Arahan penggunaan BERODUAL (BERODUAL)

Bentuk pelepasan, komposisi dan pembungkusan

Penyelesaian penyedutan tidak berwarna atau hampir tidak berwarna, telus, bebas daripada zarah terampai, dengan bau yang hampir tidak dapat dilihat.

1 ml
fenoterol hidrobromida500 mcg
ipratropium bromida monohidrat261 mcg
yang sesuai dengan kandungan ipratropium bromida250 mcg

Eksipien: benzalkonium klorida, disodium edetate, natrium klorida, asid hidroklorik, air yang disucikan.

20 ml - botol kaca gelap (1) dengan penyumbat - bungkusan kadbod.

kesan farmakologi

BERODUAL mengandungi dua komponen dengan aktiviti bronkodilator:

 • ipratropium bromida - m-antikolinergik, dan fenoterol hidrobromida - agonis beta-adrenergik.

Ipratropium bromida adalah sebatian amonium kuarter dengan sifat antikolinergik (parasympatolytic). Kajian praklinikal menunjukkan bahawa ia menghalang refleks yang dimediasi oleh saraf vagus, mengatasi kesan asetilkolin, neurotransmitter yang dilepaskan dari saraf ini. Antikolinergik mencegah peningkatan kepekatan Ca ++ intraselular, yang disebabkan oleh interaksi asetilkolin dengan reseptor musarinik otot licin bronkus. Pembebasan Ca ++ dimediasi oleh sistem isyarat kedua yang terdiri daripada IFZ (inositol trifosfat) dan DAG (diasilgliserol).

Bronkodilasi setelah penyedutan ipratropium bromida, tempatan dan khusus untuk paru-paru, tidak sistemik.

Data praklinikal dan klinikal menunjukkan bahawa ipratropium bromida tidak memberi kesan buruk kepada rembesan lendir di saluran udara, pelepasan mukosilier dan pertukaran gas.

Fenoterol hydrobromide adalah simpatomimetik bertindak langsung, perangsang selektif beta -adrenoreceptor 2 apabila diambil dalam dos terapeutik. Rangsangan beta -adrenoreceptor berlaku apabila ubat digunakan dalam dos yang lebih tinggi (contohnya, semasa terapi tocolytic). Pengikatan beta 2 -adrenoreceptors mengaktifkan adenylate cyclase melalui protein Gs perangsang diikuti dengan peningkatan pembentukan cAMP, yang seterusnya mengaktifkan protein kinase A. Yang terakhir ini fosforilasi protein sasaran dalam sel otot licin. Ini seterusnya menyebabkan fosforilasi kinase rantai ringan myosin, penghambatan hidrolisis fosfosososin dan pembukaan saluran kalium cepat yang diaktifkan kalsium.

Fenoterol hydrobromide melonggarkan otot licin bronkus dan saluran darah, dan juga mencegah perkembangan bronkospasme kerana pendedahan kepada faktor bronkokonstriktor seperti histamin, metakolin, udara sejuk dan alergen (reaksi segera). Setelah mengambil ubat, pembebasan mediator keradangan dari sel mast dihambat. Di samping itu, setelah mengambil 0.6 mg fenoterol, peningkatan pengangkutan mukosiliari diperhatikan.

Kepekatan plasma ubat yang lebih tinggi, yang dicapai selepas pemberian oral atau lebih kerap selepas pemberian intravena, menghalang kontraktil rahim. Semasa mengambil dos ubat yang tinggi, kesan metabolik diperhatikan:

 • lipolisis, glikogenolisis, hiperglikemia dan hipokalemia (yang terakhir ini disebabkan oleh peningkatan penyerapan otot rangka K +).

Kesan beta-adrenergik ubat pada tahap otot jantung, seperti peningkatan kadar jantung dan peningkatan kontraktilitas miokardium, dijelaskan oleh tindakan fenoterol pada kapal, rangsangan beta -adrenoreceptor beta 2, dan ketika mengambil ubat dalam dos melebihi terapi, rangsangan beta 1 -adrenoreceptor beta. Seperti ejen beta-adrenergik lain, peluasan selang QTc telah dilaporkan. Untuk fenoterol yang diberikan oleh inhaler dosis meter, fenomena ini berbeza dan diamati pada dos yang melebihi yang disyorkan. Walau bagaimanapun, kesan sistemik selepas pemberian ubat menggunakan nebulizer (larutan untuk penyedutan) lebih tinggi daripada ketika dos yang disyorkan diberikan dengan inhaler dosis bermeter. Perkaitan klinikal tidak dijelaskan. Kesan agonis beta-adrenergik yang sering diperhatikan adalah gegaran. Berbeza dengan tindakan pada otot licin bronkus, kesan sistemik agonis beta-adrenergik dikaitkan dengan pengembangan toleransi.

Dengan penggunaan gabungan kedua-dua bahan aktif ini, kesan bronkodilatori dicapai dengan pendedahan kepada pelbagai sasaran farmakologi. Bahan-bahan ini saling melengkapi, akibatnya, kesan antispasmodik pada otot-otot bronkus ditingkatkan dan pelbagai kesan terapeutik disediakan untuk penyakit bronkopulmonari disertai dengan penyempitan saluran udara. Kesan pelengkap sedemikian rupa sehingga untuk mencapai kesan yang diinginkan, dos yang lebih rendah dari komponen beta-adrenergik diperlukan, yang membolehkan anda memilih satu dos yang berkesan secara individu tanpa kesan sampingan.

Farmakokinetik

Kesan terapeutik gabungan ipratropium bromida dan fenoterol hidrobromida diciptakan oleh pendedahan tempatan ke saluran pernafasan. Oleh itu, farmakodinamik pengembangan bronkus tidak dikaitkan dengan farmakokinetik bahan aktif.

Selepas penyedutan, 10-39% daripada dos, bergantung pada bentuk dos dan kaedah penyedutan, terutamanya menetap di paru-paru. Dos selebihnya kekal di bahagian mulut, di mulut dan saluran pernafasan atas. Jumlah dos yang sama menetap di saluran pernafasan setelah menghirup aerosol bermeter. Setelah penyedutan larutan berair melalui inhaler Respimat, jumlah yang dihantar ke paru-paru adalah 2 kali lebih tinggi berbanding dengan inhaler aerosol dosis meter, sementara bahan aktif yang kurang aktif tetap berada di dalam orofaring ketika disedut melalui inhaler Respimat. Pecahan dos yang menetap di paru-paru dengan cepat memasuki sistem peredaran darah (dalam beberapa minit). Bahan aktif, yang terendap di orofaring, perlahan-lahan ditelan dan melewati saluran pencernaan. Oleh itu, pendedahan sistemik adalah hasil bioavailabiliti dari paru-paru dan orofaring.

Tidak ada bukti bahawa farmakokinetik kedua-dua ramuan itu berbeza daripada farmakokinetik bahan aktif secara individu..

Fraksi tertelan dimetabolisme terutamanya kepada sebatian sulfat kompleks. Bioavailabiliti mutlak ubat apabila diberikan secara oral rendah (kira-kira 1.5%).

Selepas pemberian iv, kira-kira 15% dan 27% dari fenoterol bebas dan terkonjugasi dari dos yang diberikan dijumpai dalam air kencing dalam 24 jam. Setelah menghirup BERODUAL menggunakan alat sedut dosis bermeter, kira-kira 1% daripada dos diekskresikan sebagai fenoterol bebas dengan air kencing dalam 24 jam. jumlah ketersediaan bio sistemik dos fenoterol hidrobromida yang dihirup adalah sekitar 7%.

Pembahagian fenoterol dalam plasma darah selepas pemberian intravena berlaku mengikut model farmakokinetik tiga fasa, T 1/2 akhir adalah kira-kira 3 jam. Dalam model farmakokinetik tiga fasa ini, V d dalam keseimbangan (V dss) yang nyata adalah kira-kira 189 l (2.7 l / kg).

Kira-kira 40% bahan mengikat protein plasma. Fenoterol dan metabolitnya tidak melintasi penghalang darah-otak. Jumlah pelepasan fenoterol adalah 1.8 l / min, pelepasan ginjal - 0.27 l / min..

Ekskresi ginjal kumulatif (0-24 jam) ipratropium (sebatian permulaan) mendekati 46% daripada dos iv yang diberikan, kurang dari 1% daripada dos oral dan sekitar 3-13% daripada dos BERODUAL diberikan dengan inhaler dos bermeter. Berdasarkan data ini, jumlah ketersediaan bio sistemik dosis oral dan inhalasi ipratropium bromida masing-masing adalah 2% dan dari 7 hingga 28%. Bahagian dosis ipratropium bromida yang ditelan tidak mempengaruhi kesan sistemik ubat secara signifikan.

Penurunan kepekatan plasma biphasic yang cepat diperhatikan. V d dalam keseimbangan (V dss) yang ketara ialah kira-kira 176 L (2/4 L / kg). Minimum ubat (kurang dari 20%) mengikat protein plasma. Amina quaternary ipratropium tidak melintasi penghalang darah-otak. T 1/2 pada fasa perkumuhan terakhir adalah sekitar 1.6 jam.

Jumlah pelepasan ipratropium adalah 2.3 l / min., Dan pelepasan ginjal - 0.9 l / min. Selepas pemberian iv, kira-kira 60% dos melewati metabolisme di hati semasa pengoksidaan.

Petunjuk untuk digunakan

Pencegahan dan rawatan simptomatik penyakit saluran udara obstruktif kronik dengan sekatan aliran udara yang boleh dibalikkan, seperti asma bronkial, dan khususnya bronkitis obstruktif kronik, emfisema yang rumit atau tidak rumit.

Semasa memberi ubat kepada pesakit yang menderita asma bronkial atau penyakit paru-paru obstruktif kronik yang bertindak balas terhadap steroid, perlunya terapi anti-radang bersamaan harus dipertimbangkan.

Rejimen dos

(1 ml mengandungi 250 μg ipratropium bromida + 500 μg fenoterol hidrobromida) (20 tetes = 1 ml)

Dos harus dipilih secara individu. Semasa terapi, pengawasan perubatan diperlukan. Kecuali dinyatakan lain, rejimen dos berikut disyorkan (rawatan harus dimulakan dengan dos yang disyorkan paling rendah):

Orang dewasa (termasuk orang tua) dan kanak-kanak berumur lebih dari 12 tahun:

Serangan asma akut

Untuk sawan ringan hingga sederhana, dalam banyak kes disyorkan 1 ml (20 tetes)..

Dalam kes yang teruk, misalnya pada pesakit di unit rawatan intensif, dengan ketidakberkesanan dos yang ditunjukkan di atas, dos yang lebih tinggi mungkin diperlukan, hingga 2,5 ml (50 tetes).

Dalam kes yang teruk, sehingga 4.0 ml (80 tetes) boleh diberikan di bawah pengawasan perubatan..

Sekiranya terdapat bronkospasme sederhana atau sebagai tambahan dalam pelaksanaan ventilasi paru-paru, dosis dianjurkan, tahap yang lebih rendah adalah 0,5 ml (10 tetes).

Kanak-kanak berumur 6-12 tahun:

Serangan asma akut

Dalam banyak kes, 0.5-1 ml (10-20 tetes) disyorkan untuk menghilangkan gejala dengan cepat..

Dalam kes yang teruk, mungkin diperlukan dos hingga 2 ml (40 tetes)..

Dalam kes yang teruk, sehingga 3.0 ml (60 tetes) boleh diberikan di bawah pengawasan perubatan..

Sekiranya terdapat bronkospasme sederhana atau sebagai tambahan dalam pelaksanaan ventilasi paru-paru, dosis dianjurkan, tahap yang lebih rendah adalah 0,5 ml (10 tetes)

Arahan penggunaan:

Penyelesaian untuk penyedutan harus digunakan hanya untuk penyedutan (dengan nebulizer yang sesuai) dan tidak boleh digunakan secara lisan.

Dos yang disarankan diencerkan dengan garam fisiologis untuk memperoleh volume 3-4 ml, dituangkan ke dalam nebulizer dan dihirup hingga habis penggunaan pencairan yang dihasilkan.

Penyelesaian penyedutan BERODUAL tidak dapat dicairkan dengan air suling.

Larutan dicairkan setiap kali sebelum digunakan; larutan yang tinggal setelah penyedutan dituangkan.

Larutan yang dicairkan harus digunakan sebaik sahaja disiapkan..

Tempoh penyedutan dapat dikawal dengan menghabiskan isipadu yang dicairkan..

Penyelesaian penyedutan BERODUAL boleh digunakan dengan menggunakan pelbagai nebulizer yang tersedia secara komersial. Dosis dan dos sistemik yang diberikan untuk paru-paru bergantung pada nebulizer yang digunakan dan mungkin lebih tinggi berbanding dengan aerosol dos BERODUAL H.

Apabila menggunakan sistem oksigen terpusat, larutan paling baik digunakan pada kadar aliran 6-8 liter per minit.

Pesakit mesti mematuhi arahan pengeluar untuk penggunaan dan pengendalian nebulizer.

Kesan sampingan

Banyak kesan sampingan berikut boleh dikaitkan dengan sifat antikolinergik dan beta-adrenergik BERODUAP. Seperti ubat lain yang digunakan semasa penyedutan, BERODUAL boleh menyebabkan gejala kerengsaan tempatan.

Kesan sampingan yang paling kerap dilaporkan termasuk:

 • batuk, mulut kering, sakit kepala, gegaran, faringitis, mual, pening, disfonia, takikardia, berdebar-debar, muntah, peningkatan tekanan darah sistolik dan kegelisahan.

Dari sistem imun:

 • tindak balas anafilaksis, hipersensitiviti.

Dari sisi metabolisme:

 • hipokalemia.

Gangguan Psikiatri:

 • kegelisahan, kegelisahan timbul, gangguan mental.

Dari sistem saraf:

 • sakit kepala, gegaran, pening.

Dari sisi organ penglihatan:

 • glaukoma, peningkatan tekanan intraokular, gangguan penginapan, mydriasis, penglihatan kabur, sakit mata, edema kornea, hiperemia konjungtiva, kemunculan halo di depan mata.

Dari sistem kardiovaskular:

 • takikardia, peningkatan kadar jantung, degupan jantung, aritmia, fibrilasi atrium, takikardia supraventrikular, iskemia miokard.

Dari sistem pernafasan:

 • batuk, faringitis, disfonia, bronkospasme, kerengsaan tekak, edema laring, laringospasme, bronkospasme paradoks, tekak kering.

Dari saluran gastrousus:

 • muntah, mual, mulut kering, stomatitis, glossitis, gangguan pergerakan gastrousus, cirit-birit, sembelit, pembengkakan mukosa mulut.

Pada bahagian kulit dan tisu subkutan:

 • urtikaria, ruam, gatal-gatal, angioedema, hiperhidrosis.

Dari tisu muskuloskeletal dan penghubung:

 • kelemahan otot, kekejangan otot, myalgia.

Dari buah pinggang dan saluran kencing:

 • pengekalan kencing.

Di pihak makmal dan data instrumental:

 • peningkatan tekanan darah sistolik, penurunan tekanan darah diastolik.

Kontraindikasi

BERODUAL tidak boleh diambil pada pesakit dengan hipersensitiviti terhadap fenoterol hidrobromida, atropin atau turunannya, serta komponen lain dari ubat tersebut..

BERODUAL juga dikontraindikasikan pada pesakit dengan kardiomiopati obstruktif hipertrofik dan takyarrhythmia..

Kehamilan dan penyusuan

Kajian dan pengalaman praklinik pada manusia menunjukkan bahawa fenoterol atau ipratropium bromida tidak mempengaruhi kehamilan..

Kemungkinan kesan penghambatan fenoterol pada kontraktil rahim harus dipertimbangkan..

Ubat ini dikontraindikasikan pada trimester pertama dan ketiga kehamilan (kemungkinan melemahkan tenaga kerja oleh fenoterol). Gunakan dengan berhati-hati pada trimester kedua kehamilan.

Fenoterol masuk ke dalam susu ibu. Tidak ada bukti yang diperoleh bahawa ipratropium bromida masuk ke dalam susu ibu. Walau bagaimanapun, berhati-hati dalam melantik BERODUAL kepada ibu yang menyusu..

Tidak ada data klinikal mengenai kesan gabungan ipratropium bromida dan fenoterol hidrobromida terhadap kesuburan. Ujian praklinikal yang dilakukan dengan komponen individu ipratropium bromide dan phenoterol hydrobromide tidak menunjukkan kesan buruk terhadap kesuburan..

arahan khas

BERODUAL harus digunakan hanya setelah penilaian mendalam mengenai nisbah risiko / manfaat, terutama jika digunakan dalam dos yang lebih tinggi daripada yang disarankan, dengan adanya penyakit berikut:

 • diabetes mellitus yang tidak terkawal, infark miokard baru-baru ini, penyakit organik jantung atau saluran darah yang teruk, hipertiroidisme, pheochromocytoma.

Sekiranya perkembangan mendadak dan perkembangan dyspnea yang cepat, anda harus segera berjumpa doktor.

Penggunaan ubat jangka panjang:

- pada pesakit dengan asma bronkial, BERODUAL hanya boleh digunakan jika perlu. Bagi pesakit dengan penyakit paru-paru obstruktif kronik ringan, rawatan simptomatik lebih baik daripada penggunaan ubat secara berkala.

- pesakit dengan asma bronkial atau penyakit paru-paru obstruktif kronik yang bertindak balas terhadap steroid harus diberikan atau diperkuatkan terapi anti-radang untuk mencegah kawalan penyakit yang semakin teruk.

Penggunaan ubat-ubatan yang meningkat secara berkala yang mengandungi beta 2-adrenomimetics, seperti BERODUAL, untuk melegakan penyumbatan bronkus dapat menyebabkan kemerosotan penyakit yang tidak terkawal. Sekiranya peningkatan penyumbatan bronkus, peningkatan sederhana dalam dos agonis beta 2 -adrenergik, termasuk BERODUAL, lebih daripada yang disarankan untuk jangka masa panjang, bukan hanya tidak dibenarkan, tetapi juga berbahaya. Untuk mengelakkan berlakunya penyakit yang memburuk sepanjang hidup, pertimbangan harus diberikan untuk meninjau rancangan rawatan pesakit dan terapi anti-radang yang mencukupi dengan kortikosteroid yang dihirup.

Bronkodilator simpatomimetik lain boleh diresepkan serentak dengan BERODUAL hanya di bawah pengawasan perubatan.

Simpatomimetik, termasuk BERODUAL, boleh mempengaruhi sistem kardiovaskular. Kes-kes perkembangan iskemia miokard disebabkan oleh pengambilan beta-agonis diketahui. Pesakit dengan patologi jantung (termasuk dengan penyakit jantung koronari, aritmia, atau kegagalan jantung yang teruk) yang mengambil BERODUAL harus berjumpa doktor sekiranya terdapat sakit dada atau gejala patologi jantung yang lain. Perhatian khusus harus diberikan kepada gejala seperti sakit dada dan sesak nafas, seperti penyebabnya boleh menjadi pelanggaran dari sistem pernafasan, dan dari sisi jantung.

Semasa menggunakan agonis beta 2, hipokalemia serius mungkin timbul.

BERODUAL harus digunakan dengan berhati-hati pada pasien yang cenderung mengalami glaukoma penutupan sudut atau mengalami penyumbatan saluran kencing (contohnya, hiperplasia prostat atau penyumbatan leher pundi kencing).

Kes-kes komplikasi oftalmik yang berasingan (mydriasis, peningkatan tekanan intraokular, bentuk penutupan sudut glaukoma, sakit mata) diperhatikan ketika ipratropium bromida disembur sendirian atau bersamaan dengan adrenergik beta 2 -agonis masuk ke mata.

Untuk penyedutan, disyorkan untuk menggunakan nebulizer dengan penutup mulut. Semasa menggunakan nebulizer dengan topeng, gunakan topeng dengan ukuran yang sesuai. Pesakit yang terdedah kepada perkembangan glaukoma harus diberi amaran mengenai perlunya melindungi mata daripada mendapat ubat.

Kesakitan atau kerengsaan mata, penglihatan kabur, lingkaran cahaya, atau gambar warna ketika mata memerah akibat hiperemia konjungtiva atau edema kornea boleh menjadi tanda-tanda glaukoma penutupan sudut akut. Sekiranya ada gabungan antara gejala ini, rawatan dengan titisan myotic harus dimulakan dan segera berjumpa pakar.

Pesakit dengan fibrosis kistik mempunyai peningkatan kemungkinan mengalami penurunan pergerakan motif saluran gastrousus.

Semasa mengambil BERODUAL, reaksi hipersensitiviti jenis segera dapat diperhatikan, misalnya, ruam, urtikaria, angioedema, edema rantau oropharyngeal, bronkospasme dan anafilaksis.

Penggunaan BERODUAL boleh membawa hasil positif pada ujian fenoterol untuk penggunaan ubat bukan klinikal, misalnya, ketika menguji atlet untuk doping.

Penyelesaian penyedutan BERODUAL mengandungi pengawet benzalkonium klorida dan penstabil disodium edetate, yang apabila disedut dapat menyebabkan bronkospasme pada pesakit sensitif dengan hiperaktif saluran pernafasan.

Pengaruh terhadap kemampuan memandu kereta dan mesin

Kajian mengenai kesan ubat terhadap kemampuan memandu kereta dan mekanisme belum dilakukan.

Walau bagaimanapun, pesakit harus diberi amaran tentang kemungkinan kesan sampingan semasa rawatan dengan BERODUAL, seperti pening, gegaran, gangguan tempat tinggal, mydriasis dan penglihatan kabur. Oleh itu, berhati-hati ketika memandu dan menggunakan mesin. Apabila kesan sampingan di atas muncul pada pesakit, mereka harus mengelakkan aktiviti berbahaya seperti memandu dan jentera.

Berlebihan

Gejala berlebihan biasanya dikaitkan dengan fenoterol..

Gejala yang berkaitan dengan rangsangan berlebihan reseptor beta-adrenergik adalah mungkin:

 • takikardia, berdebar-debar, gegaran, peningkatan tekanan darah, menurunkan tekanan darah, meningkatkan perbezaan antara tekanan darah sistolik dan diastolik, angina pectoris, aritmia, dan perasaan memerah muka. Gejala-gejala berlebihan yang disebabkan oleh ipratropium bromida (seperti mulut kering, gangguan penginapan) ringan, kerana ketersediaan sistemiknya yang rendah.

Pengambilan ubat penenang, penenang adalah disyorkan, dalam kes yang teruk - rawatan intensif.

Sebagai penawar khusus, adalah mungkin untuk menggunakan beta-blocker, lebih baik beta-blocker terpilih. Walau bagaimanapun, pada pesakit dengan asma bronkial atau penyakit paru-paru obstruktif kronik, seseorang harus mempertimbangkan kemungkinan peningkatan penyumbatan bronkus, yang boleh menyebabkan kematian di bawah pengaruh beta-blocker, dan memilih dos mereka dengan berhati-hati.

Interaksi dadah

Penggunaan serentak agonis beta-adrenergik lain, antikolinergik sistemik, dan derivatif xanthine (mis., Theophylline) dapat meningkatkan kesan bronkodilatori BERODUAL dan meningkatkan kesan sampingan..

Mungkin kelemahan yang ketara dari tindakan bronkodilatori BERODUAL semasa pelantikan beta-blocker.

Hipokalemia yang berkaitan dengan penggunaan agonis beta-adrenergik dapat ditingkatkan dengan pemberian turunan xanthine, kortikosteroid dan diuretik secara serentak. Fakta ini harus diberi perhatian khusus dalam rawatan pesakit dengan bentuk penyakit saluran napas yang obstruktif. Hipokalemia Boleh Meningkat

risiko aritmia pada pesakit yang menerima digoxin. Di samping itu, hipoksia dapat meningkatkan kesan negatif hipokalemia pada degupan jantung. Dalam kes sedemikian, pemantauan berterusan kadar kalium serum adalah disyorkan..

Ubat beta 2-adrenergik harus digunakan dengan berhati-hati pada pasien yang menerima perencat monoamine oksidase dan antidepresan trisiklik, kerana ubat ini dapat meningkatkan kesan ubat beta-adrenergik.

Penyedutan anestetik umum untuk anestetik hidrokarbon halogenasi, seperti halotan, trikloretilena atau enfluran, dapat meningkatkan kesan agen beta-adrenergik pada sistem kardiovaskular.

Berodual

Struktur

1 ml larutan untuk penyedutan mempunyai komponen farmasi berikut:

 • ipratropium bromida - 0,261 mg (0,25 mg ketika menukar bentuk dos ke residu kering);
 • fenoterol hidrobromida - 0,5 mg;
 • benzalkonium klorida;
 • disodium edetate dihydrate;
 • natrium klorida;
 • 1 asid hidroklorik molar;
 • air yang disucikan.

Komposisi 1 suntikan aerosol penyedutan dos bermeter:

 • ipratropium bromida - 0, 021 mg (sepadan dengan 0.02 mg pada bahagian jisim bahan aktif anhidrat);
 • fenoterol hidrobromida - 0,05 mg;
 • 1,1,1,2-tetrafluoroetana (HFA 134a) sebagai pendorong;
 • asid sitrik anhidrat;
 • etanol;
 • air suling.

Borang pelepasan

Penyelesaian telus, tidak berwarna (atau hampir tidak berwarna) untuk penyedutan tanpa zarah terampai dan hampir tidak berbau. Penyediaan farmaseutikal dibungkus dalam botol penitis 2 ml (1 ml sepadan dengan 20 tetes). Kotak kadbod memegang bekas berisi cecair ubat dan penjelasannya.

Aerosol dosis berukuran untuk penyedutan dalam bekas khas dengan penutup mulut 10 ml untuk 200 suntikan (1 dos sama dengan 1 suntikan). Abstrak dan bekas dengan produk ubat diletakkan dalam bungkusan kadbod.

Berodual N adalah bentuk farmaseutikal yang lebih baik dari ubat ini, yang tidak berbeza dalam pengoperasiannya, kerana ia juga dibekalkan dalam bentuk aerosol untuk penyedutan dan penyelesaian untuk penyedutan. Ia mempunyai sifat terapeutik, masing-masing, ia lebih berkesan.

kesan farmakologi

Kumpulan ubat Berodual (nama antarabangsa ubat itu sama dengan yang komersial) - gabungan ubat bronkodilator dari jenis tindakan yang dihirup, iaitu komponen aktif memberikan pengembangan aktif lumen bronkus ketika disedut. Mekanisme kesan terapeutiknya bergantung pada dua bahan aktif biologi yang menjadi asas campuran farmasi yang digunakan di hospital paru.

Ipratropium bromida adalah turunan ammonium yang mempunyai sifat antikolinergik. Bronkodilasi disebabkan oleh tindakan setempat, kerana ia diberikan dalam bentuk partikel halus ketika menyedut aerosol aspirasi atau larutan untuk penyedutan. Komponen aktif secara biologi menghalang pembebasan asetilkolin, pengantara utama sinapsis parasimpatis, yang ditunjukkan dalam normalisasi kepekatan kalsium di dalam struktur sel. Oleh itu, tindakan saraf vagus dineutralkan dan lumen bronkus mengembang.

Fenoterol hydrobromide, pada gilirannya, adalah perangsang reseptor beta-adrenergik, selektiviti kesan terapi bergantung pada faktor kuantitatif. Oleh itu, dos kecil komponen aktif biologi secara selektif bertindak pada reseptor beta2, itulah yang diharapkan dari penggunaan Berodual semasa rawatan konservatif patologi bronkopulmonari.

Mekanisme kesan biokimia Fenoterol adalah untuk melawan agen seperti histamin, metakolin, udara sejuk dan alergen tumbuhan dan haiwan (kes khas penghambatan reaksi hipersensitiviti segera). Sejurus selepas pemberian dos terapeutik, pembebasan perantara keradangan dari sel mast disekat, yang pasti menyebabkan kelonggaran otot licin pokok bronkus dan tempat tidur vaskular tempatan. Di samping itu, terdapat peningkatan produktiviti pelepasan mukosiliari.

Secara berasingan, kesan jantung Fenoterol harus diperhatikan, kerana apabila komponen aktif secara biologi memasuki aliran darah utama, ada kemungkinan untuk berinteraksi dengan reseptor beta-adrenergik yang terletak di miokardium, masing-masing, manifestasi berikut dapat diperhatikan:

 • peningkatan kadar jantung;
 • peningkatan progresif dalam kekuatan organ otot;
 • pemanjangan selang QT pada elektrokardiogram.

Penggunaan gabungan dua bronkodilator aktif membolehkan anda menyedari kesan terapi yang diperlukan oleh pelbagai mekanisme farmakologi, kerana sasaran tindakan komponen aktif berbeza. Kesan pelengkap fenoterol dan ipratropium memastikan pencapaian hasil klinikal yang diingini dapat dipercayai, yang ditunjukkan dalam pengukuhan sifat antispasmodik alat otot bronkus dan pengembangannya yang mencukupi untuk memastikan fungsi normal badan yang sihat.

Farmakodinamik dan farmakokinetik

Dengan penyedutan aktif larutan ubat, fungsi sistem bronkopulmonari bertambah baik dalam masa yang singkat, walaupun hanya 10-39% dari jumlah dos yang tersimpan di tisu saluran pernafasan (sisa ubat tetap di hujung inhaler, di rongga mulut dan di pernafasan atas cara).

Kesan terapeutik ipratropium bromida berkembang dalam masa 15 minit dan menunjukkan peningkatan dalam tempoh paksa dalam 1 saat (parameter penting untuk menilai fungsi normal sistem pernafasan) dan kadar aliran ekspirasi puncak 15 peratus. Kesan maksimum komponen aktif secara biologi ini dicapai setelah 1-2 jam dari saat suntikan, dan kesan yang dicapai disimpan selama 6 jam.

Keseluruhan ketersediaan bio sistemik fenoterol hidrobromida sedikit lebih rendah daripada ipratropium dan berjumlah kira-kira 1.5%, namun, Berodual adalah ubat farmasi tempatan, oleh itu kadar kesan terapeutik untuk laluan pentadbiran yang dihirup lebih penting secara klinikal, yang tidak kurang daripada yang pertama komponen aktif ubat.

Petunjuk untuk digunakan

 • asma bronkial pelbagai asal (alergi dan endogen, asma tekanan fizikal);
 • penyakit tisu paru-paru kronik yang mengiringi sindrom bronkospastik;
 • bronkitis kronik dengan gangguan patensi saluran bronkopulmonari;
 • emfisema;
 • penyakit obstruktif kronik lain dari sistem pernafasan dengan penyumbatan saluran pernafasan yang boleh dibalikkan;
 • pencegahan sanitasi unit nosologi yang mempengaruhi sistem pernafasan;
 • langkah-langkah persediaan untuk lumen saluran pernafasan sebelum aerosol pemberian antibiotik, kortikosteroid atau ubat-ubatan mukolitik lain.

Kontraindikasi

 • keturunan atau tidak bertoleransi terhadap unsur-unsur penyediaan farmaseutikal;
 • pelanggaran irama aktiviti jantung mengikut jenis takikaritmia;
 • kardiomiopati obstruktif hipertrofik;
 • trimester pertama kehamilan;
 • tempoh pranatal janin;
 • hipersensitiviti terhadap aktif atau eksipien yang membentuk ubat.

Tujuan penyediaan farmaseutikal dengan latar belakang keadaan patologi berikut semestinya memerlukan perhatian yang lebih tinggi (misalnya, mengikuti kursus konservatif di hospital paru-paru khusus):

 • glaukoma penutupan sudut;
 • kegagalan jantung;
 • hipertensi arteri;
 • penyakit jantung koronari;
 • diabetes;
 • sejarah infark miokard dalam tempoh tiga bulan yang lalu;
 • kerosakan teruk pada aliran darah serebrum dan periferal;
 • hipertiroidisme;
 • penyumbatan leher pundi kencing (bersifat organogenik khas);
 • pheochromocytoma atau neoplasma yang bergantung kepada hormon lain;
 • hiperplasia prostat jinak;
 • Sistik Fibrosis.

Kesan sampingan

Kesan buruk penggunaan sediaan farmasi dikaitkan dengan aktiviti biokimia yang sangat tinggi dari komponen aktif ubat yang dihirup, kerana ia mempunyai sifat antikolinergik dan beta-adrenergik. Juga, penggunaan Berodual dapat menyebabkan kerengsaan tempatan, yang biasa dilakukan untuk terapi penyedutan apa pun.

Kesan sampingan yang paling kerap dilihat dari seluruh senarai kesan buruk adalah mulut kering, sakit kepala dan pening, gegaran yang disengajakan, batuk, faringitis, mual, takikardia, gangguan fungsi suara, perasaan degupan jantung subjektif, muntah, kegelisahan dan peningkatan tekanan darah sistolik.

Kesan sampingan lain:

 • Dari organ sistem kardiovaskular: aritmia, fibrilasi atrium, takikardia supraventrikular, iskemia miokard, peningkatan tekanan darah diastolik.
 • Organ penglihatan seperti berikut dapat bertindak balas terhadap pemberian sediaan farmasi: peningkatan tekanan intraokular, gangguan proses penginapan, mydriasis, perkembangan glaukoma, sakit, edema kornea, penglihatan kabur, hiperemia konjungtiva, munculnya lingkaran ringan di sekitar objek.
 • Saluran pernafasan: disfonia, sindrom bronkospastik, kerengsaan tekak diikuti dengan edema, laringospasme, bronkospasme paradoks.
 • Dari sistem imun: manifestasi anafilaksis, reaksi hipersensitiviti.
 • Sistem saraf dan kesihatan mental juga boleh terjejas oleh campuran penyedutan: pergolakan, gangguan mental, kegelisahan, gemetar anggota badan atas ketika melakukan pergerakan sedar (terutama diucapkan dengan tindakan motorik terkoordinasi kecil).
 • Di bahagian proses metabolik: menurunkan kalium darah.
 • Sistem pencernaan: stomatitis, glossitis, gangguan pergerakan yang cukup dari saluran gastrointestinal, cirit-birit atau sembelit, pembengkakan rongga mulut.
 • Dari kulit dan tisu subkutan: gatal-gatal, urtikaria, angioedema tempatan, hiperhidrosis.
 • Dari sistem kencing: kelewatan dalam tempoh fisiologi tindakan membuang air kecil.

Arahan penggunaan Berodual (kaedah dan dos)

Aerosol Berodual, arahan penggunaan

Sebelum melakukan penyedutan bebas dengan sediaan farmasi, anda harus membaca dengan teliti cadangan untuk penggunaan aerosol Berodual yang betul, yang biasanya disajikan seperti berikut:

 • Semburan itu ada di dalam bekas penyembur dengan penutup pelindung, yang mesti dikeluarkan sebelum digunakan. Sekiranya ubat tersebut tidak digunakan selama 3 hari terakhir, maka sebelum penggunaannya aktif, tekan injap 1 kali sehingga aerosol untuk penyedutan muncul dalam bentuk awan kecil.
 • Ambil nafas dalam dan perlahan.
 • Pegang bibir penyedut dengan hujungnya sehingga anak panah pada semburan boleh dengan ubat itu diangkat dan penutup mulut ke bawah.
 • Tekan bahagian bawah bekas secara bersamaan, lepaskan 1 dos ubat yang diukur, dan tarik nafas dalam-dalam dengan "payudara penuh" untuk meningkatkan kawasan interaksi komponen dan struktur aktif biologi sistem pernafasan.
 • Selepas digunakan, pasang kembali penutup pelindung, kembalikan botol ke kedudukan semula.

Inhaler Berodual: dos bentuk aerosol penyediaan farmaseutikal

Orang dewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 6 tahun semasa serangan akut - 2 penyedutan. Sekiranya pelepasan tidak berlaku dalam 5 minit, maka 2 dos penyedutan lagi ditetapkan. Dengan kecekapan taktik rawatan ini, adalah mustahak untuk mendapatkan bantuan perubatan yang berkelayakan. Dengan sanitasi konservatif yang berpanjangan - 1-2 penyedutan 3 kali sehari, tetapi secara keseluruhan tidak boleh ada lebih dari 8 manipulasi dalam satu hari.

Penyelesaian berodual untuk penyedutan, arahan penggunaan

Penyediaan farmaseutikal dalam bentuk pelepasan ini memerlukan peralatan perubatan khas untuk penggunaan yang tepat, yang disebut nebulizer. Ini adalah alat yang mana Berodual (atau ubat lain) disembur ke awan halus. Dalam bentuk ini, ubat hampir tidak terhalang walaupun di kawasan sistem bronkopulmonari yang kurang berventilasi, dan dos untuk nebulizer jauh lebih rendah daripada alat penyedut tradisional, kerana "keajaiban teknologi" terutama telah berakar di hospital paru-paru dan kini banyak digunakan untuk pemulihan penyakit pernafasan.

Sebelum penggunaan ubat secara langsung, anda pasti harus belajar bagaimana membiak dengan betul untuk penyedutan, kerana keberkesanan pendedahan dan kelengkapan kemampuan terapi komponen aktif Berodual bergantung pada tahap ini. Sebagai peraturan, larutan isotonik natrium klorida dengan kepekatan 0.9% digunakan sebagai pelarut, kerana paling dekat dengan komposisi bahagian berair plasma (tidak boleh menggunakan air suling untuk mencairkan produk farmasi, ini boleh mengakibatkan akibat buruk). Cara mencairkan dengan garam - tambahkan hingga 3-4 ml cecair ke dos yang disyorkan.

Rejimen rawatan konservatif umum untuk penyelesaian penyedutan

Orang dewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 12 tahun untuk menghilangkan serangan akut - 20-80 tetes (1-4 ml) 4 kali, dan untuk kursus jangka panjang - 1-2 ml (20-40 tetes) hingga 4 kali sehari. Dengan sindrom bronkospastik yang sedang berkembang, untuk memudahkan pengudaraan sistem bronkopulmonari - 0,5 ml (10 tetes).

Dalam amalan pediatrik untuk kanak-kanak berumur 6 hingga 12 tahun - tetes 0,5-1 ml (10-20) untuk mengatasi serangan (dalam kes klinikal yang teruk, dos boleh meningkat hingga 2-3 ml, yang sepadan dengan 40-60 tetes). Dengan terapi yang berpanjangan, misalnya, dengan batuk alergi, 0,5-1 ml (10-20 tetes) 4 kali sehari.

Dalam kategori usia muda pesakit di bawah 6 tahun dan berat kurang dari 22 kg, dos persediaan farmaseutikal dikira secara individu, berdasarkan keperluan kursus terapi berikut - 25 μg Ipratropium dan 50 μg Fenoterol per 1 kg berat badan (jumlah keseluruhan ubat hingga 0,5 ml) hingga 3 kali sehari.

Arahan penggunaan Berodual N

Penggunaan praktikal bentuk ubat ini tidak berbeza dengan Berodual yang diciptakan sebelumnya. Variasi yang dipertingkatkan juga disediakan sebagai aerosol dalam bekas khas untuk penyedutan aktif dan penyelesaian untuk penyedutan melalui nebulizer atau peralatan perubatan lain yang serupa. Mengenai dos, anda mesti secara terpisah mengunjungi pakar pulmonologi pakar yang berkelayakan dan mengetahui masalah ini secara individu, kerana pada masa ini tidak ada protokol umum untuk pemulihan konservatif dengan Berodual N.

Berlebihan

Semasa menggunakan produk farmaseutikal dalam amalan klinikal, keadaan patologi seperti overdosis bahan aktif aktif dapat diperhatikan, yang, sebagai peraturan, dikaitkan dengan rangsangan berlebihan reseptor beta-adrenergik. Dalam kes ini, gejala keracunan yang paling mungkin adalah seperti berikut:

 • sensasi subjektif berdebar-debar dan takikardia disahkan oleh kaedah perkakasan;
 • peningkatan atau penurunan tekanan darah (bergantung pada kecenderungan individu);
 • peningkatan proses patologi obstruktif bronkus;
 • peningkatan perbezaan antara tekanan darah sistolik dan diastolik;
 • angina dan gejala yang menyertainya (contohnya, rasa berat di belakang sternum);
 • hiperemia kulit wajah dan sensasi panas yang menyertainya;
 • asidosis metabolik.

Juga, overdosis mungkin disebabkan oleh pengambilan ipratropium bromida yang berlebihan, tetapi dalam kes ini dinyatakan lemah dan mempunyai sifat sementara (lewat). Ini disebabkan luasnya penggunaan terapi komponen ini di farmasi. Dalam kes ini, mulut kering atau pelanggaran kemampuan akomodatif organ penglihatan dapat diperhatikan..

Sebagai penawar farmakologi tertentu, adalah mungkin menggunakan penyekat beta1 selektif. Mempunyai mekanisme tindakan terapi yang berlawanan, ubat-ubatan ini akan membantu menghilangkan keadaan patologi yang mengancam kehidupan dan kesejahteraan pesakit. Tetapi pada pesakit dengan penyakit paru-paru obstruktif kronik dan asma bronkial di bawah pengaruh komponen aktif biologi tindakan farmakologi jenis ini, ada kemungkinan mengembangkan penyumbatan bronkus, yang hanya dapat dihindari dengan pemilihan dos yang tepat.

Juga, sebagai langkah terapi, penggunaan ubat penenang, ubat penenang (apabila gejala dinyatakan terlalu ganas) digunakan. Sekiranya sindrom overdosis teruk, penyusunan semula konservatif intensif harus segera dilakukan dengan menggunakan semua ubat yang mungkin dapat membantu pesakit dengan secukupnya.

Syarat penjualan

Ubat ini termasuk dalam senarai B. Oleh itu, setelah dibeli, ahli farmasi mesti menunjukkan dokumen yang diperakui dari doktor yang hadir, yang mengesahkan pelantikan Berodual oleh pakar yang berkelayakan. Sudah tentu, tidak ada yang memerlukan preskripsi dalam bahasa Latin di farmasi, tetapi anda mesti mempunyai borang rasmi dengan anda.

Keadaan simpanan

Seperti larutan penyedutan, aerosol Berodual harus disimpan di luar jangkauan anak kecil pada suhu tidak melebihi 30 darjah Celsius.

Jangka hayat

arahan khas

Berodual - hormon atau tidak?

Asma bronkial adalah penyakit polyetiologis, salah satu faktornya adalah gangguan alergi dan pemekaan badan, oleh itu rawatan konservatif patologi pernafasan ini sangat sukar dari sudut perubatan. Selalunya, dalam rawatan keadaan asma atau dalam kes yang teruk secara klinikal, persediaan farmaseutikal berdasarkan hormon manusia semula jadi digunakan. Oleh kerana asma bronkial terdapat di antara petunjuk penggunaan Berodual, satu persoalan logik yang biasa bagi orang biasa tanpa pendidikan perubatan adalah: "Adakah Berodual adalah ubat hormon atau tidak?".

Penyelesaian untuk masalah ini terletak pada komposisi kimia ubat, yang diwakili oleh ipratropium bromide dan Fenoterol hydrobromide. Bahan aktif pertama adalah turunan amina dengan sifat antikolinergik, dan komponen aktif kedua ubat adalah agonis beta-adrenergik bukan selektif. Berdasarkan ini, dapat dinyatakan dengan yakin bahawa Berodual bukan ubat hormon dan, menurut mekanisme tindakannya, tidak dapat mempengaruhi keseimbangan hormon dalam tubuh.

Analog Berodual

Analog Berodual adalah ubat-ubatan yang mempunyai kod ATX yang serupa atau sama yang menandakan sama sekali semua produk farmaseutikal di pasaran rasmi, atau INN Berodual (nama bukan hak milik antarabangsa). Analog untuk penyedutan di warung farmasi biasanya lebih murah, kerana faktor harga untuk memilih ubat kadang-kadang salah satu yang paling penting, terutama dalam rawatan konservatif penyakit kronik dan lambat. Bronkodilator pelbagai sifat, yang boleh diganti Berodual adalah senarai berikut: Beroteks, Ventolin, Duolin, Salbroxol, Salbutamol.

Mana yang lebih baik: Berodual atau Pulmicort?

Pulmicort adalah ubat hormon sintetik yang merupakan glukokortikosteroid untuk penggunaan penyedutan. Artinya, komponen aktif ubat dalam struktur kimianya sama dengan struktur bahan biologi yang dihasilkan oleh kelenjar adrenal. Mekanisme tindakan terapeutik adalah kesan langsung pada elemen sel untuk mengatur proses metabolik dan kitaran pembentukan bahan baru.

Keberkesanan penggunaan tempatan Pulmicort adalah 15 kali lebih tinggi daripada Prednisolone, kerana bahan aktif sintetik mempunyai pertalian kimia yang lebih tinggi untuk reseptor glukokortikosteroid, kerana ubat itu adalah ubat pilihan dalam rawatan asma bronkial dalam kes-kes yang maju secara klinikal (atau apabila proses patologi tidak dapat dihentikan oleh orang lain kaedah konservatif yang lebih selamat).

Oleh itu, membandingkan Berodual dan Pulmicort adalah sangat sukar. Penyelidik perubatan tidak mencapai kesepakatan mengenai masalah ini dan secara berkala menerbitkan hujah "baru" yang memihak kepada produk farmasi tertentu. Doktor yang lebih berpengalaman menemukan satu-satunya pilihan yang benar dan sangat boleh diterima, iaitu penggunaan Pulmicort dan Berodual bersama dalam rawatan gabungan penyakit sistem pernafasan. Oleh itu, kesan terapi dua ubat kuat digabungkan, yang menghilangkan serangan asma bronkial atau penyakit paru-paru obstruktif kronik yang paling teruk secara klinikal.

Dos penyedutan dengan Berodual dan Pulmicort dipilih secara individu untuk setiap pesakit secara empirik, bermula dari batas minimum julat terapi farmaseutikal (untuk Berodual - 0,5 ml, dan untuk Pulmicort - 0,25 mg untuk satu penyedutan).

Mana yang lebih baik: Berodual atau Ventolin?

Ventolin adalah ubat farmaseutikal yang tergolong dalam agonis beta2-adrenergik selektif, kesan terapeutiknya ialah memperluas lumen bronkus secara aktif dan memudahkan pengudaraan parenkim paru. Sebagai peraturan, ubat ini diresepkan untuk pencegahan dan pelepasan konservatif kontraksi spastik yang timbul apabila bersentuhan dengan alergen dalam patogenesis asma bronkial.

Berodual, pada gilirannya, mempunyai fenoterol dalam komposisinya, yang, seperti Ventolin, mempunyai kesan merangsang pada jenis reseptor pokok bronkial ini. Walau bagaimanapun, ini bukan satu-satunya komponen Berodual yang aktif secara biologi, kerana indikasi penggunaannya jauh lebih luas daripada Ventolin, kerana persediaan farmaseutikal ini dianggap lebih baik oleh kebanyakan ahli pulmonologi yang berkelayakan, dan penggunaannya lebih rasional..

Berotek atau Berodual - mana yang lebih baik?

Seperti Ventolin, Berotek tergolong dalam kumpulan agonis farmasi reseptor beta2-adrenergik, iaitu komponen aktif ubat, seperti ubat sebelumnya, secara selektif mempengaruhi bronkus, yang menampakkan dirinya dalam kelonggaran otot licin saluran udara, dan pengembangan lumennya. Oleh itu, pelantikan Berotek sebagai terapi simptomatik asma bronkial adalah wajar, tetapi Berodual merangkumi pelbagai tindakan yang lebih luas, dan kesan terapi berkembang lebih cepat, oleh itu, tidak perlu membicarakan perbandingan ubat.

Salbutamol atau Berodual - mana yang lebih baik?

Salbutamol adalah ubat yang telah dijelaskan sejak dahulu lagi dalam sastera perubatan. Mengikut struktur kimianya dan kesan terapi yang diberikan, ia adalah perangsang reseptor beta-adrenergik non-selektif yang menyebarkan kesan biokimia pada sistem pernafasan dan juga jantung. Komponen aktif dengan nama yang sama dari sediaan farmasi secara unik lebih kuat kesannya daripada fenoterol, kerana salbutamol adalah yang termasuk dalam protokol untuk rawatan asma bronkial.

Tetapi ketika membandingkannya dengan Berodual, seseorang tidak boleh melupakan ipratropia, penggunaannya dikaitkan dengan kesan sampingan yang lebih sedikit dan akibat buruk akibat menjalani sanitasi sistem pernafasan yang konservatif. Ia juga harus diperhatikan permulaan yang lebih cepat dalam rawatan unit nosologi seperti, misalnya, bronkitis kronik, yang juga sangat menunjukkan.

Berdasarkan fakta di atas, dapat diakui bahawa Berodual lebih baik dalam merawat penyakit saluran pernafasan yang lambat dengan proses obstruktif yang mungkin atau sudah terjadi, tetapi Salbutamol harus dipilih untuk pemulihan asma bronkial, kerana bukan hanya cadangan untuk mengekalkan unit nosologi ini, tetapi protokol rasmi untuk ahli pulmonologi dan pakar pediatrik.

Berodual untuk Kanak-kanak

Ubat ini digunakan secara aktif dalam amalan pediatrik dari usia yang sangat muda kerana beberapa sebab. Pertama sekali, tentu saja, keberkesanan terapi ubat harus diambil kira ketika anak itu dihirup kerana penyakit obstruktif kronik sistem pernafasan. Kompleks ipratropium bromida dan Fenoterol bukan sahaja dapat mengembangkan lumen bronkus, tetapi juga sangat memudahkan pengudaraan parenkim paru-paru. Dosis nebulizer untuk anak-anak dapat dilihat dalam perenggan dengan petunjuk penggunaan, yang juga berguna bagi orang tua yang lebih suka bentuk aerosol dari persediaan farmasi.

Secara berasingan, perlu diperhatikan bahawa penyediaan farmaseutikal dapat digunakan bukan hanya dengan unit nosologi, patogenesisnya terkait erat dengan penyempitan spasmodik bronkus, tetapi juga dengan batuk kering, kerana bahan aktif meningkatkan pembersihan mukosiliari, yang merangsang proses pengawalan dan imun. Oleh itu, masalah batuk kering idiopatik yang perlahan dapat dihilangkan..

Batuk yang paling menakutkan bagi ibu bapa muda adalah jelas disebut batuk "menyalak", yang berkembang pada anak-anak dengan laringitis. Penyakit ini, yang mempengaruhi saluran pernafasan atas, sangat berbahaya, kerana proses patologi pada laring dikaitkan dengan risiko mengembangkan bentuk laringitis akut dan kumpulan palsu. Oleh itu, semasa mengenal pasti unit nosologi ini, dos untuk penyedutan kepada kanak-kanak sedikit lebih tinggi daripada yang ditetapkan untuk penyakit obstruktif kronik sistem pernafasan.

Berodual semasa mengandung dan menyusui

Kajian yang boleh dipercayai mengenai kemampuan komponen aktif mempengaruhi janin dan ibu dalam satu atau lain cara semasa kehamilan belum dijalankan, namun praktik praklinik penggunaan Fenoterol dan Ipratropium pada tahun-tahun kebelakangan menunjukkan bahawa bahan aktif secara biologi tidak memberi kesan negatif terhadap proses fisiologi dalam badan wanita.

Tidak disarankan untuk menggunakan sediaan farmasi hanya pada trimester І dan,, kerana Fenoterol mempunyai kesan penghambatan yang berkaitan dengan alat otot rahim. Oleh itu, komponen Berodual ini dapat melambatkan persalinan atau memberi hipotensi buatan, yang juga dapat mempengaruhi tahap awal ontogenesis.

Telah terbukti secara klinikal bahawa Fenoterol dapat meresap ke dalam susu ibu semasa menyusui, namun, tidak ada data mengenai ipratropia, oleh itu, pengangkatan Berodual dengan peningkatan langkah berjaga-jaga adalah disyorkan untuk ibu muda yang menyusui payudara mereka sendiri..

Ulasan mengenai Berodual

Ulasan Berodual untuk penyedutan disahkan oleh kajian klinikal dan teori mengenai komponen aktif biologi dari persediaan farmasi, kerana sebahagian besar diwarnai dengan emosi positif. Aerosol dan nebulizer mudah digunakan dalam sehari-hari dan tidak memerlukan pengetahuan perubatan tambahan atau kemahiran profesional khas.

Ulasan doktor mengenai ubat ini memuji pendekatan gabungan untuk mengembangkan lumen pokok bronkus, yang dilakukan melalui Berodual, kerana bahan aktif yang aktif menggabungkan dua mekanisme yang berbeza untuk perkembangan bronkodilasi, yang membolehkan anda menangani keadaan patologi secara berkesan di saluran pernafasan walaupun dalam kes klinikal yang paling sukar.

Ulasan Berodual untuk kanak-kanak tidak berbeza dengan ulasan untuk kategori pesakit dewasa. Sudah tentu, ibu bapa anak-anak mereka yang pulih lebih aktif mengesyorkan penggunaan produk farmaseutikal dalam rawatan konservatif, kerana mereka secara peribadi memerhatikan bagaimana penyedutan dengan Berodual memudahkan pernafasan paru-paru dan meningkatkan kualiti hidup kanak-kanak bahkan yang paling muda secara signifikan.

Harga Berodual, tempat membeli

Harga aerosol Berodual di Ukraine rata-rata 250 hryvnias, dan penyelesaian untuk penyedutan boleh dibeli jauh lebih murah - untuk 150 hryvnias.

Trend yang serupa diperhatikan di Persekutuan Rusia. Penyelesaian untuk nebulizer sudah dapat dibeli dengan harga 270 rubel, dan harga Berodual untuk penyedutan dalam bentuk aerosol naik hampir dua kali dan mencapai 500 rubel. Secara berasingan, perlu diingat bahawa di Rusia bentuk ubat seperti ini sangat sukar dijumpai di kios farmasi.

Harga Berodual N, sebagai peraturan, berada dalam julat yang lebih tinggi, kerana bentuk ubat ini adalah analog yang diperkuat, dan oleh itu kesan terapi berlaku lebih lengkap dan lebih cepat, kerana kos Berodual N harus dijumpai dalam masa terdekat farmasi secara berasingan.

Penerbitan Mengenai Asma