L.S. Strachunsky, E.I. Kamanin, A.A. Tarasov, I.V. Otvagin, O.U. Stetsyuk, M.R. Bogomilsky, Yu.M. Ovchinnikov, O.I. Karpov

Akademi Perubatan Negeri Smolensk, Universiti Perubatan Negeri Rusia N.I. Pirogov, Moscow, Akademi Perubatan Moscow M.I. Sechenov, Universiti Perubatan Negeri St. Petersburg. Ahli akademik I.P. Pavlova

"Antibiotik dan kemoterapi", 1999, T. 44, No. 9, hlm. 24-28

Epidemiologi

Sinusitis adalah salah satu penyakit yang paling biasa. Sinusitis akut adalah komplikasi yang paling biasa dari jangkitan virus pernafasan akut (5-10%) [1] dan berlaku dengan kekerapan yang sama pada semua kumpulan umur. Sinusitis kronik menjadi yang pertama di antara semua penyakit kronik (146/1000 penduduk) [2]. Rata-rata, sekitar 5-15% populasi dewasa dan 5% kanak-kanak menderita beberapa bentuk sinusitis [3].

Pengelasan

Bentuk klinikal sinusitis berikut dibezakan:

I. Mengikut jangka masa penyakit ini [1]:

 • sinusitis akut (kurang dari 3 bulan);
 • sinusitis akut berulang (2-4 episod sinusitis akut per tahun);
 • sinusitis kronik (lebih daripada 3 bulan);
 • pemburukan sinusitis kronik (peningkatan yang ada dan / atau munculnya gejala baru).

II. Mengikut keterukan:

 • paru-paru: kesesakan hidung, lendir atau pelepasan mukopurulen dari hidung dan / atau orofaring, suhu badan hingga 37.5 o C, sakit kepala, kelemahan, hiposmia; pada radiografi sinus paranasal - ketebalan mukosa kurang daripada 6 mm;
 • sederhana: kesesakan hidung, pelepasan bernanah dari hidung dan / atau orofaring, suhu badan lebih daripada 37.5 o C, kesakitan dan kesakitan pada palpasi semasa unjuran sinus, sakit kepala, hiposmia, mungkin terdapat penyinaran kesakitan pada gigi, telinga, malaise; pada radiografi sinus paranasal - penebalan mukosa lebih dari 6 mm, peredupan lengkap atau tahap cecair pada 1 atau 2 sinus;
 • teruk: kesesakan hidung, pelepasan purulen yang banyak dari hidung dan / atau ke dalam orofaring (mungkin terdapat ketiadaan lengkap), suhu badan melebihi 38 o C, kesakitan teruk pada palpasi pada unjuran sinus, sakit kepala, anosmia, kelemahan teruk; pada radiografi sinus paranasal - tahap peredupan atau bendalir lengkap di lebih daripada 2 sinus; dalam ujian darah umum - peningkatan leukositosis, pergeseran formula ke kiri, pecutan ESR; orbit, komplikasi intrakranial atau kecurigaan terhadapnya.

Harus diingat bahawa dalam setiap kes, keparahannya dinilai oleh keseluruhan gejala yang paling ketara. Sebagai contoh, jika terdapat kecurigaan komplikasi orbit atau intrakranial, kursus ini selalu dianggap teruk, tanpa mengira keparahan gejala lain.

Etiologi

Patogen utama adalah:

 • pada sinusitis akut - Streptococcus pneumoniae (48%) dan Haemophilus influenzae (12%), Moraxella catarrhalis, Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, anaerob lebih jarang berlaku;
 • dengan akut berulang dan pemburukan sinusitis kronik, spektrum dan nisbah patogen pada dasarnya tidak berbeza dengan sinusitis akut;
 • pada sinusitis kronik, anaerob (Peptococcus, Bacteroides, Veillonella, Prevotella, Fusobacterium, Corynebacterium) lebih penting, S.aureus, Pneumococcus, H.influenzae dan bakteria gram-negatif, kulat juga dijumpai.

Kerentanan patogen terhadap antibiotik

Kepekaan patogen utama sinusitis akut terhadap antibiotik berbeza dengan ketara di kawasan yang berlainan. Menurut penyelidik asing, terdapat kecenderungan pneumokokus untuk meningkatkan daya tahan terhadap benzylpenicillin dan macrolides, hemophilic bacillus - terhadap aminopenicillins.

Menurut laporan, di Rusia tengah, S. pneumoniae dan H. influenzae yang diasingkan dalam sinusitis akut mengekalkan kepekaan tinggi terhadap aminopenicillins dan cephalosporins: 97% strain S. pneumoniae sensitif terhadap benzylpenicillin, 100% terhadap ampicillin, amoxicillin, amoxicillin / clavulanate, cefuroxime; 100% H. influenzae sensitif terhadap amoksisilin / klavulanat, 90% sensitif terhadap ampisilin dan cefuroxime.

Di Rusia, masalah utama adalah ketahanan pneumokokus dan bacillus hemofilik terhadap co-trimoxazole: tahap rintangan sederhana dan tinggi diperhatikan pada 40% S. pneumoniae dan 22% H. influenzae.

Tugas terapi antibiotik

Dalam sinusitis kronik dan akut, matlamat utama terapi adalah untuk membasmi jangkitan dan memulihkan kemandulan sinus, oleh itu antibiotik menempati tempat utama di dalamnya. Di samping itu, menurut petunjuk, tusukan sinus dan kaedah rawatan khas lain digunakan..

Dengan proses berulang dan kronik yang kerap (lebih dari 2 kali dalam setahun), rawatan yang berjaya memerlukan penilaian menyeluruh mengenai banyak faktor tambahan (anatomi rongga hidung, patologi bersamaan, dll.) Dan pelaksanaan terapi kompleks dengan campur tangan pembedahan. Antibiotik tidak memainkan peranan utama di sini dan merupakan sebahagian daripada terapi. Adalah wajar pilihan ubat dalam kes seperti itu berdasarkan hasil kajian kepekaan mikroflora yang diasingkan dari sinus.

Pilihan antibiotik

Pemilihan ubat dalam proses akut dalam kebanyakan kasus dilakukan secara empirik, berdasarkan data yang ada mengenai patogen yang berlaku dan ketahanannya di rantau ini, serta dengan mempertimbangkan keparahan keadaan (skema).

1 sekiranya tiada amoksisilin atau amoksisilin / klavulanat, ampisilin ditetapkan
2 terapi selama 3 hari
3 pada kanak-kanak berumur lebih dari 8 tahun
4 orang dewasa sahaja

Skema terapi antibakteria sinusitis [4-7]

Dalam proses kronik, sebelum pengambilan antibiotik, sangat penting untuk melakukan kajian mikrobiologi mengenai kandungan sinus.

Dengan kursus ringan. Pada hari-hari awal penyakit ini, ketika kemungkinan etiologi virus, pemberian antibiotik tidak diperlukan. Sekiranya, walaupun terdapat rawatan simptomatik yang berterusan, gejalanya berterusan tanpa peningkatan selama lebih dari 10 hari atau kemajuan, yang secara tidak langsung menunjukkan penambahan jangkitan bakteria, disarankan untuk menetapkan terapi antibiotik. Dalam kes ini, pilihan ubat dibuat, seperti pada tahap sederhana.

Dalam kursus sederhana. Ubat pilihan: amoksisilin (jika tidak terdapat amoksisilin atau amoksisilin / klavulanat, ampisilin ditetapkan), amoksisilin / klavulanat.

Ubat alternatif: cephalosporins (cefuroxime axetil, cefaclor), macrolides (azithromycin, clarithromycin), tetracyclines (doxycycline), fluoroquinolones (grepafloxacin).

Dalam kes yang teruk:

 • penisilin terlindung (amoxicillin / clavulanate, ampicillin / sulbactam) secara parenteral;
 • generasi II-III cephalosporins (cefuroxime, ceftriaxone, cefotaxime, cefoperazone) secara parenteral;
 • untuk alahan terhadap b-laktam: ciprofloxacin atau chloramphenicol secara parenteral.

Kaedah pemberian antibiotik

Dalam kes ringan dan sederhana, terapi harus dilakukan dengan ubat oral (jadual. 1).

Dalam kes yang teruk, rawatan harus dimulakan dengan pemberian parenteral (sebaiknya intravena) (Jadual 2) dan kemudian, apabila keadaan bertambah baik, beralih ke pentadbiran oral (terapi langkah).

Terapi langkah melibatkan penggunaan dua peringkat ubat antibakteria: pertama, pemberian antibiotik parenteral dan kemudian, apabila keadaan bertambah baik, secepat mungkin (biasanya pada hari ke-3-4) beralih ke pemberian oral yang sama atau serupa dalam aktiviti spektrum ubat. Contohnya, amoksisilin / klavulanat secara intravena atau ampisilin / sulbaktam secara intramuskular selama 3 hari, kemudian amoksisilin / klavulanat secara lisan, atau cefuroxime secara intravena selama 3 hari, kemudian cefuroxime axetil di dalam.

Jadual 1. Dos dan cara pemberian antibiotik oral dalam rawatan sinusitis akut

AntibiotikRejimen dosSambungan Makanan
pada orang dewasapada kanak-kanak
Ubat pilihan pertama
Amoksisilin500 mg x 3 kali / hari40 mg / kg / hari dalam 3 dos terbahagiApa sahaja makanan
Ampisilin500 mg x 4 kali / hari50 mg / kg / hari dalam 4 dos terbahagi1 jam sebelum makan
Amoksisilin / klavulanat500 mg x 3 kali / hari atau 875 mg x 2 kali / hari50 mg / kg / hari dalam 3 dos terbahagiSemasa makan
Ubat alternatif
Cefuroxime axetil250 mg x 2 kali / hari30 mg / kg / hari dalam 2 dos terbahagiSemasa makan
Cefaclor500 mg x 3 kali / hari40 mg / kg / hari dalam 3 dos terbahagiApa sahaja makanan
Azithromisin500 mg x 1 kali / hari, 3 hari10 mg / kg / hari dalam 1 dos, 3 hari1 jam sebelum makan
Clarithromycin500 mg x 2 kali / hari7.5 mg / kg / hari dalam 2 dos terbahagiApa sahaja makanan
Doxycycline100 mg x 2 kali / hari2.2 mg / kg / hari dalam 1 dos *Apa sahaja makanan
Grefafloxacin400 mg x 1 masa / hari-Apa sahaja makanan

* pada kanak-kanak berumur lebih dari 8 tahun.

Jadual 2. Dos dan cara pemberian antibiotik parenteral dalam rawatan sinusitis akut

AntibiotikRejimen dos
pada orang dewasapada kanak-kanak
Cephalosporins
Cefuroxime0,75-1,5 g x 3 kali / hari, i / m, i / v50-100 mg / kg / hari dalam 3 pentadbiran, dalam / m, dalam / dalam
Cefotaxime2 g x 2-3 kali / hari, i / m, i / v50-100 mg / kg / hari dalam 3 pentadbiran, dalam / m, dalam / dalam
Ceftriaxone2 g x 1 masa / hari, dalam / m, dalam / dalam50-100 mg / kg / hari dalam 1 pengenalan, dalam / m, dalam / dalam
Cefoperazon2 g x 3 kali / hari, v / m, iv50-100 mg / kg / hari dalam 2-3 pentadbiran, dalam / m, dalam / dalam
Ceftazidime2 g x 2-3 kali / hari, i / m, i / v50 mg / kg / hari dalam 2-3 pentadbiran, dalam / m, dalam / dalam
Cefepim2 g x 2 kali / hari, v / m, iv50-100 mg / kg / hari dalam 2 pentadbiran, dalam / m, dalam / dalam
Aminopenicillin yang dilindungi oleh perencat
Amoksisilin / klavulanat1.2 g x 3 kali / hari, iv40 / mg / hari dalam 3 suntikan, iv
Ampisilin / Sulbactam1.5-2 g x 4 kali / hari, i / m, i / v150 mg / kg / hari dalam 3-4 suntikan, dalam / m, dalam / dalam
Penisilin anti-Pseudomonas yang dilindungi oleh perencat
Ticarcillin / Clavulanate3.1 g x 6 kali / hari, iv75 mg / kg / hari dalam 4 suntikan, iv
Fluoroquinolones
Ciprofloxacin500 mg x 2 kali / hari, iv-
Ofloxacin400 mg x 2 kali / hari, iv-
PefloxacinDos pertama 800 mg,
kemudian 400 mg x 2 kali / hari, iv
-
Carbapenems
Imipenem0.5 g x 4 kali / hari, iv60 mg / kg / hari dalam 4 suntikan, iv
Meropenem0.5 g x 4 kali / hari, iv60 mg / kg / hari dalam 4 suntikan, iv
Antibiotik dari kumpulan yang berbeza
Kloramfenikol0,5-1 g x 4 kali / hari, i / m, i / v50 mg / kg / hari dalam 4 suntikan, dalam / m, dalam / dalam

Tempoh terapi

Sebagai peraturan, ia bergantung pada bentuk dan keparahannya. Pada sinusitis akut, terapi antibiotik dilakukan rata-rata selama 7-10 hari, dengan peningkatan kronik - hingga 3 minggu.

Petunjuk untuk dimasukkan ke hospital:

 • kursus klinikal teruk sinusitis akut, disyaki komplikasi;
 • sinusitis akut dengan latar belakang patologi atau imunodefisiensi bersamaan yang teruk;
 • kemustahilan untuk menjalankan prosedur invasif khas berdasarkan pesakit luar;
 • bukti sosial.

Kesalahan biasa dengan terapi antibiotik

Kesalahan yang paling biasa adalah:

 • pilihan ubat yang salah (tidak termasuk patogen utama, spektrum aktiviti antibiotik). Sebagai contoh, dengan sinusitis akut, lincomycin (tidak mempengaruhi H. influenzae), oxacillin (mempunyai sedikit kesan terhadap pneumococcus, tidak mempengaruhi H. influenzae>, gentamicin (tidak mempengaruhi S. pneumoniae dan H. influenzae) tidak boleh diresepkan. Co-trimoxazole tidak boleh disyorkan untuk digunakan secara meluas dalam sinusitis di Rusia kerana daya tahannya yang tinggi terhadap S.pneumoniae dan H.influenzae.Ciprofloxacin juga tidak digalakkan untuk latihan pesakit luar. Ia harus digunakan untuk merawat bentuk sinusitis yang rumit atau dengan intoleransi terhadap b-laktam;
 • cara pemberian ubat yang salah. Sebagai contoh, antibiotik tidak boleh diberikan secara intramuskular secara rawat jalan. Asas terapi di klinik adalah pentadbiran oral. Di hospital dengan bentuk sinusitis yang teruk, kerana keadaannya bertambah baik, seseorang juga harus beralih ke pentadbiran oral (terapi langkah);
 • pilihan dos yang salah (selalunya lebih rendah daripada yang diperlukan) dan rejimen dos (tidak mematuhi kekerapan pentadbiran, hubungan dengan pengambilan makanan tidak diambil kira). Contohnya, ampisilin dan azitromisin mesti diambil 1 jam sebelum makan.

Nosokomial (nosokomial, sinusitis hospital)

Sinusitis, yang berkembang 48 jam setelah dimasukkan ke hospital, dirujuk ke nosokomial. Sebagai peraturan, ia berlaku pada pesakit di unit rawatan intensif atau unit rawatan intensif yang mempunyai badan asing (tiub endotrakeal, tiub nasogastrik, penyapu hidung) di hidung untuk masa yang lama (lebih dari 3-4 hari). Kelaziman sinusitis nosokomial di kalangan pesakit ini adalah 5-20% [8], dan menurut x-ray dan tomografi yang dikira pada 90% pesakit selepas 7 hari intubasi nasotrakeal atau menemui tiub nasogastrik terdapat perubahan pada sinus paranasal [2]. Jangkitan sinus rahang atas adalah penyebab demam yang paling biasa yang tidak diketahui, kadang-kadang boleh menyebabkan jangkitan intrakranial dan sepsis.

Ejen penyebab sinusitis nosokomial boleh menjadi Pseudomonas aeruginosa, mikroorganisma gram-negatif dari keluarga Enterobacteriaceae (Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, dll.), Acinetobacter spp., S.aureus dan streptococci. Kurang biasa, terutamanya pada pesakit dengan keadaan imunodefisiensi, patogen mungkin kulat dan Legionella pneumophila.

Terapi sinusitis nosokomial harus bermula dengan:

 • penghapusan faktor predisposisi (penyingkiran kateter hidung, tampon, dll.);
 • tusukan dan saliran sinus yang terkena;
 • destinasi dekongestan tempatan.

Pilihan antibiotik untuk rawatan sinusitis nosokomial harus dilakukan secara individu, dengan mempertimbangkan data berikut: terapi antibiotik sebelumnya, data epidemiologi tempatan mengenai kelaziman dan ketahanan patogen nosokomial.

Untuk terapi antibiotik sinusitis nosokomial, disyorkan:

Semua antibiotik mesti diberikan secara parenteral, lebih baik secara intravena. Pada masa akan datang, anda boleh beralih ke pentadbiran oral (terapi langkah).

Jadual 3. Senarai nama perdagangan utama
ubat antibakteria

Rawatan sinusitis pada kanak-kanak dengan antibiotik

Rawatan sinusitis rahang atas pada masa kanak-kanak pada amnya tidak jauh berbeza dengan rawatan penyakit ini pada orang dewasa. Perbezaannya hanya ditunjukkan pada dos dan kekuatan ubat-ubatan yang dipilih, tetapi prinsip rawatan tidak berubah. Jadi, sebagai contoh, dalam kes sinusitis bakteria, kanak-kanak diberi terapi antibiotik dengan cara yang sama seperti orang dewasa. Ramai ibu bapa berhati-hati dalam merawat sinusitis pada kanak-kanak dengan antibiotik, dan ada juga yang berusaha menghindarinya, tetapi ini adalah satu-satunya kaedah yang boleh dipercayai dan berkesan dalam memerangi sinusitis bakteria. Mematuhi peraturan penggunaan dan dos tidak akan membahayakan tubuh anak.

Kandungan artikel

Walau bagaimanapun, ibu bapa harus tahu bahawa penggunaan antibiotik secara bebas untuk sinusitis pada kanak-kanak tidak dapat diterima, kerana tidak ada satu resipi universal untuk memerangi patologi ini. Doktor memilih terapi sesuai dengan jenis penyakit dan keparahannya. Juga diambil kira ciri tubuh pesakit (reaksi alergi, intoleransi individu terhadap ubat-ubatan tertentu, dll.) Dan kes-kes rawatan antibiotik sebelumnya (jika antibiotik telah digunakan, maka bakteria mungkin tahan terhadapnya).

Jenis resdung

Terdapat sebilangan besar klasifikasi sinusitis yang berbeza mengikut parameter yang berbeza, tetapi dalam konteks ciri penggunaan terapi antibiotik, kami hanya berminat dengan beberapa daripadanya. Pertama, bergantung pada sifat patogen yang memprovokasi keradangan sinus rahang atas, jenis sinusitis virus dan bakteria dibezakan. Kedua, sesuai dengan ciri dan kepantasan penyakit, bentuk akut dan kronik dibezakan.

Penting bagi ibu bapa untuk mengetahui bahawa sekiranya radang sinus virus, antibiotik tidak boleh digunakan. Ubat antibakteria ditujukan secara eksklusif untuk memerangi bakteria dan sama sekali tidak berkesan sekiranya berlaku jangkitan virus. Sinusitis virus, sebagai peraturan, terjadi pada anak terhadap jangkitan virus pernafasan akut. Atas pelbagai sebab (kepekaan terhadap kualiti udara, kekuatan otot pernafasan rendah, dan lain-lain), kanak-kanak mudah terkena jangkitan, terutamanya rhinovirus yang mempengaruhi rongga hidung.

Bersama dengan aliran udara yang dihirup, virus sering meresap ke rongga paranasal, menyebabkan keradangan di sana (pengeluaran lendir yang intensif bermula, edema muncul). Dalam tempoh ini, penting bagi kanak-kanak untuk menerima rawatan SARS yang berkesan. Setelah menangani virus tepat pada waktunya, tubuh anak secara automatik akan menyingkirkan gejala sinusitis. Dengan jenis penyakit ini, tidak perlu menggunakan rawatan khusus. Lebih-lebih lagi, penggunaan antibiotik tidak dibenarkan, yang, menurut beberapa orang tua, dirancang untuk melindungi anak dari komplikasi serius.

Dibuktikan bahawa ubat antibakteria tidak mempunyai kesan pencegahan, tetapi mengobati penyebab penyakit dengan menghilangkan patogen, yang tidak termasuk virus.

Sekiranya tiada bakteria di dalam badan yang diarahkan oleh tindakan antibiotik, mereka hanya menyebabkan kesan sampingan. Begitu juga, penggunaan antibiotik tidak digalakkan selama tempoh remisi pada sinusitis kronik. Pada tahap ini, misalnya, fisioterapi (UHF, gelombang mikro, ultrasound, elektroforesis, dan lain-lain) mempunyai kesan yang berkesan, dan antibiotik digunakan semasa pemburukan penyakit.

Gejala sinusitis

Antibiotik untuk sinusitis pada kanak-kanak hanya digunakan dalam kes tertentu - jika patologi diprovokasi oleh bakteria. Oleh itu, ibu bapa perlu mengetahui di bawah gejala apa yang perlu untuk menghubungi doktor untuk menetapkan terapi antibiotik, dan tanda-tanda apa yang menunjukkan bahawa sinusitis disebabkan oleh virus dan akan berlanjutan dengan rawatan jangkitan virus pernafasan akut yang mencukupi dan tepat waktu. Biasanya sinusitis rahang atas virus tidak mempunyai manifestasi khas dan serupa dengan gejala dengan rhinitis biasa. Hanya jika anda membuat sinar-X anak, gambar akan menunjukkan kawasan gelap yang menunjukkan adanya eksudat di sinus.

Sekiranya sinusitis pada mulanya mempunyai bakteria atau menjadi disebabkan oleh rawatan jangkitan virus pernafasan akut yang tidak betul atau tidak tepat waktu, maka kanak-kanak itu mempunyai gejala berikut:

 • pelepasan kekuningan atau kehijauan dari hidung dengan bau yang tidak menyenangkan;
 • sakit, rasa tekanan dan berat di kepala;
 • sakit di hidung dan sinus rahang atas dengan tekanan;
 • bengkak kening atau pipi;
 • demam rendah (37.1-38 darjah).

Kerana pada hakikat bahawa pada kanak-kanak, terutama dari usia 3 hingga 7 tahun, sinus sedang dalam proses pembentukan dan belum berubah menjadi rongga penuh, gejala mungkin tidak dapat dinyatakan sepenuhnya dan tidak semua.

Di samping itu, pada usia muda, sukar bagi anak-anak untuk menjelaskan apa yang sebenarnya mengganggu mereka, jadi ibu bapa perlu memberi perhatian kepada keadaan umum anak (kurang selera makan, keletihan, dll.). Juga, rasa sakit ketika menekan sudut dalam mata menunjukkan perkembangan keradangan sinus rahang atas.

Ciri terapi antibiotik

Terdapat dua jenis antibiotik: bakterisida dan bakteriostatik. Fungsi yang pertama adalah untuk menghancurkan mikroorganisma patogen, sementara yang kedua bertujuan untuk memperlambat pertumbuhan dan pembiakan bakteria. Semasa rawatan sinusitis, antibiotik bakteria biasanya digunakan, yang memberi kesan segera. Biasanya, kira-kira 12 jam selepas permulaan ubat, kanak-kanak merasakan peningkatan keadaannya yang ketara. Walaupun begitu, kursus mesti diselesaikan sepenuhnya, jika tidak, risiko kambuh atau penyakit kronik meningkat.

Sekiranya pada siang hari tidak ada dinamika positif dalam keadaan pesakit yang diperhatikan, kemungkinan besar rawatan tidak akan memberikan hasil yang diinginkan. Sebab-sebab keberkesanan ubat boleh berbeza, mulai dari ketahanan bakteria terhadap ubat ini dan berakhir dengan fakta bahawa ubat yang lebih kuat diperlukan untuk memerangi patologi. Dalam kes ini, doktor mungkin membuat perubahan dalam janji temu. Sebagai tambahan, dalam kes yang teruk, tusukan dinding sinus digunakan untuk tujuan diagnostik. Tusukan dilakukan untuk menghantar sampel kandungan resdung untuk disemai. Inti menyemai adalah menanam bakteria dan mencari rawatan yang tepat. Walau bagaimanapun, kelemahan kaedah ini adalah lamanya proses pemerolehan data (kira-kira 7 hari).

Semasa merawat sinusitis rahang atas dengan antibiotik, sangat mustahak untuk mematuhi dos yang disyorkan oleh doktor. Sebilangan ibu bapa takut membahayakan anak-anak dan mengurangkan dosnya sendiri, percaya bahawa ini akan mencukupi untuk melawan penyakit dan pada masa yang sama dos seperti itu akan melindungi anak dari dysbiosis. Walau bagaimanapun, kemampuan antibiotik untuk memusnahkan flora usus sangat berlebihan, dan bahaya utamanya hanyalah dos kecil. Pertama, ubat tidak memberi kesan yang diinginkan sepenuhnya. Kedua, beberapa patogen dapat bertahan dan menjadi tahan terhadap antibiotik ini.

Biasanya, ubat beracun rendah digunakan dalam rawatan resdung pada kanak-kanak. Menurut beberapa pakar, peningkatan dos ubat tersebut adalah 2-3 kali lebih berisiko daripada penurunannya sebanyak 10%. Oleh itu, anda harus mempertimbangkan dengan teliti preskripsi doktor, menentukan peraturan kemasukan (sebelum atau selepas makan, jumlah penerimaan sehari, tempoh keseluruhan kursus, dll.). Penting juga untuk mengetahui bahawa dengan antibiotik yang memberikan hasilnya sekali, anda tidak dapat merawat anak dengan proses keradangan berikut pada sinus:

 • pertama, risiko reaksi alahan badan meningkat dengan ketara,
 • kedua, bakteria mungkin tahan terhadap ubat yang pernah digunakan.

Dalam kes ini, anda mesti berjumpa dengan doktor yang akan menetapkan ubat dengan spektrum tindakan yang berbeza.

Satu-satunya kontraindikasi untuk mengambil antibiotik adalah intoleransi individu terhadap komponen individu ubat. Di samping itu, berhati-hati dalam memilih ubat untuk pasien yang menderita penyakit kronik hati, ginjal, dan organ pencernaan..

Kumpulan dan bentuk antibiotik

Bergantung pada struktur kimia, antibiotik dikelaskan kepada beberapa kumpulan. Dalam memerangi sinusitis, sebagai peraturan, mereka menggunakan:

 • Penisilin. Mudah ditoleransi oleh tubuh kanak-kanak dan praktikalnya tidak menyebabkan kesan sampingan. Namun, kelemahan mereka adalah sebilangan besar bakteria sudah tahan terhadapnya. Kumpulan ini merangkumi Amoxiclav, Flemoxin Solutab, dll..
 • Makrolida. Biasanya digunakan sekiranya intoleransi terhadap antibiotik siri penisilin. Kumpulan ini merangkumi Macropen, Sumamed, Clarithromycin, dll..
 • Cephalosporins. Antibiotik yang lebih kuat ditetapkan untuk keradangan teruk. Ini termasuk cefuroxime, cefotaxime, ceftriaxone, dll..

Ubat antibakteria boleh didapati dalam pelbagai bentuk: tablet, penggantungan, suntikan, titisan, semburan, sirap, supositoria. Sekiranya keparahan penyakit itu memungkinkan, maka kanak-kanak biasanya diberi antibiotik topikal dalam bentuk semburan atau titisan. Ubat semacam itu tidak terlalu agresif dan menyebabkan sebilangan kecil kesan sampingan. Walau bagaimanapun, sebelum penggunaan ubat, perlu menggunakan titisan vasoconstrictor untuk membersihkan saluran hidung pelepasan mukopurulen dan mengarahkan ubat ke fokus jangkitan. Dalam kes sedemikian, penyemburan Isofra atau Bioparox paling kerap diresepkan.

Sekiranya rawatan tidak memberikan hasil, maka antibiotik umum diresepkan, dalam kebanyakan kes dalam tablet.

Kadang kala, dengan bentuk penyakit yang kompleks, penggunaan pil dan semburan gabungan adalah mungkin. Sekiranya patologi untuk waktu yang lama tidak dapat menerima rawatan, dan keadaan anak terus merosot, maka mereka beralih ke bentuk suntikan ubat. Jadi ia masuk ke dalam darah dengan lebih cepat, melewati saluran gastrik. Walau bagaimanapun, kanak-kanak mungkin mengalami reaksi alergi yang teruk, jadi suntikan dilakukan secara eksklusif berdasarkan pesakit luar. Selain itu, antibiotik (paling sering dioxidine) sering menjadi bahagian tetes kompleks, yang disediakan dari 3-5 bahan. Walau bagaimanapun, titisan seperti ini biasanya dikontraindikasikan pada kanak-kanak kecil..

Antibiotik apa yang terbaik untuk sinusitis pada orang dewasa dan kanak-kanak?

Bakteria adalah penyebab keradangan nasofaring yang biasa, yang menunjukkan sifat bakteria penyakit ini, doktor menetapkan antibiotik untuk sinusitis pada orang dewasa dan kanak-kanak. Farmakologi sedang berkembang secara aktif, ia mengeluarkan ubat antibakteria baru yang berkesan bertindak terhadap pelbagai jenis bakteria patogen yang mencegah komplikasi. Banyak yang akan mendapat manfaat daripada maklumat mengenai antibiotik mana yang banyak digunakan dalam rawatan sinusitis..

Dua jenis terapi sinusitis

Terapi untuk resdung bertujuan menghilangkan keradangan sinus yang terdapat di tulang tengkorak, melegakan simptom penyakit ini. Dalam praktiknya, dua jenis antibiotik digunakan untuk resdung, ia berbeza dalam kaedah penggunaannya. Kumpulan pertama menggabungkan ubat topikal - semburan dan titisan, kumpulan kedua merangkumi antibiotik sistemik - tablet, ubat untuk suntikan intravena dan intramuskular.

Persediaan topikal

Dengan lawatan awal ke doktor, antibiotik tempatan untuk rawatan sinusitis menghilangkan keradangan. Bahan aktif mana-mana ubat tempatan tidak memasuki aliran darah, jadi apabila digunakan, risiko kesan sampingan akan berkurang. Biasanya kursus rawatan menggunakan antibiotik tempatan berlangsung tidak lebih dari 7 hari.

Ubat yang paling popular digunakan pada peringkat awal sinusitis, sinusitis akut dan kronik:

Bioparox

Biarkan dalam bentuk semburan. Tujuan antibiotik (fusafungin), yang merupakan sebahagian daripadanya, adalah penghapusan keradangan pada mukosa. Semburan dengan mudah menembusi ke semua bahagian nasofaring dan melawan bakteria patogen..

Bioparox diresepkan untuk pesakit dewasa dan kanak-kanak berumur 2.5–3 tahun. Orang dewasa perlu menyemburkan dua kali di setiap lubang hidung 4 kali sehari, untuk kanak-kanak - satu suntikan 4 kali sehari. Rawatan untuk resdung dengan semburan Bioparox berlangsung selama 7 hari.

Isofra

Semburan Isofra adalah antibiotik tempatan, dengan sinusitis pada kanak-kanak ia diresepkan sejak bayi (0-12 bulan). Untuk bayi, semburan diberikan dalam bentuk titisan, 1 dos - 1 suntikan. Untuk menghilangkan simptom, pesakit diberi ubat tetes dengan kesan vasokonstriktor pada masa yang sama dengan Isofra. Temujanji dibuat oleh doktor. Bahan aktif semburan terapeutik adalah framycetin antibiotik.

Polydex

Ubat optimum ini secara komprehensif mempengaruhi kawasan keradangan. Sebagai sebahagian daripada semburan Polydex:

 • antibiotik (polimiksin);
 • bahan vasoconstrictor (phenylephrine);
 • hormon (dexamethasone).

Ubat untuk sinusitis mempunyai kontraindikasi. Ia tidak ditetapkan untuk kanak-kanak di bawah umur 3 tahun. Tempoh kursus sekurang-kurangnya 10 hari. Dos ditentukan oleh doktor, bermula dari usia dan keadaan pesakit.

Furatsilin

Ejen antimikrob yang terkenal. Anda boleh memohon sejak lahir. Pada sinusitis akut, larutan Furacilin digunakan untuk membilas rongga hidung dan sinus maksila. Dengan penggunaan furatsilin, gejala sinusitis dikurangkan:

 • sakit kepala semakin lemah;
 • bengkak reda;
 • jumlah lendir berkurang.

Ubat sistemik

Semasa merawat sinusitis dengan antibiotik sistemik, mereka menghalang pertumbuhan bakteria dan mengurangkan kemungkinan komplikasi serius. Sebelum temu janji, doktor mesti mengetahui sama ada pesakit mempunyai penyakit kronik lain, ubat apa yang diambilnya, adakah alergi terhadap ubat-ubatan?.

Apa sebenarnya yang ditetapkan antibiotik untuk sinusitis, ditentukan berdasarkan kajian makmal lendir.

Antibiotik sistemik boleh disuntik (intramuskular, intravena) atau diambil secara oral jika pil diresepkan. Ubat sistemik mengikut mekanisme tindakan dibahagikan kepada dua kumpulan:

 • sekumpulan ubat dengan spektrum tindakan yang sempit;
 • pelbagai jenis ubat yang dapat menekan aktiviti penting pelbagai bakteria.

Oleh kerana perlu mengharapkan hasil analisis makmal sekurang-kurangnya 7 hari, doktor terpaksa memberi ubat dengan spektrum tindakan yang luas. Mustahil untuk menunda dengan rawatan aktif sinusitis pada orang dewasa dan kanak-kanak, penyakit ini berbahaya dengan komplikasi serius.

Dalam proses terapi ubat, doktor yang hadir dapat menggantikan antibiotik. Sebab penggantian adalah keadaan pesakit, yang, walaupun menggunakan ubat tertentu, tetap pada tahap yang sama atau bertambah buruk. Mungkin ada dua sebab mengapa pesakit tidak sembuh..

Yang pertama dan sangat biasa - pesakit tidak mematuhi cadangan doktor, tidak mematuhi kekerapan mengambil ubat dan dosnya. Sebab kedua - bakteria kebal (tahan) terhadap jenis antibiotik ini.

Sekiranya keradangan kronik sinus frontal bersifat bakteria, jenis ubat sistemik berikut ditetapkan:

 • penisilin;
 • makrolida;
 • cephalosporins;
 • tetrasiklin.

Mengenai penggunaan penisilin

Antibiotik penisilin diresepkan kepada pesakit dengan sinusitis bentuk akut atau kronik. Ini adalah terapi antimikroba tradisional, berlangsung dari 7 hingga 14 hari. Rawatan untuk sinusitis kronik boleh bertahan lebih lama.

Selalunya, kanak-kanak diberi ubat Flemoxin solutab - bahan aktif amoksisilin. Alat ini boleh didapati dalam bentuk tablet. Bagi kanak-kanak tahun pertama kehidupan, penggantungan dibuat dari tablet. Antibiotik harus diambil 2 kali sehari. Kadar pengambilan bagi orang dewasa (10 tahun ke atas) adalah 500-750 mg. Untuk bayi dari 0 hingga 12 bulan, dos dikira berdasarkan berat badan. Kanak-kanak dari satu tahun hingga 3 tahun - 250 mg * 2, dari 3 hingga 10 tahun - 375 mg * 2.

Semasa mengambil, reaksi tidak menyenangkan dari saluran gastrousus (dispepsia) mungkin berlaku. Terdapat kontraindikasi:

 • kegagalan buah pinggang;
 • alahan terhadap ubat;
 • patologi usus.

Dari usia 12 tahun, mereka berlatih merawat resdung dengan Amoxiclav. Tablet diambil sebelum makan. Dos dan jumlah dos ubat bergantung kepada keparahan penyakit:

 • keadaan ringan hingga sederhana - 250 (125) mg * 3;
 • dalam kes penyakit yang teruk - 500 (125) mg * 3 atau 875 (125) * 2.

Bilakah makrolida diresepkan??

Sekiranya pesakit mempunyai intoleransi individu terhadap antibiotik kumpulan penisilin atau gagal mendapatkan hasil yang baik dari penggunaannya, makrolida ditetapkan:

"Klacid" diambil pada bila-bila masa tanpa merujuk kepada pengambilan makanan. Ubat ini tidak mempunyai sekatan umur. Norma 7.5 mg per kilogram berat badan berlaku hingga 10 tahun, dari 10 tahun ke atas, norma harian adalah 250 mg * 2. Semasa mengambil antibiotik, kesan sampingan (mual, sakit kepala, alergi, kurang tidur) tidak dikesampingkan. Ubat ini dilarang untuk pesakit dengan patologi buah pinggang dan hati yang teruk..

Sumamed boleh diminum untuk kanak-kanak dari 6 bulan. Dos kanak-kanak ditetapkan oleh doktor, sehingga 12 tahun bergantung pada berat badan. Pesakit 12 tahun ke atas harus menerima 500 mg ubat setiap hari. Semasa mengambil ubat, reaksi alahan tidak dikecualikan. Ubat ini tidak diresepkan untuk orang yang mempunyai hati yang sakit.

Cephalosporins

Antibiotik Ceftriaxone dari kumpulan cephalosporins diresepkan dari hari-hari pertama kehidupan dalam kes penyakit yang teruk. Dadah 3 generasi diberikan secara berjangkit. Untuk wanita hamil dan bayi, ubat itu dicairkan dengan air untuk suntikan; untuk kategori pesakit lain, Lidocaine digunakan. Rawatan berlangsung dari 7 hingga 10 hari. Untuk rawatan keradangan teruk, ubat generasi pertama (Cefazolin) dan cephalosporins generasi kedua (Cephalexin) boleh diresepkan.

Kumpulan tetrasiklin untuk sinusitis

Kumpulan antibiotik ini jarang digunakan dalam rawatan polysinusitis. Mereka mempunyai banyak kesan sampingan dan senarai kontraindikasi yang mengagumkan. Sekiranya benar-benar diperlukan, doktor boleh menetapkan tablet Doxycycline, meminumnya selama 7 hari, norma harian adalah 100 mg * 2.

Prinsip Perlakuan yang Betul

Lawatan ke doktor, pelaksanaan cadangannya yang ketat akan membolehkan anda kembali ke kehidupan penuh dalam masa yang singkat, menyingkirkan gejala sinusitis:

 • sakit di kawasan sinus yang dijangkiti bakteria;
 • dari keradangan bersamaan sakit kepala dan sakit gigi;
 • pelepasan berlebihan;
 • hidung tersumbat;
 • kekurangan bau.

Peraturan yang mesti dipatuhi sepanjang rawatan adalah mudah, tetapi mereka menjamin rawatan yang berkesan:

 • perhatikan dosnya dengan tepat;
 • minum keseluruhan ubat, walaupun terdapat peningkatan;
 • sekiranya terdapat kesan sampingan, berjumpa doktor, dengan sedikit gejala alergi minum antihistamin dengan segera;
 • kekurangan kesan terapi pada hari ketiga pengambilan pil adalah kesempatan untuk berjumpa doktor.

Resep antibiotik yang tepat pada masanya adalah jaminan rawatan yang berjaya terhadap sebarang jenis sinusitis. Lawatan ke doktor pada gejala pertama penyakit ini akan sangat memudahkan rawatan penyakit yang tidak menyenangkan.

Sinusitis - Gejala: Rawatan Antibiotik

Kaedah Menetapkan

Selalunya, ubat-ubatan diresepkan untuk penggunaan dalaman. Untuk mempermudah prosedur ini, pelbagai bentuk tablet dan suspensi dengan agen perasa dan perasa dihasilkan untuk bayi. Semasa mengambil tablet, disarankan untuk menelan pil sepenuhnya dan minum banyak air. Suspensi sesuai untuk kanak-kanak yang sangat muda dan, untuk memudahkan pengambilan ubat, lebih baik mencairkan komposisi dengan air.

Antibiotik harus diambil dengan mengambil kira dos yang ditentukan oleh doktor yang merawat, yang akan mengelakkan pengambilan berlebihan. Sekiranya anda melanggar preskripsi, proses penyembuhan mungkin menjadi perlahan, dan bayi akan mengalami gejala overdosis ubat dan sejumlah kesan lain yang tidak diingini. Tempoh kursus rawatan tidak boleh melebihi 5 - 7 hari, selepas itu doktor menetapkan ubat lain untuk bayi yang akan menyelesaikan kesan pada jangkitan. Keputusan ini disebabkan oleh fakta bahawa bakteria boleh tahan dan tidak selalu mati di bawah pengaruh ubat-ubatan kumpulan farmakologi yang sama.

Rawatan antibiotik sinusitis

Sinusitis adalah sejenis sinusitis di mana keradangan pada sinus maksila berlaku. Sinusitis adalah penyakit yang agak rumit dari sudut pandang rawatan, kerana ia sering terjadi sebagai komplikasi penyakit berjangkit - selesema, demam merah, campak, dan lain-lain. Rawatan sinusitis harus dirawat dengan tanggungjawab yang sewajarnya, kerana dalam banyak kes berulang dan memerlukan tusukan, yang merupakan prosedur yang agak menyakitkan.

Apabila bakteria menjadi agen penyebab keradangan, antibiotik sangat diperlukan dalam rawatan. Hari ini, ramai yang percaya bahawa penyakit ini dapat disembuhkan dengan ubat-ubatan rakyat tanpa menggunakan ubat-ubatan farmaseutikal yang maju, dan kedudukan ini menimbulkan banyak komplikasi, kerana antibiotik yang berkesan diperlukan untuk membunuh kuman, yang dapat mereka biasakan, dan kemudian dos yang besar diperlukan dan penggantian dana.

Sinusitis - gejala dan rawatan antibiotik

Untuk mengetahui cara merawat sinusitis, dan antibiotik mana yang berkesan, anda perlu mengumpulkan maklumat terperinci mengenai patogen.

Oleh itu, penyebab resdung adalah:

 • staphylococci - sebagai peraturan, bakteria inilah yang menyebabkan keradangan;
 • streptokokus;
 • virus;
 • kulat;
 • bacillus hemofilik;
 • mikoplasma;
 • klamidia.

Dalam kes yang lebih jarang berlaku, sinusitis menyumbang kepada reaksi alergi atau kelengkungan septum hidung..

Apabila antibiotik diperlukan untuk sinusitis, kita bercakap mengenai staphylococci dan streptococci, serta klamidia dan mycoplasma. Kulat, Haemophilus influenzae dan virus tahan terhadap antibiotik, dan, lebih-lebih lagi, dapat berkembang pada latar belakang terapi antibiotik.

Antibiotik mana yang paling baik diambil untuk sinusitis harus ditunjukkan dengan analisis patogen, kerana staphylococcus dan streptococcus, misalnya, sensitif terhadap penisilin, sementara klamidia tahan terhadap penisilin. Berdasarkan eksperimen, terbukti bahwa dia dapat menghentikan perkembangan mereka hanya jika dosis besar diambil, yang tidak selalu dibenarkan dalam perawatan. Satu-satunya pengecualian di sini adalah jenis penisilin - amoksisilin, yang boleh diminum hingga 1500 mg sehari selama 7 hari, sehingga kesan rawatan dicapai.

Antibiotik apa yang perlu diambil dengan sinusitis?

Oleh itu, bergantung kepada agen penyebab penyakit, sinusitis harus dirawat dengan antibiotik yang mana bakteria sensitif..

Apa antibiotik yang boleh diminum dengan sinusitis, jika agen penyebabnya adalah staphylococcus atau streptococcus?

Untuk rawatan sinusitis dalam kes ini, antibiotik jenis penisilin sesuai:

 • ampisilin;
 • bicillin-3, bicillin-5;
 • benzylpenicillin.

Sekiranya berlaku reaksi alergi terhadap penisilin, antibiotik siri lain ditetapkan:

Antibiotik berkesan dalam tablet untuk sinusitis yang disebabkan oleh klamidia

Sekiranya agen penyebab sinusitis adalah klamidia, maka agen antibakteria berikut ditetapkan:

 • rifampisin;
 • amoksisilin - pada dos 1500 mg sehari;
 • sorangicin;
 • ciprofloxacin;
 • levofloxacin;
 • norfloxacin.

Tiga antibiotik terakhir tergolong dalam kumpulan fluoroquinolones moden, dan mewakili salah satu bentuk paling selamat.

Apa yang perlu diambil antibiotik untuk sinusitis yang disebabkan oleh mycoplasma?

Antibiotik berikut ditunjukkan untuk rawatan sinusitis dengan Mycoplasma patogen:

Turun dengan sinusitis dengan antibiotik

Titisan berikut digunakan untuk rawatan topikal dalam terapi antibakteria kompleks. Dengan kandungan antibiotik:

 • Isofra - mengandungi framycetin (kumpulan aminoglikosida);
 • Bioparox - mengandungi fusafungin, disajikan dalam bentuk semburan; tergolong dalam kumpulan antibiotik polipeptida yang berkesan terhadap bakteria gram-positif dan gram-negatif, serta kulat.

Antibiotik untuk resdung pada kanak-kanak

Penyakit kanak-kanak mesti diatasi dengan sangat berhati-hati. Hanya dalam kes yang luar biasa, doktor menetapkan antibiotik yang dinyatakan di atas dan sekiranya rawatan dengan kaedah lain tidak berkesan

Tubuh kanak-kanak cukup rapuh dan penggunaan antibiotik spektrum luas dapat mempengaruhi fungsi hati, serta mengganggu mikroflora saluran pencernaan. Di samping itu, terdapat beberapa sebab yang tidak membenarkan penggunaan antibiotik:

 • dalam kes apabila sinusitis berkembang dengan latar belakang jangkitan virus;
 • penyebab penyakit ini adalah kulat;
 • sinusitis (sinusitis) sebagai sisa alahan;
 • patologi ringan, yang tidak memerlukan penggunaan antibiotik.

Oleh itu, semasa merawat kanak-kanak, doktor semakin mengesyorkan ubat tempatan moden. Mereka berkesan menghilangkan jangkitan, tetapi tidak memberi kesan sampingan pada tubuh bayi.

Baru-baru ini, Bioparox dalam bentuk alat sedut dan analognya, Hexoral, telah mendapat populariti yang tinggi. Mereka adalah antibiotik topikal yang berkesan. Sangat diperlukan dalam rawatan tonsilitis, sinusitis dan sinusitis pada kanak-kanak, tidak menyebabkan kesan sampingan. Kesan terapeutik diperhatikan selepas 7-10 hari.

Antibiotik untuk resdung pada kanak-kanak

Keberkesanan tablet sinusitis untuk generasi muda ditunjukkan dua hari selepas proses rawatan dimulakan.

Suhu akan kembali normal, simptomologi utama akan hilang, migrain juga akan berhenti, dan anak akan berasa lebih baik secara keseluruhan.

Kini pengeluar menghasilkan ubat-ubatan pelbagai bentuk pelepasan untuk kanak-kanak. Keputusan akhir dibuat oleh doktor yang hadir setelah dia menilai keadaan umum anak dan sifat pilihan antibiotik yang paling optimum:

 1. Tetes dan semburan untuk kegunaan dalaman (cara paling murah). Mereka disarankan untuk digunakan dalam proses keradangan yang panjang, ketika fakta bahawa sinusitis akhirnya akan berkembang. Kanak-kanak diberi ubat pada dos 1 dalam setiap lubang hidung 3 kali sehari. Untuk bayi di bawah usia satu tahun, semburan tidak diresepkan.
 2. Kapsul dan salur. Digunakan sebaik sahaja gejala dan keluhan pertama muncul. Dos dan tempoh pentadbiran ditentukan bergantung pada berapa umur anak itu. Mereka diresepkan dari usia enam hingga tujuh tahun. Kanak-kanak yang lebih muda tidak boleh menelan tiruan secara fizikal. Selain itu, terdapat risiko alergi terhadap komponen tablet akan berkembang..
 3. Penggantungan Pek serbuk ini sama berkesan dengan penyembur. Dalam bentuk ini, agen antibakteria digunakan untuk merawat bayi yang sangat muda. Mereka dibiakkan dengan air yang disucikan suam. Dos mesti dijumpai dalam arahan operasi, yang disediakan sebagai standard. Anda juga harus memberi tumpuan kepada berat badan anak.
 4. Tusukan. Mereka perlu diambil sekiranya bentuk sinusitis menjadi sangat akut, dan semua prosedur lain tidak aktif. Ubat ini diserap ke dalam darah, melewati saluran gastrousus. Ia mempunyai kesan bakteria operasi. Ia sangat berkesan sehingga hasilnya dapat dilihat dalam dua hari.
 5. Penyedutan kanak-kanak. Untuk menjalankan prosedur ini, anda memerlukan alat sedut khas. Untuk menjalankan inhaler mampatan. Digunakan untuk merawat sinusitis di hidung. Ia juga digunakan untuk terapi sinusitis ringan. Oleh itu, ibu bapa akan dapat mencapai kesan ekspektoran dan dekongestan.

Kontraindikasi utama penggunaan ubat adalah intoleransi terhadap pesakit sekurang-kurangnya salah satu komponen antibiotik. Sekiranya kanak-kanak mempunyai penyakit hati, ginjal, dan perut yang kronik, pakar pediatrik bersetuju untuk menyesuaikan dosnya.

Seorang doktor menetapkan pelbagai jenis ubat.

Sekiranya sebelum ini sinusitis tidak pernah berlaku, pesakit dirawat dengan antibiotik dengan jumlah toksin paling sedikit. Kami bercakap mengenai penisilin dari pembuangan makrolida:

 1. Kanak-kanak dari usia 6 tahun mengambil Ampicillin dalam bentuk dragees dan suntikan, berdasarkan 100 mg per kilogram (dos harian). Ambil ubat 4-5 kali sehari. Pada dasarnya, ubat ini boleh diterima dengan baik, tetapi jika anda menggunakannya terlalu lama, flora bakteria dapat berkembang. Menurut ulasan orang yang telah mencuba kaedah rawatan ini, antibiotik yang serupa Augmentin berfungsi lebih baik. Ia dilepaskan bukan hanya sebagai dragee, tetapi juga sebagai suspensi.
 2. Anda boleh mengambil Klacid. Ia diresepkan untuk kedua-dua orang dewasa (kecuali wanita dalam kedudukannya) dan kanak-kanak. Setelah membaca arahan penggunaan, orang dewasa mengambil dragees 250 dan 500 mg - 1 keping. Dos kanak-kanak dikira berdasarkan 15 mg sekilogram. Ia dibahagikan kepada 2 dos, selang waktu antara 12 jam. Kesan sampingan sangat jarang berlaku, namun, pedih ulu hati, gangguan pencernaan, dan loya boleh bermula..

Sekiranya ubat ini tidak sesuai dengan pesakit, maka sefalosporin diresepkan. Tetapi ada kes-kes ketika penyakit ini berlanjutan dengan cara yang cukup keras kepala, yang mana perlu ada penunjukan ubat-ubatan yang lebih serius. Kes yang melampau boleh disebut ubat yang disebut Digital.

Ia tidak boleh dimakan oleh kanak-kanak di bawah umur 5 tahun, kerana ia sangat toksik. Ini dapat menyebabkan perkembangan komplikasi sistem saraf, saluran pencernaan, tulang, serta perubahan dalam formula darah.

Berdasarkan ini, dosnya ditetapkan secara individu, dirawat secara eksklusif di hospital.

Kontraindikasi dan kesan sampingan

Tubuh setiap orang dengan caranya sendiri bertindak balas terhadap kesan ubat-ubatan. Bagi sesetengah orang, pilihan rawatan terapi ini sangat sesuai, tetapi bagi seseorang ia menyebabkan reaksi buruk.

Yang paling biasa adalah:

 • mula berasa sakit;
 • tersedak;
 • najis yang teruk;
 • pening;
 • perkembangan alahan.

Selalunya, kontraindikasi terhadap ubat yang diperlukan boleh dibaca dalam arahan penggunaan. Larangan penggunaan antibiotik tidak terbatas pada masalah hati, jantung, dan perut yang berpenyakit. Adalah tidak diinginkan untuk memulakan pengambilannya untuk kanak-kanak yang belum mencapai usia 12 tahun (kecuali kategori ubat tertentu).

Ubat-ubatan yang digunakan untuk penyakit ini mesti diambil, mengetahui keadaan di mana ia tidak dapat digunakan dan di mana ia mungkin. Ubat antibakteria yang paling berkesan adalah ubat untuk sinusitis sempit, walaupun tidak boleh digunakan dalam semua kes, kerana agen penyebab proses keradangan tidak selalu diketahui..

Cara merawat sinusitis dengan ubat antibiotik

Meresepkan terapi ubat semasa kehamilan memerlukan perhatian khusus. Sebaiknya resepkannya sekiranya risiko daripada rawatan jauh lebih sedikit, dan faedahnya jauh lebih besar. Hari ini, farmakologi telah maju dan mencipta ubat-ubatan yang boleh diambil semasa kehamilan. Antaranya adalah seperti berikut:

 • Augmentin;
 • Persediaan kumpulan cephalosporin;
 • Dalam kes penyakit yang teruk - Spiramycin.

Alat lain yang sama berkesannya ialah Sinupret. Ia secara aktif menghalang pertumbuhan bakteria, membantu mengurangkan kandungan sinus. Mengandungi ekstrak dari ramuan perubatan, yang dapat mengurangkan risiko kesan negatif pada ibu dan janin yang hamil.

Persediaan topikal

Objektif utama ubat-ubatan tersebut adalah untuk menghilangkan edema, yang dihasilkan dalam bentuk titisan atau semburan. Selain itu, mereka mempunyai kesan vasokonstriktor. Yang paling terkenal: Nazivin dan Otrivin. Tetapi, semasa kehamilan, mustahil untuk mengesyorkan penggunaan dana tersebut.

Homeopati untuk resdung

Ubat-ubatan homeopati boleh menjadi pengganti yang baik untuk antibiotik atau antimikroba. Walau bagaimanapun, harus diingat bahawa ejen kumpulan ini kurang berkesan, dan kesan terapeutiknya jauh lebih lama daripada antibiotik.

Perhatikan bahawa kebanyakan ubat dalam kumpulan ini harus digunakan sehingga 3 bulan. Homeopati dirancang untuk merangsang sistem kekebalan tubuh, bukannya rawatan sinusitis sepenuhnya. Selalunya, ubat berikut disyorkan:

Tusukan (tusukan) sinus rahang atas

Dalam beberapa kes, anda mungkin memerlukan tusukan sinus rahang atas sebagai kaedah rawatan sinusitis yang paling boleh diterima dan bukan alternatif. Tusukan terdiri daripada penyingkiran nanah setelah tusukan dengan jarum khas dan pengenalan larutan. Prosedur ini membolehkan anda menghilangkan pembengkakan mukosa, menghilangkan nanah dan mengurangkan sakit kepala.

Penyebab sinusitis pada kanak-kanak

Pada kanak-kanak, perkembangan sinusitis diperhatikan terhadap selesema yang sedang berjalan. Mereka menimbulkan keradangan dan sebab-sebab seperti itu:

 • adenoid - mereka memprovokasi pelanggaran aliran keluar lendir dan menyebabkan pengumpulannya di sinus, di mana keadaan yang baik untuk bakteria patogen diciptakan dan keradangan berkembang;
 • kekurangan aktiviti sistem imun;
 • selsema yang kerap dilayan dengan teruk;
 • gangguan kongenital dalam struktur septum hidung, kerana pembuangan lendir yang betul dari sinus telah diubah;
 • patologi saluran rongga hidung, kerana membran mukus kekurangan nutrien;
 • alahan berpanjangan;
 • kecederaan traumatik pada saluran hidung dan sinus.

Bentuk kronik penyakit ini berlaku selepas sinusitis akut, yang belum dirawat. Pemburukan penyakit berlaku secara berkala dengan bermulanya musim sejuk. Penamatan awal pemberian antimikroba pada kanak-kanak dengan sinusitis akut juga boleh menyebabkan peralihannya menjadi bentuk kronik.

Apa antibiotik yang harus diambil dengan sinusitis pada orang dewasa

Penetapan terapi antibiotik adalah dasar dalam perawatan lesi saluran pernafasan atas, serta penyakit berjangkit lain. Matlamat terapi antibiotik adalah untuk menghalang perkembangan bakteria.

Antibiotik digunakan dalam bentuk patologi akut dan dalam perjalanan kronik. Sekiranya doktor mendiagnosis sinusitis dalam bentuk akut, dos antibiotik meningkat, rawatan itu sendiri tidak lebih dari 7 hari. Sinusitis kronik memerlukan rawatan yang lebih lama, kadang-kadang hingga 4 minggu.

Terapi antibiotik melibatkan bukan sahaja menghilangkan jangkitan, tetapi juga mencegah komplikasi. Dan juga, jika ubat-ubatan tempatan tidak membantu dalam rawatan penyakit ini.

Kita tidak boleh lupa bahawa semua antibiotik harus diambil dengan tegas atas cadangan doktor, terutama dalam rawatan kanak-kanak dan wanita hamil. Dipercayai bahawa bentuk antibiotik yang disuntik adalah paling berkesan, namun, terdapat sejumlah persiapan tablet, tidak kurang berkesan.

Di bawah ini, kami mempertimbangkan ubat utama dan kaedah rawatan yang ditetapkan untuk rawatan sinusitis (sinusitis).

Persediaan makrolida

Ini adalah ubat yang paling selamat, tetapi tidak kurang berkesan. Mencegah pertumbuhan bakteria dan jangkitan, sesuai untuk penyakit akut, dan untuk penyakit kronik. Ubat-ubatan berikut dianggap sebagai ubat yang paling popular dari kumpulan ini:

Azithromisin Bukan ubat yang mahal, mempunyai kesan antimikroba. Tidak disyorkan untuk orang yang mempunyai penyakit hati atau kemungkinan alergi terhadap salah satu komponen ubat. Erythromycin. Ia serupa dengan penisilin. Tidak berkesan terhadap mikroorganisma gram-negatif. Ia tidak mempunyai banyak kesan sampingan, ia sering diresepkan kepada pesakit yang mengalami alahan terhadap persediaan penisilin.

Ubat Betalactam

Satu lagi antibiotik yang terkenal - ubat kumpulan beta-laktam, mempunyai asas semula jadi. Mereka agak hemat dengan sedikit kesan sampingan, tetapi aktif melawan jenis bakteria yang terhad..

Amoksisilin. Berkesan memusnahkan streptokokus dan bacilli gram-negatif. Persediaan yang lembut, kerana ia tidak memberi kesan negatif pada tubuh. Walau bagaimanapun, ia bertujuan untuk penggunaan jangka pendek, kerana agen bakteria cepat menyesuaikan diri dengan bahan aktif ubat ini. Augmentin. Merujuk kepada penisilin terlindung (dengan penambahan asid clavuanoic). Secara aktif menghalang pertumbuhan bakteria, adalah antibiotik dengan kesan spektrum yang luas. Dengan dos yang betul dan tidak menyebabkan kesan sampingan yang teruk.

Baris Cephalosporin

Cephalosporins sebenarnya tergolong dalam siri penisilin, tetapi lebih berkesan. Persiapan kumpulan ini secara aktif memusnahkan bakteria yang berkembang dengan sinusitis. Hari ini, yang paling terkenal adalah ceftriaxone, merujuk kepada antibiotik generasi ke-3.

Ceftriaxone. Ubat yang popular, mempunyai pelbagai jenis dan berkesan mempengaruhi flora patogen. Selalunya diresepkan untuk resdung, namun alat ini mempunyai banyak kesan sampingan. Oleh itu, rawatan dengan ubat ini tidak digalakkan semasa mengandung dan kanak-kanak.

Kadang kala pakar boleh menetapkan ubat kumpulan tetrasiklin. Mereka mempunyai kesan antimikroba, tetapi ditujukan untuk penggunaan topikal sahaja. Atas sebab ini, mereka digunakan sebagai ubat bebas untuk rawatan. Sebaiknya berikan resep sebagai ubat tambahan.

Penting untuk diingat bahawa rawatan ubat harus dilakukan di bawah pengawasan doktor ENT. Pastikan hanya mengambil ubat antimikroba yang ditetapkan, perhatikan dosnya dan, jika berlaku kesan sampingan, berjumpa doktor dengan segera.

Pil untuk menghilangkan penyakit

Antibiotik dalam bentuk tablet terutama diresepkan untuk rawatan sinusitis pada orang dewasa dan kanak-kanak yang lebih tua. Pemilihan ubat tertentu ditentukan oleh kerumitan patologi yang dikenal pasti dan ciri-ciri sejarah pesakit.

Amalan perubatan menunjukkan bahawa pelbagai antibiotik dalam bentuk tablet digunakan terutamanya untuk menghilangkan proses keradangan pada sinus rahang atas. Apa antibiotik yang harus diambil oleh pakar sinusitis ketika mengesahkan diagnosis?

 1. Augmentin. Tablet semacam ini untuk sinusitis adalah penisilin, dan sering diresepkan untuk rawatan patologi pada pesakit yang berumur berbeza. Dos ubat dan ciri pemberiannya hanya ditentukan oleh pakar. Tempoh rawatan antibakteria sedemikian ditentukan oleh keparahan patologi. Prime Augmentin berkisar antara 5-7 hari dengan bentuk ringan hingga dua minggu dengan sinusitis yang rumit. Walaupun keberkesanannya yang tinggi dalam penghapusan pelbagai mikroorganisma patogen, pemberian penisilin mungkin disertai dengan perkembangan kesan sampingan. Selalunya, pesakit mempunyai masalah dengan saluran gastrousus dan ruam pada kulit. Dengan penggunaan Augmentin yang berpanjangan, dysbiosis dan kandidiasis membran mukus dapat berkembang.
 2. Amoxiclav. Asas Amoxiclav adalah asid clavulanic dan amoxicillin. Oleh kerana asid clavulanic, amoksisilin tahan terhadap bakteria, yang, di bawah pengaruh enzim tertentu, telah belajar untuk menahan dadah. Amoxiclav dan analognya dibenarkan diminum dalam rawatan resdung pada pesakit yang bermula dari usia 12 tahun. Mengambil antibiotik seperti itu mungkin disertai dengan perkembangan kesan sampingan seperti reaksi alahan dan gangguan pencernaan..
 3. Makropen. Antibiotik kumpulan macrolide seperti ini sering diresepkan untuk terapi ubat untuk sinusitis, tracheitis, bronkitis dan sinusitis. Ubat ini dibuat dalam bentuk tablet yang perlu anda minum beberapa kali sehari mengikut arahan yang dilampirkan dan preskripsi doktor. bahan aktif utama antibiotik adalah midecamycin, yang secara aktif terlibat dalam pemusnahan pneumococci, staphylococci, hemophilic bacillus dan jenis bakteria lain.
 4. Ringkas. Ubat semacam ini untuk sinusitis termasuk dalam kumpulan makrolida dan dianggap sebagai analog struktur azitromisin. Antibiotik digunakan secara meluas dalam amalan pediatrik dan untuk menghilangkan patologi pada orang dewasa. Tempoh rawatan untuk sinusitis dengan Sumamed adalah 3-5 hari dan hanya 1 tablet yang harus diambil setiap hari
 5. Zitrolide adalah ubat antibakteria lain yang tergolong dalam kumpulan makrolida, dan merupakan analog Sumamed. Ubat semacam itu dianggap sebagai antibiotik yang kuat, kerana ia terkumpul dalam kepekatan tinggi dalam fokus proses keradangan. Zitrolide banyak digunakan dalam rawatan keradangan sinus rahang atas pada orang dewasa dan penyakit berjangkit yang kompleks. Mengambil ubat antibakteria seperti itu mungkin disertai dengan perkembangan reaksi alergi, serta perubahan jumlah darah dan sistem hepatobiliari. Di samping itu, mungkin terdapat pelanggaran fungsi saluran gastrointestinal, kerja sistem saraf kardiovaskular dan pusat. Sekiranya rawatan sinusitis pada orang dewasa dengan Zitrolide tidak membawa kesan, disarankan untuk beralih ke persediaan cephalosporin.

Untuk menyingkirkan penyakit ini dan mencegah perkembangannya lebih lanjut, penting untuk mengenal pasti patologi secepat mungkin dan mula mengambil pil untuk resdung. Untuk meningkatkan kesan terapeutik, ubat antibakteria dalam rawatan patologi diresepkan dengan dos yang tinggi

Antibiotik untuk resdung

Dengan bantuan kajian makmal khusus mengenai smear yang diambil dari hidung pesakit, agen penyebab penyakit ini dan kepekaannya terhadap satu atau agen antimikroba lain ditetapkan. Antibiotik untuk sinusitis diresepkan hanya jika pesakit mengalami demam, pelepasan bernanah, sakit. Untuk keradangan ringan, doktor biasanya mengesyorkan penyedutan, pembilasan, titisan hidung.

Penting untuk diperhatikan bahawa antibiotik untuk orang dewasa juga dipilih dengan mengambil kira ciri-ciri individu badan. Sebilangan besar, dengan sinusitis, mereka diresepkan:

 1. Penisilin - dibezakan oleh kesan sampingan kecil;
 2. Macrolides - ditetapkan untuk intoleransi yang pertama;
 3. Fluoroquinols - merujuk kepada ubat dengan spektrum tindakan yang luas;
 4. Cephalosporins - digunakan apabila ubat lain tidak berkesan.

Turun dari sinusitis

Pesakit sering memilih pentadbiran intranasal agen antibakteria dan bukannya oral. Untuk tujuan ini, pesakit diberi titisan khas. Ejen topikal ditunjukkan untuk orang yang menderita dysbiosis, patologi hati atau buah pinggang. Di antara antibiotik yang paling berkesan untuk sinusitis, orang dewasa dalam bentuk titisan dapat dibezakan:

 • Garazon - bahan aktif ubat adalah gentamicin. Garazon ditujukan untuk rawatan radang telinga dan mata, tetapi dapat digunakan sebagai titisan hidung untuk resdung..
 • Sofradex adalah ubat kompleks termasuk framycetin, gramicidin C dan dexamethasone. Sofradex berkesan terhadap otitis externa, tetapi boleh digunakan sebagai titisan hidung..

Tablet untuk resdung

Pil antibiotik yang berkesan hanya boleh dipilih oleh pakar. Tablet untuk resdung hanya diresepkan semasa fasa akut penyakit ini. Terapi bentuk penyakit kronik berpunca daripada penggunaan ubat-ubatan tempatan

Penting untuk diperhatikan bahawa tablet antimikroba generasi terbaru tidak menghalang mikroflora usus semula jadi. Antibiotik berikut berkesan untuk sinusitis pada orang dewasa:

 • Flemoxin Solutab - kepekatan maksimum ubat dalam darah dicapai setelah 2 jam setelah mengambilnya. Flemoxin hampir tidak memberi kesan pada saluran pencernaan.
 • Clarithromycin adalah pil yang agak murah. Bertindak pada bakteria intraselular dan ekstraselular.
 • Sumamed - antibiotik mempunyai farmakokinetik yang unik. Berjuang dengan sebilangan besar ejen asing. Jumlah tambah Sumamed yang berasingan boleh dianggap sebagai rawatan pendek (hanya 5 hari).
 • Avelox - adalah ubat dengan spektrum tindakan yang luas. Antibiotik ditetapkan untuk keberkesanan ubat lain.

Semburan Sinusitis

Keradangan ringan dapat dihilangkan dengan agen antibakteria tempatan. Sehubungan itu, semburan dengan sinusitis adalah penyelesaian yang baik untuk masalah kesesakan hidung dan gejala penyakit lain

Penting untuk diperhatikan bahawa pemberian antibiotik intranasal menghindari banyak kesan sampingan dari ubat oral. Semburan berkesan dari sinusitis adalah:

 • Isofra - ubatnya diedarkan secara merata, zarahnya dapat menembusi bahkan tempat yang paling tidak dapat diakses. Kursus berlangsung tidak lebih dari seminggu, dos dipilih secara individu.
 • Polydex dengan phenylephrine - semburan mempunyai kesan antibakteria dan vasokonstriktif. Melegakan bengkak dari membran mukus. Tempoh rawatan adalah sekitar 7 hari.

Suntikan sinus

Dalam proses keradangan yang teruk, doktor biasanya menetapkan suntikan antibiotik. Suntikan dari sinusitis boleh dilakukan tidak lebih dari seminggu. Dalam kes yang luar biasa, kursus ini boleh dilanjutkan selama beberapa hari lagi. Langkah-langkah terapi seperti itu digunakan jika pesakit mempunyai toleransi yang baik terhadap ubat tersebut. Sebagai peraturan, suntikan yang disuntik:

 • Amoxiclav (amoxiclav) - mempunyai kesan bakteria. Ubat ini aktif melawan pelbagai jenis patogen. Anda perlu mencucuk Amoksilav dalam dos yang tinggi.
 • Cefazolin - mempunyai kesan antimikroba yang ketara. Kepekatan cefazolin dalam darah berterusan selama 12 jam.

Apa itu sinusitis berbahaya

Adalah sangat penting untuk mengenal pasti dan mula merawat penyakit pada waktunya, kerana komplikasi pada anak berkembang pesat dan menimbulkan bahaya besar bagi kesihatan dan kehidupan. Sekiranya sinusitis tidak dirawat, maka jangkitan dari satu sinus mudah merebak ke orang lain, yang boleh menyebabkan pansinusitis, hemisinusitis

Sinus berkomunikasi dengan orbit, jadi sinusitis selalu menimbulkan ancaman pada mata. Dengan sinusitis purulen, kemunculan abses pada akar gigi yang berpenyakit, penyatuan tulang hidung mungkin terjadi

Sekiranya sinusitis tidak dirawat, maka jangkitan dari satu sinus mudah merebak ke orang lain, yang boleh menyebabkan pansinusitis, hemisinusitis. Sinus berkomunikasi dengan orbit, jadi sinusitis selalu menimbulkan ancaman pada mata. Dengan sinusitis purulen, kemunculan abses pada akar gigi yang berpenyakit, penyatuan tulang hidung mungkin terjadi.

Komplikasi yang paling berbahaya dan mengerikan adalah penembusan nanah ke lapisan otak dengan perkembangan meningitis dan ensefalitis, jangkitan boleh merebak dengan aliran darah ke seluruh badan dan menetap di organ dalaman.

Sinusitis: rawatan antibiotik

Tanda dan gejala pertama penyakit akut adalah perasaan mampatan di kawasan septum hidung dan rasa sakit, yang sering diperhatikan di dahi. Selalunya, kesakitan seperti ini boleh merebak ke separuh wajah dan juga ke bahagian belakang kepala.

Apabila anda memiringkan kepala ke bawah, anda dapat merasakan ketidakselesaan itu semakin meningkat. Kesakitan di bahagian depan kepala mungkin kurang sengit pada waktu pagi dan meningkat pada waktu malam..

Sakit kepala dapat menemani pesakit sepanjang hari. Ini disebabkan oleh pengumpulan nanah di sinus maksila..

Gejala kedua sinusitis adalah hidung berair. Selalunya, pelepasan mempunyai watak purulen, warna dari kuning gelap hingga hijau.

Perkara seterusnya yang dapat diperhatikan adalah peningkatan suhu dan malaise. Atas sebab ini, sinusitis sering dikelirukan dengan selesema konvensional atau ARI..

Sinusitis akut berlangsung sehingga 3 minggu, tetapi selalunya dengan rawatan yang tepat dan tepat pada masanya berakhir dalam pemulihan.

Sinusitis kronik dicirikan oleh gejala yang tidak jelas, yang sering melambatkan proses rawatan. Satu-satunya gejala yang harus diberi perhatian adalah hidung berair yang berterusan, yang tidak boleh diterima oleh rawatan tempatan. Kadang kala, rasa sakit yang berpindah dari orbit ke bahagian oksipital mungkin bergabung.

Antibiotik topikal

Antibiotik untuk rhinitis biasanya diresepkan untuk keradangan hidung dan batuk yang berpanjangan. Terdapat senarai ubat yang digunakan untuk selesema tempatan..

IT antibiotik Fluimucil

Ubat yang berkesan dan berkesan adalah fluimucil antibiotik IT, yang dibenarkan untuk digunakan dengan penyedutan dan dalam bentuk titisan. Bahan penyusun ubat adalah thiamphenicol dan asetilcysteine ​​mukolitik. Kombinasi komponen ini membolehkan anda memperoleh kesan antibakteria, mukolitik dan anti-radang dengan cepat. Ubat ini sering diresepkan untuk menghilangkan bronkitis, laringitis, laringotracheitis, sinusitis, radang paru-paru dan rinitis yang disebabkan oleh pelbagai bakteria. Dalam rawatan orang dewasa, fluimucil diresepkan dalam bentuk penyedutan 0,25 g atau 2-4 tetes 1-2 kali sehari.Untuk kanak-kanak selepas 1 tahun dan remaja, dengan mempertimbangkan keparahan patologi, 0.125 g ubat disedut 1-2 kali sehari. Antibiotik Fluimucil IT dibiarkan menetes di hidung selama 1-2 tetes, bermula dari 1 tahun. Untuk bayi baru lahir dan bayi, ubat ini tidak ditetapkan untuk rhinitis dan untuk menghilangkan gejala yang tidak menyenangkan. Dilarang menggunakan ubat semasa mengandung, menyusu, patologi darah dan kerosakan teruk pada hati dan ginjal.

Isofra


Bahan aktif utama agen seperti Isofra ialah framycetin. Ubat ini mempunyai kesan antibakteria yang kuat pada banyak patogen dan digunakan untuk sinusitis dan rhinitis etiologi antibakteria. Dilarang menggunakan antibiotik untuk selesema pada kanak-kanak di bawah umur 1 tahun, semasa mengandung dan menyusui.

Bagi orang dewasa, ubat ini diberikan 1 suntikan pada setiap saluran hidung 4-6 kali sehari. Semasa merawat selesema pada kanak-kanak, 1 dos ditunjukkan setiap 8 jam, dan harga ubatnya cukup berpatutan.

Polydex


Polydex adalah ubat yang datang dalam bentuk semburan. Bahan aktif utamanya adalah phenylephrine, yang mempunyai kesan antibakteria yang jelas dan membantu menormalkan pernafasan dalam masa yang singkat. Sebaiknya gunakan Polydex dengan rembesan warna kuning-hijau yang padat, mengairi saluran hidung hingga 5 kali sehari. Semasa merawat kanak-kanak dari usia 3 hingga 12 tahun, biasanya tidak lebih dari 3 suntikan ditunjukkan setiap hari. Tidak seperti Isofra, Polydex mengandungi beberapa bahan aktif yang mempunyai kesan hormon, antibakteria dan vasokonstriktif. Di samping itu, ubat ini membantu melegakan edema tempatan dan saluran sempit dengan cepat, menghilangkan kesesakan hidung. Kontraindikasi terhadap pelantikan Polydex berumur hingga 2.5 tahun, hipersensitiviti terhadap komponen ubat dan glaukoma tertutup. Ubat ini tidak diresepkan untuk wanita semasa kehamilan dan semasa menyusui.

Neomycin dan Novoimanin

Neomycin adalah ubat yang tergolong dalam kumpulan aminoglikosida. Ubat ini dihasilkan dalam bentuk titisan hidung, tetapi losyen boleh dibuat berdasarkannya. Neomycin digunakan untuk rhinitis yang berasal dari bakteria, dan dalam memerangi virus influenza ia tidak berkesan berbanding dengan Viferon.Novoimanin adalah antibiotik semula jadi yang tindakannya bertujuan untuk pertumbuhan semula cepat tisu mukosa hidung. Berkat dia, tubuh dapat menahan jangkitan streptokokus, yang tidak dapat diatasi oleh ampisilin. Sebelum digunakan, larutan alkohol diencerkan dengan larutan natrium klorida, larutan anestezin atau larutan glukosa 10%. Novoimanin digunakan secara luaran untuk pembalut basah, rongga lavage dan elektroforesis.

Framycetin dan Bioparox


Framycetin adalah ubat yang mengandungi bahan semula jadi. Ubat ini membantu mencapai hasil yang baik dalam rawatan sinusitis dan rinitis kronik dalam bentuk kronik.Bioparox boleh didapati dalam bentuk aerosol dan bahan aktif utamanya adalah fusafungin. Di bawah pengaruh bahan seperti itu, adalah mungkin untuk memusnahkan patogen dengan cepat yang menimbulkan vasomotor dan rhinitis atropik. Bioparox mempunyai kesan anti-radang, dan membantu menghilangkan jangkitan kulat dan bakteria..

Penerbitan Mengenai Asma