BUAT PESAN BARU.

Tetapi anda adalah pengguna yang tidak dibenarkan.

Sekiranya anda mendaftar lebih awal, maka "log masuk" (borang log masuk di bahagian kanan atas laman web). Sekiranya ini pertama kali anda di sini, daftar.

Sekiranya anda mendaftar, anda akan dapat mengesan respons terhadap mesej anda pada masa akan datang, teruskan dialog dalam topik menarik dengan pengguna dan perunding lain. Di samping itu, pendaftaran akan membolehkan anda melakukan surat-menyurat peribadi dengan perunding dan pengguna laman web lain.

Apakah sesak nafas psikogenik dengan neurosis, VSD dan bagaimana menyingkirkannya?


Aduan sesak nafas dengan neurosis dan VVD, yang tidak lebih daripada manifestasi neurosis yang sama, adalah salah satu yang paling biasa di antara semua gejala fizikal gangguan kecemasan.

Yang tidak menghairankan, kerana bernafas adalah perkara pertama yang berubah pada tanah saraf. Dan takut mati lemas adalah yang paling dalam dan tidak dapat ditanggung oleh manusia.

Manifestasi dispnea saraf

Gejala sesak nafas psikogenik termasuk:

 • merasakan bahawa anda bernafas (biasanya kita tidak menyedarinya);
 • perasaan kekurangan udara;
 • perasaan sukar bernafas, tidak mungkin untuk menarik nafas penuh dan menangkap udara yang cukup dengannya;
 • keperluan untuk membengkak dan tercekik;
 • fikiran bahawa anda harus memaksa diri untuk bernafas, dan jika anda terlupa melakukannya, maka pernafasan anda akan berhenti serta merta;
 • kerap menguap;
 • sesak nafas, seperti selepas berlari, tetapi benar-benar keluar tanpa sebab yang jelas.

Semua gejala ini dapat menampakkan diri pada masa yang sama atau berjaya antara satu sama lain. Dan hanya satu atau dua daripadanya yang boleh menang.

Kadang-kadang masalah pernafasan timbul dengan alasan saraf yang jelas, iaitu, ia jelas berkaitan dengan sebarang peristiwa tekanan dalam hidup. Dan kadang-kadang mereka datang seolah-olah tidak dari mana.

Mereka boleh mengganggu sepanjang hari. Dan ia hanya boleh berlaku dalam waktu yang berasingan. Boleh dikunjungi setiap hari. Dan hanya sesekali mereka dapat muncul.

Setelah bersusah payah bernafas dengan VSD menampakkan diri secara terpisah dari gejala penyakit yang lain, dan sekali menambahnya.

Bagi sesetengah orang, angin bergaya yang bertiup di wajah menimbulkan peningkatan perasaan bahawa sukar bagi mereka untuk bernafas..

Walau bagaimanapun, sangat mustahil anda akan menemui apa-apa. Sekiranya anda mempunyai patologi yang menyebabkan masalah pernafasan sebenar, anda pasti sudah lama mengetahuinya. Hanya sesak nafas dalam neurosis, VVD adalah gejala yang tidak pernah menemui bukti perubatan, kecuali membuat diagnosis yang sama - dystonia vegetatif-vaskular.

Punca berlakunya

Hiperventilasi

Sebab pertama dyspnea dengan VSD. Oleh kerana dystonia vegetatif-vaskular hanyalah gambaran dari tekanan dan kegelisahan yang berterusan, orang yang menderita momok ini sering memaksa nafas mereka. Tanpa menyedarinya. Bagaimanapun, mereka sentiasa bersiap untuk berlari atau menyerang. Walaupun nampaknya ini salah sama sekali.

Bagaimanapun, ini betul. Oleh itu, badan mereka memperkenalkan lebih banyak oksigen daripada yang diperlukan. Dan mengeluarkan lebih banyak karbon dioksida daripada yang sepatutnya. Lagipun, dia bersiap untuk kerja otot yang aktif. Yang pada akhirnya tidak. Oleh itu, keadaan hiperventilasi berkembang, yang sering dirasakan oleh seseorang kerana kekurangan udara, sesak nafas.

Tahan nafas

Selalunya, sukar untuk bernafas dengan VSD hanya kerana seseorang tidak bernafas. Sebilangan neurotik yang yakin bahawa mereka mempunyai penyakit jantung dan / atau paru-paru mengembangkan jenis pernafasan "hemat" untuk diri mereka sendiri: mereka mula bernafas secara dangkal. Mereka nampaknya dengan cara ini dapat mengurangkan beban pada sistem tubuh yang berpenyakit.

Sudah tentu, kesan daripada tingkah laku "hemat" itu bertentangan dengan apa yang diharapkan. Sesak nafas muncul, rasa kekurangan udara. Tetapi bagaimana mereka tidak dapat muncul jika seseorang terus menahan nafas?

Lebihan otot pernafasan

Sukar bernafas dengan VVD kerana otot pernafasan terlalu tegang. Seperti semua otot rangka yang lain.

Malah ada yang secara khusus mengetatkan otot perut. Oleh itu, bagi mereka bahawa jantung tidak berdegup kencang, tetapi tidak bernafas dalam-dalam. Dan semestinya selamat.

Sudah tentu, terlalu banyak otot di dada, perut dan punggung tidak menimbulkan ancaman kepada kehidupan atau kesihatan. Tetapi secara subyektif, ia dapat dianggap sebagai kesukaran bernafas.

Mengeringkan membran mukus saluran pernafasan atas

Sukar bernafas dari saraf kerana mukosa hidung mengering. Pengeringan dikaitkan dengan kekejangan kapilari membran mukus, berkembang dengan latar belakang tekanan.

Sekali lagi, kekejangan seperti itu tidak mengancam nyawa, tetapi boleh menyebabkan neurotik membuka mulutnya dan mulai membengkak seolah-olah dia sedang berlari atau menderita hidung berair yang teruk.

Bukan sahaja mukosa hidung, tetapi juga tekaknya boleh mengering. Dan ini sering menyebabkan batuk secara saraf.

Degupan jantung

Sesak nafas dengan neurosis sering berlaku dengan latar belakang peningkatan degupan jantung, yang, pada gilirannya, secara langsung berkaitan dengan keadaan cemas di mana orang itu berada.

Semakin kuat nadi, semakin kerap nafas. Inilah norma..

Ketakutan, kecurigaan dan hipersensitiviti.

Itulah sebabnya sebab utama masalah bernafas kerana masalah saraf adalah kecurigaan (pemantauan kesejahteraan seseorang secara berterusan) dan ketakutan apabila sesuatu menjadi "salah" dengan keadaan badan.

Sering kali, serangan ketakutan mati lemas, berkembang menjadi serangan panik, berkembang seperti berikut:

 • orang itu gugup;
 • dia mengalami perubahan semula jadi dalam bernafas yang memprovokasi perkembangan "gejala sesak nafas";
 • diikuti oleh ketakutan;
 • dan selepas ketakutan, peningkatan gejala meningkat;
 • peningkatan ketakutan, panik, dll..

Jadi terdapat serangan akut sesak nafas psikogenik, sering berkembang menjadi serangan panik.

Pada masa yang sama, masalah pernafasan dengan VVD juga mungkin kronik. Dalam kes ini, panik akut tidak berkembang. Tetapi seseorang selalu berfikir bahawa dia "sukar bernafas, tidak cukup udara, sekarang dia akan mati lemas, dll.".

Dengan latar belakang pemikiran seperti itu yang menyebabkan pergolakan saraf kronik, sesak nafas psikogenik kronik juga berlaku. Oleh kerana neurotik sentiasa bimbang, mendengar dirinya sendiri, dan oleh itu sentiasa "tercekik".

Pemikiran kewajipan yang tidak rasional

Oleh itu, orang yang mengalami sesak nafas dengan neurosis selalu berfikir bahawa mereka tercekik. Fikiran ini bersifat obsesif. Rasa curiga tinggi.

Namun, selain pemikiran ini, mereka juga memiliki pemikiran kewajiban yang tidak rasional, yang dalam hal ini meyakinkan mereka bahawa mereka:

 • mesti sentiasa bernafas sekata;
 • mereka mungkin tidak mahu menarik nafas panjang;
 • mereka tidak boleh mempercepat pernafasan;
 • tidak boleh mengeringkan hidung, dll..

Tetapi manusia bukan robot. Fungsi organ dalamannya sentiasa berubah sedikit. Dan ini adalah kebiasaan.

Semua orang di Bumi "tersedak" dari semasa ke semasa. Mereka tidak takut. Sama sekali tidak memperhatikannya.

Lihat pelajar darjah satu. Dia duduk dan memaparkan huruf pertama dalam hidupnya. Mulut terbuka. Terengah-engah dari ketegangan.

Dalam keadaan ini, perwakilan akan segera memutuskan bahawa sukar baginya untuk bernafas, tidak cukup udara, dll. Tetapi pelajar kelas satu tidak menyedari bahawa dia "tercekik." Dia tidak perasan kerana tidak ada pemikiran yang tidak rasional di kepalanya yang tidak boleh dia sumbangkan. Dan jika bernafas, maka inilah akhirnya.

Terdapat pemikiran seperti itu di kepala neurotik. Oleh itu, perubahan normal dalam pernafasan yang disebabkan oleh ketegangan saraf, dia menganggap sebagai gejala penyakit serius. Takut. Dan pergi...

Cara menyingkirkan?

Rawatan dyspnea dengan VVD boleh dibahagikan kepada dua bahagian. Ini adalah ambulans. Dan - penyelesaian lengkap untuk masalah tersebut.

Cara cepat menghilangkan gejala?

Pertama sekali, cuba buat pernafasan anda lebih sekata dan sekata. Sekiranya anda mengalami hiperventilasi, anda perlu bernafas dengan kurang dalam. Sekiranya kelewatan - sebelum menarik nafas lebih dalam. Oleh kerana secara subjektif kedua-dua keadaan ini tidak selalu mudah dibezakan, cubalah skema ini:

 • tarik nafas dalam-dalam, tetapi tidak berlebihan;
 • hitung hingga 4 dan hanya selepas menghembuskan nafas itu (sepenuhnya, jangan "ganti diri");
 • hitung lagi hingga 4 dan tarik nafas lagi, dll..

Corak pernafasan ini dapat membantu dengan hiperventilasi, dan dengan kegagalan pernafasan..

 1. Sekiranya anda merasa sukar untuk bernafas kerana blok otot, ketatkan (sangat) otot perut dan belakang dan tahan ketegangan selama 10 saat. Kemudian berehat. Ulangi 2 kali lagi.
 2. Sekiranya anda merasakan bahawa semua selaput lendir kering, cukup lembapkan dengan air..

Ia membantu mengembalikan irama pernafasan yang normal untuk berjalan tanpa tergesa-gesa. Tetapi hanya jika pada masa ini anda tidak mengalami ketakutan agorafobik. Serta senaman ringan. Tetapi sekali lagi, hanya jika anda tidak takut kepada mereka, jangan berfikir bahawa aktiviti fizikal boleh menyebabkan kemudaratan yang tidak dapat diperbaiki pada tubuh anda yang sakit.

Rawatan sejati

Meringankan gejala kesukaran bernafas dengan VVD berguna untuk melegakan dengan segera. Tetapi ia tidak membantu menghilangkan neurosis dengan cara apa pun. Oleh itu, tidak kira bagaimana anda cuba bernafas dengan lancar dan dengan perbelanjaan, tidak kira bagaimana otot anda berehat, sesak nafas psikogenik akan tetap kembali. Atau digantikan dengan gejala lain.

Oleh itu, jika anda ingin berhenti tersedak sekali, anda perlu mengatasi neurosis anda, dan bukan dengan manifestasi badannya yang disebut VSD.

Penyembuhan sebenar untuk neurosis dalam semua aspeknya memerlukan bantuan psikoterapi yang mempraktikkan terapi tingkah laku kognitif. Oleh kerana rawatan sedemikian tidak dapat diakses oleh semua orang, anda boleh mula bekerja dengan pemikiran tidak rasional anda sendiri.

Mustahil untuk menerangkan amalan terapi kognitif-tingkah laku dalam satu artikel di laman web ini. Sebilangan besar maklumat saintifik dikhaskan untuk soalan ini. Walau bagaimanapun, anda boleh menggariskan secara ringkas prinsip kerja secara langsung dengan gejala ketakutan sesak nafas, sesak nafas psikogenik.

Atasi gejala anda seperti berikut..

 • Ambil sehelai kertas dan sebatang pen. Perlu - tidak ada peranti elektronik.
 • Tuliskan secara terperinci semua pemikiran tidak rasional anda mengenai pernafasan anda. Tulis secara terperinci dan jelas semua yang anda fikirkan.

Oleh itu, langsung dan tulis:

Saya percaya bahawa pernafasan saya mesti sentiasa sempurna. Sekiranya tidak lancar, saya akan mati.

Saya percaya bahawa jika hidung saya kering dan saya membuka mulut, ini bermakna saya sakit parah dan akan mati lemas.

Saya berpendapat bahawa jika saya menarik nafas "ekstra", maka saya mempunyai penyakit jantung yang serius atau patologi sistem pernafasan.

Oleh itu, tuliskan semuanya dengan terperinci. Jangan terlepas apa-apa. Anda akan mempunyai banyak pemikiran. Bukan 1 atau 2. Sekiranya anda tidak dapat menulis lebih dari 1, maka anda tidak mencarinya dengan teruk. Sembunyikan dari diri sendiri.

 • Kemudian pada helaian kertas lain juga tuliskan secara terperinci dan terperinci penolakan setiap pemikiran anda yang tidak rasional.

Pemikiran: Saya percaya bahawa pernafasan saya mesti sentiasa sempurna. Sekiranya tidak lancar, saya akan mati.

Pembetulan: mengapa saya memutuskan bahawa saya harus bernafas seperti robot, selalu sama rata? Adakah orang-orang di dunia bernafas seperti itu? Tetapi adakah orang yang menjalani rawatan intensif pada pengudaraan mekanikal. Dan itu bukan fakta. Tidakkah saya menggembirakan ketika saya menjalankan sekolah merentas desa atau menulis ujian matematik? Dan bahawa saya mati kerana seluar ini? Lalu mengapa saya memutuskan bahawa saya akan mati darinya sekarang?

Dan seterusnya, seterusnya..

Tulis secara terperinci. Jangan malas. Ini adalah kepentingan terbaik anda. Cuba tulis seberapa banyak bantahan terhadap setiap pemikiran yang tidak rasional. Tiada satu.

Anda boleh yakin bahawa setelah anda memikirkan dengan teliti semua pemikiran tidak rasional anda tentang bernafas, anda akan berasa lebih baik. Walau bagaimanapun, satu kajian sedemikian tidak mungkin mencukupi. Kemungkinan besar ia perlu diulang beberapa kali.

Ia menyekat udara selama dua atau tiga saat

Soalan Berkaitan dan Disyorkan

1 jawapan

Pencarian laman web

Apa yang harus saya lakukan sekiranya saya mempunyai soalan yang serupa tetapi berbeza?

Sekiranya anda tidak menemui maklumat yang anda perlukan di antara jawapan untuk soalan ini, atau jika masalah anda sedikit berbeza dengan yang dikemukakan, cuba tanyakan kepada doktor soalan tambahan di halaman yang sama jika dia berada di topik soalan utama. Anda juga boleh mengemukakan soalan baru, dan setelah beberapa lama doktor kami akan menjawabnya. Ianya percuma. Anda juga boleh mencari maklumat yang relevan mengenai masalah serupa di halaman ini atau melalui halaman carian laman web ini. Kami akan sangat berterima kasih jika anda mengesyorkan kami kepada rakan anda di rangkaian sosial.

Portal perubatan 03online.com menyediakan perundingan perubatan dalam hubungan dengan doktor di laman web ini. Di sini anda mendapat jawapan dari pengamal sebenar di bidang anda. Pada masa ini, laman web ini memberi nasihat dalam 50 bidang: alergis, ahli anestesi, pakar resusitasi, venereologi, ahli gastroenterologi, hematologi, ahli genetik, pakar sakit puan, homeopati, pakar dermatologi, pakar sakit puan, pakar neurologi pediatrik, ahli urologi pediatrik, pakar bedah pediatrik, pakar bedah pediatrik, pakar bedah pediatrik, pakar bedah pediatrik, pakar bedah pediatrik, pakar penyakit berjangkit, pakar kardiologi, ahli kosmetik, ahli terapi pertuturan, pakar THT, pakar mamologi, peguam perubatan, ahli narkologi, ahli saraf, pakar bedah saraf, ahli nefrologi, pakar pemakanan, ahli onkologi, pakar onkologi, pakar bedah trauma ortopedik, pakar oftalmologi, pakar pediatrik, pakar bedah plastik, psikologi, proctologist, ahli prokologi, radiologis, andrologist, doktor gigi, trichologist, urologist, pharmacist, phytotherapist, phlebologist, pakar bedah, endokrinologi.

Kami menjawab 96.7% soalan..

Getaran dan turun naik di tengah dada: punca

Sekiranya nafas anda membawa anda, itu mungkin tidak selalu bermaksud emosi positif. Ini sering menjadi tanda penyakit, yang akan dibincangkan dalam artikel..

Sebab-sebab yang mempengaruhi perubahan dalam pernafasan boleh berbeza: semasa latihan fizikal yang sengit, sesak nafas bermula, ketika angin sejuk bertiup di wajah anda, ia akan menarik nafas anda. Kadang-kadang kesukaran bernafas dikaitkan dengan keadaan luaran sementara, tetapi ada kes di mana anda perlu berjumpa doktor dengan segera.

Sebab utama

Dada kebas, biasanya disebabkan oleh pelbagai penyakit. Ia memampatkan di dada dengan penyakit berikut:

 • osteochondrosis tulang belakang toraks adalah patologi yang disertai dengan penurunan ketinggian segmen vertebra dan pelanggaran batang saraf. Mampatan saraf disertai dengan sakit atau sakit akut, yang semakin meningkat selepas bersenam;
 • refluks gastroesophageal (refluks kandungan perut ke dalam esofagus) muncul selepas makan. Dengan itu, ia menekan dada kerana pengecutan spastik otot rangka dinding esofagus. Trakea melewati organ, jadi dengan patologi ini sukar bernafas;
 • neuralgia intercostal di sebelah kanan atau kiri adalah akibat dari osteochondrosis kawasan toraks atau kecederaan pada tulang rusuk. Dengan penyakit ini, serat saraf yang melewati ruang interkostal menjadi radang. Sensasi kesakitan semakin meningkat dengan putaran tajam bahagian atas badan. Sukar bernafas dengan neuralgia intercostal kerana ketidakupayaan untuk mengembang dan menyempitkan dinding dada semasa pergerakan pernafasan;
 • ulser peptik dan gastritis - penyakit yang disertai dengan peningkatan rembesan jus gastrik pada waktu rehat (sebelum makan). Terhadap latar belakang patologi, gas terkumpul di rongga perut, yang menyebabkan pengembangan organ. Peningkatan kelantangannya disertai dengan tekanan pada diafragma, sehingga sukar bagi pesakit untuk bernafas dan perasaan muncul yang menghimpit jantung;
 • emboli paru adalah penyakit berbahaya yang dicirikan oleh penyumbatan arteri pulmonari oleh trombus (gumpalan darah) atau embolus udara. Dengan patologi, kesakitan mampatan yang teruk diperhatikan. Tanpa rawatan tepat pada masanya, embolisme paru membawa kepada kematian seseorang;
 • serangan panik di mana kesakitan mampatan digabungkan dengan manifestasi penyakit lain: peningkatan kadar pernafasan, peningkatan kekuatan kontraksi jantung, kekejangan dan kekejangan otot;
 • angina pectoris - peningkatan tekanan di dada kerana kerosakan jantung semasa hipoksia miokard. Hubungan patogenetik penyakit ini adalah kekurangan bekalan darah sekiranya berlaku kerosakan pada arteri koronari oleh trombus atau plak aterosklerotik. Penyakit ini mungkin disebabkan oleh tekanan yang berpanjangan;
 • Pembedahan aorta sukar dipertimbangkan sebagai penyebab utama kesakitan, kerana kemungkinan kejadiannya tidak melebihi 5%. Walaupun begitu, patologi digabungkan dengan sensasi yang mencekik di tengah dada. Gejala meningkat dengan cepat dan mengakibatkan kematian tanpa rawatan..

Penyebab di atas sering menimbulkan mampatan di dada di sebelah kanan dan di tengah. Pengenalpastian dan rawatan penyakit mereka dapat mencegah komplikasi serius. Walau bagaimanapun, algoritma diagnostik mesti mengambil kira penyebab patologi lain..

Kemungkinan komplikasi

Seberapa berbahaya extrasystole? Walaupun gangguan ini berfungsi secara semula jadi, ia tidak dapat diabaikan. Kejang yang kerap dengan sensasi gegaran dan jantung yang tenggelam menyebabkan pelanggaran bekalan darah ke otak, jantung dan buah pinggang.

Komplikasi serius boleh menyebabkan extrasystole yang berkaitan dengan patologi jantung. Ia boleh menyebabkan kegagalan jantung yang teruk:

 • flutter atrium;
 • fibrilasi atrium;
 • takikardia paroxysmal.

Serangan extrasystole yang kerap, disertai dengan pengecutan ventrikel jantung pada waktunya, sangat berbahaya. Ini boleh menyebabkan keadaan yang serius - kelenturan ventrikel, yang sering menyebabkan akibat maut secara tiba-tiba..

Mengapa memampatkan di bahagian tengah dada

Selalunya berdebar-debar dada bermula secara langsung di jantung, kemudian memancar ke seluruh dada

Gegaran di kawasan dada pada lelaki dan wanita boleh berbeza. Sering kali berdebar-debar bermula secara langsung di lokasi jantung, tetapi secara beransur-ansur perasaan ini memancar ke seluruh dada atau bahkan badan.

Pesakit menerangkan keadaan dengan cara yang berbeza:

Keadaan ini mungkin disertai dengan keadaan pengsan, degupan jantung tidak sekata dan kuat, perasaan kekurangan oksigen dan pening. Dalam kebanyakan kes, tanda yang tidak menyenangkan mempunyai keteraturan tertentu dalam manifestasi. Contohnya, semasa keadaan tertekan atau semasa melakukan aktiviti fizikal. Keterukan gejala mungkin bergantung pada waktu siang, biasanya meningkat sebelum tidur..

Berdebar-debar di jantung mungkin disertai dengan mual

Tanda-tanda berdebar jantung yang lain:

 • kadang-kadang kerap membuang air kecil;
 • kelemahan dan keletihan umum;
 • penurunan prestasi;
 • jika kadar denyutan jantung tinggi diperhatikan, kehilangan kesedaran atau pengsan adalah mungkin;
 • perasaan penyempitan dan ketidakselesaan di dada;
 • serangan mual;
 • peningkatan tekanan darah;
 • sesak nafas, sesak nafas.

Serangan boleh berlangsung dari beberapa saat hingga beberapa puluhan jam.

Kesakitan di bahagian tengah dada berlaku dengan semua keadaan di atas. Terdapat sebilangan keadaan patologi di mana ia memampatkan di tengah:

 • kekejangan otot berlaku semasa latihan fizikal, tekanan dan pengalaman saraf. Semasa mengambil relaksan otot (midocalm), patologi hilang dengan sendirinya;
 • kecacatan lateral ruang tulang belakang (scoliosis) dapat memampatkan tisu lembut yang terletak di rongga dada. Dengan itu, mungkin terdapat pelanggaran struktur dan saraf tulang-tulang rawan. Situasi serupa diperhatikan dengan spondylitis ankylosing, osteochondrosis dan cakera herniated.

Sekiranya kesakitan teruk di sternum berlaku selepas latihan fizikal dan tekanan saraf, patologi neurologi tidak dapat dikesampingkan.

Faktor provokatif

Terdapat beberapa sebab yang boleh menyebabkan kekejangan di kerongkong. Seperti yang ditunjukkan oleh amalan perubatan, kekejangan bersifat situasional dan muncul di bawah pengaruh persekitaran luaran. Kadang-kadang kekejangan muncul sebagai refleks pelindung tubuh terhadap kecederaan atau kerengsaan. Selalunya penguncupan kejang digabungkan dengan perkembangan penyakit serius di dalam badan.

Antara faktor utama di mana mereka menarik nafas, terdapat:

 1. Sebilangan besar makanan atau tulang ikan jatuh ke kerongkong.
 2. Penggunaan ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat patologi laring atau sistem pernafasan.
 3. Udara tercemar.
 4. Kesan sistematik pada badan bahan toksik.
 5. Tindak balas alahan.
 6. Ketegangan atau tekanan saraf yang teruk.
 7. Aktiviti fizikal yang kuat di seluruh badan.

Faktor-faktor ini menyebabkan kelemahan dan keletihan yang teruk. Kekejangan tekak yang tegang menimbulkan kemunculan masalah yang berkaitan dengan pernafasan dan menelan. Sangat penting untuk menjaga kesihatan anda jika anda menarik nafas secara sistematik.

Mengapa sukar bernafas

Semasa memutuskan mengapa sukar bagi pesakit untuk bernafas dengan sakit dada di sebelah kanan, doktor harus menangani sebilangan besar keadaan patologi. Untuk mengetahui punca penyakit ini, mereka melakukan beberapa ujian diagnostik:

 • meminta pesakit mengangkat tangan kanan ke atas. Sekiranya pada masa yang sama seseorang mempunyai perasaan bahawa dia menekan jantung di sebelah kanan, penyakit ini kemungkinan besar disebabkan oleh keadaan neurologi (serangan panik, neuralgia interkostal);
 • menganalisis kadar jantung. Sekiranya lebih kerap berlaku, penyakit jantung tidak dapat dikesampingkan. Untuk tujuan ini, ECG, ultrasound jantung dan konsultasi dengan pakar kardiologi ditetapkan setelah mengenal pasti hasil penyelidikan negatif;
 • semasa memampatkan dada semasa bernafas, tumor mediastinal atau patologi paru-paru dapat dicadangkan. Dalam keadaan seperti itu, pelantikan radiografi atau fluorografi paru-paru adalah rasional. Gejala seperti batuk, pengeluaran dahak, dan demam menunjukkan cadangan;
 • menekan kuat di sebelah kanan selepas makan - gejala menunjukkan patologi perut atau esofagus. Untuk menentukan penyebab kesakitan, esofagogastroduodenoscopy (FGDS) dan sebilangan kajian biokimia (amilase, ALT, AST, bilirubin) ditetapkan;
 • jika menekan bahagian atas batang badan di sebelah kanan semasa menelan, laringitis boleh disarankan. Untuk menentukan penyakit itu, doktor akan memeriksa kerongkong dan melantik perundingan dengan pakar ENT. Sekiranya anda mengesyaki sinusitis, anda perlu melakukan x-ray sinus;
 • selepas kecederaan, seseorang juga sukar bernafas. Patah tulang rusuk di sebelah kanan disertai dengan kesukaran bernafas.

Penyebab kesakitan di sebelah kanan dada adalah yang paling biasa, tetapi faktor etiologi penyakit ini tidak dapat dikesampingkan. Untuk mengenal pasti mereka, anda perlu mendapatkan bantuan doktor.

Apa ini?

Kebiasaannya, seseorang tidak merasakan degup jantung. Tetapi ada kes-kes apabila terdapat pengecutan otot jantung yang terlalu cepat. Pada masa inilah pesakit merasakan gegaran jantung yang meningkat. Doktor memanggil keadaan ini sebagai extrasystole..

Fenomena ini juga diperhatikan pada orang yang sihat sepenuhnya. Ia boleh berlaku dengan latar belakang tekanan dan pengalaman emosi. Kira-kira 70% orang muda sekurang-kurangnya sekali mengalami extrasystole. Selepas usia 50 tahun, jumlah pesakit tersebut meningkat kepada 90%.

Selalunya, extrasystole tidak dikaitkan dengan penyakit kardiovaskular. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, gegaran di jantung boleh menjadi salah satu tanda patologi kardiologi. Lebih-lebih lagi, mereka selalu disertai dengan gejala tambahan..

Punca Gegaran Dada

Penyebab gemetar pada sternum pada wanita dan lelaki adalah banyak. Sebagai peraturan, gejala serupa menunjukkan perkembangan penyakit atau keadaan berikut:

 • Rasional idiopatik - kecenderungan keturunan. Sebagai peraturan, kita bercakap mengenai atrial atsympathetic patologi keturunan.
 • Lesi miokardium dari organik. Dalam kes ini, kita bercakap mengenai perkembangan tumor miokardium jinak atau malignan, sindrom Wolff-Parkinson-White, jantung paru, gangguan fungsi nod sinus, kardiodystrofi, kardiomiopati, aterokardiosklerosis.
 • Keadaan patologi yang tidak secara langsung bergantung pada kerja jantung. Selalunya ia adalah HIV, kekurangan kalium akut di dalam badan, keracunan dadah atau alkohol, penyumbatan arteri paru-paru dengan pembekuan darah, penyakit buah pinggang yang teruk dan kronik, emfisema paru, toksikosis tiroid tiroid.
 • Pembentukan formasi cicatricial pada otot jantung - campur tangan pembedahan untuk prostetik injap tricuspid atau mitral.

Ramalan

Denyutan jantung yang cepat semasa awal kehamilan adalah kejadian yang jarang berlaku. Sebagai peraturan, gejala ini meningkat dari trimester ke-2. Pada mulanya, gangguan irama yang jarang berlaku, semakin hampir dengan kelahiran mereka menjadi lebih kerap. Ramalan dalam kebanyakan kes positif.

Takikardia fisiologi bersifat sementara dan hilang selepas kelahiran bayi. Ia tidak mempengaruhi kesihatan wanita dan perkembangan anak.

Sekiranya degupan jantung adalah gejala penyakit, maka mustahil untuk mengandaikan bagaimana ia akan mempengaruhi janin dan perjalanan kehamilan. Dalam kes ini, pemeriksaan dan perundingan seorang pakar perlu dilakukan. Untuk mengelakkan keadaan seperti itu, penting untuk mengenal pasti patologi yang ada pada peringkat perancangan kehamilan.

Sebagai peraturan, degupan jantung yang cepat semasa kehamilan adalah fisiologis: ia disebabkan oleh perubahan semula jadi dalam tubuh ibu hamil, tidak memerlukan rawatan khas, dan hilang sepenuhnya setelah melahirkan. Apabila takikardia adalah gejala penyakit lain, diperlukan diagnosis dan rawatan profesional..

Pengarang: Olga Khanova, doktor, khas untuk Mama66.ru

Punca kesakitan di sebelah kiri

Sekiranya kesakitan teruk berlaku di dada di sebelah kiri dan pernafasan sukar, gejala mungkin disebabkan oleh sebab berikut:

 • aneurisma aorta - stratifikasi membran kapal dengan pengumpulan darah di dalamnya dan pemampatan tisu di sekitarnya. Penyakit ini disahkan oleh angiografi (pemeriksaan sinar-x saluran darah dengan pengenalan agen kontras);
 • penyakit jantung koronari (angina pectoris) dan infark miokard adalah penyakit yang mengancam nyawa. Dengan mereka, dada memampatkan sehingga sukar untuk bernafas dan rasa takut akan kehidupan mereka sendiri muncul. Kesakitan di sebelah kiri menunjukkan kerosakan pada sejumlah besar otot jantung;
 • ulser peptik - jika menekan di dada selepas makan. Dalam kebanyakan kes, rasa sakit semakin lemah setelah mengambil antispasmodik (tanpa spa);
 • pankreatitis (radang pankreas) juga menyebabkan kesakitan teruk di bahagian kiri dinding dada. Ia ditingkatkan dengan makan;
 • hernia hiatal dicirikan oleh kesukaran bernafas selepas makan. Patologi berlaku kerana prolaps usus ke rongga dada melalui bintik lemah diafragma (pembukaan esofagus);
 • penyakit tulang belakang dengan mampatan akar saraf.

Senarai penyebab kesakitan tidak muktamad. Di sebelah kanan dada, senarai besar keadaan patologi dapat menimbulkan rasa sakit. Kami hanya menerangkan yang paling kerap.

Pencegahan

Kesakitan di kawasan dada disebabkan oleh faktor yang berbeza, jadi langkah pencegahan adalah umum. Untuk mengelakkan ketidakselesaan, anda mesti:

 • Kawal aktiviti motor anda, sering berjalan di udara segar, melakukan gimnastik.
 • Mengawal tekanan darah.
 • Pantau kolesterol darah.
 • Makan seimbang.
 • Elakkan kenaikan berat badan.
 • Diperiksa secara berkala di kemudahan perubatan.

Apabila payudara sakit, fungsi pernafasan terganggu, pesakit mesti segera dirawat di hospital, rawatan diri akan menyebabkan komplikasi serius, kematian pesakit tinggi, jadi lebih baik jangan mengambil risiko kesihatan.

Kaedah dan rawatan diagnostik

Salah satu kaedah untuk memeriksa patologi adalah fonokardiografi.

Untuk mengenal pasti faktor yang memprovokasi dan membuat diagnosis yang tepat, jenis pemeriksaan berikut dilakukan:

 • fonokardiografi;
 • electroKG (versi klasik);
 • pemeriksaan reumatologi;
 • ujian dengan urut sinus karotid;
 • ujian darah biokimia - untuk hormon tiroid dan elektrolit;
 • pemantauan ECG Holter setiap hari;
 • ECG di langit;
 • ekokardiografi transthoracic;
 • sphygmography;
 • pemantauan ECG Holter setiap hari;
 • rhythmocardiography;
 • ekokardiografi transesophageal.

Berdasarkan hasil yang diperoleh, diagnosis akan dibuat dan, dengan mempertimbangkan ciri-ciri individu tubuh pesakit, kursus terapi akan dikembangkan..

Teruskan rawatan secepat mungkin. Untuk melegakan simptom dan rawatan patologi yang dinyatakan, senarai ubat yang diresepkan mungkin berubah, kerana gangguan irama jantung dicirikan oleh peningkatan keparahan gambar klinikal, kecenderungan untuk kambuh dan pembentukan rintangan.

Rawatan patologi harus ditujukan untuk menghentikan tanda-tanda, meneruskan irama jantung yang normal, dan juga mencegah episod pelanggarannya di masa depan.

Ablasi kateter frekuensi radio

Rejimen rawatan adalah seperti berikut:

 • Terapi ubat: antikoagulan, ubat dengan kalium. Penyekat saluran kalsium, glikosida jantung, beta-blocker, ubat antiarrhythmic. Kumpulan ubat ini dirancang untuk mencegah perkembangan tromboemboli, menormalkan tekanan darah dan degupan jantung yang perlahan.
 • Sekiranya perlu, berhati-hati nod AV menggunakan elektrod frekuensi radio, serta implantasi pemacu degupan jantung buatan. Petunjuk utama untuk campur tangan pembedahan adalah sindrom kelemahan nod sinus.
 • Untuk menghentikan fluttering khas, langkah jantung elektrik transesophageal ditunjukkan..
 • Dengan jenis gegaran berterusan atau berulang berulang, prosedur ablasi frekuensi cryo- atau radio dilakukan.
 • Rawatan electropulse dengan pengeluaran tenaga kecil dan ubat-ubatan antiarrhythmic diresepkan dengan peningkatan gambaran klinikal yang cepat dengan latar belakang kegagalan jantung.

Untuk mencapai hasil rawatan yang diinginkan dan berkesinambungan, anda mesti mematuhi semua preskripsi doktor dan mengambil ubat yang ditetapkan. Untuk mengurangkan kemungkinan kambuh, anda perlu mematuhi gaya hidup sihat - makan dengan betul dan bersenam, berehat sepenuhnya dan mengelakkan situasi tertekan.

Bantuan yang harus diberikan kepada pesakit sendiri

Sebelum kedatangan ambulans, pesakit harus diberi pertolongan cemas sendiri. Pada tanda pertama kekejangan, terdapat beberapa cara untuk menormalkan keadaan.

 • Buat kesunyian dan kedamaian sepenuhnya bagi pesakit.
 • Segarkan udara dalaman.
 • Sapukan ammonia.
 • Beri minum air.

Sekiranya pesakit bertambah teruk, perlu mengeluarkan kapas kecil di bahagian belakang dan menunggu ketibaan pakar.

Hanya setelah membuat diagnosis yang tepat, rawatan yang berkelayakan dapat dilakukan. Kesihatan pesakit tidak hanya bergantung pada rawatan dan kaunseling doktor, tetapi juga pada dirinya sendiri. Dengan akses yang tepat pada masanya ke doktor dan mengambil ubat mengikut jadual yang ditunjukkan, semua gejala akan segera hilang sama sekali.

Pengelasan Pneumothorax

Beberapa jenis klasifikasi pneumotoraks berdasarkan faktor utama dicadangkan..

Mengikut asal

 • 1. Traumatik.

Pneumotoraks traumatik berlaku akibat tertutup (tanpa merosakkan integriti kulit) atau kecederaan dada terbuka (tembakan, pisau) yang menyebabkan pecah paru-paru.

 • 2. Spontan.
 1. primer (atau idiopatik)
 2. sekunder (simptomatik)
 3. berulang

Pneumothorax spontan berlaku secara tiba-tiba akibat pelanggaran spontan terhadap integriti tisu paru-paru. Pneumotoraks spontan lebih kerap berlaku pada lelaki berusia 20 hingga 40 tahun. Pneumotrax spontan boleh menjadi primer, sekunder dan kambuh. Pneumotoraks primer berkembang, sebagai peraturan, sebagai akibat penyakit paru-paru bulosa, kelemahan pleura kongenital, yang dapat dengan mudah dipecahkan oleh tawa, batuk yang teruk, usaha fizikal, pernafasan dalam. Juga, perkembangan pneumotoraks idiopatik dapat menyebabkan menyelam, rendaman mendalam di dalam air, terbang di kapal terbang pada ketinggian tinggi.

Pneumotoraks sekunder berlaku kerana pemusnahan tisu paru-paru dalam proses patologi yang teruk (abses, gangren paru-paru, penembusan gua-gua tuberkulosis, dll.).

Sekiranya berulang, mereka bercakap mengenai pneumotoraks spontan berulang.

Dengan pneumotoraks buatan, udara secara khusus dimasukkan ke dalam rongga pleura untuk tujuan terapi dan diagnostik..

Dengan isipadu udara yang terkandung dalam rongga pleura dan tahap keruntuhan paru-paru

 1. Terhad (separa, separa).
 2. Penuh (jumlah).

Pneumothorax terhad dicirikan oleh penurunan paru-paru yang tidak lengkap, total - dengan pemampatan penuh.

Dengan pengedaran

 1. Sepihak.
 2. Dua hala.

Dengan pneumotoraks unilateral, penurunan sebahagian atau keseluruhan paru-paru kanan atau kiri berlaku, dengan pneumonia dua hala kedua-dua paru-paru. Perkembangan pneumotoraks total bilateral menyebabkan pelanggaran kritikal fungsi pernafasan dan boleh menyebabkan kematian pesakit dalam masa yang singkat.

Dengan adanya komplikasi

 1. Komplikasi (pleurisy, pendarahan, emfisema mediastinal dan subkutan).
 2. Tidak rumit.

Mengikut mesej dengan persekitaran luaran

 1. Tertutup.
 2. Buka.
 3. Ketegangan (injap).

Dengan pneumotoraks tertutup, rongga pleura tidak berkomunikasi dengan persekitaran, dan jumlah udara yang memasuki rongga pleura tidak meningkat. Secara klinikal mempunyai jalan yang paling mudah, sebilangan kecil udara dapat larut dengan sendirinya.

Pneumothorax terbuka dicirikan oleh adanya cacat pada dinding dada, di mana terdapat komunikasi bebas rongga pleura dengan persekitaran luaran. Semasa menghirup, udara memasuki rongga pleura, dan ketika menghembuskan nafas keluar melalui cacat pada pleura viseral. Tekanan di rongga pleura menjadi sama dengan atmosfera, yang menyebabkan keruntuhan paru-paru dan mematikannya dari nafas.

Dengan pneumothorax tegang, struktur injap terbentuk yang mengalirkan udara ke rongga pleura pada saat inspirasi dan menghalangnya memasuki alam sekitar semasa menghembus nafas, sementara isipadu udara di rongga pleura secara beransur-ansur meningkat. Valve pneumothorax dicirikan oleh gejala berikut: tekanan intrapleural positif (lebih besar daripada atmosfera), yang menyebabkan penutupan paru-paru dari pernafasan; kerengsaan ujung saraf pleura, menyebabkan perkembangan kejutan pleuropulmonari; perpindahan organ mediastinum yang berterusan, yang menyebabkan pelanggaran fungsi dan pemampatan kapal besar; kegagalan pernafasan akut.

Pendapat pakar

Sekiranya anda bernafas secara sistematik dan kesihatan secara keseluruhan bertambah buruk, anda harus berjumpa doktor. Ini mungkin menunjukkan adanya patologi di dalam badan. Oleh kerana masalah pernafasan adalah tanda banyak penyakit, hanya seorang doktor yang dapat membuat diagnosis setelah pemeriksaan penuh terhadap pesakit..

Dyspnea, atau sesak nafas, sesak nafas adalah gejala yang tidak menyenangkan dan berbahaya yang dapat menunjukkan penyakit serius. Apa yang perlu dilakukan apabila udara tidak mencukupi semasa bernafas? Kami akan menganalisis rawatan dengan ubat-ubatan dan peraturan yang harus dipatuhi oleh semua orang.

Sesak nafas dan kekurangan udara yang kerap menunjukkan perkembangan penyakit

Kenapa dia menahan nafas di kerongkongnya?

Kekejangan di kerongkong dan sesak nafas - prasyarat untuk penampilan dan diagnosis patologi

Salah satu fenomena biasa yang menyebabkan banyak kegelisahan dan ketidakselesaan adalah munculnya kekejangan di kerongkong. Keadaan patologi tubuh manusia ini disertai dengan perkembangan kontraksi otot tekak atau faring yang tajam, dan hasil proses ini adalah penyempitan ketara dan bahkan pertindihan lengkap lumen mereka.

Sekiranya berlaku kekejangan di kerongkong akan menyebabkan terjadinya dispnea inspirasi, ini boleh menyebabkan penutupan glotis sepenuhnya dan bahkan kematian.

Punca kekejangan dan sesak nafas di kerongkong

Berlakunya kekejangan di kerongkong dan sesak nafas

Selalunya kekejangan tekak bersifat situasional, iaitu, kejadiannya diprovokasi oleh tindakan penyebab luaran tertentu pada tubuh manusia.

Dalam beberapa kes, kekejangan di kerongkong adalah tindak balas badan terhadap kerengsaan atau kecederaan yang berlainan.

Fenomena yang biasa berlaku ialah berlakunya kontraksi konvulsif pada otot faring atau tekak yang digabungkan dengan perkembangan patologi dalam tubuh manusia.

Kita dapat membezakan beberapa sebab, kesannya terhadap seseorang boleh menyebabkan perkembangan tindak balas dalam bentuk kekejangan tekak:

 1. Kejadian yang agak biasa adalah perkembangan kekejangan laring akibat kemasukan potongan makanan atau tulang ikan yang sangat besar ke dalamnya.
 2. Penggunaan sediaan farmasi tertentu yang digunakan untuk melincirkan atau mengairi faring.
 3. Penyedutan udara yang tercemar, yang mengandungi sejumlah besar pelbagai bahan yang menjengkelkan.
 4. Tindakan kekal pada tubuh manusia alergen yang berbeza.
 5. Tekanan emosi atau tekanan saraf yang teruk.
 6. Kelesuan yang besar, yang mengakibatkan tekanan fizikal meningkat.

Kekejangan laring disertai dengan masalah pernafasan dan menelan, tetapi dalam beberapa kes, mereka mungkin neurogenik.

Keadaan spasmodik otot tekak disebabkan oleh kerengsaan kuat kumpulan saraf tertentu yang terletak di laring.

Perlu diberi perhatian kepada mereka yang tidak sihat yang mengadu munculnya serangan spasme laring secara berkala, kerana ini mungkin menunjukkan perkembangan infark miokard akut di dalam badan.

Gejala penyakit

Kekejangan laring disertai dengan gejala berikut:

 • Munculnya nafas yang bersusah payah yang menyebabkan bunyi kecil.
 • Otot serviks menjadi tegang dan ini menyebabkan kesakitan..
 • Pesakit mengalami rintangan dengan tindakan menelan makanan..
 • Terdapat rasa koma di kerongkong.
 • Kulit menjadi pucat, dan sekiranya keadaan spasmodik panjang berubah menjadi biru.
 • Pesakit mempunyai peluh yang sejuk.

Sekiranya berlaku kekejangan ringan, ia akan berlalu tanpa bantuan orang lain dalam beberapa minit, sementara terdapat pemulihan fungsi pernafasan dan menelan normal.

Dengan keadaan kerongkong spasmodik yang lemah dan gagal memberikan bantuan perubatan tepat pada masanya, kemunculan gejala tambahan mungkin:

 • Kekejangan am
 • Buih oral
 • Kehilangan kesedaran secara tiba-tiba

Semua ini membawa kepada fakta bahawa kerja sistem kardiovaskular terganggu dan akibat dari keadaan patologi laring ini boleh menjadi akhir yang membawa maut.

Secara semula jadi, paling mudah untuk mengenal pasti kekejangan faring yang berkembang akibat penembusan rangsangan luar dalam tubuh dalam bentuk makanan, air, udara atau ubat.

Walau bagaimanapun, sekiranya kekejangan laring muncul sebagai akibat dari perkembangan patologi dalam tubuh manusia, maka analisis gejala yang berlaku memungkinkan penyebab tertentu dikenal pasti:

 1. Angina, laringitis dan faringitis disertai dengan munculnya perasaan yang menyakitkan ketika menelan makanan dan suara yang serak, tetapi penampilan kesakitan dan sakit tekak dianggap sebagai gejala yang paling ketara.
 2. Dalam kes itu, jika kekejangan laring adalah tindak balas terhadap tindakan alergen, maka anda dapat mengikuti tanda-tanda patologi ini: berlakunya sakit tekak, batuk yang kuat dan berpanjangan, hidung berair (yang disertai dengan penampilan lendir telus dari hidung), bersin yang berpanjangan, sakit kuat pada mata dan lak.
 3. Dalam penyakit yang menyebabkan gangguan saluran gastrousus, ada tanda-tanda tambahan seperti: pedih ulu hati dan rasa koma di tekak.
 4. Kekejangan di kerongkong boleh berlaku dengan pembesaran kelenjar tiroid, dan selalunya ini diperhatikan dengan tahap patologi sederhana hingga teruk..
 5. Kemunculan spasme laring yang sering kali siklik, yang bercampur dengan kemunculan masalah mengenai waktu menelan makanan, dan juga tidak menyebabkan penurunan berat badan dengan segera, boleh membicarakan penyakit yang tidak selamat seperti pembengkakan esofagus.

Laryngospasm pada kanak-kanak

Kekejangan di kerongkong

Bentuk manifestasi kekejangan yang paling biasa dianggap sebagai laringospasme - pengecutan otot-otot kerongkong dari disposisi sukarela, yang dapat muncul pada satu ketika dan disertai dengan dispnea inspirasi.

Laryngospasme dalam tubuh manusia boleh berlainan tahap, tetapi dengan bentuknya yang teruk, sesak nafas berkembang akibat penutupan glotis sepenuhnya dan ini boleh menyebabkan kematian.

Selalunya, laringospasme didiagnosis pada kanak-kanak dan penyebab keadaan patologi seperti ini:

 1. Perkembangan penyakit berjangkit di badan bayi.
 2. Pendedahan kepada badan pelbagai alergen atau perengsa di udara.
 3. Penggunaan jangka panjang penyediaan farmaseutikal kumpulan tertentu.
 4. Kalsium dan vitamin D yang tidak mencukupi dalam badan bayi

Tidak seperti orang dewasa, laringospasme pada bayi disertai dengan gejala yang berwarna-warni, dan serangan itu sendiri boleh berlaku semasa:

Tanda-tanda kekejangan laring berikut pada kanak-kanak dapat dibezakan:

 • Nafas yang bising dan berdehit
 • Batuk bersuara dan menyalak
 • Kulit pucat
 • Ketakutan bayi dan tangisan tajam

Sekiranya keadaan spasmodik faring ringan, serangan ini hilang tanpa bantuan orang lain dalam beberapa minit, tetapi kekejangan yang lemah sering muncul yang boleh mengancam nyawa bayi.

Khususnya untuk alasan ini, penampilan kejang faring pada bayi yang jelas dan tidak dijangka pasti akan menjadi kesempatan untuk rawatan kecemasan untuk mendapatkan bantuan perubatan.

Kekejangan laring dalam gangguan psikogenik

Salah satu sebab munculnya kekejangan di kerongkong adalah neurosis, di mana seseorang harus menyedari keseluruhan sistem gangguan saraf yang bersifat reversibel. Gejala patologi sekiranya berlaku neurosis mulai terserlah di bawah pengaruh situasi konflik, ketegangan deria yang panjang dan peristiwa yang boleh menyebabkan trauma mental.

Tidak sepenuhnya jelas bahawa pada beberapa orang, di bawah pengaruh penyebab negatif, neurosis mula berkembang, dan dia melewati pesakit yang tinggal.

Ia disahkan bahawa kekejangan di kerongkong muncul di bawah pengaruh penyebab psikik dan bio. Ini bermaksud bahawa keadaan patologi seperti itu dapat berkembang baik dalam proses hubungan sulit pesakit dalam masyarakat, dan sebagai akibat dari ciri-ciri peribadi tubuh dan kecenderungan genetik.

Kekejangan laring, tersedak, dan masalah pernafasan adalah manifestasi fizikal neurosis yang berkembang di bawah pengaruh gangguan psikologi.

Kegelisahan dan kegelisahan yang kuat menyebabkan munculnya serangan seram, yang mendapat gelaran serangan panik.

Serangan kegembiraan mungkin mempunyai tanda-tanda manifestasi berikut:

 • Kemunculan kesakitan di laring dan pembentukan koma saraf di dalamnya.
 • Rasa sesak nafas dan berat.
 • Serangan itu dapat menarik nafas anda dan hasilnya adalah sesak nafas.
 • Jantung mula bekerja dengan kekuatan yang berlebihan, yang membawa kepada diagnosis nadi cepat.
 • Kemunculan rasa sakit di jantung atau perut.
 • Gegaran kuat anggota badan dan bahagian dalam badan.

Kekejangan tekak, yang muncul akibat neurosis, memerlukan penyembuhan.

Untuk menghilangkannya, anda memerlukan pendekatan lengkap dalam kombinasi dengan usaha menangani penyakit utama.

Diagnostik Patologi

Kaedah untuk mengesan penyakit

Sekiranya demikian, jika kekejangan faring atau kerongkong kerap muncul dan keadaan kejadiannya tidak ada kaitan dengan tindakan rangsangan mekanikal dan kimia, anda harus berjumpa pakar. Doktor melakukan pemeriksaan diagnostik yang diperlukan, untuk mengenal pasti prasyarat untuk keadaan patologi badan pesakit dan memberi nasihat mengenai cara menyembuhkan patologi ini untuk kita.

Keadaan sawan yang terkongkong adalah gejala yang dapat menyertai perkembangan pelbagai penyakit dalam tubuh manusia, dan secara khusus faktor ini tidak memungkinkan untuk membuat diagnosis yang tepat tanpa bantuan orang lain.

Di antara penyakit ini mungkin ada yang tidak selamat untuk kesihatan manusia dan memerlukan rawatan segera..

Pertama sekali, pesakit perlu mendapatkan bantuan ahli terapi atau ahli otolaringologi, yang, setelah melakukan pemeriksaan visual dan sejumlah kajian, jika perlu, akan merujuk pesakit kepada pakar lain..

Kaedah utama untuk mendiagnosis patologi disertai dengan perkembangan kekejangan laring adalah:

 1. Pharyngoscopy adalah kaedah penyelidikan yang melibatkan pemeriksaan visual faring pesakit dengan spatula.
 2. Sapu smear.
 3. Ujian darah am dan biokimia.
 4. Endoskopi.
 5. Fibroesophagogastroduodenoscopy.
 6. Prosedur ultrabunyi.
 7. Ujian hormon.

Satu atau satu kaedah penyelidikan dipilih bergantung pada patologi yang berkembang dalam tubuh manusia dan telah menyebabkan perkembangan keadaan spasmodik tekak atau faring.

Rawatan patologi

Cara untuk menyembuhkan kekejangan di kerongkong

Dengan munculnya rasa kejang yang tidak menyenangkan di kerongkong, anda boleh menggunakan petua yang membolehkan anda menghilangkan keadaan patologi dengan cepat dan sempurna.

Untuk menghilangkan keadaan spasmodik bantuan laring:

 • Memastikan rehat sepenuhnya ke pengambilan udara segar yang tidak sihat dan mencukupi ke dalam bilik.
 • Penggunaan ammonia.
 • Tawaran minum segelas air.

Sekiranya demikian, jika kaedah ini tidak membawa kepada hasil yang diinginkan, anda perlu menahan nafas sedikit atau meminta seseorang membuat cahaya muncul di bahagian belakang.

Cara lain untuk melegakan kekejangan di kerongkong adalah dengan melakukan serangan muntah secara buatan, serta mandi air hangat dengan serangan yang berpanjangan.

Dalam kes itu, jika tulang yang tersekat menjadi prasyarat untuk perkembangan keadaan spasmodik laring, maka, kemungkinan besar, dalam kes ini, campur tangan pembedahan akan diperlukan.

Dengan kerap berlaku serangan kejang di kerongkong dan tekak, anda perlu meminta bantuan daripada pakar, kerana selalunya keadaan ini boleh disebabkan oleh penyakit yang tidak selamat.

Dalam kes itu, jika perkembangan kekejangan laring berlaku kerana neurosis, maka kaedah penyembuhan utama dalam kes ini adalah:

 1. Psikoterapi.
 2. Rawatan perubatan dengan penggunaan: antidepresan dan penenang.

Lebih banyak maklumat mengenai kekejangan pernafasan boleh didapati dalam video..

Dalam kes itu, jika kekejangan laring dan serangan asma berkembang akibat edema alergi, maka doktor paling kerap menetapkan penyembuhan menggunakan persediaan farmaseutikal seperti:

Keadaan spasmodik laring, yang disertai dengan serangan sesak nafas, boleh menjadi tanda asma bronkial, kerana penyembuhan dalam kes ini dilakukan menggunakan persediaan farmasi untuk menormalkan bronkus.

Selalunya digunakan untuk tujuan ini:

Pencegahan Patologi

Untuk mencegah perkembangan keadaan spasmodik laring yang lemah, disarankan untuk mengikuti langkah pencegahan tertentu:

 • Dalam mod siang, anda perlu memperuntukkan tempat untuk prosedur berehat.
 • Adalah perlu untuk mengatur penggantian kerja dan masa lapang dengan betul.
 • Mesti tidur sekurang-kurangnya 8 jam sehari.
 • Jaminan utama kesihatan adalah pemakanan yang betul dan betul..
 • Jangan lupa tentang gaya hidup sihat dan berjalan di udara segar..

Kekejangan laring dan tekak adalah keadaan patologi tubuh manusia yang tidak menyenangkan dan tidak selamat, yang dalam beberapa kes boleh mengakibatkan kematian pesakit.

Khususnya, untuk alasan ini, penting bagi kita, ketika tanda-tanda patologi pertama muncul, untuk mendapatkan bantuan daripada pakar, yang akan mencegah perkembangan komplikasi lesu.

Pembaca menyukai:

sihat!

Komen (3)

Olga

Sangat baik ditulis, hubungi doktor anda. Nafas saya berhenti ketika saya batuk dengan tajam kerana bau. Doktor tidak memberi saya asma. Kali terakhir saya bernafas adalah ketika saya menonton program lucu. Dia ketawa dan menarik nafas saya. Bukan sahaja saya alergi terhadap bau ketika pergi ke klinik, hospital, saya mendapat alahan mengenai bau bahan bakar dan pelincir - jika terdapat bau bahan api dan pelincir yang tajam di dalam bas - anda harus turun dari bas. Selepas setiap reaksi seperti itu, saya tersedak, menyelamatkan Eufellin, tetapi apa yang boleh saya lakukan jika saya tidak masuk akal - kekejangan laring muncul dengan mendadak. Saya tidak lagi menonton program lucu. ?

Doktor telah menuliskan kata-kata saya dengan betul. Semasa saya menunggu giliran untuk pergi ke pejabat doktor, saya mengalami peningkatan tekanan, batuk tercekik. Setelah berjumpa doktor, saya masih duduk di rumah selama beberapa hari, ada kes, saya jatuh 41 hari dengan suhu tinggi dan batuk berdehit. Dari alahan untuk mengambil Saya hanya dapat DIAZOLINE ANAK - tidak ada dos yang kurang. Selepas mengambil diazolin saya boleh tidur selama sehari.

Ia bermula dengan cegukan, kemudian air liur menjadi likat. Dan kemudian tersedak. Sekiranya pada masa ini mengambil kedudukan mendatar, ia menjadi lebih mudah. Ranitidine juga membantu.

Pakar neurologi menetapkan atarax. Tetapi saya meminumnya sejak seminggu yang lalu, dan sekarang ada serangan ini. Mungkin itu seseorang, beritahu saya apa yang membantu? Atau doktor mana yang harus dihubungi dan apa yang perlu diambil ujian?

Vitaliy

Sekurang-kurangnya sekali dalam setahun, serangan bermula, biasanya semasa tidur. Kemungkinan besar disebabkan oleh neuralgia laring atau disebabkan oleh perut. Bahagian kanan laring mula kebas dan menelan air liur sangat sukar. Panik bermula dan walaupun ditahan, pernafasan sukar, gegaran kuat anggota badan dan badan mula menerobos.

Saya kehilangan kesedaran selama beberapa saat. Senang isteri saya menjaga saya dan tidak membiarkan saya jatuh. Mereka melemparkan kaki saya ke atas, dan saya tetap berbaring di lantai. Tiba-tiba, dia melepaskannya.

Seolah-olah tangan roh jahat yang tidak kelihatan mencengkeram laring, dan kemudian melepaskannya. Saya menyedari bahawa mungkin untuk menyelesaikannya sebelum waktunya, mengapa saya pergi ke doktor minggu ini.

Tinggalkan komen

Sakit tekak

Kami mengesyorkan membaca:

Halaman kami

Perbincangan

 • Natasha - Secara tradisinya di tekak kering pada. -
 • Natalya - Gramidin juga membantu saya, tetapi. -
 • Kristina - Ya, dengan angina produknya sangat baik. -
 • Diana - Semestinya, semasa anda sakit, ia perlu. -
 • Kari - Sakit tekak sesekali dari semasa ke semasa.

-

 • Susanna - Saya membilas soda dari laring. -
 • Maklumat perubatan yang disiarkan di halaman ini tidak digalakkan untuk digunakan dalam rawatan diri. Sekiranya anda merasakan perubahan yang baik dalam kesejahteraan, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar THT. Semua artikel yang diterbitkan di sumber kami bersifat maklumat dan pendidikan. Sekiranya anda menggunakan ini atau serpihannya di laman web anda, pautan aktif ke yang pertama

  Mengapa terkena tekak?

  Apabila mereka mengatakan mengenai kekejangan di kerongkong, mereka mencadangkan penguncupan otot faring atau kerongkong secara tiba-tiba, yang menyebabkan penyempitan atau penutupan lumen mereka yang ketara, dan, oleh itu, sering menyebabkan sesak nafas.

  Ketika menjelaskan gejala ini, pesakit sering mengatakan bahawa mereka "tersedak untuk bernafas", "berat di kerongkong tajam", "tekak sakit dan seolah-olah melegakan", "menjadi sukar untuk bernafas, terutama ketika menghirup".

  Sebelum meneruskan penerangan mengenai kekejangan di kerongkong, harus diumumkan bahawa, bergantung pada latar belakang yang memprovokasi kejadiannya, adalah kebiasaan untuk memisahkan:

  Kekejangan yang disebabkan oleh patologi dari organ dalaman.

  Ini juga merangkumi gejala faring, prasyaratnya adalah penyakit alahan atau penyakit berjangkit pada organ ENT. Kekejangan saraf yang berlaku semasa pelbagai gangguan psikogenik, termasuk neurosis, serangan panik.

  Apa pun kekejangan yang disebabkan, sangat penting untuk mengenal pasti penyebabnya, menggerakkan otak dengan hati-hati, yang dapat memprovokasi, setelah apa yang muncul, apa gejala lain yang ada.

  Dan jika kekejangan laring berulang, dan lebih-lebih lagi, jika disertai dengan sesak nafas atau sesak nafas, anda harus mendapatkan bantuan perubatan secepat mungkin.

  Untuk rawatan dan pencegahan radang amandel, jangkitan virus pernafasan akut dan selesema pada kanak-kanak dan orang dewasa, Lena Malysheva menasihatkan produk Imuniti yang berkesan dari saintis Rusia. Oleh kerana komposisi semula jadi yang unik dan% utama, produk ini mempunyai kecekapan yang sangat tinggi dalam rawatan radang amandel, selesema dan meningkatkan daya tahan tubuh.

  Baca mengenai teknik Malysheva...

  Apa itu laringospasme dan apa yang menyebabkannya

  Bentuk kekejangan yang paling biasa adalah laringospasme, atau pengecutan otot tekak yang tidak disengajakan, yang berlaku pada satu ketika dan sering berlaku dengan apa yang disebut sebagai dispnea inspirasi, apabila sukar bagi orang yang tidak sihat untuk menarik nafas.

  Tahap perkembangan laringospasme yang melampau adalah sesak nafas kerana penutupan glotis sepenuhnya, yang sudah menjadi keadaan yang mengancam nyawa seseorang.

  Laryngospasms adalah kejadian yang biasa terjadi pada kanak-kanak, terutama pada usia 6 bulan hingga 5 tahun.

  Kekejangan tekak pada kanak-kanak boleh berlaku dengan:

  Penyakit berjangkit akut (tonsilitis, SARS, batuk rejan dan lain-lain), Reaksi alergi terhadap makanan tertentu, perengsa di udara, farmasi, Kekurangan kalsium dan vitamin D dalam badan (terutama di bawah usia 2 tahun).

  Kekejangan di kerongkong bayi mempunyai gambaran klinikal yang sangat berwarna. Serangan itu sendiri, iaitu laringospasme, berkembang secara tradisional setelah ketakutan tajam, ketawa yang kuat, menangis, dan paling sering - batuk yang kuat.

  Bayi mempunyai simptom dari sistem pernafasan:

  nafas menjadi lenguh, berdehit, batuk menjadi kencang (menyalak). Kanak-kanak semasa serangan ketakutan, pucat. Bayi yang sangat kecil boleh menangis.

  Keterukan kekejangan seperti itu ditentukan oleh tempoh dan keparahan gangguan pernafasan.

  Kekejangan ringan hilang tanpa bantuan orang lain dalam masa kurang dari beberapa minit, tetapi kes-kes kekejangan yang mengancam nyawa tidak jarang berlaku. Oleh itu, kekejangan yang timbul di kerongkong bayi adalah alasan khusus untuk segera menghubungi doktor atau menghubungi ambulans!

  Pada orang dewasa, laringospasma sering muncul kerana penyedutan kepekatan besar bahan berbahaya atau tindakan pada membran mukus faring dan tekak alergen.

  Dalam kes ini, kekejangan akan berfungsi sebagai reaksi pelindung tertentu di mana tubuh akan berusaha melindungi dirinya dari bahan yang tidak selamat dan tidak membiarkannya memasuki badan lebih jauh.

  Malangnya, mekanisme pelindung seperti itu boleh menjadi prasyarat kematian, terutama jika pembengkakan dan sesak nafas berkembang. Ini mungkin, misalnya, dengan reaksi alahan seperti kejutan anaphylactic atau edema Quincke..

  Tidak sukar untuk menentukan sifat alergi kekejangan laring, kerana prasyarat untuk perkembangannya sering jelas (mereka menyedut sesuatu, hanya dihirup dengan ubat baru, cat bernafas), dan gejala yang menyertainya bercakap untuk diri mereka sendiri.

  Seperti alahan pernafasan, seseorang mungkin terganggu oleh:

  Hidung berair, bengkak hidung, Air mata, sakit mata, Bersin dan batuk, Gatal di tekak, sakit.

  Bahaya kekejangan dalam alahan ditentukan oleh keparahan reaksi.

  Semakin kuat gangguan pernafasan (sesak nafas, sesak nafas), semakin kuat keparahan penyakit, dan oleh itu semakin banyak orang memerlukan rawatan perubatan segera.

  Maklum balas daripada pembaca kami - Olga Solotvina

  Saya baru-baru ini membaca artikel yang membincangkan mengenai pembahagian semula Kekebalan semula jadi, yang mengandungi 25 ramuan herba dan 6 vitamin, untuk rawatan dan pencegahan selesema, radang amandel, faringitis dan hampir semua penyakit lain di rumah.

  Saya tidak biasa mempercayai sebarang maklumat, tetapi memutuskan untuk memeriksa dan memesan satu bungkusan.

  Selsema yang diakibatkan oleh sakit tekak berlalu hampir beberapa hari. Pada masa ini kami minum untuk pencegahan, bersiap untuk musim gugur. Cubalah, dan jika seseorang ingin tahu, maka pautan ke artikel di bawah.

  Artikel kami mengenai gejala dan rawatan akan membantu menguduskan masalah tindakan alergen pada saluran pernafasan atas seseorang secara lebih menyeluruh.

  sakit tekak

  Selain alahan, kekejangan tekak pada orang dewasa dapat dirangsang oleh pelbagai patologi. Khususnya, perasaan, seolah-olah menahan nafas, mengurangkan dan menyakitkan laring, boleh terjadi dengan:

  Kehadiran reaksi keradangan yang sengit (misalnya, seperti abses faring), Kerengsaan pada laring atau saraf vagus (jika pesakit mempunyai gondok, bengkak pada leher atau kerongkongan), Neurosis, histeria, tekanan teruk, Tertelan di kerongkong atau tekak badan asing.

  Kerengsaan tekak (seperti esofagitis refluks).

  Dalam kebanyakan kes, sangat sukar bagi seseorang untuk memahami mengapa dia mengalami kekejangan di kerongkongnya, kerana sering kali tidak banyak aduan untuk diagnosis, bahkan seorang doktor.

  Oleh itu, untuk mencari prasyarat untuk kekejangan, doktor melakukan pemeriksaan tambahan yang membantu mengesahkan atau mengecualikan kehadiran patologi tertentu.

  Contohnya, pharyngoscopy, swab tekak dan ujian darah umum membantu mendiagnosis jangkitan laring, pemeriksaan sinar-X dan endoskopi menentukan esofagitis refluks, dan tomografi ultrasound dan komputasi kawasan serviks diperlukan untuk mengenal pasti tumor.

  Kekejangan tekak dan faring pada gangguan psikogenik

  Salah satu penyebab kekejangan umum di kerongkong adalah neurosis, di mana doktor secara tradisional memahami sejumlah gangguan yang gugup, iaitu psikogenik, dan yang dapat dipulihkan.

  Gejala neurosis secara tradisional diprovokasi oleh situasi konflik, serta pelbagai keadaan trauma dari jiwa, tekanan, deria panjang dan bahkan tekanan intelektual.

  Sebenarnya, masih sukar bagi para saintis untuk menjelaskan apa sebabnya kerana sesetengah orang menghidap neurosis, sementara yang lain tidak.

  Diasumsikan bahawa kedua-dua sebab psikik (ciri-ciri setiap individu dan hubungannya dengan masyarakat) dan bio (ciri-ciri organisma itu sendiri, kecenderungan keturunan) berperanan dalam penampilan patologi ini..

  Neurosis menampakkan diri dalam 2 jenis gejala - psikologi (di pihak individu) dan fizikal (di bahagian badan, badan).

  Kekejangan faring dan kerongkong, sesak nafas, berat semasa bernafas secara semula jadi berkaitan dengan manifestasi fizikal, tetapi ia adalah hasilnya, pertama sekali, dari psikologi, iaitu, gangguan peribadi.

  Kekejangan saraf di kerongkong dan tekak boleh berlaku semasa serangan kegembiraan yang teruk, ngeri.

  Serangan seperti itu disebut serangan panik dan boleh menjadi keadaan patologi bebas atau sebahagian daripada gambaran perubatan sekiranya berlaku neurosis.

  Serangan kegembiraan semasa serangan panik disertai dengan pelbagai gejala dari sisi badan, yang juga disebut somatik atau vegetatif, termasuk:

  Kesakitan, ketidakselesaan, bola saraf di kerongkong, rasa kurang udara, kesukaran bernafas, sesak nafas (terengah-engah semasa serangan), berdebar-debar, nadi kerap, gemetar dalaman, anggota badan yang gemetar, paresthesia (kesemutan, merinding) di tangan, Kemunculan peluh, mungkin ada rasa sakit di bahagian jantung atau di perut, mual, pening, dll..

  Dalam serangan panik, hanya beberapa gejala di atas yang muncul dengan segera.

  Serangan itu sendiri secara tradisional berlangsung dari beberapa minit hingga satu jam (biasanya sekitar sepuluh minit).

  Kes serangan panik yang terpencil, terutama yang timbul dengan latar belakang pergolakan deria, tidak boleh mengganggu seseorang. Tetapi, jika sawan diulang lebih kerap daripada sebulan sekali, anda harus berjumpa pakar.

  Dengan sendirinya, kekejangan faring sekiranya berlaku neurosis tidak memerlukan penyembuhan yang berasingan. Untuk menghapuskannya, diperlukan pendekatan lengkap dan bekerja dengan patologi utama.

  Pada masa kini, neurosis dapat disembuhkan dengan bantuan psikoterapi, serta ubat-ubatan - antidepresan dan penenang.

  Anda masih berfikir bahawa mustahil untuk menghilangkan selesema berterusan, INFLUENZA dan Penyakit Gortani!?

  Berdasarkan fakta bahawa anda membaca artikel ini - anda tidak tahu dengan jelas apa itu:

  sakit tekak yang teruk walaupun menelan air liur... rasa gumpalan berterusan di kerongkong... menggigil dan lemah badan... "patah" tulang dengan pergerakan terkecil... kehilangan selera makan dan kekuatan... kesesakan hidung kekal, dan ekspektasi ingus...

  Sekarang jawab soalan: ia sesuai dengan anda?

  Adakah SEMUA GEJALA INI boleh diterima? Dan berapa lama anda sudah "bocor" dengan rawatan yang tidak berkesan? Lagipun, cepat atau lambat SITUASI Untuk bertambah buruk. Dan kes itu boleh berakhir dengan kerosakan...

  Betul - sudah tiba masanya untuk mula menamatkan masalah ini! Adakah anda bersetuju? Itulah sebabnya mengapa kami memutuskan untuk menerbitkan metodologi eksklusif Lena Malysheva, di mana dia mengungkapkan rahsia penguatan imuniti pada kanak-kanak dan orang dewasa, dan juga membincangkan kaedah pencegahan selesema. Baca lebih lanjut…

  Mengapa terdapat kekejangan di tekak dan mengapa keadaan ini tidak selamat

  Kekejangan di kerongkong adalah gejala di bawah topeng di mana beberapa patologi tersembunyi.

  Oleh itu, tidak ada cara yang dapat diterima secara universal untuk menghilangkannya. Bagaimana doktor akan merawat kekejangan laring pada pesakit tertentu secara langsung bergantung pada latar belakang aduan. Rundingan dengan pakar bukan khusus mungkin diperlukan.

  Punca

  1. Situasi. Pengecutan otot yang tajam disebabkan oleh sebab luaran..
  2. Endogenous. Dibenarkan oleh faktor dalaman. Sebagai contoh, kita bercakap mengenai kehadiran penyakit bersamaan pada manusia.

  • Penyedutan udara yang mengandungi bahan yang menjengkelkan.
  • Penggunaan ubat-ubatan dengan kesan sampingan spasmogenik.
  • Situasi tertekan, sensori dan fizikal yang berlebihan, malah rasa sakit yang tajam.
  • Makanan Tidak Tepat.
  • Interaksi dengan sebarang alergen.
  • Penyakit sistem endokrin (kerosakan pada tiroid, kelenjar paratiroid).
  • Gangguan Neuropsychiatrik (Histeria).
  • Jangkitan saluran pernafasan atas (keadaan biasa - laringitis, tonsilitis akut, faringitis).
  • Patologi vaskular (keadaan selepas strok).
  • Penyakit saluran gastrousus (refluks asid hidroklorik dengan esofagitis refluks).
  • Oncopathology (kerengsaan ujung saraf otot dengan tumor besar).
  • Penyakit sistem muskuloskeletal (kekejangan otot faring dan saluran pencernaan dengan hernia tulang belakang serviks).

  Gejala utama dan berkaitan

  Kekejangan di kerongkong boleh berlaku dalam bentuk gejala utama berikut:

  Tahapnya boleh berkisar dari kesukaran bernafas ringan (dispnea inspirasi) hingga rasa sesak nafas. Penyedutan udara disertai oleh bunyi bising, dari semasa ke semasa sedikit siulan dan batuk yang menggonggong (pada kanak-kanak). Rasa gumpalan, benda asing di kerongkong.

  Pesakit tidak dapat menyingkirkannya dengan cepat, pengambilan air tidak selalu membantu. Kekejangan di kerongkong mungkin lebih teruk apabila ditelan..

 • Sindrom nyeri. Ini dibenarkan oleh ketegangan patologi otot serviks. Dengan tekanan ringan pada laring, kekejangan dan rasa sakit dapat meningkat..
 • Kemungkinan gejala tambahan:

  • Perubahan warna kulit (pucat, sianosis kerana kekurangan udara).
  • Peluh sejuk.
  • Kebimbangan, ketakutan.
  • Sakit kepala.
  • Kehilangan kesedaran.
  • Kemunculan busa dari mulut.
  • Kekejangan.

  Semua tanda-tanda ini boleh berlaku bersama dan secara berasingan..

  Keamatan manifestasi, gabungan gejala secara langsung bergantung pada latar belakang kekejangan. Keluhan mungkin diucapkan dari semasa ke semasa sehingga pesakit memerlukan rawatan kecemasan..

  Makan kekejangan

  Penggunaan barang-barang tertentu menyebabkan pengecutan otot faring dan saluran pencernaan yang tajam. Punca kekejangan di kerongkong boleh menjadi gumpalan besar makanan kering dan kering. Pengambilan tulang tajam secara tidak sengaja juga menyebabkan patensi esofagus terganggu.

  Kesalahan dalam pemakanan memainkan peranan tidak langsung dalam penyakit refluks: penggunaan makanan pedas dan berlemak adalah faktor peningkatan keasidan jus gastrik. Pada pesakit yang menderita penyakit ini, asid hidroklorik dikeluarkan sebahagiannya ke saluran pencernaan.

  Isi perut menjengkelkan dinding organ dan menyebabkan pengecutan tajamnya, yang terasa serupa dengan perasaan benjolan ketika menelan. Cara menghilangkan kekejangan yang teruk di kerongkong dengan esofagitis refluks, pakar gastroenterologi memutuskan.

  Patologi endokrin

  Perasaan mampatan laring dan kekurangan udara kadang-kadang disebabkan oleh patologi kelenjar tiroid. Ini dibenarkan oleh pertumbuhan patologi tisu organ - gondok. Laring mengalami mampatan dengan tahap penyakit yang teruk dan rata-rata. Kemudian rasa sakit boleh bergabung.

  Kekejangan otot yang kuat di kerongkong juga disebabkan oleh kerosakan pada kelenjar paratiroid. Penurunan tahap hormon paratiroid menyebabkan kekurangan kalsium yang ketara, lebihan fosfat dalam darah.

  Ketidakseimbangan dalam badan ini adalah penyebab kekejangan yang menyakitkan..

  Kesakitan merangkumi hampir semua kumpulan otot, termasuk kerongkongan.

  Psikoneurologi

  Sejumlah penyakit psikologi mencair dalam bentuk perasaan tercekik, benjolan di kerongkong. Keluhan, sebagai peraturan, berwarna pada pasien: mereka dapat menunjukkan rasa sakit, rasa ngeri kematian, ketidakupayaan untuk menelan makanan dan bernafas. Perengsa terkecil boleh menyebabkan kerosakan saraf. Hasil pemeriksaan objektif menunjukkan tidak adanya perubahan patologi yang jelas pada bahagian tubuh. Kekejangan saraf di kerongkong yang sihat berlaku dengan neurosis, kemurungan.

  Laryngospasme

  Merupakan pengecutan otot tekak yang tidak disengajakan.

  Tahap kekejangan berkisar dari sedikit perasaan kekurangan udara hingga tercekik. Bentuk gejala yang lemah disertai dengan penutupan glotis sepenuhnya dan merujuk kepada keadaan yang mengancam nyawa. Oleh kerana ciri-ciri anatomi, kekejangan laring serupa lebih kerap muncul pada bayi yang berusia lebih muda dari 3 tahun daripada pada orang dewasa.

  • Kemajuan penyakit ENT yang cepat, misalnya laringitis.
  • Sentuh dengan alergen atau penyedutan perengsa.
  • Kekurangan kalsium, vitamin D yang teruk (berisiko untuk kanak-kanak dengan riket).
  • kesukaran bernafas, disertai dengan bunyi bising dan bersiul;
  • kecenderungan untuk cepat beralih ke keadaan mati lemas;
  • suara serak.

  Gambaran klinikal klasik laringospasme pada bayi lebih terang daripada pada orang dewasa: kekejangan di kerongkong juga menyebabkan batuk yang menggonggong, mengi.

  Diagnostik

  Pencarian patologi yang mencetuskan sindrom itu sukar.

  Ini dijelaskan oleh kekejangan laring polietiologi (pelbagai sebab). Apa yang perlu dilakukan sekiranya aduan ini berlaku, doktor yang hadir akan menentukan dengan betul. Doktor pertama yang diberi masalah adalah ahli terapi. Dengan mengambil kira lokalisasi aduan, pesakit harus diperiksa oleh ahli otolaryngolog. Sekiranya perlu, berunding dengan pakar onkologi, ahli gastroenterologi, dan pakar lain.

  Sekiranya tidak ada tanda-tanda patologi fizikal yang berterusan, pencarian diagnostik dimulakan dengan pengecualian keadaan luaran yang boleh mencetuskan kekejangan laring dan gejala yang berkaitan.

  Sebagai contoh, doktor mungkin bertanya adakah pesakit alah kepada sebarang bahan, jika kekejangan tekak mendahului tekanan..

  Kaedah penyelidikan utama:

  1. Faringoskopi. Pencarian latar belakang dimulakan dengan pemeriksaan faring spesifik dengan spatula..
  2. Ujian darah makmal. Bantu mengenal pasti tanda-tanda keradangan yang biasa. Sekiranya tumor disyaki, penanda tumor diperiksa. Dalam beberapa kes, latar belakang hormon disiasat..
  3. Laringoskopi Kaedah diagnostik instrumental yang membolehkan anda menilai keadaan umum mukosa tekak, glotis.
  4. FGDS (fibroesophagogastroduodenoscopy).

  Kaedah yang bertujuan untuk mencari latar belakang patologi di sepanjang saluran pencernaan.

 • Prosedur ultrabunyi. Digunakan untuk menghilangkan penyakit tiroid.
 • Senarai kajian dilengkapkan semasa pencarian diagnostik untuk menjelaskan sebab mengapa pesakit mengalami kekejangan otot di kerongkong..

  Rawatan

  Sekiranya terdapat kekejangan laring, apa yang harus saya lakukan? Pertama sekali, rasa panik tidak dapat dilepaskan..

  • Sediakan udara segar dengan membuka tingkap.
  • Beri sedikit air suhu bilik.

  Cecair yang panas atau sejuk boleh menjadikan keadaan lebih teruk.

 • Longgarkan pakaian yang ketat, lepaskan tali leher, buka kolar baju.
 • Sekiranya kekejangan otot licin di tekak disebabkan oleh penyedutan bahan yang menjengkelkan, segera hentikan pengambilannya atau bawa pesakit ke tempat yang selamat.
 • Adalah senang untuk meletakkan pesakit.
 • Dalam beberapa kes, aruhan muntah buatan membantu. Sebagai contoh, ini sangat baik apabila menelan sekeping makanan yang sangat besar yang biasanya tidak dapat bergerak lebih jauh di sepanjang saluran pencernaan.

  Sekiranya tulang tersekat di kerongkong, anda mungkin memerlukan bantuan doktor untuk membuangnya.

  Penyembuhan asas bergantung pada faktor penyebab kekejangan laring. Oleh itu, terdapat banyak kaedah untuk mengatasi gejala..

  1. Serangan alahan dihentikan dengan antihistamin, misalnya, Suprastin.
  2. Sekiranya penyebab serangan asma terletak pada asma, bronkodilator diresepkan. Berodual dalam bentuk penyedutan mempunyai kesan cepat.
  3. Dengan patologi endokrin, ubat hormon ditetapkan. Pemilihan kelenjar tiroid yang membesar adalah mungkin.
  4. Gangguan psikosomatik dapat diperbaiki dengan antidepresan, penenang.

  Terdapat banyak ubat dari kumpulan ini, semuanya berbeza dalam mekanisme tindakan. Psikiatri memutuskan bagaimana melegakan kekejangan di kerongkong dengan neurosis, kemurungan.

 • Tumor yang memampatkan organ leher mesti dikeluarkan secara pembedahan. Pada neoplasma malignan, penyembuhan dilengkapi dengan radiasi dan kemoterapi.
 • Persiapan untuk penyakit berjangkit dipilih mengikut patogen. Ia boleh menjadi ubat, agen antivirus..
 • Kekejangan saluran pencernaan dengan esofagitis refluks membantu menghilangkan ubat-ubatan yang mengurangkan keasidan jus gastrik.

  Inhibitor pam Proton digunakan (Omeprazole, Pariet).

  Pencegahan

  Untuk mengelakkan gejala seperti kekejangan tekak, sakit dan sesak nafas, disyorkan:

  • Mematuhi peraturan kerja dan rehat.
  • Mengelakkan tekanan.
  • Pemakanan yang betul, penggunaan barang yang cukup dicincang, mengunyah dengan teliti.
  • Kekurangan hubungan dengan alergen yang sudah diketahui.
  • Penyembuhan tepat pada masanya penyakit bersamaan.

  Sekiranya pesakit telah mempelajari banyak maklumat di dan pada tahap teori mengetahui cara menghilangkan kekejangan di kerongkong, ini tidak menghilangkan keperluan untuk mendapatkan rawatan perubatan yang berkelayakan.

  Dalam kes yang terbaik, ubat-ubatan sendiri yang buta huruf akan menyebabkan kehilangan masa, dan paling teruk ia akan menjadi prasyarat untuk pengakhiran yang mematikan. Hanya doktor yang akan menentukan cara menyembuhkan kekejangan di kerongkong pesakit. Terapi bergantung pada premis keadaan ini, dan terdapat banyak.

  Kekejangan di kerongkong dan laring

  Pengecutan otot yang jelas menyakitkan dan tajam, yang disebut kekejangan, tidak asing lagi bagi hampir semua orang. Sebagai peraturan, paling sering "membawa" kaki. Tetapi dari semasa ke semasa masalahnya jauh lebih teruk. Kami bercakap mengenai kekejangan laring. Mereka muncul pada satu ketika, mereka disertai dengan sejumlah gejala buruk, kadang-kadang lemah.

  Keadaan fenomena ini banyak. Mari kita fahami mengikut urutan.

  Gejala

  Dengan perkembangan kejang di tekak:

  • nafas menjadi cepat dan sukar;
  • kulit bertukar menjadi biru / pucat;
  • leher mengetatkan;
  • peluh sejuk keluar.

  Kekejangan di kerongkong boleh menyebabkan penangkapan pernafasan, sesak nafas. Benar, setelah beberapa lama, serangan (jika tidak kuat) menjadi lebih kecil tanpa campur tangan luaran, penyedutan memanjang dan fungsi menelan dipulihkan. Dalam varian yang lemah, seseorang kehilangan kesedaran, kekejangan bermula, busa keluar dari mulut, aktiviti jantung menjadi lemah.

  Semakin lama serangan, semakin besar kemungkinan sesak nafas dan, sebagai akibatnya, kematian.

  Antara keadaan utama kekejangan di kerongkong:

  • bahan merengsa di udara;
  • beberapa ubat;
  • keradangan
  • penyakit tiroid;
  • secara saraf;
  • dengan neurosis;
  • onkologi;
  • aneurisma aorta.

  Sekiranya kekejangan di kerongkong disebabkan oleh perengsa luaran (seperti makanan), penyebabnya mudah dijumpai. Dalam pilihan lain, perlu menganalisis gejala yang disertakan dengan teliti:

   Penyakit berjangkit saluran pernafasan (tonsilitis, laringitis, faringitis) boleh menyebabkan kekejangan di kerongkong.

  Dalam kes ini, mereka disertai dengan menelan yang menyakitkan, suara yang serak, sakit, menggelitik.

 • Dengan sifat alahan kekejangan, serangan sering didahului oleh manifestasi alahan lain: gatal, sakit tekak, yang menyebabkan batuk, hidung berair, bersin, sakit di mata.
 • Dengan saluran gastrousus yang tidak berfungsi, kekejangan didahului oleh pedih ulu hati, koma.
 • Cabaran Makanan

  Kekejangan di kerongkong boleh digabungkan dengan makanan - berlaku secara khusus semasa makan atau selepasnya.

  Makanan boleh memprovokasi mereka - kepingan kecil dapat tersekat di kerongkong, ia menurunkan daya tahan saluran pencernaan dan saluran pernafasan. Tentunya, kita semua tahu perasaan ketika tulang ikan tersekat di kerongkong, dari semasa ke semasa, doktor malah memerlukan pembedahan segera untuk mengekstraknya..

  Patologi endokrin

  Kekejangan kerongkong yang kerap boleh menunjukkan penyakit endokrin.

  Pesakit mengalami kesukaran untuk bernafas, menjadi sukar baginya untuk menelan makanan. Gejala seperti itu memerlukan perundingan dan pemeriksaan segera oleh ahli endokrinologi..

  Patologi tertentu atau kerosakan sistem endokrin sering menjadi prasyarat untuk kekejangan yang menyakitkan di tekak. Dalam kes ini, diagnosis dijalankan oleh ahli endokrinologi, setelah doktor menetapkan rawatan.

  Psikoneurologi

  Kekejangan laring juga disebabkan oleh gangguan tertentu dari disposisi neuropsikiatrik. Untuk mengesahkan atau menolak kecurigaan tersebut, doktor akan menjalankan diagnostik yang diperlukan.

  Kelesuan kronik, keadaan tertekan, keletihan fizikal yang kuat berfungsi untuk perkembangan keabnormalan neuropsikiatrik yang teruk yang menyebabkan kejang yang merebak oleh laring.

  Selalunya kekejangan di kerongkong disertai dengan perasaan kering di mulut, sukar bernafas, tekak mati rasa. Suara boleh hilang, seseorang menjadi histeris, corak tingkah lakunya berubah, tekanan dan kerengsaan timbul.

  Kekejangan otot pada kanak-kanak

  Perkembangan laringospasme yang hebat pada kanak-kanak kecil yang belum berumur 5 Ini dihubungkan dengan pemeliharaan laring dan faring khas, serta fakta bahawa otot pernafasan pada kanak-kanak sangat lemah.

  Kekejangan di kerongkong kanak-kanak mempunyai gambaran klinikal yang paling jelas, penyedutan menjadi mengi, batuk - menyalak.

  Keadaan seperti itu menjadi akibat ketakutan yang kuat dari remah-remah, dia mula tersedu, hasilnya adalah pembengkakan tekak, yang sering berakhir dengan stenosis dan kegagalan pernafasan akut.

  Antara faktor yang memprovokasi:

  • tindak balas emosi terhadap sesuatu;
  • ketakutan, tangisan, ketawa;
  • batuk (alahan atau selsema);
  • alergen
  • ubat-ubatan;
  • penyakit berjangkit;
  • kekurangan kalsium;
  • kekurangan vitamin D.

  Langkah-langkah diagnostik

  Dalam kes itu, jika kejang adalah pendamping yang kerap, tetapi jelas tidak berkaitan dengan tindakan kimia-mekanikal, tidak bergantung pada latar belakang deria pesakit, doktor akan menetapkan pemeriksaan komprehensif dalam urutan yang sangat diperlukan.

  Lebih baik jangan bergurau dengan kekejangan, adalah tidak realistik untuk membuat diagnosis tanpa bantuan orang lain, hanya pakar sempit yang dapat melakukan ini.

  Antara kaedah diagnostik utama:

  Dengan menggunakan pemeriksaan visual faring, swab tekak dan ujian khas, doktor akan menentukan kemungkinan proses keradangan yang mempengaruhi tekak. Endoskopi dan fibroesophagogastroduodenoscopy.

  Akan diperlukan untuk disyaki penyakit gastrousus.

 • Palpasi akan membantu mencari patologi kelenjar tiroid. Sekiranya, pesakit dihantar untuk imbasan ultrasound, ujian hormon dilakukan.
 • Azophagogastroduodenoscopy akan membolehkan anda mencari hernia diafragma.
 • Imbasan CT, biopsi, penanda tumor - langkah pengesanan kanser.
 • Rawatan

  Dengan kekejangan laring, penting untuk dapat memberikan pertolongan cemas dengan betul. Dan juga - dalam masa untuk memanggil ambulans. Sebelum ketibaan doktor, buka tingkap untuk ventilasi supaya bilik mempunyai udara segar; untuk meletakkan pesakit dalam keadaan selesa, memberinya ketenangan, memberi sedikit air.

  Sekiranya kehilangan kesedaran, biarkan yang tidak sihat menyedut asap ammonia.

  Kadang-kadang, untuk melegakan kekejangan laring, muncul di punggung, menahan nafas, atau dorongan emetik buatan boleh menyumbang.

  Dengan serangan yang sangat lama, tarik air suam ke bilik mandi dan buat pesakit mandi - air akan menghilangkan tekanan, berehat dan membantu menenangkan tekak.

  Penyembuhan selanjutnya mesti dilakukan di bawah pengawasan doktor. Ia diresepkan bergantung kepada premis yang menyebabkan kejang. Untuk gangguan persenyawaan, anda harus menghubungi pakar neurologi. Patologi hormon memerlukan campur tangan ahli endokrinologi, penyakit gastrousus - berunding dengan ahli gastroenterologi. Untuk manifestasi histeris, lawati psikiatri.

  Langkah pencegahan

  Tidak ada yang dapat memastikan sepenuhnya kekejangan.

  Walaupun begitu, kepatuhan terhadap peraturan mudah akan mengurangkan bahaya minimum:

  • kerap berjalan di udara segar;
  • Makan sepenuhnya dan betul;
  • amati cara kerja, rehat, terjaga;
  • Jangan tinggalkan prosedur relaksasi;
  • merawat penyakit yang ada tepat pada waktunya, jangan abaikan gejala yang muncul.

  PERHATIAN! Maklumat di laman web hanya untuk rujukan! Tiada laman web yang dapat menyelesaikan masalah anda ketika tidak hadir. Kami menasihatkan anda untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat dan rawatan yang akan datang..

  Penyebab mati lemas di leher dan kekejangan di kerongkong, bagaimana mengatasinya

  Tersedak di tekak adalah keadaan patologi yang dicirikan oleh perasaan kekurangan udara dan ngeri kematian.

  Mempunyai pembuangan paroxysmal. Tercekik (asfiksia) dianggap sebagai tahap sesak nafas yang paling teruk dan paling teruk, yang dicirikan oleh perkembangan kelaparan oksigen pada tisu badan dan sel. Keadaan itu meminta campur tangan dan bantuan segera. Cara melegakan kekejangan di kerongkong, dan atas sebab apa ia berlaku, dibincangkan lebih lanjut.

  Maklumat am

  Penyebab kekurangan udara terletak pada perkembangan edema, tumpang tindih glotis, atau kekejangan radas otot tekak dan faring, menyebabkan penyempitan lumen saluran pernafasan atas.

  Serangan sesak nafas sering terjadi pada orang yang menderita penyakit sistem pernafasan dan patologi jantung dan saluran darah.

  Dalam penyakit paru-paru, mekanisme perkembangan asfiksia terdiri daripada penyumbatan laluan pengambilan udara, disertai dengan pelanggaran penembusan oksigen ke dalam sistem peredaran darah.

  Terdapat kes-kes perkembangan spasme situasional pada laring. Ini berlaku dengan latar belakang pengaruh penyebab luaran (kecederaan, pengambilan badan asing, gigitan serangga, latar belakang tekanan).

  Bantuan sekiranya tercekik boleh diberikan oleh doktor berikut:

  Penyakit utama

  Terdapat senarai keadaan patologi yang ketara di mana perasaan kekurangan pengambilan udara dan sesak nafas adalah gejala yang memungkinkan pembezaan penyakit.

  Asma bronkial

  Keadaan patologi disertai dengan penyempitan saluran udara dan hiperaktif pada pokok bronkial.

  Ia berkembang dengan latar belakang pemekaan badan atau lokasi keturunan. Rasa sesak nafas di kerongkong adalah manifestasi utama serangan asma yang berlaku sebagai tindak balas terhadap tindakan alergen.

  Serangan paling kerap berlaku pada waktu malam. Tidak sihat mengadu sesak dada, kekurangan udara. Seseorang boleh bernafas, tetapi bernafas di udara sangat sukar (expnatory dyspnea). Nafas bising, berdehit, kerap.

  Untuk mengurangkan keadaannya, pesakit mengambil posisi duduk atau berdiri, meletakkan tangannya pada sesuatu. Rasa sesak nafas disertai dengan penampilan seram, yang dapat dilihat di wajah penghidap asma.

  Serangan itu berakhir dengan batuk, pembuangan sejumlah besar dahak lutsinar likat.

  Sindrom penyumbatan

  Penyebab utama penyakit paru-paru obstruktif adalah merokok tembakau dan kesan bahaya pekerjaan. Faktor-faktor yang memprovokasi adalah keadaan hidup asosial, kekurangan hipo dan vitamin, pramatang, kecenderungan keturunan.

  Tercekik berkembang pada latar belakang serangan sesak nafas, batuk yang kuat.

  Selalunya ia menampakkan diri dengan patologi yang diperoleh. Batuk disertai dengan pelepasan sejumlah besar dahak lendir atau purulen..

  Kejutan anaphylactic

  Ini adalah reaksi spesifik tubuh terhadap tindakan alergen, yang memerlukan campur tangan perubatan segera kerana risiko tertinggi mengalami akhir yang mematikan. Manifestasi patologi khusus adalah:

  • hiperemia kulit;
  • ruam seperti gatal-gatal;
  • pembengkakan mukosa laring, yang menyebabkan penyempitan lumen dan kegagalan pernafasan;
  • pernafasan yang sibuk dan bising;
  • batuk;
  • suara serak;
  • pening;
  • penindasan kesedaran;
  • kekejangan.

  Pembengkakan tekak dan laring, menyekat akses udara, menyebabkan perkembangan mati lemas.

  Sukar bagi seseorang untuk menarik nafas. Prasyarat untuk berlakunya keadaan seperti bahan kimia, farmasi, gigitan serangga, kesan bulu, debu, bulu, tempoh berbunga tumbuhan.

  Objek asing

  Lazimnya khas untuk kanak-kanak, ketika kanak-kanak suka melekat di hidung atau memasukkan ke dalam mulut mainan kecil atau bahagiannya yang berbeza. Nafas yang tajam memprovokasi masuknya objek ke saluran pernafasan dan penutupan lumennya. Secara selari, menggaru dinding trakea berlaku, yang menyebabkan pembengkakan yang ketara.

  Semasa menelan, objek boleh melangkau bronkus, di mana ia menyebabkan perkembangan proses keradangan.

  Sekiranya lumen saluran pernafasan tersumbat sebahagiannya, gejala berikut adalah ciri:

  • batuk paroxysmal yang teruk;
  • pernafasan menjadi bising;
  • suara serak;
  • perasaan seram dan cemas.

  Percubaan untuk bernafas menimbulkan kekejangan di kerongkong, fungsi menelan terganggu. Terdapat tanda-tanda kegagalan pernafasan: sayap hidung mengembang, selaput lendir dan kulit menjadi biru, ruang interkostal dan fossa subclavian ditarik kembali. Penutupan lumen sepenuhnya, kekurangan bantuan tepat pada masanya menyebabkan kematian.

  Asma jantung

  Gejala kegagalan jantung, yang khas untuk perkembangan sesak nafas dan sesak nafas.

  Kekejangan di kerongkong dan rasa kekurangan udara muncul secara paroxysmally. Beberapa hari sebelum perkembangannya berlaku batuk dan sesak nafas, tekanan dada. Tidak sihat terbangun pada waktu malam akibat batuk yang kuat, berubah menjadi rasa sesak di tekak. Gejala menyerupai serangan asma bronkial.

  Seorang lelaki bangun, berjalan di sekitar bilik, cuba bersandar pada sesuatu. Kegembiraan yang kuat muncul, ngeri kehancuran. Segitiga nasolabial berubah menjadi biru, sayap hidung membengkak, takikardia berkembang, dan tekanan darah meningkat. Serangan berakhir dengan pelepasan sejumlah kecil dahak.

  Ia boleh berlangsung dari beberapa minit hingga beberapa jam.

  Difteria

  Penyakit berjangkit, agen penyebabnya adalah corynebacterium (Leffler's bacillus). Ia dicirikan oleh kerosakan toksik pada seluruh organisma, dengan penyetempatan utama proses di kerongkong dan cincin faring limfoid..

  Tercekik adalah salah satu gejala utama, yang disertai dengan manifestasi berikut:

  • hipertermia;
  • suara serak;
  • batuk menyalak;
  • bernafas bising, berat, disertai dengan wisel;
  • kegelisahan;
  • sawan kejang;
  • kulit dan membran mukus bertukar menjadi biru;
  • filem putih salji khas dalam laring dan amandel, tidak digosok dengan spatula, sukar dikeluarkan.

  Laryngospasme

  Keadaan ini khas untuk pesakit kanak-kanak.

  Kekejangan di kerongkong muncul akibat penyakit berjangkit, agen alahan, penggunaan farmaseutikal jangka panjang, hipovitaminosis D.

  Manifestasi utama adalah:

  • kesukaran bernafas, disertai dengan bunyi bising dan bersiul (dispnea inspirasi);
  • batuk menyalak;
  • ketakutan, kegelisahan;
  • kulit pucat;
  • sianosis segitiga nasolabial.

  Serangan boleh hilang tanpa bantuan orang lain dalam beberapa minit, atau campur tangan perubatan mungkin diperlukan.

  Diagnostik

  Menentukan sebab sebenar perkembangan mati lemas tidak sukar. Sebilangan besar pesakit menyedari penyakit mereka sendiri dan boleh menyumbang tanpa bantuan orang lain..

  Dalam kriteria pilihan yang tinggal, doktor ENT memeriksa pesakit terlebih dahulu dan, jika perlu, menjemput pakar sempit lain untuk berunding.

  Untuk tujuan diagnostik, kaedah makmal dan instrumental digunakan:

  • bacillus tekak dan hidung;
  • faringoskopi;
  • endoskopi;
  • ujian makmal am;
  • Ultrasound
  • FGDS;
  • penilaian tahap hormon tiroid.

  Kaedah diagnostik dipilih secara individu.

  Pertolongan cemas

  Dengan berlakunya sesak nafas, adalah perlu untuk memberi kriteria pesakit untuk berehat sepenuhnya (hanya jika badan asing itu bukan prasyarat).

  Sekiranya kehilangan kesedaran, perlu membasahi kapas dengan ammonia dan membawanya ke hidung. Sekiranya seseorang sedar, berikan dia akses ke udara segar dan air minum.

  Bantu untuk mengambil kedudukan yang selesa.

  Sekiranya terdapat alat sedut dengan produk bronkodilator, tolong ambil.

  Hubungi ambulans.

  Di hadapan bronkodilator - penggunaannya.

  Pantau nadi, tekanan darah.

  Apabila aktiviti jantung atau pernafasan berhenti - resusitasi.

  Hubungi ambulans.

  Ke kaki - pemanas atau plaster sawi.

  Mandi kaki panas.

  Sapukan triket pada anggota badan.

  Denyut Jantung, Tekanan Darah.

  Nitrogliserin, validol di bawah lidah.

  Hubungi ambulans.

  Ketuk tapak tangan di antara bilah bahu.

  Tolak solar plexus dengan gerakan, seolah-olah mendorong objek ke atas sambil berdiri.

  Sekiranya barang itu tidak keluar, tetapi pernafasan menjadi sekata, lakukan pemeriksaan sinar-X.

  Minuman alkali suam.

  Beri air minuman.

  Minta menahan nafas.

  Buat mandi air hangat atau tangan, mandi kaki.

  Tindakan menjengkelkan: kapas di bahagian belakang, cubit, tekanan pada akar lidah.

  Kesedaran tentang manifestasi keadaan patologi dan prinsip pertolongan cemas dapat menyelamatkan nyawa bukan hanya seseorang dari orang luar, tetapi juga saudara, saudara.

  Penerbitan Mengenai Asma