Pseudomonas aeruginosa (Pseudomonas aeruginosa) menyebabkan pelbagai proses radang purulen hingga bentuk umum. Bahagian utama Pseudomonas aeruginosa berasal dari nosokomial. Ia dikeluarkan di setiap pesakit ketiga di hospital. Ciri khas bakteria dan ciri interaksinya dengan tubuh manusia menimbulkan kesukaran objektif dalam memerangi jangkitan. Keadaannya bertambah rumit oleh ancaman rintangan antibiotik yang semakin meningkat.

Pseudomonas aeruginosa mempunyai kemampuan menyesuaikan diri yang hebat. Mereka dapat membiak dalam keadaan ketiadaan bahan organik sepenuhnya, berkembang walaupun dalam air suling, tidak kehilangan daya maju dalam sejumlah larutan pembasmi kuman. Bakteria sering menjangkiti permukaan luka selepas luka bakar, luka, luka, dan lain-lain. Mereka tidak pernah menjangkiti tisu yang sihat. Jangkitan boleh berlaku di saluran kencing dengan suntikan kateter. Kerosakan mata berlaku dengan kecederaan dan campur tangan pembedahan. Selalunya jangkitan Pseudomonas aeruginosa direkodkan dengan keradangan pada telinga tengah. Ia mempengaruhi paru-paru dan injap jantung, meninges dan sendi, saluran gastrousus dan kuku. Apabila bakteria memasuki aliran darah, sepsis bakteria berkembang.

Rajah. 1. Pseudomonas aeruginosa. Foto dari mikroskop elektron. Pewarnaan komputer.

Bagaimana Pseudomonas aeruginosa dihantar. Epidemiologi penyakit

Kira-kira 140 subspesies bakteria tergolong dalam genus Pseudomonas. Mikroorganisma menyebabkan perkembangan jangkitan pseudomonas yang mengancam nyawa dan sukar ditangani. Bakteria menggunakan hampir semua sebatian organik semula jadi untuk fungsi pentingnya..

Penyakit ini diperbaiki sepanjang tahun. Lebih kerap kanak-kanak kecil dan orang tua jatuh sakit, tahap jangkitan yang tinggi merebak di hospital institusi perubatan, termasuk wad neonatal.

Kelaziman

Pseudomonas aeruginosa meluas di alam semula jadi. Mereka tinggal di tanah, tumbuh-tumbuhan dan air, di organisma haiwan, serangga, manusia dan burung.

Medium cecair

Bakteria lebih suka tempat dengan kelembapan tinggi - penghawa dingin, sink, alat pernafasan, pelembap, pengumpul kelembapan. Mereka dijumpai dalam 90% sampel kumbahan, menjajah permukaan jubin kolam, tersumbat ke jahitan, membentuk biofilm pelindung, yang tidak terjejas oleh larutan disinfektan. Di dalam air pada suhu 37 ° C, bakteria tetap dapat bertahan selama setahun, bertahan dalam larutan antiseptik yang digunakan di institusi perubatan, dalam cecair yang dirancang untuk menyimpan lensa kontak.

Institusi perubatan

Pseudomonas aeruginosa diedarkan secara meluas di kemudahan perubatan pesakit dalam. Mereka adalah agen penyebab utama jangkitan nosokomial. Sehingga 30% pesakit dalam dijangkiti. Jangkitan disebarkan dengan makanan dan air, melalui wastafel, bilik mandi, pegangan keran, tangan pegawai perubatan, tuala biasa, tempat tidur, penyelesaian dan salap ubat, serta melalui peralatan dan alat perubatan.

Orang

Pseudomonas aeruginosa adalah mikroorganisma patogen bersyarat. Ia adalah sebahagian daripada mikroflora normal seseorang. Ia boleh didapati pada kulit telinga (2%), rongga axillary dan di pangkal paha, pada selaput lendir hidung (3%), faring (7%) dan saluran gastrointestinal (hingga 24%). Sistem kekebalan tubuh yang kuat menghalang perkembangan jangkitan.

Rajah. 2. Jangkitan pseudomonas. Kerosakan pada kuku (foto di sebelah kiri), telinga luar dan tengah.

Sumber, mekanisme dan faktor penularan jangkitan

Takungan dan sumber Pseudomonas aeruginosa adalah manusia (pesakit atau pembawa) dan haiwan. Ada kemungkinan sumber Pseudomonas aeruginosa adalah persekitaran.

Mekanisme penularan jangkitan adalah kontak, udara dan makanan. Yang paling berbahaya adalah orang dengan kulit yang rosak (luka purulen terbuka dari pelbagai asal) dan pesakit dengan radang paru-paru.

Faktor penularan Pseudomonas aeruginosa di rumah merangkumi barang-barang rumah tangga yang dijangkiti, krim, penyelesaian, tuala untuk wajah dan alat kelamin, sikat pencukur, dll..

Faktor penularan Pseudomonas aeruginosa di institusi perubatan termasuk instrumen, peralatan perubatan, alat, penyelesaian disinfektan, salap terapi, titisan mata, barang rawatan pesakit, tangan kakitangan perubatan dan jururawat.

Rajah. 3. Kerosakan kornea mata dengan Pseudomonas aeruginosa. Ulser kornea.

Kumpulan berisiko

Kumpulan risiko jangkitan pseudomonas termasuk orang dengan imuniti yang lemah - pesakit dengan penyakit berjangkit kronik, fibrosis kistik, bayi baru lahir, kanak-kanak kecil dan orang tua,

Risiko tinggi terkena jangkitan Pseudomonas pada pesakit dengan luka purulen terbuka (luka bakar, luka, luka).

Kumpulan risiko termasuk pesakit dengan kateter tetap yang melakukan pengudaraan mekanikal, dll..

Rajah. 4. Pseudomonas panofthalmitis.

Mikrobiologi Pseudomonas aeruginosa

Pseudomonas aeruginosa tergolong dalam keluarga Pseudomonadaceae, genus Pseudomonas, yang merangkumi banyak spesies (lebih dari 20) patogen, tiga daripadanya patogen kepada manusia:

 • Spesies Pseudomonas aeruginosa menyebabkan pelbagai proses keradangan-purulen.
 • Spesies Pseudomonas mallei - kelenjar.
 • Spesies Pseudomonas pseudomallei menyebabkan melioidosis.

Bakteria jenis ini - tongkat gram-negatif, aerob yang ketat, tidak membentuk spora, tidak menuntut pada media nutrien.

Pseudomonas aeruginosa ditemui pada tahun 1862 oleh A. Lucca. Pengkaji memperhatikan ciri pewarnaan berpakaian dengan warna biru-hijau. Pada tahun 1872, P. Jessard memaparkan budaya patogen yang murni dan mengkaji sifatnya. Pada tahun 1897, wabak pertama jangkitan nosokomial (hospital) didaftarkan, disebabkan oleh Pseudomonas aeruginosa. Pada tahun 1899, S. N. Serkovsky menunjukkan berlakunya penyakit bakteria pada pesakit dan kanak-kanak yang kekurangan zat makanan - orang dengan imuniti yang lemah. Hari ini, Pseudomonas aeruginosa adalah salah satu agen penyebab utama proses radang purulen tempatan dan sistemik, terutamanya di hospital.

Rajah. 5. Pseudomonas aeruginosa (Pseudomonas aeruginosa).

Struktur Pseudomonas aeruginosa

Bakteria berbentuk batang, lurus atau sedikit melengkung, ujungnya bulat, mempunyai 1 atau 2 flagella kutub dan minum (mikrovilli), panjang 1-5 μm dan lebar 0,5-1,0 μm, bergerak dalam persiapan asli, tidak membentuk spora, shell seperti kapsul.

Rajah. 6. Bakteria gram negatif Pseudomonas aeruginosa dalam smear kultur tulen di bawah mikroskop terletak secara individu, berpasangan atau dalam bentuk rantai pendek. Terletak di sitoplasma fagosit boleh cacat.

Sifat biologi patogen

Pembentukan mukus

Bakteria mensintesis zat seperti pati ekstraselular - lendir. Strain yang lebih virulen mensintesiskan peningkatan jumlah. Mukus menutup sel mikroba dengan lapisan nipis. Ini memberikan kelikatan budaya koloni dan kuah. Pada media cair, lendir membentuk filem kelabu-perak. Seiring bertambahnya kultur, medium cair menjadi keruh, kekeruhan secara beransur-ansur turun dari atas ke bawah, kemudian endapan lendir jatuh ke bawah. Lendir bakteria dianggap sebagai faktor patogenik..

Bau

Pseudomonas aeruginosa mensintesis bahan kimia trimethylamine, yang memberikan bakteria kepada bau karamel, melati atau anggur.

Pembentukan pigmen

Pseudomonas aeruginosa mensintesis pigmen biru-hijau, merah, hitam-coklat dan kuning.

 1. Sebilangan besar strain menghasilkan pigmen fenazida larut dalam air, pyocyanin, yang mengotorkan pelepasan luka, pembalut dan medium kultur dalam warna biru-hijau. Sejumlah besar pigmen menghasilkan strain yang lebih virulen. Pigmentasi adalah tanda diagnostik yang penting. Ia direkodkan dalam 70 - 80% isolat klinikal. Pyocyanin larut dalam kloroform.

Rajah. 7. Pewarnaan medium nutrien dengan enzim pyocyanin dalam warna biru-hijau.

 1. Banyak strain menghasilkan pigmen pyoverdin (fluorescein) - pigmen kuning-hijau yang berfluor pada sinar ultraviolet dengan panjang gelombang 254 nm.

Rajah. 8. Pigmen berwarna kuning-hijau dalam warna pioverdin (foto di sebelah kiri), berpendar pada sinar ultraviolet (foto di sebelah kanan).

 1. Dalam persekitaran berasid, bakteria menghasilkan pigmen pyorubin, yang mengotorkan medium dalam warna merah atau coklat.

Rajah. 9. Pyorubin pigmen mewarnakan medium dengan warna merah atau coklat.

 1. Beberapa jenis bakteria menghasilkan pyomelanin (pigmen melanin), yang mengotorkan medium dalam warna hitam, coklat-merah atau coklat-hitam.

Rajah. 10. Pyomelanin pigmen mewarnai medium dalam warna hitam, coklat-merah atau coklat-hitam.

 1. Pigmen L-hydroxyphenazine memberikan warna kuning.

Rajah. 11. P-pigmen L-hidroksifenazin mengotorkan kuning sederhana.

Sifat kimia bakteria

Pseudomonas aeruginosa tahan terhadap sebilangan sebatian kimia dan pengaruh luaran:

 • Ia menggunakan fenol, sebatian nitrofuran (tumbuh di furatsilin), asid karbol.
 • Kapur klorin dan kloramin tidak bertindak di atasnya.
 • UFO pada bakteria menunjukkan kesan maut hanya apabila terdedah selama 3 jam atau lebih.

Pseudomonas aeruginosa mempunyai aktiviti proteolitik yang tinggi.

 • Kerana adanya katalase, bakteria menyumbang kepada penguraian hidrogen peroksida menjadi oksigen dan alkohol molekul,
 • Mereka mensintesis oksidase sitokrom, yang memainkan peranan besar dalam proses sintesis ATP, mengatur aktiviti seluruh rantai pernafasan, dan memainkan peranan penting dalam pengeluaran tenaga oleh sel. Ujian oksidase mendahului pengenalpastian bakteria oportunistik dan patogen.
 • Bakteria membekukan serum darah, menghidrolisis kasein.
 • Pecahkan protein dan beberapa asid amino (valine dan alanine), menentang pemusnahan oleh elastase.
 • Hemoglobin digunakan (membentuk zon hemolisis pada media nutrien).
 • Mereka mempunyai aktiviti sakarolitik rendah (hanya glukosa teroksidasi), yang digunakan untuk mengenal pasti bakteria. Penggunaan glukosa dan L-alanin berlaku dengan pengumpulan produk berasid. Dalam kes ini, jalur ujian tidak berubah warna kerana pH medium yang neutral (ujian diagnostik).

Kerana kenyataan bahawa aktiviti proteolitik Pseudomonas aeruginosa berlaku di atas sakarolitik, medium nutrien untuk bakteria disediakan dengan kepekatan karbohidrat tinggi (hingga 2%) dan kandungan peptone rendah (tidak lebih daripada 0.1%).

 • Arginine dihydrolase dan nitrat reduktase dihasilkan. Jangan menghasilkan dekarboksilase lisin.
 • Mensintesis trimetilamina. Bahan kimia tersebut memberi tanaman Pseudomonas aeruginosa bau melati, karamel atau anggur.
 • Mensintesis asetat, suksinat dan piruvat..
 • Jangan membentuk indole.
 • Lemah menghasilkan hidrogen sulfida.

Keupayaan khas Pseudomonas aeruginosa adalah keperluan nutrien yang terhad. Ia tetap dapat dilaksanakan dengan ketiadaan sumber kuasa yang hampir lengkap..

Ciri fizikal bakteria

Rintangan Pseudomonas aeruginosa

 • Tinggal lama di persekitaran dan keupayaan untuk menahan peningkatan perlindungan pada suhu badan pesakit dijelaskan oleh kemampuan mikroorganisma untuk mengekalkan daya maju pada suhu persekitaran dari 4 hingga 42 0 C. Suhu optimum dianggap dari 20 0 C hingga 42 0 C.
 • Pseudomonas aeruginosa binasa apabila direbus. Pada suhu 60 0 C mati dalam masa 15 minit.
 • Ekovar Pseudomonas aeruginosa, diedarkan secara meluas di wad pembedahan, mendapat daya tahan tinggi terhadap ubat antibakteria dan antiseptik seperti furatsilin dan rivanol.
 • Bakteria tahan terhadap sinaran ultraviolet, 2 minggu kekal dalam habuk, 8 minggu dalam kepingan terbakar.

Sensitiviti Pseudomonas aeruginosa

 • Bakteria sensitif terhadap pendedahan kepada oksalat, 10% asid borik dan formik, permanganat kalium, larutan kloramin 5%, larutan asid karbol (fenol) 2%. Untuk membasmi kuman peralatan di institusi perubatan, larutan hidrogen peroksida 6% dan bahan pencuci digunakan. Larutan hidrogen peroksida 3% digunakan untuk menghentikan mimisan dan merawat luka..
 • Pseudomonas aeruginosa rentan terhadap bakteriofag.

Rajah. 12. Pertumbuhan pengesanan Pseudomonas aeruginosa yang banyak pada suhu +20 darjah C - +40 darjah C. (lihat tiub dengan pembentukan pigmen biru-hijau).

Sifat budaya bakteria

Bakteria Pseudomonas aeruginosa adalah aerob yang ketat (hidup dan berkembang hanya dengan adanya oksigen atmosfera). Tidak memerlukan media nutrien. Mereka kekal berdaya maju tanpa adanya sumber makanan. Pertumbuhan mikroorganisma yang baik pada media neutral diperhatikan. Mereka tidak memerlukan faktor pertumbuhan. Suhu optimum untuk pertumbuhan adalah 37 0 С, tetapi mereka tumbuh pada suhu 42 0 С. Waktu penanaman adalah 24 jam. Dengan pertumbuhan agar darah, zon pencerahan (hemolisis) terbentuk di sekitar jajahan.

Rajah. 13. Pada agar darah 5% di sekitar jajahan Pseudomonas aeruginosa, zon pencerahan dapat dilihat - hemolisis.

Pertumbuhan bakteria dalam media cecair

Semasa tumbuh di media nutrien cair, filem kelabu-perak terbentuk di permukaan. Seiring bertambahnya usia, timbunan terbentuk, yang akhirnya tenggelam dari atas ke bawah.

Rajah. 14. Di tabung uji di sebelah kiri, pigmen biru-hijau, pyocyanin dan filem kelabu-perak, jelas kelihatan. Dalam tabung uji, pendarfluor pigmen dicatat di sebelah kanan, dan juga kekeruhan jelas kelihatan, jatuh dari atas ke bawah.

Pertumbuhan bakteria dalam media pepejal

Bentuk koloni

Pseudomonas aeruginosa, ketika tumbuh di media padat, membentuk koloni kecil berdiameter 2-5 mm dengan berbagai jenis: jenis-S (kolon cembung), jenis-R (koloni rata bentuk tidak teratur, permukaan yang dilipat dan tepi bergelombang menyerupai bunga daisy). Tanah jajahannya halus, lut, dicat dengan warna yang berbeza (biasanya biru-hijau), mempunyai bau karamel, melati atau anggur tertentu.

Rajah. 15. Koloni batang Pseudomonas aeruginosa.

Rajah. 16. Jajahan Pseudomonas aeruginosa licin, lut sinar, berair, lendir.

Fenomena lisis pelangi

Fenomena lisis pelangi adalah ciri banyak strain Pseudomonas aeruginosa. Ini adalah kenyataan bahawa sebuah filem yang berkilauan dengan semua warna pelangi dalam cahaya yang dipantulkan muncul di permukaan koloni bakteria. Fenomena ini disebabkan oleh pendedahan spontan pada bakteriofag dan hanya ciri Pseudomonas aeruginosa..

Rajah. 17. Budaya murni Pseudomonas aeruginosa pada media serong.

Pewarnaan dan bau koloni

Pewarnaan koloni dan penampilan bau tertentu berlaku pada akhir hari pertama pertumbuhan.

Media budaya

Medium selektif adalah agar nutrien yang mengandungi cetylperidinium chloride (agar CPC).

Pada agar daging dan peptone, besar (berdiameter 3-5 mm), berbentuk bulat atau rata, koloni mukosa terbentuk, selalunya dengan fenomena lisis pelangi, disolder kuat ke medium nutrien.

Zon pencerahan (hemolisis) terbentuk pada agar darah di sekitar koloni.

Pada medium Ploskirev (agar-agar Ploskirev), koloni warna kuning intensif tumbuh dalam 24 jam, setelah 48 jam koloni berubah menjadi coklat, mereka likat, sukar dikeluarkan dengan gelung.

Rajah. 18. Foto menunjukkan media selektif untuk penanaman bakteria - agar nutrien yang mengandungi cetylperidinium chloride (CPC agar).

Faktor patogenikiti Pseudomonas aeruginosa

Pseudomonas aeruginosa mengeluarkan endotoksin yang mempunyai kesan patogen pada tubuh pesakit, serta endotoksin yang dilepaskan semasa kematian dan kerosakan mikroorganisma. Virulensi bakteria disediakan oleh protein membran luar dinding sel dan gergaji. Faktor pencerobohan merangkumi protease dan neuramidase.

Exotoxin bakteria

Exotoxins adalah produk sisa mikroorganisma yang mempunyai spektrum aktiviti biologi yang luas. Kepentingan utama dalam Pseudomonas aeruginosa adalah yang berikut:

Exotoxin A

Exotoxin A adalah protein. Berat molekulnya ialah 66 - 72 ribu D.

Pseudomonas aeruginosa adalah yang paling toksik dari semua produk metabolik. Ia dirembeskan oleh 80 - 90% strain Pseudomonas aeruginosa. Toksin A menghalang imunogenesis, mempunyai sifat invasif, dan di bawah pengaruhnya, kelumpuhan sintesis protein intraselular berkembang. Kesannya ditunjukkan oleh kesan toksik umum. Pesakit mengalami nekrosis, edema, asidosis metabolik, yang rumit oleh perkembangan kegagalan pernafasan dan keruntuhan.

Toksin itu termolabile (kehilangan sifatnya pada suhu tinggi), ia toksin pecah di bawah pengaruh enzimnya sendiri, elastase pankreas dan pronase (enzim proteolitik bakteria streptomycetes). Antibodi yang dihasilkan pada eksotoksin A di dalam badan orang yang dijangkiti.

Exotoxin S

Exotoxin S mengeluarkan hingga 90% strain patogen. Di dalam tubuh manusia menyebabkan kerosakan yang mendalam pada tisu paru-paru. Termostat (di bawah pengaruh suhu tinggi tidak hancur). Antibodi terhadap eksotoksin A tidak dinetralkan (sangat spesifik).

Sitotoksin

Sitotoksin (protein berasid) membentuk perubahan struktur dan fungsional dalam neutrofil polimorfonuklear, yang menyebabkan kematian mereka dan perkembangan neutropenia.

Hemolysin

Pseudomonas aeruginosa sebagai hasil aktiviti pentingnya membentuk hemolysin termostabil (phospholipase) dan termolabile (phospholipase C). Kedua-dua bahan (membranotoxin) menyebabkan pelarutan (pembubaran koloid) dan hidrolisis fosfolipid dengan pembentukan fosforilokolin. Di bawah pengaruh hemolysin, sel darah merah hancur, kerosakan nekrotik pada tisu paru-paru dan hati..

Enzim protein

Sebagai hasil aktivitinya, Pseudomonas aeruginosa mengeluarkan sebilangan enzim proteolitik - sebatian aktif yang memecah protein. 75% daripada semua aktiviti proteolitik disebabkan oleh enzim protease II (elastase). Enzim memecah kasein, elastin, fibrin, hemoglobin, imunoglobulin, pelengkap dan protein lain. Protease III (alkali protease) menghidrolisis banyak protein (termasuk 7-IFN). Enzim kolagenase memecah kolagen tisu penghubung. Ia dianggap sebagai faktor utama virulensi pada luka Pseudomonas pada cangkang luar mata (kornea). Enzim protein mencairkan tisu yang terjejas, bertanggungjawab terhadap reaksi umum dan tempatan dalam penyakit ini, menyumbang kepada penembusan bakteria yang mendalam, pemakanan mereka, mempunyai aktiviti antilysokim (dari 5 g ke atas) yang ketara.

Endotoksin bakteria

Endotoksin dilepaskan semasa pemecahan sel bakteria. Antara endotoksin Pseudomonas aeruginosa, terdapat:

Faktor enterotoksik

Endotoksin ini bersifat protein, termolabile, dan sensitif terhadap trypsin. Orang dewasa yang sihat tidak sensitif terhadap endotoksin. Pada bayi baru lahir, ia menyebabkan enteritis dengan pembentukan deposit purulen dan juga bisul. Kes perkembangan peritonitis dicatatkan..

Faktor kebolehtelapan

Endotoksin ini bersifat termolabile, sensitif terhadap tindakan trypsin. Bertanggungjawab untuk melekat bakteria pada sel-sel tisu badan pesakit dengan kerosakan selanjutnya. Faktor kebolehtelapan dihasilkan oleh Pseudomonas aeruginosa dengan tahap virulensi yang tinggi..

Neuramidase

Neuramidase mengganggu proses metabolik dalam tubuh pesakit yang mengandungi asid neuraminik. Ini berlaku terutamanya pada elemen tisu penghubung. Enzim meningkatkan kesan toksin lain yang dihasilkan oleh bakteria 2-3 kali.

Leukocidin

Enzim ini dilepaskan semasa pembubaran diri bakteria (autolisis) di bawah pengaruh enzimnya sendiri. Melancarkan sel darah putih.

Bahan toksik lain

Lekapan

Lekatan ke sel-sel tisu yang terjejas oleh bakteria dilakukan melalui reseptor, termasuk asid N-asetilneuramin. Menggalakkan penyambungan fimbriae (mabuk atau microvilli). Pseudomonas aeruginosa mempunyai kemampuan untuk melekat pada permukaan kateter dan tiub endotrakeal, bertahan lama pada mereka dan secara berkala menunjukkan kemampuan menularnya. Seiring berjalannya waktu, koloni bakteria digabungkan menjadi satu biofilm berterusan, yang dilapisi dengan polimer sifat polisakarida - glycocalyx. Adhesi meningkat dengan gangguan pengangkutan mukosiliari pada pesakit, yang sering direkodkan dengan sejumlah patologi.

Sel bakteria melindungi fagositosis dan disinfektan dari lendir seperti kapsul dan sitotoksin yang dirembeskan.

Rajah. 19. Mabuk dan flagela - faktor patogenik bakteria.

Kepekaan koperatif

Pseudomonas aeruginosa wujud dalam penginderaan Kuorum, sindrom kepekaan koperasi. Dengan perubahan bilangan bakteria, fungsi asas fisiologi mereka diubah - sintesis eksotoksin dan pembentukan biofilm. Iaitu, Pseudomonas aeruginosa dapat membuat keputusan umum agar dapat menyesuaikan diri dengan faktor persekitaran. Oleh itu, komuniti bakteria mengalami ketahanan terhadap antibiotik dosis tinggi. Biofilm yang merangkumi koloni mikroorganisma menghalang penembusan agen antimikroba ke kawasan yang terjejas, yang sangat merumitkan rawatan penyakit berjangkit.

Walaupun Pseudomonas aeruginosa mempunyai sebilangan besar faktor virulensi, jangkitan jarang dilihat pada individu yang mempunyai sistem imun yang kuat dan penghalang anatomi yang utuh..

Rajah. 20. Biofilm merangkumi bakteria - salah satu faktor patogenik mikroorganisma.

Antigen bakteria

Terdapat antigen somatik (O-Ag) dan flagellar (H-Ag).

 • Peranan antigen O dilakukan oleh dinding sel bakteria. Antigen adalah lipopolisakarida endotoksin. Jenis dan kumpulan khusus. Penaipan serologi dilakukan tepat pada antigen ini. Bakteria pada antigen O dibahagikan kepada serovar. Lebih kurang 20 serogroup terbukti.
 • Antigen flagellum. Ia adalah antigen pelindung. Digunakan untuk menyediakan vaksin..
 • Kupas antigen.

Rajah. 21. Luka dijangkiti Pseudomonas aeruginosa, sebelum dan selepas rawatan.

Kekebalan

Dalam perjalanan penyakit ini, antibodi antibakteria dan antitoksik spesifik terbentuk dalam serum darah pesakit, yang peranannya dalam perlindungan terhadap penyakit berulang tidak banyak dikaji.

Pseudomonas aeruginosa (Pseudomonas aeruginosa)

Pseudomonas aeruginosa (lat. Pseudomonas aeruginosa) adalah sejenis bakteria aerobik gram-negatif yang tidak membentuk spora. Pseudomonas aeruginosa bergerak dan mempunyai bentuk batang lurus atau melengkung dengan panjang 1 hingga 5 mikron dan diameter 0,5 hingga 1,0 mikron.

Pseudomonas aeruginosa tinggal di tanah, air, dan tumbuh-tumbuhan. Ia sangat tahan terhadap banyak disinfektan dan dapat membiak dalam larutannya yang lemah, begitu juga dengan air suling..

Pseudomonas aeruginosa kadang-kadang dijumpai pada kulit kawasan inguinal dan axillary, di saluran pendengaran luaran, saluran pernafasan atas dan usus besar orang yang sihat..

Pseudomonas aeruginosa dalam taksonomi bakteria
Pseudomonas aeruginosa - patogen manusia

Pseudomonas aeruginosa menyebabkan hingga 15-20% daripada semua jangkitan nosokomial. Ia dianggap sebagai salah satu penyebab utama pneumonia nosokomial, menyebabkan sepertiga dari semua lesi sistem genitouriner pada pesakit urologi dan dianggap sebagai penyebab 20-25% jangkitan purulen dan bakteremia gram-negatif primer. Pseudomonas aeruginosa memberi kesan terutamanya kepada orang yang mengalami gangguan imun dengan penyakit bersamaan, orang tua dan kanak-kanak. Pseudomonas aeruginosa di institusi perubatan dipindahkan dengan makanan atau air yang tercemar, juga melalui bilik mandi, sink, pemegang keran, barang-barang, terutama basah, tuala biasa, dan juga melalui tangan pegawai perubatan dan alat dan peralatan perubatan yang kurang bersih, oleh itu rawatan di hospital sangat penting meningkatkan risiko penjajahan pesakit dengan Pseudomonas aeruginosa dan perkembangan jangkitan nosokomial di dalamnya.

Pada orang dewasa dan kanak-kanak yang lebih tua, jangkitan Pseudomonas pada saluran gastrointestinal dicirikan oleh permulaan akut, muntah makanan yang dimakan, sakit di kawasan epigastrik atau di sekitar pusar dan berlaku sebagai keracunan makanan dengan gejala keracunan ringan. Suhu badan normal atau meningkat hingga 37–38 ° C. Najisnya lembek atau cair hingga 4-8 kali sehari, dengan campuran lendir dan hijau. Keadaan pesakit dinormalisasi pada hari ke-2 - ke-3 penyakit ini. Apendisitis, kolesistitis boleh berkembang..

Pada kanak-kanak kecil, enterocolitis dan gastroenterocolitis lebih kerap berkembang. Penyakit ini bermula secara akut atau beransur-ansur dan dimanifestasikan oleh kemerosotan keadaan umum, peningkatan suhu badan hingga 38–39 ° С, regurgitasi atau muntah, dan najis yang kerap longgar hingga 5–6 kali sehari (lebih jarang hingga 10–20). Najisnya fetid, dengan banyak lendir, kehijauan, aliran darah dapat diperhatikan. Dalam kes yang teruk, pendarahan usus berkembang. Pada palpasi perut, gemuruh, kembung dan kelembutan usus kecil ditentukan. Tanda-tanda kolitis distal tidak hadir. Gejala utama adalah keracunan teruk dan dehidrasi progresif secara beransur-ansur. Mungkin kursus yang perlahan dan berpanjangan dengan pemburukan yang kerap. Dalam kes ini, suhu badan biasanya tidak melebihi 38.5 ° С, gejala mabuk, kembung dan gemuruh semasa palpasi, berat badan pesakit menurun. Pemulihan berlaku dalam 2-4 minggu.

Rawatan jangkitan Pseudomonas aeruginosa

Jangkitan yang disebabkan oleh Pseudomonas aeruginosa memberi tindak balas buruk terhadap terapi antibiotik, kerana pengasingan strain multiresistant yang kerap. Antibiotik yang paling berkesan dalam rawatan Pseudomonas aeruginosa adalah antipsevdomonas cephalosporins (ceftazidime, cefepime), carbapenems (meropenem, imipenem); kombinasi antibiotik ini dengan fluoroquinolones (ciprofloxacin) atau aminoglycosides (amikacin) sering digunakan dalam rawatan.

Pencegahan Pseudomonas aeruginosa adalah kompleks, kerana Pseudomonas aeruginosa tahan terhadap banyak antiseptik dan pembasmi kuman. Pseudomonas aeruginosa dapat bertahan lama dalam larutan furatsilin yang digunakan untuk mencuci luka dan untuk menyimpan kateter dan alat pembedahan. Pseudomonas aeruginosa dapat menghasilkan bahan yang dapat meneutralkan pembasmi kuman tertentu. Pada masa yang sama, sensitif terhadap pengeringan, tindakan pembasmi kuman yang mengandung klorin, cepat mati di bawah pengaruh suhu tinggi dan tekanan.

Antibiotik aktif dan tidak aktif terhadap Pseudomonas aeruginosa

Ejen antibakteria (yang dijelaskan dalam manual ini) yang aktif melawan Pseudomonas aeruginosa: levofloxacin, ciprofloxacin, norfloxacin, oflaxacin, rifaximin. Walau bagaimanapun, beberapa jenis Pseudomonas aeruginosa cepat menjadi tahan terhadap levofloxacin dan ubat lain dari kelas yang sama. Pseudomonas aeruginosa tahan terhadap tetrasiklin, roxithromycin, doxycycline, clotrimazole.

Berkaitan dengan Pseudomonas aeruginosa, ertapenem tidak aktif.

Pseudomonas aeruginosa dalam ICD-10

Pseudomonas aeruginosa disebut dalam "Kelas I. Beberapa Penyakit Berjangkit dan Parasit (A00-B99)" dari Klasifikasi Penyakit Antarabangsa ICD-10, ini termasuk dalam blok "B95-B98 Bakteria, virus dan agen berjangkit lain" dan memiliki kode rubrik "B96.5 Pseudomonas (aeruginosa) sebagai penyebab penyakit dikelaskan di tempat lain. " Kod ini bertujuan untuk digunakan sebagai tambahan apabila disarankan untuk mengenal pasti agen penyakit berjangkit yang dikelaskan di tempat lain.

Pseudomonas aeruginosa - penerangan, laluan penghantaran. Punca, gejala, diagnosis dan rawatan Pseudomonas aeruginosa

Laman web ini memberikan maklumat rujukan untuk tujuan maklumat sahaja. Diagnosis dan rawatan penyakit harus dilakukan di bawah pengawasan pakar. Semua ubat mempunyai kontraindikasi. Perundingan pakar diperlukan!

Pseudomonas aeruginosa - penyebab Pseudomonas aeruginosa

Pseudomonas aeruginosa (Pseudomonas aeruginosa) adalah mikroba bergerak yang memerlukan oksigen untuk berkembang, mempunyai kapsul (melindungi mikroba dari penyerapan oleh leukosit), dan tidak membentuk spora. Bakteria ini sangat tahan terhadap sebilangan besar antimikroba.

Ini adalah mikroorganisma patogen bersyarat untuk manusia, iaitu hidup di dalam badan dan mampu menyebabkan penyakit berjangkit dalam keadaan tertentu. Pseudomonas aeruginosa boleh didapati di mikroflora normal di kawasan kulit tertentu (inguinal dan axillary, kawasan parotid, dll.). Bakteria ini menyebabkan penyakit pada orang yang lemah dengan pencemaran tubuh yang besar dan imuniti yang merosot.

Exsexin Pseudomonas aeruginosa (dirembeskan semasa hidup mikroba) dan endotoksin (terbentuk semasa kematian bacillus). Di samping itu, Pseudomonas aeruginosa menghasilkan sejumlah enzim. Toksin dan enzim menyebabkan perubahan patologi dalam tubuh manusia semasa perkembangan proses berjangkit: pemusnahan sel darah merah dan sel darah putih, nekrosis sel hati, kerosakan vaskular dan lain-lain.

Pseudomonas aeruginosa menyebabkan jangkitan Pseudomonas aeruginosa dengan kerosakan pada pelbagai organ dan sistem. Penyetempatan lesi bergantung, pertama sekali, pada laluan penembusan mikroba ke dalam tubuh manusia. Ejen penyebab Pseudomonas aeruginosa boleh didapati di perairan terbuka (tercemar dengan kumbahan), di tanah, di saluran gastrointestinal haiwan, burung dan manusia.

Laluan penghantaran Pseudomonas aeruginosa

Punca jangkitan adalah manusia dan beberapa haiwan dengan Pseudomonas aeruginosa atau pembawa bakteria (Pseudomonas aeruginosa). Bahaya tertentu adalah pesakit dengan radang paru-paru yang disebabkan oleh Pseudomonas aeruginosa, dan pesakit dengan luka bernanah.

Jangkitan dengan Pseudomonas aeruginosa boleh berlaku melalui rumah tangga kontak, makanan dan titisan udara.

Yang disukai adalah jalan jangkitan rumah tangga. Dalam kes ini, barang keperluan rumah tangga dapat menjadi faktor penularan jangkitan. Yang utama: tuala, kenop pintu, sink dan paip, tandas, berus pencukur. Faktor yang jarang ditemui: instrumen, peralatan, tangan pegawai perubatan, pembasmian kuman tidak cukup atau dirawat dengan larutan disinfektan, yang tidak berkesan terhadap Pseudomonas aeruginosa.

Dengan laluan makanan, jangkitan Pseudomonas aeruginosa dikaitkan dengan penggunaan makanan (daging, susu) atau air, yang mengandungi mikroba.

Sekiranya terdapat titisan udara, jangkitan berlaku dengan menghirup udara yang mengandung patogen (jika standard kebersihan dan kebersihan tidak dipatuhi atau bakteria tidak sensitif terhadap larutan disinfektan).

Pintu masuk untuk Pseudomonas aeruginosa mungkin kulit, saluran gastrointestinal, luka umbilik, sistem kencing, sistem pernafasan, dan konjungtiva mata.

Jangkitan pseudomonas tidak mempunyai musim. Kerentanan tertinggi diperhatikan pada orang dengan gangguan imun, begitu juga pada orang tua dan kanak-kanak.

Pseudomonas aeruginosa dan jangkitan nosokomial

Jangkitan hospital atau nosokomial disebut di seluruh dunia. Selalunya mereka berkembang di unit resusitasi dan rawatan intensif, luka bakar, pembedahan am, pembedahan jantung.

Kemunculan jangkitan hospital tidak hanya dikaitkan dengan organisasi rejim kebersihan-anti-wabak yang buruk di hospital, tetapi juga dengan peningkatan daya tahan patogen terhadap antibiotik dan desinfektan. Jangkitan nosokomial boleh berlaku sebagai kes tunggal atau sebagai wabak.

Sehingga 50% jangkitan nosokomial disebabkan oleh Pseudomonas aeruginosa. Mikroorganisma ini sering diasingkan dari pemegang pintu, sikat mencuci tangan, paip air, sabun, timbangan bayi, meja ganti, mesin anestesia, dan dari tangan kakitangan perubatan. Tetapi bakteria juga dapat diaktifkan dari fokus dalaman pesakit itu sendiri dengan penurunan daya tahan tubuh dan gangguan imun.

Terdapat faktor risiko untuk perkembangan jangkitan pseudomonas nosokomial. Ini termasuk:

 • tinggal di hospital yang berpanjangan;
 • penggunaan kaedah rawatan dan pemerhatian penembusan yang berpanjangan (pengudaraan mekanikal, kateterisasi urat, kateterisasi pundi kencing, penyisipan probe ke dalam perut);
 • rawatan antibiotik jangka panjang dengan spektrum tindakan yang luas;
 • penggunaan hormon yang berpanjangan - glukokortikosteroid;
 • patologi sistem pernafasan (radang paru-paru, bronkitis kronik, penyakit bronchiectatic);
 • penurunan bilangan sel darah putih neutrofil kerana gangguan imun;
 • operasi bedah saraf;
 • Jangkitan HIV;
 • malformasi genitouriner;
 • berumur lebih dari 60 tahun dan usia kanak-kanak.

Gejala jangkitan Pseudomonas pelbagai organ

Jangkitan pseudomonas pada sistem saraf

Kerosakan sistem saraf adalah salah satu manifestasi Pseudomonas aeruginosa yang paling teruk. Ia boleh berlaku primer dan sekunder. Semasa perkembangan awal, Pseudomonas aeruginosa memasuki sistem saraf pusat semasa tusukan tulang belakang, kecederaan kepala, operasi bedah saraf, dan anestesia tulang belakang (sejenis anestesia semasa campur tangan pembedahan). Dengan lesi sekunder, bakteria diperkenalkan dengan darah dari fokus lain (dengan sepsis).

Bentuk kerosakan klinikal pada sistem saraf adalah meningitis (keradangan membran otak - otak atau saraf tunjang) dan meningoencephalitis (kerosakan pada kedua-dua membran dan otak). Gejala klinikal meningitis pseudomonas purulen atau meningoencephalitis tidak berbeza dengan meningitis purulen dengan patogen lain. Tetapi penyakit ini sangat sukar, dan kebanyakan kes boleh membawa maut.

Pseudomonas aeruginosa di telinga

Pseudomonas aeruginosa dalam faring

Pseudomonas aeruginosa di hidung

Jangkitan pseudomonas pada saluran gastrousus

Perubahan keradangan dapat dinyatakan dalam berbagai tahap - dari keradangan catarrhal ringan hingga ulserasi nekrotik dengan perforasi dinding usus dan berlakunya pendarahan atau peritonitis. Tempoh pendam (dari jangkitan hingga permulaan penyakit) adalah beberapa jam atau 2-5 hari.

Pada kanak-kanak kecil, luka pada usus kecil dan besar berkembang. Kadang-kadang perut juga terlibat dalam proses - gastroenterocolitis berlaku. Permulaannya akut, keadaan umum bertambah buruk, suhu meningkat hingga 38-39 o C. Muntah dan najis fetid cair dengan hijau dan lendir muncul (5-6 r. Sehari, lebih jarang hingga 20 r. Sehari). Campuran darah dalam tinja mungkin muncul dalam bentuk urat atau pendarahan usus (dalam kes yang teruk). Dehidrasi badan secara beransur-ansur meningkat. Mungkin kursus yang lembap dengan memburukkan lagi. Pada masa yang sama, suhu rendah, kembung, gemuruh, penurunan berat badan pada anak tetap ada. Penyakit ini berlangsung dari 2 hingga 4 minggu.

Pada orang dewasa dan kanak-kanak yang lebih tua, penyakit ini berkembang sebagai toksikosis bawaan makanan (keracunan makanan). Ia bermula dengan muntah makanan dan berlakunya sakit di perut (di pusar atau di kawasan epigastrik). Suhu mungkin tetap normal atau naik sedikit. Bimbang tentang kelemahan dan selera makan menurun. Kerusi dipacu hingga 4-8 p. setiap hari, konsistensi cecair atau seperti gruel, dengan hijau dan lendir. Penyakit ini berlangsung 2-4 hari. Komplikasi penyakit ini boleh berupa kolesistitis dan apendisitis, dysbiosis dan pengangkutan Pseudomonas aeruginosa.

Dalam gangguan imun, termasuk pada pesakit barah setelah kemoterapi, Pseudomonas aeruginosa dapat menembus dari usus ke aliran darah dan membawa darah ke organ lain. Pada pesakit dengan leukemia, Pseudomonas aeruginosa boleh menyebabkan tiflitis (kerosakan pada cecum), yang rumit oleh perforasi usus, perkembangan peritonitis dan menyebabkan kematian pesakit.

Jangkitan pseudomonas pada kulit dan tisu lembut

Kulit yang rosak, permukaan luka dan luka bakar yang luas, luka tekanan dan bisul dapat dengan mudah menjadi pintu masuk untuk penembusan Pseudomonas aeruginosa dan perkembangan proses menular. Kumpulan risiko termasuk bayi dan pesakit dengan imuniti yang berkurang. Menyumbang kepada berlakunya jangkitan di persekitaran lembap (contohnya, di bawah pakaian basah atau di bawah lampin basah pada kanak-kanak). Dengan Pseudomonas aeruginosa, ciri khas permukaan dan luka luka berwarna biru-hijau muncul.

Pada pesakit dengan luka bakar yang teruk, Pseudomonas aeruginosa dapat menembusi aliran darah dan menyebabkan sepsis. Keropeng yang terbentuk di permukaan luka memperoleh warna ungu, hitam atau coklat gelap. Di bawah kudis, pemusnahan tisu berlaku, pendarahan, pembengkakan tisu terbentuk. Proses keradangan meluas ke kawasan yang sihat, seperti yang dibuktikan oleh kemerahannya. Kerak ditolak, tetapi calar baru berwarna coklat atau hitam terbentuk. Prosesnya boleh berakhir dengan perkembangan gangren atau pembentukan abses (abses). Keadaan umum pesakit menderita. Organ lain terlibat dalam proses, radang paru-paru, kegagalan buah pinggang berkembang..

Jangkitan Pseudomonas aeruginosa boleh berlaku di jakuzi, tab mandi, kolam renang. Akibat jangkitan seperti itu, folikulitis (radang folikel rambut) dapat berkembang. Overcooling, penyakit kronik (diabetes mellitus, anemia), kekurangan zat makanan boleh menjadi faktor yang memprovokasi.

Dengan folikulitis dangkal, ruam pustular berlaku, di tengah-tengah rambut berlalu. Ruam disertai dengan gatal yang teruk. Di sekitar abses terdapat pelek berwarna merah jambu-merah. Tidak ada kesakitan. Selepas 2-3 hari, kerak coklat terbentuk, setelah penolakan pigmentasi kekal.

Dengan folikulitis yang mendalam, nodul merah yang menyakitkan hingga diameter 1 cm muncul di kulit, dengan abses di bahagian atas ditusuk oleh rambut. Selepas beberapa hari, abses terbuka, kerak kuning terbentuk. Beberapa folikulitis dapat berkembang secara serentak atau berurutan. Lebih kerap, folikulitis berganda berkembang pada lelaki. Setiap daripadanya berlangsung dari 4 hingga 7 hari..

Pseudomonas aeruginosa pada organ kencing

Pseudomonas aeruginosa adalah penyebab paling kerap berlaku proses berjangkit dan radang pada saluran kencing. Faktor risiko untuk perkembangan jangkitan adalah kecacatan kongenital dalam perkembangan organ genitouriner, urolithiasis, campur tangan pembedahan, pemeriksaan instrumental, dan penggunaan kateter kencing yang kerap. Jangkitan pseudomonas sering menyebabkan keradangan pada buah pinggang yang dipindahkan. Orang dengan imuniti yang berkurang, pesakit tua dan kanak-kanak lebih kerap terjejas..

Selalunya, jangkitan menembusi saluran kencing dengan cara menaik, dari mana patogen dapat memasuki aliran darah dan menyebar ke organ lain. Tetapi mungkin dan melekat ke saluran kencing dengan darah dari organ lain. Jangkitan pseudomonas ditunjukkan oleh perkembangan keradangan saluran kencing (uretritis), pundi kencing (sistitis), ginjal (pielonefritis).

Tanda-tanda klinikal radang Pseudomonas pada organ ini tidak dapat dibezakan dengan keradangan yang disebabkan oleh mikroorganisma lain. Tetapi kadang-kadang bisul pada membran mukus pundi kencing, ureter, atau pelvis ginjal, ciri hanya untuk jangkitan Pseudomonas, diperhatikan. Dengan jangkitan Pseudomonas, jalan berlarutan dan kronik dengan eksaserbasi, penentangan terhadap ubat antibakteria, adalah ciri. Sebagai peraturan, jangkitan saluran kencing Pseudomonas berlangsung selama berbulan-bulan, bahkan bertahun-tahun.

Pseudomonas aeruginosa di paru-paru

Selalunya, jangkitan Pseudomonas pada sistem pernafasan berkembang pada pesakit dengan penyakit kronik sistem bronkopulmonari: bronchiectasis, bronkitis, fibrosis sista. Kumpulan risiko juga merangkumi pesakit di unit rawatan intensif setelah anestesia endotrakeal dan pesakit dengan pernafasan buatan. Gangguan imunologi dan jangka panjang rawatan antibiotik menyumbang kepada perkembangan jangkitan..

Keradangan paru-paru dengan Pseudomonas aeruginosa boleh berlaku pada pesakit pada usia berapa pun, tetapi selalunya kanak-kanak dua tahun pertama kehidupan terdedah kepadanya. Manifestasi klinikal radang paru-paru serupa dengan jangkitan pada paru-paru yang disebabkan oleh patogen lain. Sekiranya Pseudomonas pneumonia, mereka mengalami perjalanan yang berpanjangan, kecenderungan kehancuran pada paru-paru (nekrosis dan pembusukan tisu paru-paru), yang dicirikan oleh tidak adanya kesan terapi antibiotik.

Pseudomonas aeruginosa di mata

Jangkitan sering timbul selepas kecederaan mata atau pembedahan. Pseudomonas aeruginosa boleh menyebabkan konjungtivitis purulen (lebih kerap pada kanak-kanak), keratitis (radang kornea) dan bahkan panophthalmitis (kerosakan pada seluruh bola mata). Pesakit mengalami aduan sakit mata, sensasi benda asing, pelepasan bernanah dari mata, gangguan penglihatan.

Pada kecederaan trauma sedikit pun, bakteria dapat menembusi kornea dan menyebabkan keradangan. Keratitis juga boleh berkembang kerana pencemaran lensa optik atau penyelesaian untuk memproses lensa. Selalunya penyebab keratitis adalah luka bakar atau pendedahan radiasi. Pada mulanya, ulser kecil muncul di bahagian tengah kornea, kemudian cepat mengembang dan dapat menangkap bukan hanya kornea, tetapi juga sklera dalam 2 hari dari penyakit ini. Keadaan umum pesakit, sebagai peraturan, tidak dilanggar.

Dengan kecederaan mata yang menembusi atau selepas pembedahan, endophthalmitis purulen (kerosakan pada membran dalaman mata) boleh berkembang. Proses ini boleh berlaku dengan komplikasi keratitis (perforasi) atau disebabkan oleh penyebaran bacillus melalui darah. Ia menampakkan diri dalam bentuk kemerahan mata, bengkak kelopak mata, sakit di mata, pengumpulan nanah di depan iris, gangguan penglihatan. Prosesnya berjalan dengan sangat pantas. Hanya permulaan rawatan yang segera dapat memberi peluang untuk menyelamatkan penglihatan..

Pseudomonas aeruginosa pada kuku

Pseudomonas aeruginosa yang agresif juga boleh mempengaruhi kuku. Bakteria dapat dilokalisasi antara dasar kuku dan plat kuku semula jadi, atau antara plat kuku semula jadi dan buatan. Kelembapan menyediakan persekitaran yang baik untuk pertumbuhan dan pembiakan bakteria. Di bawah pengaruh Pseudomonas aeruginosa, plat kuku melembutkan dan menjadi gelap, dan jangkitan menembusi tisu yang lebih dalam. Dalam kes ini, pengelupasan plat kuku mungkin diperhatikan..

Apa-apa jenis bahan buatan untuk pemodelan dan pemanjangan kuku tidak dapat melindungi terhadap Pseudomonas aeruginosa. Kelembapan yang tinggi di premis pendandan rambut dan salun kecantikan mewujudkan keadaan untuk pembenihan premis ini secara besar-besaran dengan Pseudomonas aeruginosa.

Ramai pesakit menganggap perubahan kuku sebagai jangkitan kulat dan mula mengubati diri sendiri. Taktik semacam itu membawa kepada proses yang berlanjutan dan boleh membahayakan tubuh secara keseluruhan. Ciri khas lesi kuku Pseudomonas adalah pewarnaan biru-hijau mereka kerana pyocyanin pigmen, yang menghasilkan Pseudomonas aeruginosa.

Bergantung pada keasidan medium, warna pigmen bukan hanya biru-hijau, tetapi juga coklat-coklat, kuning kotor, oren dan bahkan merah terang. Baru-baru ini, jenis bakteria baru yang dapat menghasilkan pigmen hitam telah dikenal pasti..

2-5 hari selepas jangkitan pada piring kuku, bintik-bintik ini muncul dengan warna yang tidak biasa, yang kemudian meningkat ukurannya selama 1-2 minggu. Tidak ada gejala jangkitan lain dalam tempoh ini. Pada peringkat ini, rawatan memberikan kesan yang baik. Sekiranya rawatan tidak dijalankan, maka penyakit itu akan berlanjutan, seperti yang dibuktikan dengan munculnya rasa sakit dan pembakaran di kawasan yang terjejas (dan kadang-kadang timbul kembung).

Sekiranya gejala seperti itu muncul, anda harus segera mendapatkan bantuan perubatan untuk mencegah penyebaran jangkitan ke tisu lembut jari. Kuku yang terkena boleh menjadi sumber jangkitan pseudomonas menaik..

Jangkitan pseudomonas pada kanak-kanak

Pada kanak-kanak, kejadian jangkitan Pseudomonas adalah 10 kali lebih tinggi daripada kejadian pada orang dewasa. Terutama terdedah kepada jangkitan ini adalah bayi prematur dan bayi baru lahir pada bulan-bulan pertama kehidupan. Pada tahun pertama kehidupan, anak-anak paling mudah terkena Pseudomonas aeruginosa, mudah dijangkiti strain bakteria di hospital, dan dengan alasan ini berisiko.

Kanak-kanak boleh menjadi pembawa bakteria dalam jangka masa yang lama dan menjadi sumber wabak jangkitan usus di tadika.

Kanak-kanak yang lebih tua jarang mengalami jangkitan Pseudomonas. Faktor predisposisi bagi mereka adalah luka bakar, jangkitan purulen kronik, rawatan dengan ubat-ubatan yang mengurangkan imuniti. Perkembangan jangkitan berlaku dengan penurunan daya tahan keseluruhan badan.

Pada kanak-kanak, jangkitan Pseudomonas berlaku dengan kerosakan pada saluran pencernaan, organ pernafasan, sistem saraf pusat, saluran kencing, mata, kulit dan organ lain. Jangkitan bermusim tidak ada. Lokasi jangkitan bergantung pada pintu masuk untuk patogen. Pintu masuk untuk kanak-kanak boleh menjadi luka dan kulit pusar, konjungtiva mata, saluran kencing dan pernafasan. Kanak-kanak yang paling kerap dijangkiti adalah tali pusat, kulit dan saluran gastrousus.

Kekalahan saluran pencernaan biasanya sukar. Keterukan ini disebabkan oleh manifestasi toksik yang sukar dirawat, dan penyahhidratan yang meningkat dengan cepat hingga tahap II-III. Paresis usus membawa kepada penyumbatan dinamik. Di dalam usus, perubahan nekrotik ulseratif dapat terjadi, rumit oleh pendarahan dan perforasi dinding usus. Untuk manifestasi klinikal kerosakan saluran pencernaan, lihat jangkitan Pseudomonas pada saluran gastrointestinal.

Jangkitan pseudomonas sistem pencernaan boleh berlaku primer atau sekunder (bakteria diperkenalkan dari fokus lain: dari paru-paru atau dengan darah semasa sepsis). Pada lesi primer, jangkitan dari saluran pencernaan dapat memasuki aliran darah dan menyebabkan perkembangan sepsis. Ini amat berbahaya bagi bayi yang terlalu pramatang dan kekurangan zat makanan 2-3 darjah.

Manifestasi klinikal Pseudomonas sepsis tidak mempunyai ciri khas dari gejala sepsis yang disebabkan oleh patogen lain. Bakteria menyebar dengan darah, dan beberapa fokus sekunder muncul di jantung, paru-paru, meninges, dan buah pinggang. Penyakit ini dicirikan oleh jalan yang sangat teruk dan, sebagai peraturan, hasil yang tidak baik..

Lesi Pseudomonas aeruginosa saluran pernafasan boleh berkembang pada kanak-kanak pada usia berapa pun, tetapi lebih kerap dicatat pada kanak-kanak dua tahun pertama kehidupan. Kursus pneumonia dicirikan oleh perkembangan pemusnahan tisu paru-paru (pembentukan abses, abses di paru-paru) dan perjalanan penyakit yang berlarutan.

Omphalitis (proses keradangan pada kulit dan tisu subkutan di kawasan umbilik) juga boleh disebabkan oleh Pseudomonas aeruginosa. Jangkitan boleh berlaku di tandas pertama atau kemudian melalui sisa tali pusat dan luka umbilik.

Omphalitis muncul pada 2-3 minggu kehidupan kanak-kanak. Terdapat kemerahan, pembengkakan dan pengetatan kulit di sekitar pusar. Bayi itu cemas, menekan kakinya ke perutnya. Suhu meningkat, anak makan dengan teruk, tidak menambah berat badan. Ulserasi umbilik mungkin muncul, penyembuhan ditangguhkan. Dalam kes yang teruk, prosesnya dapat merebak, rumit oleh terjadinya dahak (abses) atau perkembangan sepsis.

Kekalahan jangkitan Pseudomonas pada membran dan bahan otak (meningitis dan meningoencephalitis) pada kanak-kanak tidak mempunyai gambaran klinikal. Ia berlaku lebih kerap kali kedua ketika bakteria diperkenalkan dengan darah. Kerosakan primer mungkin berlaku dalam kes-kes yang jarang berlaku (dengan kecederaan kepala, tusukan tulang belakang). Ia sangat sukar dan membawa maut dalam kebanyakan kes.

Pseudomonas aeruginosa pada kanak-kanak sering menjadi penyebab penyebab jangkitan saluran kencing. Bakteria dapat meresap ke saluran kencing baik melalui jalan menaik, dan melalui darah dari fokus lain. Jangkitan pseudomonas ditunjukkan oleh munculnya pewarnaan air kencing berwarna hijau. Disifatkan oleh kursus panjang.

Diagnosis Pseudomonas aeruginosa

Tanpa pengesahan makmal, diagnosis jangkitan Pseudomonas sukar kerana kekurangan manifestasi klinikal yang spesifik. Jangkitan ini masih dapat dicurigai berdasarkan penyakit yang berlarutan, kurangnya pengaruh terapi antibiotik yang dilakukan, hubungan dengan cedera atau pembedahan, pewarnaan luka-hijau dan luka dan pembalut.

Anda boleh mengesahkan diagnosis menggunakan pemeriksaan bakteriologi (kultur) untuk menentukan patogen dan kepekaannya terhadap antibiotik dan ubat antibakteria. Dianjurkan untuk melakukan inokulasi bakteria sebelum rawatan dengan antibiotik. Bahan untuk analisis Pseudomonas aeruginosa (pemeriksaan bakteriologi) bergantung pada bentuk penyakit: pelepasan dari luka, lendir dari nasofaring, air kencing, tinja, cairan serebrospinal, muntah, dahak, smear dari vagina dan serviks, darah.

Untuk diagnosis, kaedah serologi juga digunakan - pengesanan antigen dan antibodi terhadap Pseudomonas aeruginosa dalam darah. Pengesahan diagnosis Pseudomonas aeruginosa secara retrospektif akan menjadi peningkatan titer antibodi semasa ujian darah berulang.

Rawatan Pseudomonas aeruginosa

Terapi antibiotik

Memandangkan ketahanan Pseudomonas aeruginosa terhadap antibiotik, pilihan ubat berdasarkan penentuan makmal mengenai kepekaan patogen terpilih terhadap antibiotik.

Ubat pilihan adalah ureidopenicillia dan carboxypenicillins (Pyracillin, Ticarcillin, Mezlocillin, Carbenicillin) dan cephalosporins (Ceftazidine, Cefapirazon, Ceftisoxime, Cefepime) dan aminoglycosides (Amikacin, Netricin).

Ubat simpanan termasuk monobactams (Aztreonam), carbapenems (Meropenem, Tienam), fluoroquinolones (Rufloxacin, Domefloxacin, Ciprofloxacin). Pilihan antibiotik, dos dan jangka masa rawatan ditentukan oleh doktor, dengan mengambil kira bentuk penyakit, keparahan dan ciri-ciri individu pesakit.

Keutamaan diberikan kepada penggunaan antibiotik bertahap dari beberapa kumpulan. Rawatan bermula dengan pemberian ubat antibakteria secara intravena, kemudian mereka beralih ke pentadbiran intramuskular. Secara selari, anda boleh menggunakan penggunaan antibiotik tempatan dalam bentuk losyen, salap salap sesuai dengan kepekaan patogen.

Dalam proses rawatan, pemeriksaan bakteriologi kedua dilakukan dengan penentuan semula kepekaan patogen terhadap antibiotik. Sekiranya terdapat kesan rawatan, pemeriksaan kawalan dilakukan 10 hari selepas tamat kursus. Sekiranya rawatan antibiotik tidak berlaku dalam 3-5 hari, ubat itu akan diganti.

Bakteriofag

Pseudomonas aeruginosa khusus mengandungi virus yang boleh memusnahkan Pseudomonas aeruginosa. Ia digunakan untuk merawat jangkitan Pseudomonas dari mana-mana penyetempatan sebagai penyelesaian untuk penggunaan luaran dan dalaman..

Semasa menggunakan bacteriophage (pyobacteriophage, pyocionius, bacteriophage usus) untuk tujuan terapeutik, adalah perlu untuk menentukan sebelumnya kepekaan bacillus yang diasingkan dari pesakit kepada bakteriofag. Ubat ini tidak mempunyai kontraindikasi dan kesan sampingan..

Bakteriofag, bergantung pada bentuk klinis Pseudomonas aeruginosa, dapat diberikan secara lisan, disuntik ke dalam enema, disuntik ke dalam pelbagai rongga (vagina, rahim, sinus, pundi kencing, rongga pleura dan pelvis ginjal), serta digunakan dalam bentuk aplikasi, bilas, bilas sapuan.

Dos ubat dan kekerapan pentadbiran ditetapkan oleh doktor secara individu. Kursus rawatan berlangsung selama 5-15 hari. Sekiranya perlu, ulangi rawatan.

Vaksinasi (vaksin automatik)

Untuk membentuk imuniti aktif pada pesakit terhadap Pseudomonas aeruginosa, vaksin multivalen Pseudovac digunakan untuk rawatan. Dengan luka bakar yang meluas dan kecederaan terbuka yang teruk, imunisasi dilakukan pada hari pertama dimasukkan ke hospital (pada usia pesakit 18-60 tahun).

Vaksin auto juga boleh digunakan untuk rawatan untuk merangsang imuniti. Ia disediakan untuk setiap pesakit secara individu, menggunakan regangan Pseudomonas aeruginosa yang diasingkan dari pesakit ini.

Ia juga berkesan dalam rawatan bentuk teruk Pseudomonas aeruginosa dengan memberikan plasma penderma hiperimun anti-Pseudomonas dan imunoglobulin intravena.
Butiran Vaksinasi

Ubat homeopati

Probiotik dan Prebiotik

Untuk rawatan dysbacteriosis yang disebabkan oleh Pseudomonas aeruginosa, dan pemulihan imuniti, penggunaan probiotik yang berpanjangan adalah disyorkan - persediaan yang mengandungi bifidobacteria dan lactobacilli hidup. Bakteria ini mengisi semula saluran gastrointestinal. Bakteria seperti itu terdapat dalam yogurt semula jadi dan produk susu yang ditapai..

Tetapi dengan dysbiosis yang teruk, hanya produk yang tidak dapat mengisi bilangan bakteria bermanfaat yang diperlukan dalam usus. Dalam kes ini, persediaan probiotik ditetapkan. Terdapat 4 generasi ubat-ubatan tersebut:

 • Ubat generasi pertama hanya mengandungi 1 jenis bakteria (Lactobacterin, Colibacterin, Bifidumbacterin);
 • Generasi ke-2 - mengandungi bacilli yang membentuk spora dan kulat seperti ragi yang menekan mikroorganisma patogen (Biosporin, Sporobacterin, Bactisubtil);
 • Generasi ke-3 - mengandungi gabungan beberapa jenis bakteria (Linex, Bifilis, Acipol, Bifiform, Acylact);
 • Generasi ke-4 - mengandungi bakteria hidup flora normal pada sorben (Bifidumbacterin Forte, Florin Forte, Probifor).

Hanya doktor yang boleh memilih ubat probiotik yang diperlukan untuk pesakit dengan betul, dengan fokus pada hasil analisis tinja untuk dysbiosis. Malangnya, 20% makanan tambahan yang mahal tidak terdapat, seperti yang ditunjukkan oleh pengesahan, dalam komposisi jumlah mikroorganisma hidup yang ditunjukkan pada label.

Prebiotik adalah substrat makanan yang tidak terurai di saluran pencernaan dan berfungsi untuk menyuburkan mikroorganisma yang bermanfaat. Mereka terdiri daripada serat. Terkandung dalam bijirin, pisang, produk tenusu, roti dan serpihan jagung, bawang putih dan bawang, kacang polong dan kacang.

Kajian menunjukkan kesan merangsang pertumbuhan lactobacilli dan bifidobacteria, oligosakarida yang membentuk susu ibu. Laktulosa juga digunakan sebagai prebiotik untuk pertumbuhan lactobacilli pada bayi..

Pengukuhan am bermaksud

Kaedah rawatan alternatif

Perubatan tradisional menunjukkan penggunaan phytotherapy dalam rawatan jangkitan Pseudomonas:

 • Ambil 1 sudu besar. beri viburnum, kisar dengan baik, tuangkan 0,5 liter air mendidih, bersikeras dan ambil 0,5 cawan 4 r sebelum makan. dalam sehari.
 • Anda boleh mengesyorkan pengambilan rebusan daun aspen, atau daun lingonberry, daun ekor kuda, daun gunung burung, daun pisang, 2 sudu besar. l sebelum makan atau dibancuh dalam bentuk teh. Untuk menyediakan kaldu, anda perlu mengambil 2 sudu besar. daun cincang (mana-mana di atas, atau campurkan dalam bahagian yang sama) dan tuangkan 200 ml air mendidih, masak selama 20 minit dengan api kecil dan bersikeras 1 jam (boleh dalam termos).
 • Antibiotik semula jadi - 100% minyak pokok teh penting - letakkan 1 tetes minyak dalam kapsul roti atau cairkan 1 tetes minyak pati dalam 1 sdt. minyak zaitun atau bunga matahari dan ambil 1 p. setiap hari dengan 1 cawan air. Minyak pati juga boleh digunakan untuk kegunaan luaran: tambahkan 10 tetes minyak pokok teh ke 100 ml bunga matahari atau minyak zaitun. Dengan menggunakan kapas, sapukan ke kawasan yang terjejas.
 • Dalam bentuk losyen, bilas, anda boleh menggunakan infus larutan minyak calendula, alkohol atau Chlorophyllipt.
 • Propolis adalah agen penguat dan imunomodulasi umum. Ia juga mempunyai sifat antivirus dan anti-radang. Ubat tradisional mengesyorkan penggunaannya dalam bentuk salap, larutan berminyak dan berair.

Untuk menyediakan larutan berair, anda harus mengambil 100 ml air suling atau rebus, panaskan hingga 50 o C, tambahkan 10 g propolis dan bersikeras dalam termos selama 12-14 jam. Penyelesaian siap boleh diambil secara lisan; dibasahi dengan kapas di larutan, anda boleh mengelap kawasan yang terkena.

Untuk menyediakan larutan minyak, anda perlu mengambil 100 g jeli petroleum atau mentega, dan tambahkan 10 ml air rebus atau suling dan 10 g propolis. Campuran itu dipanaskan dalam mandi air selama 15 minit, kemudian ditapis, disimpan di dalam peti sejuk dalam balang kaca gelap yang ditutup dengan penutup. Gunakan salap secara luaran.

Rawatan Pseudomonas aeruginosa pada kanak-kanak

Rawatan Pseudomonas aeruginosa pada kanak-kanak mestilah menyeluruh.

Pemilihan antibiotik, dos dan tempoh rawatan dilakukan oleh doktor setelah mengasingkan patogen, menentukan jenis dan kepekaan bakteria terhadap antibiotik. Kursus rawatan minimum dengan ubat antibakteria berlangsung sekurang-kurangnya 10 hari. Sekiranya dalam 5 hari penggunaan antibiotik tidak ada peningkatan - ubat harus diganti dengan yang lain.

Dalam rawatan kanak-kanak, bakteriofag digunakan dalam dos yang sesuai. Dengan jangkitan sepsis dan usus sekiranya tidak berlaku regurgitasi dan muntah, ia dicampurkan dengan susu ibu dan diberikan secara oral. Ia juga digunakan untuk merawat bayi pramatang. Anda boleh menggunakan bacteriophage dalam bentuk enema 5-10 ml 2-3 r. Sehari. Enema terapeutik yang tinggi dengan bakteriofag dapat digabungkan dengan pengambilan ubat. Dengan lesi kulit dan dengan omphalitis, aplikasi bakteriofag digunakan pada kawasan yang terkena 2 r. Sehari. Tempoh rawatan adalah 5-15 hari. Kursus berulang boleh diterima sekiranya perlu..

Untuk rawatan omphalitis, pencucian luka setiap hari dengan furatsilin (larutan 0,02%) dan hidrogen peroksida (larutan 3%) juga digunakan. Selepas mencuci, luka dilincirkan dengan alkohol 70% atau larutan kalium permanganat 5%..

Dalam kes yang teruk, pengenalan imunoglobulin, terapi vitamin. Yang sangat penting untuk meningkatkan daya tahan tubuh terhadap anak kecil adalah menyusu..

Komarovsky mengingatkan dengan berhati-hati dalam penggunaan ubat-ubatan untuk merangsang sistem kekebalan tubuh pada anak-anak, kerana dia percaya bahawa kesan ubat-ubatan tersebut belum dapat dipelajari dengan cukup. Tempoh yang sangat berbahaya bagi jangkitan dengan sebarang jangkitan (termasuk Pseudomonas aeruginosa) adalah selepas penyakit yang melemahkan badan. Lebih-lebih lagi, jika antibiotik digunakan untuk rawatan, yang secara signifikan mengurangkan imuniti anak.

Oleh itu, untuk mengelakkan jangkitan, anda harus mengelakkan kontak dengan kanak-kanak dengan sebilangan besar orang (di kedai atau pertunjukan sarkas, dll.), Berikan makanan seimbang kepada anak, berjalan di udara segar, tidur dan kebersihan yang mencukupi.

Akibat Pseudomonas aeruginosa

Prognosis untuk Pseudomonas aeruginosa sukar kerana ketahanan Pseudomonas aeruginosa yang ketara terhadap banyak ubat antibakteria dan kecenderungan untuk menjalani kursus kronik yang panjang.

Dalam proses meningitis yang teruk, jangkitan usus, radang paru-paru dan sepsis, kekerapan akibat buruk (maut) adalah sekitar 75%, walaupun dengan rawatan yang betul.

Bentuk perlahan Pseudomonas aeruginosa yang kronik dapat disembuhkan, selain jangkitan paru-paru pada pesakit dengan fibrosis sista. Dalam kes ini, nyawa pesakit tidak selalu terancam, tetapi mereka dapat dirawat dengan susah payah.

Pseudomonas aeruginosa di dalam air untuk lebih sejuk: gejala dan akibat jangkitan - video

Pencegahan Pseudomonas aeruginosa

Pencegahan jangkitan yang disebabkan oleh Pseudomonas aeruginosa sukar kerana ketahanan patogen terhadap banyak pembasmi kuman dan antiseptik. Tongkat ini mampu menghasilkan faktor pembasmi kuman..

Bakteria agak sensitif terhadap larutan kloramin 0,5%, larutan 2% asid karbol, dan larutan hidrogen peroksida 3%; mati semasa mendidih dan autoklaf. Kakitangan dan kemudahan hospital sentiasa diperiksa untuk mengenal pasti pembawa Pseudomonas aeruginosa.

Kaedah pencegahan ini digunakan untuk mencegah jangkitan di rumah sakit. Perkara penting dalam kes ini adalah dimasukkan ke hospital di hospital hanya jika ada bukti untuk mengelakkan kesesakan pesakit.

Untuk mengelakkan bakteria memasuki luka pusar, perlu mematuhi peraturan asepsis semasa memprosesnya. Kaedah membalutnya dengan tanda kurung menyumbang kepada penurunan yang cepat dari sisa tali pusat, dan rawatan sisa tali pusat dengan larutan alkohol Gramitsidin mencegah jangkitan.

Risiko dijangkiti Pseudomonas aeruginosa dalam keadaan yang diperoleh masyarakat adalah rendah. Dalam beberapa kes, untuk mengenal pasti sumber jangkitan, anggota keluarga diperiksa dengan rawatan berikutnya (jika pembawa dikesan).

Langkah pencegahan utama adalah rawatan penyakit kronik tepat pada masanya, menjaga kekebalan pada tahap yang cukup tinggi, memastikan diet seimbang dan langkah pengukuhan umum.

Langkah pencegahan khusus termasuk penggunaan bakteriofag (pemberian oral sekiranya terdapat ancaman jangkitan dan rawatan luka yang dijangkiti dan pasca operasi yang luas), vaksinasi dengan vaksin Pseudowak yang berkaitan. Vaksinasi ditunjukkan untuk pesakit dengan kekurangan imun sebelum dimasukkan ke hospital dan untuk semua pesakit sebelum pembedahan elektif..

Ulasan mengenai rawatan jangkitan Pseudomonas

Penulis ulasan membincangkan mengenai rawatan pelbagai bentuk jangkitan berbahaya dan agresif ini, mengenai keparahan penyakit yang berbeza-beza pada orang dewasa dan kanak-kanak. Selalunya, jika dilihat dari ulasan, kesan rawatan yang panjang dan kompleks tidak ada.

Walaupun jangkitannya tidak parah, ia menyebabkan sejumlah kesulitan bagi pesakit dan ibu bapa anak-anak yang sakit kerana sering terjadi.

Banyak penulis mengadu bahawa mereka tidak dapat mencari klinik di mana mereka boleh menghasilkan vaksin automatik. Sebilangan besar jangkitan berlaku di rumah sakit; dalam beberapa kes, sumber jangkitan tidak diketahui. Tidak ada satu tinjauan mengenai penggunaan profilaksis vaksin sebelum operasi yang dirancang..

Penerbitan Mengenai Asma