Lebih daripada separuh pesakit yang memohon ke Institut Kecantikan untuk pembedahan untuk memperbaiki bentuk hidung (rhinoplasty) diminta untuk membuang bonggol. Lekap kecil ini dengan ketara mengubah ciri wajah, memberi mereka jumlah yang berlebihan dan mengganggu bahagian. Bagaimana intervensi ini berlaku dan sukar bagi pakar bedah untuk mengatasi pembentukan tulang?

Sebab-sebab pembentukan bonggol

Bonggol adalah pembentukan di bahagian belakang hidung, yang terdiri daripada tulang dan tulang rawan. Nisbah mereka, serta ukuran penonjolan, bergantung pada ciri individu orang tersebut. Sebagai peraturan, ia jelas kelihatan dalam profil, tetapi ada orang yang mempunyai penebalan di sisi belakang hidung. Sebab utama pembentukan bonggol adalah:

 • keturunan dan kecenderungan nasional (bentuk hidung yang khas adalah ciri masyarakat Kaukasia, sebagai peraturan, ia sesuai dengan ciri wajah lain);
 • akibat kecederaan hidung: patah tulang, retak, strok di hidung.

Bagaimana cara membuang bonggol di hidung? Soalan ini diajukan oleh kebanyakan pemilik hidung "helang". Kecacatan kecil dapat disembunyikan sebentar menggunakan pengisi, dan penonjolan yang ketara dikeluarkan hanya semasa operasi. Tidak ada urutan dan alat perubatan palsu yang akan melegakan masalahnya, seorang pakar bedah plastik yang baik akhirnya dapat mengatasinya.

Ciri-ciri operasi dengan penyingkiran bonggol

Penjajaran bahagian belakang dilakukan selari dengan pembetulan kawasan lain, khususnya sayap. Hanya dalam kes ini, wajah akan kelihatan harmoni, dan perubahan kedudukan tulang rawan tidak akan mengganggu pernafasan.

Setelah dikeluarkan, kecacatan tidak muncul lagi.

Bagaimana operasi membuang bonggol pada hidung

Operasi dilakukan di bawah anestesia umum untuk mengurangkan ketidakselesaan pesakit. Intervensi terdiri daripada beberapa peringkat.

 • Menyediakan akses ke struktur dalaman hidung. Untuk ini, sayatan dibuat di dalam hidung dan tisu dikupas sebahagiannya..
 • Memotong bonggol. Untuk menghilangkan tulang rawan yang berlebihan, pisau bedah digunakan, bahagian tulang dikeluarkan menggunakan alat osteotome. Berkat penajaman yang baik, ia dapat memotong tulang yang kuat. Pisau mempunyai penutup sisi khas yang melindungi sisa kain. Dengan itu, pakar bedah menyelaraskan bahagian belakang dengan berhati-hati. Dalam kes ini, tulang tidak patah, tetapi terputus, kerana tisu cepat dipulihkan.
 • Manipulasi pembetulan lain. Setelah mengeluarkan bonggol, doktor bekerja dengan sayap hidung dan hujungnya, menjadikan bentuknya harmoni. Ia juga memerlukan penyempitan bahagian belakang hidung sehingga selepas penyingkiran penonjolan tulang-tulang rawan tidak kelihatan terlalu rata dan lebar.
 • Selesai operasi. Kain dijahit. Pelekat plaster disapu pada bahagian belakang hidung..

Ada orang yang pergi bonggol kecil. Sebagai peraturan, ini adalah lelaki. Sebilangan besar orang lain mahu menyingkirkan masalah ini. Pakar bedah Institut Kecantikan sedia membantu menyelesaikan masalah ini. Pengalaman hebat, teknologi moden dan alat berkualiti tinggi - semua ini menjamin hasil yang sangat baik..

Pembuangan bonggol hidung

Cara membuang hidung

Mengeluarkan bonggol hidung adalah operasi kompleks yang mempunyai banyak tahap, di mana penonjolan tulang-tulang rawan hidung dihilangkan, iaitu. pakar bedah plastik mengeluarkan bahagian tulang dan tulang rawan yang menonjol dan meluruskan bahagian belakang hidung. Selepas mengeluarkan hidung, wajah menjadi lebih harmoni. Benjolan di hidung boleh muncul disebabkan oleh pelbagai kecederaan pada hidung, dan juga pada genus. Lebih kerap masalah hidung yang cantik dan sempurna membimbangkan seks yang lebih lemah. Adalah penting bahawa pakar bedah berkelayakan untuk menjalankan operasi ini, kerana untuk hasil yang baik adalah perlu untuk membuang bahagian tulang rawan dan tulang bonggol secara proporsional.

Kandungan

Terdapat dua kaedah untuk menghilangkan bonggol di hidung.

 1. Kaedah operasi, iaitu rhinoplasty. Semasa pembedahan plastik ini, pakar bedah mengeluarkan tisu tulang dan tulang rawan yang menonjol di bahagian belakang hidung. Kaedah ini digunakan dengan bonggol yang ketara di hidung dan paling berkesan. Dan hasil yang diperoleh disimpan seumur hidup;
 • Dengan cara terbuka, ketika melakukan operasi dengan cara ini, pakar bedah mempunyai kawalan visual yang tepat;
 • Dengan cara tertutup, ketika melakukan operasi dengan cara ini, semua manipulasi dilakukan melalui saluran hidung;
 1. Kaedah bukan pembedahan, di mana, dengan bantuan suntikan pengisi, bahagian belakang hidung diratakan, tetapi ini hanya mungkin dilakukan jika bonggolnya kecil. Selain itu, hasilnya tidak tahan lama dan prosedurnya harus diulang.

Petunjuk untuk operasi mengeluarkan hidung

 • Hidung tebal kecil dengan bonggol;
 • Hidung asimetrik;
 • Kecacatan pada hujung hidung;
 • Hidung kasar dengan lubang dan bonggol;
 • Hidung sempit dan panjang dengan bonggol;
 • Hidung cacat kerana kecederaan;
 • Pernafasan yang sukar.

Pembedahan membuang hidung

Sebelum pembedahan plastik ini, perlu berunding dengan pakar bedah yang akan mengesahkan kemungkinan operasi tersebut. Ia juga akan menunjukkan hasil apa yang dapat diperoleh, bagaimana persiapan operasi dan masa pemulihan berjalan. Kemudian pesakit diberi sejumlah ujian yang diperlukan untuk memastikan tidak ada kontraindikasi. Juga perlu melalui ECG dan mengambil gambar semua struktur hidung. Setelah ujian siap dan dikaji oleh pakar, pesakit dibenarkan melakukan pembedahan membuang hidung. Sebaiknya 14 hari sebelum pembedahan, jangan mengambil ubat yang menyumbang kepada penipisan darah. Sebaiknya jangan merokok atau minum alkohol 7 hari sebelum pembedahan. Pada malam sebelum pembedahan plastik, anda perlu makan makanan ringan, dan 6 jam sebelum mengeluarkan hidung, menolak makanan dan air sepenuhnya.

Sebelum pembedahan plastik, pesakit diberi anestesia umum, setelah berunding dengan pakar bius. Apabila fasa persediaan selesai, pesakit memasuki wad dan pakar bedah mula memberi tanda pada hidung. Kemudian foto kawalan diambil untuk dibandingkan dengan hasilnya. Selepas ini, pesakit diberi anestesia umum, paling sering secara intravena. Apabila anestesia mula bertindak, pakar bedah membedah kulit hidung, memotong tulang rawan dan menghilangkan lebihan. Kemudian tisu tulang dipotong mengikut ukuran yang diperlukan. Setelah lereng sisi hidung dibedah dan dipindahkan untuk mendapatkan bahagian belakang hidung yang bulat, serta pembentukan ketinggian dan lebar hidung yang baru. Sekiranya perlu, kesimpulannya, pembetulan hujung hidung dilakukan untuk penampilan yang cantik secara estetik. Kemudian doktor menjahit dan membuang plaster, yang dikeluarkan hanya selepas seminggu, atau bahkan 10 hari. Masa keseluruhan untuk membuang bonggol hidung berlangsung sekitar 60-120 minit.

Hasil operasi membuang bonggol hidung

Sejurus selepas mengeluarkan hidung, hasilnya sukar dinilai. Selepas pembedahan plastik ini, edema dapat berlanjutan hingga enam bulan, tetapi mudah ditutupi oleh concealer. Kira-kira 2 hari, pesakit harus bernafas melalui mulut, kerana setelah pembedahan, turundas kapas dimasukkan ke dalam hidung, yang diperlukan untuk menyerap rembesan dan menjaga bentuk hidung. Keseluruhan masa pemulihan mengambil masa kira-kira 2 minggu, pada masa yang mana plaster cast dikeluarkan. Selepas 1 bulan, edema reda, yang boleh mengganggu pernafasan. Pesakit berada di hospital sehingga penyapu kapas dikeluarkan. Pesakit akan dapat menilai hasilnya hanya setelah enam bulan, atau bahkan setahun. Pada masa inilah semua edema akan mereda, dan bentuk akhir hidung akan terbentuk, yang akan berlangsung sepanjang hayat.

Hidung dengan bonggol sebelum dan selepas rhinoplasty - foto wanita dan lelaki + Video

Hidung di wajah adalah satu-satunya bahagian yang menonjol dan menarik perhatian..

Apabila bentuk atau ukurannya berbeza dengan standard yang diakui, ketidakselesaan berlaku.

Sebilangan wanita, kanak-kanak perempuan, lelaki menganggap bonggol di hidung mereka tidak menonjol, tetapi keburukan.

Dia cukup merosakkan kehidupan, penampilan, masa depan dan juga kerjaya.

Dari mana asal bonggol itu??

Seperti biasa, persepsi peribadi terhadap masalah sangat penting..

 • Sekiranya seseorang membuat kerumitan dan menetapkan dirinya untuk kegagalan dalam perniagaan apa pun, sama ada pekerjaan atau cinta, maka itu akan berlaku.
 • Sekiranya hidup dipenuhi dengan rasa optimis, maka tidak ada hidung yang akan menghalangi untuk berjaya dan dicintai.

Bukan rahsia lagi bahawa penduduk gunung mempunyai organ penciuman yang berbeza dengan orang Slavia.

Dari jumlah tersebut, hanya 10% penduduk, menurut ahli antropologi, mempunyai hidung yang rata. Bentuk cekung khas untuk hidup di tanah rata.

Teori mengenai bentuk hidung

Sehubungan dengan ini, teori muncul bahawa ketinggian hidup seseorang di atas permukaan laut mempengaruhi penampilannya. Di pergunungan, senang hidup dengan hidung dengan bonggol kerana udara yang jarang ditemui, graviti.

Berdasarkan asumsi yang dikemukakan, sebuah penelitian dilakukan yang menunjukkan bahawa mereka yang tinggal di lereng barat pada ketinggian hingga 300 m mempunyai hidung cekung dan lurus.

Dan mereka yang berada di sisi lain pada ketinggian hingga 1000 m adalah cembung di hidung.

Terdapat teori bahawa tubercle di jambatan hidung tumbuh lebih banyak dengan setiap generasi. Tetapi, walaupun ini adalah teori, tidak disahkan secara rasmi.

Pangkal pada dasarnya adalah tisu tulang dan tulang rawan yang menonjol di atas bahagian belakang hidung. Penyebab penampilan bukan sahaja faktor genetik, tetapi juga faktor mekanikal. Sekiranya bonggol menjadi akibat dari kecederaan, tentu saja ia mesti dihilangkan secepat mungkin.

Jenis bentuk hidung

Sekiranya kita melihat organ penciuman secara skematik, ia menyerupai prisma dengan empat muka. Ia terdiri dari dinding belakang, pangkal dan dua sisi dalam bentuk dinding.

Dasar tulang adalah proses frontal tulang rahang atas dan tulang hidung. Tulang rawan membentuk septum, dinding sisi, dan ketebalan sayap.

Bentuknya melekat pada bahagian belakang, hidung, hujung, sayap dan lubang hidung. Hidung membentuk penampilan seseorang dan bertindak sebagai petunjuk tanda kebangsaan.

 • Yunani atau klasik - lurus, nipis, sempit, tetapi tidak terlalu panjang;
 • Roman - kurus dengan bonggol. Ia menjadikan wajah tegas, tetapi tidak kasar. Penelope Cruz dan Sophia Loren mempunyai hidung seperti itu;
 • Negroid - berdaging, lebar;
 • Mongoloid - kecil dan rata;
 • Kaukasia - dengan pangkalan yang diturunkan, bonggol dan langkan yang kuat. Wanita tidak menyukai hidung seperti itu dan mereka sangat kompleks.

Ukuran boleh berbeza - pendek, panjang atau sempit dan lebar.

Hidung dikelaskan dalam profil: lurus, bergelombang, hidung berdendam, cekung, cembung dan lain-lain.

Hidung dengan penonjolan disusun secara semula jadi sehingga tidak ada pelanggaran pernafasan hidung, oleh itu, sebagai peraturan, organ ini diperbesar secara menegak.

Penting untuk mengetahui ciri ini semasa membetulkannya dengan campur tangan pembedahan. Jika tidak, terdapat risiko mengganggu saluran hidung.

Makna bonjolan di hidung

Terdapat teknik seperti itu - fisiognomi, yang terlibat dalam kajian keperibadian, watak, kesihatan sesuai dengan ciri luaran.

Seseorang mengenali sains ini, seseorang ragu-ragu mengenai konsepnya.

Oleh itu, didapati bahawa lelaki dan wanita yang mempunyai hidung dengan bonggol berani, berani, dan berfikir secara rasional..

 • Gadis dicirikan oleh cita-cita, tekad, dan selain itu, mereka mempunyai fikiran yang fleksibel..
 • Lelaki dicirikan oleh kebanggaan, watak dan semangat yang kuat.

Kekurangan atau semangat?

Hidung berongga adalah organ bau dengan penonjolan tulang-tulang rawan naik di atas punggungnya. Kerana hidung kelihatan tidak harmoni dalam penampilan dan cembung Slavia.

Tetapi, sebilangan besar orang-orang yang mengenali organ penciuman seperti itu menjadi tumpuan mereka. Humpback adalah sebahagian dari kewarganegaraan Kaukasia dan penduduk Asia Kecil dan mereka bangga dengannya. Keputusan mengenai rhinoplasty dibuat terutamanya dalam kes-kes yang luar biasa..

Ia boleh menjadi kongenital atau diterima selepas kecederaan. Dalam kes terakhir, bahaya timbul kerana pelanggaran pernafasan hidung.

Pembetulan bentuk hidung

Pembetulan bukan pembedahan

Menjadikan bonggol kurang kelihatan dengan alat solek dan gaya rambut..

Alat solek

Alat solek yang betul adalah ahli sihir dan rakan setiap wanita.

Anda perlu melengkapkan diri dengan asas warna yang terang dan gelap, bronzer, pemerah pipi.

Bahagian utama bahagian belakang hidung di bahagian depan diringankan dengan serbuk cahaya, dan sisi-sisinya digelapkan dengan pilihan warna gelap, bronzer, pemerah pipi. Penting untuk menerapkan campuran sempadan antara nada serbuk.

Sebaiknya gunakan gincu dan lip gloss yang terang untuk mengalihkan perhatian dari hidung. Warna gincu harus sesuai di bawah rambut dan kulit.

Gaya rambut

Gaya rambut yang betul juga mampu menutupi kawasan buruk dengan baik dan secara amnya mengubah penampilan. Dengan hidung yang membonjol, eloklah rambut panjang sederhana tanpa kelantangan yang besar.

Lebih baik membuat kelantangan di bahagian belakang kepala. Ekor kuda, gelombang cahaya, jalinan juga dianggap pilihan yang boleh diterima. Ledakan adalah kontraindikasi. Lebih baik apabila wajah dibingkai keriting, memberikan wajah feminin.

Punggung pada hidung boleh menjadi sorotan dan kelihatan cantik. Perkara utama adalah menjaga diri dan menyingkirkan kompleks. Anda perlu menerima diri anda dan menekankan kelebihan penampilan.

Rhinoplasty

Kadang-kadang pembedahan hanya perlu. Anda boleh menghilangkan bonggol di hidung dengan bantuan pembedahan plastik..

Operasinya agak rumit dan memutuskannya, anda perlu mencari pakar bedah yang berpengalaman dan profesional.

Kaedah pembetulan hidung disebut rhinoplasty. Ia dapat menghilangkan bukan sahaja akibat kecederaan, strok, tetapi juga kecacatan kongenital. Selalunya pesakit ingin membetulkan lubang hidungnya, menyesuaikan hujung atau lebar hidung.

Umur optimum untuk operasi adalah dari 18 hingga 40 tahun. Sebelum usia ini, tidak digalakkan menukar hidung kerana kerangka tulang yang belum terbentuk hingga akhir.

Dan selepas 40, pelbagai komplikasi dan ubah bentuk kerana metabolisme yang perlahan dapat terjadi. Dan tempoh pemulihan boleh ditangguhkan dan menyebabkan banyak kesulitan.

Kontraindikasi

Pembedahan plastik pada hidung bukan untuk semua orang. Terdapat kontraindikasi perubatan:

 • asma bronkial;
 • diabetes;
 • pelanggaran jantung, buah pinggang, buah pinggang;
 • masalah mental;
 • reaksi alahan.

Oleh itu, sebelum operasi, anda perlu menjalani pemeriksaan - rhinoskopi, sinar-X tengkorak dan berunding dengan pakar otolaryngolog.

Bagaimana rhinoplasty

Operasi dilakukan di bawah anestesia umum. Untuk membuat bahagian belakang hidung lurus, pakar bedah membuang sebahagian tulang rawan dan tulang. Rhinoplasty berlaku dalam beberapa peringkat:

 1. Sayatan dibuat di dalam saluran hidung. Tisu lembut dilepaskan melalui kawasan-kawasan ini..
 2. Tisu tulang rawan di kawasan bonggol dikeluarkan, dan kemudian tulang dipotong.
 3. Tisu dikeluarkan jika perlu, dipindahkan dan terpaku pada kedudukan yang diinginkan..
 4. Pelakon plaster.

Sekiranya pesakit tidak menyukai panjang hidung selain bonggol, maka pembetulan dilakukan secara serentak.

Pemulihan

Tempoh pemulihan berlangsung beberapa hari. Pada masa ini, pesakit harus menggunakan penyapu kapas untuk mengelakkan pendarahan. Plaster dikeluarkan selepas 1 -1,5 minggu. Biasanya akan mengambil masa enam bulan untuk melihat hasil akhir..

Kos

Operasinya mahal. Harga rhinoplasty di Moscow bergantung pada klinik, profesionalisme pakar bedah dan rata-rata 100,000 rubel.

Tempoh selepas operasi

Reaksi semula jadi tubuh terhadap campur tangan adalah kemunculan lebam, bengkak, yang disertai dengan kesesakan hidung. Dalam sebulan, 90% pesakit melupakannya..

Adalah penting bahawa tubuh menerima jumlah vitamin dan imunostimulan yang mencukupi sepanjang tempoh ini..

Tidak disyorkan mengambil banyak cecair dan memuatkan badan secara fizikal. Anda tidak boleh memakai cermin mata, lebih baik menggunakan lensa untuk sementara waktu untuk mengelakkan tekanan pada badan.

Pada masa akan datang, pesakit harus mengelakkan kecederaan hidung, penyakit nasofaring, jangkitan nasofaring dan sinusitis.

Komplikasi

Antara kesan sampingan yang sering berlaku adalah:

 • komisen;
 • pernafasan yang sukar;
 • kehilangan bau.

Kejutan, pendarahan intensiti tinggi, dan nekrosis tisu jarang berlaku..

Menurut statistik, 25% pesakit setelah rhinoplasty tetap tidak berpuas hati, sehingga mereka melakukan pembetulan kedua.

Pembedahan hidung bungkuk

 • Di hospital kami, semua jenis pembedahan plastik pembedahan hidung dilakukan, termasuk rhinoplasty dengan bonggol..
 • Doktor dari kategori kelayakan tertinggi dikendalikan di bilik operasi yang dilengkapi dengan teknologi terkini.
 • Selepas operasi, pesakit berada di hospital yang selesa di bawah pengawasan perubatan yang berterusan..

Cara menghilangkan bonggol di hidung anda

Hidung dengan bonggol mungkin memberikan identiti pada gambar, tetapi banyak orang berfikir secara berbeza dan mengimpikan hidung yang rata dan rapi. Oleh itu, mereka pergi ke pakar bedah plastik dan meminta untuk membuang bonggol di hidung mereka..

Kadang kala pesakit bertanya adakah bahagian belakang hidung dapat diratakan tanpa pembedahan.?
Anda boleh melicinkan bonggol yang hampir tidak kelihatan dengan kaedah kontur plasty - dengan menyuntikkan pengisi berdasarkan asid hyaluronik atau kalsium hidroksiapatit. Oleh itu, anda sedikit dapat meluruskan kontur hidung, menjadikan bonggol kurang kelihatan, tetapi tidak melepaskannya. Di samping itu, prosedur plastik kontur perlu diulang secara berkala. Kira-kira sekali setiap 9 hingga 18 bulan, ia bergantung kepada ubat yang diberikan. Malangnya, tidak mungkin membuang bonggol pada hidung tanpa pembedahan.

perkhidmatan

Rhinoplasty - pembedahan membuang bonggol - akan menghilangkan masalah selama-lamanya.

Operasi

Pangkal mempunyai dasar tulang rawan, ini adalah ciri bawaan bentuk hidung atau diperoleh akibat kecederaan. Untuk melakukan plastik hidung untuk membuang bonggol boleh ditutup dan terbuka..

Dengan kaedah terbuka - sayatan dibuat di dalam lubang hidung di sepanjang tepi dan di sepanjang kolumella - kulit bawah septum hidung. Selepas itu, shovchik nipis di atasnya hampir tidak kelihatan.

Dengan akses tertutup - semua sayatan dibuat di rongga hidung, iaitu, tidak ada jejak yang tersisa di luar.

Selanjutnya, kulit dipisahkan dari pangkal tulang rawan hidung. Pakar bedah melakukan osteotomi - pembetulan bentuk kerangka tulang hidung, tulang rawan, dan, jika perlu, plastik hujung hidung, mencapai hasil estetik terbaik dan pernafasan hidung pesakit percuma pada masa akan datang. Mengenakan jahitan kosmetik yang dalam beberapa bulan akan menjadi hampir tidak kelihatan.

Selepas rhinoplasty

Pada akhir operasi, tampon atau turunda dimasukkan ke dalam hidung (selama 2-3 hari), pembalut plaster dikenakan ke hidung (selama seminggu).

Pesakit kekal di hospital selama 2-3 hari.

Kemudian dia keluar dari rumah dan berjumpa doktor dengan kekerapan yang disyorkan olehnya.

Selepas pembedahan, edema terbentuk di hidung dan mata, yang berlangsung 10-20 hari.

Rata-rata, 2 minggu setelah membuang pemeran, anda boleh kembali bekerja.

Tempoh pemulihan memerlukan pematuhan dengan peraturan tertentu:

 • Kecualikan aktiviti fizikal selama 2-3 bulan.
 • Enggan memakai cermin mata selama 2-3 minggu, agar tidak menyentuh hidung anda.
 • Jangan makan sejuk dan panas, supaya tidak menimbulkan pendarahan.

Hospital hospital

 • Selepas operasi, pesakit berada di wad 1 atau 2 tempat tidur hospital, di mana mereka mempunyai semua syarat untuk penginapan yang selesa dan cepat sembuh.
 • Bilik-bilik dilengkapi dengan katil berfungsi, masing-masing mempunyai gas perubatan (oksigen).
 • Setiap pesakit pesakit mempunyai monitor individu mengenai keadaan fungsi penting.
 • Menu tersebut mengambil kira semua cadangan doktor.
 • Terdapat bilik mandi di dalam bilik.
 • Setiap pesakit mempunyai TV individu dengan fon kepala.

Keputusan

Rhinoplasty adalah operasi yang kompleks yang memerlukan masa pemulihan. Hasil pertengahan pembedahan hidung dapat dinilai enam bulan setelah operasi, dan hasil akhir dapat dinilai berdasarkan hasil rhinoplasty dalam waktu sekitar satu tahun..

Plastik hidung dengan bonggol - Foto Sebelum dan Selepas

Rhinoplasti hidung dengan bonggol dilakukan oleh pakar bedah-otorhinolaryngolog Usachev I.A..

Kos

Anda boleh mengetahui harga rhinoplasty di klinik kami di laman web di bahagian "Otorhinolaryngology" dan "Pembedahan Plastik".

Semasa memilih institusi perubatan di mana anda merancang untuk menghilangkan bonggol di hidung, pertimbangkan bukan sahaja kos pembedahan plastik, tetapi juga tahap kemahiran dan pengalaman pakar bedah, serta peralatan klinik dengan peralatan moden. Kejayaan operasi bergantung pada ini..

Pakar kami:

Perkhidmatan dalam dua bahasa: Rusia, Inggeris.
Tinggalkan nombor telefon anda dan kami akan menghubungi anda semula.

Rhinoplasti hidung

Pembuangan bonggol adalah jenis rhinoplasty yang paling biasa. Walaupun hanya bahagian belakang hidung yang terkena, jenis pembetulan ini dianggap sukar. Terdapat dua sebab:

 1. Bonggol itu dapat dibentuk oleh tisu tulang rawan dan tulang - dan pakar bedah perlu memilih kaedah yang paling baik untuk penyingkirannya.
 2. Semasa operasi, saluran hidung mungkin sempit, dan selepas rhinoplasti akan ada masalah pernafasan.

Untuk mengelakkan ini, anda perlu mendekati pilihan pakar bedah secara bertanggungjawab dan membincangkan secara terperinci hasil perundingan yang diinginkan.

Gambar sebelum dan selepas pembedahan plastik hidung

Teknik pembedahan plastik hidung

Sebelum operasi, penting untuk menentukan tisu apa yang membentuk bonggol, dan juga untuk menentukan sebab mengapa ia terbentuk. Sekiranya bentuk hidung ini kongenital, rhinoplasty lebih mudah dijalankan. Sekiranya bonggol terbentuk akibat kecederaan, maka, kemungkinan besar, kalus telah terbentuk, dan kemudian membuat hidung lurus akan menjadi sedikit lebih sukar.

Bergantung pada ciri struktur hidung, pakar bedah memilih teknik terbuka atau tertutup:

 • Rhinoplasti terbuka dilakukan dalam kes yang paling sukar, apabila doktor memerlukan akses penuh ke tisu. Parut yang kelihatan kekal selepasnya..
 • Rhinoplasty tertutup dilakukan apabila akses dapat diperoleh melalui saluran hidung. Dalam kes ini, sayatan masuk ke dalam mukosa.

Bahagian yang menonjol dipotong atau diampelas. Selalunya kedua-dua kaedah tersebut diterapkan..

Kemajuan operasi merangkumi 4 langkah utama:

 1. Bahagian kulit dan tisu lembut.
 2. Pembuangan tulang rawan dan septum.
 3. Pembuangan tulang.
 4. Jahitan.

Penggilingan dianggap kurang trauma, tetapi tekniknya tidak sesuai jika bonggol terlalu besar. Sekiranya terbentuk hanya oleh tulang rawan, anda boleh mengeluarkan bahagian yang menonjol dengan laser.

Kontraindikasi untuk pembedahan plastik hidung

Sebelum rhinoplasty, pemeriksaan umum badan dilakukan, dan rundingan dengan pakar otolaryngologi (dan untuk pesakit yang berumur lebih dari 40 tahun, juga ahli kardiologi) akan diperlukan. Operasi ini dikontraindikasikan dalam:

 1. Kehamilan dan Penyusuan.
 2. Kehadiran barah.
 3. Penyakit Kronik Akut.
 4. Kehadiran penyakit virus akut (termasuk dengan hidung berair).
 5. Gangguan pendarahan.
 6. Diabetes mellitus.

Dalam kes lain, plastik hidung akan memberikan hasil yang sangat baik, dan ciri-ciri wajah akan menjadi harmoni dan halus..

Peraturan pemulihan untuk mengelakkan komplikasi

Pembedahan plastik pada hidung adalah prosedur yang rumit dan agak trauma, oleh itu penting untuk mengikuti semua cadangan doktor semasa tempoh pemulihan.

Pada masa-masa awal, anda perlu memakai pembalut keras khas yang membolehkan anda memperbaiki tisu di tempat baru dan mengelakkan perpindahannya. Untuk mengelakkan pendarahan hidung, tampon dimasukkan ke saluran hidung.

Pemeriksaan pertama dijalankan pada hari ke-6-7. Kemudian jahitan dikeluarkan jika rhinoplasty terbuka.

Selama sebulan, sekatan diperkenalkan pada:

 • Latihan fizikal.
 • Memakai cermin mata.
 • Lawatan ke solarium, tempat mandi dan tempat-tempat lain yang melibatkan pendedahan terma.
 • Minum alkohol, makanan panas dan sejuk.

Apabila anda dapat menilai hasilnya?

Sekiranya dengan keplastikan bonggol hanya tisu tulang rawan yang terjejas, maka pemulihan akan memakan masa 1-2 bulan. Sekiranya pertumbuhan tulang dikeluarkan, maka hidung akan menjadi bentuk akhir tidak lebih awal dari enam bulan kemudian. Sehingga masa ini, pembengkakan mungkin berlaku..

Rhinoplasty Humpy

Rhinoplasty adalah operasi yang bertujuan untuk membetulkan hidung. Pembetulan organ pernafasan luaran dilakukan bukan hanya untuk meningkatkan daya tarikan penampilan.

Semasa operasi, pakar bedah plastik:

 • menghilangkan kecacatan acuan;
 • mengubah saiz organ;
 • mengembalikan fungsi pernafasan.

Rhinoplasty moden menggabungkan kecekapan tinggi, rasa sakit yang hampir lengkap dan mudah dicapai. Klinik JSC "Medicine" di Moscow menawarkan perkhidmatan rhinoplasty untuk hidung, khususnya penyingkiran bonggol. Operasi pembetulan dilakukan oleh pakar bedah plastik yang berkelayakan menggunakan peralatan moden dan ubat selamat..

Ciri-ciri penyingkiran bonggol hidung

Melepaskan bonggol pada hidung biasanya memerlukan perubahan saiz hidung, plastik hujung, dan pembetulan septum hidung. Hasil daripada operasi:

 • wajah "terbuka", yang membolehkan anda menunjukkan dan menekankan keperibadian seseorang;
 • ciri wajah menjadi lebih harmoni dan menarik tanpa mengira usia;
 • pernafasan hidung dipulihkan;
 • mencegah perkembangan penyakit organ ENT, dll..

Pembedahan untuk membuang bonggol hidung dilakukan pada usia hampir. Pakar mengesyorkan rhinoplasty setelah 18 tahun, ketika tisu tulang rawan akhirnya terbentuk. Sekiranya cedera, operasi dilakukan pada usia yang lebih awal..

Petunjuk untuk menghilangkan bonggol hidung

Operasi untuk membuang bonggol ditunjukkan:

 • sekiranya seseorang ingin menjadikan penampilannya lebih harmoni dan menarik;
 • jika ada keperluan untuk rawatan komprehensif mengenai akibat kecederaan, akibatnya tisu tulang jembatan hidung dan septum hidung tumbuh bersama dengan tidak betul;
 • jika rhinoplasty kompleks ditunjukkan, yang memperuntukkan pembetulan pelbagai parameter (tinggi belakang, lebar, panjang).

Pakar bedah plastik JSC "Medicine" melakukan pembedahan hidung berdasarkan hasil diagnostik awal menggunakan peralatan moden.

Kontraindikasi

Operasi untuk membetulkan hidung dikontraindikasikan jika pesakit:

 • penyakit berjangkit atau kulit;
 • penyakit kronik dalam bentuk akut;
 • demam;
 • pembekuan darah yang lemah;
 • penyakit onkologi;
 • kehamilan atau penyusuan.

Kemajuan operasi

Operasi ini didahului oleh tahap persiapan, dengan keunikan di mana para doktor JSC "Medicine" (klinik ahli akademik Roitberg) memperkenalkan pesakit secara individu semasa konsultasi. Bergantung pada ciri-ciri individu pesakit, pakar klinik boleh memilih salah satu daripada tiga kaedah untuk melakukan pembedahan membuang hidung:

 • rhinoplasty terbuka, di mana pemotongan dibuat dengan pemisahan tisu lembut seterusnya dari tulang dan jahitan, digunakan untuk pembetulan global;
 • plastik hidung tertutup, yang merangkumi prosedur pembedahan intrakavitari, digunakan untuk pembetulan sederhana;
 • pembetulan bukan pembedahan, yang melibatkan pengenalan suntikan, membolehkan anda mengubah bentuk hidung sekiranya tidak memerlukan pembetulan dalaman.
 • Sekiranya operasi dilakukan secara pembedahan, ia terdiri daripada langkah-langkah berikut:
 • anestesia atau anestesia;
 • menanda dengan pena yang dirasakan;
 • prosedur pembedahan;
 • pemutus.

Selepas pembedahan, pesakit sedang menunggu pemulihan.

Pemulihan

Proses pemulihan selepas pembedahan pembuangan hidung dari hidung berlangsung dari satu hingga dua bulan, bergantung kepada kerumitan pembetulan dan usia pesakit. Anda boleh bercakap mengenai pemulihan penuh hanya 3-6 bulan setelah membuang pemeran. Maklumat yang lebih tepat mengenai peraturan pemulihan disuarakan kepada pesakit oleh pakar bedah plastik klinik "Perubatan" JSC setelah pembedahan.

Doktor

Mengeluarkan bonggol hidung adalah salah satu operasi rhinoplasti yang paling sukar. Kerumitan operasi terletak pada hakikat bahawa pakar bedah harus bekerja serentak dengan dua jenis tisu (tulang rawan dan tulang), yang memerlukan tahap kemahiran pembedahan dan pengalaman yang tinggi. Pakar bedah klinik JSC "Medicine" di Moscow adalah pakar dari kategori tertinggi, memiliki teknik rhinoplasti yang paling maju, mempunyai pengalaman luas dalam menjalankan operasi dengan pelbagai kerumitan.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai doktor klinik dan mendaftar untuk berunding di laman web JSC "Medicine" (klinik Academician Roitberg) di bahagian "Doktor kami".

Pembedahan plastik pada hidung

Operasi untuk membuang bonggol pada hidung adalah cara untuk memperbaiki bentuk hidung, yang bertujuan untuk menyelesaikan ketidaksempurnaan fungsi dan estetika.

Bonggol adalah pembentukan tisu tulang-tulang rawan, yang kongenital atau diperoleh secara semula jadi (trauma, penyakit). Semasa operasi membetulkan bonggol pada hidung, pakar bedah membetulkan kedua-dua jenis tisu tersebut. Pembetulan bonggol memerlukan pakar bedah rhinosialis dan pengalaman yang luas.

Kaedah penyingkiran hidung bonggol

 • Kaedah pembedahan (rhinoplasty). Semasa operasi pada hidung, anda boleh mengubah bentuk dan ukuran hidung.
 • Pembedahan hidung tanpa pembedahan (kontur). Ini terdiri dari pengenalan ke kawasan yang diperlukan dari hidung pengisi gel khas.

Operasi untuk membetulkan bonggol hidung dilakukan dalam beberapa peringkat:

 • Pemisahan tisu lembut dari struktur tulang rawan;
 • Mengeluarkan bahagian yang diperlukan dari septum hidung dan tulang rawan;
 • Pembetulan struktur tulang (bonggol);
 • Jahitan.

Contoh pembedahan plastik pada hidung (pakar bedah Kazantsev E.V.)

Kaedah bukan pembedahan untuk membuang hidung

Rhinoplasty tanpa pembedahan semakin popular kerana kesan segera tanpa memerlukan pemulihan. Pengisi yang dimasukkan ke kawasan berhampiran bonggol meluruskan kontur hidung dengan mengisi dengan penyediaan gel.

  Kelebihan pembedahan plastik bukan pembedahan bonggol:

 • Kecederaan rendah;
 • Kekurangan pemulihan;
 • Keselesaan dan kepantasan;
 • Anestesia tempatan;
 • Harga berpatutan.
 • Memukul pada hidung boleh mengakibatkan kecederaan. Dalam kes ini, selain ketidaksempurnaan estetik, pesakit terganggu oleh pernafasan yang sukar atau tidak hadir sepenuhnya melalui hidung. Dalam kes ini, plastik bonggol sering dilakukan bersamaan dengan septoplasti..

  Rhinoplasti hidung

  Bonggol hidung dibentuk oleh tulang hidung dan tulang rawan yang unggul, yang mewujudkan penampilan wajah yang tidak harmoni.

  1. Diterima oleh harta pusaka. Ini adalah ciri dari beberapa kebangsaan, kadang-kadang pendidikan seperti itu memberikan wajah yang mulia dan berfungsi sebagai kemuncak penampilan.
  2. Diperolehi akibat lebam atau patah tulang - setelah trauma, peleburan tulang dan tulang rawan yang tidak normal berlaku dan estetika wajah merosot.
  3. Pembedahan hidung yang dilakukan dengan buruk, yang memerlukan pembetulan lebih lanjut.

  Cara membetulkan?

  Mengeluarkan punuk kecil memerlukan campur tangan pembedahan yang kompleks, kerana anda harus bekerja serentak dengan tisu tulang rawan dan tulang. Dua teknik digunakan:

  1. Plastik kontur. Dengan menggunakan jarum nipis, sediaan khas diperkenalkan ke kawasan subkutan jambatan hidung - ia memenuhi ruang secara merata, sejajar garis hidung. Prosedur ini perlu diulang setiap tahun atau dua tahun, kerana kesannya tidak jangka panjang. Hasilnya dijaga pada tahap estetik, tetapi tidak mempengaruhi ciri fungsional (masalah dengan pernafasan, misalnya, akan tetap sama).
  1. Pembedahan plastik - adalah campur tangan pembedahan, pemotongan tulang hidung dan tulang rawan dengan alat khas. Ia ditujukan untuk penyelesaian masalah bertingkat: menghilangkan bonggol, membetulkan septum, melegakan hidung berair kronik (kesesakan hidung, berdengkur), memperbaiki pernafasan.

  Tahap Rhinoplasty

  1. Membuat akses ke bonggol. Jalan tertutup melibatkan akses melalui sayatan di dalam hidung, yang tidak dapat dilihat secara luaran dan tidak meninggalkan bekas luka yang kelihatan. Buka - melalui jalur tisu nipis yang memisahkan lubang hidung - pakar bedah mengangkat semua penutup lembut dan segera bekerja dengan pendidikan yang ada. Doktor yang berpengalaman akan membetulkannya dengan halus dan tepat sehingga walaupun dengan plastik terbuka, jahitannya tidak akan kelihatan..
  2. Penyingkiran - pertama, formasi tulang rawan dipotong, kemudian komponen tulang dipotong dengan teliti dan teliti.
  3. Cerun sisi dibawa ke kedudukan yang diinginkan sehingga hidungnya harmoni - tinggi, lebar dan bulatan yang diinginkan.
  4. Pembentukan hujung - panggung tidak selalu ada, tetapi kadang-kadang perlu, misalnya, jika hidung terlalu sempit dan memanjang.
  5. Jahitan diaplikasikan, plaster cast. Pakar bedah meletakkan tampon di saluran hidung. Semua ini memberi sokongan kepada tisu yang cedera dan mengurangkan bengkak..

  Pemulihan

  7-10 hari pertama adalah yang paling penting, perlu melindungi lipit dengan teliti dari kerosakan, memakai tampon khas, dan mengambil ubat penahan sakit. Setelah mengeluarkannya, edema dan pemisahan aktif lendir mungkin semakin mendalam - semua ini dikawal dengan lawatan biasa ke pakar bedah. Pemulihan penuh berakhir dalam 6-8 bulan.

  Rhinoplasti hidung

  Rhinoplasti hidung

  Pembedahan plastik untuk mengubah bentuk hidung mungkin berkaitan dengan penghapusan pelbagai kecacatan luarannya. Salah satu campur tangan yang paling popular adalah rhinoplasty dari bonggol hidung..

  Mengapa bonggol di hidung saya muncul

  Dua jenis tisu, tulang dan tulang rawan, mengambil bahagian dalam pembentukan bonggol hidung. Kecacatan berlaku di tempat di mana mereka bersebelahan. Kemunculan bonggol sering disebabkan oleh keadaan kongenital, yang khas untuk kebangsaan tertentu, serta trauma dan pembentukan sumsum tulang di kawasan ini. Benjolan juga dapat muncul setelah rhinoplasti hidung, yang merupakan hasil dari campur tangan yang tidak berjaya.

  Petunjuk untuk rhinoplasty bonggol

  Petunjuk untuk menghilangkan bonggol semasa rhinoplasty hidung adalah kecacatan estetik secara eksklusif dan ketidakpuasan pesakit terhadap penampilannya. Sifat perubatan intervensi dibincangkan hanya jika operasi gabungan, rhinoseptoplasty, disiratkan. Selama ini, dapat menyelesaikan masalah sifat perubatan, memperbaiki pernafasan hidung, dan mendapatkan kesan kosmetik. Foto-foto selepas rhinoplasti hidung hidung membolehkan anda melihat dengan jelas bahawa kemungkinan pakar bedah plastik tidak terhad.

  Persiapan untuk pembedahan

  Bahagian penting dalam persiapan operasi adalah perundingan pakar bedah, di mana pakar menjelaskan tugasnya, menganalisis data awal, termasuk kontraindikasi. Sebarang pilihan rhinoplasty harus dibuang sekiranya:

  • Pesakit di bawah 18 tahun
  • Terdapat penyakit bersamaan yang teruk di mana berbahaya untuk melakukan pembedahan, onkopatologi, diabetes mellitus, pembekuan darah dan lain-lain.

  Untuk menjelaskan semua faktor yang berkaitan, pesakit perlu menjalani pemeriksaan terperinci, untuk lulus ujian. Ahli terapi mesti memberikan pendapatnya mengenai kemungkinan operasi tersebut, dan diperlukan perundingan pakar bius.

  Sebagai persediaan untuk pembedahan, simulasi hidung tidak boleh diabaikan. Dengan membuat penyesuaian pada model digital, adalah mungkin untuk memeriksa hasil yang dirancang dengan lebih jelas, membincangkannya dengan pesakit, menentukan taktik pembedahan.

  Petua Penting

  Untuk memastikan operasi yang berkualiti tinggi dan selamat, ia memerlukan usaha bukan sahaja dari doktor, tetapi juga dari pesakit. Dia perlu memberitahu pakar bedah secara terperinci mengenai ubat yang diambilnya, alahan ubat, jika ada. Dalam kes ini, sebagai persediaan untuk operasi, semua cadangan pakar mesti dipatuhi. Mereka mungkin berkaitan dengan sifat pemakanan, berhenti merokok dan pengambilan alkohol. Tanpa gagal, anda perlu berhenti mengambil antikoagulan dalam 2 minggu.

  Ciri Pemulihan

  Operasi akan diakhiri dengan pemasangan sapuan kapas di saluran hidung, dan pelapisan plaster pada hidung. Tetapi walaupun selepas penyingkiran, tempoh pemulihan mereka akan berlangsung beberapa bulan. Keputusan akhir dapat dinilai tidak lebih awal dari enam bulan kemudian.

  Untuk mengelakkan komplikasi dalam tempoh ini, pesakit mesti:

  • enggan menggunakan cermin mata;
  • tidur hanya di belakang, dengan kepala diangkat sejauh mungkin;
  • amati diet tanpa garam, hapuskan penggunaan minuman beralkohol;
  • menolak prosedur terma, mandi, solarium;
  • elakkan prosedur air di kawasan yang dikendalikan.

  Apa yang boleh menjadi komplikasi?

  Rhinoplasty adalah intervensi traumatik yang mencukupi, oleh itu, faktor-faktor seperti pembengkakan, kesakitan selepas pembedahan adalah perkara biasa. Lama kelamaan, mereka akan hilang. Walau bagaimanapun, operasi yang salah dipenuhi dengan perkembangan komplikasi seperti:

  • kehilangan bau;
  • kesukaran bernafas
  • ubah bentuk hidung;
  • proses keradangan;
  • kehadiran parut yang tidak estetik.

  Agar hidung anda dengan bonggol selepas rhinoplasty menjadi sempurna, dan foto profil sama sekali tidak menakutkan anda, hubungi pakar bedah A.S. Latihan, kemahiran dan pengalaman profesionalnya, pendekatan yang bertanggungjawab terhadap intervensi dapat sepenuhnya menghilangkan perkembangan situasi yang negatif.

  Parut

  Pembentukan parut adalah komplikasi, kehadirannya menjadi perhatian khusus bagi pesakit. Bergantung pada kemahiran pakar bedah bahawa manifestasi ini adalah yang paling tidak ketara dan ketara. Namun, dengan akses terbuka, bekas luka tidak dapat dielakkan. Ia akan dilambangkan dengan garis tipis, panjangnya sekitar 4-5 mm. Parut boleh diratakan menggunakan laser permukaan. Anda boleh menggunakan teknik tata rias seperti itu setahun selepas operasi.

  Berapakah kos rhinoplasty bonggol

  Harga rhinoplasty bonggol hidung bergantung pada teknik yang dipilih, sifat campur tangan yang akan datang. Sebagai peraturan, cukup tinggi, kerana kerumitan intervensi, kepekatan sejumlah besar formasi anatomi yang berlainan di kawasan yang terhad, serta fungsi penting yang dilakukan oleh organ pernafasan. Walau bagaimanapun, bagi kebanyakan pesakit yang ingin membuang bonggol, harga rhinoplasty hidung bukanlah pencegah. Ini setanding dengan kepuasan yang dapat diperoleh semasa operasi sedemikian..

  Rhinoplasty Humpy

  Pembuangan bonggol hidung besar atau kecil adalah salah satu bidang pekerjaan yang paling popular untuk pakar bedah plastik..

  Dari mana datangnya kecacatan ini? Terdapat beberapa sebab:

  Untuk keselesaan maksimum pesakit dan pilihan rancangan operasi yang optimum, diperlukan perundingan dalaman dengan pakar bedah. Sejak Februari 2016, semasa rundingan berlangsung, pemodelan 3D lengkap hasil operasi dan perbandingan patung wajah sebelum dan sesudah tersedia. Ini adalah tawaran unik, tersedia di Rusia dengan hanya beberapa pakar bedah plastik. Selepas berunding, pesakit menerima model 3D animasi wajahnya:

  Untuk melicinkan atau mengurangkan bonggol dan dengan demikian menghilangkan masalah, pakar bedah harus bekerja tidak hanya dengan tisu tulang rawan, tetapi juga dengan kawasan tulang, kerana terdiri dari setengah tulang (warna merah) dan setengah tulang rawan (warna biru)

  Operasi boleh dilakukan sama ada dengan kaedah terbuka atau tertutup..

  Tahap pertama prosedur adalah penyingkiran kulit dari kerangka. Untuk melakukan ini, buat sayatan luaran di bahagian terkecil dari kalum. Dalam kes ini, parut selepas operasi hampir tidak dapat dilihat. Sekiranya kita berbicara mengenai kaedah akses tertutup, maka sayatan dibuat di dalam saluran hidung dan tisu terlepas melalui mereka.

  Tahap kedua adalah sayatan tulang rawan. Pakar bedah yang baik tidak pernah membuang banyak tulang rawan sekaligus. Dia melakukannya secara beransur-ansur agar tidak memotong terlalu banyak.

  Tahap ketiga adalah memotong tapak tulang dan mengisar bonggol. Doktor menjalankan kerja dengan tisu tulang dengan bantuan pahat dan tukul, dan menggunakan alat penguap untuk mengisar.

  Tahap keempat adalah pembentukan kedudukan baru dari lereng lateral hidung (supaya tidak terlalu rata pada akhirnya) Untuk ini, doktor menggunakan osteotomi. Ini membolehkan anda membentuk ketinggian, lebar dan bentuk belakang yang baru..

  Tahap kelima adalah ketika perlu melakukan pembetulan hujung. Biasanya, ini adalah kes apabila, selepas empat peringkat pertama, hidung kelihatan lebih panjang daripada sebelumnya dan perlu dibetulkan.

  Pemulihan selepas pembedahan:

  Sejurus selepas rhinoplasty selama 7-10 hari, pelekat plaster digunakan, yang memperbaiki bentuk baru.

  Pada hari pertama setelah prosedur, akan terdapat turundas di lubang hidung yang mengekalkan bentuk struktur dalamannya. Apabila dikeluarkan, saluran hidung diperlakukan secara kerap dengan salap khas, sehingga penyembuhan berjalan lebih cepat.

  Walaupun mengeluarkan pelakon, sukar untuk bernafas secara bebas melalui hidung, kerana edema pasca operasi belum sepenuhnya hilang. Ia berlaku bahawa pemulihan penuh berlangsung dari beberapa hari hingga beberapa minggu. Apa yang bergantung kepadanya?

  Dari kerumitan pembedahan

  Dari ketaatan pesakit

  Dari umur seseorang dan ciri-ciri tubuhnya.

  Berapakah kos untuk menghilangkan bonggol pada hidung?

  Harga di Moscow mungkin berbeza. Dari 200 000 gosok. hingga 400,000. Apa yang menentukan jumlah akhir? Kerumitan prosedur, jenis anestesia, serta kali pertama ia dilakukan atau berulang kali. Pembedahan sekunder lebih mahal.

  • Perundingan rhinoplasti awal ₽3,000
  • Termasuk pemodelan 3D profesional
  • Perundingan rhinoplasti berulang ₽6 000
  • Rhinoplasti lengkap primer ₽300,000
  • * Kategori kesukaran pertama
  • Rhinoplasty lengkap primer ₽330,000
  • * Kerumitan kategori kedua
  • Rhinoplasty lengkap primer ₽370,000
  • * Kategori kesukaran ketiga
  • Rhinoplasti lengkap primer ₽400 000
  • * Kategori kesukaran keempat
  • Rhinoplasty Hidung Asia Utama ₽420,000
  • * Kerumitan kategori hanya dapat ditentukan oleh pemeriksaan dalaman semasa berunding dengan pakar bedah. Kategori kerumitan rhinoplasty tidak dinilai menggunakan gambar dan jarak jauh.
  • Harga semua pembedahan plastik termasuk: hospital, anestesia umum, semua pakaian dan pemeriksaan berikutnya sepanjang tahun.
  • ** Dalam 99% kes, septoplasti dan vasotomi dilakukan pada masa yang sama seperti yang ditunjukkan. Operasi ini termasuk dalam kos rhinoplasty lengkap..

  Perundingan
  pakar bedah

  Ingin membuat janji temu atau bertanya?

  Isi borang maklum balas dan pentadbir kami akan menghubungi anda semula!

  Penerbitan Mengenai Asma