Laman web ini memberikan maklumat rujukan untuk tujuan maklumat sahaja. Diagnosis dan rawatan penyakit harus dilakukan di bawah pengawasan pakar. Semua ubat mempunyai kontraindikasi. Perundingan pakar diperlukan!

Hari ini, isu vaksin telah menjadi topik perbahasan dan perbincangan sengit antara kedua-dua kumpulan yang berperang. Sebilangan orang percaya bahawa vaksinasi diperlukan, sementara yang lain mempunyai pendapat yang bertentangan, percaya bahawa vaksinasi adalah gangguan buatan terhadap sistem kekebalan tubuh, yang membahayakan kesihatan anak, dan menyebabkan kelewatan perkembangan. Kedua-dua sayap ekstrem ini sangat dekat satu sama lain, walaupun selalunya mereka tidak menyedari hal ini. Dan kedudukan mereka tanpa kompromi, penuh kepercayaan diri terhadap kebenaran mereka sendiri, dan juga pendapat tegas bahawa orang yang mempunyai pendapat yang berbeza tentunya ingin melakukan sesuatu yang buruk untuk mereka bersama. Dalam persekitaran yang sangat panas, tembakan selesema muncul, yang beberapa dianggap sangat tidak perlu, meningkatkan beban yang sudah besar pada tubuh anak, sementara yang lain menganggapnya sangat diperlukan dan wajib.

Banyak orang tersesat apabila mereka mendengar dua pendapat yang sama sekali berbeza yang disokong oleh penyokong dengan sangat panas dan meyakinkan. Agar tidak bingung dan menjaga kejelasan pemikiran, tidak membahayakan diri sendiri dan anak anda, anda mesti dipandu oleh peraturan "makna emas".

Inti dari peraturan "makna emas" adalah bahawa anda perlu mendengarkan hujah semua pihak dengan teliti, untuk mengetahui sumber maklumat yang mereka rujuk. Kemudian, mengetepikan emosi, menganalisis keadaan anak dan membuat keputusan dengan fikiran yang sejuk, bukan hati. Ketika orang mempertahankan sudut pandang polar, mereka sering menggunakan pengaruh emosi pada orang lain untuk memujuknya ke pihak mereka. Akibatnya, jika anda memberi emosi bebas, pihak yang telah menerapkan contoh emosi yang lebih berkesan kepada anda akan menang.

Apakah akibat dari selesema??

Penentang vaksinasi sering mendakwa bahawa selepas mereka, pembentukan kekebalan mereka sendiri menderita pada anak-anak. Ini tidak benar. Sistem kekebalan tubuh terbentuk sepenuhnya hanya pada usia 12 tahun, jadi contoh kekurangan imuniti setelah vaksinasi sama sekali tidak dibenarkan. Di sini terdapat keadaan di mana selepas - tidak bermaksud akibatnya. Faktanya adalah bahawa vaksin mengaktifkan sistem kekebalan tubuh, dan jika suntikan menunjukkan tanda-tanda imunodefisiensi, itu hanya bermaksud bahawa vaksinasi hanya menunjukkannya, kita boleh mengatakan memprovokasi. Perkara ini tidak boleh dianggap sebagai kesan berbahaya, tetapi sebagai isyarat bahawa perlu diperiksa oleh imunologi yang kompeten yang akan memperbaiki status imun kanak-kanak.

Pendapat lain yang popular dari penentang vaksin adalah bahawa vaksin mengandungi sejumlah besar bahan berbahaya yang memberi kesan buruk kepada seorang anak, menghalang perkembangannya, termasuk perkembangan mental, dan menyebabkan banyak penyakit. Malangnya, kesan emosional dari pernyataan sedemikian sangat kuat, kerana dengan kata-kata seperti itu gambar-gambar mengerikan muncul di kepala ibu bapa. Sekiranya kesan emosional sangat kuat, tekanannya mendalam, maka gambaran asosiatif seperti itu akan diperbaiki pada ibu bapa: "vaksinasi - anak akan membesar secara mental dan sakit." Selepas itu, orang ini tidak akan merasakan hujah dan hujah yang kukuh. Tidak ada yang dapat dilakukan mengenainya, begitulah cara jiwa manusia berfungsi. Oleh itu, setiap kali seseorang cuba bertindak secara emosional, menghidupkan fikiran, mengkritik hujah pembicara khayalan, menentangnya, dll. Secara amnya, lakukan segalanya untuk menjaga minda mengawal emosi, jangan biarkan diri anda menyebabkan trauma psikologi.

Mari kita kembali ke hubungan vaksinasi dan kebelakang kanak-kanak. Kenyataan seperti itu sungguh mengerikan dan memburukkan lagi keadaan. Kelambatan perkembangan kanak-kanak, banyak penyakit mereka - bukan disebabkan oleh satu faktor penyebab sahaja. Walaupun, tentu saja, sangat menggoda untuk mengaitkan semua masalah dengan anak dengan satu faktor - vaksinasi. Ini sangat mudah, dan membolehkan anda menghapus semua tanggungjawab dari diri anda sendiri..

Sebenarnya, setiap manipulasi, termasuk perubatan, mempunyai pelbagai komplikasi yang lebih besar atau lebih kecil, walaupun semuanya dilakukan dengan betul. Komplikasi berkembang kerana ciri-ciri individu badan, atau kerana kontraindikasi yang tidak dapat dikesan. Sudah tentu, dalam setiap kes, komplikasi vaksin adalah tragedi besar. Tetapi kekerapan komplikasi selepas kebanyakannya tidak melebihi 0,01%, dan mereka berkembang dengan latar belakang apa pun. Sebagai peraturan, keadaan latar belakang ini hanya diabaikan, vaksinasi diberikan dan komplikasi berkembang. Tugas ibu bapa dan doktor tepat pada masanya untuk mendiagnosis kontraindikasi, dan untuk mencegah kemungkinan timbulnya komplikasi.

Penyakit teruk kanak-kanak tidak pernah timbul kerana vaksinasi. Alasan mereka selalunya pelbagai aspek. Tetapi apabila ibu bapa melihat keadaan bertambah buruk setelah vaksinasi, mereka menganggap vaksin itu menjadi penyebabnya. Jangan mementingkan tubuh manusia, dan mengurangkan semua masalah dan masalah hanya dengan pengaruh satu faktor. Biasanya dalam keadaan ini, vaksin menjadi faktor yang menimbulkan kemerosotan. Dalam kes ini, perlu untuk memeriksa dan merawat anak, dan vaksinasi harus dilakukan hanya setelah remisi dengan imunogram yang baik.

Kerencatan mental tidak disebabkan secara langsung oleh vaksinasi. Terdapat situasi ketika seorang anak disuntik dengan ubat palsu, atau dengan jangka hayat yang telah habis masa berlakunya, yang dapat menyebabkan kerosakan pada sistem saraf pusat dan, sebagai akibatnya, keterbelakangan mental. Dalam kes ini, bukan vaksin yang harus disalahkan, tetapi pengilang, pembeli dan pembekal bahan beracun tersebut ke hospital dan klinik. Ini mengenai jenayah. Namun, seringkali dalam situasi seperti itu, penekanan dialihkan dari masalah vaksin berkualiti rendah dan penuntutan pelaku - pada prinsipnya bahaya dari vaksinasi. Sudah tentu, setiap ibu bapa dapat membayangkan bahawa ini boleh berlaku pada anak mereka, yang menyebabkan kesan emosi yang kuat. Akibatnya, seseorang sering memutuskan: "Apa bahaya kengerian seperti itu, lebih baik dilakukan tanpa vaksinasi ini sama sekali. Di sini kita hidup - dan tidak ada, kita jatuh sakit." Oleh itu, kesan emosi seperti itu sering bergema di hati ibu bapa yang menjadi penentang vaksin..

Mematuhi peraturan "golden mean" bermaksud anda perlu mengambil kedudukan yang wajar. Secara semula jadi, vaksinasi diperlukan, jika tidak, kita akan kembali ke zaman wabak abad pertengahan, yang memangkas dari separuh hingga dua pertiga populasi. Lebih-lebih lagi, tidak ada jaminan bahawa anak anda akan bertahan semasa wabak ini. Walau bagaimanapun, dengan mengambil kira kemungkinan komplikasi selepas vaksinasi, perlu memilih masa vaksinasi dengan hati-hati, memantau keadaan anak. Selalu teliti kontraindikasi terhadap ubat, daftarkan keadaan anak selepas prosedur. Sekiranya terdapat kecurigaan bahawa kanak-kanak itu sering sakit, dia telah mengurangkan imuniti dan vaksin boleh membahayakan, periksa status kekebalannya, berjumpa dengan ahli imunologi. Sekiranya perlu, sesuaikan status imun dan buat rancangan vaksinasi individu, mengikut cadangan ahli imunologi.

Dan tentu saja, jangan ambil reaksi terhadap ubat ini kerana komplikasi. Apa-apa vaksinasi harus menyebabkan reaksi yang lebih kuat atau lemah. Ini disebabkan oleh fakta bahawa vaksin adalah patogen yang lemah yang tidak dapat menyebabkan jangkitan, tetapi menyebabkan reaksi dari sistem kekebalan tubuh. Semasa tindak balas ini, sel memori khas dihasilkan, yang akan menjadi kekebalan terhadap penyakit ini selama bertahun-tahun. Sel-sel memori disimpan di dalam badan untuk pelbagai jangka masa: beberapa untuk seumur hidup, dan yang lain hanya untuk beberapa tahun atau satu tahun, seperti dalam kasus vaksinasi selesema.

Adakah saya memerlukan suntikan selesema untuk kanak-kanak??

Kanak-kanak tidak dilindungi dari pelbagai jangkitan, termasuk selesema, kerana imuniti mereka tidak terbentuk sepenuhnya. Oleh itu, anak dengan mudah dan kerap terkena selesema, jatuh sakit dengan pelbagai penyakit berjangkit, dll. Sebarang jangkitan pada kanak-kanak lebih teruk daripada pada orang dewasa. Pada masa yang sama, semua kekuatan sistem ketahanannya yang agak lemah diketatkan untuk memastikan pemusnahan mikroorganisma patogen yang berkesan. Kejadian komplikasi jangkitan pada kanak-kanak jauh lebih tinggi daripada pada orang dewasa.

Influenza adalah penyakit virus berbahaya yang menyebabkan proses menular dan radang. Bahaya influenza terletak pada komplikasinya, yang sangat berbahaya sehingga boleh menyebabkan kematian. Penyakit ini sangat teruk pada kanak-kanak, orang tua, wanita hamil dan pesakit dengan neoplasma. Itulah sebabnya orang-orang ini harus diberi vaksin terhadap selesema..

Semasa wabak selesema bermusim, kematian akibat perkembangan komplikasi meningkat. Selalunya, penyebab kematian akibat komplikasi adalah patologi sistem pernafasan dan kardiovaskular yang teruk, atau diabetes yang ada. Malangnya, selesema boleh membawa maut, bukan hanya disebabkan oleh komplikasi.

Kanak-kanak terdedah kepada selesema yang teruk, di mana otitis media, croup, atau pneumonia sering berkembang. Kemungkinan juga berlaku kejang, miokarditis, bronkitis, meningitis dan ensefalitis. Bagi kanak-kanak, komplikasi selesema tertentu adalah ciri - sindrom Reye, yang ditunjukkan dengan muntah, kesedaran terganggu atau koma. Itulah sebabnya disarankan agar anak-anak diberi vaksin terhadap selesema..

Pukulan selesema bukanlah jaminan bahawa anak tidak akan jatuh sakit, tetapi jika jangkitan berlaku, jangkitan akan menjadi lebih mudah dan risiko komplikasi akan minimum.

Bila dan bagaimana untuk melakukannya?

Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengesyorkan memberi vaksin kepada kanak-kanak terhadap selesema dari usia enam bulan. Sekiranya anak belum mencapai usia 6 bulan, lebih baik memvaksinasi semua orang dewasa yang bersentuhan dengan bayi, agar tidak menjadi sumber jangkitan kepadanya.

Semakin muda anak, semakin tinggi risiko terkena komplikasi dari selesema atau jangkitan yang teruk. Risiko ini berterusan pada kanak-kanak sehingga usia lima tahun. Oleh itu, kanak-kanak dari kumpulan umur ini harus diberi vaksin setiap tahun..

Sekiranya seorang kanak-kanak menderita patologi berikut, maka suntikan selesema adalah keperluan baginya:

 • asma bronkial;
 • patologi paru-paru;
 • keadaan imunodefisiensi;
 • patologi buah pinggang;
 • patologi jantung;
 • HIV atau AIDS;
 • diabetes;
 • mengambil asid acetylsalicylic dalam jangka masa yang panjang.

Kanak-kanak itu boleh diberi vaksin terhadap influenza dari enam bulan. Dalam kes ini, biasanya vaksinasi mula dijalankan pada bulan Oktober. Sekiranya dalam tempoh ini tidak mungkin dilakukan vaksinasi anak, anda boleh melakukannya pada bulan Disember atau Januari, kerana imuniti dikembangkan 2 minggu setelah vaksinasi. Sekiranya kanak-kanak itu sakit, tunggu pemulihan dan vaksin bayi. Normalisasi suhu badan dengan latar belakang sisa batuk dan hidung berair adalah isyarat bahawa anda boleh diberi vaksin.

Vaksin diberikan kepada anak dalam jumlah 0,25 ml hingga tiga tahun, dan 0,5 ml setelahnya. Apabila anda memberi vaksin kepada anak untuk pertama kalinya dalam hidupnya, dia perlu mendapat dua suntikan selesema tahun ini. Lebih-lebih lagi, yang kedua diletakkan sebulan selepas yang pertama. Keperluan untuk pemberian vaksin secara berganda disebabkan oleh fakta bahawa kekebalan terhadap penyakit ini pada anak tidak dapat terbentuk sepenuhnya setelah satu dos ubat. Untuk semua tahun berikutnya, kanak-kanak itu hanya memerlukan satu vaksinasi, begitu juga orang dewasa. Oleh itu, untuk pembentukan imuniti yang berkesan terhadap influenza pada tahun pertama vaksinasi - dua vaksinasi, kemudian satu setiap tahun. Sekiranya anak itu diberi vaksin sekali sahaja pada tahun pertama, maka vaksin tersebut harus diberikan dua kali pada tahun depan..

Bagi kanak-kanak, ubat ini diberikan secara intramuskular - di paha atau bahu. Sekiranya, sesuai dengan jadwal vaksinasi, anak harus diberi vaksin terhadap setiap infeksi, ini dapat dilakukan serentak dengan vaksin flu. Pukulan selesema tidak sesuai dengan vaksin BCG dan demam kuning..

Kanak-kanak diberi vaksin terhadap influenza dengan vaksin yang tidak aktif, yang terdiri daripada dua jenis virus A, dan satu - B. Jenis virus dalam vaksin ditentukan setiap tahun. Ia merangkumi spesies-spesies yang paling banyak beredar di seluruh dunia, termasuk wilayah Rusia. Lebih-lebih lagi, menurut penyelidikan, reaksi terkecil pada kanak-kanak disebabkan oleh vaksin split (vaksin split). Ini termasuk, misalnya, Waxigripp.

Bilakah kanak-kanak mesti mendapat suntikan selesema - video

Perbezaan antara vaksin influenza domestik dan asing

Terdapat dua perbezaan utama:
1. Kehadiran sejumlah kecil imunostimulan dalam vaksin Rusia (penyediaan Polyoxidonium).
2. Dalam vaksin Rusia - dos zarah virus yang kurang.

Walau bagaimanapun, keberkesanan ubat dalam dan luar negara adalah sama. Syarikat farmaseutikal menghasilkan vaksin setiap tahun, berdasarkan data WHO mengenai jenis influenza yang paling mungkin, jadi tidak ada kekhususan di dalamnya. Ini bermaksud bahawa ubat Rusia tidak akan dapat dipercayai lebih tepat daripada jenis virus yang beredar di negara kita. Setiap tahun, jenis virus influenza yang sama beredar - mereka tidak mengenal batas dan bergerak bebas melalui udara..

Tindak balas vaksin

Komplikasi dan kontraindikasi

Sehingga kini, tidak ada komplikasi khusus yang dikenal pasti untuk vaksin influenza. Komplikasi yang paling biasa adalah reaksi alergi yang teruk, sehingga kejutan anaphylactic. Dalam hal ini, kontraindikasi utama untuk vaksinasi ini adalah adanya alergi terhadap protein telur atau ubat Neomycin. Anda juga tidak boleh memberikan vaksin jika suntikan sebelumnya menyebabkan reaksi alergi yang teruk.

Ulasan

Ulasan mengenai suntikan selesema untuk kanak-kanak hari ini sama sekali berbeza. Sebilangan ibu bapa kerap melakukan vaksinasi, memberi vaksin kepada anak-anak dan mempunyai hasil yang positif, yang mereka sangat gembira. Kanak-kanak itu kurang sakit selsema, dan lebih mudah bertoleransi. Walau bagaimanapun, kategori ibu bapa ini, sebagai peraturan, secara berhati-hati memantau keadaan imuniti anak, menangani pengerasan dan pencegahan semua jenis jangkitan. Dalam kes ini, langkah pencegahan yang wajar dalam kombinasi dengan suntikan selesema memberikan hasil yang baik, dan ibu bapa memberikan ulasan positif dengan cadangan untuk vaksinasi..

Orang yang mempunyai vaksin influenza positif biasanya mengesyorkan ubat tertentu yang membantu mereka. Oleh kerana setiap organisma adalah individu, kepekaan setiap orang terhadap ubat tertentu mungkin berbeza. Anda juga perlu mengambil kira komponen psikologi, dan memilih sendiri vaksin yang lebih anda sukai daripada yang lain dengan alasan apa pun.

Ulasan negatif mengenai vaksinasi influenza pada kanak-kanak disebabkan oleh penyakit anak atau sikap ibu bapa terhadap vaksinasi yang negatif. Selalunya ibu bapa berkata: "Mengapa vaksin ini? Tahun lalu mereka melakukannya - dan semuanya tidak berguna, masih sakit!" Sudah tentu, vaksin selesema bukanlah ubat mujarab, ia tidak melegakan ibu bapa dari keperluan untuk mengawasi anak - untuk memperkuat kekebalannya, berjalan, memperkenalkan sayur-sayuran dan buah-buahan segar untuk dietnya, dipakai sesuai dengan cuaca, dll. Selain itu, tahun lalu anda boleh mendapat vaksin terhadap satu jenis virus influenza, dan anak itu jatuh sakit dengan virus yang sama sekali berbeza. Ini biasanya tidak diambil kira, meninggalkan tinjauan negatif. Ibu bapa dapat difahami - mereka ingin melindungi anak-anak mereka dari segala bahaya dan musibah, tetapi malangnya, sehingga kaedah 100% yang boleh dipercayai sepenuhnya diciptakan.

Pengarang: Nasedkina A.K. Pakar Penyelidikan Bioperubatan.

Vaksinasi Influenza untuk Kanak-kanak: Ciri-ciri Penting

Artikel pakar perubatan

Kumpulan risiko terbesar untuk selesema, menurut statistik perubatan, adalah kanak-kanak yang bersekolah di tadika dan sekolah. Di tempat-tempat kesesakan besar-besaran kanak-kanak, jangkitan menyebar lebih cepat daripada bayi domestik. Oleh itu, kanak-kanak memerlukan suntikan selesema seperti udara. Tetapi bagaimana dan kapan untuk melakukannya dan bagaimana ia berfungsi?

Mengapa kanak-kanak memerlukan suntikan selesema?

Virus selesema sangat berbahaya bagi tubuh bayi yang rapuh. Ia mempengaruhi terutamanya sistem saraf, jantung dan pernafasan kanak-kanak, dan juga merosakkan kekebalannya. Oleh itu, anda perlu melindungi bayi anda daripada kesan berbahaya virus influenza ini dengan memberi vaksin kepadanya. Bagaimana vaksin berfungsi dan bagaimana melindungi tubuh anak dari selesema berbahaya?

Setelah anak diberi vaksin terhadap influenza, antibodi yang bertindak melawan virus influenza mula terbentuk di tubuhnya. Tetapi hanya melawan virus yang terdapat dalam vaksin.

Ada satu keanehan yang perlu diketahui oleh ibu bapa: jika anak pertama kali diberi vaksin terhadap selesema dan jika dia belum berusia 9 tahun, vaksin tidak memerlukan satu, tetapi dua. Yang kedua dilakukan sebulan selepas yang pertama, dan kemudian bayi pasti akan dilindungi dari serangan selesema. Dalam kes lain, kanak-kanak tersebut tidak diharuskan melakukan pemeriksaan semula..

Seberapa berkesan suntikan selesema untuk kanak-kanak??

Pemerhatian oleh doktor menunjukkan bahawa keberkesanan suntikan selesema untuk kanak-kanak adalah sehingga 90% jika semua syarat dipenuhi. Maksudnya, jika vaksin berkualiti tinggi, dibuat tepat pada waktunya, jika tidak ada kontraindikasi dan usia kanak-kanak itu diambil kira - dari 6 bulan. Vaksin selesema membolehkan kanak-kanak itu tidak jatuh sakit walaupun pada musim selesema, jadi ia pasti wajar dilakukan.

Pukulan selesema tidak berkesan hanya jika dilakukan dengan kontraindikasi. Kontraindikasi ini:

 • Umur kanak-kanak itu sehingga enam bulan
 • Penyakit pada kanak-kanak pada peringkat akut
 • Sekiranya anak sudah sakit selesema atau selesema biasa
 • Sekiranya kanak-kanak itu demam tinggi
 • Sekiranya kanak-kanak itu mengalami penyakit kronik yang teruk atau demam kurang dari dua minggu yang lalu
 • Alergi terhadap protein telur ayam, yang merupakan sebahagian daripada kebanyakan vaksin

Sekiranya kanak-kanak mengalami komplikasi selepas vaksinasi, anda harus segera memberitahu doktor anda.

Bolehkah saya mendapatkan vaksin lain selain daripada selesema?

Ya. Ini dibenarkan walaupun kanak-kanak itu terdedah kepada penyakit yang berkaitan dengan selesema. Sebagai contoh, jika anak itu adalah pelanggan tetap doktor ENT, terdedah kepada jangkitan virus, maka anda boleh melakukan dua vaksinasi sekaligus - melawan selesema dan melawan pneumokokus. Dan anak itu tidak akan jatuh sakit walaupun orang dewasa yang tidak divaksinasi mempunyai selesema dalam keluarga.

Berapa kerap kanak-kanak mendapat suntikan selesema??

Sekiranya kanak-kanak itu belum berusia 9 tahun dan belum menerima vaksinasi, mereka akan diberi dua - dengan cuti sebulan. Sekiranya seorang kanak-kanak dari usia enam bulan menerima suntikan selesema, selang waktu adalah satu tahun. Sepanjang tahun ini, komposisi vaksin selesema semestinya berubah, kerana formula virus selesema itu sendiri berubah..

Biasanya, vaksinasi selesema untuk anak juga bermula pada bulan Oktober-November. seperti orang dewasa. Tidak ada gunanya membuatnya sebelum ini, karena sebelum selesema mencapai puncaknya, antibodi dalam tubuh anak harus mendapat kekuatan dan kekebalannya menguat, dan bukan sebaliknya. Sekiranya anak itu diberi vaksin terhadap influenza terlalu awal, maka sistem kekebalan tubuh akan mempunyai masa untuk bersenam dan melemahkan kekuatannya, dan selesema akan mengejutkan anak itu.

Bolehkah ibu bapa memilih jenis vaksin selesema?

Ya, mereka boleh, jika ada pilihan seperti itu. Sebagai contoh, jika beberapa jenis vaksin ditunjukkan di tadika, ibu bapa boleh memilih untuk membayar atau percuma. Mereka mungkin bertanya kepada doktor anda jika mereka tidak tahu vaksin mana yang terbaik untuk anak anda. Sebagai peraturan, seorang perawat di kebun boleh mengesyorkan vaksin split untuk anak, yang, selain antigen virus influenza, juga memiliki antigen matriks yang membantu anak membuat sistem kekebalan tubuh lebih kuat dan melawan jangkitan. Perwakilan vaksin ini - Vaksigripp, Bigrivak, Fluariks.

Terdapat juga vaksin generasi ketiga yang hanya mengandungi satu antigen - dangkal. Wakil ubat ini - Influvac, Agrippal, Grippol.

Ibu bapa tidak perlu risau - kedua-dua jenis vaksin ini sangat berkesan..

Vaksinasi influenza untuk kanak-kanak adalah perkara yang sangat bertanggungjawab. Dan yang paling penting, ibu bapa tidak boleh mengabaikan prosedur tahunan yang penting ini..

Berapa umur kanak-kanak mendapat suntikan selesema??

Ibu bapa yang waras menanyakan soalan ini kepada diri mereka sendiri, enam bulan kemudian - setahun selepas kelahiran bayi, terutama ketika penyebaran selesema bermula. Walau bagaimanapun, tidak semua ibu bapa mematuhi pendapat positif mengenai vaksinasi, ada yang menganggapnya tidak berguna, yang lain menganggapnya berbahaya secara terbuka untuk kesihatan anak-anak, dan yang lain menunjukkan bahawa vaksinasi boleh membahayakan kesihatan bayi dengan serius. Untuk memahami bagaimana vaksin mempengaruhi tubuh kanak-kanak, anda perlu memahami jenis vaksin, petunjuk, kontraindikasi dan reaksi buruk yang berlaku selepas prosedur.

Apakah bahaya selesema

Influenza adalah penyakit virus yang mempunyai kadar penyebaran yang tinggi di kalangan orang. Patologi berjangkit ini dapat merebak dengan cepat:

 • dari orang yang dijangkiti hingga orang yang sihat dengan zarah air liurnya, pelepasan hidung, usia luput;
 • dengan menyentuh objek awam (pegangan tangan pengangkutan, pegangan pintu, butang lif), di mana ia dapat disimpan dalam jangka masa yang lama, walaupun subjek yang menyentuhnya sudah lama meninggalkan tempat ini.

Pembawa virus influenza tidak semestinya mempunyai tanda-tanda jangkitan luaran, penyakit ini mungkin berada dalam tempoh inkubasi perkembangannya tanpa menampakkan diri, dan orang itu akan menular kepada orang lain.

Influenza mempunyai banyak manifestasi yang teruk, ia bermula dengan peningkatan termometer, secara beransur-ansur, mereka bergabung dengan mekanisme vaksinasi


Keberkesanan vaksin selesema adalah tinggi. Bagaimana vaksinasi berfungsi??

 1. Zarah-zarah virus dimasukkan ke dalam badan, sebahagiannya hilang daya hidup, oleh itu tidak mampu menyebabkan perkembangan penyakit sepenuhnya.
 2. Sebagai tindak balas terhadap pencerobohan tersebut, imuniti memulakan kerja aktif untuk membuat antibodi pelindung.
 3. Pembentukan tindak balas imun.
 4. Tubuh mengingati peraturan tingkah laku ketika menembus patogen virus, yang memberikannya kesempatan, ketika diperlukan seperti itu, untuk memulai dan melakukan perjuangan penuh melawan jangkitan.

Vaksinasi tidak hanya mencegah penyakit, tetapi melemahkan perjalanannya, mengurangkan jangka masa penyakit, mengurangkan risiko komplikasi.

Kekebalan terhadap influenza mula terbentuk segera setelah vaksinasi, proses ini berlangsung dari satu hingga dua minggu. Ia berterusan selama 10 hingga 12 bulan.

Faedah vaksinasi:

 • keupayaan untuk memindahkan penyakit ini agak mudah atau tidak jatuh sakit sama sekali;
 • peluang percuma untuk mendapatkan vaksin;
 • keperluan untuk satu suntikan ubat (apabila suntikan dilakukan untuk pertama kalinya, pemberian dua kali ditunjukkan dengan selang satu bulan);
 • kecekapan vaksin moden yang tinggi, komposisi yang dibuat bergantung pada tinjauan tahunan dan staf setelah menilai penyebaran strain virus tertentu.

Anak mana yang mesti diberi vaksin terhadap selesema

Semua ibu bapa berhak menentukan secara bebas keperluan dan peluang untuk imunisasi berhubung dengan anak-anak mereka. Mereka mesti memahami bahawa keputusan mereka sendiri menentukan kemungkinan jangkitan anak mereka sendiri.

Anda tidak boleh memutuskan sendiri untuk menolak vaksinasi; lebih baik mendapatkan nasihat pakar (contohnya, pakar pediatrik) yang akan menjelaskan semua isu kontroversi yang berkaitan dengan anak tertentu.

Menurut cadangan pakar, perlu melakukan vaksinasi:

 • bayi selepas enam bulan;
 • kanak-kanak sering menderita SARS;
 • kanak-kanak dengan patologi kronik (apabila prosedur sedemikian dibenarkan oleh pakar);
 • kanak-kanak dengan kekurangan imun (diperolehi, kongenital);
 • pesakit dengan patologi sistem pernafasan, kardiovaskular, kencing, endokrin.

Virus influenza paling negatif mempengaruhi semua fokus patologi yang ada di dalam badan, jadi kanak-kanak dengan gangguan yang ada memerlukan vaksinasi lebih banyak daripada yang lain.

Kaedah vaksinasi

Jangkitan dapat dicegah dengan vaksinasi, itu adalah cara untuk melindungi terhadap influenza yang dianggap paling efektif.

Peraturan perumusan vaksin:

 • ubat ini diberikan secara intramuskular: otot sangat mudah bergerak, kerana vaksin dengan cepat dan mudah menyebar ke semua tisu dan cairan tubuh manusia. Terdapat banyak limfa, saluran darah, yang mempercepat tahap pengedaran ubat;
 • kawasan pentadbiran vaksin adalah paha anterior - otot quadriceps (pada kanak-kanak), bahagian atas lengan bawah - otot deltoid (pada pesakit dewasa);
 • otot gluteus tidak sesuai untuk pengenalan vaksin ini, kerana peratusan tisu adiposa yang tinggi tidak akan membenarkan ubat memasuki otot, yang akan mengurangkan keberkesanan agen farmasi;
 • cantuman sebelumnya divaksinasi di bawah skapula, namun, kawasan ini menolak untuk merasakan sensasi yang tinggi, jadi mereka menolak latihan ini.

Jenis Vaksin Selsema

Ubat-ubatan moden yang digunakan untuk vaksinasi akan merangkumi hingga tiga jenis influenza. Vaksin berbeza dengan sifat virus di dalamnya:

 • hidup: virus dilemahkan. Ubat ini digunakan setelah tiga tahun, mempunyai penampilan semburan untuk penggunaan hidung;
 • tidak diaktifkan oleh komposisi virion keseluruhan: mengandungi zarah virus yang tidak tersusun, tetapi terbunuh. Digunakan hanya pada kanak-kanak dari usia tujuh tahun, dengan cara hidung;
 • belahan yang tidak aktif, mungkin mengandungi pelbagai komponen patogen. Mereka dibahagikan kepada subunit dengan protein luaran dalam komposisi dan split - vaksin yang mengandungi protein dalaman dan luaran. Dilakukan secara intramuskular, secara subkutan.

Ahli imunologi, mengikut cadangan WHO, sentiasa (setiap tahun) mengubah komposisi ubat-ubatan ini, berdasarkan strain mana yang diharapkan dapat disebarkan secara meluas..

Siapa yang harus diberi vaksin

Pakar mengesyorkan setiap tahun memberi vaksin kepada kanak-kanak yang sering sakit, dan juga ahli keluarga yang lain.

Atas cadangan WHO harus diberi vaksin:

 • kanak-kanak dari 6 bulan, terutamanya mereka yang mengikuti institusi pendidikan, tempat-tempat sesak yang lain, dan yang sering menghidap ARVI;
 • orang tua (dari 65 tahun);
 • wanita hamil dan menyusui (atas cadangan pakar sakit puan dan pakar pediatrik);
 • pesakit dengan patologi onkologi (radiasi luar, kemoterapi), menderita imuniti (diperoleh, kongenital);
 • orang yang mempunyai patologi kronik (asma bronkial, diabetes mellitus, kecacatan pembentukan jantung, penyakit paru-paru obstruktif dan lain-lain);
 • pekerja, mengikut sifat aktiviti mereka, menghabiskan banyak masa di antara sekumpulan orang ramai (doktor, guru, penjual, polis, tentera, pendidik).

Perlu diperhatikan bahawa kehadiran patologi kronik dalam bentuk apa pun adalah petunjuk khas untuk vaksinasi. Orang-orang ini lebih kerap daripada yang lain menderita komplikasi pasca influenza yang paling berbahaya, sering berkembang pesat, mampu bukan sahaja merosakkan kesihatan mereka secara serius, tetapi juga menyebabkan kematian.

Orang dengan imuniti yang lemah harus memastikan bahawa bukan sahaja diri mereka sendiri, tetapi juga semua anggota keluarga mereka diberi vaksin. Hal yang sama berlaku untuk vaksinasi anak-anak, ketika ibu bapa mereka mesti lulus imunisasi. Maka kebarangkalian untuk mengelakkan penyakit akan jauh lebih tinggi.

Kemungkinan akibat pukulan selesema

Setelah terkena selesema, pesakit dapat mengalami semua jenis komplikasi, dan pada beberapa orang mereka tidak muncul sama sekali, pada yang lain mereka tajam dan berbahaya. Tahap manifestasi mereka bergantung pada keadaan kesihatan manusia, kehadiran kecenderungan reaksi alergi yang teruk. serta jenis ubat yang dipilih untuk vaksinasi.

Komplikasi yang paling biasa adalah pengawet yang digunakan oleh pengeluar untuk mengekalkan sifat dan keberkesanannya..

Semasa prosedur imunisasi, sangat penting untuk memantau jangka hayat ubat yang digunakan, kebenaran penyimpanan, pengangkutan, dan juga penampilan penyelesaiannya.

Di samping itu, penyediaan vaksinasi yang tidak betul (misalnya, peningkatan suhu pada anak pada waktu vaksinasi), meningkatkan risiko reaksi negatif dari tubuh.

Apa yang perlu anda ketahui sebelum vaksinasi

Untuk mengelakkan timbulnya reaksi yang jelas terhadap vaksin, anda harus berhati-hati mempersiapkan prosedur yang akan datang. Untuk melakukan ini, perhatikan beberapa peraturan mudah:

 1. Selama 2-3 hari, berhenti berkunjung ke tempat-tempat di mana banyak orang boleh berada, untuk mengelakkan penembusan virus pada selaput lendir mereka sendiri dan perkembangan penyakit dalam tempoh inkubasi (apabila sangat sukar untuk meramalkan kehadirannya).
 2. Semasa berjalan-jalan di jalan, anda tidak boleh membiarkan bayi terlalu panas: untuk ini anda perlu memakainya dalam cuaca tanpa menggunakan terlalu banyak pakaian hangat.
 3. Lebih baik mengganggu permainan aktif, latihan sukan dan latihan 2-3 hari sebelum vaksinasi..
 4. Dilarang memberi vaksin kepada bayi ketika salah seorang anggota keluarga sakit: kemungkinan bayi tersebut telah terkena virus, yang masih dalam masa inkubasi, tanpa menampakkan dirinya dari luar.
 5. Jangan memasukkan produk baru ke dalam diet anak-anak satu hingga dua minggu sebelum hari vaksinasi yang dijangkakan. Ini dapat memberi beban yang tidak perlu kepada sistem kekebalan tubuh, memprovokasi alergi (jika terjadi pada produk tertentu).
 6. Sekiranya gejala jangkitan virus bermula: gangguan tidur, kesihatan dan mood yang buruk, mood, gangguan najis, anda harus berjumpa doktor dan menangguhkan vaksinasi.
 7. 4-5 hari sebelum hari vaksinasi, ia akan mengurangkan jumlah makanan yang ditawarkan kepada bayi: berikan campuran yang kurang disesuaikan atau lebih jarang menawarkan makanan pelengkap. Ini diperlukan untuk mengurangkan beban pada saluran pencernaan.
 8. Sekiranya kanak-kanak mengambil vitamin D, hentikan penggunaannya..
 9. Selama 3 hari, mulailah mengambil ubat antihistamin (disyorkan untuk digunakan oleh pakar pediatrik). Anda tidak boleh menggunakan Suprastin, ia boleh memberi kesan menarik pada tubuh anak.
 10. Beli dan dapatkan ubat di rumah untuk mengurangkan kepanasan dan menghilangkan rasa sakit (mengandungi paracetamol, ibuprofen).

Pergi ke klinik untuk vaksinasi, adalah penting untuk mematuhi beberapa cadangan lagi:

 • mengukur suhu sebelum meninggalkan rumah (meninggalkan prosedur, dengan peningkatan termometer);
 • jangan memberi makan anak sejam sebelum vaksinasi;
 • Jangan terlalu panas bayi, memakainya di jalan, pakaian mesti mematuhi keadaan cuaca;
 • untuk mengurangkan risiko bersentuhan dengan orang yang mempunyai tanda-tanda jangkitan virus pernafasan akut, anda harus pergi dengan bayi untuk diberi vaksin bukan sahaja oleh ibu, tetapi juga oleh ahli keluarga yang lain. Kemudian, kanak-kanak itu tidak perlu duduk di barisan pengapit di hadapan bilik vaksinasi, dia akan dapat berjalan di sebelah klinik;
 • beritahu remah mengenai prosedur, jelaskan semua momen yang tidak menyenangkan, nyatakan tujuan yang dikejar;
 • bawa ke pejabat anda mainan kegemaran yang akan menenangkan bayi;
 • ibu harus tenang, maka anak tidak akan risau, yang akan mengurangkan risiko komplikasi.

Kontraindikasi vaksinasi untuk kanak-kanak

Kontraindikasi terhadap suntikan selesema boleh sangat berbeza. Dilarang memberikan vaksin:

 • dengan alahan terhadap protein ayam, ayam (setiap vaksin dibuat berdasarkan embrio ayam, oleh itu sangat alergenik);
 • tempoh pemburukan patologi kronik, perkembangan akut penyakit berjangkit-radang atau pernafasan;
 • usia bayi hingga tiga tahun, kanak-kanak dengan kecenderungan meningkat untuk mengembangkan manifestasi alahan (untuk vaksin jenis virion hidup atau keseluruhan);
 • 3-4 minggu selepas pemulihan dari penyakit virus pernafasan akut;
 • sekiranya terdapat alahan atau kepekaan tinggi terhadap aminoglikosida, bahan pengawet, komponen lain dari agen farmasi ini;
 • umur kanak-kanak sehingga 6 bulan (semua jenis ubat).

Semasa merancang untuk menjalani proses imunisasi, anda harus selalu berjumpa dengan pakar yang telah lama memantau kesihatan bayi. Kadang-kadang, dalam beberapa kes, perlu mengambil masa sehingga vaksin dapat diterima dengan baik oleh anak dan tidak menyebabkan perkembangan kesan sampingan.

Kesan sampingan biasa


Walaupun bayi dan kanak-kanak lebih tua, diberi vaksin dengan ubat-ubatan yang paling suci dan selamat, selalu ada kemungkinan timbulnya kesan sampingan.

Reaksi sedemikian terbahagi kepada dua jenis:

 1. Lokal, ditunjukkan oleh pelbagai sensasi yang tidak menyenangkan dan perubahan dalam penampilan tempat suntikan: kemerahan, bengkak, sakit, kesukaran dengan pergerakan anggota badan. Sebagai peraturan, fenomena ini tidak menimbulkan kebimbangan; ia hilang dengan sendirinya dalam masa dua hari selepas vaksinasi..
 2. Akibat umum dari vaksin apabila diberikan kepada orang yang tidak sepenuhnya sihat, syarat penyimpanannya dilanggar, dengan adanya intoleransi terhadap komponen komposisi, reaksi individu sistem imun. Reaksi umum dinyatakan dalam demam, perkembangan manifestasi alahan, kejutan anaphylactic.

Seorang kanak-kanak yang diperiksa dengan teliti yang telah menjalani persiapan untuk acara ini, yang tidak mempunyai kontraindikasi terhadap prosedur ini, mempunyai peluang sifar untuk mengembangkan kesan sampingan.

Reaksi lebih kerap berlaku apabila menggunakan vaksin secara keseluruhan, jenis hidup. Gejala yang menyertai imunisasi ini mungkin menyerupai gambaran klinikal selesema. Mereka tidak berbahaya, tidak memerlukan terapi ubat khas, lulus setelah 2-3 hari.

Adakah anak memerlukan suntikan selesema setiap musim

Pukulan selesema untuk kanak-kanak memerlukan pengulangan tahunan. Ini adalah perlindungan terbaik untuk bayi, remaja berusia satu tahun atau lima tahun, dari virus selesema. Vaksinasi yang dilakukan setahun yang lalu pada musim berikutnya tidak lagi mempunyai tahap keberkesanan yang tinggi. Pertama, imuniti berlangsung tidak lebih dari 10-12 bulan (masa yang tepat bergantung pada jenis ubat). Kedua, strain virus berubah setiap tahun, yang secara aktif merebak di kalangan penduduk. Mungkin ada situasi di mana vaksinasi tahun lalu tidak akan berkesan terhadap virus baru.

Pakar Organisasi Kesihatan Sedunia sentiasa melakukan penyelidikan, mengkaji dan meramalkan penyebaran pelbagai jenis strain di dunia. Berdasarkan andaian dan panduan mereka, pakar dari syarikat pembuatan vaksin influenza membuat ubat mereka sendiri..

Setiap tahun, vaksin mengalami perubahan, ia merangkumi zarah virus yang diperkirakan akan menyebar pada musim gugur-musim sejuk sekarang.

Bolehkah saya mendapat suntikan selesema dengan selesema?

Anda tidak boleh menyuntik ubat itu kepada anak yang mempunyai tanda-tanda demam yang minimum. Sukar untuk membayangkan bagaimana, walaupun sedikit kelainan, dapat mempengaruhi kemungkinan reaksi buruk terhadap vaksinasi.

Oleh itu, hanya orang yang benar-benar sihat yang diberi vaksin, tanpa tanda-tanda demam, kesesakan hidung, batuk, gangguan usus dan jangkitan.

Adakah saya perlu mendapat suntikan selesema untuk kanak-kanak berumur sehingga satu tahun

Vaksin selesema tidak boleh diberikan kepada bayi yang baru lahir. Tetapi, dengan pemenuhan remah berusia enam bulan, pakar pediatrik mengesyorkan vaksinasi, terutama ketika terdapat anak-anak lain dari usia prasekolah atau sekolah dalam keluarga. Untuk vaksinasi bayi seperti itu, vaksin khas yang tidak mengandungi bahan pengawet digunakan..

Untuk bayi yang menerima suntikan untuk pertama kalinya, perlunya pemberian vaksin dua kali ditunjukkan, masing-masing 0.25 ml dengan selang 3-4 minggu.

Walaupun terdapat ketakutan banyak ibu bapa mengenai vaksinasi anak-anak mereka, mustahil untuk tidak memperhatikan kelebihan prosedur ini:

 • perkembangan imuniti aktif yang membantu melindungi daripada patologi berjangkit;
 • mengurangkan kemungkinan timbulnya kesan negatif pada anak kecil yang mempunyai peratusan perkembangan yang tinggi;
 • keselamatan sebatian moden;
 • pengurangan tempoh penyakit (jika ia berlaku) dan keparahan jangkitan.

Untuk mengurangkan kemungkinan anak dijangkiti, sangat penting untuk mendapatkan vaksin tepat pada masanya, kira-kira selepas awal Oktober dan hingga akhir November. Dalam tempoh ini, virus tidak membiak secara intensif, sehingga belum ada jangkitan besar-besaran. Pada saat gelombang orang sakit mula meningkat, imuniti anak sudah terbentuk.

Setiap orang adalah organisma individu dengan ciri tersendiri. Oleh itu, bagi orang yang berbeza, vaksin boleh bertindak dengan cara yang berbeza, yang tidak mengecualikan kemungkinan kesan sampingan..

Berapa umur anda boleh mendapat selesema?

Pediatrik membuat cadangan, berdasarkan nasihat pakar dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia, untuk memberi suntikan selesema untuk kanak-kanak bermula dari usia enam bulan.

Adalah perlu untuk memberikan suntikan pada musim luruh, sebelum bermulanya penyebaran aktif influenza di kalangan penduduk.

Vaksin selesema adalah satu-satunya perlindungan yang benar terhadap jangkitan virus, jika digabungkan dengan langkah pencegahan yang wajar, anda dapat menghindari jangkitan, terapi ubat yang berpanjangan dan meminimumkan risiko komplikasi. Ini sangat penting bagi kanak-kanak, baik di peringkat sekolah dan prasekolah..

Sama ada atau tidak untuk menghidap selesema: cadangan untuk ibu bapa

Setiap tahun, orang membelanjakan sejumlah besar wang untuk rawatan dan "kononnya" pencegahan penyakit berjangkit virus. Vaksinasi influenza untuk kanak-kanak - apa hujah yang memihak dan merugikannya? Siapa yang boleh dia bantu dan adakah ia bernilai sama sekali?

Semakin banyak, terdapat perasaan bahawa banyak ubat benar-benar tidak peduli dengan selesema. Banyak kaedah berkualiti tinggi dan kuno tidak membantu, dan kekebalan yang keras tidak selalu menggembirakan hasil yang diharapkan..

Yang paling sukar adalah dengan anak kecil, kerana virus selesema biasanya tidak hanya bocor dalam bentuk yang teruk, tetapi juga menyebabkan pelbagai komplikasi. Mungkin satu-satunya perkara yang dapat memberikan hasil adalah peningkatan sistem kekebalan tubuh..

Dari artikel ini anda akan belajar

Bahaya apa itu penyakit itu sendiri

Apa bantuan yang diberikan oleh suntikan selesema kepada kanak-kanak? Setiap tahun, banyak orang mendapat selesema. Oleh kerana jangkitan virus akut, bukan sahaja tahap imuniti pelindung dikurangkan, tetapi gejala jangkitan virus yang biasa berlaku juga. Bahaya tertentu adalah komplikasi penyakit ini.

 • Komplikasi yang paling biasa adalah pneumonia (pneumonia), yang berkembang kerana penyebaran bakteria yang cepat di dalam badan, yang sangat lemah. Ini adalah salah satu komplikasi yang paling serius..
 • Kemungkinan penyakit organ ENT. Lelaki jatuh sakit dengan sinusitis, sinusitis frontal, otitis media.
 • Selalunya organ dalaman menderita - otot jantung terjejas.
 • Kerosakan otak, bahagiannya berkembang.
 • Sekiranya penyakit ini sangat cepat, kemungkinan akibatnya boleh membawa maut..

Selalunya, komplikasi seperti ini berlaku pada bayi kerana sistem imun yang belum matang (ini berlaku pada usia yang berbeza dan pada 6 bulan, dan pada 2 tahun, dan 5 tahun).

Adakah saya memerlukan suntikan selesema untuk kanak-kanak? Vaksinasi, sebagai peraturan, meningkatkan kemungkinan tidak terkena virus, tetapi juga mengurangkan kemungkinan berbagai komplikasi..

Anak jenis apa yang mesti diberi vaksin terhadap virus tersebut

Petunjuk vaksinasi bayi wajib adalah keadaan umum badan dan sejarah penyakit, yang terdapat pada kad perubatannya.

 • Vaksin influenza disyorkan untuk bayi berusia 6 bulan.
 • Suntikan selesema pertama diberikan kepada bayi yang mengalami kekebalan yang teruk dan sering mengalami jangkitan pernafasan akut.
 • Tanpa pengecualian, mereka divaksinasi untuk anak-anak dengan penyakit pernafasan kronik dan yang didiagnosis dengan HIV.
 • Penyakit ginjal dan penyakit kardiovaskular juga diinokulasi, jika organ yang membentuk darah terjejas - jika bayi mempunyai sekurang-kurangnya salah satu penyakit ini, maka anak itu secara aktif diimunisasi terhadap influenza.

Adakah vaksinasi untuk kanak-kanak terhadap selesema perlu atau tidak? Sangat sukar untuk menjawab soalan ini kerana, bersama dengan hasil yang baik, komplikasi mungkin timbul. Dalam kes tertentu, profilaksis seperti itu tidak selalu berkesan..

Prestasi vaksinasi

Untuk memberi atau tidak memberikan vaksin selesema kepada anak-anak mereka, ibu bapa hanya dapat memahami sendiri apabila mereka mengetahui segala sesuatu tentangnya, apakah vaksin selesema dan akibatnya. Tidak ada yang memaksa vaksinasi, keputusan ini dibuat oleh ibu bapa mengikut budi bicara mereka.

Penting untuk tidak membuat kesilapan. Yang penting ialah ibu dan ayah harus menyedari sepenuhnya manfaat yang dimiliki oleh vaksin ini dan apa hasilnya setelah terkena selesema..

 • Penting untuk memahami bahawa selesema pada kanak-kanak bukanlah pertahanan langsung terhadap virus ini. Tugasnya sama sekali berbeza: jika anak sakit, maka penyakitnya lebih mudah, tidak menimbulkan komplikasi.

Terdapat wain madu di sini. pekerja, kerana mereka tidak memberi nasihat sepenuhnya kepada ibu bapa mereka, dan kemudian mereka berharap agar selesema akan menghilangkan semua akibatnya, iaitu bayi tidak akan dijangkiti.

 • vaksin ini mempunyai kesan yang sangat lama pada tubuh. Ia membantu mengembangkan imuniti terhadap virus selama 2 minggu. Dan dia akan bekerja selama enam bulan, kadang-kadang lebih. Oleh itu, vaksin mesti dilakukan sebelum wabak selesema merebak, sehingga imuniti terbentuk pada masa ini..
 • vaksin asing menunjukkan kesan yang baik (kira-kira 90%), jadi ibu bapa harus biasa dengan ampul dari mana mereka mengambil ubat.
 • kelebihan vaksinasi ini boleh merangkumi hakikat bahawa bayi boleh diberi vaksin terhadap penyakit lain dengannya.

Selalunya vaksin ini ditawarkan: vaskigripp, agrippal dan lain-lain. Tetapi, jika vaksin tidak mempunyai kekurangan, maka tidak ada yang akan menyangka apakah itu diperlukan atau tidak. Ini disebabkan oleh fakta bahawa suntikan selesema mempunyai beberapa kelemahan - ini adalah kontraindikasi, jika tidak diikuti, mereka akan menyebabkan komplikasi serius. Atas sebab inilah ibu bapa sangat takut untuk memberikan vaksin ini kepada anak-anak mereka (terutamanya mereka yang masih kecil dari 6 bulan hingga 2-3 tahun).

Apa yang harus diketahui oleh ibu bapa

Orang selalu mendengar banyak ulasan buruk dari orang lain mengenai vaksinasi seperti itu. Tetapi tubuh selepas vaksin selesema bereaksi berbeza pada semua anak, dan kebetulan akibat vaksin selesema tidak begitu menggembirakan.

Tetapi hampir tidak ada yang menyedari bahawa kesalahan itu mungkin bukan secara eksklusif pada vaksin yang buruk, ada punca masalah pada sikap salah ibu bapa untuk menguatkan tubuh anak. Kemungkinan saat-saat sukar mesti dibincangkan dengan doktor terlebih dahulu. Mereka mudah berkeliling ketika mengetahui..

Kanak-kanak yang selalu sakit (vaksinasi pertama dan kanak-kanak di bawah umur 3 tahun) diberi vaksin dalam dua langkah dengan gangguan 3 hingga 4 minggu.

Vaksin mesti diberikan pada musim gugur, dengan permulaan bulan September. Masa pengeluaran antibodi yang diperlukan terhadap jenis influenza adalah berbeza (dari seminggu hingga empat minggu, semuanya bergantung pada jenis vaksin). Sekiranya anda memasuki ubat terlambat, dalam tempoh aktiviti penyakit (Disember-Februari), maka tidak akan ada kekebalan terhadap virus influenza, tidak akan ada masa untuk berkembang. Dan musim panas adalah waktu yang paling tidak tepat untuk vaksinasi, kerana sebelum wabak selesema kesannya akan habis..

Sekiranya saya mendapat vaksin ini di tadika? Pasukan yang mempunyai sebilangan besar peserta adalah tempat pertama penyebaran pelbagai jangkitan. Vaksinasi akan berkesan hanya jika ibu bapa memberi vaksin kepada semua anak.

Oleh itu, risiko bahawa anak dengan selesema, tanpa vaksinasi, akan menjangkiti pasukannya 7 hari selepas vaksinasi, dalam tempoh ketika selebihnya belum mengalami kekebalan, sudah berkurang dengan ketara.

Norma untuk semua vaksin adalah penghindaran hubungan tiga hari dengan orang lain (tetamu, konsert, kedai). Jangan memberi tekanan pada badan bayi sedangkan badannya sangat lemah.

Bolehkah bayi dijangkiti selepas vaksinasi

Ini kadang-kadang berlaku, dan sering kali, sejak ibu setelah hospital membawa bayi ke kedai, sebuah salon kecantikan, di mana mungkin ada pembawa virus selesema. Selain itu, bayi boleh mengambil virus jenis lain atau mendapat jangkitan yang serupa..

Bagaimana

Suntikan terhadap influenza adalah cecair jernih dan tidak berwarna (warna kuning mungkin). Ubat ini sesuai digunakan selama beberapa bulan, masing-masing, ia tidak dapat disimpan dalam jangka masa yang lama. Suntikan baru dibuat setiap tahun, komposisi bergantung kepada jenis virus tahun lalu..

Untuk kanak-kanak dari enam bulan hingga tiga tahun, vaksin diberikan dua kali dalam jumlah 0.25 ml di bahagian anterolateral paha. Kanak-kanak berumur lebih dari tiga tahun disyorkan untuk memberikan vaksin ini sekali dalam jumlah 0,5 ml secara intramuskular atau jauh di bawah kulit ke dalam otot deltoid.

Kontraindikasi

Bila perlu mendapat suntikan selesema?

 • jika bayi alah kepada sekurang-kurangnya satu komponen vaksin;
 • jika bayi menderita jangkitan akut, yang disertai dengan suhu tinggi (tetapi mungkin tidak);
 • anda tidak boleh diberi vaksin jika remah memburukkan lagi penyakit kronik;
 • sekiranya bayi alah kepada protein. Kadang kala komponen vaksin mengandungi antigen yang ditanam pada embrio anak ayam..

Vaksin dari pelbagai jenis selesema sangat sering digabungkan, oleh itu, kontraindikasi adalah sama. Tetapi lebih baik membiasakan diri dengan komposisi dan berjumpa doktor.

Hasil yang mungkin

Walaupun terdapat pendapat mengenai ubat-ubatan buruk yang menyebabkan reaksi alergi, kebanyakannya boleh diterima oleh kanak-kanak. Tidak ada reaksi klinikal terhadap pemberian vaksin. Adalah sangat penting bahawa pegawai perubatan memantau bayi bukan sahaja sebelum vaksinasi, tetapi juga selepas sekurang-kurangnya setengah jam. Ia berlaku bahawa kesan sampingan berlaku pada kanak-kanak selepas vaksinasi ini. Apa hasilnya selepas pencegahan tersebut?

 • Vaksin boleh menyebabkan kenaikan suhu rendah selama dua hingga tiga hari setelah vaksinasi.
 • Kerongkong kemerahan, amandel boleh menjadi longgar.
 • Dalam kes yang jarang berlaku, pada kanak-kanak yang mempunyai penyakit kronik, reaksi umum terjadi, yang menampakkan dirinya sebagai malaise, hidung berair, sakit tekak.
 • Tapak vaksinasi boleh membengkak sedikit dan menjadi merah.
 • Jarang sekali terdapat alahan, sakit ringan pada otot.

Gejala-gejala ini hilang dalam masa yang sangat singkat. Sebilangan besar akibat selepas vaksinasi terhadap influenza dapat dihilangkan atau dikurangkan. Dengan kenaikan suhu badan lebih dari 2 darjah, perlu memberi ubat antipiretik kepada bayi.

Sekiranya alergi teruk muncul, maka antihistamin harus digunakan. Tidak ada komplikasi serius selepas vaksinasi ini pada kanak-kanak. Setelah mengetahui semua kebaikan dan keburukan, anda harus menyelesaikan masalah berkaitan vaksinasi influenza secara bebas.

Apa suntikan selesema yang kanak-kanak? Jenis vaksin

Helo, pembaca blog kami yang dikasihi! Hari ini kita akan bercakap dengan anda mengenai suntikan selesema untuk kanak-kanak di tadika dan sekolah. Kami akan mempertimbangkan kebaikan dan keburukan vaksin yang paling popular. Ini akan membantu anda membuat pilihan yang tepat dan mencegah komplikasi selepas vaksinasi..

Hari ini kita akan bercakap dengan anda mengenai suntikan selesema untuk kanak-kanak di tadika dan sekolah. Kami akan mempertimbangkan kebaikan dan keburukan vaksin yang paling popular..

Bilakah saya mesti mendapat selesema??

Influenza dianggap sebagai salah satu penyakit yang paling biasa di dunia. Ia mudah disebarkan oleh titisan udara, berbahaya oleh komplikasi, dari mana puluhan ribu orang mati setiap tahun:

 • radang paru-paru virus;
 • keradangan otot jantung;
 • meningitis
 • disfungsi buah pinggang;
 • ensefalitis virus.

Akibat yang paling serius berlaku apabila anak-anak kecil dijangkiti. Sistem kekebalan tubuh baru mula terbentuk, sehingga tidak dapat mengatasi virus. Bayi lebih cenderung mengalami sawan subrephilic, kerosakan paru-paru, dan masalah jantung. Oleh itu, doktor mengesyorkan agar kanak-kanak diberi vaksin terhadap influenza dalam kes berikut:

 • prasekolah dan usia sekolah yang lebih muda;
 • kehadiran patologi kongenital dan penyakit autoimun;
 • sejarah jantung, kecacatan buah pinggang;
 • terdapat kecenderungan kekejangan pada suhu rendah.

Sebenarnya, mana-mana kanak-kanak yang bersekolah atau tadika, bahagian sukan harus diberi vaksin terhadap selesema. Selalunya diperlukan untuk kanak-kanak sakit yang menderita SARS lebih daripada 4 kali setahun..

Kebaikan dan Kekurangan Vaksinasi

Vaksin selesema tidak termasuk dalam senarai vaksinasi wajib, tetapi mempunyai sejumlah kelebihan:

 • membantu mengembangkan kekebalan spesifik terhadap virus;
 • mengurangkan risiko SARS;
 • memberikan peratusan komplikasi yang rendah selepas suntikan;
 • mengurangkan kemungkinan mengembangkan patologi beberapa kali.

Ibu bapa harus membiasakan diri dengan berhati-hati dengan ubat yang ditawarkan untuk suntikan, mengkaji komposisinya dan kemungkinan komplikasi.

Antara aspek negatif vaksinasi:

 • mustahil untuk meramalkan jenis virus untuk musim sejuk yang akan datang dengan kepastian 100%;
 • selalu ada kemungkinan selesema dalam bentuk ringan;
 • berkesan hanya apabila disimpan dengan betul;
 • adalah perlu untuk mematuhi masa vaksinasi.

Oleh itu, ibu bapa harus berhati-hati membiasakan diri dengan ubat yang ditawarkan untuk suntikan, mengkaji komposisinya dan kemungkinan komplikasi.

Apa suntikan selesema yang ada pada kanak-kanak di tadika dan sekolah??

Dalam amalan domestik, doktor menggunakan 2 jenis vaksin:

 1. Tidak aktif berdasarkan virus bukan hidup, yang disajikan dalam bentuk spora mikroorganisma. Mereka dilarutkan dalam air dan disuntik ke dalam badan..
 2. Vaksin langsung yang mengandungi sel virus yang sangat lemah. Protein permukaan tidak membahayakan tubuh bayi, tetapi merangsang pengeluaran badan imun. Mereka disuntik ke hidung pada membran mukus.

Apa suntikan selesema yang ada pada kanak-kanak di tadika dan sekolah??

Pilihannya dibuat oleh pakar berdasarkan usia, berat badan anak, kehadiran penyakit kronik dan patologi kongenital.

Pengelasan vaksin untuk kanak-kanak

Dalam kebanyakan kes, vaksin yang tidak aktif digunakan untuk memvaksinasi kanak-kanak. Sangat senang untuk pengangkutan, tersedia dalam jarum suntik sekali pakai, tidak memerlukan manipulasi tambahan oleh doktor. Untuk bekerja dengan anak-anak digunakan:

 • keseluruhan sel;
 • berpecah;
 • subunit;
 • virosomal.

Jenis vaksin yang terakhir digunakan paling kerap, dapat dirasakan dengan baik oleh tubuh kanak-kanak dan dicirikan oleh komplikasi yang minimum. Penggunaan sebatian berdasarkan sel hidup jarang diamalkan kerana ciri penyimpanan. Ini adalah pilihan yang lebih mahal, oleh itu, ubat itu ditawarkan dengan bayaran secara individu..

Vaksin yang popular untuk kanak-kanak

Yang paling selamat dan berkesan untuk vaksinasi kanak-kanak dianggap sebagai formulasi terbelah yang mengandungi antigen dalaman protein virus. Ini membantu dengan cepat membuat pertahanan imun, tidak menjejaskan kesihatan remah, dan tidak membenarkan penyesuaian dalam bentuk suhu, menggigil, kelemahan. Di tempat kedua dalam populariti di kalangan doktor adalah persiapan subunit dengan formula yang lebih lembut dan lemah. Mereka sangat sesuai untuk kanak-kanak dengan penyakit kronik..

Ultravac

Vaksin ini hidup dan terdapat dalam bentuk serbuk kering. Sebelum digunakan, dicairkan dengan air masin atau air yang disucikan. Ubat ini mengandungi sel-sel virus yang paling biasa jenis B, H1N1, H3N2. Selepas pengenalan, anak mengalami imuniti yang stabil dalam masa 3 minggu, yang tetap aktif hingga satu tahun. Alat ini disuntik ke dalam hidung, yang benar-benar tidak menyakitkan untuk remah..

Vaksin Ultravac hidup dan datang dalam bentuk serbuk kering. Sebelum digunakan, dicairkan dengan air masin atau air yang disucikan.

Fluentz dan Fluentz Tetra

Vaksin langsung dihasilkan oleh syarikat farmaseutikal antarabangsa AstraZeneca. Mereka berbeza dalam jumlah regangan:

 • Fluentz mempunyai formula standard dengan 3 jenis selesema;
 • Fluent Tetra dilengkapi dengan 2 jenis influenza B (lebih berkesan semasa wabak teruk).

Sel-sel virus dalam vaksin menjadi lemah, sehingga mudah dirasakan oleh sistem imun anak. Tetapi kita tidak boleh lupa bahawa strain ditanam pada embrio ayam, oleh itu, reaksi alergi tidak dikecualikan. Ia menampakkan dirinya sebagai pembengkakan atau kemerahan pada kulit..

Selesema

Vaksin buatan Rusia yang biasa tidak mengandungi virus hidup. Ia membantu mewujudkan pertahanan imun yang berkesan terhadap patogen influenza biasa pada kanak-kanak berumur 2 hingga 18 tahun. Kelebihan utama - ubat boleh digunakan dalam bentuk semburan untuk hidung atau dicairkan untuk suntikan biasa.

Waxigripp

Vaksin Split Vaxigripp telah dihasilkan sejak tahun 1969 oleh orang Perancis, Sanofi Pasteur. Ia mengandungi beberapa jenis influenza A dan B. Dalam penyediaannya tidak ada komponen yang boleh menyebabkan alergi. Tetapi ibu bapa harus memperhatikan sebilangan kecil pengawet formaldehid dan thiomersal. Bahan-bahan ini dapat memberikan reaksi tempatan: kemerahan pada kulit, gatal-gatal, terbakar, bengkak di tempat suntikan.

Vaksin Split Vaxigripp telah dihasilkan sejak tahun 1969 oleh orang Perancis, Sanofi Pasteur. Ia mengandungi beberapa jenis influenza A dan B.

Begrivac

Vaksin berkesan dari Jerman, yang membantu mengatasi virus B dan H1N1, H3N2. Hanya dalam 3-4 minggu, ia menghasilkan imuniti yang boleh dipercayai, yang membantu menentang SARS dan influenza. Antara kelebihannya adalah formula ringan tanpa protein ayam, jadi vaksinasi berjalan tanpa komplikasi. Jarang sekali, alergi boleh memprovokasi pengawet formaldehid. Begrivak boleh digunakan untuk bayi dari 1.5 tahun.

Vaksin berkesan dari Jerman, yang membantu mengatasi virus B dan H1N1, H3N2.

Fluarix

Komposisi Fluarix serupa dengan vaksin Begrivac. Ubat ini merangsang penampilan antibodi terhadap beberapa jenis virus A dan B, adalah imunostimulan yang sangat baik. Rumusannya dibersihkan sepenuhnya dari jejak protein ayam dan pengawet berat, tidak mengandungi antibiotik. Oleh itu, doktor mengesyorkannya untuk vaksinasi bayi, bayi dan wanita yang lemah dalam kedudukannya.

Komposisi Fluarix serupa dengan vaksin Begrivac. Ubat ini merangsang penampilan antibodi terhadap beberapa jenis virus A dan B, adalah imunostimulan yang sangat baik.

Fluvaxine

Produk anggaran dari ahli farmasi Cina yang dicirikan oleh komposisi berkualiti tinggi. Fluvaxine jarang menimbulkan reaksi alergi pada kanak-kanak, melindungi dari selsema. Setelah vaksinasi hanya dalam 2 minggu, 85–95% bayi yang diberi vaksin mengembangkan tindak balas imun yang mengekalkan sifatnya hingga 10 bulan.

Fluvaxin - ubat anggaran dari ahli farmasi Cina yang dicirikan oleh komposisi berkualiti tinggi

Ultrix

Ultrix adalah ubat yang paling biasa di Rusia. Ia hanya tersedia sebagai suntikan, oleh itu ia digunakan untuk memberi vaksinasi kepada kanak-kanak yang berumur 3 tahun. Pengilangnya juga menawarkan komposisi ringan tanpa bahan pengawet. Ia digunakan untuk mencegah selesema pada bayi yang lemah. Antara kelemahan vaksinasi adalah komplikasi yang kerap dalam bentuk demam tinggi, hidung berair, mual, yang boleh bertahan hingga 3 hari.

Ultrix adalah ubat yang paling biasa di Rusia. Ia hanya tersedia sebagai suntikan, oleh itu ia digunakan untuk memberi vaksinasi kepada kanak-kanak yang berumur 3 tahun.

Influwak

Vaksin Rusia berkualiti tinggi merangsang perkembangan imuniti terhadap 4 strain influenza. Ia mengandungi antigen permukaan yang dapat dirasakan dengan baik oleh tubuh anak. Tidak seperti banyak ubat asing, tidak ada antibiotik atau pengawet yang ditambahkan ke Influvac..

Influvak - vaksin Rusia berkualiti tinggi yang merangsang pengembangan imuniti terhadap 4 jenis selesema.

Agrippal S1

Vaksin dari Switzerland termasuk dalam senarai yang disyorkan untuk negara-negara Eropah. Ia mengandungi antibodi terhadap 3 jenis virus influenza, memberikan perlindungan tubuh yang berterusan selama 6-12 bulan. Agrippat S1 tersedia dalam jarum suntik sekali pakai dengan jarum khas yang dapat mengurangkan kesakitan pada kanak-kanak. Menurut ibu bapa, vaksinasi jarang disertai dengan komplikasi..

Sovigripp dan Flupol Plus

Ubat-ubatan Rusia dibezakan dengan penambahan antigen influenza B. Tindakan Grippol meningkatkan Polyoxidonium, yang merupakan imunostimulan yang baik, menguatkan tubuh bayi. Satu siri khas tanpa bahan pengawet digunakan untuk memberi vaksin kepada kanak-kanak. Dalam kes yang jarang berlaku, kerucut padat muncul di tempat suntikan dan suhu anak meningkat hingga 37.5-38 °.

Ubat-ubatan Rusia dibezakan dengan penambahan antigen influenza B. Tindakan Grippol meningkatkan Polyoxidonium, yang merupakan imunostimulan yang baik, menguatkan tubuh bayi.

Infleksal V

Inflexal V adalah vaksin moden yang mengandungi antibodi terhadap 3 jenis selesema. Ia mempunyai banyak ulasan positif mengenai vaksinasi kanak-kanak prasekolah, ia mempunyai kesan ringan. Ia digunakan walaupun dengan bentuk SARS ringan, membantu mewujudkan tindak balas imun yang cepat. Jejak protein ayam terdapat dalam komposisinya, oleh itu, dengan vaksinasi, vaksinasi diberikan kepada bayi yang mengalami alahan.

Inflexal V adalah vaksin moden yang mengandungi antibodi terhadap 3 jenis selesema. Mempunyai banyak ulasan positif mengenai vaksinasi kanak-kanak prasekolah, ia mempunyai kesan ringan.

Tarikh dan prosedur untuk vaksinasi kanak-kanak

Doktor mengesyorkan selesema dari akhir September hingga awal November. Pada masa ini, terdapat peningkatan minimum dalam kejadian itu, dan tubuh anak berjaya mengembangkan kekebalan sebelum wabak ini. Sebelum suntikan, disarankan untuk melakukan ujian umum untuk memastikan bahawa tidak ada reaksi keradangan. Sekiranya bayi mengalami selesema, lebih baik menangguhkan vaksinasi sehingga pemulihan sepenuhnya.

Pada penerimaan, doktor mesti melakukan pemeriksaan visual, mengukur suhu dan memastikan remah dalam keadaan sihat. Dengan kecenderungan reaksi alergi, antihistamin dipilih, yang harus diambil 2-3 hari setelah vaksinasi (Suprastin, Loratadin, Zodak).

Kontraindikasi

Jangan lupa bahawa suntikan selesema adalah prosedur perubatan, jadi terdapat beberapa kontraindikasi terhadap pelaksanaannya:

 • Alergi terhadap sebarang komponen dalam vaksin.
 • Pemburukan penyakit kronik organ dalaman.
 • Jangkitan saluran pernafasan.

Sekiranya terdapat penyakit neurologi, diabetes mellitus atau patologi autoimun, disyorkan pemeriksaan tambahan pakar khusus.

Reaksi buruk

Setelah vaksinasi terhadap influenza, banyak bayi mengalami gejala yang menyerupai jangkitan virus pernafasan akut ringan. Ia disertai dengan kelemahan, mengantuk, demam. Di tempat suntikan, penebalan atau kemerahan dapat diperhatikan. Reaksi seperti itu tidak memerlukan rawatan dan ditularkan sendiri dalam beberapa hari. Sekiranya bayi mula demam, kekejangan atau sakit otot, anda harus berjumpa doktor.

Hari ini kita mengetahui apa yang diserang anak-anak. Kami juga secara ringkas mengkaji vaksin asing dan domestik yang paling berkesan. Dan ubat apa yang anda gunakan untuk memvaksinasi bayi??

Kongsi pengalaman anda dalam komen di bawah dan langgan berita blog kami.

Penerbitan Mengenai Asma