Tusukan lidah telah terkenal sejak zaman berzaman. Terutama relevan, dia melihat antara suku Aztec kuno dan Maya. Hiasan sedemikian dibuat bukan hanya untuk komponen estetika, tetapi juga untuk upacara ritual. Sekarang di mana-mana sahaja anda boleh menemui lukisan seni gua, yang menggambarkan pemimpin utama suku dengan lidah tusukan. Dan jika pada mulanya tindikan lidah dianggap hak istimewa hanya untuk pihak berkuasa yang diakui masyarakat tertentu, maka lama-kelamaan setiap orang dapat memperoleh hiasan seperti itu tanpa pandang bulu.

Perwakilan tamadun timur tidak ketinggalan dalam hal ini. Ahli sufi dan fakir juga menikam lidah. Walau bagaimanapun, tafsiran menindik lidah di kalangan orang Asli Australia kelihatan lebih menarik. Mereka percaya bahawa pengubahsuaian tubuh seperti itu "melepaskan tenaga jahat dari badan." Oleh itu, mereka berpendapat, dukun dapat berkomunikasi dengan para dewa.

Mengapa tindikan lidah dilakukan hari ini? Apa bahaya dalam kes ini dan apa yang diharapkan dari perhiasan yang dipilih? Kami akan cuba menjawab semua ini dan sejumlah soalan lain dalam artikel kami.

Cucian Lidah Yang Indah: Ciri Utama

Lemah hati dapat segera meninggalkan ikrar seperti itu. Setelah menusuk lidah selama beberapa minggu, anda perlu melepaskan makanan pejal. Produk susu masam, makanan yang sangat panas atau sangat manis juga tidak dapat diterima. Anda juga tidak boleh bercakap secara normal pada mulanya. Kesulitan seperti itu boleh menyebabkan tekanan psikologi yang sangat besar, yang sangat mungkin berlaku. Anda perlu bersedia untuk ini.

Mengapa tindik lidah? Terutamanya untuk meningkatkan seksualiti anda. Sesungguhnya, perhiasan yang dipilih dengan baik kelihatan sangat mengasyikkan.

Dalam kebanyakan kes, tusukan dibuat tepat di tengah lidah. Sejurus selepas ini, pembengkakan sedikit kemungkinan. Ini adalah perkara biasa dan biasanya setelah beberapa hari ia reda. Ramai yang berminat dengan soalan: bagaimana menangani tusukan lidah? Luka yang dihasilkan dicuci dengan Miramistin selama beberapa minggu. Kloroheksidin juga boleh digunakan. Tusukan lidah biasanya sembuh sekitar sebulan.

Cara tusukan lidah?

Pistol dan kateter tidak lagi digunakan untuk operasi ini. Sebaiknya gunakan jarum tindik khas. Terdapat beberapa sebab untuk ini: pertama, mudah disterilkan, dan kedua, jarum jauh lebih tajam untuk kateter yang sama. Kerana ini, kesakitan dikurangkan dengan ketara.

Tidak boleh dikatakan bahawa menusuk lidah tidak menyakitkan. Organ tubuh manusia yang disajikan sebenarnya otot yang sama seperti bibir. Priori rasa sakit akan dirasakan. Selalunya dia cukup kuat. Sekiranya lidah sakit selepas tusukan, ini adalah perkara biasa. Jarum melalui serat membujur lidah dengan cara yang sama seperti tisu lain. Walaupun terdapat kesederhanaan, prosedur seperti itu memerlukan kelayakan yang luar biasa, kerana terdapat risiko yang cukup besar untuk memukul dua arteri darah besar di lidah. Sekiranya lidah bengkak selepas tusukan, luka boleh menjadi sangat menyakitkan. Untuk jangka masa sehingga 10 hari, bar panjang diletakkan, setelah itu hiasan dengan panjang yang diperlukan sudah digunakan. Tetapi secara umum, ini adalah reaksi normal badan terhadap badan asing.

Ramai orang mempunyai lompang kecil di tengah lidah. Ia akan menjadi tempat yang paling optimum untuk tusukan. Menariknya, semakin jauh lubang itu dibuat dari hujung lidah, semakin menyakitkan dan berbahaya.

Oleh itu, tidak kurang menarik adalah persoalan semua ekstrem: bagaimana cara menghilangkan tindikan dari lidah? Semuanya jauh lebih sederhana di sini daripada yang anda fikirkan. Bola khas di bar mudah dilepaskan, tanpa kesukaran untuk mengeluarkan perhiasan. Hanya ada satu TAPI: anda mesti memasang kembali perhiasan secara harfiah dalam beberapa jam, kerana lubang itu sembuh hampir seketika. Sekiranya anda berhenti, anda perlu membuat tusukan baru.

Cara memilih penindik profesional?

Sekiranya anda gagal memilih pakar, anda boleh menelefon beberapa orang dari mereka dan mengemukakan soalan utama. Merekalah yang akan membolehkan anda mencari tuan yang paling berkelayakan. Dia akan membuat tusukan tanpa risiko kepada kesihatan anda. Ingat, pakar terbaik adalah orang yang menghindari semua bahaya..

Sebagai permulaan, minati berapa lama seseorang mempunyai. Sekiranya tidak lebih dari tiga tahun, maka anda boleh menghubungi. Selanjutnya datang soalan yang paling penting: apa yang membuat tusukan dan dalam keadaan apa instrumen disterilkan. Satu-satunya jawapan yang benar dalam kes ini ialah selepas pembersihan dan pembasmian kuman pensterilan hanya berlaku di autoklaf, dan jarum pakai buang digunakan untuk membuat tusukan. Pastikan anda bertanya sama ada anestesia dilakukan untuk prosedur sedemikian..

Tuan ini dengan yakin akan menjawab "tidak". Nah, pada akhirnya anda perlu bertanya mengenai hiasan dan kemungkinan penggantiannya. Seorang pakar yang mengetahui kerajinannya menggunakan bar titanium sepanjang 18-22 mm. Dalam beberapa bulan, kemungkinan untuk menggantinya dengan yang lebih pendek. Sekiranya jawapan kepada semua soalan anda telah memuaskan hati anda, anda boleh menganggap bahawa anda telah menemui tuan anda.

Terdapat beberapa petua yang lebih berguna untuk memilih studio tindik yang berkelayakan:

 • Adalah masuk akal untuk meminta rakan atau rakan yang telah melakukan prosedur ini, mengesyorkan pakar atau studio untuk operasi sedemikian.
 • Secara langsung di studio, perhatikan barang kebersihan dan, secara umum, keadaan tusukan lidah. Nyatakan nuansa instrumen pensterilan dengan pakar. Dia dengan senang hati memberitahu anda mengenai perincian ini. Adalah baik untuk bertanya sama ada kakitangan perubatan menggunakan sarung tangan sekali pakai..
 • Jangan ragu untuk meminta sijil yang sesuai. Ini adalah dokumen penting dan ketiadaannya semestinya membuat anda benar-benar meragui kelayakan studio..
 • Anda juga harus mengetahui sama ada pekerja diberi vaksin secara langsung terhadap hepatitis B yang secara langsung melakukan prosedur menindik..

Sekiranya anda enggan menjawab keperluan dan pertanyaan anda, cuba menyembunyikan fakta penting - disarankan untuk beralih ke studio menindik lain.

Cara merawat lidah yang menusuk di rumah?

Terdapat sebilangan syarat dan peraturan mudah yang membolehkan anda bertahan dalam tempoh penyembuhan luka dengan rasa tidak selesa yang paling sedikit:

 • Makanan pedas, pekat atau likat tidak boleh dimakan pada mulanya. Dari alkohol juga bernilai perisai. Alkohol akan memberi kesan negatif pada luka, melarutkan tisu yang muncul, mengapa ia akan berdarah lagi.
 • Sekiranya boleh, jangan merokok..
 • Lebih baik menggosok gigi selepas setiap kali makan. Sebaiknya bilas mulut anda dengan Listerin antiseptik.
 • Lebih suka makanan ringan.
 • Sekiranya tusukan lidah tidak sembuh dalam jangka masa yang lama, gunakan garam suam. Ia akan menyumbang kepada penyembuhan luka tusukan yang lebih cepat..

Terdapat soalan yang sangat menggelikan seperti ciuman. Pada masa ini, mereka juga harus berpantang. Jika tidak, terdapat risiko terkena jangkitan..

Sekiranya anda mempunyai tanda-tanda komplikasi, maka anda harus segera berjanji temu dengan doktor gigi.

Perhiasan apa yang sesuai untuk menusuk lidah

Pertama sekali, anda boleh menggunakan pelbagai modifikasi rod. Bahan yang sesuai ialah Teflon, titanium, baja pembedahan atau emas. Pada mulanya, sebilangan orang juga menggunakan labret. Perhiasan ini digunakan sebaik sahaja menusuk bibir. Oleh itu, tapak tusukan akan menjadi kurang ketara. Untuk melakukan ini, putar labret dengan topi rata ke bahagian atas.

Berapa kos menindik lidah?

Prosedur itu sendiri akan menelan belanja lebih banyak daripada jumlah yang berpatutan. Sebilangan besar studio menindik "meminta" operasi serupa dari 1200 hingga 3000 rubel. Ia akan jauh lebih mahal untuk membayar hiasan itu sendiri..

Berapa lama luka tusukan sembuh??

Dalam kebanyakan kes, sehingga 10 hari. Dalam masa dua minggu, luka harus diketatkan sepenuhnya. Ngomong-ngomong, menjangkiti luka agak sukar. Rongga mulut sentiasa menghasilkan peptida antimikrob yang membunuh bakteria. Namun, ini tidak bermaksud bahawa menindik dapat diubati secara cuai dan cuai.

Kemungkinan Akibat Menusuk Lidah

Prosedur yang serupa dipenuhi dengan sejumlah komplikasi. Adalah berguna untuk mengetahui tentang semuanya dan meminimumkan risiko kejadian dengan segala cara. Tidak dinafikan, dengan gejala negatif pertama, anda harus segera berjumpa doktor.

 • Tusukan bengkok. Dalam kes ini, terdapat risiko besar terkena arteri atau urat darah besar dari bawah. Hasilnya adalah kehilangan darah yang besar.
 • Anestesia. Ingat, tidak seorang pun penindik profesional akan membiarkan dirinya melakukan anestesia ketika menusuk lidah. Terdapat risiko besar kejutan anaphylactic, yang boleh mengakibatkan kematian. Walaupun tusukan lidah bukanlah prosedur yang tidak menyakitkan, biusnya tidak dapat diterima!
 • Kemandulan yang tidak mencukupi. Terdapat juga studio menusuk seperti itu, di mana tidak ada autoklaf untuk mensterilkan perhiasan dan instrumen. Kelalaian dan kurangnya profesionalisme seperti itu dapat menyebabkan sejumlah penyakit, termasuk jangkitan dengan HIV, yang rawatannya mustahil. Sekiranya lidah berbau selepas tusukan, berjumpa doktor dengan segera!
 • Hiasan yang salah. Dipilih secara tidak profesional, kedua-duanya dapat berkembang menjadi bahasa dan mengganggu perbualan biasa.
 • Masalah dengan gigi dan gusi. Perhiasan yang terlalu panjang dengan keausan yang panjang dapat merobohkan enamel gigi, melemahkan gigi dengan ketara. Masalah ini berlaku pada gusi..

Seperti yang anda lihat, tusukan lidah, yang sangat ketat, merupakan prosedur yang mudah dan sangat bertanggungjawab..

Mencucuk Lidah

Tegangan Lidah Lurus

Mencucuk Lidah Melintang

Cucian dua lidah

Tegangan Lidah Lurus

Tegangan Lidah Lurus

Buat lidah menikam tuan dengan tangan yang ringan!

Amalan menindik lidah datang kepada kami dari bangsa Aztec dan Maya. Lukisan batu menggambarkan ritual di mana anggota suku menusuk lidah mereka dengan bantuan duri. Dalam kes ini, darah yang mengalir dikumpulkan di dalam kapal dan kemudian dibakar untuk menghormati para dewa Maya. Tetapi mereka bukan satu-satunya, tindikan lidah juga dijumpai di antara orang-orang Hyde, suku-suku Kawakiutl, dan di timur di antara para sufi dan fakir..

Pada masa kini, jenis pengubahsuaian badan ini tidak membawa makna ritual. Sekarang ini adalah cara ekspresi diri.

Kelebihan menindik lidah adalah tidak menyakitkan untuk melakukannya sama sekali, ia mudah disembunyikan, dan ia sembuh dengan cepat. Penyembuhan yang cepat disebabkan oleh mikroflora rongga mulut dan peredaran darah yang baik, ini juga merupakan sebab mengapa lidah membengkak selepas prosedur. Bengkak boleh menjadi sederhana atau teruk. Tetapi jangan takut - reaksi ini bersifat sementara. Pembengkakan mereda 3-6 hari selepas prosedur.

Untuk makan atau tidak untuk makan?

Banyak orang bertanya pada diri sendiri: "apa yang boleh dan tidak boleh dimakan setelah tusukan lidah?" Inilah jawapannya - tidak perlu diet dan sama sekali tidak perlu beralih ke bijirin dan susu bayi. Cukup potong semuanya menjadi kepingan kecil dan berhati-hati, kunyah perlahan. Elakkan hanya makanan pedas dan sangat panas..

Daftar untuk tusukan lidah!

Perhiasan Menusuk Lidah

Untuk menusuk lidah gunakan hiasan bar.

Jangan lupa bahawa perhiasan mestilah berkualiti tinggi. Yaitu, menjadi halus, mempunyai benang, bentuk dan aloi yang betul.

Sebaiknya gunakan anting-anting yang diperbuat daripada logam seperti titanium, baja, bioplast atau teflon. By the way, semua bahan ini sesuai untuk penyembuhan primer, kecuali beberapa kes khas.

Perhiasan yang diperbuat daripada bahan seperti perak dan emas tidak sesuai untuk tusukan awal.

 • Perak cenderung mengoksidasi, boleh meningkatkan keradangan, menyebabkan reaksi alergi atau penolakan.
 • Perhiasan emas hampir selalu mempunyai 585 sampel, yang bermaksud bahawa hanya ada 58.8% emas - dan ini, seterusnya, bermaksud bahawa 41.8% baki perhiasan yang tersisa, dari asal tidak diketahui, boleh menyebabkan reaksi alergi yang teruk dan mengakibatkan sangat menyedihkan akibat.

Penjagaan Tusuk Lidah

Untuk penjagaan yang betul, kita memerlukan dua perkara - antiseptik (Miramistin) dan ubat kumur yang tidak mengandungi alkohol (Listerine, Colgate).

Jenis perhiasan ini dianggap sebagai jenis menindik yang paling mudah. Tisu rongga mulut dengan cepat terdaftar, sehingga tapak tusukan akan sembuh dalam 3-4 minggu.

Selama ini, anda harus meninggalkan alkohol dan merokok (sekurang-kurangnya mencuba).

Cuci Mulut: Penjagaan mulut sangat penting, jangan abaikan ini dalam kehidupan seharian, dan terutama semasa tempoh penyembuhan tindikan segar. Pada waktu pagi dan petang setelah menggosok gigi, bilas mulut anda dengan cuci mulut selama 30 saat.

Dan juga, pada waktu siang, anda harus membawa miramistin bersama anda dan bilas mulut anda selepas setiap kali makan.
Perlu diingat bahawa jika anda melakukan ini terlalu kerap, anda boleh menukar mikroflora mulut anda, jadi cuba jangan makan terlalu kerap (tidak lebih dari 3-4 kali sehari).

Kami terus mengulangi prosedur ini selama 2-3 minggu (sehingga penyembuhan lengkap).

Sekiranya berlaku keradangan, perlu meneruskan rawatan dan menghubungi tuannya.

Ahli kami

Majalah ini dibuat untuk menolong anda dalam masa-masa sukar ketika anda atau orang tersayang anda menghadapi masalah kesihatan!
Allegolodzhi.ru boleh menjadi pembantu utama anda dalam perjalanan ke kesihatan dan mood yang baik! Artikel yang berguna akan membantu anda menyelesaikan masalah kulit, berat badan berlebihan, selsema, memberitahu anda apa yang harus dilakukan dengan masalah pada sendi, urat dan penglihatan. Dalam artikel tersebut anda akan menemui rahsia bagaimana menjaga kecantikan dan awet muda pada usia berapa pun! Tetapi lelaki tidak dibiarkan tanpa perhatian! Bagi mereka terdapat keseluruhan bahagian di mana mereka boleh mendapatkan banyak cadangan dan nasihat berguna untuk lelaki dan bukan sahaja!
Semua maklumat di laman web ini terkini dan tersedia 24/7. Artikel sentiasa dikemas kini dan diperiksa oleh pakar dalam bidang perubatan. Bagaimanapun, selalu ingat, anda tidak boleh mengubati sendiri, lebih baik menghubungi doktor anda!

Penjagaan Tusuk Lidah

Soalan Lazim

Sakitnya?

Ini adalah salah satu tusukan yang paling tidak menyakitkan. Gigit lidah anda, biasanya sakit.

Akan sakit lama setelah tusukan?

Biasanya, lidah tidak sakit selepas tusukan. Tetapi selepas tusukan, edema terbentuk, dan boleh menyakitkan selama 4-7 hari ke depan.

Saya boleh bercakap selepas tusukan?

Ya. Yang paling teruk akan berlaku pada hari kedua, ketika lidah membengkak. Selanjutnya, apabila edema reda, ucapan akan pulih.

Akan ada banyak darah?

Biasanya, 10-15 minit selepas tusukan, darah mungkin mengalir, ini normal. Tidak seharusnya ada pendarahan yang berat, kerana dengan tusukan yang betul, kapal besar tidak rosak.

Saya akan kehilangan kemampuan saya untuk merasa?

Tidak. Rasa tunas tidak rosak..

Apabila ucapan saya pulih sepenuhnya?

Selepas satu atau dua minggu, ucapan akan pulih, tetapi perubahan kecil dalam diksi mungkin kekal. Ingatlah perkara ini jika anda penyanyi atau penyiar.

Adakah gigi menjadi rosak kerana menusuk lidah??

Sekiranya anda tidak menukar perhiasan dengan pendek dan menggigit gigi mereka, lambat laun enamel akan mula sesat. Jangan bermain hiasan.

Bagaimana untuk pergi ke doktor gigi?

Sekiranya prosedur memerlukan mengeluarkan barang kemas, tetapi tusukannya kurang dari 4-5 bulan, ia boleh dikeluarkan, tetapi anda harus kembali ke alat penindik untuk memasukkannya.

Saya mahu cincin kecil di hujung lidah saya!

Ia adalah idea yang tidak baik. Semakin dekat dengan hujungnya, semakin teruk tusukan sembuh, dan cincin akan cepat-cepat mengetuk enamel dari gigi, dan pembaikannya akan menelan belanja yang tinggi.

Apa pilihan untuk menusuk lidah?

Selain tusukan biasa di bahagian tengah, masih terdapat tusukan simetri di sisi. Mereka sembuh jauh lebih menyakitkan, lebih lama dan lebih teruk, dan ada risiko memukul kapal. Tusukan seperti itu tidak boleh dipercayai untuk membuat tuan yang tidak sangat berpengalaman.

Apa nak buat?

Sebarang tindikan adalah luka, dan untuk menyembuhkannya, anda hanya memerlukan 2 perkara:

1. Jangan mengganggu badan untuk dirawat secara bebas.

2. Jaga kebersihan luka agar tidak ada jangkitan di sana dan tidak menyebabkan komplikasi.Penembakan lidah dan frenum sangat mudah dijangkiti, kerana kita mempunyai banyak mikroba di mulut kita yang mudah sampai di sana dari luar. Oleh itu, lebih baik jangan mengabaikan cadangan.

Untuk penjagaan yang betul, anda hanya memerlukan satu perkara - bilas mulut, yang harus mengandungi antiseptik, dan tidak boleh mengandungi alkohol, ekstrak pudina dan bahan agresif lain. Biasanya pilihan kami adalah LACALUT "Aktiv", PRESIDEN "Profi", ASEPTA, COLGATE Plus "Perlindungan Komprehensif" atau LACALUT "Sensitive".

Jadi apa yang perlu dibuat?

Hari 0-7: Tusukan segar mesti dicuci setiap kali sesuatu masuk ke mulut anda - gula-gula, rokok, makanan, jari. Tetapi pada masa yang sama, disarankan untuk tidak berkumur lebih kerap 3-4 kali sehari - jika tidak, anda boleh merosakkan mikroflora di mulut anda, dan ini penuh dengan stomatitis. Oleh itu, kami cuba untuk tidak membuka mulut anda lagi..

Bagaimana cara membilas? Kami mengumpulkan bilas mulut dan bilas selama 30 saat. Pada hari-hari awal, plak putih atau kuning dan bengkak mungkin muncul di tempat tusukan. Jangan takut - ini adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun, jika bengkak tidak tidur selama seminggu, anda mesti menulis atau menghubungi tuan anda dan mematuhi nasihatnya.

Sebaik sahaja edema tertidur, lidah hampir tidak sakit. Tetapi ini tidak bermaksud bahawa dia telah sembuh. Terus bilas mulut anda 2-3 kali sehari. Lebih dekat dengan 3 minggu, perlu mendaftar kepada tuan untuk mengganti bar dengan yang lebih pendek supaya bar tidak mengganggu makan, bercakap, tidak menjatuhkan enamel gigi dan tidak merosakkan gusi.

Cara hidup dengannya?

Ingat bahawa tusukan tidak disembuhkan oleh salap ajaib, tetapi oleh badan anda. Oleh itu, ikuti kebersihan, makan dengan baik dan tidur, taburkan sistem kekebalan tubuh anda, ambil vitamin, minum banyak air dan bersukan supaya tusukan sembuh lebih cepat.

Hari 21 dan seterusnya:

Lidah tidak lagi sakit. Kita boleh mengatakan bahawa penyembuhan awal sudah selesai. Biasanya, bar 18-22mm dimasukkan ke dalam tusukan segar, setelah 3-4 minggu ia perlu diganti dengan yang lebih pendek - biasanya 4mm lebih pendek. Lebih baik melakukan ini dengan tuan anda (penggantinya sendiri akan percuma, di tidak seperti bar baru). Tidak mungkin berjaya dengan sendirinya, ia boleh menyakitkan dan trauma. Dan kemudian tempoh penyesuaian tisu yang lama dengan badan asing akan bermula. Biasanya diperlukan enam bulan hingga satu tahun, setelah itu mungkin dengan mudah menukar perhiasan itu sendiri, menanggalkan perhiasan untuk waktu yang lama (selama beberapa hari), dan juga memasang barbel yang lebih pendek, jika nampaknya ia akan lebih mudah.

Apa yang tidak boleh dibuat?

1. Jangan tarik perhiasan, jangan mainkannya. Semakin kurang anda mengganggu luka, semakin cepat sembuh..

2. Jangan tanggalkan barang kemas. Sekiranya anda mengeluarkannya dalam 2 bulan pertama, anda tidak boleh memasukkannya semula, anda harus berlari ke penindik.

3. Jangan gunakan peroksida, alkohol, calendula, chlorhexidine. Dari chlorhexidine, gigi berubah menjadi kuning dan mikroflora merosot, ini boleh dipenuhi dengan stomatitis. Alkohol dan peroksida juga membakar kulit baru, dan luka sembuh lebih lama, dan boleh menyakitkan.

4. Jangan makan makanan yang terlalu panas, masin dan pedas selama 1-2 minggu. Jangan menyeret sesuatu yang mengerikan dengan mulut anda. Ingat bahawa rongga mulut adalah salah satu kawasan tubuh manusia yang paling tidak bersih..

5. Minggu pertama adalah tidak diinginkan untuk merokok, minum kopi, alkohol dan ubat penipisan darah, termasuk aspirin. Semua ini melebarkan saluran darah dan darah mengalir lebih kuat, dan luka sembuh lebih lama. Nikotin secara keseluruhan menghalang imuniti umum, sehingga meningkatkan masa penyembuhan hingga 2 kali.

Adakah ia baik:

Q. Plak putih pada atau di sekitar tusukan!

A. Ini berlaku jika anda kerap membilas mulut, atau bilas tidak sesuai untuk mikroflora mulut anda. Masuk akal untuk menggantikannya.

Q. Sungai yang mengalir, saya tidak dapat mengatasi mereka!

A. Jadi badan kadang-kadang bertindak balas terhadap benda asing di dalam mulut - ia menganggapnya adalah makanan. Biasanya dalam seminggu badan terbiasa, dan hilang.

T. Suhu di bawah 38, dan kelenjar getah bening membengkak!

A. Ini juga reaksi tubuh terhadap sistem kekebalan tubuh yang lemah, kerana semua usaha dikhaskan untuk rawatan tusukan. Perlu dibimbangkan hanya apabila suhu melebihi 38.5 - maka sudah tiba masanya untuk berjumpa doktor.

T. Sebulan telah berlalu, tetapi masih sakit!

A. Dan ia akan berlaku. Kerana bahagian badan yang halus itu menusuk, yang juga selalu bergerak. Kita tidak boleh membataskannya, jadi kita hanya perlu sedikit menderita, itu akan berlalu.

Petua & Trik

1. Makan sebelum prosedur. Tidak terlalu padat, tetapi dengan kandungan gula yang ketara, terutama jika ada kecenderungan untuk pingsan. Perlu diingat bahawa beberapa hari akan datang agak sukar untuk dimakan..

2. Pembengkakan alkohol menjadi lebih besar. Lebih banyak bengkak - lebih banyak rasa sakit, lebih baik tidak minum. Nikotin memburukkan imuniti, tusukan akan sembuh lebih lama. Lebih baik merokok kurang.

3. Sekiranya edema sangat kuat dan menyakitkan, cubalah minum air ais. Selsema mengurangkan bengkak dan kesakitan.

4. Semakin sedikit anda bercakap, semakin sedikit bengkak, dan semakin cepat tindik anda akan sembuh. Perkara yang sama berlaku untuk permainan "perhiasan".

5. Gunakan antiseptik tangan sebelum makan.Jadi ada kemungkinan terkena jangkitan.

Berapa lama penyembuhan lidah boleh sembuh?

Adalah sukar untuk menjaga kebersihan lidah. Ini seterusnya meningkatkan risiko jangkitan, terutama semasa proses penyembuhan..

Berapa lama penyembuhan lidah boleh sembuh??

Beberapa kajian telah dilakukan mengenai jenis jangkitan yang disebabkan oleh tindik lidah. Sentuhan makanan boleh meningkatkan risiko ini..

Satu pemeriksaan kecil menunjukkan bahawa 3 dari 51 orang dengan tindik lidah mengalami jangkitan. Penjagaan yang betul dapat membantu luka sembuh, mengurangkan risiko jangkitan dan membantu menjaga tindik.

Tahap proses penyembuhan

Apabila tusukan lidah sembuh dengan betul, tubuh merawat luka sebagai parut.

Tubuh orang semuanya berbeza, jadi proses penyembuhannya berbeza dari orang ke orang. Orang dengan sistem imun yang lemah kerana diabetes, barah, HIV dan ubat-ubatan tertentu mungkin memerlukan rawatan yang lebih lama. Mereka juga mungkin lebih rentan terhadap jangkitan..

Secara umum, seseorang dapat melalui beberapa tahap penyembuhan yang menindik..

Selepas menindik: hari 1-3

 • Sejurus selepas tusukan, luka dapat terasa sangat sakit dan jengkel..
 • Mungkin sukar bagi seseorang untuk bercakap dan menyesuaikan diri dengan sensasi baru di mulut..
 • Namun, menyentuh tindikan atau menjatuhkan tindikan dengan gigi anda harus dielakkan, kerana ini dapat meningkatkan kerengsaan..

Pertama, mungkin perlu meletakkan makanan terus pada gigi untuk dikunyah. Sebilangan orang juga lebih gemar minum koktel atau makanan cair lain untuk beberapa hari pertama sehingga mereka dapat menyesuaikan diri dengan makan dengan perhiasan di lidah mereka..

Pada hari-hari awal ini, sangat penting untuk membilas mulut anda dengan garam beberapa kali sehari. Pakar mengesyorkan menggunakan seperempat sudu teh garam beryodium yang dicampurkan dalam 250 ml air suam. Jangan gunakan larutan atau krim antibakteria yang lebih kuat melainkan disyorkan oleh doktor anda. Ikuti semua arahan yang diberikan oleh penindik..

 • Juga, gunakan sikat gigi baru setelah mendapat tindik baru.
 • Ini mengurangkan risiko memasukkan bakteria tambahan ke dalam mulut secara tidak sengaja..

Edema dan keradangan: hari 4-10

Edema cenderung meningkat dalam beberapa hari selepas tusukan, dan boleh bertahan selama seminggu atau sedikit lebih lama..

 • Luka juga boleh berdarah atau meleleh..
 • Sebilangan kecil pendarahan adalah normal, tetapi pendarahan yang konsisten dapat menandakan masalah..
 • Cecair keputihan atau jernih juga dapat keluar setelah beberapa hari..
 • Apabila bengkak berkurang, ganti perhiasan dengan perhiasan yang lebih pendek..
 • Barang kemas yang lebih lama meningkatkan kegatalan dan boleh merosakkan gigi..
 • Perkara paling selamat untuk dilakukan adalah penindik.

Sebelum menyentuh penindik, selalu basuh tangan anda dengan bersih dan gunakan hanya perhiasan baru yang steril yang direka untuk lidah..

Risiko jangkitan pada tahap ini sangat tinggi. Beberapa gejala jangkitan termasuk:

 • edema yang teruk
 • memburukkan lagi kesakitan
 • demam
 • luka nanah

Penyembuhan awal: 10-30 hari

Tusukan menyembuhkan dari luar ke dalam, yang bermaksud bahawa tisu luar lidah menyembuhkan terlebih dahulu. Ini bermaksud bahawa walaupun menindik kelihatan kurang terganggu, sebenarnya ia masih sembuh..

 • Pada tahap proses penyembuhan ini, dia seharusnya menjadi kurang menyakitkan dan mulai merasa normal..
 • Namun, seseorang mungkin masih memerlukan masa untuk membiasakan diri dengan menindik..

Lidah sembuh dengan cepat, yang bermaksud bahawa tindikan dapat ditutup jika seseorang membuang perhiasan, bahkan untuk jangka waktu yang pendek.

Parut dan penyembuhan lengkap: 4-6 minggu

Menindik pada dasarnya adalah parut. Memerlukan masa untuk parut ini terbentuk.

 • Sekiranya tidak ada komplikasi, penyembuhan lengkap biasanya memerlukan masa sekitar 4-6 minggu..
 • Sekiranya masih ada edema dalam sebulan, atau jika tindikan menjadi menyakitkan atau membengkak, ia mungkin menandakan adanya jangkitan atau masalah lain..

Penjagaan jangka panjang

Setelah beberapa bulan, tubuh menganggap tindikan itu sebagai bekas luka, dan tindikan cenderung tumbuh tanpa perhiasan di dalamnya..

Risiko jangkitan juga dikurangkan dengan ketara. Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai kebersihan mulut yang lemah, sistem imun yang lemah, dan kecederaan pada mulut masih terdedah kepada jangkitan..

Tusukan lidah juga dapat meningkatkan risiko masalah kesihatan mulut, termasuk gusi dan gigi yang dijangkiti. Piercing, terutamanya besar atau berat, boleh mengetuk gigi. Ini boleh menyebabkan kerosakan gigi, gusi atau gigi, dan masalah kesihatan mulut yang serupa..

Risiko

Mencucuk lidah cukup selamat. Risiko yang paling ketara berkaitan dengan tindik lidah adalah bahawa luka akan dijangkiti sejurus selepas menindik..

 • Sebilangan besar jangkitan adalah ringan, namun, doktor boleh merawatnya dengan antibiotik oral..
 • Dalam kes yang jarang berlaku, seseorang mungkin mengalami jangkitan yang lebih serius, seperti abses.

Ini mungkin memerlukan pemerhatian di hospital atau pemberian antibiotik intravena..

Beberapa risiko lain untuk menusuk lidah termasuk:

 • kerosakan pada gigi dan gusi
 • lekukan gusi di bahagian dalam mulut
 • Ludwig's angina pectoris, yang merupakan jenis jangkitan kulit yang jarang berlaku di bawah lidah
 • perhiasan yang ditelan secara tidak sengaja boleh menyebabkan sesak nafas atau kecederaan pada tekak
 • penularan keadaan seperti tetanus dan HIV, jika orang yang menusuk tidak mencuci tangannya, perhiasan baru dan tidak menggunakan jarum yang disterilkan
 • jangkitan yang merebak ke darah atau organ lain, walaupun ini jarang berlaku

Dalam beberapa kes, tindikan mungkin tidak berakar, yang boleh menyebabkan komplikasi lebih lanjut..

Rawatan dan rawatan di rumah

Dalam kebanyakan kes, tindik lidah tidak memerlukan rawatan atau ubat khas. Bilas dengan garam beberapa kali sehari sudah cukup untuk menjaga tindikan bersih. Beberapa strategi lain yang dapat mempercepat penyembuhan termasuk:

 • gosok gigi dengan kerap untuk menjaga kebersihan mulut
 • bilas tindik selepas setiap hidangan
 • dilarang merokok
 • kurangkan perbualan dalam beberapa hari pertama
 • jangan bermain dengan tindik dan jangan menyentuhnya
 • jangan berkongsi pinggan, jerami, berus gigi, atau benda lain yang bersentuhan dengan mulut orang lain

Jangan cuba merawat tindikan yang dijangkiti di rumah. Jangkitan berpotensi serius. Ini boleh menyebabkan parut teruk dan boleh merebak ke kawasan lain di badan..

Sekiranya seseorang mengesyaki jangkitan, lebih baik membuat janji temu dengan doktor.

Bila berjumpa doktor

 • terdapat tanda-tanda jangkitan seperti demam, sakit sengit, bengkak baru, atau kelenjar bengkak di leher
 • menindik yang dijangkiti tidak bertambah baik selama beberapa hari rawatan
 • menindik mula berdarah secara konsisten
 • terdapat nanah hijau atau kuning atau bau yang tidak menyenangkan datang dari menindik
 • gusi membengkak atau sakit gigi
 • terdapat pembengkakan atau pertumbuhan tisu yang tidak biasa di tempat lain di mulut

Banyak penindik dapat membantu dengan rawatan di rumah yang mengurangkan ketidakselesaan dan mempercepat penyembuhan. Walau bagaimanapun, nasihat penindik bukanlah pengganti untuk berunding dengan doktor.

 • Bagi kebanyakan orang yang mengambil langkah-langkah yang diperlukan untuk menjaga tindikan bersih, ia sembuh dengan cepat dan tidak menyebabkan komplikasi serius..
 • Mungkin sakit selama beberapa hari dan membengkak, tetapi gejala ini adalah bahagian normal dalam proses penyembuhan..

Kesakitan yang teruk, bengkak yang berpanjangan, masalah pertuturan, dan kesukaran makan tidak normal, tetapi ia dapat diatasi. Seseorang harus berjumpa doktor sekiranya mereka mengalami gejala ini..

Penjagaan lidah selepas menindik

Tusukan lidah dikaitkan dengan risiko tertentu, tetapi penjagaan yang baik dapat mengurangkan risiko komplikasi. Berjuta-juta bakteria hidup di mulut, yang berpotensi menyebabkan jangkitan pada tempat tusukan, di bawah hiasan. Penjagaan yang betul selepas menindik melibatkan penggunaan larutan disinfektan dan pengendalian tapak tusukan dengan teliti..

Lidah selepas menusuk

Untuk mengelakkan jangkitan pada luka, gunakan larutan antiseptik. Ia boleh dibuat di rumah atau dibeli siap pakai, ia dijual tanpa resep. Bilas mulut anda dengan antiseptik untuk mulut anda selepas setiap kali makan, tetapi tidak lebih dari empat hingga lima kali sehari. Bilas mulut anda selama 30-60 saat. Pilihan lain ialah larutkan seperempat sendok teh garam bebas iodin dalam segelas air suam. Bilas mulut anda dengan larutan ini selama 10-15 saat dua kali sehari, dan anda akan mempercepat proses penyembuhan..

Berus gigi baru

Selepas menindik, ubah sikat gigi anda untuk mengelakkan bakteria dikeluarkan dari berus gigi lama. Berus gigi dengan bulu lembut, seperti Rahsia Kuno Colgate®, Gum Care, sangat sesuai. Sapu perlahan kawasan di sekitar tusukan.

Untuk mengelakkan makanan jatuh di bawah hiasan, letakkan makanan terus di gigi kunyah dengan jari anda. Jangan lupa mencuci tangan dengan sabun antibakteria cair.

Penyembuhan normal

Tapak tusukan sembuh hingga satu bulan, di mana anda mungkin mengalami kesakitan dan gejala lain yang dianggap normal. Bengkak lidah biasanya berlangsung dari tiga hingga lima hari, tetapi dapat dikurangkan dengan menghisap kiub ais yang bersih. Pendarahan dan keputihan mungkin berlaku di tempat tusukan. Plak mungkin kelihatan pada hiasan.

Tanda-tanda jangkitan

Walau bagaimanapun, tindikan lidah kadang-kadang membawa kepada komplikasi. Gejala berikut harus memberi amaran kepada anda: lidah anda bengkak sehingga menyukarkan pernafasan, anda demam, menggigil, kemerahan, atau keputihan kuning / hijau di sekitar luka. Dalam keadaan ini, segera berjumpa doktor gigi atau ahli terapi anda. Biasanya tapak tusukan pada lidah sembuh dalam masa empat hingga enam minggu.

Pencegahan Komplikasi

Setelah menusuk lidah, anda perlu membuat perubahan gaya hidup sementara. Ini termasuk pantang dari hubungan seksual oral dan hubungan romantis yang melibatkan lidah. Jangan mengunyah atau menggigit barang bukan makanan seperti pensil, permen karet, kuku, tembakau, dan cermin mata hitam. Ingat bahawa aspirin, kafein, dan alkohol meningkatkan bengkak, pendarahan, dan kesakitan. Jangan makan makanan panas, pedas, masin, atau berasid yang menyebabkan kerengsaan. Jangan tarik perhiasan di mulut anda, jangan mainkannya. Semakin kurang anda menyentuh luka, pemulihan lebih cepat akan berlaku..

Penjagaan pasca tindik yang baik dapat mengurangkan risiko komplikasi mulut. Buat tindik hanya di salun yang didaftarkan secara rasmi dengan tuan profesional. Pastikan anda menghubungi doktor gigi atau ahli terapi anda jika anda menghadapi masalah selepas tusukan lidah.

Artikel ini bertujuan untuk memperluas pengetahuan dan pemahaman mengenai isu-isu umum kebersihan mulut. Artikel ini tidak menggantikan nasihat perubatan profesional dari pakar, tidak dapat digunakan untuk membuat keputusan mengenai diagnosis dan rawatan. Sentiasa dapatkan nasihat doktor gigi atau profesional lain yang berkelayakan mengenai semua soalan mengenai status kesihatan dan rawatan yang ditetapkan.

Kelebihan dan kekurangan menindik lidah

Menindik adalah prosedur yang agak biasa. Dia tidak lagi menimbulkan kebingungan dan pemikiran buruk. Tetapi, perselisihan dan desas-desus pada orang muncul ketika mereka mendengar tentang tindikan puting atau alat kelamin, serta lidah. Penindasan lidah hari ini dilakukan oleh banyak orang. Sebabnya sangat berbeza. Tetapi sebelum anda membuat keputusan penting dan datang kepada tuan untuk menusuk lidah, anda perlu mengenal pasti sama ada operasi ini perlu dan sama ada ia mempunyai kontraindikasi.

Sejarah Menindik

Buat pertama kalinya, penduduk suku Afrika dan Polinesia mula menangani prosedur menindik pelbagai bahagian badan. Masai adalah orang pertama yang memperkenalkan pelbagai hiasan ke telinga dan bibir. Pada masa itu diyakini bahawa semakin besar ukuran perhiasan di badan, semakin "berat" seseorang di suku.

Penusukan pusar pertama kali muncul di Mesir. Prosedur ini sangat digemari oleh wanita. Kehadiran lubang di pusar wanita Mesir memberi kesaksian bahawa dia tergolong dalam "masyarakat tinggi".

Di Tsarist Rusia, pelaut lebih suka menembus cuping telinga dan memakai anting-anting yang besar. "Simbol" sedemikian bermaksud seseorang melintasi khatulistiwa atau tergolong dalam keluarga Cossack. Kemudian, bermula dari tahun 80-an, menjadi modis bagi rapper untuk menusuk cuping telinga.

Mencucuk hidung pertama kali muncul di India. Kehadiran tindikan septum wanita (tusukan septum hidung) menunjukkan status perkahwinan, iaitu bahawa gadis itu sudah berkahwin.

Penusukan puting dilakukan oleh tentera Rom Kuno. Anting-anting puting lelaki itu menunjukkan kejantanan, keberanian dan kesungguhannya. Hanya pejuang yang paling kuat dan berani mempunyai hak untuk menusuk puting. Pemegang anting-anting di puting sering bertanding dalam kekuatan dan keberanian. Agar tidak merosakkan "hiasan", jubah kain khas dipakaikan di atas anting-anting.

Orang-orang Aztec kuno dan penduduk suku Amerika Utara mula-mula mula menusuk lidah. Mereka menjalankan prosedur itu secara sadar, karena dianggap sebagai upacara ajaib yang membantu bersatu kembali dengan para Dewa. Darah yang menonjol di lidah dianggap suci, ia berfungsi sebagai alat untuk menenangkan Roh.

Pada masa ini, tindikan mempunyai tujuan yang sama sekali berbeza. Dengan menusuk pelbagai bahagian badan, orang ingin menunjukkan keperibadian mereka, menarik perhatian atau menonjol. Bagi sesetengah orang, menindik adalah cara untuk mengalami emosi baru, membuktikan kepada diri mereka bahawa mereka dapat mengatasi rasa sakit dan entah bagaimana menuju "tahap perkembangan baru".

Prosedur tusukan lidah

Mencucuk lidah adalah prosedur pembedahan. Walaupun berumur pendek, ia boleh membahayakan kesihatan, dan dalam kes tertentu seumur hidup. Prosedurnya adalah tusukan tajam pada selaput lendir lembut lidah dengan pengenalan anting-anting atau bar khas.

Di antara pelbagai jenis "perhiasan" adalah batang menegak yang paling biasa dilemparkan dalam titanium atau keluli perubatan mereka. Dalam penampilan, anting-anting berubah menjadi dua kali lipat, iaitu, ia dapat dilihat dari atas, dan jika anda mengangkat lidah, maka dari bawah.

Jenis tindik lain yang popular ialah kekang. Prosedur memasukkan frenulum ke dalam lidah kurang menyakitkan, kurang darah dikeluarkan dari pelanggan semasa operasi, dan, dengan itu, penyembuhan permukaan luka jauh lebih cepat.

"Hiasan" lain:

 • cincin
 • bunga cengkih;
 • ruji.

Tujuan menindik

Orang yang memutuskan tindik lidah mempunyai tujuan yang berbeza. Dipercayai secara meluas bahawa kehadiran anting-anting di tisu lembut lidah meningkatkan kepuasan seksual pada pasangan. Gadis-gadis muda sering memutuskan untuk menusuk lidah hanya untuk menjadi bergaya. Ada yang menembusi bahagian tubuh untuk menunjukkan kepada orang lain bahawa mereka tergolong dalam subkultur tertentu.

Mencucuk lidah membantu orang menonjol "di antara orang ramai", menunjukkan bahawa mereka tidak seperti orang lain, membuktikan keunikan dan keperibadian mereka sendiri.

Kelebihan dan kekurangan

Kehadiran anting-anting dalam bahasa seseorang selalu menarik perhatian universal. Prosedur yang sesuai dapat diatasi dengan teruk dan baik. Tetapi hampir selalu kehadiran tusukan menarik minat orang lain.

Sesiapa yang bersetuju untuk menusuk lidah terasa istimewa, tidak seperti orang lain. Oleh itu, manusia ingin menunjukkan keperibadiannya. Dan ada yang memutuskan tindik untuk menunjukkan watak mereka yang menentukan atau, sebaliknya, mengatasi diri mereka sendiri.

Kelebihan tusukan

 • Selepas prosedur, seseorang mula menganggap dirinya bebas, keberanian dan tekad muncul dalam wataknya. Sesiapa yang memutuskan untuk menusuk lidah, "mencabar" kehidupan yang monoton dan membosankan.
 • Tusukan lidah tidak begitu ketara bagi orang lain, seperti, misalnya, alis yang menusuk. Sekiranya perlu, "hiasan" dapat ditanggalkan, dan tidak ada yang akan melihat adanya tusukan.
 • Meningkatkan perasaan seksual pada pasangan. Dengan ciuman atau dengan lisan, menusuk lidah dapat menimbulkan rangsangan seksual tambahan, membuat eksotisme dalam hubungan seksual.
 • Selepas operasi, diperlukan tempoh pemulihan yang lama. Pada ketika ini, anda mesti mengikuti diet ketat dan meninggalkan senarai produk yang banyak. Sekatan ini dapat membantu mengurangkan berat badan..
 • Tertakluk kepada semua asas penjagaan yang betul, risiko komplikasi minimum.
 • Peluang setiap saat untuk membuang "perhiasan" dan memastikan bahawa tindikan lidah ditumbuhi. Tusukan kerana pertumbuhan semula tisu lembut aktif tumbuh dengan cepat.

keburukan

 • Prosedurnya sangat menyakitkan. Sekiranya seseorang sangat sensitif terhadap kesakitan, maka akan sukar bagi dia untuk menjalani operasi sedemikian..
 • Tempoh pemulihan, yang dapat "meregangkan" selama beberapa bulan, juga membawa banyak kesulitan. Proses penyembuhan permukaan luka memprovokasi penampilan kesakitan dan ketidakselesaan fizikal. Sebelum semua sensasi yang tidak menyenangkan berakhir, boleh memakan masa dari 3 hingga 6 bulan.
 • Piercing hanya perlu dilakukan di klinik khusus atau di salun, dan selalu dengan tukang yang berpengalaman dan berkelayakan. Ramai orang menusuk pelbagai bahagian badan dan di rumah. Tetapi dalam pilihan ini, risiko terkena komplikasi berbahaya meningkat secara mendadak. Menjimatkan kesihatan anda sendiri boleh menjadi jauh lebih mahal daripada kos operasi di klinik yang terbukti.
 • Terdapat risiko jangkitan. Selalunya ini disebabkan oleh penggunaan instrumen yang tidak steril semasa pembedahan. Perkembangan jangkitan bukanlah komplikasi menindik yang paling teruk. Antara komplikasi juga boleh disebut hepatitis dan herpes. Kemungkinan terjadinya komplikasi berbahaya kepada kesihatan meningkat sekiranya prosedur dilakukan oleh pengrajin yang tidak berpengalaman atau tidak mahir.
 • Tusukan lidah hampir selalu merosakkan gigi anda. Ini disebabkan oleh fakta bahawa seseorang mempunyai keinginan untuk "mengunyah" atau menggigit anting-anting. Gigi mula merosot dan pecah, dan untuk sebab lain - semasa mengunyah makanan terdapat gigitan batang logam yang tidak disengajakan.
 • Sekiranya anda mempunyai tindik lidah, penjagaan gigi dan gusi anda perlu dilakukan dengan teliti. Banyak gadis dan lelaki muda, untuk membual tentang kehadiran "perhiasan" di mulut mereka, menunjukkannya kepada orang-orang di sekitar mereka yang menyentuh barbel dengan tangan mereka. Semua ini menyebabkan peningkatan bilangan bakteria dan patogen dalam rongga mulut.
 • Penyakit gusi.
 • Kehadiran badan asing di rongga mulut sering menimbulkan perkembangan ketidakselesaan - kemerahan mukosa, gatal-gatal, keinginan untuk menggaru lidah.

Tahap kesakitan prosedur

Apa-apa operasi adalah kesakitan. Dan tusukan lidah tidak terkecuali. Prosedur tusukan itu sendiri berlangsung selama beberapa saat. Pesakit merasakan kesakitan yang tajam tetapi boleh ditoleransi. Sensasi menyakitkan utama bermula pada tahap penyembuhan permukaan luka. Selaput lendir lidah mempunyai kepekaan yang tinggi, dan kerana organ tubuh ini sentiasa bergerak, rasa sakit akan menyakitkan. Sensasi yang tidak menyenangkan akan berterusan sehingga luka sembuh..

Anda boleh mengurangkan intensiti kesakitan. Untuk melakukan ini, anda mesti mematuhi asas-asas berikut:

 • menjalankan operasi hanya di klinik khusus (salon) dengan tuan yang berkelayakan;
 • semasa tempoh pemulihan, sentiasa menjaga luka;
 • berhenti merokok dan minum minuman yang mengandungi alkohol (sekurang-kurangnya untuk tempoh pemulihan);
 • cuba kurang bercakap pada hari-hari pertama selepas pembedahan;
 • enggan makan makanan panas dan makanan pedas.

Prosedur tusukan

Mencucuk lidah adalah operasi. Untuk mengelakkan komplikasi, disarankan untuk melakukannya di salun khusus. Secara kualitatif, prosedur hanya boleh dilakukan oleh doktor yang berkelayakan. Hanya tuan yang dapat menentukan tempat yang optimum untuk tusukan, di mana risiko trauma pada saraf dan saluran darah akan minimum.

Semasa operasi, instrumen steril dan sarung tangan getah sekali pakai selalu digunakan..

Urutan:

 1. Rongga mulut dirawat dengan antiseptik. Dalam kebanyakan kes, pesakit diminta untuk membius rongga mulut. Larutan Lidocaine digunakan sebagai ubat bius.
 2. Untuk mengetatkan lidah, klip khas digunakan.
 3. Pada lidah yang dipasang oleh pengapit, tusukan dibuat. Arah Jarum - Bawah.
 4. Batang logam atau "perhiasan" yang dipilih oleh pesakit dimasukkan ke dalam lubang yang telah terbentuk.

Tusukan lidah di rumah

Menindik diri tidak diingini.

Untuk mengurangkan risiko komplikasi, syarat berikut mesti dipenuhi:

 • Untuk operasi, dipilih tempat yang terang. Pastikan ada meja di dalam bilik di mana alat-alat yang diperlukan dibentangkan.
 • Hanya alat steril (penjepit, jarum, anting-anting) yang digunakan untuk operasi tersebut.
 • Rongga mulut mesti dirawat dengan larutan disinfektan, jika perlu, disiram dengan anestetik.
 • Untuk tempat tusukan, bahagian lidah yang terletak lebih dekat dengan hujungnya dipilih. Saluran darah besar tidak ada di kawasan organ ini..
 • Lidah dikepit dengan forceps.
 • Tisu lembut organ ditebuk tegak lurus ke permukaan dengan jarum khas..
 • Menendang palang. Kateter disyorkan untuk dimasukkan.

Kateter adalah alat khas yang membantu membuat tindikan di rumah. Terima kasih kepada kateter, sensasi ketika menusuk tisu lembut lidah kurang menyakitkan.

Kateter adalah jarum kecil yang dilengkapi dengan tiub plastik. Anting-anting atau "perhiasan" lain dimasukkan ke dalam rongga tiub. Selepas tusukan, anting-anting memasuki lubang dengan jarum. Selepas itu, jarum dan kateter dikeluarkan, dan "hiasan" tetap berada di bahagian dalam lidah.

Tempoh pemulihan

Sensasi yang paling menyakitkan dan tidak menyenangkan berlaku semasa tempoh pemulihan. Sehingga permukaan luka sembuh, seseorang mesti mematuhi sekatan yang ketat..

Pada hari pertama selepas pembedahan, permukaan lidah sangat sakit dan bengkak. Perubahan ini adalah norma, rasa sakit adalah akibat dari trauma tisu lembut, dan edema adalah penyebab kerosakan pada saluran limfa dan saluran darah. Bengkak boleh berlangsung selama beberapa hari.

Pengetatan luka berlaku dalam 2-3 minggu. Penyembuhan lengkap permukaan luka berlaku 3-4 bulan selepas pembedahan.

Minggu-minggu pertama selepas pembedahan harus sesuai dengan diet. Penting untuk mengecualikan semua makanan pedas, asap, masin dari menu. Hidangan tidak boleh panas. Optimum untuk menggunakan makanan cair, segar dan hangat.

Jaga lidah yang tertusuk

Asas penjagaan lidah dengan menindik adalah pemprosesan tisu lembut. Setiap hari, dua kali sehari, luka mesti dirawat dengan larutan antiseptik (Chlorhexidine, larutan baking soda atau kalium permanganat).

2 minggu pertama selepas pembedahan, bilas mulut anda selepas makan. Hari-hari pertama, pembilasan dilakukan dengan larutan antiseptik (chlorhexidine). Pada masa akan datang, anda boleh membilas mulut dengan ramuan ramuan herba (chamomile, sage, calendula).

Penjagaan Barbell

Selama 2 minggu selepas tusukan lidah, sikat gigi mesti disikat setiap hari. Selepas waktu ini, perlu membersihkan "hiasan" secara berkala, membersihkannya dari pencemaran permukaan dan membasmi kuman dalam larutan klorheksidin.

Kemungkinan komplikasi

Sekiranya operasi dilakukan dengan teruk, maka lidah selepas menindik akan sangat menyakitkan. Di permukaan tisu lembut tanda-tanda proses keradangan akan mula berkembang (kemerahan, pembengkakan teruk, gatal-gatal). Penyembuhan luka akan menjadi perlahan.

Komplikasi selepas menindik:

 • pendarahan teruk;
 • jangkitan pada permukaan luka;
 • sakit semasa makan, menelan, atau berkomunikasi.

Dengan perkembangan akibat negatif, perlu dilakukan lawatan kecemasan ke doktor. Rawatan proses keradangan terdiri daripada merawat permukaan luka dengan penyelesaian antibakteria dan anti-radang. Doktor juga boleh menetapkan suntikan antibakteria..

Kontraindikasi

Pada masa ini, tindikan cukup popular. Tetapi tusukan lidah tidak dapat diakses oleh semua orang. Sebelum memutuskan operasi dan pergi ke tuan, anda perlu mengkaji senarai kontraindikasi:

 • alahan terhadap antibiotik;
 • tempoh kehamilan (risiko menghidap jangkitan menimbulkan ancaman serius kepada ibu dan bayi hamil);
 • alahan logam;
 • penyakit sistem saraf;
 • pembekuan darah yang lemah;
 • penyakit rongga mulut;
 • epilepsi;
 • beberapa penyakit autoimun (diabetes, hemofilia).

Mencucuk lidah adalah prosedur moden yang membantu seseorang menonjol dari orang ramai. Tetapi sebelum memutuskan tusukan, perlu menilai semua kekurangan, akibat dan bahaya operasi yang sukar.

Sumber terpakai:

 • Harden, Blaine. Datang ke Grips Dengan Daya Tahan Tubuh Menindas, The New York Times
 • A. Stirn (2003): Menindik badan: akibat perubatan dan motivasi psikologi., The Lancet
 • Bahan Wikipedia

Semua tentang menindik lidah: menindik, menjaga, kemungkinan akibatnya

Mencucuk lidah - apakah akibat dari hobi bergaya

Menusuk pelbagai bahagian badan adalah hobi bergaya yang telah lama terkenal di kalangan orang muda. Banyak orang memilih bahasa sebagai tempat untuk menusuk, kerana di sini anting-anting selalu dapat disembunyikan dari mata mencongak, misalnya, semasa belajar atau bekerja. Tetapi harus difahami bahawa hiasan organ menunjukkan trauma yang tidak dapat dielakkan. Tanpa pendekatan yang penuh perhatian dan bertanggungjawab terhadap masa penyembuhan, jangkitan boleh masuk ke luka, dan di sini masalah tidak dapat dielakkan. Hari ini kita akan bercakap tentang bagaimana tindikan dilakukan, apa akibat yang tidak menyenangkan dan apa yang harus dilakukan jika lidah sakit banyak selepas tusukan.

Pemilihan barang kemas

Untuk perhiasan utama standard untuk tindik lidah, tong dengan ukuran 1.6mm x 18mm / 20mm dan lebih panjang dari aloi titanium digunakan, berdasarkan pengukuran struktur lidah individu, terutamanya ketebalannya dalam keadaan separa santai.

Untuk perhiasan pendek yang lebih selesa, atau yang berbentuk cincin boleh ditukar sebulan selepas prosedur.

Proses menindik

Struktur dan ciri-cirinya berbeza untuk setiap orang. Panjang, ketebalan, ketahanan dan parameter luaran bahasa yang lain diambil kira semasa merancang oleh tuan anda. Menindik klasik dapat digunakan di sepanjang garis tengah fisiologi, dan jika tidak ada, lokasi perkiraannya dipilih.

Selalunya frenum hyoid yang besar dan memanjang, terutama dengan lidah pendek, boleh menjadi masalah kecil.

Perlu diketahui bahawa untuk memotong kekang anda perlu mempunyai petunjuk perubatan untuk prosedur ini. Penyingkirannya harus dilakukan bukan hanya menurut petunjuk, tetapi juga dengan betul. Oleh itu, kekang sublingual bertanggungjawab terhadap kualiti diksi anda dan sebutan sebilangan bunyi sonor, serta koordinasi linguistik fisiologi yang betul. Tebukan yang dipasang lebih dekat ke hujung lidah dengan perhiasan yang dipilih dengan baik juga akan kelihatan bagus..

Sebagai tambahan kepada tindik lidah klasik, anda boleh memilih varieti lain dalam bidangnya yang berbeza: hujung lidah, bahagian lateral (sedikit jarak dari urat hyoid).

Tuan anda haruslah mengetahui struktur lidah agar tidak merosakkan kapal besar yang melaluinya.

Syarat utama untuk anting-anting yang anda pakai sebaik sahaja tusukan adalah hypoallergenic. Pilihan terbaik ialah titanium atau baja perubatan. Yang paling biasa untuk menusuk bahagian badan ini ialah barbell. Perhiasan ini, yang terdiri daripada batang logam, di hujungnya bola atau elemen bulat rata dipintal.

Selama tempoh penyembuhan, disarankan untuk memakai anting-anting yang cukup panjang, kerana pembengkakan mungkin terjadi pada hari-hari pertama. Penting agar bahagian tepi palang tidak menyentuh gigi secara berterusan. Pilih produk yang diperakui yang tidak akan merosot apabila terkena air liur. Ingat bahawa anda selalu berisiko menelan bola..

Menindik sebagai sumber kesakitan

Sekiranya kita bercakap mengenai tahap kesakitan dalam prosedur itu sendiri, maka melakukan tindik lidah bukanlah peristiwa yang menyenangkan. Sekiranya seseorang itu sangat gugup dan berkedut, kerana pakar itu tidak akan dapat membuat tusukan yang tepat, semuanya akan mengakibatkan kerosakan serius pada organ penting. Oleh itu, di banyak salun dan institusi perubatan yang menawarkan perkhidmatan ini, disyorkan untuk menggunakan anestesia tempatan. Hari ini, kedua-dua kaedah suntikan dan permukaan untuk memberi ubat sakit digunakan secara meluas..


Adakah lidah akan sakit selepas lidah menusuk?

Pada nota! Semasa memilih tindik di bawah anestesia, bersiaplah untuk fakta bahawa dalam beberapa jam pertama anda tidak akan dapat berkomunikasi secara normal, kerana bahasanya tidak mungkin didengar. Lebih baik memastikan bahawa seseorang yang anda kenali ada di dekat anda. Tindakan "beku" sepenuhnya akan berlalu hanya selepas 1-1.5 jam.

Selepas tusukan, lidah akan tetap sakit untuk beberapa waktu dan menyebabkan rasa tidak selesa. Untuk melegakan kesakitan, anda boleh minum pil penahan sakit. Organ ini mempunyai sebilangan besar saluran dan ujung saraf, jadi selama 2-3 minggu lagi anda akan merasakan kesakitan dan pembengkakan pada tisu lembut. Berhati-hati: jika tidak sembuh, rasa sakit semakin meningkat, memperoleh watak yang berdenyut, anda harus berjumpa doktor secepat mungkin. Kemungkinan komplikasi dalam kes ini termasuk reaksi alergi terhadap logam dan jangkitan pada luka..

Ulasan

Natalia, 19 tahun. Saya melakukan tindik pada tahun lalu. Adakah rakan yang sudah mempunyai sedikit pengalaman. Semuanya berjalan dengan baik. Walau bagaimanapun, tapak tusukan sakit lama. OK sekarang. Tetapi saya tidak mengesyorkan kepada rakan saya untuk mengambil risiko dan melakukan tindik di rumah. Saya gembira dengan kesannya. Inilah yang saya mahukan.

Nikita, 20 tahun. Saya suka keseronokan. Saya telah melakukan tindik lidah baru-baru ini. Berbalik ke salun. Semuanya berjalan dengan profesional dan pantas. Penjagaan yang betul membolehkan saya mengelakkan komplikasi. Lama kelamaan, saya rasa saya masih mengeluarkan anting-anting. Nasib baik, tusukan sembuh dengan cepat dan tanpa rasa sakit.

Olga, 18 tahun. Pencucian lidah dilakukan pada usia 16 tahun. Ia bergaya dan sejuk. Berbalik ke salon, membeli anting-anting yang bagus. Tidak ada kesukaran. Benar, kesakitan selepas prosedur itu membuat saya tertanya-tanya mengapa saya memerlukannya.

Orang-orang Aztec kuno dan Maya berlatih menindik lidah untuk tujuan ritual: lukisan batu yang terakhir menggambarkan ritual di mana anggota suku yang paling kanan menusuk lidah mereka dengan duri. Juga, praktik ini biasa berlaku di timur di kalangan para sufi dan fakir. Tikaman lidah juga disukai oleh orang asli Australia: orang lurus mereka menusuk lidah untuk "melepaskan sihir jahat dari tubuh." Jadi apa yang diharapkan dari tusukan pada masa kita? Apa bahaya dan perangkap yang ada, bagaimana memilih tuan, bagaimana menjaga tindik lidah?

Tusukan itu sendiri

Tusukan pada masa kita tidak dilakukan dengan pistol, bukan dengan kateter. Jarum tindik khas. Pertama, kerana mereka boleh disterilkan, dan kedua, kerana mereka lebih tajam. Semakin tajam jarum, semakin cepat tusukan dibuat, dan semakin tidak menyakitkan..

Seperti kita, Persatuan Piercing Profesional APP (www.safepiercing.org) menggunakan jarum pakai dari Kekuatan Industri untuk menusuk lidah, yang disterilkan dalam autoklaf tepat sebelum tusukan.

Dekorasi dipilih berdasarkan ketebalan lidah. Biasanya ini adalah batang titanium dengan bola titanium yang agak besar (yang tidak akan "tenggelam" di lidah setelah edema) dengan panjang 18-22mm. Bola diperlukan tepat logam - jika tidak, anda boleh membelahnya dengan gigi.

Batangnya panjang dan selepas tusukan keluar dari separuh lidah. Ya, ini menyusahkan. Tetapi ini perlu supaya apabila lidah membengkak (dan selalu membengkak dengan kuat, dua kali), hiasan tidak memotong lidah. Edema biasanya berlangsung selama 4 hari, walaupun dalam kes yang jarang berlaku - hingga dua minggu. Apabila edema reda, hiasan panjang utama harus diganti dengan yang sama, tetapi lebih pendek. Sekiranya ini tidak dilakukan, bar panjang akan menggantung di mulut anda, mengetuk enamel dari gigi anda.

Proses kemerosotan enamel tidak cepat, lebih awal daripada enam bulan, kesannya tidak akan dapat dilihat, tetapi lebih baik melindungi gigi sejak awal. Anda perlu menukar perhiasan pada penusuk, kerana kemungkinan besar ia tidak akan berfungsi untuk menggantikan perhiasan lebih awal daripada sebulan.

Apa bahayanya?

Bahaya utama yang menanti dalam perjalanan menusuk lidah adalah penindik yang tidak bertanggungjawab, profesional yang semu. Masalah terbesar adalah, tanpa pengecualian, semua orang berpendapat bahawa jika prosedur itu ditawarkan di salun, itu bermakna bahawa ada seseorang yang mengetahui dan mengetahui segalanya. Malangnya, tidak.

10 mitos menusuk yang paling biasa

Jadi, apa yang salah dengan tusukan lidah

Tusukan bengkok

Sekiranya anda membuat tusukan tidak rata, anda boleh menyentuh arteri atau urat besar. Ini dipenuhi dengan kemungkinan kematian akibat kehilangan darah jika anda tidak berjumpa doktor tepat pada waktunya. Di samping itu, anda boleh menyentuh otot, yang asasnya terdiri dari lidah. Dalam kes ini, tusukan akan menjadi 3-5 kali lebih sukar untuk sembuh, lebih lama dan lebih menyakitkan..

Kekurangan kemandulan

Sebilangan besar penusuk lalai untuk mensterilkan perhiasan. Ambil sahaja dari tingkap, lap dengan sesuatu - dan anda sudah selesai. Ia juga mungkin menunjukkan bahawa jarum boleh guna digunakan semula, sarung tangan tidak steril, dll. Dengan apa ini? Hepatitis C, HIV dan penyakit berjangkit lain, rawatannya sangat rumit dan mahal, atau mustahil.

Anestesia

Tidak ada penindik profesional yang akan melakukan anestesia untuk menusuk lidah. Tusukan ini tidak menyakitkan, tetapi risiko mendapat kejutan anaphylactic dari anestesia (walaupun anda "popshikat") cukup besar. Sayangnya, risiko ini membawa maut. Dari semua studio di Rusia, kami tidak melihat satu pun, kecuali studio kami, di mana terdapat peti pertolongan cemas dengan ubat-ubatan sekiranya berlaku kejutan anafilaksis. Tanpa itu, tidak ada ambulans yang mempunyai masa untuk menghubungi pelanggan dalam keadaan kritikal.

Hiasan yang salah

Terlalu pendek bar boleh memotong dan secara beransur-ansur lemas di lidah. Mendapatkannya akan jauh lebih menyakitkan dan lebih mahal daripada tusukan itu sendiri. Terlalu lama bar akan mengganggu makan, bercakap, sentiasa berkedut dan sembuh secara bermasalah. Batang yang diperbuat daripada keluli perubatan akan melepaskan nikel yang terkandung di dalamnya, dengan itu tusukan dapat sembuh 2-3 kali lebih lama daripada dengan batang yang terbuat dari titanium. Perkara yang sama boleh dikatakan mengenai bar "dengan lapisan titanium" dan perhiasan lain yang meragukan. Batang Titanium Wanita Kekuatan Industri Terbaik.

Masalah dengan gigi atau gusi

Sekiranya perhiasan terlalu panjang, dengan bola logam, jika dipakai selama enam bulan atau lebih, ia akan menjatuhkan enamel dari gigi, menjadikannya lemah. Perkara yang sama berlaku dengan gusi. Oleh itu, jika timbul kecurigaan seperti itu, anda harus segera menghubungi tuannya!

Prosedur menindik harus dilakukan kira-kira mengikut skema berikut:

1. Pelanggan memilih perhiasan yang disukainya daripada yang dicadangkan oleh tuan.

2. Tuan memberi nasihat kepada klien mengenai perkara yang tidak dapat dilakukan untuk beberapa waktu selepas tusukan (makan makanan yang sangat pedas atau sangat masin, minum teh atau kopi terlalu panas, minum alkohol, asap). Dia juga belajar tentang nuansa kesihatan klien, yang boleh mempengaruhi tindikan atau penyembuhannya..

Cara membuat tusukan

Untuk mengetahui apa yang diharapkan, pertama anda perlu mengetahui dengan tepat bagaimana prosedur menindik dijalankan. Jadi, proses ini melibatkan langkah-langkah berikut:

 1. Sebagai permulaan, lidah diletakkan di alat khas - penjepit, di tengahnya terdapat lubang untuk hiasan,
 2. selepas itu, tuan membuat tusukan, yang mana dia menggunakan jarum steril khas yang direka untuk penggunaan tunggal,
 3. melalui lubang khas pada jarum "batang" dililit, setelah itu jarum dan penjepit dikeluarkan,
 4. selepas itu, rongga mulut dirawat dengan larutan disinfektan, misalnya, "Chlorhexidine".


Foto menunjukkan prosedur menusuk lidah
Sekiranya prosedur itu dilakukan pada siang hari, maka pada waktu malam lidah pasti akan membengkak, itu akan menyebabkan beberapa kesulitan. Kadar penyembuhan banyak bergantung pada ciri-ciri individu tubuh manusia. Bagi seseorang proses ini memerlukan lima hari, untuk seseorang memerlukan dua minggu. Perlu diingat bahawa dalam tempoh ini, anda harus mengecualikan hidangan pedas, makanan yang mengandungi asid dari makanan anda, dan jika boleh hadkan pengambilan makanan pejal. Dianjurkan juga untuk berbicara lebih sedikit dan menggerakkan lidah anda, agar tidak terkena luka secara tidak sengaja.

Mengapa perlu untuk seks yang adil

Orang mempunyai banyak alasan untuk menusuk lidah. Sebagai contoh, prosedur ini dilakukan oleh pemuzik rock, dan peminat utama artis seperti itu adalah gadis yang mengambil langkah ini untuk meniru idola mereka..

Juga, menusuk lidah menunjukkan bahawa seseorang tergolong dalam arah budaya tertentu.

Selalunya keputusan untuk menikam lidah terlintas di fikiran gadis-gadis itu setelah bertengkar dengan orang yang disayangi atau ibu bapa. Oleh itu, mereka cuba menghentikan aliran ingatan negatif dan menangkap gelombang emosi baru..

Tetapi jawapan yang paling penting untuk soalan "Mengapa gadis menusuk lidah?" menekankan sekali lagi keunikan dan keaslian logik wanita - "Ini bergaya!"

Semua kebaikan dan keburukan menindik

Populariti bentuk tindik ini telah mendapat populariti, kerana jika dibandingkan dengan banyak pilihan lain untuk menghias badan anda, ia benar-benar mempunyai banyak kelebihan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

 • prosedur tanpa rasa sakit menggunakan anestesia,
 • keupayaan untuk dengan mudah dan pada bila-bila masa menyembunyikan anting-anting,
 • risiko komplikasi rendah sekiranya semua keperluan dan prosedur kebersihan dipatuhi,
 • peluang untuk meningkatkan harga diri, melakukan sesuatu yang asli, menghiasi badan anda dengan perhiasan yang luar biasa,
 • keupayaan untuk mengeluarkan anting-anting kapan saja - lidah mempunyai kecenderungan untuk menjana semula tisu dengan cepat, sehingga kerosakan seperti itu sembuh dengan cepat dan hampir tidak meninggalkan residu.

Walau bagaimanapun, bersama dengan kelebihan yang jelas, hobi bergaya mempunyai kekurangannya. Oleh itu, kelemahan menindik termasuk penyembuhan yang panjang dan agak menyakitkan, penampilan kecacatan pertuturan, peningkatan air liur, kerosakan pada enamel gigi, kesukaran mengunyah liang awal, dan mungkin juga reaksi negatif saudara-mara dan ahli keluarga jika kita bercakap tentang orang-orang yang sangat muda.


Mencucuk lidah memberi anda peluang untuk menonjol dan meningkatkan harga diri

“Rakan saya pernah memutuskan untuk menusuk lidahnya sendiri. Dia membersihkan jarum besar dengan sesuatu dan melakukan semuanya sendiri di hadapan cermin. Dan kelihatan seperti biasa, tidur, dan kemudian di tengah malam dia terbangun dari kesakitan neraka dan dari kenyataan bahawa sukar untuk bernafas. Lidah bengkak sepenuhnya, ibu bapa segera memanggil ambulans. Semuanya berakhir dengan gembira, tetapi secara peribadi, saya mempunyai sedimen, seperti yang mereka katakan, tetap... "

Olala, Krasnoyarsk, dari surat-menyurat di forum wanita.ru

Agar prosedur berjalan lancar dan tanpa keterlaluan, anda harus berhati-hati mendekati pilihan tempat di mana ia akan dilakukan. Jelas sekali, lebih baik dan lebih selamat untuk memilih pusat perubatan yang dipercayai yang menawarkan perkhidmatan seperti ini..

Kontraindikasi dan kemungkinan akibat - bolehkah setiap orang menusuk lidah

Walaupun popularitinya luas, tindikan bahagian badan ini tidak dapat diakses oleh semua orang. Terdapat senarai kontraindikasi yang melarang kecederaan pada organ dengan sengaja:

 • kekurangan peluang untuk mengambil masa penyembuhan dengan serius: jangan berlubang jika anda tidak mempunyai masa dan keadaan yang sesuai untuk merawat luka, bilas dan bilas secara berkala,
 • kehamilan: dalam tempoh ini, risiko jangkitan kritis adalah ancaman yang sangat serius, jadi sekali lagi mendedahkan diri dan anak kepada bahaya adalah tidak masuk akal,
 • alergi terhadap antibiotik: dalam kes ini, kemungkinan komplikasi dalam bentuk jangkitan boleh membawa maut,
 • alahan logam,
 • pembekuan darah yang lemah,
 • sakit mental,
 • epilepsi,
 • penyakit mulut,
 • penyakit autoimun, hemofilia, diabetes mellitus - semua ini merupakan kontraindikasi ketat terhadap kerosakan pada mukosa mulut. Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan, tidak perlu berjumpa doktor.

Penting! Di Rusia, menindik dibenarkan untuk orang yang telah mencapai usia majoriti - 18 tahun. Dalam beberapa kes, prosedur ini dibenarkan dari usia 16 tahun, tetapi hanya dengan persetujuan bertulis daripada ibu bapa1.


Penyakit lidah boleh menyebabkan penyembuhan luka yang buruk

Sebagai tambahan kepada banyak kontraindikasi, tindikan lidah mempunyai sejumlah komplikasi serius. Sudah tentu, hari ini di pusat perubatan dan salun yang baik semua risiko dikurangkan minimum, tetapi kemungkinan menghadapi masalah serius masih ada. Jadi, jangkitan boleh memasuki luka atau logam akan menimbulkan reaksi alergi. Apabila tindakan tuan yang tidak cekap, pendarahan mungkin terbuka atau saraf mungkin menderita, yang akan menyebabkan hilangnya kepekaan separa. Akibat yang paling berbahaya adalah jangkitan melalui alat - hepatitis, HIV dan penyakit berbahaya lain..

Berapa banyak penyembuhan menyembuhkan

Bagi banyak orang yang telah memutuskan untuk menghias lidah mereka dengan anting-anting yang luar biasa, persoalannya adalah sejauh mana organ itu sembuh selepas tindikan. Sebagai peraturan, keseluruhan proses berlangsung dari 5 hari hingga 2 minggu - banyak bergantung pada ciri-ciri badan..

Mengenai berapa lama proses penyembuhan berlangsung, kami mengetahuinya. Masih ada untuk mengetahui berapa banyak lidah boleh sakit setelah tusukan. Sensasi dan ketidakselesaan yang tidak menyenangkan biasanya berterusan sepanjang tempoh penyembuhan. Pada mulanya, organ yang bengkak boleh mengganggu percakapan normal. Sangat penting untuk mematuhi semua arahan pakar yang melakukan tusukan dengan ketat. Hanya dalam keadaan ini luka akan berjaya sembuh dalam masa 10-14 hari.

Bahaya utama menindik

Sekiranya anda mempunyai keinginan untuk menghiasi lidah anda dengan anting-anting, sebagai permulaan, tidak perlu belajar lebih banyak mengenai kemungkinan akibat negatif dari menusuk bahagian tubuh ini. Jadi, semua bahaya yang berpotensi dapat dibahagikan secara bersyarat kepada tiga kategori besar.

Tindak balas alahan

Setelah menusuk lidah, beberapa orang mengalami alergi terhadap logam dari mana perhiasan itu dibuat. Tanpa pemeriksaan awal, hampir mustahil untuk mengetahui tentang adanya intoleransi terhadap beberapa alergen. Sekiranya masalahnya adalah alergi, maka selain rasa sakit, kulit gatal, radang dan juga luka pada luka mungkin muncul.

Berdarah

Sekiranya prosedur tidak dilakukan dengan sangat mahir dan tepat, pendarahan serius akan terbuka. Seperti yang telah disebutkan di atas, banyak saluran darah tertumpu di organ ini, yang dapat dengan mudah terpaut semasa tusukan. Hasilnya akan menjadi pembengkakan teruk, yang akhirnya akan menyebabkan masalah pernafasan. Pemulihan seterusnya akan memakan masa yang lama..


Pembengkakan dan pendarahan mungkin berlaku selepas prosedur.

Akibat lain - jangkitan

Bahaya utama menindik adalah risiko jangkitan. Jangkitan boleh memasuki tubuh dengan mudah melalui alat dan luka terbuka, oleh itu, hari ini, pihak berkuasa pemeriksaan sangat ketat untuk memantau pematuhan terhadap norma dan peraturan kebersihan oleh pekerja salun yang menawarkan perkhidmatan seperti ini. Dibolehkan menggunakan jarum pakai buang, yang harus dibongkar di hadapan pelanggan. Langkah-langkah tegas diperkenalkan kerana beberapa waktu yang lalu, hasrat besar untuk menindik menyebabkan penyebaran penyakit serius seperti jangkitan HIV dan hepatitis dengan cepat.


Foto menunjukkan neoplasma yang muncul selepas tindikan.

Setiap orang yang ingin dicucuk di lidah harus tahu bahawa perhiasan yang agak besar boleh menyebabkan kerengsaan pada gusi dan mencederakannya. Juga, kehadiran objek logam asing di mulut akan memberi kesan negatif terhadap keadaan enamel gigi dan boleh menyebabkan perubahan rasa. Sekiranya lidah selepas prosedur membengkak dan mati rasa, atau terdapat sakit menusuk akut yang hanya semakin kuat, dan di dalam organ itu sendiri mula berdenyut, anda perlu segera mendapatkan bantuan perubatan.

Masalah yang mungkin berlaku

Mencucuk lidah tidak dapat dielakkan akan menyebabkan diksi semakin buruk, penampilan yang tidak sedap. Kadang-kadang komplikasi ini hanya diperhatikan semasa penyembuhan tusukan dan terbiasa dengan hiasan, tetapi kadang-kadang ia berterusan seumur hidup. Atas sebab ini, telodifikasi ini tidak digalakkan untuk orang yang profesinya berkaitan secara langsung dengan pidato.

Seperti jenis tindik lain, ada risiko jangkitan semasa tusukan. Sekiranya alat atau perhiasan tidak disterilkan, ada kemungkinan virus itu membawa penyakit kronik serius yang ditularkan melalui darah, seperti AIDS, hepatitis, dll..

Pilihan anting-anting yang salah untuk pemakaian berterusan dipenuhi dengan kerosakan pada gusi dan enamel gigi. Sekiranya tusukan dilakukan dengan teruk, kemungkinan kerosakan pada saluran darah besar atau saraf. Akibat yang mungkin berlaku: pendarahan teruk, selera makan terganggu dan pergerakan organ. Cuba menilai secara rasional semua risiko sebelum membuat tusukan lidah. Kebaikan dan keburukan dalam kes ini agak serius. Sekiranya anda memutuskan prosedur, hubungi salun atau klinik yang diperakui dengan reputasi yang baik.

Petua Penjagaan

Segera setelah prosedur, sekurang-kurangnya selama satu hari, anda harus meninggalkan makanan padat dan hidangan pedas, serta perasa dengan rasa tertentu yang tajam. Penjagaan khas dalam tempoh ini melibatkan pembilasan berkala dengan penggunaan antiseptik dan herba farmasi - sebelum itu, lebih baik berjumpa doktor. Ia juga perlu menukar sikat gigi dan kemudian bilas dengan bersih selepas setiap pembersihan. Semasa prosedur kebersihan harian, bilas mulut anda dengan bersih, termasuk di bawah lidah, tetapi lakukan dengan berhati-hati, berhati-hati agar tidak meregang organ.


Penting untuk mematuhi semua cadangan selepas prosedur, agar tidak mengalami komplikasi

Sekiranya anda baru-baru ini menembusi lidah anda, berhati-hati selama penyembuhannya. Tidak ada yang rumit di dalamnya, tetapi ada sejumlah batasan yang harus dipatuhi. Cuba makan makanan suam yang tidak terlalu sejuk atau panas, dan kurangkan risiko kecederaan yang tidak sengaja pada tisu mulut anda. Sikap berhati-hati dan berhati-hati terhadap kesihatan anda akan membantu mencegah banyak masalah serius..

 1. Menurut perundangan Persekutuan Rusia.

Selepas sesi

  Bilas mulut anda dengan chlorhexidine atau miramistin.
  Minggu pertama 3-4 kali sehari selama 3-5 minit. Dan selalu selepas setiap makan. Makna rasa tidak begitu menyenangkan dan sedikit pahit, tetapi di sini hanya bertahan.

Berpikir ke depan menu: ia harus dihaluskan dan tidak tajam.

Kashka, makanan bayi, sayur parut - semuanya akan berjaya. Contohnya, pengarang artikel itu mengisar sosej dalam pengisar.

Walaupun anda mahukan makanan pejal, ia tidak mungkin berjaya. Bersedia dengan teliti.

Elakkan perbincangan panjang dengan rakan dan perjumpaan penting.

Penerbitan Mengenai Asma