Telinga manusia mempunyai struktur yang agak rumit dan melakukan dua tugas yang sangat penting - untuk menangkap dan menganalisis suara, dan juga untuk menjaga keseimbangan tubuh. Sekiranya seseorang tidak merancang untuk mengabdikan hidupnya untuk biologi atau perubatan, maka dia berhadapan dengan mempelajari topik ini paling baik beberapa kali dalam hidupnya. Struktur dan fungsi telinga manusia dipelajari di sekolah. Topik ini sangat sukar untuk persepsi, terutama pelajar, dan disajikan paling membosankan, tidak menarik dan tanpa ilustrasi. Beberapa siput, ruang depan, membran, tingkap. Apa itu - mustahil untuk difahami, dan salah satu topik yang paling menarik dianggap sebagai sekumpulan kata. Kami mencadangkan untuk membetulkan kesalahpahaman yang menjengkelkan ini, dan akhirnya menangani persoalan - bagaimana dan mengapa telinga mengambil suara dan menyampaikan maklumat ke otak.

Kita mungkin atau tidak suka fizik, tetapi sains ini membantu menjelaskan banyak fenomena yang kita amati setiap hari, tetapi tidak mementingkannya. Untuk memahami bagaimana telinga kita berfungsi, anda perlu memahami apa itu suara..

Suara adalah gelombang yang tidak dapat dilihat di persekitaran yang dirasakan oleh telinga. Selalunya kita mendengar bunyi di udara, tetapi ia juga dapat disebarkan di dalam air, di mana-mana medium pepejal gas (melalui kayu, dinding konkrit, dll.). Suara tidak dihantar hanya dalam keadaan hampa.

Dari mana gelombang datang? Sumber gelombang suara adalah badan berayun, misalnya, tali gitar atau pita suara manusia.

Tidak semua badan yang bergetar mengeluarkan suara. Sekiranya kita menggantungkan objek logam kecil di tali pancing dan membina bandul, kita tidak akan mendengar getarannya. Semuanya kerana telinga manusia dapat merasakan getaran suara dengan frekuensi 16-20 ribu Hz. Ini adalah jarak sekitar 10-11 oktaf. Gelombang dengan frekuensi kurang dari 16 Hz disebut infrasonik, dan dengan frekuensi lebih dari 20 ribu Hz - ultrasonik.

Bunyi yang kita dengar tidak sama. Mereka berbeza dalam jumlah, nada dan timbre. Setiap bunyi mempunyai parameter tersendiri. Semakin kuat suaranya, semakin tinggi amplitudnya. Semakin tinggi frekuensi getaran suara, semakin tinggi suaranya. Ramai di antara kita tidak begitu senang dengan suara wanita yang terlalu tinggi - yang disebut coloratura soprano. Kekerapannya menghampiri 14000 Hz. Zon selesa kami berada dalam jarak 800 - 4000 Hz.

Jadi, suara yang dapat ditangkap telinga kita adalah gelombang, sumbernya adalah objek berayun. Penganalisis bunyi kami hanya dapat melihat spektrum frekuensi gelombang tertentu, yang disebut gelombang bunyi..

Pernahkah anda memikirkan bagaimana otak kita menganalisis bunyi? Otak menerima, memproses dan menghantar maklumat hanya dalam bentuk impuls elektrik. Dan dalam kes ini, kita perlu menyesuaikan gelombang bunyi secara khusus. Maksudnya, terjemahkan getaran mekanikal menjadi getaran elektrik. Di dunia moden, mikrofon mengatasi tugas ini. Dan di dalam badan alat seperti telinga. Sudah tentu, ia lebih rumit. Anda akan melihatnya sekarang.

Mari kita analisis struktur telinga, dan kemudian lacak jalan gelombang suara dan penyesuaiannya ke dorongan elektrik.

Struktur telinga manusia

Telinga terdiri daripada bahagian luar, tengah dan dalaman:

Telinga luar

Jabatan ini adalah yang paling mudah dan paling difahami, jika hanya kerana sebahagian daripadanya kita dapat melihat. Telinga luar terdiri daripada aurikel dan meatus pendengaran luaran.

Ngomong-ngomong, adakah anda tahu mengapa kita mempunyai dua telinga? Sama sekali tidak untuk mendengar dua kali lebih banyak, seperti yang dipercayai oleh beberapa orang. Organ berpasangan memberi kita pendengaran spasial. Maksudnya, seseorang berpeluang menentukan sumber suara di ruang angkasa. Auricles, yang mengumpulkan gelombang bunyi seperti corong, juga membantu dalam hal ini..

Panjang saluran telinga adalah 2-3.5 cm. Terdapat rambut pelindung di pintu masuk, kemudian kulit digantikan oleh selaput lendir yang halus. Pakar sangat mengesyorkan agar anda membersihkan telinga dengan berhati-hati, dan hanya dengan tongkat khas. Dan dengan penyakit jangan sentuh sama sekali. Titisan telinga khas titisan maksimum. Jika tidak, gendang telinga, yang merupakan batas antara telinga luar dan tengah, boleh rosak..

Mari kita pergi lebih dalam, kerana telinga luar hanyalah permukaan gunung es.

Telinga tengah

Telinga tengah adalah rongga yang sedikit memanjang di mana terdapat tiga osikel pendengaran - malleus, landasan dan stapes. Sangat mudah untuk meneka bahawa mereka dinamakan demikian kerana kesamaannya dengan objek yang sesuai. Tulang-tulang ini saling berkaitan. Malleus tidak bergerak dengan gegendang telinga (di awal telinga tengah), dan stape menutup lubang bujur yang berada di hujungnya. Tugas osikel pendengaran adalah melakukan getaran suara ke telinga dalam.

Ciri lain dari telinga tengah adalah melembutkan suara yang terlalu kuat. Untuk melakukan ini, terdapat dua otot kecil - otot yang meregangkan gendang telinga, dan otot stape. Mereka menghalang bunyi kuat daripada merosakkan struktur telinga dan otak..

Telinga tengah digabungkan dengan tiub Eustachian faring. Tiub ini mempunyai kepentingan fisiologi yang besar. Ia berfungsi untuk membenarkan udara dari faring ke telinga tengah. Ini diperlukan untuk menyamakan tekanan dan penghantaran suara yang betul. Anda mungkin memperhatikan kenyataan bahawa dengan hidung tersumbat, kadang-kadang telinga juga tersumbat. Dalam kes ini, suaranya menjadi lebih pekak dan terdistorsi. Ini disebabkan oleh pembengkakan membran mukus. Tiub Eustachian melekat bersama dan tidak membiarkan udara masuk.

Bahagian dalam telinga

Sekiranya semuanya agak jelas dengan bahagian luar dan tengah telinga, maka kekeliruan lengkap bermula dengan bahagian dalam. Pada tahap inilah orang menutup buku itu, dan murid sekolah hanya menjejalkannya, kerana mereka perlu mempelajarinya. Ingatlah selama beberapa hari, kemudian lupakan selamanya. Sangat memalukan, kerana struktur dan fungsi telinga dalam sekali lagi menunjukkan betapa luar biasa tubuh kita dibina.

Jadi, telinga dalam terletak pada ketebalan tulang temporal. Ramai orang tahu bahawa tulang temporal sangat rentan. Ini disebabkan bukan hanya pada ketebalannya yang kecil, tetapi juga fakta bahawa ia mengandungi penganalisis pendengaran dan alat vestibular yang mengawal keseimbangan kita.

Telinga dalam adalah labirin tulang yang disebut dan terdiri daripada tiga bahagian - ruang depan, tubulus separuh bulatan dan koklea.

Tubul separa bulat adalah sebahagian daripada alat vestibular. Kami tidak akan membongkarnya hari ini, kerana ia tidak berkaitan dengan penganalisis pendengaran.

Ruang depan adalah rongga kecil yang menggabungkan telinga tengah, tubulus separuh bulatan, dan koklea. Dengan telinga tengah, ruang depan dikomunikasikan oleh tingkap bujur, yang ditutup oleh dasar stapes..

Organ utama dalam melakukan dan mengubah suara adalah siput. Ini adalah saluran tulang yang dipintal dalam lingkaran. Secara lahiriah, formasi ini sangat mirip dengan siput. Seperti di alam, siput tulang hanyalah "rumah", cangkang. Perkara paling menarik mengenai dirinya adalah di dalam.

Terusan adalah tiub tulang. Sekiranya ia melintang, maka anda dapat melihat strukturnya. Terusan koklea terbahagi kepada tiga bahagian - tangga vestibular dan timpani, di mana terdapat kanal membran koklea. Anatomi adalah perkara berbahaya - tidak semua istilah sesuai dengan konsep kita. Contohnya, tangga vestibular dan timpani tidak mempunyai tangga. Ini hanyalah saluran lingkaran atau slot yang berjalan di sepanjang terusan koklea. Saluran membran, sebagaimana mestinya, membahagikannya kepada tiga bahagian. Ini jelas dilihat pada gambar:

Kedua-dua tangga benar-benar terpencil antara satu sama lain dan berkomunikasi di bahagian atas koklea.

Saluran membran koklea adalah sistem saluran dan rongga yang berbelit-belit yang sepenuhnya mengulangi lengkungan lingkaran koklea tulang. Ini adalah ruang terkurung yang tidak berkomunikasi dengan apa-apa..

Tangga vestibular dan timpani dipenuhi dengan perilymph, dan saluran membran koklea dipenuhi dengan endolim. Cecair ini tidak sia-sia disebut berbeza. Komposisi mereka berbeza. Pada endolim, kalium 30 kali lebih banyak dan natrium 10 kali lebih sedikit daripada pada perilymph. Perbezaan komposisi ion diperlukan untuk pembentukan potensi elektrik.

Saya tertanya-tanya dari mana datangnya cecair di telinga dalam? Endolymph menghasilkan rangkaian saluran darah yang padat yang terletak di dinding saluran membran. Dan perilymph adalah cecair serebrospinal yang diubah suai. Ini menggarisbawahi hubungan antara penganalisis pendengaran dan otak..

Organ Corti telinga dalam

Kami telah sampai pada yang paling penting, ke struktur di mana transformasi gelombang bunyi mekanikal menjadi potensi elektrik berlaku. Struktur ini dipanggil organ Corti. Ia terletak di saluran membran koklea pada membran basilar.

Mari lihat struktur organ Corti di bawah mikroskop:

Biasanya, semua buku teks yang membincangkan struktur koklea telinga dalam menggambarkan bahagian saluran tulang sebagai gambaran. Tetapi kadang-kadang anda dapat melihat gambar seperti itu:

Pada pandangan pertama, ini adalah organ yang sama sekali berbeza. Tetapi pada hakikatnya ia hanyalah keratan silang telinga dalam. Sekiranya anda melihat dengan teliti, di setiap saluran anda boleh menemui organ Corti dan struktur lain. Sekiranya anda memotong cangkang koklea, maka pada bahagian penampang anda juga akan mendapat beberapa lubang.

Struktur organ Corti yang paling penting adalah sel reseptor, yang berakhir pada rambut sensori. Mereka berfungsi sebagai antena pengambilan suara. Rambut sensitif seperti itu pada satu sel boleh mencapai 60 helai. Membran integumen bersebelahan dengan mereka, yang merupakan yang pertama melihat getaran endolim dan menyebarkannya ke sel reseptor.

Struktur penting lain adalah terowong - formasi berongga yang dibatasi oleh membran basilar dan sel pendukung. Ia mengandungi ujung saraf yang bersentuhan dengan dasar sel reseptor. Dorongan saraf yang diterima dari sel-sel ini melalui serat saraf masuk ke ganglion spiral. Dan lebih jauh di sepanjang laluan saraf konduksi, ia dihantar ke otak untuk analisis dan pemprosesan.

Telinga manusia. Penghantaran dan Transformasi Bunyi

Semua struktur telinga di atas adalah pautan yang saling berkaitan, masing-masing menjalankan fungsi pentingnya. Mari lihat bagaimana sistem kompleks ini berfungsi..

Jadi, semacam goyangan menyebabkan bunyi. Getaran suara diperkuat oleh auricle, dan lebih jauh lagi ia dirasakan oleh gendang telinga. Melalui sistem tulang telinga tengah, gelombang bunyi disebarkan ke perilymph of the vestibular cochlea. Di bahagian atas, di persimpangan, gelombang turun ke dasar koklea di sepanjang tangga timpani. Getaran ini disebarkan melalui septum nipis dari endolim kanal koklea. Dan kemudian membran yang menutupi rambut sel-sel reseptor bertindak balas.

Rambut sensori menekuk, potensi bioelektrik muncul, yang ditangkap oleh proses neuron dan dihantar ke ganglion. Kemudian dorongan saraf melalui laluan memasuki otak. Tahap terakhir pemprosesan bunyi adalah korteks zon temporal otak. Terdapat pusat pendengaran, persepsi muzik dan persepsi pertuturan.

Pada organ kortik telinga dalam, suara dibezakan mengikut ketinggian dan isipadu. Semakin tinggi getaran endolim, semakin banyak rambut sel deria bertindak balas, semakin kuat dorongan saraf dan persepsi bunyi.

Getaran bunyi yang berbeza tinggi dapat dilihat oleh pelbagai jabatan organ Corti. Frekuensi tinggi menyebabkan ayunan di bahagian bawah koklea, rendah - di bahagian atas, yang dikaitkan dengan keanehan fenomena hidrodinamik semasa koklea.

Inilah betapa menariknya telinga manusia. Oleh kerana strukturnya yang unik, kita tidak hanya dapat menangkap suara dan menentukan sumbernya, tetapi juga membezakan ketinggian, kelantangan dan timbrenya.

Anatomi telinga: struktur, fungsi, ciri fisiologi

Sistem deria pendengaran seseorang melihat dan membezakan sebilangan besar bunyi. Kepelbagaian dan kekayaan mereka berfungsi sebagai sumber maklumat mengenai peristiwa terkini mengenai realiti sekitarnya, dan sebagai faktor penting yang mempengaruhi keadaan emosi dan mental tubuh kita. Dalam artikel ini kita akan mempertimbangkan anatomi telinga manusia, serta ciri-ciri fungsi bahagian periferal penganalisis pendengaran.

Mekanisme untuk membezakan getaran bunyi

Para saintis telah mendapati bahawa persepsi bunyi, yang pada dasarnya, adalah getaran udara dalam alat pendengaran pendengaran, diubah menjadi proses pengujaan. Bahagian periferal yang mengandungi reseptor dan bahagian telinga bertanggungjawab untuk sensasi rangsangan suara pada penganalisis pendengaran. Dia melihat amplitud ayunan, yang disebut tekanan suara, dalam kisaran 16 Hz hingga 20 kHz. Di dalam badan kita, penganalisis pendengaran juga memainkan peranan penting seperti penyertaan dalam kerja sistem yang bertanggungjawab untuk pengembangan ucapan yang artikulasi dan keseluruhan bidang psiko-emosi. Pertama, berkenalan dengan rancangan umum struktur organ pendengaran.

Jabatan bahagian pinggir penganalisis auditori

Anatomi telinga membezakan tiga struktur yang disebut telinga luar, tengah dan dalam. Masing-masing dari mereka melakukan fungsi tertentu, tidak hanya saling berhubungan, tetapi semuanya bersama-sama menjalankan proses penerimaan isyarat suara, penukarannya menjadi impuls saraf. Menurut saraf pendengaran, mereka disebarkan ke lobus temporal korteks serebrum, di mana transformasi gelombang suara ke dalam bentuk pelbagai bunyi berlaku: muzik, birdong, suara ombak laut. Dalam proses filogenesis spesies biologi "Homo sapiens", organ pendengaran memainkan peranan penting, kerana memastikan manifestasi fenomena seperti ucapan manusia. Bahagian organ pendengaran terbentuk semasa perkembangan embrio seseorang dari lapisan kuman luaran - ectoderm.

Telinga luar

Bahagian bahagian periferal ini mengambil dan mengarahkan getaran udara ke gendang telinga. Anatomi telinga luar diwakili oleh concha kartilaginus dan saluran pendengaran luaran. Bagaimana rupanya? Bentuk luaran auricle mempunyai selekoh khas - ikal, dan sangat berbeza pada orang yang berbeza. Di salah satu daripadanya mungkin terdapat bukit bukit Darwin. Ia dianggap sebagai organ vestigial, dan homologinya berasal dari ujung atas telinga mamalia, terutama primata. Bahagian bawah disebut lobus dan merupakan tisu penghubung yang ditutup dengan kulit.

Meatus pendengaran adalah struktur telinga luar

Lebih jauh. Meatus pendengaran adalah tiub yang terdiri daripada tulang rawan dan sebahagian tulang. Ini ditutup dengan epitelium yang mengandungi kelenjar peluh yang diubah suai yang mengeluarkan sulfur, yang melembapkan dan membasmi kuman rongga laluan. Otot auricle pada kebanyakan orang mengalami atrofi, tidak seperti mamalia, yang telinganya secara aktif bertindak balas terhadap rangsangan bunyi luaran. Patologi pelanggaran anatomi struktur telinga dicatatkan pada masa awal perkembangan lengkungan insang embrio manusia dan boleh mengambil bentuk pemisahan lobus, penyempitan saluran pendengaran luaran atau agenesis - ketiadaan aurikel sepenuhnya.

Rongga telinga tengah

Meatus pendengaran berakhir dengan filem elastik yang memisahkan telinga luar dari bahagian tengahnya. Ini adalah gegendang telinga. Dia menerima gelombang suara dan mula bergetar, yang menyebabkan pergerakan serupa ossikel pendengaran - malleus, landasan dan stapes, yang terletak di telinga tengah, pada kedalaman tulang temporal. Tukul dengan pegangannya dilekatkan pada gendang telinga, dan kepala disambungkan ke landasan. Dia, pada gilirannya, menutup dengan ujung panjang dengan anak tangga, dan ia melekat pada tingkap ruang depan, di belakangnya adalah telinga dalam. Semuanya sangat sederhana. Anatomi telinga menunjukkan bahawa otot melekat pada proses malleus yang panjang, yang mengurangkan ketegangan gendang telinga. Dan apa yang disebut "antagonis" dilekatkan pada bahagian pendek dari pendengaran pendengaran ini. Otot khas.

Tiub Eustachian

Telinga tengah disambungkan ke faring melalui kanal yang dinamai saintis yang menggambarkan strukturnya, Bartolomeo Eustahio. Tiub berfungsi sebagai alat yang menyamakan tekanan udara atmosfera pada gendang telinga dari dua sisi: dari saluran pendengaran luaran dan rongga telinga tengah. Ini perlu supaya getaran gegendang telinga tanpa herotan dihantar ke cecair labirin membran telinga dalam. Tiub Eustachian heterogen dalam struktur histologinya. Anatomi telinga menunjukkan bahawa ia tidak hanya mengandungi bahagian tulang. Juga tulang rawan. Tenggelam dari rongga telinga tengah, tiub berakhir dengan bukaan faring yang terletak di permukaan lateral nasofaring. Semasa menelan, fibril otot melekat pada tulang rawan kontrak tiub, lumennya mengembang, dan sebahagian udara memasuki rongga timpani. Tekanan pada membran pada masa ini menjadi sama di kedua-dua belah pihak. Di sekitar bukaan faring terdapat bahagian tisu limfoid yang membentuk nod. Ia dipanggil amlgala Gerlach dan merupakan sebahagian daripada sistem imun.

Ciri-ciri anatomi telinga dalam

Bahagian periferal sistem pendengaran pendengaran ini terletak jauh di dalam tulang temporal. Ia terdiri daripada saluran separuh bulat yang berkaitan dengan organ keseimbangan dan labirin tulang. Struktur yang terakhir mengandungi koklea, di dalamnya terletak organ Corti, yang merupakan sistem penginderaan suara. Sepanjang lingkaran, koklea dibahagikan dengan plat vestibular nipis dan membran utama yang lebih padat. Kedua-dua membran membahagikan koklea menjadi saluran: bawah, tengah dan atas. Pada pangkal lebar, saluran atas bermula dengan tingkap bujur, dan saluran bawah ditutup oleh tingkap bulat. Kedua-duanya dipenuhi dengan kandungan cecair - perilymph. Ia dianggap sebagai cecair serebrospinal yang diubah - bahan yang memenuhi saluran tulang belakang. Endolymph adalah cecair lain yang mengisi saluran koklea dan terkumpul di rongga di mana ujung saraf organ keseimbangan berada. Kami akan terus mengkaji anatomi telinga dan mempertimbangkan bahagian-bahagian penganalisis pendengaran yang bertanggungjawab untuk mengekod getaran bunyi ke dalam proses pengujaan.

Makna organ Corti

Di dalam koklea ada dinding membran yang disebut membran utama, di mana terdapat sekumpulan sel dua jenis. Ada yang menjalankan fungsi sokongan, yang lain sensori - berbulu. Mereka melihat ayunan perilymph, mengubahnya menjadi impuls saraf dan menyebarkan lebih jauh ke serat sensitif saraf koklea vestibular (pendengaran). Selanjutnya, pengujaan mencapai pusat pendengaran kortikal yang terletak di lobus temporal otak. Ia membezakan isyarat bunyi. Anatomi klinikal telinga disahkan oleh fakta bahawa apa yang kita dengar dengan dua telinga adalah penting dalam menentukan arah suara. Sekiranya getaran suara menjangkau mereka pada masa yang sama, seseorang akan merasakan bunyi di depan dan di belakang. Dan jika gelombang datang di satu telinga lebih awal daripada yang lain, maka persepsi berlaku di sebelah kanan atau kiri.

Teori Persepsi Bunyi

Pada masa ini, tidak ada persetujuan mengenai bagaimana sistem berfungsi menganalisis getaran suara dan menerjemahkannya ke dalam bentuk gambar suara. Anatomi struktur telinga manusia menyoroti idea saintifik berikut. Sebagai contoh, teori resonans Helmholtz mendakwa bahawa membran utama koklea berfungsi sebagai resonator dan mampu menguraikan getaran kompleks menjadi komponen yang lebih sederhana, kerana lebarnya tidak sama di puncak dan di dasar. Oleh itu, apabila bunyi muncul, gema berlaku, seperti pada alat muzik - kecapi atau piano.

Teori lain menerangkan proses penampilan bunyi oleh fakta bahawa gelombang perjalanan muncul dalam cecair koklea sebagai tindak balas terhadap ayunan dari endolim. Serat getaran membran utama bergema dengan frekuensi getaran tertentu; impuls saraf muncul di sel rambut. Mereka memasuki saraf pendengaran ke bahagian temporal korteks serebrum, di mana analisis akhir bunyi berlaku. Semuanya sangat sederhana. Kedua-dua teori persepsi bunyi ini berdasarkan pengetahuan mengenai anatomi telinga manusia..

Apa telinga tengah dan bagaimana merawat penyakit yang berkaitan?

Struktur telinga merangkumi:

Interaksi semua jabatan menyumbang kepada penghantaran gelombang suara yang ditukar menjadi denyut saraf dan memasuki otak manusia. Anatomi telinga, analisis setiap bahagian, memungkinkan untuk menggambarkan gambaran lengkap struktur organ pendengaran.

Struktur telinga tengah

Komposisi telinga tengah merangkumi:

 • rongga timpani;
 • tiub pendengaran (Eustachian);
 • gua dikelilingi oleh sel-sel proses mastoid.

Pertimbangkan struktur telinga tengah dengan lebih terperinci. Setiap rongga dipenuhi dengan udara. Rongga timpani telinga tengah menyerupai rebana yang berdiri di tepi dan cenderung ke saluran pendengaran luaran. Jumlahnya kecil - hanya sekitar 1 cm³.

Telinga tengah merangkumi tiga osikel pendengaran: malleus, landasan dan sanggur. Mereka mendapat nama dalam penampilan mereka. Ossikel pendengaran terletak tepat di belakang gendang telinga. Mereka dihubungkan oleh sepasang sendi sebenar dengan pergerakan terhad. Mereka juga diperkuat oleh sejumlah ligamen yang terpisah, oleh itu mereka mewakili rantai mudah alih yang lebih kurang.

Namun, dalam arah dari malleus ke stapes, pergerakan ossikel pendengaran secara beransur-ansur menurun. Oleh itu, organ lingkaran telinga dalam dilindungi dari gegaran dan kesan negatif dari bunyi kuat.

Di antara rongga timpani dan nasofaring adalah tiub Eustachian di mana tekanan di telinga tengah disamakan. Sekiranya tidak sesuai dan orang itu mula menguap secara refleks.

Telinga luar

Auricle adalah pembentukan kartilaginus cekung elastik, ditutupi dari atas dengan lapisan perichondrium dan kulit. Ini adalah bahagian luar telinga yang kelihatan di kepala. Bahagian auricle di bawah lembut, ini adalah cuping telinga.

Di dalamnya, di bawah kulit, bukan tulang rawan, tetapi lemak. Struktur auricle pada seseorang dicirikan oleh keadaan tidak bergerak, telinga seseorang tidak bertindak balas terhadap bunyi dengan pergerakan, seperti, misalnya, pada anjing.

Di bahagian atas, cangkangnya dibingkai oleh roller curl; dari dalam, ia masuk ke anti-curl, dan kemurungan yang panjang memperdalam mereka. Di luar, laluan ke telinga sedikit ditutupi oleh penonjolan tulang rawan - tragus.

Auricle, berbentuk corong, memberikan pergerakan getaran bunyi yang lancar ke dalam struktur dalaman telinga manusia.

Fungsi telinga tengah

Fungsi utama telinga tengah adalah pengaliran suara. Getaran udara seperti gelombang menghasilkan gelombang bunyi yang menggetarkan gegendang telinga dan osikel pendengaran. Getaran ini, sedikit diubah, dihantar ke telinga dalam.

Struktur telinga tengah memungkinkannya melakukan fungsi berikut:

 • mengekalkan gegendang telinga dan rantai osikel pendengaran dalam keadaan baik;
 • penyesuaian peranti akustik dengan bunyi kekuatan dan ketinggian yang berbeza;
 • perlindungan bunyi yang tajam.

Apabila tekanan di telinga tengah meningkat, amplitud ayunan ossikel pendengaran menurun.

Akibatnya, kepekaan alat akustik menurun. Setelah kira-kira 10 ms selepas penampilan suara lebih daripada 40 dB, dua otot mula berkontraksi secara refleks. Salah satunya, yang melekat pada pegangan malleus, meningkatkan ketegangan gendang telinga dan mengurangkan amplitud getarannya. Yang lain menghadkan getaran sanggur. Berkat ini, sistem pendengaran manusia menyesuaikan diri dengan bunyi kuat yang boleh membahayakan tubuh.

Walau bagaimanapun, fungsi pelindung tidak berfungsi dengan bunyi yang tidak dijangka. Contohnya, letupan secara tiba-tiba boleh merosakkan alat akustik, kerana kontraksi refleks otot di telinga tengah terlambat.

Bahagian dalam telinga

Struktur telinga seseorang dianggap kompleks kerana bahagian dalamnya yang paling tersembunyi, yang paling dekat dengan otak. Di sini terdapat formasi yang sangat sensitif dan unik: tubulus separuh bulat dalam bentuk tiub, serta siput yang kelihatan seperti cengkerang kecil.

Tiub separa bulat bertanggungjawab untuk kerja alat vestibular manusia, yang mengatur keseimbangan dan koordinasi tubuh manusia, serta kemungkinan percepatannya di ruang angkasa. Fungsi koklea adalah untuk mengubah aliran suara menjadi impuls yang dihantar ke bahagian otak yang menganalisis.

Satu lagi ciri menarik struktur telinga adalah ruang depan, depan dan belakang. Salah satunya berinteraksi dengan koklea, yang kedua dengan tubulus separuh bulatan. Di dalam beg terdapat alat otolit, yang terdiri daripada kristal fosfat, serta kapur karbonat.

Penyakit telinga tengah

Penyakit telinga tengah merangkumi sejumlah keadaan patologi. Kesemuanya dipanggil otitis. Penyakit sama seperti orang dewasa dan kanak-kanak..

Selalunya, otitis media menyebabkan gangguan pendengaran, yang mengurangkan aktiviti sosial dan kebolehan. Kes yang dilancarkan mengancam komplikasi intrakranial dan juga kematian. Itulah sebabnya sangat penting untuk mendiagnosis penyakit pada waktunya dan memulakan rawatan..


Otitis terbahagi kepada akut dan kronik. Lebih-lebih lagi, bentuk akut menjadi kronik. Otitis serous dan purulen juga membezakan.

Penyakit ini jarang menjadi primer dan hampir selalu timbul dengan keradangan pada saluran pernafasan atas. Dengan selsema, bakteria dan virus memasuki nasofaring ke dalam saluran pendengaran dan kemudian ke telinga tengah..

Oleh itu, faktor yang memprovokasi adalah penyakit yang menghalang pengudaraan hidung:

 • adenoid;
 • polip hidung;
 • struktur septum hidung yang tidak betul;
 • hipertropi turbinat;
 • resdung.

Penyebaran keradangan dan kemungkinan pemulihan sepenuhnya setelah penyakit bergantung pada tahap kerosakan pada saluran pendengaran, virulensi virus dan bakteria, dan daya tahan tubuh pesakit.

Untuk pengetahuan

Struktur anatomi telinga dan bahagian utamanya memberi kesan besar terhadap kualiti pendengaran. Ucapan seseorang secara langsung bergantung pada seberapa betul organ ini disusun. Oleh itu, telinga yang lebih sihat, lebih mudah bagi kita untuk bercakap, mengambil suara dan, secara umum, hidup. Ciri-ciri inilah yang membuktikan kepada kita bahawa susunan telinga yang betul sangat penting..

Adalah perlu untuk mula memeriksa organ pendengaran dari auricle, kerana inilah yang pertama kali menarik perhatian. Malah kanak-kanak kecil tahu seperti apa telinga dan fungsi apa yang dilakukannya. Terima kasih kepada bahagian luaran organ, kita dapat mengoptimumkan bunyi yang ada pada kita. Fakta bahawa aurikel sangat penting untuk kosmetik tidak boleh dikesampingkan.

Telinga memberikan dua tugas utama: ia mengambil dorongan suara dan membantu menjaga seseorang dalam keadaan tertentu. Badan inilah yang bertanggungjawab untuk keseimbangan. Terletak di kawasan temporal tengkorak. Di luarnya disajikan dalam bentuk auricles. Seseorang dapat merasakan pelbagai bunyi dengan frekuensi sekitar 16 hingga 20 ribu getaran dalam 1 saat. Penganalisis pendengaran membantu kami dalam hal ini. Ia merangkumi beberapa komponen:

 • Bahagian persisian
 • Bahagian konduktif berada di saraf pendengaran dan kawasan tengah
 • Bahagian tengah - mewakili kawasan pendengaran yang terletak di lobus temporal korteks serebrum

Alat telinga boleh dibahagikan kepada 3 kawasan:

 • Telinga luar
 • Telinga tengah
 • Bahagian dalam telinga

Setiap bahagian ini mempunyai struktur tersendiri. Bergabung bersama, mereka mencipta sejenis labirin panjang yang diarahkan jauh ke kepala. Kami akan melihat lebih dekat setiap bahagian ini..

Gejala Otitis

Gejala otitis media terdiri daripada gejala berikut:

 • sakit di telinga dan tisu bersebelahan.
 • sakit kepala, dalam kes yang jarang berlaku - muntah;
 • masalah pendengaran;
 • keadaan demam;
 • bunyi di telinga;
 • sensasi benda asing di rongga telinga.

Apabila gejala pertama muncul, perlu berjumpa doktor, kerana rawatan yang tidak tepat waktu atau tidak betul dipenuhi dengan komplikasi.

Seorang doktor dengan otitis media akut, pertama sekali, akan menetapkan rehat di tempat tidur. Dari ubat-ubatan yang ditetapkan antibiotik, sulfonamida, titisan vasokonstriktor untuk hidung, kompres dan pemanasan pada telinga. Titisan telinga melegakan kesakitan dengan baik.

Telinga seseorang yang meradang mesti dilindungi dari draf. Ia berguna untuk memanaskannya dengan cahaya biru atau lampu sollux. Prosedur boleh dilakukan di rumah, tetapi hanya sebagai tambahan kepada preskripsi perubatan. Sekiranya otitis, rawatan diri dikontraindikasikan dengan ketat. Dengan keradangan yang rumit oleh pembentukan nanah, jangkitan sering menembusi rongga kranial. Dalam kes ini, risiko terkena meningitis, abses lobus temporal otak dan cerebellum, trombosis sinus dan bahkan sepsis (keracunan darah) meningkat..

Dengan penyakit itu berjalan, doktor harus membuat sayatan di gendang telinga untuk memprovokasi aliran keluar nanah. Sekiranya tisu periosteal rosak, hanya operasi yang dapat menyelamatkan pendengaran seseorang.

Ciri-ciri organ pendengaran

Organ pendengaran manusia dipasangkan. Apakah maksud ini? Seseorang boleh mendengar dengan telinga kanan dan kiri. Pendengaran binaural memberikan lebih banyak maklumat mengenai suara dan memperbaikinya dalam keadaan tertentu.

Sekiranya sumber getaran mekanikal berada pada jarak yang sama dari telinga kanan dan kiri, jumlah isyarat meningkat sebanyak 50%. Oleh itu, sekiranya berlaku pelanggaran sepihak, pampasan dengan alat bantu pendengaran walaupun dengan kekuatan kecil meningkatkan kualiti hidup dengan ketara.

Perhatikan dengan dua telinga - lebih baik menentukan penyetempatan suara. Pendengaran binaural memberikan:

 • sensasi keliling;
 • idea mengenai lokasi sumber.

Ini membantu mengelakkan bahaya (misalnya, kereta yang menghampiri) dan membezakan bunyi yang berguna dari semua bunyi latar semasa bercakap dengan satu orang di bilik yang bising.

Diagnosis dan rawatan

Diagnosis otitis media yang tepat hanya dapat dilakukan oleh ahli otolaringologi yang berkelayakan. Pertama, doktor memeriksa telinga pesakit dengan otoskop. Selalunya, gejala penyakit ini kelihatan kabur atau hanya sebahagiannya, jadi diperlukan masa tambahan untuk mengesahkan diagnosis. Di samping itu, pemeriksaan rongga telinga mungkin sukar kerana pengumpulan kotoran telinga. Untuk meneruskan diagnosis, penyingkirannya diperlukan.

Pemeriksaan menyeluruh terdiri daripada menentukan gejala berikut:

 • sama ada terdapat keradangan di rongga timpani;
 • adakah terdapat komplikasi (nanah, gangguan pendengaran, penipisan gendang telinga yang menipis);
 • bakteria atau virus mana yang menjadi agen penyebab, ketahanannya terhadap antibiotik;
 • apakah tahap penyakit dan adakah perlunya terapi ubat.

Semasa merawat otitis media, pesakit biasanya berada di rumah; pengawasan perubatan sepanjang masa tidak diperlukan. Rawat inap dilakukan hanya jika terdapat kecurigaan komplikasi purulen yang teruk, seperti meningitis.

Terapi ubat terdiri daripada antibiotik, antipiretik, analgesik (secara individu atau gabungan). Meningkatkan kesejahteraan pesakit, sebagai peraturan, berlaku dalam 1 hingga 2 hari. Jika tidak, adalah mustahak untuk hadir pada pemeriksaan doktor.

Radas vestibular

Tanpa suara, komunikasi pertuturan yang baik antara orang, orang dan haiwan, antara manusia dan alam tidak mungkin, tanpa muzik tidak dapat muncul.

Pendengaran muzik membolehkan anda menentukan dengan tepat jarak antara bunyi dengan ketinggian yang berbeza, mengenali melodi.

Individu dengan telinga muzik ketika melakukan karya muzik dibezakan oleh rasa irama, mereka tahu bagaimana mengulangi nada yang diberikan dengan tepat, frasa muzik.

Mendengar, bersama dengan jenis kepekaan (penglihatan) yang lain memberi amaran akan bahaya yang timbul semasa bekerja, tinggal di jalan, di tengah-tengah alam.

Secara umum, pendengaran, seperti penglihatan, menjadikan kehidupan seseorang kaya secara rohani.

Pencegahan Otitis

Pencegahan otitis media terdiri daripada menjaga kebersihan diri, rawatan penyakit hidung, faring, dan memerangi jangkitan kronik tepat pada masanya.

Untuk kesihatan telinga tengah, perlu untuk mengatasi keradangan luaran pada waktunya. Sekiranya di tempat kerja orang itu bersentuhan dengan bahan kimia, peralatan pelindung diri harus digunakan.

Untuk mengecualikan trauma akustik, perlu menjalani pemeriksaan perubatan tahunan. Sekiranya patologi dikesan, doktor menasihatkan menukar pekerjaan. Dalam pengeluaran, perlu menggunakan penutup telinga, tampon, topi keledar dan peralatan pelindung lain. Kalis bunyi mesti dipasang di dalam bilik.

Struktur rongga timpani menunjukkan kepekaannya terhadap penurunan tekanan atmosfera, terdapat risiko barotrauma. Oleh itu, adalah perlu untuk memerhatikan langkah-langkah keselamatan ketika melompat dengan payung terjun, terbang di kapal terbang, menyelam ke kedalaman. Sekiranya cedera, jangan bilas telinga anda sendiri, kerana terdapat risiko tinggi jangkitan rongga timpani.

Pencegahan vibroinjury rongga telinga adalah pengasingan getaran, penyerapan getaran dan peredupan getaran.

Sekiranya terdapat gejala yang menunjukkan patologi penganalisis pendengaran, anda harus segera berjumpa pakar. Mencegah penyakit selalu lebih mudah daripada menyembuhkannya. Penting untuk diketahui bahawa kerosakan pada telinga tengah sering mengakibatkan pekak..

STRUKTUR BADAN MENDENGAR

Telinga adalah organ kompleks yang melakukan dua fungsi: mendengar, di mana kita dapat melihat bunyi dan mentafsirkannya, sehingga berkomunikasi dengan persekitaran; dan mengekalkan keseimbangan badan.

Auricle - mengambil dan mengarahkan gelombang bunyi ke dalam saluran pendengaran dalaman;

Labirin belakang, atau saluran separuh bulatan - mengarahkan pergerakan ke kepala dan otak untuk mengatur keseimbangan badan;

Labirin depan, atau siput, mengandungi sel deria, yang, menangkap getaran gelombang bunyi, mengubah impuls mekanikal menjadi impuls saraf;

Saraf pendengaran - mengarahkan impuls saraf umum ke otak;

Tulang telinga tengah: malleus, landasan, stapes - menerima getaran dari gelombang pendengaran, menguatkannya dan menghantarnya ke telinga dalam;

Saluran pendengaran luaran - mengambil gelombang bunyi yang datang dari luar dan mengarahkannya ke telinga tengah;

Gendang telinga - selaput yang bergetar dari gelombang bunyi yang memasukinya dan memindahkan getaran di sepanjang ossikel di telinga tengah;

Tiub Eustachian - saluran yang menghubungkan gendang telinga dengan faring dan membenarkan sokongan
dalam keseimbangan, tekanan yang dibuat di telinga tengah dengan tekanan persekitaran.

Telinga terbahagi kepada tiga bahagian, fungsinya berbeza.

• telinga luar terdiri daripada aurikel dan saluran pendengaran luaran, tujuannya adalah untuk menangkap bunyi;
• Telinga tengah terletak di tulang temporal, dipisahkan dari telinga dalam oleh selaput bergerak - gendang telinga - dan mengandungi tiga tulang artikular: malleus, landasan dan stapes, yang mengambil bahagian dalam penghantaran suara ke koklea;
• telinga dalam, juga disebut labirin, terbentuk dari dua jabatan yang melakukan fungsi yang berbeza: labirin depan, atau koklea, di mana organ Corti bertanggungjawab untuk pendengaran, dan labirin posterior, atau kanal separuh bulatan, di mana impuls dihasilkan yang mengambil bahagian dalam menjaga keseimbangan badan (artikel "Imbangan dan pendengaran")

Telinga dalam, atau labirin, terdiri dari kerangka tulang yang sangat kuat, kapsul telinga, atau labirin tulang, di dalamnya terdapat mekanisme membran dengan struktur yang serupa dengan tulang, tetapi terdiri daripada tisu membran. Telinga dalam berlubang, tetapi dipenuhi dengan cecair: terdapat perilymph antara labirin tulang dan membran, sementara labirin itu sendiri dipenuhi dengan endolim. Labirin depan, yang bentuk tulang disebut koklea, mengandungi struktur yang menghasilkan impuls pendengaran. Labirin belakang, yang mengambil bahagian dalam mengatur keseimbangan tubuh, memiliki kerangka tulang yang terdiri dari bagian kubik, ruang depan dan tiga saluran dalam bentuk busur - setengah bulat, masing-masing merangkumi ruang dengan satah rata.

Koklea, yang dinamakan demikian kerana bentuk lingkarannya, mengandungi membran yang terdiri daripada saluran yang dipenuhi dengan cecair: saluran pusat keratan rentas segitiga dan keriting yang mengandungi endolim yang terletak di antara tangga ruang depan dan tangga timpani. Kedua-dua tangga ini dipisahkan sebahagian, mereka memasuki saluran besar koklea, ditutup dengan selaput tipis yang memisahkan telinga dalam dari tengah: tangga timpani bermula dengan tingkap bujur, sementara ruang depan mencapai tingkap bulat. Koklea yang mempunyai bentuk segitiga terdiri dari tiga wajah: bahagian atas, yang dipisahkan dari ruang depan oleh membran Reisner, yang bawah, dipisahkan oleh membran utama dari tangga timpani, dan lateral, yang melekat pada cangkang dan merupakan alur vaskular yang menghasilkan endolim. Di dalam koklea ada organ pendengaran khas - korti (mekanisme persepsi suara dijelaskan secara terperinci dalam artikel "Persepsi suara").

Telinga manusia: ciri struktur

Struktur telinga agak kompleks. Berkat telinga, seseorang dapat merasakan getaran suara, menurut ujung saraf khas mereka memasuki otak, di mana ia berubah menjadi gambar suara. Seseorang dapat menangkap bunyi yang frekuensi minimumnya ialah 16 Hertz. Ambang maksimum untuk persepsi adalah gelombang bunyi dengan frekuensi tidak lebih dari 20 ribu Hertz.

Telinga manusia terdiri daripada tiga bahagian:

Masing-masing menjalankan fungsinya untuk menghantar suara. Telinga juga membantu mengekalkan keseimbangan. Ini adalah organ berpasangan yang terletak di ketebalan tulang temporal kran. Di luar, kita hanya dapat melihat auricle. Terima kasih kepadanya bahawa semua suara yang mengelilingi kita dirasakan.

Telinga luar lelaki

Bahagian telinga ini terdiri daripada meatus pendengaran luaran dan aurikel. Auricle adalah tulang rawan yang sangat tegas dan elastik yang ditutupi kulit. Lobus terletak di bahagian bawah cangkang dan sama sekali tidak ada tulang rawan di dalamnya, tetapi hanya lemak. Ia ditutup dengan kulit, yang terletak di tulang rawan..

Unsur-unsur utama auricle adalah tragus dan anti-tragus, ikal, kaki dan anti-heliks. Fungsi utamanya adalah penerimaan pelbagai getaran suara dan penyebarannya lebih jauh ke tengah, dan kemudian ke telinga dalam seseorang dan kemudian ke otak. Dengan proses yang rumit ini, orang dapat mendengar. Terima kasih kepada keriting khas auricle, suaranya dirasakan dalam bentuk asalnya dihasilkan. Kemudian gelombang memasuki bahagian dalam konch, iaitu ke meatus pendengaran luaran.

Meatus pendengaran luaran dilapisi dengan kulit yang ditutup dengan sebilangan besar kelenjar sebum dan belerang. Mereka menyembunyikan rahsia yang membantu melindungi telinga manusia dari pelbagai jenis pengaruh mekanikal, berjangkit, terma dan kimia..

Meatus pendengaran berakhir dengan gegendang telinga. Ini adalah penghalang yang memisahkan dua bahagian telinga manusia yang lain. Apabila auricle mengambil gelombang suara, mereka mula memukul gendang telinga dan dengan itu menyebabkannya bergetar. Jadi isyarat menuju ke telinga tengah.

Anatomi telinga tengah

Telinga tengah kecil dan terdiri daripada rongga timpani kecil. Isipadu hanya satu sentimeter padu. Tiga tulang penting terletak di dalam rongga. Mereka dipanggil tukul, stapes dan landasan. Malleus mempunyai pegangan kecil, dengan bantuannya berkomunikasi dengan gendang telinga. Kepalanya disambungkan ke landasan, yang dihubungkan dengan anak tangga. Pengaduk menutup tingkap bujur di telinga dalam. Dengan bantuan ketiga-tiga tulang ini, yang terkecil di seluruh rangka, isyarat bunyi dihantar dari gegendang telinga ke koklea di telinga dalam. Unsur-unsur ini sedikit meningkatkan suara sehingga terdengar lebih jelas dan lebih kaya.

Dengan menggunakan tiub Eustachian, telinga tengah menyambung ke nasofaring. Fungsi utama paip ini adalah untuk menjaga keseimbangan antara tekanan atmosfera dan yang terjadi di rongga timpani. Ini membolehkan anda menghantar suara dengan lebih tepat..

Bahagian dalam telinga manusia

Struktur telinga dalam seseorang adalah yang paling kompleks di seluruh alat bantu pendengaran, dan bahagian ini memainkan peranan yang paling penting. Ia terletak di bahagian batu temporal yang berbatu. Labirin bertulang terdiri daripada ruang depan, koklea dan saluran separuh bulatan. Rongga kecil dengan bentuk tidak teratur adalah ruang depan. Dinding lateralnya mempunyai dua tingkap. Satu berbentuk bujur, terbuka di ambang, dan yang kedua, memiliki bentuk bulat, ke dalam saluran lingkaran koklea.

Siput itu sendiri, yang berbentuk tiub berbentuk lingkaran, mempunyai panjang 3 cm dan lebar 1 cm. Bahagian dalamnya dipenuhi dengan cecair. Di dinding koklea terdapat sel-sel rambut yang meningkat kepekaannya. Mereka boleh berbentuk silinder atau kerucut..

Telinga dalam merangkumi saluran separuh bulatan. Selalunya dalam kesusasteraan perubatan anda dapat mencari nama lain untuk mereka - organ keseimbangan. Mereka adalah tiga tiub, melengkung dalam bentuk busur, dan bermula dan berakhir di rahim. Mereka terletak dalam tiga bidang, lebarnya 2 mm. Saluran diberi nama:

Vestibule dan saluran adalah bahagian dari alat vestibular, yang membolehkan kita menjaga keseimbangan dan menentukan kedudukan badan di ruang angkasa. Sel rambut direndam dalam cecair di saluran separuh bulatan. Pada pergerakan sekecil tubuh atau kepala, cairan bergerak dengan menekan pada rambut, disebabkan oleh itu denyutan terbentuk di hujung saraf vestibular, yang langsung memasuki otak.

Anatomi klinikal pembentukan bunyi

Tenaga suara yang telah memasuki telinga dalam dan dibatasi oleh dinding koklea tulang dan membran utama mula ditukar menjadi impuls. Serat dicirikan oleh frekuensi dan panjang resonan. Gelombang pendek mempunyai 20,000 Hz, dan terpanjang - 16 Hz. Oleh itu, setiap sel rambut disesuaikan dengan frekuensi tertentu. Terdapat beberapa keanehan dalam bahawa sel-sel bahagian atas koklea disetel ke frekuensi rendah, dan sel-sel yang lebih rendah ke frekuensi tinggi.

Getaran bunyi merebak serta-merta. Ini difasilitasi oleh ciri struktur telinga manusia. Hasilnya adalah tekanan hidrostatik. Ini menyumbang kepada fakta bahawa plat penutup organ Corti yang terletak di saluran lingkaran telinga dalam bergeser, karena filamen stereocilia, yang memberi nama pada sel-sel rambut, mulai berubah bentuk. Mereka teruja dan menghantar maklumat menggunakan neuron deria utama. Komposisi ionik endolim dan perilymph, cecair khas dalam organ Corti, membentuk perbezaan yang berpotensi, yang mencapai 0.15 V. Terima kasih, kita dapat mendengar getaran bunyi kecil.

Sel rambut mempunyai hubungan erat dengan ujung saraf yang membentuk saraf pendengaran. Oleh kerana itu, gelombang bunyi diubah menjadi impuls elektrik, dan kemudian dihantar ke zon temporal korteks serebrum. Saraf pendengaran menggabungkan ribuan serat saraf nipis. Masing-masing dari mereka berlepas dari bahagian tertentu dari koklea telinga dalam dan dengan demikian memancarkan frekuensi bunyi tertentu. Setiap daripada 10.000 serat saraf pendengaran cuba menghantar dorongannya ke sistem saraf pusat, dan semuanya bergabung menjadi satu isyarat kuat.

Fungsi utama telinga dalam adalah penukaran getaran mekanikal menjadi yang elektrik. Otak hanya dapat melihatnya. Dengan alat pendengaran kami dapat melihat semua jenis maklumat yang baik..


Ia memproses dan menganalisis semua getaran otak ini. Di dalamnya perwakilan dan gambar suara kita dibuat. Muzik yang terdengar atau suara yang diingati dapat ditampilkan hanya kerana otak kita mempunyai pusat khusus yang membolehkan kita menganalisis maklumat yang diterima. Kerosakan pada saluran pendengaran, gendang telinga, koklea, atau bahagian organ pendengaran yang lain boleh menyebabkan kehilangan keupayaan untuk mendengar suara. Oleh itu, walaupun terdapat sedikit perubahan dalam persepsi isyarat bunyi, anda perlu menghubungi pakar ENT untuk menentukan kemungkinan patologi. Hanya dia yang akan memberikan nasihat yang berkelayakan dan memberi rawatan yang tepat.

Penyebab gangguan dalam persepsi bunyi

Anatomi telinga manusia menentukan fungsinya. Ia adalah organ pendengaran dan keseimbangan. Pendengaran terbentuk pada seseorang semasa lahir. Seorang kanak-kanak yang pekak pada masa kanak-kanak kehilangan kemampuan bertutur. Orang pekak dan kurang pendengaran, walaupun mereka dapat melihat maklumat yang baik dari luar oleh pergerakan bibir pembicara, tidak mengambil emosi yang disampaikan oleh kata-kata. Kekurangan pendengaran memberi kesan negatif pada alat vestibular, menjadi lebih sukar bagi seseorang untuk menavigasi di angkasa, kerana dia tidak dapat melihat perubahan yang diperingatkan oleh suara: misalnya, mendekati mesin.

Kehilangan kemampuan mendengar yang lemah atau lengkap dapat disebabkan oleh sebab-sebab seperti:

 • sulfur terkumpul di saluran telinga;
 • kerosakan pada reseptor dan kerosakan fungsi telinga dalam, di mana terdapat masalah dalam penghantaran impuls saraf ke korteks serebrum;
 • proses keradangan;
 • terdengar terlalu kuat dan bunyi yang tidak henti-hentinya;
 • penyakit bukan keradangan, seperti otosklerosis (patologi keturunan), neuritis saraf vestibulo-koklea, penyakit Meniere, dan lain-lain;
 • penyakit kulat pada organ pendengaran;
 • kecederaan traumatik;
 • badan asing di telinga.

Proses keradangan sering disertai dengan kesakitan yang teruk. Apabila mereka merebak ke bahagian dalam, reseptor pendengaran terpengaruh, akibatnya pekak dapat terjadi.

Struktur telinga manusia

Dengan bantuan pendengaran, seseorang dapat mengambil dan melihat getaran suara. Struktur telinga sangat rumit, tetapi berkat organ ini orang dapat menentukan dari mana suara itu diarahkan dan, oleh itu, di mana sumber suara itu berada. Tanpa telinga, mustahil untuk membuat pertuturan dan komunikasi yang baik antara orang. Di samping itu, pendengaran memainkan peranan penting dalam pembentukan pertuturan dan perkembangan mental. Oleh itu, mari kita cuba menganalisis dengan lebih terperinci bagaimana telinga seseorang disusun, apa itu, mengapa ia mempunyai alat yang begitu rumit dan fungsi dan tujuan utamanya.

Untuk pengetahuan

Struktur anatomi telinga dan bahagian utamanya memberi kesan besar terhadap kualiti pendengaran. Ucapan seseorang secara langsung bergantung pada seberapa betul organ ini disusun. Oleh itu, telinga yang lebih sihat, lebih mudah bagi kita untuk bercakap, mengambil suara dan, secara umum, hidup. Ciri-ciri inilah yang membuktikan kepada kita bahawa susunan telinga yang betul sangat penting..

Adalah perlu untuk mula memeriksa organ pendengaran dari auricle, kerana inilah yang pertama kali menarik perhatian. Malah kanak-kanak kecil tahu seperti apa telinga dan fungsi apa yang dilakukannya. Terima kasih kepada bahagian luaran organ, kita dapat mengoptimumkan bunyi yang ada pada kita. Fakta bahawa aurikel sangat penting untuk kosmetik tidak boleh dikesampingkan.

Telinga memberikan dua tugas utama: ia mengambil dorongan suara dan membantu menjaga seseorang dalam keadaan tertentu. Badan inilah yang bertanggungjawab untuk keseimbangan. Terletak di kawasan temporal tengkorak. Di luarnya disajikan dalam bentuk auricles. Seseorang dapat merasakan pelbagai bunyi dengan frekuensi sekitar 16 hingga 20 ribu getaran dalam 1 saat. Penganalisis pendengaran membantu kami dalam hal ini. Ia merangkumi beberapa komponen:

 • Bahagian persisian
 • Bahagian konduktif berada di saraf pendengaran dan kawasan tengah
 • Bahagian tengah - mewakili kawasan pendengaran yang terletak di lobus temporal korteks serebrum

Alat telinga boleh dibahagikan kepada 3 kawasan:

 • Telinga luar
 • Telinga tengah
 • Bahagian dalam telinga

Setiap bahagian ini mempunyai struktur tersendiri. Bergabung bersama, mereka mencipta sejenis labirin panjang yang diarahkan jauh ke kepala. Kami akan melihat lebih dekat setiap bahagian ini..

Telinga luar

Laluan luar adalah lanjutan semula jadi rongga dalaman. Pada orang dewasa, panjangnya kira-kira 2.5 cm. Semasa hidup, diameternya boleh berbeza-beza. Bentuk auricle adalah bulat. Bahagian luarnya terdiri daripada tulang rawan, dan bahagian dalamnya terbuat dari tulang. Saya ingin memperhatikan fakta bahawa majoriti, sekitar 2/3, diduduki oleh tulang rawan, dan semua yang lain berkaitan dengan tulang. Bagi mereka yang sangat berminat dengan topik ini, saya ingin mengingatkan bahawa tisu tulang menghubungkan ke tulang rawan kerana tisu berserat.

Telinga luar mewakili meatus aurikel dan pendengaran luaran. Penampilan cangkang adalah rawan yang cukup fleksibel yang ditutup dengan tisu epitelium. Di bahagian bawah auricle terdapat lobus. Lipatan kulit ini terdiri terutamanya dari tisu adiposa dan epitel. Ini adalah telinga luar yang sangat terdedah kepada pelbagai kecederaan dan kecederaan. Itulah sebabnya, misalnya, pada atlet yang terlibat dalam gusti, kawasan ini sering mengalami cacat.

Tisu kartilaginus auricle mempunyai ketebalan sekitar 1 mm; di samping itu, ia ditutup dengan lapisan perichondrium dan kulit. Lubang rawan tidak mempunyai. Cengkerang itu sendiri cekung, dan di sepanjang pinggirnya terdapat ikal, tetapi di bahagian dalam anti-keriting. Dari satu sama lain mereka dipisahkan oleh kemurungan kecil, yang disebut sebagai rook. Ini diikuti oleh rongga yang kelihatan lebih mendalam. Di hadapannya adalah tragus.

Sistem kerja agak rumit. Pada mulanya, suara dipantulkan dari lipatan cangkang telinga dan dihantar terus ke saluran telinga. Panjangnya 30 mm. Pada bahagian awal, ia diwakili oleh tulang rawan, dalam bentuk menyerupai selokan. Di jabatan ini terdapat jurang kecil yang berdekatan dengan kelenjar air liur..

Secara beransur-ansur, bahagian tulang rawan beralih ke tulang, yang sedikit melengkung. Untuk memeriksanya dari dalam ke luar, pakar sedikit menarik telinga ke belakang dan kemudian ke atas. Di dalam saluran telinga ditutup dengan belerang dan kelenjar sebum. Merekalah yang menghasilkan earwax yang disebut. Bahan melekit ini ada di sini kerana suatu sebab, ia melakukan tugas penting. Belerang adalah belerang yang mampu memerangkap habuk dan mencegah pelbagai mikroorganisma memasuki saluran pendengaran dalaman. Secara beransur-ansur, belerang dikeluarkan. Biasanya, ini berlaku semasa mengunyah, ketika dinding laluan berayun.

Meatus pendengaran berakhir dengan gendang telinga, yang merupakan ciri dan menutupnya. Kawasan ini berdekatan dengan kelenjar air liur, rahang bawah dan saraf muka. Gendang telinga adalah aspek utama antara telinga luar dan tengah. Auricle menangkap bunyi tertentu, yang pada gilirannya memukul gendang telinga, yang menimbulkan getaran. Itulah sebabnya para tentera, agar tidak merosakkan gendang telinga, dinasihatkan untuk menutup mulut semasa letupan.

Seperti yang anda lihat, struktur dan fungsi telinga tidak semudah yang disangka. Organ luaran berakhir dengan gegendang telinga. Ia adalah plat berbentuk bujur yang sebahagiannya telus. Ketebalannya kira-kira 0,1 mm, lebarnya 9 mm, dan ukurannya kira-kira 1 cm. Pesawat ini berkenaan dengan meatus pendengaran terletak pada cerun sedikit dan sedikit memanjang di bahagian dalam. Ini adalah gendang telinga diikuti oleh telinga tengah. Tugas terpenting telinga luar adalah menangkap getaran bunyi dan menghantarnya ke telinga tengah.

Gendang telinga hampir tidak boleh diregangkan. Selain menyiarkan getaran suara, ia juga melakukan tugas lain - melindungi telinga dari penembusan mikroorganisma berbahaya, pelbagai bahan dan benda kecil asing ke dalam organ pendengaran.

Oleh kerana strukturnya yang kukuh, gendang telinga dapat menahan tekanan yang kuat, yang secara signifikan melebihi tekanan atmosfera. Ia mempunyai struktur berikut:

 • Sel epitelium, yang merupakan sejenis jangka masa integumen telinga
 • Serat berserabut
 • Membran mukus

Gendang telinga mempunyai kekuatan yang tinggi kerana gentian berserat, yang saling berkaitan. Sifat elastik membran disebabkan oleh suhu dan kelembapan yang sentiasa dikekalkan. Struktur saluran telinga membolehkan anda membuat persekitaran khusus untuk pembentukan membran yang boleh dipercayai. Selain itu, petunjuk ini tetap sama walaupun dengan keadaan cuaca yang berubah-ubah. Tidak kira sama ada anda berada di dalam rumah atau berjalan melalui bandar bersalji, suhunya sentiasa terjaga di telinga anda.

Di bahagian luar membran terdapat kemurungan kecil yang menyusul ke telinga dalam. Kawasan ini dipanggil pusar. Ia terletak sedikit di bawah bahagian tengah membran.

Sebilangan besar membran ini melekat erat pada alur tulang, kerana ia mempunyai ketegangan yang ketat. Selebih selebihnya mempunyai kedudukan yang lebih longgar, dan ia juga hanya mempunyai 2 lapisan (tidak ada lapisan penghubung).

Di bahagian belakang, gendang telinga berdekatan dengan rongga timpani. Pada orang dewasa, ia sedikit berat sebelah telinga dalam. Pada bayi baru lahir, bias ini jauh lebih besar, sementara pada embrio gendang telinga terletak hampir secara mendatar.

Ciri-ciri fungsional gendang telinga disebabkan oleh lokasi dan strukturnya. Mereka tidak hanya merangkumi kekonduksian suara, tetapi juga perlindungan telinga dalam dari pelbagai pengaruh. Struktur telinga manusia sempurna dan luar biasa dengan geniusnya. Meatus pendengaran mempunyai getaran tersendiri. Sekiranya bunyi yang diterima dari luar digabungkan dengan getaran ini, maka gendang telinga berada di bawah tekanan yang sangat kuat. Inilah sebabnya mengapa kita merasakan bunyi tertentu tidak menyenangkan.

Telinga luar adalah alat yang kompleks, ia dapat meningkatkan suara pada membran. Diameter laluan secara beransur-ansur berubah. Dengan bertambahnya usia, kelenturan gendang telinga hilang, sehingga seseorang mula mendengar lebih teruk. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk menerima bunyi tanpa menggunakan gendang telinga. Dalam kes ini, suara dapat dihantar melalui tulang tengkorak dengan segera ke koklea. Sekiranya integriti gentian tengah membran timpani dilanggar, ia tidak dapat dipulihkan. Kerana ini, fungsi utama telinga terganggu, yang boleh menyebabkan kehilangan pendengaran separa atau lengkap..

Bagaimana telinga tengah berfungsi

Skema strukturnya agak kompleks. Labirin telinga mempunyai banyak komponen. Ia bermula dengan membran timpani dan terletak di piramid tulang temporal. Rongga telinga tengah boleh dibahagikan kepada beberapa bahagian:

 • Rongga telinga tengah secara langsung
 • Sangkakala pendengaran
 • Tulang pendengaran

Pertimbangkan setiap bahagian ini, dan ciri fungsional apa yang mereka ada.

Apakah rongga timpani? Ia terletak di tulang temporal. Isipadu adalah 1 sentimeter padu. Di rongga inilah osikel pendengaran berada, yang disambungkan ke gegendang telinga. Proses kecil terletak di atas rongga; strukturnya disajikan dalam bentuk sel kecil yang mempunyai struktur pembawa udara. Di dalamnya terdapat sangkar udara khas. Dia memainkan peranan penting. Dalam anatomi manusia, dialah yang memainkan peranan sebagai rujukan utama dalam pelaksanaan tindakan operasi pada organ pendengaran.

Tiub pendengaran mempunyai diameter kira-kira 35 mm. Di timpani adalah mulut atasnya. Pada ukuran langit-langit keras, di mana nasofaring terletak, mulut pharyngeal dijumpai. Oleh itu, rongga timpani menggunakan tiub pendengaran boleh bersentuhan dengan nasofaring. Tiub pendengaran itu sendiri bertujuan untuk menyamakan tekanan pada kedua tepi gendang telinga..

Tabung pendengaran terbahagi kepada dua bahagian, yang dipisahkan oleh hambatan. Dalam buku teks perubatan disebut isthmus. Tisu tulang bergerak jauh dari gendang telinga, tetapi di bawahnya sudah ada tulang rawan. Dalam keadaan normal, dinding tiub pendengaran ditutup. Mereka boleh dibuka semasa mengunyah, menguap atau menelan. Pengembangan ini dimungkinkan berkat dua otot yang saling berkaitan. Rongga dalaman tiub ini juga ditutup dengan lapisan kulit nipis di mana silia kecil terletak. Terima kasih kepada mereka, fungsi saliran disediakan..

Selain itu, di telinga tengah terdapat osikel pendengaran, mereka disajikan dalam bentuk landasan, palu dan stape, yang digabungkan satu sama lain menggunakan tisu bergerak. Setelah auricle mengambil bunyi tertentu, mereka dihantar ke gegendang telinga, dan kemudian getarannya ke tukul. Dengan bantuan landasan, getaran dihantar ke stapes dan hanya kemudian masuk ke telinga dalam.

Terima kasih kepada tulang ini, amplitudnya berkurang dengan ketara, tetapi kekuatan suaranya berlipat ganda. Telinga tengah dipisahkan oleh dinding dalaman. Terdapat dua lubang di atasnya: satu bulat, dan satu lagi bujur, keduanya diketatkan dengan membran. Di pangkal lubang bujur terletak di dasar sanggur, yang menuju ke telinga dalam.

Struktur telinga dalam

Strukturnya agak mengingatkan pada labirin. Bahagian ini terletak di piramid tulang temporal. Di dalamnya terdapat kapsul tulang dan pembentukan membran. Ia betul-betul mengikut bentuk kapsul. Labirin bertulang terdiri daripada:

 • Bahagian depan ruang
 • Siput
 • Tiga saluran separuh bulatan

Anatomi telinga manusia dirancang sedemikian rupa sehingga fungsi suara utama dilakukan oleh koklea, yang merupakan saluran tisu tulang yang berpusing secara spiral, kira-kira 2,75 putaran. Tingginya 5 mm dan panjangnya 3.2 cm.Di dalam koklea terdapat labirin lain yang sepenuhnya dipenuhi dengan endolim. Di antara saluran membran dan tulang adalah ruang kecil yang dipenuhi perilyphm. Dengan menggunakan plat spiral, labirin dibahagikan kepada dua saluran.

Apakah bahan yang mengisi rongga di dalam koklea? Endolymph adalah komponen likat dan serupa dalam komposisi dan teksturnya dengan cecair intraselular. Pereliphma dalam komposisinya sangat mirip dengan plasma darah.

Labirin jaring dengan bantuan tali khas harus selalu berada dalam keadaan tidak bergerak. Sekiranya keseimbangan ini terganggu, ini akan menyebabkan peningkatan tekanan pada labirin ini.

Koklea penting untuk organ pendengaran. Fluktuasi cairan dalamannya menyebabkan pembentukan impuls elektrik, yang disebarkan melalui saraf pendengaran ke otak. Inilah cara telinga manusia berfungsi..

Di saluran membran koklea terdapat alat penerima suara khas, yang disebut organ spiral. Ia mempunyai struktur tersendiri: terdiri daripada membran di mana sel reseptor berada, dan membran integumen.

Membran pusat berfungsi untuk memisahkan labirin membran. Ia merangkumi serat, panjangnya berbeza. Serat-serat itu terletak di seberang koklea. Yang terpanjang terletak di bahagian atas koklea, dan yang terpendek, masing-masing, dari bawah.

Selain itu, terdapat sel reseptor pada membran yang mengambil suara. Mereka mempunyai bentuk memanjang. Dalam kes ini, satu hujung sel dilekatkan pada membran, dan ujung sel tidak terpaku dan berakhir dengan beberapa rambut. Serat saraf akustik berpunca dari bahagian sel yang tetap. Rambut dari hujung sel yang lain dibasuh oleh endolitma dan boleh digabungkan dengan membran integumen.

Salah satu telinga penyusun tertua adalah rongga, yang terletak di sebelah tangga koklea dan saluran separuh bulatan. Ia disebut ruang depan, di dindingnya terdapat dua tingkap kecil: satu ditutup dengan tangga, dan yang kedua menyerupai gendang telinga.

Sebagai tambahan kepada persepsi bunyi, telinga manusia melakukan fungsi lain, misalnya, mengatur posisi tubuh manusia dalam posisi tertentu. Ini dilakukan menggunakan radas vestibular. Secara berasingan, saya ingin menyebutkan saluran tulang separuh bulat. Di antara mereka, mereka mempunyai struktur yang serupa. Masing-masing mempunyai saluran sendiri, yang mengulang selekohnya. Saluran dan ruang depan inilah yang bertanggungjawab untuk keseimbangan dan koordinasi, membantu tubuh kita menempati kedudukan yang diperlukan di ruang angkasa.

Saluran separuh bulatan dan ruang depan dipenuhi dengan cecair khas. Dua beg kecil menjelang malam, mereka juga mengandungi isi dalam diri mereka - endolitma, yang disebutkan di atas. Sebagai tambahan kepada cecair, di dalam beg terdapat kerikil ruang depan. Di dinding beg ini terdapat banyak sel reseptor berbentuk rambut.

Saluran separa bulat terletak di beberapa bidang dan juga dipenuhi dengan cecair. Di dalamnya, juga di ambang pintu, terdapat juga reseptor berupa rambut kecil. Bagaimana keseluruhan sistem ini berfungsi??

Sekiranya kedudukan tubuh manusia mula berubah, cecair yang terkandung di dalam kanal separuh bulatan akan bergerak. Oleh kerana itu, kerikil berkapur di dalam kantung juga mula bergerak. Oleh kerana itu, reseptor alat vestibular menjadi jengkel. Pengujaan ini menuju ke serat saraf vestibular, dan sejak itu korteks serebrum menerima isyarat.

Oleh itu, seseorang membentuk kedudukan badan yang betul. Pada kanak-kanak yang baru lahir, semua proses ini tidak berkembang sepenuhnya, sebab itulah sangat sukar bagi anak-anak untuk menjaga keseimbangan, mula mengangkat kepala dan berjalan. Secara beransur-ansur, ketika ibu bapa mengajar anak-anak kemahiran asas, proses pembentukan semua bahagian telinga sedang berjalan, dan setiap kali anak lebih mudah bergerak dan memegang posisi yang diinginkan.

Penyakit yang paling biasa di telinga dalam adalah pendengaran. Suara yang ada di telinga mempunyai ciri seperti amplitud dan frekuensi. Amplitud adalah kekuatan dengan mana gelombang bunyi memberikan tekanan yang sesuai pada gendang telinga. Bilangan getaran gelombang bunyi dalam satu saat adalah frekuensi. Sekiranya seseorang tidak dapat membezakan antara bunyi dan frekuensi, gangguan pendengaran berlaku..

Dalam kes ini, penyakit ini mempunyai beberapa jenis. Dengan kehilangan pendengaran sensorineural, fungsi saraf pendengaran terganggu secara signifikan atau gangguan sensori koklea berlaku. Dengan kehilangan pendengaran konduktif, gangguan dalam penghantaran suara antara telinga luar dan tengah berlaku. Sekiranya kehilangan pendengaran bercampur, kedua-dua pelanggaran dapat diperhatikan..

Struktur telinga pada bayi baru lahir

Pada kanak-kanak yang baru dilahirkan, organ pendengaran berbeza dengan telinga orang dewasa. Pada bayi, telinga belum terbentuk sepenuhnya. Strukturnya berubah dan ditambah dengan masa. Pada bayi yang baru lahir, auricle sangat lembut, bentuk ikal dan cuping telinga hanya dalam 4 tahun.

Di saluran telinga, tisu tulang belum terbentuk. Dindingnya terletak hampir rata antara satu sama lain. Pada masa yang sama, membran dram berada dalam kedudukan mendatar. Walaupun begitu, gendang telinga terbentuk hingga akhir dan praktikalnya tidak berbeza struktur dan dimensi dari membran orang dewasa. Di samping itu, pada kanak-kanak kecil lebih tebal daripada pada orang dewasa, dan ditutup dengan selaput lendir.

Di bahagian atas timpani terdapat jurang, yang bertambah dengan masa. Melaluinya jangkitan boleh memasuki otak anak kecil. Ini berlaku semasa otitis media akut dan boleh membentuk penyakit yang lebih serius. Di dalam rongga, proses mastoid belum terbentuk dan disajikan dalam bentuk rongga. Perkembangannya bermula hanya pada usia 2 tahun dan terbentuk sepenuhnya pada usia 6 tahun. Tabung pendengaran pada bayi baru lahir jauh lebih lebar dan lebih pendek berbanding dengan orang dewasa dan terletak secara mendatar.

Seperti yang anda lihat, struktur telinga adalah alat yang agak kompleks yang melakukan 2 fungsi pada masa yang sama. Organ pendengaran kami dirancang untuk melindungi kita dari pelbagai habuk, mikroorganisma dan jangkitan. Melindungi kita dari bunyi yang terlalu kuat dan membantu mengekalkan keseimbangan. Untuk memahami bagaimana setiap mekanisme sistem yang kompleks ini berfungsi, mari kita lihat bagaimana seseorang merasakan bunyi.

Mekanisme persepsi bunyi

Getaran bunyi memasuki telinga melalui saluran luaran, memukul membran timpani, dan, menggunakan osikel pendengaran, dihantar ke endolitma dan perilyph melalui membran tingkap bujur. Getaran di dalamnya menyebabkan kerengsaan serat sensitif dengan panjang yang berbeza. Pada ketika ini, sel-sel rambut menyentuh membran. Pengujaan ini ditujukan ke saraf pendengaran. Semasa proses sedemikian, tenaga mekanik diubah menjadi tenaga elektrik..

Penerima pelbagai panjang boleh bersemangat, semuanya bergantung pada panjang gelombang bunyi. Osilasi serat tinggi menyebabkan nada lebih tinggi, sementara serat panjang turun naik dari nada rendah. Penilaian terhadap bunyi yang dirasakan dibuat di bahagian temporal korteks forebrain..

Untuk menjaga pendengaran untuk waktu yang lama, perlu melindungi penutup luar telinga dengan andal, terutama ini menyangkut gendang telinga. Pelbagai kerosakan mesti dicegah, terutamanya mekanikal.

Untuk melakukan ini, ikuti peraturan mudah. Cukup dengan mencuci telinga dengan air suam dan sabun dengan kerap. Di bahagian luar telinga, habuk dan pelbagai mikroorganisma terkumpul bersama dengan sulfur. Kandungan ini tidak dapat dikumpulkan di bahagian luar untuk waktu yang lama. Kekerapan infra-rendah dan ultra tinggi, kebisingan berterusan di dalam dan di luar rumah, bunyi yang sangat tidak menyenangkan dan kuat boleh memberi kesan trauma pada penganalisis pendengaran. Kesannya, kehilangan pendengaran dapat dikurangkan atau hilang sepenuhnya..

Untuk mengatasi pengaruh negatif ini dan melindungi organ pendengaran, sejumlah langkah perlindungan dilakukan di kilang. Untuk ini, pekerja menerima fon kepala pelindung khas yang mempunyai sifat anti-bunyi. Di samping itu, hiasan bilik tertentu boleh digunakan - pelapisan dinding yang menyerap suara..

Jangan lupa untuk merawat penyakit nasofaring tepat pada masanya. Mikroorganisma dan jangkitan berbahaya boleh memasuki timpani melalui saluran hidung, yang kemudian akan menyebabkan proses keradangan pada organ pendengaran.

Peredaran pendengaran

Fungsi-fungsi ini harus diberi perhatian khusus, terutama bagi mereka yang ingin mempelajari secara terperinci bagaimana telinga, sistem peredaran darah berfungsi, yang, dengan cara ini, dibekalkan dengan bantuan saraf trigeminal dan plexus serviks. Saraf telinga membekalkan darah ke otot-otot auricle. Bekalan darah utama dilakukan menggunakan arteri karotid luaran.

Struktur telinga adalah mekanisme yang unik dan kompleks. Terima kasih kepadanya, kita dapat merasakan pelbagai bunyi, mendengar percakapan, menyanyi, menulis muzik dan banyak lagi. Organ pendengaran membantu kita berkomunikasi, membentuk pertuturan kita dengan betul. Di samping itu, dengan pertolongannya kita dapat mengekalkan kedudukan tertentu dan menjaga keseimbangan. Jangan lupa untuk memantau organ penting ini, menjalankan prosedur kebersihan, melindungi diri anda dari faktor luaran yang negatif dan berjumpa doktor dengan segera untuk mendapatkan bantuan.

Laman web ini mengandungi artikel yang asli dan dilindungi hak cipta.
Semasa menyalin, letakkan pautan ke sumber - halaman artikel atau utama.

Penerbitan Mengenai Asma