Klinik
Kekerapan pengesanan sarcoidosis meningkat tajam dengan pengenalan fluorografi profilaksis, yang menunjukkan perjalanan penyakit tanpa gejala pada sekitar 40% pesakit. Sebanyak 40% lagi mempunyai perkembangan penyakit yang secara beransur-ansur dan hampir tidak dapat dilihat, ditunjukkan oleh gejala yang tidak spesifik. Kelemahan, keletihan, berpeluh, dan batuk kering yang tidak produktif diperhatikan. Ketika penyakit itu berkembang, sesak nafas dengan latihan fizikal yang sederhana dapat terjadi, sesak nafas yang teruk hanya dapat dilihat pada kasus lanjut ("sel paru-paru"). Perasaan tidak selesa di belakang sternum kadang-kadang diperhatikan. Dalam 10-20% kes, permulaan penyakit akut dicatat, dicirikan oleh peningkatan suhu badan (hingga bilangan subfebril pada 25% pesakit), kelemahan teruk, arthralgia, batuk.

Bergantung pada ciri kursus, bentuk penyakit akut (10-20%) dan primer-kronik (80-90%) secara tradisional dibezakan. Untuk bentuk akut, dua sindrom eponim dijelaskan secara klasik: sindrom Lefgren (limfadenopati mediastinal dua hala, eritema nodosum, demam, arthralgia, peningkatan ESR), yang berlaku terutamanya pada wanita di bawah umur 30 tahun. Sindrom Heerford-Waldenstrom termasuk, bersama dengan limfadenopati mediastinal dan demam, gondok, uveitis anterior, dan paresis muka. Dalam 70-80%, bentuk akut dicirikan oleh perkembangan penyakit spontan terbalik.

Erythema nodosum (UE) dalam sarcoidosis dicirikan oleh ciri-ciri tertentu yang membolehkan penyakit ini disyaki semasa pemeriksaan fizikal:

 1. Kemunculan RE sering didahului oleh edema sengit pada bahagian bawah kaki.
 2. Penyetempatan unsur-unsur yang dominan pada permukaan posterior-lateral kaki, di atas sendi lutut, di kawasan lengan bawah, pinggul.
 3. Trend penggabungan.
 4. Ukuran besar (> 2 cm).
 5. Dibiarkan selama 3-4 minggu.
 6. Keparahan arthralgia dan periartikular berubah terutamanya pada sendi pergelangan kaki, lebih jarang lutut, sendi pergelangan tangan.
 7. Selalunya - peningkatan antibodi terhadap yersinia (sekiranya tiada klinik).

Perkembangan spontan sarcoidosis bentuk kronik primer diperhatikan pada 50-60% kes (dalam 1-2 tahun pertama). Sejumlah pengarang membezakan bentuk sekunder-kronik, yang dicirikan oleh generalisasi proses. Dalam rancangan prognostik, borang ini adalah yang paling tidak baik. Kekerapan kerosakan pada organ dan sistem individu ditunjukkan dalam jadual 2.

Jadual 2 Kekerapan kerosakan pada organ dan tisu sarcoidosis

Organ / Fabrik
% kekalahan

Nota

65% - gambar auskultasi N, 20% - pernafasan vesikular lemah. Paru-paru selular terbentuk hanya dalam 5-10% (krepitus didengar)

Hepatomegali - 20-30% berfungsi, sebagai peraturan - N, jarang kolestasis, sirosis. Pengesanan granuloma jenis sarcoid adalah mungkin dalam banyak penyakit.

Splenomegali - 5-10% Biopsi - 50-80%

Meterai kecil dengan kapal yang melebar berhampiran. Granuloma selalunya subepitelial. Stenosis, pemampatan mampatan - sangat jarang berlaku.

Selalunya migrasi arthralgia sendi besar. Hakisan, ubah bentuk - tidak bersifat.

Ia lebih biasa pada wanita. Uveitis - 60-70%; konjungtivitis - 10-15%; iris - 5-7%. Komplikasi: kelegapan kornea, pengembangan katarak, glaukoma, hingga kehilangan penglihatan.

KP digambarkan tanpa disfungsi. Jarang - klinik polymyositis.

Exudation - 1-3% Thoracoscopy - pengesahan diagnosis secara histologi.

Kekerapan penglibatan tidak difahami dengan baik. Anemia, leukopenia, trombositopenia.

4-5% - gangguan konduksi (cp extrasystole - 25%). Dalam 15-20% - penyebab kematian pesakit segera (dalam 40-50% - tiba-tiba). Pada kanak-kanak, hampir tidak pernah berlaku. Scintigraphy dengan Ga63, Tc20.

Sebagai peraturan - dua hala. Parotid (6-8%). Mumps - Mr Heerfordt-Waldenstrom, tetapi kelenjar sublingual, submandibular mungkin terjejas.

Erythema nodosum adalah proses akut, yang diperhatikan dalam 25% kes. 4-10% - sarkidosis granulomatosa kulit (Beck sarcoidosis, Lupoid). Bengkak, peningkatan perubahan kulit adalah tanda aktiviti sarkoidosis. Jarang - sarung Darier-Russi (J. Darrier, G. Russy), simpul, subkutan, simpul tanpa rasa berdiameter 1-3 cm.

Hypercalcemia, hypercalciuria yang membawa kepada perkembangan nefrolithiasis. Normalisasi metabolisme kalsium berlaku pada 2 minggu pertama rawatan dengan kortikosteroid. Jarang - glomerulonefritis sarkoid. Kelenjar adrenal - casuistry

Tangan, Kaki, Tengkorak, Tulang Belakang, Tulang tubular Dune - beberapa fokus kista yang jarang berlaku. Jarang - bengkak, sakit di kawasan yang terjejas.

Serebral, arachnoiditis tulang belakang, perivaskulitis., Paresis otot muka, penyempitan bidang visual. Otak> saraf tunjang> pandangan. saraf

Kes kerosakan pada tonsil, cincin periopharyngeal, dan pita suara dijelaskan. Secara klinikal - nodul padat dengan periferal hiperemik atau plak kuning pucat. Histologi - Granuloma Sel Epithelioid.

Pada asasnya - sebagai penemuan patologi

Tanda-tanda aktiviti penyakit yang paling informatif pada masa ini dianggap sebagai demam, uveitis, perubahan kulit, polyarthralgia, splenomegali, peningkatan batuk dan sesak nafas, perubahan radiologi yang semakin teruk dan keupayaan pengudaraan paru-paru, hasil positif pengimbasan Ga67.

Diagnostik
Tidak ada perubahan hemogram khas untuk sarkoidosis. Rata-rata hemoglobin, sel darah merah, sel darah putih tidak melebihi nilai normal. Perubahan utama indikator makmal ditunjukkan dalam jadual 3.

Indeks

Nota

55% tidak berubah; ↑> 20 mm / jam dalam bentuk akut (+ ↑ leu)

↑ Eosinofil> 5% - 20%

Lebih kerap menggunakan antibiotik jangka panjang

Kerana mutlak ↓ T-limfosit

↑ IgA - 60%; ↑ gM - 25-50%

Terutama dengan eksaserbasi. Pada peringkat I-II

Selalunya ↑ walaupun dalam pengampunan

+↓ bilangan fagositik / indeks fagositik

Mungkin tanpa hiperkalsemia

Lebih biasa pada orang yang tinggal di daerah dengan insolasi

Kandungan IgA meningkat terutamanya pada pesakit pada tahap II, pada fasa akut. Semasa pengampunan, tahap IgA cenderung menurun ke nilai normal. IgM melebihi norma pada tahap I-II sarkoidosis. Dinamika IgG yang ketara - tidak diperhatikan. Antibodi anti-paru lengkap dikesan dalam 22%, antibodi tidak lengkap dalam 57%, antibodi antinuklear pada 29% pesakit. Protein C-reaktif tidak dikesan pada separuh pesakit, pada separuh yang lain - ia dicatat secara sederhana. Tahap ACE meningkat pada 50-70% pesakit yang tidak dirawat, peningkatan positif palsu dalam ACE diperhatikan pada sekitar 10% orang yang sihat. Peningkatan tahap ACE juga dicatat pada penyakit lain (jadual 4).

↑ ACE

↓ ACE

Diabetes
Hepatitis virus
Hipertiroidisme
Silicosis, Asbestosis, Berylliosis
Kusta
Penyakit Gaucher

Batuk kering
Asma bronkial
COPD
Kanser paru-paru

Kiraan darah periferal berikut diambil sebagai penanda makmal aktiviti penyakit:

 1. Mencirikan tahap makrofag-granulomatosa: calcitriol (hiperkalsemia), ACE, lisozim, karboksipeptidase N, metopopeptidase seperti termolysin, neopterin.
 2. Berkaitan dengan limfosit: β2-mikroglobulin, reseptor Il2 larut, γ-interferon, γ-globulin, CEC.
 3. Dikaitkan dengan matriks ekstraselular: serum procollagen-3-peptide, hyaluronan, fibronectin, vitronectin.

Ujian Kveim
Ia dicadangkan untuk diagnosis sarkoidosis pada tahun 1941. Ia masih digunakan di banyak negara. Antigen sarcoid standard disuntik secara intradermal ke dalam lengan bawah (0.15-0.2 ml.), Selepas 3-4 minggu tempat suntikan (termasuk lemak subkutan) disiasat walaupun tidak ada perubahan yang dapat dilihat. Erythema yang berlaku selepas 3-4 hari tidak mempunyai nilai diagnostik, kerana granuloma sarkoid hanya terbentuk setelah 2-3 minggu. GCS harus dibatalkan pada masa ujian. Kandungan maklumat diagnostik ujian adalah rata-rata 60-70%. Hasil positif palsu - 1-3% pesakit. Pada pesakit dengan tuberkulosis - hasil positif diperhatikan dalam 30% kes. Penggunaan ujian Kveim adalah kontraindikasi yang disarankan untuk biopsi (atau hasilnya negatif), meningitis subakut etiologi yang tidak diketahui, paresis saraf kranial.

Anergi tuberkulin
Terdapat hubungan terbalik antara keparahan anergi kulit terhadap tuberkulin dan aktiviti proses patologi. Apabila jangkitan tuberkulosis melekat, sampel menjadi positif. Anergi kulit terhadap antigen lain (candida, streptokinase, trichophytin) juga dikesan. [8]

Kajian lavage bronchoalveolar cecair (JBAL)
Kajian mengenai komposisi sel IDB menunjukkan bahawa ia sama dengan bahan biopsi tisu paru-paru pesakit yang sama. Kemungkinan pemeriksaan semula sel mencerminkan dinamika proses patologi, dan keselamatan kaedah membezakan BAL dari manipulasi biopsi. Pemeriksaan sitologi menunjukkan: peningkatan yang signifikan dalam jumlah sel, kandungan limfosit (norma 6, 7 ± 1, 43%), neutrofil (norma 0.60 ± 0.42%), baik dalam fasa eksaserbasi dan dalam pengampunan (walaupun dan pada tahap yang lebih rendah). Dalam bentuk akut, limfositosis mencapai 35-40%. Ketika proses berlangsung dan fibrosis parenkim paru-paru meningkat, peratusan limfosit menurun, dan neutrofil meningkat. Walau bagaimanapun, pada 30% pesakit, limfositosis mungkin tidak hadir. Pada masa yang sama, limfositosis melebihi 15% diperhatikan pada 60% pesakit HIV, 52% pesakit DZST, 43% tuberkulosis paru, 20% pesakit dengan barah paru-paru, 10% pneumoconioses. [6]. Dengan sarkoidosis aktif, kandungan IgA, IgM, CD4 + meningkat dengan ketara, CD8 + berkurang; CD4 + / CD8 + boleh menjadi 6: 1 (1.8: 1 normal). [9]

Pemeriksaan fungsi pernafasan luaran
Gangguan FVD pada pesakit dengan sarcoidosis paru dicirikan oleh sindrom pembatasan sederhana, penurunan keupayaan penyebaran sederhana dan hipokemia sederhana. [10] Gangguan pengaliran bronkus pada tahap saluran udara periferal ditentukan pada 10-13% pesakit, apalagi, ia biasanya digabungkan dengan sindrom pembatasan, yang menunjukkan proses yang jauh lebih maju.

Pengesahan diagnosis histologi
Ini adalah alat yang sangat penting untuk diagnosis sarcoidosis, terutamanya dengan varian atipikal atau asimtomatik. Bahan kajian diambil terutamanya dari tempat-tempat yang paling mudah diakses oleh kajian (kawasan kulit yang terjejas, kelenjar getah bening periferal yang membesar. Mediastinoskopi (kandungan maklumat diagnostik - 60-80%) ditunjukkan sekiranya kaedah pemeriksaan bronkologi tidak maklumat, serta jika pesakit mengesyaki penyakit limforetikular (sebagai contoh, limfogranulomatosis) Biopsi paru-paru terbuka (nilai diagnostik mencapai 90-95%) kini semakin kurang digunakan dengan pengenalan biopsi ekstrabronkial ke dalam amalan klinikal. [11] Ketiadaan perubahan radiologi pada tisu paru-paru dengan adanya limfadenopati mediastinum bukan merupakan kontraindikasi terhadap biopsi paru-paru transbronkial.

Rawatan
Pendekatan untuk rawatan sarcoidosis sangat pelbagai, ia mencerminkan kesamaran memahami etiologi dan patogenesis penyakit ini. Matlamat utama merawat sarcoidosis adalah untuk menekan keradangan granulomatosa yang tidak terkawal..

Glukokortikosteroid
Asas rawatan penyakit ini adalah GCS, yang telah digunakan untuk tujuan ini selama lebih dari 50 tahun. Walau bagaimanapun, persoalan mengenai kesesuaian pelantikan mereka pada pesakit dengan sarcoidosis masih belum dapat diselesaikan sepenuhnya. Seiring dengan kenyataan bahawa terdapat banyak penyokong terapi kortikosteroid, sebilangan penyelidik tidak menganggap pelantikan kortikosteroid yang ditunjukkan, menyusun pendapat mereka dengan kekurangan data yang boleh dipercayai yang menunjukkan kesan positif pada prognosis. Juga terbukti bahawa kortikosteroid tidak mempengaruhi pembentukan fibrosis. [12] Lebih-lebih lagi, kemungkinan penyembuhan spontan tidak memungkinkan untuk menilai secara pasti peranan kortikosteroid dalam dinamika positif proses patologi. Walaupun begitu, kemampuan ubat-ubatan ini untuk menghalang perkembangan alveolitis, pembentukan granuloma, serta menormalkan nisbah CD4 + / CD8 telah terbukti+.

Pada masa ini, penggunaan kortikosteroid sistemik pada tahap I penyakit ini ditunjukkan hanya untuk manifestasi klinikal penyakit yang teruk, dan juga hiperkalsemia. Petunjuk utama untuk pelantikan kortikosteroid adalah: perkembangan gambar x-ray, serta kehadiran tanda-tanda generalisasi proses (kerosakan pada mata, tulang, kulit, dll.). Pendapat mengenai rejimen dos kortikosteroid berbeza-beza. Biasanya, dos tidak melebihi 0.5 mg / kg sehari atau setiap hari sehingga manifestasi utama dihentikan, diikuti dengan penurunan 5 mg setiap 6-8 minggu. Semasa menggeneralisasikan proses sistemik dengan kerosakan jantung, sistem saraf pusat, peningkatan dos hingga 1 mg / kg / hari diperlukan, dan jika tidak berlaku, penambahan sitostatik diperlukan. Dalam beberapa tahun terakhir, penggunaan kortikosteroid yang dihirup, petunjuk utama untuk tujuannya adalah tahap penyakit I-II - sebagai monoterapi, jika menggabungkannya dengan kortikosteroid sistemik, dos yang terakhir harus dikurangkan separuh. [tiga belas]

Oleh itu, petunjuk utama untuk perlantikan terapi steroid adalah penyakit tahap II. Sekiranya perlu memberi resep GCS pada tahap III penyakit ini, dosnya harus dikurangkan menjadi 10-15 mg / hari.

Ubat antimalarial
Telah ditunjukkan bahawa chloroquine dan hydroxychloroquine paling berkesan untuk manifestasi kulit, kerosakan pada sistem saraf dan hiperkalsemia yang berkaitan dengan sarcoidosis. Penggunaan jangka panjang ubat-ubatan ini boleh menyebabkan kerosakan visual yang tidak dapat dipulihkan, memerlukan pemantauan berterusan oleh pakar oftalmologi. Kesan positif terhadap penghambatan fibrosis paru belum terbukti. Dalam beberapa tahun terakhir, sikap terhadap ubat-ubatan ini menjadi terkendali, mereka digolongkan sebagai ubat keberkesanan yang meragukan..

Cytostatics
Petunjuk utama untuk pelantikan terapi sitostatik pada masa ini adalah kepincangan untuk monoterapi GCS, serta aktiviti penyakit yang tinggi dengan manifestasi ekstrapulmonari. Rejimen rawatan, serta ubat-ubatan itu sendiri, sedang dalam kajian.

Terdapat banyak gambaran klinikal mengenai keberhasilan penggunaan methotrexate dalam refraktori terhadap sarcoidosis GCS dalam dos 5-15 mg / minggu. Kontraindikasi utama untuk pelantikan ubat ini adalah perkembangan fibrosis paru yang ketara. Alternatif yang mungkin adalah leflunomide (Arava), yang mempunyai kesan antiproliferatif. Baughman R.P. dalam kajian perbandingan 17 pesakit yang menerima leflunomide dengan 15 pesakit yang mengambil methotrexate + leflunomide, menunjukkan bahawa dengan toleransi yang sama, leflunomide, sekurang-kurangnya, tidak kalah dengan methotrexate dalam keberkesanannya [14], memerlukan penyelidikan lebih lanjut.

Kajian rintis keberkesanan klinikal sedang berjalan, baik sebagai monoterapi dan bersama dengan GCS untuk mengurangkan dos yang terakhir, seperti azathioprine, chlorambucil, azathioprine, cyclosporine, mycophenolate mofetil.

Ubat aktif biologi
Semasa menggunakan infliximab, hasil yang baik diperoleh pada pesakit dengan sarcoidosis paru tahan kronik dan sarcoidosis paru tahan terhadap terapi GCS dan sitostatik [15], kesannya setanding dengan GCS. Data tunggal mengenai keberkesanan etanerscept bertentangan [9].

Berdasarkan patogenesis penyakit ini, nampaknya menjanjikan untuk mengembangkan dan menggunakan terapi imunokoreksi yang bertujuan untuk membatasi pengeluaran atau menyekat tindakan IL1. Antagonis reseptor IL1 (Anakinra) sudah disetujui untuk digunakan dalam praktik klinikal, sementara inhibitor enzim penukaran IL1 (Pralnacasan) sedang menjalani percubaan fasa I / II.

Kaedah ekstrakorporeal
Matlamat utama rawatan adalah kesan pada mekanisme imunologi keradangan granulomatous [16]. Digunakan pada pesakit dengan toleransi yang rendah terhadap kortikosteroid, sitostatik, kehadiran penyakit bersamaan (diabetes mellitus, ulser gastrik, ulser duodenum, dll.). Kursus plasmapheresis dianjurkan - masing-masing 2-5 prosedur (200-700 ml plasma dikeluarkan dalam satu sesi dan diganti dengan larutan isotonik 0,9%) dengan selang 5-8 hari. Selain plasmapheresis, dalam rawatan pesakit dengan sarcoidosis, limfositytesis dan tepu ekstrasorporeal dari sentrifugasi limfosit GC juga digunakan..

Oleh itu, sekarang perlu dilakukan ujian klinikal terkawal secara rawak mengenai keberkesanan rawatan sarcoidosis dengan kaedah tradisional dan baru, serta penilaian sebenar kemungkinan mengembangkan remisi spontan dan perkembangan reaksi ubat yang tidak diingini.

Sarcoidosis

Sinonim:
 • Penyakit Beck,
 • Sindrom Behnier-Beck-Schaumann,
 • granulomatosis jinak,
 • limfogranulomatosis jinak,
 • sel epitelioid retikuloendotheliosis kronik.

Sarcoidosis adalah granulomatosis multisistem etiologi yang tidak diketahui, yang dicirikan oleh pembentukan granuloma (pengumpulan T-limfosit dan fagosit) di pelbagai organ dan tisu. Selalunya berlaku pada orang dewasa dan dimanifestasikan oleh limfadenopati (kelenjar getah bening yang membesar) pada akar paru-paru, kerosakan pada tisu paru-paru, mata dan kulit. Sarcoidosis adalah "diagnosis pengecualian" iaitu memerlukan pengesahan histologi. Menurut klasifikasi antarabangsa, ia diklasifikasikan sebagai penyakit darah dan organ pembentuk darah..

Penyakit ini didiagnosis terutamanya sebelum usia 40 tahun (dari 20 tahun), lebih kerap pada wanita. Kejadian di Rusia adalah 3-4 kes setiap 100,000 penduduk setiap tahun. Prevalensi berbeza dari 5.8 hingga 47 bagi setiap 100,000 penduduk.
Adalah dipercayai bahawa sarcoidosis disebabkan oleh faktor luaran yang merupakan pencetus (pencetus) tindak balas imun khas pada orang yang cenderung genetik. Peranan jangkitan dalam patogenesis sarcoidosis dilihat sebagai rangsangan antigenik yang berterusan. Pencetus berjangkit termasuk mycobacterium tuberculosis, chlamydia, borrelia, Helicobacter pylori, rickettsia. Peranan virus herpes dan Epstein-Barr juga diperiksa. Kemungkinan sarcoidosis dan keparahan perjalanannya dikaitkan dengan gen histokompatibilitas HLA; gen yang bertanggungjawab untuk penghasilan ACE (enzim penukaran angiotensin), dll..

Pengelasan

Menurut perubahan yang dikesan dalam radiografi, ia dibahagikan kepada tahap V:

 • Tahap 0. Tidak ada perubahan pada x-ray dada.
 • Tahap I. Pembesaran kelenjar getah bening akar paru-paru dan mediastinum sekiranya tiada perubahan pada parenkim paru-paru.
 • Tahap II. Kelenjar getah bening yang membesar dari akar paru-paru dan mediastinum dalam kombinasi dengan perubahan patologi pada parenkim paru-paru.
 • Tahap III. Patologi parenchyma pulmonari tanpa kelenjar getah bening intrathoracic yang diperbesar.
 • Tahap IV. Fibrosis pulmonari yang tidak dapat dipulihkan.

Tahap tidak selalu berjaya mengikut urutan kronologi.

Manifestasi sarkoidosis berkisar dari keadaan yang secara tidak sengaja dikesan oleh perubahan pada roentgenogram hingga proses progresif kronik hingga lesi serebral dan kardiovaskular yang fatal.

Dalam kursus akut (selalunya pada peringkat I - II) sindrom Lefgren (hingga 30%) adalah ciri: demam, limfadenopati hilar dua hala, polyarthralgia dan eritema nodosum. Sindrom Lefgren dalam 80% kes menunjukkan pengampunan spontan tanpa terapi hormon. Sindrom Heerfordt-Waldenstrom jauh lebih jarang berlaku: demam, kelenjar getah bening parotid yang membesar, uveitis anterior dan kelumpuhan muka (apa yang disebut Bell palsy adalah tanda sarkoidosis jinak).
Dalam kursus kronik (selalunya di peringkat II-IV), manifestasi penyakit ini pelbagai. Penyakit ini disifatkan oleh kelemahan, peningkatan keletihan, batuk yang tidak produktif, ketidakselesaan dan sakit di dada, sakit sendi, penurunan penglihatan, sesak nafas, berdebar-debar. Kerosakan pada jantung ditunjukkan oleh aritmia yang berlaku tanpa patologi sistem kardiovaskular sebelumnya. Kes-kes penangkapan jantung pada sarcoidosis dijelaskan..
Sarcoidosis pernafasan - kerosakan pada paru-paru dan kelenjar getah bening intrathoracic. Ia berlaku paling kerap - dalam 90% kes.
Sarkoidosis extrapulmonary boleh mempengaruhi semua organ..

Sindrom Heerfordt - Sindrom Heerfordt

sindrom herford
Keistimewaanangiologi

Sindrom Herford, juga disebut sebagai demam uveoparotid, sindrom Herford-Mylius, sindrom Herford-Waldenstrom dan uveoparotitis Waldenstrom, adalah manifestasi sarkoidosis yang jarang berlaku. Gejala termasuk radang mata (uveitis), edema parotid, demam kronik, dan dalam beberapa kes, kelumpuhan saraf wajah.

kandungan

sebab-sebab

Punca sebenar sindrom herford belum dapat ditentukan secara pasti. Dari pesakit yang telah didiagnosis dengan sindrom Heford, 15% mempunyai saudara terdekat yang juga menghidap sindrom tersebut. Satu penjelasan yang mungkin adalah bahawa sindrom ini berpunca daripada gabungan agen persekitaran dan kecenderungan keturunan. Mycobacterium dan spesies asid propionik telah diusulkan sebagai agen persekitaran, walaupun bukti tidak dapat disimpulkan.

diagnostik

Pada pesakit yang telah didiagnosis dengan sarkoidosis, sindrom Heerford dapat disimpulkan dari gejala utama sindrom tersebut, yang meliputi penyakit gondok, demam dan kelumpuhan wajah. Dalam kes beguk, biopsi yang dipandu ultrasound digunakan untuk mengesampingkan kemungkinan limfoma. Terdapat banyak kemungkinan penyebab kelumpuhan wajah, termasuk penyakit Lyme, HIV, sindrom Melkersson-Rosenthal, schwannoma, dan kelumpuhan Bella. Sindrom Herford menunjukkan pengampunan spontan.

rawatan

kelaziman

Di Amerika Syarikat, sarcoidosis mempunyai prevalensi kira-kira 10 kes per 100,000 putih dan 36 kes per 100,000 jelaga. Sindrom Herford terdapat pada 4.1 hingga 5.6% pesakit dengan sarkoidosis.

cerita

Keadaan ini pertama kali dijelaskan pada tahun 1909 oleh pakar oftalmologi Denmark, Christian Frederick Herford, yang kini disebut sindrom ini. Ia pada mulanya dikaitkan dengan penyakit gondok, tetapi setelah penyelidikan lebih lanjut oleh doktor Sweden Jan G. Waldenström pada tahun 1937, ia diklasifikasikan sebagai manifestasi sarcoidosis yang terpisah.

Sarcoidosis paru-paru - Gejala

Artikel pakar perubatan

Gejala klinikal sarcoidosis paru-paru dan keparahan manifestasi sangat berbeza. Lazimnya kebanyakan pesakit dapat melaporkan keadaan umum yang memuaskan, walaupun limfadenopati mediastinum dan lesi paru-paru yang cukup luas.

M. M. Ilkovich (1998), A. G. Khomenko (1990), I. E. Stepanyan, L. V. Ozerova (1998) menerangkan tiga pilihan untuk permulaan penyakit: asimtomatik, beransur-ansur, akut.

Permulaan asimptomatik sarcoidosis diperhatikan pada 10-15% (dan menurut beberapa laporan pada 40%) pesakit dan dicirikan oleh ketiadaan gejala klinikal. Sarcoidosis dikesan secara kebetulan, sebagai peraturan, semasa pemeriksaan fluorografi profilaksis dan radiografi paru-paru..

Permulaan penyakit secara beransur-ansur diperhatikan pada kira-kira 50-60% pesakit. Pada masa yang sama, pesakit mengadu gejala sarkoidosis paru-paru seperti: kelemahan umum, peningkatan keletihan, penurunan keupayaan kerja, berpeluh berat, terutama pada waktu malam. Selalunya terdapat batuk kering atau dengan pemisahan sejumlah kecil mukosa dahak. Kadang kala pesakit melihat sakit dada, terutamanya di kawasan interscapular. Semasa penyakit itu berkembang, sesak nafas muncul semasa latihan fizikal, malah sederhana.

Semasa memeriksa pesakit, sebarang manifestasi ciri penyakit ini tidak dapat dikesan. Sekiranya terdapat sesak nafas, anda mungkin melihat sedikit sianosis bibir. Dengan perkusi paru-paru, peningkatan akar paru-paru dapat dikesan (untuk kaedah perkusi akar paru-paru, lihat bab "Pneumonia"), jika terdapat limfadenopati mediastinum. Suara paru yang jelas ditentukan di atas paru-paru yang lain semasa perkusi. Perubahan auskultasi pada paru-paru biasanya tidak ada, namun pada beberapa pesakit pernafasan vesikular keras dan dering kering dapat didengar.

Permulaan akut sarcoidosis (bentuk akut) diperhatikan pada 10-20% pesakit. Gejala utama berikut adalah ciri bentuk sarkoidosis akut:

 • kenaikan suhu badan jangka pendek (dalam masa 4-6 hari);
 • sakit sendi (terutamanya pergelangan kaki besar) yang bersifat migrasi;
 • dyspnea;
 • sakit dada;
 • batuk kering (pada 40-45% pesakit);
 • pengurangan berat;
 • peningkatan kelenjar getah bening periferal (pada separuh pesakit), dan kelenjar getah bening tidak menyakitkan, tidak disolder ke kulit;
 • limfadenopati mediastinum (biasanya dua hala);
 • eritema nodosum (menurut M. M. Ilkovich - dalam 66% pesakit). Erythema nodosum adalah vaskulitis alergi. Ia dilokalisasi terutamanya di kawasan kaki, pinggul, permukaan ekstensor lengan bawah, namun ia boleh muncul di mana-mana bahagian badan;
 • Sindrom Lefgren - simptomokompleks, termasuk limfadenopati mediastinum, demam, eritema nodosum, arthralgia, dan peningkatan ESR. Sindrom Lefgren berlaku terutamanya pada wanita di bawah 30 tahun;
 • Sindrom Heerfordt-Waldenstrom - kompleks gejala termasuk limfadenopati mediastinum, demam, beguk, uveitis anterior, paresis muka;
 • kering kering semasa auskultasi paru-paru (berkaitan dengan kekalahan bronkus dengan sarcoidosis). Dalam 70-80% kes, bentuk sarkoidosis akut berakhir dengan perkembangan simptom penyakit yang terbalik, iaitu pemulihan hampir tiba.

Permulaan sarkoidosis subakut pada dasarnya mempunyai simptom yang sama dengan akut, tetapi gejala sarkidosis paru kurang jelas dan waktu permulaan gejala lebih lama.

Walaupun begitu, kursus kronik utama (dalam 80-90% kes) adalah yang paling khas untuk sarkoidosis paru-paru. Bentuk ini untuk beberapa waktu mungkin tidak simptomatik, pendam, atau nyata hanya dengan batuk yang sengit. Lama kelamaan, sesak nafas muncul (dengan penyebaran proses paru-paru dan kerosakan pada bronkus), serta manifestasi ekstrapulmonari sarkoidosis

Dengan auskultasi paru-paru, berdengkur kering yang tersebar, pernafasan keras kedengaran. Walau bagaimanapun, dengan berlakunya penyakit ini pada separuh pesakit, perkembangan simptom dan pemulihan secara praktikal adalah mungkin.

Prognostik yang paling tidak baik adalah bentuk sarkoidosis sekunder-kronik sistem pernafasan, yang berkembang sebagai akibat transformasi penyakit yang akut. Bentuk sarkoidosis kronik sekunder dicirikan oleh gejala yang luas - manifestasi paru dan ekstrapulmonari, perkembangan kegagalan pernafasan dan komplikasi.

Sarcoidosis

Sarcoidosis (penyakit Benje Beck-Schaumann) adalah penyakit keradangan kronik. Kebanyakan paru-paru terkena dengannya. Kebanyakan orang dewasa berumur 30-40 tahun menderita penyakit itu, kanak-kanak dan orang tua hampir tidak pernah menderita sarkoidosis. Penyakit ini tidak begitu biasa, tidak ada data yang tepat di Rusia, tetapi ada bukti bahawa kira-kira 10 orang per 100,000 penduduk menderita penyakit itu. Tetapi di Eropah dan Amerika Syarikat, kejadian ini lebih kerap berlaku - secara purata, 20 kes setiap 100,000 penduduk, dan di negara-negara Skandinavia dan lebih banyak lagi - kira-kira 60 orang setiap 100,000 penduduk.

Tanda-tanda

Sarcoidosis paling kerap berkembang secara beransur-ansur. Pada mulanya dia tidak menunjukkan dirinya. Selepas beberapa ketika, gejala pertama muncul - sesak nafas semasa latihan fizikal, keletihan berterusan, kelemahan otot, kurang selera makan dan penurunan berat badan. Pakar Belanda mengenal pasti empat jenis keletihan pada sarcoidosis:

 • keletihan pagi, di mana pesakit tidak dapat bangun dari tidur;
 • keletihan yang berlaku pada siang hari, di mana pesakit terpaksa mengganggu aktivitinya;
 • keletihan yang timbul pada waktu petang;
 • sindrom keletihan kronik pasca sarcoidosis, di mana pesakit sentiasa merasa lemah, sakit otot, mengalami kemurungan, tetapi tidak ada tanda-tanda penyakit ini.

Sakit kepala, berpeluh, terutama pada waktu malam, sakit dada mungkin terjadi. Sakit sendi, demam juga boleh berlaku. Selalunya sarcoidosis disertai dengan batuk kering. Walau bagaimanapun, batuk mungkin disebabkan oleh dahak, dan dahak dengan darah.

Dengan sarcoidosis, kelenjar getah bening dalaman meningkat. Walau bagaimanapun, mereka tidak menyakitkan dan pesakit sendiri tidak menyedari kenaikan ini. Hanya doktor yang dapat melihatnya di radiografi.

Sindrom Löfgren adalah ciri sarcoidosis - demam, limfadenopati bilateral akar paru-paru, eritema nodosum dan polyarthralgia. Kehadirannya adalah tanda prognostik yang baik dari perjalanan sarcoidosis dalam kes ini, penyakit ini selalu berakhir dengan pemulihan.

Satu lagi ciri sindrom sarkoidosis adalah sindrom Heerfordt-Waldenstrom. Ia dicirikan oleh demam, kelenjar getah bening parotid yang membesar, uveitis anterior, dan kelumpuhan muka.

Sarcoidosis juga mempunyai gejala kulit. Salah satunya ialah eritema nodosum (radang kulit yang berlaku dengan pembentukan nodul kemerahan). Ia biasanya tumbuh di bahagian tulang kering..

Mata mungkin terkena. Penglihatan pada masa yang sama memburuk, uveitis berkembang (radang koroid), pesakit bahkan mungkin buta.

Kerosakan pada sistem saraf juga mungkin berlaku. Dalam kes ini, penyakit ini dimanifestasikan oleh palsi saraf kranial, meningitis, polineuropati, gangguan ingatan.

Sarkoidosis laring ditunjukkan oleh suara serak, batuk dan disfagia.

Dengan sarkoidosis buah pinggang, batu terbentuk di dalamnya.

Kerosakan jantung menimbulkan ancaman bagi kehidupan pesakit. Ia dimanifestasikan oleh pelanggaran irama jantung, sekatan jantung.

Penerangan

Sarcoidosis pertama kali dijelaskan pada tahun 1869 oleh pakar bedah Inggeris Jonathan Hutchinson. Kemudian dia dinamai pesakit - penyakit Mortimer, dan kemudian dianggap penyakit kulit. Tidak lama kemudian, pada tahun 1893, Kaposi memperkenalkan konsep "sarcoid kulit", di bawah nama ini manifestasi kulit seperti tumor pelbagai penyakit digabungkan. Dan pada tahun 1899, ahli dermatologi Norway Beck mengenal pasti penyakit kulit, yang kemudian dikenali sebagai sarung Beck. Pada tahun 1934, di Strasbourg, di kongres antarabangsa pakar dermatologi, penyakit ini diusulkan untuk disebut penyakit Benje-Beck-Schaumann, dan kemudian, pada sebuah persidangan di Washington, nama "sarcoidosis" diadopsi.

Dengan sarcoidosis, kelompok sel keradangan, granuloma, terbentuk di organ. Ini disebabkan oleh fakta bahawa limfosit (sel darah putih) menjadi sangat aktif dan menghasilkan bahan yang menyebabkan pembentukan granuloma.

Punca penyakit ini tidak diketahui. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa hipotesis mengenai kejadiannya. Beberapa doktor percaya bahawa sarcoidosis berlaku pada mereka yang cenderung secara genetik terhadapnya. Yang lain percaya bahawa penyebab sarcoidosis adalah jangkitan virus atau bakteria. Hipotesis ini disokong oleh fakta bahawa mikroorganisma tahan asid sering dijumpai dalam spesimen biopsi. Diasumsikan bahawa ini adalah bentuk atipikal mycobacterium tuberculosis. Walau bagaimanapun, ujian tuberkulin untuk sarcoidosis adalah negatif. Masih ada yang mengatakan bahawa agen tidak berjangkit menyebabkan penyakit ini - habuk, serbuk sari tumbuhan, habuk aluminium atau zirkonium, serta beberapa ubat.

Sarcoidosis tidak berjangkit. Namun, ada kes-kes ketika anggota keluarga yang sama sakit. Namun, tidak ada bukti bahawa mereka semua dijangkiti antara satu sama lain. Mungkin penyakit mereka disebabkan oleh gen atau pengaruh beberapa faktor persekitaran.

Diagnostik

Oleh kerana sarcoidosis tidak menular dan selalunya tidak ganas, diagnosis dilakukan secara pengecualian. Kaedah diagnostik utama adalah radiografi dan komputasi tomografi (CT).

Pemeriksaan ultrasound pada buah pinggang, hati, organ panggul, jantung, kelenjar tiroid juga dilakukan untuk mengetahui organ-organ lain yang terkena. Sarcoidosis sistem saraf pusat, serta hati dan jantung, dapat dikesan menggunakan pengimejan resonans magnetik (MRI).

Pada peringkat awal kerosakan jantung, elektrokardiografi (ECG) digunakan..

Juga penting untuk memeriksa fungsi pernafasan luaran..

Pastikan melakukan biopsi semasa pemeriksaan. Ini adalah "standard emas" dalam mendiagnosis sarcoidosis. Bahan diambil dari organ yang berlainan, selalunya dari paru-paru, kelenjar getah bening intrathoracic, pleura. Walau bagaimanapun, anda boleh mengambil analisis dan bahagian hati, kulit, kelenjar air liur, limpa dan organ dan tisu lain.

Rawatan

Untuk rawatan sarcoidosis, ubat glukokortikoid digunakan, yang mempunyai kesan anti-radang yang kuat. Petunjuk untuk mengambil ubat hormon adalah kemerosotan tajam dalam keadaan pesakit, peningkatan bayangan pada radiograf, dan kemerosotan fungsi paru-paru dan jantung. Walau bagaimanapun, imunosupresan (ubat yang menekan sistem imun) sering digunakan. Ini dilakukan dalam kes di mana penyakit ini tahan terhadap terapi hormon..

Untuk beberapa penyakit bersamaan (diabetes mellitus, ulser gastrik dan ulser duodenum), plasmapheresis ditunjukkan. Ia juga diberikan kepada pesakit yang tidak bertolak ansur dengan ubat hormon..

Vitamin E diresepkan semasa rawatan..

Selalunya, fisioterapi juga diresepkan untuk rawatan sarcoidosis - fonoforesis atau ultrasound dengan hidrokortison, elektroforesis, terapi laser.

Diet khas juga penting. Mereka yang menderita sarkoidosis disyorkan untuk makan kekacang, kacang-kacangan, rumput laut, biji bunga matahari (tidak digoreng), beri rowan, aronia dan kismis hitam.

Walau bagaimanapun, pada beberapa pesakit, penyakit itu sendiri hilang..

Gaya hidup

Pesakit dengan diagnosis sarkoidosis tidak dibenarkan merokok, kerana merokok boleh menyebabkan perjalanan penyakit dan komplikasi yang semakin teruk.

Mereka perlu mengelakkan kontak dengan bahan kimia yang berbahaya bagi hati, dengan bahan, debu, gas, asap yang merosakkan paru-paru..

Jangan makan makanan yang tinggi kalsium, kerana ini boleh menyumbang kepada pembentukan batu di pundi kencing dan buah pinggang. Berjemur juga tidak digalakkan.

Sarcoidosis: jenis, gejala, diagnosis, rawatan, cadangan, prognosis

Sarcoidosis adalah penyakit keradangan polisistemik yang tidak diketahui asal, yang dicirikan oleh penampilan pada organ (biasanya paru-paru) vesikel granuloma jinak kecil. Nama lain untuk sarcoidosis ialah penyakit Benje-Beck-Schauman. Dengan sarkoidosis, pesakit bimbang tentang demam, batuk, keletihan, sakit dada, ruam kulit, arthralgia (sakit sendi). Patologi ini lebih kerap menjadi ciri individu pada usia antara 20 hingga 45 tahun. Sebilangan besar pesakit adalah wanita. Penyakit ini secara etnik lebih banyak berlaku di kalangan orang Asia, Afrika Amerika, Scandinavia, Jerman, Ireland.

Selalunya ia didiagnosis dengan sarkoidosis paru-paru (90% kes - ini termasuk sarcoidosis kelenjar getah bening (intrathoracic dan periferal), lesi sarcoid pada kulit (48%, misalnya eritema nodosum) kurang biasa. Kurang biasa adalah masalah mata (iridocyclitis, keratoconjunctivitis) dengan kekerapan 27%. Sarcoidosis hati berlaku pada 12% kes, limpa dalam 10%. Sistem saraf menyumbang 4 hingga 9% kes, kelenjar parotid hingga 6%. Kejadian sarkidosis sendi dan jantung kurang dari -3%, dan ginjal hanya 1%.

Para saintis telah memperhatikan bahawa dengan sarkoidosis, hampir seluruh tubuh dapat terjejas, kecuali kelenjar adrenal. Penjelasan mengenai fenomena ini belum dijumpai..

Patogenesis

Sehingga akhir, mekanisme sarkoidosis belum dipelajari. Adalah dipercayai bahawa penyakit ini disebabkan oleh tindakan agen yang tidak diketahui yang menekan sistem imun. Akibatnya, alveolitis (radang alveoli vesikular paru-paru) berkembang dengan pembentukan granuloma lebih lanjut (percambahan struktur sel yang menyerupai nodul), yang sama ada larut sendiri atau menjadi tisu berserat (tisu penghubung yang terlalu banyak dengan bekas luka). Masih tidak jelas apa yang mempengaruhi hasil tertentu dari masalah seperti sarcoidosis. Walau bagaimanapun, rawatan dilakukan dengan menggunakan glukokortikoid (hormon yang dihasilkan oleh korteks adrenal) atau imunosupresan (memberikan penekanan imuniti buatan).

Maklumat terkini secara asasnya telah mengubah idea proses imunologi dalam sarcoidosis: dari penekanan imuniti secara umum kepada pengiktirafan peningkatan tempatan dalam aktiviti sistem imun. Tingkah laku ini dijelaskan oleh kehadiran agen penghilang yang berterusan..

Secara skematik, mekanisme perkembangan sarcoidosis adalah seperti berikut: sebagai tindak balas kepada aktiviti agen etiologi yang tidak diketahui di alveoli pulmonari vesikular, peningkatan aktiviti makrofag secara tiba-tiba (sel fagositik yang menyerap unsur-unsur yang asing bagi tubuh - sisa sel mati, bakteria) yang secara intensif mensintesis bahan aktif biologi berlaku. Ini adalah interleukin-1 (perantara keradangan yang mengaktifkan T-limfosit), fibronektin (mengaktifkan fibroplas), limfoblas (prekursor limfosit), B-limfosit, perangsang monosit (sel darah besar) dan lain-lain. T-limfosit yang terlibat mengeluarkan interleukin-2, yang pertama kali memprovokasi penyusupan organ limfoid-makrofag (imun) (impregnasi tisu dengan bahan tertentu), kemudian pembentukan granuloma di dalamnya. Selalunya ini berlaku di kelenjar getah bening intrathoracic atau di paru-paru sendiri. Tetapi selain ini, proses sarkoid dapat mempengaruhi periferal, kelenjar getah bening perut, hati, limpa, kelenjar air liur, bola mata, kulit, otot, jantung, saluran gastrointestinal, sistem tulang dan saraf. Dengan sarcoidosis, pengumpulan T-limfosit dan fagosit aktif (menyerap zarah berbahaya) skala besar diperhatikan di kawasan tertentu tisu paru-paru.

Dalam granuloma itu sendiri, bahan biologi seperti interleukin-12 (mempunyai aktiviti antitumor), TNF (faktor nekrosis tumor), enzim penukaran angiotensin selain ACE (mengatur tekanan darah, metabolisme garam air), 1a hidroksilase (kadang-kadang menyebabkan hiperkalsemia (meningkat kepekatan kalsium plasma) atau nefrolithiasis (penyakit batu ginjal)). Tahap granulomatosa tidak masuk ke fibrosis kerana peningkatan pengeluaran zat yang menghalang pertumbuhan sel fibroplast. Ini adalah bagaimana sarcoidosis menampakkan diri. Rawatan ini bertujuan untuk menekan pencerobohan T-limfosit lokal dan menghilangkan keseluruhan proses patologi.

Pengelasan

Memandangkan lokasi granuloma, terdapat beberapa pilihan untuk sarcoidosis mengikut klasifikasi A. E. Ryabukhin dan pengarang bersama:

 • klasik (kelaziman patologi paru dan intrathoracic);
 • extrapulmonary (fokus keradangan dari mana-mana penyetempatan, kecuali paru-paru);
 • umum (dipengaruhi oleh beberapa organ atau sistem).

Terdapat beberapa ciri penyakit ini:

 • permulaan akut: sindrom Lefgren (dimanifestasikan oleh eritema (kemerahan atipikal pada kulit), artritis, demam), sindrom Heerford-Waldenstrom (dimanifestasikan oleh demam, uveitis (keradangan saluran bola mata), beguk (beguk);
 • kursus kronik;
 • kambuh (kembalinya penyakit);
 • sarkoidosis pada kanak-kanak di bawah umur 6 tahun;
 • sarcoidosis refraktori (rawatan tidak berjaya kerana imuniti ubat).

Sifat perkembangan penyakit ini adalah:

 • pengguguran (prosesnya ditangguhkan);
 • ditangguhkan;
 • progresif;
 • kronik.

Perlu menunjukkan fasa proses - aktif, regresi (hilangnya gejala secara beransur-ansur) atau penstabilan.

Kelaskan beberapa jenis patologi. Terdapat sarcoidosis:

 • paru-paru;
 • kelenjar getah bening intrathoracic atau periferal;
 • kulit
 • limpa;
 • sumsum tulang;
 • buah pinggang
 • hati
 • mata;
 • kelenjar tiroid;
 • sistem saraf (neurosarcoidosis);
 • organ pencernaan (kelenjar air liur, hati, pankreas, perut, esofagus, usus);
 • Organ ENT;
 • sistem muskuloskeletal (tulang, sendi, otot).

Sarcoidosis paru-paru

Jenis yang paling biasa. Tidak berjangkit. Ia dicirikan oleh kerosakan granulomatous pada tisu paru-paru. Sebab-sebab penampilan belum diketahui, tetapi teori-teori mengenai berlakunya penyakit akibat jangkitan dengan kulat, spirochetes, protozoa, mycobacteria dikemukakan. Sekiranya tidak dirawat, komplikasi mungkin berlaku dalam bentuk emfisema (kekenyangan patologi paru-paru), sindrom obstruktif bronkial (gangguan udara melalui bronkus), jantung paru (jantung kanan meningkat), kegagalan pernafasan.

Sarcoidosis kelenjar getah bening

Peningkatan kelenjar getah bening intrathoracic menekan bronkus dan bronkiol, seterusnya menyebabkan sesak nafas, batuk, dan kekejangan yang menyakitkan, tetapi anda tidak dapat melihat penyimpangan secara visual tanpa fluorografi atau sinar-X. Kelenjar getah bening periferal yang diperbesar dapat dirasakan, kerana terletak di leher, rongga axillary, siku, pangkal paha, tulang selangka. Sekiranya kelenjar getah bening periferal meningkat semasa penyakit ini, maka ini adalah petanda buruk yang menunjukkan sifat berulang penyakit ini. Apabila kelenjar getah bening rongga perut terjejas, rasa sakit muncul di perut, cirit-birit mungkin berlaku. Lebih kerap kelenjar getah bening serviks dan subclavian menderita.

Sarkoidosis kulit

Pada kira-kira 30% pesakit dengan sarcoidosis paru, masalah yang sama dengan kulit dikesan. Manifestasi khusus adalah plak sarkoid, urat simpul, ruam makulopapular atau lupus sejuk (kawasan kulit berwarna ungu atau tebal). Jarang - bisul seperti psoriasis, ichthyosis (keratinisasi terganggu dengan manifestasi sisik keras pada kulit), alopecia (penipisan rambut di kulit kepala), sarkoidosis subkutan. Gejala membuat diri mereka terasa dengan munculnya granuloma pada kulit, demam, eritema nodosum (sindrom Lefgren), dan ruam lain, tanpa gatal. Selalunya, perubahan kulit mempengaruhi bahagian atas badan, wajah, permukaan ekstensor tangan.

Sarkoidosis limpa dan sumsum tulang

Ini ditunjukkan oleh peningkatan limpa. Dia bertanggung jawab untuk pembentukan dan kekebalan darah, menyerap bakteria yang memasuki aliran darah, jadi akan aneh jika limpa tidak terlibat dalam proses penyakit imun. Sumsum tulang yang bertanggungjawab untuk pembentukan darah berada di dalam tulang. Sarcoidosis sistem hematopoietik memerlukan anemia (anemia), trombositopenia (peningkatan pendarahan, kesukaran menghentikan pendarahan), leukopenia (penurunan jumlah leukosit). Gejala luka sarcoid termasuk berpeluh malam, sakit di bawah tulang rusuk di sebelah kiri, demam, penurunan berat badan.

Sarkoidosis buah pinggang

Ia jarang berlaku. Biasanya tidak simptomatik, tetapi mungkin disertai dengan pembengkakan pada wajah pada waktu pagi, mulut kering, sakit semasa buang air kecil, penting untuk membezakan patologi bebas buah pinggang dari lesi granulomatosa. Julat gejala yang terdapat pada pesakit dengan granuloma buah pinggang adalah luas - dari sindrom kencing minimum hingga nefropati dan kegagalan buah pinggang. 10% pesakit mempunyai hiperkalsemia (kepekatan kalsium yang tinggi dalam plasma darah), dan 50% pesakit mempunyai hiperkalsiuria (perkumuhan sejumlah besar garam kalsium dalam air kencing).

Sarkoidosis jantung

Jenis penyakit yang mengancam nyawa. Selalunya, miokardium (lapisan otot jantung) terdedah kepada proses keradangan. Selepas itu, kardiosarcoidosis mengembangkan aritmia (irama jantung terjejas), kegagalan jantung. Hampir tidak pernah, kardiosarcoidosis tidak bermula dengan sendirinya, disertai dengan patologi sarkoid dari kelenjar getah bening atau paru-paru. Dimanifestasikan oleh sesak nafas, sakit di jantung, kulit pucat, bengkak pada kaki.

Sarkoidosis mata

Bahaya mata adalah sarkoidosis mata. Gejala ditunjukkan oleh kemerahan kelopak mata, penglihatan kabur, fotofobia, gatal atau terbakar di mata, "lalat" mengambang, titik hitam, garis di depan mata, penurunan ketajaman penglihatan. Walau bagaimanapun, gejala ini tidak spesifik (wujud) untuk sarcoidosis, untuk mengecualikan gangguan penglihatan yang lain, anda harus berjumpa pakar oftalmologi. Pada kanak-kanak dan orang dewasa, manifestasi dan gejala berbeza, pada kanak-kanak struktur mata lebih kerap terjejas (uveitis (choroid), iridocyclitis (iris), dan pada orang dewasa, kelopak mata. Selalunya, tekanan intraokular meningkat, menyebabkan glaukoma sekunder. Mengabaikan rawatan mengancam dengan kebutaan.

Sarkoidosis tiroid

Kelenjar tiroid sangat jarang menghidap penyakit ini. Patologi membawa kepada hipotiroidisme (kekurangan hormon tiroid), tiroiditis (keradangan kelenjar), gondok dengan perubahan kelenjar getah bening intrathoracic atau periferal.

Neurosarcoidosis

Dengan sarcoidosis neurologi, saraf muka sering menderita. Saraf optik, vestibulo-koklea dan glossopharyngeal mungkin terlibat. Dengan neurosarcoidosis, aduan diterima mengenai sakit kepala, gangguan pendengaran atau penglihatan, pening, mengejutkan ketika berjalan, kejang, mengantuk siang hari yang kekal (jika itu adalah proses yang berlarutan). Neurosarcoidosis dimanifestasikan oleh neuritis (keradangan saraf periferal, menyebabkan penurunan kepekaan mereka), lebih jarang meningitis (radang meninges), meningoencephalitis (keradangan bahan otak; menyebabkan kelumpuhan). Kematian mungkin.

Sarcoidosis pencernaan

Selalunya, granuloma mempengaruhi perut (gastritis granulomatous), hati (sarkoidosis hati memprovokasi sirosis dengan kekerapan kes 1%), lebih jarang usus kecil, esofagus, pankreas (lesi pankreas menyerupai barah). Sarkoidosis kelenjar air liur disertai dengan pembengkakannya, ia harus dibezakan dari perubahan tuberkulosis, sialadenitis kronik (keradangan kelenjar air liur), penyakit calar kucing (jangkitan yang berlaku selepas menggigit atau menggaru kucing), aktinomikosis (jangkitan yang disebabkan oleh kulat), sindrom Sjogren (penurunan fungsi kelenjar rembesan luaran).

Sarcoidosis organ ENT

Gejala sarkoidosis hidung yang paling biasa adalah rhinitis (hidung berair), rhinorrhea (keluarnya lendir berair), kerak yang terbentuk pada mukosa, gangguan bau, pendarahan berlaku. Bentuk yang teruk membawa kepada perforasi septum hidung (melalui lubang). Sarkoidosis tonsil tanpa gejala, tetapi terdapat pembengkakan amandel. Sarkoidosis laring disertai oleh disfonia (hidung, serak), batuk, disfagia (gangguan menelan), dan kadang-kadang pernafasan cepat. Sarkoidosis telinga dicirikan oleh gangguan pendengaran, gangguan vestibular, pekak. Patologi sarkoid rongga mulut dan lidah ditunjukkan oleh gejala seperti ulserasi pada permukaan lendir lidah, gusi, bibir, apnea obstruktif (penahan pernafasan semasa tidur selama lebih dari 10 saat).

Sarkoidosis muskuloskeletal

Sarkoidosis tulang jarang didiagnosis, bersifat asimtomatik (osteitis cystic asimtomatik). Sekiranya tidak ada rawatan, ia membawa kepada daktilitis (tulang kecil lengan dan kaki yang meradang). Sakit sendi adalah antara gejala sindrom Lefgren. Artritis berlaku di sendi pergelangan kaki, lutut, siku, disertai dengan eritema nodosum (penyakit vaskular radang). Sarcoidosis otot dicirikan oleh myositis granulomatous (kelemahan otot, sakit akibat pembentukan granuloma), miopati (distrofi otot).

Sarcoidosis dalam ginekologi dan urologi

Dengan sarcoidosis saluran kencing pada wanita, kekuatan aliran air kencing menurun. Kemaluan luar yang terjejas - keadaan yang jarang berlaku, disertai dengan perubahan vulva pada nodular. Manifestasi sarcoidosis rahim yang paling berbahaya adalah pendarahan pascamenopause. Penyakit ini tidak dianggap sebagai pelanggaran serius terhadap fungsi melahirkan anak wanita.

Pada lelaki, sarkoidosis testis dan pelengkap berlaku bersama dengan dan tanpa patologi intrathoracic. Sukar untuk didiagnosis kerana persamaan dengan prinsip onkologi. Sarkoidosis prostat mempunyai banyak persamaan dengan kanser prostat, jadi penting untuk mendiagnosis dan memulakan rawatan dengan betul.

Tahap

Pada tahap tertentu, pesakit mengalami perubahan patologi pada paru-paru atau organ lain. Tetapi lebih kerap klasifikasi sarcoidosis paru-paru dipertimbangkan secara berperingkat:

Pertama, limfadenopati (peningkatan kelenjar getah bening intrathoracic) diperhatikan pada sinar-x, tetapi parenchyma paru-paru (tisu lembut paru-paru) tidak mengalami perubahan. Peningkatan kelenjar getah bening hampir selalu tidak simetri, lebih jarang dua hala. Diagnosis pada 50% pesakit.

Yang kedua - terdapat penyebaran dua hala (penyebaran lesi di kedua paru-paru), kerosakan pada kelenjar getah bening intrathoracic, penyusupan parenkim (penembusan dan pengumpulan dalam tisu bahan yang tidak menjadi ciri persekitaran ini). Kekerapan berlakunya tahap kedua - 30%.

Pneumosklerosis bertanda ketiga atau, dengan kata lain, fibrosis diperhatikan (penggantian tisu penghubung yang berfungsi (parenchyma), tanpa fungsi). Tidak ada pembesaran kelenjar getah bening intrathoracic. Kekerapan berlakunya tahap ketiga - 20%.

Urutan peringkat adalah pilihan, kebetulan yang pertama masuk ke tahap ketiga.

Sarkoidosis ICD-10

Menurut Klasifikasi Penyakit Antarabangsa pada semakan ke-10, sarcoidosis diberikan kod D86, dan diagnosisnya yang jelas adalah seperti berikut:

 • D86.0 - sarcoidosis paru-paru;
 • D86.1 - sarcoidosis kelenjar getah bening;
 • D86.2 - sarcoidosis kelenjar getah bening dan paru-paru;
 • D86.3– sarcoidosis kulit;
 • D86.8 - sarcoidosis penyetempatan lain yang ditentukan dan digabungkan;
 • D86.9 - sarcoidosis yang tidak ditentukan.

Ini juga merangkumi sarcoidosis:

 • arthropathy (M14.8 *) (pemusnahan sendi);
 • miokarditis (I41.8 *) (kerosakan miokardium);
 • myositis (M3 *) (keradangan otot rangka);
 • iridocyclitis dalam sarcoidosis (1 *).

Punca dan Faktor Risiko

Sarcoidosis tidak mempunyai etiologi yang jelas, oleh itu, dengan alasan sebab kemunculannya, hanya terdapat hipotesis:

Jangkitan. Terdapat anggapan bahawa alasan pembentukan granuloma adalah jangkitan dengan jamur, parasit protozoa, mikobakteria, spirochetes, virus herpes.

Penyedutan habuk logam. Tidak perlu dikatakan bahawa habuk kobalt, titanium, aluminium, emas, barium, zirkonium berbahaya bagi kesihatan.

Merokok. Merokok tembakau sendiri tidak menyebabkan penyakit ini, tetapi sarcoidosis jauh lebih sukar bagi perokok. Rawatan menghilangkan sepenuhnya tabiat buruk ini.

Ubat-ubatan Kadang-kadang penyakit ini dikaitkan dengan kesan sampingan ubat tertentu (interferon, ubat anti-HIV).

Genetik. Terdapat lebih banyak pemerhatian bahawa keturunan yang memainkan peranan penting dalam genesis sarcoidosis, dan semua faktor lain hanya saling melengkapi, meningkatkan kemungkinan mengembangkan patologi.

Kumpulan risiko merangkumi:

 • wanita berumur 20 hingga 45 tahun;
 • sentiasa bersentuhan dengan bahan toksik, habuk logam;
 • Orang Afrika Amerika
 • Orang Asia
 • Orang Jerman;
 • Ireland;
 • Puerto Ricans;
 • Orang Scandinavia.

Oleh kerana tidak diketahui sepenuhnya apa sarkoidosis dan mengapa ia timbul, seorang pesakit yang telah didiagnosis dengan ini terkejut dan mempunyai banyak pertanyaan yang cuba dia temukan di Internet: "Adakah barah sarcoidosis?" atau "Adakah sarcoidosis menular?" Jawapannya adalah tidak..

Telah diperhatikan bahawa penyakit ini "memilih" orang yang mempunyai kepakaran tertentu. Ini adalah anggota bomba, mekanik, pelaut, pengilang, pekerja pos, pekerja pertanian, pelombong yang bekerja di kilang kimia dan pekerja kesihatan.

Gejala

Semasa fluorografi atau sinar-X, sarcoidosis dapat dikesan secara tidak sengaja, gejala mungkin tidak muncul untuk waktu yang lama, sehingga pesakit tidak mengesyaki penyakit.

Gejala sarcoidosis paru-paru dan kelenjar getah bening:

 • dyspnea;
 • ketidakselesaan dada;
 • batuk kering;
 • demam;
 • kelemahan;
 • mengantuk;
 • kelenjar getah bening yang diperbesar (hanya periferal yang dapat dilihat secara visual);
 • penurunan selera makan;
 • pengurangan berat.
 • eritema nodosum (nod hemisfera yang menyakitkan merebak pada kulit atau subkutan);
 • plak sarcoid (terletak secara simetri pada kulit badan, meterai merah yang tidak menyakitkan);
 • lupus sejuk (hidung, pipi, telinga, jari ungu atau ungu kerana perubahan pada kapal; berlaku pada musim sejuk);
 • keguguran rambut;
 • perubahan cicatricial (sakit luka yang lama sembuh, fenomena "parut hidup");
 • kekeringan.

Limpa dan sumsum tulang:

 • limpa yang diperbesar;
 • ketidakselesaan di rongga perut;
 • anemia (anemia);
 • leukopenia (penurunan jumlah sel darah putih);
 • trombositopenia (penurunan jumlah platelet);
 • peningkatan pendarahan.
 • kandungan protein air kencing;
 • kegagalan buah pinggang (jarang);
 • mulut kering
 • bengkak muka (pada waktu pagi);
 • ketidakselesaan di punggung bawah;
 • sakit semasa kencing;
 • demam;
 • batu ginjal kerana kalsium tinggi.
 • sesak nafas selepas bersenam;
 • sakit hati
 • bengkak kaki (manifestasi kegagalan jantung);
 • pucat;
 • peningkatan sensasi degupan jantung sendiri;
 • kehilangan kesedaran akibat aritmia yang teruk.
 • uveitis (koroid bola mata yang meradang);
 • iridocyclitis (iris yang meradang);
 • keratoconjunctivitis (kornea dan konjunktiva yang meradang);
 • penurunan ketajaman penglihatan;
 • glaukoma sekunder (peningkatan tekanan intraokular);
 • fotofobia;
 • kemerahan mata;
 • sakit hati;
 • bintik hitam, "lalat", jalur di depan mata.

Sistem saraf (gejala kerosakan otak, sistem saraf tunjang dan periferi dijelaskan):

 • sakit kepala;
 • kelemahan umum;
 • kenaikan suhu;
 • arthralgia (sakit pada sendi yang tidak stabil);
 • myalgia (sakit otot);
 • Pening
 • loya atau muntah
 • koordinasi pergerakan terjejas;
 • gegaran tangan (kadang-kadang);
 • gangguan ingatan;
 • kekejangan
 • perubahan tulisan tangan, gangguan pemahaman pertuturan dan pemikiran spasial (dengan perkembangan).

Dengan patologi saraf tunjang, sindrom radikular, hiperalgesia (hipersensitiviti terhadap kesakitan), kelumpuhan muncul. Untuk kes-kes yang teruk, kencing tidak sengaja dan perbuatan membuang air besar adalah ciri.

Saraf periferal yang terjejas membawa kepada kelumpuhan Bell (kelumpuhan muka), polyneuropathies (kepekaan anggota badan menurun), kesakitan yang teruk di kaki ketika berjalan.

 • sakit perut;
 • cirit-birit;
 • kelenjar air liur parotid yang membesar;
 • pelanggaran aliran keluar hempedu;
 • manifestasi gastritis, kolitis, duodenitis, pankreatitis kronik;
 • hati yang membesar (tidak selalu);

Selalunya, gambaran klinikal sarkoidosis organ pencernaan kabur, sehingga sering tidak disedari.

 • hidung berair
 • hilang pendengaran;
 • gangguan vestibular;
 • batuk;
 • disfonia (suara serak);
 • disfagia (pelanggaran tindakan menelan);
 • apnea (penangkapan pernafasan dalam mimpi).
 • kekejangan otot yang tidak disengajakan;
 • sakit sendi dan bengkak;
 • eritema nodosum;
 • mobiliti sendi terhad.

Yang merawat sarcoidosis?

Pada temu janji awal, pesakit dengan aduan datang kepada ahli terapi. Setelah disoal dan diperiksa, doktor, jika disyaki menghidap penyakit paru-paru, memberikan rujukan kepada ahli pulmonologi, jika terdapat lesi kulit sarcoid, kemudian ke dokter kulit. Kelenjar getah bening intrathoracic yang membesar - ini adalah kesempatan bagi pakar imunologi, pakar penyakit berjangkit (kerana penyebab kelenjar getah bening yang membesar sering menjadi jangkitan). Dengan patologi sarkoid, mata dirujuk kepada pakar oftalmologi. Anda mungkin memerlukan bantuan pakar onkologi, reumatologi, pakar kardiologi, ahli gastroenterologi, ahli endokrinologi, doktor ENT dan pakar TB (untuk tuberkulosis). Apa jenis penyakit bergantung kepada jenis doktor yang merawat sarcoidosis.

Diagnostik

Sehingga tahun 2000-an, sarcoidosis dianggap sebagai bentuk tuberkulosis, dan pasien dipimpin oleh seorang doktor TB. Namun, seiring berjalannya waktu, menjadi jelas bahawa tuberkulosis dan lesi sarkoid adalah penyakit yang berbeza, kini pakar yang beragam terlibat dalam diagnosis dan rawatan menggunakan pelbagai teknik. Untuk membuat diagnosis yang tepat dengan penyakit yang sukar didiagnosis, anda perlu menjalani banyak pemeriksaan.

Diagnostik makmal

Ujian Kveim terdiri dalam pemberian suspensi intradermal yang diambil dari limpa yang menderita sarkoidosis. Kini ujian ini praktikal tidak digunakan kerana risiko penularan jangkitan.

Ujian tuberkulin adalah bahagian penting dalam diagnosis. Dibuat untuk membezakan tuberkulosis paru.

Ujian darah klinikal menunjukkan kandungan tembaga dan protein, tahap yang meningkat dengan sarkoidosis.

Urinalisis diperlukan untuk melihat fungsi ginjal, untuk menentukan kehadiran protein dalam air kencing.

Ujian darah ACE (pengambilan sampel darah berasal dari urat) peningkatan rembesan ACE (enzim penukaran angiotensin) menunjukkan proses sarkoid.

Protein C-reaktif adalah kaedah lama untuk mengesan sindrom Lefgren memandangkan peningkatan protein ini.

Analisis untuk TNF-alpha (faktor nekrosis tumor) membolehkan anda menentukan tumor malignan, pilih taktik rawatan yang sesuai.

Diagnostik instrumental

Pemeriksaan perkakasan menunjukkan peningkatan kelenjar getah bening periferal atau intrathoracic, lesi granulomatosa, atau pembesaran organ. Pesakit perlu menjalani beberapa pemeriksaan:

Radiografi dan fluorografi - kaedah tradisional dilakukan pada peringkat pertama diagnosis, digunakan untuk menilai keberkesanan rawatan. Kedua-dua kaedah tersebut berdasarkan penggunaan sinar-x, perbezaan antara sinar-x dan fluorografi dalam daya radiasi dan kandungan maklumat mereka. Fluorografi mempunyai pendedahan radiasi yang lebih sedikit. Hari ini mereka boleh digantikan dengan tomografi terkomputer yang lebih tepat..

CT (komputasi tomografi) membolehkan anda mendapatkan gambar terperinci mengenai struktur anatomi terkecil paru-paru atau organ lain. Terdapat sinaran sinar-x.

MRI (pencitraan resonans magnetik) adalah maklumat dalam diagnosis neurosarcoidosis, kerana ia membezakan tisu lembut lebih baik daripada CT. Tiada sinar-x.

PET (tomografi pelepasan positron) adalah kaedah diagnostik radiasi yang agak baru. Membezakan penyetempatan aktiviti metabolik. Tangkapan PET berwarna.

Elektrokardiografi mengkaji degupan jantung dan kontraksi.

Elektromiografi mendedahkan gangguan sistem neuromuskular dengan mendaftarkan biopotensial otot rangka.

Spirometri membolehkan anda menilai fungsi pernafasan luaran dan jumlah paru-paru.

Ultrasound (ultrasound) mengesan fokus keradangan di hati, limpa, jantung, paru-paru.

Scintigraphy penting untuk menentukan peredaran mikro paru-paru yang terganggu dan fungsi kelenjar getah bening intrathoracic.

Endoskopi dilakukan menggunakan endoskopi yang dimasukkan ke dalam organ. Endoskopi dimasukkan melalui jalur semula jadi - melalui mulut, jika anda perlu memeriksa perut, melalui laring - bronkus.

Biopsi adalah yang paling bermaklumat, kerana biopsi (tisu atau sel) digunakan untuk pemeriksaan, diambil secara in vivo dengan tusukan (tusukan).

Bronkoskopi memberikan maklumat mengenai keadaan bronkus. Untuk mendapatkan data menggunakan pencucian diagnostik, dapatkan pencucian bronchoalveolar. Hiperemia mukosa bronkial (limpahan saluran darah berlebihan) dikesan, bengkaknya, kadang-kadang ruam batuk kering.

Videothoracoscopy adalah prosedur invasif yang berisiko yang membolehkan anda memeriksa permukaan dinding dada, paru-paru, jantung menggunakan kamera di hujung thoracoscope.

Rawatan

Sebilangan kes tidak memerlukan rawatan, dan granuloma larut secara bebas tidak dapat ditarik balik, tetapi beberapa jenis sarcoidosis memerlukan rawatan penuh, yang boleh memakan masa enam bulan atau lebih. Rawatan ini bertujuan untuk menghilangkan gejala, memelihara fungsi organ, pemulihan sepenuhnya, memperbaiki keadaan yang sihat. Tetapi perubahan cicatricial, jika timbul, tidak dapat dihapuskan, malangnya. Sukar untuk menyingkirkan penyakit ini tanpa penggunaan hormon, jadi terapi ubat tidak lengkap tanpa ubat ini.

Rawatan ubat

Kortikosteroid (hormon steroid yang dihasilkan oleh korteks adrenal) - ubat yang paling berkesan untuk melawan sarcoidosis dalam bentuk apa pun, selalu digunakan. Pertama, dos besar ditetapkan, secara beransur-ansur berpindah ke yang kecil. Prednisolone popular. Pesakit yang tahan terhadap dos kortikosteroid diberi ubat antikanker Methotrexate.

Penggunaan kortikosteroid jangka panjang mengancam:

 • kenaikan berat badan;
 • peningkatan tekanan darah;
 • perkembangan diabetes;
 • pembengkakan tisu lembut;
 • perubahan latar belakang emosi yang kerap;
 • jerawat di muka;
 • melembutkan tisu tulang yang menyebabkan patah tulang.

Sarcoidosis paru-paru dan kelenjar getah bening intrathoracic atau periferal, sebagai tambahan kepada hormon, dirawat dengan sekumpulan ubat:

 • antibiotik. Untuk mengelakkan radang paru-paru;
 • antivirus;
 • analgesik (Analgin, Ketanov);
 • anti-radang (Ibuprofen, Diclofenac, Fanigan);
 • ekspektoran (Ambroxol, Herbion, Lazolvan, Pektolvan);
 • diuretik. Untuk mengelakkan genangan;
 • ubat imunosupresif yang menekan imuniti aktif (chloroquine, azathioprine);
 • ubat anti-TB;
 • kompleks vitamin, vitamin tindakan pengukuhan umum (Alpha-Tocopherol asetat atau vitamin E).

Terapi oksigen ditetapkan untuk orang yang mengalami kegagalan pernafasan. Sekiranya peredaran darah lemah, Pentoxifylline diresepkan..

Dengan sarcoidosis kulit, salap anti-radang tempatan, krim (Akriderm, Hydrocortisone, Uniderm) digunakan. Mereka mengandungi kortikosteroid. Imunosupresan seperti Adalimumab, Azathioprine diresepkan. Pembedahan laser kadang-kadang digunakan apabila kecacatan kulit mencacatkan seseorang..

Sarcoidosis mata, di hadapan uveitis, dirawat dengan titisan mata dengan kortikosteroid. Dadah terpakai yang melebarkan murid - Cyclopentolate, Atropine. Operasi dilakukan jika katarak berkembang..

Untuk menghilangkan gejala sarkoidosis hati, berikan asid ursodeoxycholic, yang mencegah kesesakan hempedu.

Cardiosarcoidosis memerlukan penggunaan perencat ACE, diuretik, imunosupresan, ubat antiaritmia.

Neurosarcoidosis memerlukan rawatan dengan ubat hormon (prednisone). Mungkin diberi ubat penenang (Corvalol, Barboval). Sekiranya tidak ada hasil dari kortikosteroid, ubat sitotoksik (Methotrexate, Azathioprine) akan diresepkan.

Dilarang keras membuat diagnosis sendiri dan ubat sendiri. Adalah perlu untuk berjumpa doktor!

Selepas rawatan, pesakit diperhatikan selama 2 tahun lagi untuk mengelakkan kambuh atau pemburukan, dengan komplikasi - 5 tahun.

Diet

Oleh itu, diet untuk sarkoidosis belum dikembangkan, tetapi terdapat cadangan pemakanan..

 • hadkan pengambilan garam;
 • menolak penaik, gula-gula. Mereka mengandungi sejumlah besar karbohidrat sederhana, dan ini meningkatkan keradangan..
 • tolak rempah goreng yang panas, kerana ini meningkatkan proses keradangan.
 • melepaskan alkohol;
 • makan lebih banyak bawang putih, bawang kerana meningkatkan metabolisme.

Oleh kerana orang yang menderita sarkidosis mempunyai kandungan kalsium yang tinggi dalam darah mereka, mereka harus menghadkan makanan yang mengandungi sejumlah besar unsur jejak ini. Lebihan kalsium membawa kepada pembentukan batu di buah pinggang dan pundi kencing. Maksudnya, tidak digalakkan mengambil produk tenusu, kacang-kacangan, mustard, oatmeal, kacang, kacang polong.

Dibenarkan
Dilarang
Semua sayur-sayuran dan herbaTepung, gula-gula
Alpukat, oren, epal, plum, buah araSoda, kopi
Produk tenusuProduk tenusu (hanya mentega adalah pengecualian)
Jus, air mineral, tehMakanan dalam tin
Biji bunga matahariKacang
Soba, barli mutiara, beras perang, bulgur, bubur gandumNasi, oatmeal
Minyak: jagung, biji rami, bunga matahari, zaitunPasta, ladu, ladu
Daging tanpa lemakDaging Berlemak (Babi)

Untuk pulih lebih cepat, disarankan untuk menggunakan produk seperti:

 • kangkung laut;
 • tunduk;
 • bawang putih;
 • Garnet;
 • selasih;
 • buckthorn laut;
 • rosehip;
 • chokeberry;
 • anggur hitam;
 • madu;
 • kunyit.

Rawatan alternatif

Rawatan sarcoidosis di rumah dengan tincture dan herba hanya melegakan gejala, tetapi tidak menggantikan rawatan perubatan yang mencukupi, di samping itu, kesan rawatan tersebut boleh membawa maut, oleh itu, sebelum merawat sarcoidosis dengan kaedah yang dipilih secara bebas, anda harus berjumpa doktor.

Tekstur propolis

Propolis mempunyai kesan bakteria, pertumbuhan semula, pembasmi kuman pada badan. Untuk memasak, anda memerlukan propolis dan alkohol tulen dalam nisbah 1: 5. Contohnya, jika 20 gram propolis diambil, maka perlu diisi dengan 100 mililiter alkohol. Masak berkeras seminggu. Gunakan, campurkan dengan air suam (20 tetes tincture), tiga kali sehari dalam gelas.

Tumbuhan merangsang sistem imun, mempunyai kesan pengukuhan umum. Tincture alkohol siap pakai dari echinacea dijual di farmasi. Ia diambil tiga kali sehari 30 minit sebelum makan. Mengira 40 tetes setiap 50 mililiter air. Kursus rawatan adalah 3 minggu.

Anda perlu mengumpulkan sepertiga dari segelas bunga ungu. Tuangkan vodka ke dalam gelas dengan bahan mentah bunga dan jauhkan dari cahaya selama kira-kira seminggu. Produk siap digunakan untuk mengisar bahagian belakang atau dada (1 sudu besar). Kadang kala suhu meningkat, ini bermaksud keberkesanan infus.

Tumbuhan ini berguna untuk orang yang mengalami masalah pernafasan, mempunyai kesan menyelesaikan, menormalkan pendengaran, penglihatan. Tekstur siap dibeli di farmasi. Gunakan dua kali sehari selama 15 tetes sebelum makan. Kursus rawatan adalah sebulan.

Minuman itu melegakan keradangan, oleh itu disyorkan untuk digunakan setiap hari bersama dengan susu (dalam separuh) setiap 100 ml. Jus maple digunakan sebagai alternatif.

Plaster sawi lobak

Akar lobak segar disapu, diletakkan dalam beg kain kasa. Beg hendaklah diletakkan di kawasan bronkus dan dibalut dengan kain atau selendang yang hangat. Selepas setengah jam, angkat, lap dengan tuala lembap. Prosedur dilakukan sebelum tidur..

Memperbaiki keadaan eucalyptus sistem bronkopulmonari. Dia akan melegakan batuk, melepaskan pernafasan, membantu tertidur. Untuk melakukan ini, ambil 50 g daun tumbuhan dan tuangkan satu liter air mendidih. Berkeras sepanjang malam. Pada waktu pagi dan petang, minum cawan ke-1, sambil menambah madu.

Mereka mengandungi vitamin B15 (asam pangamic, yang meningkatkan pernafasan tisu, meningkatkan stamina), minyak, amigdalin toksik, yang memberikan biji aprikot rasa pahit. Amygdalin mempunyai kesan antitumor, imunosupresif (menekan imuniti). Bilangan teras tidak boleh melebihi 7 keping sehari. Anda boleh menggunakan kernel seperti berikut: 1 sudu besar. satu sudu elecampane kering dituangkan dengan air panas (200 ml), direbus dengan api kecil selama 30 minit. Di sana, pada akhir memasak, tambahkan kernel aprikot. Minuman kaldu sebulan tiga kali setengah jam sebelum makan.

Komplikasi

Sekiranya sarcoidosis akan berkembang, dan rawatan perubatan yang mencukupi tidak akan diberikan, komplikasi teruk menanti pesakit. Sudah tentu, kadang-kadang granuloma hilang dengan sendirinya, maka rawatan tidak ditetapkan.

Salah satu komplikasi yang paling berbahaya adalah emfisema paru ("mengudara", rasa lapang paru-paru yang berlebihan), aspergillosis (jangkitan kulat), tuberkulosis, sindrom obstruktif bronkus (gangguan aliran udara yang melewati pokok bronkial). Hipertiroidisme (kelenjar tiroid yang berpenyakit), jantung paru (pengembangan atrium kanan dan ventrikel kerana tekanan darah tinggi), kegagalan jantung, kebutaan juga berbahaya. Tetapi komplikasi sarkoidosis yang paling serius adalah kegagalan pernafasan (gangguan pertukaran gas di paru-paru), yang menyebabkan kematian.

Ramalan

Sarcoidosis mempunyai prognosis yang agak baik. Penyebab kematian hanya dapat mengabaikan rawatan, ketika penyakit itu berlangsung, dan timbul komplikasi. Penyebab kematian yang paling biasa adalah kegagalan pernafasan dan kardiopulmonari (jantung paru)..

Sebilangan besar pesakit tidak mempunyai gejala permulaan penyakit, dan dalam 30% kes, sarcoidosis memasuki tahap remisi spontan (penyembuhan yang tidak dijangka). Bentuk kronik dengan fibrosis terdapat pada 10-30% pesakit. Kursus kronik membawa kepada kegagalan pernafasan yang teruk. Sarkoidosis mata menyebabkan kebutaan.

Dengan sarcoidosis, kumpulan kecacatan tidak ditubuhkan, tetapi kes-kes yang jarang berlaku memerlukan reka bentuk kumpulan (kehilangan rawatan diri, mobiliti).

Kekambuhan berlaku dengan kekerapan 4%, 2-5 tahun pertama selepas rawatan, jadi pesakit masih dalam pemerhatian.

Pencegahan

Oleh kerana penyebab sarcoidosis tidak diketahui, tidak ada langkah pencegahan khusus yang dikembangkan. Tetapi pencegahan tidak spesifik merangkumi:

 • pengurangan kesan agresif bahaya pekerjaan;
 • menguatkan imuniti;
 • berhenti merokok (kerana merokok memburukkan lagi sarkidosis, gejalanya lebih cerah);
 • mengelakkan penyakit berjangkit;
 • fluorografi sejauh mungkin;
 • mengelakkan hubungan dengan habuk logam kobalt, aluminium, zirkonium, tembaga, emas, titanium.

Sarcoidosis bukanlah fenomena yang difahami sepenuhnya, penyakit ini tidak membawa maut, tetapi proses sarkoid, yang mempengaruhi pelbagai sistem, mengganggu fungsinya, yang sangat merumitkan kehidupan pesakit, walaupun kadang-kadang patologi itu sendiri dan tanpa jejak.

Penerbitan Mengenai Asma