Baru-baru ini, anda sering mendengar mengenai selesema burung. Apakah penyakit ini dan bagaimana merawatnya? Bolehkah seseorang dijangkiti penyakit itu, dan apa yang harus saya lakukan dalam kes ini? Apa yang umumnya kita ketahui mengenai penyakit ini, yang muncul sedikit lebih dari seratus tahun yang lalu? Mungkin, tentu saja, ia ada sebelumnya, ketika itu orang tidak dapat menemui penyebabnya dan mengklasifikasikannya. Ya, dan fakta jangkitan orang baru diketahui.

Statistik yang menyedihkan

Sayangnya, kes selesema burung pada manusia, walaupun agak jarang terjadi, sudah menjadi kenyataan. Lebih-lebih lagi, jumlah kematian akibat penyakit mengerikan ini adalah ratusan. Penting untuk diingat bahawa rawatan harus dimulakan segera setelah bermulanya gejala pertama. Penyakit ini berkembang dengan cepat, dan dengan kebarangkalian yang tinggi (hingga lima puluh persen) boleh membawa maut.

Oleh itu, setiap orang perlu dapat membezakan antara gejala selesema burung, dan juga mengambil langkah berjaga-jaga yang diperlukan. Walaupun hari ini mereka lebih banyak bercakap mengenai Ebola, sebenarnya ia tidak begitu berbahaya. Kad trufnya adalah kekurangan vaksin aktif. Sudah ada vaksin untuk selesema burung, walaupun cukup mahal. Tetapi virus yang menyebabkannya begitu mudah dan sering bermutasi sehingga dalam keadaan tertentu mungkin timbul ketegangan yang mana orang tersebut tidak mempunyai kekebalan atau vaksin. Selsema disebarkan oleh titisan udara, yang dalam waktu singkat dapat menyebabkan jangkitan berjuta-juta orang. Anda tidak perlu pergi jauh untuk contoh. "Sepanyol" yang sama membunuh sekitar seratus juta orang... Pada abad kedua puluh terdapat dua lagi pandemik yang lebih kecil. Kami diselamatkan hanya dengan fakta bahawa, tidak seperti Ebola, selesema burung belum menular di antara orang. Tetapi mereka mudah dijangkiti dari unggas.

Patogen

Nama antarabangsa untuk spesies ini adalah H5N1 (selesema burung pada manusia). Apa maksud huruf dan nombor di sini? Penyakit ini menyebabkan virus yang mengandung RNA yang mengandungi 2 antigen. Ini adalah neuraminidase dan hemagglutin - ia ditunjukkan oleh huruf-huruf ini. Terdapat sembilan pilihan untuk yang pertama dan 16 untuk yang kedua. Kombinasi yang paling berbahaya adalah H5N1 dan H7N7. Secara umum, lebih tepat untuk menambahkan pada awalnya juga huruf A, kerana virus ini termasuk dalam flu jenis A.

Latar belakang

Selsema burung pertama kali didengar pada tahun 1878. Kemudian di Itali terdapat wabak penyakit yang menyerang ayam. Tetapi pada masa itu dia mempunyai nama yang sama sekali berbeza. Doktor haiwan tempatan Eduardo Perronchito menggolongkannya sebagai demam kepialu. Setelah beberapa lama, penyakit ini telah disebut wabak burung. Fakta bahawa wabak dengan kadar kematian yang tinggi menyebabkan virus influenza tidak diketahui sehingga tahun 1955. Tetapi penyakit ini mendapat nama moden hanya pada tahun 1971.

Influenza adalah salah satu jangkitan pernafasan akut yang paling biasa pada manusia. Di negara kita sahaja, sehingga tiga puluh juta orang menderita penyakit itu setiap tahun. Dan ada penyakit virus lain. Statistik yang mengecewakan, walaupun ubat yang berkesan sudah ada. Ini adalah Tamiflu dan Arbidol. Adalah menyedihkan bahawa orang tidak selalu memulakan rawatan tepat pada waktunya, memindahkan penyakit "di kaki mereka", dan kadang-kadang enggan diberi vaksin. Yang terakhir ini sangat berbahaya sekiranya berlaku wabak selesema burung. Tetapi lebih banyak lagi kemudian. Akibat negatif, termasuk kematian, berlaku terutamanya akibat komplikasi. Perlu diingat bahawa selesema sangat berbahaya bagi inti dan pesakit diabetes.

Tetapi bukan hanya orang yang menderita virus ini. Telah lama diperhatikan bahawa haiwan dan burung dipengaruhi oleh pelbagai jenis selesema. Bagi sesetengah orang, ia sama sekali tidak berbahaya. Dan mereka, nampaknya, adalah takungan semula jadi. Dalam kes selesema burung, ini adalah unggas air seperti itik liar dan angsa. Bagi yang lain, dia sangat berbahaya..

Selsema burung: gejala manusia

Tanda-tanda penyakit muncul satu atau dua hari selepas jangkitan langsung. Gejala selesema burung serupa dengan yang muncul ketika virus sudah biasa dilakukan oleh manusia. Sebagai peraturan, ini adalah fenomena demam tinggi, mabuk dan catarrhal. Kemudian paru-paru terjejas. Inilah yang membezakannya dengan selesema manusia biasa, di mana saluran pernafasan atas paling banyak terjejas. Kejutan toksik berjangkit boleh timbul, serta edema serebrum. Komplikasi berlaku di hati, ginjal dan saluran gastrousus. Oleh itu, gejala selesema burung seperti cirit-birit dan muntah adalah perkara biasa. Tetapi pada awal penyakit, seseorang hanya dapat merasakan kelemahan dan rasa tidak enak badan. Dengan perkembangan, komplikasi mungkin berlaku. Seperti yang dapat dilihat dari yang terdahulu, untuk membezakan selesema burung dari manusia biasa pada peringkat awal adalah sangat sukar. Dalam kes seperti itu, gejala bersamaan akan membantu..

Contohnya, orang yang sakit adalah doktor haiwan atau pekerja ladang ternakan. Sama ada penyakit itu bermula selepas bersentuhan dengan orang yang sakit, atau seseorang dari kenalan pesakit baru-baru ini kembali dari kawasan di mana penyakit virus berleluasa (khususnya, selesema burung). Anda juga perlu berhati-hati sekiranya mengetahui mengenai wabak di kawasan anda..

Varieti

Sehingga kini, diketahui bahawa terdapat satu setengah ribu virus, lima ratus daripadanya berbahaya bagi manusia. Antara strain influenza boleh membawa maut kepada manusia - burung dan babi. Nampaknya, tidak begitu banyak: dua puluh empat patogen bagi burung. Bagaimana seseorang boleh jatuh sakit? Ternyata sangat sederhana.

Kaedah penghantaran

Sebenarnya, di alam ada penghalang spesies yang biasanya mencegah penyakit menular dari satu haiwan atau burung ke yang lain. Tetapi, nampaknya, dalam beberapa kes, ia dapat dielakkan. Bahkan ada anggapan bahawa ketegangan selesema burung adalah buatan manusia.

By the way, perkara yang sama dikatakan mengenai jenis terakhir Ebola. Dalam kes selesema burung, terdapat maklumat bahawa syarikat farmaseutikal yang dikendalikan oleh kerajaan Amerika Syarikat menjangkiti burung pelatuk di Asia. Untuk tujuan apa ini dilakukan masih menjadi misteri. Tetapi sangat mungkin virus itu digunakan sebagai senjata biologi. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai perkara ini jika anda menonton dokumentari Pandemic of Lies. Pada asasnya, tentu saja, merujuk kepada wabak selesema babi yang melanda dunia beberapa tahun yang lalu. Pernyataan para saintis dan data eksperimen yang menunjukkan bahaya vaksin yang digunakan ketika itu disampaikan kepada orang ramai. Selalu akan ada orang yang ingin membuat senjata biologi daripada penyakit yang mematikan. Bagaimana dan mengapa virus ini mula disebarkan dari burung ke manusia tidak diketahui. Dan sekarang kita hanya perlu mengambil langkah berjaga-jaga dan belajar mengenali gejalanya.

Langkah berjaga-berjaga

Seperti disebutkan di atas, kemungkinan besar, itik liar adalah takungan selesema burung. Tetapi mungkin bukan hanya mereka. Dari mereka, virus ini mudah disebarkan ke unggas di ladang unggas dan di ladang swasta. Oleh itu, kumpulan risiko terutamanya merangkumi pekerja perusahaan dan petani tersebut.

Seperti yang ditunjukkan pada burung

Agar tidak dijangkiti, ambil langkah keselamatan tepat pada waktunya dan berjumpa doktor, anda perlu mengetahui gejala selesema burung pada burung. Pertama sekali, perhatikan ayam. Sekiranya mereka mempunyai penampilan yang tidak sihat, mereka tidak lagi bertelur, bulu mereka kusut, dan lekukannya menghitam, maka ini menjadi perhatian. Sebagai peraturan, jika ada selesema burung, gejala pada ayam juga demam tinggi, cirit-birit dan kelesuan..

Cukup mudah dijangkiti dari unggas: hubungan langsung sudah cukup. Oleh itu, selepas melakukan tugas, basuh tangan anda dengan sabun. Dan jika anda mengesyaki bahawa ayam anda tidak sihat, maka pakaian yang anda pakai harus segera dicuci. Dan kemudian awasi kesejahteraan anda dengan teliti. Dan berjumpa doktor sekiranya anda mengesyaki selesema burung. Gejala pada manusia biasanya dapat dilihat pada hari kedua. Semasa mengesahkan selesema burung, rawatan harus dilakukan di hospital. Dalam kes ini, unggas dimusnahkan sepenuhnya. Dan walaupun tidak ada bukti bahawa virus itu dapat menular melalui daging yang dirawat dengan panas, anda tidak boleh memakan burung berbulu. Bagaimanapun, mereka boleh dijangkiti semasa proses. Angka kematian antara unggas dengan selesema mencapai seratus peratus.

Meningkatkan imuniti

Ini adalah cara lain untuk tidak mendapat penyakit berbahaya. Bersenam pada waktu pagi. Lebih kerap berada di udara segar, marah badan anda. Dan juga jangan lupa tentang usus anda - bagaimanapun, bakteria yang bertanggungjawab untuk imuniti tinggal di sana.

Pandemik

Secara asasnya, wabak selesema burung di seluruh dunia mungkin. Faktanya ialah selalunya virus seperti ini tidak disebarkan dari orang ke orang. Dan anda hanya boleh dijangkiti dari burung. Tetapi jika seseorang yang sudah menderita selesema biasa jatuh sakit, maka mutasi fatal dapat terjadi di tubuhnya. Dan ketegangan terbentuk yang akan disebarkan di antara orang. Vaksin semasa untuk selesema ini belum ada. Sangat mudah untuk meneka bahawa virus seperti itu akan membawa maut kepada manusia. Pilihan lain adalah menjangkiti babi dari ayam dan kemudian menjangkiti manusia..

Sekiranya selesema burung terdapat pada ayam, satu-satunya cara untuk mengelakkan wabak adalah dengan memusnahkan semua individu. Namun, menurut beberapa saintis, tidak mungkin mereka dapat menghindari wabak berskala besar pada orang-orang pada tahun-tahun mendatang. Oleh itu, penting untuk memenuhi selesema burung yang lengkap..

Akhirnya

Dunia di sekeliling seseorang sama sekali tidak selamat. Dan terdapat banyak ancaman terhadap kehidupan dan kesihatan kita. Tetapi tidak semuanya jelas. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, para saintis mula menyedari bahawa semakin kecil tubuh, semakin banyak bahaya yang dapat ditimbulkannya. Ini adalah bakteria dan virus. Walaupun yang terakhir belum dianggap hidup dalam arti kata sepenuhnya. Inilah selesema burung. Nampaknya penyakit ini tidak berlaku pada manusia, tetapi masa telah berlalu - dan semuanya telah berubah. Dan sekarang virus ini antara yang paling berbahaya. Dan jika anda adalah pemilik unggas dan tinggal di luar bandar, maka anda sudah berisiko. Memang, walaupun ayam, misalnya, boleh dijangkiti dari itik liar dan angsa, kebarangkalian ini, ternyata, tidak begitu kecil. Wabak unggas adalah bukti ini. Oleh itu, mekanisme penghantaran itu sendiri tidak sepenuhnya jelas..

Sekiranya anda melihat gejala yang mencurigakan di haiwan kesayangan anda, maka beritahu doktor haiwan secepat mungkin. Dan ikuti langkah berjaga-jaga yang paling ketat. Walau apa pun, elakkan makan ayam dan telur yang kurang dimasak. Terserah kepada semua orang untuk memutuskan apakah akan menerima vaksinasi selesema wajib. Di satu pihak, ini dapat menyelamatkan anda sekiranya dijangkiti virus biasa. Sebaliknya, jauh dari fakta bahawa ia akan berkesan dalam kes burung. Namun, sebelum vaksinasi, berhati-hati menilai kesejahteraan anda: jika anda demam atau imuniti anda lemah oleh penyakit lain, jangan tergesa-gesa untuk memvaksinasi virus influenza yang lemah. Tubuh anda mungkin tidak dapat mengatasinya dengan segera, dan anda akan jatuh sakit.

Selsema burung

Maklumat am

Virus influenza dicirikan oleh kekhususan spesies yang tinggi. Ini bermaksud bahawa virus yang menjangkiti spesies tertentu (manusia, spesies burung, babi, kuda, dan anjing laut) tetap "benar" pada spesies ini dan hanya dalam kes yang jarang melampaui spesies tersebut dan menjangkiti spesies lain. Namun, masalahnya adalah bahawa jika virus influenza haiwan mengatasi halangan spesies dan menjangkiti manusia, tubuh sama sekali tidak dilindungi dan tidak sesuai untuk penyakit seperti itu.

Sebenarnya, ini adalah virus baru yang tidak diketahui oleh sistem imun kita, yang bermaksud ia sangat berbahaya. Jangkitannya teruk, tidak biasa dan menyebabkan banyak komplikasi. Sebagai tambahan, perubatan moden hampir tidak berkuasa dalam memerangi selesema tersebut..

Punca

Untuk menyebabkan wabak di kalangan orang, virus tidak hanya perlu "belajar" beralih dari burung yang sakit, tetapi juga dari orang ke orang. Selagi virus tidak bermutasi dan tidak memperoleh sifat yang diperlukan untuk ini, wabak selesema burung tidak takut kepada kita.

Semasa merebaknya jangkitan H5N1 manusia pertama di Hong Kong pada tahun 1997, 18 kes manusia bertepatan dengan wabah influenza burung yang sangat patogen disebabkan oleh virus yang hampir sama di ladang unggas dan pasar burung hidup. Kajian menyeluruh mengenai kes manusia menunjukkan bahawa sumber jangkitan adalah hubungan langsung dengan unggas yang sakit.

Semasa kajian dilakukan di kalangan ahli keluarga dan orang lain yang mempunyai hubungan dengan pesakit, dan juga di kalangan pekerja perubatan yang membantu mereka dan penyembelih burung, didapati bahawa, jika ada penularan virus dari orang ke orang, itu sangat terhad. Jangkitan orang berhenti setelah pemusnahan operasi (dalam masa tiga hari) semua populasi unggas di Hong Kong, berjumlah sekitar 1.5 juta ekor.

Gejala Selsema Burung

Gambaran klinikal selesema burung sangat berubah-ubah, dan biasanya penyakit ini disertai dengan kegagalan pernafasan yang teruk dan perkembangan radang paru-paru virus, yang menentukan keparahan penyakit.

Tempoh pengeraman berlangsung dari 2 hingga 8 hari. Gejala awal serupa dengan selesema yang biasa: sakit otot, hidung berair, batuk, kadang-kadang cirit-birit, muntah, sakit di perut dan dada, dan pendarahan dari hidung dan gusi. Pesakit yang dijangkiti virus H5N1 mengalami kemerosotan klinikal yang cepat. Tempoh antara permulaan gejala penyakit dan perkembangan kegagalan pernafasan akut adalah sekitar enam hari. Secara keseluruhan, lebih daripada separuh daripada semua kes penyakit yang disahkan oleh makmal adalah maut.

Apa yang boleh dilakukan oleh doktor

Di gudang doktor terdapat sejumlah ubat antivirus yang mempunyai beberapa kesan terapi pada awal rawatan. Jika tidak, terapi simptomatik digunakan..

Pada masa ini, selesema burung H5N1 tetap menjadi penyakit burung. Penghalang spesies agak tinggi: virus ini tidak disebarkan secara bebas dari burung ke manusia. Walaupun terdapat jangkitan sejak pertengahan 2003 puluhan juta unggas di kawasan geografi yang luas, terdapat kurang dari 200 kes manusia yang disahkan oleh makmal.

Pencegahan Selsema Burung

Dari semua virus influenza yang beredar di antara burung, virus H5N1 adalah yang paling berbahaya bagi manusia. Semua data yang ada hari ini menunjukkan bahawa sumber utama jangkitan manusia dengan virus adalah hubungan rapat dengan burung yang mati atau sakit, serta kotorannya..

Memandangkan tidak ada penularan virus yang berkesan dari orang ke orang di mana sahaja, perjalanan ke negara-negara di mana wabah penyakit berlaku pada unggas atau kes individu penyakit manusia tidak menimbulkan peningkatan risiko jangkitan bagi orang yang melakukan perjalanan tersebut, dengan syarat tidak lawati pasar unggas hidup atau pasar daging segar, ladang dan tempat-tempat lain di mana hubungan dengan burung yang sakit boleh berlaku.

Apa yang perlu anda ketahui mengenai selesema burung: bahaya, gejala dan rawatan manusia

Setiap tahun, puluhan kes selesema burung tercatat di dunia. Sehingga kini, virus ini telah "mengunjungi" 48 negara di Amerika Syarikat, Eropah, Afrika dan Asia..

Pada bulan Mac 2017, wilayah Moscow dilanda. Dua ladang unggas berhampiran Moscow mengisytiharkan karantina. Gambarnya cukup menakutkan apabila anda menganggap bahawa virus itu ditularkan dari burung ke seseorang.

Definisi

Selsema burung adalah penyakit berjangkit akut pada burung dan burung liar. Ia mempengaruhi saluran udara dan sistem pencernaan. Virus ini sangat menular, dapat berubah. Ia dapat "bertahan lama" pada suhu sejuk, tetapi mati di persekitaran.

Doktor haiwan Itali menemui penyakit itu pada akhir abad ke-19. Kemudian dia dijuluki demam kepialu atau wabak ayam. Sejak sekian lama virus itu dijangkiti hanya pada burung.

Pada tahun 1997, di Hong Kong untuk pertama kalinya, orang mendapat selesema burung. Kemudian daripada 18 yang cedera, 6 orang mati.

Bahaya kepada manusia

Adalah sukar untuk dinyatakan dengan pasti betapa berbahayanya selesema burung bagi manusia. Ini disebabkan oleh fakta bahawa ia sentiasa berubah dan bermutasi.

Tidak semua jenis virus melampaui "halaman burung". Namun, tanpa ujian makmal, mustahil untuk menentukan selesema yang dijangkiti ayam betina dan angsa: menular kepada manusia atau tidak..

Beberapa ketegangan sangat berbahaya bagi orang. Telah diketahui bahawa:

 1. Lebih dari satu pertiga daripada kes selesema burung yang disahkan pada manusia telah membawa maut.
 2. Sepanjang sejarah virus, satu orang koma.
 3. Sebilangan pesakit menderita radang paru-paru dan penyakit pernafasan yang lain.

Bagaimana strain virus yang baru berlaku, jika ia muncul, masih belum jelas. Doktor belajar menangani kod yang terkenal. Kematian terakhir akibat selesema burung pada manusia dicatatkan pada tahun 2014.

Tempoh pengeraman

Rata-rata, tubuh manusia "membawa" virus selama 2-3 hari. Dalam beberapa kes, inkubasi dapat berakhir dalam beberapa jam setelah jangkitan, yang lain - setelah 7-8 hari. Menurut WHO, virus itu dapat menampakkan dirinya dalam masa 17 hari. Doktor bersetuju bahawa kemerosotan klinikal berlaku dengan cepat dan berkembang dengan cepat.

Tanda dan Gejala

Oleh kerana virus ini sangat berubah-ubah, gejala penyakitnya mungkin berbeza-beza. Pertimbangkan pilihan yang paling biasa..

Gejala pada Orang Dewasa

Pada mulanya, penyakit ini menyerupai jangkitan pernafasan akut dan selesema biasa. Sebilangan besar burung yang dijangkiti mengadu:

 • suhu tinggi
 • batuk;
 • keletihan;
 • hidung berair
 • konjungtivitis;
 • sakit otot.

Lebih jarang virus ini muncul:

 • muntah
 • gusi berdarah;
 • sakit di perut dan dada;
 • cirit-birit
 • darah dari hidung.

Gejala ini tidak boleh diabaikan. Seorang doktor diperlukan.

Virus pada kanak-kanak

Pada kanak-kanak, selesema burung boleh menyebabkan:

 • sakit perut;
 • loya
 • disorientasi kesedaran.

Anda boleh menyembuhkan anak hanya di hospital.

Kemungkinan cara jangkitan

Selsema burung disebarkan kepada manusia dengan tiga cara:

 1. Dari burung yang sakit.
 2. Dari telur yang dijangkiti.
 3. Dari orang lain.

Selalunya, peladang dan penternak ayam terjejas. Mereka dapat menangkap virus dengan menghubungi burung yang sakit. Ia juga dianggap berbahaya untuk memakan daging yang kurang dimasak (berwarna merah jambu) atau telur mentah (telur rebus).

Virus mati pada suhu tinggi (dari 70 darjah), jadi burung yang dimasak dengan betul selamat.

Selesema burung jarang ditularkan dari satu orang ke orang lain, tetapi pilihan ini tidak boleh dikesampingkan. Anda boleh dijangkiti virus melalui hubungan badan. Di samping itu, dia dapat bermutasi kapan saja, dan menimbulkan ketegangan yang lebih "menular".

Rawatan

Selsema burung biasanya dirawat dengan ubat antivirus. Di samping itu, doktor boleh menetapkan rawatan yang bertujuan untuk menghilangkan gejala (ubat untuk selesema, batuk, cirit-birit).

Pakar menasihatkan untuk tidak melakukan diagnosis diri dan rawatan diri, dan jika disyaki ada virus burung, pergi ke hospital.

Sekiranya disyaki dijangkiti, anda perlu menghubungi klinik di tempat kediaman. Doktor boleh membuat diagnosis yang tepat berdasarkan:

 • aduan pesakit;
 • diagnosis makmal.

Penyakit ini dapat dikesan menggunakan prosedur perubatan berikut:

 1. Ujian PCR (periksa sapuan hidung dan tekak).
 2. Ujian darah (untuk antibodi).
 3. Radiografi (pada peringkat awal perkembangan selesema burung, meresap di dada).

Pemeriksaan tersebut disarankan untuk dilakukan kepada sesiapa yang bersentuhan dengan burung yang sakit atau orang yang dijangkiti..

Semakin cepat rawatan ditetapkan, semakin tinggi peluang untuk sembuh sepenuhnya dari selesema burung. Komplikasi dapat dielakkan jika terapi dimulakan pada 2 hari pertama jangkitan..

Sebaiknya menjalani rawatan di hospital. Ia akan kelihatan seperti ini:

 • rehat di atas katil;
 • pengasingan dari pesakit lain;
 • ubat antivirus;
 • kebersihan diri;
 • rawatan simptom.

Dengan virus ini, dilarang mengambil analgin dan aspirin. Di samping itu, perlu menimbang semuanya sebelum memulakan rawatan antibiotik. Mereka diresepkan hanya jika terbukti bahawa selesema bersifat virus-bakteria.

Sukar untuk mengatakan dengan tepat berapa lama selesema burung akan dikalahkan. Ia bergantung pada kekebalan pembawa, rawatan yang kompeten, dan juga masa untuk menghubungi pakar. Rata-rata penyakit berlangsung 1-2 minggu.

Kuarantin

Sekiranya selesema burung disahkan, maka seluruh wilayah tempat burung yang dijangkiti hidup dikuarantin. Setelah penyakit burung terakhir, disarankan untuk “karantina” 17 hari lagi (masa inkubasi).

Peraturan untuk karantina:

 1. Burung di kawasan yang dijangkiti dipindahkan ke keadaan bebas.
 2. Semasa kuarantin, anda tidak boleh membeli dan menjual individu baru.
 3. Makanan ayam harus dirawat dengan air mendidih..
 4. Rumah burung harus dibersihkan dan dibasmi kuman..
 5. Dalam tempoh karantina, tidak ada orang asing yang dibenarkan masuk ke wilayah ini.
 6. Perlu diserlahkan pakaian dan kasut khas untuk penjagaan kawanan.
Sekiranya seekor burung jatuh sakit atau mati akibat virus di rumah tangga, ini mesti dilaporkan kepada pihak pentadbiran kampung dan doktor haiwan.

Pencegahan penyakit

Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengesyorkan:

 • mengelakkan kanak-kanak bermain dengan burung liar, serta haiwan peliharaan yang sakit;
 • jangan makan burung yang dijangkiti;
 • jangan sentuh ayam mati (angsa, itik) dengan tangan kosong;
 • mayat burung yang mati disarankan untuk membakar atau menguburkan dalam;
 • daging dan telur harus disimpan di dalam peti sejuk secara berasingan daripada produk lain;
 • jangan makan daging atau telur yang kurang disediakan;
 • segera pergi ke hospital jika, setelah bersentuhan dengan burung, selesema atau gejala ARI.

Di samping itu, perlu menunjukkan ternakan secara berkala kepada doktor haiwan, dan jika perlu, vaksinasi burung.

Sebilangan penyakit ayam pedaging boleh dirawat di rumah. Kami membincangkan perkara ini secara terperinci di sini..

Ayam makan mempunyai ciri tersendiri. Kami mengkaji masalah ini secara terperinci dalam artikel kami..

Apa penyakit berbahaya lain yang dapat ditularkan kepada manusia dari ayam?

Selsema burung bukan satu-satunya penyakit yang dapat menular dari orang yang tinggal di rumah. Penternak ayam juga harus berhati-hati dengan penyakit berjangkit seperti:

 1. Pullorosis (kepialu). Selera berbulu hilang, cirit-birit bermula, puncak dan catkins pucat. Virus ini dapat menular melalui daging dan telur..
 2. Colibacillosis. Ayam menjadi lesu, dahaga, dia mula tersedak.
 3. Pasteurellosis (kolera burung). Ayam menderita dahaga yang teruk, demam dan cirit-birit dengan darah. Apabila dijangkiti, penyakit pada seseorang berlanjutan dalam bentuk akut.
 4. Penyakit Newcastle. Organ-organ gastrousus, sistem saraf dan sistem pernafasan menderita. Ayam seperti itu, untuk menghindari wabak, disarankan untuk membakar atau mengubur dalam, ditutup dengan lapisan cepat.
 5. Salmonellosis (paratyphoid). Jangkitan itu muncul sebagai najis berbuih cair, radang kloaka, dan mata yang bergumpal. Bakteria Salmonella sangat berbahaya, menular dan menular..

Kesihatan anda dan kesihatan "halaman burung" dapat dijaga. Anda hanya perlu mematuhi langkah pencegahan. Pastikan ayam bersih, tunjukkan kepada doktor haiwan dan beri mereka makanan yang diproses dengan baik. Sekiranya anda mengesyaki selesema burung, berjumpa doktor dan doktor haiwan.

Laluan penularan selesema burung - manifestasi dan rawatan jangkitan jenis A (subtipe H5 dan H7)

Avian influenza adalah jangkitan bakteria akut yang disebabkan oleh virus influenza jenis A (lebih tepatnya, subtipe H5 dan H7) milik keluarga Orthomyxoviridae. Dengan kebersihan yang betul, virus ini tidak berbahaya bagi orang.

Untuk mengelakkan jangkitan, perlu mengelakkan kontak dengan burung dan memanaskan daging dan telur unggas - virus selesema burung mati pada suhu di atas 50 darjah Celsius.

Gejala selesema burung pada manusia dan haiwan

Tempoh inkubasi virus selesema burung berlangsung dari 3 hingga 5 hari dan bergantung pada usia burung, jenis dan jenis virus. Kajian klinikal influenza pada burung belum menunjukkan ciri khas penyakit ini. Sebilangan besar daripadanya disebabkan oleh faktor persekitaran, jangkitan bersama, umur dan jenis burung, serta subjenis virus yang bertanggungjawab untuk penyakit ini.

Virus selesema burung.

Gejala klinikal utama HPAI (virus selesema burung yang sangat patogen) termasuk:

 • gangguan selera makan, terutamanya kekurangan selera makan;
 • kemurungan dan gangguan saraf yang lain;
 • kulit telur lembut;
 • penurunan ketara dalam pengeluaran telur;
 • bengkak dan lebam puncak;
 • bersin, pembengkakan sinus infraorbital, lakrimasi;
 • kegagalan pernafasan;
 • cirit-birit.

Virus yang sangat patogenik boleh menyebabkan kematian, yang berlaku tanpa gejala awal. Virus selesema burung kadang-kadang menyebabkan jangkitan pada manusia. Tetapi apabila ini berlaku, penyakit ini lebih sukar daripada bentuk influenza yang "klasik".

Selsema burung pada seseorang menyebabkan simptom yang sangat serupa dengan selesema biasa, iaitu, ia dicirikan oleh:

 • demam;
 • batuk
 • sakit tekak;
 • sakit otot dan sendi;
 • ataksia;
 • keradangan konjungtiva.

Kadang-kadang ia boleh menyebabkan masalah pernafasan dan radang paru-paru..

Laluan Selsema Burung

Berbeza dengan apa yang biasa dipikirkan, waktu dan arah migrasi burung yang hidup di alam liar berbeza dengan waktu dan arah penyebaran selesema burung, dan tidak ada bukti bahwa wabah dapat terjadi akibat penularan virus oleh burung bermigrasi liar.

Ini dibuktikan oleh fakta bahawa virus H5N1 menyebar secara aktif di Kazakhstan, Mongolia dan Rusia pada musim panas, ketika unggas air mencair dan tidak dapat terbang. “Serangan” selesema burung yang terjadi di Eropah pada musim dingin tahun 2006 juga tidak bertepatan dengan masa migrasi burung.

Pada masa ini, bahaya terbesar bagi manusia ditunjukkan oleh mutasi virus H5N1 yang dapat ditularkan dari orang ke orang. Ini boleh menyebabkan wabak, tetapi kajian menunjukkan bahawa setakat ini hanya beberapa kes yang telah dikenal pasti..

Virus ini dapat dijangkiti dari burung yang hidup bebas, melalui sumber perantaraan (air minum) atau kontak langsung dengan unggas, melalui makanan. Punca jangkitan utama adalah najis burung yang dijangkiti. Virus ini juga ditularkan oleh tikus yang tinggal di ladang.

Pencegahan dan Rawatan Influenza Avian

Untuk mengelakkan jangkitan dengan virus selesema burung, beberapa langkah pencegahan harus diambil:

 • basuh dengan detergen semua barang yang bersentuhan dengan ayam mentah;
 • pastikan jus dari daging mentah tidak bersentuhan dengan produk makanan lain;
 • elakkan daripada terkena najis burung;
 • hubungan langsung dengan burung yang dijangkiti atau badannya harus dielakkan - virus selesema burung juga disebarkan melalui kontak dengan bulu atau bulu;
 • elakkan makan telur mentah;
 • basuh tangan dan alatan selepas setiap pemprosesan produk unggas.

Terutama berisiko dijangkiti virus:

 • kanak-kanak sihat berumur 6 hingga 23 bulan;
 • kanak-kanak dari 6 bulan hingga 18 tahun yang kerap mengambil aspirin;
 • perempuan mengandung;
 • orang yang menderita penyakit kronik sistem kardiovaskular atau pernafasan;
 • orang yang menderita penyakit metabolik, seperti diabetes, kegagalan buah pinggang, atau gangguan imun;
 • orang selepas pemindahan organ.

Rawatan untuk selesema burung adalah untuk mengurangkan gejala yang muncul selama penyakit ini, serta penggunaan ubat antivirus, yang mana oseltamivir adalah yang paling biasa..

Selsema burung pada manusia

Selsema burung adalah penyakit zoonosis yang menular kepada beberapa haiwan dan orang. Gejala selesema ayam berlaku pada orang apabila dijangkiti burung liar oleh virus A H5N1, H9N2, H7N9.

Apa bahaya selesema burung bagi manusia, dan itulah sebabnya keadaan yang mengancam nyawa berkembang yang menentukan keagresifan virus yang tinggi?

Sifat virus

Selsema burung diprovokasi oleh strain virus influenza A, yang tergolong dalam keluarga ortomixovirus, adalah mikroorganisma sederhana yang mengandungi RNA.

Jenis jangkitan ini paling berbeza. Virus selesema burung mungkin mengandungi beberapa jenis neuraminidases (N) dan hemagglutins (H).

Neuraminidases dan hemagglutins adalah protein yang bertanggungjawab terhadap sifat antigen virus.

Mereka tertanam dalam membran virus dan bertindak sebagai alat untuk memusnahkan membran sel sasaran dan pencerobohan sel inang. Virulensi tertinggi (agresiviti) mempunyai ketegangan A H7N9, H5N1.

Virus ini tidak aktif apabila dipanaskan. Pada suhu 70 0 C, virus mati dalam 2-5 minit. Pada suhu rendah, aktivitinya berterusan untuk masa yang lama. Jadi, pada - 70 0 С virulensi dikekalkan pada tahap tinggi hingga 300 hari.

Pembawa jangkitan yang sebenarnya adalah unggas air liar. Mereka mempunyai pembawa virus - fenomena ketika virus itu terdapat di dalam badan, tetapi tidak menyebabkan gambaran klinikal penyakit ini. Ayam domestik, ayam belanda, itik dijangkiti virus dari burung liar yang bermigrasi.

Menjangkiti orang

Seseorang dijangkiti dari liar dan juga unggas. Anda boleh dijangkiti dari mati, dan dari burung yang masih hidup. Selalunya, jangkitan berlaku ketika memotong burung yang mati, kerana virus tertumpu di tubuh burung di dalam usus.

Kematian manusia yang tinggi disebabkan oleh jangkitan kerana kekurangan imuniti pada manusia terhadap virus jenis ini.

Jangkitan bukan sahaja mempunyai tahap kebolehubahan yang tinggi, tetapi juga kemampuan untuk terus meningkatkan jumlah kemungkinan host. Selain manusia, virus ini berbahaya bagi kuda, babi, paus, cerpelai, anjing laut.

Keupayaan untuk mengatasi halangan antara spesifik menjadikan selesema burung berbahaya.

Menyebar ke seluruh dunia

Selsema burung pada ayam dengan nama "tifoid eksudatif ayam" dijelaskan pada tahun 1880 di Itali. Di Rusia, kes pertama wabak ayam peliharaan yang direkodkan berlaku pada tahun 1902. Gabungan agen penyebab kepada virus influenza A hanya ditubuhkan pada tahun 1956.

Pada abad ke-21, wabak ayam yang kuat, juga disebut selesema ayam, dicatat pada tahun 2005. Epizootik disebabkan oleh burung yang berhijrah dari Asia Tenggara..

Jangkitan merebak di Rusia di Siberia, Wilayah Altai, Kalmykia. Wabak burung pada tahun 2005 diperhatikan di seluruh dunia. Kerosakan dari panzootia dianggarkan 4 bilion euro.

Tanda-tanda jangkitan unggas

Wabak selesema burung pada unggas diperhatikan di seluruh dunia, gejala penyakit pada ayam ditunjukkan dengan mengi, batuk, warna kebiruan pada puncak ayam dan anting-anting, seperti yang ditunjukkan dalam foto.

Tanda ciri selesema ayam pada burung adalah kelumpuhan kaki dan sayap, penolakan untuk makan, kehilangan pengeluaran telur, penutup bulu yang mengacau.

Kadar kematian unggas yang dijangkiti strain yang sangat virulen melebihi 95%. Dan kerana fakta bahawa selesema burung mudah ditularkan dari burung ke manusia, perkhidmatan veterinar terpaksa menggunakan langkah pencegahan seperti pemusnahan burung yang dijangkiti, karantina.

Semua ayam yang dijangkiti hancur ketika mereka mengalami gejala selesema burung, tidak ada rawatan yang dilakukan kerana risiko jangkitan orang. Di kalangan orang, kejadian tersebut dicatat terutamanya di China, Indonesia, Mesir.

Jumlah orang yang sakit dan mati masing-masing adalah:

 • China - 160/46;
 • Indonesia - 199/167;
 • Mesir - 356/119.

Di Rusia, pada manusia, kes-kes munculnya gejala selesema burung, menurut data untuk tahun 2016, belum direkodkan.

Pada musim 2016-2017, penyebaran selesema burung yang berbahaya bagi manusia tidak seharusnya terjadi di Rusia, karena tindakan khusus telah dikembangkan untuk mengatasi penyebaran jangkitan pada burung ketika gejala pertama penyakit muncul.

Gejala jangkitan pada manusia

Tempoh antara jangkitan dengan virus selesema burung dan munculnya gejala pertama penyakit pada manusia adalah dari 3 hari hingga 2 minggu.

Tanda-tanda awal jangkitan berkembang adalah penampilan:

 • suhu
 • gejala mabuk seperti keracunan makanan;
 • malaise, kelemahan;
 • cirit-birit.

Dari hari-hari pertama penyakit ini, tanda-tanda kerosakan saluran pernafasan juga terserlah. Kira-kira seminggu setelah bermulanya penyakit ini, gejala kerosakan saluran pencernaan mereda, tetapi kerosakan pernafasan semakin meningkat, menjadi mengancam.

Selepas seminggu lagi, dengan penyakit yang ringan dan baik, suhu menurun, fenomena catarrhal menurun. Sekiranya pesakit mengalami kemerosotan kesihatan, dengan peningkatan demam, malaise, maka, kemungkinan besar, radang paru-paru virus atau bakteria.

Gambaran klinikal penyakit yang teruk dijelaskan oleh gejala:

 • menggigil teruk dengan menggeletar, mengetuk gigi;
 • demam yang melelahkan dengan turun naik suhu yang tajam pada siang hari hingga 3 0 C;
 • hidung berair;
 • konjungtivitis;
 • sakit kepala;
 • sakit otot;
 • gusi berdarah;
 • sakit sendi;
 • gangguan saluran pernafasan;
  • batuk lembap;
  • hemoptisis;
  • sakit dada;
  • pneumonia;
  • dyspnea;
  • sianosis kulit;
  • edema paru;
 • sindrom perut:
  • sakit perut
  • muntah
  • cirit-birit;
 • kegagalan buah pinggang;
 • kerosakan otak, hati.

Pada orang dewasa dengan selesema burung, tanda-tanda kegagalan pernafasan mendominasi, yang memprovokasi sindrom kesusahan, yang dicirikan oleh fenomena keradangan akut di paru-paru dan kekurangan oksigen dalam darah.

Suhu tinggi boleh bertahan 10-12 hari. Jangkitan ini dicirikan oleh kerosakan pada keseluruhan saluran pernafasan. Lapisan laring, trakea menjadi radang, menyebabkan laringitis, trakeitis.

Komplikasi organ pernafasan yang paling serius adalah radang paru-paru virus, yang menyebabkan sindrom kesusahan, edema paru.

Pada kanak-kanak, selesema ayam disertai dengan gejala gangguan fungsi otak. Pada masa kanak-kanak, selesema burung ditunjukkan oleh gejala neurologi, sakit kepala, kehilangan kesedaran, meningoencephalitis.

Dengan berlakunya penyakit pada kanak-kanak, radang paru-paru yang rumit oleh sindrom kesusahan, cirit-birit diperhatikan.

Ciri rawatan

Sekiranya disyaki influenza, semua pesakit dimasukkan ke hospital. Pesakit diresepkan setelah hilangnya gejala klinikal, peningkatan kesejahteraan, normalisasi suhu dalam seminggu.

Betapa berbahayanya selesema burung bagi manusia, apakah mungkin untuk menghindari jangkitan, apakah langkah-langkah pencegahan yang diambil untuk mengelakkan dari jatuh sakit?

Penyakit ini hanya dirawat di hospital kerana tahap bahaya yang tinggi. Ubat utama yang digunakan dalam rawatan adalah agen simptomatik yang memperbaiki keadaan pesakit.

Untuk memerangi jangkitan virus, tetapkan:

 • ubat antivirus - oseltamivir, zanamivir, algirim;
 • ubat antipiretik - paracetamol, Ibuprofen;
 • Induktor interferon sendiri - Cycloferon, Amiksin.

Tidak ada kepekaan terhadap virus pada ubat influenza generasi lama, seperti, misalnya, Remantadine.

Pencegahan

Pencegahan jangkitan dengan selesema burung pada manusia adalah langkah-langkah yang bertujuan untuk membatasi hubungan unggas dan manusia dengan spesies burung liar - pembawa jangkitan.

Sekiranya berlaku unggas secara tiba-tiba, anda mesti segera menghubungi perkhidmatan veterinar, dan bangkai burung mati, bulu, bulu musnah.

Ramalan

Prognosis jangkitan selesema burung yang teruk pada orang dengan keadaan imunodefisiensi. Dalam kes ini, kematian berkisar antara 50-60%.

Dengan penyakit yang ringan, pengiktirafan jangkitan berbahaya ini tepat pada masanya, prognosisnya baik.

Selsema burung - gejala pada manusia

Selsema burung - gejala pada manusia

Sejarah perubatan

Orang pertama kali menghadapi masalah ini pada tahun 1997, ketika wabak selesema burung merebak di Hong Kong, China. Selama beberapa tahun ke depan, penyakit ini merebak ke negara lain, dan selama ini berjuta-juta burung berjaya dijangkiti - baik liar dan hidup bersama manusia. Orang juga menderita virus, tetapi lebih jarang. Pada masa itu, tidak ada kes selesema burung yang terdeteksi di Persekutuan Rusia.

Selsema burung pertama kali muncul di China

Oleh kerana penyakit ini membahayakan kesihatan manusia, semua burung yang dijangkiti mesti dimusnahkan. Virus selesema burung sangat agresif, kerana 7 dari 10 orang yang dijangkiti mati. Keparahan penyakit ini telah membuat perwakilan dari banyak negara secara aktif berjuang untuk merebak..

Punca berlakunya

Banyak kajian oleh saintis yang memungkinkan untuk mengkaji 2 jenis virus selesema burung yang paling berbahaya: H5N1 dan H7N7. Pakar memanggilnya subtipe. Virus seperti itu dapat dengan mudah memusnahkan semua burung yang dijangkiti hanya dalam 48 jam, tetapi ada juga strain yang tidak menyebabkan kematian pembawa virus. Dalam kes ini, burung yang dijangkiti membawa penyakit dalam bentuk yang lebih ringan..

Subjenis Avian Influenza H5N1 dan H7N7

Semua virus bermutasi dari masa ke masa. Ini juga berlaku untuk influenza, karena mutasi yang membahayakan kesihatan manusia. Virus yang bermutasi berbeza dari bentuknya yang biasa dalam sifat berbahaya - ia mulai menyebar bukan hanya kepada organisma burung, tetapi juga kepada haiwan peliharaan dan, sebagai akibatnya, orang. Pada masa ini, orang akan ke hospital dengan bentuk penyakit yang teruk, yang boleh menyebabkan kematian dalam 10-14 hari.

Selesema Burung dalam Ayam

Gejala ciri

Gambaran klinikal selesema burung dapat dengan mudah dikelirukan dengan gejala selesema bermusim. Tempoh inkubasi berlangsung selama 2-3 hari, walaupun dalam kes yang jarang dapat berlarutan hingga 14 hari.

Gejala jangkitan selesema burung pada manusia

Gejala penyakit yang paling biasa termasuk:

 • kenaikan suhu;
 • penampilan otot atau sakit kepala;
 • menggigil badan yang teruk;
 • perkembangan faringitis dan rinitis;
 • gusi berdarah, juga darah boleh datang dari hidung pesakit;
 • ketidakselesaan di perut;
 • serangan mual dan muntah;
 • cirit-birit (terdapat pada setiap orang yang dijangkiti kedua);
 • kegagalan buah pinggang.
Sindrom pernafasan

Apabila kanak-kanak dijangkiti influenza, meningoencephalitis juga dapat ditambahkan pada gejala di atas, dan dengannya gejala lain yang berkaitan: kekeliruan, muntah, sakit kepala yang teruk.

Hasil maut berlaku akibat edema paru yang berlaku dengan kegagalan pernafasan. Apabila dijangkiti selesema burung, kesihatan pesakit juga dapat terancam oleh jangkitan jamur atau bakteria. Penyakit ini sangat berbahaya, oleh itu, kerana sedikit pun disyaki selesema burung, anda harus segera berjumpa doktor.

Bagaimana selesema burung disebarkan kepada manusia?

Diagnostik

Ciri patologi ini juga terletak pada kenyataan bahawa hampir mustahil untuk menentukannya sejurus selepas timbulnya gejala pertama. Secara keliru, selesema burung dapat disalah anggap normal, jadi kesulitan dapat timbul dengan rawatan tepat pada waktunya. Tetapi kedua penyakit ini sangat berbeza antara satu sama lain. Pertama sekali, bentuk selesema yang biasa tidak boleh membawa maut dan dapat disembuhkan dengan mudah. Mungkin ada pengecualian apabila selesema disertai oleh penyakit yang lebih serius. Nasib baik, anda dapat meramalkan penampilan mereka yang dijangkiti selesema burung, kerana ini adalah penyakit "mengembara", bukan bermusim.

Diagnosis selesema burung

Adalah perlu untuk mula memeriksa setiap orang untuk tanda-tanda jangkitan dalam kes seperti ini:

 • jika wabak selesema dinyatakan di bandar;
 • burung domestik atau liar mula mati secara beramai-ramai;
 • semasa bersentuhan dengan pesakit yang dijangkiti SARS yang tidak diketahui, terutama jika gejala mencurigakan muncul setelah seminggu;
 • lawatan ke negara atau benua di mana wabak selesema burung telah dilihat;
 • kemunculan gejala yang mencurigakan oleh doktor haiwan atau pekerja unggas.

Diagnosis selesema burung adalah melakukan ujian perubatan dan pemeriksaan visual pesakit. Doktor mengesyorkan pergi ke hospital pada manifestasi pertama gejala yang mencurigakan. Kecekapan sedemikian akan meningkatkan peluang rawatan penyakit yang cepat dan berkesan.

Untuk diagnosis, ujian perubatan dilakukan.

Ciri rawatan

Pertama sekali, perlu diperhatikan bahawa rawatan diri dari selesema burung adalah cara yang tepat ke kubur. Penyakit ini sangat serius dan sangat berbahaya, jadi anda tidak boleh bergantung pada ramuan yang disarankan oleh nenek anda. Terapi harus dijalankan secara kekal, dan bergantung pada permulaannya, kemungkinan pemulihan sepenuhnya semakin banyak.

Burung yang dijangkiti terbakar

Setelah pesakit berjumpa doktor dengan gejala yang mencurigakan, setelah ujian tertentu dia akan menghantar pesakit ke hospital. Sekiranya gejala hilang setelah 5-7 hari dari awal rawatan, pesakit diresepkan. Tetapi jika tidak ada perubahan sebagai akibatnya, para doktor terpaksa menggunakan langkah-langkah yang lebih drastik. Sebagai peraturan, ubat antivirus dalam kombinasi dengan kompleks vitamin dan imunomodulator digunakan untuk mengobati selesema burung. Ini mengaktifkan pertahanan badan terhadap virus. Berikut adalah ubat antivirus yang paling berkesan yang digunakan untuk merawat selesema burung..

Oseltamivir - salah satu ubat terbaik untuk selesema burung

Jadual. Antivirus selesema burung.

Algirem
Nama ubat, gambarPenerangan
Ejen antivirus yang berkesan, komponen aktifnya adalah nastria alginate. Ubat ini mempunyai sifat menyahtoksin dan menyerap, yang digunakan untuk perubatan untuk merawat banyak penyakit virus. Algirim juga berkesan dalam selesema burung..
Arbidol
Ubat antivirus yang menghambat pelbagai virus. Penggunaan Arbidol secara berkala meningkatkan pengeluaran interferon dalam tubuh pesakit, kerana terdapat rangsangan reaksi sel dan humoral sistem imun. Ini meningkatkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan virus..
Relenza
Tidak seperti ubat antivirus sebelumnya, Relenza mempunyai kesan selektif terhadap virus. Produk ini mempunyai sifat regeneratif dan antibakteria, yang menyumbang kepada pemulihan badan yang cepat setelah penyakit.
Oseltamivir
Oseltamivir carboxylate bertindak sebagai komponen aktif ubat antivirus ini - ia mempunyai kesan antivirus pada tubuh pesakit. Alat ini digunakan secara aktif bukan hanya untuk rawatan selesema burung, tetapi juga untuk penyakit virus lain..
Tamiflu
Ejen antivirus yang berkesan yang dapat membantu mencegah perkembangan penyakit virus. Bahan aktif dalam Tamiflu adalah oseltamivir carboxylate. Ia membantu mengurangkan patogenik virus dan menghalang penularannya. Ubat tersebut harus diambil hanya di bawah pengawasan doktor yang hadir.
Zanamivir
Satu lagi ubat antivirus yang diresepkan oleh doktor dalam rawatan selesema burung. Komponen aktif ubat menembusi jauh ke dalam sel, di mana pembiakan pelbagai virus dihambat. Zanamivir boleh diresepkan untuk orang dewasa dan kanak-kanak.

Pada nota! Selari dengan ubat antivirus, doktor menetapkan ubat lain, tugas utamanya adalah untuk menghilangkan manifestasi klinikal selesema burung. Ini boleh menjadi pelbagai imunomodulator, ubat sejuk, dan sebagainya. Semuanya bergantung pada kes tertentu dan ciri-ciri tubuh pesakit..

Apa yang perlu dilakukan tidak digalakkan

Bersama dengan banyak ubat yang diresepkan oleh doktor, ada juga ubat-ubatan yang sama sekali tidak digalakkan untuk rawatan selesema burung atau penyakit virus lain. Jika tidak, pesakit bukan sahaja dapat meredakan gejala, tetapi juga memperburuk keadaan yang sudah sukar.

Ubat diri dalam kes ini tidak boleh diterima.

Penerimaan ubat-ubatan tersebut dalam kes ini dilarang sama sekali:

 • Antigrippin;
 • Analgin;
 • Aspirin.
 • ubat hormon (doktor menetapkannya untuk perkembangan proses keradangan di paru-paru);
 • ubat antibakteria (jika bentuk bakteria pneumonia telah didiagnosis).
Selsema burung bermutasi dan menjadi lebih berbahaya

Langkah pencegahan

Walaupun perkembangan perubatan moden, vaksin selesema burung, sayangnya, belum ditemukan. Banyak saintis dari seluruh dunia sedang berusaha untuk menciptanya, tetapi sejauh ini tidak berhasil. Oleh itu, usaha maksimum mesti dilakukan untuk mengelakkan timbulnya penyakit ini..

Pencegahan Selsema Burung

Langkah pencegahan merangkumi perkara berikut.

 1. Mengelakkan hubungan dengan burung liar, terutama jika mereka disyaki menghidap penyakit. Anda juga perlu mengawasi anak-anak anda supaya mereka tidak bermain dengan burung.
 2. Jangan beli daging segar dari sumber yang tidak disahkan. Bukan fakta bahawa ini adalah orang yang tidak bertanggungjawab yang berusaha menjual daging unggas yang dijangkiti.
 3. Sekiranya terdapat kematian yang mencurigakan pada unggas, tidak disentuh menyentuh mayat, terutama jika burung itu mati tanpa diduga.
 4. Setelah memusnahkan burung yang sakit, basuh tangan anda dengan sabun antibakteria dan basuh semua pakaian anda..
 5. Pada sedikit pun kecurigaan jangkitan dengan selesema burung, anda harus segera berjumpa doktor. Pemeriksaan harus dilakukan oleh doktor am.

Nasib baik, selesema burung jarang berlaku untuk Rusia. Tetapi ini tidak bermaksud bahawa langkah pencegahan harus diabaikan dan peraturan tertentu tidak dipatuhi. Hanya pendekatan yang bertanggungjawab akan melindungi tubuh anda dari penyakit yang tidak menyenangkan ini.

Video - Apa itu selesema burung

ENT Disease - Maklumat Umum di News4Health.ru

Otolaryngology adalah cabang perubatan klinikal yang mengkaji fisiologi dan patologi tekak, hidung, telinga dan kawasan anatomi berdekatan, serta mengembangkan kaedah untuk pencegahan, diagnosis dan rawatan penyakit organ-organ ini. Otolaryngologists atau doktor ENT (laringotorhinologists) terlibat dalam rawatan patologi tekak, hidung dan telinga. Kedekatan anatomi dan hubungan fungsional organ ENT antara satu sama lain menyebabkan penyatuan penyakit mereka dalam satu bidang sains perubatan.

Bidang otolaringologi adalah audiologi, mengkaji masalah pendengaran (kehilangan pendengaran, pekak) dan fonatri, mengkaji gangguan suara (disfonia).

Penyakit telinga, hidung dan tekak menemani seseorang dari awal kanak-kanak sepanjang hayat. Sebilangan besar penyakit ini bersifat radang, kerana organ ENT berkait rapat dan sentiasa berinteraksi dengan persekitaran. Selaput lendir organ ENT mengandungi sebilangan besar mikroorganisma oportunistik, yang, dengan sedikit ketidakseimbangan dalam badan, berubah menjadi patogen dan membawa kepada penyakit.

Antara penyakit yang paling biasa pada rongga hidung adalah adenoid, rhinitis, sinusitis, sinusitis, kecederaan pada septum hidung, mimisan. Penyakit telinga, otitis media, timpitis, eustachiitis, dan trauma sering dijumpai. Penyakit tekak yang biasa termasuk laringitis, faringitis, tonsilitis kronik, dan keadaan akut dan kronik yang lain. Kegemilangan dengan kerumunan dan ekologi yang buruk adalah latar belakang yang sangat baik untuk perkembangan penyakit ENT.

Penyakit telinga, hidung dan tekak sering menjadi komplikasi jangkitan virus dan berkembang dengan latar belakang imuniti yang lemah. Setiap penyakit organ ENT mempunyai simptom dan gambaran klinikal tersendiri. Yang perlu diberi perhatian adalah kemunculan gejala berikut: sakit kepala yang berterusan, peningkatan kelenjar getah bening submandibular, sakit tekak dan telinga, gangguan pendengaran dan bau, kesukaran bernafas hidung, keluar dari hidung atau telinga. Sekiranya selepas selesema biasa terdapat beberapa gejala yang disenaraikan sekaligus, maka kita dapat membicarakan peradangan yang lebih lanjut.

Penundaan rawatan atau rawatan diri dari sebarang patologi ENT penuh dengan akibat kesihatan yang serius. Penyakit salah satu organ ini boleh menyebabkan komplikasi yang lain. Selalunya, selesema biasa menyebabkan komplikasi seperti otitis media atau sinusitis. Oleh itu, rawatan mereka harus selalu saling berkaitan dan menyeluruh. Proses keradangan yang berlarutan pada hidung, telinga dan tekak juga boleh menyebabkan kerosakan pada organ lain: jantung, ginjal, dan sendi. Di samping itu, jarak anatomi ke otak dan mata, kelewatan yang berkembang dan bekalan darah ke kepala menjadikan kita menganggap penyakit ENT sebagai salah satu yang paling serius dalam hal komplikasi yang mengancam nyawa.

Kaedah diagnostik moden untuk patologi ENT termasuk ujian makmal, kajian endoskopi dan komputer mengenai hidung, tekak, dan telinga, ultrasound, dan tusukan sinus.

Tugas yang paling penting dalam rawatan penyakit otolaryngologi adalah untuk mencegah peralihan penyakit ke bentuk kronik. Kaedah terapi (perubatan, fisioterapeutik) dan pembedahan digunakan dalam rawatan patologi ENT. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kaedah laser invasif minimum dan kaedah endoskopi telah digunakan secara aktif untuk merawat patologi otolaryngologi, serta kaedah pembedahan kosmetik dan plastik.

Penerbitan Mengenai Asma