Sering kali, orang mengemukakan soalan: berapa hari orang yang dijangkiti selesema. Jawapannya segera dan dalam kes itu - 4 hari.

Hanya sedikit orang yang ingin sakit lama, tetapi setiap tahun ketegangan penyakit ini menjadi lebih rumit dan, dengan demikian, lebih sukar untuk melawannya.

Para saintis membuat vaksin dan memperbaikinya setiap tahun.

Benar, seratus peratus ini tidak dapat menjamin perlindungan terhadap jangkitan dengan selesema, dan dalam hal ini anda harus merawat penyakit ini.

Sudah tentu, dengan rawatan yang tepat dan tepat pada masanya, jangkitan akan dapat diatasi dengan cepat..

Walaupun lebih bergantung pada bentuk penyakit dan ciri-ciri individu tubuh pesakit.

Apa penyelidikan yang dibincangkan?

Walaupun terdapat statistik yang mengesahkan manfaat vaksinasi dalam mencegah jangkitan influenza, sayangnya, kebanyakan warga negara, untuk satu atau lain alasan, tidak menjalani prosedur ini.

Selalunya kerana kemalasan dangkal atau kerana ada prasangka tertentu terhadap vaksinasi (biasanya tidak masuk akal).

Akibatnya, ketika tempoh wabak datang, banyak orang jatuh sakit dan jangkitannya menyebar dengan cepat.

Terutama berbahaya, iaitu, berjangkit, orang yang sakit berada dalam empat hari pertama. Ini adalah tempoh inkubasi. Semasa mengira betapa menularnya penyakit ini, tempoh ini harus diambil kira (terutamanya tempoh ini!).

Oleh kerana virus patogen menular, pengecualian jangkitan di mana-mana hanya mungkin dilakukan dengan rejim karantina yang ketat.

Penyelidik Perancis, berusaha mencari jawapan untuk soalan itu: "Berapa hari orang dengan selesema dijangkiti?", Menjalankan satu siri eksperimen di mana kumpulan sukarelawan mengambil bahagian.

Dalam salah satu eksperimen ini, khususnya, selama 10 hari, doktor memerhatikan bagaimana patologi berkembang pada pesakit yang berbeza menggunakan kaedah analisis matematik.

Menurut hasil kajian, peserta yang terisolasi walaupun dengan gejala pertama penyakit ini, jauh lebih sedikit dijangkiti daripada orang lain. Dan empat hari kemudian, ketika masa inkubasi berlalu dan kemajuan langsung penyakit ini berlanjutan, para pasien sudah tidak berbahaya bagi lingkungan terdekat.

Permulaan penyakit

Berapa lama pesakit dijangkiti selesema??

Ternyata ia sangat berbahaya pada beberapa hari pertama, setelah itu penyakit ini tidak lagi menular.

Sebagai peraturan, pada hari pertama penyakit ini tidak ada manifestasi yang ketara.

Walaupun selama ini adalah waktu yang paling mudah untuk menghentikan pengembangan dan penyebaran virus selanjutnya, jika langkah-langkah yang sesuai diambil.

Walau bagaimanapun, orang biasanya mengaitkan sedikit kemerosotan kesejahteraan dengan keletihan atau selesema ringan, dan oleh itu secara praktikal tidak melakukan apa-apa untuk mengelakkan masalah lain.

Ia juga berlaku apabila kita tidak menyedari permulaan penyakit ini.

Apabila penyakit ini sangat menular?

Selama tempoh inkubasi, yang berlangsung rata-rata, ARVI, sekitar seminggu. Benar, jauh dari selalu orang sendiri memahami bahawa mereka adalah pembawa jangkitan.

Sebaliknya, definisi seperti tempoh inkubasi dianggap oleh kebanyakan doktor sebagai konsep yang sangat bersyarat, kerana ketiadaan tanda tidak semestinya memungkinkan kita untuk membicarakan mengenai permulaan penyakit ini.

Tempohnya, paling tidak, dipengaruhi oleh imuniti manusia.

Namun, jika terdapat sebilangan besar virus, serangannya menjadi lebih kuat dan sistem kekebalan tubuh terkuat juga akan gagal.

Lebih-lebih lagi, badan virus membiak dengan kelajuan yang cukup tinggi..

Sekiranya kita bercakap mengenai hari ini virus tidak menular, maka ini tidak lebih awal daripada hari kelapan atau kesembilan, tetapi hanya pada hari kedua dan ketiga jangkitan sangat berbahaya.

Ciri khas gejala selesema adalah tiba-tiba. Sebaik sahaja fasa inkubasi selesai, pesakit mula menderita sakit dan sakit yang tidak wajar.

Berapa lama selesema tetap berjangkit?

Terlepas dari berapa hari selesema menular (dan kami mendapati bahawa tempoh ini adalah 4 hari), momen jangkitan itu sendiri sering tidak dapat dilihat.

Dalam tempoh wabak yang menular, disarankan untuk menghindari mereka yang belum diberi vaksin terlebih dahulu dan semua orang terdedah kepada jangkitan virus pernafasan akut:

 • kelompok manusia yang besar;
 • Pengangkutan awam;
 • tempat yang ditiup angin secara aktif.

Hidung dan batuk berair adalah beberapa tanda pertama selesema..

Bagaimana anda boleh mendapat selesema??

Virus ini merebak melalui udara, dan juga dengan cara kontak, iaitu dengan kontak langsung dengan orang yang dijangkiti dan objek yang mereka sentuh.

Lebih-lebih lagi, jangkitan disebarkan dengan cepat - terutamanya apabila ada keadaan yang sesuai untuk ini.

Sekiranya seseorang mempunyai sistem kekebalan tubuh yang lemah, tempoh inkubasi penyakit mungkin lebih lama - namun, seperti keseluruhan penyakit berikutnya. Berapa hari pesakit berbahaya bagi orang lain sekiranya berlaku imuniti yang kuat? Sehingga sekitar 4 hari, dan penyakit itu sendiri dapat diatasi dalam seminggu.

Sekiranya lebih dari 7 hari berlalu, dan pesakit terus menderita sakit dan gejala lain yang memastikan keadaannya yang menyakitkan, kemungkinan komplikasi berkaitan dengan:

 • masuknya jangkitan sekunder (contohnya, bakteria);
 • disfungsi sistem vital satu atau yang lain.

Pertolongan doktor sangat mustahak.

Bercakap tentang berapa hari penularan selesema berlaku, seseorang tidak boleh lupa bahawa kemungkinan komplikasi.

Selalunya, kanak-kanak dan orang tua ini, orang dengan kekurangan imun, dan juga mereka yang menderita penyakit kronik.

Pencegahan jangkitan

Apabila sebilangan besar orang dijangkiti dalam satu pasukan, karantina diberikan.

Tetapi walaupun tidak ada karantina yang ditugaskan (sebagai peraturan, keputusan seperti itu dibuat oleh pihak pengurusan perusahaan dan, kerana mudah diandaikan, ia sering berusaha mengeksploitasi pasukan "hingga yang terakhir"), masih disarankan untuk pergi ke hospital dengan gejala awal penyakit ini.

Mereka yang belum jatuh sakit tidak boleh lupa bahawa jangkitan mengancam mereka pada bila-bila masa, dan oleh itu tidak akan tepat untuk mematuhi sekurang-kurangnya peraturan pencegahan asas:

 • Jangan menghubungi, jika boleh, dengan rakan sekerja dan pelanggan yang dijangkiti;
 • jika hubungan tidak dapat dielakkan, gunakan pakaian kasa dan tidak lebih dekat satu setengah meter dari pesakit;
 • kerap mengudarakan bilik;
 • menjalankan pembersihan basah;
 • amalkan sebanyak mungkin vitamin;
 • marah;
 • menguatkan imuniti dengan segala cara.

Sudah tentu, dalam tempoh berjangkit, orang yang sakit perlu tinggal dalam keadaan terasing dan selesa..

Sekiranya tidak mungkin untuk mewujudkan keadaan seperti itu, masuk akal untuk dirawat di hospital hospital (lebih-lebih lagi, anda perlu pergi ke hospital dengan bentuk penyakit yang teruk).

Rehat di tempat tidur diperhatikan oleh pesakit sehingga waktu selera makan dan suhu normal.

Ketidakpatuhan terhadap pengasingan rumah dan aktiviti kuat yang dijangkiti di persekitaran orang lain meningkatkan kemungkinan jangkitan besar-besaran.

Untuk waktu yang singkat, pesakit dengan selesema akan mempunyai masa untuk menjangkiti sebilangan besar orang, iaitu, sangat berbahaya!

Sekiranya kita bercakap tentang berapa banyak anak yang sakit menular, maka, sebagai peraturan, dari lima hingga sepuluh hari. Ngomong-ngomong, ada risiko infeksi tertentu setelah penyakit selesema, ketika, berdasarkan tanda-tanda luaran, tubuh telah pulih, tetapi pada kenyataannya, pesakit masih menular, yaitu, ia dapat menjangkiti orang di sekitar. Itulah sebabnya, walaupun setelah sakit, anak itu dikuarantin selama beberapa hari..

Kaedah jangkitan

Anda perlu mengetahui bukan hanya berapa hari seseorang dijangkiti selesema, tetapi juga bagaimana dia berjaya menyebarkan jangkitannya, menyebarkannya ke sekitar.

Semasa perbualan, batuk, dan bersin, medan berjangkit terbentuk di sekitar pesakit, yang dipenuhi dahak dengan lendir mikroskopik.

Semua ini ada di udara dan mengancam jangkitan kepada mana-mana orang yang tidak dijangkiti - terutamanya jika dia mempunyai sistem imun yang lemah dan / atau kecenderungan untuk selesema.

Selaput lendir (baik di hidung dan di mulut) adalah "pintu masuk" ke dalam tubuh manusia untuk jangkitan virus.

Ini bermaksud bahawa patogen, pertama sekali, menetap dan membiaknya..

Fasa penyakit

Berikut adalah fasa utama penyakit yang harus anda ketahui:

 • Fasa mudah. Apabila suhu tidak naik melebihi 38 darjah. Gejala lain tidak terlalu ketara.
 • Fasa tengah. Apabila suhu boleh meningkat hingga 39 darjah. Tanda-tanda lain mula muncul: sakit otot, migrain impulsif, berpeluh berlebihan, perasaan lemah tanpa sebab, batuk teruk, hidung berair. Kadang-kadang perut saya sakit - dan sangat teruk.
 • Fasa berat. Petunjuk suhu boleh sangat tinggi (hingga 40 darjah dan ke atas). Gejala mungkin termasuk mimisan, tersumbat, kekejangan, dan juga halusinasi..

Seseorang yang menghidap selesema boleh dijangkiti pada salah satu fasa di atas, bermula dengan yang paling ringan.

Walaupun selepas sakit, masih ada risiko jangkitan yang besar..

Tidak hairanlah orang terus menderita gejala seperti kelemahan, migrain, insomnia dan mudah marah.

Secara umum, jawapan untuk soalan "Berapa banyak orang yang dijangkiti selesema?" cukup keras. Sebilangan besar, seperti yang telah ditunjukkan, ditentukan oleh ciri-ciri individu peribadi seseorang. Seseorang berjaya pulih dengan cepat, dan seseorang sakit lama dan sakit. Lebih-lebih lagi, anda harus menderita jika orang sudah menderita penyakit kronik, atau jika ada komplikasi yang kadang-kadang menyertai selesema (misalnya, penyambungan jangkitan bakteria).

Selepas sakit

Berapa banyak orang yang berjangkit selepas selesema untuk orang lain?

Doktor, tentu saja, mengatakan bahawa, pulih sepenuhnya, bekas pesakit itu bukan lagi bahaya dan tidak menjangkiti sesiapa pun.

Masih ada kelemahan pasca sakit dan imuniti yang belum matang, yang harus diperkuat.

Walau bagaimanapun, sering terdapat kes apabila seseorang hanya berfikir bahawa dia telah pulih sepenuhnya dan pulih.

Sebenarnya, sensasi seperti itu timbul kerana ada kemungkinan untuk menyingkirkan beberapa tanda utama penyakit ini (contohnya, dari hidung berair) sementara virus itu sendiri masih ada di dalam badan dan meneruskan aktiviti berbahaya.

Individu yang masih dijangkiti dapat meyakinkan setiap orang bahawa dia benar-benar selamat.

Dan kemungkinan dia akan dapat meyakinkan semua orang. Malangnya, tidak selalu orang tahu berapa lama selepas selesema seseorang tidak lagi menular, dan, akibatnya, jangkitan terus menyebar.

Pada masa yang sama, jangan lupa bahawa tempoh jangkitan berlangsung, bermula dengan fasa paling ringan, dan selama ini virus sangat berbahaya.

Artinya, disarankan untuk membicarakan risiko jangkitan bukan lagi dari orang yang sakit, tetapi dari seseorang yang baru saja jatuh sakit.

Kelicikan virus memerlukan sikap khusus untuk pencegahan. Berapa lama masa yang diperlukan untuk mengikuti peraturan pencegahan tertentu untuk melindungi diri anda dari selesema? Sentiasa, sementara wabak itu "di halaman", dan orang sakit berada dalam pasukan (keluarga).

Tempoh Kuarantin

Berapakah jangka masa karantina influenza di hospital??

Sebagai peraturan, wabak ini berlangsung, secara tradisional selama sebulan (dalam kes yang jarang berlaku, selama beberapa bulan).

Faktor-faktor berikut juga mempengaruhi jangka masa karantina:

 • Tempoh tempoh inkubasi. Kadang-kadang hanya berlangsung beberapa jam, dan kadang-kadang - bahkan beberapa bulan.
 • Tempoh pemulihan dan pemulihan. Ia mungkin bergantung pada ciri-ciri individu badan dan kekuatan sistem imun..

Oleh itu, selama ini pesakit tetap berjangkit, dan orang di sekelilingnya mesti mengambil semua langkah yang diperlukan agar tidak terkena jangkitan ini.

Berapa lama pesakit selesema dijangkiti: berapa hari seseorang boleh dijangkiti

Berapa lama penghidap selesema? Soalan ini menarik bagi semua orang yang entah bagaimana terkena penyakit ini..

Seperti yang anda ketahui, virus selesema mengalami mutasi setiap tahun, yang mengambil bentuk yang lebih kompleks. Untuk mengelakkan akibat yang serius dan tidak jatuh sakit, doktor mengesyorkan vaksinasi sekurang-kurangnya beberapa hari sebelum tempoh epidemiologi bermula.

Untuk memastikan bahawa seseorang yang dijangkiti selesema tidak berbahaya bagi orang lain, sangat penting untuk memerhatikan rejim karantina dengan ketat.

Penyelidikan

Untuk memahami berapa lama seseorang dapat dijangkiti dan berapa hari jangkitan itu berlanjutan di dalam badan, perlu dipertimbangkan apakah virus selesema dan bagaimana penyakitnya.

Untuk memastikan dalam praktiknya tempoh mana yang paling berbahaya bagi orang lain dan pesakitnya sendiri, para saintis Perancis melakukan semacam penyelidikan.

Eksperimen menunjukkan bahawa seseorang yang menghidap selesema harus diasingkan dari orang lain sekurang-kurangnya empat hari, setelah itu dia tidak menular..

Kumpulan sukarelawan mengambil bahagian dalam eksperimen unik, setiap peserta sengaja dijangkiti virus influenza. Selama 10 hari, setiap hari para pakar memantau keadaan pesakit dan bagaimana penyakit itu berkembang pada setiap orang.

Ternyata, mereka berjaya menyempitkan lingkaran orang yang dijangkiti pada hari pertama dengan mengasingkan pesakit. Empat hari selepas pemerhatian, ketika selesema mulai berkembang, seseorang menjadi tidak berbahaya bagi masyarakat dan dia dapat berinteraksi dengan orang lain.

Tempoh inkubasi selesema

Hari pertama setelah tubuh dijangkiti virus influenza, biasanya hilang tanpa gejala yang jelas, jadi sukar untuk mengatakan berapa hari selesema itu berlanjutan. Pada masa inilah penyakit ini dapat menular melalui kontak, ketika pesakit bahkan tidak mengesyaki bahawa dia sakit.

 • Tempoh inkubasi sebarang jangkitan virus pernafasan akut berlangsung maksimum satu minggu. Sehingga gejala pertama penyakit ini muncul, anda mungkin tidak tahu bahawa seseorang itu pembawa virus. Atas sebab ini, sangat sukar untuk dikesan kapan jangkitan badan benar-benar berlaku dan berapa hari seseorang itu sakit..
 • Secara umum, konsep seperti masa inkubasi influenza dapat dianggap bersyarat, kerana ia berlaku tanpa manifestasi gejala utama penyakit ini. Doktor menentukan fasa laten penyakit dan tempoh jangkitan, berdasarkan tipologi penyakit ini.
 • Tempoh perkembangan penyakit ini juga bergantung pada fungsi sistem kekebalan tubuh dan kehadiran penyakit lain. Apabila jumlah virus meningkat dengan ketara, kerosakan imuniti, dan jangkitan mula menampakkan diri dalam bentuk gejala.
 • Oleh kerana badan virus membiak dengan cepat, yang lain dapat dijangkiti seawal dua hari setelah jangkitan berlaku. Dan hanya selepas tujuh hari pesakit menjadi tidak berbahaya.

Gejala selesema biasanya mula muncul secara tiba-tiba. Setelah tempoh inkubasi selesai, pesakit mungkin merasa sakit dan berat di badan.

Gejala utama penyakit ini

Seperti disebutkan sebelumnya, waktu yang tepat, berapa hari tubuh dijangkiti, tidak mudah dikesan, kerana jangkitan menembus tanpa disedari. Sangat berbahaya adalah tempat di mana orang berkumpul dalam jumlah besar, pengangkutan awam dan kawasan di mana draf diperhatikan.

Gejala pertama selesema termasuk kemunculan batuk dan hidung berair. Kemudian suhu badan meningkat, sakit tekak muncul dan mendengarkan telinga.

Tiga bentuk utama penyakit ini terbahagi:

 1. Dengan bentuk ringan, suhu badan dapat meningkat hingga 38 darjah. Gejala selesema lain tidak disedari.
 2. Dengan bentuk purata, penunjuk suhu boleh meningkat hingga 39 darjah atau lebih. Gejala utama penyakit ini muncul - pesakit merasakan sakit otot, sakit kepala impulsif, berpeluh tinggi, kelemahan umum badan, hidung berair dan batuk yang teruk. Kadang-kadang rasa sakit yang membosankan di perut terasa.
 3. Dalam bentuk yang teruk, suhu meningkat hingga 40 darjah. Selain itu, pesakit boleh mula berdarah dari hidung, muntah, halusinasi, kekejangan.

Apabila gejala utama penyakit ini hilang, kelemahan dalam tubuh dapat berlanjutan selama dua hingga tiga minggu lagi. Pesakit mengalami sakit kepala, mudah marah dan insomnia. Bergantung pada ciri-ciri individu badan dan keadaan imuniti, pesakit cepat sembuh atau mengalami komplikasi. Dengan adanya patologi jantung dan paru-paru kronik, penyakit ini sering diperburuk oleh influenza.

Virus merebak melalui udara dan barang-barang rumah tangga biasa. Sekiranya seseorang mempunyai imuniti yang lemah, penyakit ini boleh memakan masa yang lama. Semasa tinggal di apartmen yang sama dengan orang lain, risiko penularan virus kepada pesakit yang sihat meningkat.

Seorang pesakit dengan kesihatan yang baik dan keadaan fizikal yang baik boleh sakit selama 4-14 hari. Walau bagaimanapun, gejala pada orang seperti itu akan kurang ketara berbanding dengan orang yang kurang berpengalaman..

Sekiranya pesakit terus merasa sakit dan sakit otot selepas tempoh ini, perlu berjumpa doktor untuk mengelakkan jangkitan semula dengan selesema atau komplikasi.

Pengasingan pesakit di rumah

Sekiranya di satu organisasi atau beberapa orang mendapat selesema sekaligus, karantina dinyatakan. Keputusan ini dibuat oleh ketua organisasi atau institusi secara bebas, berdasarkan risiko jangkitan lebih banyak orang.

Untuk menjadikan rawatan seefektif mungkin, pesakit diberikan keselesaan yang diperlukan. Sekiranya tidak ada kemungkinan menemukan pesakit dalam keadaan selesa, dia akan dihantar ke hospital.

Rehat di tempat tidur mesti diperhatikan sehingga suhu pesakit turun dan selera makan menjadi normal. Sekiranya pesakit tidak mematuhi semua peraturan rawatan dan terus melakukan aktiviti yang kuat, tempoh jangkitan orang ramai dapat diperpanjang.

Walaupun orang yang dijangkiti adalah di antara orang yang sihat, masing-masing yang hadir dianggap sebagai mangsa penyakit yang berpotensi. Untuk mengelakkan jangkitan, orang lain harus menggunakan langkah pencegahan, mencuci tangan lebih kerap, memakai pakaian kasa, dan mempunyai maklumat tentang cara tidak dijangkiti jika terkena selesema sakit.

Menurut doktor, tubuh orang dewasa dengan gejala influenza yang ketara dapat menyebarkan jangkitan selama 5-10 hari, sementara anak-anak dapat menjadi pembawa virus untuk waktu yang lebih lama - sekurang-kurangnya 8-10 hari.

Hampir mustahil untuk menentukan dengan lebih tepat sama ada tempoh berbahaya telah berakhir..

Langkah berjaga-jaga asas

Selama dua hari pertama, pesakit dapat menjangkiti sebilangan besar orang. Kerana tidak adanya gejala, pesakit menghadapi, menggunakan pengangkutan awam, mengunjungi kedai dan institusi lain. Akibatnya, jangkitan merebak dengan cepat dan menjangkiti orang yang sihat..

Semasa perbualan, bersin, batuk, kawasan berjangkit terbentuk di dekat pembawa virus, yang dipenuhi dengan bahan mikroskopik air liur dan dahak yang terapung di udara. Setelah berada di ruang udara ini, orang di sekitar bernafas kuman melalui hidung atau mulutnya, menyebabkan virus selesema masuk ke dalam badan.

Oleh kerana agak mudah mendapat jangkitan virus, anda mesti mengikuti peraturan asas ketika berhadapan dengan orang yang sakit.

 1. Sekiranya orang lain tinggal di apartmen dengan pesakit, anda perlu meletakkan pesakit di bilik yang berasingan.
 2. Anda perlu kerap mengudara bilik dengan pesakit dan melakukan pembersihan basah sekurang-kurangnya tiga kali sehari.
 3. Barang-barang rumah, perkakas dan barang-barang biasa yang lain dikenakan pembasmian kuman.
 4. Hubungi dan berkomunikasi sesedikit mungkin dengan pesakit.
 5. Cara pencegahan yang paling berkesan adalah vaksinasi terhadap influenza.
 6. Adalah penting bahawa tempoh karantina sekurang-kurangnya seminggu.

Malangnya, selalunya orang melakukan kesalahan yang sama ketika menghadapi penyakit. Untuk memahami apa yang tidak boleh dilakukan dalam situasi tertentu, perlu dipertimbangkan salah tanggapan utama yang berkaitan dengan selesema..

Selalunya terdapat kes-kes ketika seseorang pergi bekerja, walaupun sedikit rasa tidak enak badan. Akibatnya, paling kerap setelah beberapa jam, peningkatan suhu yang tajam berlaku, sakit kepala muncul dan mula pecah seluruh badan.

Apabila tanda-tanda pertama penyakit muncul, seseorang berusaha menyelesaikan perkara penting sebanyak mungkin, dan hanya selepas itu dia masuk ke senarai sakit. Sementara itu, pada hari-hari pertama setelah timbulnya gejala pertama terdapat risiko tinggi jangkitan influenza pada orang lain, sementara penyakit ini dapat menyebabkan komplikasi serius.

Kadang-kadang pesakit lupa mencuci, tetapi ini perlu jika tidak ada suhu tinggi. Anda juga harus mencuci tangan dan muka dengan sabun sekerap mungkin. Untuk tujuan kebersihan, sapu tangan sekali pakai disyorkan. Secara terperinci dan dengan petua praktikal tentang bagaimana tidak mendapat selesema, pakar akan memberitahu dalam video dalam artikel ini.

Berapa lama selesema dijangkiti??

Apabila mana-mana orang yang normal dan sedar mendapat selesema, dia, selain kesihatannya sendiri dan cepat sembuh, bimbang akan keselamatan orang lain..

Ini selalu berlaku untuk persekitaran dan saudara terdekat. Walau bagaimanapun, sebilangan pesakit juga memikirkan rakan kerja dan orang lain..

Pada saat-saat seperti itu, timbul persoalan yang jelas. Mereka dapat diformulasikan dengan cara yang berbeda, tetapi akhirnya semuanya menjadi satu: "Berapa hari orang dengan selesema itu dijangkiti?".

Dalam hal ini, terdapat banyak mitos dan maklumat palsu, yang tidak seharusnya. Mari letakkan semuanya di tempatnya.

Berapa lama pesakit itu berjangkit?

Tempoh berbahaya bagi orang lain biasanya berlangsung selama 5 hari dari saat penyakit menunjukkan gejala pertama.

Anda mesti faham bahawa ini adalah petunjuk purata. Terdapat banyak pemboleh ubah yang mempengaruhi jangka masa sebenar tempoh berjangkit..

Jenis virus influenza yang spesifik. Masing-masing mempunyai ciri tersendiri dan memerlukan masa tersendiri untuk tindak balas imun tubuh manusia yang mencukupi.

Keadaan yang sama pentingnya ialah ketersediaan rawatan yang tepat pada masanya dan mencukupi. Dalam keadaan di mana orang dewasa yang dijangkiti influenza terus pergi bekerja, dan seorang anak di sekolah, yang berbahaya bagi saudara-mara, rakan sekelas dan rakan sekerja, akan berlarutan.

Juga, banyak bergantung pada ciri-ciri individu pesakit. Oleh itu, tubuh orang dewasa atau kanak-kanak dengan imuniti yang kuat akan mula mengembangkan antibodi yang lebih pantas yang diperlukan untuk pemulihan terhadap virus patogen. Pada pesakit terkecil, tua dan sering sakit, tempoh berjangkit boleh berlangsung hingga 14-15 hari.

Mengapa tepat 5 hari?

Semuanya sederhana. Ini adalah selang waktu rata-rata di mana tubuh manusia mempunyai masa untuk menyesuaikan diri dengan virus influenza tertentu dan mula aktif mengembangkan antibodi terhadapnya..

Berdasarkan pernyataan ini, harus difahami bahawa setelah gejala pertama penyakit muncul, pesakit memerlukan rehat di rumah dan tempat tidur. Di samping itu, hubungan rapat dengan keluarga dan rakan haruslah dibatasi sebanyak mungkin..

Agar kes ini terhad kepada 5 hari, perlulah diperlakukan dengan suci hati dan betul. Peraturan utama:

 • berehat dan tidur lebih banyak;
 • minum 3 liter minuman suam sehari;
 • jika tidak ada selera makan, maka jangan memaksa diri untuk makan;
 • menghirup udara segar dan sejuk;
 • jika anda berasa tidak sihat, hubungi doktor.

Tindakan sederhana seperti itu akan mengurangkan jangka masa selesema dan melindungi persekitaran anda..

Adakah pemulihan tidak lagi berbahaya??

Jawapan untuk soalan ini adalah ya. Sekiranya, setelah 5 hari selesema, pesakit berasa lega dan cepat sembuh, maka anda tidak boleh takut bahawa dia akan menjangkiti orang lain.

Sehubungan itu, ibu bapa tidak boleh takut apabila anak-anak mereka berhubung rapat dengan rakan mereka yang baru sahaja mengalami jangkitan virus pernafasan akut. Mereka sudah tidak lagi berbahaya. Sudah tentu, pernyataan ini akan benar hanya jika penyakit ini telah disembuhkan hingga akhir. Baca artikel "Bolehkah saya mendapat selesema lagi?".

Berapa lama pesakit selesema dijangkiti: berapa hari seseorang boleh dijangkiti

Relevansi pertanyaan "Berapa hari selesema menular?" sentiasa berkembang. Terutama memandangkan fakta bahawa agen penyebab penyakit ini mengalami pelbagai mutasi, ia memperoleh bentuk yang teruk.

Kajian saintifik

Untuk mendapatkan maklumat mengenai berapa hari pesakit influenza berjangkit, saintis Perancis melakukan eksperimen luar biasa di mana beberapa kumpulan orang mengambil bahagian. Mereka dijangkiti virus dan selama 10 hari berikutnya, para pakar melakukan pemerhatian, dan juga pelbagai kajian. Perhatian khusus diberikan kepada intensiti perkembangan patologi di kalangan pesakit individu.

Hasil percubaan membantu menjelaskan banyak perkara. Ternyata pesakit yang paling berjangkit adalah hari pertama setelah bermulanya tanda-tanda awal penyakit ini. Pada hari-hari berikutnya, bahaya terhadap alam sekitar semakin berkurang.

Orang dewasa atau kanak-kanak yang dijangkiti mesti dikasingkan selama empat hari pertama. Ini adalah tempoh minimum yang, dalam keadaan tertentu, meningkat.

Untuk menavigasi pertanyaan "Berapa hari seorang pesakit dengan selesema tetap menular?", Anda perlu mempunyai idea mengenai masa inkubasi, gejala, sifat penyakit ini.

Kaedah pengagihan

Influenza tergolong dalam kumpulan penyakit pernafasan. Ia disebarkan oleh titisan udara. Ini berlaku semasa batuk, bersin, atau bercakap melalui air liur atau rembesan lain yang mengandungi virus. Dalam keadaan persekitaran, patogen tetap dapat bertahan selama 2-3 minggu. Apabila memasuki selaput lendir, ia mula membiak secara aktif dan memusnahkan tisu. Selepas itu, virus menyebar dengan darah ke seluruh badan.

Anda boleh dijangkiti dengan berkongsi barang peribadi (tuala, pinggan mangkuk, pakaian).

Tempoh produksi

Pesakit dianggap berjangkit segera setelah virus masuk ke dalam badan. Biasanya proses ini disertai dengan tidak adanya gejala yang jelas, orang dewasa terus menjalani gaya hidup yang biasa. Tetapi sekarang ada kemungkinan besar terdapat jangkitan rumah tangga.

Tempoh inkubasi (prodromal) berlangsung dari 12 jam hingga satu minggu. Dalam jangka masa ini, keadaan kesihatannya tetap sama, kehadiran patogen tidak dapat ditentukan oleh tanda-tanda luaran.

Hampir mustahil untuk mengenal pasti jangka masa yang tepat dari tempoh prodromal. Petunjuk dipengaruhi oleh banyak faktor, termasuk ketegangan virus, keadaan sistem imun. Semasa menentukannya, pakar berdasarkan tipologi penyakit ini.

Pada akhir peringkat ini, gejala pertama penyakit mula muncul - perasaan berat, sakit badan, menggigil, demam, sakit tekak, sakit kepala, sakit otot.

Gejala

Ketika mempertimbangkan pertanyaan "Berapa lama pesakit selesema menular?" Gejala masalah tidak boleh dilupakan. Kehadiran tanda-tanda patologi bergantung pada bentuknya:

 1. Mudah. Suhu badan orang yang sakit meningkat hingga sekitar 38 darjah. Gejala yang tinggal (batuk, hidung berair) sama sekali tidak ada atau berlaku hampir tidak kelihatan.
 2. Sedang. Orang yang dijangkiti merasa sakit kepala yang teruk, sakit, lemah. Batuk, hidung berair, kesesakan telinga, peningkatan berpeluh diperhatikan. Termometer mencapai 39 darjah.
 3. Berat. Bentuk penyakit yang paling berbahaya. Ia dicirikan oleh penampilan panas hingga 40 darjah. Selain itu, halusinasi, mimisan, kekejangan, muntah boleh berlaku.

Bergantung pada keadaan kesihatan dan imuniti secara umum, gejala penyakit mungkin berlanjutan selama lebih dari dua minggu..

Sekiranya terdapat patologi kronik dari sistem peredaran darah atau sistem pernafasan, penyakit ini dapat menimbulkan kemunculan mereka secara tiba-tiba.

Bagi wanita hamil, selesema adalah risiko tinggi pada trimester pertama. Ini secara signifikan meningkatkan kemungkinan keguguran..

Bagi orang lain, penyakit ini berbahaya dengan risiko komplikasi yang tinggi: radang paru-paru, bronkitis, rinitis, meningitis, ensefalitis, pemburukan asma, penyakit paru obstruktif kronik, leukopenia, sinusitis, frontitis, myelitis, miokarditis, myositis.

Keperluan untuk pengasingan, rawatan

Jawab soalan "Setelah berapa hari pesakit tidak berjangkit?" tidak begitu mudah. Seseorang menjadi pembawa patogen dari minit pertama penembusan virus. Ini diikuti oleh masa inkubasi dan tahap akut. Semasa terakhir, pesakit kekal berjangkit selama 5 hari. Selepas tempoh di atas, tanpa mengira berlakunya gejala, pesakit menjadi selamat untuk orang lain.

Sekiranya sebilangan besar orang dijangkiti di institusi pendidikan atau organisasi lain, pengurus memutuskan perlunya kuarantin. Untuk mengelakkan keadaan ini, pesakit harus segera berjumpa doktor dan memulakan rawatan yang ditetapkan olehnya.

Dilarang keras membawa penyakit "di kaki anda"! Tindakan sedemikian dapat melambatkan proses penyembuhan, meningkatkan kemungkinan jangkitan orang lain..

Rawatan yang berjaya melibatkan mengikuti peraturan mudah. Matlamat utama mereka adalah untuk memberikan keselesaan maksimum kepada pesakit..

Pesakit mesti mematuhi rehat tempat tidur. Peraturan ini wajib dilakukan sehingga normalisasi suhu badan, pemulihan selera makan, peningkatan kesejahteraan keseluruhan. Terapi utama dijalankan di rumah, tetapi sekiranya tidak mematuhi perkara utamanya, doktor menetapkan rawatan pesakit dalam.

Peranan utama dimainkan oleh pengasingan maksimum. Mengunjungi tempat yang sesak (kedai, farmasi, teater, pusat membeli-belah), perjalanan dengan pengangkutan awam, kerja berterusan dilarang sama sekali! Semakin awal pengasingan, semakin kecil kemungkinan wabak lain merebak.

Dari hari pertama permulaan demam, pesakit mesti menyediakan bilik yang berasingan. Dengan cara ini, tempoh hubungannya dengan keluarga lain dikurangkan. Untuk mengurangkan penyakit menular, ruangan harus selalu berventilasi, melakukan pembersihan basah hingga 3 kali sehari, membasmi kuman piring, peralatan rumah tangga dan benda umum lainnya.

Influenza disertai dengan tanda-tanda mabuk. Untuk menghilangkannya, disyorkan untuk minum banyak cecair..

Kuarantin mesti bertahan lebih dari seminggu! Dalam tempoh ini, badan akan dapat mengatasi patogen, pulih, kembali berfungsi sepenuhnya.

Untuk pemulihan yang berjaya, penting untuk mengikuti rawatan yang ditetapkan oleh pakar. Penggunaan ubat secara sewenang-wenangnya hanya akan memperburuk keadaan. Sebagai contoh, antibiotik tidak dapat mengatasi patogen dan akan memburukkan lagi keadaan. Ubat semacam itu membunuh bakteria bermanfaat, mengurangkan fungsi pelindung tubuh. Tetapi agen antivirus yang dipilih dengan betul dapat mempercepat proses penyembuhan..

Menyingkirkan penyakit ini mungkin termasuk penggunaan ubat anti-influenza khas dari satu atau lebih kumpulan. Ini termasuk Ingavirin, perencat neuraminidase (Oseltamivir, Zanamivir), Amantadine, Rimantadine.

Berapa banyak orang yang dijangkiti selesema? Untuk mendapatkan jawapan anggaran, pengiraan matematik mudah harus dilakukan. Anda perlu meluangkan waktu masa inkubasi, menambahkan waktu "menular" kepada mereka. Ternyata pesakit boleh membahayakan orang lain selama kira-kira dua minggu.

Penting! Terdapat pengecualian untuk peraturan. Kanak-kanak kecil tetap menjadi pembawa virus selama 10 hari, dan di antara pesakit yang menderita disfungsi serius sistem imun, tempohnya meningkat hingga beberapa minggu atau bahkan beberapa bulan dari saat jangkitan. Hampir mustahil untuk menentukan waktu akhir tempoh berbahaya.

Langkah pencegahan

Untuk mengelakkan komplikasi serius, anda mesti memantau kesihatan anda dengan teliti. Mual sedikit semasa wabak menjadi kesempatan untuk meninggalkan semua urusan dan membuka cuti sakit. Ini adalah asas langkah pencegahan..

Jangan lupa tentang peraturan kebersihan diri, penggunaan sabun yang kerap semasa mencuci tangan. Untuk meletupkan ingatan daripada sapu tangan biasa, disyorkan untuk membeli tisu kering atau basah sekali pakai.

Cara perlindungan yang paling berkesan adalah vaksinasi, yang dilakukan beberapa bulan sebelum wabak penyakit ini. Ia membantu mengurangkan kemungkinan jangkitan, menguatkan imuniti. Ubat yang paling terkenal ialah Agrippal, Grippol, Fluarix, Vaksigripp, Influvak, Begrivak.

Vaksinasi wajib disyorkan untuk orang-orang berikut:

 • kanak-kanak;
 • orang berumur;
 • pesakit dengan penyakit kronik jantung, saluran pernafasan, buah pinggang, gangguan hati;
 • pekerja perubatan;
 • penghuni pangsapuri komunal, asrama;
 • perempuan mengandung.

Sekiranya jangkitan berlaku setelah vaksinasi, gejalanya akan hampir tidak dapat dilihat, dan mungkin untuk menyingkirkan penyakit ini dengan usaha yang minimum.

Berapa hari selesema menular, adakah mungkin dijangkiti setelah pesakit pulih

Persoalan berapa hari selesema menular membimbangkan setiap orang yang pernah menghadapi penyakit ini. Virus bebas menembusi saluran pernafasan, mempengaruhi seseorang dan menyebabkan munculnya gejala yang tidak menyenangkan. Tetapi itu bukan semua, selesema berbahaya kerana komplikasi, oleh itu sangat penting untuk membatasi hubungan dengan orang yang dijangkiti dan melindungi diri anda dari penyakit yang tidak menyenangkan.

Berapa lama selesema itu sakit?

Untuk memahami berapa lama seseorang akan berjangkit, perlu difahami bagaimana virus dijangkiti dan mengapa.

Ejen patogen memasuki badan melalui sentuhan dengan yang dijangkiti, dan "hubungan" ini boleh berlaku di mana sahaja. Menghadapi virus, untuk beberapa waktu, tubuh tahan, kemudian muncul gejala pertama penyakit.

Bagaimana semuanya berlaku:

 1. Apabila bersentuhan dengan orang yang dijangkiti, seseorang menyedut sel virus yang mudah melekat pada zarah-zarah debu atau dahak yang dilepaskan dari saluran pernafasan orang yang sakit.
 2. Secara harfiah 1-2 hari tubuh tahan, cuba menekan jangkitan, jika terdapat banyak sel virus, maka penyakit itu mulai berkembang.
 3. Selepas 2-3 hari, gejala utama influenza muncul, penyakit ini mula berlanjutan.
 4. Tempoh purata jangkitan adalah 7-10 hari jika tidak ada komplikasi. Dalam tempoh ini, pesakit berjangkit.
 5. Gejala mereda pada 8-11 hari, tetapi walaupun setelah hilang sepenuhnya, seseorang menimbulkan ancaman serius kepada saudara-mara.
 6. 2-3 hari selepas penawarnya, ancaman itu reda dan tidak ada yang mengancam orang lain.

Seseorang menjadi berjangkit sejak dijangkiti virus, bahkan sebelum timbulnya tanda-tanda penyakit ini. Iaitu, ketika selesema melewati masa inkubasi, dan pasien tidak mengesyaki bahawa dia telah dijangkiti, sudah berbahaya bagi orang lain.

Penyembuhan lengkap tidak menjamin keselamatan, jika tanda-tanda penyakit itu hilang dan orang itu segera pergi bekerja, dia dapat menjangkiti rakan sekerja dengan mudah, menimbulkan wabak influenza di perusahaan.

Apabila timbul komplikasi yang timbul akibat penyambungan jangkitan bakteria, pesakit juga dianggap berbahaya. Hubungi boleh mengakibatkan jangkitan..

Sel-sel virus yang membawa kepada bronkitis, radang paru-paru, sinusitis, atau komplikasi lain kekal di dalam badan. Orang yang sakit "membezakan" mereka, yang bermaksud bahawa dia berpotensi membahayakan orang lain. Serta untuk saudara-mara dan rakan-rakan yang datang mengunjunginya atau memberi rawatan.

Kaedah pengagihan

Sangat sukar untuk melindungi diri anda dari jangkitan, kerana jangkitan berlaku oleh titisan udara. Seseorang menghirup udara, yang dalam jumlah besar mengandungi sel virus.

Berapa hari SARS yang sakit berjangkit - bagaimana jangkitan ditularkan, tempoh jangkitan

Dengan bermulanya musim sejuk, jumlah selesema meningkat dengan mendadak. Penyakit, batuk, hidung berair, demam menjadi alasan untuk berjumpa doktor. Memerhatikan di tempat orang ramai yang mengalami simptom jangkitan pernafasan akut, ramai yang bertanya:

 1. selsema berjangkit atau tidak;
 2. bagaimana jangkitan disebarkan;
 3. berapa hari SARS yang sakit berjangkit;
 4. bagaimana melindungi diri daripada jangkitan;
 5. berapa hari ARVI sakit.

Tempoh tempoh inkubasi SARS

SARS berjangkit dan disebarkan dari orang yang sakit kepada orang yang sihat. Virus mempengaruhi saluran pernafasan pada orang dewasa dan kanak-kanak: pertama bahagian atas, kemudian saluran pernafasan bawah, serta mata dan saluran gastrousus, mungkin terlibat dalam proses ini.

Ejen patogen memasuki mukosa organ pernafasan (hidung, tekak), melekat pada membran sel dan menembusi ke dalam. Fungsi normal sel berhenti, dan replikasi virus bermula. Jumlah salinan dengan cepat mencapai berjuta-juta, sel yang habis mati, membuang zarah virus ke dalam badan.

Masa inkubasi adalah waktu dari saat jangkitan hingga permulaan gejala penyakit. Tempohnya bergantung pada jumlah virion dan tahap aktiviti mereka. Seiring meningkatnya viral load, kemampuan sistem kekebalan tubuh untuk mengatasi infeksi menurun, dan kemudian gejala penyakit mulai menampakkan diri. Sehingga akhir tempoh ini, pesakit tidak berjangkit.

Tempoh terpendam adalah jangka masa dari saat agen berjangkit dimasukkan ke dalam badan ke keadaan ketika pesakit dapat menjangkiti orang lain. Tempoh tempoh ini tidak selalu bertepatan. Dengan selesema, pesakit mula mengeluarkan virus sehari sebelum bermulanya tanda-tanda penyakit ini.

Topeng perubatan mengurangkan risiko jangkitan

Ciri-ciri tempoh inkubasi influenza pada kanak-kanak

Kejadian jangkitan virus pernafasan akut pada kanak-kanak melebihi populasi orang dewasa sebanyak 4-5 kali, kerana sistem imun kanak-kanak belum matang. Kanak-kanak dari 6 bulan hingga 5-7 tahun sangat terdedah kepada jangkitan virus. Semasa menyusu, bayi menerima imunoglobulin dengan susu ibu. Kekebalan adaptif terbentuk di dalam badan kanak-kanak dari 4 hingga 6 tahun.

Dengan jangkitan influenza, tempoh inkubasi adalah dari 12 jam hingga 3 hari. Kemudian suhu badan meningkat hingga 38 ° C atau lebih, tanda-tanda keracunan berjangkit muncul (kelemahan, kehilangan selera makan, mual dan muntah, insomnia).

Dengan penglibatan sistem saraf pusat, gejala meningeal mungkin berlaku (pening, mudah marah, kemurungan kesedaran dengan khayalan dan halusinasi, kejang) dengan perkembangan edema serebrum berikutnya.

Dalam kes penyakit yang teruk, sistem kardiovaskular terganggu, kebolehtelapan vaskular meningkat, dan kekuatannya menurun, yang boleh menyebabkan komplikasi hemoragik. Sekiranya semua organ pernafasan terjejas, kegagalan pernafasan berkembang..

Dalam bentuk penyakit atipikal yang teruk, kemungkinan maut boleh terjadi dalam 1-2 hari dari permulaan gejala. Kumpulan risiko - kanak-kanak kecil.

Faktor-faktor yang meningkatkan kemandulan ARVI di kalangan kanak-kanak.

Berapa hari pesakit selesema berjangkit bergantung kepada bentuk penyakitnya. Dengan kursus yang tidak rumit, suhu mula menurun 3 hari, dan pada hari ke-5 ia kembali normal. Pengasingan virus bermula 24 jam sebelum bermulanya gejala pertama dan berakhir 2 hari selepas berakhirnya demam. Pada awal penyakit, apabila berjuta-juta zarah virus dikeluarkan dari tubuh dengan kahak (ketika bersin dan batuk), kemungkinan jangkitan adalah maksimum.

Jumlah hari di mana pesakit dengan jangkitan virus pernafasan akut akan berjangkit

Betapa berjangkitnya pesakit dengan SARS, dan berapa lama hubungan dengannya berbahaya bagi orang lain bergantung pada jenis jangkitan yang dia alami. Terdapat kira-kira 200 jenis virus yang boleh menyebabkan jangkitan pernafasan. Antaranya ialah patogen influenza, adeno- dan rhinovirus, HRSV (virus syncytial pernafasan manusia), patogen parainfluenza, enterovirus, dll..

Tempoh berjangkit pada kanak-kanak.

Rhinovirus dan adenovirus: berapa lama tempoh jangkitan berlangsung

Ejen penyebab jangkitan virus pernafasan akut yang paling biasa adalah badak dan adenovirus..

Terdapat kira-kira 40 jenis adenovirus. Patogen ini tetap dapat bertahan di persekitaran sehingga 2 minggu, mampu bertahan lama dalam tisu limfa pembawa (amandel, adenoid, dll.). Pertama kali diasingkan pada tahun 1953 dari kumpulan tisu limfoid nasofaring dan rongga mulut pada kanak-kanak.

Sumber jangkitan: pesakit dengan tanda-tanda penyakit dan pembawa virus yang kelihatan sihat. Tempoh inkubasi adalah dari 1 hingga 15 hari, setelah itu muncul gejala demam adeno-pharyngo-konjungtiva. Virus mereplikasi dalam tisu limfoid dan sel-sel membran mukus, termasuk usus. Laluan penularan: udara dan fecal-oral.

Tempoh berjangkit bermula dari saat suhu meningkat dan berlangsung dari 2 hingga 4 minggu, termasuk pada tahap pemulihan.

Kanak-kanak dari enam bulan hingga 5 tahun paling mudah dijangkiti adenovirus. Selalunya, jangkitan berlaku di tadika, dan juga di sekolah dan barak untuk pelajar yang dilatih. Pekerja kesihatan dan guru juga berisiko.

113 kumpulan rhinovirus berkembang biak dalam membran mukus nasofaring dan menyebabkan penyakit pernafasan akut pada sistem pernafasan atas diasingkan. Tempoh inkubasi adalah dari beberapa jam hingga 5 hari, tempoh penyakitnya adalah dari 5-9 hari hingga 2 minggu. Pada kanak-kanak, penyakit ini disertai oleh demam..

Pesakit melepaskan zarah-zarah virus ke dalam lingkungan, di mana selama beberapa jam mereka tetap hidup pada barang-barang rumah tangga, barang-barang peribadi dan mainan. Yang lain dijangkiti melalui sentuhan: dengan menyentuh permukaan yang dijangkiti, dan kemudian ke hidung, mulut dan mata. Oleh itu, patogen dipindahkan ke membran mukus, di mana pembiakannya bermula..

Berapa hari mesti berlalu sebelum pesakit berhenti berjangkit?

Tempoh berjangkit pada jangkitan virus bergantung pada jenis patogen, reaksi individu badan dan rawatannya. Selepas jangkitan virus pernafasan akut, hubungan dengan pesakit menjadi selamat setelah 1-2 hari dari saat normalisasi suhu badan. Walau bagaimanapun, pesakit mungkin mengeluarkan zarah virus untuk beberapa waktu sekiranya dia terus batuk dan hidung berair.

Pencegahan Cara melindungi diri daripada jangkitan?

Virus yang membawa kepada perkembangan jangkitan pernafasan akut adalah biasa di semua benua dan berterusan dalam pembawa sepanjang tahun, tetapi wabak bermusim berlaku pada bulan-bulan yang dingin. Ini disebabkan oleh kehadiran sejumlah besar orang di pengangkutan awam dan ruang tertutup (tadika, sekolah, pejabat, dll.), Di mana kerana pengoperasian sistem pemanasan dan pengudaraan yang tidak mencukupi, keadaan diciptakan di mana jangkitan itu ditularkan oleh titisan udara.

Untuk pencegahan, anda perlu melakukan pengudaraan di tempat lebih kerap dan menggunakan peralatan pelindung diri (topeng khas yang dijual di farmasi). Topeng dipilih sedekat mungkin ke wajah dan diganti setiap 2 jam.

Zarah virus tetap aktif di persekitaran dari 4 jam (di udara) hingga 17 hari (pada sapu tangan dan tempat tidur). Mereka mengekalkan daya maju untuk masa yang lama di tangan manusia dan barang-barang isi rumah (pemegang pintu, pinggan, wang kertas, dll.). Ramai yang berminat dengan cara ARVI dihantar. Ini boleh berlaku dengan cara bersentuhan, jadi anda sering perlu melakukan pembersihan basah dengan larutan pembasmi kuman, dan mencuci tangan, merawat dengan tisu basah antibakteria.

3 faktor mempengaruhi kejadian SARS: jangkitan, hipotermia dan tekanan. Hipotermia menurunkan suhu kulit dan membran mukus, menyekat saluran darah di kawasan ini. Pada suhu 33 ° C, keadaan optimum untuk pengenalan dan replikasi patogen muncul. Vasospasme menghalang sel darah putih bergerak ke kawasan jangkitan. Fungsi epitel ciliary mukosa, yang menghilangkan zarah asing, dihambat. Tekanan (termasuk kerana hipotermia) merangsang sintesis kortisol, yang menekan sistem imun.

Anda perlu berpakaian mengikut musim, dan ketika beku, anda harus memanaskan diri di dalam bilik yang hangat, minum segelas teh, memegang tangan dan kaki di dalam air pada suhu sekitar + 37 ° C.

Adakah mungkin untuk dijangkiti lagi dari pesakit jika seseorang sudah menderita ARVI, bergantung pada jenis jangkitan. Terdapat sebilangan besar virus yang berlainan, dan imuniti hanya dihasilkan terhadap strain homolog untuk jangka masa 12 hingga 24 bulan.

Bila berjumpa doktor?

Sekiranya dalam tempoh jangkitan virus pernafasan akut suhu meningkat di atas 39 ° C dan kekal pada tahap ini selama lebih dari 3 hari, keadaan pesakit bertambah buruk, tanda-tanda kemurungan sistem saraf pusat, sistem kardiovaskular dan pernafasan muncul, anda mesti berjumpa doktor. Kemerosotan setelah menormalkan suhu juga harus waspada, kerana jangkitan virus menekan imuniti, dapat menyebabkan perkembangan komplikasi bakteria dan peningkatan penyakit kronik.

Influenza Berapa lama pesakit berjangkit

Berapa lama pesakit selesema dijangkiti: berapa hari seseorang boleh dijangkiti

Berapa lama penghidap selesema? Soalan ini menarik bagi semua orang yang entah bagaimana terkena penyakit ini..

Seperti yang anda ketahui, virus selesema mengalami mutasi setiap tahun, yang mengambil bentuk yang lebih kompleks. Untuk mengelakkan akibat yang serius dan tidak jatuh sakit, doktor mengesyorkan vaksinasi sekurang-kurangnya beberapa hari sebelum tempoh epidemiologi bermula.

Untuk memastikan bahawa seseorang yang dijangkiti selesema tidak berbahaya bagi orang lain, sangat penting untuk memerhatikan rejim karantina dengan ketat.

Penyelidikan

Untuk memahami berapa lama seseorang dapat dijangkiti dan berapa hari jangkitan itu berlanjutan di dalam badan, perlu dipertimbangkan apakah virus selesema dan bagaimana penyakitnya.

Untuk memastikan dalam praktiknya tempoh mana yang paling berbahaya bagi orang lain dan pesakitnya sendiri, para saintis Perancis melakukan semacam penyelidikan.

Eksperimen menunjukkan bahawa seseorang yang menghidap selesema harus diasingkan dari orang lain sekurang-kurangnya empat hari, setelah itu dia tidak menular..

Kumpulan sukarelawan mengambil bahagian dalam eksperimen unik, setiap peserta sengaja dijangkiti virus influenza. Selama 10 hari, setiap hari para pakar memantau keadaan pesakit dan bagaimana penyakit itu berkembang pada setiap orang.

Ternyata, mereka berjaya menyempitkan lingkaran orang yang dijangkiti pada hari pertama dengan mengasingkan pesakit. Empat hari selepas pemerhatian, ketika selesema mulai berkembang, seseorang menjadi tidak berbahaya bagi masyarakat dan dia dapat berinteraksi dengan orang lain.

Tempoh inkubasi selesema

Hari pertama setelah tubuh dijangkiti virus influenza, biasanya hilang tanpa gejala yang jelas, jadi sukar untuk mengatakan berapa hari selesema itu berlanjutan. Pada masa inilah penyakit ini dapat menular melalui kontak, ketika pesakit bahkan tidak mengesyaki bahawa dia sakit.

 • Tempoh inkubasi sebarang jangkitan virus pernafasan akut berlangsung maksimum satu minggu. Sehingga gejala pertama penyakit ini muncul, anda mungkin tidak tahu bahawa seseorang itu pembawa virus. Atas sebab ini, sangat sukar untuk dikesan kapan jangkitan badan benar-benar berlaku dan berapa hari seseorang itu sakit..
 • Secara umum, konsep seperti masa inkubasi influenza dapat dianggap bersyarat, kerana ia berlaku tanpa manifestasi gejala utama penyakit ini. Doktor menentukan fasa laten penyakit dan tempoh jangkitan, berdasarkan tipologi penyakit ini.
 • Tempoh perkembangan penyakit ini juga bergantung pada fungsi sistem kekebalan tubuh dan kehadiran penyakit lain. Apabila jumlah virus meningkat dengan ketara, kerosakan imuniti, dan jangkitan mula menampakkan diri dalam bentuk gejala.
 • Oleh kerana badan virus membiak dengan cepat, yang lain dapat dijangkiti seawal dua hari setelah jangkitan berlaku. Dan hanya selepas tujuh hari pesakit menjadi tidak berbahaya.

Gejala selesema biasanya mula muncul secara tiba-tiba. Setelah tempoh inkubasi selesai, pesakit mungkin merasa sakit dan berat di badan.

Gejala utama penyakit ini

Seperti disebutkan sebelumnya, waktu yang tepat, berapa hari tubuh dijangkiti, tidak mudah dikesan, kerana jangkitan menembus tanpa disedari. Sangat berbahaya adalah tempat di mana orang berkumpul dalam jumlah besar, pengangkutan awam dan kawasan di mana draf diperhatikan.

Gejala pertama selesema termasuk kemunculan batuk dan hidung berair. Kemudian suhu badan meningkat, sakit tekak muncul dan mendengarkan telinga.

Tiga bentuk utama penyakit ini terbahagi:

 1. Dengan bentuk ringan, suhu badan dapat meningkat hingga 38 darjah. Gejala selesema lain tidak disedari.
 2. Dengan bentuk purata, penunjuk suhu boleh meningkat hingga 39 darjah atau lebih. Gejala utama penyakit ini muncul - pesakit merasakan sakit otot, sakit kepala impulsif, berpeluh tinggi, kelemahan umum badan, hidung berair dan batuk yang teruk. Kadang-kadang rasa sakit yang membosankan di perut terasa.
 3. Dalam bentuk yang teruk, suhu meningkat hingga 40 darjah. Selain itu, pesakit boleh mula berdarah dari hidung, muntah, halusinasi, kekejangan.

Apabila gejala utama penyakit ini hilang, kelemahan dalam tubuh dapat berlanjutan selama dua hingga tiga minggu lagi. Pesakit mengalami sakit kepala, mudah marah dan insomnia. Bergantung pada ciri-ciri individu badan dan keadaan imuniti, pesakit cepat sembuh atau mengalami komplikasi. Dengan adanya patologi jantung dan paru-paru kronik, penyakit ini sering diperburuk oleh influenza.

Virus merebak melalui udara dan barang-barang rumah tangga biasa. Sekiranya seseorang mempunyai imuniti yang lemah, penyakit ini boleh memakan masa yang lama. Semasa tinggal di apartmen yang sama dengan orang lain, risiko penularan virus kepada pesakit yang sihat meningkat.

Seorang pesakit dengan kesihatan yang baik dan keadaan fizikal yang baik boleh sakit selama 4-14 hari. Walau bagaimanapun, gejala pada orang seperti itu akan kurang ketara berbanding dengan orang yang kurang berpengalaman..

Sekiranya pesakit terus merasa sakit dan sakit otot selepas tempoh ini, perlu berjumpa doktor untuk mengelakkan jangkitan semula dengan selesema atau komplikasi.

Pengasingan pesakit di rumah

Sekiranya di satu organisasi atau beberapa orang mendapat selesema sekaligus, karantina dinyatakan. Keputusan ini dibuat oleh ketua organisasi atau institusi secara bebas, berdasarkan risiko jangkitan lebih banyak orang.

Untuk menjadikan rawatan seefektif mungkin, pesakit diberikan keselesaan yang diperlukan. Sekiranya tidak ada kemungkinan menemukan pesakit dalam keadaan selesa, dia akan dihantar ke hospital.

Rehat di tempat tidur mesti diperhatikan sehingga suhu pesakit turun dan selera makan menjadi normal. Sekiranya pesakit tidak mematuhi semua peraturan rawatan dan terus melakukan aktiviti yang kuat, tempoh jangkitan orang ramai dapat diperpanjang.

Walaupun orang yang dijangkiti adalah di antara orang yang sihat, masing-masing yang hadir dianggap sebagai mangsa penyakit yang berpotensi. Untuk mengelakkan jangkitan, orang lain harus menggunakan langkah pencegahan, mencuci tangan lebih kerap, memakai pakaian kasa, dan mempunyai maklumat tentang cara tidak dijangkiti jika terkena selesema sakit.

Menurut doktor, tubuh orang dewasa dengan gejala influenza yang ketara dapat menyebarkan jangkitan selama 5-10 hari, sementara anak-anak dapat menjadi pembawa virus untuk waktu yang lebih lama - sekurang-kurangnya 8-10 hari.

Hampir mustahil untuk menentukan dengan lebih tepat sama ada tempoh berbahaya telah berakhir..

Langkah berjaga-jaga asas

Selama dua hari pertama, pesakit dapat menjangkiti sebilangan besar orang. Kerana tidak adanya gejala, pesakit menghadapi, menggunakan pengangkutan awam, mengunjungi kedai dan institusi lain. Akibatnya, jangkitan merebak dengan cepat dan menjangkiti orang yang sihat..

Semasa perbualan, bersin, batuk, kawasan berjangkit terbentuk di dekat pembawa virus, yang dipenuhi dengan bahan mikroskopik air liur dan dahak yang terapung di udara. Setelah berada di ruang udara ini, orang di sekitar bernafas kuman melalui hidung atau mulutnya, menyebabkan virus selesema masuk ke dalam badan.

Oleh kerana agak mudah mendapat jangkitan virus, anda mesti mengikuti peraturan asas ketika berhadapan dengan orang yang sakit.

 1. Sekiranya orang lain tinggal di apartmen dengan pesakit, anda perlu meletakkan pesakit di bilik yang berasingan.
 2. Anda perlu kerap mengudara bilik dengan pesakit dan melakukan pembersihan basah sekurang-kurangnya tiga kali sehari.
 3. Barang-barang rumah, perkakas dan barang-barang biasa yang lain dikenakan pembasmian kuman.
 4. Hubungi dan berkomunikasi sesedikit mungkin dengan pesakit.
 5. Cara pencegahan yang paling berkesan adalah vaksinasi terhadap influenza.
 6. Adalah penting bahawa tempoh karantina sekurang-kurangnya seminggu.

Malangnya, selalunya orang melakukan kesalahan yang sama ketika menghadapi penyakit. Untuk memahami apa yang tidak boleh dilakukan dalam situasi tertentu, perlu dipertimbangkan salah tanggapan utama yang berkaitan dengan selesema..

Selalunya terdapat kes-kes ketika seseorang pergi bekerja, walaupun sedikit rasa tidak enak badan. Akibatnya, paling kerap setelah beberapa jam, peningkatan suhu yang tajam berlaku, sakit kepala muncul dan mula pecah seluruh badan.

Apabila tanda-tanda pertama penyakit muncul, seseorang berusaha menyelesaikan perkara penting sebanyak mungkin, dan hanya selepas itu dia masuk ke senarai sakit. Sementara itu, pada hari-hari pertama setelah timbulnya gejala pertama terdapat risiko tinggi jangkitan influenza pada orang lain, sementara penyakit ini dapat menyebabkan komplikasi serius.

Kadang-kadang pesakit lupa mencuci, tetapi ini perlu jika tidak ada suhu tinggi. Anda juga harus mencuci tangan dan muka dengan sabun sekerap mungkin. Untuk tujuan kebersihan, sapu tangan sekali pakai disyorkan. Secara terperinci dan dengan petua praktikal tentang bagaimana tidak mendapat selesema, pakar akan memberitahu dalam video dalam artikel ini.

Berapa lama seseorang dijangkiti SARS, bagaimana mencegah penyakit semasa selesema

Masalahnya adalah bahawa tidak selalu mudah untuk mengesan pembawa virus: walaupun orang tersebut tidak mengalami manifestasi penyakit ini semasa tempoh inkubasi influenza dan penyakit pernafasan lain, ia masih menular kepada orang lain.

Pertimbangkan dalam jangka masa apa yang disarankan untuk menghindari kontak dengan pembawa.

Punca ARVI dan maklumat umum

Penyebab kumpulan penyakit ini adalah penembusan ke dalam membran mukus organ ENT virus yang memulakan proses keradangan. Yang paling biasa adalah ejen berjangkit berikut:

 • sekumpulan rhinovirus - ia merangkumi hingga ratusan spesies, dan dalam kes ini, penyakit saluran pernafasan menular hingga 2 minggu;
 • jangkitan adenovirus juga mungkin berlaku. Ciri-cirinya - tempoh inkubasi yang panjang dan kemampuan untuk bertahan hingga bulan sabit pada barang-barang rumah tangga.

Bagaimana saya boleh dijangkiti

 • selalunya, patogen berpindah dari satu pembawa ke pembawa yang lain melalui udara - dengan zarah kelembapan terkecil yang dirembeskan oleh seseorang yang merupakan pengedar virus dalam tempoh berjangkit. Virus mempunyai keupayaan untuk bergerak dengan kelajuan yang sangat tinggi dan memasuki persekitaran dalaman badan mangsa ketika dia bercakap dengan pembawa jangkitan atau berada di dekatnya. Mereka yang sering melakukan perjalanan dengan pengangkutan awam, dan juga orang yang bekerja di sektor perkhidmatan, menghadapi risiko tertentu kerana perlu menghubungi sebilangan besar orang secara berkala;
 • kaedah hubungan melibatkan menyentuh badan pembawa jangkitan atau barang-barang rumah yang disentuh oleh orang sakit. Sebilangan patogen dapat hidup lebih lama di udara di luar badan tuan rumah, dan, oleh itu, kebarangkalian dijangkiti dengan cara ini adalah lebih tinggi. Patogen seperti itu menyukai persekitaran yang lembap, jadi anda harus mengelakkan menggunakan tuala basah yang digunakan oleh pesakit atau pembawa jangkitan sebelum anda.

Harus diingat bahawa perkembangan SARS tidak selalu diikuti oleh penembusan agen berjangkit ke dalam tubuh. Ini berlaku sekiranya jumlah virus yang menembusi begitu besar sehingga sistem kekebalan tubuh tidak dapat mengatasinya..

Juga, ada kemungkinan besar jatuh sakit pada orang dengan imuniti yang lemah atau tidak matang (kanak-kanak kecil, pesakit diabetes, orang dengan penyakit darah, dll.).

Virus mula-mula menetap di permukaan mukosa, kemudian menyerang sel dan menghancurkan strukturnya, menyebabkan nasofaring dan tekak menjadi radang.

Tempoh inkubasi dan manifestasi pertama SARS

Dari saat kemungkinan jangkitan hingga munculnya tanda-tanda luaran pertama penyakit virus, sekurang-kurangnya sehari berlalu. Dalam jangka masa ini, seseorang atau persekitarannya tidak akan dapat menentukan bahawa mereka sakit.

Cara pertama peringkat jangkitan dilalui berkaitan dengan tahap tertentu yang menyebabkan patogen penyakit ini. Sebagai contoh, dalam keradangan yang disebabkan oleh adenovirus, salah satu ciri dalam tempoh inkubasi adalah tinggi, berbanding dengan SARS yang lain, durasinya hingga 5 hari.

Walau bagaimanapun, virus ini jarang menjangkiti saluran pernafasan (kira-kira 5% daripada semua jangkitan virus pernafasan akut). Secara umum, tempoh pengeraman berubah-ubah dalam had tertentu dan ditentukan oleh ciri-ciri imuniti pesakit.

 • penampilan hidung berair;
 • batuk basah;
 • lacrimation dan bersin;
 • hipertermia (kenaikan suhu);
 • sakit kepala;
 • kelenjar getah bening bengkak (hiperplasia);
 • hidung tersumbat;
 • kelemahan, prestasi menurun;
 • sakit otot.

Berapa hari SARS yang sakit berjangkit

Sekiranya lebih dari satu hari berlalu dari penembusan virus hingga timbulnya gejala, pesakit menjadi berbahaya beberapa jam setelah dia tertular virus. Orang seperti itu disyorkan memakai topeng pembedahan.

Bilakah pesakit berhenti berjangkit dengan SARS? Sekiranya tidak ada komplikasi, seperti radang paru-paru atau jangkitan bakteria bersamaan, penularan berterusan selama kira-kira tiga hari setelah pesakit pulih dan gejala hilang.

Agar tidak menjangkiti orang lain, pesakit perlu menulis cuti sakit untuk tempoh ini. Biasanya, rawatan ARVI berlangsung sekitar seminggu, termasuk terapi simptomatik (batuk, rinitis, hipertermia, sakit tekak) dan penciptaan keadaan yang sesuai sehingga tubuh memerangi patogen dengan seefisien mungkin (tidur dan minum).

Penyakit yang berkaitan

Bagi pesakit dengan selesema, jika tidak ada komplikasi, istilahnya akan lebih kurang sama: satu atau dua hari sebelum manifestasi gejala, keseluruhan tempoh penyakit dan dua hingga tiga hari selepas itu. Malangnya, terdapat situasi di mana ARVI disulitkan oleh penyakit serius (seperti bronkitis atau radang paru-paru), yang meregang selama beberapa minggu. Dalam kes ini, pesakit tetap berjangkit sepanjang tempoh penyakit ini..

Penyakit rhinovirus organ ENT biasanya berjangkit selama sepuluh hingga lima belas hari, yang mana satu atau dua hari merujuk kepada tempoh sebelum pengesanan gejala pertama (lakrimasi, lendir dari hidung, batuk, dll.), Dan hingga tiga hari - hingga tempoh selepas pemulihan. Mereka memulakan kira-kira separuh daripada kes ARVI..

Ini difasilitasi oleh ukurannya, beberapa kali lebih rendah daripada patogen influenza dan memberikan kemudahan mengakar pada ketebalan tisu nasofaring dan orofaring.

Untuk adenovirus, jangka masa "tempoh berjangkit" akan lebih lama - dari dua minggu hingga sebulan.

Oleh itu, dalam kes ini, perhatian khusus harus diberikan untuk membersihkan bilik pesakit, langkah-langkah kebersihan, mencuci pinggan dengan air panas setiap kali makan.

Pada kanak-kanak usia sekolah, jangkitan dengan patogen ini sering disulitkan oleh konjungtivitis. Fenomena berikut yang menyertai perjalanan penyakit ini menunjukkan bahawa SARS berkembang dengan komplikasi dan perlu memanggil doktor:

 • sakit tekak, rhinitis tidak berakhir pada hari kelima penyakit atau menjadi lebih kuat;
 • hipertermia berlangsung lebih dari empat hari;
 • pesakit mengalami peningkatan kelenjar getah bening serviks atau submandibular;
 • pesakit mengalami kesukaran bernafas;
 • ruam kulit mungkin muncul;
 • kehilangan kekuatan yang ketara - sehinggakan menjadi sukar untuk melakukan kerja harian yang sederhana (berlangsung beberapa hari).

Cara melindungi diri daripada jangkitan

Pada musim sejuk, bahkan orang yang sihat sering bertanya-tanya bagaimana untuk tidak dijangkiti virus berbahaya dan apa langkah pencegahan selesema yang harus dilakukannya.

Orang seperti itu perlu ingat perkara berikut:

 • Tempat utama di mana anda boleh dijangkiti adalah pengangkutan awam dan tempat yang sesak. Pada musim wabak, anda tidak boleh mengunjunginya tanpa banyak keperluan, dan jika boleh, kurangkan perjalanan kereta bawah tanah, terutama pada waktu sibuk. Sekiranya ini tidak mungkin, disarankan untuk menutup saluran udara dengan pakaian perubatan dan membuka mulut sesedikit mungkin semasa berada di tempat yang ditentukan. Apabila di kalangan rakan sekerja ada pesakit yang mempunyai atau baru sahaja mengalami jangkitan virus pernafasan akut, adalah mustahak untuk menolak komunikasi rapat selama beberapa hari;
 • jika tidak ada kontraindikasi, disyorkan untuk mendapatkan suntikan selesema (selalunya ini dilakukan di klinik bandar);
 • perhatian yang besar harus diberikan kepada mencuci tangan dengan sabun dan air panas dan jangan menyentuh wajah anda dengan tangan yang tidak dicuci;
 • Tidak perlu berada di bilik berdebu: virus sering menetap di zarah debu;
 • Berhati-hatilah dan jangan gunakan objek yang bersentuhan dengan pesakit semasa tempoh berjangkit;
 • anda tidak boleh membelanjakan wang untuk ubat-ubatan dan makanan tambahan yang kononnya meningkatkan imuniti: anda perlu memahami bahawa peningkatannya hanya dicapai dalam proses bagaimana imuniti melawan mikroorganisma yang berasal dari luar;
 • Anda perlu mengatur diet yang baik dengan sitrus dan sayur-sayuran hijau yang mencukupi. Semasa wabak, adalah wajar untuk memakan sedikit sebanyak produk pembentuk lendir (pati, tenusu) dan mengelakkan makan berlebihan;
 • pastikan bahawa anda tidak terlalu sejuk: ini dapat melemahkan pertahanan badan, dan kemudian kemungkinan jatuh sakit ketika bersentuhan dengan virus meningkat.

Mengetahui hal ini dan mematuhi peraturan untuk mencegah SARS, anda dapat meminimumkan kemungkinan terjadinya penyakit ini.

Berapa hari SARS yang sakit berjangkit - bagaimana jangkitan ditularkan, tempoh jangkitan

Dengan bermulanya musim sejuk, jumlah selesema meningkat dengan mendadak. Penyakit, batuk, hidung berair, demam menjadi alasan untuk berjumpa doktor. Memerhatikan di tempat orang ramai yang mengalami simptom jangkitan pernafasan akut, ramai yang bertanya:

 1. selsema berjangkit atau tidak;
 2. bagaimana jangkitan disebarkan;
 3. berapa hari SARS yang sakit berjangkit;
 4. bagaimana melindungi diri daripada jangkitan;
 5. berapa hari ARVI sakit.

Tempoh tempoh inkubasi SARS

SARS berjangkit dan disebarkan dari orang yang sakit kepada orang yang sihat. Virus mempengaruhi saluran pernafasan pada orang dewasa dan kanak-kanak: pertama bahagian atas, kemudian saluran pernafasan bawah, serta mata dan saluran gastrousus, mungkin terlibat dalam proses ini.

Ejen patogen memasuki mukosa organ pernafasan (hidung, tekak), melekat pada membran sel dan menembusi ke dalam. Fungsi normal sel berhenti, dan replikasi virus bermula. Jumlah salinan dengan cepat mencapai berjuta-juta, sel yang habis mati, membuang zarah virus ke dalam badan.

Masa inkubasi adalah waktu dari saat jangkitan hingga permulaan gejala penyakit. Tempohnya bergantung pada jumlah virion dan tahap aktiviti mereka. Seiring meningkatnya viral load, kemampuan sistem kekebalan tubuh untuk mengatasi infeksi menurun, dan kemudian gejala penyakit mulai menampakkan diri. Sehingga akhir tempoh ini, pesakit tidak berjangkit.

Tempoh terpendam adalah jangka masa dari saat agen berjangkit dimasukkan ke dalam badan ke keadaan ketika pesakit dapat menjangkiti orang lain. Tempoh tempoh ini tidak selalu bertepatan. Dengan selesema, pesakit mula mengeluarkan virus sehari sebelum bermulanya tanda-tanda penyakit ini.

Topeng perubatan mengurangkan risiko jangkitan

Ciri-ciri tempoh inkubasi influenza pada kanak-kanak

Kejadian jangkitan virus pernafasan akut pada kanak-kanak melebihi populasi orang dewasa sebanyak 4-5 kali, kerana sistem imun kanak-kanak belum matang. Kanak-kanak dari 6 bulan hingga 5-7 tahun sangat terdedah kepada jangkitan virus. Semasa menyusu, bayi menerima imunoglobulin dengan susu ibu. Kekebalan adaptif terbentuk di dalam badan kanak-kanak dari 4 hingga 6 tahun.

Dengan jangkitan influenza, tempoh inkubasi adalah dari 12 jam hingga 3 hari. Kemudian suhu badan meningkat hingga 38 ° C atau lebih, tanda-tanda keracunan berjangkit muncul (kelemahan, kehilangan selera makan, mual dan muntah, insomnia).

Dengan penglibatan sistem saraf pusat, gejala meningeal mungkin berlaku (pening, mudah marah, kemurungan kesedaran dengan khayalan dan halusinasi, kejang) dengan perkembangan edema serebrum berikutnya.

Dalam kes penyakit yang teruk, sistem kardiovaskular terganggu, kebolehtelapan vaskular meningkat, dan kekuatannya menurun, yang boleh menyebabkan komplikasi hemoragik. Sekiranya semua organ pernafasan terjejas, kegagalan pernafasan berkembang..

Dalam bentuk penyakit atipikal yang teruk, kemungkinan maut boleh terjadi dalam 1-2 hari dari permulaan gejala. Kumpulan risiko - kanak-kanak kecil.

Faktor-faktor yang meningkatkan kemandulan ARVI di kalangan kanak-kanak.

Berapa hari pesakit selesema berjangkit bergantung kepada bentuk penyakitnya. Dengan kursus yang tidak rumit, suhu mula menurun 3 hari, dan pada hari ke-5 ia kembali normal.

Pengasingan virus bermula 24 jam sebelum bermulanya gejala pertama dan berakhir 2 hari selepas berakhirnya demam.

Pada awal penyakit, apabila berjuta-juta zarah virus dikeluarkan dari tubuh dengan kahak (ketika bersin dan batuk), kemungkinan jangkitan adalah maksimum.

Jumlah hari di mana pesakit dengan jangkitan virus pernafasan akut akan berjangkit

Betapa berjangkitnya pesakit dengan SARS, dan berapa lama hubungan dengannya berbahaya bagi orang lain bergantung pada jenis jangkitan yang dia alami. Terdapat kira-kira 200 jenis virus yang boleh menyebabkan jangkitan pernafasan. Antaranya ialah patogen influenza, adeno- dan rhinovirus, HRSV (virus syncytial pernafasan manusia), patogen parainfluenza, enterovirus, dll..

Tempoh berjangkit pada kanak-kanak.

Rhinovirus dan adenovirus: berapa lama tempoh jangkitan berlangsung

Ejen penyebab jangkitan virus pernafasan akut yang paling biasa adalah badak dan adenovirus..

Terdapat kira-kira 40 jenis adenovirus. Patogen ini tetap dapat bertahan di persekitaran sehingga 2 minggu, mampu bertahan lama dalam tisu limfa pembawa (amandel, adenoid, dll.). Pertama kali diasingkan pada tahun 1953 dari kumpulan tisu limfoid nasofaring dan rongga mulut pada kanak-kanak.

Sumber jangkitan: pesakit dengan tanda-tanda penyakit dan pembawa virus yang kelihatan sihat. Tempoh inkubasi adalah dari 1 hingga 15 hari, setelah itu muncul gejala demam adeno-pharyngo-konjungtiva. Virus mereplikasi dalam tisu limfoid dan sel-sel membran mukus, termasuk usus. Laluan penularan: udara dan fecal-oral.

Tempoh berjangkit bermula dari saat suhu meningkat dan berlangsung dari 2 hingga 4 minggu, termasuk pada tahap pemulihan.

Kanak-kanak dari enam bulan hingga 5 tahun paling mudah dijangkiti adenovirus. Selalunya, jangkitan berlaku di tadika, dan juga di sekolah dan barak untuk pelajar yang dilatih. Pekerja kesihatan dan guru juga berisiko.

113 kumpulan rhinovirus berkembang biak dalam membran mukus nasofaring dan menyebabkan penyakit pernafasan akut pada sistem pernafasan atas diasingkan. Tempoh inkubasi adalah dari beberapa jam hingga 5 hari, tempoh penyakitnya adalah dari 5-9 hari hingga 2 minggu. Pada kanak-kanak, penyakit ini disertai oleh demam..

Pesakit melepaskan zarah-zarah virus ke dalam lingkungan, di mana selama beberapa jam mereka tetap hidup pada barang-barang rumah tangga, barang-barang peribadi dan mainan. Yang lain dijangkiti melalui sentuhan: dengan menyentuh permukaan yang dijangkiti, dan kemudian ke hidung, mulut dan mata. Oleh itu, patogen dipindahkan ke membran mukus, di mana pembiakannya bermula..

Berapa hari mesti berlalu sebelum pesakit berhenti berjangkit?

Tempoh berjangkit pada jangkitan virus bergantung pada jenis patogen, reaksi individu badan dan rawatannya. Selepas jangkitan virus pernafasan akut, hubungan dengan pesakit menjadi selamat setelah 1-2 hari dari saat normalisasi suhu badan. Walau bagaimanapun, pesakit mungkin mengeluarkan zarah virus untuk beberapa waktu sekiranya dia terus batuk dan hidung berair.

Pencegahan Cara melindungi diri daripada jangkitan?

Virus yang membawa kepada perkembangan jangkitan pernafasan akut adalah biasa di semua benua dan berterusan dalam pembawa sepanjang tahun, tetapi wabak bermusim berlaku pada bulan-bulan yang lebih sejuk..

Ini disebabkan oleh kehadiran sejumlah besar orang di pengangkutan awam dan ruang tertutup (tadika, sekolah, pejabat, dll.), Di mana kerana pengoperasian sistem pemanasan dan pengudaraan yang tidak mencukupi, keadaan diciptakan di mana jangkitan itu ditularkan oleh titisan udara.

Untuk pencegahan, anda perlu melakukan pengudaraan di tempat lebih kerap dan menggunakan peralatan pelindung diri (topeng khas yang dijual di farmasi). Topeng dipilih sedekat mungkin ke wajah dan diganti setiap 2 jam.

Zarah virus tetap aktif di persekitaran dari 4 jam (di udara) hingga 17 hari (pada sapu tangan dan tempat tidur).

Mereka mengekalkan daya maju untuk masa yang lama di tangan manusia dan barang-barang isi rumah (pemegang pintu, pinggan, wang kertas, dll.). Ramai yang berminat dengan cara ARVI dihantar..

Ini boleh berlaku dengan cara bersentuhan, jadi anda sering perlu melakukan pembersihan basah dengan larutan pembasmi kuman, dan mencuci tangan, merawat dengan tisu basah antibakteria.

3 faktor mempengaruhi kejadian SARS: jangkitan, hipotermia dan tekanan. Hipotermia menurunkan suhu kulit dan membran mukus, menyekat saluran darah di kawasan ini. Pada suhu 33 ° C, keadaan optimum untuk pengenalan dan replikasi patogen muncul. Vasospasme menghalang sel darah putih bergerak ke kawasan jangkitan. Fungsi epitel ciliary mukosa, yang menghilangkan zarah asing, dihambat. Tekanan (termasuk kerana hipotermia) merangsang sintesis kortisol, yang menekan sistem imun.

Anda perlu berpakaian mengikut musim, dan ketika beku, anda harus memanaskan diri di dalam bilik yang hangat, minum segelas teh, memegang tangan dan kaki di dalam air pada suhu sekitar + 37 ° C.

Adakah mungkin untuk dijangkiti lagi dari pesakit jika seseorang sudah menderita ARVI, bergantung pada jenis jangkitan. Terdapat sebilangan besar virus yang berlainan, dan imuniti hanya dihasilkan terhadap strain homolog untuk jangka masa 12 hingga 24 bulan.

Bila berjumpa doktor?

Sekiranya dalam tempoh jangkitan virus pernafasan akut suhu meningkat di atas 39 ° C dan kekal pada tahap ini selama lebih dari 3 hari, keadaan pesakit bertambah buruk, tanda-tanda kemurungan sistem saraf pusat, sistem kardiovaskular dan pernafasan muncul, anda mesti berjumpa doktor. Kemerosotan setelah menormalkan suhu juga harus waspada, kerana jangkitan virus menekan imuniti, dapat menyebabkan perkembangan komplikasi bakteria dan peningkatan penyakit kronik.

Pada temujanji pakar pediatrik.

Berapa hari orang yang sakit dijangkiti SARS dan selesema untuk orang lain: berapa lama

Kepentingan dan kaitan soalan "Berapa banyak orang yang dijangkiti SARS?" terutamanya tidak dapat dinafikan menjelang wabak ini.

Tidak ada yang ingin dijangkiti, tetapi masalah ini tidak selalu dapat dielakkan. Dalam kes ini, orang di sekitar mesti melakukan apa sahaja yang diperlukan agar jangkitan tidak merebak kepada mereka..

Lebih-lebih lagi, kebarangkalian sedemikian sangat tinggi.

Oleh itu, keperluan untuk mengetahui berapa hari diperlukan untuk memerhatikan langkah-langkah pencegahan untuk mencegah virus berkembang dan menetap di organisma lain..

Sakit ARVI, seseorang tetap berjangkit untuk beberapa waktu

Bagaimana saya boleh dijangkiti?

Tidak hairanlah orang bahkan pada tahap naluri mempunyai keinginan untuk berpindah dan berpaling jika seseorang yang berdekatan bersin, batuk atau meniup hidung. Bagaimana virus itu disebarkan? Kaedah penghantaran utama adalah melalui udara.

Pergerakan virus di udara cukup cepat dan, setelah menemukan tempat yang sesuai untuk "memperbaiki", mereka tidak kehilangan peluang tersebut. Tempat-tempat ini boleh menjadi zarah-zarah debu atau titisan kecil dahak, yang dirembeskan oleh orang yang sejuk semasa bernafas dan bercakap. "Koktel" patogen seperti itu disedut secara tidak sengaja oleh orang sihat yang berada di sebelah orang yang dijangkiti..

Kaedah penghantaran lain adalah hubungan. Lebih-lebih lagi, tidak semestinya bersentuhan langsung, tetapi juga bersentuhan dengan objek yang disentuh oleh pesakit - baik itu pemegang pintu, tuala, pinggan mangkuk dan sebagainya.

Sudah tentu, tidak perlu seseorang dijangkiti setiap kali dia menghadapi virus. Namun, sistem imun berjaya melawan kebanyakan serangan berjangkit, tetapi kadang-kadang - di bawah tekanan aktif - pertahanan mungkin tidak tahan.

Kemudian jangkitan berlaku, dan orang sudah berminat dengan berapa banyak orang yang dijangkiti SARS, agar tidak membiarkan jangkitan merebak.

Tanda-tanda awal

Tanda-tanda awal jangkitan virus pernafasan akut tidak dapat muncul dengan segera, tetapi hanya pada hari kedua dan ketiga penyakit ini. Ternyata seseorang itu menular segera setelah dijangkiti, walaupun gejala masih tidak dapat mendiagnosis penyakitnya.

Lebih-lebih lagi, pesakit dengan selesema atau SARS berbahaya apabila gejala awal telah muncul:

 • petunjuk suhu tinggi;
 • hidung berair
 • batuk;
 • pening dan sebagainya.

SARS menular sudah dalam tempoh inkubasi

Bahkan ada kajian saintifik yang menunjukkan bahawa SARS menular sehari sebelum gejala utama mula muncul..

Sekiranya seseorang yang dijangkiti terpaksa berkomunikasi dengan sebilangan besar orang di tempat kerja atau sekolah, anda hanya dapat membayangkan berapa banyak dari mereka yang berjaya dijangkiti.

Dan orang sering tidak memahami di mana mereka boleh mendapat jangkitan ketika mereka berinteraksi dengan orang yang kelihatan sihat pada siang hari.

Pencegahan jangkitan

Berapa hari pesakit berjangkit? Sepanjang tempoh penyakit ini, tetapi terutama pada beberapa hari pertama selepas jangkitan dan permulaan penyakit.

Itulah sebabnya sangat penting untuk mengikuti langkah pencegahan sejak awal, kerana terdapat kecurigaan penyakit pernafasan akut:

 • pakai topeng pelindung, kerap menukarnya (setiap beberapa jam);
 • mengurangkan hubungan dengan orang yang didiagnosis dengan jangkitan;
 • ventilasi bilik di mana pesakit berada, lakukan pembersihan basah di dalamnya;
 • untuk menguatkan imuniti dengan segala cara - untuk makan sepenuhnya, minum kompleks vitamin, lebih kerap berada di udara segar.

Jangan lupa tentang vaksinasi, yang berlaku beberapa minggu sebelum wabak. Bukan untuk apa-apa, ia dianggap sebagai pilihan pencegahan yang paling berkesan dan mengurangkan jangkitan yang ketara..

Walau bagaimanapun, semua pilihan perlindungan di atas masih tidak menjamin perlindungan mutlak daripada jangkitan. Virus influenza masih boleh menetap di dalam tubuh manusia dan bertahan di sana selagi perlu, iaitu, sehingga keadaan yang sesuai untuk perkembangannya.

Gejala penyakit

Berapa hari pesakit dengan jangkitan virus pernafasan akut tetap berjangkit kepada orang lain? Setakat ini, dia mempunyai simptom seperti demam dan batuk, dan selama beberapa hari setelah gejala ini hilang..

Kami juga mengesyorkan: Berapa hari anda mendapat selesema?

Petunjuk suhu tinggi boleh berlangsung dari 3 hingga 5 hari. Sekiranya demam berlangsung lebih lama, kemungkinan besar, kita bercakap tentang beberapa jenis komplikasi penyakit - contohnya, penambahan jangkitan bakteria, perkembangan sinusitis, otitis media dan sebagainya.

Pesakit berhenti berjangkit hanya setelah pulih sepenuhnya, walaupun dia sendiri untuk beberapa waktu - sehingga sistem kekebalan tubuh diperkuat sepenuhnya dan pertahanan belum pulih - berisiko jatuh sakit lagi.

Itulah sebabnya disyorkan bahawa, jika tidak berehat di tempat tidur, maka berehat selama satu atau dua minggu.

Sekiranya mungkin, ada baiknya memperpanjang senarai sakit untuk masa ini juga, kerana kerja dan kajian melibatkan beban kerja aktif (fizikal dan psikologi), yang tidak mungkin meningkatkan kemampuan imun.

Adakah anda sakit? Pergi cuti sakit dan luangkan masa untuk rawatan

Sejauh ini, belum ada pemulihan, orang yang dijangkiti terus melepaskan sejumlah besar mikroorganisma patogen ke ruang udara. Sebenarnya, ini adalah jawapan langsung kepada soalan: "Berapa lama seseorang dijangkiti SARS?"

Sudah tentu, sekiranya terdapat komplikasi, tempoh penyakit itu sendiri dan, oleh itu, tempoh berjangkit lebih lama.

Tempoh pengeraman

Berapa hari SARS dan ARI berjangkit? Soalan ini boleh dianggap betul, kerana pelbagai patogen tidak sedikit pun mempengaruhi jangka masa.

Cukup sering, misalnya, orang harus dijangkiti dengan rhinovirus - kira-kira 30 peratus daripada semua penyakit pernafasan. Walau bagaimanapun, ini bukan satu mikroorganisma, tetapi sekitar 100 subspesies berbeza yang menyebabkan selesema. Mereka tidak mempunyai cangkang sendiri, dan ukurannya ternyata sangat kecil (empat kali lebih sedikit daripada virus influenza!).

Tempoh inkubasi SARS, di mana seseorang sudah menular, boleh bertahan hingga 5 hari (walaupun paling sering - sekitar dua hari). Kemudian orang itu mula menderita:

 • batuk
 • bersin teruk;
 • hidung tersumbat;
 • sakit kepala;
 • suhu tinggi.

Penyakit itu sendiri berlanjutan sekitar seminggu..

Adenovirus sedikit kurang biasa. Mereka bertanggungjawab untuk kira-kira 2 peratus daripada semua jangkitan. Jangkitan seperti itu cukup dapat dilakukan, iaitu, ia bertahan lama dan tidak hanya berlaku pada barang-barang dan barang-barang rumah tangga, tetapi juga di permukaan air.

Ingatlah berapa lama jangkitan ini berlangsung, dan setelah pulih tanpa gagal, basahi bilik dengan bersih menggunakan produk pembersih tempat pesakit berada.

Tempoh inkubasi dapat berlangsung hingga satu minggu, tetapi ARVI sendiri sakit hingga beberapa minggu. Pada minggu pertama selepas bermulanya penyakit, virus ini sangat aktif dan berbahaya..

Komplikasi jangkitan adenovirus boleh menjadi konjungtivitis. Lebih-lebih lagi, semua berlaku selepas penyakit, ketika, nampaknya, pesakit tidak hanya sembuh, tetapi pulih. Selalunya, masalah seperti itu selepas ARVI bermula pada kanak-kanak.

Selepas pemulihan

Penting untuk mengetahui bukan hanya pada hari mana penyakit ini tidak menular, tetapi juga bagaimana mencegah jangkitan dengan influenza dan jangkitan pernafasan akut yang lain.

Mereka yang bersentuhan dengan pesakit, tanpa melakukan sekurang-kurangnya beberapa langkah perlindungan, secara keliru bertindak. Lebih-lebih lagi, adalah salah untuk berfikir bahawa pada kali pertama selepas jangkitan pesakit sama sekali tidak berbahaya.

Sebenarnya, seseorang itu berjangkit sejak awal lagi. Lebih-lebih lagi, semasa tempoh inkubasi - menurut statistik - ia menjangkiti kebanyakan orang lain.

Seperti yang telah disebutkan, virus ini aktif tidak hanya di ruang udara, tetapi juga di permukaan berbagai objek di dalam ruangan di mana pesakit menghabiskan sekurang-kurangnya sedikit waktu. Lebih-lebih lagi, sejumlah besar jangkitan tertumpu di bilik tempat orang yang dijangkiti tinggal.

Penyakit ini sering berulang setelah anda kelihatan pulih

Itulah sebabnya walaupun setelah seseorang pulih, seseorang tidak harus tergesa-gesa untuk segera menggunakan barang-barang rumah, perkakas dan pakaiannya. Ia memerlukan pembersihan yang sangat teliti. Sekiranya anda tidak menahannya, anda tidak perlu terkejut bahawa selepas pemulihan, seluruh isi rumah akan mula menyakitkan satu demi satu (dan orang yang pulih mungkin tidak akan mengelakkan jangkitan kedua).

Kami juga mengesyorkan: Berapa lama masa ARVI pada orang dewasa?

Memandangkan bahawa pesakit dengan jangkitan virus pernafasan akut boleh membahayakan, baik pada awal penyakit ini, dan ketika pulih, jika bersentuhan dengannya, perlu mengambil semua kemungkinan pencegahan. Walaupun ramai di antara kita, misalnya, menggunakan pengangkutan awam, agak sukar untuk meramalkan penumpang mana yang sakit dan yang sihat.

Dalam kes seperti itu, sebelum pergi, disarankan untuk merawat rongga hidung dengan salap antiseptik, kerana kemungkinan mencegah virus memasuki selaput lendir, dari mana ia mula aktif berkembang.

Langkah pencegahan yang sama akan membantu ketika mengunjungi pasar raya dan tempat-tempat sesak yang lain semasa wabak ini..

Tempoh berjangkit pada kanak-kanak

Berapa hari seorang kanak-kanak dijangkiti SARS dan bila ia tidak membahayakan orang lain? Pada prinsipnya, keadaannya sama seperti orang dewasa - melainkan jika penyakit itu sendiri dapat bertahan lebih lama (lebih sukar bagi tubuh kanak-kanak untuk melawan jangkitan), dan tempoh menular berlanjutan sehingga individu itu sakit.

Selalunya berlaku bahawa anak yang sakit menjangkiti ibunya, iaitu orang yang paling banyak menghabiskan masa dengannya. Terutama berjangkit dengan ARVI dalam hal ini adalah batuk - atau lebih tepatnya, virus yang terdapat di dalam dahak muncul.

Walaupun begitu, anak yang sakit memerlukan penjagaan khas untuk membantunya mengatasi penyakit ini secepat mungkin. Tidak kira berapa lama dia jatuh sakit, ibu yang penyayang akan berada di sana. Oleh itu, dia harus memikirkan langkah-langkah pencegahan agar tidak merumitkan keadaan dengan jangkitannya..

Selepas berapa lama bayi boleh dianggap sihat? Sebaik sahaja suhunya kembali normal, batuk, hidung berair dan gejala lain hilang. Tetapi untuk beberapa waktu, anda perlu terus menjaga anak sehingga tubuhnya cukup kuat dan pertahanannya kembali pulih. Jika tidak, jangkitan semula mungkin berlaku - selesema boleh menyebabkan ini..

Mengenai penghantaran

Bagaimana ARVI dihantar? Punca utama jangkitan adalah orang yang telah dijangkiti. Seperti yang telah disebutkan, terdapat kaedah jangkitan seperti ini:

 • titisan udara;
 • melalui hubungan dengan objek yang sakit atau dijangkiti.

"Gerbang" utama virus adalah saluran udara. Tetapi kadang-kadang jangkitan boleh terjadi pada tubuh manusia melalui saluran pencernaan atau disebabkan oleh konjungtivitis okular.

Selalunya, pembiakan virus berlaku di rongga hidung. Setelah pesakit bersin atau batuk, dan di ruang udara di sebelahnya terdapat sejumlah besar mikroorganisma patogen, yang:

 • mungkin disedut oleh orang lain;
 • mula-mula menetap di beberapa permukaan, dan kemudian memasuki organisma orang lain.

Dalam kes ini, pembalut kain kasa dapat membantu (tidak kurang dari 4 lapisan), merawat rongga dengan antiseptik (terdapat banyak salap dan semburan yang berkesan), berkomunikasi dengan pesakit pada jarak tidak lebih dekat dari 1.5 meter.

Kebersihan diri untuk pencegahan juga sangat penting - tidak sia-sia kita diajar sejak kecil untuk selalu mencuci tangan selepas jalan - semasa wabak, disarankan untuk menggunakan sabun antibakteria.

Untuk tujuan pencegahan, anda boleh minum sejumlah ubat antivirus. Dan, tentu saja, jangan lupa untuk menguatkan imuniti, yang akan membantu dengan suplemen multivitamin dan pemakanan yang baik.

Berapa hari pesakit dijangkiti SARS dan selesema? Sepanjang masa sehingga dia berjaya pulih. Orang yang berada di dekatnya harus selalu mengingatnya, agar tidak mengulangi pencapaian meragukan pesakit, iaitu tidak dijangkiti.

Berapa banyak orang yang dijangkiti SARS

Berapa banyak orang yang dijangkiti SARS? Soalan ini mula membimbangkan semua orang dalam jangka masa berlakunya peningkatan berlakunya keperluan untuk sentiasa berada di tempat yang sesak. Influenza disebarkan oleh titisan udara, dengan menyentuh kemudahan awam yang sama, oleh itu isu pencegahan jangkitan sangat akut.

Bagaimana jangkitan ARVI berlaku?

Berapa banyak orang yang menghidap SARS berjangkit? Untuk menjawab soalan ini, pertama-tama anda harus mempertimbangkan cara-cara jangkitan, melalui mana jangkitan ditularkan antara orang.

Jumlah mikroorganisma berbahaya terbesar terdapat di pelbagai kemudahan awam, sama ada pagar pengangkutan, butang lif, pemegang pintu, malah wang. Virus dirembes oleh individu yang sakit ketika bersin, batuk, bercakap kuat dengan titisan air liur.

Selain itu, dia boleh, batuk, menutup mulutnya dengan tangannya, yang kemudian menyentuh kemudahan awam, menjadikannya berpotensi berbahaya bagi orang yang sihat. Sebaik sahaja anda menyentuh objek ini, kemudian sentuh wajah anda sendiri, selaput lendir mulut, hidung, bagaimana virus menembusi tubuhnya.

Seperti yang anda lihat, jangkitan dengan SARS sangat mudah. Sudah tentu, tidak semua orang cenderung dijangkiti dengan cara ini. Semuanya bergantung pada beberapa faktor:

 • keadaan sistem imun;
 • kehadiran penyakit kronik;
 • usia (bayi dan orang tua mempunyai imuniti yang lemah, oleh itu sakit lebih kerap);
 • ciri-ciri individu badan.

Berapa lama tempoh inkubasi berlangsung??

Harus diingat bahawa seseorang yang virus telah menembusi selaput lendir segera menular ke persekitarannya. Ejen penyebab, yang terperangkap di dalam tubuh manusia, tidak segera memulakan tindakan aktif, jangka masa sehingga aktif disebut inkubasi. Berapa lama masa ini, lihat di bawah.

Setiap jangkitan virus (rhinovirus, adenovirus, influenza, parainfluenza) mempunyai masa inkubasi yang berbeza. Setiap patogen mempunyai kemampuan yang berbeza, oleh itu, kadar penembusannya ke dalam sel-sel tubuh manusia yang sihat berbeza-beza.

Biasanya, proses inkubasi untuk jangkitan virus pernafasan akut yang paling biasa berlangsung dari dua hingga lima hari. Selepas jangka masa ini, seseorang mengalami gejala catarrhal yang teruk:

 • bersin
 • pelepasan dari hidung;
 • batuk;
 • sakit kepala, sakit otot;
 • kenaikan suhu badan;
 • sakit tekak;
 • kelemahan umum.

Penyakit itu sendiri boleh berlangsung sekitar seminggu, dengan syarat tidak digantikan oleh jangkitan bakteria, yang akan memicu perkembangan komplikasi yang tidak kurang serius (tonsilitis, otitis media, sinusitis, sinusitis, bronkitis, radang paru-paru).

Oleh kerana tempoh inkubasi, sangat sukar untuk ditentukan oleh penampilan sama ada seseorang itu sakit. Itulah sebabnya sangat penting untuk mengikuti langkah pencegahan untuk mencegah jangkitan dengan SARS.

Apabila seseorang berhenti berjangkit?

Berapa hari SARS yang sakit dijangkiti? Jangkitan pernafasan sangat biasa sehingga sukar untuk melindungi diri anda daripada mendapatnya. Kaedah jangkitan udara atau rumah tangga bersaing satu sama lain untuk hak disebut sebagai yang paling biasa.

Kebanyakan orang mempunyai sedikit maklumat mengenai bagaimana virus merebak. Ada yang percaya bahawa seseorang berhenti berjangkit, sudah 2-3 hari selepas bermulanya gejala pertama. Kejahilan ini membawa kepada penyebaran aktif jangkitan virus di kalangan penduduk umum.

Berapa lama penghidap influenza dan SARS lain dijangkiti? Pakar menekankan bahawa seseorang yang mempunyai gejala perkembangan jangkitan virus tetap berbahaya bagi orang lain selama dua hingga tiga hari lagi setelah mereka hilang. Selain itu, ia menular bahkan sebelum munculnya tanda penyakit, dalam masa 3-4 hari (seperti yang dinyatakan di atas).

Terutama virus kekal aktif yang telah meresap di permukaan basah. Sebagai contoh, jika hanya orang yang sakit membasahkan wajahnya dengan tuala, dia akan menemui seluruh pasukan patogen di atasnya..

Sekiranya ahli keluarga lain memanfaatkan item ini dalam masa terdekat, maka jangkitannya dengan jangkitan virus akan menjadi lebih mungkin.

Itulah sebabnya sangat penting untuk memerhatikan langkah-langkah kebersihan diri, dan orang sakit memperuntukkan objek individu untuk menjaga kebersihan mereka sendiri.

Seseorang yang telah merasakan tanda-tanda SARS harus tinggal di rumah, memerhatikan rehat di tempat tidur dan nasihat perubatan. Dia dapat kembali ke kehidupan aktif masyarakat tidak lebih awal daripada semua gejala negatif penyakit pernafasan yang hilang.

Pencegahan jangkitan ARVI

Pencegahan dan rawatan jangkitan virus pernafasan akut adalah bidang kehidupan yang sangat penting, jika setiap orang menjaga pematuhan peraturan mudah, maka penyebaran jangkitan yang meluas dapat dihindari.

Terdapat langkah pencegahan khusus, termasuk:

 • vaksinasi selesema
 • mengambil agen antivirus dan imunomodulasi;
 • penggunaan ubat yang digunakan pada selaput lendir untuk melindungi mereka daripada serangan virus;
 • penggunaan kompleks vitamin dan unsur-unsur individu, misalnya, asid askorbik.

Kaedah pendedahan pencegahan yang tidak spesifik:

 • keengganan untuk menghadiri acara massa apabila terdapat peningkatan kejadian SARS;
 • memakai topeng pelindung semasa berada di keramaian yang ramai;
 • pencucian tangan wajib setelah pulang ke rumah, serta pengairan mukosa hidung dan tekak dengan air masin, bertujuan menghilangkan mikroba yang telah menembus di sana;
 • larangan menyentuh wajah anda sendiri dengan tangan anda di luar rumah, sehingga mereka dirawat dengan antiseptik;
 • memakai pakaian mengikut cuaca di luar, mengelakkan hipotermia;
 • penyiaran rumah secara berkala, melakukan pembersihan basah;
 • menjaga kelembapan udara di apartmen pada kadar 70% untuk mengelakkan pengeringan mukosa yang berlebihan (ini menjadikannya sangat terdedah kepada kesan virus);
 • menjadikan diet biasa (dimasukkan ke dalam menu buah-buahan segar, sayur-sayuran, produk tenusu);
 • sangat penting untuk sering makan bawang putih, bawang, kaya dengan kesan meruap dan merosakkan mikrob;
 • organisasi rejimen minum aktif, termasuk minuman buah cranberry dan lingonberry, teh, kompot;
 • bermain sukan;
 • penolakan alkohol dan merokok;
 • kerap berjalan di udara segar;
 • mengelakkan tekanan.

Mengelakkan jangkitan ARVI, memerhatikan langkah pencegahan yang diperlukan, jauh lebih mudah daripada melawan akibat penyakit dan menilai sama ada lif atau jiran bas berjangkit.

Adakah ORZ berjangkit: berapa lama seseorang itu berjangkit, bagaimana tidak jatuh sakit dalam tempoh akut

Jangkitan dengan selesema berlaku, termasuk ketika orang berkomunikasi. Pada hari-hari awal, penyakit seperti itu mungkin tidak mempunyai gejala yang jelas.

Oleh itu, banyak orang prihatin mengenai persoalan sama ada jangkitan pernafasan akut berjangkit tanpa tanda yang jelas..

Di samping itu, orang yang sering dijangkiti lebih suka tidak mendapatkan bantuan perubatan, dan dengan kaedah penyebaran penyakit ini, sangat penting untuk mengetahui berapa hari seseorang boleh dijangkiti ARI.

Apa maksud ARI: penyebab jangkitan dan gejala

ARI bermaksud semua penyakit pernafasan akut pada saluran pernafasan atas:

 • etiologi bakteria;
 • disebabkan oleh virus: influenza, SARS (jangkitan pernafasan akut pada saluran pernafasan atas).

Diagnosis SARS atau influenza dibuat semasa mengesahkan etiologi virus penyakit ini. Walau bagaimanapun, agak sukar untuk menentukan apa yang menyebabkan penyakit ini: virus atau jangkitan lain. Oleh itu, dengan adanya gejala penyakit pernafasan akut, diagnosis yang lebih umum dibuat - ARI.

Penyakit yang berkaitan dengan pernafasan akut, mempunyai simptom yang serupa, dan dicirikan oleh:

 • hidung berair dan bersin;
 • menggelitik;
 • sakit di telinga dan tekak;
 • hidung tersumbat;
 • batuk
 • suhu
 • mabuk umum badan.

ARI mempunyai pelbagai laluan penghantaran, dan anda boleh dijangkiti:

 1. bersentuhan dengan orang yang dijangkiti;
 2. udara (pernafasan).

Sebilangan besar orang dijangkiti jangkitan pernafasan akut ketika mereka mengunjungi kedai, pejabat, dan dalam pengangkutan awam, di mana terdapat kepadatan orang yang tinggi. Sangat mudah untuk menahan sejuk.

Penyebab jangkitan yang sama adalah penyakit domestik: penggunaan perkara yang biasa dilakukan oleh orang yang dijangkiti, maka seseorang yang berdekatan dapat jatuh sakit.

Dalam kes ini, anda mesti segera menghilangkan jangkitan selebihnya.

Anda boleh menghentikan penyebaran jangkitan dengan menyediakan karantina untuk pembawa penyakit ini. Untuk menghentikan jangkitan populasi yang lebih sihat, perlu untuk sementara waktu membatasi komunikasi antara orang yang sihat dan sakit. Oleh itu, menjadi sangat penting untuk mengetahui dengan tepat pukul berapa orang yang dijangkiti berjangkit..

Tempoh inkubasi dan fasa terbuka penyakit: bila anda boleh mendapat ARI

Penyakit pernafasan akut mempunyai ciri perkembangan yang perlu dipertimbangkan ketika merawat:

 • peratusan pengesanan jangkitan yang rendah pada hari pertama penyakit;
 • tempoh inkubasi dicirikan oleh ketiadaan gejala jangkitan yang jelas;
 • tempoh masa inkubasi adalah individu dan bergantung kepada imuniti manusia;
 • peralihan penyakit yang tajam ke fasa terbuka selepas akhir tempoh inkubasi.

Masa inkubasi jangkitan pernafasan akut: adakah berbahaya jika berada di dekat pembawa jangkitan

Pada hari pertama jangkitan pernafasan akut, sangat sukar untuk dikenali, kerana, selalunya, tidak ada tanda-tanda penyakit yang jelas.

Seseorang yang dijangkiti virus atau jangkitan lain mungkin tidak mengetahui bahawa dia telah menjadi pembawa penyakit ini sehingga muncul gejala jangkitan pernafasan akut. ARVI pendam (tempoh inkubasi) boleh bertahan selama seminggu.

Tempohnya bergantung pada imuniti manusia dan kesihatan umum, misalnya, kehadiran bakteria dan virus lain di dalam badan.

Jangkitan mempunyai kadar pembiakan yang luar biasa: sudah pada hari kedua, orang yang dijangkiti menjadi pembawa virus dan berbahaya bagi mereka di sekitarnya. Pada masa ini, mana-mana persekitaran virus yang terdekat dapat dijangkiti. Risiko jangkitan dari pembawa jangkitan berkurang hanya selepas seminggu, tetapi tidak hilang sepenuhnya.

Fasa terbuka penyakit dan bagaimana tidak menangkap ARI

Selepas akhir tempoh inkubasi, fasa terbuka jangkitan pernafasan akut berlaku - tempoh akut penyakit ini, ketika pesakit merasa berat di badan, sakit sendi dan sakit otot.

Adakah mungkin selesema dari orang yang dijangkiti pada fasa terbuka? Kemungkinan ini tidak dikecualikan, kerana virus ini dapat dilepaskan ke lingkungan sekitar 14 hari, dan bakteria - sehingga semua gejala jangkitan pernafasan akut dihilangkan sepenuhnya.

Perlu diketahui: Tempoh inkubasi khusus pada jangkitan pernafasan akut

Penyakit virus adalah jangkitan yang sangat menular, kerana merebak melalui bersin atau batuk di udara..

Virus mudah disebarkan oleh ciuman biasa, pertukaran objek, dan juga jabat tangan.

Di samping itu, sangat sukar untuk tidak jatuh sakit jika orang yang disayangi atau anak kecil dijangkiti, dari mana anda tidak dapat mengasingkan diri. Tetapi dalam kes seperti itu, anda tidak boleh dijangkiti sekiranya anda mengambil langkah berjaga-jaga.

Langkah-langkah pencegahan terhadap jangkitan dengan jangkitan pernafasan akut, termasuk ketika berkomunikasi dengan orang yang sakit:

 • apabila terdapat kemungkinan jangkitan, anda perlu memakai pembalut kain kasa;
 • bilas hidung anda beberapa kali sehari;
 • penggunaan salap atau salap oksolinik dengan interferon alfa-2b yang bersentuhan dengan orang yang dijangkiti, sebelum keluar dari rumah;
 • kebersihan diri: basuh tangan anda lebih kerap. Untuk membasmi kuman tangan, gunakan gel atau salap pelindung khas;
 • pesakit harus menggunakan serbet pakai buang, bukan selendang kain, mencuci tangan dan menutup ketika bersin atau batuk;
 • lawati tempat awam semasa penyakit berjangkit jangkitan pernafasan akut hanya jika perlu dan jangan menghubungi orang yang dijangkiti;
 • bilik-bilik di dalam rumah perlu lebih kerap berventilasi dan melakukan pembersihan basah secara berkala;
 • mengambil langkah-langkah untuk menguatkan sistem imun: vitamin, beri dan decoctions herba, pengerasan.

Rawatan jangkitan pernafasan akut etiologi virus dan bakteria

Sekiranya tanda-tanda jangkitan pertama muncul: hidung berair, batuk, sakit tekak atau sakit, disyorkan:

 • dapatkan bantuan perubatan yang berkelayakan;
 • Jangan memuatkan badan dan perhatikan rehat di tempat tidur;
 • gunakan kuarantin, iaitu pengasingan maksimum dari orang yang sihat;
 • untuk melegakan keracunan umum badan, anda perlu minum lebih banyak cecair;
 • ambil ubat antibakteria atau antivirus yang ditetapkan oleh doktor anda, dan sekiranya berlaku komplikasi - antibiotik.
 • jika suhu badan tinggi, maka perlu mengambil ubat antipiretik yang disyorkan oleh doktor;
 • sekiranya terdapat gejala yang menyakitkan dari penggunaan ubat - penggunaan antihistamin ditunjukkan. Mereka akan melegakan pembengkakan saluran pernafasan dan nasofaring, melegakan reaksi alahan badan terhadap ubat-ubatan.

Penggunaan ubat tidak termasuk rawatan di rumah. Sangat berkesan: mencuci hidung dan berkumur dengan penyelesaian khas atau penyusuan herba, serta penyedutan.

Sikap sembrono terhadap ARI berbahaya bukan hanya untuk kesihatan seseorang, tetapi juga bagi orang di sekitar. Akses awal ke rawatan perubatan mengurangkan risiko jangkitan pada banyak orang dan meningkatkan kemungkinan menghindari pelbagai komplikasi..

Penerbitan Mengenai Asma