Apa itu streptokokus? Streptococci adalah sekumpulan besar mikroorganisma yang meluas di alam semula jadi. Kumpulan ini merangkumi spesies patogen dan bukan patogen untuk manusia dan haiwan, yang disatukan dalam satu genus mengikut ciri morfologi.

Ejen penyebabnya adalah Streptococcus pyogenes Rosenbach, yang pertama kali dijelaskan oleh Ogston pada tahun 1881. Cocci bulat atau ovoid yang terletak dalam rantai pendek atau panjang.

Pengkelasannya sangat sukar, dan setakat ini masalah ini akhirnya tidak dapat diselesaikan. Rosenbach mengasingkan sekumpulan streptokokus pyogenik (St. Pyogenes). Kemudian didapati bahawa St. pyogenes boleh menyebabkan hemolisis apabila tumbuh pada media nutrien pepejal dengan darah. Mengikut sifat pertumbuhan media darah, Schottmüller membahagikan streptokokus kepada tiga kumpulan:

-Hemolitik (St. Haerriolyticus).
-Hijau (Stg. Viridans).
-Bukan hemolitik (Str. Anhaemolyticus).

Streptosida geomolitik kemudian. dipanggil streptokokus jenis β, hijau - jenis α dan bukan hemolitik - jenis γ. Pada masa ini, klasifikasi streptokokus Lansfield hemolitik semakin meluas, yang mana streptokokus dibahagikan kepada 12 kumpulan serologi: A, B, C, D, E, F, G, H, K, L, M, N. Pembahagian ke dalam kumpulan ditentukan oleh kewujudan masing-masing kumpulan antigen khusus kumpulan polisakarida berbeza dengan antigen kumpulan khusus kumpulan lain.

Pengelasan Lansfield

Ia terutamanya mempengaruhi streptokokus β-hemolitik. Namun, ternyata sebilangan kumpulan termasuk jenis γ (bukan hemolitik). Oleh itu, sebagai contoh, hampir separuh daripada kumpulan B, sebahagian daripada strain yang tergolong dalam kumpulan D (enterococci), dan semua jenis kumpulan N (Str. Lactis) adalah bukan hemolitik. Kumpulan C, selain hemolitik, termasuk streptokokus., Memberi α-hemolisis (hijau). Sebilangan besar streptokokus - jenis α dan γ - masih tidak memasuki 12 kumpulan yang dijelaskan oleh Lansfield, Heir, dan penulis lain..

Kumpulan B-hemolitik A adalah patogen bagi manusia.Penyertaan kumpulan lain dalam penyakit manusia diabaikan. Dalam beberapa kes, kumpulan C dan G dijumpai pada radang amandel ringan, demam merah dan eritis. Strain tunggal kumpulan B juga boleh menjadi patogen bagi manusia.Kelompok D dalam beberapa kes didapati dalam darah pesakit dengan endokarditis subakut. Nilai patogen bagi manusia dari streptokokus kumpulan lain belum dapat ditentukan.

Streptokokus hemolitik

Streptokokus hemolitik kumpulan A, serta sebahagian daripada streptokokus hemolitik kumpulan C dan G, terbahagi kepada 46 jenis serologi (42 jenis serologi tergolong dalam kumpulan A, 3 jenis untuk kumpulan C dan 1 jenis untuk kumpulan G). Streptococci dari pelbagai jenis serologi berbeza dengan antigen spesifik jenis (M dan T). Dengan radang amandel, demam merah, erysipelas, serta penyakit purulen dan septik, streptokokus dari setiap jenis di atas dapat dikesan.

Streptokokus hijau

Streptokokus penghijauan (jenis α) juga patogen bagi manusia, walaupun virulensinya jauh lebih rendah untuk manusia dan haiwan. Pada manusia, mereka dijumpai pada lesi septik yang berkaitan dengan jangkitan gigi pada fokal, dan juga pada endokarditis septik subakut..

Streptokokus bukan hemolitik (jenis γ)

Hampir tidak patogen kepada manusia. Streptokokus hemolitik patogen untuk manusia dicirikan oleh keupayaan untuk mengeluarkan sejumlah produk toksik: toksin eritrogenik, O- dan S-streptolysin, fibrinolysin, hyaluronidase, leukocidin. Keupayaan untuk melepaskan bahan toksik dalam kultur streptokokus yang berbeza dinyatakan tidak sama. Tidak semua budaya dapat mengasingkan setiap produk toksik yang disenaraikan..

Toksin eritrogenik streptokokus hemolitik memainkan peranan penting dalam patogenesis demam scarlet. Sindrom demam scarlet primer terutamanya toksikosis yang disebabkan oleh toksin eritrogenik streptokokus hemolitik. Streptolysin, fibrinolysin, leukocidin dan hyaluronidase adalah faktor yang menentukan keupayaan streptokokus untuk meresap ke dalam tisu dan merebak di dalam tubuh pesakit..

Berikut adalah senarai streptokokus yang dijelaskan oleh pelbagai doktor, kedua-duanya termasuk dan tidak termasuk dalam klasifikasi Lansfield:

 • Str. haemolyticus (jenis β), kumpulan Lansfield A, dengan 42 spesies serologi. Ejen penyebab demam scarlet yang paling biasa dan penyakit streptokokus manusia yang lain;
 • Str. haemolyticus (jenis β), kumpulan B oleh Lansfield.

Ejen penyebab mastitis pada lembu boleh menyebabkan proses supuratif pada manusia. Beberapa strain tidak dapat menyebabkan hemolisis..

 • Str. haemolyticus (jenis β), kumpulan C oleh Lansfield
 • Engelbrecht, 1936; Str. eku Sand et Jensen; Str. Spesies bebas termasuk dalam kumpulan Lansfield C. Patogen untuk kuda dan manusia. Sebilangan strain berwarna hijau (jenis α)
 • Str. haemolyticus (jenis β dan γ), kumpulan D oleh Lansfield. Ini termasuk streptokokus β-hemolitik yang diasingkan dari keju dan usus manusia, serta enterokocci non-hemolitik dan streptokokus bukan hemolitik. Diasingkan dari susu
 • Str. haemolyticus (jenis β), kumpulan E oleh Lansfield. Diasingkan dari susu lembu.
 • Str. haemolyticus (jenis β), kumpulan L oleh Lansfield. Sinonim: Str. sp. Long et Bliss, kumpulan I. Dijumpai dalam proses keradangan pada nasofaring, saluran genital dan abses subkutan.
 • Str. haemolyticus (jenis β), kumpulan L oleh Lansfield. Patogenik kepada manusia.

Streptococci memainkan peranan besar dalam patologi manusia, sebagai patogen pelbagai penyakit, ini termasuk:

 • Penyakit kulit: impetigo, ectima, bisul, carbuncles, pemphigus bayi baru lahir, intertrigo, seborrea corporis, paronychia.
 • Penyakit pernafasan: faringitis, rinitis, radang paru-paru, empyema, radang paru-paru.
 • Jangkitan luka dan jangkitan purulen: penyembuhan luka, osteomielitis, periostitis, abses, dahak, limfadenitis dan limfangitis, otitis, artritis.
 • Proses septik: septikemia dan piemia, kroniosepsis, jangkitan fokal, endokarditis, polyserositis.
 • Meningitis.
 • Erysipelas, phlegmon.
 • Epidemik, stomatitis erosif berjangkit.
 • Rheumatisme.
 • Sakit tekak.
 • demam scarlet.

Juga, proses keradangan saluran gastrointestinal (enteritis, peritonitis, apendisitis), saluran kencing dan genital (nefritis, sistitis, jangkitan selepas bersalin), dan lain-lain juga boleh disebabkan..

Sebagai tambahan, streptokokus sering menjadi penyebab komplikasi purulen sekunder dalam pelbagai penyakit berjangkit. Mereka juga memainkan peranan besar dalam patogenesis demam merah dan rematik, walaupun peranan etiologi mereka dalam penyakit ini tidak dapat dibuktikan secara pasti..

Peranan utama penyakit manusia tergolong dalam streptokokus hemolitik. Mereka adalah agen penyebab penyakit yang dicirikan oleh jalan akut dan kecenderungan penyebaran cepat patogen dalam tisu.

Streptokokus hemolitik adalah agen penyebab penyakit seperti:

 • erysipelas;
 • angina;
 • sepsis streptokokus akut;
 • jangkitan luka;
 • endokarditis ulseratif;
 • kahak;
 • abses;
 • sebilangan penyakit kulit.

Tidak seperti penyakit yang disebabkan oleh streptokokus hemolitik, penyakit yang disebabkan oleh hijau dicirikan oleh perjalanan yang perlahan, subakut dan bahkan kronik, kurang kerosakan pada organ dan tisu yang terjejas. Ini termasuk kroniosepsis, endokarditis ketuat, jangkitan fokus pada rongga mulut, endokarditis septik subakut.

Dalam patogenesis demam merah, hanya streptokokus hemolitik kumpulan A dan B yang relevan, dalam kes yang jarang berlaku, kumpulan C dan D, menghasilkan toksin eritrogenik. Dengan rematik, bersama dengan streptosida hemolitik., Hijau.

Streptokokus bukan hemolitik biasanya adalah saprophytes. Mereka dijumpai dengan konsisten dalam usus orang yang sihat, mereka berulang kali dijumpai dalam pelbagai keadaan patologi, dalam beberapa kes septikemia dan dalam kes rematik individu, dengan sembelit luka, dengan sistitis, penyakit kuning katarrhal, sirosis. Namun, tidak ada bukti yang jelas mengenai peranan mereka dalam penyakit ini..

Patogenesis penyakit sangat kompleks. Ini ditentukan bukan hanya oleh faktor virulensi dan toksik, tetapi juga oleh perbezaan imunobiologi pada orang yang terdedah kepada jangkitan, dan, di samping itu, bergantung pada pintu masuk jangkitan.

Oleh itu, jangkitan pada faring dengan streptokokus, yang tidak mengeluarkan toksin eritrogenik, menyebabkan angina. Angina juga berkembang akibat jangkitan pada streptokokus toksigen pada orang yang mempunyai imuniti antitoksik. Pada orang yang tidak mempunyai imuniti antitoksik, demam berdarah mungkin timbul akibat jangkitan faring dengan strain streptokokus beracun.

Jangkitan kulit dengan streptokokus hemolitik

Ini membawa kepada kemunculan sejumlah penyakit kulit, yang gambaran klinikalnya jelas ditentukan oleh ciri-ciri makro dan mikroorganisma..

Telah diketahui bahawa hemolitik strept. dicirikan oleh kemampuan untuk membuat alergi tertentu, yang merupakan faktor penting dalam patogenesis penyakit seperti demam merah, eripelas dan rematik. Mekanisme intim patogenesis penyakit streptokokus, yang menentukan perkembangan pelbagai sindrom klinikal akibat jangkitan dengan patogen yang sama, belum dipelajari dengan cukup. Sebilangan besar penyakit dicirikan oleh fakta bahawa mereka tidak meninggalkan imuniti yang ketara terhadap jangkitan semula atau bahkan menimbulkan peningkatan kerentanan dan kecenderungan untuk kambuh (misalnya, eripelas).

Ini sesuai dengan pengetahuan kita tentang imuniti antimikroba dalam jangkitan streptokokus sebagai imuniti, yang dibatasi oleh jenis streptokokus dan tidak cukup jelas. Ini juga sesuai dengan sifat streptokokus di atas untuk memekatkan organisma yang dijangkiti, menyebabkan alergi. Dalam kes apabila komponen utama imuniti dengan strept. penyakit ini adalah imuniti antitoksik - kuat dan tahan lama (demam merah).

Diagnosis makmal penyakit streptokokus didasarkan pada pemeriksaan bakterioskopi atau, lebih baik, bakteriologi. Dengan diagnosis pembezaan radang paru-paru streptokokus dengan pneumonia akut dengan asal yang berbeza (wabak paru-paru, Friedlander pneumonia), ujian biologi disyorkan.


Punca jangkitan streptokokus

Punca jangkitan streptokokus selalu orang - pembawa sakit atau sihat. Dalam beberapa kes, autoinfeksi adalah mungkin, misalnya, jangkitan pada kulit atau permukaan luka dengan streptokokus yang terletak di kerongkong. Jangkitan paling kerap berlaku melalui jangkitan udara (radang amandel, demam merah), jangkitan boleh berlaku dengan produk makanan, terutama susu (sakit tekak makanan, wabak susu demam merah). Penularan jangkitan juga boleh berlaku melalui perkara-perkara yang terdapat pada penggunaan pembawa streptokokus yang sakit atau sihat, serta pencemaran tangan.

Rawatan untuk jangkitan streptokokus

Ia berbeza-beza dan bergantung pada sifat penyakit ini. Peranan besar dimainkan oleh penggunaan antibiotik, ubat kemoterapi: penisilin, streptosida, sintomisin, "streptospirt". Rawatan dengan ubat ini harus diteruskan setelah penurunan suhu selama 3-4 hari lagi. Memandangkan kecenderungan erysipelas kambuh, terapi desensitisasi disarankan. Dalam beberapa kes, dengan jangkitan purulen dan luka, campur tangan pembedahan ditunjukkan; Penyinaran ultraviolet permukaan yang terjejas dengan lampu kuarza memainkan peranan penting. Kaedah pencegahan khusus belum dikembangkan, kecuali kaedah pencegahan demam merah..

Pencegahan

Kaedah pencegahan yang tidak spesifik terutama bertujuan untuk memerangi jangkitan yang ditularkan oleh titisan udara. Ini termasuk: rejimen yang betul di hospital dan kemudahan penjagaan anak, menghilangkan sumber jangkitan dari pasukan, penggunaan lampu ultraviolet untuk pembasmian kuman udara, serta penggunaan bioadit untuk pencegahan jangkitan parasit - khususnya, Kompleks Biocleasing.

Kompleks tumbuhan semula jadi penyediaan Biocleasing mempunyai kesan antibakteria pada tubuh - ia merosakkan mikroorganisma gram-positif dan gram-negatif. Ia adalah agen antijamur yang boleh dipercayai yang, semasa membersihkan badan dari parasit, mempunyai aktiviti antiprotozoal dan anthelmintik yang tinggi. ubat berkesan pergaduhan terhadap nematod (filarias, rata dan cacing pita, cacing gelang) dan anti-schistosomiasis, anti-kulat, anti-malaria, anti-trichophytosis, trypanocidal, parasit dan kulat lain, pergaduhan bacterioses (leptospira, staphylococcus, streptococcus, streptococcus, streptococcus, streptococcus.

Berkaitan dengan jangkitan streptokokus yang mempunyai jalan penularan lain daripada titisan udara, pemeliharaan kebersihan diri dengan teliti, terutama kebersihan kulit, serta rawatan pesakit tepat pada masanya memainkan peranan penting. Dalam bidang kebersihan diri, hasil yang sangat baik ditunjukkan oleh sabun bakteria Fitolon berdasarkan pes klorofil-karotena konifer.

Streptococci meningkat

Streptococcus adalah bakteria patogen bersyarat yang terdapat dalam tubuh manusia dalam jumlah yang banyak dan dalam kebanyakan kes tidak membahayakannya. Namun, dalam beberapa kes, dengan penurunan kekuatan pelindung sistem kekebalan tubuh, dapat menyebabkan penyakit serius yang memerlukan perawatan segera. Apa itu streptokokus, apa penyebab penyakit, bagaimana ujian untuk mengenal pasti mikroorganisma ini dan apakah kaedah rawatan utama?

Streptococcus pada orang dewasa

Streptococcus pada lelaki

Streptococcus pada lelaki paling sering dikesan pada smear dari kerongkong, hidung atau ketika menjalani ujian urin klinikal. Dia adalah penghuni normal rongga hidung, mulut dan usus, oleh itu, kombinasi titernya yang tinggi dengan manifestasi klinikal penyakit berjangkit memainkan nilai diagnostik.

Streptococcus pada wanita

Streptococcus pada wanita, dan juga pada lelaki, paling sering dikesan pada smear dari kerongkong dan hidung. Yang paling berbahaya adalah hasil positif ketika memeriksa air kencing pada wanita hamil, kerana streptococcus agalactia dapat menyebabkan penyakit serius pada anak ketika dijangkiti melalui saluran saluran kemaluan semasa melahirkan anak.

Streptococcus pada kanak-kanak

Penyakit pernafasan pada bayi adalah sebab yang paling biasa untuk berjumpa dengan pakar pediatrik. Pemeriksaan sapuan dari kerongkong atau hidung adalah jenis analisis yang sangat biasa, kerana streptokokus pada kanak-kanak sering menyebabkan penyakit berjangkit yang serius. Kekuatan imuniti tempatan dan umum pada kanak-kanak prasekolah jauh lebih lemah daripada pada orang dewasa, jadi komplikasi bakteria berkembang lebih kerap pada mereka dan berkelakuan lebih agresif. Streptococcus pada kanak-kanak, dan juga pada orang dewasa, biasanya terdapat di rongga hidung, orofaring dan usus, namun, dengan jangkitan virus yang teruk, mereka sering memberi komplikasi dalam bentuk otitis media, sinusitis dan juga radang paru-paru dan meningitis.

Sekiranya streptokokus dikesan pada kanak-kanak yang mengalami smear dari kerongkong, hidung atau air kencing pada tahap tinggi, rawatan dengan ubat antibakteria diperlukan dengan mengambil kira usia, sifat patologi dan berat badan.

Apa itu bakteria streptokokus

Streptococci adalah bakteria yang, setelah pemeriksaan mikroskopik, kelihatan seperti bola atau oval. Namun, mereka biasanya tidak tinggal sendirian, tetapi digabungkan berpasangan atau rantai, samar-samar mengingatkan manik-manik dengan hujung yang tidak terikat. Berbagai kumpulan streptokokus dibezakan, masing-masing mempunyai ciri tersendiri, menyebabkan penyakit tertentu pada manusia dan merupakan petunjuk untuk pelantikan jenis antibiotik tertentu. Bakteria streptokokus yang paling biasa adalah patogen bersyarat, kerana ia hidup di kulit atau di badan hampir setiap orang dari hari pertama kehidupan, tetapi dalam kebanyakan kes tidak menyebabkan perkembangan jangkitan. Mereka menunggu penciptaan keadaan yang baik, iaitu penurunan kekuatan pelindung sistem kekebalan tubuh, dan kemudian mereka sudah dapat menyebabkan penyakit yang cukup serius.

Struktur streptokokus

Setiap sel adalah organisma autonomi yang mempunyai jenis aktiviti vital tertentu. Bakteria Streptococcus tidak dapat bergerak secara bebas, kerana mereka tidak mempunyai alat untuk ini (flagella, silia). Oleh itu, mereka bergerak semata-mata kerana daya luaran: pergerakan darah, air kencing, dengan udara yang dihirup atau dihembuskan, melalui permukaan tangan yang tercemar dari satu tempat ke tempat lain. Bakteria Streptococcus membiak dengan sangat cepat apabila jatuh ke dalam keadaan yang baik untuknya (peningkatan kelembapan, haba, larutan glukosa dan darah) dengan membahagi, sementara dua diperoleh dari satu, masing-masing juga dibahagi dua. Akibatnya, jumlah mereka untuk waktu yang singkat bertambah dengan pesat.

Berbagai bakteria streptokokus menjalani gaya hidup parasit, yaitu, mereka dapat hidup secara eksklusif dengan mengorbankan tuan rumah, yang merupakan orang atau pelbagai haiwan. Walau bagaimanapun, mereka boleh menjadi tidak aktif untuk masa yang lama di pelbagai permukaan dan menahan kesan keadaan yang melampau (pemanasan, pembekuan, rawatan dengan pelbagai penyelesaian antiseptik). Menyingkirkan mereka sangat sukar, kerana mereka ada di mana-mana. Namun, bagi kebahagiaan besar kami, jika mereka jelas berbahaya, maka kebanyakan orang mati akibat penyakit berjangkit. Oleh itu, kebanyakan kumpulan streptokokus adalah patogen bersyarat - mereka berada di dalam tubuh manusia, tetapi tidak membahayakannya. Staphylococcus aureus dan streptococcus adalah serupa dalam hal ini, namun kedua-duanya dalam keadaan tertentu boleh menyebabkan bahaya serius kepada tuannya.

Kumpulan Streptococcus

Pelbagai kumpulan streptokokus dibezakan bergantung pada kemampuan mereka untuk menyebabkan hemolisis (pemusnahan sel darah merah). Kajian ini dilakukan pada agar darah di makmal klinikal, kerana jenis bakteria ini akan menentukan taktik perubatan selanjutnya dan mempengaruhi perjalanan penyakit ini. Streptokokus non-hemolitik, hemolitik alfa dan beta hemolitik dibezakan, masing-masing mempunyai ciri tersendiri.

Alpha Hemolytic Streptococcus

Streptokokus alfa hemolitik mempunyai nama lain "hijau." Versi Latin bakteria ini adalah streptococcus viridans. Ini mendapat namanya kerana fakta bahawa selama analisis itu tidak memberikan hemolisis lengkap (pemusnahan) sel darah merah, yang memberikan darah warna hijau. Namun, dengan sendirinya ia tidak mempunyai warna itu. Streptokokus alpha hemolytic adalah salah satu jenis mikroba yang paling disukai, kerana jarang menyebabkan perkembangan penyakit.

Streptokokus beta hemolitik

Streptokokus beta hemolitik ditentukan oleh hemolisis lengkap (pemusnahan) sel darah merah pada agar darah semasa kajian mikrobiologi. Perbezaan ciri dari yang sebelumnya adalah bahawa ia tidak dicirikan oleh penampilan warna hijau di sekitar sel-sel ini. Streptokokus beta hemolitik, pada gilirannya, dibahagikan kepada beberapa subkumpulan kecil, yang masing-masing mempunyai ciri khas tersendiri dalam struktur dinding sel.

Streptokokus beta hemolitik kumpulan A, B, C, D dan seterusnya hingga U diasingkan, iaitu kepelbagaian mereka hanya mengesankan. Kumpulan A merangkumi streptokokus pyogenik, kumpulan C - streptococcus agalactia, kumpulan D - enterococcus dan sebagainya. Menentukan jenis spesifik mikroorganisma ini sangat penting bagi doktor, kerana mereka semua berperilaku dalam tubuh manusia dengan cara yang khas dan ini mempengaruhi perjalanan penyakit. Semasa menentukan taktik rawatan, akan lebih mudah bagi doktor untuk membuat pilihan di antara pelbagai jenis ubat antibakteria untuk membantu orang yang sakit secepat mungkin.

Streptokokus bukan hemolitik

Streptokokus bukan hemolitik tidak menyebabkan hemolisis sel darah merah pada agar darah. Atas sebab ini dan beberapa alasan lain, mereka tidak membahayakan manusia. Mereka tidak menyebabkan penyakit berjangkit bakteria dan tidak menarik perhatian perubatan.

Selalunya anda dapat menghadapi situasi ini: seseorang dalam analisis mendedahkan streptokokus non-hemolitik, dia tidak mempunyai gejala penyakit. Namun, dia sangat prihatin dengan kenyataan ini dan dia meminta doktor memberi rawatan untuknya. Namun, tidak ada keperluan untuk ini..

Staphylococcus dan Streptococcus: Umum dan Perbezaan

Staphylococcus aureus dan streptococcus adalah dua mikroorganisma yang paling kerap dikesan pada seseorang dalam analisis air kencing, darah dan pelbagai smear. Biasanya orang terganggu dengan hasil kajian yang positif, walaupun pada hakikatnya mereka tidak mengalami sensasi dan penyimpangan yang tidak menyenangkan dalam keadaan kesihatan mereka. Walau bagaimanapun, staphylococcus dan streptococcus dapat menyebabkan penyakit serius yang berkembang dalam keadaan yang tidak baik dan kemerosotan daya ketahanan badan.

Biasa pada streptokokus dan staphylococcus adalah strukturnya. Mereka adalah bakteria anaerob fakultatif positif Gram yang tidak dapat bergerak secara bebas, tetapi membiak dengan baik dalam keadaan yang baik. Perbezaannya adalah bahawa staphylococci sering dijumpai satu demi satu, dan streptokokus digabungkan dalam pasangan, kumpulan atau rantai panjang. Kedua-duanya hidup di kulit, selaput lendir, di rongga mulut, saluran pernafasan dan kadang-kadang menyebabkan perkembangan tonsilitis, otitis media, pielonefritis, endokarditis, meningitis, proses keradangan kulit dan juga sepsis.

Apakah streptokokus yang paling berbahaya

Beberapa kumpulan streptokokus, dalam keadaan gabungan yang tidak baik, boleh menyebabkan penyakit yang sangat serius yang memerlukan rawatan wajib dengan ubat antibakteria..

Penting bagi doktor untuk menghantar bahan untuk penyelidikan tepat pada waktunya, antaranya smear yang paling kerap diambil adalah untuk streptokokus (dari faring, hidung), supaya pakar menentukan patogen tergolong dalam spesies tertentu. Selain smear, air kencing, darah, susu ibu, dan lain-lain sesuai untuk pemeriksaan bakteriologi..

Streptococcus viridans (streptococcus hijau)

Streptococcus viridans atau streptococcus hijau adalah penghuni normal rongga mulut kebanyakan orang. Lokasi kegemarannya adalah enamel gigi, gusi, yang dapat dijelaskan oleh strukturnya: di permukaan bakteria ini terdapat protein khas yang memungkinkannya terpaku pada enamel gigi. Sekiranya seseorang menyalahgunakan makanan manis dan di dalam mulutnya persekitarannya selalu baik untuk mikroba ini, maka streptococcus viridans mengeluarkan bahan khas yang mengubah glukosa menjadi asid laktik, yang seterusnya akan merosakkan enamel. Akibatnya, karies atau pulpitis berkembang..

Sekiranya kekuatan imuniti manusia tempatan atau umum dikurangkan (jangkitan virus, mengambil sitostatik, kortikosteroid, hipotermia teruk, jangkitan HIV atau penyakit imunosupresif lain), maka selain karies streptococcus viridans dapat menyebabkan tonsilitis, radang paru-paru, meningitis, endokarditis. Dalam keadaan terburuk, terdapat risiko terkena sepsis - merebak dari mikroorganisma ke seluruh badan.

Kumpulan hemolitik beta A streptokokus

Streptococcus kumpulan hemolitik beta yang paling biasa adalah streptokokus pyogenik. Di samping itu, terdapat sebilangan besar bakteria lain (Streptococcus equisimilis dan Streptococcus anginosus), tetapi mereka kurang biasa. Oleh itu, pada masa ini, beta hemolitik kumpulan A streptococcus dan pyogenic adalah sinonim untuk doktor.

Biasanya, ia terdapat di rongga mulut pada kebanyakan orang tanpa membahayakan mereka. Tetapi dalam keadaan tertentu (jangkitan virus yang teruk, trauma, hipotermia, penurunan imuniti dengan pelbagai ubat (sitostatik, kortikosteroid), kemoterapi dan terapi radiasi untuk barah) ia menembusi amandel, menyebabkan perkembangan tonsilitis. Streptokokus hemolitik kumpulan A, yang menyebabkan tonsilitis akut, sangat berbahaya, kerana tanpa rawatan ia menyebar dengan lebih mudah dengan aliran darah ke parenkim ginjal, lapisan dalam jantung dan sendi. Oleh itu, angina yang tidak dirawat dalam masa dapat memprovokasi perkembangan pielonefritis, glomerulonefritis, miokarditis, endokarditis dan rematik.

Sekiranya pesakit mempunyai klinik radang amandel akut (sakit tajam di kerongkong, diperparah dengan menelan atau menjadikannya mustahil, demam dan gejala keracunan umum), digabungkan dengan hasil positif untuk streptokokus kumpulan A dalam smear, dia memerlukan antibiotik. Tiada pilihan rawatan alternatif dalam keadaan ini tidak dapat diterima. Sekiranya smear pada streptokokus kumpulan ini dari faring ternyata positif, tetapi tidak ada yang mengganggu orang itu, maka dia tidak memerlukan terapi khas untuk menghilangkannya - ini adalah pilihan.

Streptococcus kumpulan B hemolitik beta (Streptococcus agalactia)

Di antara streptokokus kumpulan B hemolitik beta, satu-satunya wakil yang menarik bagi doktor adalah streptococcus agalactia. Walaupun namanya, mikroorganisma ini tidak berkaitan dengan kekurangan susu pada nifas. Ia dinamakan begitu semata-mata untuk alasan pertama kali ditemui pada sapi yang sakit dengan mastitis..

Streptococcus alagactia juga merupakan mikroorganisma patogen bersyarat, kerana ia hidup di usus lebih dari separuh orang, tanpa menyebabkan gejala yang tidak menyenangkan. Kehadiran sebilangan besar mikroba ini di dalam vagina boleh menyebabkan perkembangan vulvovaginitis dan cystitis, dan ia sampai di dubur. Selanjutnya, seorang wanita boleh dijangkiti secara seksual oleh seorang lelaki yang mempunyai jangkitan uretra dan pundi kencing.

Secara amnya, bagi orang dewasa, streptococcus agalactia tidak terlalu berbahaya, yang tidak boleh dikatakan mengenai bayi yang baru lahir. Mereka boleh dijangkiti dari ibu, pembawa asimtomatik jangkitan, semasa melahirkan. Hasilnya sering kali menyedihkan: radang paru-paru, sindrom gangguan pernafasan, meningitis, atau bahkan sepsis. Kematian pada bayi yang baru lahir dari jangkitan ini, walaupun pencapaian perubatan moden, sangat tinggi dan berjumlah 15-30%. Oleh itu, mana-mana wanita hamil yang ujian air kencingnya menunjukkan beta hemolitik kumpulan B streptokokus harus dibersihkan, iaitu, dirawat dengan ubat antibakteria sehingga mikroba yang bersangkutan hilang sepenuhnya dalam analisis.

Streptokokus beta hemolitik lain

Terdapat banyak streptokokus hemolitik beta yang lebih jarang yang berbahaya bagi manusia: feses enterococci, fecum, streptococcus bovis, dan lain-lain. Namun, kebanyakan dari mereka adalah flora hospital, iaitu, mereka tinggal di dinding hospital (selalunya jabatan resusitasi), iaitu pada kebiasaan hidup hampir mustahil untuk bertemu dengan mereka. Streptokokus berbahaya ini dikesan dalam sapuan dari tekak, hidung, darah dan ujian air kencing..

Streptococcus pneumonia (pneumococcus)

Ciri khas pneumonia streptokokus, atau, seperti biasa disebut, pneumokokus, adalah bahawa dua bakteria bergabung berpasangan dan bergerak dengan cara ini. Walau bagaimanapun, walaupun dalam kumpulan mikroba yang sempit ini, lebih daripada 90 subspesies yang berbeza diasingkan. Ciri bakteria streptococcus pneumonia adalah bahawa, tidak seperti yang lain, ia bukan patogen bersyarat. Jangkitan dengan mikroba ini berlaku melalui hubungan langsung dengan orang yang sakit: melalui titisan udara (dengan udara yang dihembuskan) atau melalui hubungan dengan isi rumah (ketika menggunakan beberapa barang keperluan rumah tangga).

Pneumococcus boleh menyebabkan penyakit yang cukup serius yang memerlukan penyertaan perubatan wajib: otitis media, radang paru-paru, meningitis. Sekiranya seseorang dalam analisis menunjukkan radang paru-paru streptokokus bersama dengan pelbagai gejala berbahaya: demam, batuk, sakit di dada, telinga, kepala, dan lain-lain, maka dia mesti menerima rawatan dengan ubat antibakteria yang sensitif terhadapnya. Kekurangan rawatan tepat pada masanya boleh mengakibatkan akibat yang serius dan bahkan kematian.

Pencegahan penyakit terbaik yang disebabkan oleh radang paru-paru streptokokus adalah vaksin dari patogen yang sesuai. Sejak 1 Januari 2014, ini telah dimasukkan dalam Kalendar Nasional Vaksinasi Pencegahan di negara kita untuk kanak-kanak, namun, bagi orang dewasa yang berisiko, vaksin ini juga akan berguna.

Gejala jangkitan Streptococcus

Sekiranya proses menular telah dimulakan di dalam tubuh manusia, yang melibatkan streptokokus, gejalanya dapat beragam. Mereka bergantung terutamanya pada jenis mikroorganisma tertentu yang menyebabkan penyakit ini, dan di mana mereka membiak secara aktif dan parasit aktif.

Streptococcus di kerongkong

Streptococcus adalah penghuni umum rongga mulut sebahagian besar orang. Ini adalah patogen bersyarat, iaitu, ia terletak di membran mukus dan tidak membahayakan tuan rumah. Oleh itu, jika streptokokus di kerongkong dijumpai pada orang yang benar-benar sihat, maka ini bukan alasan untuk rawatan aktif. Mikroorganisma ini sangat meluas di persekitaran yang sudah beberapa jam setelah penghapusan sepenuhnya dari rongga mulut, mereka muncul di sana lagi.

Walau bagaimanapun, streptokokus di kerongkong tidak berbahaya bagi seseorang, dengan syarat kekuatan imuniti tempatan mencukupi untuk menentangnya. Sekiranya, atas sebab tertentu, berkurang - bakteria dapat menembusi mukosa mulut, tisu amandel dan menyebabkan proses jangkitan serius. Keradangan tonsil yang disebabkan oleh streptococcus (paling sering hemolitik kumpulan A streptococcus) disebut tonsilitis akut atau tonsilitis. Gejalanya adalah seperti berikut:

 • sakit tekak yang teruk, yang lebih teruk ketika menelan atau bercakap,
 • batuk berselang,
 • demam hingga digit demam 39-40 ° C,
 • gejala mabuk umum (kelemahan, sakit, sakit pada otot, sendi, tulang, sakit kepala).

Sakit tekak pertama dalam kehidupan seseorang berlaku dengan penyamaran penyakit berjangkit yang disebut demam merah. Sebagai tambahan kepada gejala di atas, ruam berbintik-bintik muncul pada seseorang (biasanya anak) selama 2-3 hari, yang bermula pada kulit kepala dan kemudian turun. Beberapa hari kemudian, sejenis pengelupasan muncul di telapak tangan. Sekiranya tidak ada rawatan antibiotik, streptokokus di kerongkong dari tisu amandel dibawa dengan aliran darah ke seluruh badan dan menyebabkan komplikasi dari buah pinggang (glomerulonephritis), jantung (endokarditis atau miokarditis) atau sendi (reumatisme).

Oleh itu, kita dapat mengatakan bahawa streptokokus di kerongkong tidak berbahaya bagi kebanyakan orang, tetapi dalam beberapa kes, ia boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius..

Streptococcus di hidung

Streptococcus di hidung adalah flora patogenik bersyarat, iaitu, ia dapat dijumpai pada kebanyakan orang yang tidak mengalami gejala yang tidak menyenangkan. Namun, dengan penurunan kekuatan imuniti tempatan, bakteria dapat mengaktifkan dan menyebabkan proses keradangan yang agak ketara.

Selalunya, streptokokus di hidung dapat menembusi sinus (rahang atas dan frontal) dan menyebabkan sinusitis bakteria. Penyakit ini dicirikan oleh rasa sakit pada unjuran sinus, diperburuk oleh lenturan dan tekanan pada kawasan yang sesuai, kesesakan hidung, demam dan kesihatan yang sangat buruk (sakit kepala, sakit, kelemahan, pening). Diagnosis disahkan oleh x-ray dan sapuan hidung. Kadang kala streptokokus di hidung dapat merebak dengan aliran udara yang dihirup ke saluran pernafasan atas dan bawah, menyebabkan faringitis, trakeitis, bronkitis atau radang paru-paru.

Streptococcus dalam air kencing

Streptococcus dalam air kencing biasanya muncul sebagai akibat dari sampai ke sana dari usus. Selalunya ia adalah streptococcus agalactia (beta hemolytic B kumpulan streptococcus). Juga, hasil ini sering kali positif positif, iaitu kehadiran mikroba di dalamnya menunjukkan pelanggaran teknik ketika lulus analisis: pesakit lupa tentang peraturan kebersihan diri sebelum dianalisis, atau dia dikumpulkan secara kecemasan ketika dia tidak dapat mencuci diri secara fizikal.

Bagi orang dewasa yang sihat, mikroorganisma ini tidak begitu berbahaya, walaupun dalam keadaan yang tidak baik, ia boleh menyebabkan perkembangan sistitis, pielonefritis, uretritis, atau vulvovaginitis. Kandungan streptococcus agalactia yang tinggi dalam air kencing seorang wanita hamil boleh menyebabkan jangkitan pada janin semasa perjalanan saluran kelahiran, yang sangat berbahaya bagi dirinya. Oleh itu, semua ibu hamil menjalani analisis ini untuk mengenal pasti mikroorganisma ini, kerana jika mereka mempunyai streptokokus dalam urinalisis mereka, mereka perlu menjalani rawatan sebelum bermulanya persalinan.

Streptococcus dalam darah

Kebiasaannya, orang yang sihat tidak boleh mempunyai streptokokus dalam darah. Kehadirannya dalam aliran darah menunjukkan proses patologi yang serius di mana mikroorganisma ini dari fokus utama (hidung, tekak, usus atau kulit) merebak ke seluruh badan. Keadaan ini disebut sepsis dan merupakan salah satu yang paling sukar dalam perubatan, kerana memerlukan rawatan aktif di unit rawatan intensif dan merupakan penyebab kematian yang tinggi.

Streptococcus dalam susu ibu

Seringkali anda dapat menghadapi situasi ini: seorang ibu muda yang menyusukan anak, mengadu terdapat pelbagai ruam kulit dan masalah dengan usus. Dia dihantar untuk penyelidikan mengenai kemandulan susu ibu dan streptokokus terungkap di dalamnya. Beberapa pakar menjelaskan perkara ini dengan adanya ruam dan menasihatinya untuk menyapukan bayi dari payudara, atau mengambil antibiotik. Walau bagaimanapun, cadangan ini pada asasnya salah..

Semasa mengekspresikan susu ibu, sebahagiannya mengalir ke kulit payudara, bersentuhan dengan tangan wanita yang tentunya mempunyai mikroorganisma ini, kerana ia adalah patogen bersyarat. Oleh itu, hasil ini boleh disebut positif positif, kerana mustahil untuk mengumpulkan analisis ini sesuai dengan teknik kemandulan yang ideal..

Kehadiran analisis positif untuk streptokokus dapat dipertimbangkan hanya apabila seorang wanita mempunyai tanda-tanda mastitis, dan walaupun demikian, ia menyebabkan kes staphylococcus yang luar biasa.

Diagnosis tahap jangkitan streptokokus

Streptococcus di swab tekak

Doktor biasanya memberi arahan untuk mengenal pasti streptokokus pada smear tekak apabila seseorang mempunyai gejala tertentu: sakit tekak, kemerahan mukosa mulut, amandel, kehadiran plak bernanah pada mereka, peningkatan kelenjar getah bening submandibular, demam dan gejala keracunan umum. Yang penting bukanlah kehadiran mikroorganisma ini dalam analisis, tetapi kandungan kuantitatifnya.

Streptococcus pada sapuan tekak pada orang yang sihat didefinisikan sebagai 103-104 CFU / ml, hasil ini dapat dilihat dalam analisis. Walau bagaimanapun, jika ia adalah 105-106 CFU / ml dan lebih tinggi - ini mungkin menunjukkan proses berjangkit yang disebabkan tepat oleh mikroorganisma ini. Walau bagaimanapun, rawatan aktif diperlukan untuk seseorang hanya dengan adanya gejala klinikal. Streptokokus oral biasanya sangat sensitif terhadap ubat antibakteria..

Sebelum melancarkan smear pada streptokokus dari kerongkong, anda mesti:

 • jangan minum atau makan pada waktu pagi,
 • jangan gosok gigi,
 • jangan gunakan agen antiseptik tempatan (lozenges, semburan).

Smear diambil dari permukaan mukosa faring dengan swab kapas. Prosedurnya hampir tidak menyakitkan. Tahap jangkitan streptokokus ditentukan oleh bilangan mikroorganisma yang terdapat di dalamnya:

 • 101-102 CFU / ml - mikroorganisma berada di rongga mulut dalam jumlah minimum dan tidak dapat menyebabkan penyakit berjangkit,
 • 103-104 CFU / ml - mikroorganisma berada dalam rongga mulut dalam jumlah normal dan jika tidak terdapat manifestasi klinikal, ia selamat,
 • 105-107 CFU / ml - kandungan mikroorganisma di rongga mulut tinggi dan boleh menyebabkan penyakit berjangkit, sesuai dengan tahap rata-rata jangkitan streptokokus,
 • "Pertumbuhan longkang" - frasa ini bermaksud bahawa kandungan mikroorganisma dalam smear sangat tinggi sehingga tidak dapat dihitung, sesuai dengan tahap jangkitan streptokokus yang tinggi dan memerlukan rawatan segera.

Streptococcus smear dari hidung

Doktor mengarahkan pesakit untuk mendapatkan smear untuk streptokokus di hidung jika terdapat tanda-tanda tertentu. Mereka boleh menjadi: kesesakan hidung yang teruk, pelepasan purulen dan fetid, sakit pada unjuran sinus maksila atau frontal, demam dan gejala mabuk umum. Memang, kadang-kadang boleh menyebabkan perkembangan proses keradangan di saluran pernafasan atas. Walau bagaimanapun, perlu diketahui bahawa mikroorganisma ini hidup di rongga hidung di hampir mana-mana orang dan hanya satu kehadiran sekiranya tiada gejala spesifik streptokokus tidak memerlukan rawatan antibiotik mandatori.

Smear untuk streptokokus dari hidung diambil sama dengan analisis ini dari faring. Doktor melewati selaput kapas di atas selaput lendir bahagian depan rongga hidung. Prosedur ini sama sekali tidak menyakitkan dan tidak menimbulkan gejala negatif pada pesakit..

Sebelum menguji streptokokus di hidung, peraturan tertentu mesti dipatuhi:

 • jangan gunakan titisan dan semburan antiseptik,
 • jangan bilas hidung anda dengan garam.

Tahap jangkitan streptokokus ditentukan untuk sapuan hidung yang serupa dengan kajian lanskap mikrob rongga mulut.

 • 101-102 CFU / ml - mikroorganisma berada di rongga mulut dalam jumlah minimum dan tidak dapat menyebabkan penyakit berjangkit,
 • 103-104 CFU / ml - mikroorganisma berada dalam rongga mulut dalam jumlah normal dan jika tidak terdapat manifestasi klinikal, ia selamat,
 • 105-107 CFU / ml - kandungan mikroorganisma di rongga mulut tinggi dan boleh menyebabkan penyakit berjangkit, sesuai dengan tahap rata-rata jangkitan streptokokus,
 • "Pertumbuhan longkang" - frasa ini bermaksud bahawa kandungan mikroorganisma dalam smear sangat tinggi sehingga tidak dapat dihitung, sesuai dengan tahap jangkitan streptokokus yang tinggi dan memerlukan rawatan segera.

Ujian darah Streptococcus

Sekiranya disyaki proses septik, doktor mengarahkan darah pesakit untuk pemeriksaan bakteriologi ke makmal. Pertumbuhan positif streptokokus pada agar darah menunjukkan bahawa kehidupan seseorang berada dalam bahaya serius, kerana biasanya darah harus steril. Setelah analisis positif diperoleh untuk kehadiran streptokokus dalam darah, doktor diagnostik makmal meneruskan kajian mendalam untuk mengenal pasti kepunyaan jenis tertentu.

Selain itu, ada jenis penyelidikan lain: serologi, di mana bukan mikroorganisma yang dikesan, tetapi antibodi terhadapnya.

Urinalisis untuk streptokokus

Analisis untuk streptokokus dalam air kencing mesti dikumpulkan dengan sangat teliti. Ketidakpatuhan dasar dengan peraturan pengumpulan boleh menyebabkan analisis positif yang salah. Selalunya streptokokus, yang biasanya tinggal di rektum dengan pencucian yang tidak betul (atau bahkan jika tidak), jatuh di permukaan uretra. Akibatnya, urinalisis untuk streptokokus memberikan hasil positif palsu, yang menimbulkan kebimbangan tertentu semasa kehamilan.

Oleh itu, agar kajian dapat menggambarkan gambaran sebenar, peraturan tertentu mesti dipatuhi:

 • Sebelum mengumpul air kencing, perlu mencuci alat kelamin luaran dengan air yang normal tanpa menggunakan produk kebersihan khas,
 • sebelum memulakan pengambilan air kencing, perlu mencairkan labia minora secara meluas,
 • bahagian pertama air kencing perlu disalirkan ke dalam tandas, kerana mengandungi mikroorganisma dari permukaan uretra,
 • bahagian rata-rata sesuai untuk analisis, yang terakhir juga harus disalirkan ke dalam tandas.

Kehadiran streptokokus dalam air kencing tidak dipengaruhi oleh waktu, fasa kitaran haid dan faktor lain.

Streptococcus: rawatan jangkitan antibiotik

Sekiranya streptococcus dijumpai pada orang yang kelihatan sihat kerana tidak ada keluhan dan gejala tertentu pada smear dari tekak, hidung, dan susu ibu, maka rawatan tidak diperlukan. Kehadiran streptokokus dalam analisis air kencing pada wanita hamil memerlukan terapi. Darah manusia biasanya steril, sehingga munculnya streptokokus di dalamnya menunjukkan proses septik, yang dirawat di unit rawatan intensif hospital.

Sekiranya seseorang dengan tanda-tanda penyakit berjangkit yang jelas mempunyai kandungan streptokokus yang tinggi, rawatan harus dilakukan dengan ubat antibakteria. Semua aspek lain (mencuci, membilas, menghirup, mengambil gula-gula) adalah tambahan.

Streptococci sensitif terhadap antibiotik penisilin, sefalosporin, makrolida, fluoroquinolones, dan lain-lain. Walau bagaimanapun, kepekaan terhadapnya ditentukan dengan tepat dalam proses analisis mikrobiologi khas. Dalam setiap kes, doktor memilih ubat antibakteria dengan keberkesanan maksimum dan dalam kebanyakan kes tidak ada masalah khusus dengan terapi. Sebilangan spesies (enterococci, pneumococci tahan penisilin) ​​kadang-kadang memerlukan pemilihan rawatan yang lebih berhati-hati dan menyebabkan kesulitan tertentu.

Sebilangan besar streptokokus pada kanak-kanak yang dijumpai pada sapu hidung, faring, atau urinalisis juga memerlukan rawatan antibiotik, tetapi senarai ubat yang disetujui dalam pediatrik sangat terhad..

Penerbitan Mengenai Asma