Telinga adalah organ berpasangan yang melakukan fungsi memahami suara, dan juga mengawal keseimbangan dan memberikan orientasi di ruang angkasa. Ia terletak di wilayah temporal tengkorak, mempunyai kesimpulan dalam bentuk aurikel luaran.

Struktur telinga merangkumi:

Interaksi semua jabatan menyumbang kepada penghantaran gelombang suara yang ditukar menjadi denyut saraf dan memasuki otak manusia. Anatomi telinga, analisis setiap bahagian, memungkinkan untuk menggambarkan gambaran lengkap struktur organ pendengaran.

Struktur telinga luar

Bahagian sistem pendengaran umum ini adalah auricle dan saluran telinga. Sinki, pada gilirannya, terdiri daripada tisu dan kulit adiposa, fungsinya ditentukan oleh penerimaan gelombang bunyi dan penghantaran seterusnya ke alat bantu pendengaran. Bahagian telinga ini mudah cacat, sebab itulah perlu untuk mengelakkan pengaruh fizikal yang kasar sebanyak mungkin.

Penghantaran suara berlaku dengan beberapa penyelewengan, bergantung pada lokasi sumber suara (mendatar atau menegak), ini membantu menavigasi persekitaran dengan lebih baik. Seterusnya, di belakang auricle, terdapat rawan saluran telinga luar (ukuran rata-rata 25-30 mm).

Gambarajah struktur garis besar

Untuk menghilangkan deposit debu dan lumpur, strukturnya mempunyai peluh dan kelenjar sebum. Pautan penghubung dan perantaraan antara telinga luar dan tengah adalah gendang telinga. Prinsip membran adalah menangkap suara dari saluran pendengaran luaran dan mengubahnya menjadi getaran frekuensi tertentu. Getaran yang diubah masuk ke kawasan telinga tengah.

Struktur telinga tengah

Jabatan ini terdiri daripada empat bahagian - secara langsung gendang telinga dan osikel pendengaran yang terletak di kawasannya (malleus, landasan, sanggur). Komponen di atas memberikan penghantaran suara ke bahagian dalaman organ pendengaran. Ossikel pendengaran membentuk rantai kompleks yang menjalankan proses penghantaran getaran.

Gambarajah struktur bahagian tengah

Struktur telinga petak tengah juga merangkumi tiub Eustachian yang menghubungkan bahagian ini dengan bahagian nasofaring. Adalah perlu untuk menormalkan perbezaan tekanan di dalam dan di luar membran. Sekiranya keseimbangan tidak dijaga, penyumbatan telinga atau pecah membran mungkin..

Struktur telinga dalam

Komponen utama - labirin - adalah struktur kompleks dalam bentuk dan fungsinya. Labirin terdiri daripada bahagian temporal dan tulang. Reka bentuknya terletak sehingga bahagian temporal berada di dalam tulang.

Skim Jabatan Dalaman

Bahagian dalam mengandungi organ pendengaran yang disebut koklea, serta alat vestibular (bertanggungjawab untuk keseimbangan umum). Jabatan yang dipertimbangkan mempunyai beberapa bahagian tambahan:

 • terusan separa bulat;
 • seorang ibu kecil;
 • sapu di tingkap bujur;
 • tingkap bulat;
 • tangga gendang;
 • saluran lingkaran koklea;
 • kantung;
 • tangga ke ambang pintu.

Koklea adalah saluran tulang spiral, dibahagikan kepada dua bahagian yang serupa dengan septum. Partisi, pada gilirannya, dibahagikan dengan tangga, menghubungkan dari atas. Membran utama terdiri daripada tisu dan serat, yang masing-masing bertindak balas terhadap bunyi tertentu. Membran ini merangkumi alat untuk persepsi bunyi - organ Corti.

Setelah meneliti reka bentuk organ pendengaran, kita dapat menyimpulkan bahawa semua unit dihubungkan terutamanya dengan bahagian pengatur suara dan penerimaan suara. Untuk fungsi telinga yang normal, anda mesti mematuhi peraturan kebersihan diri, mengelakkan selesema dan kecederaan.

Struktur organ pendengaran. Telinga luar, tengah dan dalam, alat vestibular

Pendengaran adalah jenis kepekaan yang menentukan persepsi getaran suara. Nilainya sangat berharga dalam perkembangan mental keperibadian yang lengkap. Berkat pendengaran, bahagian suara dari realiti di sekitarnya disedari, suara alam dikenali. Tanpa suara, komunikasi pertuturan yang baik antara orang, orang dan haiwan, antara manusia dan alam tidak mungkin, tanpa muzik tidak dapat muncul.

Orang mempunyai ketajaman pendengaran yang berbeza. Dalam beberapa, ia diturunkan atau normal, yang lain meningkat. Terdapat orang dengan pendengaran mutlak. Mereka dapat mengenali dari nada suara nada yang diberikan. Pendengaran muzik membolehkan anda menentukan jarak antara bunyi dengan ketinggian yang berbeza dengan tepat, untuk mengenali melodi. Individu dengan telinga muzik ketika melakukan karya muzik dibezakan oleh rasa irama, mereka tahu bagaimana mengulangi nada yang diberikan dengan tepat, frasa muzik.

Dengan menggunakan pendengaran, orang dapat menentukan arah suara dan daripadanya - sumbernya. Properti ini membolehkan anda menavigasi di ruang angkasa, di darat, untuk membezakan pembesar suara antara beberapa yang lain. Mendengar, bersama dengan jenis kepekaan (penglihatan) yang lain memberi amaran akan bahaya yang timbul semasa bekerja, tinggal di jalan, di tengah-tengah alam. Secara umum, pendengaran, seperti penglihatan, menjadikan kehidupan seseorang kaya secara rohani.

Seseorang dapat melihat gelombang bunyi melalui pendengaran dengan frekuensi ayunan 16 hingga 20,000 hertz. Dengan bertambahnya usia, persepsi frekuensi tinggi menurun. Persepsi pendengaran juga dikurangkan oleh tindakan suara yang kuat, frekuensi tinggi dan rendah..

Salah satu bahagian telinga dalam - vestibular - menentukan perasaan kedudukan badan di ruang angkasa, menjaga keseimbangan badan, memberikan lelaki tegak.

Bagaimana telinga manusia

Tulang temporal seseorang adalah bekas tulang organ pendengaran. Ia terdiri daripada tiga jabatan utama: luaran, sekunder dan dalaman. Dua yang pertama digunakan untuk melakukan bunyi, yang ketiga mengandungi alat sensitif suara dan alat keseimbangan.

Struktur telinga luar

Telinga luar diwakili oleh auricle, saluran pendengaran luaran, gendang telinga. Auricle mengambil dan mengarahkan gelombang bunyi ke saluran telinga, tetapi pada manusia hampir kehilangan tujuan utamanya.

Saluran pendengaran luaran mengalirkan bunyi ke gendang telinga. Di dindingnya terdapat kelenjar sebum yang mengeluarkan rongga telinga yang disebut. Gegendang telinga terletak di sempadan antara telinga luar dan tengah. Ini adalah plat berbentuk bulat berukuran 9 * 11mm. Dia mengambil getaran bunyi.

Struktur telinga tengah

Telinga tengah terletak di antara meatus pendengaran luaran dan telinga dalam. Ia terdiri daripada rongga timpani, yang terletak tepat di belakang membran timpani, di mana ia berkomunikasi dengan nasofaring melalui tiub Eustachian. Rongga dram mempunyai isipadu kira-kira 1 cc.

Ia mengandungi tiga osikel pendengaran, saling berkaitan:

Tulang-tulang ini memancarkan getaran bunyi dari gendang telinga ke tingkap telinga dalam yang bujur. Mereka mengurangkan amplitud dan meningkatkan kekuatan suara..

Struktur telinga dalam

Telinga dalam, atau labirin, adalah sistem rongga dan saluran yang dipenuhi dengan cecair. Di sini fungsi pendengaran hanya dilakukan oleh koklea - saluran berpusing berputar (2.5 ikal). Bahagian telinga dalam yang tersisa memastikan keseimbangan badan di ruang.

Getaran suara dari membran timpani melalui sistem osikel pendengaran melalui lubang bujur dihantar ke cecair yang mengisi telinga dalam. Dengan bergetar, cecair menjengkelkan reseptor yang terletak di organ spiral (korti) koklea.

Organ spiral adalah pengambilan suara yang terletak di koklea. Ia terdiri daripada membran utama (plat) dengan sel pendukung dan reseptor, serta membran penutup yang tergantung di atasnya. Sel reseptor (melihat) memanjang. Satu hujungnya terpaku pada membran utama, dan sebaliknya mengandungi 30-120 rambut dengan panjang yang berbeza. Rambut ini dibasuh oleh cecair (endolymph) dan bersentuhan dengan plat penutup yang tergantung di atasnya.

Getaran bunyi dari gendang telinga dan osikel pendengaran dihantar ke cecair yang mengisi saluran koklea. Getaran ini menyebabkan getaran membran utama bersama dengan reseptor rambut pada spiral.

Semasa berayun, sel-sel rambut menyentuh membran integumen. Akibatnya, terdapat perbezaan potensi elektrik di dalamnya, yang menyebabkan pengujaan serat saraf pendengaran yang memanjang dari reseptor. Ternyata sejenis kesan mikrofon, di mana tenaga mekanikal ayunan dari endolymph berubah menjadi pengujaan saraf elektrik. Sifat kegembiraan bergantung pada sifat gelombang bunyi. Nada tinggi ditangkap oleh bahagian sempit membran utama, di dasar koklea. Nada rendah direkodkan oleh sebahagian besar membran utama, di puncak koklea.

Dari reseptor organ Corti, pengujaan merebak melalui serat saraf pendengaran ke pusat pendengaran subkortikal dan kortikal (di lobus temporal). Keseluruhan sistem, termasuk bahagian pengawal suara dari telinga tengah dan dalam, reseptor, gentian saraf, dan pusat pendengaran di otak, terdiri daripada alat analisis auditori.

Peralatan dan orientasi vestibular di ruang angkasa

Seperti yang telah disebutkan, telinga dalam memainkan peranan ganda: persepsi suara (siput dengan organ kortik), serta pengaturan posisi tubuh di ruang, keseimbangan. Fungsi yang terakhir disediakan oleh alat vestibular, yang terdiri dari dua kantung - bulat dan bujur - dan tiga kanal separuh bulatan. Mereka saling berkaitan dan diisi dengan cecair. Sel rambut sensitif terletak di permukaan dalaman kantung dan sambungan kanal separuh bulatan. Serat saraf berlepas dari mereka.

Struktur radas vestibular

Pecutan sudut dirasakan terutamanya oleh reseptor yang terletak di saluran separuh bulatan. Reseptor teruja dengan tekanan bendalir saluran. Pecutan rektilinear direkodkan oleh reseptor kantung vestibule, di mana alat otolit berada. Ia terdiri daripada rambut sensitif sel saraf yang direndam dalam bahan agar-agar. Bersama-sama mereka membentuk membran. Bahagian atas membran mengandungi kristal bersilang kalsium bikarbonat - otolit. Di bawah pengaruh pecutan lurus, kristal ini memaksa graviti mereka membengkokkan membran. Dalam kes ini, ubah bentuk rambut berlaku dan kegembiraan berlaku di dalamnya, yang disebarkan di sepanjang saraf yang sesuai ke sistem saraf pusat.

Fungsi alat vestibular secara keseluruhan dapat ditunjukkan seperti berikut. Pergerakan cecair yang terkandung di dalam alat vestibular, disebabkan oleh pergerakan badan, gegaran, mengepam, menyebabkan kerengsaan pada rambut sensitif pada reseptor. Keghairahan disebarkan di sepanjang saraf kranial ke medulla oblongata, jambatan. Dari sini mereka pergi ke otak kecil, begitu juga saraf tunjang. Hubungan ini dengan saraf tunjang menentukan pergerakan refleks (sukarela) otot-otot leher, batang badan, anggota badan, kerana kedudukan kepala, batang diratakan, jatuh dicegah.

Dengan penentuan posisi kepala secara sedar, pengujaan berasal dari medulla oblongata dan jambatan melalui tuberkel visual ke korteks serebrum. Dipercayai bahawa pusat kortikal untuk mengawal keseimbangan dan kedudukan badan di angkasa terletak di lobus parietal dan temporal otak. Berkat hujung kortikal penganalisis, kawalan keseimbangan dan kedudukan badan secara sedar adalah mungkin;.

Kebersihan pendengaran

Untuk mengekalkan pendengaran, anda perlu melindunginya dari kerosakan oleh faktor berbahaya:

 • Fizikal
 • bahan kimia
 • mikroorganisma.

Bahaya fizikal

Faktor fizikal harus difahami sebagai kesan traumatik semasa lebam, ketika memilih pelbagai objek di kanal pendengaran luaran, serta bunyi berterusan dan terutama getaran bunyi frekuensi ultra tinggi dan sangat rendah. Kecederaan adalah kemalangan dan tidak selalu dapat dicegah, tetapi kecederaan pada gendang telinga semasa membersihkan telinga dapat dielakkan sepenuhnya..

Bagaimana membersihkan telinga seseorang? Untuk mengeluarkan belerang, cukup mencuci telinga setiap hari dan tidak perlu membersihkannya dengan benda kasar.

Seseorang berhadapan dengan ultrasound dan infrasound hanya dalam persekitaran pengeluaran. Untuk mengelakkan kesan berbahaya pada pendengaran, perlu mematuhi peraturan keselamatan.

Memudaratkan organ pendengaran ialah kebisingan berterusan di bandar dan perusahaan besar. Walau bagaimanapun, perkhidmatan kesihatan memerangi fenomena ini, dan idea kejuruteraan dan teknikal bertujuan mengembangkan teknologi pengeluaran dengan pengurangan kebisingan.

Keadaan lebih buruk di kalangan peminat alat muzik yang kuat. Terutama negatif adalah kesan fon kepala pada pendengaran seseorang ketika mendengar muzik yang kuat. Pada individu seperti itu, tahap persepsi bunyi menurun. Satu cadangan adalah untuk membiasakan diri dengan jumlah yang sederhana.

Bahaya kimia

Penyakit organ pendengaran akibat tindakan bahan kimia berlaku terutamanya dalam kes pelanggaran keselamatan dalam pengendaliannya. Oleh itu, anda mesti mematuhi peraturan untuk bekerja dengan bahan kimia. Sekiranya anda tidak mengetahui sifat suatu bahan, maka anda tidak boleh menggunakannya..

Mikroorganisma sebagai faktor berbahaya

Kerosakan pada organ pendengaran oleh patogen dapat dicegah dengan peningkatan nasofaring pada masanya, dari mana patogen menembusi telinga tengah melalui saluran Eustachian dan menyebabkan keradangan pada mulanya, dan dengan rawatan yang tertunda, kehilangan pendengaran dan bahkan kehilangan pendengaran.

Untuk memelihara pendengaran, langkah-langkah pengukuhan umum adalah penting: penyusunan gaya hidup sihat, pematuhan dengan peraturan kerja dan rehat, persiapan fizikal, pengerasan yang wajar.

Bagi orang yang menderita kelemahan alat vestibular, yang ditunjukkan oleh intoleransi untuk melakukan perjalanan dalam pengangkutan, latihan khas, latihan sangat diinginkan. Latihan ini bertujuan untuk mengurangkan kegembiraan alat keseimbangan. Ia dilakukan di atas kerusi putar, simulator khas. Latihan yang paling berpatutan dapat dilakukan secara berayun, secara beransur-ansur meningkatkan waktunya. Di samping itu, senaman gimnastik digunakan: pergerakan putaran kepala, badan, lompatan, jungkir balik. Sudah tentu, latihan alat vestibular dilakukan di bawah pengawasan perubatan.

Semua penganalisis yang dianalisis menentukan perkembangan keperibadian yang harmoni hanya dengan interaksi yang rapat.

Gambar rajah struktur telinga manusia yang paling terperinci dengan penerangan, foto dan gambar untuk pemahaman yang lebih baik

Apa ini?


Telinga adalah organ kompleks badan kita yang terletak di bahagian temporal tengkorak, secara simetri - kiri dan kanan.

Pada manusia, ia terdiri daripada telinga luar (auricle dan saluran telinga atau saluran telinga), telinga tengah (gendang telinga dan tulang kecil, bergetar di bawah pengaruh suara dengan frekuensi tertentu) dan telinga dalam (yang memproses isyarat yang diterima dan dengan bantuan saraf pendengaran memancarkannya ke otak).

Fungsi Luar

Walaupun kita semua terbiasa mempercayai bahawa telinga hanya organ pendengaran, sebenarnya ia adalah pelbagai fungsi.

Dalam proses evolusi, telinga yang kita gunakan sekarang berevolusi dari alat vestibular (organ keseimbangan, yang tugasnya adalah untuk menjaga kedudukan tubuh yang betul di angkasa). Telinga dalaman masih memainkan peranan penting ini..

Apakah radas vestibular? Bayangkan seorang atlet yang berlatih larut malam, pada waktu senja: dia berlari mengelilingi rumahnya. Tiba-tiba dia tersandung wayar nipis yang tidak kelihatan dalam kegelapan.

Apa yang akan berlaku sekiranya dia tidak mempunyai alat vestibular? Dia akan terhempas dengan memukul kepalanya di atas aspal. Bahkan boleh mati.

Sebenarnya, kebanyakan orang yang sihat dalam keadaan ini melemparkan tangan mereka ke depan, menumbuhkannya, jatuh tanpa rasa sakit. Ini disebabkan oleh alat vestibular, tanpa penglibatan kesedaran.

Seseorang yang berjalan di sepanjang paip sempit atau kayu gimnastik juga tidak jatuh dengan tepat terima kasih kepada organ ini.

Tetapi peranan utama telinga adalah persepsi bunyi..

Ini penting bagi kami, kerana dengan bantuan suara kami menavigasi di angkasa. Kami berjalan di sepanjang jalan dan mendengar apa yang berlaku di belakang kami, kami dapat melangkah keluar, memberi laluan kepada sebuah kereta yang lewat.

Dengan bantuan suara kami berkomunikasi. Ini bukan satu-satunya saluran komunikasi (ada juga saluran visual dan taktil), tetapi sangat penting.

Dengan cara tertentu, bunyi yang disusun dan diselaraskan yang kita panggil "muzik." Seni ini, seperti seni lain, memperlihatkan kepada orang-orang yang menyukainya banyak perasaan, pemikiran, hubungan manusia.

Bunyi bergantung pada keadaan psikologi kita, dunia dalaman kita. Percikan laut atau suara pokok menenangkan kita, dan bunyi teknologi mengganggu kita.

Ciri pendengaran

Seseorang mendengar bunyi antara 20 hingga 20 ribu hertz.

Apa itu hertz? Ini adalah unit untuk mengukur kekerapan ayunan. Apa kaitan "frekuensi" dengannya? Mengapa mereka mengukur kekuatan suara?


Apabila bunyi terdengar di telinga kita, gendang telinga bergetar pada frekuensi tertentu.

Getaran ini dihantar ke tulang telinga tengah (tukul, landasan dan stapes). Kekerapan getaran ini berfungsi sebagai unit pengukuran..

Apa itu "ayunan"? Bayangkan kanak-kanak perempuan bergayut di atas buaian. Sekiranya dalam sekejap mereka berjaya naik dan jatuh ke titik yang sama dengan yang lalu, ia akan menjadi satu ayunan per saat. Fluktuasi tulang gendang telinga atau telinga tengah adalah sama.

20 hertz ialah 20 ayunan sesaat. Ini sangat kecil. Kami tidak dapat membezakan bunyi seperti sangat rendah.

Apa itu bunyi "rendah"? Tekan kekunci paling rendah pada piano. Suara rendah akan kedengaran. Sunyi, pekak, tebal, panjang, sukar dilihat..

Kami menganggap ketinggian tinggi sebagai nipis, menusuk, pendek.

Julat frekuensi yang dirasakan oleh manusia sama sekali tidak besar. Gajah mendengar bunyi frekuensi rendah (dari 1 Hz ke atas). Lumba-lumba jauh lebih tinggi (ultrasound). Secara amnya, kebanyakan haiwan, termasuk kucing dan anjing, mendengar suara dalam jarak yang lebih luas daripada kita.

Tetapi ini tidak bermaksud bahawa mereka mempunyai pendengaran yang lebih baik..

Keupayaan untuk menganalisis bunyi dan membuat kesimpulan dengan segera dari apa yang didengar pada manusia jauh lebih tinggi daripada mana-mana haiwan.

Foto dan rajah dengan keteranganPenunjukan menunjukkan bahawa telinga luar seseorang adalah rawan berbentuk pelik yang ditutupi kulit (auricle). Lubang tergantung di bawah: beg berisi kulit yang dipenuhi dengan tisu adiposa. Sebilangan orang (satu dari sepuluh) di bahagian dalam telinga, di atas, memiliki "Darwinian tubercle", sebuah vestigial yang tersisa sejak hari-hari ketika telinga nenek moyang manusia tajam.

Telinga luar boleh dipasang dengan pas di kepala atau menonjol (bermata telinga), dengan ukuran yang berbeza. Ini tidak mempengaruhi pendengaran. Tidak seperti haiwan, telinga luar tidak memainkan peranan penting pada manusia. Kita akan mendengar perkara yang sama seperti yang kita dengar, walaupun tanpa itu sama sekali. Oleh itu, telinga kita tidak bergerak atau tidak aktif, dan otot telinga kebanyakan wakil spesies homo sapiens mengalami atrofi, kerana kita tidak menggunakannya.

Di dalam telinga luar terdapat saluran pendengaran, biasanya agak lebar pada awalnya (anda boleh menempelkan jari kelingking di sana), tetapi meruncing ke arah ujungnya. Ini juga tulang rawan. Panjang saluran telinga adalah dari 2 hingga 3 cm.

Telinga tengah adalah sistem transmisi getaran suara, yang terdiri daripada membran timpani, yang mengakhiri saluran telinga, dan tiga tulang kecil (ini adalah bahagian terkecil dari kerangka kita): tukul, landasan dan stapes.


Bunyi, bergantung pada intensiti mereka, menyebabkan gendang telinga bergetar pada frekuensi tertentu. Getaran ini dihantar ke tukul yang disambungkan ke gegendang telinga dengan "pemegangnya". Dia memukul landasan, yang memancarkan ayunan ke satu langkah, pangkalannya dihubungkan ke tingkap bujur telinga dalam.

Telinga tengah adalah mekanisme penghantaran. Ia tidak merasakan bunyi, tetapi hanya memindahkannya ke telinga dalam, sambil meningkatkannya dengan ketara (sekitar 20 kali).

Seluruh telinga tengah hanya satu sentimeter persegi di tulang temporal manusia.

Telinga dalam direka untuk menerima isyarat bunyi.

Di sebalik tingkap bulat dan bujur yang memisahkan telinga tengah dari telinga dalam adalah bekas koklea dan bekas kecil dengan limfa yang terletak berbeza antara satu sama lain (ini adalah cecair).

Limfa melihat turun naik. Melalui hujung saraf pendengaran, isyarat sampai ke otak kita..

Berikut adalah semua bahagian telinga kita:

 • Auricle;
 • terusan pendengaran;
 • gegendang telinga;
 • tukul;
 • landasan;
 • pengadun;
 • tingkap bujur dan bulat;
 • ruang depan;
 • terusan siput dan separuh bulatan;
 • saraf pendengaran.

Adakah ada jiran?

Mereka adalah. Tetapi hanya ada tiga. Ini adalah nasofaring dan otak, serta tengkorak.

Telinga tengah disambungkan ke nasofaring menggunakan tiub Eustachian. Mengapa ini diperlukan? Untuk mengimbangi tekanan pada gendang telinga dari dalam ke luar. Jika tidak, ia akan sangat terdedah dan mungkin rosak malah terkoyak..

Pada tulang temporal tengkorak, telinga tengah dan dalam terletak tepat. Oleh itu, suara dapat disebarkan melalui tulang tengkorak, kesan ini kadang-kadang sangat ketara, kerana orang seperti itu mendengar pergerakan bola matanya, dan merasakan suaranya sendiri terdistorsi.

Dengan menggunakan saraf pendengaran, telinga dalam disambungkan ke alat analisis otak pendengaran. Mereka terletak di bahagian atas atas kedua-dua belahan. Di hemisfera kiri - penganalisis yang bertanggungjawab untuk telinga kanan, dan sebaliknya: di sebelah kanan - bertanggungjawab untuk kiri. Pekerjaan mereka tidak berkaitan langsung antara satu sama lain, tetapi diselaraskan melalui bahagian otak yang lain. Itulah sebabnya anda dapat mendengar dengan satu telinga, menutup yang lain, dan ini cukup kerap.

Video berguna

Biasakan diri anda secara visual dengan struktur telinga manusia dengan penerangan di bawah:

Kesimpulannya

Dalam kehidupan manusia, pendengaran tidak memainkan peranan yang sama dengan kehidupan haiwan. Ini disebabkan oleh banyak kemampuan dan keperluan khas kami..

Kita tidak dapat membanggakan pendengaran paling tajam dari segi ciri fizikalnya yang sederhana..

Namun, banyak pemilik anjing memperhatikan bahawa haiwan kesayangan mereka, walaupun lebih banyak mendengarnya daripada pemiliknya, bertindak balas dengan lebih perlahan dan lebih buruk. Ini dijelaskan oleh fakta bahawa maklumat yang masuk ke otak kita dianalisis dengan lebih baik dan cepat. Kami mempunyai kebolehan prognostik yang lebih baik: kami memahami apa jenis bunyi yang bermaksud ia dapat diikuti.

Melalui suara, kita dapat menyampaikan bukan sahaja maklumat, tetapi juga emosi, dan perasaan, dan hubungan, kesan, gambar yang kompleks. Haiwan kekurangan semua ini.

Orang tidak mempunyai telinga yang paling sempurna, tetapi jiwa yang paling maju. Namun, selalunya jalan menuju jiwa kita berada tepat di telinga kita..

Anatomi telinga: struktur, fungsi, ciri fisiologi

Sistem deria pendengaran seseorang melihat dan membezakan sebilangan besar bunyi. Kepelbagaian dan kekayaan mereka berfungsi sebagai sumber maklumat mengenai peristiwa terkini mengenai realiti sekitarnya, dan sebagai faktor penting yang mempengaruhi keadaan emosi dan mental tubuh kita. Dalam artikel ini kita akan mempertimbangkan anatomi telinga manusia, serta ciri-ciri fungsi bahagian periferal penganalisis pendengaran.

Mekanisme untuk membezakan getaran bunyi

Para saintis telah mendapati bahawa persepsi bunyi, yang pada dasarnya, adalah getaran udara dalam alat pendengaran pendengaran, diubah menjadi proses pengujaan. Bahagian periferal yang mengandungi reseptor dan bahagian telinga bertanggungjawab untuk sensasi rangsangan suara pada penganalisis pendengaran. Dia melihat amplitud ayunan, yang disebut tekanan suara, dalam kisaran 16 Hz hingga 20 kHz. Di dalam badan kita, penganalisis pendengaran juga memainkan peranan penting seperti penyertaan dalam kerja sistem yang bertanggungjawab untuk pengembangan ucapan yang artikulasi dan keseluruhan bidang psiko-emosi. Pertama, berkenalan dengan rancangan umum struktur organ pendengaran.

Jabatan bahagian pinggir penganalisis auditori

Anatomi telinga membezakan tiga struktur yang disebut telinga luar, tengah dan dalam. Masing-masing dari mereka melakukan fungsi tertentu, tidak hanya saling berhubungan, tetapi semuanya bersama-sama menjalankan proses penerimaan isyarat suara, penukarannya menjadi impuls saraf. Menurut saraf pendengaran, mereka disebarkan ke lobus temporal korteks serebrum, di mana transformasi gelombang suara ke dalam bentuk pelbagai bunyi berlaku: muzik, birdong, suara ombak laut. Dalam proses filogenesis spesies biologi "Homo sapiens", organ pendengaran memainkan peranan penting, kerana memastikan manifestasi fenomena seperti ucapan manusia. Bahagian organ pendengaran terbentuk semasa perkembangan embrio seseorang dari lapisan kuman luaran - ectoderm.

Telinga luar

Bahagian bahagian periferal ini mengambil dan mengarahkan getaran udara ke gendang telinga. Anatomi telinga luar diwakili oleh concha kartilaginus dan saluran pendengaran luaran. Bagaimana rupanya? Bentuk luaran auricle mempunyai selekoh khas - ikal, dan sangat berbeza pada orang yang berbeza. Di salah satu daripadanya mungkin terdapat bukit bukit Darwin. Ia dianggap sebagai organ vestigial, dan homologinya berasal dari ujung atas telinga mamalia, terutama primata. Bahagian bawah disebut lobus dan merupakan tisu penghubung yang ditutup dengan kulit.

Meatus pendengaran adalah struktur telinga luar

Lebih jauh. Meatus pendengaran adalah tiub yang terdiri daripada tulang rawan dan sebahagian tulang. Ini ditutup dengan epitelium yang mengandungi kelenjar peluh yang diubah suai yang mengeluarkan sulfur, yang melembapkan dan membasmi kuman rongga laluan. Otot auricle pada kebanyakan orang mengalami atrofi, tidak seperti mamalia, yang telinganya secara aktif bertindak balas terhadap rangsangan bunyi luaran. Patologi pelanggaran anatomi struktur telinga dicatatkan pada masa awal perkembangan lengkungan insang embrio manusia dan boleh mengambil bentuk pemisahan lobus, penyempitan saluran pendengaran luaran atau agenesis - ketiadaan aurikel sepenuhnya.

Rongga telinga tengah

Meatus pendengaran berakhir dengan filem elastik yang memisahkan telinga luar dari bahagian tengahnya. Ini adalah gegendang telinga. Dia menerima gelombang suara dan mula bergetar, yang menyebabkan pergerakan serupa ossikel pendengaran - malleus, landasan dan stapes, yang terletak di telinga tengah, pada kedalaman tulang temporal. Tukul dengan pegangannya dilekatkan pada gendang telinga, dan kepala disambungkan ke landasan. Dia, pada gilirannya, menutup dengan ujung panjang dengan anak tangga, dan ia melekat pada tingkap ruang depan, di belakangnya adalah telinga dalam. Semuanya sangat sederhana. Anatomi telinga menunjukkan bahawa otot melekat pada proses malleus yang panjang, yang mengurangkan ketegangan gendang telinga. Dan apa yang disebut "antagonis" dilekatkan pada bahagian pendek dari pendengaran pendengaran ini. Otot khas.

Tiub Eustachian

Telinga tengah disambungkan ke faring melalui kanal yang dinamai saintis yang menggambarkan strukturnya, Bartolomeo Eustahio. Tiub berfungsi sebagai alat yang menyamakan tekanan udara atmosfera pada gendang telinga dari dua sisi: dari saluran pendengaran luaran dan rongga telinga tengah. Ini perlu supaya getaran gegendang telinga tanpa herotan dihantar ke cecair labirin membran telinga dalam. Tiub Eustachian heterogen dalam struktur histologinya. Anatomi telinga menunjukkan bahawa ia tidak hanya mengandungi bahagian tulang. Juga tulang rawan. Tenggelam dari rongga telinga tengah, tiub berakhir dengan bukaan faring yang terletak di permukaan lateral nasofaring. Semasa menelan, fibril otot melekat pada tulang rawan kontrak tiub, lumennya mengembang, dan sebahagian udara memasuki rongga timpani. Tekanan pada membran pada masa ini menjadi sama di kedua-dua belah pihak. Di sekitar bukaan faring terdapat bahagian tisu limfoid yang membentuk nod. Ia dipanggil amlgala Gerlach dan merupakan sebahagian daripada sistem imun.

Ciri-ciri anatomi telinga dalam

Bahagian periferal sistem pendengaran pendengaran ini terletak jauh di dalam tulang temporal. Ia terdiri daripada saluran separuh bulat yang berkaitan dengan organ keseimbangan dan labirin tulang. Struktur yang terakhir mengandungi koklea, di dalamnya terletak organ Corti, yang merupakan sistem penginderaan suara. Sepanjang lingkaran, koklea dibahagikan dengan plat vestibular nipis dan membran utama yang lebih padat. Kedua-dua membran membahagikan koklea menjadi saluran: bawah, tengah dan atas. Pada pangkal lebar, saluran atas bermula dengan tingkap bujur, dan saluran bawah ditutup oleh tingkap bulat. Kedua-duanya dipenuhi dengan kandungan cecair - perilymph. Ia dianggap sebagai cecair serebrospinal yang diubah - bahan yang memenuhi saluran tulang belakang. Endolymph adalah cecair lain yang mengisi saluran koklea dan terkumpul di rongga di mana ujung saraf organ keseimbangan berada. Kami akan terus mengkaji anatomi telinga dan mempertimbangkan bahagian-bahagian penganalisis pendengaran yang bertanggungjawab untuk mengekod getaran bunyi ke dalam proses pengujaan.

Makna organ Corti

Di dalam koklea ada dinding membran yang disebut membran utama, di mana terdapat sekumpulan sel dua jenis. Ada yang menjalankan fungsi sokongan, yang lain sensori - berbulu. Mereka melihat ayunan perilymph, mengubahnya menjadi impuls saraf dan menyebarkan lebih jauh ke serat sensitif saraf koklea vestibular (pendengaran). Selanjutnya, pengujaan mencapai pusat pendengaran kortikal yang terletak di lobus temporal otak. Ia membezakan isyarat bunyi. Anatomi klinikal telinga disahkan oleh fakta bahawa apa yang kita dengar dengan dua telinga adalah penting dalam menentukan arah suara. Sekiranya getaran suara menjangkau mereka pada masa yang sama, seseorang akan merasakan bunyi di depan dan di belakang. Dan jika gelombang datang di satu telinga lebih awal daripada yang lain, maka persepsi berlaku di sebelah kanan atau kiri.

Teori Persepsi Bunyi

Pada masa ini, tidak ada persetujuan mengenai bagaimana sistem berfungsi menganalisis getaran suara dan menerjemahkannya ke dalam bentuk gambar suara. Anatomi struktur telinga manusia menyoroti idea saintifik berikut. Sebagai contoh, teori resonans Helmholtz mendakwa bahawa membran utama koklea berfungsi sebagai resonator dan mampu menguraikan getaran kompleks menjadi komponen yang lebih sederhana, kerana lebarnya tidak sama di puncak dan di dasar. Oleh itu, apabila bunyi muncul, gema berlaku, seperti pada alat muzik - kecapi atau piano.

Teori lain menerangkan proses penampilan bunyi oleh fakta bahawa gelombang perjalanan muncul dalam cecair koklea sebagai tindak balas terhadap ayunan dari endolim. Serat getaran membran utama bergema dengan frekuensi getaran tertentu; impuls saraf muncul di sel rambut. Mereka memasuki saraf pendengaran ke bahagian temporal korteks serebrum, di mana analisis akhir bunyi berlaku. Semuanya sangat sederhana. Kedua-dua teori persepsi bunyi ini berdasarkan pengetahuan mengenai anatomi telinga manusia..

Anatomi klinikal telinga luar

Telinga luar terdiri daripada aurikel dan meatus pendengaran luaran.

Auricle (auricula) mempunyai konfigurasi yang kompleks dan terbahagi kepada dua bahagian: lobus, yang merupakan pendua kulit dengan tisu adiposa di dalamnya, dan bahagian yang terdiri daripada tulang rawan, ditutup dengan kulit yang nipis. Sekiranya boleh melipat kulit di permukaan belakang, ini tidak dapat dilakukan di permukaan depan kerana peleburan kulit yang kuat dengan perikondrium. Auricle mempunyai ikal (heliks), pelindung (anthelix), tragus (tragus), tragus (antitragus) dan cuping telinga (lobulus). Tragus meliputi pintu masuk ke meatus pendengaran luaran (Gamb. 151).

Rajah. 151. Struktur auricle.

1. Fossa segi tiga; 2. Rook; 3. Kaki anti-heliks; 4. Keriting kaki; 5. Keriting; 6. Rongga cangkang; 7. Antithelix; 8. Tragus; 9. Anti-tragus. 10. Dunia.

Tekanan pada kawasan tragus menyakitkan dalam proses keradangan di saluran pendengaran luaran, dan pada kanak-kanak dengan otitis media akut, kerana pada awal kanak-kanak saluran pendengaran luaran tidak mempunyai bahagian tulang dan oleh itu lebih pendek. Tekanan pada tragus dalam kes-kes ini menyebabkan, sebenarnya, tekanan pada gendang telinga yang meradang, yang disertai dengan peningkatan rasa sakit. Selain penonjolan ini di permukaan depan auricle, terdapat lubang - fossa segitiga (fossa triangularis), kapal (scapha). Perlu diketahui mengenai unsur-unsur auricle ini untuk melokalisasikan proses tertentu dalam auricle: hematoma di kawasan fossa segitiga, abses lobus, dan lain-lain. Dipercayai bahawa ketinggian auricle biasanya sepadan dengan panjang dorsum hidung. Penyimpangan dalam satu arah atau yang lain memungkinkan bercakap mengenai mikrotia atau makrotia. Fakta bahawa auricle dipisahkan dari permukaan tengkorak dan mempunyai ciri bekalan darah (kapal di permukaan anterior auricle tidak dikelilingi oleh tisu subkutan) menimbulkan keadaan untuk radang dingin, kerana kapal berada dalam keadaan kekejangan di bawah pengaruh sejuk. Auricle memainkan peranan penting dalam ototope, iaitu keupayaan untuk menentukan arah sumber suara, melakukan fungsi pelindung. Aurikel normal kerana profil kompleks menyumbang kepada pengekalan zarah debu di bahagian paling luar saluran telinga. Dengan cengkerang yang cacat, atau hilang sepenuhnya, debu mencapai gendang telinga dan, yang tersimpan di atasnya, dapat menyumbang kepada perkembangan keradangan. Auricle pada tahap tertentu mempengaruhi ketajaman pendengaran, oleh itu, untuk merasakan bunyi yang lemah, seseorang meletakkan tangan pada auricle, seolah-olah meningkatkan kawasannya.

Auricle, menyempit seperti corong, masuk ke saluran pendengaran luaran, yang terdiri daripada dua bahagian: membran luar-tulang rawan dan tulang dalaman (152). Diameter saluran pendengaran luaran berbeza, tetapi ini tidak mempengaruhi ketajaman pendengaran. Pada kanak-kanak tahun pertama kehidupan, bahagian tulang meatus pendengaran luaran tidak ada, dan hanya terdapat tulang rawan. Panjang meatus pendengaran luaran pada kanak-kanak adalah 0,5-0,7 cm, pada orang dewasa - kira-kira 3 cm.

Rajah 152. Meatus pendengaran luaran.

Bahagian tulang rawan dari meatus pendengaran, yang sebahagiannya terdiri daripada tulang rawan, bersempadan dengan bahagian bawah kapsul kelenjar parotid. Dinding bawah mempunyai beberapa celah melintang pada tisu tulang rawan. Melaluinya, proses keradangan boleh merebak ke kelenjar parotid. Di tulang rawan, terdapat banyak kelenjar yang menghasilkan lilin telinga, dan rambut dengan folikel rambut terletak, yang dapat meradang ketika flora patogen menembusi, sehingga mendidih saluran pendengaran luaran.

Bahagian tulang rawan dari meatus pendengaran luaran dilambangkan oleh saluran rawan. Palung ini terbuka di kawasan dinding posterior - atas dan oleh itu, pemotongan saluran telinga semasa campur tangan pembedahan pada telinga, untuk mengelakkan berlakunya perikondritis, harus dilakukan tepat di sepanjang dinding posterior-atas.

Dinding depan meatus pendengaran luaran berdekatan dengan sendi temporomandibular dan dinding ini bergerak dengan setiap gerakan mengunyah. Sekiranya terdapat bisul di dinding ini, setiap gerakan mengunyah meningkatkan rasa sakit. Hubungan dekat saluran pendengaran luaran dengan sendi temporomandibular menyebabkan keretakan dinding anterior saluran pendengaran apabila menyentuh kawasan dagu dengan pecahnya kulit dan kemungkinan penghapusan cicatricial pada lumen saluran pendengaran. Di samping itu, hubungan anatomi rapat dari formasi ini menjelaskan berlakunya beberapa sindrom yang berkaitan dengan otorhinolaryngology dan pergigian. Bahagian tulang meatus pendengaran luaran dilapisi dengan kulit nipis, dan terdapat penyempitan di sempadan dengan bahagian tulang rawan. Dorongan badan asing melalui penyempitan ini menjadikannya lebih sukar untuk mengeluarkannya menggunakan satu kaedah atau kaedah lain..

Dinding bahagian atas bahagian tulang bersempadan dengan fossa kranial tengah, posterior - pada sel-sel udara proses mastoid dan, khususnya, gua. Keadaan ini menjelaskan berlakunya salah satu simptom patognomonik proses keradangan akut dalam proses mastoid (mastoiditis) - gejala overhanging posterior - dinding atas di bahagian tulang saluran telinga, yang menyebabkan penyempitan lumennya kerana mengembangkan periostitis.

Kulit saluran pendengaran luaran di tulang rawan dilengkapi dengan kelenjar rambut, sebum dan belerang. Yang terakhir mengeluarkan sulfur dan merupakan kelenjar sebum yang diubah. Di bahagian tulang meatus pendengaran luaran, kulitnya nipis dan tidak mempunyai rambut dan kelenjar.

Bekalan darah ke telinga luaran disediakan oleh cawangan arteri karotid luaran. Auricle dibekalkan dengan darah dari arteri temporal aurikular dan dangkal posterior (a. Auricularis posterior et a.temporalis superficialis). Saluran yang sama, serta arteri telinga dalam (a.auricularis profunda) memberikan darah ke bahagian yang lebih dalam dan gendang telinga, membentuk plexus di sekitar saluran pendengaran luaran.

Aliran keluar vena dilakukan secara anterior ke vena mandibular posterior (v. Retromandibularis) dan posterior ke vena telinga posterior (v. Auricularis posterior).

Pemeliharaan telinga luar (kulit kanal pendengaran luaran, aurikel) dilakukan dari cabang ketiga saraf trigeminal, vagus dan glossopharyngeal. Ini menyebabkan berlakunya kesakitan "tercermin", misalnya, dengan keradangan pada tisu periodontal pada gigi bawah yang kelapan, mungkin ada rasa sakit yang teruk di telinga pada sisi yang sesuai.

Telinga, alat pendengaran, mekanisme persepsi bunyi

Telinga adalah organ persepsi yang bertanggungjawab untuk mendengar; berkat telinga, seseorang mempunyai kemampuan untuk mendengar suara. Organ ini secara semula jadi difikirkan secara terperinci, mengkaji struktur telinga, seseorang memahami betapa kompleksnya organisma hidup, berapa banyak mekanisme saling bergantung yang sesuai di dalamnya yang memberikan proses penting.

Telinga manusia adalah organ berpasangan, kedua telinga terletak secara simetris di lobus temporal kepala.

Bahagian utama organ pendengaran

Bagaimana telinga manusia disusun? Doktor mengenal pasti jabatan utama.

Telinga luar - ia dilambangkan oleh celah telinga yang menuju ke tiub pendengaran, di hujungnya selaput sensitif (gendang telinga) dipasang.

Telinga tengah - merangkumi rongga dalaman, di dalamnya terdapat sambungan tulang kecil yang bijak. Bahagian ini juga merangkumi tiub Eustachian.

Dan bahagian telinga dalam manusia, yang merupakan kompleks formasi dalam bentuk labirin.

Telinga dibekalkan darah melalui cabang arteri karotid, dan diinervasi oleh saraf trigeminal dan vagus.

Alat telinga bermula dengan bahagian luar telinga yang kelihatan, dan mendalam ke dalam, berakhir jauh di dalam tengkorak.

Telinga luar

Auricle adalah pembentukan kartilaginus cekung elastik, ditutupi dari atas dengan lapisan perichondrium dan kulit. Ini adalah bahagian luar telinga yang kelihatan di kepala. Bahagian auricle di bawah lembut, ini adalah cuping telinga.

Di dalamnya, di bawah kulit, bukan tulang rawan, tetapi lemak. Struktur auricle pada seseorang dicirikan oleh keadaan tidak bergerak, telinga seseorang tidak bertindak balas terhadap bunyi dengan pergerakan, seperti, misalnya, pada anjing.

Di bahagian atas, cangkangnya dibingkai oleh roller curl; dari dalam, ia masuk ke anti-curl, dan kemurungan yang panjang memperdalam mereka. Di luar, laluan ke telinga sedikit ditutupi oleh penonjolan tulang rawan - tragus.

Auricle, berbentuk corong, memberikan pergerakan getaran bunyi yang lancar ke dalam struktur dalaman telinga manusia.

Telinga tengah

Apa yang terletak di tengah telinga? Terdapat beberapa sektor berfungsi:

 • doktor menentukan rongga timpani,
 • penonjolan mastoid,
 • tiub eustachian.

Rongga timpani dibatasi dari saluran telinga oleh gendang telinga. Rongga mengandungi udara yang memasuki laluan Eustachian. Ciri telinga tengah seseorang adalah rantai tulang kecil di rongga, yang saling terkait antara satu sama lain.

Bahagian dalam telinga

Struktur telinga seseorang dianggap kompleks kerana bahagian dalamnya yang paling tersembunyi, yang paling dekat dengan otak. Di sini terdapat formasi yang sangat sensitif dan unik: tubulus separuh bulat dalam bentuk tiub, serta siput yang kelihatan seperti cengkerang kecil.

Tiub separa bulat bertanggungjawab untuk kerja alat vestibular manusia, yang mengatur keseimbangan dan koordinasi tubuh manusia, serta kemungkinan percepatannya di ruang angkasa. Fungsi koklea adalah untuk mengubah aliran suara menjadi impuls yang dihantar ke bahagian otak yang menganalisis.

Satu lagi ciri menarik struktur telinga adalah ruang depan, depan dan belakang. Salah satunya berinteraksi dengan koklea, yang kedua dengan tubulus separuh bulatan. Di dalam beg terdapat alat otolit, yang terdiri daripada kristal fosfat, serta kapur karbonat.

Radas vestibular

Anatomi telinga manusia merangkumi bukan sahaja alat radas pendengaran tubuh, tetapi juga organisasi koordinasi badan.

Prinsip pengoperasian saluran setengah bulat adalah bergerak ke dalam cairan mereka, menekan rambut mikroskopik, silia, yang dilapisi dengan dinding tiub. Dari kedudukan yang diambil oleh seseorang, ia bergantung pada rambut yang akan ditekan oleh cecair. Serta penerangan mengenai jenis isyarat yang akhirnya akan diterima oleh otak.

Kehilangan pendengaran yang berkaitan dengan usia

Selama bertahun-tahun, keparahan pendengaran menurun. Ini disebabkan oleh fakta bahawa bahagian rambut di dalam koklea secara beransur-ansur hilang, tanpa kemungkinan pemulihan.

Proses Bunyi Organ

Proses memahami bunyi oleh telinga dan otak kita berlaku dalam rantai:

 • Pada mulanya, auricle mengambil getaran suara dari kawasan sekitarnya.
 • Getaran bunyi mengikuti kursus pendengaran, mencapai membran timpani.
 • Dia mula berayun, menghantar isyarat ke telinga tengah.
 • Bahagian telinga tengah menerima isyarat dan memancarkannya ke osikel pendengaran.

Struktur telinga tengah cemerlang dalam kesederhanaannya, tetapi perhatian dari bahagian sistem membuat para saintis bersemangat: tulang, tukul, landasan, stapes saling berkaitan erat.

Struktur komponen tulang dalaman tidak menyediakan pemecahan kerja mereka. Tukul, di satu pihak, berkomunikasi dengan membran timpani, di sisi lain, bersebelahan dengan landasan, yang seterusnya menghubungkan ke tangga anak tangga, yang membuka dan menutup tingkap bujur.

Susun atur organik yang memberikan irama yang berterusan, kemas dan berterusan. Osikel pendengaran mengubah bunyi, bunyi, menjadi isyarat yang dapat dibezakan oleh otak kita dan bertanggungjawab terhadap ketajaman pendengaran.

Perlu diperhatikan bahawa telinga tengah seseorang disambungkan ke nasofaring, menggunakan saluran Eustachian.

Ciri-ciri organ

Telinga dalam adalah bahagian yang paling sukar dari alat pendengaran yang terletak di dalam tulang temporal. Di antara bahagian tengah dan bahagian dalam terdapat dua tingkap dengan bentuk yang berbeza: tingkap bujur dan bulat.

Secara luaran, struktur telinga dalam kelihatan seperti labirin, bermula dengan ruang depan yang menuju ke saluran koklea dan separuh bulatan. Rongga dalaman koklea dan saluran mengandungi cecair: endolim dan perilymph.

Getaran bunyi, yang melalui bahagian luar dan tengah telinga, melalui tingkap bujur, jatuh ke telinga dalam, di mana, dengan melakukan pergerakan berayun, kedua-dua bahan siput dan getah bening berayun. Dengan ragu-ragu, mereka menjengkelkan kemasukan reseptor siput yang membentuk neuroimpulus yang dihantar ke otak.

Penjagaan telinga

Auricle terkena pencemaran luaran, ia mesti dicuci dengan air, mencuci lipatan, kotoran sering terkumpul di dalamnya. Di telinga, lebih tepatnya, di bahagiannya dari semasa ke semasa terdapat pelepasan khas warna kekuningan, ini adalah belerang.

Peranan belerang dalam tubuh manusia adalah melindungi telinga daripada terkena lendir, serangga, debu, bakteria. Menyekat kursus pendengaran, belerang sering merosakkan kualiti pendengaran. Telinga mempunyai kemampuan membersihkan diri dari belerang: pergerakan mengunyah menyumbang kepada kehilangan zarah belerang kering dan penyingkirannya dari badan.

Tetapi kadang-kadang proses ini terganggu dan tidak segera mengeluarkan kluster di telinga yang mengeras, membentuk gabus. Untuk mengeluarkan gabus, serta penyakit yang berlaku di telinga luar, tengah dan dalam, anda perlu berjumpa pakar otorhinolaryngolog.

Kecederaan pada aurikel manusia boleh berlaku dengan pengaruh mekanikal luaran:

 • kejatuhan,
 • pemotongan,
 • tusukan,
 • pembengkakan tisu lembut telinga.

Kecederaan disebabkan oleh struktur telinga, penonjolan bahagian luarnya ke luar. Dengan kecederaan juga lebih baik untuk mendapatkan bantuan perubatan dari THT atau traumatologist, dia akan menjelaskan struktur telinga luar, fungsinya dan bahaya yang menanti seseorang dalam kehidupan seharian.

Struktur auricle dan penyakit telinga luaran

Telinga luar (auris externa) adalah bahagian organ pendengaran yang merupakan bahagian penganalisis pendengaran. Termasuk meatus pendengaran luaran dan aurikel. Anatomi kompleks disebabkan oleh dua fungsi yang diberikan kepada jabatan ini: menangkap dan melakukan gelombang bunyi.

Struktur telinga luar manusia

Auricle adalah tulang rawan elastik yang ditutup dengan perichondrium dan kulit. Bahagian bawahnya - lobus - tidak mempunyai rangka tulang rawan dan terbentuk oleh tisu berlemak. Struktur auricle cukup kompleks. Organ ini terdiri daripada beberapa ketinggian dan kemurungan, di antaranya terdapat keriting, anti-curl, curl leg, tragus, anti-tragus, tubercle. Meruncing dalam bentuk corong, cangkang masuk ke meatus pendengaran luaran, yang memiliki bentuk tubular dan berakhir di gendang telinga. Struktur yang rumit sedemikian memungkinkan untuk membatasi akses debu ke saluran telinga, untuk mengeluarkan zarah dan benda asing kecil bersama dengan sulfur.

Meatus pendengaran luaran mempunyai dua bahagian: membran-kartilaginous di bahagian luar dan tulang di dalam. Oleh kerana yang pertama sedikit beralih ke bawah berbanding yang kedua, pakar otolaryngologi meluruskannya semasa pemeriksaan, menarik aurikel ke atas dan ke belakang. Di dinding depan dan bawah meatus pendengaran, tulang rawan terletak bukan di dalam pelat padat, tetapi di dalam serpihan yang terpisah, jurang di antaranya dipenuhi dengan serat dan tisu berserat yang longgar. Tidak ada tulang rawan di dinding belakang dan atas.

Kulit auricle mempunyai folikel rambut, sulfur dan kelenjar sebum. Dinding bahagian tulang laluan luaran ditutup dengan kulit yang sangat nipis. Epitelnya melewati permukaan luar gegendang telinga.

Rahsia kelenjar, bercampur dengan zarah-zarah kulit, membentuk lilin telinga, yang dilepaskan dari telinga dalam bahagian kecil.

Penyakit yang paling biasa

Bahagian organ pendengaran ini terdedah kepada proses keradangan pelbagai etiologi dan keparahan. Penyakit telinga luar berikut dibezakan:

 • lesi herpetic yang berlaku terutamanya dalam tempoh wabak selesema dan sering disertai dengan paresis saraf wajah dengan komplikasi berikutnya dalam bentuk kesukaran menelan, mengunyah;
 • erysipelas auricle adalah penyakit berbahaya yang dicirikan oleh proses keradangan yang kuat dan perubahan komposisi darah, di mana pesakit menjalani rawatan mandatori di hospital;
 • ekzema - penyakit berjangkit dan alahan dengan kursus yang kompleks dan kecenderungan untuk berulang;
 • otogematoma - penyakit telinga luar, iaitu pendarahan antara perichondrium dan kulit dengan pembentukan pundi kencing yang penuh dengan darah;
 • palam sulfur - pengumpulan sulfur dalam jumlah besar, menyebabkan kerengsaan dinding di saluran telinga, hasil daripada peningkatan jumlah pelepasan dari kelenjar belerang;
 • difteria saluran pendengaran luaran - penyakit di mana terdapat bisul dengan lapisan melengkung yang tidak menyenangkan, kadang-kadang mempengaruhi tisu tulang;
 • otomikosis adalah keradangan telinga luar yang berkembang dengan latar belakang daya tahan badan yang lemah, selalunya selepas terapi antibiotik;
 • exostoses - neoplasma di sempadan telinga luar dan tengah etiologi yang tidak diketahui yang dapat menyekat saluran pendengaran sepenuhnya, menyebabkan gangguan pendengaran.

Penyakit yang paling biasa adalah otitis externa - lebih daripada 60% daripada jumlah penyakit yang mempengaruhi telinga luar. Mungkin mempunyai sifat akut dan kronik kursus. Terbatas ditunjukkan oleh kekalahan satu kawasan, dengan keradangan yang meresap sepenuhnya meliputi bahagian luar organ pendengaran.

Anatomi Fungsi Organ Pendengaran

Anatomi fungsi pendengaran. Telinga luar, tengah dan dalam. Penerangan serupa mengenai semua formasi anatomi. Mekanisme Penghantaran Impuls.

Artikel ini akan mengkaji secara terperinci anatomi fungsi organ pendengaran..

Maklumat yang dikumpulkan dan diedit: Alia Aksanova

Organ pendengaran terdiri daripada tiga bahagian:

Fungsinya adalah untuk menangkap, melakukan dan melihat bunyi..

Telinga luar

Telinga luar terdiri daripada:

 • aurikel,
 • meatus pendengaran luaran,
 • gegendang telinga.

Auricle

Ini adalah tulang rawan elastik dengan bentuk kompleks yang ditutupi kulit. Ia, bersama dengan saluran pendengaran luaran, memainkan peranan gagak pendengaran untuk menangkap suara.

Auricle terdiri daripada bahagian-bahagian berikut:

 • Lobule - adalah lipatan kulit di sepertiga bahagian bawah auricle (diisi dengan tisu adiposa).
 • Curl adalah pinggir auricle yang dibalut bebas. Ia mempunyai kaki - hujung depan yang terletak di atas kanal pendengaran luaran. Terdapat penonjolan dasar yang tidak konsisten di bahagian belakang atas curl - tubercle Darwin.
 • Selari dengan keriting di sisi cekung auricle adalah anti-helix. Bifurcation antihelix di bahagian atasnya disebut kaki, yang membatasi fossa segitiga.
 • Fissure yang memisahkan curl dan antihelix - kapal.
 • Di hadapan anti-helix terdapat kemurungan kecil - cengkerang telinga. Cengkerang kaki keriting dibahagikan kepada dua bahagian:
  • ulang-alik sink (atas),
  • rongga shell (bahagian bawah),

Bahagian bawah rongga shell terus ke meatus pendengaran luaran. Rongga cangkang di depan menghadkan tragus, dan bertentangan dengan tragus di hujung bawah antihelix adalah antitrail. Di antara mereka - kedudukan interstisial.

Meatus pendengaran luaran

Dinding meatus pendengaran luaran:

 • depan - sempadan pada TMJ (sendi temporomandibular),
 • lebih rendah - kelenjar parotid bersebelahan dengannya,
 • atas - menghadap fossa kranial tengah,
 • belakang - sempadan pada sel mastoid.

Tulang rawan meatus pendengaran luaran tidak terpisahkan dengan tulang rawan aurikel.

Fisur Santorini adalah keratan rawan meatus pendengaran luaran. Mereka disusun secara menegak dan dipenuhi dengan tisu berserabut. Kehadiran jurang ini menjelaskan peralihan proses keradangan dari kelenjar parotid ke saluran pendengaran dan sebaliknya..

Rambut - melindungi pintu masuk ke meatus pendengaran luaran dari zarah debu.

Tulang rawan dan tulang dihubungkan oleh tisu penghubung.

Bahagian tulang dibentuk oleh bahagian gendang dari tulang temporal. Dan di kawasan kanal osseous, kulit berkait rapat dengan periosteum (praktikalnya tidak mempunyai rambut dan kelenjar). Kerana hubungan mereka yang rapat, proses keradangan di bahagian tulang saluran pendengaran luar sangat menyakitkan.

Lebih dekat ke ujung, meatus pendengaran luaran mempunyai selekoh menghadap ke bawah, jadi perlu untuk menarik aurikel ke atas dan ke belakang untuk memeriksanya..

Gegendang telinga

Ia membatasi meatus pendengaran luaran dan timpani, memisahkan telinga luaran dari tengah.

Ia adalah membran yang cukup tahan lama.

 • bahagian yang diregangkan - sepadan dengan 3/4 lingkaran yang terpaku di sulkus timpani bahagian timpani tulang temporal,
 • bahagian yang tidak disembuhkan - bahagian atas, diperkuat pada potongan drum pada skala tulang temporal.

Gendang telinga pada orang dewasa dengan satah mendatar membentuk sudut 45, terbuka ke sisi sisi, dan dengan satah median - sudut dengan ukuran yang sama, terbuka ke belakang.

Gendang telinga mempunyai celah masuk ke tengah, di mana hujung pegangan malle dilekatkan; penonjolan malleus disebabkan oleh penyesuaian pada membran timpani pada pegangan malleus.

Telinga tengah

Telinga tengah merangkumi:

 • rongga timpani,
 • tabung pendengaran,
 • sel mastoid.

Rongga dram

Ia adalah ruang yang terletak di antara kanal pendengaran luaran dan labirin. Rongga drum (BP) mengandungi osikel pendengaran, alat ligamen, otot, saluran dan saraf mereka. BP ditutup dengan membran mukus.

Dinding rongga timpani:

 1. Dinding lateral - diwakili oleh membran timpani dan tulang membingkainya.
 2. Dinding medial adalah dinding labirin yang memisahkan telinga tengah dari telinga dalam. Ia mempunyai:
  • Tanjung adalah penonjolan tulang yang terletak di tengah dinding medial. Ia dibentuk oleh kubah siput. Di permukaannya terdapat alur yang membentuk saluran tulang di mana saraf yang membentuk plexus timpani melintas.
  • Tingkap koklea (lubang bulat) terletak di kawasan sudut bawah jubah posterior. Ia ditutup oleh gendang telinga sekunder..
  • Tingkap vestibule (lubang bujur) - terletak di kawasan sudut belakang-atas tanjung. Asas sanggul dipasang di dalamnya. Anterior ke bukaan bujur adalah otot tendon, menegangkan gendang telinga, menyelimuti proses koklea.
 3. Dinding depan adalah dinding karotid. Nama ini disebabkan oleh jarak dekat arteri karotid dalaman. Bahagian atas dinding ditempati oleh mulut tiub pendengaran. Di atasnya terdapat separuh saluran otot yang meregangkan gendang telinga.
 4. Dinding belakang adalah dinding mastoid. Ketinggian piramidal - langkan kecil di tengah dinding belakang. Di dalamnya terdapat otot pengaduk. Saraf muka terletak di belakang ketinggian piramid.
 5. Dinding atas adalah dinding tayar. Menyusun atap timpani. Dinding ini, sementara menjadi bahagian bawah fossa kranial tengah, sering mempunyai jurang. Ini bermaksud bahawa dura mater bersentuhan langsung dengan selaput lendir timpani.
 6. Dinding bawah adalah dinding jugular. Di bawah tulang bawah kemurungan ini adalah mentol urat jugular dalaman. Saraf timpani, arteri timpani rendah dan urat melalui bahagian bawah rongga timpani..

Kandungan rongga dram

Tulang Pendengaran:

 1. Tukul mempunyai: pemegang - melekat pada membran timpani menggunakan gentian tisu penghubung radial; leher malleus; kepala tukul; proses lateral - berdekatan rapat dengan membran timpani, membentuk penonjolan malleus
 2. Landak mempunyai bahagian-bahagian berikut: badan landasan, kaki pendek landasan, kaki landasan panjang - disambungkan ke sanggur
 3. Stirrup, mempunyai: kepala stapes; kaki stapes, pangkal stapes ditutup dengan tulang rawan, menghubungkan melalui ligamen berbentuk cincin ke pinggir tulang rawan tingkap bujur

Anvil dan sanggur dihubungkan oleh sendi anril-sanggur. Tukul dan landasan dihubungkan oleh sendi tukul anvil.

Otot osikel pendengaran

 1. Otot menegangkan gendang telinga. Ia bermula dari bahagian rawan tiub pendengaran, dilekatkan pada pemegang malleus di lehernya. Otot terletak di saluran tiub otot semicanalis m.tensoris tympani. Otot menarik pegangan malleus ke dalam, sehingga BP ditarik ke rongga telinga tengah.
 2. Otot pengadun. Ia terletak di rongga ketinggian piramidal, dinding posterior rongga timpani. Otot membantu menolak dasar stapes keluar dari lubang bujur.

Sangkakala pendengaran

Ini adalah saluran yang menghubungkan nasofaring dan rongga timpani..

Bahagian tiub pendengaran:

 • Bahagian tulang terletak di semicaalis tubae auditivae saluran otot - tuba.
 • Rawan dibentuk oleh tulang rawan dan tisu penghubung. Ia menempati kira-kira 5/6 dari separuh bulatan atas tabung pendengaran.

Pada waktu rehat, ia menunjukkan jurang tertutup kerana penyambungan tisu penghubung dan penutupan membran mukus yang melapisi tiub. Pendengaran. tiub terbuka apabila otot yang meregangkan tirai palatine berkontrak semasa menelan, yang menyebabkan pengambilan udara dan penyamaan tekanan pada BP.

Pada orang dewasa, tiub diarahkan ke bawah, ke dalam dan ke hadapan ke arah faring. Pada kanak-kanak, saluran pendengaran lebih pendek daripada pada orang dewasa, mempunyai jarak yang agak luas dan terletak lebih mendatar.

Sel mastoid

Mereka adalah sistem rongga bahagian mastoid tulang temporal. Gua mastoid - sel terbesar proses mastoid.

Bahagian dalam telinga

Telinga dalam terletak pada ketebalan piramid tulang temporal.

Labirin Tulang

Termasuk:

 • siput,
 • ruang depan,
 • terusan separa bulat bertulang.

Siput

Ia mempunyai bahagian utama:

 • pangkal koklea, yang menghadap ke tengah;
 • bahagian atas (kubah) koklea (terbalik secara lateral);

Siput mengandungi formasi berikut:

 • batang koklea adalah batang tulang yang mempunyai bentuk piramid dan terletak di bahagian tengah koklea;
 • saluran lingkaran koklea - membentuk 2.5 putaran pada batang,
 • plat tulang lingkaran - membahagi kanal koklea menjadi dua tangga:
  • vestibule - terletak di atas plat tulang koklea,
  • tangga gendang - terletak di bawah plat lingkaran tulang,
 • helicotrem adalah lubang di kawasan kubah koklea yang menghubungkan ruang depan dan tangga timpani.

Dalam ketebalan poros koklea dan plat tulang spiral, saluran melewati yang mengandungi ganglion koklea, gentian sentrifugal dan sentripetal pada bahagian pendengaran saraf vestibulocchlear.

Bahagian depan ruang

Di labirin tulang adalah bahagian tengah.

Dinding:

 • Dinding lateral ruang depan - menghadap timpani.
 • Dinding medial - bersempadan dengan saluran pendengaran dalaman. Ia mempunyai:
  • reses sfera - bulat, terletak lebih dekat dengan koklea);
  • rehat elips - bujur, berkomunikasi dengan saluran separuh bulatan.

Kerang Masuk - Memisahkan Reses.

Bekalan air ruang depan bermula dari ceruk elips melalui bukaan bahagian dalam tubul (bekalan air) ruang depan. Salur vestibule berakhir di permukaan posterior piramid tulang temporal dengan bukaan saluran air vestibule.

Bukaan ruang depan

Di dinding sisi terdapat:

 • tingkap vestibule (atas) - pangkal sanggur terletak di dalamnya,
 • tetingkap koklea (bawah) - ditutup oleh gendang telinga sekunder.

Di dinding medial terdapat:

 • lubang dalaman vestibule - lubang berada di dalam poket elips berhampiran pembukaan biasa saluran separuh bulat depan dan belakang.

Ruang depan berkomunikasi dengan tiga saluran separuh bulatan dengan lima lubang: tiga apmullary dan dua sederhana.

Terusan separa bulat tulang

Terletak di tiga bidang yang berbeza hampir setiap satu sama lain.

 • Terusan separa bulat depan (p.k),
 • Belakang pk,
 • SC lateral.

Saluran separa bulat adalah tiub melengkung dalam bentuk setengah bulatan, masing-masing bermula pada malam sebelum dan kembali ke sana.

Tulang ampul adalah pengembangan saluran separuh bulatan pada pertemuannya pada malam sebelum.

 • Kaki tulang ampullar sepadan dengan bahagian ampullar dari saluran separuh bulatan.
 • Kaki tulang sederhana dibentuk oleh perpaduan bahagian medial kanal separuh bulat anterior dan posterior.
 • Kaki tulang biasa bertentangan dengan kaki ampullar.

Labirin webbed

 • saluran koklea,
 • dua beg pada malam,
 • tiga terusan separuh bulatan dengan jaring,
 • paip air pada malam siput.

Saluran koklea

Terletak di dalam koklea tulang. Bermula secara membuta tuli dengan pendalaman ruang depan koklea.

Penonjolan kubah buta adalah hujung saluran koklea di keriting koklea apikal. Koklea membran, seperti koklea tulang, membentuk 2.5 putaran spiral. Bumbung saluran koklea dibentuk oleh membran vestibule. Membran spiral membentuk bahagian bawah saluran koklea. Saluran koklea dipenuhi dengan endolim. Pada potongan, ia mempunyai bentuk segitiga.

Ligamen spiral adalah penebalan periosteum di wilayah peleburannya dengan dinding koklea tulang, yang terletak di kawasan "dasar segitiga". Jalur vaskular adalah bahagian atas ligamen ini, kaya dengan saluran darah.

Organ pendengaran (organ Corti) terletak pada membran bawah tanah di sepanjang keseluruhan saluran koklea. Terdiri daripada:

 • satu barisan sel rambut dalaman,
 • tiga baris sel rambut luaran menyokong,
 • serta sel kolumnar yang membentuk terowong organ Corti.

Vestibule dipisahkan dari saluran koklea melalui membran vestibular, dan dari tangga timpani oleh membran basilar. Tangga gendang dan ruang depan berkomunikasi di kawasan puncak koklea melalui helicotrema; mereka dipenuhi dengan perilymph.

Karung Hawa

 • Beg sfera (kantung),
 • Kantung elips (ratu).

Terletak di ceruk dengan nama yang sama..

Kantung menghubungkan ke saluran koklea dan rahim. Beg elips berkomunikasi dengan saluran separuh bulatan. Saluran penghubung menyampaikan kantung dengan saluran koklea. Saluran kantung elips dan sfera menghubungkan kantung dan rahim.

Saluran endolymphatic meninggalkan dinding posterior kantung dan diarahkan ke bekalan air ruang depan. Sebelum memasuki bekalan air, saluran endolimatik berkomunikasi dengan saluran rahim dan kantung.

Titik kantung sfera adalah penebalan yang terletak di dinding medan kantung. Titik rahim berada di dinding depan kantung elips. Mereka membentuk apa yang disebut alat otolith. Bintik-bintik itu mengandungi reseptor berbulu dan sel pendukung yang merasakan pecutan pada satah menegak. Microvilli sel rambut direndam dalam membran agar-agar (otolitik), dicuci oleh endolim. Membran ini mengandungi kristal kalsium karbonat. Perubahan tekanan otolit pada sel rambut memerlukan kemunculan impuls saraf yang memasuki bahagian vestibular saraf koklea vestibular.

Saluran separuh bulatan

Depan, belakang, lateral mengulangi bentuk saluran separuh bulatan labirin. Mereka kira-kira dua kali lebih sempit dari kanal separuh bulat bertulang. Ampul jaring memenuhi sepenuhnya tulang, meninggalkan ruang perilymphatic yang sempit.

Kerang ampul terletak di bahagian bawah setiap ampul webbed. Mereka mengandungi reseptor yang melihat pergerakan putaran. Kerang terdiri daripada sel neuroepithelial (rambut) dan sel sokongan. Di permukaan kerang terdapat struktur bukan selular agar-agar yang disebut cupul, yang TIDAK mengandungi kristal. Cupula pergi dari kerang melintasi ampul, menutup lumennya seperti injap kepak. Sel rambut menentukan tahap anjakan cupula dan membentuk dorongan saraf.

Penerbitan Mengenai Asma