Pembaca yang dikasihi, saya mengalu-alukan anda ke laman blog saya. Sekarang saya akan memberitahu anda bagaimana saya, orang dewasa, sembuh dari radang paru-paru di rumah dengan cepat dan tanpa akibat. Sebagai permulaan, dalam hidup saya tidak pernah menghadapi masalah dengan sistem pernafasan. Tetapi nampaknya, suatu hari nanti sesuatu berlaku buat pertama kalinya. Oleh itu (mestilah!) Kebetulan mereka mendiagnosis saya dengan radang paru-paru!

Apabila ada masalah di dalam badan saya, saya segera mula memahami peristiwa terkini dalam hidup saya dan bagaimana saya bertindak balas terhadapnya (secara spontan dan tidak sedar), kerana tidak mungkin selalu dalam keadaan sedar. Apa-apa penyakit menunjukkan bahawa tubuh berusaha untuk mengembalikan keseimbangan, yang terganggu oleh pemikiran kita..

Sekarang, apabila saya menyedari gejala pertama dari beberapa penyakit di badan saya, saya beralih kepada buku diagnosis Liz Burbo. Lagipun, memang benar bahawa ada tertulis bahawa sebelum penyakit, berlaku peristiwa yang mengetuk seseorang dari kebiasaan dan dia jatuh sakit.

Tetapi adakah ini bermaksud bahawa radang paru-paru dapat disembuhkan di rumah? Walaupun penyakit ini disebabkan oleh tekanan, pada mulanya gejala kuat anda perlu berjumpa doktor, tetapi pada masa yang sama menangani penentuan penyebab penyakit supaya penyembuhannya dapat dilakukan dengan mudah dan cepat.

Pneumonia pada orang dewasa, rawatan di rumah | Permulaan cerita

Pada bulan Januari tahun ini, sebuah kisah luar biasa berlaku di badan saya. Pada akhir cuti Januari, ketika sudah diperlukan untuk bersiap secara mental untuk bekerja, batuk yang kuat bermula, demam, menggigil, kelemahan dan gejala lain dari sesuatu yang tidak normal meningkat.

Pertama sekali, saya memberi perhatian kepada gejala apa adanya dan mengapa ini berlaku. Tetapi tidak ada yang terlintas dalam fikiran yang menjelaskan sebab kesihatan badan yang buruk. Nampaknya, saya kehilangan sesuatu. Saya hanya belajar memahami kehidupan dan badan, termasuk.

Dan keadaan kesihatan bertambah buruk secara beransur-ansur. Seperti yang mereka katakan, saya minum apa yang ada, seperti aspirin lama dan terbukti baik. Nampaknya lebih mudah untuk sementara waktu. Saya membeli tablet batuk - Codelac, mereka diberi nasihat di farmasi, kerana ia digunakan untuk batuk kering. Dan batuk itu benar-benar kering. Tetapi batuk tidak hilang! Dan seolah-olah diperkuat setiap hari.

Sebab-sebab metafizik entah bagaimana tidak terlintas di fikiran. Saya fikir: "Baiklah, ini hanya batuk, saya akan minum pil dan semuanya hilang." Sudah tentu, saya membaca direktori penyakit dalam buku karya Liz Burbo. Nampaknya, saya membaca, tetapi tidak faham. Saya meletakkan plaster sawi, saya memanaskan tumit saya dengan besi melalui kain yang tebal, agar tidak terbakar. Tetapi ada yang tidak batuk.

Kemudian saya membaca di Internet bahawa tidak perlu melakukan ini, saya bercakap mengenai plaster sawi. Oleh kerana plaster sawi atau bank, dan ini adalah prosedur termal, dapat menimbulkan peningkatan penyakit, dalam hal ini pneumonia paru-paru.

Melihat teh panas dengan raspberi. Batuk tidak hilang, tetapi menjadi seperti tersentak dan dahak muncul, pertama berwarna putih, dan kemudian berwarna hijau. Dan ini meyakinkan saya bahawa perkara ini serius dan anda perlu pergi ke klinik.

Rawatan radang paru-paru dengan ubat-ubatan rakyat | Bilakah masanya untuk berjumpa doktor

Dia mendesak saudara-mara untuk menyerah tiga minggu setelah batuk bermula kepada ahli terapi di kliniknya. Dia menjelaskan semua simptomnya kepada doktor, dia meminta x-ray mendesak, lalu mereka menerangkannya kepada saya di pejabat dan ahli radiologi menguraikan gambar di situ. Ternyata radang paru-paru kiri paru-paru! Apa jenis haiwan itu dan apa yang dimakan dengannya, saya pernah mendengar atau baru membaca, dan kemudian tanpa membincangkan secara terperinci.

Jadi, radang paru-paru pada manusia adalah keradangan berjangkit pada tisu paru-paru. Beg yang membentuk paru-paru seseorang yang sihat biasanya diisi dengan udara semasa bernafas, dan dengan cara biasa ada pertukaran gas oksigen dan karbon dioksida.

Dengan permulaan radang paru-paru, kantung paru-paru yang sama ini dipenuhi dengan cecair keradangan. Ini menyukarkan pertukaran gas ini dan menghalang aliran oksigen ke semua organ tubuh manusia..

Tetapi yang menarik, ahli radiologi menulis sebagai kesimpulan bahawa radang paru-paru satu paru-paru sudah berada dalam fasa perkembangan terbalik. Saya bertanya kepadanya apa maksudnya pada fasa terbalik, doktor itu sendiri melihat saya dengan terkejut dan menjawab bahawa penyakit itu telah berbalik, saya rasa dia sendiri tidak tahu apa itu terjadi, doktor bukan tuhan.

Gejala radang paru-paru pada orang dewasa

Gejala ini serupa dengan gejala selsema atau selesema..

 1. Batuk berterusan.
 2. Batuk kering pertama, kemudian basah dengan kemunculan dahak.
 3. Sakit dada ketika batuk.
 4. Dada berdehit semasa bernafas.
 5. Kelemahan di seluruh badan.
 6. Pada mulanya, suhu tidak tinggi, kemudian (pada waktu petang dan malam) tinggi dengan menggigil.

Saya fikir saya mengubati diri sendiri, saya tidak mengambil antibiotik, kerana ubat itu tidak dijual di kaunter farmasi (saya pergi sedikit) (sekali lagi, beberapa peraturan baru), ringkasnya, saya tidak dirawat, kerana saya tidak tahu mengenai binatang itu Saya diserang, dan penyakitnya reda, ternyata, dengan sendirinya. Pelik.

Ciri ciri fasa perkembangan pneumonia terbalik adalah pemulihan hampir semua jenis metabolisme dan terdapat trend positif yang jelas. Kesakitan reda, suhu menormalkan, selera makan meningkat.

Dan tepat di pejabat terapis, saya teringat bahawa, setelah membaca penjelasan mengenai sebab-sebab penyakit (saya melihat batuk, bronkitis, kerana saya tidak tahu bahawa ada radang paru-paru), saya dapati sebab dari mana penyakit ini boleh timbul. Tetapi penyebab penyakit itu agak berbeza, dan oleh itu ia tidak membantu dengan berkesan, kerana batuk disebabkan oleh kritikan orang itu sendiri, bronkitis dari pertengkaran dalam keluarga, dan penyakit paru-paru sama sekali berbeza.

Pelanggaran paru-paru menunjukkan bahawa seseorang sakit, dia diseksa oleh semacam sakit mental, kesedihan. Dia merasa putus asa dan kecewa. Atau mungkin ada keadaan atau seseorang yang menghalangnya bernafas dalam-dalam, atau orang itu serius mengalami kejadian tidak dijangka yang mengancam perjalanan hidupnya. Atau mungkin orang itu sendiri percaya bahawa dia tidak layak untuk hidup sepenuhnya.

Oleh itu, ia tidak banyak membantu, tetapi fasa sebaliknya tetap berlaku. Tidak mungkin lagi meresepkan antibiotik, kerana penyakit ini sudah berlangsung selama 3 minggu, tetapi terapis (wanita muda) memutuskan untuk memastikan, mungkin, untuk memainkannya dengan selamat. Saya meneruskan rawatan dengan antibiotik, pil batuk Broncho-munal, yang diresepkan oleh ahli terapi, membuat teh dari "koleksi payudara" yang saya beli di farmasi, memberi saya fisioterapi, dan khususnya, terapi magnet 10 sesi selama 20 minit setiap hari.

Saya melakukannya dengan inersia. Sekiranya perlu, itu bermaksud perlu, baik, untuk keselamatan. Suhu hilang, batuk mulai berkurang, dan kemudian setelah seminggu dan umumnya hilang.

Hasil Rawatan Pneumonia

Selepas rawatan selama dua minggu untuk radang paru-paru yang diresepkan oleh ahli terapi, dia melakukan sinar-X lain - tidak ada radang paru-paru, tetapi ada bekas luka di paru-paru kiri, yang, seperti yang telah dijelaskan oleh ahli terapi lain, akan hilang dari masa ke masa, seperti bekas luka lain di kulit. Sebilangan parut cepat hilang, beberapa lama.

Ternyata radang paru-paru saya berlangsung sebulan, setelah mengambil antibiotik (7 hari) tidak ada batuk, suhu, dan gejala penyakit paru-paru lain juga. Menariknya, tekak tidak sakit dengan radang paru-paru.

Paru-paru adalah organ pernafasan utama. Mereka dikaitkan dengan kehidupan, keinginan untuk hidup dan kemampuan untuk menikmati hidup. Seseorang mungkin mempunyai perasaan bahawa dia dibawa ke jalan buntu, kehilangan kebebasan bertindak, atau dia tidak mahu melihat bagaimana seseorang yang dekat dengannya mati atau menderita. Tubuh anda mahu anda menarik nafas dalam-dalam dan mula menghargai kehidupan sebagaimana adanya.

Hanya pemikiran saya (salah) yang dapat mendorong saya ke sudut (penyakit, peristiwa negatif), menekan, menjerumuskan saya ke dalam keputusasaan. Sudah tentu, saya dapati penyebab sebenar penyakit ini, seperti putus asa dari peristiwa yang berlaku pada masa itu dalam hidup saya, saya tidak berhak menyuarakannya di sini, setiap orang mempunyai.

Untuk apa saya menulis semua ini? Tetapi saya tertanya-tanya mengapa, tanpa antibiotik dan rawatan terapi intensif, penyakit saya berlawanan dengan sendirinya? Sudah tentu, saya membaca penjelasan dari Liz Burbo dan Louise Hay mengenai topik penyakit paru-paru, mungkin penulis lain menulis tentang perkara yang sama. Jadi inilah yang ditulis oleh wanita-wanita ini.

Dan memang benar! Apabila anda berkata pada diri anda sendiri pada waktu pagi: "Saya gembira, hanya gembira, dan tidak secara khusus kepada apa-apa," ia sangat membantu! Saya membaca semua petua dan penjelasan, membuat kesimpulan, mula mempraktikkan pemikiran seperti ini: "Saya bernafas dengan mudah dan bebas", "Saya bernafas dalam-dalam", "Saya bebas" dan pemikiran positif yang lain.

Anda mungkin mengatakan, bagaimana dengan pil, magnetoterapi? Sebaliknya, anda pulih dari mereka. Tetapi ubat-ubatan hanya membantu menghilangkan gejala penyakit untuk sementara waktu, dan bagi sesetengah orang, banyak ubat tidak membantu sama sekali, saya menjalani semua rawatan yang tidak berjaya dan tidak berjaya ini untuk diri saya selama lebih dari satu kali.

Dan saya akan menjawab: "Mengapa rawatan tidak membantu beberapa orang sama sekali?" Kerana orang di dalamnya tidak menyedari mengapa dia menghidap penyakit ini atau penyakit itu, kerana dia tidak tahu, tetapi apa yang perlu dia perhatikan? Dia juga bertanya pada diri sendiri apa penyakit yang tidak memungkinkan saya lakukan. Secara semula jadi, radang paru-paru ini tidak membenarkan saya bernafas dengan senang dan menikmati kehidupan dengan senang dan bebas.!

penemuan

Pneumonia dewasa di rumah dapat disembuhkan. Apabila penyakit sudah berkembang, penyakit itu tidak dapat dihentikan oleh pemikiran sahaja, yang mungkin begitu tua dan menyeksa seseorang untuk waktu yang lama, anda mesti, tentu saja, berjumpa doktor, dan hanya dengan rawatan perubatan, hanya perlu menghilangkan pemikiran negatif dan menimbulkan pemikiran positif, maka penawarnya akan datang lebih cepat dan tidak akan ada kambuh penyakit yang sama, iaitu kembalinya.

Apabila seseorang masih sakit (tentu saja, mengenal pasti dirinya dengan beberapa pemikiran negatif) dan jika dia menyedari dan memahami fikiran apa yang dia sakit (buku oleh Louise Hay dan Liz Burbo dengan diagnosis dari A hingga Z untuk menolong kamu), maka penyakit itu akan cepat sembuh, jika seseorang ketakutan, tidak menyedari penyebab penyakitnya, maka ia akan berlanjutan dan mungkin akan memasuki fasa kronik.

Sekiranya salah satu pembaca kisah saya yang pulih (dan saya telah banyak membaca dalam hidup saya) membantu, maka saya akan sangat gembira. Saya doakan anda sihat dan gembira! Sekiranya anda menyukai artikel tersebut, kongsikan kepada rakan anda. Tulis komen anda. Terima kasih atas perhatian! Semua kejayaan dan kebaikan!

Kawan-kawan, melanggan Patreon untuk menyokong saya dalam usaha saya, iaitu promosi dan pengembangan blog saya (buku harian dalam talian) Margarita Shumei.

Dan bahkan di bawah ini anda akan melihat maklumat yang sangat menarik mengenai lukisan pelbagai hadiah. Untuk melakukan ini, klik pada salah satu butang rangkaian sosial yang ada di bawah ini dan di bawah setiap artikel di blog saya, kongsikan ini atau artikel lain. Sebagai balasan, anda akan diberikan kupon untuk menyertai peraduan ini, di mana komputer riba diambil setiap 1 dan 15 setiap bulan. SEMOGA BERJAYA.

Buat repost - menangkan komputer riba!

Setiap hari pertama dan ke-15 iBook.pro menarik hadiah.

 • Klik pada salah satu butang sosial. rangkaian
 • Dapatkan kupon peribadi
 • Menangkan komputer riba LENOVO IdeaPad

LENOVO IdeaPad Intel Core i3-5, 8GB DDR4, SSD, Windows 10

Cara merawat radang paru-paru di rumah pada orang dewasa dan kanak-kanak

Rawatan radang paru-paru di rumah boleh dilakukan hanya dengan patologi ringan setelah berunding dengan doktor. Dalam kebanyakan kes, radang paru-paru memerlukan kemasukan ke hospital pesakit, kerana terapi di bawah pengawasan perubatan berterusan lebih selamat dan berkesan..

Perlu diingat bahawa perjalanan patologi adalah mungkin tanpa peningkatan suhu dan batuk yang teruk. Oleh itu, jika terdapat gejala ringan, disarankan untuk mendapatkan bantuan daripada doktor yang dapat mendiagnosis tanda dengan betul dan menetapkan kaedah rawatan yang diinginkan.

Dengan permulaan terapi yang tepat pada masanya, prognosis radang paru-paru lebih baik, sementara pilihan kaedah rawatan yang tidak ada atau bebas bergantung kepada perkembangan komplikasi yang tidak dapat dipulihkan, hasil yang tidak dapat dikecualikan.

Sebab-sebab perkembangan patologi

Perkembangan penyakit ini menyumbang kepada jangkitan pada paru-paru, yang mempengaruhi terutamanya tisu alveoli dan interstitial, dan bukan saluran pernafasan. Patologi boleh disebabkan oleh mikroorganisma patogen yang memasuki tisu paru-paru dengan titisan air terkecil di udara yang dihirup melalui sistem peredaran darah atau dari fokus keradangan lain di dalam badan. Ejen penyebab penyakit ini termasuk:

 • bakteria - streptococcus, moraxella, staphylococcus, hemophilus bacillus, pneumococcus;
 • protozoa;
 • virus - rhinovirus, selesema;
 • klamidia
 • kulat - pneumocyst, candida;
 • rickettsia.

Dalam sejumlah besar kes, keradangan berkembang di bawah pengaruh agen bakteria. Patogen memasuki udara dari orang yang dijangkiti melalui batuk atau bersin. Bentuk penyakit yang tidak berjangkit jarang dicatat, penampilannya menimbulkan penyedutan bahan toksik dan racun yang berpanjangan.

Faktor pencetus

Kemungkinan radang paru-paru meningkat apabila terdapat keadaan atau penyakit berikut:

 • penyakit kronik buah pinggang, jantung, hati, paru-paru dan organ lain;
 • patologi onkologi;
 • kelemahan sistem imun;
 • kecacatan dada (kongenital atau diperolehi);
 • merokok;
 • kekurangan imuniti;
 • tinggal di ventilator untuk jangka masa yang panjang;
 • terpaksa tinggal berpanjangan dalam kedudukan yang terdedah;
 • usia bayi dan pikun (lebih dari 60 tahun);
 • pemindahan organ yang dipindahkan;
 • diabetes;
 • bronkitis.

Gejala radang paru-paru

Manifestasi penyakit berbeza bergantung pada tahap kerosakan paru-paru dan jenis patogen. Ciri khas untuk semua gejala pneumonia adalah seperti:

 • peningkatan mendadak suhu badan hingga 38-40 ° C;
 • batuk kering, yang akhirnya menjadi lembap dengan kahak yang sukar dipisahkan;
 • sakit otot;
 • hiperhidrosis;
 • menggigil;
 • sakit kepala;
 • keletihan;
 • menurun atau kurang selera makan;
 • kelemahan;
 • sakit dada yang muncul atau bertambah dengan batuk atau pernafasan.

Diagnosis penyakit

Untuk mengesahkan diagnosis, doktor mengumpulkan anamnesis, memeriksa pesakit dan menyelesaikan aduannya. Selepas ini, pesakit menerima rujukan untuk ujian darah terperinci.

Ujian darah

Kadar pemendapan eritrosit dengan radang paru-paru selalu lebih tinggi daripada biasa. Leukositosis sederhana dan pergeseran formula leukosit ke kiri adalah ciri patologi ringan, sementara peningkatan jumlah leukosit menunjukkan proses keradangan dengan tahap keparahan sederhana.

Pada radang paru-paru yang teruk, tahap leukositosis tinggi, formula leukosit bergeser tajam ke kiri ke myelosit, dan kadar pemendapan eritrosit jauh lebih tinggi daripada biasa.

Anemia juga dapat dikesan dalam darah, mencerminkan mabuk badan yang berpanjangan.

Pemeriksaan sinar-X paru-paru

Bersama dengan ujian darah, sinar-X diagnostik paru-paru, yang menunjukkan sama ada terdapat perubahan dalam corak paru-paru, adalah salah satu langkah diagnostik yang diperlukan.

Pada pesakit dengan radang paru-paru, pelbagai fokus pemadaman dapat dilihat, peningkatan pemanjangan yang berasal dari bayangan akar paru-paru yang berkembang, atau corak mesh padat dengan celah kecil.

Kaedah diagnostik lain

Yang sangat penting untuk pemilihan kaedah rawatan yang berkesan adalah pengenalpastian patogen, dan dalam kes jangkitan bakteria, penentuan kepekaan agen patogen terhadap ubat-ubatan dengan tindakan antibakteria. Untuk tujuan ini, pemeriksaan mikroskopik sputum, swab bronkial dan aspirasi tracheobronchial, serta kultur bakteria.

Dalam kes di mana penyebab keradangan menggunakan kajian seperti itu tidak dapat diketahui, ahli pulmonologi boleh menetapkan biopsi. Semasa pelaksanaannya, endoskopi melakukan pengumpulan bahan yang dijangkiti dari paru-paru.

Penilaian keparahan radang paru-paru

Menilai tahap keparahan patologi adalah kriteria penting untuk menentukan keupayaan untuk merawat di rumah.

Hilang atau sedikit dinyatakan

Kehadiran dan sifat komplikasi

Mereka sering dijumpai (dalam bentuk empyema, abses, dll.)

Toleransi dan keberkesanan rawatan

Toleransi yang baik, kesan cepat

Reaksi alergi dan toksik adalah mungkin.

Kesan kemudian, reaksi buruk yang kerap

Rawatan radang paru-paru di rumah

Terapi patologi di tempat pertama harus ditujukan untuk menghilangkan flora patogen yang memprovokasi perkembangannya, dan tidak menghentikan gejala. Antibiotik diresepkan kepada pesakit; apabila diambil secara berkala dalam dos yang dikira oleh doktor, manifestasi penyakit itu hilang dalam beberapa hari, dan jangkitannya musnah sepenuhnya setelah 1-2 minggu.

Penting agar pesakit menjalani terapi antibiotik sepenuhnya, walaupun keadaannya bertambah baik setelah beberapa hari bermula. Penarikan dini penuh dengan kambuh dan perkembangan ketahanan bakteria, di mana pengambilan kedua ubat tidak akan berguna.

Pada radang paru-paru yang disebabkan oleh patogen intraselular atau virus, ubat anti-radang dan antivirus diresepkan. Ini termasuk ubat-ubatan seperti zanamivir, arbidol, dan oseltamivir..

Pada pesakit dengan bentuk penyakit jamur, pendekatan khusus untuk rawatan diperlukan, kerana paling sering jenis pneumonia ini terjadi dengan latar belakang kekurangan imun. Doktor menetapkan kombinasi agen antijamur dengan ubat penahan imun.

Sebagai terapi simptomatik, ubat ekspektoran, antipiretik, antitusif atau ubat penahan sakit boleh digunakan (contohnya, Bromhexine, ACC).

Sebagai tambahan kepada kaedah konservatif, langkah-langkah yang kondusif untuk proses penyembuhan mungkin disyorkan - latihan fisioterapi, urutan dan prosedur fisiologi.

Cadangan umum untuk mengatur rawatan di rumah

Rawatan di rumah boleh dilakukan dengan syarat bahawa sehingga saat keradangan pesakit tidak mengalami patologi berjangkit yang teruk, dan perjalanan radang paru-paru disifatkan sebagai ringan. Penting untuk mengambil ubat yang diresepkan oleh ahli pulmonologi mengikut skema yang ditentukan olehnya, tidak melebihi dos yang ditunjukkan.

Perlu diingat bahawa rawatan radang paru-paru di rumah, terutama jika anak sakit, melibatkan pematuhan dengan rehat di tempat tidur dan diet yang hemat. Pengambilan minuman suam yang banyak dianjurkan dan, jika ada selera makan, penggunaan hidangan lembut, ringan dan tumbuk.

Terapi kehamilan

Sekiranya pneumonia bakteria didiagnosis semasa kehamilan, rawatan harus dilakukan dengan ketat di bawah pengawasan perubatan.

Oleh kerana dalam tempoh ini tidak semua ubat dapat diterima, berdasarkan usia kehamilan dan ciri-ciri perjalanannya, pesakit diberi ubat antibakteria ringan. Ini mungkin ubat dengan jangka masa pendek atau ubat herba alternatif.

Penilaian keberkesanan rawatan radang paru-paru di rumah

Keberkesanan ubat yang digunakan dapat ditentukan oleh penurunan gejala patologi, iaitu:

 • suhu badan menurun dan tidak melebihi tanda 37.5 ° C;
 • kekurangan tanda-tanda mabuk;
 • dahak purulen beransur-ansur pergi dan berhenti menonjol dengan batuk;
 • manifestasi kegagalan pernafasan tidak hadir;
 • dinamik positif mengikut pemeriksaan sinar-x paru-paru.

Ubat tradisional dari radang paru-paru

Sebagai tambahan kepada rawatan radang paru-paru yang konservatif di rumah, ubat tradisional boleh digunakan atas cadangan doktor. Yang paling berkesan adalah resipi seperti:

 • nombor resipi 1: tuangkan 2 sudu besar ke dalam bekas kecil sudu besar oat dan kismis dalam jumlah yang sama, tuangkan 1 liter air dan api perlahan. Cecair direbus sehingga isipadu awalnya dikurangkan sebanyak 2 kali. Selepas ini, campuran disaring dengan teliti, sedikit sejuk dan 1 sudu besar. sesudu madu. Dalam bentuk siap, alat ini diambil dalam 1 sudu besar. sudu 4 kali sehari sepanjang tempoh terapi ubat;
 • resipi No. 2: 1 sudu besar dimasukkan ke dalam bekas sesudu raspberi kering, herba, coltsfoot dan oregano, sebati. Kemudian 1 sudu besar. tuangkan sudu koleksi ke dalam termos dan tuangkan 300 ml air mendidih. Cecair ditekan selama 45-60 minit, selepas itu disaring. Kaldu siap diambil secara lisan dalam bahagian kecil sepanjang hari;
 • nombor resipi 3: 1 sudu besar. satu sudu jus aloe dicampur dengan 2 sudu besar. sudu madu dan tuangkan 3 sudu besar. sudu vodka. Alat ini dicampurkan dan dibungkus dengan kain kasa. Kompres siap diletakkan di bahagian dada setiap hari sebelum tidur;
 • resipi No. 4: 40 g kacang hazel yang dikupas dituangkan ke dalam 500 ml wain merah kering, masukkan api kecil dan didihkan selama 20 minit. Ubat ini diambil secara lisan selama 1 sudu besar. sudu sebelum setiap hidangan;
 • resipi No. 5: 100 g buah kering viburnum biasa dituangkan dengan 1 liter air mendidih, letakkan dengan api kecil dan rebus selama 10 minit. Kemudian kuahnya ditapis, disejukkan sedikit dan ditambahkan 3 sudu besar. sudu madu. Alat ini diminum dalam bentuk panas dalam setengah gelas 3 kali sehari.

Perlu diingat bahawa ubat-ubatan di rumah tidak boleh digunakan sebagai rawatan utama, tetapi sebagai terapi tambahan untuk ubat lini pertama..

Apabila dimasukkan ke hospital ditunjukkan

Penyakit kronik bersamaan - diabetes mellitus, penyakit paru obstruktif kronik, kegagalan jantung kongestif, nefritis kronik dan hepatitis, penyalahgunaan bahan atau alkoholisme, imunodefisiensi - adalah faktor risiko komplikasi. Dalam kes sedemikian, disarankan untuk menjalankan rawatan di hospital.

Rawat inap juga ditunjukkan dengan adanya faktor berikut:

 • rawatan pesakit luar yang tidak berkesan selama tiga hari;
 • kekeliruan / kehilangan kesedaran;
 • jumlah nafas lebih daripada 30 per minit;
 • hemodinamik yang tidak stabil;
 • metastasis berjangkit;
 • kejutan septik;
 • lesi multi-lobus;
 • pembentukan abses;
 • pleurisy eksudatif;
 • leukopenia atau leukositosis;
 • kegagalan buah pinggang;
 • anemia;
 • bukti sosial;
 • umur dari 70 tahun.

Video

Kami menawarkan anda untuk menonton video mengenai topik artikel.

Cara merawat dan berapa banyak radang paru-paru yang dirawat pada orang dewasa

Pada orang dewasa, radang paru-paru berlaku dengan ciri-ciri tertentu yang berbeza dengan gejala penyakit pada kanak-kanak. Sebagai contoh, gejala utama yang mencirikan proses keradangan pleura paru pada orang dewasa adalah sesak nafas yang berlaku walaupun sedikit beban (contohnya, menaiki tangga 1-2 lantai atau berjalan kaki yang diukur).

Kadang-kadang seseorang mungkin mengalami kesukaran bernafas dalam keadaan tenang, dengan rasa tidak selesa meningkat pada posisi berbaring di sisinya.

Gejala utama radang paru-paru pada orang dewasa

Adalah mungkin untuk menentukan bahawa radang paru-paru muncul pada beberapa alasan tertentu. Seseorang mungkin mengalami rasa panas yang kuat, diikuti dengan serangan menggigil. Dalam kes ini, suhu paling kerap berada pada tahap yang sama (38-40 darjah) atau perlahan-lahan meningkat.

Untuk menjadikan keadaan seseorang lebih mudah, anda tidak perlu membungkusnya walaupun pesakit sendiri mengatakan bahawa dia sudah beku. Penggunaan ubat antipiretik hanya mungkin seperti yang ditentukan oleh doktor, kerana beberapa ubat mempunyai banyak kontraindikasi, yang dapat menyulitkan rawatan.

Sakit di bahagian dada. Ramai yang mengaitkan kesakitan ini dengan penyakit jantung dan berusaha melegakannya dengan menggunakan Validol atau valerian, yang bukan hanya memberi kesan menenangkan, tetapi juga memulihkan irama jantung (dengan keadaan sedikit turun naik), dan mengurangkan rasa sakit di kawasan jantung.

Tanda-tanda penyakit pernafasan (batuk, bersin, sakit ketika menelan, kesesakan hidung, hidung berair, dll.). Gejala ini mempunyai pneumonia sekunder, yang muncul dengan latar belakang jangkitan virus virus pernafasan akut atau selesema.

Pesakit tidak selalu dapat membezakan gambaran klinikal perkembangan radang paru-paru daripada selsema. Itulah sebabnya mengapa perlu berjumpa doktor jika selepas 4-5 hari rawatan keadaan kesihatannya tidak bertambah baik, dan keparahan tanda-tanda selesema atau selesema tidak berkurang. Doktor akan membetulkan rawatan dan menghantar pesakit untuk pemeriksaan tambahan.

Pelepasan dahak (dalam beberapa kes dengan darah). Keradangan kapilari alveoli dan saluran darah membawa kepada mikrokrak, oleh itu, rembesan dahak sering disertai dengan hemoptisis. Anda boleh menyembuhkan keadaan ini dengan bantuan agen simptomatik..

Penyakit Legionnaire atau radang paru-paru Legionnaire hampir tanpa gejala. Satu-satunya gejala fasa awal pneumonia adalah peningkatan suhu secara beransur-ansur. Kehadiran bakteria yang dijajah hanya dapat dikesan menggunakan radiografi paru-paru..

Diagnosis radang paru-paru pada orang dewasa

Semasa manifestasi penyakit, perlu berjumpa doktor, kerana mungkin membezakan selesema dari perkembangan radang paru-paru hanya dengan bantuan ujian dan pemeriksaan..

Semasa pemeriksaan, pakar dapat mengesan kejatuhan ruang interkostal, tetapi pada orang dewasa gejala ini tidak selalu ditentukan (keadaan ini paling sering ditunjukkan pada kanak-kanak).

Mengi semasa bernafas tidak dapat hadir untuk waktu yang lama - apabila ukuran fokus keradangan cukup kecil, maka pernafasan berlaku secara bebas. Ini juga menjadikan diagnosis sukar, oleh itu, satu-satunya cara yang tepat untuk menentukan bahawa radang paru-paru sedang berkembang adalah dengan mengambil sinar-X dada dalam unjuran lateral dan langsung..

Apabila timbul keraguan mengenai kebenaran diagnosis, pesakit boleh dihantar untuk melakukan pemeriksaan MRI atau CT. Semasa kecurigaan pleurisy paru-paru, dilakukan pemeriksaan ultrasound tambahan, yang dapat menentukan pengumpulan cecair di paru-paru (gejala pleurisy tidak dapat dilihat pada sinar-x).

Untuk menetapkan rejimen rawatan yang betul dan menjelaskan diagnosis, pemeriksaan biokimia (makmal) juga diperlukan, yang meliputi:

 • bronkoskopi (membolehkan anda mengenal pasti orang yang tergolong dalam kumpulan orang yang mempunyai imuniti yang lemah);
 • penentuan bilangan neutrofil dan leukosit;
 • ujian serologi untuk kehadiran flora patogen (legionella, mycoplasma, chlamydia);
 • pemeriksaan kehadiran karbon dioksida dalam plasma darah;
 • ujian hati;
 • analisis kepekaan terhadap antibiotik patogen jangkitan;
 • budaya bakteria.

Setelah diagnosis dibuat, tahap keparahan penyakit dan keperluan rawatan pesakit dalam ditentukan. Rawatan juga berdasarkan data tinjauan..

Berapa banyak radang paru-paru yang dirawat pada orang dewasa

Adalah sukar untuk mengatakan dengan tepat berapa banyak masa yang diperlukan untuk pemulihan. Rawatan intensif radang paru-paru pada orang dewasa paling kerap memakan masa 1-2 minggu.

Sekiranya penyakit itu hilang dengan komplikasi atau pesakit memerlukan ventilasi paru-paru, rawatan dapat berlangsung hingga sebulan, dan terapi dilakukan hanya dalam keadaan unit rawatan intensif klinik penyakit berjangkit.

Setelah menyelesaikan kursus utama terapi, pesakit memerhatikan rawatan yang menyokong, yang merangkumi agen probiotik untuk memulihkan mikroflora dan imunomodulator untuk menguatkan tindak balas imun..

Cara merawat radang paru-paru

Sehingga kini, pendekatan untuk rawatan radang paru-paru pada orang dewasa menunjukkan rejimen rawatan berikut:

 1. Penggunaan ubat antipiretik dan simptomatik lain untuk mengurangkan suhu badan, menghilangkan sakit tekak dan batuk. Anda mesti ingat berapa hari anda boleh menggunakan dana ini. Persediaan berdasarkan ibuprofen dan parasetamol tidak diingini memakan masa lebih dari seminggu.
 2. Terapi antivirus. Digunakan pada peringkat awal penyakit dalam kes di mana pneumonia disebabkan oleh bakteria virus ("Arbidol", "Remantadin", "Amantadine", dll.).
 3. Bermakna untuk mengembangkan bronkus. Diperlukan untuk mengeluarkan kahak dari paru-paru, serta penyingkiran proses keradangan di alveoli (Ambroxol, Nise, Berodual).
 4. Penyedutan oksigen. Pesakit menerima rawatan oksigen menggunakan kateter atau topeng khas. Rawatan jarang dilakukan berdasarkan pesakit luar..
 5. Dadah untuk menghilangkan mabuk. Ejen isotonik digunakan untuk mencegah dehidrasi pada pesakit yang enggan minum. Terapi infusi dilakukan di persekitaran hospital. Pesakit (jika ditunjukkan) juga boleh menerima larutan glukosa.

Rawatan antibiotik

Antibiotik adalah asas untuk rawatan sebarang bentuk keradangan paru-paru dan bronkus. Sebagai peraturan, pesakit diberi antibiotik spektrum luas atau ubat individu yang aktif terhadap jenis patogen yang dikenal pasti.

Harus diingat bahawa antibiotik siri penisilin, yang telah digunakan seperti di Soviet Union, hampir tidak pernah digunakan dalam praktik moden. Ini disebabkan oleh fakta bahawa banyak bakteria gram negatif tahan terhadap penisilin.

Di antara antibiotik untuk rawatan radang paru-paru pada orang dewasa, perlu membezakan Ceftriaxone, Suprax, Clarithromycin, Sumamed, Cefixime. Dalam beberapa kes, menggunakan kombinasi antibiotik di atas.

Rawatan radang paru-paru dengan ubat-ubatan rakyat

Resipi alternatif digunakan dalam kombinasi dengan rawatan radang paru-paru yang konservatif. Kaedah rakyat adalah pelbagai dan agak mudah, kerana sesiapa sahaja boleh memilih resipi yang paling sesuai untuk mereka sendiri. Cara merawat radang paru-paru?

 • Cairkan madu. Ini adalah resipi yang cukup mudah. ​​Untuk penyediaannya, madu linden atau mustard adalah yang terbaik, sangat baik jika ia dimanis. Satu sudu teh madu perlu dicampurkan dalam secawan air suam dan diminum, ini sangat membantu dengan batuk yang kerap. Madu boleh dimakan dalam bentuk tulen, tetapi hanya apabila tekak tidak sakit..
 • Buah ara dengan susu. Segelas susu mesti direbus dengan memasukkan beberapa buah buah ara putih ke dalamnya. Alat ini membolehkan anda membersihkan saluran udara, memanaskan tekak dan bronkus.
 • Susu oat. Untuk produk ini, disarankan menggunakan susu kampung dalam jumlah satu liter. Segelas gandum mesti dicuci dengan teliti, dituangkan ke dalam susu dan direbus selama kira-kira 17-22 minit. Kacau madu dengan susu sejuk.
 • Mentega Bawang Putih Untuk 100 gram mentega, anda perlu mengambil 2-3 ulas bawang putih cincang halus, campurkan semuanya dengan baik. Minyak ini boleh dimasukkan ke dalam pinggan atau dioleskan pada roti. Ini adalah alat yang baik untuk meningkatkan imuniti, yang juga membolehkan saudara-mara pesakit tidak dijangkiti.
 • Madu dengan lobak. Di lobak, perlu dibuat takik, masukkan madu di dalamnya, masukkan semuanya ke dalam bekas yang dalam. Pada hari kedua, gunakan madu yang telah bocor.
 • Madu dengan viburnum. Segelas madu mesti dicairkan dengan mandian wap. Masukkan 0.5 cawan viburnum dan panaskan selama lima minit. Komposisi yang dihasilkan boleh diambil beberapa kali sehari, satu sudu besar.
 • Kuah dengan licorice. Perlu diambil dalam jumlah yang sama rumput coltsfoot, oregano dan marshmallow, dan akar licorice. Masukkan air panas ke dalam komposisi ini. Kaldu ini mesti dimakan dalam beberapa sudu setiap 2-3 jam.
 • Resipi dari lemak babi dan madu. Anda perlu mencairkan satu kilogram lemak babi, menambah 100 gram koko, satu kilogram madu, segelas jus lidah buaya. Komposisi mesti dimasak selama 17–25 minit. Setelah menuang segelas brendi. Setelah disejukkan, ia boleh dicairkan dalam susu suam atau dimakan dalam bentuk tulen..

Ciri usia rawatan

Orang yang berusia lebih dari 50 tahun dengan diagnosis radang paru-paru pasti dirawat di hospital. Ini kerana mekanisme semula jadi pelindung tidak berfungsi sama seperti pada orang muda, dan tubuh yang lemah mungkin bersikap tidak terduga. Pada pesakit tua, merawat radang paru-paru jauh lebih sukar.

Sekiranya kegagalan pernafasan akut, resusitasi mungkin diperlukan. Pesakit di bawah usia 50 tahun dan pesakit dengan pneumonia tahap ringan dapat dirawat dengan keradangan di rumah, dengan mempertimbangkan fakta bahawa mungkin untuk mengasingkan seluruh keluarga dari kontak dengan orang ini, dan juga memberikan ketenangan mutlak kepada pesakit.

Sebagai peraturan, skema berikut digunakan untuk merawat orang tua:

 • 40-50 tahun - "Augmentin" atau "Amoxiclav" dalam kombinasi dengan "Doxycycline" (anda dapat mengganti "Amoxiclav" dengan "Tavanik" atau "Avelox");
 • Umur 50-60 tahun - Jumlahnya digabungkan dengan Suprax atau Ceftriaxone dalam kombinasi dengan Clarithromycin;
 • berumur lebih dari 60 tahun - Ceftriaxone (dos - 1 gram).

Merawat radang paru-paru di rumah

Pesakit dewasa yang dapat merawat penyakit di rumah (dengan izin doktor) untuk radang paru-paru ditetapkan diet protein tinggi dengan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan.

Protein akan menguatkan serat otot, memberi kekuatan kepada tubuh dan mencipta sumber tenaga yang diperlukan untuk berjaya melawan penyakit ini.

Sayuran dan buah-buahan segar mengandungi sejumlah besar vitamin untuk menguatkan sistem imun, serta garam mineral, yang dibasuh akibat keracunan yang ketara dari badan. Buah mesti dibeli secara bermusim agar tidak memburukkan keadaan dengan kemungkinan alergi.

Sekiranya pesakit menjalankan rawatan di rumah, maka peraturan tertentu mesti dipatuhi:

 1. Mandi dan mandi boleh diambil hanya setelah normalisasi, dengan mengambil kira bahawa tidak ada suhu (lebih baik memeriksa dengan doktor setelah berapa lama anda dapat melakukan prosedur kebersihan sepenuhnya).
 2. Sebelum pemulihan sepenuhnya, rehat di tempat tidur adalah prasyarat.
 3. Ia perlu untuk mengawal kelembapan udara (untuk penyakit sistem pernafasan, udara kering dikontraindikasikan).
 4. Ventilasi bilik selama 10-15 minit beberapa kali sehari.

Sebagai peraturan, rawatan radang paru-paru pada orang dewasa dilakukan di hospital di bawah pengawasan doktor, tetapi dalam beberapa kes, doktor mungkin menetapkan rawatan pesakit luar. Dengan satu cara atau yang lain, pelaksanaan semua cadangan dan preskripsi doktor akan memungkinkan untuk mengatasi penyakit ini dengan cepat dan mengelakkan proses patologi dan komplikasi teruk pada paru-paru dan organ lain..

Rawatan berkesan radang paru-paru yang diperoleh masyarakat pada orang dewasa

Sikap sembrono terhadap kesihatan mereka sendiri menjadikan banyak pesakit dengan radang paru-paru mengabaikan penyakit berbahaya, terus melakukan aktiviti rutin dan pergi bekerja. Pada masa yang sama, mereka tidak menduga bahawa mereka tidak hanya membahayakan tubuh mereka, tetapi juga orang di sekitarnya, kerana penyakit ini mempunyai sifat menular dan ditularkan oleh titisan udara. Miokarditis, sepsis, nefritis, meningitis - semua akibat ini menimbulkan radang paru-paru masyarakat, gejala pada orang dewasa memerlukan kajian menyeluruh dan rawatan seterusnya.

Penyebab radang paru-paru yang diperoleh masyarakat

Patogen adalah mikroorganisma patogen yang diaktifkan dengan imuniti yang lemah dan gaya hidup yang tidak sihat. Ini adalah klamidia, staphylococci, streptococci, Escherichia coli dan hemophilus bacillus, mycoplasmas dan bakteria dan virus lain. Penyakit ini mempunyai pelbagai bentuk keparahan, akut dan kronik, ketika, dengan gejala awal penyakit ini, belum ada upaya perawatan yang dilakukan. Sekiranya tahap penyakit ringan dan sederhana seperti pneumonia yang diperoleh masyarakat dikesan, rawatan pada orang dewasa di rumah dibenarkan, sementara tahap yang teruk dan progresif memerlukan keadaan pegun.

Pneumonia organ berpasangan boleh menjadi fokus apabila bahagian tisu paru-paru yang tidak penting terlibat dalam proses keradangan, multifokal apabila terdapat beberapa kawasan seperti itu, dan total jika kedua-dua organ berpasangan terjejas.

Sebab utama patologi ini adalah kepincangan dalam kerja sistem tubuh yang paling penting, imuniti.

Prasyarat lain untuk manifestasi penyakit ini:

 • penggunaan ubat antibakteria yang tidak terkawal tanpa preskripsi doktor;
 • patologi kronik organ pernafasan;
 • wabak influenza, jangkitan virus lain;
 • bekerja dalam keadaan yang tidak baik, pengeluaran, yang melibatkan peningkatan bahaya kepada kesihatan, keadaan cuaca sejuk;
 • pergantungan pada alkohol, rokok dan ubat-ubatan, yang memberi kesan negatif terhadap sistem imun;
 • kehidupan yang tidak menetap, kekurangan unsur berguna dalam diet harian, kekurangan dan kekurangan vitamin;
 • hipotermia, serta terlalu panas, boleh menyebabkan proses radang paru-paru;
 • tumor malignan dan jinak, gangguan serebrovaskular, disfungsi hati / ginjal, keradangan pada lapisan dalam otot jantung, diabetes, kecenderungan untuk serangan epilepsi.

Jangkitan boleh dimasukkan ke dalam tubuh manusia dari mulut dan nasofaring, melalui udara dan rumah tangga, melalui hubungan dengan pembawa dan barang-barangnya. Dalam beberapa kes, jangkitan berlaku secara hematogen melalui darah dengan kerosakan kecil pada epidermis - luka, lecet. Penembusan bakteria dari fokus kronik keradangan organ dalaman adalah mungkin.

Kategori orang yang selalu tertekan dan mengalami penyakit serius dan pembedahan, serta kanak-kanak dan orang tua berisiko..

Pneumonia yang diperoleh masyarakat: gejala pada orang dewasa

Proses patologi diteruskan dengan banyak gejala yang sukar dikelirukan:

 1. Sindrom nyeri yang mempengaruhi sternum. Kesakitan biasanya berlaku ketika batuk, menyentuh dari belakang, walaupun bernafas. Dada boleh sakit ketika rehat, belum lagi tindakan aktif atau beban pesakit. Kadang-kadang ia ringan, dan orang yang sakit tidak menyedarinya.
 2. Suhu tinggi mungkin terdapat pada peringkat awal. Panas, berpeluh meningkat, kilat panas tiba-tiba berhenti, tetapi secara harfiah, setelah beberapa hari, kembali.
 3. Bersama-sama dengan tanda-tanda radang paru-paru yang kerap, serangan kering, dan semasa anda berkembang, batuk basah juga muncul. Pelepasan biasanya mempunyai warna purulen, kelabu kekuningan..
 4. Gejala khas lain adalah mabuk umum, kerana pesakit merasa tertekan, lemah dan lesu, tidak dapat menumpukan perhatian pada sesuatu, tidak mempunyai kekuatan untuk bekerja dengan normal. Selain itu, muntah, gangguan usus, dan kehilangan selera makan dapat diperhatikan;
 5. Bernafas dengan radang paru-paru disertai dengan bunyi yang luar biasa - mendesis, bersiul, di samping itu, dengan sewenang-wenangnya dapat meningkat dan melambatkan, ada sesak nafas dan bahkan serangan sesak nafas (sesak nafas).

Apabila radang paru-paru yang diperoleh masyarakat berkembang, gejala orang dewasa sukar dikelirukan dengan manifestasi penyakit lain. Sekiranya berdehit dan bersiul di paru-paru dan kegagalan pernafasan, kita dapat membicarakan jenis penyakit yang teruk, akibatnya tidak dapat diramalkan, hingga mengakibatkan kematian.

Dalam kes yang teruk, rasa sakit diberikan ke kawasan peritoneum, merebak ke otot dan sendi. Pesakit menderita insomnia, mendapati herpes berkembang secara aktif, dan organ penglihatan sering terjejas - penyakit ini memprovokasi laserasi yang kuat, radang konjungtiva. Maka boleh menjadi lebih teruk lagi - halusinasi, khayalan, pingsan.

Kadang kala patologi berkembang tanpa serangan demam dan batuk, iaitu tanpa gejala utama. Walau bagaimanapun, jangan memuji diri sendiri - ini menyebabkan komplikasi yang tidak kurang hebatnya, dan, lebih-lebih lagi, dapat dilangkau kerana ketiadaan tanda-tanda utama.

Video: Rawatan radang paru-paru dengan ubat-ubatan rakyat

Pneumonia yang diperoleh masyarakat: rawatan pada orang dewasa di rumah

Malangnya, orang tidak dapat membayangkan betapa berbahayanya radang paru-paru, bagaimanapun, tidak lebih dari dua lusin daripada seribu orang yang didiagnosis dengannya. Selebihnya bergantung pada "mungkin", dengan naif percaya bahawa mereka akan mengatasi masalah itu sendiri.

Doktor dapat menentukan penyakitnya dengan penampilan pesakit. Kehadiran anomali ditunjukkan oleh kulit mati, bibir biru, pemerah pipi cerah, tidak wajar dengan keadaan kesihatan umum pesakit yang tidak memuaskan. Manifestasi khas penyakit ini adalah teresak-esak dan mengi di paru-paru, sesak nafas, sakit dada.

Di samping itu, ujian makmal darah, air kencing, dahak dilakukan. Kadang-kadang diperlukan biopsi tisu alveoli paru-paru dan bronkus untuk memahami ukuran kawasan yang terjejas.

Kaedah diagnostik instrumental merangkumi langkah-langkah berikut:

 • pemeriksaan endoskopi;
 • tindak balas polimerase menggunakan kaedah biologi molekul untuk mengenal pasti patogen dan antibodi;
 • radiografi - pemeriksaan dada, organ pernafasan.

Komputer tambahan dan peralatan resonans magnetik digunakan untuk mengesahkan diagnosis. Kaedah pembezaan tidak termasuk gejala penyakit yang serupa - onkologi paru-paru, tuberkulosis.

Sekiranya diagnosisnya adalah radang paru-paru yang diperoleh masyarakat, rawatan pada orang dewasa di rumah boleh dibenarkan oleh pakar hanya pada peringkat awal dan ringan. Tetapi ini tidak membatalkan pengambilan ubat dan menjalani prosedur fisioterapi yang ditetapkan.

Rawatan utama merangkumi pengambilan ubat berikut:

 • agen antibakteria kumpulan cephalospaorins, penisilin, makrolida (Amoxicillin, Levofloxacin, Ampicillin, Moxifloxacin);
 • Paracetamol, Acetylsalicylic acid, Ibuprofen, Ibuklin digunakan sebagai ubat penurun suhu dan analgesik;
 • sekiranya terdapat batuk dan dahak tebal, pengencer dan ekspektoran diperlukan, seperti Fluditec, Ambrohexal, ACC, Fluimucil, Ambrobene;
 • penerimaan bronkodilator dan imunomodulator yang merangsang sistem imun adalah sama pentingnya.

Apabila doktor melantik fisioterapi, pesakit juga perlu mengunjungi klinik untuk sesi UHF, penyedutan ultrasonik, magnetoforesis, urutan sternum.

Penting juga untuk mengetahui bahawa ubat antipiretik tidak diingini jika suhu disimpan di bawah 38.5 darjah.

Di samping itu, semasa rawatan, diet seimbang dan kaya vitamin, pengudaraan bilik secara berkala adalah penting, dan nikotin, yang berbahaya bagi paru-paru, harus ditinggalkan..

Apabila radang paru-paru yang diperoleh masyarakat berkembang, gejala pada orang dewasa jelas menunjukkan masalah dengan paru-paru, jadi anda tidak boleh menangguhkan lawatan ke doktor, kerana kelewatan boleh mengorbankan nyawa. Jangan lupa bahawa penyakit ini, menurut statistik, adalah yang pertama di antara pelbagai jangkitan, dari segi kematian.

Pengarang Kudel Larisa

Semua artikel diuji oleh pengamal..

Gomzar Anastasia Sergeevna
ahli terapi. Pengalaman lebih dari 20 tahun Pendidikan: FGBOU VO Far Eastern State Medical University

Rawatan radang paru-paru dewasa

Penyakit sistem pernafasan sangat berbahaya bagi manusia. Salah satu patologi yang biasa adalah pneumonia, yang menyebabkan keradangan pada tisu paru-paru dan perubahan yang tidak dapat dipulihkan di dalamnya. Untuk mengelakkan kebuluran tisu oksigen, penyakit ini mesti diatasi tepat pada waktunya.

Cara merawat radang paru-paru di rumah pada orang dewasa

Pneumonia sering mempunyai sifat virus, tetapi walaupun dalam kes lain, jangkitan bakteria menyertainya, jadi orang dewasa diharuskan menjalani terapi antibiotik, dengan menetapkan 1-2 ubat pada satu masa. Piawaian rawatan mengambil kira beberapa faktor:

 • jenis radang paru-paru;
 • jumlah kerosakan tisu paru-paru;
 • kesejahteraan dan usia pesakit;
 • penyakit bersamaan jantung, ginjal atau paru-paru.

Antibiotik

Orang dewasa diberi antibiotik untuk radang paru-paru, dengan mengambil kira usia mereka, dan walaupun dengan sedikit keberkesanan satu ubat, ubat ini tidak akan diubah selama 3 hari atau sehingga analisis sputum pesakit diuraikan. Untuk rawatan radang paru-paru, ubat-ubatan popular moden digunakan dengan nama:

 1. Ceftriaxone. Sebagai bentuk pelepasan, serbuk putih digunakan untuk penyediaan suntikan. Kursus rawatan untuk radang paru-paru ditentukan oleh doktor bergantung kepada keparahannya. Bagi orang dewasa, dosnya adalah 1-2 g setiap hari. Penyelesaian untuk suntikan disediakan dari 500 mg ubat dan 2 ml larutan 1% lidocaine, dan untuk penitis, 5 ml air steril digunakan. Harga dari 25 p., Tersedia dengan preskripsi.
 2. Sefpotek. Antibiotik juga dibenarkan untuk kanak-kanak berumur 12 tahun. Berkesan dalam merawat radang paru-paru dan jangkitan pernafasan yang lain. Orang dewasa perlu mengambil 200 mg - 1 tablet, dengan selang waktu 12 jam. Anda perlu menyelesaikan rawatan selepas 2 minggu. Harga dari 120 r.
 3. Ringkas. Sebagai tambahan kepada tablet, ia boleh didapati sebagai serbuk atau lyophilisate. Ia ditunjukkan untuk penyakit berjangkit dan radang, termasuk saluran pernafasan. Dari radang paru-paru, anda perlu minum 500 mg ubat sehari dengan rawatan yang sama dengan 3 hari. Harga dari 520 r.

Ubat rakyat

Rawatan alternatif pneumonia pada orang dewasa berkesan dalam kombinasi dengan pengambilan ubat jika terapi dijalankan di rumah. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan resipi berikut:

 1. Merebus kismis. Bilas dengan 0.5 sudu besar. kismis gelap, menyebarkannya melalui penggiling daging. Setelah menuang segelas air mendidih, tutup di bawah penutup selama kira-kira 10 minit. Adalah perlu untuk merawat radang paru-paru dengan merebus ini, minum 1.5 sudu besar. setiap hari.
 2. "Skim susu". Masak 3 buah ara putih kering. Panaskan susu, isi buah, masak dengan api kecil selama kira-kira setengah jam. Untuk radang paru-paru, minum 2 cawan sehari sehingga gejala hilang.
 3. Infusi pada kacang. Ambil 500 ml wain merah kering. Tuangkan 50 g kacang yang dikupas. Gelapkan produk pada api kecil selama kira-kira seperempat jam. Ambil 1 sudu besar. sebelum setiap hidangan.

Sebagai permulaan, disyorkan untuk menukar posisi anda di tempat tidur lebih kerap dan tidak berbaring di sebelah anda, yang menyakitkan. Selepas 3-4 hari, ketika penyakit ini sudah lama berlalu, anda boleh memulakan latihan pernafasan, yang terletak di punggung dan meletakkan tangan di perut. Anda perlu menghembuskan nafas setelah menarik nafas dalam-dalam, tetapi lakukan dengan perlahan, menegangkan otot perut. Pendekatan harus sekurang-kurangnya 5 sehari, yang masing-masing merangkumi 15 pengulangan. Dianjurkan untuk menggunakan terapi senaman untuk pencegahan radang paru-paru..

Pneumonia: cara merawat di rumah dan tanpa ubat?

Dalam artikel ini saya akan bercakap mengenai radang paru-paru - bagaimana merawatnya di rumah.

Rawatan di rumah untuk penyakit serius ini tidak menjamin pemulihan 100%, tetapi dapat membantu tubuh mengatasi jangkitan. Dan bahkan dalam keadaan ketika soalan anda: "Apa yang salah dengan saya?" doktor akan menjawab: "Ah, pneumonia khas", jangan pingsan dengan segera.

Apa yang perlu dilakukan untuk mempercepat pemulihan?

Kandungan artikel:

Apa itu radang paru-paru??

Pneumonia adalah penyakit radang paru-paru yang disebabkan oleh jangkitan pada saluran pernafasan. Ini adalah penyakit yang serius dan hanya rawatan di rumah yang tidak dapat digunakan untuk mengubatinya - ia dapat membantu mengurangkan gejala..

Pneumonia boleh menjadi kritikal, dan dalam beberapa kes bahkan mengancam nyawa. Untuk diagnosis, anda perlu berjumpa doktor, serta memantau gejala dan mengelakkan komplikasi.

Gabungan prosedur perubatan dan rawatan di rumah dapat membantu banyak orang mengatasi manifestasi radang paru-paru..

Beberapa fakta mengenai radang paru-paru:

 • radang paru-paru disebabkan oleh jangkitan, virus, kulat, bakteria dan organisma berbahaya yang lain
 • banyak mikrob yang menyebabkan radang paru-paru sering berlaku di persekitaran
 • gaya hidup sihat dapat membantu mengurangkan risiko radang paru-paru

Gejala radang paru-paru:

Gejala pneumonia yang biasa termasuk:

Orang sering mendapat radang paru-paru dari orang lain atau akibat pendedahan yang berpanjangan kepada organisma, seperti virus selesema atau coronavirus.

Selalunya, tubuh melawan jangkitan ini. Tetapi jika terdapat cukup banyak mikroba, orang boleh jatuh sakit dengan bentuk penyakit yang teruk..

Gejala pneumonia yang lain termasuk:

 • batuk
 • sesak nafas
 • sakit dada
 • demam
 • menggigil
 • keletihan dan sakit otot

Gejala tambahan kadang-kadang boleh berlaku, seperti batuk berterusan yang menyebabkannya sakit kepala.

Rawatan di rumah

Apa-apa rancangan rawatan radang paru-paru akan merangkumi beberapa ubat antivirus, antibiotik, atau antijamur untuk mengobati infeksi. Sebagai tambahan, untuk pemulihan cepat dari radang paru-paru, dua peraturan harus dipatuhi:

 • Rehat penuh. Badan yang sakit memerlukan banyak rehat untuk pulih. Pantang melakukan aktiviti fizikal dan menjaga rehat di tempat tidur membolehkan tubuh fokus pada pemulihan, dan bukan pada penggunaan tenaga untuk menguatkan otot.
 • Diet yang betul: Makan pelbagai makanan yang kaya dengan mineral dan vitamin yang sihat dapat membantu tubuh anda sembuh. Anda juga perlu mengonsumsi lebih banyak cecair: air, teh herba, sup dan kaldu, yang membantu pulih dari radang paru-paru dengan lebih cepat.

Di samping itu, terdapat beberapa rawatan di rumah yang dapat membantu menghilangkan gejala radang paru-paru yang menjengkelkan..

Cara mengatasi batuk?

Batuk mungkin muncul pada tahap awal pneumonia, ketika tubuh berusaha mendorong cairan keluar dari paru-paru untuk menyingkirkan infeksi. Jadi menggunakan ubat batuk bukanlah idea yang baik..

Terdapat beberapa cara mudah dan selamat untuk mengurangkan intensiti batuk..

 • Teh pudina, kayu putih dan fenugreek

Banyak teh herba yang hangat dapat menenangkan tekak gatal, dan ramuan herba seperti pudina atau kayu putih lebih membantu dalam merawat gejala..

Kajian menunjukkan bahawa pudina dan kayu putih mempunyai kesan menenangkan pada kerongkong pada orang dengan jangkitan saluran pernafasan atas. Herba ini dapat membantu menghilangkan lendir dan melegakan kesakitan dan keradangan yang disebabkan oleh radang paru-paru..

Beberapa penerbitan ilmiah menyatakan bahawa biji fenugreek juga dapat membantu menghilangkan lendir. Teh biji fenugreek akan melegakan batuk yang berterusan dan teruk.

Teh mint, kayu putih dan fenugreek boleh dibeli di kedai runcit, farmasi dan kedai dalam talian.

 • Bilas dengan air laut

Lendir di tekak dan dada boleh menyebabkan peningkatan batuk dan kerengsaan. Berkumur dengan air laut yang hangat dapat membantu menghilangkan lendir dan kuman di kerongkong dan menyumbang kepada kelegaan..

Dyspnea

Dyspnea adalah gejala jangkitan pernafasan dan radang paru-paru..

Minum sejumlah kecil kafein, seperti secawan kopi, teh hitam atau hijau, dapat membantu mengatasi beberapa gejala radang paru-paru. Kafein dapat "membersihkan" saluran udara di paru-paru dan memperbaiki pernafasan, membantu meningkatkan kesejahteraan seseorang..

Menghirup udara hangat dan lembap juga dapat membantu melepaskan pernafasan, menjadikannya kurang tersekat, dan mencegah kerongkong menyempit. Anda boleh memperoleh kesan positif dengan menghirup wap dari bilik mandi atau secawan teh suam.

Rehat sangat penting untuk pemulihan sel dalam badan, tetapi sangat berguna untuk sesak nafas. Pada radang paru-paru, aktiviti fizikal harus dikurangkan..

Apabila seseorang mengalami radang paru-paru, ketidakselesaan dada biasanya muncul.

 • Teh Halia atau Kunyit

Teh kunyit atau halia dapat membantu melegakan sakit dada yang disebabkan oleh radang paru-paru. Kesakitan dada boleh berlaku akibat batuk yang berterusan. Dalam kes seperti itu, rawatan batuk sendiri dapat membantu, tetapi minum teh hangat yang terbuat dari jahe segar atau akar kunyit dapat membantu menghilangkan rasa sakit dengan cepat..

Akar kedua-dua tumbuhan ini mempunyai kesan anti-radang semula jadi pada badan. Membancuh sekeping jahe cincang seukuran ibu jari dalam teko dengan air mendidih, anda boleh menyediakan teh sihat yang mencukupi sepanjang hari.

Teh halia dan kunyit juga dapat dibeli di toko kelontong, kedai kesihatan, dan di Internet..

Demam

Risiko lain bagi penghidap radang paru-paru adalah demam. Menurunkan suhu badan dalam kes sedemikian sangat penting untuk mencegah komplikasi..

Apabila seseorang demam, perlu mengambil lebih banyak cecair dan elektrolit untuk mencegah dehidrasi. Minum minuman sejuk, makan buah-buahan berair dan ais krim buatan sendiri membantu melembapkan dan menyejukkan badan..

Minum teh dari biji fenugreek menyebabkan seseorang berpeluh, yang menyebabkan penurunan suhu badan.

Beberapa ubat bebas boleh mengurangkan gejala - demam dan sakit. Lebih baik minum ubat dengan makanan dan penting untuk tidak melebihi dos yang disyorkan..

 • Mandi suam atau kompres

Mandi air suam dapat menyejukkan badan. Sekiranya ini tidak tersedia, tuala atau kain lap yang dicelupkan ke dalam air suam dan disapukan ke badan akan membantu. Setelah tuala suam, mereka boleh dibilas dengan air dan digunakan lagi.

Menggigil

Gigitan sering merupakan gejala sekunder yang disebabkan oleh demam. Apabila demam berhenti atau berakhir, kegigihan boleh hilang dengan sendirinya.

Penggunaan cecair hangat - air, teh dan sup yang mengandungi unsur surih yang berguna, akan membantu membuat anda tetap hangat dan mencegah menggigil.

 1. Sebatian semula jadi tambahan

Ubat semula jadi juga dapat membantu tubuh menangani kesan umum radang paru-paru. Produk ini mengandungi sebatian yang membantu melawan bakteria, virus dan kulat:

 • bawang putih
 • madu mentah
 • Lada cayenne
 • minyak pokok teh
 • echinacea

Bila berjumpa doktor?

Sesiapa yang mengesyaki bahawa mereka mempunyai radang paru-paru harus segera berjumpa doktor untuk diagnosis dan rawatan. Anda mesti mematuhi rancangan rawatan yang ditetapkan oleh doktor anda untuk merawat radang paru-paru dengan berkesan dan cepat..

Untuk membasmi jangkitan sepenuhnya, semua ubat yang ditetapkan mesti diambil. Sekiranya tiada peningkatan selepas 3-4 hari rawatan, berjumpa doktor sekali lagi..

Orang yang pernah mengalami radang paru-paru sekali lagi cenderung dijangkiti lagi. Setelah menyelesaikan rawatan, disarankan untuk berjumpa doktor dan mencari jalan untuk mengurangkan kemungkinan berulang radang paru-paru..

Pencegahan Pneumonia

Tidak ada cara yang dijamin untuk mengelakkan radang paru-paru, tetapi anda boleh menyediakan alat yang diperlukan untuk menangani penceroboh kepada tubuh.

Kajian menunjukkan bahawa kesihatan usus dikaitkan dengan kesihatan imun manusia. Penjagaan usus yang baik, diet yang bervariasi, dan mengelakkan makanan berbahaya dapat membantu menjaga sistem kekebalan tubuh anda dan mengelakkan jangkitan..

Latihan, pengurusan tekanan, dan rehat yang mencukupi juga diperlukan untuk menjaga kesihatan seseorang. Pematuhan dengan peraturan ini akan membolehkan tubuh menghindari sebarang jangkitan, termasuk radang paru-paru..

Pneumonia psikosomatik

Apakah penyakit yang dibincangkan? Kami akan melihat penyebab psikosomatik pneumonia dalam jadual psikosomatik penyakit Liz Burbo.

PNEUMONIA

Penyakit paru-paru virus atau berjangkit.

Pengalaman sukar dari beberapa peristiwa yang mengancam yang tidak dijangka.

CAHAYA (MASALAH)

Sakit hati, sedih, tidak mahu hidup. Ketidakupayaan untuk bernafas sepenuhnya. Takut mati atau takut berhenti melakukan sesuatu, melakukan sesuatu, dan beralih ke sesuatu yang baru.

Anda harus berusaha melihat kebaikan dalam hidup anda, belajar bernafas dalam-dalam. Luangkan lebih banyak masa di luar rumah. Belajar menikmati kehidupan, tunjukkan aktiviti sosial.

Memerlukan pertolongan untuk mengatasi penyebab psikosomatik penyakit ini? Datanglah.

Kesimpulannya

Saya harap anda berguna untuk belajar mengenai radang paru-paru - bagaimana merawatnya di rumah.

Pneumonia adalah penyakit serius dan tidak boleh dipandang ringan. Sebilangan besar orang menyedari bahawa gejala bertambah baik pada beberapa hari pertama rawatan, tetapi kadang-kadang memerlukan beberapa bulan untuk pulih sepenuhnya dari penyakit pernafasan..

Membekalkan tubuh dengan rehat yang cukup, banyak cecair, dan mengikuti diet sihat yang kaya dengan nutrien sangat penting untuk pemulihannya. Rawatan pneumonia dari rumah ke rumah juga membantu melegakan simptom..

Dapatkan buku PDF saya "Kebahagiaan ?! Bagaimana membiarkan sesuatu ke dalam hidup anda tanpanya tidak mustahil ”(bukan spam). Sihat dan bahagia!

Penerbitan Mengenai Asma