Keperluan untuk suhu udara di tempat kediaman semasa musim sejuk terkandung dalam GOST R 51617-2000. Piawaian Persekutuan Rusia. Perkhidmatan perumahan dan komunal. Syarat teknikal umum. ", Diluluskan oleh Keputusan Standard Negeri Rusia pada 06.19.2000 N 158-st (seperti yang dipinda pada 07.22.2003).

GOST yang ditentukan, bergantung pada tujuan bilik, menentukan nilai suhu udara yang dibenarkan di premis kediaman: dari 18 hingga 25 darjah Celsius.

Jadi, sebagai contoh, jika, sebagai peraturan umum, suhu udara di ruang tamu pangsapuri harus sekurang-kurangnya 18 darjah Celsius, maka suhu udara di bilik mandi atau di ruang gabungan tandas dan bilik mandi harus 25 derajat Celsius.

Suhu udara yang dibenarkan di lobi, tangga, koridor biasa di bangunan pangsapuri adalah 16 darjah.

Norma suhu udara di pangsapuri menurut SanPiNu

SanPiN 2.1.2.2645-10 (peraturan dan norma kebersihan) diluluskan oleh Resolusi Doktor Sanitasi Ketua Negara Persekutuan Rusia pada 10.06.2010 N 64.

Nilai-nilai suhu udara yang optimum dan dibenarkan di premis diberikan dalam Lampiran No. 2 untuk SanPiN 2.1.2.2645-10 ("Norma suhu, kelembapan relatif dan halaju udara yang optimum dan dibenarkan di premis bangunan kediaman").

Nama sebuah bilik suhu udara dalam darjah Celsius
optimum yang dibenarkan

Musim sejuk

Ruang tamu 20-22 18-24

Perkara yang sama di kawasan paling banyak 21-23 20-24
sejuk lima hari
(tolak 31 C ke bawah)

Dapur 19-21 18-26
Tandas 19-21 18-26
Bilik mandi, bilik mandi gabungan 24-26 18-26
Koridor bilik darjah 18-20 16-22
Lobi, tangga 16-18 14-20
Bilik Stor 16-18 12-22

Musim panas

Ruang tamu 22-25 20-28

Syarikat pengurusan berkewajiban memastikan keadaan suhu tidak hanya di pangsapuri, tetapi juga di tangga, loteng dan ruang bawah tanah.

Selaras dengan klausa 4.10.2.1. Peraturan dan Norma untuk Penyelenggaraan Teknikal Dana Perumahan ", yang disetujui oleh Keputusan Gosstroy dari Persekutuan Rusia pada 27 September 2003 N 170, organisasi untuk melayani stok perumahan dalam proses mengoperasikan bangunan kediaman harus secara berkala mengambil langkah-langkah untuk menjaga keadaan suhu dan kelembapan yang betul dan pertukaran udara di bilik kediaman dan tambahan.

Selain itu, syarikat pengurusan wajib menjaga suhu dan kelembapan bukan hanya di pangsapuri bangunan kediaman, tetapi juga:

- di bilik loteng (di bilik loteng sejuk - tidak lebih daripada 4 darjah Celsius di atas suhu udara luar, di loteng hangat - tidak lebih rendah daripada 12 darjah Celsius). (Fasal 3.3. Resolusi Gosstroy dari Persekutuan Rusia No. 170);

- di bilik bawah tanah dan bawah tanah teknikal (ruang bawah tanah harus kering, bersih, mempunyai pencahayaan dan pengudaraan. Suhu udara tidak boleh lebih rendah daripada +5 darjah Celsius, kelembapan relatif tidak boleh melebihi 60%). (Perkara 3.4.1., 4.1.3. Keputusan Gosstroy Persekutuan Rusia No. 170);

- pada tangga (suhu udara - tidak kurang dari +16 darjah Celsius) (hlm. 4.8.14. Resolusi Gosstroy No. 170).

Norma suhu di apartmen adalah kunci keselesaan

Sangat sukar untuk mewujudkan suasana yang selesa dan menyenangkan di rumah anda jika gigi tidak jatuh ke gigi. Sebaliknya, kepanasan yang terlalu banyak tidak akan membawa kepada kebaikan, kecuali sakit kepala yang kerap dan kos yang berlebihan untuk tenaga. Dengan iklim mikro yang salah, pangsapuri tidak akan membantu sebarang gambar dan gambar yang tergantung di dinding, jadi masalah suhu sangat penting. Bagaimana untuk mencapai suhu yang ideal dari sudut pandangan saintis pada suhu 20-25 darjah Celsius dan apa lagi yang mempengaruhi cuaca yang selesa di rumah?

Apa yang mempengaruhi suhu di apartmen?

Norma suhu di apartmen sangat bergantung pada sejumlah faktor luaran yang pasti mempengaruhi panas bilik.

 • Ciri iklim tempatan;
 • Musim;
 • Ciri usia pemilik rumah dan pilihan peribadi mereka;
 • Ciri-ciri perumahan itu sendiri.

Sekarang lebih banyak mengenai setiap faktor.

Ciri-ciri iklim

Berapakah suhu di sebuah pangsapuri di utara dan yang di selatan adalah persoalan yang sama sekali berbeza, kerana alam menentukan keadaannya di zon iklim yang berbeza, dan oleh itu penduduk lintang utara menginginkan lebih banyak panas, dan lebih baik bagi orang selatan untuk menyejukkan dinding panas-panas.

Oleh itu, suhu yang selesa di apartmen adalah nilai yang sama sekali berbeza di seluruh dunia, selain itu, kelembapan udara dan jumlah pemendakan di rantau ini sangat mempengaruhi iklim perumahan, kerana pada musim sejuk kelembapan dapat menambahkan sensasi sejuk, dan pada musim panas dapat menyebabkan kekenyangan, baik untuk kesegaran yang mudah.

Musim

Suhu optimum di apartmen pada musim sejuk dan musim panas jarang sama. Bagi kebanyakan negara Eropah, keadaan yang paling baik pada musim sejuk ialah 19-22 darjah, sementara pada musim panas angka ini meningkat hingga 25 darjah. Pada pandangan pertama, 3 darjah tidak memainkan peranan besar, tetapi jika berada di dalam bilik dengan suhu 3 darjah di bawah yang dibenarkan, maka perbezaan itu akan langsung terasa.

Ciri-ciri penduduk

Suhu di apartmen: norma SNP membincangkan beberapa keadaan yang baik untuk seseorang, tetapi sensasi peribadi iklim berbeza-beza dan ia boleh menjadi sangat sejuk bagi seseorang pada suhu 22 darjah yang selesa, dan bagi seseorang itu panas pada suhu 19. Sebaliknya, walaupun pada hakikatnya bahawa sesetengah orang tidak dapat merasakan faedah suhu optimum, ia mempengaruhi semua orang secara sama rata. Oleh itu, walaupun pada suhu 18 darjah tidak ada yang menghangatkan seseorang, dia masih dapat demam, kerana tubuh manusia disesuaikan dengan rejimen tertentu, yang tidak boleh dilanggar.

Di samping itu, perlu dipertimbangkan berapa suhu yang selesa di apartmen untuk wanita dan apakah hubungan seks yang lebih kuat. Kerana ciri jantina, wanita lebih termofilik daripada lelaki.

Di samping itu, sangat penting bahawa suhu udara di pangsapuri mengikut norma 20-23 darjah diperhatikan di hadapan anak kecil yang paling rentan terhadap lingkungan, terutama pada bulan-bulan pertama kehidupan. Dia perlu memastikan kestabilan iklim di taman asuhan kanak-kanak supaya tidak terjadi terlalu panas atau sebaliknya, hipotermia, kerana ini penuh dengan akibat kesihatan yang serius di masa depan.

Pemanasan di apartmen: norma untuk setiap bilik

Setiap bilik di kediaman harus mempunyai rejim suhu yang sesuai, supaya iklim tidak memberi kesan negatif terhadap kesihatan penduduk pangsapuri.

Oleh itu, perlu mengikuti termometer di setiap bilik, sebagai contoh:

 • Di mana-mana bilik yang dikhaskan untuk tidur, suhu harus 17-18 darjah, kerana ini akan memastikan tidur yang sihat tanpa sakit kepala.
 • Untuk dapur, perlu menjaga rejim suhu dari 18 hingga 19 darjah, kerana terdapat sebilangan besar alat pemanasan yang akan meningkatkan suhu udara pula. Sekiranya anda menghidupkan semua peralatan pada masa yang sama, seperti semasa penyediaan makan tengah hari atau makan malam, ia akan menjadi sangat panas dan tidak selesa.
 • Oleh kerana bilik mandi mempunyai kelembapan tertinggi di pangsapuri, suhu di sini mestilah dari 24 hingga 26 darjah Celsius, jika tidak, akan ada perasaan lembap atau sangat sejuk untuk mandi.
 • Di bilik kanak-kanak, kestabilan adalah penting, seperti yang disebutkan di atas. Di samping itu, perlu diingat bahawa untuk bayi yang baru lahir, suhunya harus cukup tinggi, sekitar 24 darjah, dan untuk anak yang lebih tua, anda harus sedikit mengurangkan pemanasan bilik - hingga 21-22 darjah.
 • Suhu minimum di apartmen tidak boleh jatuh di bawah 18 darjah, sementara melebihi suhu melebihi 22 darjah di semua bilik lain, kecuali yang dinamakan, tidak perlu mengelakkan ketidakselesaan.

Suhu normal di apartmen tidak boleh sangat berbeza dari satu bilik ke bilik, kerana akan sangat tidak selesa jika datang dari bilik yang hangat ke dapur atau mandi yang sejuk. Oleh itu, perlu dilihat perbezaan 2-3 darjah, tidak lebih.

Sekiranya kita mengambil kira standard pemanasan di bangunan pangsapuri menurut GOST, sangat menarik untuk diperhatikan bahawa tidak ada bar atas di rumah, tetapi ada yang lebih rendah - 18 darjah Celsius. Oleh itu, setiap penyewa mesti mengubah maksimum untuk diri mereka sendiri, jika perlu, membuka tingkap dan melepaskan haba berlebihan ke luar.

Di samping itu, persoalan pentingnya adalah "bagaimana mengukur suhu di apartmen", kerana sukar untuk memahami apakah perumahan itu mematuhi GOST atau tidak. Untuk melakukan ini, anda perlu menentukan kelajuan aliran udara di dalam bilik dan kelembapan. Secara amnya, kelembapan standard sebuah apartmen di Rusia adalah sekitar 60%, dan angin dalam ruangan tidak mungkin lebih kuat daripada 0.3 m / s. Berdasarkan parameter ini, dengan pembacaan termometer 24 darjah, suhu sebenar akan menjadi 23. Sekiranya kelembapan sedikit lebih tinggi atau sedikit lebih kuat daripada draf, maka suhu akan turun darjah lain. Oleh itu, suhu sebenar tidak sepadan dengan yang ditunjukkan oleh termometer.

Lebih baik mematuhi standard pemanasan di apartmen, kerana tubuh manusia sensitif terhadap keadaan buruk di sekitarnya. Amat berhati-hati pada musim panas atau musim sejuk, ketika pemilik penghawa dingin membuat ketidakseimbangan besar antara dunia luar dan apartmen mereka. Ini memberikan banyak tekanan kepada tubuh, yang mengalami perubahan suhu yang tajam setiap kali, yang menyebabkan hipotermia atau terlalu panas.

Oleh itu, adalah wajar untuk mematuhi prinsip perbezaan antara suhu rumah dan luaran 4-5 darjah. Dalam mod ini, badan tidak akan menderita kerana turun naik yang tajam dan kebarangkalian untuk jatuh sakit secara dramatik.

Sekiranya anda memberikan sepenuhnya pilihan peribadi, maka ada dua kemungkinan senario:

Hipotermia badan

Dengan kata lain, keadaan ini disebut hipotermia. Hipotermia boleh menyebabkan pelbagai luka, jadi elakkan.

Ia berlaku kerana pemindahan haba badan tidak berhenti, tetapi pampasan tidak berlaku, kerana badan mula mengumpulkan sumber dalaman yang mengurangkan suhu seseorang di bawah 36 darjah dan lebih jauh.

Sekiranya anda tidak memanaskan badan pada waktunya, selsema dan hidung berair akan cepat timbul, terutama pada anak kecil, kerana badan mereka mengeluarkan panas dengan cepat dan menyerapnya dengan perlahan.

Suhu di apartmen, video terperinci:

Panas badan

Sekiranya norma suhu agak terlampau, maka segera diharapkan pertumbuhan bakteria, dan akibatnya, penyakit yang tidak dijangka tidak seharusnya terjadi pada musim panas.

Di samping itu, haba yang berlebihan mempunyai kesan yang sangat buruk pada sistem kardiovaskular manusia. Ini berlaku kerana kehilangan kelembapan oleh tubuh menyebabkan ketumpatan darah yang lebih besar, yang lebih sukar bagi jantung untuk menyebar ke seluruh badan. Akibatnya, ia berlebihan dan mula sakit..

Fenomena negatif lain dari pemanasan berlebihan adalah dehidrasi, yang berlaku disebabkan oleh usaha badan untuk mengekalkan keseimbangan antara suhu dalaman dan luaran. Berpeluh berlebihan berlaku, dan oleh itu perlu menggunakan cecair tepat pada waktunya, agar tidak mendapat gangguan sistem saraf atau ketidakseimbangan air elektrolit.

Rejim suhu harus diberi perhatian paling dekat, kerana melanggarnya ke arah panas atau sejuk semestinya akan memberi kesan negatif kepada kesihatan. Oleh itu, tindakan tepat pada masanya untuk memelihara iklim yang tepat akan menyelamatkan dari sebilangan besar sakit kepala dalam erti kata yang paling harfiah.

Apakah standard suhu di apartmen semasa musim pemanasan

Ketika membayar bil utiliti, banyak penyewa bangunan pangsapuri mengadu bahawa pada musim sejuk suhu di pangsapuri mereka tidak mencukupi. Akibatnya, pengguna harus membayar lebih banyak untuk perkhidmatan yang tidak mereka terima sepenuhnya..

Ini bermaksud bahawa suhu penyejuk di radiator berada di bawah normal. Untuk memahami masalah ini, perlu mempertimbangkan standard yang dikembangkan oleh agensi kerajaan, yang beroperasi di seluruh Rusia pada musim sejuk.

Pemanasan di bangunan pangsapuri

Musim pemanasan bermula pada musim gugur, apabila suhu di luar tingkap turun di bawah +8 ° C. Tetapi ini mengambil kira hakikat bahawa penunjuk ini berlangsung sekurang-kurangnya lima hari.

Sekiranya terdapat perubahan mendadak, misalnya, dua hari +5 ° C, satu hari +10 ° C, dua hari berikutnya +7 ° C, maka pemanasan di bangunan berbilang apartmen tidak dihidupkan. Mematikan dilakukan apabila tiang termometer naik di atas +8 ° С. Peraturan yang sama berlaku dengan keadaan lima hari.

Peraturan

Piawaian pemanasan disahkan, iaitu hukuman pentadbiran atau jenayah berikutan pelanggarannya. Kesemuanya ditentukan oleh SNiP, yang merupakan undang-undang untuk kemudahan awam. Jadi, berikut adalah senarai peraturan asas yang berlaku untuk premis kediaman dan bukan kediaman di bangunan pangsapuri:

 • +18 ° C di tempat kediaman pangsapuri;
 • jika pangsapuri bersudut, maka +20 ° C;
 • di dapur, suhu sekurang-kurangnya +18 ° C;
 • di bilik mandi +25 ° C;
 • di tangga dan di lobi (jika terdapat bilik sedemikian) tidak lebih rendah dari +16 ° C;
 • di dalam lif suhu normal ialah +5 ° C;
 • di loteng dan ruang bawah tanah + 4 ° C.

Cara mengambil ukuran?

Pengukuran suhu udara di dalam bangunan kediaman bangunan pangsapuri dilakukan di tempat-tempat tertentu. Dari dinding luaran pada jarak 1.0 m, dari lantai pada ketinggian 1.5 m. Pengukuran kawalan dibuat setiap jam pada siang hari. Dalam kes ini, justru penurunan suhu dari standard yang diambil kira. Sekiranya fakta ini disahkan, maka penghuni pangsapuri boleh membayar perkhidmatan sebanyak 0.15% kurang.

Dalam kes ini, tindakan pengukuran semestinya dibuat, satu salinannya tetap berada di tangan penduduk. Harap maklum bahawa perkhidmatan komunal akan memperbaiki semua kekurangan dalam seminggu, jadi jangan ganggu mereka dan ingatkan mereka setiap hari..

Ada satu perkara lagi yang perlu diberi perhatian. Sekiranya suhu di radiator pemanasan berada di bawah normal dengan suhu 3 ° C pada siang hari dan 5 ° C pada waktu malam, syarikat pengurusan harus mengira semula utiliti.

By the way, jumlah pengurangan sewa akan bergantung pada kawasan pangsapuri. Dan semakin besar, anda perlu membayar lebih sedikit.

Kadar pertukaran udara

Terdapat norma lain yang bergantung pada kualiti dan keselesaan hidup di pangsapuri bangunan bertingkat - kadar pertukaran udara. Artinya, ada petunjuk tertentu yang berdasarkan pada standard kebersihan dan kebersihan, yang mengharuskan udara sentiasa berubah di apartmen.

Di kawasan perumahan 18-20 m², pertukaran udara hendaklah 3 m³ / j per meter persegi. Di dapur, angka ini 60 m³ / jam, ini jika kompor dengan dua cincin dipasang di dalamnya. Sekiranya kompor tiga pembakar digunakan, maka 75 m³ / jam, dan kompor empat pembakar adalah 90 m³ / jam.

Di bilik mandi, angka ini akan bergantung sepenuhnya pada kawasannya. Sebagai contoh, kawasan seluas 25 m² - kadar pertukaran udara 25 m³ / j. Sekiranya kawasan yang sama, tetapi di bilik mandi, maka 50 m³ / jam. Di tandas 25 m³ / j dengan luas 16 m².

Kedua-dua piawaian ini saling berkaitan. Anda tidak dapat memastikan bahawa suhu di apartmen sesuai dengan norma, dan pertukaran udara tidak diambil kira. Atau sebaliknya. Semuanya harus diambil kira secara menyeluruh. Barulah kita dapat membincangkan keadaan hidup yang selesa.

Cara mengukur suhu penyejuk?

Mungkin tidak semua orang tahu, tetapi air panas yang mengalir dari paip di sistem bekalan air panas adalah penyejuk yang mengalir melalui paip pemanasan.

Jalan mudah

Oleh itu, jika anda ingin memeriksa suhunya secara bebas, gunakan termometer untuk mengukur air panas yang dicurahkan, misalnya, ke dalam gelas.

Had suhu: 50-70 ° C. Penyimpangan boleh, tetapi hanya untuk meningkat, dan hanya 4 darjah.

Pengukuran tahap pemanasan

Terdapat cara lain untuk mengukur had suhu. Untuk melakukan ini, anda perlu mengukur penunjuk ini untuk paip atau radiator. Ini dapat dilakukan dengan termometer inframerah-pirometer atau termometer alkohol konvensional. Dalam kes kedua, alat pengukur digunakan pada paip atau bateri dan ditutup dengan penebat.

Pengukuran dengan elektrotermometer

Terdapat alat pengukur yang lebih kompleks - ini adalah termometer elektrik.

Termokopelnya digunakan pada bidang pipa atau radiator, diikat dan diukur, termasuk fungsi "Ukur suhu".

Pembetulan Instrumen

Biasanya setiap peranti mempunyai skala sisihan tersendiri. Contohnya, alkohol - hingga 2 ° C, inframerah - 0,5 ° C. Oleh itu, setelah melakukan semua pengukuran, perlu menambahkan 1-2 ° C pada penunjuk digital yang diperoleh.

Apa yang perlu dibuat seterusnya?

Sekiranya hasil pengukuran tidak sesuai dengan anda, dan anda berpendapat bahawa suhu penyejuk tidak normal, maka anda perlu menulis pernyataan kepada syarikat pengurusan. Komisen harus datang darinya dan mengambil ukurannya. Semua tindakan mereka mesti mematuhi peraturan GOST 30494-90 "Kaedah Kawalan". Pada masa yang sama, pekerja mesti menggunakan alat ukur berdaftar yang mempunyai sijil kualiti.

Peranti mesti memenuhi spesifikasi teknikal tertentu:

 • julat suhu dari +5 ° С hingga +40 ° С;
 • ralat pengukuran - 0.1 ° C.

Pergantungan suhu

Terdapat pergantungan tertentu dari suhu udara di dalam premis pada suhu udara di luar tingkap. Pergantungan ini menentukan aliran penyejuk dengan tahap pemanasan tertentu. Pada musim pemanasan, penunjuk ini mungkin berubah setiap hari, tetapi mungkin tidak berubah selama berbulan-bulan..

Gosstroy pada tahun 2003 mengeluarkan keputusan yang secara tepat menentukan parameter suhu penyejuk. Harap maklum bahawa ia hanya diperhitungkan dengan bekalan air panas yang lebih rendah. Beberapa item:

 • suhu luar +5 ° C, dalam litar bekalan sistem pemanasan +50 ° C, pada suhu balik +39 ° C;
 • luar 0 ° C, pada bekalan +65 ° C, sebagai balasan +48 ° C;
 • di jalan –5 ° C, pada bekalan +78 ° C, sebagai balasan +56 ° C.

Bergantung pada jenis sistem

Dan satu lagi perkara yang menentukan rejim suhu. Sekiranya sistem pemanasan dua paip dipasang di bangunan pangsapuri, maka suhu penyejuk mestilah +95 ° С.

Sekiranya sistem adalah satu tiub, maka kadarnya dinaikkan menjadi +105 ° C. Tetapi perlu diingat bahawa di pangsapuri sudut, penunjuk suhu udara akan tetap rendah.

Berapakah suhu di apartmen?

Ketidakpatuhan dengan standard pemanasan adalah masalah biasa. Apa norma yang ditentukan oleh undang-undang dan bagaimana mendapatkan pampasan untuk ketidakselesaan, kami akan mempertimbangkan lebih lanjut.

Pangkalan normatif

Kadar haba ditentukan dengan mengambil kira tujuan bilik tertentu:

 • Untuk bilik tidur dan ruang tamu lain, suhunya dianggap paling baik, sama dengan 17-19 darjah. Petunjuk ini paling selesa untuk manusia..
 • Di dapur, selain sistem pemanasan, terdapat sejumlah alat yang memanaskan udara. Oleh itu, suhu maksimum di sini tidak boleh melebihi 18 darjah.
 • Adalah dipercayai bahawa untuk kanak-kanak dan wanita, norma harus ditingkatkan sebanyak 2-3 darjah.

Rata-rata, julat suhu bagi sebuah apartmen mestilah 18-25 darjah, dan di pangsapuri sudut - hingga 28 darjah.

Suhu di apartmen semasa musim pemanasan menurut SanPin pada 2019-2020

Semua piawaian diluluskan oleh badan perundangan dan berdasarkan perkhidmatan perumahan dan komunal GOST R 51617-2000.

Senarai standard khusus dalam dokumen ini menetapkan had suhu yang lebih rendah:

 • Untuk ruang tamu - 18 darjah.
 • Bilik dengan kelembapan tinggi - 20 darjah.
 • Ruang bawah tanah dan loteng - 4 darjah.
 • Koridor dan tangga - 14 darjah.
 • Bilik stor - 12 darjah.

Perhatian khusus diberikan kepada bilik mandi. Suhu rata-rata di sini mestilah sekitar 25 darjah, iaitu, jauh lebih tinggi daripada di bilik pangsapuri lain. Selang 18 hingga 26 darjah dibenarkan, dengan mengambil kira aliran udara sekurang-kurangnya 0,2 m / s.

Suhu bateri pemanasan di apartmen

Menurut piawaian haba di pangsapuri, mereka mula memanaskan bangunan kediaman jika suhu rata-rata harian di luar berada di bawah 8 darjah Celsius selama 5 hari berturut-turut. Pada musim bunga, jika juga selama 5 hari suhu melebihi 8 darjah, hentikan pemanasan.

Namun, undang-undang memungkinkan pendekatan individu ke rumah, dengan mempertimbangkan ciri-ciri sistem pemanasan mereka.

Adakah gangguan haba boleh diterima??

Sebagai tambahan kepada persoalan berapa suhu di apartmen, penting untuk mengetahui tempoh yang dibenarkan untuk mematikan pemanasan.

Keputusan Kerajaan Persekutuan Rusia No. 354 tahun 2011 menetapkan bahawa haba harus dibekalkan sepanjang masa dan tanpa gangguan. Walau bagaimanapun, sekiranya berlaku beberapa keadaan, penutupan pemanasan dibenarkan. Tetapi jumlah tempoh tutup pada bulan tersebut tidak boleh melebihi 24 jam.

Anda juga perlu mengambil kira suhu di premis pada saat penutupan pemanasan:

 • Sekiranya tidak lebih tinggi daripada 12 darjah, anda boleh mematikannya tidak lebih dari 16 jam.
 • Pada suhu 10-12 darjah - selama 8 jam.
 • Dan dalam 8-10 darjah - tidak lebih dari 4 jam.

Sekiranya utiliti gagal menyelesaikan masalah dalam masa yang diperuntukkan, maka setiap jam melebihi itu, pengurangan pembayaran sebanyak 0.15% disediakan.

Petunjuk suhu

Seperti yang telah disebutkan di atas, GOST menentukan petunjuk haba minimum dan maksimum di pangsapuri.

Apa yang mungkin minimum

Untuk premis kediaman, minimum ialah 18 darjah (20 di pangsapuri sudut). Bagi penduduk kawasan dengan iklim yang sejuk, ada norma tambahan. Sekiranya terdapat frosts teruk di jalan (dalam lima hari suhu di bawah 30 darjah), maka norma minimum di apartmen adalah +20 (22 untuk pangsapuri sudut).

Dari tengah malam hingga lima pagi dibenarkan mengurangkan suhu air dalam radiator sebanyak 3 darjah. Tetapi pada waktu petang anda tidak boleh melakukan ini.

Norma khas telah dikembangkan untuk premis bukan kediaman - dari 4 darjah di loteng hingga 25 darjah di bilik mandi. Di dalam lif tidak boleh lebih sejuk +10, tetapi di tangga +16.

Adakah set maksimum?

Sebagai tambahan kepada norma minimum, GOST menentukan maksimum. Ia tidak boleh lebih tinggi daripada minimum lebih daripada 4 darjah. Maksudnya, norma yang ada untuk premis kediaman tidak lebih dari 21 darjah (23 darjah di sudut bilik).

Pembaca yang dihormati! Kami bercakap mengenai kaedah standard untuk menyelesaikan masalah undang-undang, tetapi kes anda mungkin istimewa. Kami akan membantu anda mencari jalan keluar untuk masalah anda secara percuma - hanya hubungi penasihat undang-undang kami melalui telefon:

8 (800) 600-26-31
(panggilan percuma di Rusia)

Ia pantas dan percuma! Anda juga boleh mendapatkan jawapan dengan cepat melalui borang perunding di laman web ini..

Kemungkinan sekatan

Sekiranya piawai suhu di atas di pangsapuri tidak dipenuhi oleh kesalahan syarikat pengurusan, maka setiap jam ketika tahap pemanasan tidak memenuhi piawaian, pembayar harus menerima potongan sebanyak 0.15% dari jumlah pembayaran. Jumlah keseluruhan potongan mungkin tidak melebihi jumlah pembayaran, tetapi mungkin sama dengan jumlahnya. Maksudnya, jika penyejuk di radiator itu sejuk, maka pembayar berhak untuk mengecualikan pembayaran untuk tempoh ini.

Cara menarik organisasi perkhidmatan?

Menurut undang-undang, utiliti mesti memberitahu pembayar mengenai pembaikan yang akan datang dan sebab-sebab gangguan lain dalam pemanasan. Maksudnya, mereka mesti menunjukkan dalam tempoh berapa pemanasan akan dimatikan.

Memfailkan permohonan

Sekiranya penyewa mendapati bahawa bateri di pangsapuri mereka tidak panas, mereka mesti memberitahu perkhidmatan kecemasan organisasi yang menghidupkan sistem pemanasan rumah.

Permohonan boleh dihantar secara bertulis atau lisan, tetapi pastikan untuk memberikan maklumat hubungan anda.

Pekerja yang menerima permohonan mesti mendaftarkannya dan masa ia diterima. Ukuran potongan bergantung kepada ini semasa mengira semula kos perkhidmatan pemanasan rumah.

Pengesahan dan pemeriksaan

Dalam masa dua jam selepas pendaftaran permohonan (kecuali pemohon sendiri telah menyatakan waktu yang berbeza), pakar dengan pemeriksaan mesti tiba di apartmen.

Berdasarkan hasil audit, mereka membuat suatu tindakan yang mesti ditandatangani oleh semua pihak yang berminat. Sekiranya seseorang tidak bersetuju dengan data pengesahan dan tidak menandatangani tindakan tersebut, ini akan dianggap sebagai asas untuk pemeriksaan tambahan.

Kontraktor membayar untuk pemeriksaan, tetapi jika terbukti dengan hasilnya bahawa suhu di pangsapuri mematuhi piawaian, maka pengguna akan diwajibkan untuk membayar balik kos pemeriksaan ini.

Sekiranya dinding membeku

Di SanPin, perbezaan antara suhu udara di dalam apartmen dan suhu bahagian luar dinding tidak boleh lebih dari 4 darjah. Maksudnya, pada suhu dalam lingkungan 18 darjah, dinding tidak boleh lebih sejuk daripada 14.

Jika tidak, ini menunjukkan perlunya pemeriksaan dan pembaikan sendi, serta penebat dinding. Semua ini termasuk dalam tugas syarikat pengurusan, oleh itu, aduan mesti ditulis kepada pihak pentadbirannya.

Kanun Jenayah harus menghantar pakar untuk memeriksa dan membuat tindakan yang berkaitan. Sekiranya Kanun Jenayah tidak menyelesaikan masalah, maka anda perlu mengemukakan aduan mengenai tidak aktifnya kepada Inspektorat Perumahan Negeri, Rospotrebnadzor, pejabat pendakwa atau mahkamah. Pejabat pendakwa dan mahkamah hanya dapat dihubungi jika aduan kepada dua organisasi sebelumnya juga gagal.

Tanggungjawab perkhidmatan perumahan dan komunal dan syarikat pengurusan untuk pelanggaran suhu

Terdapat situasi di mana syarikat pengurusan atau organisasi perumahan dan perkhidmatan komunal tidak mempunyai perkhidmatan kecemasan sendiri dan tidak mematuhi tarikh akhir penutupan pemanasan. Dalam kes ini, memeriksa kepatuhan suhu udara di pangsapuri dengan piawaian dapat dilakukan secara bebas dan bebas membuat suatu akta, yang mesti ditandatangani oleh sekurang-kurangnya dua pengguna utiliti dan ketua dewan rumah. Dalam kes ini, dokumen tersebut akan mempunyai kekuatan undang-undang dan dari saat penandatanganannya, anda dapat menghitung waktu penyediaan perkhidmatan berkualiti rendah, dan oleh itu memerlukan pampasan untuk ini.

Sekiranya kemudahan awam dengan cepat bertindak balas terhadap aduan tersebut, maka tidak akan ada akibat bagi mereka. Jika tidak, penyewa akan membuat aduan kepada badan-badan negara yang memeriksa. Akibatnya, utiliti akan didakwa dan didenda atas kesalahan pentadbiran..

Tetapi jika mangsa mempunyai bukti bahawa menurunkan suhu rumah menyebabkan masalah kesihatan, mereka akan dapat memulihkan ganti rugi di mahkamah sivil..

Sekiranya berlaku akibat yang serius, proses jenayah bahkan boleh dimulakan..

Berapa suhu bilik di apartmen: norma untuk ruang tamu

Ada soalan? Berunding dengan peguam (percuma, sepanjang masa, tujuh hari seminggu):

8 (499) 938-42-45 - Wilayah Moscow dan Moscow.

8 (812) 425-64-57 - St. Petersburg dan Len. wilayah.

Pemilik rumah persendirian secara bebas menetapkan rejim suhu yang selesa untuk hidup. Walau bagaimanapun, penduduk bangunan pangsapuri dilucutkan dari peluang tersebut. Itulah sebabnya norma suhu udara di bangunan kediaman diatur di tingkat perundangan..

Norma dan Piawaian

Panas di bangunan bertingkat dan pangsapuri dibekalkan melalui rangkaian kejuruteraan yang kompleks dan luas. Sistem ini memberi penduduk bukan sahaja panas, tetapi juga air panas. Barang komunal yang disediakan adalah tertakluk kepada syarat-syarat tertentu. Mereka ditentukan sesuai dengan cadangan perubatan dan ciri fisiologi tubuh manusia, yang penting untuk menjaga kesihatan. Pada masa yang sama, ada nilai minimum dan maksimum yang dapat diterima, iaitu di ruang tamu rasanya boleh menjadi sejuk atau terlalu panas, tetapi penunjuk suhu akan berada di tahap paling tinggi dari standard yang ditetapkan.

Rejim suhu, yang mesti dijaga di apartmen, berbeza dengan ketara di bilik yang berbeza bergantung pada tujuan dan kegunaan domestik:

 1. Ruang tamu. Standard negeri mewajibkan perkhidmatan komunal untuk menjaga suhu di tempat kediaman dalam lingkungan 20–22 ° C pada musim sejuk. Pada musim panas, suhu bilik di apartmen hendaklah antara 21-24 ° C.
 2. Bilik mandi. Piawaian untuk tandas (19–21 ° С) dan bilik mandi (23–26 ° С) berbeza dengan ketara, tetapi jika bilik mandi di pangsapuri digabungkan, maka suhu mesti dijaga pada tahap yang dibenarkan melebihi had yang ditentukan. Peningkatan standard dikaitkan dengan kelembapan yang tinggi di bilik seperti itu dan keperluan untuk menanggalkan pakaian.
 3. Dapur. Di dalam bilik di mana memasak dilakukan, diperlukan suhu suhu yang lebih rendah - 19-21 ° C.
 4. Bilik pembantu dan laluan. Di koridor, pantri, almari dan bilik-bilik lain di mana penduduk tidak menghabiskan banyak masa, suhu harus 19-21 ° С.

Penting! Memastikan suhu yang selesa di apartmen pada musim sejuk dilakukan dengan membekalkan air panas ke sistem pemanasan, serta pengedaran alat pemanasan yang kompeten di setiap bilik rumah.

Kesan negatif dari terlalu panas atau hipotermia

Kedua-dua hipotermia dan terlalu panas mempengaruhi kesejahteraan penduduk, menyebabkan pelbagai gangguan. Antara gejala yang paling berbahaya dari pemanasan badan yang berlebihan (pada suhu di atas 26 ° C), perkara berikut dapat dibezakan:

 • pembekuan darah;
 • kardiopalmus;
 • kehilangan kesedaran;
 • penyahhidratan;
 • gangguan dalam kerja sistem saraf;
 • keletihan;
 • mempercepat perkembangan penyakit berjangkit.

Sekiranya seseorang berada di bilik sejuk untuk waktu yang lama (di bawah 18 ° C), kemungkinan akibat berikut:

 • ARVI;
 • proses keradangan pelbagai organ dan sistem badan;
 • gangguan pada sistem saraf.

Memandangkan kemungkinan kesan negatif, bukan hanya perkhidmatan komunal, tetapi juga penghuni bangunan pangsapuri sendiri harus memantau suhu bilik yang optimum, yang seharusnya ada di apartmen.

Cara mengukur

Apabila penghuni bangunan pangsapuri mengesyaki pekerja utiliti bersikap tidak adil untuk bekerja, anda tidak boleh bergantung pada sensasi sahaja. Adalah perlu untuk melakukan pengukuran indikator yang kompeten sesuai dengan syarat-syarat tertentu:

 • jarak dari alat pemanasan tidak kurang dari 2 m, dari dinding luar - tidak kurang dari 60 cm;
 • ketinggian minimum dari lantai untuk mengukur - sekurang-kurangnya 60 cm;
 • prosedur tidak boleh dijalankan pada hari yang cerah di dalam bilik tanpa sumber kebocoran panas (melalui slot di tingkap, pintu masuk yang longgar, dll.).

Sekiranya hasilnya tidak mematuhi piawaian semasa, anda mesti menghubungi wakil perkhidmatan penghantaran kecemasan. Mereka berkewajiban untuk menerima panggilan dan mengirim pakar ke tempat untuk mengukur sendiri dan membuat tindakan. Maklumat berikut harus ditunjukkan dalam dokumen:

 • Tajuk dokumen;
 • tempat dan tarikh pengukuran;
 • Nama anggota suruhanjaya (wakil HOA, syarikat pengurusan, organisasi bekalan haba, dll.);
 • Nama pemohon;
 • alamat dan ciri utama apartmen (jumlah bilik, jumlah kawasan, lantai, tahun pembinaan, dll.);
 • data yang telah ditetapkan (suhu udara luar, data untuk setiap bilik di pangsapuri: sebagai contoh, berapakah suhu di bilik mandi dan nilai sebenar pada alat pengukur);
 • maklumat tambahan (menunjukkan adanya penebat pintu tambahan, bahan tingkap, kaca balkoni / loggia, jenis alat pemanasan yang dipasang);
 • Kesimpulan komisen;
 • tarikh dan tandatangan semua orang yang hadir.

Berguna! Tindakan memeriksa rejim suhu adalah dokumen asas untuk pengiraan semula bil utiliti, dan juga rayuan ke pengadilan.

Tanggungjawab Masyarakat

Sekiranya suhu, yang seharusnya berada di musim sejuk di dalam bilik, jauh lebih rendah daripada biasa, utiliti harus bertanggungjawab untuk ini. Walaupun pada hakikatnya, organisasi bekalan haba didenda (denda wang dan penangguhan aktiviti sehingga 3 bulan), rakyat biasa berminat untuk mengira semula pembayaran untuk pemanasan. Menurut peraturan yang ditetapkan, penyedia perkhidmatan utiliti berkewajiban untuk menurunkan tarif sebanyak 0.15% untuk setiap jam, di mana rejim suhu tidak mematuhi norma dan standar yang berlaku.

Nasihat! Seorang peguam yang berpengalaman boleh dijemput untuk membuat penyelesaian dan membuat surat tuntutan pra-percubaan dengan syarat penyewa.

Suhu di ruang tamu adalah petunjuk penting yang mempengaruhi kesihatan dan parameter asas kehidupan manusia. Oleh itu, jika rumah terlalu sejuk atau panas, perlu mengambil langkah-langkah dan mengubah susunan yang telah ditetapkan di perumahan dan perkhidmatan komunal.

Soalan yang tinggal?

Berunding dengan peguam (percuma, sepanjang masa, tujuh hari seminggu):

8 (499) 938-42-45 - Wilayah Moscow dan Moscow.

8 (812) 425-64-57 - St. Petersburg dan Len. wilayah.

Suhu terkawal di apartmen

Piawai suhu di ruang tamu ditetapkan untuk memastikan keadaan selesa bagi kehidupan manusia di musim sejuk.

Pemanasan di bangunan pangsapuri disediakan oleh utiliti. Malangnya, mereka tidak selalu mematuhi undang-undang semasa. Sekiranya suhu di pangsapuri tidak diperhatikan, maka pemiliknya berhak untuk mengajukan aduan kepada perkhidmatan awam yang berkenaan.

Suhu standard di premis

Hari ini, urutan dan kekhususan pemanasan pusat diatur oleh dokumen SanPiN. Semua data yang diperlukan dikumpulkan dalam Keputusan No. 354 dari 05/06/2011. Sekiranya perlu, seseorang dapat mengajukan banding ke pengadilan kapan saja jika norma dan peraturan ini tidak dipatuhi.

Norma suhu di apartmen menurut SNIP ditetapkan seperti berikut:

 • Tidak kurang daripada 18˚С.
 • Di ruang sudut sekurang-kurangnya 20˚С.
 • Penurunan suhu 3 ° C dibenarkan pada waktu malam.

Piawaian kebersihan di apartmen juga mesti mematuhi peralatan pemanasan terpakai. Sebagai contoh, suhu pemanas air tidak boleh melebihi 90 болееС.

Faktor-faktor yang mempengaruhi suhu di apartmen

Suhu udara di ruang tamu pada musim sejuk adalah penting. Ia terbentuk bukan hanya melalui pengaruh alat pemanasan. Kesan dari faktor berikut juga harus diambil kira:

 1. Keadaan iklim kawasan tertentu. Suhu minimum memainkan peranan penting..
 2. Musim. Bilik-bilik dipanaskan bukan hanya pada musim sejuk. Peranti juga berfungsi pada musim bunga dan musim luruh. Lebih-lebih lagi, petunjuk suhu dalam tempoh ini berbeza.
 3. Faktor manusia atau pilihan individu.
 4. Bahan yang digunakan untuk membina rumah. Sehingga kini, cukup kerap menggunakan lapisan penebat atau kalis air.

Suhu dinding yang dibenarkan di apartmen mengikut piawaian semasa tidak boleh lebih rendah dari 20 ° darjah. Jika tidak, keadaan hidup yang selesa di dalam bilik tidak mungkin dilakukan. Ia juga dipengaruhi oleh cuaca dan titik embun..

Norma keadaan suhu di pelbagai bilik

Suhu optimum di apartmen adalah konsep subjektif, yang bergantung pada pilihan dan kebiasaan individu pemiliknya. Sensasi tidak boleh menyebabkan ketidakselesaan. Jika tidak, orang itu akan merasa tidak enak.

Petunjuk suhu dianggap dapat diterima jika sesuai dengan undang-undang yang berlaku:

• Mana-mana jenis premis kediaman - sekurang-kurangnya 18 ° C.
• Bilik di antara dua pangsapuri bersebelahan - sekurang-kurangnya 16 ° C.
• Dapur - sekurang-kurangnya 18 ° C.
• Tandas, bilik mandi - sekurang-kurangnya 18 ° C.
• Lobi masuk atau tangga - sekurang-kurangnya 14 ° C.
• Bilik simpanan - sekurang-kurangnya 12 ° C.

Dalam artikel berasingan kami, anda juga dapat mengetahui norma kelembapan yang disyorkan di dalam bilik. Piawaian ini juga mempengaruhi persepsi selesa seseorang terhadap iklim mikro dalaman..

Suhu yang sesuai di bilik kanak-kanak

Sumber pediatrik menasihatkan perhatian dengan teliti terhadap rejim suhu bayi. Terlalu panas atau hipotermia boleh memberi kesan negatif kepada keadaan umum. Suhu di bilik tidur kanak-kanak mestilah 18 ° -20 ° C. Oleh kerana itu, semua proses biokimia di dalam tubuhnya akan berjalan normal.

Dr. E.O. Komarovsky memberi amaran bahawa kenaikan itu berbahaya dan boleh menyebabkan kegagalan.

Walau bagaimanapun, perlu meningkatkan intensiti sistem pemanasan bagi bayi yang baru lahir yang dilahirkan sebelum tarikh akhir. Untuk perkembangannya, adalah perlu untuk mewujudkan keadaan tertentu yang akan diberitahu oleh pakar pediatrik kepada ibu bapa dengan lebih terperinci.

Suhu optimum pada musim pemanasan

Penduduk di negara kita menyaksikan kenaikan bil utiliti setiap tahun. Pada saat krisis seperti itu, mereka memberikan sebahagian besar anggaran dan ingin mengetahui bahawa mereka akan berada dalam keadaan selesa pada musim sejuk. Sayangnya, jauh dari selalu utiliti menjalankan tugas mereka dengan teliti. Itulah sebabnya penting untuk mengetahui berapa suhu di apartmen semasa musim pemanasan di apartmen.

Hubungan antara pemilik perkhidmatan ini diatur oleh GOST R 51617-2000. Ini menunjukkan setiap tempoh tahun dan spesifikasi umum.

Pada musim sejuk, jaga suhu antara 18 ° dan 25 ° C.

Dengan penyimpangan dari norma, hidup selesa di sebuah apartmen sukar dibayangkan.

Kepentingan menjaga suhu yang selesa

Untuk mewujudkan keadaan yang selesa, disarankan untuk menjaga suhu sekitar 22 ° C. Peningkatan atau penurunan menyebabkan bahaya yang tidak dapat diperbaiki pada tubuh.

Di tengah panas di dalam bilik, persekitaran yang baik diciptakan untuk pertumbuhan dan perkembangan bakteria berbahaya bagi tubuh manusia. Pada masa yang sama, suhu normal tidak mengganggu fungsi jantung. Panas menebal darah dan menjadikan organ dalaman berfungsi secara intensif. Pendedahan berterusan menyebabkan dehidrasi, yang menimbulkan ketegangan saraf.

Hipotermia atau hipotermia sering kali bertindak sebagai pendorong kepada perkembangan selsema. Penting agar suhu badan tidak turun di bawah 36 darjah. Hipotermia amat berbahaya bagi kanak-kanak. Tubuh mereka mempunyai pelesapan panas yang kecil, oleh itu, tidak dapat pulih dengan cepat.

Peraturan untuk mengukur suhu di dalam bilik

Peraturan untuk mengukur suhu udara sangat penting, kerana hanya jika dipatuhi akan dapat memperoleh hasil yang tepat. Untuk melakukan manipulasi, anda memerlukan termometer merkuri biasa untuk penggunaan dalaman. Ia mesti berada jauh dari alat pemanas. Penyelesaian optimum dianggap tidak bergerak.

Pengukuran suhu sesuai dengan peraturan saat ini harus dilakukan oleh perangkat terdaftar. Hari ini, terdapat banyak peranti yang dijual yang dicirikan oleh tahap ketepatan yang tinggi. Ia mesti terletak sekurang-kurangnya 1.5 meter dari lantai. Dalam kes ini, sekurang-kurangnya 1 meter juga harus berada di dinding luar. Hasil yang tepat hanya dapat diperoleh jika termometer tetap pada posisi yang dipilih sekurang-kurangnya 10 minit.

Kawalan iklim dalaman

Iklim mikro dalaman diatur bukan hanya oleh sistem pemanasan. Perhatian juga harus diberikan kepada faktor-faktor berikut..

 • Pengudaraan menyediakan pertukaran udara yang diperlukan. Oksigen memasuki bilik dan karbon dioksida keluar. Faktor yang terakhir memberi kesan negatif terhadap kesejahteraan seseorang dan boleh menyebabkan sakit kepala yang teruk. Injap bekalan dapat menyelesaikan masalah. Ia akan mengelakkan keluarnya udara hangat dari dalam bilik. Pada masa yang sama, oksigen mesti dibekalkan dalam jumlah yang mencukupi..
 • Pemanasan pusat mengurangkan kelembapan udara dalaman dengan ketara. Untuk menghilangkan kesan negatif, disarankan untuk membeli peranti khas. Mereka secara berkala menyemburkan kelembapan ke persekitaran..
 • Kondensasi menumpuk di dinding kerana air paip panas di dinding, yang boleh menyebabkan jamur atau cendawan. Pengudaraan yang disusun dengan betul membantu menyelesaikan keadaan. Pakar menasihatkan memasang tudung kecil.

Tanggungjawab utiliti untuk pelanggaran suhu

Pelanggaran standard suhu tidak hanya menyebabkan ketidakselesaan, tetapi juga dapat menyebabkan peningkatan sejumlah penyakit kronik. Sekiranya utiliti tidak melakukan pemeriksaan fungsi sistem tepat pada masanya, maka penghuni rumah berhak membuat aduan. Ini memulakan pengesahan oleh pihak berkuasa peraturan mengenai kesahihan pernyataan ini..

Tanggungjawab utiliti untuk pelanggaran standard suhu dikurangkan kepada keperluan untuk mengira semula kos perkhidmatan yang telah disediakan. Selain itu, mereka juga diminta untuk menghilangkan semua kerosakan sistem. Setelah selesai kerja, iklim mikro bilik diperiksa semula. Hasilnya dirakam dalam aksi khas.

Sekiranya pelanggaran telah dikenal pasti dalam sistem pemanasan pusat, penyewa apartmen berhak untuk menuntut pengiraan semula jumlah yang dikenakan kepadanya dalam jumlah 0.15 untuk satu jam penggunaan. Berkat ini, pembayaran dapat dikurangkan sebanyak 90% dalam 28 hari. Namun, untuk mendapatkan keputusan seperti itu, anda perlu mengajukan tuntutan kepada pengadilan.

Dalam praktiknya, terdapat banyak contoh perkhidmatan pemanasan berkualiti rendah untuk seluruh rumah. Penduduk boleh membuat aduan kolektif yang akan membolehkan mereka menerima pampasan yang sah..

Untuk menegaskan hak mereka, disarankan untuk menghubungi pihak berkuasa. Permohonan mungkin menunjukkan beberapa penduduk sekaligus yang tidak berpuas hati dengan perkhidmatan yang diberikan oleh syarikat utiliti. Sekiranya dia enggan melakukan perbaikan atau pemeriksaan, gugatan diajukan di mahkamah.

Kesimpulannya

Norma dan peraturan perundangan semasa dirancang khusus untuk melindungi orang. Itulah sebabnya dia selalu boleh bergantung pada mereka ketika mempertahankan kepentingannya sendiri. Hanya dalam kes ini, akan selesa tinggal di wilayah ini.

Sekiranya prestasi pemanasan berkualiti rendah dikesan, maka diminta segera melaporkannya kepada organisasi perkhidmatan. Untuk ini, sijil audit dikeluarkan, yang dilampirkan kepada aduan secara bertulis.

Terdapat juga kes suhu rendah di sektor swasta. Untuk mengenal pasti masalah, anda perlu memeriksa pemanas yang sedang digunakan. Terdapat kaedah moden yang membolehkan anda meningkatkan kecekapan setiap bateri dalam masa yang singkat dan dengan pelaburan yang minimum. Radiator disyorkan diganti dengan peranti yang lebih moden. Berkat ini, dapat mencapai hasil dan memberi keselesaan untuk semua ahli keluarga.

Apa yang sepatutnya menjadi suhu di apartmen - norma

Apa yang mempengaruhi suhu

T di rumah dipengaruhi oleh:

 • Iklim.
 • Musim.
 • Ciri perumahan individu.

Suhu normal di kawasan yang berlainan mungkin berbeza. Contohnya, di wilayah selatan dan utara, di wilayah timur dan barat, jumlahnya berbeza.

Sehubungan dengan pergantian musim, iklim mikro juga berubah. Pada musim panas, suhu meningkat dan turun dengan ketara pada musim sejuk.

Ciri-ciri susun atur perumahan juga mempengaruhi penyelenggaraan penginapan yang selesa. Contohnya, di pangsapuri sudut, tahap kepanasan sedikit lebih rendah..

Faktor manusia juga terlibat dalam mewujudkan ciri suhu. Setiap orang mempunyai konsep kehangatan dan kesejukannya sendiri. Wanita memang suka panas, mereka memerlukan suhu yang sedikit lebih tinggi daripada lelaki. Anak-anak kecil tidak tahu bagaimana menyokong badan mereka secara mandiri; mudah untuk memanaskannya dan mensubkolkannya, yang memberi kesan negatif kepada keadaan kesihatan.

Norma

Peraturan suhu dilakukan sesuai dengan GOST dan peraturan organisasi yang menyediakan perkhidmatan utiliti.

 • Selesa mempertimbangkan suhu antara 20 hingga 25 ° C.
 • Semasa musim sejuk 19 - 22 C.
 • Dalam panas 22 - 25 C.

Rejim suhu bilik yang berbeza:

 1. Bilik tidur 17-18 ° C. Dalam keadaan seperti itu, badan berehat dan pulih..
 2. Dapur 18-19 ° С. Jenuh dengan peralatan elektrik yang mengeluarkan haba, tinggi tidak diperlukan.
 3. Mandi 24-26 ° C. Oleh kerana kelembapan meningkat, kelembapan dan ketidakselesaan timbul. Memerlukan t lebih tinggi daripada bilik lain.
 4. Kanak-kanak 23-24 ° C. Kanak-kanak memerlukan tahap kehangatan yang lebih tinggi, kerana mereka kurang mengatur pemindahan haba mereka.
 5. Lain-lain 18-22 ° С.

Jangan buat perubahan panas secara tiba-tiba di antara bilik, 2 ° tidak lebih.

Musim pemanasan

Dalam Keputusan Kerajaan No. 354 pada 6 Mei 2011, tempoh pemanasan ditunjukkan dengan jelas. Berdasarkan keputusan ini, haba memasuki rumah kita dengan penurunan suhu persekitaran yang berterusan kurang dari lapan darjah selama lapan hari.

Pada hari keenam, kami tidak sabar menunggu perkhidmatan bergantung sekiranya:

 • Tidak ada persiapan awal rangkaian bekalan haba yang dibuat. Biasanya semua pembaikan dilakukan pada musim panas.
 • Kerosakan. Dari kerosakan secara tiba-tiba, langkah pencegahan tidak dapat dilakukan. Banyak faktor, seperti frosts musim sejuk yang teruk atau panas musim panas yang besar, menyumbang kepada kemerosotan komunikasi yang cepat.

Norma ini dirancang untuk pangsapuri dengan bekalan haba terpusat. Mempunyai pemanasan individu, anda tidak boleh menunggu permulaan musim, tetapi sesuaikan suhu di rumah sendiri.

Tarikh anggaran permulaan penghantaran haba adalah akhir bulan September dan pertengahan Oktober.

Berapakah suhu di pangsapuri sudut

Suhu di pangsapuri sudut mestilah dua darjah lebih tinggi daripada yang lain dan 20 darjah, pangkalan 18. Untuk mengekalkan angka yang diberikan, di perumahan sudut yang lebih sejuk bateri tambahan dimasukkan ke dalam projek sebelum pembinaan.

Mod t optimum:

 • Bilik tidur 20–22.
 • Kanak-kanak 20-25.
 • Dapur 19-21.
 • Mandi 24-26.
 • 20-22 yang lain.

Mod t yang sah:

 • Bilik tidur 18-24.
 • Kanak-kanak 20-24.
 • Dapur 18–26.
 • Mandi 18–26.
 • Lain-lain 18-24.

Berapakah suhu yang perlu ada pada bateri

Suhu dalam bateri kita sentiasa berubah, terutamanya bergantung pada perubahan cuaca, tetapi tidak pernah lebih tinggi daripada 90 darjah, ini cukup untuk menjaga keadaan yang selesa walaupun dalam keadaan sejuk. Radiator utama jenama yang sesuai dengan output haba yang diperlukan.

Biasanya sepanjang tahun air dipanaskan hingga 50-70 darjah, pada musim panas diumpankan ke keran bertanda "panas", dan pada musim dingin ke sistem pemanasan.

Kaedah paling mudah untuk mengukur:

 • Masukkan termometer ke dalam bekas.
 • Isi air paip panas.

Hanya sisihan ke atas 4 darjah dibenarkan.

Kaedah pengukuran lain:

 1. Letakkan termometer pada bateri, tambahkan satu hingga dua darjah ke angka yang dihasilkan.
 2. Beli termometer inframerah, sedikit lebih mahal, tetapi ia mengukur dengan ketepatan 0.5 darjah.
 3. Alat elektrik yang dilengkapi dengan fungsi "mengukur suhu" disambungkan ke bateri menggunakan wayar termokopel. Metrik komit.

Peranti untuk termometri berterusan:

 • Pilih tempat yang paling sesuai di radiator.
 • Masukkan termometer alkohol yang paling biasa.
 • Betulkan penebat haba dengan getah busa..

Cepat, murah, mudah, dan suhu dipantau secara berkala.

Penting. Jika suhu tidak memenuhi norma yang ditetapkan, ajukan keluhan dengan perumahan dan perkhidmatan komunal. Komisen yang tiba akan menentukan suhu air dalam sistem pemanasan. Mereka berkewajiban untuk bertindak sehubungan dengan klausa 4 dalam “Kaedah kawalan” GOST 3049-96. Alat pengukur mempunyai sijil kualiti, pendaftaran dan pengesahan. Kesalahan dalam kerjanya tidak lebih dari 0.1 darjah.

Cara menyelesaikan masalah

Masalah pemanasan dapat dilihat dengan segera. Kelembapan sejuk dan berterusan, kemunculan kulat di dinding. Tidak ada perbincangan mengenai persekitaran tempat tinggal yang selesa untuk tubuh manusia..

Tanda-tanda masalah utama:

 1. Radiator mempunyai kebocoran kecil.
 2. Pemanasan tidak rata, semasa menggunakan peralatan "lantai hangat".
 3. Bunyi penggerudian dan paip.
 4. Taburan haba yang tidak rata di seluruh tingkat.
 5. Suhu radiator yang berlainan di bilik yang berlainan di satu apartmen.
 6. Sistemnya lemah keseluruhannya.

Bateri yang hampir tidak panas adalah gejala utama masalah anda..

Sebab-sebab keadaan:

 • Reka bentuk yang tidak betul.
 • Perkakasan yang salah dipasang.
 • Sambungan yang tidak dibenarkan.
 • Pemasangan sistem yang lemah.
 • Udara di dalam paip.
 • Pelanggaran semasa memasang radiator.
 • Pakaian paip.
 • Kekurangan sesak.

Panduan penyelesaian masalah langkah demi langkah

 1. Percayai reka bentuknya hanya untuk profesional berpengalaman yang akan mengambil kira semua ciri perumahan:
  • Susun atur.
  • Isipadu kawasan yang dipanaskan.
  • Kemungkinan kehilangan haba.
 2. Pasang peralatan, dipandu oleh projek. Sangat mudah untuk memilih kren, paip, bahagian yang sesuai untuk satu sama lain pada masa ini.
 3. Agar sistem tidak seimbang, jangan ubah radiator sendiri. Anda perlu mengambil kebenaran untuk jenis pekerjaan ini dan menjemput pakar yang berpengalaman.
 4. Air tidak beredar dengan baik kerana pengelasan paip polipropilena yang tidak betul, di dalamnya diameternya telah menurun. Kontraktor mesti menghilangkan kecacatannya secara percuma.
 5. Untuk mengelakkan berlakunya kesesakan udara, pasangkan saluran udara automatik khas. Mereka melepaskan sistem secara bebas, mencegah pengumpulan udara.
 6. Untuk mengelakkan masalah dengan radiator, gantungkan pada pendakap yang kuat, cegah dan kendur. Pada jarak 10 sentimeter dari lantai dan 2-3 dari dinding.
 7. Kebocoran paip di tempat yang boleh diakses dapat diperbaiki secara bebas. Balut dengan getah lembut dan selamatkan dengan wayar. Sekiranya kerosakan tersembunyi di dinding atau lantai, anda harus menggunakan khidmat pakar.
 8. Karat dan kapur mengurangkan penembusan paip; untuk mengelakkan komplikasi seperti itu, masukkan bahan pelembut air ke dalam sistem.

Jangan menjimatkan peralatan, membaiki pangsapuri jiran yang banjir akan menelan belanja lebih tinggi.

Tidak semua paip plastik sesuai untuk pemasangan pemanasan, ia boleh mencair atau pecah dari air panas.

Pengiraan semula pembayaran untuk pemanasan

Sekiranya suhu di pangsapuri tidak memenuhi piawaian yang ditentukan, anda mesti menyerahkan keperluan anda secara bertulis kepada perkhidmatan perumahan dan komunal. Dalam dua hari, komisen khas setelah memeriksa perumahan dan mengukur suhu di dalam bateri akan mengesahkan pelanggaran tersebut.

Apabila suhu di bilik adalah 14 darjah Celsius, warganegara berhak untuk tidak membayar perkhidmatan utiliti ini. Dan organisasi yang bersangkutan diwajibkan untuk menghitung ulang, dipandu oleh Lampiran 1 Keputusan Pemerintah Persekutuan Rusia pada 05.23.2006 No. 307 "Mengenai prosedur penyediaan perkhidmatan awam kepada warga negara".

Pengiraan semula dilakukan dalam kes seperti:

 • Suhu harian ruang tamu kurang dari +18, untuk ruang sudut +20.
 • Frost -30, dan standard pemanasan tidak dinaikkan menjadi +20 dan +22, masing-masing.
 • Jumlah masa tutup, selama bulan di atas 24 jam. Perlu diingatkan bahawa pemberhentian bekalan haba mesti direkodkan. Anda tidak akan membuktikan apa-apa tanpa kertas.
 • Penutupan sekali dengan t -12 luaran lebih daripada 16 jam.

Anda juga perlu memohon pengiraan semula:

 1. Sekiranya berlaku kerosakan radiator.
 2. Pemprosesan Subsidi.
 3. Dengan kualiti perkhidmatan yang ditawarkan.

Pengiraan semula akan ditolak sekiranya:

 1. Memperbaiki kehilangan haba. Tidak ada penebat dinding, tingkap, pintu.
 2. Riser dipenuhi dengan udara.
 3. Mengurangkan pelesapan haba radiator.

Pengiraan semula boleh dilakukan setahun sekali. Sebelum memulakan prosedur, timbangkan kebaikan dan keburukan dengan teliti. Prosesnya panjang, memerlukan banyak dokumen. Persiapan yang teliti diperlukan.

Penerbitan Mengenai Asma