Tinnitus atau kehadiran beberapa sensasi bunyi lain bukanlah masalah yang jarang berlaku. Dering di telinga dan kepala bukanlah penyakit bebas, tetapi sering dimasukkan ke dalam kompleks gejala penyakit lain, yang akan dibincangkan di bawah. Sensasi tinnitus di tengah pekerja perubatan biasanya disebut tinnitus, dan walaupun semua subjektivitas dalam menilai gejala ini, tinnitus mengalami penurunan tertentu. Perasaan apa-apa bunyi dan bunyi di shah tidak selalu menjadi patologi dan ada sebabnya.

Kajian menunjukkan bahawa 35-40% populasi dunia mengalami tinitus, sementara banyak yang tidak mengkhianati ini sama sekali, kerana intensiti kebisingan dapat diabaikan. Menariknya, lebih daripada separuh daripada semua pesakit yang mengadu tinnitus menunjukkan penyetempatan bunyi sepihak atau lebih kiri.

Bagaimana fisiologi adalah sensasi tinnitus

Punca deringan berterusan atau berkala di telinga boleh menjadi patologi. Jadi fisiologi. Seringkali orang-orang dari pelbagai usia merasakan deringan di telinga dengan keheningan sepenuhnya, deringan itu adalah normal dan timbul sebagai akibat dari fungsi sistem neurosensori telinga dalam dan organ koklea. Kebisingan fisiologi berlaku pada lebih daripada 90% orang, tanpa mengira jantina dan usia. Kesukaran untuk menilai intensiti kebisingan fisiologi terletak pada subjektiviti penilaian oleh setiap individu. Biasanya, seseorang menyesuaikan diri dengan kebisingan seperti itu dan sama sekali tidak memperhatikannya, dengan perkembangan beberapa keadaan patologi dari bahagian neurosensori alat bantu pendengaran atau yang lain, serta dengan beberapa penyakit vaskular, intensiti tinnitus dapat meningkat dengan ketara, yang menyebabkan kepada pembentukan gejala tinnitus.

Penyebab patologi tinnitus

Sejumlah penyakit boleh menyebabkan peningkatan intensiti tinnitus. Durasi deringan juga dapat bervariasi dengan ketara, dari suara sementara yang jarang terjadi, hingga deringan yang berterusan, yang menyebabkan ketidakselesaan pada pesakit. Penyebab tinnitus yang paling biasa adalah bunyi kuat yang tajam, akibatnya alat sensori telinga dalam tidak mempunyai masa untuk menyesuaikan diri dan menyesuaikan diri dengan suara yang kuat, sehingga membentuk deringan sementara atau pendek di telinga. Yang kita semua dengar, ia kelihatan seperti mencicit. Terutama sekali borang ini terdapat pada orang yang berkaitan dengan pekerjaan dalam keadaan berprofil tinggi, contohnya: gitaris, pemuzik rock, DJ dan tuan rumah acara perayaan. Dalam kes ini, deringan kuat di telinga sering berlaku di salah satu telinga dan berlalu secara bebas.

Penyebab utama tinnitus patologi berikut adalah penyakit seperti:

 • Otosklerosis adalah penyakit di mana tisu tulang tumbuh di rongga saluran telinga.
 • Penyakit berjangkit dan radang telinga luar, tengah dan dalam.
 • Hipertensi - tekanan darah tinggi di saluran otak.
 • Mengambil ubat dengan kesan ototoksik.
 • Arteriosklerosis serebrum.
 • Osteochondrosis.
 • Kecederaan dan gegaran kepala dan organ pendengaran.
 • Halangan saluran pendengaran.

Semua penyakit di atas sering menyebabkan tinitus, yang menjadi pendamping yang menyakitkan bagi pesakit. Tinnitus boleh berlaku dengan pendengaran yang dipelihara, dan disertai dengan penurunan di dalamnya.

Otosklerosis

Sekiranya anda bimbang tentang deringan berterusan di telinga dan kepala yang alasannya tidak jelas, kemungkinan besar ia berlaku kerana pertumbuhan tisu tulang di antara struktur telinga dalam. Proses ini disebut osifikasi sekunder dan membawa kepada pembentukan otosklerosis secara beransur-ansur. Penyakit ini lebih kerap berlaku pada wanita dan tidak bergantung pada usia. Selalunya dengan otosklerosis pada pesakit, selain bunyi bising dan tinnitus, kehilangan pendengaran sensorineural diperhatikan..

Dengan otosklerosis, tinnitus adalah gejala pertama dan muncul lebih awal daripada perkembangan kehilangan pendengaran sensorineural dan gejala lain, namun, diagnosis gejala ini sangat sukar, kerana gejala ini semata-mata subjektif.

Penyakit berjangkit dan radang telinga

Penyakit di mana proses keradangan berlaku di telinga disebut otitis media. Otitis boleh berlainan lokasi, sehubungan dengan mana otitis luaran, tengah dan dalaman dibezakan. Sekiranya anda tertanya-tanya mengapa ia berdering di telinga kiri atau mengapa ia berdering di telinga kanan, maka otitis media boleh menjadi sebabnya. Kerosakan pada telinga dalam paling kerap menyebabkan berdering. Akibat keradangan, terutama jika disertai dengan proses purulen, gangguan dalam parameter fizikal hidrodinamik dari penyebaran maklumat bunyi terbentuk. Perubahan seperti itu berlaku hanya pada sebelah telinga yang terkena, yang akhirnya menyebabkan berlakunya gejala tinnitus secara sepihak. Tinnitus yang berkaitan dengan peradangan yang ditularkan dapat berkembang pada usia muda, dan selang antara otitis media dan manifestasi dering dapat sangat lama, oleh sebab itu penting untuk memberi perhatian penting kepada sejarah penyakit yang menyeluruh..

Penyakit hipertonik

Punca deringan berterusan di telinga di kedua-dua belah pihak boleh menyebabkan tekanan meningkat dengan ketara, ini terutama berlaku bagi orang yang berumur lebih dari 50 tahun. Menurut statistik, lebih daripada 70% pesakit dengan hipertensi mempunyai gejala tinnitus, dan dalam bentuk berterusan. Sekiranya penyebab tinnitus adalah hipertensi arteri, maka jangan menangguhkan panggilan kepada pakar untuk mendapatkan nasihat dan rawatan khusus. Biasanya, tinitus muncul dengan tekanan darah yang tinggi. Lebih-lebih lagi, tahap tekanan sistolik, yang berkaitan dengan pengurangan miokardium, memainkan peranan yang dominan dalam keadaan ini. Selalunya berdering di telinga atau telinga yang terpisah tidak hanya dikaitkan dengan hipertensi. Tetapi juga dengan aterosklerosis bersamaan dinding vaskular.

Osteochondrosis

Osteochondrosis tulang belakang serviks sering disertai dengan tinnitus. Mekanisme pembentukan gejala ini pada osteochondrosis adalah kelebihan arteri vertebra yang memberi makan zon piramid dan koklea telinga dalam. Dengan osteochondrosis, insufisiensi vertebro-basilar terbentuk, yang juga disertai dengan perasaan kelipan lalat di depan mata, pening. Dalam beberapa kes dengan kekurangan vertebro-basilar, tinnitus mungkin mendahului kehilangan kesedaran jangka pendek..

Arteriosklerosis serebrum

Deringan berterusan di telinga bahagian kiri kepala atau bunyi yang serupa di sebelah kanan dapat menunjukkan perubahan aterosklerotik yang serius pada arteri serebrum, iaitu di lembangan karotid dalaman dan arteri serebral tengah. Dengan perkembangan dan perkembangan aterosklerosis, terdapat pengumpulan kolesterol di bawah lapisan dalam saluran darah - endothelium, yang pada gilirannya menyebabkan pemadatan saluran serebrum dan penurunan yang signifikan dalam keanjalan dinding vaskular. Sudah dengan tekanan tinggi yang tinggi dalam kombinasi dengan aterosklerosis, tinnitus mungkin berlaku. Manifestasi satu sisi bunyi semasa pembentukan perubahan aterosklerotik pada kapal yang secara anatomi dekat dengan piramid telinga dalam sangat khas.

Penggunaan ubat dengan kesan sampingan

Mengambil ubat tertentu dengan kesan ototoksik boleh menyebabkan simptom tinnitus sementara atau kekal. Ubat yang paling biasa yang mempunyai kesan sampingan yang serius termasuk:

 • Kumpulan ubat antibakteria dari siri tetrasiklin;
 • Beberapa ubat psikotropik - Haloperidol, Levodopa, Nikotin, Marijuana;
 • Ubat anti-radang yang bersifat steroid - Prednisolone;
 • Diuretik, seperti Furosemide (Lasix);
 • Cardiac Glycosides - Digitalis dan Bonsel-Beta Blockers.

Penggunaan antibiotik tetrasiklin pada awal kanak-kanak atau kegagalan dos boleh menyebabkan perubahan distrofi pada alat koklea dan inti otak yang bertanggungjawab untuk analisis rangsangan bunyi.

Halangan saluran pendengaran

Mekanisme persepsi rangsangan suara pada manusia adalah mekanisme kompleks di mana proses mekanikal dan kimia terlibat. Sekiranya halangan timbul di jalur gelombang suara, bukan sahaja gangguan bunyi boleh berlaku, tetapi juga penghasilan bunyi disebabkan oleh mekanisme resonans. Mana-mana benda atau benda asing di saluran telinga boleh menyebabkan dering di telinga. Selalunya, kebisingan berlaku pada kanak-kanak apabila zarah debu atau pasir cair atau pepejal masuk ke telinga. Ada kemungkinan serangga kecil dapat masuk ke telinga luar, yang juga menyebabkan pembentukan dering di telinga. Dengan kebersihan dan pemrosesan bukaan pendengaran luaran yang tidak mencukupi, pembentukan plag sulfur adalah mungkin. Yang juga boleh menyebabkan bunyi telinga di satu sisi..

Jenis Tinnitus

Walaupun sebilangan besar bentuk tinitus tergolong dalam bentuk subjektif, seseorang masih dapat membezakan bentuk objektif. Gejala objektif tinnitus adalah bahawa ia tidak hanya didengar oleh pesakit, tetapi juga oleh pakar yang mendiagnosis penyakit yang menyebabkannya. Tinitus objektif agak jarang berlaku dan timbul akibat pelanggaran berat dan teruk dalam aktiviti sistem kardiovaskular pesakit, dan lebih jarang lagi, bentuk ini terdapat dalam patologi otot. Membezakan apa yang menyebabkan deringan di telinga, membantu sifat bunyi. Sekiranya dering berirama dan berdenyut, kemungkinan besar bunyi tersebut dihasilkan oleh komponen vaskular, sekiranya terdapat bunyi yang serupa dengan bunyi berderak - komponen otot.

Lebih kerap dalam praktik ahli otorhinolaryngologists terdapat bentuk subjektif tinitus, diagnosis pembezaannya adalah tugas yang jauh lebih serius. Dalam diagnosis, saya membantu jawapan pesakit. Oleh kerana sebilangan penyakit dicirikan oleh bunyi bising berterusan, atau berkala atau sementara, situasinya serupa dengan penyetempatan proses, yang boleh menjadi satu sisi atau dua arah.

Corak deringan

Menyoal pesakit yang mengadu gejala ini membantu dalam mendiagnosis penyakit yang mendasari penyebabnya. Untuk menentukan penyakit ini, pakar - pakar otorhinolaryngolog meminta pesakit memberi soalan dan penjelasan untuk menentukan sifat deringan.

 • Bunyi monoton menyerupai bersiul, mendesis, memicit atau berdengung.
 • Bunyi berbilang komponen - menyerupai deringan loceng, nada suara, pelbagai elemen muzik.

Kebisingan boleh berupa getaran dan bukan getaran, yang secara langsung mempengaruhi sifat kebisingan.

 • Deringan bergetar - berlaku secara mekanikal kerana pembentukan anatomi telinga dalam dan saluran otak. Kebisingan ini mungkin objektif..
 • Tidak bergetar - selalu subjektif, timbul akibat kerosakan fungsi gentian saraf konduktif pada sistem saraf pusat. Mungkin berlaku dalam keadaan kesihatan mental..

Darjah berdering

Walaupun kerumitan menilai intensiti tinnitus, gejala ini dapat ditentukan oleh tahap intensiti kebisingan. Otorhinolaryngology Rusia telah mengembangkan klasifikasi intensiti kebisingan sendiri, terima kasih kepada Ahli Akademik I. B. Soldatov. Klasifikasi ini merangkumi tinnitus 4 darjah dan menggambarkan kepentingan praktikal gejala ini..

 1. Kuasa. Pada tahap ini, pesakit mudah menerima bunyi bising, tidak mempengaruhi keadaan umum dan kesejahteraan pesakit dan hanya diperhatikan dalam keadaan yang paling tenang..
 2. Kuasa. Pesakit sering mengalami gangguan pada kebisingan dalam diam atau pada waktu malam. Dalam beberapa kes, kesukaran untuk tidur diperhatikan.
 3. Tinnitus mengganggu pesakit secara berterusan, akibatnya tingkah laku pesakit terganggu. Dia menjadi mudah marah, latar belakang emosi sentiasa tegang.
 4. Pesakit mengalami kebisingan yang tidak tertahankan, yang hampir menghilangkannya tidur dan menyulitkan aktiviti harian. Dengan ketara mengurangkan keupayaan kerja pesakit.

Klasifikasi ini, walaupun semua subjektiviti, membolehkan anda menilai tahap keparahan dan tahap tinitus dengan berkesan, yang sangat berharga dalam perancangan rasional langkah-langkah rawatan dan penghapusan gejala ini..

Diagnostik

Mendiagnosis simptom tinnitus adalah penting. Oleh kerana simptom boleh dikaitkan dengan penyakit serius. Penting dalam diagnosis adalah intensiti kebisingan dan penyetempatannya, serta jangka masa.

Deringan di telinga kanan menyebabkan dan rawatan

Dalam kes ini, deringan kemungkinan besar berkaitan dengan penyakit seperti otosklerosis, otitis media, kehadiran badan asing di telinga luar di sebelah kanan, atau kerosakan pada saluran otak. Deringan di telinga kanan boleh menjadi berterusan atau berkala, penampilan berkala dari gejala tersebut menyokong komponen vaskular penyakit ini, misalnya, dengan aterosklerosis dan hipertensi, tetapi bunyi bising berterusan menyokong otosklerosis dan gangguan sistem saraf. Mengapa ia berdering di telinga kiri? Sebabnya akan sama seperti yang betul. Untuk menjelaskan diagnosis, seorang pakar semestinya akan melakukan anamnesis, pemeriksaan menggunakan otoskopi, dan menentukan konduksi tulang menggunakan garpu penalaan perubatan khas. Untuk menjelaskan diagnosis, kaedah penyelidikan tambahan khas kadang-kadang diperlukan, seperti:

 • Resonans magnetik dan tomografi yang dikira - membolehkan anda menentukan tahap kerosakan pada formasi anatomi telinga dalam dan tengah;
 • Audiometri ambang nada - dalam kajian ini, audiogram disusun, yang mana seseorang dapat menilai tahap persepsi oleh sistem saraf pusat pelbagai rangsangan bunyi;
 • Angiografi serebrum - membolehkan anda menentukan tahap kerosakan pada arteri.

Selalunya, untuk menentukan diagnosis kinetik yang tepat, sudah cukup untuk menentukan kompleks gejala yang bersamaan dalam diagnosis pembezaan.

Rawatan Tinnitus

Oleh kerana tinitus hanyalah gejala penyakit lain, menyingkirkannya hanya tidak masuk akal. Penting untuk mula memerangi penyakit yang mendasari yang menyebabkannya. Bergantung pada penyakitnya, rawatannya akan sama sekali berbeza. Walau bagaimanapun, tanpa mengira punca kebisingan, terdapat beberapa prinsip umum untuk rawatan tinnitus. Sejumlah ubat digunakan untuk merawat tinnitus:

 • Ubat nootropik;
 • Ubat angioprotektif;
 • Ubat antikonvulsan;
 • Antihipoksidan dan antioksidan;
 • Antihistamin;
 • Dadah yang mempengaruhi peredaran serebrum.

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, komponen wajib terapi konservatif adalah penggunaan prosedur fisioterapeutik..

Terapi nootropik

Penggunaan nootropik dapat meningkatkan metabolisme neuron otak, yang meningkatkan fungsi alat neurosensori telinga dalam dan saluran. Dalam amalan perubatan, ubat-ubatan seperti Piracetam, Fezam, Cortexin digunakan. Terapi nootropik baik untuk pesakit tua dengan dominasi proses distrofi pada sistem saraf pusat.

Antihistamin

Mereka membantu melawan jika penyebab tinnitus adalah proses keradangan yang berlaku di telinga dalam atau dalam kes di mana bunyi bising dikaitkan dengan peningkatan kepekaan tisu badan dan berlakunya perubahan alergi yang terdapat di telinga tengah dan dalam.

Antikonvulsan

Mereka diresepkan dalam kes apabila tinitus disebabkan oleh komponen otot yang bergetar. Menghentikan penguncupan klon otot lelangit lembut atau otot telinga tengah membolehkan anda menangani bunyi getaran di telinga dengan berkesan. Untuk terapi, ubat-ubatan tersebut digunakan sebagai: Diphenin dan Konvuleks, serta analognya.

Terapi antihipoksidan dan antioksidan

Dengan perubahan trofik dan degeneratif yang teruk pada telinga dalam pada orang tua, penggunaan antihipoksidan dan antioksidan membantu mengurangkan gejala tinnitus, dan juga memperlambat perkembangan gangguan distrofi di telinga dalam, meningkatkan bekalan darahnya.

Ubat yang meningkatkan peredaran serebrum

Akibat perubahan yang berkaitan dengan usia pada orang tua, saluran darah menjadi kurang elastik, dan ketebalan dindingnya meningkat, yang mengurangkan tahap perfusi tisu telinga dalam dan tengah. Untuk memerangi perubahan aterosklerotik pada arteri serebrum, ubat berikut digunakan: Cavinton dan Vinpocetine.

Petua praktikal

Sekiranya anda mengalami tinnitus, dan lebih-lebih lagi mengganggu dan mengganggu aktiviti anda, anda tidak boleh menangguhkan untuk menghubungi pakar untuk mendapatkan bantuan profesional, jika tidak, anda mungkin terlepas dari perkembangan penyakit serius yang mungkin disertai dengan tinnitus. Hanya pakar - pakar otorhinolaryngologi yang dapat menentukan penyebab tinnitus dengan tepat dan merancang rawatan selanjutnya. Oleh itu. Mengikuti nasihat doktor adalah prasyarat untuk pembuangan gejala yang tidak menyenangkan secara berkesan. Perhatikan badan dan kesihatan anda, gembira!

Tinnitus: cara menghilangkan tinnitus berterusan?

Kita masing-masing pada satu masa atau yang lain dalam hidup kita merasakan deringan atau tinnitus. Ini mungkin disebabkan oleh kerja berlebihan fizikal atau saraf, kurang tidur, menghadiri konsert dengan muzik yang kuat. Bunyi seperti itu di telinga adalah varian dari norma, dan kebisingan itu dapat terjadi pada setiap orang yang sihat. Sifat sensasi yang tidak menyenangkan di telinga cukup difahami, dan keadaan ini biasanya berumur pendek. Tetapi bagaimana jika tinitus sudah biasa? Soalan ini dijawab oleh pakar otorhinolaringologi dari kategori tertinggi, calon sains perubatan - Vladimir Mikhailovich Zaitsev.

"Telinga mana yang berdengung di telinga saya?"

Dalam perubatan, konsep "tinnitus" mempunyai nama - tinnitus. Orang menggambarkan keadaan mereka dalam tinnitus dengan cara yang berbeza. Seseorang berdengung di telinga, seseorang berdecit atau bersiul, masih ada yang mendengar loceng atau bunyi berdering. Sebagai peraturan, kebisingan muncul tanpa diduga, dan sangat sukar bagi seseorang untuk menjalin hubungan kausal, dari mana tiba-tiba terdengar di telinga? Kesan bunyi boleh bertahan beberapa minit.

Dalam beberapa kes, ketidakselesaan tidak meninggalkan seseorang selama berminggu-minggu! Tinitus yang panjang bukan sahaja mengganggu kerja harian, tetapi juga sering mendorong seseorang ke keadaan tertekan. Dalam praktiknya, suara satu sisi juga dapat terjadi ketika berdering di telinga tertentu.

Tinnitus juga boleh dibahagikan kepada dua jenis: objektif dan subjektif. Kebisingan objektif dikaitkan dengan kelainan vaskular atau otot pada alat pendengaran. Bunyi ini benar-benar timbul di telinga, dan doktor ENT dapat mendengarnya semasa pemeriksaan. Tetapi bunyi objektif dalam latihan THT jarang berlaku..

Selalunya, seseorang harus menghadapi suara subjektif yang hanya didengar oleh pesakit. Dan doktor perlu melakukan banyak usaha untuk menentukan punca sebenar gejala ini. Ya, tinitus bukan penyakit bebas, tetapi hanya salah satu manifestasi keadaan patologi dalam badan.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor? Perundingan doktor diperlukan sekiranya:

 • bunyi tidak hilang selama beberapa hari;
 • loya muncul;
 • pening menjadi lebih kerap;
 • tinnitus disertai oleh rasa sakit di kawasan jantung;
 • kecacatan pendengaran.

Mengapa tinnitus?

Senarai sebab mengapa tinnitus berlaku cukup luas, jadi membuktikan sifat tinnitus yang sebenarnya sering menjadi proses yang kompleks dan lambat.

Punca Tinnitus

Menurut statistik, hampir setiap penghuni ketiga Bumi kadang-kadang terganggu oleh tinnitus. Bagi sesetengah orang, itu seperti siulan atau deringan, bagi yang lain itu berdengung, berdengung. Kadang-kadang disertai dengan sakit kepala, mual, pening dan sensasi tidak menyenangkan yang lain, sehingga kehilangan pendengaran separa.

Mengapa tinnitus, apa saja gejala dan penyebab tinnitus, bagaimana menghilangkan tinnitus, bagaimana merawat tinnitus, doktor mana yang harus anda hubungi untuk tinnitus? Jawapan untuk ini dan soalan lain dalam artikel kami.

Punca Tinnitus

Kebisingan di telinga adalah persepsi subyektif terhadap bunyi tanpa adanya rangsangan bunyi luaran. Tinnitus (sering berdering, bersiul, bersenandung atau berdengung) disebut dalam perubatan dengan istilah Tinnitus. Selalunya proses ini disertai dengan gangguan pendengaran. Walau apa pun, bunyi bising dan bersiul di telinga menandakan masalah badan. Penyebab tinnitus boleh disebabkan secara langsung oleh penyakit organ pendengaran, atau oleh patologi lain. Perhatikan bahawa sifat tinnitus pada anak mempunyai watak yang serupa. Oleh itu, pencegahan, diagnosis dan rawatan untuk menghilangkan tinitus adalah serupa..

Punca kebisingan di telinga kiri mungkin adalah pergerakan darah di telinga dalam dan saluran kecilnya. Selain itu, kebisingan di telinga kanan atau telinga kiri dapat terjadi akibat keradangan saraf pendengaran, kadang-kadang toksikosis adalah penyebab tinnitus. Pertimbangkan mengapa masih ada tinitus:

 • Perkembangan penyakit lain - diabetes, penyakit kardiovaskular, beberapa jenis tumor, ensefalitis kutu, arthrosis serviks, disfungsi kelenjar tiroid dan beberapa yang lain
 • Tekanan, kemurungan, pergolakan teruk, neurosis menyumbang kepada lonjakan adrenalin, menyebabkan bunyi kuat. Dalam kes seperti itu, rehat normal atau tidur nyenyak sudah cukup, dan gejala yang tidak menyenangkan ini akan hilang
 • Kemalangan serebrovaskular
 • Akibat kecederaan kepala
 • Turun naik tekanan atmosfera
 • Beberapa kes keracunan atau alahan
 • Pendedahan rangsangan luaran yang berpanjangan, seperti sering mendengar muzik kuat di fon kepala
 • Kekurangan vitamin dan mineral tertentu
 • Penggunaan jangka panjang penyediaan farmakologi tertentu
 • Palam sulfur
 • Penuaan badan
 • Keracunan Industri
 • Ensefalitis akibat kutu
 • Cecair di telinga juga boleh menyebabkan kebisingan di telinga..

Walaupun prostesis yang dimasukkan dengan tidak tepat, ia boleh terdengar dan berdengung di telinga, menyebabkan tinitus.

Ragam bunyi

Kelantangan bunyi berbeza pada pesakit yang berbeza. Sebilangan orang membandingkannya dengan suara air terjun yang kuat, yang lain mendengar suara berdengung samar, yang lain berpendapat bahawa telinga mereka berdengung.

Tinnitus mempunyai banyak jenis. Oleh itu, untuk mendapatkan pertolongan yang diperlukan ketika menghubungi pakar, pesakit mesti menjelaskan dengan jelas apa jenis gangguan yang mengganggu.

Kebisingan dan bersiul di telinga boleh menjadi objektif dan subjektif. Dalam kes pertama, yang agak jarang berlaku, doktor dapat mengenali bunyi ini. Pada yang kedua hanya pesakit yang mendengar.

Tinnitus boleh bergetar, tidak bergetar. Bunyi getaran dihasilkan oleh organ pendengaran atau struktur sekitarnya dan, dalam beberapa kes, juga tersedia untuk doktor yang hadir.

Bunyi tidak bergetar, yang biasanya berlaku walaupun dalam keadaan senyap sepenuhnya dari rangsangan atau kerengsaan patologi, hanya dapat didengar oleh pesakit. Kebisingan yang dirasakan di tengah kepala disebut pusat. Bunyi yang sama yang terdengar di satu telinga adalah persisian.

Mereka berbeza dalam keadaan tetap (dalam penyakit tertentu atau selepas campur tangan pembedahan) dan berkala (ketika telinga mungkin mengeluarkan suara dalam proses keradangan).

Sekiranya ia mengeluarkan bunyi di satu telinga, ia adalah sehala. Sebagai contoh, bunyi di telinga kiri biasanya muncul pada waktu malam, yang meningkatkan lagi sensasi yang tidak selesa, kerana latar belakang suara secara keseluruhan lemah pada masa ini. Dua hala adalah suara yang dirasakan di kedua telinga..

Dalam praktiknya, yang paling biasa adalah bunyi tidak bergetar dan subjektif..

Diagnosis tinnitus

Oleh kerana tinnitus selalu merupakan gejala penyakit, untuk memahami bagaimana membuang dan menyembuhkan tinitus, penting untuk membuat diagnosis yang tepat sejak awal. Untuk melakukan ini, anda perlu memahami doktor yang harus dihubungi? Kami menjawab: pakar otolaringologi akan menolong anda, tetapi dalam banyak kes, terutama dengan subyek subyek di telinga, diperlukan perundingan tambahan daripada pakar khusus - pakar neurologi, pakar kardiologi, pakar bedah, ahli endokrinologi dan lain-lain.

Diagnosis sukar kerana sifat patologi multifaktorial. Di samping itu, jika tinnitus bersifat subjektif, menentukan diagnosis yang tepat dan menetapkan rawatan akan sangat bergantung pada kesaksian pesakit. Pertama, anda perlu mendengar tengkorak dengan phonendoscope untuk kehadiran bunyi objektif. Sekiranya riak terdengar di telinga yang bising, maka ada masalah dengan saluran, tumor mungkin terjadi. Rawatan memerlukan pembedahan. Kebisingan otot ditunjukkan dengan mengklik, yang bermaksud bahawa dalam hal ini diharapkan rawatan antikonvulsan.

Setelah menjelaskan sifat kebisingan, tahap intensiti dan panjangnya, serta pemeriksaan visual untuk mengesan proses keradangan, kehadiran kesan trauma dan keadaan aurikel, pakar otolaryngologi dapat menetapkan kajian dan perundingan yang sesuai dengan pakar lain. Perlu, khususnya, untuk menjelaskan kehadiran penyakit kronik sistem sokongan hidup pada pesakit. Hanya selepas ini, rawatan yang sesuai harus ditetapkan..

Di antara kaedah diagnostik bukan invasif, kami perhatikan ujian pendengaran dengan audiometer. Reaksi pesakit terhadap bunyi yang dihantar melalui fon kepala dengan pelbagai frekuensi dan kekuatan direkodkan, dan doktor menganggarkan tahap pendengaran berdasarkan pembacaan..

Sekiranya cedera di kepala, x-ray tengkorak dilakukan, dengan osteochondrosis-x-ray tulang belakang serviks, dengan disyaki penyakit vaskular, ultrasound Doppler saluran otak.

Rawatan Tinnitus

Bagaimana jika tinitus? Bagaimana mengubati bunyi bising? Kadang-kadang, untuk menghilangkan tinitus, cukup untuk menetapkan kursus terapi anti-radang kepada pesakit, yang merangkumi rawatan perubatan, dan, jika perlu, magneto dan refleksoterapi, rangsangan elektrik. Dalam kes yang rumit, hanya pembedahan yang akan berkesan.

Banyak bergantung pada seberapa cepat pesakit beralih kepada pakar untuk mendapatkan pertolongan, kerana pada peringkat awal penyakit adalah mungkin untuk melawan dengan berkesan menggunakan kaedah rawatan refleks. Harus diingat bahawa yang disebut ubat-ubatan rakyat, yang disukai oleh beberapa pesakit, boleh menyebabkan lebih banyak bahaya pada tubuh dan boleh digunakan hanya setelah cadangan pakar yang berkelayakan.

Pencegahan Tinnitus

Beberapa petua mudah akan membantu anda melindungi diri anda dari tinitus..

 • Tidak dianjurkan untuk mendengar muzik dengan kuat dengan fon kepala. Lebih-lebih lagi, untuk melakukan ini di tempat yang bising, misalnya di kereta bawah tanah, kerana beban pada alat penganalisis pendengaran melarang.
 • Lindungi telinga di tempat kerja yang berkaitan dengan bunyi kuat, palam telinga.
 • Perlu diingat: minuman beralkohol dan perangsang menyumbang kepada perkembangan tinnitus..
 • Jangan bersihkan pendengaran anda dengan penutup kapas. Mereka hanya mendorong belerang terkumpul lebih jauh ke saluran telinga.

Elakkan tekanan jika boleh. Ikuti gaya hidup sihat, jadi cubalah tidur sekurang-kurangnya 7 jam, makan makanan kaya vitamin, lakukan latihan autogenous, bersenam. Dalam kes ini, tinnitus tidak mengancam anda, dan pesakit yang disembuhkan akan terbebas dari penyakit itu selama-lamanya.

Laman web ini mengandungi artikel yang asli dan dilindungi hak cipta.
Semasa menyalin, letakkan pautan ke sumber - halaman artikel atau utama.

Tinnitus (Tinnitus)

Tinnitus (tinnitus) adalah gejala di mana seseorang mendengar bunyi luar (berderak, berdering, hum) tanpa adanya sumber yang jelas. Terdapat beberapa faktor etiologi keadaan ini: kesan bunyi kuat, penyakit dan tumor organ pendengaran, hipertensi dan gangguan vaskular yang lain. Untuk menentukan penyebab tinnitus, audiometri dengan ujian garpu penalaan, pemeriksaan sinar-X tengkorak, angiografi, otoskopi, ujian makmal dilakukan. Untuk melegakan simptom, kaedah psikoterapi, fitopreparasi sedatif digunakan..

ciri umum

Pesakit menggambarkan sensasi subjektif mereka dengan cara yang berbeza: sebagai bunyi monoton berterusan, rendah suara, serupa dengan operasi mesin. Selalunya pesakit mengatakan bahawa mereka terdengar deringan atau berdesing di telinga mereka. Sebilangan orang membandingkan sensasi pendengaran dengan terhempas atau memukul. Kebisingan muncul secara tiba-tiba, sementara tidak mustahil untuk mengesan hubungan antara penampilannya dan pengaruh faktor luaran. Ia berlangsung dari beberapa minit hingga beberapa hari dan bahkan beberapa minggu, yang secara signifikan mengurangkan prestasi dan menyebabkan emosi negatif hingga perkembangan kemurungan.

Tinnitus boleh menjadi sepihak atau dua hala. Kadang-kadang gejala disertai dengan sakit teruk di telinga dan pelipis, kehilangan pendengaran, pening dan ketidakseimbangan. Bagi sebilangan orang, kebisingan sangat kuat sehingga benar-benar menenggelamkan suara dunia sekitarnya. Oleh kerana sensasi bunyi yang tidak menyenangkan secara subyektif dapat disebabkan oleh gangguan neurologi atau pembuluh darah yang serius, sangat penting untuk mengunjungi pakar untuk mengetahui penyebab gejala dan memilih rejimen rawatan yang mencukupi.

Pengelasan

Mengikut ciri bunyi, tinnitus dibahagikan kepada nada - bunyi berterusan dengan frekuensi yang sama (dering, bersiul, hum frekuensi rendah) dan bukan tonal - sensasi pendengaran yang tidak menyenangkan secara berkala dalam bentuk klik, cod, rumble. Dengan jangka masa, gejala dibahagikan kepada akut (hingga 3 bulan), subakut (dari 3 hingga 12 bulan) dan kronik (berlangsung lebih dari 1 tahun). Dalam amalan klinikal, tinnitus dikelaskan bergantung kepada penyebab kejadiannya:

 • Bunyi subyektif. Selalunya disebabkan oleh pendedahan yang berpanjangan kepada bunyi kuat pada penganalisis pendengaran. Bunyi luaran hanya didengar oleh pesakit, yang menghalang orang itu untuk menumpukan perhatian pada tindakan yang dilakukan, perbualan.
 • Bunyi neurologi. Jenis tinitus ini disebabkan oleh kerosakan pada reseptor saraf tertentu di telinga dalam, yang berlaku dengan penyakit Meniere. Pesakit mengalami hum yang kuat, biasanya disertai dengan pening..
 • Bunyi somatik. Ia boleh dikaitkan dengan kekalahan mana-mana organ, dorongan patologi yang menggembirakan penganalisis pendengaran. Tinitus somatik dalam beberapa kes diprovokasi oleh pergerakan dan sentuhan..
 • Bunyi objektif. Jenis gangguan yang paling jarang berlaku, yang disebabkan oleh kecacatan saluran telinga, patologi sistem otot. Bunyi "berdenyut" yang luar biasa dapat didengar oleh doktor ketika menggunakan stetoskop.

Untuk menilai rasa tidak selesa, mereka menggunakan klasifikasi Soldatov, yang membahagikan bunyi telinga mengikut tahap keparahan. Pada 1 darjah, keupayaan kerja dipelihara, orang itu disesuaikan dengan bunyi yang luar biasa. Kemunculan bunyi yang kuat pada waktu malam menunjukkan peralihan ke tahap 2. Hum yang kuat dan berterusan yang mengganggu pelaksanaan tugas biasa mengganggu pada 3 peringkat, dengan kehilangan keupayaan kerja sepenuhnya, tahap 4 penyakit ini didiagnosis.

Punca Tinnitus

Trauma akustik

Kemunculan kebisingan diprovokasi oleh kesan suara tunggal dari volume larangan (tembakan dari senjata berkaliber besar, kembang api, konsert rock), dan oleh pengaruh bunyi yang berterusan, yang sering dijumpai pada orang yang mendengar muzik kuat melalui fon kepala, pekerja kilang dan bengkel menjahit. Dalam kecederaan akut, seseorang kehilangan pendengaran buat sementara waktu, dengan latar belakang terdapat deringan atau dengkuran monoton di telinga. Kesakitan berdenyut yang teruk di bahagian temporal kepala, pening mungkin mengganggu.

Dengan pendedahan kronik terhadap rangsangan suara, gejala secara beransur-ansur meningkat. Pertama, terdapat keluhan bunyi jangka pendek (dalam 1-2 jam), yang bermula setelah tinggal di bilik dengan suara kuat, menggunakan fon kepala. Apabila keadaan semakin meningkat, dengungan di telinga menjadi berterusan dan disertai dengan masalah pendengaran. Kejadian kebisingan yang kerap mengganggu prestasi, digabungkan dengan sakit kepala dan kehilangan pendengaran, berfungsi sebagai petunjuk untuk mendapatkan bantuan perubatan.

Zaman berubah

Di antara orang yang berumur 55-65 tahun, setiap kelima secara berkala mencatat penampilan bunyi yang luar biasa, setelah 65 tahun jumlah orang yang menderita hum dan berdering di telinga meningkat hingga 40%. Aduan mengenai kebisingan dua hala adalah perkara biasa, yang pada awalnya terasa sangat sunyi dan praktikalnya tidak mengganggu aktiviti seharian. Kemudian bunyinya kelihatan lebih kuat. Kerana peningkatan gejala pada waktu malam, pesakit cenderung menderita insomnia. Tinnitus pada orang tua disebabkan oleh perubahan degeneratif pada telinga dalam dan digabungkan dengan gangguan pendengaran, yang memerlukan nasihat perubatan.

Penyakit hipertonik

Kemunculan tinnitus adalah ciri pesakit yang menderita tekanan darah tinggi, dan intensitas sensasi pendengaran bergantung pada tekanan darah. Bunyi ekstranous disebabkan oleh pergerakan darah yang bergelora melalui saluran yang menyempit dengan dinding yang menebal. Pesakit hipertensi secara berkala mendengar hum yang ringan, yang biasanya berlaku dengan latar belakang sakit kepala dan keadaan umum yang semakin teruk. Penguat suara, disertai dengan loya yang menyakitkan, kerlipan "lalat" di depan mata, adalah gejala awal krisis hipertensi.

Proses patologi di telinga

Bunyi telinga mungkin menunjukkan kerosakan pada penganalisis pendengaran, yang disebabkan oleh gangguan persepsi dan analisis bunyi, ketidakteraturan kerja pelbagai bahagian organ pendengaran. Penyebab ini sering menyebabkan sensasi hum atau deringan sementara, yang berhenti mengganggu setelah menghentikan patologi yang mendasari. Dengan beberapa luka telinga dalam yang sukar dirawat, kebisingan menjadi berterusan. Tinnitus menyebabkan:

 • Penyakit keradangan: otitis media luaran dan rata-rata, eustachitis, labirinitis.
 • Penyumbatan saluran telinga: palam sulfur, benda asing, kemasukan air.
 • Penyakit telinga dalam: Penyakit Meniere, otosklerosis.

Gangguan vaskular

Selalunya, gejala berlaku dengan aterosklerosis: pemendapan plak lipid di dinding saluran telinga dalam mengganggu pergerakan normal darah, yang terasa seperti bunyi "berdenyut" yang cukup kuat. Di kebanyakan pesakit, hum lebih ketara di satu pihak, yang berkaitan dengan tahap kerosakan pada dinding vaskular. Bunyi telinga keras satu sisi diperhatikan pada pesakit yang menderita aneurisma arteri temporal. Dalam kes ini, sensasi pendengaran yang tidak selesa digabungkan dengan sakit kepala berkala, pening.

Penyebab tumor

Tinnitus paling ciri pembentukan jinak - neuroma saraf pendengaran. Dengan neoplasia ini, tinnitus unilateral menjadi gejala pertama. Seseorang memerhatikan penampilan hum yang samar-samar di satu telinga, yang tidak hilang walaupun pada waktu malam. Ketika penyakit ini berkembang, gangguan pendengaran secara beransur-ansur berlaku di sisi yang terjejas, sensasi suara menjadi lebih kuat. Bunyi unilateral berdenyut dalam kombinasi dengan gangguan menelan, asimetri fisur palpebral berlaku pada tumor telinga glomus.

Osteochondrosis serviks

Sekiranya terdapat masalah dengan tulang belakang, berlakunya deringan atau gegaran di telinga dikaitkan dengan putaran tajam atau miring kepala, tinggal lama dalam kedudukan yang tidak selesa. Punca kebisingan adalah memerah saluran individu yang pergi dari leher ke telinga dan otak. Simptomnya diperhatikan secara berkala, intensiti suaranya rendah, sehingga prestasi pada kebanyakan pesakit tidak menderita. Dengan ubah bentuk vertebra serviks yang teruk, bunyi telinga kuat yang monoton mungkin berlaku, digabungkan dengan pening, pingsan, sakit tajam di leher.

Kecederaan kepala

Lebam kepala ringan boleh disertai dengan bunyi bising jangka pendek atau berdering di telinga, yang tidak menyebabkan ketidakselesaan yang teruk. Dengan kecederaan yang lebih ketara, sensasi pendengaran yang luar biasa dikesan dengan latar belakang mual dan muntah yang teruk, sakit kepala yang sengit. Kadang kala simptom tersebut tidak muncul sejurus selepas kecederaan, tetapi setelah beberapa hari. Kebisingan yang terjadi setelah benjolan kepala adalah dasar untuk mendesak ke dokter, kerana dengan kecederaan otak traumatik ada risiko kerusakan struktur tulang, pendarahan intrakranial.

Komplikasi Farmakoterapi

Tinnitus sering berkembang 1-2 minggu setelah bermulanya rawatan etiotropik jangkitan bakteria yang teruk, kerana kesan ubat-ubatan yang ototoksik yang kuat. Gejala juga berlaku pada pesakit hipertensi yang terpaksa mengambil ubat dari beberapa kumpulan setiap hari. Kesan sampingan dari penganalisis pendengaran memprovokasi kumpulan ubat seperti:

 • Antibiotik: aminoglikosida, tetrasiklin, makrolida.
 • Diuretik: furosemida, asid etakrilik, hidroklorotiazida.
 • NSAID dalam dos tinggi: indomethacin, diclofenac, aspirin.
 • Penenang: flurazepam, tranxene, phenazepam.

Sebab-sebab yang jarang berlaku

 • Kerosakan penganalisis pendengaran: sindrom Goldenhar, mikrootia, kehilangan pendengaran sensorineural kongenital.
 • Patologi endokrin: hipotiroidisme, adenoma hipofisis.
 • Penyakit organ dalaman: sistem pencernaan, buah pinggang.
 • Penyebab neurologi: sklerosis berganda, proses degeneratif yang berkaitan dengan usia di otak.
 • Kerosakan pada sendi temporomandibular.
 • Alahan.

Diagnostik

Apabila tinnitus berlaku, pesakit dirujuk untuk pemeriksaan oleh pakar otolaryngologi yang mengenal pasti punca otogenik gejala. Pencarian diagnostik bertujuan untuk kajian terperinci mengenai fungsi penganalisis pendengaran dan struktur semua bahagian telinga. Pemeriksaan komprehensif melibatkan pelaksanaan kaedah instrumental dan makmal, yang paling bermaklumat adalah:

 • Pemeriksaan instrumental saluran telinga. Otoskopi diperlukan untuk mengecualikan penyakit radang telinga luar dan tengah, pecahnya membran timpani. Untuk menilai tahap mobiliti membran timpani, corong pneumatik Siegle digunakan. Kaedah ini dilengkapi dengan menentukan kepatuhan tabung pendengaran.
 • Audiometri Untuk mengesan masalah pendengaran, gunakan alat khas yang menghasilkan bunyi frekuensi tertentu. Audiometri pertuturan bertujuan untuk penilaian pantas fungsi penganalisis auditori. Dengan menggunakan sampel garpu penalaan, patologi telinga tengah dan dalam dibezakan.
 • Kajian sinar-X. Bunyi telinga sering disebabkan oleh sebab-sebab neurologi, jadi pesakit biasanya diberi sinar-x tulang tengkorak. Pada pesakit dengan gejala osteochondrosis, tulang belakang mesti diperiksa. Untuk gambaran yang lebih terperinci mengenai pembentukan isipadu dan gangguan struktur otak, CT dan MRI kepala ditetapkan.
 • Angiografi. Sekiranya disyaki aneurisme atau lesi aterosklerotik saluran otak, angiogram kontras disyorkan, yang membolehkan anda memvisualisasikan struktur tempat tidur vaskular dan menentukan penyetempatan tepat perubahan patologi. Kaedah pemeriksaan saluran darah yang lebih moden adalah angiografi MR..

Kaedah makmal digunakan sebagai tambahan, rancangan pemeriksaan merangkumi ujian darah umum dan biokimia, dengan kemungkinan penyebab penyakit berjangkit - reaksi serologi (ELISA, RIF, PCR). Dalam proses keradangan yang disertai dengan pelepasan dari telinga, kultur bakteriologi dilakukan. Dalam kes-kes diagnostik yang kompleks, untuk menentukan punca kebisingan telinga, diperlukan perundingan dengan pakar lain (pakar neurologi, ahli onkologi), beberapa pesakit ditunjukkan pemeriksaan psikiatri.

Rawatan

Tolong sebelum diagnosis

Anda dapat menghilangkan tinitus sepenuhnya setelah rawatan penyakit yang mendasari yang menyebabkan ketidakselesaan. Oleh itu, dengan penampilan bunyi luar yang tidak bersebab, anda tidak boleh menangguhkan lawatan ke doktor. Untuk mengurangkan rasa tidak selesa sebelum mengenal pasti penyebab gangguan tersebut, disyorkan ubat penenang herba ringan, teh herba yang menenangkan. Dalam beberapa kes, urut diri dari aurikel membantu: pergerakan menggosok, tekanan pada telinga dengan telapak tangan.

Terapi konservatif

Oleh kerana tinnitus menyebabkan pelbagai sebab, rejimen rawatan dipilih secara individu, dengan mengambil kira penyakit yang mendasari dan patologi bersamaan. Prasyarat untuk keberkesanan terapi adalah penghapusan faktor-faktor yang memprovokasi (penolakan muzik yang kuat di fon kepala, menukar pekerjaan, mengelakkan pesta yang bising dan mengunjungi kelab malam). Terapi etiotropik termasuk antibiotik, anti-radang dan antihistamin, angioprotectors, kumpulan ubat lain, kombinasinya. Untuk rawatan simptomatik tinnitus, gunakan:

 • Penenang. Ubat-ubatan herba dan sintetik mengurangkan kegembiraan otak dan kelajuan impuls saraf. Ubat juga menormalkan keadaan emosi..
 • Antidepresan. Ubat ini berkesan dalam kebisingan berterusan yang disebabkan oleh penyakit kronik, penyakit Meniere. Dadah mempengaruhi pusat di otak, meningkatkan kepekatan serotonin.
 • Penenang. Mereka ditunjukkan untuk berdering atau berdengung di telinga, menyebabkan insomnia dan mengurangkan prestasi. Keberkesanan ubat ini disebabkan oleh kesan penenang dan hipnosisnya.

Rawatan eksperimental

Terapi latihan semula Tinnitus (TRT) adalah arah inovatif, yang merupakan sejenis terapi tingkah laku kognitif. Program ini melibatkan pelajaran individu dengan penggunaan kaedah psikoterapi, di mana seseorang diajar kaedah relaksasi, kaedah mengalihkan perhatian. Komponen rawatan adalah terapi suara yang dipilih secara individu. Pesakit ditawarkan untuk mendengar suara yang menyenangkan (ombak percikan, daun gemerisik, suara hujan). Lama kelamaan, otak belajar untuk menyekat bunyi ini, sementara persepsi terhadap bunyi patologi menurun.

Pembedahan

Sekiranya hum, ringing, dan tinnitus dikaitkan dengan penyakit radang purulen, perlu membuka dan menguras rongga timpani, yang secara signifikan mempercepat proses penyembuhan. Sekiranya tumor penganalisis pendengaran dikesan sebagai penyebab utama gangguan, mereka akan dikeluarkan dengan kajian sitomorfologi wajib. Rawatan neoplasma malignan melibatkan gabungan campur tangan pembedahan dengan kemoterapi dan terapi radiasi. Dengan aneurisma, kapal yang terkena dipotong.

Bunyi di telinga

Ahli neurologi dan pakar otorhinolaryngologi di hospital Yusupov sering harus memberi nasihat kepada pesakit yang aduan utamanya adalah tinitus.

Pesakit menggambarkan perasaan mereka dengan cara yang berbeza. Suara itu mungkin menyerupai deringan, dengkuran, berdengung, berderak, berderak, berdengung, gemerisik, mendesis. Keamatannya juga berbeza-beza..

Selalunya, tinitus digabungkan dengan gejala seperti pening, mual, cara berjalan tidak stabil, mata gelap, sakit kepala.

Pertimbangkan penyebab tinnitus yang paling biasa.

Tinnitus dengan penyakit ENT

Penyakit telinga, tekak dan hidung adalah penyebab tinnitus yang paling biasa. Pesakit yang mula risau tentang gejala ini harus terlebih dahulu menghubungi doktor ENT.

Penyebab utama tinnitus dalam otolaryngology:

 • Otitis media eksudatif adalah keradangan telinga tengah, di mana cecair berkumpul di rongga. Penyakit ini dimanifestasikan oleh kehilangan pendengaran, perasaan sesak, pecah di telinga. Tinnitus berlaku semasa pergerakan kepala.
 • Kerosakan gegendang telinga Punca: trauma telinga, patah tengkorak, kerosakan pada benda asing, pelbagai objek semasa membersihkan telinga, bunyi kuat (misalnya, semasa letupan). Sekiranya gendang telinga rosak, sakit teruk berlaku, kehilangan pendengaran, tinitus, rasa sesak.
 • Otosklerosis. Penyakit di mana keadaan kapsul tulang telinga dalam dan pergerakan ossikel pendengaran di telinga tengah terganggu. Pesakit prihatin terhadap kehilangan pendengaran, tinitus, pening, keletihan, mudah marah.
 • Penyakit Meniere. Ia dikaitkan dengan peningkatan tekanan bendalir di telinga dalam. Terdapat tinnitus, pening, ketidakseimbangan, mual dan muntah, berpeluh, penurunan tekanan darah.
 • Kekejangan otot telinga tengah. Otot-otot kecil ini mengatur kepekaan telinga dengan mengubah ketegangan gendang telinga. Dengan penguncupan mereka yang kerap, tinnitus berlaku. Bahkan orang yang berdekatan dapat mendengarnya: suaranya menyerupai kicauan belalang atau jangkrik.

Tinnitus untuk penyakit neurologi

Patologi neurologi menyebabkan tinitus bersama dengan penyakit ENT. Pertimbangkan penyebab tinnitus yang paling biasa, yang menjadi tanggungjawab pakar neurologi.

Krisis hipertensi arteri dan hipertensi

Dengan peningkatan tekanan darah yang ketara (lebih daripada 140/90 mm Hg), aliran darah ke telinga dalam menjadi tidak sekata. Akibatnya, ujung saraf di dalamnya teruja, dan tinnitus berlaku. Dengan hipertensi arteri, selalunya ini berlaku semasa krisis hipertensi - serangan peningkatan tekanan yang mendadak.

Manifestasi lain dari krisis hipertensi:

 • sakit kepala;
 • pening;
 • dyspnea;
 • sakit di hati;
 • pening dan muntah;
 • kekejangan
 • kesedaran terjejas.

Semasa krisis hipertensi, pesakit memerlukan bantuan kecemasan. Anda perlu mengurangkan tekanan darah secepat mungkin, jika tidak, lompatannya boleh menyebabkan infark miokard, strok dan komplikasi serius yang lain.

Sekiranya hipertensi arteri disertai dengan pelanggaran kronik peredaran serebrum, maka pesakit hampir selalu terganggu oleh tinnitus.

Kemalangan serebrovaskular

Penyebab aliran darah yang merosot di saluran otak yang paling biasa adalah aterosklerosis. Ini adalah penyakit di mana plak kolesterol terbentuk di dinding arteri, sebahagian atau keseluruhannya menutupi lumennya.

Sebab-sebab lain kemalangan serebrovaskular:

 • hipertensi arteri (penyebab utamanya juga sering aterosklerosis);
 • peningkatan kelikatan darah dan pembekuan darah;
 • diabetes mellitus (dengan penyakit ini, saluran otak, mata, dan ginjal terutamanya menderita);
 • akibat kecederaan otak traumatik;
 • tumor intrakranial, pendarahan.

Gejala utama kemalangan serebrovaskular kronik: sakit kepala, pening, tinitus, kelipan "lalat" di depan mata, peningkatan keletihan, mengantuk, gangguan ingatan. Kelaparan oksigen berterusan tidak berlaku untuk otak tanpa jejak. Secara beransur-ansur, kematian sel-sel saraf berlaku, dari masa ke masa ini dapat menyebabkan perkembangan demensia.

Tekanan intrakranial meningkat

Tinnitus akibat peningkatan tekanan intrakranial berlaku dengan hidrosefalus, tumor intrakranial dan pendarahan, setelah mengalami kecederaan dan jangkitan otak traumatik (meningitis, meningoencephalitis).

Sakit kepala dan tinitus - manifestasi ciri peningkatan tekanan intrakranial - biasanya mengganggu pada waktu pagi, setelah seseorang berada dalam kedudukan mendatar untuk waktu yang lama. Gejala hilang pada waktu siang. Kedudukan menegak badan menyumbang kepada fakta bahawa jumlah cecair intrakranial yang berlebihan mengalir keluar, tekanannya menurun.

Penyakit tulang belakang serviks

Arteri vertebra, saluran yang memainkan peranan penting dalam bekalan darah ke otak, melewati tulang belakang serviks di sebelah kanan dan kiri. Mereka terletak bukan hanya di sisi tulang belakang, tetapi melalui lubang dalam proses lateral vertebra serviks.

Selalunya, perubahan patologi pada tulang belakang - keradangan, perpindahan cakera intervertebral, pertumbuhan tulang yang terbentuk pada vertebra - menyebabkan aliran darah terganggu di arteri vertebra, sakit leher. Aliran darah ke kepala berkurang. Otak dan organ lain mengalami kebuluran oksigen.

Keadaan ini dipanggil sindrom arteri vertebral. Manifestasi utamanya:

 • kesakitan berterusan di bahagian belakang kepala, pelipis, yang semakin kuat setelah tidur dalam keadaan tidak selesa, bergerak dalam perjalanan;
 • kehilangan pendengaran dan tinitus;
 • gangguan penglihatan, "kabut di depan mata";
 • pening, kehilangan keseimbangan semasa putaran kepala yang tajam;
 • kehilangan kesedaran;
 • gangguan tidur, pesakit tidak merasa mengantuk dan rehat, pada sebelah petang terdapat keletihan dan mengantuk yang teruk.

Ketumbuhan

Neuroma saraf pendengaran adalah tumor jinak yang membawa kepada tinnitus dan simptom lain: kehilangan pendengaran di satu sisi, sakit dan pergerakan otot-otot muka separuh dari wajah, gangguan ucapan. Dengan neuroma saraf pendengaran, doktor menetapkan rawatan pembedahan atau terapi radiasi.

Banyak tumor intrakranial menyebabkan peredaran serebrum terganggu dan peningkatan tekanan intrakranial. Oleh itu, tinnitus juga boleh menjadi salah satu gejala patologi seperti itu.

Sklerosis berbilang

Ini adalah penyakit kronik yang paling kerap berlaku antara usia 15-40. Semua gentian saraf dalam tubuh manusia ditutup dengan sarung myelin khas. Ia diperlukan untuk penghantaran impuls saraf yang normal. Pada sklerosis berganda, sarung myelin hancur, mengakibatkan perlambatan transmisi neuromuskular.

Gejala sklerosis berganda adalah pelbagai. Pada sesetengah orang, penyakit ini menampakkan diri dalam bentuk mati rasa pada bahagian tubuh tertentu, misalnya anggota badan, sementara yang lain mengalami lumpuh yang teruk, termasuk kegagalan pernafasan.

Salah satu kemungkinan gejala sklerosis berganda adalah tinnitus..

Kemurungan dan Neurosis

Dalam keadaan tertentu sistem saraf, organ pendengaran menjadi sensitif terhadap bunyi, kerengsaannya berlaku. Depresi, neurosis (neurasthenia, neurosis histeris), dan kerosakan saraf sering menyebabkan ini. Pesakit datang ke pejabat doktor dan mengadu tinitus berterusan, tetapi semasa pemeriksaan dan pemeriksaan tidak ada pelanggaran objektif yang dikesan.

Dengan bunyi psikogenik di telinga, psikoterapi diresepkan, ubat yang sesuai.

Ubat

Sebilangan ubat mempunyai ototoksisitas - ia boleh memberi kesan negatif pada ujung saraf di telinga dalam dan membawa kepada tinnitus. Kesan sampingan ini paling ketara pada ubat berikut:

 • antimalaria (kina) dan antibiotik tertentu (mis. streptomisin);
 • ubat anti-radang (termasuk aspirin);
 • antipsikotik (haloperidol);
 • antidepresan;
 • persediaan digitalis
 • furosemida.

Sekiranya semasa salah satu ubat ini tinnitus mula mengganggu anda, anda mesti berhenti mengambilnya dan segera berjumpa doktor.

Hanya seorang doktor berdasarkan hasil pemeriksaan dan pemeriksaan yang akan menentukan penyakit apa yang menyebabkan terjadinya tinnitus. Adalah perlu untuk memulakan rawatan gejala ini dengan betul untuk sebarang patologi secepat mungkin - ini akan membantu menghilangkan punca, mencegah komplikasi serius.

Ahli neurologi, ahli terapi, dan ahli kardiologi yang berpengalaman bekerja di hospital Yusupov; terdapat semua peralatan yang diperlukan. Ini membolehkan kita memberikan rawatan perubatan moden dan berkualiti tinggi kepada pesakit..

Penerbitan Mengenai Asma