Perhatian! Kos kajian ditunjukkan untuk satu lokasi.

Ciri jangkitan mikrob dan rasional pemilihan antibiotik.

Kerosakan pada hidung (rhinitis, sinusitis), mukosa faring (faringitis) sering disebabkan oleh jangkitan bakteria: streptococcus, pneumococcus, staphylococcus (rhinitis), streptococcus hemolitik (faringitis).

Diagnosis dan terapi rasional didasarkan pada pengenalpastian patogen dan penentuan kepekaannya terhadap antibiotik. Ini menghalang peralihan proses akut ke proses kronik..

Patogen yang dikenal pasti: patogen utama yang dikesan dalam ujian ini, mikroorganisma oportunistik: S. pneumoniae dan H. influenzae, M. catarrhalis, S. pyogenes, S. aureus, bakteria gram-negatif keluarga famob enterobacteria dan jamur candida.
Perwakilan flora normal adalah streptokokus hijau (kumpulan S. viridans), staphylococci (S. epidermidis), neisseria non-patogen (Neisseria sp.), Difteroid bukan patogen (Corynebacterium sp.), Candida sp. dan beberapa yang lain.

 • Tonsillitis, faringitis, sinusitis (rhinosinusitis), epiglottitis.

Tafsiran hasil kajian mengandungi maklumat untuk doktor yang menghadiri dan bukan diagnosis. Maklumat dalam bahagian ini tidak dapat digunakan untuk diagnosis diri dan rawatan diri. Doktor membuat diagnosis yang tepat dengan menggunakan kedua-dua hasil pemeriksaan ini dan maklumat yang diperlukan dari sumber lain: sejarah, hasil pemeriksaan lain, dll..

Analisis tekak dan hidung

Bersedia untuk mengambil sapuan dari kerongkong:

 1. Untuk mengesan jangkitan dengan lebih baik beberapa hari sebelum analisis ini, anda tidak boleh menggunakan semburan atau gargles (jika terdapat salap hidung - salap hidung) yang mengandungi agen antimikroba atau antibiotik. Penggunaan ubat ini boleh menyebabkan hasil ujian negatif yang salah (iaitu, ketika analisis menunjukkan ketiadaan mikroba tertentu pada seseorang yang sebenarnya dijangkiti mereka).
 2. Pada waktu pagi, sebelum melakukan analisis mengenai pembengkakan tekak untuk jangkitan, anda tidak boleh minum, makan atau menggosok gigi.

Hasil smear tekak / tekak

Kajian ini, bergantung pada perwujudannya, membolehkan anda menilai komposisi kualitatif dan kuantitatif flora rongga mulut, faring dan hidung dan untuk menilai kepekaan mikroorganisma yang dikenal pasti terhadap spektrum antibiotik utama atau yang diperluas. Dua analisis terakhir boleh dipercayai dan bermaklumat secara optimum:

 • Smear dari rongga mulut, tekak dan hidung pada flora - mikroskopi pembuangan, sel darah putih, beberapa bakteria;
 • PCR dari kerongkong, smear rongga mulut - jangkitan "tersembunyi" utama dan STD (klamidia, ureaplasma, mycoplasma, HPV, gonococcus, dll.).
 • Mikrobiologi faring / hidung / tekak dan kepekaan terhadap antibiotik. Pada pautan berikut, baca mengenai perkhidmatan menabur tekak.


Syarat kesediaan untuk analisis dari kerongkong:
pada flora - 1 hari,
Analisis PCR - 1-2 hari,
sapu tekak untuk kepekaan antibiotik - 7 hari.

Kos perkhidmatan

Kajian makmal flora oropharynx, ₽

Menyemai flora bakteria anaerobik aerobik dan fakultatif dengan penentuan kepekaan terhadap spektrum utama agen antimikroba

Persampelan bahan dilakukan sebelum permulaan terapi antibiotik atau tidak lebih awal dari 2 minggu setelah selesai.

 • Oropharynx. Bahan diambil sebelum makan, minum dan menyikat..
 • Kahak. Sebelum mengumpul dahak, gosok gigi dan bilas mulut dan tekak anda dengan air.Kumpulkan bahan setelah batuk mendalam terlebih dahulu dalam bekas steril dengan penutup. Seterusnya, perlu merendam kandungan swab probe selama 5 saat, cuba menangkap benjolan yang ketat, dan rendam swab probe dalam tabung uji, lepaskan tanda dan tutup penutup dengan ketat.
 • Sinus hidung, lavage Bronchoalveolar, swache tracheobronchial: Doktor mengambil biomaterial!

Tabung uji mesti dihantar ke makmal dengan penutup violet, medium cair AMIES, dan swab probe yang direndam dalam biomaterial (tiub boleh didapati dari pendaftaran CMD). Penghantaran ke makmal pada hari pengambilan biomaterial.

Kaedah Penyelidikan: Mikrobiologi

Kajian ini membolehkan kita menilai komposisi kualitatif dan kuantitatif mikroflora anaerobik aerobik dan fakultatif dari biomaterial yang dikaji dan untuk menilai kepekaan mikroorganisma terhadap spektrum utama antibiotik, yang membolehkan doktor menetapkan terapi yang mencukupi. Mikroflora manusia normal adalah kumpulan mikroorganisma. Dengan perkembangan proses patologi, komposisi mikroorganisma berubah ke arah peningkatan oportunistik dan / atau kemunculan patogen patogen.

Kajian ini bertujuan untuk mengesan pertumbuhan bakteria etiologi yang signifikan: streptococci (Streptococcus pyogenes (kumpulan A), kumpulan C, F, G, Streptococcus pneumoniae, dll.); bacilli hemofilik (Haemophilus influenzae, parainfluenzae, dan lain-lain); branchamella (Branchamella catarrhalis); arcanobacteria (Arcanobacterium haemolyticum); enterobacteria (genera Escherichia, Klebsiella, Enterobacter, Proteus, dll.); bakteria gram-negatif bukan fermentasi (genera Pseudomonas, termasuk Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter, Moraxella, dll.); enterococci (Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium, dan lain-lain); staphylococci (Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, dan lain-lain); Corynebacterium (Corynebacterium spp.)

Pengenalpastian mikroorganisma dilakukan dengan kaedah automatik baru menggunakan teknologi moden pada spektrometer massa Microflex (Bruker). Pada peringkat seterusnya kajian makmal, kepekaan patogen terhadap ubat ditentukan menggunakan penganalisis mikrobiologi moden. Pemilihan spektrum antibiotik bergantung pada patogen yang dikenal pasti dan mematuhi CLSI (Institut Piawaian Klinikal dan Makmal), AS dan EUCAST (Ujian Kerentanan Antimikroba Jawatankuasa Eropah).

INDIKASI UNTUK PENYELIDIKAN:

 • Kehadiran gejala penyakit berjangkit dan keradangan;
 • Pemilihan terapi antibiotik;
 • Penilaian keberkesanan terapi antibiotik.

TAFSIRAN HASIL:

Hasil kajian bakteriologi diseragamkan dan dikeluarkan sesuai dengan mikroorganisma etiologi yang dikenal pasti dalam format kuantitatif, mengandungi antibiotik dan kesimpulan yang membantu doktor yang hadir menavigasi maklumat yang diberikan dengan lebih baik.

Tafsiran oleh doktor, dengan mengambil kira manifestasi klinikal.

Perhatian! Sensitiviti terhadap spektrum antibiotik dilakukan dalam hal pengesanan pertumbuhan flora patogen yang dikesan dalam kuantiti dan flora patogenik bersyarat dalam jumlah lebih dari 10 4 CFU / ml.

Kami menarik perhatian anda kepada fakta bahawa penafsiran hasil penyelidikan, diagnosis, dan penunjukan rawatan, sesuai dengan Undang-undang Persekutuan No. 323-ФЗ "Mengenai Dasar-dasar Melindungi Kesihatan Warga di Persekutuan Rusia" 21 November 2011, harus dilakukan oleh seorang doktor dengan pengkhususan yang sesuai.

Dengan terus menggunakan laman web kami, anda menyetujui pemprosesan kuki, data pengguna (maklumat lokasi; jenis dan versi OS; jenis dan versi Penyemak Imbas; jenis peranti dan resolusi skrin; sumber dari mana pengguna datang ke laman web; dari mana laman web atau yang mana pengiklanan; bahasa OS dan Penyemak Imbas; halaman mana yang diklik oleh pengguna dan butang mana; alamat IP) untuk mengendalikan laman web ini, melakukan penargetan ulang dan melakukan penyelidikan dan tinjauan statistik. Sekiranya anda tidak mahu data anda diproses, tinggalkan laman web ini.

Hak Cipta FBUN Central Research Institute of Epidemiology of the Federal Service for Supervision of Human Welfare and Human Rights, 1998 - 2020

Ibu pejabat: 111123, Rusia, Moscow, ul. Novogireevskaya, d.3a, metro "Penggemar Lebuhraya", "Perovo"
+7 (495) 788-000-1, [email protected]

! Dengan terus menggunakan laman web kami, anda menyetujui pemprosesan kuki, data pengguna (maklumat lokasi; jenis dan versi OS; jenis dan versi Penyemak Imbas; jenis peranti dan resolusi skrin; sumber dari mana pengguna datang ke laman web; dari mana laman web atau yang mana pengiklanan; bahasa OS dan Penyemak Imbas; halaman mana yang diklik oleh pengguna dan butang mana; alamat IP) untuk mengendalikan laman web ini, melakukan penargetan ulang dan melakukan penyelidikan dan tinjauan statistik. Sekiranya anda tidak mahu data anda diproses, tinggalkan laman web ini.

Pemburuan coronavirus

8 minit Dihantar oleh Lyubov Dobretsova 1343

Mengambil smear untuk coronavirus adalah perlu untuk mengesahkan diagnosis awal, yang dibuat terutamanya berdasarkan aduan pesakit, ciri gambaran klinikal. Kepekaan analitik maksimum adalah ciri tindak balas rantai polimerase (PCR). Kajian ini membolehkan anda mengesan sampel biologi pesakit dan juga serpihan mikroskopik patogen RNA. Terima kasih kepada analisis untuk coronavirus, patogen yang tergolong dalam genotip tertentu dikesan secara serentak.

Siapa yang ditunjukkan ujian coronavirus

Dengan penurunan imuniti yang tajam, kemungkinan jangkitan oleh patogen jangkitan koronavirus meningkat dengan ketara. Patologi klinikal pada manusia dimanifestasikan oleh demam, kelemahan, malaise, sakit kepala, batuk yang melemahkan, dan keadaan demam. Selalunya menyamar sebagai laringitis, faringitis, radang amandel, dan selesema yang meluas semasa musim luar musim. Tetapi dengan bermulanya gejala jangkitan pernafasan, ujian untuk coronavirus di dalam badan adalah pilihan.

Analisis biokimia ditunjukkan untuk menentukan taktik terapi lebih lanjut dalam kes seperti:

 • pulang dari negara dengan keadaan epidemiologi yang tidak baik untuk coronavirus tidak lebih dari dua minggu yang lalu;
 • hubungan dengan seseorang semasa bulan sabit terakhir yang telah didiagnosis dengan jangkitan koronavirus;
 • keperluan untuk penjagaan berterusan bagi seseorang yang sakit parah dengan jangkitan koronavirus.

Maksudnya, doktor menulis rujukan untuk ujian makmal percuma hanya kepada mereka yang berisiko. Bahkan kehadiran beberapa gejala jangkitan berbahaya tidak menjadi petunjuk untuk analisis yang kompleks kerana ketidakpastiannya. Smear diambil semestinya apabila radang paru-paru yang berasal dari virus, bakteria, kulat dikesan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa pesakit yang dijangkiti coronavirus paling sering mati akibat luka berjangkit dan radang pada struktur paru..

Di manakah kajian biokimia

Di mana saya boleh mendapatkan analisis? Modal, penempatan besar, pengujian keberadaan coronavirus dilakukan di makmal, pusat kebersihan dan epidemiologi. Anda boleh mendapatkan rujukan untuk mendapatkan kajian percuma daripada doktor anda sekiranya anda mempunyai bukti. Dalam pandemik, begitu banyak institusi tidak mencukupi. Rospotrebnadzor telah memberitahu orang ramai mengenai penciptaan makmal baru di mana ujian untuk coronavirus dilakukan dengan kaedah reaksi berantai polimerase. Dalam masa terdekat mereka akan lulus akreditasi dan mula bekerja..

Tarikan pusat perubatan swasta yang dilengkapi dengan peralatan yang diperlukan juga akan memperluaskan liputan penduduk. Sebelumnya, institusi perubatan ini tidak seharusnya bekerja dengan sampel biologi dalam kes disyaki jangkitan manusia dengan agen penyebab jangkitan koronavirus, kerana mereka termasuk dalam kumpulan kedua patogenisitas. Makmal mempunyai hak untuk membuat ujian hanya jika ada lesen dan kesimpulan-epidemiologi kebersihan mengenai kemungkinan melakukan kerja dengan koronavirus. Dan kebanyakan mereka melakukan kajian yang bertujuan untuk mengenal pasti patogen yang mewakili 3 atau 4 kumpulan. Mereka agak berbahaya, tidak dapat menjadi sumber jangkitan massa orang lain..

Tetapi pada dekad terakhir bulan Mac tahun ini, pengujian dilakukan segera di dua makmal swasta - "Hemotest" dan "Helix". Mereka menyerahkan semua dokumen yang diperlukan untuk mendapatkan lesen untuk mendiagnosis patologi yang disebabkan oleh coronavirus. Makmal ini lulus akreditasi Rospotrebnadzor. Pengujian di dalamnya dilakukan oleh PCR, yang memungkinkan penentuan RNA patogen.

Ujian rumah

Tidak mungkin untuk mengesan kehadiran coronavirus di dalam badan di rumah. Perkara ini mustahil dilakukan walaupun di klinik kerana kekurangan sistem ujian yang diperlukan - pengedarannya dikendalikan oleh Perkhidmatan Persekutuan untuk Pengawasan Perlindungan Hak Pengguna dan Kesejahteraan Manusia dan Kesihatan. Walaupun telah lama dikembangkan dan berjaya diuji, termasuk dalam keadaan klinikal. Sejauh ini terdapat lima pilihan sistem ujian, tetapi syarikat swasta sentiasa memohon lesen.

Yang paling boleh dipercayai adalah ujian ekspres yang dikembangkan oleh pekerja Pusat Ilmiah Negeri untuk Virologi. Ia mudah dilakukan, tetapi anda tidak perlu menunggu lama untuk mendapatkan hasilnya. Juga pada bulan lalu, langkah-langkah diagnostik dilakukan menggunakan sistem Korea dan Cina. Mereka disahkan, tetapi keberkesanannya kini diperiksa kembali..

Berapa kali ujian berulang

Kajian makmal pertama dilakukan setelah dimasukkan ke hospital pada pesakit yang disyaki mendapat jangkitan coronavirus. Ini nyata terutamanya dengan gejala yang mengingatkan klinik selesema - sakit sendi dan suhu melonjak di atas nilai subfebril. Serta tanda-tanda keracunan umum badan:

 • peningkatan berpeluh;
 • keringkan batuk paroxysmal teruk, yang lebih teruk ketika berbaring;
 • kelemahan yang semakin meningkat;
 • jantung berdebar-debar, gangguan irama jantung;
 • penerimaan kedudukan paksa oleh mangsa - duduk dengan kaki ke atas;
 • kegelisahan kerana kurang memahami apa yang berlaku;
 • perasaan kekurangan udara semasa menghirup, sesak nafas dinyatakan;
 • kaki dan lengan biru kerana aliran keluar darah;
 • pengsan, kehilangan kesedaran.

Tetapi pengambilan satu biomaterial tidak mencukupi. Dalam kajiannya, jenis patogen lain dapat dikesan, bukannya coronavirus yang sudah menyebar melalui saluran pernafasan. Ini mungkin disebabkan oleh kepekaan sistem ujian yang digunakan tidak mencukupi atau aktiviti lemah agen penyebab jangkitan koronavirus yang lemah. Apabila seseorang mempunyai tanda ciri patologi pernafasan, anda perlu melakukan analisis tiga kali. Dalam kes lain, biasanya dua kajian biokimia mencukupi..

Pengumpulan bahan untuk ujian makmal untuk kehadiran jangkitan koronavirus dilakukan oleh kakitangan perubatan hospital di mana pesakit dimasukkan ke hospital, dengan pematuhan wajib terhadap syarat keselamatan ketika bekerja dengan patogen dari kumpulan bahaya kedua.

Bagaimana pensampelan bahan dilakukan

Smear adalah bahan biologi yang diambil dari pesakit. Dari mana datangnya sampel - dalam kebanyakan kes, dari rongga mulut, nasofaring. Lap dari tekak juga bermaklumat. Tidak seperti kajian lain, persiapan untuk pengumpulan biomaterial untuk mengesan coronavirus tidak diperlukan. Tidak perlu membatasi diri dengan makanan, menolak kopi dan teh. Dianjurkan untuk tidak minum alkohol sehari sebelum mengambil smear, mengurangkan jumlah rokok yang dihisap.

Penyapu dari mulut atau nasofaring diambil dengan gerakan putaran dari permukaan amandel, lengkungan palatine dan dinding posterior setelah pembilasan awal rongga mulut dengan air. Setelah mengambil bahan, hujung probe berfungsi, dan tiub dengan media pengangkutan dan penyumbat tanah diletakkan untuk menyapu untuk meningkatkan viral load, dan disimpan di dalam peti sejuk. Semasa mengumpul biomaterial, sikat khas atau kain kapas tradisional juga digunakan.

Sekiranya anda mengambil smear dengan betul, maka orang itu tidak merasa sakit. Tetapi sedikit ketidakselesaan mungkin berlaku. Mereka diperhatikan ketika menyentuh selaput lendir hidung atau mulut, dipengaruhi oleh proses keradangan. Pesakit harus bertahan, kerana penggunaan awal semprotan anestetik atau penyerapan semula tablet dengan kesan analgesik akan memutarbelitkan hasil diagnostik biokimia.

Berapa banyak hasilnya

Dalam diagnostik makmal, kaedah reaksi berantai polimerase in vitro digunakan. Ini adalah kaedah, yang intinya adalah peningkatan molekul RNA dalam biosampel yang diambil. Kelebihan utama teknik ini adalah peningkatan kepekaan, selektiviti. Ia membantu mengesan patogen dalam kepekatan yang sangat rendah dalam jangka masa yang singkat. Dengan menggunakan reaksi berantai polimerase, anda bukan sahaja dapat mengenal pasti virus, tetapi juga mengenal pasti spesiesnya.

Berapa banyak analisis yang dilakukan - penyelidikan terbaru dalam bidang diagnosis untuk dilakukan dalam 15 minit. Tetapi kerana beban kerja makmal dalam pandemik, hasilnya biasanya tidak siap dengan cepat. Dari saat kakitangan perubatan junior makmal atau jabatan jangkitan mengambil biomaterial, diperlukan dua atau lebih hari untuk menguraikan data yang diterima, kecuali diagnosis mendesak pneumonia yang dikembangkan semasa jangkitan koronavirus. Di pusat perubatan yang menjalankan ujian berbayar, beban kerja lebih sedikit, sehingga hasilnya dapat disiapkan lebih cepat.

Bagaimana coronavirus dikesan

Biomaterial untuk kajian ini diambil berbeza - sekerap dari membran mukus nasofaring, darah vena. Sampel dicampurkan dengan reagen, dan kemudian dipasang dalam termostat dengan rejim suhu tertentu. Tindak balas rantai polimerase ini membolehkan anda membuat keadaan yang baik untuk pengklonan fragmen RNA virus. Bagaimana penyelidikan biokimia dilakukan:

 • helai RNA virus terputus, yang memudahkan penyambungan primer tertentu - sebatian organik yang merangsang pengklonan. Ia berfungsi sebagai sejenis benih untuk biosintesis rantai semasa replikasi;
 • maka benih bergabung dan pembentukan kompleks berat molekul tinggi;
 • pada peringkat akhir, pengklonan pelbagai RNA virus diperhatikan kerana biosintesis rantai baru.

Sekiranya terdapat sedikit virus yang terdapat dalam biomaterial, maka dengan kaedah PCR ia pasti akan dihasilkan semula dan dikesan. Tahap akhir tindak balas rantai polimerase adalah penubuhan gabungan spesies agen berjangkit. Penyahsulitan data adalah mudah, tidak memerlukan banyak masa. Hasil PCR yang positif menunjukkan adanya coronavirus. Ia boleh berlaku walaupun tidak ada gejala klinikal penyakit ini.

Langkah pencegahan

Bahagian penting dari pencegahan jangkitan koronavirus adalah pembersihan basah yang kerap. Rawatan pemegang lantai dan pintu dengan antiseptik atau detergen dengan kesan antibakteria adalah disyorkan. Anda juga harus menggunakan papan kekunci meja, telefon dan komputer dengan tisu alkohol. Anda mesti mematuhi peraturan kebersihan - basuh tangan atau gunakan gel alkohol, larutan dan tisu antiseptik.

Keadaan epidemiologi di dunia agak serius. Penjagaan perubatan untuk semua pesakit dengan jangkitan coronavirus adalah percuma. Tetapi kadang-kadang situasi timbul apabila orang yang sihat sempurna bertindak balas secara berlebihan terhadap berita mengenai pandemi, "menemui" gejala koronavirus yang tidak ada. Atau panik menyebabkan ARVI cetek. Dalam kes seperti ini, disarankan untuk menjaga kesihatan psikologi anda sendiri dengan melakukan smear di pusat perubatan swasta.

Pukulan berus

Pakar Otolaryngologi, doktor kategori pertama

Ahli otolaryngologi dari kategori tertinggi

Ia pakar dalam rawatan penyakit kronik amandel, semua penyakit organ ENT. Ia juga melakukan ultrasonik debridement amandel, campur tangan pembedahan invasif minimum, termasuk uvuloplasty, vasotomi.

Pakar Otolaryngolog, MD, doktor kategori tertinggi

Doktor ENT, doktor dari kategori tertinggi

Pakar Otolaryngologi, Ph.D., doktor kategori pertama, pakar terkemuka

Pakar Otolaryngologi, doktor kategori pertama

Otolaryngolog kategori II

Tidak menemui jawapan untuk soalan anda?

Tinggalkan permintaan dan pakar kami
akan menasihati anda.

Banyak penyakit organ ENT bersifat berjangkit. Untuk mengenal pasti secara tepat sifat patogen dan kepekaannya terhadap bahan ubat, smear dibuat dari tekak, hidung, amandel pada medium nutrien. Koloni mikroorganisma yang tumbuh diperiksa dengan teliti di makmal, setelah itu hasilnya disampaikan kepada doktor. Berdasarkan data yang diperoleh, pakar otolaringologi "SM-Clinic" menetapkan rawatan antibakteria yang paling berkesan.

Mengikis mukosa tekak dilakukan untuk kajian selanjutnya sel epitelium di bawah mikroskop - mikroskop. Prosedur ini memungkinkan untuk mengesan neoplasma ganas pada peringkat awal, untuk menjalankan keseluruhan terapi tepat pada waktunya dan menghilangkan sepenuhnya proses tumor.

Buat smear dan goresan membran mukus apabila:

 • penyakit keradangan kronik saluran pernafasan atas;
 • amandel yang diperbesar;
 • tonsilitis akut dan kerap berulang;
 • proses tumor yang disyaki.

Selain itu, smear pada flora faring, khususnya Staphylococcus aureus, dilakukan sebagai bagian dari pemeriksaan fizikal sebelum melamar pekerjaan.

Kajian ini tidak menyakitkan dan hanya memerlukan beberapa minit. Dalam 2 jam sebelum mengeluarkan smear dari kerongkong, anda tidak boleh makan makanan, minum cecair, menggunakan ubat antiseptik secara tempatan. Untuk mengumpulkan bahan, doktor meminta pesakit membuka mulutnya dengan lebar dan mudah melewati amandel, bahagian belakang kerongkong dengan sapu kapas steril pada tongkat panjang. Bahan yang dikumpulkan segera diletakkan di media pengangkutan dalam tabung uji sehingga bakteria mengekalkan daya maju mereka. Pembasmian mukosa hidung dilakukan dengan cara yang sama, hanya penyapu dilakukan secara bergantian di setiap saluran hidung. Di SM-Clinic, penghantaran smear ke makmal dilakukan secepat mungkin, yang menjamin hasil yang tepat dari pembiakan semula. Harga yang berpatutan dan lokasi klinik kami yang selesa membolehkan anda melakukan semua penyelidikan yang diperlukan dengan lengkap.

Terapi antibakteria, berdasarkan kepekaan mikroorganisma, adalah penyembuhan peratusan maksimum untuk jangkitan dan pencegahan proses kronik. Anda boleh melakukan penyelidikan di mana-mana pusat SM-Clinic, yang terletak di kawasan yang berlainan di Moscow pada waktu yang sesuai untuk anda. Untuk mendaftar, hubungi +7 (495) 292-39-72. Pentadbir yang cekap dan sopan akan memberi tahu anda mengenai jadual doktor dan kos semua kajian.

SENARAI PUSAT PERUBATAN,
MENERIMA BIOMATERI UNTUK PENYELIDIKAN PADA COVID-19 (SARS-CoV-2)

Kos perkhidmatan: Moscow dan wilayah Moscow

Mengambil biomaterial dibayar tambahan

Mendapat smear dari membran mukus orofaring: 400,00 r.

71-962-401. Menyemai VDP (faring) pada mikroflora dengan penentuan kepekaan terhadap antibiotik

Tatanama MZRF (No. Pesanan 804n): A26.08.005.000.02 "Kajian mikrobiologi (budaya) mukosa faring dipisahkan menjadi mikroorganisma anaerob aerobik dan fakultatif"

Biomaterial: Smear dari orofaring

Tarikh akhir (di makmal): 4 hari bekerja *

Penerangan

Kaedah untuk diagnosis jangkitan saluran pernafasan atas (faringitis, tonsilitis, epiglotitis) yang disebabkan oleh patogen oportunis (pneumococcus, hemophilic bacillus, moraxella, pyogenic streptococcus, staphylococcus, gram-negatif bakteria keluarga enterobacteriaceae dan beberapa patogen lain). Kajian ini terdiri dari inokulasi kuantitatif bahan patologi ke dalam media nutrien, diikuti dengan pengasingan patogen jangkitan, penentuan kepekatannya (CFU / ml) dan kepekaan terhadap antibiotik. Sebagai peraturan, agen penyebab jangkitan saluran pernafasan atas dianggap sebagai mikroorganisma yang diasingkan dari sampel klinikal pada kepekatan 10 4 -10 5 dan CFU / ml yang lebih tinggi.
Sensitiviti mikroorganisma terhadap agen antimikroba dilakukan hanya apabila patogen yang signifikan menyebabkan terpencil dari bahan patologi dalam kepekatan yang sesuai. Mikroorganisma yang diasingkan dari sampel yang dikaji pada kepekatan kurang dari 10 4 CFU / ml bukan patogen dan tidak memerlukan penentuan kepekaan terhadap agen antimikroba..

Perhatian!
Sekiranya terdapat pertumbuhan perwakilan flora bakteria normal, yang merupakan ciri bahan dan lokasinya, tanpa menghiraukan kepekatannya, kepekaan terhadap antibiotik dan bakteriofag tidak dilakukan..

Sekiranya mikroflora patogen bersyarat didapati dalam titer rendah yang tidak signifikan atau mikroflora diperuntukkan di bawah selang rujukan yang ditetapkan, kepekaan terhadap antibiotik dan bakteriofag tidak ditentukan (Perintah dasar Kementerian Kesihatan No. 535, 24 April 1985 mengenai penyatuan kaedah penyelidikan mikrobiologi (bakteriologi) yang digunakan dalam makmal diagnostik klinik institusi perubatan).

Petunjuk untuk pelantikan

diagnosis pembezaan faktor etiologi proses keradangan; penilaian keberkesanan terapi

Persediaan belajar

 • Prosedur pengambilan biomaterial dilakukan oleh kakitangan perubatan. Penangkapan dilakukan dengan perut kosong atau 2-3 jam selepas makan dengan spatula, tanpa menyentuh bibir, pipi, lidah, gigi.
 • 2-3 jam sebelum kajian, jangan minum teh, kopi, air, jus dan jangan menyiram faring dengan ubat-ubatan.
 • Dengan adanya serangan, penangkapan dibuat dari sempadan tisu yang sihat dan berpenyakit, dengan sedikit tekanan pada swab. Kajian ini disarankan untuk dilakukan sebelum bermulanya terapi antibiotik..

Tafsiran hasil / Maklumat untuk pakar

Pengasingan wakil flora patogenik menunjukkan faktor etiologi patogen terpilih dalam gambaran klinikal. Keputusan mengenai isu kepekaan terhadap ubat antibakteria dilakukan oleh ahli mikrobiologi doktor dan diatur oleh garis panduan. R-patogen, S-patogen sensitif, I-patogen agak tahan terhadap ubat antibakteria. Pengenalpastian flora oportunistik dan kepentingannya dalam perkembangan penyakit bergantung pada jumlah patogen yang diasingkan untuk lokasi tertentu.

Di mana untuk lulus analisis?

Alamat pusat perubatan di mana anda boleh memesan kajian, nyatakan melalui telefon 8-800-100-363-0
Semua pusat perubatan CITILAB di Moscow >>

Perkhidmatan ini paling kerap dipesan

Persediaan untuk kajian ini:
KodnyaNamaIstilahHargaPesanan
11-10-001Kiraan darah lengkap (CBC / Diff - 5 pecahan sel darah putih)dari 1 hari bekerja.370.00 r.
22-20-117Imunoglobulin E (IgE)dari 1 hari bekerja.600.00 r.
63-96-050Pengesanan DNA virus Epstein-Barr (EBV) (mengikis orofaring)dari 1 hari bekerja.370.00 r.
71-923-401Menyemai bahan saluran pernafasan atas pada mikroflora dengan penentuan kepekaan terhadap antibiotik * (Kuantiti)dari 4 hari bekerja.1150.00 r.
75-962-001Menyemai bahan pada kulat genus Candida dengan penentuan kepekaan terhadap ubat antimikotik (smear dari orofaring)dari 5 hari bekerja.860.00 r.

* Laman web menunjukkan jangka masa maksimum kajian. Ia menggambarkan masa yang diperlukan untuk menyelesaikan kajian di makmal dan tidak termasuk masa yang diperlukan untuk menghantar biomaterial ke makmal..
Maklumat yang diberikan adalah untuk rujukan sahaja dan bukan tawaran awam. Untuk maklumat terkini, hubungi pusat perubatan Kontraktor atau pusat panggilan.

Sapu tekak pada bakteria in vitro

Penyapu tekak dianggap sebagai ujian diagnostik biasa yang dilakukan ketika keradangan dan jangkitan muncul. Terima kasih kepada prosedur, adalah mungkin untuk mengenal pasti penyebab penyakit ini. Bahan ini juga membantu mengecualikan difteria dan patologi berbahaya yang lain..

Sapu tekak - apa itu

Penyapu tekak dilakukan untuk menentukan mikroorganisma yang dominan di kawasan ini. Berkat prosedur ini, adalah mungkin untuk menentukan kehadiran, jenis dan bilangan mikroba yang berada di kawasan kajian. Ini membolehkan anda membuat diagnosis yang tepat dan memilih rawatan yang sesuai..

Petunjuk

Kajian ini dilakukan dalam situasi seperti:

Pemeriksaan pencegahan semasa bekerja. Biasanya smear diperlukan jika seseorang merancang untuk bekerja dengan makanan, kanak-kanak, pesakit, dll. Pemeriksaan wanita hamil. Ini membantu mencegah perkembangan dan aktiviti bakteria yang berbahaya bagi bayi. Pemeriksaan kanak-kanak yang akan bersekolah di prasekolah. Ini membantu mencegah wabak penyakit pada kumpulan kanak-kanak. Diagnosis sebelum dimasukkan ke hospital atau sebagai persediaan untuk pembedahan. Dalam keadaan ini, doktor mesti memastikan bahawa tidak ada mikroorganisma yang boleh memperburuk perjalanan tempoh selepas operasi. Pemeriksaan orang yang pernah bersentuhan dengan pesakit berjangkit. Ini akan membantu mencegah penyebaran penyakit seterusnya. Kajian untuk menentukan patogen organ ENT dengan tepat. Prosedur ini juga membantu menentukan kepekaan mikroorganisma patogen terhadap ubat-ubatan. Pengesanan tonsilitis, difteria, demam merah, tonsilitis, sinusitis, otitis media dan patologi lain.

Dengan merumuskan maklumat, kita dapat menyimpulkan bahawa smear untuk kajian flora diperlukan dalam 2 kes - untuk menentukan pengangkutan mikroorganisma patogen dan untuk mengesan agen penyebab penyakit tertentu.

Mengapa mereka memberi noda pada flora, doktor mengatakan:

Ujian apa yang lulus, apa yang dapat ditentukan

Untuk mengambil sapuan dari kerongkong, pakar meminta seseorang untuk membuka mulutnya dan sedikit menyandarkan kepalanya ke belakang. Kemudian dia dengan lembut menekan lidah dengan alat yang rata. Selepas itu, dengan sapuan steril, ia melewati selaput lendir tonsil dan tekak.

Prosedur ini tidak menimbulkan rasa sakit, namun boleh menimbulkan rasa tidak selesa. Sentuhan pada tekak dan amandel sering menimbulkan refleks muntah.

Setelah mengumpulkan lendir, pakar meletakkannya dalam medium nutrien. Ia mencegah kematian mikroorganisma sebelum melakukan kajian yang membantu menentukan jenisnya.

Selepas itu, zarah-zarah lendir dihantar untuk kajian khas. Salah satu kaedah utama adalah ujian darah antigenik yang cepat. Sistem ini bertindak balas dengan cepat terhadap jenis zarah mikrob tertentu..

Kajian ini membantu mengesan streptokokus beta hemolitik kategori A. Hasil analisis ini dapat diperoleh setelah 5-40 minit. Sebagai peraturan, ujian antigenik sangat sensitif..

Menyemai melibatkan meletakkan zarah-zarah lendir dari kerongkong di persekitaran khas, yang membawa kepada pembiakan mikrob secara aktif. Berkat ini, doktor dapat mengenal pasti mikroorganisma yang menghuni membran mukus. Ini membolehkan anda mengenal pasti kepekaan bakteria terhadap agen antibakteria. Ini amat penting sekiranya terapi standard gagal..

Analisis PCR membantu menentukan jenis mikrob yang mendiami tekak. Ini dilakukan oleh unsur-unsur DNA yang terdapat di dalam lendir..

Cara mengambil sapuan dari kerongkong

Bagaimana untuk menyediakan

Agar hasilnya dapat dipercayai sebanyak mungkin, sangat penting untuk mematuhi saranan tertentu. Sebelum lulus analisis, anda mesti:

Menolak penggunaan bilas mulut, yang merangkumi bahan antiseptik, 2-3 hari sebelum prosedur. Untuk mengecualikan penggunaan semburan dan salap yang mengandungi bahan antibakteria dan antimikroba, beberapa hari sebelum prosedur. Kecualikan penggunaan makanan atau minuman 2-3 jam sebelum kajian. Sebaiknya lakukan analisis semasa perut kosong. Pada hari prosedur, disarankan untuk tidak menggosok gigi atau sekurang-kurangnya beberapa jam sebelum kajian tidak mengunyah permen karet.

berkumur untuk tekak

dan hidung menghilangkan sebahagian besar mikroorganisma yang terdapat pada membran mukus. Hasilnya, analisis akan memberikan hasil yang salah..

Setelah makan atau menggunakan ubat gigi, beberapa mikroorganisma bakteria dibasuh, yang juga memberi kesan negatif terhadap hasilnya..

Penyahsulitan

Untuk menilai data yang diperoleh sebagai hasil analisis, anda perlu mengetahui sebab pelaksanaannya. Selalunya, mikroflora campuran yang terdapat dalam smear orang yang sihat merangkumi sebilangan kecil mikroorganisma berbahaya - streptokokus, staphylococci, virus Epstein-Barr, herpes, vailonella, enterococci, dll..

Fenomena ini dianggap sebagai kebiasaan jika terdapat sedikit bakteria berbahaya dan tidak menyebabkan bahaya kepada kesihatan. Menghilangkan semua mikroorganisma tidak mungkin. Tidak lama setelah menyelesaikan terapi, bakteria muncul semula pada mukosa.

Tafsiran hasil bergantung pada alasan kajian. Perhatian khusus diberikan kepada jumlah mikroorganisma yang dapat menimbulkan penyakit yang membimbangkan seseorang. Sekiranya jumlah bakteria tidak lebih daripada 10 pada darjah ketiga atau keempat, mikroflora adalah normal. Sekiranya indikatornya melebihi 10 hingga darjah lima, seseorang dapat menilai tentang peningkatan mikroorganisma oportunistik.

Cara mengenal pasti streptokokus di kerongkong

Apakah petunjuk yang paling berbahaya

Mikroorganisma berbahaya yang dapat dikesan semasa melakukan pembersihan tekak termasuk yang berikut:

streptokokus beta hemolitik, termasuk dalam kumpulan A; patogen difteria; kulat; agen penyebab pertusis.

Sebilangan besar patologi organ ENT disebabkan oleh peningkatan aktiviti streptokokus. Mikroorganisma inilah yang dikesan menghidap radang amandel, faringitis, radang paru-paru. Untuk mengecualikan

, semasa kajian, tahap leukosit dan eosinofil ditentukan.

Bagaimana membezakan virus herpes dari jangkitan streptokokus, kata Dr. Komarovsky:

Ciri-ciri rawatan untuk menghilangkan mikroflora patogen

Setelah menentukan agen penyebab penyakit, kepekaannya terhadap agen antibakteria dan antimikroba dinilai. Penyakit ini mesti dirawat dengan antibiotik yang sensitif terhadap mikroorganisma yang dikesan..

Sebarang patologi organ ENT harus dirawat di bawah bimbingan pakar otolaryngologi. Selalunya, proses keradangan dapat dihentikan oleh bakteriofag, yang dihasilkan dalam bentuk larutan atau semburan. Ini termasuk, khususnya, klorofilipt..

Selalunya, resipi rakyat membantu mengatasi bakteria anaerobik. Komposisi kos rawatan harus merangkumi komponen seperti pudina, rose rose, hawthorn. Kaedah terapi ini dianggap benar-benar selamat. Hasil pertama dicapai dalam beberapa hari. Walau bagaimanapun, keseluruhan tempoh terapi mestilah sekurang-kurangnya 3 minggu.

Bagaimana tidak menjangkiti orang lain

Untuk mengelakkan jangkitan orang lain, anda mesti mematuhi cadangan ini:

basuh tangan lebih kerap; gunakan produk dan perkakas kebersihan diri; membasmi kuman di rumah - lap pemegang pintu, suis, dll..

Penyapu tekak boleh dianggap sebagai kajian maklumat yang membantu mengenal pasti mikroorganisma patogen dan menentukan kepekaannya terhadap ubat-ubatan. Adalah sangat penting untuk mempersiapkan prosedur dengan teliti agar dapat memperoleh hasil yang objektif..

Sapu tekak untuk jangkitan. Apa yang dipanggil, tempat untuk dilalui, bagaimana untuk menyediakan

Untuk mendiagnosis pelbagai jangkitan, sapuan tekak sering dilakukan, yang merujuk kepada prosedur perubatan standard. Teknik ini juga bertujuan untuk mengecualikan sejumlah patologi berbahaya yang, tanpa rawatan tepat pada masanya, boleh menyebabkan kerosakan kronik pada sistem terpenting dalam tubuh manusia..

Deskripsi umum

Penyapu tekak untuk jangkitan adalah pemeriksaan bakterioskopi bahan biologi yang diambil dari pesakit dengan cara yang cukup sederhana dan tidak menyakitkan. Sejurus selepas pengumpulan, bahan dihantar ke makmal, di mana pakar menilai hasilnya dengan pelbagai cara..

Untuk mengenal pasti agen penyebab penyakit, smear dapat diwarnai, dirawat dengan larutan alkali dan mengalami manipulasi lain, setelah itu pembantu makmal akan menerima data objektif..

Setelah menentukan jenis mikroorganisma, doktor yang hadir akan dapat memberikan terapi yang sesuai, yang akan sangat berkesan dalam setiap kes. Pada masa yang sama, kelebihan bagi pesakit selalu menjadi kekurangan keperluan untuk memilih kompleks ubat secara eksperimen untuk menghilangkan gejala dan mengurangkan beban ubat pada tubuh.

Sapu tekak adalah nama yang diterima secara meluas untuk prosedur. Dalam bahasa perubatan, istilahnya seperti menyemai dari kerongkong pada flora dan menentukan kepekaan jangkitan terhadap tindakan agen antibakteria utama dan bakteriofag.

Apa yang ditunjukkan oleh sapu tekak

Di antara patologi yang paling biasa dan tidak diingini, mikroorganisma berikut paling kerap dikesan:

 • Staphylococcus aureus;
 • bacillus hemofilik;
 • Candida albicans;
 • E coli;
 • enterobakteria;
 • meningokokus
 • pneumokokus;
 • mycoplasma;
 • gonokokus;
 • listeria.

Kesemuanya, dalam keadaan baik, memulakan ribut aktiviti penting, berlipat ganda secara aktif dan menyebabkan kemudaratan pelbagai hala pada tubuh manusia pada usia berapa pun. Kawalan khas selalu diperlukan untuk kanak-kanak, wanita hamil dan orang tua kerana imuniti yang tidak mencukupi.

Tujuan analisis dan ke mana harus dilalui

Untuk menentukan jenis jangkitan, doktor, ahli terapi atau ahli otolaringologi yang memerhatikan, jika perlu, akan merujuk pesakit ke makmal klinik di tempat kediaman. Dalam beberapa kes, diagnosis yang cepat dan berkualiti tinggi mungkin memerlukan menghubungi pusat kesihatan swasta.

Dalam kes ini, harga ditentukan oleh genus, jenis dan bilangan patogen yang dikesan, dan jenis organisasi. Sekiranya dikehendaki, biasanya selalu ada kesempatan untuk pergi ke klinik lain, jika tidak selesa untuk diperhatikan di penerimaan tetamu dengan pelbagai alasan.

Jenis smear pada mikroflora

Dalam amalan perubatan, jenis kajian mengenai flora berikut dibezakan:

 • analisis sitologi - membolehkan anda mengesan sel atipikal untuk kawasan tertentu;
 • analisis bakteriologi - untuk menentukan secara langsung jenis patogen;
 • kultur bakteria - direka untuk mengenal pasti patologi bersamaan.

Dalam praktiknya, pengambilan sampel biomaterial secara praktikalnya tidak berbeza bagi pesakit, tetapi kemudian sampel menjalani pelbagai manipulasi mengikut teknik yang dikembangkan khas.

Petunjuk untuk pelantikan mereka

Penyapu kerongkong untuk jangkitan terutamanya diresepkan untuk penyakit rongga mulut, hidung dan tisu paru-paru yang degil dan kambuh.

Petunjuk lain termasuk yang berikut:

 • ketagihan terhadap ubat;
 • ketidakberkesanan terapi yang ditetapkan;
 • pemeriksaan semasa kehamilan;
 • kemasukan anak ke tadika;
 • disyaki jangkitan berbahaya;
 • tempoh persediaan untuk operasi;
 • pemeriksaan perubatan berjadual.

Sebagai tambahan kepada keperluan yang jelas, smear dapat diperiksa untuk mengenal pasti infeksi di muka, ketika tidak ada gejala yang diamati. Ini akan membolehkan anda menjalani terapi pencegahan dan menekan jangkitan tidur..

Bagaimana untuk menyediakan

Untuk mendapatkan hasil yang boleh dipercayai, anda harus memulakan persiapan sederhana terlebih dahulu.

Masa sebelum mengambil sampel analisis dan cadangan untuk pesakit

Dalam 5 hariAntibiotik, agen antijamur dan imunobiologi tidak boleh diambil untuk mengelakkan penindasan mikroflora yang berlipat ganda.Dalam 3 hariJangan merawat rongga mulut dan hidung dengan antiseptik tempatan, yang dapat mengurangkan jumlah mikroorganisma secara drastik.Pada hari kajian3-4 jam sebelum analisis diambil, dilarang makan makanan dan minuman panas, gosok gigi, gunakan permen karet.

Sebelum melakukan smear, disarankan untuk bernafas melalui hidung, jangan lama-lama berada di udara beku dan tidak bercakap. Faktor-faktor yang kurang negatif untuk mengembangkan mikroorganisma, semakin tepat akan menentukan jenis dan tahap kerosakan tisu mereka.

Pengambilan bahan

Prosedur untuk mengambil sampel bahan biologi tidak menimbulkan masalah bagi pesakit atau pembantu makmal:

 • orang yang diperiksa mesti duduk dengan selesa di atas kerusi dengan punggung yang diluruskan;
 • supaya akses ke bahagian belakang faring selesai, anda perlu sedikit memiringkan kepala ke belakang;
 • untuk mengambil smear, pakar menggunakan spatula panjang dengan swab kapas;
 • mustahil untuk bergerak semasa proses pensampelan, kerana ini boleh menyebabkan hubungan dengan bahagian lain dari rongga mulut;
 • semasa mengambil analisis, pembantu makmal hanya perlu menyentuh kawasan yang dikaji beberapa kali, selepas itu spatula akan dikeluarkan.

Sapu tekak untuk jangkitan

Setelah menyelesaikan prosedur, sampel akan diletakkan di dalam tabung uji dengan persekitaran yang optimum untuk keberadaan mikroorganisma yang berterusan dalam keadaan hidup. Jangka masa bahan itu diperiksa tidak melebihi 1.5 jam. Semasa mengambil lendir, banyak pesakit mempunyai refleks emetik yang lemah, yang merupakan norma mutlak dalam kes ini.

Penyahsulitan analisis

Penyapu tekak untuk jangkitan yang dibuat oleh juruteknik makmal atau doktor membolehkan anda menilai sifat dan tahap gangguan yang ada. Setelah menerima sampel siap, pakar mula menilainya. Pada masa yang sama, kedua-dua indikator kualitatif dan kuantitatif diambil kira.

Pemeriksaan sitologi

Apabila ia dilakukan, pembantu makmal menilai smear setelah memindahkan biomaterial ke slaid kaca. Pemeriksaan mikroskopik sedang berlangsung. Selepas pemindahan, gelas dikeringkan, dibetulkan dengan alkohol dan diwarnai mengikut kaedah Romanovsky-Giemsa.

Semasa menilai hasilnya, pakar akan memberi perhatian kepada bilangan dan keadaan leukosit, eosinofil, sel epitelium dan menentukan jenis elemen mikroflora individu..

Penilaiannya adalah seperti berikut:

 • elemen individu dalam bidang penglihatan yang jarang berlaku (+/-);
 • elemen individu dalam bidang pandangan yang kerap (+);
 • banyak elemen individu dan kumpulannya (+++).

Teknik ini tidak cukup informatif, tetapi menjimatkan masa untuk menyahkod hasilnya. Pemeriksaan sitologi juga merupakan kaedah diagnostik yang penting, yang dapat dengan cepat mengesan sel yang tidak normal, yang paling sering menunjukkan pertumbuhan neoplasma pada organ ENT.

Untuk data yang lebih tepat, kemungkinan besar pesakit akan diminta untuk menjalani biopsi - mengambil sekeping tisu dari kawasan kajian untuk kajian selanjutnya.

Penyelidikan bakteriologi

Semasa menjalankan prosedur, pakar akan mengisi borang khas di mana dia akan menunjukkan nama patogen dalam bahasa Latin dan jumlah unit yang dikesan - CFU. Berdasarkan data yang diperoleh, doktor yang hadir dengan mudah dapat memilih rejimen rawatan yang optimum.

Budaya bakteria

Apabila membandingkan kajian sedemikian dengan kaedah bakteriologi konvensional, hasilnya jauh lebih bermaklumat.

Budaya bakteria dilakukan seperti berikut:

 • sampel yang dipilih dihantar ke makmal khusus;
 • untuk kajian itu, pembantu makmal menyediakan medium nutrien;
 • dalam keadaan termostat, mikroorganisma yang diletakkan di atasnya mula membiak secara aktif;
 • pada selang waktu yang berlainan, seluruh koloni mikroba muncul di kaca dalam bentuk bintik-bintik pelbagai bentuk dan warna;
 • setelah menyelesaikan jangka masa yang disyorkan, pakar akan menganalisis hasilnya.

Untuk penanaman mikroflora, beberapa media nutrien asas digunakan:

 • agar darah - jisim seperti jeli mengandungi jumlah nutrien yang mencukupi untuk hampir semua jenis mikroorganisma;
 • Medium Saburo, atau medium thioglycolic, berdasarkan peptone, tepung kedelai dan sirap glukosa, juga merupakan formulasi yang popular;
 • agar coklat - medium ini sangat sesuai untuk mengesan gonokokus, batang hemofilik dan patogen meningitis purulen;
 • agar-agar garam vitelline - digunakan semasa diagnosis untuk mengesahkan jangkitan dengan mikroorganisma staphylococcal;
 • Endo medium - enterobacteria tumbuh secara aktif pada campuran ini;
 • enterococcagus - komposisi khas untuk pertumbuhan enterokocci.

Ahli bakteriologi akan mengira bilangan mikroorganisma - biasanya, penunjuk tidak boleh melebihi 10 4 CFU / ml. Sekiranya lebih tinggi, mereka bercakap mengenai pertumbuhan mikroflora patologi yang pesat. Hasil negatif akan menunjukkan bahawa penyebab penyakit ini bukan bakteria atau jamur, tetapi virus.

Sekiranya hasilnya positif, bentuk akhir akan mengandung penyakit yang diduga pada manusia, nama mikroorganisma dan kepekaannya terhadap ubat antibakteria tertentu.

Apakah petunjuk yang paling berbahaya

Prosedur ini dapat mengenal pasti sebilangan besar jangkitan, antaranya yang paling berbahaya adalah Staphylococcus aureus, streptococcus, Pseudomonas aeruginosa dan patogen penyakit serius yang lain.

Staphylococcus aureus

Mikroorganisma adalah mikroflora patogenik secara kondisional dan biasanya boleh hidup di dalam tubuh manusia. Keistimewaan jenis agen berjangkit ini adalah bahawa Staphylococcus aureus selama 20 tahun terakhir menjadi jauh lebih baik dalam menentang pembasmi kuman, termasuk etil alkohol, kerana mutasi genetik yang telah berlaku.

Oleh itu, dengan adanya faktor-faktor buruk, khususnya, dengan kekebalan yang berkurang, penyakit berikut sering didiagnosis pada orang:

 • proses keradangan di paru-paru;
 • lesi meninges;
 • fungsi jantung terjejas;
 • bronkitis kronik;
 • keracunan makanan;
 • luka meriah;
 • osteomielitis;
 • sepsis dan sebagainya.

Bahaya tambahan ialah Staphylococcus aureus dapat meresap ke kawasan mana pun di badan, menyebabkan jangkitan umum. Oleh itu, hanya doktor pemerhati yang dapat menentukan rejimen rawatan dan menetapkan ubat yang sesuai.

Streptokokus

Jangkitan Streptokokus biasanya terdapat di dalam badan, tetapi boleh menyebabkan penyakit berikut:

 • pneumonia;
 • bronkitis akut;
 • otitis purulen;
 • limfadenitis;
 • radang amandel;
 • resdung.

Dengan rawatan tepat pada waktunya, hasil jangkitan yang dipindahkan boleh menjadi banyak patologi:

 • gangguan fungsi jantung atau buah pinggang;
 • luka tisu tulang;
 • reumatik kronik;
 • penyakit sendi
 • keracunan darah.

Selalunya, gejala akut pengaktifan streptokokus muncul 5-6 hari selepas permulaan pembiakan aktif mereka.

Dalam tempoh ini, sangat penting untuk memilih teknik rawatan yang berkesan untuk menekan proses fungsi penting mereka dengan cepat. Streptokokus bacteriophage, tersedia dalam beberapa bentuk untuk pentadbiran ke badan, telah berjaya digunakan sebagai ubat yang berkesan untuk tujuan ini..

Meningokokus

Ramai orang yang tidak kenal dengan dunia mikro bakteria telah lama mengaitkan gejala dan perkembangan meningitis dengan selesema biasa, yang disebabkan oleh pengabaian penutup kepala pada musim sejuk. Pada masa ini, terbukti bahawa fakta ini bukan alasan utama, tetapi menyumbang kepada pelemahan imuniti..

Meningococcus dikesan pada sekurang-kurangnya 80% daripada semua kes patologi yang didaftarkan. Jangkitan berlaku oleh titisan udara semasa komunikasi orang atau selepas munculnya sumber jangkitan di persekitaran seseorang.

Di persekitaran luaran, meningococci tidak dapat kekal tanpa pembawa untuk jangka masa yang lama dan oleh itu cepat mati. Tetapi dengan penembusan tepat pada masanya ke dalam badan, aktiviti mereka segera pulih.

Di antara pesakit dengan meningitis, sehingga separuh daripada kes dicatatkan pada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun. Ini difasilitasi oleh kerumunan khas dalam kumpulan kanak-kanak dan kenalan rapat semasa komunikasi dan kelas dalam jenis aktiviti permainan..

Gejala yang paling khas pada peringkat akut perkembangan penyakit ini adalah postur paksa di mana kanak-kanak itu terbaring dengan kakinya ditarik ke perutnya dan kepalanya dilemparkan ke belakang dengan kuat. Akibat fasa akut boleh menyedihkan sekiranya pesakit tidak diberi rawatan perubatan tepat pada masanya.

Biasanya, chloramphenicol suksinat dan prednison berjaya diberikan untuk rawatan. Sekiranya terdapat tanda-tanda kejutan toksik, kortikosteroid juga diresepkan..

Pseudomonas aeruginosa

Penyapu dari kerongkong untuk jangkitan membolehkan anda mengenal pasti patogen seperti itu. Nama lain ialah pseudomonad. Ia tergolong dalam salah satu mikroorganisma yang paling tahan terhadap tindakan ubat antibakteria. Pseudomonas aeruginosa sering menyebabkan jangkitan nosokomial, selepas itu sehingga 100,000 kematian dicatatkan setiap tahun.

Ciri utama yang mempengaruhi kejadian orang adalah bahawa pseudomonads sangat berubah-ubah dan cepat menyesuaikan diri dengan perubahan persekitaran. Pada masa yang sama, mereka dapat menahan kesan negatif yang lama untuk jangka masa yang panjang. Gejala jangkitan sangat pelbagai dan mempengaruhi semua sistem badan..

Untuk menekan dan memusnahkan Pseudomonas aeruginosa, terdapat persiapan yang agak murah, misalnya, berdasarkan filtrat steril fagolisatnya. Peranan utama dalam proses rawatan dimainkan oleh diagnosis yang tepat dan permulaan terapi antibiotik.

Sebagai tambahan kepada perkara di atas, smear membolehkan anda mengenal pasti sejumlah patogen lain:

 • luka kulat;
 • bacillus pertusis;
 • Tongkat Koch;
 • enterovirus;
 • adenovirus;
 • bordetella;
 • parainfluenza;
 • listeria;
 • selsema.

Ini bukan senarai lengkap, tetapi semuanya disertakan dengan gejala yang serupa. Hanya dengan diagnosis yang mendalam dan pemeriksaan terperinci, kita dapat menentukan patogen sebenar dan memilih antibiotik yang berkesan.

Ciri-ciri rawatan untuk menghilangkan mikroflora patogen

Sekiranya mikroorganisma patologi dikesan, adalah mustahak untuk mengikuti semua cadangan pakar. Pesakit biasanya dirujuk untuk mendapatkan rawatan oleh pakar penyakit berjangkit. Hanya dia, setelah menentukan jenis patogen, yang dapat mengesyorkan ubat yang sesuai.

Ini disebabkan oleh kenyataan bahawa antibiotik dan ubat lain yang tidak betul dipilih bukan sahaja tidak berguna, tetapi juga akan memburukkan lagi keadaan orang yang sakit kerana kesan negatifnya pada tubuh yang berkaitan dengan proses asimilasi, biotransformasi bahan aktif dan perkumuhan metabolitnya.

Dalam proses rawatan, penting untuk mematuhi cadangan utama untuk mencegah penyebaran jangkitan lebih lanjut:

 • basuh tangan anda sekerap mungkin dengan air suam dengan sabun antibakteria yang baik;
 • sekiranya tidak ada peluang seperti itu, anda harus menggunakan antiseptik siap pakai dari farmasi;
 • pangsapuri hendaklah dibersihkan dengan sempurna dengan pembasmian kuman dari semua permukaan yang boleh diakses;
 • perhatian khusus harus diberikan kepada pemegang pintu dan suis.

Dan peraturan terakhir semasa pemburukan penyakit - ketika bersin, pastikan menutup hidung dengan selendang yang ketat. Semasa rawatan, ia harus diganti sekerap mungkin, mencuci pada suhu tinggi, dan kemudian memanaskan dengan seterika panas.

Prosedur seperti swab tekak adalah suatu keharusan bagi banyak pesakit. Dan dengan kesederhanaannya, analisis ini sebenarnya dapat menyelamatkan nyawa pesakit. Oleh itu, jika disyaki ada jangkitan, anda harus segera mendapatkan bantuan perubatan.

Penerbitan Mengenai Asma