untuk Norma kelembapan udara ditetapkan dalam GOST 30494-96 "Bangunan kediaman dan awam...". Sekiranya penyimpangan dari norma ditetapkan ke arah kenaikan atau penurunan, ini memerlukan permulaan akibat negatif.

Tahap kelembapan di apartmen

Udara yang dihirup oleh warga untuk bahagian tertentu terdiri daripada wap air, tahap kelembapan mencerminkan kandungan elemen ini. Ia mutlak dan relatif..

Untuk menjelaskan jenis pertama, anda perlu mengambil meter padu udara. Sekiranya, misalnya, 13 gram air terdapat di dalamnya, nilai mutlaknya adalah 13 g / m3. Untuk mencari nilai relatif, beberapa aspek perlu dipertimbangkan..

Mereka adalah:

 • isipadu maksimum air dalam satu meter padu udara. Petunjuk ini dipengaruhi oleh suhu di dalam bilik;
 • jumlah sebenar air per meter padu.

Kelembapan relatif adalah nisbah jumlah sebenar hingga had. Contohnya, apabila suhu bilik 24C, maksimum 21.8 gram air dimasukkan dalam 1 meter padu. Sekiranya anda menjumpai 13 gram cecair di dalamnya, parasnya adalah 60%.

Apa yang seharusnya menjadi kebiasaan bergantung pada jenis ruangan di mana nilai-nilai ini ditetapkan. Petunjuk rata-rata diberikan dalam jadual:

Bilik

Kelembapan (%)

Kawasan kerja

Kelembapan rata-rata di apartmen adalah 45%. Norma dalam hal ini menunjukkan indikator relatif, yaitu, tahap ketepuan udara dengan kelembapan ditunjukkan.

Harap maklum: untuk mengukur penunjuk yang dipertimbangkan di dalam bilik, peranti mikroklimat rumah dapat digunakan, misalnya, stesen pangkalan MagicAir atau hygrometer isi rumah.

Kadar kelembapan musim

Piawaian penunjuk ini di rumah ditentukan oleh GOST 30494-96 “Bangunan kediaman dan awam. Parameter mikroklimat dalaman ».

Sesuai dengan tindakan ini pada musim sejuk, tahap kelembapan relatif harus berbeza dari 30 hingga 45%. Pada musim panas, nilai ini adalah dari 30 hingga 60%.

Petunjuk had adalah:

 • dalam masa sejuk 60%;
 • dalam keadaan panas - 65%.

Piawaian di kawasan kediaman ditetapkan terutamanya untuk orang yang terlibat dalam pekerjaan pembinaan. Semasa pembinaan bangunan, perkara yang dinyatakan mesti diambil kira..

Nilai ini lebih rendah pada musim sejuk berbanding dengan musim panas, kerana dalam cuaca sejuk penunjuk udara jalanan yang sama menurun ketika dipanaskan hingga suhu bilik. Ahli fisiologi menentukan tahap optimum bagi seseorang, itu adalah 40-60%, tanpa mengira waktu dalam setahun.

Standard kelembapan untuk kanak-kanak

Kelembapan apa yang diperlukan untuk kanak-kanak tidak ditentukan pada tahap perundangan. Walau bagaimanapun, adalah ciri bagi kanak-kanak bahawa tubuh tidak dapat mengatasi dengan baik faktor-faktor yang memudaratkan. Kanak-kanak itu dapat membeku dan memanaskan badan dengan cepat, untuk demam.

Atas sebab-sebab ini, anda perlu membuat iklim mikro di dalam bilik yang mengambil kira ciri-ciri badan. Udara di dalam bilik mestilah tidak kering, jika tidak, selaput lendir nasofaring kering, dan kanak-kanak kehilangan keupayaan untuk menahan jangkitan.

Norma untuk kanak-kanak adalah 50-60%.

Dalam kes ini, anda perlu menumpukan pada keadaan suhu di dalam bilik, suhu tidak boleh melebihi 24C, tanpa mengira waktu dalam setahun. Jika tidak, pematuhan dengan standard kelembapan dan suhu yang tinggi akan menyebabkan badan bayi menjadi terlalu panas.

Piawaian kelembapan SanPiNu

Mengikut piawaian kebersihan, pada musim sejuk, tahap suhu optimum ialah 20-22C, sementara kelembapan 30-45%. Indikator serupa ditunjukkan dalam SNiP 2.04.05-91 "Pemanasan, pengudaraan dan penyaman udara", pada musim sejuk dan musim bunga-musim gugur indikator optimum adalah 30-45%.

Nombor yang sama diberikan dalam SanPiN 2.1.2.1002-00 "Keperluan kebersihan dan epidemiologi...". Kelembapan normal di ruangan yang tidak dilengkapi dengan sistem pengudaraan dipatuhi melalui pengeluaran ventilasi secara berkelanjutan.

Menurut SNiP 23-01-99, bergantung pada petunjuk ini, keadaan bilik berikut dibezakan:

 1. kering (kurang daripada 40%);
 2. normal (40-50%);
 3. basah (50-60%);
 4. basah (lebih 60%).

GOST 30494-2011 “Bangunan kediaman dan awam. Parameter mikroklimat di premis ", menetapkan bahawa di premis kediaman, penunjuk lebih daripada 60% tidak dibenarkan.

Tindakan normatif juga menetapkan syarat untuk nilai yang dinyatakan untuk premis ruang bawah tanah dan loteng. Di ruang bawah tanah yang dilengkapi dengan sistem komunikasi, kelembapan tidak boleh melebihi 75%.

Harap maklum: untuk loteng - 55%, di baki bangunan pangsapuri, kecuali yang tertera - 50%.

Kawalan kelembapan

Dengan mengetahui petunjuk kelembapan yang dibenarkan, seorang warganegara secara bebas dapat menyesuaikannya ke arah kenaikan atau penurunan, jika perlu. Terdapat beberapa cara untuk melembapkan udara, yang optimum adalah pembelian pelembap udara.

Sekiranya bilik terlalu kering, mungkin diperlukan sekitar 10 hari untuk menjadikannya kembali normal..

Kaedah Pengurangan Kelembapan:

 • menayangkan pangsapuri. Anda boleh melakukan ini tanpa membuka tingkap dan hipotermia, anda perlu menggunakan pengudaraan udara segar, dilengkapi dengan fungsi pemanasan udara;
 • pembelian dehumidifier;
 • membaiki kebocoran. Selalunya penyebab peningkatan kelembapan adalah kebocoran pada paip air, penghapusannya akan membantu mengurangkan penunjuk yang dimaksudkan;
 • penggunaan penghawa dingin dalam mod penyejukan;
 • pemasangan tudung. Peraturan ini terpakai di dapur..

Tahap kelembapan di bilik mandi lebih tinggi, kerana terdapat hubungan langsung dengan air.

Akibat tidak mematuhi piawaian kelembapan

Apabila sistem pemanasan mula berfungsi di dalam bilik, udara menjadi kering. Hasilnya adalah pengeringan dari selaput lendir tekak dan hidung, kulit dan rambut..

Kekeringan berlebihan di bilik menyebabkan:

 1. mengurangkan keanjalan kulit, kuku dan rambut, yang memerlukan pembentukan kecederaan kulit, dermatitis;
 2. pengeringan tanaman;
 3. pemusnahan perabot. Keretakan terbentuk pada objek, mereka kehilangan warna.

Kelembapan berlebihan juga mendatangkan bahaya kepada warga negara. Ini ditunjukkan dalam kenyataan bahawa kulat, bakteria berbahaya dan jamur mula membiak. Akibatnya adalah peningkatan frekuensi penyakit pernafasan, seperti asma, bronkitis. Keadaan ini juga membahayakan perabot, perkakas dan kilang..

Norma kelembapan untuk keadaan di apartmen

Penggunaan perabot dan perkakas harus dibuat dengan mempertimbangkan petunjuk tertentu. Piawaian ini ditetapkan oleh pengeluar..

Nilai berikut disediakan untuk:

 • perabot dan barang antik tahap optimum ialah 40-60%;
 • perkakas rumah - 45-60%;
 • buku dan produk kertas - 30-65%.

Berkaitan dengan tumbuh-tumbuhan, petunjuk yang terpisah ditentukan, yang bergantung pada ragam bunga. Sebagai contoh, bagi wakil-wakil kawasan tropika perlu menjaga kelembapan 80-95%, jika tidak, standardnya adalah 40-70%.

Oleh itu, norma kelembapan di apartmen ditetapkan oleh GOST dan SanPiNami. Pelanggaran syarat ini membawa kepada pembentukan penyakit sistem pernafasan di kalangan warga negara; sistem di rumah mula runtuh.

Kelembapan apa yang dianggap normal di sebuah apartmen

Kelembapan normal di apartmen mesti dipantau secara berterusan, kerana kesihatan dan kehidupan yang selesa bergantung padanya. Sedikit orang memikirkan petunjuk kelembapan, dan sama pentingnya dengan tahap kebisingan dan pendedahan cahaya..

Kesan kekurangan kelembapan segera menjadi ketara, terutamanya pada musim sejuk. Kulit dan selaput lendir hidung menjadi kering, sakit tekak dan radang mata mungkin berlaku. Ini memberi kesan buruk kepada kanak-kanak dan boleh menyebabkan perkembangan bronkitis atau asma..

Kemudian dalam artikel ini, kami akan mempertimbangkan secara terperinci maklumat mengenai tahap kelembapan normal di tempat, bagaimana mengukur, menaikkan atau menurunkannya untuk mendapatkan petunjuk optimum bagi tubuh kita.

Tahap kelembapan di apartmen adalah normal

Udara yang kita hirup selalu diisi dengan wap air (tentu saja, kita tidak mengambil kira kawasan gurun yang tidak sesuai untuk kehidupan manusia). Kelembapan menunjukkan kandungan wap ini. Ia mutlak dan relatif..

Sekiranya kita mengukur isipadu air dalam meter padu udara, kita akan mengetahui kelembapan mutlaknya. Bayangkan bahawa kita mengambil satu meter padu udara dan menjumpai 13 g air di dalamnya. 13 g / m3 ini adalah kelembapan mutlaknya.

Peratusan isipadu sebenar hingga maksimum mungkin adalah kelembapan relatif. Sebagai contoh, satu meter padu udara dengan suhu 24 ° C dapat menampung maksimum 21.8 g air. Sekiranya kita menjumpai 13 g air di dalamnya, maka kelembapan relatifnya adalah sekitar 60%.

Berapakah kadar kelembapan di apartmen yang dinyatakan dalam sumber rasmi? Piawaian bangunan untuk Rusia dijelaskan dalam GOST 30494-96 antar negara “Bangunan kediaman dan awam. Parameter mikroklimat dalaman ».

Menurut dokumen ini, 30-45% dianggap kelembapan relatif optimum pada musim sejuk, dan 30-60% pada musim panas. Petunjuk berikut juga dinyatakan dalam GOST: pada musim sejuk, menurut penulis, ia tidak boleh melebihi 60%, dan pada musim panas - 65%.

Ini terbukti, misalnya, oleh fakta bahawa kelembapan standard GOST di sebuah apartmen lebih rendah pada musim sejuk berbanding musim panas. Ini disebabkan oleh fakta bahawa pada musim sejuk, kelembapan relatif udara jalanan turun dengan ketara ketika memanaskan hingga suhu bilik.

Sukar untuk merancang dan menyelenggara bangunan sehingga dapat mengekalkan standard kelembapan “musim panas” pada musim sejuk tanpa kos yang besar. Tetapi ini tidak bermaksud bahawa pada musim sejuk tubuh manusia memerlukan lebih sedikit kelembapan.

Ahli fisiologi mengesyorkan menjaga kelembapan di apartmen pada tahap 40-60%, tidak kira musim.

Kelembapan udara di apartmen pada musim sejuk

  Perhatian khusus harus diberikan kepada masalah kelembapan udara pada musim sejuk. Seperti yang kita lihat di atas, jauh lebih rendah, untuk beberapa sebab, iaitu:

 • pemanasan radiator;
 • peralatan pemanasan tambahan;
 • sekatan udara segar kerana tingkap plastik tertutup atau tertutup.
 • Semua faktor ini mempengaruhi bukan sahaja kelembapan yang selesa di apartmen, tetapi juga boleh menjadi sumber masalah kesihatan yang tidak dapat dilihat..

  Petunjuk kelembapan yang dibenarkan di premis dibatasi oleh nilai kuantitatif yang ditunjukkan dalam SanPiN. Semasa pemeriksaan, pengukuran dilakukan sesuai dengan prosedur GOST. Nilai yang dibenarkan untuk perumahan yang terletak di zon iklim berbeza, piawaian yang diperlukan tidak sama pada waktu yang berlainan dalam setahun.

  Berapakah peratusan kelembapan di apartmen? Piawaian kebersihan mengatur nilai kelembapan relatif maksimum yang dibenarkan di ruang tamu, iaitu 65% pada musim panas dan 60% pada musim sejuk..

  Ahli fisiologi menarik perhatian kepada keperluan untuk mengawal petunjuk minimum, yang pada bila-bila masa sepanjang tahun tidak boleh kurang dari 40%. Dipercayai bahawa parameter ideal untuk ruang tamu harus mempunyai nilai rata-rata antara 40% dan 60%.

  Pada musim sejuk, ketika memanaskan bilik, sama ada rumah persendirian atau apartmen, kelembapan dapat turun dengan mendadak kerana udara yang terlalu kering. Ini harus dipantau, jika perlu, termasuk pelembap udara, membuka tingkap untuk pengudaraan atau memasang tab mandi dengan air.

  Faktor-faktor ini bukan sahaja menyebabkan ketidakselesaan, tetapi juga peningkatan risiko jangkitan pernafasan akut. Dalam mimpi, kita lebih terdedah, oleh itu lebih baik untuk melembapkan udara pada waktu malam atau pada waktu petang.

  Suhu optimum untuk penginapan penuh dianggap + 18... + 24 ° C. Kelembapan udara normal di apartmen mestilah 45-30%. Yang paling dibenarkan - 60%.

  Kelembapan di apartmen adalah norma bagi seorang kanak-kanak

  Tubuh kanak-kanak lebih teruk daripada orang dewasa dalam menangani faktor persekitaran yang berbahaya. Kanak-kanak membeku lebih cepat dan terlalu panas dengan cepat, mudah selesema, lebih kerap terkena jangkitan dan lebih sukar untuk bertoleransi dengan penyakit.

  Oleh itu, iklim mikro di tapak semaian harus membantu mengekalkan daya perlindungan tubuh anak, dan kelembapan memainkan peranan penting di sini. Sekiranya udara tidak kering. Di udara kering, badan anak secara intensif kehilangan kelembapan.

  Nasofaring mukus mengering dan kehilangan keupayaannya untuk menahan jangkitan, bayi mungkin merasa gatal, dan mengelupas mungkin muncul pada kulit sensitif.

  Tahap kelembapan di apartmen untuk kanak-kanak dianggap 50-60%.

  Doktor kanak-kanak terkenal Yevgeny Komarovsky menegaskan lebih banyak lagi: dia menyebut kelembapan 60% sebagai norma untuk anak yang sihat dan mengesyorkan 70% untuk bayi yang mengalami jangkitan (semakin tinggi kelembapannya, semakin kering membran mukus).

  Penting! Melebihi 24 ° C di bilik kanak-kanak boleh menyebabkan terlalu panas badan bayi. Akibatnya, pengeringan dari selaput lendir dan kehilangan cecair akan mempercepat..

  Kadar kelembapan kanak-kanak pada musim sejuk tidak berbeza dengan musim panas. Tetapi ada perkara penting: pada musim sejuk dan musim panas, disarankan untuk menjaga suhu di bilik kanak-kanak pada tahap tidak lebih tinggi dari 24 ° С. Sekiranya bilik lebih panas, kelembapan 60% akan menjadikan taman asuhan kanak-kanak menjadi kawasan tropika.

  Anda mungkin tahu dari pengalaman anda sendiri bahawa kelembapan yang tinggi dipindahkan ke panas jauh lebih sukar daripada pada waktu sejuk. Selain itu, melebihi norma suhu yang ditentukan boleh menyebabkan pemanasan badan anak secara berlebihan, yang, sekali lagi, akan menyebabkan kehilangan cairan, mengeringkan selaput lendir dan kulit.

  Kelembapan bilik yang selesa untuk manusia

  Tahap kelembapan udara yang optimum adalah salah satu komponen yang menyediakan keadaan iklim yang selesa untuk tempat tinggal manusia. Selain itu, setiap bilik, bergantung pada tujuannya, mempunyai iklim mikro sendiri.

  Selalunya, orang mengambil berat tentang suhu dan kualiti jisim udara di rumah, melupakan penunjuk ini. Tetapi jumlah molekul air (wap) di udara mempengaruhi persepsi suhu oleh tubuh manusia, keselamatan persekitaran dalaman dan keadaan tumbuhan.

  Ramai orang berpendapat bahawa kelembapan adalah petunjuk yang hampir tidak dapat dilihat di sebuah rumah, tetapi ini tidak begitu. Pasti ramai yang melihat pembentukan kondensasi pada kaca pada musim sejuk. Kondensat inilah kelembapan berlebihan di udara.

  Petunjuk purata kelembapan udara normal yang diterima umum di apartmen mestilah pada tahap 45%. Ia mungkin berbeza bergantung pada jenis bilik dan keadaan operasinya..

  Penyimpangan dari kebiasaan mungkin berlaku pada musim sejuk dan musim panas. Dalam kedua kes tersebut, kekurangan atau kelembapan berlebihan menyebabkan kemerosotan kesihatan manusia, keadaan tanaman dan kerosakan perabot, hiasan, dll..

  Apa kelembapan di pangsapuri?

  Parameter kelembapan dan suhu optimum untuk setiap bilik:

  BilikSuhu udara ° CKelembapan udara,%
  Bilik tidur16-2040-55
  Anak-anak18-2450-60
  Ruang tamu18-2340-50
  Dapur19-2240-50
  Bilik mandi21-2340-50
  Tandas16-1940-45
  Kaji18-2230-40
  Lorong18-1940-45
  Rumah hijau16-2550-70

  Bilik seperti dapur, bilik mandi dan tandas akan sentiasa mempunyai kelembapan yang tinggi, jadi standard untuk bilik ini lebih tinggi daripada bilik lain.

  Penyimpangan dari kelembapan normal membawa akibat negatif. Oleh itu, kandungan cecair yang rendah di udara menyebabkan sebilangan besar cecair berada di dalam rumah. Ini berbahaya bukan hanya dari sudut estetik, tetapi juga disebabkan oleh kesan negatif terhadap kesihatan, terutama yang mengalami alergi. Udara kering dan berhabuk boleh menyebabkan penyakit serius.!

  Dan udara yang terlalu lembap akan menjadi tempat perlindungan bagi semua jenis bakteria, termasuk patogen. Ia menyebabkan kemunculan kulat dan jamur, kelembapan.

   Agar seseorang, tumbuhan atau haiwan merasa selesa tinggal di dalam rumah, kelembapan udara mesti berada dalam had tertentu:

 • untuk orang: 40-70%;
 • untuk tanaman: 50-75%;
 • untuk buku, perkakas, perabot: 40-60%.
 • Cara mengukur kelembapan di apartmen

   Untuk menentukan sejauh mana tahap kelembapan di rumah menyimpang, anda boleh melakukan tanpa peranti dan penggunaan khas:

 • segelas air;
 • kon cemara;
 • termometer dan jadual Assman.
  • Hasil selanjutnya akan bergantung pada tingkah laku kondensat ini:

 • Selepas beberapa minit gelas telah kering - penunjuk kelembapan diturunkan.
 • Kondensasi di dinding tidak hilang - bilik mempunyai iklim mikro normal.
 • Tetes mengalir ke kapal dengan jet - kelembapan berlebihan diperhatikan di udara.
 • 3. Lebih tepat lagi, kelembapan dapat ditentukan oleh pembacaan termometer kering dan basah. Catat suhu pada termometer yang dipasang di dalam bilik. Selepas itu, bungkus hujung merkuri di dalamnya dengan kain lembap. Selepas 5 minit, periksa hasilnya. Sekiranya lebih tinggi daripada yang sebelumnya, ini bermaksud bahawa anda tidak melembapkan kain dengan baik. Dalam kes ini, ulangi prosesnya. Catat hasilnya. Kemudian periksa jadual Assman. Di lajur kiri jadual adalah nilai termometer kering, di bahagian atas - perbezaan suhu darjah antara termometer kering dan basah. Titik lintasan suhu akan menunjukkan kelembapan anggaran.

  Semua peranti ini secara tidak langsung menunjukkan masalah. Untuk menentukan iklim mikro di bilik dengan tepat, lebih baik membeli sensor kelembapan udara.

  Peranti untuk mengukur kelembapan di apartmen

  Thermohygrometer adalah alat kompleks yang mengukur bukan sahaja kelembapan udara, tetapi juga suhu bilik. Antara lain, termohygrometer dapat merakam bacaan mengenai keadaan suhu dan kelembapan dari titik yang berbeza. Iaitu, langsung dari tempat di mana termo-hygrometer itu sendiri dipasang dan dari titik di mana sensor tambahan dipasang.

  Peranti menyegerakkan pembacaan yang diperoleh dari titik yang berlainan di dalam ruangan, dan berdasarkan ini sudah memberikan hasil pemeriksaan tahap kelembapan dan pengukuran suhu.

  Peranti ini dilengkapi dengan fungsi lain yang berguna, yang terdiri daripada kenyataan bahawa apabila keadaan kelembapan kritikal di dalam ruangan dipicu, penggera menandakan perubahan udara yang merugikan.

  Psikrometer, ia juga disebut hygrometer psikrometrik. Ia terdiri daripada dua termometer. Satu disebut "kering" dan mengukur suhu udara. Yang kedua disebut dibasahi kerana fakta bahawa ia dibungkus dengan sumbu dan direndam dalam bejana air.

  Termometer ini menunjukkan suhu sumbu basah. Nilai kelembapan ditunjukkan sebagai hasil penyejatan kelembapan. Semakin rendah kelembapan di dalam bilik, semakin kuat kelembapan menguap. Hasil daripada proses ini, anda dapat memperoleh data yang diperlukan mengenai suhu udara dan kelembapannya.

  Higrometer rambut dan filem. Prinsip operasi hygrometer rambut agak mudah dan pada masa yang sama sangat menarik. Ini terdiri daripada adanya mekanisme alat rambut bebas lemak sintetik, yang cenderung mengubah panjang bergantung pada keadaan udara.

  Rambut ditarik antara musim bunga dan hujung anak panah. Dengan adanya turun naik garis rambut, tangan bergerak di dail, menunjukkan data mengenai keadaan udara.

  Hygrometer rambut sangat mudah digunakan, yang akan mengelakkan sakit kepala yang tidak perlu semasa operasi. Anda juga dapat menyebutkan sekali lagi ketepatan kesaksiannya. Higrometer rambut boleh digantung di dinding.

  Selain hygrometer rambut, terdapat hygrometer filem. Peranti yang mereka miliki berbeza, jadi prinsip pengoperasian hygrometer filem agak berbeza. Dalam peranti sedemikian terdapat unsur sensitif yang terbuat dari filem organik.

  Sekiranya keadaan di mana alat untuk menentukan kelembapan udara akan digunakan meliputi suhu yang relatif rendah, maka dua jenis hygrometer yang dijelaskan di atas akan menjadi satu-satunya alat yang dapat mengukur tahap kelembapan di dalam bilik.

  Cara menurunkan kelembapan dalaman

  Sekiranya tahap kelembapan di apartmen lebih tinggi daripada biasa, anda boleh membeli alat khas - pengering udara. Ia mengalirkan udara lembap melalui "evaporator", di mana perbezaan suhu (suhu di dalam alat lebih rendah daripada di ruangan) mengubah kelembapan menjadi kondensat. Titisan kondensat mengalir ke dalam bekas khas.

  Udara memanas lagi dan memasuki bilik. Oleh itu, kelembapan berlebihan hilang dari bilik. Semasa membeli alat penyahhidratan, fokus utama adalah pada prestasinya, yang dikira dalam "liter sehari".

  Alat pengering debu isi rumah dapat menyerap 12 hingga 300 liter air dalam 24 jam. Dehumidifier mudah alih dan pegun. Portable boleh digunakan di bilik yang berbeza. Stasioner dipasang di dinding dan tidak boleh bergerak. Lebih-lebih lagi, mereka mempunyai prestasi yang lebih tinggi.

  Di bilik kecil, anda dapat menurunkan kelembapan dengan penyerap kelembapan. Peranti ini merangkumi tablet khas yang menyerap air dari udara..

  Ia direka rata-rata seluas 20 m². Kesulitan penyerap adalah bahawa tablet perlu diubah dengan kerap. Kelebihannya ialah ketiadaan kebisingan, kekompakan dan harga. Terutama penyerap kelembapan sesuai untuk mereka yang mempunyai kelembapan - fenomena bermusim.

  Ubat-ubatan rakyat untuk menurunkan kelembapan

  Di antara ubat-ubatan rakyat, yang paling mudah adalah pengudaraan biasa. Semakin kerap dilakukan, semakin kering udara. Walaupun kelembapan di luar lebih tinggi daripada kelembapan rumah, ia akan berkurang ketika ditayangkan di apartmen. Bilik mandi dan tandas - bilik tanpa pengudaraan.

  Untuk peredaran udara, tudung disediakan di dalamnya. Walau bagaimanapun, mereka tidak selalu mengatasi jumlah pekerjaan. Oleh itu, berguna untuk memasang kipas ekzos.

  Sinar matahari dapat mengalirkan udara dengan baik melalui tingkap tanpa tirai di dalam bilik. Dapur juga boleh dilengkapi dengan sistem ekzos. Mereka bukan sahaja membantu memerangi kelembapan, tetapi juga menghilangkan bau yang berlebihan..

  Untuk merasa selesa di rumah sangat penting bagi mana-mana orang. Udara berkualiti tinggi di apartmen memberi kesan positif kepada kesejahteraan penduduk, membantu mengelakkan penyakit kronik dan reaksi alergi terhadap habuk atau jamur. Oleh itu, sangat penting untuk menentukan tahap kelembapan di perumahan, dan kemudian mengekalkannya normal.

  Apakah akibat kelembapan berlebihan di dalam bilik?

  Lebihan air juga berbahaya bagi manusia, jadi banyak orang memikirkan kelembapan apa yang dianggap normal di sebuah apartmen dan bagaimana menjaga keadaan iklim dalam indikator ini. Kandungan wap air yang tinggi di dalam bilik adalah medium yang sangat baik untuk penyebaran kulat, jamur dan bakteria berbahaya.

   Dalam keadaan seperti itu, banyak masalah timbul:

 • Kekerapan dan keparahan penyakit pernafasan semakin meningkat - penyakit seperti bronkitis, hidung berair, alergi dan asma menjadi kronik, sukar dirawat.
 • Iklim mikro di dalam bilik menjadi tidak dapat diterima seumur hidup - orang merasa lembap atau tersumbat di dalam bilik.
 • Perasaan kesegaran hilang - peruntukan organisma patogen yang menyebarkan menyebabkan munculnya bau yang tidak menyenangkan.
 • Masa pengeringan untuk cucian yang dicuci meningkat.
 • Peningkatan kadar kelembapan di apartmen juga membahayakan alam sekitar. Tumbuhan mula reput, acuan muncul di siling dan dinding, permukaan kayu mengalami perubahan ubah bentuk. Buku dan produk kertas lain mengubah strukturnya.

  Cara meningkatkan kelembapan di apartmen

  Cara paling optimum dan moden untuk meningkatkan kelembapan di sebuah apartmen adalah dengan membeli pelembap. Peranti ini direka khas untuk bilik sehingga 150 m³. Air dituangkan ke dalam bekas khas pelembap, yang menguap semasa operasi.

   Pelembap adalah:

  Tradisional (mekanikal) dengan bantuan kipas terpasang udara melalui bekas air, di mana ia dibasahi dan dibersihkan dari habuk. Kekurangan pelembap mekanikal dalam tahap pelembapan terhad (tidak lebih daripada 60%) dan kebisingan tinggi.

  Pelembap wap berfungsi berdasarkan prinsip cerek. Air di dalamnya mendidih dan keluar dalam bentuk wap. Kelemahan model sedemikian adalah wap panas (hingga 60 ° C), bunyi yang tinggi dan penggunaan kuasa yang tinggi.

  Pelembap ultrasonik dengan bantuan membran khas mengubah air menjadi wap. Tidak bising seperti model mekanikal atau wap. Fungsi pemanasan air membantu melawan mikroba di udara.

  Kelemahan pelembap ultrasonik adalah bahawa ia hanya memerlukan air suling atau kartrij khas untuk membersihkan dan melembutkan air, yang mesti diubah secara berkala.

  Cara meningkatkan ubat-ubatan rakyat kelembapan

  Ubat-ubatan rakyat untuk pelembapan udara akan sangat membantu bagi mereka yang belum sempat mendapatkan alat khas untuk mengatur kelembapan di dalam bilik.

  Sekiranya anda tidak mahu ke bilik mandi setiap kali kain kering, anda boleh meletakkan bekas air di bateri. Dalam kes ini, anda perlu menambahkan air sekali setiap beberapa hari..

  Dari bekas air yang diletakkan di atas perabot (misalnya di kabinet), penyejatannya lebih perlahan, tetapi kelembapan masih meningkat.

  Anda boleh meletakkan semangkuk air berhampiran bateri. Hujung pembalut dilipat dalam beberapa baris turun ke dalamnya. Bahagian hujungnya terletak pada bateri. Pembalut air sentiasa naik dan menyejat dari panas.

   Mereka membantu melembapkan udara dan benda-benda kecil. Antaranya:

 • mengeringkan pakaian di dalam bilik;
 • pembiakan tanaman dalaman, yang sendiri mengeluarkan kelembapan dan memerlukan penyemburan setiap hari;
 • pemasangan akuarium;
 • pintu ke bilik mandi, terbuka selepas mandi, menyumbang kepada pembebasan kelembapan ke dalam bilik;
 • pemerolehan air pancut hiasan kecil;
 • penebat pangsapuri (dinding, bingkai tingkap).
 • Apa akibat penyimpangan dari norma kelembapan di apartmen: udara kering

  Apabila bateri menyala, udara dalaman menjadi terlalu kering. Akibatnya, selaput lendir tekak dan rongga hidung teriritasi pada penduduk. Pengeringan rambut dan kulit diperhatikan..

  Sekiranya norma kelembapan dilanggar, elektrik statik dihasilkan di ruang tamu, menaikkan zarah debu ke udara. Proses ini dapat menjadi asas penyebaran kuman dan tungau debu..

   Kekeringan bilik yang berlebihan membawa banyak akibat negatif:

 • penurunan keanjalan kulit, kuku dan rambut - akibatnya, dermatitis, pengelupasan, mikrokrak dan kedutan pramatang muncul;
 • pengeringan membran mukus mata - kemerahan, gatal yang tidak menyenangkan dan sensasi benda asing ("pasir") muncul;
 • darah menebal - kerana ini, peredaran aliran darah menjadi perlahan, seseorang mengalami kelemahan, sakit kepala. Terdapat penurunan keupayaan bekerja, jantung mengalami peningkatan beban dan cepat habis;
 • kelikatan jus usus dan gastrik meningkat - sistem pencernaan melambatkan dengan ketara;
 • saluran udara kering - akibatnya, imuniti tempatan semakin lemah, kemungkinan selesema dan penyakit berjangkit meningkat;
 • kualiti udara berkurang - sebilangan besar alergen tertumpu dalam komposisi jisim udara, yang, pada kelembapan normal di dalam bilik, terikat oleh zarah-zarah air.
 • Cara menjaga kelembapan di apartmen

  Semua orang tahu bahawa udara kering di sebuah apartmen tidak baik. Dari ini bunga kering. Dengan orang lebih teruk lagi. Kulit kering, keringat di kerongkong, selaput lendir hidung dan paru-paru mengering, rembesan lendir berlimpah bermula sebagai mekanisme pelindung terhadap habuk, dan kelebihannya adalah risiko penyakit kerana bakteria patogen yang dapat membiak di dalamnya..

  Mata kering dan menjadi meradang. Banyak perkara buruk boleh berlaku pada tubuh manusia kerana udara kering. Anda boleh menyelesaikan masalahnya sekiranya anda membasahi udara di apartmen dengan tangan anda sendiri atau melalui alat khas.

  Sebagai tambahan kepada kesan buruk terhadap semua makhluk hidup, udara kering juga merosakkan semua perabot kayu. Perkara ini paling biasa dilakukan oleh pemuzik apabila bahan instrumen itu mengering - anggap bahawa alat itu rosak secara tidak dapat dipulihkan. Dalam keadaan sebaliknya, apabila kelembapan terlalu tinggi, ini juga tidak baik. Namun, akibatnya kurang mengerikan, dan masalahnya diselesaikan dengan hanya ditayangkan.

  Untuk bilik kanak-kanak, pilih pelembap ultrasonik yang mengubah air menjadi wap sejuk, seperti jerebu berkabut. "Wastafel udara" juga bagus - pelembap udara sejuk yang melewati udara melalui berbagai jenis penapis dan menepisnya dengan kelembapan, melepaskan.

  Untuk orang dewasa, pelembap ekonomi dengan jet wap panas sesuai, yang boleh anda hidupkan sendiri atau tetapkan pemasa. Model yang lebih mahal mempunyai hygrostat terbina dalam - peranti yang menghentikan teknik apabila kandungan lembapan mencapai tahap yang diinginkan.

  Kelembapan dapat dikeluarkan oleh pengering - bekas khas dengan pengisi yang menyerap kelembapan. Penyerap berasingan diperlukan untuk setiap 15 m2, kecuali dinyatakan sebaliknya dalam arahan. Dapatkan candelier dengan kipas angin, hidupkan semasa pengudaraan.

  Sekiranya cahaya matahari memasuki ruangan hanya pada jam-jam tertentu, gunakan ini untuk mengeringkannya - buka tirai, biarkan cahaya matahari yang dipanaskan melalui tingkap terbuka.

  Pastikan untuk menggantung karpet, langsir, kain, tirai kayu dan buluh, dan linen tempat tidur sehingga kering di bawah sinar matahari. Paparkan juga perabot berlapis untuk mengeringkan pelapis sedikit dan sekurang-kurangnya sebahagiannya mengeluarkan kelembapan dari pengisi.

  Jangan ganti kain pelapis, warnanya selalu segar dengan membersihkannya dengan air dan cuka, tetapi tinggal dengan perabot jauh lebih buruk.

  Hanya mungkin untuk menghilangkan kelembapan secara menyeluruh melalui pembaikan besar, yang mungkin melibatkan meletakkan bahan penebat untuk lantai, siling (di lantai atas), sendi, mengganti tingkap.

  Juga tanaman dalaman, melembapkan udara, yang tersebar di seluruh apartmen, akan mengurangkan masalah menjadi tidak ada. Contohnya, cyperus dapat menguap hingga 3 liter sehari. Dan proses penyemburan tanaman secara berkala juga akan sangat membantu.

  Kami berasa paling selesa pada kelembapan relatif 50-60%. Inilah yang biasanya berlaku di sebuah apartmen pada musim panas - dalam cuaca biasa dan pengudaraan biasa. Sayang sekali musim panas berakhir dengan cepat.

  Salah satu daripadanya adalah sebilangan besar peralatan rumah tangga, termasuk penghawa dingin, yang pada asasnya mereka telah meletakkan kesan penyahhidratan udara dalaman. Di samping itu, tingkap plastik di tingkap menyumbang kepada udara kering..

  Akibatnya, gejala kekurangan oksigen berlaku: mengantuk, gangguan, peningkatan keletihan. Akibatnya, kita dan anak-anak cepat letih, semakin sukar bagi kita untuk bernafas, dan kesihatan secara keseluruhan terasa lebih buruk.

  Kerana kelembapan rendah, sakit kepala, rasa sesak kulit berlaku. Dalam kes ini, selaput lendir rongga mulut dan saluran pernafasan dikeringkan, yang secara signifikan meningkatkan risiko penyakit pernafasan.

  Iklim dalaman yang tidak sihat juga menimbulkan asma bronkial isi rumah, kerana faktor utamanya adalah debu rumah. Komposisi debu ini merangkumi tungau mikroskopik, dan zarah-zarah dari serat anyaman, kulit dan rambut manusia, bulu dan air liur haiwan peliharaan, dan bahkan spora kulat dan bakteria. Bukan kebetulan bahawa alergi terhadap habuk rumah lebih biasa daripada yang lain.

  Satu lagi gangguan adalah bahawa di udara kering, permaidani dan linoleum, pakaian dan selimut sintetik mengumpulkan elektrik statik, yang merosakkan mood kita dan membahayakan kesihatan kita..

  Cara termudah adalah memasang pelembap udara di dalam bilik, tetapi alat seperti itu terlalu mahal atau memberi kesan sampingan yang tidak sihat (pembersih vakum dengan penapis air juga berlaku untuk perkara tersebut). Berapa banyak alat yang dapat mengatasi tugasnya dapat diketahui dengan mengukur kelembapan udara dengan hygrometer isi rumah.

  Anda boleh mengubah tangki air menjadi perincian dalaman yang asli. Tumbuhan dalaman sangat popular hari ini, mereka mengingatkan kita pada hari-hari musim panas. Beri keutamaan kepada bunga yang boleh tumbuh di dalam air. Contohnya, buluh boleh disimpan dalam termos biasa dengan air, kadang-kadang menambah baja cair.

  Bekas seperti itu sering diisi dengan batu laut yang dibasuh dengan baik, bebola kaca berwarna. Batang buluh, yang dijual di kedai bunga, sering mempunyai bentuk yang pelik. Perkara serupa yang mengingatkan pada ikebana Jepun juga akan menghiasi dalaman anda.

  Sekiranya anda tidak berpeluang merawat tanaman atau ikan akuarium, gelas lutsinar besar dengan air dan pengisi hiasan sesuai digunakan sebagai pelembap sederhana. Ia juga akan mewujudkan mood yang baik dan melembapkan udara yang terlalu kering..

  Untuk membentuk iklim mikro yang selesa, anda dapat melengkapkan sudut kecil dengan tanaman dalaman, akuarium, pencahayaan khas. Ia tidak memakan banyak ruang di dekat tingkap, di mana bateri paling kerap berada. Anda boleh menggunakan tingkap. Merenung tadika seperti itu akan menggembirakan semua ahli keluarga, membolehkan anda berehat.

  Di sudut seperti itu, anda boleh memasang air pancut miniatur, berkat 1-2.5 liter air setiap hari akan menguap dari setiap meter persegi di dalam bilik. Ia memenuhi udara dengan kelembapan akibat percikan halus, dan gumaman air yang merdu menenangkan dan menenangkan.

   Anda boleh membelinya di jabatan cenderahati, atau anda boleh membuatnya sendiri, kecuali, tentu saja, anda tahu bagaimana bekerja dengan elektrik. Asasnya adalah bentuk siap (seramik atau plastik) di mana pam khas dengan muncung dipasang. Ini adalah cara pelembapan yang sangat kuat, jadi penting untuk tidak keterlaluan dan mengikuti peraturan:

 • Air pancut harus sebanding dengan bilik.
 • Muncung harus menyediakan aliran dengan penyebaran kelembapan minimum.
 • Bilik masih perlu kerap ditayangkan.
 • Matikan air pancut rumah anda dari semasa ke semasa.
 • Norma suhu, pencahayaan dan kelembapan di apartmen

  Merangka standard dan memantau pelaksanaannya - tanggungjawab ini terletak pada SanPiN. Pertama-tama, kegiatan organisasi yang menjalankan reka bentuk dan pembinaan bangunan, serta institusi yang terlibat dalam penyelenggaraan stok perumahan yang ada, diatur. Bangunan kediaman dan pangsapuri di mana orang tinggal secara kekal berada di bawah norma di bawah. Ia tidak berlaku untuk sekolah, pondok musim panas, gim dan kemudahan lain.

  Suhu di apartmen semasa musim pemanasan

  Bahagian GOST 30494-2011 menyediakan senarai keperluan untuk pemanasan di bangunan kediaman: keadaan suhu untuk setiap kumpulan premis, peraturan pemasangan sistem. Apakah norma suhu udara di apartmen? - bergantung pada musim:

  • Di luar musim pemanasan, suhu tidak diseragamkan, pada musim pemanasan, sesuai dengan piawaian, termometer tidak boleh dilepaskan di bawah 18 darjah.
  • Norma suhu untuk pangsapuri sudut (tidak lebih rendah daripada 20 darjah) menonjol secara berasingan..
  • Suhu maksimum permukaan pemanasan radiator dan paip adalah 90 darjah, mesti ada pelindung.
  • Untuk setiap kumpulan premis, keperluan dinyatakan dalam jadual SanPiNa. Sekiranya tidak mematuhi piawaian, penghuni pangsapuri boleh membuat aduan kepada organisasi yang bertanggungjawab untuk ini..

  Jadual 1. Norma suhu di apartmen semasa musim pemanasan (sesuai dengan GOST)

  Tempoh tahunNama sebuah bilikSuhu udara, ° С
  optimumdibenarkan
  SejukRuang tamu20-2218-24
  Ruang tamu di kawasan dengan suhu lima hari paling sejuk (keselamatan 0.92) tolak 31 ° C ke bawah21-2320-24
  Dapur19-2118-26
  Tandas19-2118-26
  Bilik mandi, bilik mandi gabungan24-2618-26
  Kemudahan riadah dan latihan20-2218-24
  Koridor bilik darjah18-2016-22
  Lobi, tangga16-1814-20
  Seluar dalam16-1812-22
  HangatRuang tamu22-2520-28

  Kadar kelembapan bilik

  Tahap kelembapan di ruang tamu diatur oleh bahagian GOST 30494-96, penunjuk ditunjukkan dalam bentuk peratus. Terdapat dua nilai utama: optimum dan boleh diterima. Optimal adalah penciptaan iklim mikro yang sesuai untuk seseorang. Dibolehkan - bertolak dari yang ideal, tetapi tidak membahayakan kesihatan.

  Piawaian yang ketat hanya disediakan untuk bilik tidur, ruang tamu, bilik kanak-kanak, tempat orang bekerja dan bersantai.

  • Nilai optimum kelembapan relatif ialah 30-45%,:
  • Norma kelembapan udara yang dibenarkan di premis kediaman di atas adalah sehingga 60%.

  Untuk bilik utiliti (bilik mandi, koridor, lorong, dapur) tahap kelembapan tidak diseragamkan.

  Penting! Norma kelembapan udara di apartmen sama pada musim sejuk dan musim panas.

  Suhu air panas

  Piawaian suhu air panas ditetapkan dalam bahagian GOST 2874-82. Selepas pemanasan, had bawah mestilah 60 darjah (pada suhu ini, kebanyakan patogen mati). Indikator maksimum ialah 75 darjah, untuk mengelakkan kecederaan. Untuk sistem bekalan haba tertutup, suhu lebih rendah 50 darjah dibenarkan. Air panas dengan suhu yang lebih tinggi hanya dibekalkan kepada perusahaan tertentu dan juga dipanaskan.

  Kelembapan di apartmen adalah perkara biasa

  Konsep penting seperti kelembapan untuk tempat tinggal sangat penting. Para pakar mengembangkan GOST, di mana hasil kajian eksperimental mengenai standard iklim mikro untuk ruang tamu ditetapkan. Sekiranya indikator bertambah buruk, timbul akibat yang tidak menyenangkan untuk kesejahteraan dan fungsi normal organisma hidup. Pertimbangkan konsep "kelembapan udara di dalam pangsapuri adalah normal", cara alternatif untuk menukar petunjuk dan peralatan ini yang membantu dalam mengukur.

  Apa yang seharusnya menjadi parameter normal?

  Keadaan iklim yang baik di dalam rumah adalah penting bagi kehidupan manusia. Pada tahap kelembapan yang sesuai, bergantung pada penginapan yang selesa di bilik tertentu. Setiap tempat tinggal mempunyai parameter suhu dan kelembapan yang diinginkan, bergantung pada tujuannya. Perkara utama bagi banyak orang adalah mengudarakan bilik dan mengukur suhu persekitaran, keadaan organisma hidup yang tinggal di sana.

  Rata-rata data yang dibuat oleh pakar adalah 45%. Ia boleh berubah-ubah, bergantung pada tujuan, ukuran dan jenis bilik. Keadaan operasi adalah faktor penting. Sudah tentu, kesalahan kecil mungkin berlaku pada musim sejuk dan musim panas. Sekiranya kelembapan meningkat atau diturunkan, terdapat ketidakselesaan tertentu. Selain kesihatan orang yang tinggal di apartmen, tanaman menderita, kerosakan harta benda terjadi, kulat muncul. Pertimbangkan parameter normal untuk bilik yang berbeza:

  • ruang makan - sehingga 50%;
  • bilik tidur - sehingga 50%;
  • bilik kanak-kanak - sehingga 60%;
  • dapur dan bilik mandi - 40 - 60%;
  • perpustakaan, pengajian - sehingga 40%.

  Sudah tentu, prestasi bilik mandi dan dapur akan lebih tinggi, kerana kebiasaan bagi mereka lebih tinggi.

  Akibat pelanggaran petunjuk peraturan

  Pada musim sejuk, musim pemanasan bermula di rumah, yang mengeringkan udara di dalam apartmen dengan ketara. Orang yang tinggal di dalam rumah mungkin merasa tidak selesa pada mukosa hidung, tekak yang kering. Rambut kering, menjadi kulit rapuh dan mengelupas. Sekiranya bilik mempunyai tahap kelembapan yang salah, fenomena yang tidak menyenangkan seperti elektrik statik akan muncul. Proses ini menjadi asas penyebaran kutu, mikroba. Masalah utama yang boleh berlaku dengan udara kering yang berlebihan:

  • penyakit dan akibat yang tidak menyenangkan untuk kulit - dermatitis, retak, kedutan, pengelupasan kulit, masalah dengan membran mukus. Kulit menjadi kering, kehilangan keanjalan, rambut dan kuku pecah;
  • masalah mata - gatal, mengeringkan bola mata, kemerahan. Akibatnya, konjungtivitis mungkin berlaku, perasaan tikus di mata;
  • injap jantung cepat habis. Seseorang sering dan cepat letih, keluhan mengenai sakit kepala muncul, aktiviti dan keupayaan bekerja menurun. Jantung terdedah kepada beban berat, darah menjadi lebih tebal;
  • metabolisme dan keseluruhan fungsi saluran gastrousus merosot - kelikatan jus gastrik dan usus menjadi lebih tinggi;
  • kekeringan berlaku di dalam saluran pernafasan, imuniti tempatan menjadi lebih lemah, seseorang sering demam, sakit;
  • kualiti udara menjadi jauh lebih rendah - alergen terkumpul dalam jisim udara, yang dalam keadaan normal dikaitkan dengan kelembapan normal oleh zarah air.

  Kelembapan yang tidak mencukupi mempengaruhi tumbuh-tumbuhan, haiwan, perabot dan perkakas rumah yang diperbuat daripada kayu, kadang-kadang perlu melakukan kerja penamat lagi - pelapis menjadi pudar, memberi keretakan.

  Sekiranya kelembapan meningkat, baik atau buruk?

  Peratusan kelembapan bilik yang tinggi boleh menyebabkan masalah seperti:

  • menjadi tetamu kerap penyakit saluran pernafasan - rinitis, bentuk bronkitis, radang paru-paru, reaksi alergi, asma semakin teruk - penyakit ini berubah menjadi bentuk kronik, yang secara praktikalnya tidak diberikan rawatan;
  • keadaan di dalam bilik bertambah buruk, kekenyangan, kelembapan muncul dan sensasi tidak selesa berlaku;
  • tidak ada rasa kesegaran - mikroba patogen bertambah banyak, yang menyebabkan bau tidak menyenangkan;
  • Cucian dari pengeringan memakan masa lebih lama, tetap lembap.

  Kelembapan meningkat sebanyak beberapa peratus memprovokasi perkembangan aktif mikroorganisma berbahaya: kulat, patogen, jamur. Persekitaran seseorang secara sensitif bertindak balas terhadap peningkatan kelembapan - tanaman reput, hilang. Acuan muncul di siling, dinding, hiasan, permukaan kayu cacat, dan produk kertas, misalnya, buku, mengubah strukturnya.

  GOST untuk pelembapan jisim udara

  Terdapat dua konsep kelembapan - relatif dan mutlak. Untuk mewujudkan iklim mikro yang baik, suasana yang selesa untuk mencari dan hidup, disarankan untuk mematuhi nilai-nilai yang diperuntukkan oleh standard negara. Petunjuk diatur. Untuk penunjuk yang baik, harus ada nisbah tertentu dari dua nilai:

  • data optimum;
  • data yang sah.

  Nilai yang dapat diterima adalah norma yang tidak dianggap berbahaya bagi kesihatan manusia, tetapi yang mungkin memberi kesan buruk terhadap mood, dapat memicu penurunan kemampuan bekerja. Perincian penting: jika di bilik tidur, bilik kanak-kanak dan lain-lain parameter mikroklimat sesuai dengan yang telah ditetapkan, indikator peratusan bilik teknikal (bilik mandi dan dapur) tidak sesuai dengan norma.

  Kadar kelembapan mengikut piawaian GOST

  Maklumat yang diatur dalam GOST bergantung kepada beberapa faktor: jenis dan tujuan premis, sepanjang tahun. Sekiranya musim panas - musim panas, kadar normalnya adalah dari 30 hingga 60%. Kelembapan relatif di dalam bilik mestilah 60%, maksimum yang dibenarkan - 65%. Di beberapa kawasan, pada musim panas, norma mungkin lebih tinggi. Sekiranya musim sejuk, standardnya boleh berbeza antara 40 hingga 45%, angka maksimum adalah 60%. Terdapat data tertentu untuk tumbuhan dan objek yang ada di dalam ruangan:

  • barang antik, perabot kayu - tidak lebih daripada 60%;
  • perkakas rumah - dari 45 hingga 60%;
  • kertas, dokumen, buku - tidak melebihi 65%.

  Untuk jenis tanaman tertentu, terdapat GOST:

  • tropika - sehingga 95%, mereka lebih suka tahap kelembapan yang tinggi;
  • subtropika - sehingga 80%;
  • tanaman rumah sederhana - sehingga 70%.

  Kelembapan relatif mempunyai kesan yang besar terhadap kesihatan dan kesejahteraan manusia. Tahap inilah yang menentukan tanda-tanda penting yang penting, persekitaran yang baik untuk pembiakan mikroorganisma dan bakteria. Jadi, apa kelembapan sehingga mereka mula berkembang di udara:

  • kulat - 70 - 100%;
  • bakteria - 20 - 30%;
  • virus dan patogen pernafasan - 20 - 40%;
  • tungau habuk - 60 - 100%.

  Apa yang harus menjadi kebiasaan bagi kanak-kanak

  Fisiologi kanak-kanak jauh lebih lembut daripada orang dewasa. Kanak-kanak lebih cenderung menderita penyakit, selesema pernafasan, dan mungkin membeku atau terlalu panas. Indikator suhu dan kelembapan mestilah sesuai untuk bilik kanak-kanak, perlu mewujudkan keadaan khas untuk melindungi organisma kecil daripada faktor tekanan. Udara yang terlalu kering di bilik kanak-kanak adalah musuh No. 1. Jisim udara di dalam bilik mesti lembap, kerana penyakit selaput lendir bayi mungkin berlaku, dan masalah kekebalan tubuh muncul. Gejala biasa adalah mengelupas dan gatal-gatal pada kulit. Peratusan kelembapan di iklim mikro kawasan rekreasi kanak-kanak tidak boleh melebihi 50-60%. Sekiranya kanak-kanak mengalami selesema, tahap kelembapan mesti meningkat - jadi lebih baik selaput lendir mengatasi pengeringan.

  Nisbah kelembapan pada musim sejuk dan musim panas di bilik bayi harus sama, tetapi dengan satu pengecualian - suhu udara harus sekurang-kurangnya 24 darjah. Sekiranya indikatornya lebih tinggi, tapak semaian akan berubah menjadi kawasan tropika.

  Apa yang perlu dilakukan untuk mengatur iklim mikro yang sesuai di tempat kediaman

  Faktor utama yang mempengaruhi penunjuk kelembapan adalah suhu udara. Sekiranya ruangan itu hangat, udara menyerap banyak kelembapan. Untuk mengekalkan kelembapan normal, cukup diingat bahawa jika suhunya tinggi, isipadu air di udara akan kurang. Sekiranya masalah itu berlaku pada musim sejuk, ia dapat diselesaikan dengan mudah dengan menyiarkan ruangan. Apa yang boleh digunakan untuk menyerap kelembapan:

  • perkakas yang digunakan untuk pemanasan;
  • sistem penyaman udara;
  • benda lembut, permaidani.

  Untuk mengekalkan tahap kelembapan normal, akuarium, gelas atau bekas lain yang berisi cecair, menggantung cucian basah akan membantu dengan baik.

  Adakah mungkin untuk menentukan kelembapan tanpa menggunakan peralatan?

  Tidak perlu membeli alat ukur yang mahal. Cukup gunakan gelas yang berisi air atau lihat di meja Assman. Kaedah rakyat yang baik adalah penggunaan kerucut cemara. Untuk mengukur prestasi dengan segelas cecair, cukup simpan bekas di dalam peti sejuk, sejuk selama tiga jam (gelas dan air di dalamnya mestilah suhu yang sama). Balang kaca diletakkan di permukaan, jauh dari bateri atau perapian. Seterusnya, perlu memantau kondensat yang muncul di dinding tangki:

  • data kelembapan rendah - jika selepas beberapa minit gelas menjadi kering;
  • iklim mikro bilik adalah normal sekiranya wap kekal di permukaan;
  • jika titisan mengalir ke dalam bekas, udara di dalam bilik terlalu lembap.

  Kerucut api adalah pilihan yang baik untuk mengukur petunjuk. Anda dapat menentukan keadaan bilik dengan kon cemara: di udara kering, kerucut itu semestinya akan terbuka, jika kelembapannya tinggi, sisiknya akan menyusut dengan lebih ketat. Letakkannya dari bateri. Perlu diingat bahawa untuk menentukan masalah dengan tepat, lebih baik membeli meter khas. Perhatikan petua tanaman dalaman - jika kelembapan tidak mencukupi, ia akan kering. Pakaian sintetik adalah petunjuk lain. Dengan kelembapan yang tidak mencukupi, elektrik statik muncul, rambut gebu, dan elektrik.

  Pengukuran menggunakan jadual Assman dilakukan seperti berikut:

  • petunjuk suhu mesti direkodkan pada termometer yang dipasang di dalam bilik;
  • kepala alat mesti dibalut dengan kapas atau kain lembap;
  • tunggu 5 minit, catat hasilnya;
  • tolak yang kedua dari nombor pertama penunjuk suhu;
  • Cari jadual Assman (banyak terdapat di rangkaian);
  • lajur kiri menegak - petunjuk pertama peranti, garis mendatar atas adalah penunjuk kedua.

  Di persimpangan nombor adalah petunjuk kelembapan di ruangan ini.

  Cara menggunakan pelembap dan peranti seperti hygrometer

  Instrumen yang digunakan untuk mengukur kelembapan disebut hygrometer atau sensor. Peralatan mengukur indikator secara bebas dan memaparkannya di skrin sebagai peratusan. Untuk mengekalkan iklim mikro di bilik mandi, kipas, tudung terlibat. Terima kasih kepada mereka, pemeluwapan tidak terbentuk di lantai dan dinding. Sekiranya terdapat masalah kelembapan yang berterusan di bilik kediaman, disyorkan untuk membeli pelembap.

  Hygrostat berfungsi sama dengan proses termostat yang serupa. Peralatan menutup dan membuka kenalan, tindak balas berlaku pada jumlah wap air dalam jisim udara. Kipas dan pelembap automatik. Menghidupkan peralatan hanya perlu jika ada keperluan.

  Adakah mungkin untuk mengurangkan atau meningkatkan kelembapan?

  Apa yang harus dilakukan untuk memastikan kelembapan di dalam bilik:

  • melakukan pengudaraan bilik secara berterusan;
  • memasang sistem ekzos di bilik-bilik di mana udara kering diperhatikan;
  • gunakan penyaman udara, kipas;
  • unit ekzos di dapur mesti kuat;
  • kerja-kerja pembaikan paip, sistem pengudaraan dan paip hendaklah dilakukan secara berkala;
  • sistem iklim atau pelembap - pilihan terbaik untuk mendapatkan hasilnya.

  Peraturan lain untuk suri rumah adalah tidak menggantung dobi di ruang tamu. Lebih baik memasang hygrometer di ruangan yang tidak mempunyai draf. Beberapa cadangan untuk meningkatkan prestasi:

  • jika tidak ada pesakit asma, anda boleh membeli akuarium atau bekas hiasan lain dengan air;
  • Jangan gunakan alat perolakan dan peralatan lain untuk memanaskan bilik tanpa memerlukan;
  • gantungkan kain basah pada paip (bateri);
  • tepu ruang udara dengan kelembapan - gunakan senapang semburan;
  • pembersihan basah - jaminan kesihatan semua orang yang tinggal di rumah.

  Ia menjimatkan tumbuh-tumbuhan dari udara kering. Anda perlu memilih unit profesional, bergantung pada keperluan dan mengambil kira iklim mikro bilik. Pengukuran mesti dilakukan selama beberapa hari, dan kemudian dapatkan alat untuk manipulasi. Terdapat kategori peralatan tertentu yang mampu mengubah tahap kelembapan dan mengekalkan suhu udara yang optimum di dalam bilik. Terdapat sebilangan kompleks iklim: wap, tradisional, ultrasonik. Di kompleks ini terdapat pemasa, hygrometer dan pemasangan lain yang berguna untuk pengukuran. Apabila jamur atau kulat muncul di dinding - lampu ultraviolet digunakan.

  Ciri-ciri mekanisme pelembap

  Model peranti moden untuk pelembapan disajikan dalam pelbagai jenis. Algoritma kerja mereka mudah - cecair dengan tangki khas diisi menguap, sehingga memenuhi ruangan di sekitarnya. Pertimbangkan tiga jenis agregat utama:

  • standard atau mekanikal. Ia berfungsi kerana kipas yang terletak di dalam sistem. Ia menggerakkan udara melalui bekas yang dipasang khas dengan air. Oleh itu, habuk, zarah dikeluarkan, dan pelembapan berlaku. Terdapat minus kecil: peranti ini sangat bising, dan tahap kelembapan yang mungkin hanya mencapai 65%;
  • pilihan wap: kerja dilakukan seperti dalam cerek mendidih, di mana air mendidih. Semua ini datang dalam bentuk wap. Anda boleh menggunakan air dari bekalan air pusat, yang disebut air keras. Peralatannya cukup bising, menggunakan banyak tenaga elektrik. Penting untuk menggunakannya dengan berhati-hati - wap yang dihasilkan oleh unit sangat panas. Ia boleh menyebabkan luka bakar, meninggalkan kerosakan pada permukaan yang berdekatan;
  • ultrasonik: air berubah menjadi wap. Ini disebabkan oleh operasi membran plat. Ia adalah kelebihan yang tidak dapat dipertikaikan: ia senyap semasa aliran kerja. Cecair pemanasan membunuh mikroorganisma di atmosfera. Penting: cecair disuntikkan secara eksklusif. Penting untuk selalu mengganti kartrij yang menormalkan operasi keseluruhan struktur..

  Dianjurkan untuk memilih pelembap mengikut iklim mikro ruangan.

  Penerbitan Mengenai Asma