Pemegang Natsimbio dari Rostec State Corporation telah mula menghantar vaksin selesema. Sebagai sebahagian daripada fasa pertama, yang akan berakhir pada awal September, 34.5 juta dos vaksin akan diberikan. Tahun lalu, Rostec memindahkan lebih daripada 62 juta dos ke institusi perubatan. Menurut Rospotrebnadzor, ini antara lain membenarkan mengurangkan kejadian selesema hampir 25%.

Mengenai mengapa vaksinasi tahunan terhadap selesema diperlukan, dari mana strain yang diberi vaksin pada musim selesema 2019-2020 dan di mana mendapatkan vaksinasi percuma - dalam bahan kami.

Selsema Awas!

Jangkitan virus pernafasan akut, termasuk selesema yang biasa, adalah penyakit yang paling biasa di dunia. Di Rusia sahaja, kira-kira 35 juta pesakit dengan selesema dan jangkitan virus pernafasan akut lain dilaporkan setiap tahun. Selalunya selesema merebak dalam bentuk wabak, apabila penyakit ini menyerang 10-20% populasi. Terutama yang dijangkiti oleh wabak SARS adalah orang tua yang secara statistik lebih mudah dijangkiti.

Bagi kebanyakan orang, selesema hanyalah penyakit yang tidak menyenangkan yang hilang dalam masa lebih kurang seminggu, walaupun tanpa bantuan doktor. Tetapi ada kumpulan risiko, dan baginya, penyakit ini boleh menjadi akibat yang menyedihkan. Setiap tahun, di seluruh dunia, influenza membunuh 250 hingga 500 ribu nyawa, dan penyakit ini rumit pada sekitar 4 juta orang.

Faktor risiko untuk mengembangkan komplikasi selesema termasuk usia, imuniti, dan penyakit lain. Oleh itu, kerana ciri-ciri badan yang berkaitan dengan usia, influenza paling kerap dijangkiti oleh kanak-kanak di bawah umur 3 tahun dan orang dewasa yang berumur lebih dari 65 tahun. Pada anak kecil, tidak ada kekebalan terhadap influenza, kerana mereka belum bersentuhan dengan penyakit ini. Dan pada orang yang lebih tua, kejadiannya 5-10 kali lebih tinggi daripada pada usia yang lain. Ngomong-ngomong, bagi mereka yang berusia di atas 65 tahun, suntikan selesema tidak hanya mencegah penyakit ini, tetapi juga mengurangkan kekerapan serangan jantung dan strok.

Kehadiran pelbagai penyakit kronik, penyakit sistem saraf pusat, serta sejarah pemindahan organ atau tisu menjadikan anda lebih mudah terkena selesema. Orang yang mempunyai imuniti yang lemah atau lemah secara semula jadi mendapat selesema lebih kerap. Sekiranya anda bekerja di institusi perubatan atau pendidikan, dalam pengangkutan, bersentuhan dengan sebilangan besar orang - anda berisiko.

Vaksinasi adalah latihan imuniti terbaik

Vaksinasi adalah kaedah paling berkesan untuk mencegah selesema. Vaksin mengandungi virus influenza yang dilemahkan, di mana kekebalan kita "melatih" untuk menekan penyakit yang sebenarnya. Kempen influenza telah berjalan selama lebih dari 60 tahun dan terbukti berkesan. Penggunaan vaksin yang tepat pada masanya mengurangkan kejadian selesema di kalangan orang yang sihat di bawah usia 65 hingga 70-90% dan mengurangkan kemungkinan komplikasi bagi orang yang berusia lebih dari 65 tahun sebanyak 30-70%.

Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan mendapatkan vaksin selesema setiap tahun, kerana sistem kekebalan yang divaksin semakin lemah dari masa ke masa dan jenis virus baru muncul. Vaksinasi adalah percuma untuk warganegara Rusia. Dianggarkan bahawa lebih menguntungkan bagi negara untuk melabur dalam vaksin dan mencegah selesema, kerana akibat dari wabak ini jauh lebih mahal.

Secara tradisinya, puncak penyebaran influenza berlaku pada musim sejuk - pada akhir Januari dan awal Februari. Gelombang itu dapat dimulai pada bulan November, dan mengingat fakta bahawa tubuh memerlukan 2-4 minggu untuk mengembangkan kekebalan tubuh setelah vaksinasi, Anda dapat melakukan vaksinasi dari awal musim gugur.

Setiap tahun, WHO membuat ramalan mengenai kemungkinan strain influenza yang aktif pada musim akan datang. Tahun ini, vaksin termasuk virus seperti A / Brisbane / 02/2018 (H1N1) pdm09; Virus seperti A / Kansas / 14/2017 (H3N2); dan virus seperti B / Colorado / 06/2017 (baris B / Victoria / 2/87). Vaksin quadrivalent yang mengandungi dua virus B termasuk virus B / Phuket / 3073/2013 tambahan. Di Moscow, anda boleh mendapat selesema dari awal September di mana-mana klinik, serta di pusat pelbagai fungsi "Dokumen Saya" dan tempat bergerak berhampiran stesen metro.

Penting untuk diketahui bahawa terdapat kontraindikasi terhadap vaksinasi, yang terbahagi kepada sementara dan mutlak. Yang mutlak termasuk kecenderungan reaksi alergi, asma bronkial dan beberapa penyakit lain. Penarikan sementara dari vaksinasi diberikan, misalnya, oleh jangkitan virus pernafasan akut.

Malangnya, vaksin tidak akan melindungi sepenuhnya dari selesema. Sesiapa yang diberi vaksin boleh jatuh sakit. Tetapi vaksinasi sangat memudahkan perjalanan penyakit dan mengurangkan risiko komplikasi. Oleh itu, selain vaksinasi, seseorang tidak boleh melupakan kaedah pencegahan lain. Ini adalah penyiaran bilik yang terkenal, kerap mencuci tangan, pengukuhan badan secara umum dan batasan hubungan dengan pesakit.

"Natsimbio": untuk melindungi kekebalan negara

Imunisasi penduduk dilakukan mengikut kalendar vaksinasi Nasional, yang dibentuk oleh Kementerian Kesihatan. Satu-satunya pembekal vaksin untuk pelaksanaan rancangan kalendar di Rusia ialah Syarikat Imunobiologi Nasional (Natsimbio), sebuah syarikat farmasi yang dimiliki oleh Rostec State Corporation.

Pada musim 2017-2018. Natsimbio menyumbangkan lebih daripada 62 juta dos vaksin yang dibuat sepenuhnya dari bahan mentah Rusia untuk kempen vaksinasi influenza nasional dan SARS. Menurut Rospotrebnadzor, vaksinasi dibenarkan untuk mengurangkan kejadian influenza sebanyak 24.5%, dan SARS - sebanyak 5% berbanding tahun 2017.

Vaksinasi dilakukan secara meluas di institusi pendidikan, jadi kumpulan vaksin pertama harus dihantar pada awal tahun sekolah. Sebagai bagian dari peringkat pertama, Natsimbio akan memberikan 34.5 juta dos vaksin ke daerah-daerah, yang 11% lebih banyak daripada tahun lalu. Peringkat kedua penghantaran bermula pada awal Oktober.

Untuk pencegahan influenza, Natsimbio membekalkan vaksin Sovigripp dan Ultrix, yang dihasilkan oleh NPO Mikrogen dan OOO Fort, yang merupakan sebahagian daripada.

Acara yang berkaitan dengan ini

Bagaimana vaksin selesema dibuat: dari telur hingga jarum suntik

Negara ini berada di ambang wabak. Apa yang kita menentangnya?

Rusia sedang bersiap sedia menghadapi wabak influenza. Dari mana datangnya jangkitan itu, strain mana yang paling berbahaya dan bagaimana memperoleh imuniti kolektif, kata Profesor Alexander Gorelov, pakar penyakit berjangkit kepada The Twinkle.

Ditemu ramah oleh Elena Babicheva

- Alexander Vasilievich, tahun ini musim luruh yang hangat di kebanyakan wilayah di Rusia, ini menunda bermulanya wabak selesema?

- Setakat ini, hanya kes terpencil yang direkodkan, yang kebanyakannya adalah jangkitan virus pernafasan akut (ARVI). Pengedaran mereka difasilitasi pada bulan September yang sangat sejuk - orang mula jatuh sakit, kerana rumah-rumah belum menyalakan pemanasan. Kemudian berlaku pemanasan dengan hujan, dan tepatnya cuaca seperti virus yang sangat disukai dan menyebar dengan cepat. Secara amnya, kenaikan kadar kejadian dijangka pada bulan November. Gelombang kedua, sebagai peraturan, datang setelah cuti Tahun Baru, lebih dekat dengan akhir musim sejuk.

- Apa "baru" selesema yang harus kita harapkan musim ini??

Alexander Gorelov Anggota RAS yang sepadan

- Setakat ini, kedatangan influenza sesuai dengan skema standard. Pada bulan Ogos, setelah musim sejuk berakhir di Hemisfera Selatan, para saintis merangkum data dan menentukan virus selesema yang beredar di sana tahun ini. Ini dilakukan di 59 makmal kawalan di seluruh dunia, di Rusia ia adalah pusat rujukan untuk memantau jangkitan saluran pernafasan atas dan bawah Kementerian Kesihatan dan Perkhidmatan Persekutuan untuk Pengawasan Perlindungan Hak Pengguna dan Kesejahteraan Manusia, termasuk institut kami - Institut Penyelidikan Pusat Epidemiologi. Para saintis mengasingkan virus dari sampel, mencirikannya, membuat pasport genetik dan memuat naik data ke pangkalan data antarabangsa. Kemudian mereka menganalisis jenis virus apa dan dengan frekuensi apa yang diedarkan sepanjang tahun, dan berdasarkan data tersebut mereka membuat vaksin untuk Belahan Bumi Utara. Apabila musim sejuk tiba di sini - mereka akan menganalisis keadaan epidemiologi dan akan membuat vaksin untuk Hemisfera Selatan.

- Jenis virus mana yang paling membimbangkan?

- Tahun lalu, kejadian utama dikaitkan dengan selesema California, musim ini terdapat perubahan jenis virus kepada influenza A - Brisbane (H1N1) dan Kansas (H3N2) dan virus influenza jenis B - Colorado (baris B / Victoria). Strain ini termasuk dalam komposisi akhir vaksin trivalen. Vaksin tetravalen telah dikembangkan, di mana, di samping di atas, virus influenza B - Phuket (garis B / Yamagata) dimasukkan..

Yang paling berbahaya bagi manusia adalah virus influenza A. Influenza B, kurang dari 1 peratus penduduknya sakit, biasanya aktif pada akhir musim epidemiologi pada bulan Mac-April. Doktor menyedari bahawa sebaik sahaja kejadian influenza B mulai meningkat, ini bermakna musim selesema akan berakhir.

- Betapa pentingnya bagi rata-rata pesakit untuk mengetahui jenis virus selesema yang dihidapinya?

- Adalah lebih penting untuk menentukan sama ada anda menghidap selesema atau jangkitan pernafasan akut (ARI) - gejala klinikal mereka pada peringkat awal adalah serupa, tetapi akibatnya berbeza: selesema boleh menyebabkan komplikasi yang sangat serius. Sukar untuk menentukan dengan segera seseorang itu sakit, kerana kita hidup di era yang disebut gabungan jangkitan, apabila terdapat beberapa patogen dan gambaran klasik penyakit ini dapat kabur..

Bagaimana mengejar masa muda melucutkan hak seseorang untuk usia tua

Itulah sebabnya mengapa diagnosis sangat penting - sekarang ada banyak ujian yang membolehkan anda melakukan ini walaupun di rumah (untuk ini, anda perlu mengambil sapu dari hidung. - "O"). Sekiranya analisis menunjukkan bahawa anda menghidap selesema, anda harus segera mengambil ubat influenza tindakan langsung - ia memusnahkan virus, menghalangnya masuk ke dalam sel. Tetapi anda perlu memahami bahawa ia berkesan dalam dua hari pertama: kadar pembahagian sel virus influenza sangat tinggi, virus influenza dengan cepat (dalam beberapa jam) menembusi sel dan memulakan kerjanya yang mengganggu. Dalam kes ini, hampir semua sel badan terjejas.

- Sekiranya selesema jenis yang sama secara berkala kembali kepada kita, maka kekebalan harus muncul. Mengapa ia tidak berfungsi?

- Keanehan virus influenza adalah tepat pada kebolehubahannya. Virus lain, seperti campak atau cacar air, lebih kurang stabil. Dalam selesema, seperti yang anda ketahui, strain yang diubah muncul setiap tahun, dan kekebalan untuk setiap mutasi tersebut adalah spesifik. Oleh itu, apabila bertemu dengan jenis ketegangan yang baru, kita jatuh sakit lagi. Kebolehubahan virus ini tidak memungkinkan pembuatan vaksin sejagat. Walaupun semuanya sesuai dengan ini.

- Maksudnya, kita mungkin mengalami suntikan selesema yang akan bertindak terhadap semua strain?

- Ya, kerja yang sangat aktif sedang dilakukan ke arah ini. Sekarang mereka mendekripsi genom bukan hanya manusia, tetapi juga virus, khususnya virus influenza. Kawasannya yang stabil diketahui melawan antibodi mana yang dihasilkan. Masa depan adalah untuk vaksin yang akan bertindak dengan cara ini. WHO menjangka akan menerimanya menjelang 2025.

- Tetapi semasa ia berlaku, orang yang diberi vaksin masih jatuh sakit. Maksudnya, saintis "terlepas" dengan vaksin.

- Mutasi virus influenza yang paling aktif, yang menyebabkan relatif tidak ada vaksin, berlaku pada tahun 2016. Sekarang mereka berbicara tentang 95 persen vaksin, iaitu, dalam 95 persen kes anda dilindungi dari selesema. Sebilangan ketegangan bermutasi yang tidak diketahui tidak dapat datang kepada kita secara tidak dijangka dan entah bagaimana dengan cepat. Virus influenza dipantau sebagai objek yang sangat penting kerana influenza adalah penyakit serius dengan komplikasi serius. Perlu difahami bahawa vaksin selesema hanya melindungi dari virus ini, dan seseorang dapat mendapat jangkitan pernafasan lain.

- Maksudnya, vaksin bukan ubat mujarab...

Virus apa yang paling biasa terjadi pada manusia?

- Hari ini kita mengetahui kira-kira 250 patogen jangkitan pernafasan dan setiap tahun kita membuka yang baru: pada abad ke-21, bocavirus muncul, kemudian metapneumovirus, agen penyebab selesema "babi" California dijumpai, kemudian koronavirus... Walaupun dari parainfluenza, yang paling sering dimanifestasikan, tidak ada vaksinasi.. Dan naif untuk berharap bahawa selepas selesema, kita tidak akan menghadapi jangkitan lain. Sebagai contoh, menurut Institut Penyelidikan Pusat untuk Maklumat Rujukan, hanya adenovirus yang terdapat di Moscow, dan selebihnya, rhinovirus dan norovirus yang sama dan virus pernafasan lain, sentiasa berubah. Ini adalah sejenis kaleidoskop virus metropolis besar, yang melibatkan sebilangan besar kenalan. Vaksinasi melindungi kita dari jangkitan yang menyebabkan kerosakan paling banyak, ini adalah selesema. Setiap tahun di dunia, 3-5 juta kes yang teruk dicatatkan, 290-650 ribu daripadanya membawa maut. Dengan berlakunya peningkatan wabak, tahap komplikasi selepas selesema sangat tinggi..

- Apakah komplikasi yang paling biasa??

- Ini boleh menjadi hidung berair, dan radang paru-paru, dan osteoporosis, dan juga strok dan serangan jantung. Akibat jangkitan itu dianggap semua komplikasi yang telah diperhatikan seseorang dalam dua bulan setelah dia terkena selesema. Terutama sukar, seperti yang anda ketahui, orang tua dan kanak-kanak prasekolah jatuh sakit. Ngomong-ngomong, hari ini diketahui bahawa hanya kes pertama selesema yang dapat ditoleransi lebih kurang, tetapi mereka yang telah dijangkiti selepas mereka sakit jauh lebih sukar.

- Kerana semakin banyak orang yang dipukulnya, semakin kuat dia - secara harfiah. Ia bertambah kuat, meningkatkan keperitan, iaitu menjadi lebih gigih.

- Di luar negara adalah kempen vaksinasi selesema besar yang sama seperti di Rusia?

Apa hujah penyokong dan penentang vaksinasi

- Sebenarnya, di luar negara, tanggungjawab untuk kesihatan bukan terletak pada pihak berkuasa kesihatan, tetapi pada orang itu sendiri. Anak yang tidak divaksinasi tidak akan dibawa ke pasukan kanak-kanak, majikan tahu dengan apa jangkitan pekerja yang telah diberi vaksin - tekan sahaja butang komputer. Ini tidak hanya berlaku untuk vaksin influenza. Sebagai contoh, seorang wanita berusia 55+ ke Thailand, di mana terdapat wabak penyakit dengan hepatitis A (setiap orang ketiga memilikinya). Untuk usia ini, jangkitan ini dianggap sangat berbahaya, jadi jika di Amerika Utara seorang pelancong tidak mendapat vaksin hepatitis A sebelum perjalanan dan jatuh sakit, dia akan menanggung sendiri kos rawatannya. Dan kita terbiasa dengan kenyataan bahawa negara menjaga kita. Oleh itu, kami menghantar anak-anak ke tadika tanpa vaksinasi, walaupun saya percaya bahawa ini adalah pelanggaran hak kanak-kanak yang diberi vaksin.

- Dan apa bahaya bagi vaksin? Bagaimanapun, jika seorang kanak-kanak mempunyai vaksinasi, dia dilindungi dari jangkitan...

- Sebaiknya, ya, tetapi situasinya berbeza. Contohnya, anak yang diberi vaksin mengalami jangkitan pernafasan. Kekebalannya berkurang, dan kemudian dia mengalami "hadir" dalam bentuk selesema. Ya, orang yang diberi vaksin jatuh sakit dengan lebih baik, tetapi mengapa mereka mesti sakit sama sekali??

- Tetapi bagaimana dengan kekebalan kolektif, yang harus melindungi mereka yang tidak mempunyai vaksin??

- Inilah yang saya bicarakan pada Persidangan All-Russian "Immunoprophylaxis Modern: Cabaran, Peluang, Prospek," yang diadakan baru-baru ini di Moscow. Alam semestinya membayangkan bahawa kekebalan yang diperoleh, atau adaptif, dimulakan dengan nafas pertama bayi ketika dilahirkan. Dengan nafas pertama, 20 ribu antigen baru segera jatuh ke bayi. Dan dengan menghirup susu ibu pertama - 30 ribu antigen lagi. Oleh itu, pembentukan aktif mikrobiota sedang dijalankan dan imuniti adaptif terbentuk (matang). Kanak-kanak membentuk kekebalan kolektif di bawah bendera hubungan dengan virus. Proses imun secara beransur-ansur bermula, biasanya pada hari kelima atau keenam kehidupan, perubahan dalam formula darah berlaku - limfosit muncul dalam kepekatan tinggi di sana. Ini adalah sel-sel utama sistem kekebalan tubuh yang bertanggungjawab terhadap tindak balas terhadap agen asing di dalam badan (dan terutamanya kepada virus).

Selsema biasa di kota besar (metropolis) biasanya boleh sampai 8-12 kali setahun, tetapi tidak boleh berakhir dengan otitis media, bronkitis atau radang paru-paru dan komplikasi lain. Masa pubertas adalah satu lagi masa "lubang imunologi", ketika anak-anak sangat rentan terhadap jangkitan, kerana hormon seks secara aktif mengganggu proses imunologi. Dan kemudian orang yang sihat mempunyai masalah dengan selsema. Sekiranya sistem kekebalan tubuh berfungsi dengan baik, maka kita meninggalkan semua yang kita sakit dalam ingatan imunologi kita dan dengan ini kita meneruskan kehidupan.

Malangnya, hari ini banyak orang yang salah faham mengenai cadangan untuk melatih imuniti dan segera dari hospital pergi bersama anak itu ke pasar raya, hendak membeli sesuatu. Pada akhirnya, mereka hanya mendapat masalah. Secara umum, membeli-belah, atau di kafe, atau di "pohon Krismas" di tengah-tengah wabak selesema tidak ada hubungannya dengan latihan imuniti.

- Dan bagaimana untuk melatih imuniti? Cara melindungi diri daripada jangkitan selain vaksinasi?

- Tidak kira seberapa bunyinya, cadangan yang paling penting adalah mencuci tangan setelah mengunjungi tempat awam, metro, kedai. Bilas hidung anda dengan air laut atau biasa. Adalah sangat penting bahawa pesakit tinggal di rumah dan tidak memberikan "kebahagiaan" kepada semua orang di sekitar mereka. Memakai topeng tidak hanya perlu bagi mereka yang takut jatuh sakit, tetapi juga bagi mereka yang sakit. Ventilasi bilik secara berkala, kerana virus duduk di selaput lendir kering. Jangan lupa bahawa semua virus yang kita bicarakan ditularkan melalui titisan udara. Semasa bersin, pesakit merembeskan hingga satu miliar zarah virus, dan untuk mendapatkan ARVI, sepuluh sudah cukup. Oleh itu, anda tidak boleh bersin di sapu tangan atau telapak tangan, yang kemudian anda akan menyentuh muka, hidung, tetapi pada siku atau bahu anda. Nampaknya semua orang mengetahui kejadiannya, tetapi jika anda mengikutinya, risiko jangkitan pernafasan dapat dikurangkan dengan ketara.

Alexander Gorelov, MD, profesor, Anggota yang sesuai dari Akademi Sains Rusia, Timbalan Pengarah Penyelidikan, Institusi Belanjawan Negeri Persekutuan "Institut Penyelidikan Pusat Epidemiologi" Rospotrebnadzor

Pukulan selsema

Pilihan Vaksin

Vaksin selesema pertama dibuat dari virus yang dibunuh atau dinetralkan, mereka disebut virus virion utuh, dan juga dari strain yang dilemahkan, yang disebut vaksin hidup. Hampir semua vaksin moden untuk pencegahan influenza tergolong dalam vaksin yang tidak aktif (mati) dengan strain yang dapat diganti. Virus influenza untuk semua vaksinasi tanpa kecuali ditanam pada embrio ayam, yang tercermin dalam senarai kontraindikasi untuk vaksinasi.

Sebilangan besar vaksin virus keseluruhan yang tidak aktif terhadap influenza terdiri daripada virus yang disucikan dan pekat yang dikulturkan pada embrio ayam yang tidak aktif dengan sinaran formalin atau UV. Vaksinasi yang tidak aktif, pada gilirannya, dibahagikan kepada vaksin keseluruhan-virus, yang asasnya adalah virus influenza keseluruhan yang tidak dihancurkan; vaksin yang sebelumnya dibunuh dan disucikan, dibelah, atau dibelah, yang merangkumi zarah-zarah virion yang musnah, iaitu komposisi antigenik penuh (protein luaran dan dalaman). Vaksin selesema subunit juga digunakan, yang terdiri dari campuran dua protein virus: hemagglutinin dan neuraminidase. Oleh itu, vaksin ini mempunyai bilangan reaksi buruk yang minimum..

Vaksin virus - teknologi baru dalam pembuatan vaksin. Vaksin ini mengandungi kompleks virosom yang tidak aktif dengan antigen permukaan virus influenza. Virosom meningkatkan tindak balas imun terhadap vaksinasi. Vaksin virus tidak mengandungi bahan pengawet (thiomersal) dan boleh diterima dengan baik.

Di Rusia, vaksin trivalen yang tidak aktif berikut ini digunakan terutama: Grippovac, Vaxigripp, Begrivac, Agrippal S1, Grippol, Grippol Plus, Influvac, Fluarix, Inflexal V ( Vaksin virus). Secara keseluruhan, 18 vaksinasi telah didaftarkan di Rusia.

Pengelasan Vaksin Selsema Trivalen

Vaksin langsung

Penjanaan dan JenisStrukturCiri-ciri utamaContoh
Vaksin Virion SeluruhVirus yang tidak dirawat secara langsung
 • Reaktiviti tinggi
 • Skop terhad
 • Ultravac (Mikroogen)

Vaksin yang tidak aktif

Saya - vaksin virion keseluruhanVirus keseluruhan tidak aktif dan penyucian kecil
 • Imunogenik yang baik
 • Reaktiviti tinggi
 • Selsema Mikro (SPbNIIIVS)
 • Fluvaxin (Changchun Changsheng Life Science Co., Ltd., China)
II - vaksin split (split)Hancurkan zarah virus, protein dan lipid permukaan dan dalaman
 • Mereka mengandungi 15 μg antigen dari setiap strain virus influenza dan lipoprotein reaktogenik dinding sel virus
 • Ultrix (Benteng)
III - vaksin subunitAntigen permukaan yang sangat bersih dari virus influenza (hemagglutinin dan neuraminidase)
 • Mengandungi 15 μg antigen setiap strain virus influenza
 • Berkesan, paling tidak reaktif
 • Influwak (Abbott)
 • Agrippal (Novartis)
IV - vaksin pelengkap subunitAntigen Permukaan yang Sangat Bersih dari Virus Influenza dan Polyoxidonium Immunoadjuvant yang Selamat Berkesan
 • Mereka mengandungi tiga kali lebih sedikit antigen (5 μg GA setiap strain, untuk Grippol - 11 μg jenis B)
 • Berkesan, mempunyai profil keselamatan tertinggi
 • Vaksinasi dibenarkan sehingga awal wabak meningkatnya kejadian
 • Flupol plus (Petrovax)
 • Grippol (Mikro, SPbNIIIVS)
Antigen permukaan yang sangat disucikan dari virus influenza yang tertanam di liposom
 • Kandungan hemagglutinin klasik (masing-masing 15 mcg)
 • Berkesan untuk warga tua
 • Inflexal V (Berna Biotech)
Antigen permukaan yang sangat bersih dari virus influenza dan Sovidon tambahan
 • Mereka mengandungi jumlah antigen yang berkurang (masing-masing 5 μg jenis A GA dan 11 μg jenis B)
 • Kecekapan dan keselamatan tidak jelas (tidak ada pengalaman penggunaan), disetujui hanya untuk orang yang berumur 18 tahun ke atas
 • Sovigripp (Mikroogen)

Klasifikasi vaksin tetravalent influenza

Penjanaan dan JenisStrukturCiri-ciri utamaContoh
II - vaksin split (split)Hancurkan zarah virus, protein dan lipid permukaan dan dalaman
 • Mereka mengandungi 15 μg antigen dari setiap strain virus influenza dan lipoprotein reaktogenik dinding sel virus
 • Mengandungi Strain Virus Influenza Jenis B Tambahan
 • Diluluskan untuk orang berumur 6 hingga 60 tahun
 • Berkesan, mempunyai profil keselamatan tertinggi
 • Membentuk kekebalan spesifik yang tinggi terhadap selesema jenis A dan B
 • Ultrix Quadry (Benteng)

Reaktogenik - sifat vaksin untuk menyebabkan kesan sampingan apabila dimasukkan ke dalam badan (demam, edema tempatan, dll.)

Prinsip dan objektif vaksinasi

Vaksinasi sangat penting bagi orang yang berisiko tinggi mengalami komplikasi selesema serius, dan juga bagi orang yang tinggal dengan atau merawat orang yang berisiko tinggi. WHO mengesyorkan vaksinasi influenza tahunan untuk populasi berikut: wanita hamil pada mana-mana peringkat kehamilan; kanak-kanak dari 6 bulan hingga 5 tahun; orang tua yang berumur 65 tahun ke atas; orang yang menghidap penyakit kronik; pekerja kesihatan.

Sejak tahun 2006, vaksinasi influenza telah dimasukkan dalam Kalendar Nasional Vaksinasi Pencegahan Persekutuan Rusia. Vaksin berikut dikenakan vaksinasi tahunan: kanak-kanak berumur 6 bulan, kanak-kanak yang menghadiri institusi prasekolah, pelajar di kelas 1-11, pelajar institusi pendidikan vokasional profesional dan menengah, orang dewasa yang bekerja dalam profesi dan jawatan tertentu (pekerja institusi perubatan dan pendidikan, pengangkutan, kemudahan awam dan dll), dewasa lebih dari 60 tahun.

Penting untuk diperhatikan bahawa komposisi vaksin berubah setiap tahun. Ini untuk memastikan perlindungan maksimum terhadap virus influenza "liar". Proses ini dikendalikan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Dialah yang bertanggung jawab untuk meramalkan jenis virus influenza yang akan beredar pada musim yang diharapkan, dan menyebarkan strain ini kepada pembuat vaksin. Di kebanyakan negara, vaksinasi selesema dilakukan setiap tahun..

Keberkesanan vaksin

Penggunaan vaksin influenza mengurangkan kadar kejadian sebanyak 1.4-1.7 kali, membantu mengurangkan keparahan penyakit, mencegah perkembangan komplikasi dan kematian yang serius. Vaksinasi berkesan pada semua peringkat umur dalam lingkungan 70-90% kes..

Hasil daripada imunisasi pada orang dewasa yang sihat, jumlah kemasukan ke hospital untuk radang paru-paru dikurangkan sebanyak 40%, dan di kalangan orang tua - sebanyak 45-85%. Di samping itu, kejadian otitis media dikurangkan sebanyak 36-69%, peningkatan bronkitis kronik sebanyak 20%, jumlah eksaserbasi asma bronkial dikurangkan sebanyak 60-70%. Dalam kumpulan orang tua yang teratur (rumah jagaan, sekolah berasrama penuh), kematian akibat selesema dikurangkan sebanyak 80%.

Kekebalan selepas pengenalan vaksin terbentuk setelah 14 hari dan berlangsung sepanjang musim. Malangnya, imuniti yang dihasilkan selepas vaksinasi tidak lama. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh kebolehubahan tinggi virus influenza yang beredar, kemunculan subtipe virus yang baru atau bahkan kembali. Sehubungan itu, imuniti influenza yang dikembangkan pada tahun sebelumnya tidak menyelamatkan diri dari penyakit pada tahun semasa. Oleh itu, perlu dilakukan imunisasi tahunan dengan menggunakan vaksinasi pada tahun pengeluaran sahaja. Vaksinasi tahun lalu hanya berkesan dalam 20-40%.

Reaksi selepas vaksinasi

Vaksin influenza keseluruhan mempunyai daya reaktiviti yang agak tinggi. Oleh itu, apabila ia digunakan, reaksi umum dapat terjadi dalam bentuk peningkatan suhu badan, sakit kepala, kelemahan, dan juga reaksi tempatan dalam bentuk pembengkakan, kemerahan dan sakit di tempat suntikan. Biasanya reaksi ini dinyatakan dengan lemah dan lulus secara bebas.

Vaksin subunit, split, dan virosomal adalah yang paling tidak reogen dari semua suntikan selesema. Hanya dalam 3% kes dalam vaksin, perkembangan reaksi buruk dibenarkan.

Risiko komplikasi berkaitan vaksin

Sekiranya anda sensitif terhadap komponen tertentu dari vaksin selesema, gatal-gatal, gatal-gatal, atau ruam lain mungkin muncul. Jarang sekali, reaksi alergi yang teruk (sistemik), seperti kejutan anaphylactic, boleh berlaku. Dari sistem saraf: sering - sakit kepala, jarang - paresthesia, sawan. Walau bagaimanapun, belum ada pengesahan yang meyakinkan mengenai hubungan reaksi ini dengan vaksinasi..

Kontraindikasi

Untuk semua vaksin influenza:

 • hipersensitiviti terhadap protein ayam atau komponen vaksin lain
 • suhu yang teruk atau reaksi alergi selepas vaksinasi sebelumnya dengan vaksin influenza.

Vaksinasi selesema ditangguhkan sehingga akhir manifestasi akut penyakit ini dan peningkatan penyakit kronik. Pada ARVI ringan, usus akut dan penyakit lain, vaksinasi dilakukan segera setelah suhu normal pesakit ditetapkan.

Vaksin langsung tidak digunakan pada kanak-kanak di bawah umur 3 tahun, wanita hamil dan orang yang mengalami gangguan imun.

Bila hendak memberi vaksin?

Anda boleh memulakan suntikan selesema untuk kanak-kanak dari 6 bulan. Vaksin selesema diberikan setiap tahun.

Kanak-kanak dari 6 bulan hingga 3 tahun yang sebelumnya tidak pernah diberi vaksin terhadap influenza diberi vaksin 2 kali dengan 0.25 ml setiap 1 bulan.

Flu tembakan: lima mitos yang memalukan (dan kemudian menyakitkan) untuk dipercayai

Pada bulan Oktober, belum terlambat untuk diserang selesema. Musim wabak belum tiba, dan ketiadaan selesema yang nyata membantu tubuh untuk merasakan imunisasi tanpa masalah. Tetapi banyak mitos menghalang doktor daripada bosan melindungi diri dan orang tersayang. Mari kita analisis yang utama.

1. Musim sejuk sudah hampir, jadi sudah terlambat untuk mendapat vaksin

Ini tidak benar. Masa yang optimum untuk mendapatkan suntikan selesema, sudah tentu sudah ketinggalan. Adalah perlu untuk mengikuti musim panas India, dan bahkan lebih awal, memandangkan kempen vaksinasi bermula pada bulan Ogos secara umum (ketika anak-anak kecil dan wanita hamil mulai diberi vaksin). Sebaliknya, vaksin "dewasa" biasanya datang ke pejabat doktor lebih lambat daripada vaksin kanak-kanak. Menurut praktik bertahun-tahun, vaksinasi paling baik dilakukan pada bulan September - Oktober.

Tetapi anda masih boleh mengikuti permulaan musim epidemiologi, ingat bahawa badan biasanya memerlukan sekitar dua minggu untuk mengembangkan imuniti. Kempen pencegahan berakhir pada pertengahan Disember - kira-kira sebulan sebelum jangkitan virus pernafasan akut dan selesema tersebar luas. Sebaiknya mengejar ketinggalan sebelum bermulanya cuaca dingin yang sebenarnya, ketika risiko demam meningkat. Salah satu prasyarat untuk keberhasilan imunisasi terhadap selesema ialah badan anda mesti sihat sekurang-kurangnya dua minggu sebelum diberi vaksin..

2. Anda boleh sakit akibat vaksinasi

Tidak, tidak mungkin sakit setelah vaksinasi. Dalam semua vaksin selesema tanpa pengecualian, virus tidak digunakan, tetapi hanya fragmennya sendiri. Vaksin semacam itu disebut tidak aktif, dan ia sesuai walaupun bagi orang yang mempunyai imuniti yang lemah, termasuk kanak-kanak kecil (dari 6 bulan) dan orang tua (lebih dari 60 tahun).

Influenza dan SARS: bagaimana untuk jatuh sakit, tetapi lebih baik tidak dijangkiti sama sekali?

Perkara lain adalah bahawa vaksin boleh menyebabkan reaksi doktor sebagai vaksinasi. Ini adalah kenaikan suhu kecil dan jangka pendek, sedikit rasa tidak enak, sakit, bengkak atau kemerahan di tempat suntikan. Ini adalah biasa. Dan lebih baik lagi, menurut ketua epidemiologi bebas kesihatan kota Yekaterinburg, Alexander Kharitonov, - jika tidak, jelas bahawa semacam "dummy" diberikan kepada pesakit. Lebih-lebih lagi, menurutnya, selama 10 tahun terakhir di ibukota Ural tidak ada satu pun kes yang lebih serius yang didaftarkan - vaksin moden, baik yang diimport dan domestik, secara praktikal tidak termasuk.

Benar, perlu diingat kontraindikasi individu. Batasan utama adalah reaksi alergi terhadap protein ayam (ia berfungsi sebagai asas) dan komponen vaksin lain. Mereka yang benar-benar mempunyai alasan serius untuk menolak imunisasi, sebagai peraturan, sangat menyedari mereka. Kontraindikasi boleh bersifat sementara, misalnya, ketika seseorang mengalami fasa akut penyakit kronik atau sejenis jangkitan. Selepas vaksinasi seperti itu, anda benar-benar boleh "jatuh sakit", dan pada keesokan harinya. Tetapi yang paling teruk adalah bahawa penyakit yang mendasari tidak membenarkan tubuh mengembangkan kekebalan terhadap influenza.

Oleh itu, untuk siapa ia relevan - masa yang tepat untuk vaksinasi harus dipilih dengan doktor atau penyelia anda. Ngomong-ngomong, orang lain sebelum vaksin juga tidak peduli untuk menghadap ahli terapi: biarkan dia memeriksa anda dan memastikan semuanya berjalan lancar.

3. Vaksin domestik selalu kalah dengan yang diimport

Idea bahawa yang diimport selalu lebih baik daripada yang ada di dalam negara sehingga kita kadang-kadang bahkan doktor sendiri, walaupun dengan setengah berbisik, disarankan untuk tidak menggunakan vaksin Rusia. Tetapi sebenarnya, jika anda mempunyai pilihan, anda perlu memperhatikan ubat itu sendiri, dan bukan pada asalnya. Contoh sederhana: tahun lalu vaksin domestik baru dikeluarkan, yang berisi empat jenis virus, penyebarannya diperingatkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Walaupun semua ubat import yang digunakan di Rusia hanya mengandungi tiga jenis.

Di samping itu, dua daripada tiga vaksin domestik yang terkenal dilepaskan pada dos yang lebih rendah (tidak mengandungi 15 μg setiap antigen, tetapi 5-11 μg), dengan itu menjadikan reaksi vaksinasi yang disebutkan menjadi kurang penting tanpa menjejaskan keberkesanan imunologi vaksin itu sendiri. (Kemas kini pada 18 Oktober 18:37. Perlu dijelaskan bahawa cadangan WHO adalah menggunakan vaksin dengan 15 mcg antigen. Vaksin dengan kandungan yang lebih rendah mungkin kurang berkesan, menurut WHO. Tetapi pengeluar kami membantah bahawa pengurangan dos dikompensasi dengan penambahan vaksin. bahan khas - bahan tambahan yang meningkatkan tindak balas imun, tetapi fakta bahawa keberkesanan tidak menderita ini dibuktikan oleh ujian klinikal, mereka berpendapat. Sekarang soalan ini adalah topik perbincangan yang cukup sengit dalam farmakologi domestik).

Jika tidak, tidak ada perbezaan antara vaksin import dan domestik. Kesemuanya dijamin mengandungi jenis virus jenis A dan B yang relevan - sesuai dengan keadaan wabak di dunia dan cadangan WHO yang dibuat berdasarkan penilaiannya. Pembuatan vaksin yang kita ada, yang berada di luar negeri, dilakukan mengikut piawaian yang ketat, yang merangkumi kajian klinikal yang diperlukan baik sebelum pendaftaran ubat dan setelahnya.

4. Boleh menyuntik vaksin yang tidak berkaitan tahun lalu

Secara umum, peraturan melarang institusi perubatan bahkan menyimpan vaksin yang tidak dituntut pada akhir musim imunisasi. Mereka dilupuskan dan dilupuskan khas. Ini dipantau dengan ketat. Tentunya di Rusia moden, semuanya mungkin, tetapi tidak mungkin pelanggaran itu dapat disembunyikan. Dan hampir tidak ada orang dalam kalangan perubatan yang akan melakukan ini dengan bebas. Bagaimanapun, carian kami di arkib berita tidak berakhir..

Dengan satu cara atau yang lain, setiap pengunjung ke kabinet imunisasi berhak meminta untuk menunjukkan ampul di mana tarikh pembuatan ubat harus diletakkan. Anda juga boleh meminta dokumen sokongan, termasuk sijil keselamatan..

Telemedicine: bagaimana ia berfungsi, sama ada boleh dipercayai dan mahal?

Orang yang paling tidak percaya boleh mendapatkan vaksin segar di farmasi dan membawanya ke bilik rawatan. Untuk melakukan ini, anda memerlukan bekas termal atau, paling teruk, termos isi rumah biasa dengan leher lebar. Vaksin memerlukan rejim suhu khas yang berterusan, jika tidak, ia akan merosot dan tidak berguna. Sebagai tambahan, vaksin harus dihantar selewat-lewatnya dua jam kemudian. Oleh itu, untuk mengelakkan kelewatan yang tidak perlu, lebih baik anda membuat perjanjian dengan pejabat perubatan terlebih dahulu. Ngomong-ngomong, jangan lupa mengambil resit dari farmasi yang mengesahkan bahawa anda membeli vaksin jika perlu.

5. Vaksinasi tidak berguna

Mungkin ini adalah mitos utama yang perlu dianalisis titik demi titik, kerana penentang vaksinasi pencegahan mempunyai argumen yang sangat berbeza. Sebagai contoh, vaksinasi tahunan sedang dipersoalkan: mereka mengatakan bahawa kekebalan kekal setelah vaksinasi tahun lalu. Ini tidak begitu: paling baik, imuniti hanya bertahan 12 bulan. Perkara yang sama perlu diingat bagi mereka yang jatuh sakit dengan selesema pada musim sejuk lalu dan yakin bahawa penyakit itu tidak akan membawanya pada musim wabak baru. Walaupun imuniti berlangsung begitu lama, seseorang tidak boleh lupa bahawa virus bermutasi dan datang kepada kami untuk dikemas kini. Tidak dilindungi dari influenza dan orang yang berjaya mendapatkan ARVI sebelum permulaan musim.

Bahkan lebih banyak keraguan di antara mereka yang diberi vaksin, tetapi masih sakit. Penting untuk memahami mengapa dan apa sebenarnya. Influenza adalah yang paling berbahaya, tetapi bukan satu-satunya daripada sebilangan besar virus pernafasan yang dapat menyerang kita pada musim sejuk.

Itulah sebabnya, pada gejala pertama, anda perlu memanggil doktor, dan tidak cuba dirawat sendiri, tidak memahami sepenuhnya apa yang perlu dirawat.

Ada sebab lain mengapa vaksin mungkin tidak berfungsi, dan kita sudah membicarakannya: vaksinasi dilakukan terhadap penyakit selsema atau penyakit berjangkit yang mengganggu sumber badan dan menghalangnya daripada mempersiapkan diri dengan betul untuk serangan virus..

Bagaimanapun, badan akan lebih bersedia untuk penyakit bermusim dan akan bertoleransi dengan lebih baik, mengelakkan komplikasi yang boleh membahayakan, misalnya, untuk orang tua. Berikut adalah beberapa argumen yang baik untuk fakta bahawa vaksin benar-benar berfungsi: di Yekaterinburg, menurut hasil musim 2018-2019, hanya 6% pesakit dengan diagnosis selesema yang disahkan telah divaksinasi pada musim ini, sementara 94% pesakit tidak mengalami tembakan flu. Lebih-lebih lagi, di antara mereka yang meninggal akibat selesema atau komplikasi yang ditimbulkan oleh mereka, selama bertahun-tahun vaksinasi di kota ini tidak ada satu pun yang divaksin.

Sebagai persediaan untuk penerbitan, bahan-bahan telah digunakan dari "Pusat Bandar untuk Pencegahan Perubatan" (Yekaterinburg), di laman web di mana anda boleh mendapatkan alamat bilik vaksinasi pencegahan. Terdapat pusat serupa di setiap bandar utama..

Alamat tempat-tempat di mana anda boleh mendapat vaksin di Moscow boleh didapati di laman web rasmi Walikota Moscow.

Vaksinasi selesema - 2019/20

Maklumat berguna mengenai vaksin dan strain topikal

Tahun lalu, Kementerian Kesihatan mencapai bahagian populasi yang divaksinasi dalam angka yang disarankan oleh WHO yang diperlukan untuk membendung wabak ini. Bahagian warganegara yang divaksin meningkat dari tahun ke tahun - pada tahun 2017, 41% penduduk telah divaksinasi, dalam 49% yang lalu. Kelayakan ekonomi pegawai perubatan jelas. Dibuktikan bahawa apabila menggunakan vaksin moden, jumlah masa ketidakupayaan untuk bekerja dikurangkan sebanyak 6 kali, dan pulangan ekonomi adalah hingga 25 rubel untuk setiap rubel yang dilaburkan dalam serangan flu..

Tahun ini, vaksinasi selesema bermusim bermula pada awal September, dan mereka yang ingin mendapatkan vaksin harus segera: vaksin baru di kemudahan kesihatan perbandaran akan sampai 30 November.

KONTRAINDIKASI TERSEDIA. PERUNDINGAN KHAS DIPERLUKAN.

Strain musim 2019 20 untuk Belahan Bumi Utara

Ingat, selesema adalah jangkitan yang boleh berubah. Setiap tahun terdapat perubahan antigen di permukaan virus: perubahan harus dilacak, selalu mengambil sampel di seluruh dunia. Ini dilakukan oleh FluNet, rangkaian institusi penyelidikan dan makmal yang mengumpulkan dan menganalisis maklumat penyakit, membuat ramalan untuk musim wabak yang akan datang. Ini dilakukan agar tidak terlepas dari mutasi berbahaya yang dapat menciptakan "supervirus" seperti virus selesema Sepanyol H1N1, yang membunuh sekitar 100 juta orang semasa wabak 1918-19.

Pada persidangan WHO pada bulan Februari tahun ini, kemungkinan agen penyebab musim ini diumumkan:

• virus serupa dengan A / Brisbane / 02/2018 (H1N1) pdm09

• virus serupa dengan A (H3N2A / Kansas / 14/2017 (H3N2)

• virus serupa dengan B / Colorado / 06/2017 (baris B / Victoria / 2/87)

• virus serupa dengan B / Phuket / 3073/2013 (baris B / Yamagata / 16/88)

Garis A (H1N1) pdm09 berubah (dari strain A / Michigan / 45/2015 (H1N1) pdm09 ke garis Brisbane), dan A / Singapura / INFIMH-16-0019 / 2016 A (H3N2) berubah menjadi strain Kansas - nama untuk virus influenza berikan bandar-bandar di mana mereka dikenali.

"Jadi kita selalu dapat menebak dari mana datangnya jangkitan." Tahun ini kami menjangkakan selesema dari Australia, Amerika Syarikat dan Asia Tenggara.

Terdapat kelewatan dalam pemilihan virus strain A (H3N2) untuk vaksin musim 2019-20. Ini dijelaskan oleh perubahan virus yang sering terjadi, serta kesulitan dalam mewujudkan virus calon untuk pengeluaran vaksin berdasarkan embrio ayam, dan vaksin ini baru beroperasi pada bulan April. Tetapi kebanyakan pengeluar berjaya mensintesis jumlah dos ubat yang betul.

"Semua pengeluar vaksin menerima sampel yang disahkan oleh WHO dan dengan itu vaksin yang dihasilkan di Rusia dan luar negara adalah serupa.

Vaksin apa yang ada sekarang?

Menteri Kesihatan Veronika Skvortsova di forum WEF pada awal September mengumumkan permulaan vaksinasi dengan vaksin tetravalent dan berjanji bahawa pada tahun 2023 Rusia akan beralih sepenuhnya. Pada bulan Ogos 2019, vaksin quadrivalent generasi baru kedua kami memasuki pasaran Rusia dan pada bulan April tahun depan, satu lagi dijangka.

Berikut adalah vaksin tetravalen yang dihasilkan di dalam negara.

Ultrix Quadri adalah vaksin perpecahan yang mengandungi dua jenis virus influenza jenis A dan dua jenis kedua-dua garis peredaran virus jenis B dalam jumlah masing-masing 15 ± 2.2 μg. Umur minimum untuk vaksinasi adalah 18 tahun.

Influenza Quadrivalent adalah vaksin pelengkap subunit yang tidak aktif. Ia mengandungi dua strain virus influenza tipe A dan dua strain dari kedua-dua garis peredaran virus tipe B dalam jumlah masing-masing 5 μg dan pelengkap polyoxidonium. Umur minimum untuk vaksinasi adalah 18 tahun.

Walaupun vaksin "Flupol Quadrivalent" dan "Ultrix Quadri" diumumkan, tetapi tersedia untuk sejumlah pesakit, mereka tidak tersedia untuk dijual. Saya menawarkan vaksin di Novosibirsk untuk menerima vaksin Sovigripp..

Tetapi pada masa ini, vaksin domestik yang paling umum, Grippol Plus dan Sovigripp, mengandungi tiga jenis virus yang sebenarnya, dan vaksin yang paling mudah dijumpai..

Sovigripp - vaksin trivalen yang tidak aktif, vaksin subunit dengan sovidon adjuvant sintetik; mengandungi 5 μg antigen setiap strain jenis A dan 11 μg jenis B.

Grippol Plus adalah vaksin trivalen subunit dengan bahan tambahan polyoxidonium sintetik. Mengandungi 5 μg strain virus influenza jenis A dan 5 μg strain virus influenza jenis B.

Satu-satunya vaksin yang diimport yang digunakan secara aktif di negara kita (dihasilkan oleh Sanofi), di suatu tempat, terdapat mesej baru-baru ini dari wakil rasmi syarikat:

"Kerana kesulitan yang tidak terduga pada tahap akhir produksi vaksin, pengiriman akan lebih lambat daripada yang dilaporkan kepada pengguna sebelum awal musim," kata Sanofi Pasteur, pengeluar vaksin Vaksigrip, kepada Kommersant. Keunikan keadaan dengan penyediaan vaksin untuk pencegahan influenza pada tahun 2019 disebabkan oleh beberapa faktor: Pertubuhan Kesihatan Sedunia memilih dua strain baru dari empat yang merupakan sebahagian daripada vaksin. Untuk salah satu daripada dua strain ini, cadangan WHO diberikan sebulan lebih lambat daripada biasa (pada bulan Mac dan bukan pada bulan Februari) ".

Sebagai tambahan, perusahaan mencatat, "upaya global untuk memperluas cakupan vaksinasi telah menyebabkan peningkatan permintaan vaksin influenza yang signifikan".

Vaksin mana yang hendak dipilih

Dari sudut pandang ubat berasaskan bukti, "semua yogurt sama-sama berguna." Semua vaksin telah diuji secara klinikal di populasi Rusia, telah menunjukkan keberkesanannya, keselamatan, semua dihasilkan dalam pengeluaran yang diperakui, semua dihantar sesuai dengan rantai sejuk - tetapi Sibmama tidak akan menjadi Sibmama jika forum tersebut tidak berminat dengan pilihan vaksin.

Vaksin domestik vs diimport

Kita mempunyai tradisi untuk tidak mempercayai pengeluar ubat domestik secara umum, walaupun penggantian import tidak ada pilihan. Tetapi jumlah vaksin dengan vaksin domestik meningkat setiap tahun, dan jumlah komplikasi pasca vaksinasi tetap pada tahap yang sama, sementara kejadiannya, sebaliknya, menurun.

"Selama 20 tahun terakhir, kejadian selesema di Rusia telah menurun hampir 10 kali. Ini dapat dilihat dari laporan Rospotrebnadzor untuk Jawatankuasa Perlindungan Kesihatan di Duma Negeri.

Buat pertama kalinya dalam 5 tahun terakhir dalam 21 subjek Persekutuan Rusia pada musim 2018/19, ambang wabak influenza tidak dilampaui, yang menunjukkan keberkesanan semua vaksinasi.

Dos antigen 15 mcg vs 5 mcg

"Vaksin dicairkan! - Warga marah, mengulas cadangan klinik untuk vaksinasi dengan Sovigripp, - mereka tidak melaporkan antigen kepada kami! "

Sejujurnya, tidak ada kajian perbandingan vaksin domestik dengan kandungan antigen yang rendah dengan vaksin lain dari pengeluaran tempatan atau import. Hanya data yang dikumpulkan sebagai bagian dari vaksinasi massal menggunakan satu atau dua vaksin Rusia. Data mengenai imunogenisitas dan serokonversi (kemampuan untuk mendorong tindak balas imun dengan merangsang pengeluaran antibodi yang ditentukan dalam serum darah) adalah seperti berikut:

"Sovigripp" menunjukkan tahap serokonversi yang tinggi (sekurang-kurangnya 82% untuk strain H1N1; 78.5% untuk H3N2; 74.7% untuk B / Brisbane / 33/2008) dan seroproteksi (77.2%, 70, 9% dan 74.7% masing-masing).

Polyoxidonium dan Co - imunomodulator sebagai pelengkap berbanding vaksin bebas sedimen

Bahan pembantu adalah zat yang mencegah zarah vaksin "melekat bersama" dan meningkatkan tindak balas imun terhadap vaksinasi. Struktur protein sering membentuk buburan serpihan dalam larutan kerana ciri struktur. Untuk mengelakkan ini, garam logam berat ditambahkan ke vaksin cair jangka panjang pertama, kemudian mereka beralih ke garam aluminium.

"Tidak semua vaksin memerlukan bahan tambahan - hanya komposisi yang heterogen, vaksin mono tidak mengandunginya. Vaksin influenza - sekumpulan 3 atau bahkan 4 jenis antigen, oleh itu, vaksin dengan bahan tambahan disintesis.

Alternatif untuk pembawa mekanikal - zarah logam dan larutan garam koloid - kumpulan bahan yang, kerana struktur atau aktiviti biologi mereka, juga dapat merangsang tindak balas imun. Vaksin semacam itu memberi lebih banyak antibodi setelah vaksinasi..

"Vaksin influenza tambahan adalah Flupol, Flupol Plus dan sekarang Flupol Quadrivalent dengan polyoxidonium dan Sovigripp dengan Sovidone.

WHO tidak melarang, tetapi tidak berkempen untuk penambahan bahan tambahan, kerana ini menyulitkan pemantauan komplikasi pasca vaksin: mustahil untuk menilai secara objektif keselamatan setiap komponen individu. Dipercayai bahawa peningkatan imunogenik dapat memprovokasi perkembangan komplikasi autoimun yang jarang berlaku. Khususnya, sindrom Hyena-Barre - ensefalitis autoimun dengan kekerapan 1: 500,000 vaksin. Matematik sederhana - secara tiba-tiba, WHO akan menanamkan semua 8 bilion orang dan ternyata kira-kira 2,000 dari mereka akan mendapat ensefalitis autoimun..

Sebagai tambahan, kita mempunyai keistimewaan kita sendiri, kerana pengasingan, sejarah mencipta ubat - untuk pengembangan salah satu imunomodulator pertama, Hadiah Stalin diterima. Selama beberapa dekad, data telah dikumpulkan mengenai keselamatan dan keberkesanannya, tetapi tidak ada kajian perbandingan antarabangsa, dan ini menimbulkan keraguan.

"Vaksin alternatif tanpa imunomodulator tetap Waxigripp dan Ultrix.

Vaksinasi vs tanpa vaksin

Tiada vaksin yang akan memberikan jaminan 100% bahawa anda tidak akan jatuh sakit. Kajian antarabangsa menunjukkan bahawa tindak balas terhadap vaksinasi tidak begitu tinggi, dalam keadaan ideal, hanya 85-70% vaksin yang mendapat titer perlindungan yang mencukupi. Tetapi kematian akibat komplikasi influenza di antara mereka yang divaksin dan masih sakit dikurangkan minimum.

Siapa yang berisiko mengalami komplikasi selesema?

Wanita hamil, terutamanya pada trimester kehamilan ketiga;

wanita dalam tempoh selepas bersalin (selama dua minggu pertama);

bayi dan orang tua (berumur di bawah dua tahun dan lebih dari 65 tahun);

pesakit berlebihan berat badan (indeks jisim badan ≥ 35);

dengan adanya patologi kronik bersamaan (penyakit paru obstruktif kronik, asma bronkial, bronkitis obstruktif kronik, penyakit kardiovaskular, diabetes mellitus, penyakit autoimun, penyakit neurologi dan onkologi, penyakit darah, mabuk alkohol kronik).

Kami akan menasihatkan golongan warga negara ini agar diberi vaksin dengan apa yang ada di kemudahan penjagaan kesihatan..

Hüldra menulis:

Ini adalah kaedah standard antivirus dan bahan lain: ambil fakta yang berasingan dan tunjukkan sebagai dogma universal. Dalam kes ini, ketidakefektifan vaksinasi dalam satu musim untuk tekanan tertentu dalam kumpulan orang tertentu diekstrapolasi ke semua vaksin selesema pada masa lalu, sekarang dan masa depan..

Ya, polio yang berkaitan dengan vaksin dengan beberapa kes per juta adalah penyakit yang dijamin, dan seseorang boleh mendapat selesema dari vaksin yang tidak hidup. Dalam setiap catatan seterusnya mutiara baru. Mengapa memahami asas imunologi dan vaksinasi, apabila ada rujukan yang jelas yang mengumpulkan petunjuk anti-vaksinasi yang dikumpulkan dengan teliti sehingga anda dapat menelan tanpa berfikir, kata-kata musiman mengenai pilihan yang tepat, ya.

Mengenai /// dari vaksin yang tidak hidup seseorang boleh mendapat selesema /// anda menulis ini.
Saya menulis /// Mereka yang divaksin dengan imuniti yang lemah dapat jatuh sakit setelah vaksinasi /// - dan ini tidak semua divaksinasi.

Saya juga menulis bahawa selepas vaksinasi influenza jumlah penyakit SARS meningkat.

Saya tidak akan mempertimbangkan /// kaedah standard anti-vaksinasi ///, dan juga /// kaedah standard antivirus ///. Sekarang ini bukan soal itu..

Saya mengulangi sekali lagi bahawa saya UNTUK pilihan yang tepat.
Apa yang saya tulis berkaitan dengan sisi lain dari masalah ini. Siapa yang mahu akan memikirkannya dan mula mengkaji topik ini secara bebas. Siapa yang tidak mahu tidak akan bermula. Setiap orang harus mempunyai kebebasan memilih - UNTUK atau LAGI Vaksinasi influenza.

Lazy menulis:
Mengapa tidak ada yang ditulis mengenai vaksin Flu-M?

tidak ada yang tahu apa-apa tentangnya, mereka mempunyai pengurusan PR yang buruk))

Selain lelucon - tidak ada yang istimewa untuk memberitahu bahawa vaksin mula berfungsi pada tahun 2015, kami hampir tidak mengetahui apa-apa - ada artikel yang menerangkan - ujian klinikal adalah minimum, menurut para penyelidik, semuanya terluka - tetapi tidak ada angka. Pada tahun 2019, mereka secara senyap dan tanpa pam memasuki perolehan awam.

FSUE SPbNIIIVS FMBA dari Rusia secara aktif terlibat dalam kegiatan penyelidikan, baik yang mendasar maupun yang diaplikasikan, khusus untuk mikrobiologi dan virologi, imunologi eksperimen, bioperubatan secara umum, dan vaksinologi khususnya..
Lebih-lebih lagi, mereka lebih banyak bekerja di pasaran asing daripada di pasaran domestik - vaksin influenza yang mereka hasilkan dijual ke negara-negara dunia ketiga di Amerika Latin - Nikaragua, Cuba.

Petikan:

hasil kajian prospektif reaktogenik, keselamatan, dan imunogenisiti vaksin pembelahan influenza domestik, FLU-M yang sederhana, buta, rawak, terkawal plasebo, satu pusat, untuk imunisasi populasi dewasa berumur 18-60 tahun. Reaktiviti rendah, keselamatan tinggi dan profil imunogenik vaksin FLU-M telah dibuat..


Petikan:
Sejuta dosis pertama vaksin selesema baru - "Fly-M" Institut Penyelidikan Vaksin St Petersburg dan Serum FMBA Rusia disampaikan kepada pengguna.
Pada 6 Ogos 2019, SPbNIIVS melancarkan sejuta dos pertama vaksin Flu-M influenza barunya..
"Sebagai sebahagian daripada kajian praklinikal, terbukti bahawa vaksin Flu-M membentuk kekebalan yang stabil terhadap semua jenis virus influenza, dan tidak ada perbezaan yang terbukti dalam petunjuk prestasi utama dengan analog asing terbaik, dengan kata lain, vaksin Flu-M adalah vaksin influenza Rusia pertama. bertaraf dunia yang dihasilkan menggunakan teknologi unik tanpa bahan pengawet dan imunomodulator, ”kata Viktor Trukhin, Pengarah SPbNIIIVS.

Ini adalah teknik standard untuk antivirus dan faktor lain: mengambil fakta yang terpisah dan mengemukakannya sebagai dogma sejagat. Dalam kes ini, ketidakefektifan vaksinasi dalam satu musim untuk tekanan tertentu dalam kumpulan orang tertentu diekstrapolasi ke semua vaksin selesema pada masa lalu, sekarang dan masa depan..

Ya, polio yang berkaitan dengan vaksin dengan beberapa kes per juta adalah penyakit yang dijamin, dan seseorang boleh mendapat selesema dari vaksin yang tidak hidup. Dalam setiap catatan seterusnya mutiara baru. Mengapa memahami asas imunologi dan vaksinasi, apabila ada rujukan yang jelas yang mengumpulkan petunjuk anti-vaksinasi yang dikumpulkan dengan teliti sehingga anda dapat menelan tanpa berfikir, kata-kata musiman mengenai pilihan yang tepat, ya.

Hüldra menulis:

Saya melihat sumber anda, itulah yang ditulis oleh Skowronski
"Kecekapan vaksinasi lebih dari 8 musim rata-rata lebih dari 50%, dalam beberapa kes lebih dari 65%, kurang dari 50% - jika komposisi antigen tidak masuk ke dalam tekanan yang beredar".

Dengan logik ini, semua vaksin suntikan hidup dijamin menyebabkan penyakit.

Baiklah. langsung dalam sumber "saya" tertulis:
/// Ribut Sempurna: Kesan Variasi Genom dan Vaksinasi Bersiri pada Keberkesanan Vaksin Influenza Rendah Pada Musim 2014-2015. (Skowronski, 2016, Clin Infect Dis)
Pada musim 2014/15, keberkesanan vaksin A (H3N2) di Kanada adalah 53% bagi mereka yang diberi vaksin hanya tahun ini. Di antara mereka yang juga diberi vaksin pada musim sebelumnya, keberkesanannya negatif -32%. Di antara mereka yang diberi vaksin selama 3 tahun berturut-turut, keberkesanannya adalah -54%.
Rata-rata, kecekapannya adalah -17% ///.

Terdapat satu lagi perkara menarik:
Peningkatan risiko jangkitan virus pernafasan nonfluenza yang berkaitan dengan penerimaan vaksin influenza yang tidak aktif. (Cowling, 2012, Clin Infect Dis)
Percubaan rawak dan terkawal dengan plasebo. Dalam tempoh 9 bulan setelah vaksinasi, risiko penyakit virus non-influenza pada vaksinasi adalah 4.4 kali lebih tinggi daripada pada yang tidak divaksinasi.

Epidemiologi jangkitan virus pernafasan pada kanak-kanak yang mendaftar dalam kajian keberkesanan vaksin influenza. (Dierig, 2014, Influenza Virus Respirasi Lain)
Risiko jangkitan virus pernafasan akut pada vaksin, dalam masa 13 minggu selepas vaksinasi, adalah 60% lebih tinggi daripada yang tidak divaksinasi. Risiko influenza adalah sama pada kedua-dua kumpulan.

Entah bagaimana ternyata.

Dan mengenai vaksin hidup: ya, ia boleh menyebabkan penyakit atau perkumuhan patogen. Sekarang tidak ada polio liar di mana pun di dunia, tetapi ada kaitan dengan vaksin.
Tetapi sekarang ini mengenai vaksinasi selesema. Vaksin tanpa kompromi mungkin jatuh sakit selepas vaksinasi.

Saya melihat sumber-sumber anda, inilah yang ditulis oleh Skowronski dalam Keberkesanan Vaksin Terhadap Virus Influenza B yang sesuai dengan keturunan dan tidak sesuai di 8 Musim di Kanada, 2010-2011 hingga 2017–2018:

"VE ≥50% terlepas dari keturunan yang cocok dengan virus yang beredar, kecuali ketika ketegangan vaksin tidak berubah dari musim sebelumnya".
"VE melebihi 50% dalam 8 dari 11 senario, termasuk 5 dari 6 intralineage dan 3 dari 5 anggaran garis silang. Dalam 5 daripada 8 senario ini, VE melebihi 65%,
Dalam semua 3 senario yang mana VE (10/17/2019)

Hüldra menulis:

Tetapi selama ribuan tahun mati akibat penyakit berjangkit selama ribuan tahun, tubuh masih dapat disesuaikan.
Sistem kekebalan dalam badan adalah sama, tidak kira bagaimana "agen patogen" sampai di sana. Ia disuntik - tindak balas imun dicetuskan, virus hidup telah mengatasi halangan mukosa - telah memasuki badan dan telah terdedah kepada sistem imun yang sama.

Semasa ujian, haiwan disuntik dengan zat yang beribu-ribu kali lebih besar daripada jumlahnya dalam vaksin. Secara kasar, mereka memasukkan sebanyak yang diperlukan sehingga mereka mula membengkok, kerana anda perlu menentukan berapa dos toksik.
Dan yang paling penting - hampir semua campur tangan perubatan adalah soal memilih antara kemungkinan kejahatan. Tidak ada ubat, vaksin, operasi, dll. tanpa risiko tertentu. Vaksinasi terhadap influenza mencegah banyak kematian per tahun (terlalu malas untuk mencari angka), jadi dilakukan, walaupun tidak begitu efektif dan kekurangan data mengenai keselamatannya 100% (jika bukti tersebut dapat diperoleh sama sekali). 17, 53 dan peratusan kecekapan lain yang nampaknya rendah adalah nyawa ribuan orang.

Adapun “teman di hospital,” argumen itu terdengar tidak masuk akal setelah semua rujukan ini dilakukan untuk ujian rawak. Mereka benar-benar dilaksanakan kerana pengalaman satu atau bahkan sepuluh orang tidak dapat menjadi asas kesimpulan mengenai keberkesanan bagi populasi manusia.
Walaupun saya juga mempunyai hujah yang serupa - ayah saya bekerja sebagai doktor di hospital penyakit berjangkit selama kira-kira 40 tahun, di mana dia diberi vaksin dan dia tidak pernah mengalami selesema dalam ingatan saya, walaupun semasa wabak ketika hospital penuh.

Saya akan bermula dari akhir. Ayahmu dalam keadaan sihat. Tetapi ini juga kes khas. Ngomong-ngomong, kenalan saya, pakar penyakit berjangkit, TIDAK mendapat vaksin terhadap selesema, dan dia tidak pernah menghidap selesema.
/// Vaksinasi influenza mencegah banyak kematian dalam setahun /// - tetapi statistik yang saya sebutkan di atas membantah data ini. Pada kebanyakan musim, vaksinasi adalah negatif. Sekiranya seseorang diberi vaksin selama beberapa musim berturut-turut, maka keberkesanannya masih berkurang.

Dengan kata-kata anda /// hampir semua campur tangan perubatan adalah soal memilih antara kemungkinan kejahatan /// Saya sangat setuju. Setiap orang memilih sendiri. Saya untuk pilihan yang tepat. Sekiranya seseorang yang telah membaca pelbagai kajian (untuk dan menentang vaksinasi) membuat keputusan UNTUK vaksinasi influenza, ini adalah pilihannya yang sedar.
Tetapi jika seseorang tidak mempunyai maklumat yang berbeza, tidak membaca kajian yang berbeza dan dibimbing dalam pilihannya hanya dengan cadangan doktor yang sendiri tidak membaca kajian yang berbeza, ini bukan pilihan yang sedar.
Itulah sebabnya saya menulis di sini mengenai sisi lain masalah - supaya orang itu sendiri dapat mulai mempelajari masalah ini, mereka sendiri mula menggali, mencari, berfikir, dan mereka dapat memilih pilihan mereka secara sedar.
Sekiranya seseorang lebih takut terkena selesema daripada mendapat akibat negatif dari vaksinasi, dia akan pergi dan meletakkan dirinya sendiri vaksin selesema.
Sekiranya seseorang takut mendapat akibat negatif dari vaksinasi, dia tidak akan meletakkan vaksin.
Tetapi setiap orang berhak mengetahui kebaikan dan keburukan vaksinasi influenza.

/// Tetapi selama beribu-ribu tahun mati akibat penyakit berjangkit selama ribuan tahun, tubuh masih beradaptasi /// - kejadian penyakit berjangkit telah menurun dengan ketara kerana orang berhenti kelaparan, mulai mematuhi peraturan kebersihan, kerana pembetung moden, kerana air bersih yang ada. Tambahan lagi, kaedah rawatan menjadi lebih maju..

/// Sistem imun dalam badan adalah sama, tidak kira bagaimana "agen patogen" sampai di sana. Ia disuntik - tindak balas imun dipicu, virus hidup telah mengatasi halangan mukosa - ia telah memasuki badan dan telah terdedah kepada sistem imun yang sama /// - pengambilan agen patogen melalui kulit / membran mukus, melalui mulut atau pernafasan tidak bermaksud penyakit.
Semasa belajar mikrobiologi di universiti, kami diberi piring Petri dengan medium nutrien, kami harus masuk ke lobi, membuka penutup, memegang mangkuk selama satu minit, tutup dan letakkan di termostat. Seminggu semakin meningkat bahawa ia hanya menyeramkan. Tetapi kita menghirup udara ini setiap hari - dan tidak jatuh sakit. Tetapi jika patogen ini, walaupun dalam bentuk yang lemah, disuntik - penyakit ini hampir dijamin.
Oleh itu, walaupun pada hakikatnya /// Sistem kekebalan tubuh adalah satu ///, jalan di mana patogen memasuki tubuh sangat penting.

Anna25 menulis:
"Ejen" memasuki badan melalui saluran pernafasan, melalui saluran pencernaan, ke dalam kulit dan membran mukus. Tanpa latihan sedemikian, kekebalan tidak dapat berkembang dan berfungsi dengan baik..
Selama berabad-abad kehidupan manusia, agen patogen belum dimakan. Tubuh tidak disesuaikan dengan ini..

Tetapi selama ribuan tahun mati akibat penyakit berjangkit selama ribuan tahun, tubuh masih dapat disesuaikan.
Sistem kekebalan dalam badan adalah sama, tidak kira bagaimana "agen patogen" sampai di sana. Ia disuntik - tindak balas imun dicetuskan, virus hidup telah mengatasi halangan mukosa - telah memasuki badan dan telah terdedah kepada sistem imun yang sama.

Semasa ujian, haiwan disuntik dengan zat yang beribu-ribu kali lebih besar daripada jumlahnya dalam vaksin. Secara kasar, mereka memasukkan sebanyak yang diperlukan sehingga mereka mula membengkok, kerana anda perlu menentukan berapa dos toksik.
Dan yang paling penting - hampir semua campur tangan perubatan adalah soal memilih antara kemungkinan kejahatan. Tidak ada ubat, vaksin, operasi, dll. tanpa risiko tertentu. Vaksinasi terhadap influenza mencegah banyak kematian per tahun (terlalu malas untuk mencari angka), jadi dilakukan, walaupun tidak begitu efektif dan kekurangan data mengenai keselamatannya 100% (jika bukti tersebut dapat diperoleh sama sekali). 17, 53 dan peratusan kecekapan lain yang nampaknya rendah adalah nyawa ribuan orang.

Adapun “teman di hospital,” argumen itu terdengar tidak masuk akal setelah semua rujukan ini dilakukan untuk ujian rawak. Mereka benar-benar dilaksanakan kerana pengalaman satu atau bahkan sepuluh orang tidak dapat menjadi asas kesimpulan mengenai keberkesanan bagi populasi manusia.
Walaupun saya juga mempunyai hujah yang serupa - ayah saya bekerja sebagai doktor di hospital penyakit berjangkit selama kira-kira 40 tahun, di mana dia diberi vaksin dan dia tidak pernah mengalami selesema dalam ingatan saya, walaupun semasa wabak ketika hospital penuh.

llazy menulis:

Anna25
sumber anda dikenali sebagai ODB - kata seorang nenek.

Terdapat kajian Rusia dan antarabangsa mengenai sejumlah besar data - dan selalu ada orang yang menentang diri mereka sendiri ke institusi antarabangsa yang berjuta-juta manusia menumpukan untuk mengkaji masalah.
Saya tidak menentang anda secara peribadi - terima kasih kerana menulis, ribuan orang membaca di sini dan mereka dapat melihat dengan jelas dalam perbincangan bahawa pemikiran orang yang menentang vaksinasi adalah terowong.

Tentu - terdapat kajian Rusia dan antarabangsa mengenai set data yang besar. Dan ada saintis yang menumpukan berjam-jam, bulan, tahun dan bahkan beberapa dekad untuk mengkaji masalah ini..
Saya memetik secara khusus dari kajian yang dijalankan dengan standard saintifik tertinggi: kajian ini dilakukan secara rawak, buta dua kali, terkawal dengan plasebo.

Mengenai rakan saya - ini BUKAN kata seorang nenek. Ini dikatakan oleh doktor penyakit berjangkit dengan pengalaman selama tiga puluh tahun dan pemantauan pesakit. Dan dia UNTUK Vaksinasi. Dia hanya menentang satu vaksin - influenza. Doktor penyakit berjangkit berusia tiga puluh tahun menganggap vaksin influenza sama sekali tidak berkesan.

Anda boleh membaca banyak perkara menarik mengenai pemikiran terowong, ya.
/// Pemikiran terowong diperhatikan pada seseorang ketika dia terobsesi dengan idea tanpa melihat apa-apa. Peristiwa, orang, perkara tetap berada di pinggiran kesedaran, tidak diambil kira, tidak diambil kira. Seseorang mula berfikir dalam kategori yang sangat sempit, sifat pemikiran yang obsesif tidak memberinya alternatif dalam tingkah lakunya, semua pemikiran berkisar pada lingkaran minat yang terhad.
Penilaian kategorik mengenai situasi, analisis yang sukar mengenai apa yang berlaku, keputusan yang dibuat secara impulsif, tanpa bergantung pada logik dan akal sehat, datang ke barisan hadapan ///.

Doktor yang tidak melakukan kajian yang paling pelbagai dan menafikan kenyataan lain - mereka hanya menjadi mangsa pemikiran terowong. Bukankah begitu?
Anda hanya dapat membaca maklumat yang sepenuhnya sesuai dengan pandangan doktor yang mengesyorkan vaksinasi terhadap selesema. Dan anda boleh membaca kajian dan sumber yang berbeza - dan ternyata ada sudut pandangan lain.
Sebagai contoh, vaksin Polysorbate 80 yang termasuk dalam kajian haiwan ternyata sangat berbahaya bagi kesihatan: ia memberi kesan negatif terhadap sistem pembiakan, imuniti, menyebabkan barah, dan menyebabkan kerosakan otak. Belum ada kajian mengenai manusia. Adakah ini menjadikan Polysorbate 80 tidak berbahaya bagi manusia semasa disuntik? Ketika kajian membuktikan tidak berbahaya Polysorbate 80 apabila disuntik ke orang diterbitkan, maka mungkin untuk membicarakan bahaya sebenarnya. Tetapi atas sebab tertentu, tidak ada yang tergesa-gesa untuk melakukan penyelidikan seperti itu? Mengapa?
Sementara itu. kita hanya tahu bahawa untuk haiwan Polysorbate 80 sangat berbahaya walaupun diberikan secara oral. Dengan bahaya suntikan lebih banyak lagi.

Adakah ada yang membaca komposisi vaksin selesema sebelum meletakkannya sendiri? Dan seseorang membaca arahan vaksin?
Sebagai peraturan, tidak ada yang membaca ini, mempercayai doktor yang mengesyorkan vaksin terhadap influenza. Tetapi amalan menunjukkan bahawa walaupun doktor sendiri jarang membaca arahan untuk vaksin dan komposisi vaksin.
Jadi siapa yang mempunyai pemikiran terowong?

Anna25

Petikan:
Saya menulis mengenai seorang rakan yang bekerja di hospital penyakit berjangkit. Dia mempunyai statistik sendiri, yang menurutnya ternyata vaksin tidak berkesan. Dia telah bertahun-tahun menonton vaksinasi dan rawatan di hospital..
sumber anda dikenali sebagai ODB - kata seorang nenek.


Terdapat kajian Rusia dan antarabangsa mengenai sejumlah besar data - dan selalu ada orang yang menentang diri mereka sendiri ke institusi antarabangsa yang berjuta-juta manusia menumpukan untuk mengkaji masalah.
Saya tidak menentang anda secara peribadi - terima kasih kerana menulis, ribuan orang membaca di sini dan mereka dapat melihat dengan jelas dalam perbincangan bahawa pemikiran orang yang menentang vaksinasi adalah terowong.

llazy menulis:

Anna25
Wanita.. baiklah, apa yang anda memetik kami. Dua untuk pemilihan isktonik - di halaman pada tahun 2019 vaksin tidak 17 dan 18..
Mereka menarik statistik - 49% penduduk divaksinasi tahun lalu, vaksin 2018 19 - kadar kejadian turun, untuk pertama kalinya di 21 wilayah ambang wabak tidak dilampaui. Ini adalah data untuk Persekutuan Rusia
Apa yang kita orang Amerika dan vaksin yang ada. Mereka mempunyai vaksin rekombinan, setakat ini kita tidak mensintesis kelas vaksin ini.

Untuk kesekian kalinya, saya perhatikan beberapa komen anda. tidak hormat dan agresif. Saya sama untuk kesopanan dalam komunikasi.
Belum ada statistik untuk musim ini, jadi saya memberikan statistiknya. Untuk membuat kajian penuh - memerlukan masa. Kita akan melihat musim ini dalam satu atau dua tahun.
Anda fikir vaksin itu berkesan. Pendapat saya berbeza dengan pendapat anda. Di samping itu, saya menulis mengenai seorang rakan yang bekerja di hospital penyakit berjangkit. Dia mempunyai statistik sendiri, yang menurutnya ternyata vaksin tidak berkesan. Dia telah bertahun-tahun menonton vaksinasi dan rawatan di hospital..

Kajian yang saya sebutkan menunjukkan bahawa, dari tahun ke tahun, keberkesanan vaksinasi sangat rendah, dan kadang-kadang negatif. Hasil daripada vaksinasi influenza TIDAK berkurang, tetapi peratusan orang sakit dan dimasukkan ke hospital meningkat. Vaksinasi influenza mengurangkan pengeluaran badan imun, dan oleh itu kejadian jangkitan bukan influenza semakin meningkat.

Anna25

Petikan:
Selain itu, menurut data masa lalu dan tahun sebelumnya, ternyata vaksin selesema mempunyai kecekapan yang sangat rendah:
Keberkesanan vaksin A (H3N2) pada musim 2016/17 di kalangan warga emas di hospital adalah 17%. Di antara mereka yang diberi vaksin juga pada musim sebelumnya, keberkesanan vaksin adalah -2% (negatif).
Penulis menjangkakan bahawa pada musim berikutnya ia tidak akan berkesan, kerana strain A (H3N2) pada vaksin 2017/18 tetap sama.

Wanita.. baiklah, apa yang anda memetik kami. Dua untuk pemilihan isktonik - di halaman pada tahun 2019 vaksin tidak 17 dan 18..
Mereka menarik statistik - 49% penduduk divaksinasi tahun lalu, vaksin 2018 19 - kadar kejadian turun, untuk pertama kalinya di 21 wilayah ambang wabak tidak dilampaui. Ini adalah data untuk Persekutuan Rusia
Apa yang kita orang Amerika dan vaksin yang ada. Mereka mempunyai vaksin rekombinan, setakat ini kita tidak mensintesis kelas vaksin ini.

Hüldra menulis:

Anna25
Vaksin selesema kebanyakannya tidak hidup dan tidak mengandungi "jangkitan".
Adapun "beban" - sistem kekebalan tubuh setiap hari mengatasi jumlah antigen yang berlainan, ribuan kali lebih tinggi daripada dos mereka dalam vaksin.

Beban pada sistem imun yang ditanggungnya setiap hari adalah beban yang telah disesuaikan oleh tubuh selama berabad-abad dan ribuan tahun. "Ejen" memasuki badan melalui saluran pernafasan, melalui saluran pencernaan, ke dalam kulit dan membran mukus. Tanpa latihan sedemikian, kekebalan tidak dapat berkembang dan berfungsi dengan baik..
Selama berabad-abad kehidupan manusia, agen patogen belum dimakan. Tubuh tidak disesuaikan dengan ini. Selain itu, zat-zat yang terkandung dalam vaksin mempunyai pengaruh yang sangat negatif pada tubuh secara keseluruhan, dan khususnya terhadap kekebalan tubuh.
Contohnya, polysorbate 80, yang biasanya terdapat dalam vaksin. Thiomersal (pengawet merkuri) tidak lagi digunakan dalam vaksinasi kanak-kanak, tetapi ditinggalkan dalam vaksin selesema (dalam ampul multi-dos).

Selain itu, menurut data masa lalu dan tahun sebelumnya, ternyata vaksin selesema mempunyai kecekapan yang sangat rendah:
Keberkesanan vaksin A (H3N2) pada musim 2016/17 di kalangan warga emas di hospital adalah 17%. Di antara mereka yang diberi vaksin juga pada musim sebelumnya, keberkesanan vaksin adalah -2% (negatif).
Penulis menjangkakan bahawa pada musim berikutnya ia tidak akan berkesan, kerana strain A (H3N2) pada vaksin 2017/18 tetap sama. (Rondy, 2017, Euro Surveill)

Dua kali setahun, WHO memutuskan jenis mana yang perlu dimasukkan dalam vaksin. Strain yang membiak dengan baik dalam telur dipilih. Semasa proses pertumbuhan, strain bermutasi; oleh itu, strain yang dipilih oleh WHO tidak selalu sesuai dengan strain vaksin. Selain itu, virus yang beredar juga bermutasi. Kemungkinan perlawanan antara strain vaksin dan virus yang beredar adalah minimum.

Sebagai contoh, pada musim 2014/15, keberkesanan vaksin A (H3N2) di Kanada adalah 53% bagi mereka yang diberi vaksin hanya tahun ini. Di antara mereka yang juga diberi vaksin pada musim sebelumnya, keberkesanannya negatif -32%. Di antara mereka yang diberi vaksin selama 3 tahun berturut-turut, keberkesanannya adalah -54%.
Rata-rata, kecekapan adalah -17%. (Skowronski, 2016, Clin Infect Dis)

Kami mempunyai rakan yang telah bekerja di hospital penyakit berjangkit selama lebih kurang 30 tahun. Dia sendiri tidak diberi vaksin terhadap selesema, dan tidak memberi nasihat kepada siapa pun, kerana menurutnya, vaksin selesema sama sekali tidak berkesan.

Menurut kajian (Aquino, 2014, MMWR Morb MORTAL Wkly Rep), wabak influenza terjadi di kapal perang, di mana 99% diberi vaksin (25 kes daripada 102 tentera). Strain yang dipilih bertepatan dengan ketegangan dalam vaksin.

Kajian terkawal secara plasebo secara rawak (Cowling, 2012, Clin Infect Dis) menunjukkan bahawa dalam tempoh 9 bulan selepas vaksinasi, risiko penyakit virus bukan influenza pada vaksin adalah 4.4 kali lebih tinggi daripada yang tidak divaksinasi - yang berlaku pada saya bertahun-tahun yang lalu. Saya tidak pernah sakit begitu lama dan sejak sekian lama selepas vaksinasi selesema.

Dalam artikel "Vaksinasi Tahunan terhadap Virus Influenza Menghambat Pembangunan Imuniti CD8 + T Sel Khusus pada Anak". (Bodewes, 2011, J Virol) menunjukkan bahawa vaksin influenza menekan pengeluaran sitotoksik T-limfosit pada kanak-kanak, iaitu menjadikannya lebih rentan terhadap jangkitan.

Dan lain-lain.
Pukulan selesema adalah suntikan paling tidak berguna dan tidak berkesan.

Penerbitan Mengenai Asma