telinga

Banyak ujung saraf, cabang, simpul, jaringan mengepang semua struktur telinga dalam dan luar, memberikan fungsi yang paling penting - pendengaran.

Struktur saraf ini tidak terpisahkan, saling berkaitan. Cabang saraf vagus, trigeminal, muka sesuai untuk auricle.

Masing-masing menghidupkan bukan sahaja telinga, tetapi juga organ lain:

 • saraf vagus - otot faring, laring, esofagus, jantung, terlibat dalam rembesan perut;
 • saraf muka - menyediakan otot ekspresi wajah, mengambil bahagian dalam rembesan kelenjar air liur;
 • saraf trigeminal - bertanggungjawab terhadap kepekaan wajah.

Pencucian telinga yang tidak berjaya dapat mempengaruhi fungsi sistem holistik ini, menyebabkan kekejangan otot, mengubah kepekaan kulit.

Komplikasi biasa menindik telinga

 • Lumpuh muka;
 • bengkak tulang rawan telinga;
 • masalah pendengaran.

Terowong Earlobe

Lebih baik menarik terowong di salun kecantikan yang pakar dalam kaedah menindik ini. Prosedur ini dapat dilakukan secara bebas, untuk mengetahui cara membuat terowong di telinga, tidak sukar walaupun bagi orang awam.

Untuk bekerja, anda memerlukan:

 • tanda regangan khas;
 • sapu kapas;
 • krim bayi;
 • Larutan hidrogen peroksida 3%;
 • klorheksidin;
 • terowong atau palam sisipan padat.

Mereka menarik terowong menggunakan tusukan yang ada di telinga. Cuping telinga dan regangan dirawat dengan heksidin dan peregangan dimasukkan ke dalam tusukan.

Anda boleh meregangkannya dengan perlahan, meningkatkan diameter terowong sebanyak 1 mm setiap hari, selama seminggu anda mendapat terowong dengan diameter 7 mm. Anda boleh meregang dengan cepat, tetapi dalam kes ini, pembengkakan lobus lebih ketara dan kemungkinan komplikasi lebih tinggi.

Untuk memperluas terowong, mereka juga menggunakan pengembang silikon. Sebahagian pelek bahagian dalam dapat dipotong sehingga kemudian lebih senang ditanggalkan.

Silikon sering menyebabkan komplikasi, telinga menjadi meradang, nanah dikeluarkan. Dalam kes ini, silikon diganti atau sekumpulan keluli pembedahan atau pengembang akrilik segera digunakan..

Regangan atau dilator di telinga menyebabkan bengkak, kemerahan, sakit.

Rata-rata, mereka pergi dengan pengembang selama 2 hari atau lebih sehingga pembengkakan lobus reda, setelah itu terowong atau palam dimasukkan ke dalam lubang yang diregangkan.

Agar telinga tidak berbuih, ia dirawat setiap hari dengan chlorhexidine.

Kaedah Regangan

 • Menumbuk;
 • meregangkan air kencing dengan berat;
 • gunakan pita teflon.

Semasa menumbuk, diameter yang dikehendaki dipotong dari lobus di bawah anestesia tempatan dengan pisau bedah bulat khas. Prosedur ini dilakukan oleh pakar bedah atau pakar di salon kecantikan. Kaedah ini memerlukan penjagaan khas selepas pembedahan, penghilang rasa sakit dalam tempoh selepas operasi..

Cara lain untuk meregangkan terowong adalah dengan menggantung barang dari cuping telinga. Proses ini memakan masa dan tidak popular..

Cara lain untuk mengembangkan terowong secara beransur-ansur adalah dengan menggunakan pita teflon. Dengan membungkus beberapa lapisan pada hiasan, anda secara beransur-ansur dapat meningkatkan diameter lubang ke ukuran yang diinginkan.

Kelemahan kaedah ini adalah ketidakseimbangan lubang yang dihasilkan di cuping telinga. Untuk menjadikannya halus, disarankan untuk menggunakan set pengembang khas dengan diameter yang berbeza.

Komplikasi

Penjagaan yang tidak betul dan cuai menyebabkan komplikasi. Sebahagian daripadanya mudah dihilangkan, dalam kes sukar, anda harus menggunakan bantuan pakar bedah.

Mengupas cuping telinga

Pengelupasan kulit di sekitar terowong mungkin disebabkan oleh bahan hiasan. Dalam kes ini, hiasan diganti.

Bahan yang sesuai adalah keluli atau kayu, kulit cuping telinga dirawat dengan chlorhexidine, dilincirkan dengan minyak pokok teh.

Blowout - pertumbuhan pada cuping

Dengan peregangan lobus yang cepat di salah satu sisinya, pertumbuhan kulit yang tidak estetik terbentuk - letupan.

Dalam kes ini, yang terbaik adalah mengunjungi pakar bedah, dia akan menghilangkan pertumbuhan ini dengan anestesia tempatan. Sekiranya pertumbuhannya kecil, proses peregangan terowong dapat dilanjutkan setelah 5-6 bulan.

Peregangan mestilah Teflon atau keluli. Akrilik dan silikon tidak dapat digunakan, mereka boleh menyebabkan keradangan dan pembentukan semula letupan.

Jangkitan cuping telinga

Luka terbuka di cuping telinga menjadi syurga sebenar bagi mikroflora patogen. Pembengkakan tisu, demam dan aliran darah ke tempat tusukan menjadi kaldu nutrien untuk jisim bakteria, kulat mikroskopik.

Dengan latar belakang penurunan imuniti, diabetes, koloni mikroorganisma secara aktif membiak. Jangkitan boleh mengakibatkan rawatan antibiotik yang berpanjangan atau bahkan penyingkiran bahagian cuping telinga.

Pembentukan keloid

Dengan terowong yang cepat, pertumbuhan tisu penghubung kasar kadang-kadang terbentuk - keloid.

Secara luar, keloid kelihatan agak tidak rapi, terbentuk pada orang yang cenderung dengan formasi seperti itu. Keloid akan dikeluarkan oleh pakar bedah plastik.

Alahan terhadap bahan

Masalah semasa meregangkan terowong boleh menjadi alergi terhadap bahan pengembang. Dengan reaksi alergi, edema tidak mereda. Perbezaan antara alahan dan jangkitan telinga adalah ketiadaan nanah. Dalam kes ini, pengembang diganti, memilih bahan lain.

Cuping telinga koyak

Peregangan telinga yang cepat boleh menyebabkan:

 • pecah cuping telinga;
 • nekrosis tisu.

Telinga yang terkoyak dengan peregangan cepat ditutup oleh pakar bedah otolaryngolog. Jauh lebih sukar untuk mengatasi nekrosis tisu cuping telinga. Fenomena ini berlaku apabila peredaran darah dalam air kencing terganggu..

Pengambilan nutrien yang tidak mencukupi dalam tisu menyebabkan kematian sel individu terlebih dahulu, dan kemudian ke seluruh cuping telinga. Ini jarang berlaku, tetapi masalah ini hanya dapat diatasi secara pembedahan dengan membuang tisu nekrotik (mati)..

Kadang-kadang pecah cuping telinga digunakan untuk meletakkan barbel. Ia benar-benar kelihatan asli dan tidak dapat dilupakan..

Kebolehbalikan terowong

Sangat mudah untuk membuang terowong jika anda mahu. Lubang kecil di telinga dengan diameter hingga 1 cm sembuh secara bebas jika luka tidak dijangkiti. Terowong dengan diameter 1 cm hingga 3-4 cm tumbuh dengan pembentukan parut. Lubang yang lebih besar dijahit oleh pakar bedah.

Sekiranya jahitannya kasar, ia akan diperbaiki dengan mudah oleh pakar dalam pembedahan plastik. Kedua-dua operasi ini dilakukan di bawah anestesia tempatan..

Terowong di rawan cangkang telinga luar

Di tulang rawan auricle, terowong tidak ditarik, tetapi ditebuk dengan pisau bedah bulat. Menyembuhkan terowong di tulang rawan auricle hingga satu setengah tahun.

Terowong di rawan menembus di bahagian dalam cangkang di sekitar saluran telinga, serta di bahagian atas dan bawah pelindung telinga luar.

Jenis tindikan ini mempengaruhi pendengaran, terutamanya jika perhiasan besar digunakan dan dipasang dekat dengan saluran telinga..

Ciri menusuk tulang rawan adalah kesukaran memulihkan integriti telinga.

Peraturan Penjagaan Terowong

Adalah perlu untuk menjaga telinga setiap hari, telinga yang diabaikan mengancam keradangan, nekrosis tisu. 3 minggu pertama, sehingga luka sembuh, anda harus berhati-hati. Jangan bakar luka dengan yodium, alkohol.

Rambut, topi, telefon tidak boleh menyentuh telinga yang dicucuk semasa perbualan.

Perhiasan pertama tidak boleh berwarna perak, lingkaran gelap akan tetap berada di luka.

Pada tanda-tanda awal keradangan, anda tidak boleh mengubati diri sendiri, tunggu sehingga "ia hilang", anda perlu segera melawat ahli otolaryngolog. Doktor ENT akan memberi cadangan bagaimana merawat terowong dengan betul.

Sekiranya tidak ada keradangan 3-4 hari selepas tusukan, penjagaan harian dipermudahkan.

Setiap pagi selepas mencuci atau mandi mesti:

 • lembapkan bulu steril dengan garam fisiologi, tetapkan cuping telinga;
 • bersihkan saluran dengan memutar hiasan di terowong;
 • sapukan minyak pokok teh atau lavender ke lobus;
 • basah dengan serbet, keluarkan lebihan minyak dari cuping.

Mencuba untuk meramalkan fesyen remaja sama sukarnya dengan membuat ramalan cuaca. Fesyen untuk perhiasan boleh berubah, berubah-ubah. Hanya diketahui dengan pasti bahawa selagi fesyen remaja ada, pakar bedah tidak akan kekal tanpa kerja.

tatufoto.com

Dari bahan tersebut, anda akan mengetahui perkara yang paling penting mengenai cara membuat terowong di telinga anda, anda boleh membaca mengenai ciri dan pilihan prosedur, melihat foto dan pilihan perhiasan untuk telinga.

Bagaimana terowong di telinga - perkara yang paling penting

Terowong adalah lubang di lobus berdiameter 1 hingga 5 cm, yang diperoleh dengan peregangan perlahan dan panjang, atau dengan memotong langsung lubang diameter yang diinginkan oleh pakar bedah.

Anda sudah boleh membuat terowong di lobus dari lubang yang ada menggunakan alat pengembangan khas yang boleh dibuat dari baja pembedahan, emas, perak, titanium, tetapi bukan plastik atau silikon..

Semasa bekerja, cuping telinga dan dilator mesti dirawat dengan antiseptik. Seterusnya, pengembang dimasukkan ke dalam lubang, dan diameter lubang meningkat sebanyak 1 mm setiap hari. Peregangan lebih cepat boleh menyebabkan pembengkakan cuping telinga dan komplikasi lebih lanjut, seperti kehilangan pendengaran, dan dalam keadaan terburuk, kelumpuhan saraf muka.

Sebelum bengkak reda dan kemerahan berlalu, pengembang tidak dikeluarkan dari lobus dan perhiasan tidak dimasukkan. Agar lobus tidak berpenyakit, lubang mesti dirawat dengan antiseptik setiap hari, misalnya, klorheksidin.

Kaedah Regangan

Contohnya, menumbuk, yang dilakukan dengan anestesia tempatan, sedangkan diameter ukuran yang tepat dipotong dengan pisau bedah di cuping telinga.

Terowong juga dibuat menggunakan pita teflon. Jumlah yang diperlukan adalah luka pada hiasan, semakin meningkatkan jumlah lapisan dan dengan itu diameter lubang. Tetapi kaedah ini tidak berkesan, kerana memungkinkan untuk memperoleh lubang yang tidak seimbang di lobus. Oleh itu, masih lebih baik beralih kepada pengembang khas.

Kemungkinan komplikasi

Dengan penjagaan yang tidak betul, komplikasi berikut mungkin berlaku..

 • mengelupas cuping telinga, yang boleh menyebabkan perhiasan diperbuat daripada bahan yang tidak sesuai. Dalam kes ini, perhiasan digantikan dengan perhiasan yang dibuat dari bahan lain, dan lubang di lobus dirawat dengan antiseptik, seperti klorheksidin atau hidrogen peroksida.
 • Pertumbuhan tidak estetik pada cuping. Ia mungkin muncul kerana peregangan lobus yang terlalu cepat. Pertumbuhan ini mudah dihilangkan dengan campur tangan pembedahan..
 • Jangkitan Lubang di lobus mungkin mulai membara, dan sekiranya imuniti melemah, anda mungkin perlu menjalani rawatan antibiotik.
 • Reaksi alahan terhadap bahan dari mana hiasan dibuat. Sekiranya cuping membengkak sahaja tetapi tidak berbuih, maka hanya mengganti satu perhiasan dengan yang lain yang diperbuat daripada bahan lain akan membantu..

Penjagaan Terowong

Penyelenggaraan terowong setiap hari harus sangat teliti dan berhati-hati. Pada bulan pertama, tidak disyorkan untuk merawat lobus dengan iodin atau hijau atau alkohol yang cemerlang. Juga tidak digalakkan menyentuh luka dengan rambut atau topi, menggosoknya, menggunakan perhiasan perak. Sekiranya lubang itu meradang dalam sebulan, maka anda harus segera berjumpa doktor, jika semuanya sembuh tanpa radang, maka rawatan harian sudah dapat dipermudah.

Setiap hari selepas mencuci atau mandi, anda mesti:

 1. Anda perlu melembapkan sepotong kapas kapas yang steril dalam larutan natrium klorida berair 0.9% dan tekan ke lobus
 2. Gulung perhiasan dengan lembut, sehingga membersihkan lubang.
 3. Seterusnya, perlu memproses minyak pokok teh di lobus, dan membuang sisa-sisa dengan berhati-hati dengan serbet

Seperti yang anda lihat dari keterangan, tidak sukar untuk membuat terowong dan menjaganya, ikuti cadangannya.

Perlu diingat bahawa membuang terowong jika perlu tidak begitu sukar. Contohnya, terowong kecil tumbuh sendiri, tetapi lubang dengan diameter kira-kira 4 cm atau lebih dijahit di klinik.

Bagaimana terowong di telinga - contoh foto dari 03/13/2017

Tonton video:

Disediakan oleh: dongeng1908 (Elena Lebedeva)

Terowong di telinga tidak membesar

Sekarang jenis menindik yang melampau - terowong - menjadi lebih bergaya. Ini adalah prosedur di mana cuping telinga mengembang dan "lubang" terbentuk. Terdapat pendapat bahawa, jika dikehendaki, semuanya akan sembuh. Dalam temu bual dengan Pravde.Ru, doktor kategori tertinggi Igor Orlov membantah perkara ini.

- Dari sudut perubatan, terowong berbahaya. Ini adalah kecederaan di mana cuping telinga melebar. Prosedur ini dilakukan dengan alat khas - pengembang, kemudian anting-anting dimasukkan, dan lubang menjadi kelihatan. Semasa anda menembak terowong, ia tetap ada. Sekiranya pada mulanya lubang itu kecil, maka ia boleh tumbuh secara berlebihan. Tetapi jika lubang itu besar, maka bekas luka akan tetap ada.

- Apakah jenis tindikan lain yang anda anggap berbahaya??

- Mencucuk kening. Banyak kapal dan saraf trigeminal melintas di kawasan ini. Sekiranya kapal rosak, hematoma muncul, kerana jangkitan merebak dengan cepat ke tisu subkutan. Lebih tidak menyenangkan, jika sarafnya terjejas, maka seluruh wajah boleh condong. Selalunya masih ada bekas luka, yang terlalu sedikit orang yang suka. Bagaimanapun, wajah adalah bahagian terbuka badan, dan bekas luka akan kekal seumur hidup.

Mencucuk alat kelamin lebih berbahaya. Ini adalah zon yang banyak dibekalkan dengan darah. Sekiranya anda menebuk klitoris pada wanita, maka anda boleh merosakkan arteri dan menyebabkan pendarahan. Bahkan ada kemungkinan kematian. Semasa hubungan seksual, selaput lendir terluka, yang meningkatkan risiko jangkitan. Ia berlaku bahawa bentuk parut dan ubah bentuk berlaku di zon ini. Sekiranya terdapat keradangan, maka parut dapat tetap cukup besar, yang kemudian akan mempengaruhi kesuburan.

Dengan tindikan lidah juga, perkara menjadi rumit. Terdapat cukup jangkitan di mulut saya, dan kemudian terdapat hiasan. Oleh itu, kelenjar getah bening boleh menjadi radang. Dua arteri dan urat berlalu di bawah lidah. Sekiranya mereka rosak, pendarahan teruk berlaku, dari mana seseorang boleh mati. Selalunya terdapat masalah dengan gigi, kerana hiasan menyentuh enamel gigi.

- Ternyata menusuk pusar lebih selamat?

- Ya betul. Piercing - tusukan subkutan yang tidak menyakitkan otot. Di kawasan pusar "di permukaan" kulit tidak ada titik berbahaya. Di cuping telinga mereka, tetapi tidak penting, misalnya, titik mata. Sekiranya anda membuat tusukan dengan tidak betul, penglihatan anda mungkin merosot. Walau bagaimanapun, anda boleh mencapai kesan sebaliknya, jika ini dilakukan oleh pakar.

- Langkah berjaga-jaga apa yang harus dipatuhi?

- Anda tidak boleh melakukan apa sahaja! Lebih baik memilih salun yang memberi keyakinan. Apabila anda sampai di sana, perhatikan bagaimana prosedur itu sendiri dijalankan. Terdapat syarat tertentu yang mesti dipatuhi oleh setiap pakar. Menusuk mana-mana bahagian badan, kecuali cuping telinga, dilakukan di bawah anestesia tempatan. Penting untuk mengetahui bahawa anda tidak alah terhadap ubat tersebut.

Segala-galanya harus dilakukan dalam keadaan steril dan dengan alat pakai buang, dan anting-anting itu sendiri harus ditutup autoklaf atau antiseptik. Pastikan untuk menggunakan perhiasan individu, ia tidak boleh diterima walaupun tidak dicuba oleh orang lain. Laman tusukan itu sendiri juga perlu dibasmi kuman. Apabila semuanya selesai dan anting-anting dipasang, tempat ini ditutup dengan kain steril selama dua jam. Dan sudah di rumah, pelanggan memproses tusukannya sendiri. Sebagai peraturan, ubat untuk ini diberikan kepadanya di salun.

Benamkan "Pravda.Ru" dalam aliran maklumat anda jika anda ingin menerima komen dan berita operasi:

Tambahkan Pravda.Ru ke sumber anda di Yandex.News atau News.Google

Kami juga akan gembira melihat anda di komuniti kami di VKontakte, Facebook, Twitter, Odnoklassniki.

Fesyen terowong baru membawa penderitaan yang mengerikan demi kecantikan yang meragukan

Anak-anak lelaki itu menoleh ke belakang, dan cinta muncul dalam hidupnya. Karina yang berusia 15 tahun kini sukar dilewatkan. Di tubuhnya, besi hampir satu paun, dan di telinganya terdapat lubang nyata seukuran nikel Soviet. Mereka dipanggil terowong. Ia bergaya dan sejuk. Dalam bulatan tertentu.

Karina Akhaltseva: "Menarik terowong, terasa sakit yang berterusan, telinga membakar, membengkak. Kemudian kesombongan itu membuat anda bertahan dan sekarang anda mempunyai tusukan, dan anda kelihatan cantik".

Terowong tidak mudah. Telinga harus diregangkan perlahan-lahan, untuk jangka masa yang panjang. Untuk sesi tidak lebih daripada 5 milimeter. Mustahil untuk meregangkan lubang dengan ukuran sedemikian sehingga jalan dapat dilihat melaluinya. Ia masih perlu dipotong. Terowong tidak menyetujui ruang tatu ini. Tetapi mereka melakukannya. Memburu lebih dari sekadar penawanan - mereka akan menolak di sini, mereka akan pergi ke tukang atau mereka akan mengoyakkan telinga mereka.

Yang membuat sekurang-kurangnya satu tusukan menjadi pelanggan tetap. Saya mahukan semua terowong baru dan sensasi baru.

Alexander Kunikov: "Saya sangat menyukai prosesnya sendiri. Saya merasakan lubang itu lebih besar".

Terowong atau lubang di telinga datang kepada kami dari Amerika Syarikat pada pertengahan tahun 90an. Dan di sana berhijrah dari Kenya, Malaysia, Indonesia. Di banyak suku, cuping telinga yang diregangkan pada wanita adalah standard kecantikan, pada lelaki - petunjuk keberanian.

Melakukan tusukan menjadikannya mudah dicucuk - doktor memberi amaran, rumah tatu biasa mengetahui perkara ini. Jarum yang tidak steril, hepatitis, HIV, dan setelah terowong ukuran dan bentuk air kencing sebelumnya tidak dapat dilihat sebagai telinga mereka. Pakar bedah plastik mengatakan bahawa dalam beberapa tahun, hobi pemuda baru akan menambah pekerjaan mereka. Fesyen akan berlalu, tetapi bekas luka dan terowongan akan tetap ada.

Terowong Earlobe

Fesyen moden sering kali tidak hanya mengejutkan, tetapi juga mengejutkan orang lain. Perkara yang tidak dilakukan orang untuk membuat gambar individu: tatu, potongan lidah, dan lain-lain. Tetapi yang paling popular adalah terowong di telinga - tindikan melampau yang direka untuk menarik dan memukau. Pada masa yang sama, banyak yang bersaing dengan siapa yang dapat meregangkan cuping dengan memasukkan piring dan piring penuh ke dalam lubang yang terbentuk.

Tetapi adakah hiasan seperti itu sederhana, tidak menyakitkan dan selamat? Sebenarnya, persoalannya kontroversial dan bergantung pada kaedah membuat dan meregangkan lubang, ukurannya dan seberapa baik permukaan luka dijaga..

Dari mana terowong itu datang

Tempat kelahiran perhiasan ini adalah Afrika. Di sanalah suku-suku menggunakan sebutan yang serupa sejak zaman primitif. Tetapi pada masa itu, seperti kebangsaan Afrika moden, terowong di telinga adalah kaedah untuk menekankan status seseorang, untuk memperhatikan bahawa dia melewati ritus inisiasi, dan bukan aksesori sederhana.

Ketika orang bergerak ke seluruh dunia, tindikan jenis ini bergerak ke Eropah. Di sana, suku dari India moden dan Indonesia secara aktif menggunakan terowong untuk tujuan yang dimaksudkan. Ini adalah contoh bahawa tradisi dan akar memakai perhiasan seperti itu pada masa kini dipulihkan. Jadi, ada suku-suku Indonesia yang jauh dari peradaban, dan masih menggunakan terowong untuk menekankan status.

Dengan berkembangnya tindikan dalam masyarakat moden, menjadi sukar bagi banyak pemilik telinga dan tatu beberapa lubang untuk menonjol dari warna kelabu, kerana dengan perhiasan badan anda sendiri, anda tidak akan mengejutkan sesiapa pun dan tidak akan mengejutkan anda. Oleh itu, ekstremis mula mencari sesuatu yang baru dan khayalan yang menarik..

Terowong di cuping telinga telah menjadi perkara baru. Mereka mengejutkan orang ramai dan relatif tidak rumit dalam pengeluaran. Sudah cukup untuk menggunakan alat pembedahan sederhana atau jarum dan alat pengembang standard.

Kaedah penciptaan

Membuat terowong lebar di cuping telinga agak sukar. Anda memerlukan masa berbulan-bulan untuk meregangkan lubang ke ukuran yang diinginkan dan lautan kesabaran, kerana kesakitan pasti akan berlaku.

Oleh itu, para pakar telah mengembangkan beberapa cara untuk membuat bukaan utama di cuping telinga, bergantung pada tujuan anda:

 1. Tusukan.
  Untuk melakukan ini, gunakan jarum standard untuk menusuk telinga. Tetapi pengembang kecil dimasukkan ke dalam lubang yang dihasilkan, yang meregangkannya. Pada masa yang sama, terowong kecil, tetapi jika dikehendaki, secara beransur-ansur meningkatkan diameter elemen tegangan, anda dapat meningkatkannya. Kaedah membuat tusukan ini sangat menyakitkan, kerana lobus sangat bengkak dan sakit kerana tekanan berterusan. Tetapi proses penyembuhannya lebih sederhana dan selamat..
 2. Sayatan pisau bedah.
  Ini adalah prosedur pembedahan di mana sayatan dibuat dengan instrumen. Ini adalah kaedah untuk orang yang tidak sabar, akibatnya anda segera mendapatkan terowong dengan ukuran yang tepat. Tetapi penyembuhan dapat ditangguhkan, dan rasa sakitnya jauh lebih tinggi daripada dengan tusukan. Pakar tidak mengesyorkan melakukan manipulasi seperti ini jika memungkinkan untuk meregangkan lobus.
 3. Menumbuk atau melecur.
  Prosedur ini sangat jarang dilakukan. Potongan pembedahan dipotong dari cuping. Ini penuh dengan air mata, keradangan purulen dan juga kejutan septik. Kaedah ini adalah yang paling ekstrem, dan luka memerlukan perawatan yang rapi selama berbulan-bulan, kerana akan memakan masa yang sangat lama untuk sembuh.

Untuk mengurangkan kesakitan, semua manipulasi dilakukan dengan menggunakan pelbagai jenis anestetik (bergantung pada kaedah yang dipilih).

Prosedur Langkah demi Langkah

Proses pembuatan terowong bergantung pada kaedah yang dipilih..

Sekiranya anda memutuskan untuk bergerak perlahan, maka mengatur tindikan menggunakan tusukan akan terdiri daripada langkah-langkah berikut:

 1. Pembasmian kuman permukaan dan alat.
  Pakar selalu memproses semuanya, kerana penting bahawa bakteria patogen tidak memasuki luka.
 2. Markup.
  Master mengukur ketebalan cuping telinga dan meletakkan tanda di tempat tusukan masa depan.
 3. Tusukan itu sendiri.
  Untuk ini, jarum tebal digunakan, yang berlama-lama di lobus selama beberapa saat. Kemudian pengembang dimasukkan ke dalam lubang (juga selama beberapa minit).
 4. Memasang anting-anting keluli perubatan khas.
  Produk dengan bar diameter besar dipilih. Aksesori ini dipakai selama beberapa minggu, sehingga permukaan luka sembuh sepenuhnya..
 5. Memasang pengembang kecil.
  Pada peringkat ini, terowong penuh di telinga terbentuk. Adalah penting bahawa pengembang pertama tidak melebihi diameter 2 mm.
 6. Penggantian pengembang secara berkala sehingga diameter yang diperlukan diperoleh.
  Setiap 2-3 minggu sekali, anda harus pergi ke salon untuk meningkatkan pembukaan, jika anda mahu.

Tetapi jangan lupa tentang akibatnya, kerana jika anda berubah pikiran, terowong ini harus dijahit, kerana tidak akan tumbuh sendiri. Dalam kes ini, parut jelek, ditambah dengan bahagian dengan ubah bentuk, semestinya akan tetap berada di cuping telinga.

Penjagaan Terowong Segar

Setiap penindas yang melampau tahu pasti bahawa telinga selepas terowong memerlukan perhatian khusus. Sesungguhnya permukaan luka yang cukup besar muncul di cuping, sentiasa bersentuhan dengan topi, rambut dan benda asing di dalamnya.

Sebagai permulaan, anda harus mengikuti cadangan ini untuk merawat luka:

 1. Pembersihan harian.
  Tiga kali sehari, bilas luka dengan hidrogen peroksida, ditambah dengan rawatan antiseptik berikutnya. Chlohexidine biasanya digunakan untuk ini. Iodin dan alkohol dilarang sama sekali, terutamanya jika terowongnya besar.
 2. Jangan biarkan hiasan tumbuh hingga luka.
  Perlu dihidupkan semasa rawatan antiseptik.
 3. Pantau status luka.
  Biasanya, keradangan mereda 2-3 hari selepas tusukan dan boleh bertahan hingga seminggu selepas luka. Tetapi jika proses keradangan ditambah dengan demam, sakit nyeri, rembesan darah dengan nanah, menghitam, maka segera berjumpa doktor di hospital terdekat.

Kekurangan bantuan tepat pada masanya menyebabkan komplikasi yang lebih serius:

 • perkembangan jangkitan tahan ubat kronik;
 • nekrosis cuping telinga;
 • perkembangan kejutan septik.

Oleh itu, jika anda ingin membuat terowong di cuping telinga, anda hanya perlu menghubungi tuan yang dipercayai di salun khusus. Dan sebelum mendaftar untuk prosedur itu sendiri, jangan teragak-agak untuk masuk ke salun terlebih dahulu, minta untuk menunjukkan di mana manipulasi akan dilakukan, bagaimana instrumen disimpan dan bagaimana mereka disterilkan, dan juga meminta anda menunjukkan sijil untuk aktiviti tersebut. Tindakan sederhana ini adalah jaminan keselamatan anda yang terbaik..

TUNNEL DI AWAL

Lingkaran menindik mempunyai sejumlah besar tusukan badan. Banyak yang kelihatan sangat mengagumkan dan cantik, yang lain tidak biasa dan asli, ada yang membimbangkan dengan penampilan mereka. Perkhidmatan ini paling popular di kalangan orang muda. Ia tidak menghairankan, kerana generasi muda berusaha untuk membezakan diri mereka dari orang-orang di sekeliling mereka, setiap orang ingin menjadi berbeza seperti semua orang, untuk menjadi orang yang unik. Perkhidmatan pengubahsuaian badan adalah pembantu yang sangat baik dalam menunjukkan keperibadian anda. Hari ini dalam bidang menembus terowong sangat diminati. Pandangan ini dapat dilihat pada pipi, telinga, bibir dan muka bawah. Artikel ini akan membincangkan mengenai terowong di telinga, yang sangat popular di kalangan pelbagai pergerakan pemuda.

Terowong di telinga adalah cara hiasan yang sangat asli, yang digunakan oleh lelaki dan wanita. Ia kelihatan agak luar biasa, tetapi cukup mengagumkan dan menarik. Di samping itu, pandangan orang di sekeliling mereka selalu menarik perhatian mereka, dengan itu membezakan pemiliknya dengan berkesan. Jenis pengubahsuaian ini mencapai ukuran yang berbeza, ini adalah perhiasan dengan ukuran kecil, atau mencapai diameter yang besar. Semuanya mengikut kehendak pelanggan.

APA ITU TUNNEL DI AWAL?

Jenis pengubahsuaian ini adalah lubang, dengan peregangan lebih jauh di bawah diameter anting-anting yang dipilih. Secara bebas di rumah, operasi seperti itu tidak dilakukan. Tunneling hanya dilakukan di salun profesional, oleh pakar yang berkelayakan, dengan semua alat yang diperlukan dan teknologi tepat.

Versi hiasan badan yang tidak formal, pelik, dan spektakuler ini mempunyai banyak peminat. Banyak wakil dari separuh kuat, serta gadis-gadis rapuh, lebih suka menghiasi diri mereka dengan cara yang asli. Tetapi, walaupun terdapat permintaan yang meluas, lama-kelamaan, banyak yang ingin menyingkirkan tindikan semacam ini, dan mereka harus menggunakan bantuan pakar bedah.

Sekiranya anda mempunyai keinginan yang tidak tertahankan untuk menjadikan diri anda sebagai pengubahsuaian rancangan sedemikian, sangat penting untuk mengetahui segala kemungkinan akibat dan komplikasi. Di auricle terdapat sebilangan besar titik penting, simpul, dan juga ujung saraf, yang semuanya memberikan pendengaran, dan juga berkaitan erat dengan saraf di seluruh badan. Sekiranya semasa operasi, saraf trigeminal, muka atau vagus disentuh, terdapat kemungkinan kehilangan sensitiviti pipi, kekejangan otot dan masalah serius yang lain.

PELAKSANAAN TATACARA

Di salun profesional, pengubahsuaian seperti ini dilakukan di cuping telinga dan di lubang telinga.

1. Melakukan prosedur di kulit telinga:

 • ubat antiseptik mensterilkan alat, hiasan dan kawasan pembukaan masa depan;
 • menggunakan pisau bedah, tuan membuat sayatan bulat yang sesuai dengan anting-anting;
 • anting-anting dimasukkan ke dalam potongan;
 • menindik segar dirawat dengan antiseptik.

Perlu diingat bahawa pelaksanaan penulisan karangan di rawan adalah prosedur serius yang memerlukan profesionalisme yang tinggi. Pada kesalahan sedikit pun terdapat risiko kehilangan pendengaran.

2. Melakukan prosedur di cuping telinga:

 • pensterilan instrumen dan hiasan;
 • dirawat dengan cuping telinga ubat antiseptik;
 • menggunakan jarum steril, tusukan melalui dilakukan;
 • kemudian tandu dimasukkan;
 • prosedur diakhiri dengan rawatan telinga dengan antiseptik.

BAGAIMANA STRETCH TERJADI

Skala terowong sangat berbeza. Seseorang lebih suka bukaan kecil, dan ada yang lebih suka ukuran yang melampau. Diameter mesti ditingkatkan secara beransur-ansur, tidak lebih dari satu milimeter sehari. Tidak pantas melakukan peningkatan tusukan, kerana ini akan menyebabkan komplikasi. Terdapat tiga cara untuk meregangkan:

1. Regangan. Prosesnya memerlukan banyak kesabaran. Pada mulanya, tuan melakukan tusukan lobus yang paling biasa dengan memasukkan anting-anting ke dalamnya. Setelah saluran sembuh sepenuhnya, anting-anting dikeluarkan dan tandu berdiameter kira-kira dua milimeter dipasang di tempatnya. Lama kelamaan, pelanggan jelas dapat mengetahui dengan tepat skala mana yang dia gemari. Penting juga untuk diperhatikan bahawa selama tempoh pengembangan pada tindik, perawatan yang rapi dan rutin juga diperlukan. Dengan setiap peningkatan baru, kawasan yang rosak akan disertai dengan sakit yang teruk. Dalam tempoh ini, anda mesti melindungi tindikan dari kemungkinan kerosakan.

2. Pita Teflon. Pilihan yang paling sesuai untuk diameter besar. Ini adalah proses yang panjang, juga perlu diperhatikan bahawa kaedah ini berbahaya, kerana terdapat risiko pembentukan saluran yang tidak rata dan pecah kulit. Bagaimana peningkatan berlaku: pita teflon dililitkan pada anting-anting dengan ketebalan beberapa lapisan, yang memungkinkan anda memajukan anting-anting, sehingga meningkatkan sumur.

3. menumbuk. Kaedah ini membolehkan anda melakukan potongan diameter yang disukai, sementara tidak perlu melakukan peregangan panjang. Operasi dilakukan dengan menggunakan pukulan - alat pembedahan yang membuat sayatan bulat. Punching hanya dilakukan oleh pakar yang berkelayakan di pejabat yang dilengkapi khas. Prosedur ini memerlukan penggunaan anestesia. Selama tempoh pemulihan, perlu melakukan perawatan rapi di kawasan yang rosak secara berkala, dan juga selalu mengambil ubat penahan sakit.

VOLUME PENDAPATAN

Setelah menindik, dan juga setelah tempoh penyembuhan penuh, tiba masanya untuk meregangkan. Lubang mesti ditingkatkan secara beransur-ansur, pembesar pertama harus diletakkan tidak lebih dari dua milimeter. Setelah sehari, prosedur diulang, sementara pengembang menjadi lebih besar. Operasi sedemikian berlangsung sehingga pelanggan mencapai diameter yang diinginkan. Diameter yang paling popular ialah lima, lapan, sepuluh milimeter.

1. Tebukan lima hingga enam milimeter lebih popular di kalangan kanak-kanak perempuan. Tusukan seperti itu kelihatan agak menahan, tidak terlalu menarik, tetapi pada masa yang sama sangat asli dan cantik. Anting-anting sering dihiasi dengan rhinestones dan batu permata..

2. Lapan milimeter sangat digemari oleh wakil kedua-dua jantina. Anting-anting menarik perhatian orang yang lewat dan orang di sekitar, dan pada masa yang sama kelihatan cukup kemas dan menarik.

3. Sepuluh milimeter meliputi seluruh kawasan lobus. Mereka kelihatan asli, tidak biasa, menarik perhatian orang sekeliling dan orang yang lewat..

Perlu diingat bahawa sepuluh milimeter jauh dari had, semuanya bergantung pada keinginan pelanggan. Seseorang suka hiasan kecil, dan seseorang lebih suka terowong yang mengagumkan. Sekiranya anda ingin menghias diri anda dengan cara ini, perkara utama adalah dengan tepat menentukan diameter dan masa pelaksanaannya. Kemudian tuan akan mengetahui teknik tusukan atau regangan mana yang akan digunakan dalam kes anda.

KEDUDUKAN ASAL YANG BERKESAN

Perlu difahami bahawa, seperti jenis modifikasi badan yang lain, jenis ini memerlukan penjagaan yang rapi dan teratur. Kerana penjagaan yang tidak berkualiti atau tidak berhati-hati untuk tusukan baru menyebabkan komplikasi serius. Beberapa komplikasi dapat diatasi dengan perawatan yang lebih teliti, dan dalam beberapa kes, anda mungkin memerlukan bantuan pakar bedah.

1. Pada cuping telinga terdapat risiko penumpukan dalam bentuk parut. Kejadian parut berlaku jika saluran diregangkan dengan kecepatan yang dipercepat, parut dikeluarkan hanya melalui pembedahan menggunakan anestesia tempatan. Selepas setengah tahun selepas operasi, ia dibenarkan secara beransur-ansur mulai meningkatkan ukuran saluran. Adalah sangat penting bahawa pakar itu berkelayakan, mengetahui semua teknologi dan nuansa peregangan terowong.

2. Lobus terkelupas. Reaksi sedemikian berlaku dengan alergi terhadap bahan produk, dalam hal ini, anda harus segera berjumpa pakar.

3. Jangkitan. Dengan penjagaan berkualiti untuk menindik, menyentuh kawasan yang rosak dengan tangan yang kotor atau berdebu - kemungkinan besar terdapat jangkitan pada luka. Sekiranya terdapat jangkitan, kawasan yang rusak akan membengkak dan panas, apabila memerhatikan gejala seperti itu, perlu segera berjumpa pakar.

4. Dalam keadaan peregangan lubang kecemasan terdapat kemungkinan besar pecahnya cuping.

5. Kematian tisu - akibat gangguan peredaran darah.

Sekiranya tindikan anda mula mengganggu anda, anda harus menghubungi pakar dengan sebarang pertanyaan. Jangan teragak-agak untuk menghubungi tuan sekali lagi dengan soalan ini atau yang lain, kerana yang utama adalah kesihatan anda.

CADANGAN PENJAGAAN ASAS

Agar saluran dapat diseret secepat mungkin dan tanpa komplikasi atau akibat, kawasan yang rosak mesti diubati secara berkala dengan antiseptik dan dilindungi dari faktor luaran.

 • Jangan sentuh kawasan yang rosak dengan tangan yang kotor dan berdebu..
 • Hadkan sentuhan telefon, rambut, penutup kepala ke tempat tusukan.
 • Basuh tangan dengan bersih dengan sabun antibakteria sebelum mengendalikan..
 • Jangan gunakan alkohol atau yodium untuk pemprosesan..
 • Lakukan rawatan tusukan hidrogen peroksida setiap hari.
 • Pakai perhiasan hypoallergenic.

Dengan penjagaan yang betul, jika anda tidak mencederakan saluran, tempoh penyembuhan lobus menjadi kira-kira sebulan.

Penerbitan Mengenai Asma