Tindik telinga telah menjadi sebahagian dari budaya manusia selama beribu-ribu tahun, dan amalan menindik telinga telah berkembang dalam masyarakat yang sama sekali berbeza yang tidak mempunyai hubungan antara satu sama lain. Dalam artikel ini, mari kita teliti semua perkara yang perlu anda ketahui mengenai menindik telinga: beberapa saat dari cerita, jenis tindikan, maklumat keselamatan penting, petua dan banyak barang lain..

1 Sejarah Mencucuk Telinga

Mencucuk telinga adalah salah satu bentuk pengubahsuaian badan tertua. Ini mungkin kerana cuping telinga mudah dicucuk, dan ia cepat sembuh. Pada tahun 1991, di pergunungan di perbatasan antara Austria dan Itali, sebuah mayat seorang lelaki yang dipelihara dengan baik yang hidup sekitar 5000 tahun yang lalu ditemui. "Mumia" ini, yang disebut Ötzi, telinga tidak hanya menusuk, tetapi juga merentang ke terowong. Ini adalah bukti paling awal mengenai tindikan telinga, tetapi jelas bahawa mereka menindik telinga lebih lama daripada 5000 tahun yang lalu.

Beberapa contoh tindik kuno terkenal lain termasuk: topeng kematian firaun Mesir Tutankhamun (serta topeng kematian mumia lain); Perjanjian Lama mengandungi banyak rujukan kepada orang-orang dari kedua-dua jantina yang memakai anting-anting; serta gambar-gambar dewa-dewa Hindu, yang tubuhnya ditutup dengan perhiasan, termasuk mereka memakai anting-anting.

Di Eropah Barat, anting-anting pertama kali disebut pada akhir abad ke-16 semasa Zaman Renaissance Inggeris. Mereka dipakai secara aktif oleh lelaki yang menghabiskan masa di istana raja. Juga menjadi modis di kalangan pelaut untuk memiliki satu anting-anting, yang melambangkan masa yang dihabiskan di laut. Secara beransur-ansur, anting-anting mendapat populariti di Barat, dan hampir semua mula memakainya..

Pada akhir tahun 1800-an, untuk alasan yang tidak jelas, tindikan telinga tidak sesuai dengan fesyen, dan klip mendapat populariti di kalangan wanita. Pada ketika ini, lelaki di Amerika Syarikat dan Eropah, sebahagian besarnya, tidak lagi memakai perhiasan telinga. Selama 70 tahun akan datang, sementara banyak wanita masih memakai klip, tindikan telinga menjadi tanda asing dan rendah, terutama di Amerika Syarikat.

Ini mungkin disebabkan oleh ledakan pasca perang pada tahun 1950-an, wanita mulai memperhatikan penampilan mereka lagi, dan tindikan telinga kembali. Gadis-gadis remaja, hingga tahun 70-an, sering mengadakan pesta di mana mereka saling menoreh telinga mereka sendiri, menggunakan ais sebagai beku. Secara beransur-ansur, menindik menjadi prosedur terpisah yang mula dilakukan oleh doktor..

2 Jenis Penindasan Telinga

 • Tusukan cuping telinga klasik
  Bukaan sederhana di cuping telinga di mana anda boleh membawa apa saja dari cengkeh kecil hingga anting-anting batu permata besar.

Tusukan dua dan tiga cuping telinga
Tusukan seperti itu memberi sedikit mood punk ke telinga anda. Sebilangan besar orang tidak memuat lebih dari tiga anting-anting di cuping, diikuti oleh tulang rawan. Tusukan berganda meluas pada masa ini, walaupun beberapa sekolah dan pekerjaan masih tidak menerimanya..

 • Terowong
  Cuping telinga dicucuk dengan cara yang sama seperti dengan tindik klasik, kemudian sembuh, setelah itu lubang diluaskan dengan sambungan khas dan terowong bulat dimasukkan. Terowong telah membuat budaya yang berbeza selama beribu-ribu tahun, tetapi sekarang mereka sangat berkaitan dengan subkultur alternatif di Eropah dan Amerika Syarikat, dan mereka juga dibuat oleh wakil-wakil dari beberapa suku Afrika Tengah dan Timur.
 • Tulang rawan
  Tempat yang paling popular selepas lobus adalah tulang rawan. Pada dasarnya membuat tusukan di bahagian atas telinga; memerlukan lebih banyak masa untuk pulih, tetapi tindikan seperti itu kelihatan menarik dan memberikan sedikit rock and roll pada gambar.

  Menindik industri
  Penindasan industri dilakukan di bahagian atas telinga dan merupakan batang logam yang melintasi dua bahagian tulang rawan telinga.

 • Menindik Auricle
  Ini adalah jenis tindik tulang rawan yang dilakukan di bahagian tengah telinga dan bukan di bahagian paling atas. Sebagai peraturan, ruang ini lebih sedikit, jadi anting-anting harus lebih kecil dan kesannya jauh lebih lembut.
 • Menindik Tragus
  Tragus adalah tulang rawan berbentuk bujur yang menonjol dari pusat telinga. Jenis tusukan ini semakin popular sejak kebelakangan ini. Ini adalah menindik yang menyakitkan, walaupun tidak memerlukan waktu lebih lama untuk sembuh daripada menusuk tulang rawan biasa..
 • Anti-tragus
  Anti-tragus merujuk pada bahagian dalam tulang rawan di seberang tragus, tetapi banyak orang tidak mempunyai ruang yang cukup untuk tusukan.

 • Mencucuk cengkerang
  Cengkerang adalah ruang rawan yang besar dan melengkung di telinga, dan menusuk di tempat ini memerlukan barbel atau gelung yang cukup besar.
 • Mencucuk cangkang luar
  Walaupun namanya, secara teknikal ini adalah tindikan tulang rawan sederhana yang dilakukan sedikit lebih jauh dari tepi telinga.
 • Menindik kapal
  Penindasan sudut ini dilakukan pada rawan yang tebal di bahagian atas telinga. Ini sangat menyakitkan, dan memerlukan masa penyembuhan yang lebih lama daripada kebanyakan tusukan lain.

 • Mencucuk ragut
  Penindasan ini dilakukan melalui bahagian menegak antihelix. Prosedur yang sangat menyakitkan di mana ubat penahan sakit digunakan..
 • Menindik siang
  Rawan aurikel yang terletak betul-betul di atas telaga dicucuk dari atas ke bawah.
 • Menindik orbital
  Ini mengingatkan sedikit tindikan industri dan mewakili penyatuan dua tusukan dalam satu cincin, di bahagian telinga yang berlainan. Walau bagaimanapun, dalam penembusan ini dua lubang saling berdekatan, dan bahagian anting-anting mempunyai bentuk bulat (atau bentuk jantung).
 • Menindik melintang
  Tindik silang adalah salah satu tindikan paling unik dalam senarai ini. Ini adalah tusukan yang melewati lobus secara tegak lurus.

 • Menindik tulang rawan
  Penindasan dilakukan di bahagian depan tulang rawan, di atas bukaan telinga. Oleh kerana tulang rawan begitu pendek dan nipis di tempat ini, tindikan telinga kelihatan sangat kemas dan cantik.
 • 3 Beberapa Petua

  • Sekiranya anda menindik telinga untuk pertama kalinya, anda mesti memulakannya dengan kencing. Ia tidak terlalu menyakitkan, selain itu, tusukan seperti itu cepat sembuh.
  • Sekiranya anda mahukan lebih banyak variasi, pertimbangkan tusukan lobus dua kali atau tiga atau pergi ke bahagian atas tulang rawan, sambil menambahkan satu tusukan pada satu masa. Merawat satu tusukan di telinga anda jauh lebih mudah dan tidak berisiko daripada merawat beberapa kali sekaligus..
  • Nilai masa anda dan fikirkan dengan teliti sebelum menambah tusukan baru - ingat bahawa pada tahun pertama anda harus menjaganya dengan teliti!
  • Semasa menembusi tempat yang unik di tulang rawan, pastikan bahawa anda tidak akan menyesal, kerana ini adalah prosedur yang paling menyakitkan dan tempoh penyembuhannya cukup lama.
  • Pertimbangkan kemungkinan alahan logam. Ramai orang alah kepada nikel (serta emas putih, yang mungkin mengandungi sedikit nikel), sementara logam seperti keluli tahan karat pembedahan, platinum, titanium, dan emas kuning 14 karat adalah yang terbaik..

  Penjagaan Selepas:

 • Setelah telinga dicucuk, sangat penting untuk menjaga kebersihan..
 • Sentiasa basuh tangan anda dengan bersih (sekurang-kurangnya 15 saat) sebelum menangani tusukan anda.
 • Rawat telinga anda dua atau tiga kali sehari dengan garam. Anda boleh mencelupkan kapas atau kain kasa ke dalam garam dan tahan selama beberapa minit.
 • Setelah menusuk lobus, anda harus mematuhi rejimen pembersihan sekurang-kurangnya 6 minggu.
 • Untuk tulang rawan dan tusukan yang lebih kompleks, anda harus menyikat telinga dua kali sehari sekurang-kurangnya 12 minggu..
 • Jangan menukar anting-anting semasa tempoh pembersihan..

  Jenis Subang:

 • Subang kancing
  Cengkih adalah pilihan klasik dan paling canggih. Sekiranya anda memilih reka bentuk yang betul, mereka akan kelihatan hebat! Mutiara adalah pilihan universal, anting-anting seperti itu akan digabungkan dengan baik dengan pakaian perniagaan dan dengan gaun malam yang mengagumkan. Pilihan klasik lain adalah cengkih dengan berlian, yang kadang-kadang dilengkapi dengan trim (contohnya, emas merah jambu). Sekiranya anda menyukai sesuatu yang lebih tidak standard, anda boleh memilih set seperti bintang dan bulan. Set sedemikian sesuai untuk wanita idaman dengan semangat yang kuat. Bagi mereka yang mempunyai cuping telinga berlubang dua, anting-anting pejantan sangat berguna. Masukkan anyelir besar ke lubang yang lebih rendah, dan yang lebih kecil ke dalam yang lebih tinggi.
  • Anting-anting gelung
   Anting-anting Hoop menyebabkan ledakan yang nyata pada awal tahun 2000-an. Gelung masih menarik perhatian dan popular..

  • Subang gantung
   Terdapat berjuta-juta cara dan pilihan untuk memakai anting-anting gantung. Anda boleh memilih sesuatu yang canggih, klasik, gaya retro, atau mungkin semua perkara di atas! Sebagai contoh, anting-anting mutiara seperti itu menggabungkan kecanggihan dan gema retro berkat kemasan emas. Dan pilihan kedua dalam bentuk titisan abstrak sesuai untuk gaun malam dan kelihatan hebat!
  • Anting-anting kandil
   Dengan anting-anting seperti itu, anda pasti akan mendapat perhatian! Mereka sesuai untuk majlis khas, dan reka bentuk berwarna menjadikannya moden dan menarik..
  • Anting-anting rumbai
   Pilihan yang sangat menarik untuk cuping telinga. Terdapat sesuatu yang kreatif dalam reka bentuk ini, tetapi pada masa yang sama canggih dan elegan..

  Menindik tulang rawan

  Sekiranya anda ingin mengubah sesuatu dalam diri anda, keraguan selalu menyeksa anda. Cucian telinga adalah versi yang ideal dari perubahan imej anda tentang sesuatu yang tidak penting dan bijaksana. Tetapi sedikit orang tahu bahawa terdapat pelbagai jenis tusukan telinga, dan masing-masing berbeza dari segi keperibadian dan rasanya.

  Dalam artikel ini saya ingin membincangkan jenis tindikan telinga, bagaimana prosedur tusukan dan berapa lama tusukan akan sembuh, bergantung pada lokasinya.

  Telinga adalah salah satu organ yang paling dicari dalam tubuh manusia dalam industri menindik. Hasilnya, kehadiran sebilangan besar jenis telinga yang menusuk dan kombinasinya. Semua jenis tusukan telinga boleh dibahagikan mengikut tempat tusukan, jenis perhiasan. Sebagai tambahan kepada cuping telinga yang biasa, semua tusukan lain mempengaruhi tulang rawan telinga atau tulang rawan aurikel. Sebilangan besar daripadanya cukup kompleks dan memerlukan pemilihan perhiasan yang betul dan profesionalisme tukang tindik sehingga tusukan ini tidak menimbulkan masalah atau tidak terkoyak setelah beberapa lama..

  Secara amnya, menusuk tulang rawan di telinga tidak lebih berbahaya daripada lobus. Tetapi tetap saja, manipulasi untuk menusuk tulang rawan telinga boleh menyebabkan akibat yang menyedihkan jika tidak dijaga dengan baik. Tulang rawan yang berlubang tidak memerlukan kos kewangan yang besar, kerana ubat yang diperlukan untuk rawatan boleh didapati di mana-mana farmasi dengan harga yang berpatutan. Hanya penting bahawa pemilik tindik tulang rawan memproses tusukan dan anting-anting untuk tulang rawan dengan antiseptik setiap hari.

  Anting-anting tulang rawan

  Dalam memilih anting-anting untuk tulang rawan, semuanya penting - dari bahan dari mana ia dibuat, hingga warna dan ukuran. Tuan yang akan menebuk tulang rawan akan memberitahu anda secara terperinci mengenai semua aspek pilihan anting-anting yang betul untuk tulang rawan..

  Di mana tulang rawan boleh dicucuk?

  Di banyak salun anda boleh mendapatkan perkhidmatan menindik tulang rawan, tetapi tidak semua orang dapat melakukannya secara kualitatif. Lebih-lebih lagi, terdapat pilihan tusukan sedemikian rupa sehingga sedikit penindik dapat melakukan dengan baik sama sekali. Seorang tuan yang setuju untuk menusuk tulang rawan di telinganya mesti mempunyai kelayakan yang cukup tinggi, serta pengalaman dalam menjalankan prosedur tersebut. Hanya tusukan rawan telinga yang dilakukan dengan betul tidak menimbulkan akibat kesihatan yang serius..

  Prosedur harus dilakukan kira-kira mengikut skema berikut:

  1. Pelanggan memilih perhiasan yang disukainya daripada yang dicadangkan oleh tuan.

  2. Tuan menasihati klien tentang perkara yang tidak mungkin dilakukan untuk beberapa waktu selepas tusukan (lawati sauna, solarium, kolam renang, badan air terbuka, bermain sukan, dll.). Dia juga belajar tentang nuansa kesihatan klien, yang boleh mempengaruhi tindikan atau penyembuhannya..

  3. Pengrajin membawa barang kemas yang disterilkan di autoklaf bersama serbet, jarum dan sarung tangan tindik sekali pakai.

  4. Semasa pensterilan sedang berlangsung, klien mengisi borang soal selidik, yang menunjukkan maklumat terperinci mengenai kesihatannya dan mengkaji arahan penjagaan yang diambilnya dengannya.

  5. Pensterilan selesai. Pelanggan pergi ke pejabat.

  6. Tuan mengeluarkan alat pra-disterilkan, merawat tempat tusukan dengan pembersih pembedahan pembasmi kuman, memakai sarung tangan steril dan meletakkan tanda pada tempat tusukan.

  7. Jarum pakai steril menusuk tepat mengikut tanda, perhiasan dimasukkan sebaik sahaja jarum.

  8. Sekiranya perlu, tapak tusukan ditutup dengan plaster.

  - Menusuk tulang rawan - sakit?

  Sekiranya pakar kecantikan atau tukang tindik yang tidak berpengalaman membuat tusukan dengan kateter atau pistol, ia pasti akan menyakitkan. Tetapi kami menggunakan jarum tindik yang dirancang khusus untuk menusuk tulang rawan, dan kami mengambil kira banyak nuansa lain yang membolehkan anda melakukan tusukan dengan cepat dan tanpa rasa sakit yang mungkin. Ia berlangsung tidak lebih dari satu saat, dan kesakitan prosedur tidak bergantung pada ketebalan tulang rawan yang dicucuk, atau pada ketebalan jarum dan hiasan. Terdapat sebilangan kecil ujung saraf yang sama di mana sahaja di telinga..

  - BAGAIMANA MENYEMBUHKAN PAKAIAN?

  Ia akan mengambil masa sekitar 6 bulan untuk sembuh sepenuhnya. Mungkin 1-2 bulan kurang untuk tusukan yang terletak di dalam auricle (Daith dan Rook), dan 1-2 bulan lagi untuk tusukan yang meluas ke bahagian depan keriting (Forward helix and Industrial). Musuh utama tulang rawan penyembuhan adalah rambut menarik perhiasan dan tidur di sisinya, jadi kecepatan dan kemudahan penyembuhan bergantung pada ketepatan dan kesabaran anda. Tertakluk kepada cadangan, edema biasanya hilang dalam 2-3 minggu, dan tusukan berhenti menyebabkan rasa tidak selesa.

  - JANGAN PERLU MENGATASI PERHIASAN?

  Walau apa pun. Perhiasan yang terbuat dari titanium implantasi memiliki permukaan halus yang keras, dan "pertumbuhan semula" mitos tidak dapat terjadi. Tetapi untuk mengupas kerak dari rembesan semula jadi yang kering dari luka yang masih segar sehingga tisu rapuh dari saluran menusuk mula sembuh, anda dapat dengan mudah.

  - APABILA ANDA DAPAT MENGUNJUNGI BATH POLOL SAUNA SOLARIUM?

  Tusukan segar sudah tentu berkaitan dengan peluh dan habuk, jadi anda tidak boleh membiarkannya terkena perengsa luaran selama mungkin. Syarat minimum adalah 2 minggu untuk solarium, 4 minggu untuk kolam renang, dan 6 minggu untuk mandi dan sauna. Selepas tempoh ini, anda perlahan-lahan dapat mulai pergi ke sana, tetapi tusukan tusukan dengan alat pengikat sepanjang lawatan, dan segera selepas itu - lap dengan antiseptik.

  - APA YANG HARUS MENJADI PERKHEMAHAN PERDANA?

  Di "flat", "conch", "forward helix" dan "tragus", perhiasan langsung (labrets) diletakkan setebal 1-1,6 mm dan panjang 6-8 mm. Di belakang mereka memiliki cakera rata, dan di depan ada bola, kerikil atau balutan yang indah dengan bentuk yang lebih asli.

  Lebih baik jangan mengambil perhiasan utama untuk tusukan "Helix" dan "Industrial" lebih tipis daripada 1.6mm sehingga tidak ada risiko merobek tepi saluran dengan menarik perhiasan secara tidak sengaja. Hiasan yang halus hanya dapat memotong kain lembut dengan sentakan yang kuat. Oleh kerana hiasan akan dilihat sepenuhnya, bola atau batu dililit di kedua sisinya dengan pengikat "terbuka", yang memungkinkan anda mengaguminya dari sudut mana pun. Bentuk hiasan juga lurus. Dalam "rook" dan "selesa" pisang kecil akan berlaku. Dalam "rook" biasanya kita meletakkan pisang panjang 8mm, di "snug" - 10mm.

  Tusukan "daith" memberi lebih banyak kebebasan dalam memilih bentuk hiasan utama - bahagian hiasan yang melewati tulang rawan boleh berbentuk lurus atau berbentuk cincin. Dan ada klik dan hati yang menarik! Tetapi peraturan bahawa ukuran perhiasan harus dipilih berdasarkan edema tidak hilang, oleh itu lebih baik menyembuhkan dengan cincin yang lebih besar, atau bersiaplah untuk fakta bahawa ia akan menyakitkan dan sukar untuk sembuh.

  Selepas 2-3 minggu, apabila pembengkakannya tidak ada lagi, pangkal perhiasannya sudah boleh diubah menjadi yang lebih pendek sehingga tidak melekat pada rambut dan / atau tidak mengganggu pemakaian fon kepala. Dan, tentu saja, anda perlu melakukan ini bukan sendiri, tetapi dengan bantuan ahli sihir.

  - SEPERTI Cincin LEBIH KEKAL DI SEKITAR AWAL?

  Tidak layak memasangnya dalam tusukan baru, kerana ia akan sentiasa menatal dan mencederakan saluran yang muncul. Selain itu, agar cincin tidak menggigit tulang rawan semasa edema primer, cincin itu harus lebih besar daripada ukuran yang sesuai dengannya. Tetapi pastikan untuk memberi amaran kepada tuan sebelum prosedur bahawa anda ingin memakai cincin itu, tetapi sebaliknya, mintalah dia mengukur beberapa ukuran yang berbeza (walaupun tukang tindik yang baik akan menanyakannya sendiri terlebih dahulu). Kemudian tusukan akan berada pada jarak yang tepat dari pinggir telinga dan pada sudut yang tepat, sehingga pada akhirnya cincin itu tepat seperti yang anda ingin lihat sendiri. Dengan mematuhi cadangan penjagaan kami dengan teliti, setelah 3 bulan, anda dapat menjalani pemeriksaan kawalan dan pemasangan cincin yang ditunggu-tunggu sekiranya tusukan terasa baik.

  - BAGAIMANA SAYA BOLEH BERBEZA PEARSE KARTILAGE?

  Selain tusukan biasa, tulang rawan telinga dapat dicucuk di beberapa tempat, membuat keseluruhan komposisi beberapa tusukan. Di samping itu, terima kasih kepada jenama Kekuatan Industri dengan "pereka", tuan anda akan dapat memasukkan anatomi pada lubang mata sebagai projek individu yang unik!

  - ADAKAH BENAR BAHWA ADA POIN KHUSUS PADA PENDAPATAN YANG MUNGKIN PUNCA MEMPUNYAI PENGARUH NEGATIF ​​DALAM MENDENGAR ATAU VISI?

  Tidak. Sekiranya hasil seperti itu mungkin, tidak ada tuan yang akan mengambil tanggungjawab untuk melakukan tusukan ini.

  - ADAKAH BENAR YANG MENGENAI TRAPWAY ADALAH POIN YANG SAYA BOLEH PROMOSI DENGAN MEMASANG PERHIASAN YANG AKAN KURANGKAN APLIKASI, DAN AKU HILANG SLIMMER?

  Sayangnya, ini juga tidak benar. Akupunktur (aka akupunktur) memang mempunyai tempat yang tepat, tetapi ia berfungsi dengan cara yang sama sekali berbeza, bertindak pada saraf yang berakhir untuk jangka waktu yang sangat singkat. Dan untuk rasa lapar dan kenyang di kawasan telinga tidak ada yang dapat dijawab. Jadi semua "tindikan penurunan berat badan" ini adalah perceraian yang tidak dirancang dengan baik.

  - BAGAIMANA MENJAGA KEPALA KEPALA SETIAP PENYEMBUHAN DARIPADA BATU MATA?

  Dengan tusukan "rata", "heliks depan", "heliks" dan "industri", perlu meninggalkan fon kepala yang besar sehingga tidak menekan hiasan, menyebabkan pertumbuhan dan / atau penyimpangan saluran (migrasi). Dengan tusukan "daith" dan "tragus", anda mesti meninggalkan penutup telinga buat sementara waktu dengan alasan yang sama. Dengan rawatan yang teliti dan perawatan yang baik, anda dapat kembali ke tabiat anda setelah 2-4 minggu (dengan syarat pangkal perhiasan itu sudah diganti dengan yang lebih pendek), tetapi perlu diingat bahawa tindikan anda yang masih sembuh adalah luka terbuka, dan fon kepala - pengumpul kotoran dan habuk. Oleh itu, anda perlu memasukkan / membuangnya dengan sangat berhati-hati, dan anda perlu mendapatkan tisu pembasmi kuman.

  Jenis tindikan telinga

  Menindik telinga adalah jenis menindik yang paling popular. Sensitiviti zon rendah, dalam kebanyakan kes tidak diperlukan anestesia. Di telinga terdapat banyak pilihan tempat untuk pelbagai jenis tusukan, anda boleh meletakkan beberapa perhiasan.

  Jenis tindikan telinga dan nama tusukan

  Menusuk lobus adalah cara termudah, paling tidak menyakitkan. Tidak ada tulang rawan di zon, tempat sembuh dengan cepat, banyak pilihan perhiasan sesuai. Menusuk tulang rawan menyakitkan, memerlukan pemulihan yang lama. Penyertaan tuan yang berkelayakan dan mematuhi peraturan penjagaan membolehkan anda menghias badan dengan cantik dan selamat, kelihatan bergaya dan bergaya.

  Mencucuk lobus

  Ini adalah kaedah termudah, paling tidak menyakitkan. Tidak ada tulang rawan di zon, tempat sembuh dengan cepat, banyak pilihan perhiasan sesuai. Jenis ini bersifat universal, bergantung pada perhiasan, ia menekankan kejantanan atau kewanitaan..

  Terowong

  Penyelesaian boros ini adalah varian tusukan cuping telinga, di mana alat pengembang dipasang. Selepas beberapa ketika, ia digantikan dengan elemen dengan diameter lebih besar. Prosedur diulang berkali-kali sehingga mencapai ukuran yang diinginkan. Berhampiran tapak tusukan, tidak digalakkan melakukan pemotongan untuk hasil yang cepat. Pendekatan ini berbahaya untuk perkembangan jangkitan..

  Helix

  Tembusi bahagian atas curl shell dengan penangkapan tulang rawan. Tidak ada ujung saraf di tisu, prosedurnya mudah diterima. Adalah perlu untuk memilih hiasan dengan teliti, kerana lubang di tulang rawan tidak meregang.

  Heliks ke hadapan

  Sejenis tusukan tulang rawan - dilakukan pada antihelix. Sekiranya auricle membenarkan, anda boleh membuat beberapa lubang dan memasang perhiasan yang berbeza. Diperlukan sekitar 4 bulan untuk sembuh..

  Perindustrian

  Prosedur ini melibatkan penembusan dua rawan atas dan penyambungan lubang dengan bar. Dalam versi klasik, lubang berada di bahagian depan cangkang, lebih dekat ke kepala, dan di seberang. Beberapa bulan pertama disyorkan untuk memakai bar yang diperbuat daripada bioplast, kemudian menggantinya dengan hiasan yang diperbuat daripada titanium, baja perubatan.

  Tusukan tulang rawan Daith

  Lubang dibuat di salah satu keriting. Tulang rawan dicucuk dari atas ke bawah, beberapa tusukan dapat dilakukan. Barang kemas segera dipasang, penting agar mereka sesuai dan mempunyai ukuran margin - jangan hancur ketika bengkak. Menindik ini sesuai untuk lelaki dan wanita. Dari perhiasan pilih cincin, cincin separuh, batang melengkung. Diperlukan 4 hingga 8 bulan untuk sembuh.

  Rook tusukan tulang rawan (Ruuk)

  Mencucuk cangkang telinga dilakukan di birai bertentangan dengan tragus. Sekiranya sinki kecil, ini bukan batasan prosedur. Akan lebih sukar untuk membuat lubang, tetapi mungkin. Bergantung pada ciri anatomi, mungkin terdapat sekatan pada pilihan perhiasan. Anting-anting universal adalah barbel melengkung.

  Tusukan Rawan Orbital (Orbital)

  Tebukan di mana dua tusukan pada bahagian telinga yang berlainan dihubungkan oleh cincin disebut "orbital". Prosedur ini dilakukan secara berperingkat untuk mengelakkan komplikasi. Orbit adalah tunggal dan berganda. Tuan mengira jarak antara saluran dengan tepat, dengan mengambil kira risiko tumbuh gigi dan perubahan tulang rawan. Penyembuhan berlangsung dari 6 hingga 12 bulan.

  Penindasan Tragus (Tusukan Rawan Tragus)

  Jenis tindik telinga di zon tragus dianggap paling feminin, dilakukan di depan auricle. Pada mulanya, anda tidak boleh tidur di sisi tusukan, disarankan untuk tidak memakai alat dengar. Anda boleh menggunakan pelbagai jenis perhiasan dari kuku hingga cincin.

  Jenis Anting-anting Piercing

  • Barbell adalah salah satu jenis perhiasan yang paling popular. Nama lain ialah Barella, ia sesuai untuk tindik telinga jenis ini, seperti perindustrian. Produk ini adalah tiub kaku langsung dengan pengapit di hujungnya. Pengilang menawarkan pelbagai pilihan hiasan dalam pelbagai bentuk, anda boleh meletakkan rantai.
  • Labret - tongkat lurus dengan hiasan atau cakera di kedua sisi, kelihatan seperti pusset. Produk dipasang di bahagian dalam dan luar.
  • Cincin adalah bulatan di mana tidak ada bahagian. Sebiji bola atau elemen hiasan diletakkan di tempat ini..
  • Pisang - anting-anting spiral dengan bungkus di kedua-dua sisi dalam bentuk kerucut, bola. Sisipan batu digunakan secara meluas.
  • Melingkar - dalam bentuk tapal kuda, di kedua-dua sisi bola dililit.
  • Fang - perhiasan untuk cuping. Kerucut melengkung dipasang di terowong, berfungsi untuk meregangkan lubang.

  Kontraindikasi terhadap prosedur

  Dianjurkan untuk mempercayakan pelbagai jenis tulang rawan kepada pakar yang mengambil kira ciri anatomi zon dan memerhatikan keadaan kemandulan. Penyertaan tuan berlesen akan melindungi daripada risiko meragut titik aktif secara biologi.

  Ahli sihir terlebih dahulu akan menjelaskan kehadiran kontraindikasi untuk mengelakkan akibatnya. Prosedur ini tidak digalakkan untuk:

  • penyakit darah;
  • kehamilan
  • diabetes mellitus;
  • kecederaan otak trauma;
  • reumatik;
  • ARVI;
  • umur bawah umur.

  Ciri Penjagaan

  Selepas prosedur, tuan memberi cadangan untuk menjaga agar tempoh penyembuhan berlalu dengan cepat dan tanpa komplikasi.

  • Elakkan menyentuh tapak tusukan..
  • Jangan menggerakkan perhiasan, terutama yang dipasang di tulang rawan - sebarang kecederaan menimbulkan kepadatan tisu berserat.
  • Tidak digalakkan mengunjungi mandian dan sauna untuk mengelakkan jangkitan..
  • Jangan mandi air panas, ini boleh menyebabkan pendarahan..
  • Elakkan kecederaan tidak sengaja semasa menyikat rambut..

  Bergantung pada jenis menindik, ahli sihir akan mengesyorkan kaedah penjagaan untuk pemulihan yang cepat..

  Menusuk tulang rawan di Moscow

  Kami menjumpai 84 studio tatu yang sepadan. Menindik tulang rawan - harga dan ulasan. Jadual perbandingan studio tatu di Moscow, di mana anda boleh melakukan tindik tulang rawan telinga.

  Di sorotan

  Schelkovskayadari 1500 r.dari 2500 r.dari 3000 r.Novokuznetsk1300 r.1800 r.-Mendeleev1000 r.dari 1500 r.500 r.Arbatdari 1000 r.dari 1000 r.dari 600 r.Kolomenskaya1500 r.dari tahun 2000 r.dari 500 r.Boulevard Dmitry Donskoydari 1000 r.dari 1000 r.-Jalan Gorchakovadari 1000 r.dari 1000 r.-Rigadari 1000 r.dari 1500 r.panggilPelajar1000 r.dari 1500 hingga 2000 p.2000 r.Mayakovskayadari 1000 r.dari 3000 r.tiada dataNenekpanggildari 1000 r.panggilKrasnoselskayadari 1000 r.dari 1000 r.panggil

  Tatu portal.firmika.ru mengandungi semua salun yang menawarkan perkhidmatan tusukan untuk tulang rawan telinga di St Petersburg dan wilayah. Dalam jadual yang sesuai untuk perbandingan, harga perkhidmatan disajikan - anda boleh membandingkan tawaran syarikat dan memilih pilihan terbaik untuk kos. Perhatian khusus memerlukan ulasan mengenai salun yang ditinggalkan oleh pelanggan sebenar..

  Di mana di Moscow untuk melakukan tindik tulang rawan?

  Menindik tulang rawan telinga adalah pilihan tusukan sederhana yang kelihatan lebih menarik berbanding dengan tindikan cuping telinga. Pada pandangan pertama, prosedurnya cukup mudah dan selamat, dan di rawan Moscow boleh dicucuk di hampir setiap salun, bagaimanapun, teknik pelaksanaan yang tidak betul dan penjagaan yang buruk dapat menyebabkan komplikasi. Anda boleh mengurangkan risiko dengan menghubungi tuan yang berpengalaman.

  Cara melakukan tindik tulang rawan?

  Untuk menusuk tulang rawan di telinga, tukang tindik profesional menggunakan alat berikut:

  • Jarum kateter steril. Beberapa studio di Moscow menggunakan pistol, namun tidak selalu dapat menembus tulang rawan, dan cengkih yang digunakan untuk tusukan membentuk saluran yang salah, jadi lebih baik memilih salon yang menggunakan jarum.
  • Pengapit.
  • Pembuka cincin.

  Anda boleh menembusi auricle di satu tempat, atau anda boleh membuat beberapa tusukan yang disambungkan oleh satu perhiasan (tindik industri). Penting agar perhiasan yang dipilih segera dipakai di tulang rawan yang berlubang, jika tidak, apabila tusukan sembuh, anting-anting akan sukar dipakai. Aksesori lebih baik untuk memilih dari logam keluli atau titanium.

  Sebelum memulakan prosedur, tuan memeriksa telinganya, dan jika tidak ada penyakit dan penyakit kulit, maka dia menentukan tempat menembusi rawan. Algoritma tindakan selanjutnya kelihatan seperti ini:

  • Penindik memakai sarung tangan, menyediakan alat steril. Anting-anting atau batang yang dipilih oleh pelanggan diturunkan ke dalam larutan pembasmi kuman.
  • Kulit telinga dirawat dengan larutan alkohol atau antiseptik.
  • Induk menandakan di mana tusukan akan dibuat..
  • Tusukan dilakukan, luka dirawat dengan Chlorhexidine, hiasan segera dimasukkan.

  Tuan memberi nasihat mengenai penjagaan menusuk tulang rawan. Barang kemas tidak boleh ditanggalkan sehingga tusukan sembuh sepenuhnya, tapak tindik harus dirawat dengan antiseptik dua kali sehari. Sekiranya tanda-tanda keradangan muncul (bengkak, kemerahan, nanah), maka lawatan ke doktor adalah perlu.

  Komplikasi Penindasan Tulang rawan

  Tulang rawan yang berlubang boleh menyebabkan rasa sakit dan ketidakselesaan dalam masa 2 bulan selepas mengunjungi salun - ini adalah reaksi normal badan. Darah dan anemia mungkin dilepaskan dari luka penyembuhan, tetapi penampilan nanah adalah gejala yang membimbangkan yang membicarakan peradangan. Komplikasi yang berkaitan dengan gangguan menindik termasuk:

  • keradangan;
  • penampilan parut;
  • lumpuh muka dengan penyebaran keradangan;
  • ubah bentuk telinga;
  • neoplasma.

  Alergi terhadap bahan dari mana perhiasan dibuat jarang berkembang. Beberapa pakar juga mengaitkan pelanggaran fungsi organ dalaman dengan kerosakan pada titik aktif biologi yang terletak di tulang rawan telinga.

  Sekiranya prosedur dilakukan oleh penindik yang tidak berpengalaman, adalah mungkin untuk mencederakan auricle dengan pembentukan saluran yang salah. Sekiranya pelanggaran standard kebersihan, jangkitan dapat diperkenalkan.

  Apakah kriteria untuk memilih salun untuk menusuk tulang rawan??

  Agar tulang rawan yang tertusuk di telinga menjadi kebanggaan dan kekaguman, dan bukan penyebab kekecewaan, ada baiknya memilih salon dan tukang dengan berhati-hati. Kriteria berikut berfungsi sebagai panduan:

  • Tuan mempunyai sijil pakar.
  • Pengalaman Piercer lebih dari 2 tahun.
  • Kabin mempunyai sekurang-kurangnya dua bilik - bilik rawatan dan ruang penerimaan. Di mana sahaja bersih dan kemas; standard sanitasi dipatuhi..
  • Di bilik rawatan terdapat autoklaf untuk pensterilan instrumen, alat dalam keadaan baik.
  • Harga untuk perkhidmatan rata-rata di Moscow.

  Profesionalisme tuan dapat dinilai berdasarkan ulasan rakan, maklum balas pelanggan. Dan jika penindik mempunyai rakaman sesi yang ketat, maka ini juga menunjukkan profesionalisme yang tinggi.

  Mencucuk telinga

  Jenis Mencucuk Telinga

  Kelebihan zon ini ialah anda dapat memperbaiki beberapa hiasan di atasnya. Mereka yang ingin menonjol dari keramaian menembusi 10 atau lebih lubang, untungnya, harga seni seperti itu rendah.

  Kami akan menganalisis jenis tindikan, bergantung pada lokasi anting-anting.

  Jenis menindik yang paling biasa. Jarum berongga biasanya digunakan untuk tusukan, tetapi untuk anak kecil lebih baik menusuk dengan pistol dan sistem steril sekali pakai.

  "Helix", "Helix" - hiasan di tulang rawan atas telinga, di fossa scaphoid. Cincin dan anyelir kelihatan hebat.

  Ciri khas "perindustrian" selalu dua tusukan pada dua sisi auricle, di mana satu batang melintas. Sudut pemasangan anting-anting boleh dipilih mengikut budi bicara anda, yang menjadikan seni badan seperti itu lebih asli.

  "Tragus" adalah tindikan zon yang sesuai: tragus. Ini adalah bahagian tulang rawan paling tebal yang paling dekat dengan wajah. Untuk menusuk telinga, anda memerlukan jarum khas, tahap kemahiran tinggi tuan dan pilihan perhiasan yang betul.

  Penjagaan mesti diambil kerana terdapat risiko kerosakan pada tisu lembut lebih dalam daripada tragus..

  Orang yang mempunyai tisu tulang rawan yang berkembang dengan baik di tempat telinga ini berpeluang melakukan tindik badan. Tidak semua orang boleh memakai perhiasan secara fisiologi di tempat ini..

  Tusukan tulang rawan di seberang tragus (protivokozelok), yang terletak di atas cuping telinga. Kawasan menindik yang selesa dan terkenal

  "Day", "dos" - tusukan rawan menegak yang terletak di bahagian tengah telinga luar, sebelum memasuki saluran telinga. Semasa memilih anting-anting, pilihan terbaik adalah cincin bulat atau septum-clicker.

  Perhatian! Setelah memutuskan untuk melakukan tindik telinga, anda secara automatik kehilangan kemampuan untuk mendengar fon kepala yang dimasukkan ke dalam lubang telinga.

  Sama seperti "industri", "orbital" menghubungkan dua lubang dengan satu anting-anting. Tetapi ada perbezaan: tusukan dibuat berdampingan dan dipasang dengan cincin, tapal kuda atau twister (batang spiral).

  Anda boleh meletakkan "orbital" di tempat dari heliks hingga cuping telinga. Bergantung pada lokasi perhiasan dan penampilannya, tindikan telinga mungkin kelihatan canggih atau menekankan kekejaman pemegangnya.

  "Keong" ditusuk di cangkang itu sendiri, dekat dengan saluran pendengaran. Ini adalah jenis menusuk tulang rawan yang agak berbahaya, kerana di daerah ini terdapat pleksus saluran darah dan ujung saraf.

  Seorang tukang yang berkelayakan akan menyalakan lampu melalui sink untuk menentukan lokasi tusukan yang selamat.

  Harmonis kelihatan "berakhir", terletak secara simetri pada kedua telinga.

  "Tangan" menerobos bahagian atas, melalui rongga telinga rawan utama di atas tragus. Zon bergerak di antara Helix dan dos. Perhiasan pisang mikro dan cincin kelihatan cantik di "tangan".

  Menusuk tulang rawan "Snag" adalah tusukan antihelix. Juga disebut antihelix, ia adalah tulang rawan memanjang yang selari dengan heliks. Dari hiasan anda boleh memilih "pisang" dan "twister".

  Harga Mencucuk Telinga

  Semasa kita menusuk, kita menggunakan jarum. Jarum lebih baik daripada pistol dalam kemandulan dan penyembuhan cepat. Setelah jarum, luka sembuh dengan cepat, risiko kerosakan pada titik bioaktif adalah minimum, dengan syarat pekerjaan itu dilakukan oleh profesional.

  hiasan
  (keluli pembedahan)

  perhiasan titanium

  Guru menindik

  Guru menindik

  Guru menindik

  TUNNEL

  Cincin yang dimasukkan semasa menusuk cuping telinga kelihatan menjadi sebahagian daripadanya. Terowong ini dipasang dalam dua cara:

  1. Secara beransur-ansur meregangkan cuping ke ukuran yang dikehendaki.
  2. Jumlah daging yang betul dipotong dengan pisau bedah.

  Sekiranya sudah ada tusukan di lobus, maka tidak sukar untuk memasukkan terowong: lubang dilincirkan dengan pelincir, diregangkan dengan alat khas, tirus, dan kemudian terowong kecil dimasukkan. Selepas itu, anda boleh meregangkan lubang, hingga 3 mm sebulan. Pilihan kedua adalah meregangkan badan dengan berat badan tambahan.

  SEBELUM CARA MEMBUAT Penindasan Telinga...

  Pilih musim bunga lewat atau awal musim luruh untuk menusuk anda, ketika anda belum memakai topi dan tidak berkeringat secara intensif seperti pada musim panas. Ini akan mempercepat proses penyembuhan..

  Prosedur ini berlaku tanpa rasa sakit akut, jadi tidak perlu anestesia (dengan pengecualian yang jarang berlaku). Walau bagaimanapun, tuan harus mematuhi peraturan keselamatan: memakai topeng perubatan dan sarung tangan, mengendalikan alat dan menggunakan jarum individu.

  Setelah menusuk telinga, jangan segera memuatkan tulang rawan dengan hiasan yang besar untuk mengelakkan keretakan pada kawasan yang rosak. Anting-anting harus tipis, dengan batang yang memanjang.

  Tempoh penyembuhan rawan dan tindikan cuping telinga adalah dari 3 bulan hingga setahun. Umur pelanggan, kehadiran penyakit kronik dan rawatan segera setelah prosedur mempengaruhi kadar penutupan luka. Untuk mempercepat prosesnya, anda tidak boleh pergi ke sauna dan kolam renang pada minggu pertama, cubalah untuk tidak membasahi tempat tusukan, dan merawatnya dengan chlorhexedine 2 kali sehari.

  Sekiranya anda mempunyai pertanyaan tambahan mengenai jenis, harga untuk tindikan telinga dan jenis seni badan yang lain, kami sentiasa bersedia untuk membincangkannya dengan anda. Hubungi, hubungi kami atau datang ke Tatuklassik Studio yang selesa.

  12 mitos mengenai anting-anting di telinga dan bahagian badan yang lain (Jangan juga melihat pistol)

  Teman-teman, kita memasukkan jiwa kita ke Bright Side. Terima kasih untuk,
  bahawa anda menemui keindahan ini. Terima kasih atas inspirasi dan mereda..
  Sertailah kami di Facebook dan VK

  Piercing adalah modifikasi tubuh tertua: ia digunakan oleh pelbagai orang di dunia beberapa ribu tahun yang lalu. Walaupun terdapat sejarah yang panjang, walaupun mengenai tusukan yang paling umum, terdapat banyak kesalahpahaman, berikut yang dapat menyebabkan komplikasi dan masalah.

  Bright Side memutuskan untuk menghilangkan mitos yang paling biasa sehingga tidak ada yang menghalang anda menikmati perhiasan yang indah di telinga anda, dan bukan sahaja.

  1. Pistol menusuk lebih baik daripada jarum

  Tusukan cuping telinga dengan pistol mungkin merupakan salah satu jenis tindikan yang paling popular dan pada masa yang sama. Terdapat beberapa sebab untuk ini:

  • Semasa tusukan, zarah darah dapat masuk ke badan peranti. Pistol menusuk plastik tidak dapat dibongkar sepenuhnya; tidak boleh dihantar ke air mendidih dan autoklaf untuk pensterilan wap. Oleh itu, terdapat risiko terkena penyakit ini, hingga hepatitis virus (patogennya tidak dapat dibunuh dengan cara menggosok alkohol).
  • Tusukan dengan pistol dilakukan oleh anting-anting yang sedikit runcing. Tidak seperti jarum tajam dan berongga khas, anting-anting secara harfiah merobek tisu cuping telinga. Luka seperti itu akan sembuh lebih keras dan lebih lama. Sekiranya tulang rawan dicucuk dengan pistol (contohnya, bahagian atas telinga atau sayap hidung), komplikasi hampir dijamin.
  • Semasa menggunakan pistol, telinga dimampatkan, yang selanjutnya meningkatkan risiko kecederaan. Atas sebab yang sama, menggunakan pistol tidak begitu mudah untuk membuat tusukan sekata sesuai dengan tanda: tusukan asimetris mungkin.

  2. Dalam tusukan yang segar, anda mesti memasukkan anting-anting yang terbuat dari emas, perak atau sekurang-kurangnya baja pembedahan

  Satu lagi mitos yang mapan, kepercayaan yang boleh menyebabkan dermatitis alergi.

  • Emas dengan sampel tertinggi - ke-750 dan ke-999 (18 karat dan 24 karat) - sukar dicari, dan harganya lebih tinggi. Ujian ke-585 yang paling umum (14 karat) adalah 58.5% logam mulia dan 41.5% "aditif" (nikel, tembaga, perak, paladium). Daripada kekotoran ini, nikel adalah bahaya tertentu. Ia dianggap sebagai logam yang paling alergen dan boleh memprovokasi pelbagai bentuk dermatitis kontak. Sebilangan besar nikel terdapat dalam produk emas putih; tembaga biasanya mendominasi warna kuning..
  • Pilihan yang baik untuk tusukan segar adalah perak berkualiti tinggi pada ujian ke-925, jika tidak teroksidasi: reaksi kimia seperti itu sama sekali tidak mendorong penyembuhan.
  • Logam hypoallergenic merangkumi keluli tahan karat. Ia dari jarum buatannya untuk dicucuk. Tetapi tidak semua baja pembedahan sesuai untuk stoking semasa penyembuhan. Hanya berkualiti tinggi tanpa aloi, iaitu, tanpa kekotoran (tanpa nikel yang sama). Sukar untuk mencarinya.
  • Sebaiknya pilih bahan yang tidak bersentuhan dengan kulit secara aktif untuk tusukan awal. Contohnya, titanium ringan dan hypoallergenic (logam tahan lama yang digunakan dalam prostetik dan implan pergigian). Atau polimer biokompatibel (bioplast, bioflex, PTFE (teflon)). Benar, produk fleksibel seperti ini memerlukan kemas kini yang kerap: dalam beberapa bulan mereka dapat mengeras dan mulai kehilangan warna.

  3. Anda boleh memasukkan sebarang model anting-anting ke tusukan baru

  Sebenarnya, kebanyakan perhiasan dari kedai perhiasan kurang sesuai dengan tindikan baru-baru ini..

  • Mereka sering menggunakan benang luaran di mana kotoran dan rembesan terkumpul, dan pemasangan memampatkan tisu di sekitarnya. Di samping itu, kelancaran permukaan sering meninggalkan banyak yang diinginkan..
  • Perhiasan menusuk khas digilap dengan lebih berhati-hati, dan ukirannya adalah dalaman. Anting-anting seperti itu lebih sukar untuk dipakai, tetapi akan lebih cepat menyembuhkan tusukan. Di samping itu, anda boleh memilih panjang rod yang optimum: dengan margin yang dirancang untuk edema, yang sering diperhatikan selepas tusukan.

  4. Anting-anting mesti dikacau selalu

  Ini adalah salah satu petua paling berbahaya yang hanya dapat diberikan kepada orang yang telah memutuskan untuk melakukan tindik di mana sahaja.

  • Menggulung anting-anting secara berkala - "agar tidak" masam "- pada kenyataannya, hanya mencederakan luka setiap kali, dan dapat sembuh lebih lama. Ngomong-ngomong, inilah sebabnya mengapa banyak tukang tindik yang berpengalaman tidak mengesyorkan segera memasukkan cincin ke dalam tusukan tulang rawan pada sayap telinga dan hidung: perhiasan jenis ini lebih mudah alih daripada anting-anting labret lurus.
  • Sekiranya anda menjaga tusukan segar dengan betul, maka pergerakan anting-anting yang kemas semasa rawatan luka akan mencukupi.

  5. Hidrogen Peroksida - Sahabat Terbaik

  Hidrogen peroksida, walaupun telah bertahun-tahun digunakan secara meluas, adalah bahan kontroversial.

  • Ingat bagaimana ia berbuih, jatuh ke luka. Kesan ini secara mekanikal membersihkan, melembapkan, melonggarkan dan "mengetuk" kotoran. Walau bagaimanapun, saintis masih melakukan penyelidikan untuk melihat apakah peroksida memusnahkan sel yang memulihkan tisu penghubung untuk menyembuhkan luka. Hasilnya masih bertentangan.
  • Mengenai keparahan sifat pembasmi kuman peroksida, pendapat para saintis juga dibahagikan. Tetapi jika anda memberi tumpuan kepada senarai ubat-ubatan penting dari WHO, maka ia hanya mengandungi 3 antiseptik: chlorhexidine, ethanol, povidone-iodine. Seperti yang anda lihat, tidak ada peroksida dalam senarai ini.
  • Dari perkara di atas, hanya klorheksidin yang boleh digunakan untuk menindik segar. Memandangkan penggunaannya aktif dalam pergigian, ia juga sesuai untuk merawat tusukan pada rongga mulut. Perlu diingat, kadang-kadang membilas mulut dengan chlorhexidine menyebabkan sedikit kekuningan pada gigi (setelah "rawatan" berakhirnya keputihan sebelumnya akan dipulihkan).
  • Apabila tusukan ditunda, antiseptik dapat diganti dengan garam farmasi (natrium klorida). Persatuan Piercers Profesional juga menawarkan garam buatan sendiri: 1 / 8-1 / 4 sudu kecil. garam laut yang tidak beryodium setiap 250 ml air botol suam. Tidak perlu meningkatkan kepekatan garam, agar tidak merengsakan luka.

  6. Menindik adalah (tidak) menyakitkan

  Kedua-dua pernyataan itu dapat dianggap sebagai mitos: "itu menyakitkan" dan "tidak menyakitkan." Lagipun, ambang kesakitan adalah perkara individu. Kenyataan bahawa satu orang sakit hati bahkan tidak membuat yang lain tersentak. Tetapi masih ada skala kesakitan untuk pelbagai jenis tindikan yang dapat dibina.

  • Yang paling tidak ketara dari segi ketidakselesaan adalah tusukan bahagian nipis dari tisu lembut: cuping telinga, pusar.
  • Tusukan lebih menyakitkan di tempat-tempat di mana terdapat lebih banyak ujung saraf dan ketumpatan tisu lebih tinggi: alis, bibir, lidah, dan juga lubang hidung dengan tulang rawan nipis.
  • Tahap ketidakselesaan seterusnya adalah menusuk tulang rawan yang padat, yang mana tuan memerlukan lebih banyak usaha dan masa: seluruh auricle, termasuk tragus.
  • Yang paling ketara ialah penembusan kawasan yang paling intim.

  7. Sekiranya anting-anting lelah, anda hanya perlu melepaskannya, dan tusukan akan cepat tumbuh

  Mitos biasa yang lain. Faktanya adalah bahawa kemampuan untuk tumbuh semula sangat berbeza pada orang yang berbeza..

  • Satu orang, setelah menusuk pusar pada akhir musim panas, akan dipaksa untuk membuat tusukan lagi pada musim panas berikutnya. Dan di lubang lain dalam air kencing tidak akan sembuh dalam 3 tahun.
  • Sekiranya anda ingin menghilangkan menusuk, gunakan salap regenerasi tisu dan salap untuk parut. Tetapi ini tidak menjamin. Kadang kala anda terpaksa pergi ke pakar bedah dan menjahit (terutamanya pencinta perhiasan berat dengan tusukan panjang).

  8. Menindik memang menyeronokkan bagi remaja

  Bagi kebanyakan orang, perkataan "menindik" masih dikaitkan terutamanya dengan lelaki dan perempuan dengan penampilan tidak formal dengan banyak tusukan di semua tempat.

  • Terdapat bidang profesional di mana orang yang mempunyai tindikan mencolok sangat sukar untuk mencari pekerjaan. Tetapi tidak juga kerana dia dianggap terjebak dalam usia remaja. Pernahkah anda melihat seorang pekerja bank dengan lipatan bibir yang besar? Seorang pegawai agensi kerajaan dengan anting-anting di alisnya? Ahli terapi di klinik daerah dengan cincin di septum hidung? Sekiranya anda telah melihat, maka kemungkinan besar ini adalah pengecualian, hanya mengesahkan peraturannya. Dan tidak selalu berlaku dalam sikap konservatif kepemimpinan institusi ini. Sebabnya mungkin kebanyakan pelanggan adalah orang yang berumur dewasa, di mana sikap stereotaip untuk menindik adalah lebih biasa..
  • Walaupun, mungkin, pernyataan mengenai pemikiran stereotaip orang yang keluar dari masa muda, tentang menindik adalah stereotaip yang sama. Satu kajian menarik dilakukan pada tahun 2014: 194 pelajar kolej dan 95 orang dewasa yang bekerja diminta untuk mencirikan calon untuk bekerja. Separuh daripada peserta menerima resume dengan gambar pemohon tanpa menusuk wajah mereka, dan separuh lagi menerima foto yang sama dengan anting-anting di bibir atau alis mereka. Calon yang bertindik mendapat penilaian kecekapan, kebersamaan dan kualiti moral yang lebih rendah. Tetapi yang mengejutkan ialah kumpulan pelajar menilai pemegang tusukan dengan lebih teruk oleh hampir setiap kriteria daripada orang tua.

  9. Orang dengan lidah yang dicucuk lesu

  • Sudah tentu, selepas rasa tidak selesa yang dituturkan tidak dapat dielakkan: memerlukan sedikit masa untuk membiasakan diri dengan badan asing di dalam mulut. Tetapi bimbang bahawa ini akan menjadi masalah yang berterusan tidak akan bernilai. Kajian menunjukkan bahawa tidak ada perbezaan yang signifikan dalam artikulasi dan diksi antara mereka yang memakai anting-anting di lidah mereka dan mereka yang tidak memilikinya..
  • Bahaya utama menindik jenis ini adalah kerosakan gigi. Sekiranya mereka rentan terhadap kehancuran, maka lebih baik menolak tusukan. Fokus karies juga boleh menyebabkan jangkitan pada luka di lidah. Sekiranya gigi secara semula jadi kuat, maka setelah menusuk adalah penting untuk tidak membiasakan diri mengetuk anting-anting pada mereka agar tidak kehilangan senyuman yang indah. Doktor gigi juga dinasihatkan untuk mengeluarkan anting-anting dari lidah pada waktu malam..
  • Benar, beberapa tuan enggan melakukan tusukan mendatar pada ujung lidah yang disebut "mata ular": menurut pemerhatian mereka, tusukan semacam ini benar-benar penuh dengan gangguan diksi (batang melintang, mempengaruhi banyak otot), serta kerosakan serius pada gigi yang sihat.

  10. Piercing pusar boleh dipakai semasa kehamilan

  Mitos atau kebenaran - bergantung pada bagaimana pusar kelihatan dan dirasakan.

  • Barang kemas boleh ditinggalkan jika tidak menyebabkan ketidakselesaan. Dalam tempoh ini, lebih baik menggunakan bukan anting-anting logam, tetapi anting-anting polimer. Bioplast fleksibel, bioflex dan PTFE (Teflon) akan menyesuaikan diri dengan perubahan dalam badan. Hanya semasa kehamilan, kualiti bahan harus diperlakukan dengan lebih berhati-hati: agar tidak membeli palsu yang diperbuat daripada "plastik" berkualiti rendah, sebaiknya periksa tanda produk dalam sijil.
  • Sekiranya ketegangan kulit di perut tinggi, dan pusar menonjol, akan lebih selesa untuk menghilangkan walaupun menusuk yang fleksibel.

  11. Puting piercing bukanlah halangan untuk menyusu

  Di satu pihak, banyak wanita dengan tindikan payudara berjaya memberi makan bayi, di sisi lain, kombinasi penyusuan dan tusukan mempunyai risiko dan ciri tertentu.

  • Tusukan puting boleh menyebabkan kerosakan pada saraf, yang bertanggung jawab atas rembesan susu, atau pembentukan parut yang menghalang aliran.
  • Jangan menusuk semasa mengandung atau menyusui. Perubahan hormon dalam badan dalam tempoh ini bukanlah latar belakang terbaik untuk tusukan: kepekaan pada puting meningkat, kerengsaannya dapat menimbulkan kelahiran pramatang pada bila-bila masa, dan sekiranya berlaku komplikasi, pilihan ubat akan sangat terhad.
  • Anda tidak boleh melakukan tindik sekiranya kehamilan dalam masa terdekat. Proses penyembuhan di bahagian badan ini biasanya memakan masa sekurang-kurangnya 6-12 bulan. Dan semakin banyak masa berlalu dari saat tusukan hingga kelahiran anak, semakin rendah risikonya.
  • Lebih baik jangan pergi ke puting menusuk dan segera setelah menyapukan bayi dari payudara. Perlu menunggu 3-4 bulan agar latar belakang hormon kembali ke keadaan normal, sebelum kehamilan.
  • Sekiranya tusukan dilakukan jauh sebelum kelahiran dan berjaya sembuh, para pakar menasihatkan mengambil barang kemas untuk sepanjang tempoh penyusuan, agar tidak menimbulkan komplikasi. Walau bagaimanapun, sebilangan ibu lebih suka membuang tindik hanya untuk setiap penyusuan. Dalam kes ini, penting untuk memantau kebersihan tangan dan perhiasan dengan teliti untuk mencegah jangkitan pada puting susu (ia penuh dengan mastitis atau penyakit berjangkit pada anak).
  • Para pakar juga memperhatikan bahawa lubang yang diciptakan oleh tindikan sering menyebabkan aliran keluar susu yang lebih banyak. Sama ada ini baik atau buruk adalah masalah individu. Sekiranya susu sukar diekskresikan, "aliran" tambahan akan membantu, tetapi jika senang, tekanan mungkin terlalu kuat untuk bayi. Dalam keadaan seperti itu, lebih baik berjumpa dengan perunding penyusuan susu ibu: dia akan memberi nasihat mengenai kedudukan makan di mana bayi tidak akan tersedak.

  12. Lebih cepat semakin baik

  Untuk menusuk telinga anak-anak atau tidak adalah persoalan yang hanya dapat dijawab oleh ibu bapa sendiri. Seseorang berpendapat bahawa lebih baik melakukan tindik walaupun pada masa bayi, sehingga anak itu tidak mengalami prosedur yang menyakitkan dan tertekan dalam ingatannya. Seseorang pasti yakin bahawa menindik hanya boleh dilakukan pada usia yang sedar. Ada yang tidak dapat menahan permintaan anak perempuan berusia tiga tahun, yang mahu, seperti ibunya, memakai perhiasan yang cantik. Yang lain berpendapat bahawa anting-anting di telinga kecil kelihatan tidak masuk akal.

  Untuk penindik awal, penting untuk diingat perkara berikut:

  • Pertama, ingat bahawa agak sukar untuk menjelaskan kepada anak bahawa mustahil untuk menarik, memutar dan menyentuh anting-anting. Ya, dan tidak ada yang membatalkan kecederaan yang tidak disengajakan, terutamanya dengan perhiasan gantung dan cincin anting-anting: jika anda gagal menangkap, anda boleh mendapat pecah cuping, yang sembuh untuk waktu yang lama dan sering tidak membenarkan tusukan berulang walaupun setelah bertahun-tahun.
  • Kedua, jangan lupa bahawa benda kecil mempunyai peluang besar untuk berada di mulut atau hidung anak. Ini boleh membawa akibat yang menyedihkan..
  • Ketiga, fikirkan kebarangkalian tusukan bengkok. Malah orang dewasa perlu berusaha untuk tidak tersentak semasa "suntikan", untuk mengatakan apa-apa tentang bayi. Akibatnya, lubang itu mungkin tidak berada di tempat yang dirancang. Di samping itu, badan akan tumbuh dengan aktif, dan ada risiko bahkan tusukan yang sempurna akan berubah dan pada masa dewasa seorang gadis harus mengulanginya atau memakai perhiasan yang tidak simetris.

  Penerbitan Mengenai Asma