Konsep anatomi hidung merangkumi hidung luaran dan rongga hidung. Walau bagaimanapun, hanya sebahagian kecil rongga hidung yang terletak di hidung luaran, sebahagian besar terletak jauh di tengkorak wajah. Sinus paranasal berkomunikasi dengan rongga hidung: rahang atas, sphenoid, frontal dan etmoid.

Hidung luar

Hidung luar, nasus externus, terletak di tengah muka dan merupakan ciri khas yang mempunyai bentuk yang berbeza bergantung pada ciri individu, umur dan kaum. Peruntukkan akar hidung, nasi radix, - bahagian atas hidung yang menghubungkannya ke dahi, bahagian belakang hidung, nasi dorsum, - bahagian tengah hidung, turun dari akar, bahagian atas leher, nasi puncak, - hujung hidung. Selain itu, terdapat tiga permukaan hidung: dua lateral, memudar lateral, dan bawah, atau pangkal, memudar inferior s. nasi asas yang berisi bukaan hidung - lubang hidung, pares. Pada permukaan lateral di bahagian bawah ketiga adalah bahagian hidung yang bergerak - sayap, nasi alae. Diameter lubang hidung berkisar antara 1,9 hingga 3,2 cm. Lebarnya 1,5-2 cm pada lelaki dan 1 -1,5 cm pada wanita.

Perbezaan bentuk hidung luar bergantung pada bentuk punggung (cembung, lurus, cekung), panjangnya, kedudukan akar hidung (dalam, tinggi, sederhana), arah permukaan bawah (atas, bawah, mendatar) dan bentuk puncak (tumpul, tajam, sederhana) ) Pada bayi baru lahir, hidungnya pendek dan rata, pangkal hidung mempunyai cerun ke atas. Lubang hidung berbentuk bujur, disusun secara mendatar. Pada masa akan datang, terdapat pemanjangan punggung dan relatif penyempitan hidung.

Hidung luar terdiri daripada tisu lembut dan kerangka tulang-tulang rawan. Bahagian tulang kerangka terdiri daripada bahagian hidung tulang frontal, proses frontal rahang atas dan dua tulang hidung (lihat bahagian tulang hidung, penerbitan ini). Bahagian tulang rawan dilambangkan oleh tulang rawan hyaline berikut (Gamb. 120).

Rajah. 120. Rawan hidung. a - pandangan depan; b - pandangan sisi; A: 1 - tulang rawan lateral hidung; 2 - tulang rawan sayap yang besar; 3 - tulang rawan septum hidung; b: 1 - tulang hidung; 2 - tulang rawan lateral; 3 - tulang rawan besar sayap; 4 - tulang rawan septum hidung

1. Tulang rawan hidung, nasi lateralis tulang rawan, pembentukan lamellar berpasangan bentuk segitiga tidak teratur. Terletak di bahagian hidung.

2. Tulang rawan besar sayap, kartilago alaris major, berpasangan, terdiri daripada dua plat nipis yang dihubungkan pada sudut akut. Plat luar adalah pedikel lateral, crus laterale, lebih lebar, terletak di sayap hidung, plat dalam adalah medial, crus mediale, terpaku pada tulang rawan septum hidung.

3. Tulang rawan kecil sayap, tulang rawan kecil, rawan kecil rata, berbentuk tidak teratur yang terletak di bahagian belakang sayap hidung.

4. tulang rawan hidung tambahan, tulang rawan alias accessoriae, 1-2 tulang rawan kecil bersendi antara tulang rawan lateral hidung dan tulang rawan besar sayap.

5. Rawan Soshnikovo-hidung, kartilago vomeronasalis, terletak di tepi depan-atas vomer.

6. Rawan septum hidung, nasi septi kartilago, piring berbentuk tidak teratur yang membentuk bahagian bawah septum hidung.

Tulang rawan yang disenaraikan disambungkan ke pinggir tulang takik berbentuk pir, dan juga dihubungkan antara satu sama lain dengan tisu penghubung, membentuk satu keseluruhan. Kerangka osteo-cartilaginous hidung luaran ditutup dengan otot yang berkaitan dengan otot muka wajah (lihat bahagian Mimik otot, penerbitan ini), dan kulit, dan dari sisi rongga hidung - dengan membran mukus.

Anomali perkembangan hidung luaran adalah mungkin: menggandakannya, membelah puncak ("hidung mastiff"), kecacatan tulang hidung.

Arteri hidung. Arteri punggung hidung (dari a. Ophthalmica) menghampiri bahagian belakang hidung dari sisi akar. Sebagai tambahan kepadanya, cabang-cabang a terlibat dalam penyediaan hidung. angularis dan cabang sayap (dari a. facialis). Pengaliran darah vena berlaku di sepanjang urat dengan nama yang sama, yang mengalir ke urat hidung hidung-frontal dan luaran.

Aliran keluar limfa dari rangkaian kapilari limfatik berlaku di saluran pembuangan limfa muka, menuju ke kelenjar getah bening submandibular.

Pemeliharaan. Pemeliharaan sensitif dilakukan oleh saraf etmoid anterior dan cabang saraf orbital bawah, motor - oleh saraf muka.

Rongga hidung

Rongga hidung, nasi cauum, adalah permulaan saluran pernafasan. Ia terletak di antara pangkal tengkorak - di atas, rongga mulut - bawah dan orbit - di sebelah kanan dan kiri. Di depan, rongga hidung berkomunikasi dengan persekitaran luaran melalui bukaan hidung - lubang hidung, di belakang - dengan hidung faring melalui bukaan posterior rongga hidung, choanae. Rongga hidung dibentuk oleh dinding tulang (lihat bahagian Tengkorak secara keseluruhan, penerbitan ini), ditutup dengan membran mukus. Sinus paranasal disambungkan ke rongga hidung. Selaput lendir rongga hidung meluas ke sinus paranasal.

Oleh septum hidung, septum nasi, rongga hidung dibahagikan kepada dua bahagian - kanan dan kiri. Pada setiap babak, nasi vestibule, nasi vestibulum, dibatasi oleh tulang rawan hidung luaran, ditutup dengan epitel skuamosa berstrata, dan rongga hidung yang sebenarnya, cauum nasi proprium, dilapisi dengan membran mukus, dibezakan. Sempadan antara ruang depan dan rongga hidung berjalan di sepanjang kerang melengkung - ambang hidung, nasi limas.

Terdapat 4 dinding di rongga hidung: bahagian atas, bawah, lateral dan medial (lihat bahagian Tengkorak secara keseluruhan, penerbitan ini). Dinding medial adalah biasa bagi kedua-dua bahagian rongga hidung, yang diwakili oleh septum hidung. Terdapat tiga bahagian septum hidung: 1) punggung atas - tulang, pars ossea; 2) anterior - kartilaginous, pars cartilaginea; 3) antero-inferior, membranous, pars membranacea. Di bahagian bawah, pars cartilaginea, di tepi depan pembuka terdapat bukaan organ vomer-hidung, organum vomeronasal. Pada manusia, organ pembuka-hidung sangat kecil, tidak sempurna. Pada haiwan, ia berkaitan dengan deria bau. Di bawah bukaan yang ditunjukkan, mengikut kedudukan rawan pembuka-hidung di sepanjang septum hidung, melewati roller hidung-palatine, torus nasopalatinus.

Dinding bawah rongga hidung secara serentak adalah dinding atas rongga mulut. Di dinding bawah, posterior pembukaan organ pembuka-hidung, pembukaan saluran incisal, ductus incisivus, yang terbuka pada papilla insila lelangit, ditentukan.

Penting bagi doktor gigi untuk mengingat nisbah akar gigi seri atas dengan dinding bawah rongga hidung. Pada sesetengah orang, terutama dengan wajah yang lebar dan pendek, bahagian atas gigi seri pertama dan taring atas sangat dekat dengan bahagian bawah rongga hidung, dipisahkan darinya hanya dengan lapisan tipis dari bahan rahang yang padat. Sebaliknya, pada individu dengan wajah yang sempit dan panjang, bahagian atas akar gigi seri dan gigi taring dikeluarkan dari rongga hidung pada jarak yang cukup jauh (10-12 mm).

Dinding atas, atau lengkungan rongga hidung, dibentuk oleh plat berlubang tulang etmoid yang melaluinya saraf penciuman. Oleh itu, bahagian atas rongga hidung disebut kawasan penciuman, regio olfactoria, berbeza dengan rongga selebihnya, yang disebut kawasan pernafasan, regio respiratoria.

Dinding lateral mempunyai struktur yang paling kompleks (Gamb. 121). Terdapat tiga concha hidung di atasnya: bahagian atas, tengah dan bawah, conchae nasales superior, media et inferior, yang asasnya adalah concha hidung bertulang. Selaput lendir cengkerang dan pleksus vena yang tertanam di dalamnya menebalkan cengkerang dan mengurangkan rongga hidung.

Rajah. 121. Dinding lateral hidung. a - dinding sisi hidung dengan cengkerang; b - dinding hidung lateral setelah dikeluarkan cengkerang. A: 1 - sinus frontal; 2 - tulang hidung; 3 - concha hidung tengah; 4 - proses lakrimal concha hidung bawah; 5 - fontanel depan; 6 - proses etmoid concha hidung rendah; 7 - concha hidung bawah; 8 - terusan incisal; 9 - tulang palatine; 10 - proses pterygoid; 11 - fontanel belakang; 12 - sinus sphenoid; 13 - concha hidung atas; 14 - rehat kisi-baji; 15 - koncha hidung tertinggi (tidak konsisten); b: 1 - celah bulan; 2 - proses berbentuk etmoid tulang berbentuk cangkuk; 3 - proses lakrimal concha hidung bawah; 4 - fontanel depan; 5 - fontanel belakang; 6 - sinus sphenoid; 7 - corong teralis; 8 - gelembung teralis

Ruang antara dinding medial (nasal septum) dan concha hidung, serta antara dinding atas dan bawah membentuk saluran hidung yang biasa, meatus nasi communis. Di samping itu, bezakan pukulan hidung yang terpisah. Di antara concha hidung bawah dan dinding bawah rongga hidung terdapat saluran hidung yang lebih rendah, nasi meatus inferior, antara concha hidung tengah dan bawah - saluran hidung tengah, saluran meatus nasi medius, antara concha hidung atas dan tengah - saluran hidung atas, meatus nasi superior. Di antara cengkerang atas dan dinding anterior badan tulang sphenoid terdapat ceruk kisi baji, reses sphenoethmoidalis, besarannya dinyatakan berbeza. Sinus sphenoid terbuka di dalamnya (Gamb. 122). Di belakang cangkang bawah dan tengah terdapat ruang kecil - laluan nasofaring, meatus nasofaring, berkomunikasi melalui choana dengan nasofaring.

Rajah. 122. Bahagian depan melalui rongga hidung. 1 - sel-sel labirin teralis; 2 - concha hidung tengah; 3 - septum hidung; 4 - concha hidung bawah; 5 - sinus rahang atas; 6 - lubang sinus rahang atas

Lebar saluran hidung bergantung pada ukuran cengkerang, kedudukan septum hidung dan keadaan membran mukus. Dengan cengkerang kecil, kelengkungan septum dan pembengkakan membran mukus, saluran hidung menjadi sempit, yang boleh menyulitkan pernafasan hidung. Yang terpanjang adalah larian yang lebih rendah, yang terpendek dan yang paling sempit adalah bahagian atas, yang paling lebar adalah tengah. Di permukaan cangkang tengah yang menghadap ke hidung, terdapat penonjolan - batang hidung, nasi agger, anterior di mana ruang depan jalan tengah, atrium meatus medii, dibezakan. Sulfus penciuman, sulcus olfactorius naik dari batang hidung hingga ke dinding atas rongga.

Di bahagian bawah hidung di bawah lengkungan, cangkang bawah adalah pembukaan saluran hidung-lakrimal. Di bahagian tengah hidung, sinus maksila dan frontal, sel anterior dan tengah sinus etmoid terbuka dengan bukaan yang berasingan.

Perincian lokasi lubang yang disenaraikan sangat penting. Di dinding lateral di kawasan jalan tengah terdapat celah lunas, hiatus semilunaris, dibatasi oleh bulla ethmoidalis dan processus uncinatus (lihat bahagian Etmoid Tulang penerbitan ini), selebar 2-3 mm, yang memanjang ke belakang dan dari atas ke belakang dan ke bawah. Bahagian belakang celah lunate mengembang berbentuk corong dan membentuk corong teralis, infundibulum ethmoidale, di bahagian bawahnya terdapat bukaan sinus maksila. Pembahagian anteroposterior celahan bulan menuju ke sinus frontal. Di dinding depan dan belakang celah terdapat beberapa lubang kecil di sel anterior sinus etmoid, serta lubang tambahan pada sinus maksila. Rata-rata perjalanan hidung, memandangkan perkara di atas, adalah bahagian klinikal yang penting dari rongga hidung..

Di bahagian atas hidung, terdapat bukaan sel posterior dan sebahagian tengah sinus etmoid, dan di rongga sphenoid-ethmoid - pembukaan sinus sphenoid. Bukaan posterior rongga hidung, choanae, terletak di bahagian bawahnya. Tinggi mereka 2-3 cm, dan lebarnya 1 -1,5 cm.

Rongga hidung secara keseluruhan boleh relatif tinggi dan pendek (dalam brachycephalus) atau rendah dan panjang (dalam dolichocephalus). Pada bayi baru lahir, ketinggian rongga hidung kecil. Hoans berbentuk bulat atau bujur, berukuran kira-kira 0,5 cm. Selalunya, bayi baru lahir mempunyai 4 cangkang: bahagian bawah, tengah, atas dan atas. Yang terakhir biasanya dikurangkan dan pada orang dewasa jarang berlaku (hingga 20%). Hujung belakang cengkerang berakhir pada tahap yang sama. Kerang agak tebal dan terletak dekat dengan bahagian bawah dan peti besi rongga. Oleh itu, pada bayi yang baru lahir, saluran hidung yang lebih rendah biasanya tidak ada dan terbentuk hanya pada 6-7 bulan. Jarang (dalam 30%) adalah bahagian atas hidung. Ketiga-tiga saluran hidung tumbuh secara intensif setelah 6 bulan dan mencapai bentuk biasa mereka selama 13 tahun. Kelainan perkembangan yang mungkin berlaku mengenai ukuran, bentuk dan bilangan cengkerang.

Membran mukus rongga hidung. Selaput lendir disolder ke periosteum dan perichondrium yang mendasari dan dilindungi oleh epitel silia prismatik multi-baris. Ia mengandungi sel-sel goblet mukus dan kelenjar serous alveolar kompleks. Plexus vena dan rangkaian arteri yang dikembangkan dengan kuat terletak betul-betul di bawah epitel, yang menimbulkan kemungkinan pemanasan udara yang dihirup. Terutama yang sangat kuat ialah pleksus kavernosa cangkang, plexus cavernosi concharum, kerosakan yang menyebabkan pendarahan yang sangat teruk. Pada cengkerang, selaput lendir sangat tebal (hingga 4 mm). Di kawasan penciuman, concha hidung yang unggul dan sebahagian lengkungan rongga ditutup dengan epitel penciuman khas. Kelenjar penciuman, glandula olfactoriae, yang mengeluarkan lendir, dan kelenjar serous tertutup dalam membran mukus kawasan ini..

Selaput lendir ruang depan hidung adalah lanjutan dari penutup kulit epitelium dan dilapisi dengan epitel skuamosa berstrata. Di lapisan tisu penghubung ruang depan, kelenjar sebum dan akar rambut diletakkan.

Anatomi sinar-X rongga hidung. Semasa fluoroskopi, dua unjuran sagital digunakan: hidung-frontal dan hidung-dagu. Septum hidung, kedudukannya, concha, sinus paranasal, serta perubahan dalam bahagian anatomi yang berkaitan dengan proses patologi atau anomali jelas kelihatan dalam gambar.

Rhinoskopi Pada orang yang masih hidup, anda boleh memeriksa pembentukan rongga hidung menggunakan cermin khas - buat rhinoskopi. Selaput lendir rongga kelihatan dengan jelas, yang pada orang yang sihat mempunyai warna merah jambu, septum, hidung concha, saluran, beberapa bukaan sinus paranasal.

Pembuluh rongga hidung. Bekalan darah ke rongga hidung berasal dari arteri sayap-palatine (dari a. Maxillaris), memberikan a. nasalis posterior, a. nasalis lateralis dan a. hidung septi. Bahagian anterior rongga vaskularisasi oleh cabang aa. ethmoidales anterior et posterior (dari. ophthalmica).

Aliran keluar darah berlaku dalam tiga arah: 1) ke dalam urat rongga kranial - v. ophthalmica dan sinus cavernosus, di bahagian anterior sinus sagittalis superior; 2) ke dalam urat muka; 3) dalam v. sphenopalatine mengalir ke plexus pterygoideus.

Pembuluh limfa terbentuk dari rangkaian dangkal dan dalam dan menuju ke kelenjar getah bening serviks faring dan dalam. Pembuluh limfa bahagian atas rongga dikaitkan dengan ruang subdural dan subarachnoid.

Pemeliharaan. Pemeliharaan sensitif rongga hidung dilakukan oleh saraf orbital dan rahang atas (dari pasangan V). Pemeliharaan kelenjar dan saluran rongga hidung secara autonomi disediakan oleh: 1) gentian simpatik di sepanjang saluran rongga; 2) serat parasimpatis, sesuai sebagai bahagian saraf simpul sayap-palatin.

Sinus paranasal

Sinus paranasal merangkumi: 1) rahang atas; 2) berbentuk baji; 3) frontal; 4) terpancut. Berbaring di tulang tengkorak, sinus membantu mengurangkan berat tulang, meningkatkan kekuatannya, menjadi resonator semasa pembentukan suara, menyebabkan nada suara, mengambil bahagian dalam pemanasan udara yang dihirup. Kerana adanya mesej dengan rongga hidung, sinus bersama dengan rongga membentuk satu alat.

Sinus rahang atas

Sinus maxillary, sinus maxillaris, bilik wap, terletak pada ketebalan badan rahang atas dan merupakan sinus paranasal terbesar (lihat Gamb. 122). Walau bagaimanapun, dalam kes yang jarang terjadi, mungkin terdapat sinus yang sangat kecil selebar 1-2 cm. Ia boleh berupa piramid trihedral, yang pangkalannya diarahkan ke dinding lateral rongga hidung, atau berbentuk tidak teratur. Ukuran sinus maksila sangat berubah: tinggi 2-4.3 cm, lebar 1.5-3 cm. Kapasiti sinus berkisar antara 2.5-30 mm (biasanya 10-20 mm). Biasanya, resdung tidak simetri dari segi bentuk dan saiznya. Sinus kiri selalunya lebih besar dari kanan. Lelaki mempunyai lebih banyak resdung daripada wanita. Sinus boleh dibahagikan dengan partisi menjadi dua bahagian bebas.

Dinding berikut dibezakan dalam sinus: 1) hidung medial, yang pada masa yang sama adalah dinding lateral rongga hidung; 2) bahagian atas, menghadap orbit; 3) antero-lateral - muka; 4) posterolateral, berdekatan dengan fossa sayap-palatin dan infratemporal; 5) bahagian bawah, menghadap akar gigi atas.

Dinding medial biasanya mempunyai bentuk segi empat. Pada bahagian bawah lebih tebal daripada di bahagian atas, di mana di beberapa kawasan tulang mungkin tidak ada dan selaput lendir sinus berdekatan dengan selaput lendir rongga hidung. Bahagian dinding tanpa tulang seperti itu disebut fontanelles, atau air pancut. Biasanya terdapat dua fontanelles - depan dan belakang, menuju ke tengah hidung. Di bahagian depan dinding, sesuai dengan jalan tengah hidung, adalah pembukaan sinus rahang atas, hiatus maxillaris. Diameter lubang adalah 1-1.5 cm. Bentuk lubang sering berbentuk bujur atau seperti celah. Terdapat lubang tambahan di dinding dalam. Celah terletak di atas bahagian bawah sinus, oleh itu, dengan keradangannya (sinusitis), tidak ada aliran keluar nanah yang mencukupi.

Dinding antero-lateral lebih sering berbentuk segitiga yang dibentuk oleh permukaan anterior rahang atas. Panjang dindingnya berbeza dan dikaitkan dengan tahap perkembangan sinus. Kedudukan dinding mungkin berbeza: untuk muka sempit, serong, untuk muka lebar - depan.

Dinding anterolateral dan medial dihubungkan, membentuk penonjolan tulang - tanjung, carina, mencapai incisura piriformis. Pada wajah yang sempit, tengkuk tulang boleh sangat panjang, dengan wajah lebar - pendek, yang penting dalam operasi untuk keradangan sinus melalui laluan intranasal.

Dinding lateral posterior sinus berbentuk poligonal, nipis, bersambung dengan anterior lateral dan atas, membentuk puncak sinus, menghadap ke belakang.

Dinding atas berbentuk segitiga, mengandungi saluran orbit bawah dan membentuk bahagian bawah orbit. Di kawasan terusan, dinding sinus atas kadang-kadang tidak ada.

Dinding bawah adalah jalur sempit tulang yang sesuai dengan proses alveolar (panjang 2.5-4 cm, lebar 0.5-2 cm). Kedudukan dinding bawah dan lebarnya mungkin tidak sama. Dengan sinus besar, teluk alveolar yang agak ketara sering terbentuk. Dalam kes sedemikian, bahagian atas geraham atas terletak sangat dekat dengan dinding bawah sinus di kawasan teluk atau bahkan memanjang ke sinus (lihat bahagian Korelasi akar gigi dengan rongga hidung, sinus rahang atas dan saluran mandibula, penerbitan ini). Di samping itu, teluk palatine dapat ditemui - rongga sinus di lelangit keras, dan, jarang, teluk zigomatik dan frontal. Dinding bawah, atau bahagian bawah sinus, boleh berada di bawah bahagian bawah rongga hidung (dalam 40% kes), atau pada tahap yang sama dengannya (40%), atau, akhirnya, berdiri di atas bahagian bawah rongga hidung (dalam 20%).

Pada bayi baru lahir, sinus rahang atas sangat kecil dan mungkin tidak ada. Selepas kelahiran, pertumbuhan sinus pesat diperhatikan. Pada usia 10 tahun, sinus menjadi lebih besar dan berbentuk sinus dewasa.

Bekalan darah ke sinus berlaku dengan cabang aa. maxillaris, facialis et ophthalmica. Aliran keluar vena - ke dalam urat dengan nama yang sama dan di plexus pterygoideus.

Saluran limfa membentuk jaringan padat pada membran mukus. Saluran pembuangan disambungkan ke saluran rongga hidung, mengalir ke nod serviks faring dan dalam.

Pemeliharaan dari sumber yang sama seperti rongga hidung.

Sinus sphenoid

Sinus sphenoid, sinus sphenoidalis, berpasangan, terletak di badan tulang sphenoid (lihat Gamb. 121). Ia memiliki bentuk piramid tetrahedral yang terpotong, lebar pangkalnya bervariasi dari 0,8 hingga 3 cm, dan tingginya - dari 0,5 hingga 2 cm. Di sinus terdapat 6 dinding: depan, belakang, atas, bawah dan lateral - medial dan lateral.

Dinding atasnya tipis (1.5-3 mm), adalah bahagian bawah pelana Turki. Dinding bawah lebih tebal (3-4 mm), membentuk bahagian belakang dinding atas rongga hidung. Dinding depan juga agak tebal, berdekatan dengan bahagian atas rongga hidung dan sel-sel posterior sinus etmoid. Dinding belakang sinus diwakili oleh cerun tulang sphenoid. Dinding medial adalah septum antara dua sinus sphenoid. Ketebalannya, bergantung pada tahap perkembangan sinus, boleh bervariasi dari 0,1 hingga 1 mm. Dinding lateral dilambangkan oleh permukaan sisi pelana Turki, yang paling berubah dari segi ketebalannya.

Pembukaan sinus, apertura sinus sphenoidalis, terletak di dinding anterior dan terbuka ke alur kisi baji. Selalunya, sinus berkomunikasi dengan sel posterior etmoid sinus..

Bekalan darah ke sinus berlaku melalui cawangan arteri rahang atas, pharyngeal dan orbital, serta arteri tengah dan posterior dura mater. Aliran keluar vena ke dalam urat rongga hidung, urat membran keras, faring dan pleksus vena vertebra.

Pembuluh limfa membentuk jaringan dalam membran mukus dari mana saluran pembuangan membawa limfa ke saluran rongga hidung dan lebih jauh ke nod faring. Kemungkinan komunikasi saluran limfatik sinus dengan ruang subarachnoid.

Pemeliharaan sinus dilakukan oleh saraf etmoid posterior dan cabang simpul sayap-palatine.

Sinus frontal

Sinus frontal, sinus frontalis, adalah berpasangan, terletak pada ketebalan tulang frontal dan mempunyai bentuk piramid trihedral yang rata dengan pangkal bawah ditolak dan puncaknya (lihat Gamb. 121). Dalam kes yang jarang berlaku, sinus frontal tidak ada. Tahap perkembangan dan ukurannya sangat berbeza. Sinus hanya boleh terletak di bahagian hidung tulang frontal atau merebak ke sisik, bahagian orbital dan membentuk teluk. Sinus frontal brachycephalic biasanya lebih besar daripada dolichocephalic.

Septum yang memisahkan sinus hanya pada 50% kes yang terletak di tengah. Sering kali, ia menyimpang 0,1-1,5 cm ke kanan atau kiri. Di setiap bahagian terdapat partisi tambahan yang membahagikannya kepada beberapa bahagian. Mungkin ketiadaan septum dan adanya satu sinus frontal yang biasa. Dinding sinus adalah plat luar dan dalam lapisan padat tulang frontal, ditutup dengan selaput lendir. Pembukaan sinus, apertura sinus frontalis, terbuka di bahagian tengah hidung. Diameternya ialah 2-6 mm.

Pada bayi baru lahir, sinus tidak ada atau sangat kecil. Pembentukannya pada kanak-kanak berlaku 2 tahun. Menjelang 6 tahun, sinus mencapai ukuran kacang dan meningkat menjadi 18-20 tahun.

Bekalan darah ke sinus berlaku melalui cabang-cabang arteri temporal orbital, rahang atas dan dangkal, serta sebentar dari arteri tengah dura mater. Aliran keluar vena ke urat frontal dan orbital, serta ke sinus membujur yang unggul. Vena sinus frontal anastomose dengan urat rongga hidung dan orbit.

Saluran limfa mengalirkan limfa ke saluran rongga hidung. Pemeliharaan sinus berlaku oleh cabang-cabang etmoid anterior dan saraf infraorbital.

Resdung etmoid

Sinus etmoid, sinus ethmoidales, terdiri daripada banyak rongga, yang disebut sel, yang terletak di tulang etmoid (lihat Gamb. 122). Panjang keseluruhan sinus etmoid adalah 2.5-4 cm, tingginya 0.7-1 cm. Kapasiti sel individu berkisar antara 0.2 hingga 0.5 ml, dan semua sinus adalah 7-10 ml. Purata bilangan sel adalah 7-9. Sel terbesar adalah bahagian tengah, membentuk vesikel etmoid yang besar, bulla ethmoidalis. Sel-sel posterior disambungkan ke sinus sphenoid, yang anterior ke frontal. Semua sel membentuk jalan yang sangat kompleks, akibatnya sinus disebut labirin tulang etmoid. Membezakan sel depan, tengah dan belakang, anterior callulae, mediae dan posteriores.

Sinus etmoid mempunyai 6 permukaan: atas, bawah, anterior, posterior, medial dan lateral. Permukaan atas dibentuk oleh sel-sel yang tidak teratur, bersambung dengan sel-sel tulang frontal. Sel atas paling anterior terletak berhampiran cockscomb dan menghubungkan melalui corong etmoid, infundibulum ethmoidale, dengan sinus frontal. Permukaan sinus yang lebih rendah disambungkan ke rahang atas dan bersebelahan dengan concha hidung tengah. Permukaan anterior terdiri daripada sel-sel yang menghubungkan ke tulang lakrimal. Permukaan belakang sinus dihubungkan dengan badan tulang sphenoid dan proses orbit palatine, serta dengan sel tulang sphenoid. Permukaan medial membentuk bahagian dinding lateral rongga hidung. Ia disambungkan ke concha hidung atas dan tengah. Permukaan lateral adalah sebahagian dari dinding medial orbit.

Sel-sel posterior terbuka di bahagian atas hidung, yang anterior di tengah, dan tengah di bahagian atas atau tengah.

Pada bayi baru lahir, sel-selnya kecil dan kecil, meningkat pada tahun 1 kehidupan. Menjelang 3 tahun, jumlah dan ukurannya meningkat dua kali ganda. Pada kanak-kanak berumur 7 tahun, mereka berdekatan dengan satu sama lain dan mencapai ukuran akhir pada usia 15-17 tahun.

Bekalan darah disediakan oleh arteri etmoid anterior dan posterior, serta sekejap-sekejap oleh cawangan arteri infraorbital dan tengah meninges. Aliran keluar darah masuk ke urat rongga hidung, begitu juga dengan orbit dan dura mater.

Limfa mengalir ke saluran limfa rongga hidung dan kelopak mata. Dihidupkan oleh saraf etmoid anterior dan posterior dan cabang simpul sayap-palatine.

Anatomi sinar-X. Sinus paranasal dan rongga hidung didefinisikan dengan baik pada radiograf pada unjuran sagital kepala-anterior kranial-eksentrik kepala. Subjek ujian diletakkan sehingga mulut terbuka lebar, bersandar di dagu dan hidung. Sinus frontal, orbit dan rongga hidung, sinus maksila dan sinus sphenoid jelas kelihatan dalam gambar. Pada roentgenogram dalam unjuran lateral, kontur sinus sphenoid, frontal dan maxillary dapat dilihat. Sinus etmoid didefinisikan dengan baik dalam gambar anteroposterior di dahi - kedudukan hidung dengan sedikit putaran kepala ke sisi.

Rongga hidung. Struktur dan fungsinya

Rongga hidung adalah permulaan saluran udara. Melalui udara inilah udara memasuki badan melalui saluran khas yang menghubungkan persekitaran luaran dan nasofaring. Selain fungsi pernafasan utama, ia melakukan sejumlah tugas: perlindungan, pembersihan dan pelembapan. Seiring bertambahnya usia, ukuran rongga meningkat, pada orang tua kira-kira tiga kali lebih besar daripada pada bayi.

Struktur

Strukturnya agak kompleks. Jadi, bahagian luar hidung adalah sayap (atau nama yang lebih popular - lubang hidung) dan bahagian belakang. Komponen terakhir merangkumi bahagian tengah dan akar, yang menuju ke bahagian depan muka. Pada bahagian rongga mulut, hidung terhad pada lelangit yang keras dan lembut. Dan dari dalam, rongga dibentuk oleh tulang tengkorak.

Hidung itu sendiri terdiri daripada dua lubang hidung, di antaranya dipasang septum tulang rawan. Di masing-masing terdapat dinding belakang, bawah, lateral, atas dan medial. Juga, anatomi hidung merangkumi kawasan khas, yang terdiri daripada saluran darah. Ngomong-ngomong, ini adalah salah satu penyebab berlakunya pendarahan yang kerap di kawasan ini. Septum membahagi hidung menjadi 2 bahagian, tetapi tidak semuanya sama. Mungkin bengkok akibat kerosakan, kecederaan atau akibat penampilan formasi.

Saluran hidung dibahagikan secara kondisional ke ruang depan dan secara langsung rongga. Bahagian pertama dilapisi epitel rata dan ditutup dengan rambut kecil. Dan secara langsung di rongga hidung adalah epitel bersilia.

Lari luar

Hidung mempunyai akar yang terletak di antara orbit. Punggungnya menghadap ke bawah. Bahagian bawah hidung, di mana lubang hidung terletak, disebut puncak. Ngomong-ngomong, lubang di mana pernafasan dilakukan berbeza bagi semua orang. Ini disebabkan oleh fakta bahawa septum secara tidak rata membelah hidung, ia tidak melewati ketat di tengah, tetapi menyimpang ke beberapa arah.

Sayap hidung terletak di sisi sisi. Bahagian luarnya dibentuk oleh dua tulang dan tulang rawan. Yang terakhir terletak di septum hidung dan dengan tepi bawahnya dihubungkan dengan tisu lembut yang terdapat di sana. Di sayap hidung juga terdapat hingga 4 pelat elastik tulang rawan, di antaranya adalah tisu penghubung, dan mereka ditutup dengan otot muka.

Rongga adneksal

Strukturnya juga merangkumi sinus paranasal: sphenoid, frontal, maxillary, sel-sel dari labirin etmoid. Mereka dibahagikan kepada depan dan belakang. Klasifikasi sedemikian diperlukan terutamanya untuk doktor, kerana patologi mereka berbeza.

Sinus maxillary berpasangan rongga hidung juga disebut maxillary. Dalam bentuknya menyerupai piramid. Mereka mendapat nama kedua kerana lokasi mereka. Mereka bersempadan dengan satu dinding dengan rongga hidung. Terdapat lubang di atasnya yang menghubungkan sinus ke saluran hidung tengah, tumpang tindihnya menyebabkan perkembangan keradangan, yang disebut sinusitis. Dari atas, rongga dibatasi oleh dinding orbit bawah, dan bahagian bawahnya mencapai akar gigi. Bagi sesetengah orang, mereka boleh masuk ke dalam dada ini. Oleh itu, kadang-kadang karies biasa menyebabkan sinusitis odontik.

Ukuran rongga rahang atas mungkin berbeza-beza, tetapi di masing-masing terdapat lubang tambahan. Mereka dipanggil teluk. Pakar membezakan alur zygomatic, palatine, frontal, alveolar.

Rongga hidung manusia merangkumi sinus frontal berpasangan. Dinding posterior mereka bersempadan dengan otak, lobus depannya. Di bahagian bawah terdapat lubang yang menghubungkan mereka ke saluran depan-hidung yang menuju ke saluran hidung tengah. Dengan perkembangan keradangan di kawasan ini, diagnosis sinusitis frontal ditetapkan..

Di tulang sphenoid, sinus dengan nama yang sama terletak. Dinding atasnya melekat pada kelenjar pituitari, lateral ke rongga kranial dan arteri karotid, yang bawah meluas ke hidung dan nasofaring. Oleh kerana kawasan ini, keradangan di kawasan ini dianggap berbahaya, tetapi, untungnya, ia jarang terjadi..

Ahli otolaryngologi juga membezakan sinus etmoid. Mereka terletak di rongga hidung dan dibahagikan kepada posterior, tengah dan anterior, bergantung pada tempat mereka berada. Bahagian depan dan tengah dihubungkan ke saluran hidung tengah, dan belakang ke bahagian atas. Sebenarnya, ini adalah penyatuan sel-sel saiz etmoid yang berlainan. Mereka dihubungkan bukan sahaja dengan rongga hidung, tetapi juga antara satu sama lain. Setiap orang boleh mempunyai 5 hingga 15 sinus ini, yang terletak dalam 3 atau 4 baris.

Pembentukan struktur

Dalam proses pertumbuhan manusia, bermula dari kelahirannya, rongga hidung berubah. Contohnya, kanak-kanak hanya mempunyai dua sinus: labirin etmoid dan rahang atas. Pada masa yang sama, hanya asas mereka yang dapat dijumpai pada bayi baru lahir. Mereka berkembang dalam proses pertumbuhan. Rongga frontal pada bayi tidak ada. Tetapi dalam kira-kira 5% orang mereka tidak muncul dari masa ke masa.

Juga pada kanak-kanak, saluran hidung disempit dengan ketara. Ini sering menyebabkan sesak nafas di bahagian remah. Bahagian belakang hidung pada bayi baru lahir tidak begitu ketara. Pembentukan terakhir mereka selesai hanya pada usia 15 tahun.

Jangan lupa bahawa seiring bertambahnya usia, ujung saraf mulai mati - neuron yang bertanggungjawab terhadap deria bau. Itulah sebabnya orang tua sering tidak mendengar banyak bau..

Bernafas

Rongga terdiri daripada tiga cangkang, yang dipisahkan oleh lorong. Melalui mereka inilah udara mengalir. Perlu diingat bahawa hanya cangkang bawah yang benar, kerana berbeza dengan tengah dan atas, ia dibentuk oleh tisu tulang.

Laluan bawah disambungkan ke orbit melalui saluran nasolakrimal. Bahagian tengah berkomunikasi dengan sinus maksila dan frontal, ia membentuk sel tengah dan depan labirin etmoid. Hujung posterior turbinat unggul membentuk sinus tulang utama. Kursus atas adalah sel etmoid posterior.

Sinus adalah rongga hidung adneksal. Mereka dihantar oleh membran yang mengandungi sejumlah kecil kelenjar lendir. Semua partisi, cangkang, sinus, rongga adneksal meningkatkan permukaan dinding yang berkaitan dengan saluran pernafasan atas dengan ketara. Terima kasih kepada keseluruhan plexus, rongga hidung terbentuk. Strukturnya tidak terhad kepada labirin dalaman. Ia juga merangkumi bahagian luar, yang dirancang untuk pengambilan udara, pemurnian, pemanasan.

Prinsip saluran pernafasan atas

Setelah memasuki saluran hidung luaran, udara memasuki rongga yang dipanaskan dengan baik. Suhu tinggi di dalamnya dicapai kerana sebilangan besar saluran darah. Udara memanaskan dengan cukup cepat dan mencapai suhu badan. Pada masa yang sama, ia juga dibersihkan dari habuk dan kuman berkat penghalang semula jadi ikatan rambut dan lendir. Saraf penciuman juga bercabang di bahagian atas rongga hidung. Ia mengawal komposisi kimia udara dan mengatur daya inspirasi bergantung padanya..

Apabila rongga hidung berakhir, struktur dan fungsinya dirancang untuk memastikan pernafasan, nasofaring bermula. Ia terletak di belakang rongga hidung dan mulut. Bahagian bawahnya terbahagi kepada 2 tiub. Salah satunya adalah pernafasan, dan yang kedua adalah kerongkongan. Mereka bersilang di kerongkong. Ini perlu supaya seseorang dapat menyedut udara dengan cara alternatif - melalui mulut. Kaedah ini tidak begitu mudah, tetapi diperlukan dalam kes di mana saluran hidung ditutup. Sesungguhnya, untuk tujuan ini, rongga mulut dan hidung tersambung, ia hanya dipisahkan oleh palatine septum.

Tetapi perlu diingat bahawa ketika bernafas melalui mulut, udara tidak dapat membersihkan dan memanaskan badan pada tahap yang betul. Itulah sebabnya orang yang sihat harus selalu berusaha menghirup udara secara eksklusif melalui hidung mereka..

Membran mukus

Bermula dari bahagian luar hidung, bahagian dalam rongga dilapisi dengan sel khas. Setiap cm 2 mengandungi kira-kira 150 kelenjar lendir. Mereka menghasilkan bahan yang mempunyai fungsi pelindung. Selaput lendir rongga hidung direka untuk melindungi tubuh daripada kesan berbahaya mikroba yang memasukinya melalui udara. Tindakan utama mereka bertujuan untuk mengurangkan kemampuan organisma patologi untuk membiak. Tetapi selain ini, sebilangan besar leukosit dilepaskan ke rongga melalui retakan sel saluran darah. Mereka mengatasi flora mikroba yang masuk.

Sebahagian besar rongga hidung dan sinus yang disertakan di dalamnya ditutup dengan silia kecil berbentuk normal. Beberapa lusin formasi ini berlepas dari setiap sel. Mereka sentiasa berayun, membuat pergerakan seperti gelombang. Mereka dengan cepat membungkuk ke arah bukaan yang dimaksudkan untuk keluar, dan perlahan-lahan kembali ke arah yang berlawanan. Sekiranya anda meningkatkannya, anda akan mendapat gambaran yang menyerupai ladang gandum, yang teruja dengan kekuatan angin.

Di rongga hidung, udara harus dibersihkan. Dan epitel ciliary berfungsi untuk memastikan bahawa mikropartikel yang tertunda dapat dikeluarkan dengan cepat dari rongga hidung.

Fungsi rongga

Selain memberikan pernafasan, hidung dirancang untuk melakukan sejumlah tugas lain. Para saintis mendapati bahawa pernafasan yang betul memastikan fungsi keseluruhan organisma dengan betul. Jadi, fungsi utama rongga hidung:

1) Pernafasan: berkat pengambilan udara dari persekitaran luaran bahawa semua tisu tepu dengan oksigen;

2) perlindungan: semasa melalui hidung, udara dibersihkan, dihangatkan, dibasmi kuman;

3) deria bau: pengiktirafan bau tidak hanya diperlukan dalam sebilangan profesion (misalnya, dalam industri makanan, minyak wangi atau kimia), tetapi juga untuk kehidupan normal.

Fungsi pelindung juga dapat merangkumi panggilan refleks dari tindakan yang diperlukan: ia boleh menjadi bersin atau bahkan berhenti bernafas sementara. Isyarat yang diperlukan dihantar ke otak oleh ujung saraf apabila bahan yang menjengkelkan menyerang mereka.

Juga, rongga hidung yang melakukan fungsi resonator - ia memberikan suara suara, nada dan warna individu. Oleh itu, dengan selesema, ia berubah, menjadi hidung. By the way, pernafasan hidung penuh yang merangsang peredaran darah yang normal. Ini menyumbang kepada fakta bahawa aliran keluar darah vena yang normal dari tengkorak berlaku, peredaran limfa bertambah baik.

Jangan lupa bahawa rongga hidung dan hidung mempunyai struktur khas. Oleh kerana sebilangan besar saluran udara, jisim tengkorak difasilitasi dengan ketara..

Menyediakan fungsi pelindung

Ramai cenderung memandang rendah kepentingan pernafasan hidung. Tetapi tanpa pemenuhan fungsi ini secara normal, tubuh lebih mudah terkena jangkitan. Seluruh permukaan dalam hidung harus dibasahi sedikit. Ini dicapai kerana fakta bahawa sel goblet dan kelenjar yang sesuai menghasilkan lendir. Semua zarah yang memasuki hidung melekat padanya dan diekskresikan menggunakan epitel silia. Proses pembersihan secara langsung bergantung pada keadaan lapisan ini, yang menyediakan fungsi asas rongga hidung. Sekiranya silia rosak, dan ini mungkin berlaku akibat penyakit atau kecederaan sebelumnya, pergerakan lendir akan terganggu.

Juga untuk perlindungan adalah folikel limfatik, yang terletak di ambang rongga hidung dan melakukan fungsi imunomodulator. Untuk ini, sel plasma, limfosit dan sel darah putih kadang-kadang dijumpai. Kesemuanya adalah pintu untuk bakteria patogen yang dapat memasuki tubuh dengan udara..

Masalah yang mungkin berlaku

Dalam beberapa kes, rongga hidung tidak dapat menjalankan semua fungsinya sepenuhnya. Sekiranya masalah berlaku, pernafasan sukar, fungsi pelindung menjadi lemah, suara berubah, deria bau hilang buat sementara waktu.

Selaput lendir rongga hidung boleh cedera akibat kecederaan atau pembedahan. Dalam kes ini, synechia mungkin terbentuk. Juga, dalam kes rhinosinusitis maju, pertumbuhan mukosa berlebihan diperhatikan. Dalam banyak keadaan, ini disertai oleh rinitis alergi. Masalah lain yang mungkin dihadapi oleh pesakit adalah penampilan neoplasma. Mungkin terdapat kista, osteoma, fibromas, atau papilloma di hidung..

Juga, jangan lupa bahawa selalunya bukan rongga hidung yang menderita, tetapi sinus. Penyakit berikut dibezakan bergantung pada tempat perkembangan keradangan.

  1. Dengan kekalahan sinus rahang atas, sinusitis berkembang.
  2. Proses keradangan di kawasan labirin etmoid disebut etmoiditis.
  3. Frontitis disebut masalah patologi dengan rongga frontal.
  4. Sekiranya terdapat keradangan pada sinus utama, mereka membicarakan sphenoiditis.

Tetapi kebetulan masalah bermula di semua rongga pada masa yang sama. Kemudian pakar otolaryngologi dapat menetapkan diagnosis pansinusitis..

Doktor ENT dapat mendiagnosis penyakit akut atau kronik penyakit ini. Mereka dibezakan oleh keparahan gejala dan kekerapan manifestasi penyakit ini. Selalunya, selesema yang tidak dapat disembuhkan tepat pada waktunya menyebabkan masalah dengan resdung..

Selalunya, pakar menghadapi sinusitis atau sinusitis frontal. Ini disebabkan oleh struktur dan lokasi sinus frontal dan rahang atas. Kerana inilah yang paling kerap mereka terjejas. Setelah merasa sakit di kawasan rongga ini, lebih baik pergi ke pakar otolaryngolog, yang akan dapat membuat diagnosis dan memilih rawatan yang sesuai.

Rongga hidung.

Rongga hidung, nasi cavitas, terletak di tengah-tengah bahagian atas tengkorak wajah. Komposisi rongga merangkumi rongga hidung sebenar dan sinus paranasal, berbaring, keluar dan belakangnya. Dari rongga aksesori ini, sinus frontal, sinus frontales terletak di depan dan di bahagian atas, sel ethmoid, cellulae ethmoidales, atau ethmoid labyrinths, labyrinthi ethmoidales terletak di luar, sinus maksila, sinus maxillare sedikit lebih rendah, dan sinus sphenoid, sinushenoid berada di belakang dan di atas..

Rongga hidung dibahagikan dengan septum hidung ke bahagian kanan dan kiri, di mana masing-masing sinus paranasal dan sel-sel labirin etmoid terbuka. Rongga hidung terletak di satah sagittal dan terbuka di hadapan bukaan berbentuk pir, di belakang choana.

Bukaan berbentuk pir, apertura piriformis, dibatasi dari atas oleh tepi bebas tulang hidung, dengan lekukan lateral-hidung, hidung incisurae, rahang atas, dan dari bawahnya ditutup oleh tulang belakang hidung anterior, anterior spina nasalis.

Choanae, choanae, adalah bukaan berbentuk bujur yang dipisahkan oleh tepi belakang pembuka. Sisi mereka terbentuk dari bawah oleh tepi posterior plat mendatar tulang palatine, dari sisi oleh plat medial proses pterygoid tulang sphenoid, dari atas - oleh badan tulang ini, sayap vomer dan proses faraj proses pterygoid.

Septum hidung bertulang, nasi septum, terletak di rongga hidung dan biasanya melengkung ke sebelah kanan atau kiri. Ia terdiri daripada plat tegak lurus tulang etmoid di atas dan bahagian bawah dan belakang pembuka; pembuka dengan pinggir bawahnya menghubungkan ke puncak hidung tulang rahang atas dan palatine.

Dinding bawah rongga hidung dibentuk oleh lelangit tulang, palatum osseum.

Dinding atas, atau atap, adalah permukaan dalaman tulang hidung, bahagian hidung tulang frontal dan plat etmoid tulang etmoid, di mana rongga hidung berkomunikasi dengan fossa kranial anterior, anterior fossa cranii. Bahagian belakang dinding atas adalah permukaan anterior badan tulang sphenoid.


Dinding sisi dibentuk oleh permukaan proses frontal dan badan rahang atas menghadap ke rongga hidung, air mata bukan tulang, labirin tulang etmoid dengan proses berbentuk cangkuknya, plat tegak lurus tulang palatine dan plat medial proses pterygoid tulang sphenoid. Tiga conchaae hidung menonjol dari dinding luar ke arah septum hidung: concha hidung superior, concha nasalis superior, concha hidung tengah, media nasalis concha, dan concha hidung bawah, concha nasalis inferior. Di bawah cengkerang, di antara mereka dan dinding luar rongga hidung, tiga saluran hidung membujur terbentuk: di bawah cangkang atas - saluran hidung atas, di bawah tengah - saluran hidung tengah dan di bawah cangkang bawah - saluran hidung bawah.

Saluran hidung atas, nasi meatus unggul, lebih pendek dan sudah dua yang lain dan hanya terletak di bahagian posterior rongga hidung. Ia terletak agak miring di belakang dan ke bawah dan sampai di hujung belakangnya hingga bukaan baji-palatal, foramen sphenopalatinum. Di bahagian anterior saluran hidung yang unggul, sel etmoid posterior terbuka. Di atas concha hidung yang unggul terdapat kemurungan baji, reses spheno-ethmoidalis, di kawasan yang mana sinus sphenoid, sinus sphenoidale terbuka.

Saluran hidung tengah, meatus nasi medius, umumnya selari dengan bahagian atas, tetapi jauh lebih panjang dan lebih luas dari itu. Di saluran hidung tengah melalui celah maksila, hiatus maxillaris, sinus maksila, sinus maxillaris, terbuka. Pecahan sinus rahang atas pada seluruh tengkorak secara signifikan disempitkan oleh tulang bersebelahan yang bersebelahan dengannya, iaitu: belakang - plat tegak lurus tulang palatine, di bawah - proses rahang atas concha hidung bawah, proses etmoid koncha yang sama dan proses berbentuk cangkuk tulang etmoid.

Melewati dari atas ke bawah dan ke belakang, proses berbentuk cangkuk, prosesus uncinatus. membahagikan sinus rahang atas sumbing kepada dua bahagian - anteroposterior dan anteroposterior. Yang terakhir ini terletak di antara etmoid vesicle, bulla ethmoidalis, dan proses berbentuk cangkuk dan di tengkorak berfungsi sebagai pintu masuk ke sinus maksila - celah bulan, hiatus semilunaris. Bahagian atas, yang lebih luas dari celah ini disebut corong etmoid, infundibulum ethmoidale. Celah ini menghubungkan saluran hidung tengah dengan bukaan sel etmoid anterior, dan di bahagian atas melalui bukaan sinus frontal, apertura sinus frontalis, dengan sinus frontal, sinus frontalis.

Saluran hidung lebih rendah, nasi meatus lebih rendah. Berhampiran hujung anterior adalah bukaan bawah kanal nasolacrimal, canalis nasolacrimalis, concha hidung atas adalah dinding atas saluran hidung bawah, dan proses palatine rahang atas dan plat palatine mendatar membentuk dinding bawah. Ruang di belakang cengkerang adalah laluan nasofaring yang sangat pendek, meatus nasopharyngeus, yang dibuka oleh para pemilih di kerongkong, faring.

Anda akan berminat membaca ini:

Bahagian depan

Struktur yang paling kompleks adalah dinding lateralnya (Gamb. 3.23). Di atasnya terdapat concha hidung, yang memisahkan saluran hidung antara satu sama lain: atas, tengah dan bawah (Gamb. 3.24).

Rajah. 3.23. Struktur dinding lateral rongga hidung (skema).

1 - processus frontalis et facies nasalis maxillae; 2 - os lacrimale; 3 - labyrinthus ethmoidalis (a - concha nasalis superior; b - concha nasalis media; 4 - concha nasalis inferior; 5 - lamina perpendicularis ossis palatini; 6 - lamina medialis processus pterygoidei ossis sphenoidalis.

Rajah. 3.24. Saluran hidung dan mesejnya.

1 - crista galli; 2 - media nasalis concha; 3 - lamina cribrosa; 4 - concha nasalis unggul; 5 - apertura sinus sphenoidalis; 6 - lamina medialis processus pterygoidei; 7 - lamina perpendicularis ossis palatini; 8 - nasi meatus rendah; 9 - palatum osseum; 10 - kanalis incisivus; 11 - concha nasalis inferior; 12 - prosesus frontalis maxillae; 13 - os lacrimale; 14 - os nasale; 15 - os frontale; 16 - sinus frontalis.

Saluran hidung atas, meatus nasi superior, terhad kepada concha hidung atas dan tengah, concha nasalis superior dan media concha nasalis, yang merupakan bahagian dari labirin etmoid.

Di bahagian hidung atas terbuka:

- sel etmoid posterior, selulae ethmoidales posterior;

- bukaan palatin berbentuk baji, sphenopalatinum foramen

- sinus sphenoid, sinus sphenoidalis (terbuka di belakang turbinat unggul).

Saluran hidung tengah, meatus nasi medius, terletak di antara concha hidung tengah dan bawah, concha nasalis media dan concha nasalis inferior. Yang terakhir adalah tulang bebas.

Di bahagian hidung tengah terbuka:

- sel anterior dan tengah tulang ethmoid, cellulae ethmoidales anteriores et medii;

- sinus frontal, sinus frontalis;

- sinus maxillary (maxillary), sinus maxillaris (Highmore);

- pembukaan wedge-palatine, foramen sphenopalatinum, melaporkan saluran hidung tengah dengan pterygo-palatine fossa.

Saluran hidung bawah, meatus nasi inferior, terletak di antara concha hidung bawah dan dinding bawah rongga hidung. Dia melalui saluran nasolacrimal, canalis nasolacrimalis, berkomunikasi dengan orbit.

Ruang, dalam bentuk jurang yang terletak di antara septum hidung dan permukaan medial concha hidung, membentuk saluran hidung biasa, meatus nasi communis. Ia berkomunikasi dengan rongga mulut melalui saluran incisal, kanalis incisivus; begitu juga dengan fossa kranial anterior melalui bukaan pada lamina cribrosa.

Data mengenai komunikasi saluran udara tulang tengkorak ditunjukkan dalam jadual 3.8.

Anatomi hidung (hidung luar dan rongga hidung)

Penerangan

Hidung luar terdiri dari bahagian tulang rawan (bergerak) dan rangka tulang yang terbentuk di bahagian atas oleh proses hidung tulang frontal dan tulang hidung, yang mana proses frontal tulang rahang bersebelahan dengan bahagian bawah dan sisi.

Bahagian tulang rawan terdiri dari sejumlah tulang rawan (rawan segitiga dan sayap berpasangan, serta sesamoid, berbeza dari segi bilangan dan ukuran).

Tulang rawan segi tiga (kartilago triangularis) dengan sisi medial selari dengan bahagian belakang hidung; bahagian bawah bergabung dengan bahagian tulang rawan septum hidung. Bahagian posterior tulang rawan segitiga mencapai pinggir bawah tulang hidung, dan bahagian bawahnya bersempadan dengan tepi atas tulang rawan sayap.

Rawan sayap (rawan tulang rawan) kedua-dua belah pihak, menyentuh sepanjang garis tengah, membentuk hujung hidung dan mengambil bahagian dalam pembentukan pangkal sayap hidung yang padat, membatasi bukaan hidung - nare (nare) setiap sisi.

Tulang rawan saling bersambung dengan tisu berserabut.

Otot hidung luaran terletak di kawasan sayap hidung dan berfungsi untuk meluaskan pintu masuk ke hidung (mm. Levatores alae nasi) dan menyempitkan bukaan hidung (mm. Memampatkan nasi et depressores alae nasi).

Bekalan darah ke hidung luaran adalah melalui cawangan arteri rahang luaran dan dalaman, iaitu a. nasi dorsalis (dari. ophthalmica - sistem arteri karotid dalaman), anastomosis dengan a. angularis, cabang a. maxillaris externa (sistem arteri karotid luaran), dan juga dari a. nasi septi mobilis (dari. labialis).

Darah dari urat hidung luaran mengalir ke urat muka depan. Sistem vena hidung luaran berkait rapat dengan sistem vena mukosa hidung.

Sistem limfa dihubungkan dengan kelenjar parotid submandibular dan anterior..

Pemeliharaan motor hidung luaran dilakukan oleh cabang saraf muka, dan serat sensitif berasal dari saraf etmoid (dari cawangan saraf trigeminal n. Ophthalmicus I) dan orbital bawah (dari n. Maxillaris - II cabang saraf trigeminal) saraf ke bahagian tulang rawan hidung luaran dan dari bahagian atas - dan saraf orbit bawah ke kerangka tulang hidung.

Rongga hidung terletak di antara orbit, rongga mulut dan fossa kranial anterior (Gamb. 1).

Di depan, ia berkomunikasi melalui bukaan hidung depan dengan permukaan luar wajah, dan di belakangnya melalui choana dengan tekak atas (nasofaring). Dengan septum hidung, rongga hidung dibahagikan kepada dua bahagian yang tidak berkomunikasi (kanan dan kiri), masing-masing mempunyai bukaan luaran dan choana (Gamb. 2).

Bahagian depan rongga hidung (nasi vestibulum). Kulit yang menutup hidung luar dilipat ke dalam dan mengekalkan sifatnya di seluruh ruang depan; ia ditutup dengan sebilangan besar rambut (vibrissae), terutama pada lelaki yang lebih tua. Rambut pada tahap tertentu adalah penyaring yang memerangkap zarah-zarah debu yang besar, tetapi dalam beberapa kes mereka dapat menjadi sumber pengembangan bisul, karena staphylococci bersarang di folikel rambut.

Pintu masuk ke bahagian tulang hidung (apertura piriformis) mempunyai bentuk berbentuk pir, ujungnya dibentuk oleh proses frontal rahang atas dan tepi bawah kedua tulang hidung.

Sebenarnya, rongga hidung, yang merupakan kesinambungan saluran saluran hidung, dibatasi oleh kerangka tulang dan ditutupi oleh selaput lendir. Ia, sebagai tambahan kepada nasofaring, berkomunikasi dengan rongga aksesori hidung dan melalui sphenopalatinum foramen - dengan fossa pterygopalatine, serta saluran air mata dan melaluinya dengan kantung konjungtiva.

Saluran setiap separuh rongga hidung dibatasi oleh empat dinding: dalaman (umum untuk kedua bahagian), luar, atas (bumbung) dan bawah (bawah).

Dinding dalaman atau medial adalah septum hidung. Ia terdiri daripada plat tegak lurus yang tergantung ke bawah (lamina perpendicularis ossis ethmoidalis; Rajah 1, e, Gambar 2), ditambah dengan pembuka bawah dan belakang (vomer; Gambar 3, b),

dan anterior - rawan segiempat, yang di sempadan rongga hidung dan ruang depan masuk ke kulit septum. Dua bahagian terakhir membentuk bahagian bergerak dari septum hidung, berbanding dengan bahagian tulang pegun (bahagian belakang septum). Dinding luar rongga hidung, yang biasa dengan dinding dalaman sinus maksila, adalah yang paling kompleks dalam struktur anatomi. Pengenalan dengan anatomi topografi dinding lateral rongga hidung tidak hanya diperlukan untuk ahli rhinologi, tetapi juga untuk pakar oftalmologi, kerana saluran lakrimal melintas di sini.

Dinding luar (Gamb. 4 dan 5)

dibentuk oleh tulang hidung, permukaan hidung (medial) badan tulang rahang atas dengan proses frontalnya, tulang lakrimal, tulang ethmoid (dengan concha hidung atas dan tengahnya, bulla ethmoidalis et processus uncinatus), plat palatin menegak dan proses pterygoid tulang sphenoid, mengambil bahagian dalam pembentukan choana. Sebagai tambahan kepada concha hidung atas dan tengah (Gamb. 4, o dan n), yang tergolong dalam tulang ethmoid, di dinding luar hidung terdapat concha hidung bawah (Gambar 4, e), yang merupakan tulang bebas (os turbinale). Ia dilekatkan dengan pinggir atasnya di hadapan ke penonjolan linier (crista turbinalis; Rajah 3, f) pada proses frontal rahang atas, dan di belakang - ke puncak tulang palatine. Di bawah lengkungan cangkang bawah, saluran keluar saluran hidung lakrimal terbuka (Gamb. 5, h).

Apabila salah satu sel anterior labirin etmoid memasuki hujung depan cangkang tengah, cengkerang ini berbentuk pundi kencing yang bengkak (concha bullosa).

Oleh itu, tiga saluran hidung dibezakan oleh tiga cengkerang:

  • lebih rendah (ruang antara concha hidung bawah dan bahagian bawah rongga hidung),
  • sederhana (antara concha hidung tengah dan bawah)
  • dan atas (di atas cangkang tengah) (Gamb. 4, k, l, m).

Kawasan yang dibatasi di bahagian tengah oleh septum hidung, dan di luar oleh cengkerang, disebut saluran hidung biasa (meatus nasi communis). Sudah menjadi kebiasaan untuk membaginya menjadi dua jabatan: bahagian atas (regio olfactoria) dan bahagian bawah (regio respiratoria).

Dari segi klinikal dan diagnostik, bahagian terpenting dari dinding luar rongga hidung adalah saluran hidung tengah (Gamb. 4, l), di mana bukaan saluran rongga rahang atas dan frontal, serta sel anterior dan sebahagian tengah labirin etmoid, terbuka.

Pada tengkorak yang macet, kawasan ini sepadan dengan hiatus maxillaris, menyempit dengan ketara, kerana ditutupi oleh pembentukan tulang (proses berbentuk cangkuk - proses. Uncinatus tulang etmoid, proses concha hidung inferior). Tempat yang dilucutkan tulang diperketat oleh fontanelles (air mancur), iaitu, dengan penduaan lapisan bercampur membran mukus rongga hidung dan rahang atas. Biasanya terdapat dua air pancut, yang mana satu di belakang dibatasi oleh proses etmoid, hujung belakang proses cangkuk dan plat tegak lurus tulang palatine, dan anterior terletak di antara proses cangkuk, cangkang bawah dan proses etmoidnya.

Pada persiapan baru, setelah penyingkiran turbinat tengah atau sebahagian daripadanya, celah setengah bulan atau berbentuk bulan sabit (hiatus semilunaris; Gamb. 5, c) pertama kali dilihat, digambarkan oleh N. I. Pirogov dan diberi nama semicanalis obliquus.

Ia dibatasi di depan dan di bawah oleh proses berbentuk cangkuk tulang etmoid yang disebutkan di atas (Gamb. 5d) dengan tonjolan tulang yang memanjang dari atas ke bawah dan belakang, dan di belakang dan di atas oleh tonjolan (pundi kencing) salah satu sel labirin etmoid (bulla ethmoidalis; Rajah 5, e). Jurang kecil antara penonjolan individu proses berbentuk cangkuk membawa kepada sinus rahang atas, dan pada persiapan yang baru, ia ditutup oleh membran mukus pendua. Hanya bahagian belakang celah bulan yang tetap bebas dari membran mukus dan merupakan bukaan kekal sinus maksila (ostium maxillare). Di bahagian posterior celah bulan, ada peluasan yang menyempit ke arah rongga rahang atas dalam bentuk corong (infundibulum), di bahagian bawahnya terdapat bukaan saluran keluar sinus maksila (ostium maxillare).

Seiring dengan bukaan tetap, sering kali kita dapat melihat pembukaan tambahan sinus maksila (ostium maxillare accessorium), juga bukaan di saluran hidung tengah.

Di bahagian depan-atas celah lunar, bukaan saluran keluar rongga frontal (ductus naso-frontalis; Gamb. 5, b) terbuka.

Bahagian anterior dan bahagian sel posterior labirin etmoid biasanya terbuka di dinding anterior dan posterior celah lunate, serta di sudut antara ethmoidalis bulla dan turbinat tengah. Kadang kala, salah satu sel anterior labirin etmoid terbuka berhampiran pintu keluar sinus frontal..

Mengenai persoalan pilihan untuk lokasi saluran ekskresi rongga aksesori di saluran hidung tengah, kita akan berhenti ketika kita membincangkan anatomi sinus.

Dengan empyema sinus anterior, iaitu sinus maksila dan frontal, serta anterior dan bahagian sel tengah labirin etmoid, nanah mengalir dan terkumpul melalui saluran perkumuhan di atas dalam memperdalam celah bulan. Dengan menggunakan rhinoscopy, dalam kes seperti itu adalah mungkin untuk mengesan nanah di saluran hidung tengah.

Sel posterior dan bahagian tengah labirin etmoidal, serta rongga utama, terbuka dengan bukaan saluran keluar ke saluran hidung atas dan ke dalam kemurungan yang terletak di antara permukaan tulang sphenoid dan concha hidung atas (recessus spheno-ethmoidalis). Kehadiran nanah yang dikesan semasa rhinoskopi posterior selalu menunjukkan proses purulen pada adnexa posterior.

Dinding atas rongga hidung terutamanya dibentuk oleh lamina berbentuk saringan, atau berlubang (lamina cribrosa), ditambah di depan oleh tulang depan dan hidung, proses frontal rahang atas, dan di belakang dinding depan rongga utama. Plat saringan atau berlubang (Gamb. 5c) dicucuk oleh sebilangan besar lubang di mana fila olfactoria melewati, serat saraf penciuman menembusi mentol penciuman (bulbus olfactorius) dari separuh hidung yang sepadan, yang terletak di permukaan kranial plat saringan, sisi ke cockscomb. Arteri etmoid anterior dan urat dan saraf yang sama menembus melalui bukaan plat saringan dari hidung ke rongga kranial..

Dinding bawah rongga hidung dibentuk oleh proses palatine rahang atas (Gambar 2), ditambah posterior oleh plat mendatar tulang palatine (Gambar 3, d), dan cekung di bidang frontal dan sagital.

Selaput lendir yang meliputi kawasan pernafasan hidung, dari ruang depan ke kawasan penciuman, ditutup dengan epitelium silinder pelbagai lapisan. Selaput lendir rantau penciuman, yang meluas ke permukaan cengkerang atas, bahagian atas kerucut tengah dan bahagian septum hidung yang sesuai, dilapisi dengan epitel penciuman khas, yang terdiri daripada sel-sel dua genera: penciuman dan penyokong. Sel-sel Olfaktori adalah reseptor saraf periferal penganalisis penciuman. Proses pusat sel penciuman memanjang dari bahagian bawah termos membentuk serat penciuman (fila olfactoria) di bukaan plat saringan, di mana ia menembusi, menuju ke saraf penciuman.

Arteri rongga hidung berlepas dari arteri karotid biasa dan luaran.

Pemakanan arteri disediakan a. sphenopalatina dari a. maxillaris interna - VIII cawangan arteri karotid luaran yang masuk dari fossa pterygopalatina ke rongga hidung melalui sphenopalatinum foramen dan berpecah di sini menjadi aa. nasales posterior dengan cabang (a. nasalis posterior lateralis et a. nasalis posterior septi nasi) dan pada a. nasopalatina. Melalui cawangan ini, concha hidung bawah, tengah dan atas, saluran hidung yang sesuai, dan juga sebahagian dari septum hidung dibekalkan dengan darah arteri.

Bahagian atas dinding luar hidung dan sebahagiannya septum menerima darah dari arteri etmoid anterior dan posterior, yang merupakan cabang dari a. ophthalmica.

Vena rongga hidung mengulangi perjalanan arteri dengan nama yang sama. Sebilangan besar pleksus vena menghubungkan urat rongga hidung dengan urat orbit, tengkorak, muka dan faring.

Dalam patologi penyakit radang orbit, hubungan urat etmoid anterior dan posterior dengan urat orbit sangat penting, dan melalui urat orbit, hubungan dengan sinus kavernous dilakukan. Salah satu cabang vena etmoid anterior, menembusi melalui plat saringan ke rongga kranial, menghubungkan rongga hidung, dan dengannya orbit, ke pleksus vena pia mater.

Sistem limfa rongga hidung terdiri daripada lapisan dangkal dan dalam saluran, yang berkaitan dengan ruang subdural dan subarachnoid meninges.

Pemeliharaan sensitif rongga hidung dilakukan oleh cabang II saraf trigeminal, juga disebabkan oleh ganglion sphenopalatinum.

Dari cabang I saraf trigeminal (n. Ophthalmicus dan cabangnya n. Nasociliaris), nn diarahkan ke rongga hidung. ethmoidales anterior et posterior, serta rr. nasales mediales et laterales.

Dari cawangan II saraf trigeminal (n. Maxillaris) berangkat ke rongga hidung cawangan n. infraorbitalis - rr. nasales externi et interni.

Dari epitel penciuman mukosa hidung, serat saraf (fila olfactoria) dari setiap sisi melalui lubang di plat saringan ke mentol penciuman dan kemudian, sebagai sebahagian daripada traktus olfactorius et trigonum olfactorium, membentuk batang biasa, pertama kali mencapai pusat bau subkortikal dalam masalah kelabu, dan kemudian korteks (gyrum hippocampus et gyrus subcallosus).

Hubungan antara pemeliharaan rongga hidung dan mata diberikan melalui n. nasociliaris et ganglion nasociliare.

Pemeliharaan simpatik dikaitkan dengan ganglion simpatik serviks yang unggul. Serat simpatik yang berasal dari plexus caroticus dihantar ke nod gasser, dan dari sana sebagai bahagian dari n. ophthalmicus dan n. maxillaris (cabang I dan II saraf trigeminal) menembusi rongga hidung, sinus paranasal dan orbit. Sebilangan besar gentian terdiri daripada n. maxillaris melalui ganglion pterygopalatine (ganglion spheno-palatinum), di mana mereka tidak mengganggu, dan kemudian bercabang di rongga hidung dan di sinus. Bahagian serat yang lebih kecil (saraf etmoid anterior dan posterior - cabang dari n. Ophthalmicus) menembusi hidung melalui bukaan yang sesuai pada dinding dalaman orbit.

Serat parasympathetic, bermula di pusat medulla oblongata yang sesuai, adalah bahagian saraf muka dan n. petrosus major mencapai node pterygopalatine, di mana mereka mengganggu, dan kemudian dalam bentuk serat postganglionik mencapai rongga hidung dan orbit.

Dari data di atas menunjukkan bahawa terdapat hubungan saraf yang erat antara rongga hidung, sinus paranasal dan orbitnya, yang disebabkan oleh persarafan trigeminal simpatik dan parasimpatis melalui ganglion cervicalis superior, ganglion Gasseri, ganglion, ciliaris (di orbit) dan ganglion sphenopalatinum ( hidung).

Penerbitan Mengenai Asma