Nikotin dan kehamilan adalah konsep yang tidak sesuai, bahaya merokok bagi wanita hamil tidak dapat dinafikan. Semasa menjawab persoalan sama ada merokok mungkin semasa mengandung, seseorang harus menyedari tahap risikonya sepenuhnya, penting untuk memahami bahaya merokok semasa kehamilan bagi janin dan ibu, kapan, berapa lama, rokok paling berbahaya bagi bayi yang belum lahir.

Akibat merokok semasa mengandung

Keburukan utama, menurut doktor, adalah bahawa merokok pasif semasa kehamilan bayi intrauterin menyebabkan sejumlah akibat yang mematikan untuknya. Pada masa yang sama, bayi secara fizikal tidak berpeluang untuk membebaskan diri dari ketagihan ini, dan, memandangkan berat embrio itu sendiri, kerentanannya, setiap rokok yang dihisap oleh wanita membawa bahaya nyata bagi kehidupan anak itu.

Apabila dos nikotin tertentu kerap dimakan, ibu hamil menimbulkan banyak perubahan patologi dalam struktur organ dan sistem dalaman. Perubahan dan patologi negatif berikut pada janin semasa kehamilan dapat dibezakan:

 • Pelanggaran dalam struktur dan fungsi otak dan tiub saraf, yang akhirnya boleh menyebabkan kematian atau kecacatan intrauterin.
 • Kurang berkembang dalam struktur korset otot.
 • Mutasi spontan (akibatnya - malformasi kongenital), kes kematian bayi secara tiba-tiba dan onkologi awal.
 • Melemahkan imuniti dan penyakit kronik sistem pernafasan, kardiovaskular.
 • Kelewatan dalam perkembangan fizikal dan mental.

Kesan pada ibu

Jangan menganggap bahawa merokok mempengaruhi janin itu sendiri - ibu yang merokok juga berisiko. Pertama sekali, para pakar mengatakan bahawa merokok semasa tempoh kehamilan mempengaruhi kerja keseluruhan sistem dalaman melahirkan anak.

Untuk memahami bahaya merokok bagi ibu hamil, pertama sekali, perlu disebutkan risiko mengembangkan kelahiran janin kerana lokasi plasenta yang salah. Dalam beberapa kes, ia menyekat faring rahim dan anak itu tidak dapat dilahirkan secara semula jadi. Doktor dalam kes ini menggunakan bahagian Caesarean.

Kesan merokok pada kehamilan dan kesihatan ibu:

 • Anemia dan kematian janin embrio, memprovokasi perkembangan proses septik, keradangan.
 • Pendarahan berat dan komplikasi yang menjadikan kehamilan normal tidak mungkin.
 • Kelahiran pramatang.

Kemungkinan mengembangkan anomali dan proses patologi sangat, sangat tinggi - menurut statistik, berbanding dengan norma, risiko ini meningkat sebanyak 20 kali.

Berapa lamakah merokok paling berbahaya?

Bahaya merokok semasa kehamilan diperhatikan dalam semua tempohnya. Perubahan patologi negatif apabila seorang wanita hamil menghisap rokok boleh dibahagikan kepada beberapa kumpulan, yang masing-masing mempunyai risiko sendiri, pada tahap yang lebih besar atau lebih rendah.

Memudaratkan sebelum hamil

Doktor yang tidak sia-sia mengesyorkan agar wanita hamil berhenti ketagihan sekurang-kurangnya setahun sebelum konsepsi yang dirancang, dalam jangka waktu tertentu tubuh itu sendiri dibersihkan dari racun dan racun, nikotin, pulih sepenuhnya.

Menurut doktor, jika anda berjaya berhenti merokok dalam jangka waktu tertentu - risiko mengembangkan anomali pada janin menurun dengan ketara, ke tahap rata-rata wanita yang tidak merokok. Sekiranya pada saat pembuahan seorang wanita merokok, ini menyebabkan lemahnya imuniti, risiko mengembangkan banyak kelainan patologi pada janin, mutasi dan keguguran spontan.

Kesan nikotin pada janin pada trimester pertama

Bahaya utama merokok pada tahap kehamilan ini adalah bahawa risiko mengembangkan bukan sahaja anomali pada janin meningkat kadang-kadang, tetapi juga kemungkinan besar keguguran spontan. Ini mungkin janin yang tenggelam, dan kesan negatif nikotin terhadap pertumbuhan dan perkembangan janin intrauterin. Lebih-lebih lagi, setiap penghentian kehamilan, buatan atau spontan mengurangkan kemungkinan berjaya hamil dan melahirkan anak di masa depan.

Bahaya merokok semasa mengandung pada trimester ke-2 dan ke-3

Pada peringkat kehamilan ini, risiko mengembangkan anomali bayi juga tinggi, tetapi akibat merokok yang paling berbahaya adalah keguguran spontan. Racun asap tembakau yang memprovokasi penuaan plasenta - melaluinya anak tidak dapat mendapatkan semua nutrien yang diperlukan. Dalam kes ini, doktor membincangkan mengenai kelainan patologi seperti perkembangan hipoksia dan kelaparan oksigen, pembentukan organ dan sistem yang tidak betul, dan, pertama sekali, otak menderita dalam proses ini.

Adakah mungkin merokok ibu yang menyusu

Pertama sekali, nikotin masuk ke dalam susu, yang, semasa menyusu, meracuni tubuh bayi yang baru lahir. Racun nikotin merupakan ancaman langsung kepada anak. Dalam kes ini, si anak enggan mengambil payudara kerana rasa pahit yang diberikan oleh nikotin kepadanya. Penolakan daripada makan secara semula jadi, yang sangat berbahaya, menyebabkan kekebalan tubuh anak menjadi lemah, dia tidur nyenyak dan berkembang, ketinggalan berbanding rakan sebaya dalam perkembangan fizikal dan mental.

Fakta sedih

Kehamilan dan merokok tidak boleh digabungkan. Fakta ini disahkan oleh data berikut. Menurut kajian baru-baru ini, kanak-kanak yang ibunya merokok semasa kehamilan mereka sepertiga lebih cenderung menderita diabetes awal atau obesiti remaja.

Sekiranya wanita hamil tidak berhenti merokok dalam tempoh membawa anak lelaki, ukuran testisnya akan jauh lebih kecil daripada biasanya. Pada masa yang sama, tahap kepekatan sperma dalam cairan mani dikurangkan sebanyak 20% berbanding dengan nilai normal. Seorang anak yang ibunya merokok dalam tempoh kehamilan adalah potensi perokok.

Selalunya, seorang wanita hamil tidak mempunyai kemahuan yang cukup untuk berhenti merokok sepenuhnya. Yang dapat dia lakukan untuk menenangkan hati nurani adalah mengurangkan jumlah rokok yang dihisap. Telah lama terbukti bahawa setiap rokok membahayakan, menyebabkan pukulan yang tidak dapat diperbaiki pada janin.

Akibat yang paling berbahaya dari merokok ibu hamil adalah:

 • Bahaya mengembangkan leukemia kanak-kanak. Penyebab penyakit ini adalah kesan negatif nikotin, bahan toksik lain yang mempengaruhi perkembangan sumsum tulang. Di utero, sel inferior terbentuk. Keselamatan bagi remah adalah pemindahan sumsum tulang selepas kelahirannya. Kekurangan bahan penderma sering menyebabkan kematian kanak-kanak.
 • Oleh kerana kekurangan oksigen, bayi itu tercekik, dan ibu meyakinkan dirinya bahawa bayinya telah tumbuh, dan bayi itu sesak di rahim. Pada masa yang sama, bayi juga mengalami kekurangan nutrien, tanpanya tidak akan ada pertumbuhan dan perkembangan yang menyeluruh.
 • Kerana kekurangan unsur jejak yang penting, seorang anak ibu yang merokok dilahirkan dengan berat badan yang rendah. Dia dapat diselamatkan jika rawatan intensif segera dilakukan..

Kecacatan kongenital sebagai akibat merokok semasa kehamilan

Racun rokok, melalui plasenta ke dalam janin, menyebabkan komplikasi serius, menyebabkan perkembangan patologi nasofaring, sistem jantung, strabismus. Selalunya bayi ketinggalan dalam perkembangan mental.

Di sekolah, anak-anak ibu yang merokok tidak dapat belajar kurikulum; mereka kehilangan penyesuaian sosial. Ramai ibu yang merokok percaya bahawa berhenti merokok secara tiba-tiba semasa kehamilan akan menyebabkan tekanan pada perkembangan bayi, yang akan membawa kepada hasil yang negatif. Ianya tidak betul.

Doktor mendapati bahawa merokok ibu masa depan pada awal kehamilan membawa kepada manifestasi "bibir sumbing" dan "sumbing langit-langit" ketika bayi dilahirkan dengan muka sumbing.

Kesan nikotin pada jiwa bayi

Para saintis telah membuktikan bahawa nikotin bukan sahaja merosakkan kesihatan fizikal bayi, tetapi juga membahayakan jiwa janin. Anak-anak ibu yang merokok pada usia dini berbeza dengan rakan sebaya mereka. Mereka tidak berhati-hati, sering hiperaktif, kecerdasan di bawah purata. Kanak-kanak dari kategori ini biasanya agresif, cenderung untuk menipu.

Menurut statistik, anak-anak ibu yang merokok mempunyai kemungkinan 2 kali lebih besar untuk menghidap autisme, patologi mental, apabila seseorang tidak bersentuhan dengan kenyataan di sekitarnya. Fakta-fakta ini dijelaskan oleh saintis dengan kekurangan oksigen di otak. Juga didapati bahawa anak-anak ibu yang merokok pada masa dewasa berikutnya lebih cenderung kepada jenayah.

Bagaimana merokok merokok mempengaruhi kehamilan

Persoalan tentang apa yang berlaku jika anda merokok hookah semasa mengandung adalah menarik bagi banyak orang. Sebilangan wanita, setelah hamil, tidak dapat berhenti merokok, beralih ke hookah, mengharapkan penapis yang melindungi perokok dari kesan bahan toksik. Sesungguhnya, penapisan air atau susu mengurangkan jumlah bahan toksik yang mempengaruhi kesihatan janin, tetapi pada masa yang sama janin mengalami kesan maut: kromium, arsenik, plumbum.

Apabila ibu hamil disedut oleh hookah, bayi itu tercekik, kerana kekejangan vaskular mengganggu akses oksigen ke plasenta. Merokok hookah sering menjadi penyebab kelahiran bayi pramatang, yang kemudian ketinggalan dalam perkembangannya. Sebagai peraturan, kanak-kanak dalam kategori ini mempunyai imuniti yang lemah, terdedah kepada penyakit alahan.

Hookah merokok bebas nikotin mencampurkan emit tar, hidrokarbon aromatik yang memudaratkan janin semasa pembakaran. Dengan keinginan yang paling besar untuk menghisap rokok, ibu hamil, mengetahui apa yang menyebabkan merokok semasa kehamilan, harus berhenti, menyedari apa siksaan yang ditanggungnya kepada remahnya yang tidak berdaya.

Sekiranya anda berhenti merokok pada awal kehamilan, apakah bahaya nikotin pada janin dan adakah ia dapat diminimumkan: akibat merokok

Sebilangan besar bayi yang dilahirkan oleh wanita yang merokok dilahirkan sebelum waktunya. Berat badan mereka jauh lebih rendah daripada anak yang dilahirkan oleh ibu tanpa tabiat buruk. Kanak-kanak perokok berkembang pada waktu yang lebih perlahan, mereka mengalami kebuluran oksigen sepanjang kehamilan.

Bagaimana merokok mempengaruhi janin

Merokok berbahaya bagi mana-mana wanita, terutamanya jika kehamilan disahkan.

Keputusan yang tepat adalah menghentikan ketagihan nikotin. Perlu difahami bahawa anak yang belum lahir sering menderita tabiat negatif ini.

Ketagihan nikotin semasa mengandung: risiko utama kepada janin dan ibu

Seorang gadis merokok mempunyai sejumlah gangguan pada badan:

 • peredaran darah yang tidak betul;
 • penyempitan saluran darah;
 • perubahan dalam kerja jantung, organ pernafasan, dll..

Perkara yang sama berlaku dengan janin. Ia kekurangan oksigen dan nutrien lain yang diperlukan untuk pengembangan.

Pertama sekali, organ-organ berikut bayi yang berkembang di dalam rahim menderita merokok ibu:

Anak yang dilahirkan oleh ibu perokok mengalami penurunan berat badan dan kelainan kongenital, seperti kaki kuda atau bibir sumbing.

Bahan-bahan yang terkandung di dalam rokok memberi kesan buruk kepada tubuh ibu, dia mudah terserang jangkitan yang memprovokasi kelahiran pramatang dan pelbagai patologi janin.

Adakah berbahaya untuk berhenti merokok pada tarikh yang berbeza

Hari ini, terdapat dua pendapat mengenai sama ada berbahaya untuk berhenti merokok semasa mengandung atau tidak. Beberapa pakar percaya bahawa perlu untuk berhenti merokok secara beransur-ansur, sementara yang lain berkomitmen untuk menghilangkan ketagihan nikotin secara tiba-tiba. Dalam kes pertama, bahaya terletak pada kenyataan bahawa gadis itu, mengetahui tentang kedudukannya yang menarik, terus menyedut asap beracun. Pada yang kedua, kekurangan nikotin dalam darah memprovokasi seorang wanita mengalami gangguan saraf. Kedua-duanya, dan yang lain boleh menyebabkan keguguran.

Seorang wanita harus berhenti merokok tepat pada waktunya agar tidak memberi kesan negatif kepada anaknya.

Bolehkah saya berhenti pada trimester pertama

Semasa merancang kehamilan, wanita itu, pada dasarnya, tidak boleh mempunyai tabiat buruk. Sekiranya mereka masih mempunyai tempat untuk menjadi, sedangkan wanita itu masih tidak mengesyaki konsepsi yang telah berlaku dan terus merokok. Anda tidak perlu memikirkan pengguguran.

Tidak ada perkara yang tidak dapat diperbaiki dalam tempoh ini. Apa yang diperlukan oleh seorang wanita sebaik sahaja mengetahui keadaannya adalah dengan segera berhenti merokok. Apabila implantasi zigot ke dalam endometrium rahim berlaku, janin dan badan ibu menjadi satu. Selepas tempoh ini, semua perubahan yang berlaku pada ibu, satu atau lain cara, berkaitan dengan bayi.

Cara berhenti pada trimester kedua

Merokok adalah yang paling ketagihan. Sekiranya anda tidak dapat menolaknya pada awal kehamilan, anda harus bersedia untuk fakta bahawa anak itu akan mengalami sedikit gangguan. Oleh kerana berisiko besar, perlu mengambil semua langkah untuk menghilangkan ketagihan nikotin. Penting untuk diingat risiko keguguran dan komplikasi kehamilan. Doktor mengatakan bahawa berhenti merokok secara beransur-ansur dan lebih baik di bawah pengawasan pakar, dia akan mengembangkan kaedah yang sesuai untuk menghilangkan ketagihan.

Bagaimana tidak merokok pada trimester ketiga dan semasa menyusui

Ketagihan nikotin harus dibuang secepat mungkin. Sekiranya terdapat ketagihan - perkara utama adalah mengajar diri anda mengawal diri dan tidak mencari sebungkus rokok pada waktu menghadapi kesukaran, mood buruk atau masalah yang timbul, dan tidak kira berapa lama ini berlaku.

Sebaik-baiknya berhenti merokok sehingga minggu ke-12. Tidak mudah bagi seorang wanita yang merokok sekitar sepuluh batang sehari untuk menghentikan nikotin, dan oleh itu, jika idea untuk berhenti merokok muncul hanya pada trimester ketiga, lebih baik melakukannya secara beransur-ansur..

Agar tidak merokok pada trimester ketiga kehamilan, anda harus sedar bahawa ini membahayakan bayi yang belum lahir. Jangan mempertaruhkan kesihatan remah-remah selama beberapa kali.

Mengenai masalah penyusuan, perlu diperhatikan bahawa merokok mempengaruhi kualiti susu dan isinya. Akibat merokok, tubuh bayi tidak akan menerima vitamin yang diperlukan untuk pengembangan zat, mereka akan diserap oleh nikotin.

Sekiranya nikotin memasuki badan anak setiap hari, kesan berikut mungkin berlaku:

 • hilang selera makan;
 • gangguan tidur;
 • perkembangan perlahan;
 • kesukaran usus;
 • alahan;
 • kecenderungan untuk tumor malignan.

Kesan nikotin pada janin dan plasenta

Minggu-minggu pertama kehamilan adalah meletakkan semua organ utama bayi. Oleh itu, adalah penting bahawa bayi yang belum lahir menerima semua nutrien yang diperlukan, khususnya oksigen sepenuhnya. Nikotin adalah racun yang semasa kehamilan memberi kesan negatif kepada tubuh ibu dan juga bayi. Lebih-lebih lagi, jika tubuh wanita "melindungi" sistem imun, janin akan melindungi plasenta. Tahap kesukaran dan masalah kesihatan secara langsung bergantung kepada jumlah rokok yang dihisap oleh seorang wanita. Ancaman gangguan plasenta adalah berbahaya, kebarangkaliannya meningkat sebanyak 25% jika seorang wanita menghisap 10 batang rokok sehari. Sekiranya dia seorang perokok lama, maka kebarangkalian meningkat kepada 65%.

Bagaimana rokok mempengaruhi pemakanan janin

Cara makan bayi bergantung pada aliran darah. Merokok menyekat aliran oksigen dan menyekat saluran darah. Akibatnya, kebuluran oksigen berlaku, yang penuh dengan akibat yang serius bagi anak yang belum lahir. Bayi tidak mempunyai cukup nutrien yang diperlukannya untuk berkembang dengan betul dan lengkap.

Sekiranya anda menghisap rokok yang lemah

Rokok ringan tidak berbeza dengan rokok yang kuat. Perbezaannya hanya dari segi kuantiti. Sekiranya anda menghisap dua rokok ringan, hampir sama dengan merokok satu yang kuat. Sebarang pengambilan nikotin dalam tubuh membahayakan ibu dan bayi masa depan, dan oleh itu tidak menjadi masalah rokok mana yang dihisap oleh wanita.

Komplikasi kelahiran

Seorang ibu yang merokok meningkatkan risiko keguguran secara purata sebanyak 30%. Komplikasi semasa melahirkan selepas merokok semasa kehamilan adalah kelahiran anak yang kurang berat badan. Akibat merokok yang paling teruk adalah kelahiran anak yang mati.

Adakah selamat untuk berhenti merokok dengan segera

Pakar yakin bahawa setelah berhenti dari kebiasaan buruk, seorang wanita meningkatkan kemungkinan memiliki keturunan yang sihat. Doktor berkeras untuk menghilangkan ketagihan terkawal jika seorang wanita memutuskan untuk berhenti merokok selama lebih dari 4 bulan.

Merokok Disebabkan Penyakit

Ketagihan tembakau memberi kesan negatif kepada ibu. Perlu diperhatikan warna kulit yang tidak sihat, suara serak, gigi buruk. Terdapat banyak penyakit yang lebih serius, contohnya:

 • osteochondrosis;
 • insomnia;
 • urat varikos;
 • gangguan peredaran darah;
 • osteoporosis;
 • gangguan dalam kerja jantung;
 • insomnia dll..

Banyak perokok membenarkan kebiasaan mereka dengan mengatakan bahawa berhenti merokok akan menyebabkan tekanan dan membahayakan anak. Ya, ini sebahagiannya benar. Namun, jangan lupa bahawa kemudaratan yang disebabkan oleh nikotin jauh lebih serius daripada tekanan akibat kegagalan. Adalah menjadi kesalahan untuk mempercayai bahawa rokok mahal berkualiti tinggi, dan oleh itu kurang berbahaya. Tidak perlu difikirkan bahawa jika jumlah rokok yang dihisap dikurangkan atau kekuatannya berkurang, maka anak akan lebih mudah bernafas.

Sekiranya gadis itu merancang untuk mengandung, atau melihat dua jalur pada ujian, perkara pertama yang harus dilakukannya adalah berhenti merokok. Dari hari-hari pertama, ibu mesti melindungi bayinya yang akan datang dan melakukan segala-galanya untuk melindunginya dari kesan berbahaya dari asap toksik.

Merokok semasa mengandung. Apa yang sedang berlaku? Bila berhenti merokok?

Keburukan merokok kepada manusia

Merokok adalah tabiat buruk bernafas asap tembakau yang membara. Merokok adalah satu bentuk penyalahgunaan bahan kerana merupakan kaedah menggunakan campuran merokok dengan sifat toksik dan narkotik. Telah diketahui bahawa nikotin, asas asap tembakau, menyebabkan ketergantungan fizikal dan psikologi. Menurut tinjauan, kebanyakan perokok dewasa ingin menyingkirkan tabiat buruk ini dan telah mencuba melakukan ini lebih dari sekali, tetapi kerana interaksi fisiologi nikotin dengan tubuh manusia, ini agak sukar.

Merokok bukan sahaja mempunyai asas fisiologi, tetapi juga psikologi. Kebiasaan merokok sering dikaitkan dengan peristiwa, emosi, perasaan tertentu. Refleks seperti ini hanya meningkatkan ketagihan dan menjadikan merokok sebagai bahagian penting dalam kehidupan. Merokok membawa keseronokan dan perhatian yang meningkat, tetapi membahayakan kesihatan. Sekiranya tidak ada nikotin, perokok mengalami mood tertekan, mudah marah, kegelisahan dan gejala penarikan lain (gejala penarikan) yang membuatnya merokok sebatang rokok baru.

Tembakau adalah salah satu daripada beberapa produk yang dibenarkan yang membahayakan kesihatan apabila digunakan untuk tujuan yang disediakan oleh pengilang..

Hampir enam juta orang mati akibat merokok tembakau setiap tahun. Peratusan penggunaan tembakau dewasa di Rusia adalah sekitar 37%, sementara di dunia adalah 22%. Menurut angka rasmi, jumlah perokok di Rusia terus meningkat.

Pada masa ini, terdapat sebilangan besar cara untuk merokok. Selain rokok biasa, terdapat cerut, paip merokok, rokok elektronik, hookah, vape dan alat lain. Kesemuanya, menurut penyelidik, membahayakan kesihatan, walaupun tidak ada nikotin dalam komposisi asap atau wapnya. Itulah sebabnya para doktor mengesyorkan agar berhenti merokok baik rokok konvensional dan penggunaan pelbagai alat merokok moden.

Seberapa biasa merokok di kalangan wanita hamil??

Penyebaran merokok di kalangan wanita hamil adalah masalah mendesak dalam masyarakat moden. Merokok tembakau hamil tidak cenderung menurun. Peratusan perokok wanita di dunia adalah sekitar 8%. Kira-kira separuh wanita yang merokok tidak berhenti merokok semasa mengandung. Malangnya, banyak wanita berhenti merokok hanya pada trimester kehamilan kedua atau ketiga, tidak menyedari bahawa trimester pertama adalah tahap terpenting dalam perkembangan janin..

Pendedahan terhadap asap tembakau membawa akibat yang serius bagi semua peringkat pembiakan manusia. Merokok mengurangkan kesuburan lelaki dan wanita, ibu yang merokok mempunyai risiko peningkatan kehamilan ektopik, gangguan plasenta, kelahiran pramatang, kelahiran mati. Seorang anak ibu yang merokok mungkin dilahirkan dengan berat badan yang tidak mencukupi atau dengan pelbagai kelainan. Kanak-kanak ini mempunyai kecenderungan tinggi terhadap penyakit kronik pada masa dewasa..

Penggunaan campuran merokok tanpa asap, tampalan nikotin, mengunyah tembakau sama berbahayanya dengan merokok. Sebilangan besar penyelidik percaya bahawa seorang wanita boleh dikaitkan dengan orang yang tidak merokok, dan kesan nikotin pada janin dapat dikecualikan hanya jika berhenti merokok 12 bulan sebelum kehamilan.

Komposisi asap tembakau. Apa yang menyebabkan keburukannya?

Asap tembakau mempunyai komposisi heterogen, yang terbentuk akibat pembakaran lapisan tembakau yang tidak lengkap. Asas asap tembakau adalah fasa gas (90%), yang terdiri daripada nitrogen, oksigen dan karbon dioksida. Fasa pepejal mengandungi penggantungan zarah, termasuk nikotin, yang mempunyai kesan berbahaya pada tubuh. Bahaya merokok disebabkan, pertama-tama, oleh komposisi asap tembakau, yang mengandungi banyak karsinogenik (menyebabkan pertumbuhan tumor ganas) dan bahan yang menjengkelkan.

Komponen asap tembakau berikut dibezakan:

 • nikotin (menyebabkan ketagihan, mempunyai kesan kompleks pada banyak organ dan sistem);
 • resin dan hidrokarbon aromatik (karsinogen);
 • fenol (bahan yang menjengkelkan, karsinogen);
 • cresol (karsinogen);
 • unsur surih (nikel, arsenik, polonium);
 • karbazole (faktor pertumbuhan tumor);
 • katekol (karsinogen);
 • karbon monoksida (mengganggu pengangkutan oksigen);
 • asid hidrokianik (merosakkan epitel saluran pernafasan);
 • asetaldehid (merengsa);
 • amonia (perengsa);
 • formaldehid (merosakkan epitel bersilia);
 • nitrosamin (karsinogen);
 • vinil klorida (karsinogen) dan lain-lain.

Campuran merokok bebas nikotin masih mengandungi sebahagian besar karsinogen dan perengsa yang tersenarai. Oleh itu, bahaya dari penggunaannya dibuktikan secara saintifik. Peranan penting dimainkan oleh karbon monoksida, yang mengikat hemoglobin dan mengganggu pengangkutan oksigen ke organ, yang menyebabkan kelaparan oksigen dan gangguan neurologi. Walaupun begitu, nikotin tetap menjadi bahan utama dalam komposisi asap tembakau yang mempunyai kesan berbahaya..

Kesan nikotin

Nikotin mempunyai pelbagai kesan fisiologi. Nikotin bertindak pada reseptor asetilkolin dan meningkatkan kadar adrenalin. Ini, seterusnya, menyebabkan percepatan degupan jantung, pernafasan yang cepat, dan peningkatan kadar glukosa dalam darah. Nikotin memasuki otak dengan cepat (setelah 5 - 10 saat), menembusi penghalang darah-otak. Nikotin meningkatkan tahap dopamin dan mengurangkan aktiviti monoamine oksidase (enzim yang memecah dopamin). Ini menyebabkan kegembiraan pusat-pusat keseronokan di otak, yang menyebabkan perokok mengambil produk tembakau berulang kali, menyebabkan ketagihan.

Sejurus selepas merokok, nadi seseorang meningkat, tekanan darah, extrasystole mungkin berlaku. Kesan nikotin cukup lama, kerana jangka hayatnya adalah sekitar 2 jam. Walau bagaimanapun, produk sampingan penyerapan nikotin, kotinin, kekal dalam darah selama 48 jam. Ini adalah petunjuk sama ada seseorang terdedah kepada merokok atau tidak..

Memudaratkan paru-paru dan sistem pernafasan

Asap yang dihirup semasa merokok membakar membran mukus dan menjengkelkan epitelium saluran pernafasan. Terlepas dari jenis merokok yang digunakan, kebiasaan ini meningkatkan risiko terkena barah paru-paru, mulut dan saluran pernafasan, penyakit paru-paru obstruktif kronik.

Penyakit paru obstruktif kronik merangkumi bronkitis kronik dan emfisema. Kematian akibat penyakit ini secara langsung bergantung kepada intensiti merokok. Ramai perokok dengan sejarah merokok beberapa tahun mengalami batuk yang berterusan dengan dahak dan sesak nafas. Pada tahap paru-paru, penyumbatan bronkus kecil dan sederhana dapat dikesan, penurunan keanjalan tisu paru-paru, penurunan kemampuan fungsional sistem pernafasan.

Oleh kerana kerosakan kekal dan kerengsaan pada selaput lendir, perokok lebih rentan terhadap jangkitan pernafasan, radang paru-paru (pneumonia), influenza dan jangkitan virus pernafasan akut yang lain (jangkitan virus pernafasan akut). Merokok memburukkan lagi asma bronkus, oleh itu, orang yang menderita penyakit ini sangat disarankan untuk berhenti merokok..

Memudaratkan sistem peredaran darah

Merokok menyebabkan bahaya besar pada jantung dan saluran darah. Jantung perokok setiap hari, secara purata, 10 ribu pengecutan lebih banyak daripada jantung orang yang tidak merokok. Ini membawa kepada pemakaian pramatang dan penuaan jantung. Kerana kerja keras, miokardium kekurangan oksigen sentiasa.

Nikotin menyumbang kepada penyempitan saluran jantung dan anggota badan. Penyakit utama sistem kardiovaskular pada perokok adalah penyakit jantung koronari. Ia dicirikan oleh ketidakcocokan antara aliran darah di saluran jantung dan keperluan metaboliknya. Penyakit jantung koronari ditunjukkan oleh sakit dada berkala dan bahkan boleh menyebabkan infark miokard. Perokok lebih cenderung mengalami aterosklerosis dan penyakit vaskular, yang hanya memperburuk perjalanan penyakit jantung koronari..

Merokok adalah penyebab penting kemalangan serebrovaskular. Kajian telah menunjukkan hubungan langsung antara strok dan merokok. Merokok juga mempengaruhi arteri periferal, menjadi salah satu penyebab utama penghapusan endarteritis. Penyakit ini mempengaruhi saluran kaki dan terdiri daripada penutupan lumen arteri secara beransur-ansur sehingga penghentian aliran darah sepenuhnya. Keadaan ini berakhir dengan gangren dan kecacatan. Pada perokok, hipertensi juga sangat sukar, rumit oleh krisis hipertensi.

Penyakit onkologi dan kelainan genetik

Merokok adalah faktor yang sangat penting dalam penampilan barah.

Asap tembakau mengandungi sebilangan besar bahan yang bersifat karsinogen. Menurut statistik, dalam 30% kes, merokok adalah penyebab munculnya tumor ganas. Risiko barah paru-paru pada perokok adalah 25 kali lebih tinggi daripada yang tidak merokok.

Telah terbukti bahawa merokok adalah faktor risiko tumor mulut, laring, faring, esofagus, dan pundi kencing. Juga, merokok dikaitkan dengan tumor ganas hati, rahim, pankreas, usus, kulit. Proses mengaitkan merokok dengan kejadian tumor tidak diketahui sepenuhnya oleh sains, tetapi para saintis percaya bahawa asap tembakau mempengaruhi pembiakan bahan genetik. Akibat kerosakan DNA, pertumbuhan dan pembelahan sel terganggu, mengakibatkan penuaan pramatang sel dan pembentukan tumor. Mekanisme molekul menunjukkan reaksi kompleks pengoksidaan, fosforisasi, percambahan (pertumbuhan sel) dan apoptosis (kematian sel).

Depresi, gangguan gastrousus dan gangguan lain

Merokok memberi kesan buruk kepada fungsi sistem saraf, terutama otak. Kelaparan oksigen membawa kepada kematian sel-sel saraf. Sindrom berpantang perokok dimanifestasikan oleh penurunan konsentrasi, gangguan. Merokok boleh menyebabkan dan menyokong kemurungan, dan lebih sukar bagi seseorang yang mengalami kemurungan untuk berhenti merokok..

Merokok memberi kesan negatif kepada sistem pencernaan. Pada orang yang selalu merokok, saluran perut berada dalam keadaan kekejangan yang berpanjangan, disebabkan oleh itu pemakanan dinding perut terganggu, dan rembesan jus gastrik berubah. Gastritis, ulser peptik perut dan duodenum dalam 70% kes berkaitan dengan merokok. Ketagihan berbahaya ini melanggar nada dinding pencernaan, mengubah pankreas, menyebabkan kekurangan sfinkter (injap otot sistem pencernaan).

Merokok menyebabkan osteoporosis pada wanita, mengurangkan kesuburan pada kedua-dua jantina. Pada lelaki, merokok boleh menyebabkan mati pucuk. Merokok berperanan dalam gangguan tidur, gangguan endokrin, katarak, osteochondrosis, penyakit gigi dan banyak lagi penyakit. Dalam hampir semua kes, merokok dianggap oleh doktor sebagai faktor yang memperburuk perjalanan penyakit..

Keburukan asap rokok

Merokok pasif hampir sama berbahayanya dengan merokok biasa..

Asap tembakau yang membara, yang dihirup oleh perokok pasif, mengandungi bahan berbahaya dalam kepekatan yang lebih tinggi, kerana ia tidak melalui penapis rokok. Walaupun demikian, ia masih dicairkan dengan udara, jadi perokok pasif menyedut bahan yang jauh lebih berbahaya daripada bahan aktif.

Dulu merokok pasif hanya memberi kesan menjengkelkan. Hari ini telah terbukti bahawa asap rokok juga boleh menyebabkan barah paru-paru. Merokok pasif amat berbahaya bagi wanita muda, wanita hamil dan kanak-kanak. Pada wanita muda, penyedutan asap tembakau dapat menurunkan kesuburan dan mengganggu kitaran haid. Semasa mengandung, komponen asap tembakau mempengaruhi janin. Di masa depan, pelbagai kelainan, kerosakan sistem kardiovaskular, leukemia dapat dikesan pada kanak-kanak..

Kanak-kanak yang ibu bapa merokok di rumah berisiko tinggi mengalami otitis media, jangkitan pernafasan akut, bronkitis, dan radang paru-paru. Merokok pasif pada kanak-kanak mengurangkan fungsi sistem pernafasan dan pada masa akan datang mengancam perkembangan penyakit jantung koronari.

Faktor Risiko Kehamilan

Kehamilan adalah keadaan khas tubuh wanita di mana embrio atau janin berkembang di organ pembiakannya. Permulaan kehamilan dikaitkan dengan proses persenyawaan, iaitu penyatuan bahan genetik lelaki yang dibawa oleh sperma dengan bahan genetik wanita di dalam telur. Sel biasa (zigot) yang berlaku ketika sperma dan telur bergabung adalah permulaan organisma baru.

Dengan perkembangan embrio dan janin, pelbagai faktor dapat mempengaruhi perjalanan kehamilan. Mereka boleh menjejaskan kesihatan anak yang belum lahir, cara melahirkan yang baik, kehadiran kelainan atau penyimpangan pada anak-anak. Banyak faktor risiko dapat dipengaruhi dan ditangani tepat pada masanya. Rundingan dengan pakar dalam bidang obstetrik dan ginekologi diperlukan untuk mengenal pasti faktor risiko..

Semasa mengkaji faktor risiko kecacatan kongenital janin, faktor berikut dipertimbangkan:

 • umur ibu lebih dari 35 tahun;
 • kehadiran dalam keluarga kanak-kanak dengan patologi kongenital;
 • penyakit keturunan dalam keluarga, hubungan pasangan suami isteri;
 • bahaya pekerjaan dan persekitaran;
 • alkoholisme, merokok, ketagihan dadah;
 • ketidaksuburan, kehamilan beku, sejarah keguguran spontan;
 • penyakit ginekologi ibu;
 • penyakit somatik dan berjangkit ibu semasa mengandung
 • ancaman gangguan, mengambil ubat teratogenik pada trimester pertama kehamilan ini.

Kira-kira 13% wanita hamil yang tidak berisiko dilahirkan dengan anomali kongenital, oleh itu semua wanita hamil menjalani ujian diagnostik pada peringkat awal kehamilan. Merokok ibu adalah faktor risiko serius bagi janin, kerana menurut statistik tabiat buruk ini meningkatkan risiko kematian bayi baru lahir sebanyak 20 - 30%. Nasib baik, pasangan dapat secara bebas menghilangkan faktor risiko ini, sementara banyak faktor lain sering kali mustahil untuk dipengaruhi..

Kursus kehamilan. Jangkamasa

Kehamilan dibahagikan kepada tiga tempoh yang disebut trimester. Tempoh normal kehamilan dari haid terakhir hingga melahirkan adalah dari 38 hingga 42 minggu. Rata-rata, ia berlangsung selama 40 minggu atau 280 hari. Pembahagian kehamilan menjadi trimester adalah bersyarat, kerana tidak menggambarkan perubahan keadaan dan perkembangan janin dan embrio. Yang lebih penting ialah pembahagian kehamilan menjadi tempoh perkembangan embrio dan janin.

Terdapat dua tempoh utama kehamilan:

 • Zaman embrio. Ia berlangsung dari saat pembuahan selama 8 minggu. Semasa tempoh embrio, zigot dihancurkan, ditanamkan di rahim, pembentukan lapisan kuman, pembentukan tisu dan organ. Embrio meningkat hingga 3 cm dalam tempoh embrio Embrio tidak kelihatan seperti bayi, kerana mempunyai ekor, lengkungan cabang dan celah. Hanya secara beransur-ansur ia memperoleh ciri dan struktur kanak-kanak. Dalam tempoh embrio, semua organ diletakkan, oleh itu, dalam tempoh inilah anak yang belum lahir paling rentan terhadap kesan berbahaya dari faktor luaran.
 • Masa janin (janin). Ia bermula pada 9 minggu dari persenyawaan dan berterusan sehingga kelahiran. Pada awal tempoh janin, semua sistem organ terbentuk dalam janin. Dari saat ini bermula pertumbuhan intensif dan perubahan dalam bahagian badan. Sensitiviti janin terhadap kesan negatif menurun dengan meningkatnya usia kehamilan. Pada tempoh janin, risiko pengguguran dikurangkan sebanyak 10 kali.

Fungsi plasenta

Plasenta adalah organ khas untuk pembiakan janin di dalam badan ibu. Ia terletak di badan rahim di permukaan posterior atau anteriornya. Plasenta memberikan metabolisme berterusan antara ibu dan janin. Embrio disambungkan ke plasenta menggunakan tali pusat. Organ ini terbentuk sepenuhnya hanya pada minggu ke-15 kehamilan, sementara organ ini terus meningkat ketika janin tumbuh..

Plasenta masuk ke zat janin dengan ukuran kecil dan berat molekul (monosakarida, vitamin larut air, protein dengan berat molekul rendah). Pada masa yang sama, plasenta mengekalkan zat berat molekul tinggi. Oleh itu, plasenta melakukan fungsi penghalang dan pelindung, tidak menyebarkan bahan berbahaya ke janin, namun, ia tidak dapat melindungi perkembangan janin sepenuhnya.

Fungsi utama plasenta adalah:

 • Penghalang. Plasenta membentuk penghalang hematoplacental, yang terdiri daripada banyak lapisan sel dan rangkaian saluran darah dan kapilari yang banyak. Ini menimbulkan penghalang kepada banyak bahan berbahaya, tetapi, sayangnya, penghalang hematoplacental dapat meresap ke dadah, alkohol, nikotin, komponen asap tembakau dan virus.
 • Pertukaran gas. Oksigen dihantar ke janin melalui plasenta, dan karbon dioksida diangkut ke arah yang berlawanan..
 • Berkhasiat. Melalui plasenta, janin menerima air, nutrien, vitamin dan mineral.
 • Perkumuhan. Plasenta terlibat dalam penyingkiran produk metabolik janin (urea, kreatinin).
 • Hormonal Plasenta mensintesis hormon yang diperlukan untuk kehamilan normal dan perkembangan janin. Ini termasuk gonadotropin korionik, laktogen plasenta, prolaktin dan beberapa yang lain.
 • Melindungi. Plasenta menyediakan janin dengan antibodi ibu, memberikan perlindungan imunologi. Ia juga menghalang perkembangan konflik imun antara ibu dan bayi..

Sekiranya tidak ada plasenta, perjalanan kehamilan yang normal tidak mungkin dilakukan. Untuk menilai keadaan plasenta, pelbagai kaedah diagnostik digunakan. Ketebalan, tempat pemasangan dan lokasi plasenta dinilai menggunakan ultrasound (ultrasound). Sekiranya kekurangan plasenta berlaku atau dikesan, perlu menjalani rawatan di pakar obstetrik, kerana keadaan ini mengancam untuk menghentikan kehamilan.

Peranan faktor risiko dalaman dan luaran

Proses perkembangan janin sebelum kelahiran dipengaruhi oleh sebilangan besar faktor luaran dan dalaman. Faktor dalaman termasuk penyakit somatik wanita hamil, gangguan endokrin, kekurangan oksigen pada janin yang berkaitan dengan patologi plasenta atau sistem kardiovaskular ibu. Peranan penting dimainkan oleh konflik imunologi pada faktor Rhesus. Ia boleh menyebabkan anemia hemolitik dengan penyakit kuning pada anak.

Faktor risiko luaran termasuk radiasi, pendedahan kebisingan, penggunaan ubat-ubatan (terutamanya antibiotik), pengaruh bahan kimia isi rumah. Jangkitan virus dan bakteria seorang wanita semasa kehamilan juga tergolong dalam kumpulan ini. Penggunaan alkohol dan tembakau adalah faktor risiko luaran yang mempunyai kesan negatif yang cukup serius pada janin..

Tempoh kritikal berikut dalam pembentukan janin dibezakan ketika ia adalah yang paling rentan:

 • Minggu pertama dan kedua. Implantasi embrio berlaku di dinding rahim.
 • Tempoh dari minggu ketiga hingga minggu kedua belas. Pada masa ini, peletakan organ dan sistem pada embrio.
 • Tempoh dari minggu ketiga hingga minggu kelima belas. Selari dengan pertumbuhan embrio, penempatan berlaku (pembentukan plasenta).
 • Kelima - bulan keenam. Pembezaan tisu janin yang paling penting, pembentukan organ dan sistem.

Peruntukan masa kritikal tidak bermaksud bahawa faktor berbahaya kurang berbahaya bagi janin pada masa yang lain. Hampir keseluruhan trimester pertama kehamilan dianggap sebagai tahap kritikal dalam pembentukan janin. Penting untuk meminimumkan hubungan dengan faktor persekitaran yang berbahaya sepanjang kehamilan, serta menjaga rawatan penyakit somatik sebelum ia berlaku.

Teratogenik, ketoksikan embrio, ketoksikan merokok

Teratogenisitas difahami sebagai sifat faktor luaran untuk menyebabkan gangguan embrio yang menyebabkan terjadinya malformasi kongenital. Ketoksikan embrio adalah keupayaan faktor luaran untuk menyebabkan kematian atau perubahan patologi pada embrio. Fetotoxicity adalah istilah serupa yang merujuk kepada pengaruh negatif faktor luaran pada janin, yang membentuk semua sistem penting.

Merokok mempunyai semua ciri di atas. Merokok adalah faktor teratogenik, kerana kanak-kanak wanita merokok boleh dilahirkan dengan kecacatan seperti bibir sumbing, celah lembut dan lelangit keras, kecacatan jantung. Merokok adalah embriooksik dan fetotoksik, kerana boleh menyebabkan pengguguran spontan pada kehamilan awal dan akhir. Merokok adalah faktor negatif yang menimbulkan pecahnya selaput, gangguan plasenta, dan juga kehamilan ektopik. Itulah sebabnya ketika merancang kehamilan untuk pasangan yang sudah berkahwin, disarankan untuk berhenti merokok secepat mungkin..

Kumpulan risiko kehamilan

Mengikut kehadiran faktor-faktor buruk yang menyertai kehamilan, beberapa kumpulan risiko dibezakan. Dengan peningkatan faktor yang bertindak secara serentak, perjalanan kehamilan dan kelahiran bertambah teruk, risiko penyakit janin, kematian bayi baru lahir meningkat. Merokok adalah salah satu faktor, tetapi pengecualiannya secara serius meningkatkan prognosis kehamilan.

Kumpulan risiko perinatal berikut dibezakan:

 • Kumpulan berisiko rendah. Seorang wanita hamil berhadapan dengan tidak lebih daripada 1 hingga 2 faktor berbahaya. Dalam kes ini, bahaya pada janin hampir tidak ada. Kanak-kanak dilahirkan untuk jangka masa panjang, perkembangan seterusnya adalah normal. Wanita hamil yang tergolong dalam kumpulan ini harus menjalani tindakan susulan mengikut skema standard.
 • Kumpulan risiko sederhana. Jumlah faktor berbahaya adalah dari 3 hingga 6. Pada wanita, gangguan somatik dan neurologi, toksikosis kehamilan adalah perkara biasa semasa kehamilan. Perkembangan kanak-kanak biasanya sesuai dengan norma usia, namun, wanita hamil yang tergolong dalam kumpulan ini memerlukan perawatan dan pengawasan khas mengikut rancangan individu.
 • Kumpulan berisiko tinggi. Dalam kes ini, jumlah faktor berbahaya lebih daripada 6. Kehamilan diperumit oleh ancaman gangguan, dan risiko melahirkan bayi pramatang meningkat. Dalam beberapa kes, kehamilan berbahaya bukan hanya untuk janin, tetapi juga bagi ibu.

Merokok dan mengandung

Keinginan untuk mengandung anak dan keluarga merancang alasan yang baik untuk berhenti merokok dari kedua-dua anggota pasangan yang sudah berkahwin. Bahaya merokok yang disebabkan kesihatan bayi yang belum lahir jauh lebih besar daripada bahaya yang diterima orang dewasa.

Berhenti merokok, seorang wanita memudahkan perjalanan kehamilan dan melahirkan anak, mengurangkan risiko komplikasi. Adalah sangat penting untuk menghilangkan asap terpakai sepenuhnya..

Perlu diperhatikan bahawa merokok mempunyai kesan negatif sebelum, semasa dan bahkan selepas kehamilan. Itulah sebabnya doktor mengesyorkan berhenti merokok 12 bulan sebelum kehamilan. Tempoh sedemikian diperlukan untuk pembersihan lengkap komponen tubuh dari asap tembakau, dan hanya dalam hal ini, ibu bapa diakui sebagai bukan perokok, dan merokok, sebagai faktor risiko, dikecualikan dari diagnosis pranatal.

Bagaimana merokok mempengaruhi fungsi pembiakan lelaki dan wanita sebelum pembuahan?

Merokok sebelum kehamilan adalah salah satu faktor ketidaksuburan. Merokok mempengaruhi fungsi pembiakan lelaki dan wanita dengan cara yang berbeza..

Salah satu syarat utama rawatan kemandulan adalah berhenti merokok oleh kedua-dua pasangan. Selain kemandulan, merokok merosakkan kualiti bahan genetik yang dihasilkan oleh organ pembiakan. Akibatnya, risiko kelainan kromosom atau gen meningkat semasa konsepsi anak semasa merokok.

Wanita yang merokok 60% lebih cenderung menjadi tidak subur daripada yang tidak merokok. Ini disebabkan oleh fakta bahawa merokok mengganggu pengeluaran estrogen, hormon yang mengatur ovulasi (pematangan telur). Kerana tabiat buruk ini, bekalan darah ke rahim, saluran tuba, ovari bertambah buruk, kerana pergerakan telur dan implantasinya setelah persenyawaan di dinding rahim jauh lebih sukar.

Pada lelaki, nikotin menyebabkan vasokonstriksi di kawasan pelvis, yang boleh menyebabkan disfungsi ereksi. Kekalahan nikotin dan tar saluran darah menyebabkan lelaki merokok 40% lebih cenderung menjadi mati pucuk. Merokok membawa kepada penurunan kualiti sperma. Perokok sperma mempunyai mobiliti yang lebih sedikit, kerana kemampuan mereka untuk membaja berkurang dengan ketara. Juga didapati bahawa nikotin mempunyai kesan buruk pada spermatozoa yang mengandung kromosom Y, yang bertanggung jawab untuk seks lelaki. Oleh itu, pada lelaki merokok, anak lelaki dilahirkan beberapa kali kurang.

Nasib baik, banyak gangguan yang disebabkan oleh merokok dapat dipulihkan semasa fasa merancang keluarga. Untuk ini, tidak hanya perlu berhenti merokok, tetapi juga menunggu masa yang diperlukan untuk membuang toksin dari badan. Di samping itu, penting untuk mengekalkan kemahuan dan tidak kembali merokok, bahkan sebagai pengecualian..

Apa yang mengancam merokok pada peringkat kehamilan yang berbeza?

Merokok pada peringkat kehamilan yang berlainan memberi kesan yang berbeza pada janin. Perlu diingat bahawa pada peringkat akhir persekitaran dari merokok menurun.

Janin paling rentan terhadap kesan teratogenik merokok semasa trimester pertama kehamilan. Walau bagaimanapun, doktor mengesyorkan berhenti merokok seawal mungkin..

Merokok mempunyai kesan berikut pada peringkat kehamilan yang berbeza:

 • Trimester pertama. Dalam tempoh ini, ia paling berbahaya, kerana berlatarbelakangkan pembentukan semua organ utama tubuh manusia. Boleh menyebabkan keguguran spontan kerana pecahnya selaput, detasmen plasenta. Terdapat risiko kematian janin.
 • Trimester kedua. Secara berkala memperburuk toksikosis pada wanita hamil. Kanak-kanak itu bertambah buruk, bertambah berat badan. Terdapat risiko kelahiran pramatang.
 • Trimester ketiga. Merokok pada trimester ketiga juga berbahaya, kerana kemungkinan preeklamsia (tekanan darah tinggi dan protein dalam air kencing) pada wanita hamil meningkat berbanding dengan nilai rata-rata. Preeklampsia mengancam akan mengalami kejang dan kelahiran pramatang. Kadar kematian bayi yang tinggi diperhatikan pada trimester ketiga kehamilan semasa merokok.

Bagaimana merokok mempengaruhi janin? Apa penyimpangan yang boleh berlaku pada seorang anak jika ibunya merokok semasa mengandung?

Merokok memberi kesan negatif bukan sahaja kepada janin, tetapi juga badan wanita hamil. Walaupun begitu, doktor memberi perhatian khusus kepada kesan merokok pada janin dan bayi yang belum lahir. Mereka boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan, yang pertama termasuk komplikasi kehamilan, yang kedua - akibat negatif semasa melahirkan anak dan tempoh selepas bersalin segera, yang ketiga - kesan merokok dalam jangka masa panjang.

Kesan negatif merokok pada janin semasa kehamilan dibezakan:

 • kehamilan ektopik;
 • keguguran spontan;
 • kehamilan beku;
 • pengguguran spontan;
 • masalah plasenta;
 • pecah pramatang membran.

Pada masa neonatal, komplikasi berikut yang disebabkan oleh merokok diperhatikan:

 • pramatang dan kelahiran pramatang;
 • kehadiran kecacatan kelahiran (bibir sumbing, lelangit sumbing, kecacatan jantung, kecacatan tulang);
 • berat lahir rendah (rata-rata, 200 g kurang);
 • lebih kerap dimasukkan ke hospital di unit rawatan intensif neonatal;
 • penolakan penyusuan susu ibu;
 • sindrom kematian bayi secara tiba-tiba.

Kesan jangka panjang merokok semasa kehamilan adalah:

 • frekuensi tinggi penyakit pernafasan kanak-kanak (asma bronkial, radang paru-paru, bronkitis);
 • gangguan neurologi (masalah pembelajaran, gangguan defisit perhatian);
 • masalah dengan sistem kardiovaskular;
 • penyakit kanak-kanak lain (jangkitan telinga, sistem genitouriner, penyakit mata).

Bahan toksik dari asap tembakau mempengaruhi pembahagian sel embrio dan janin yang betul. Inilah yang menyebabkan sebahagian besar kecacatan dan anomali pada kanak-kanak. Kurangnya perkembangan kanak-kanak (berat badan tidak mencukupi) disebabkan oleh fakta bahawa nikotin menyempitkan saluran rahim dan plasenta, yang menyebabkan penerimaan nutrien dan oksigen yang tidak mencukupi oleh bayi yang belum lahir. Kelaparan oksigen mengancam perkembangan mental dan fizikal berbanding dengan rakan sebaya.

Adakah plasenta melindungi janin dari kesan penggunaan tembakau?

Plasenta, walaupun berfungsi sebagai penghalang, tidak dapat melindungi janin dari merokok. Kesalahpahaman umum adalah bahawa plasenta melindungi anak yang belum lahir dengan selamat dari sebarang kesan berbahaya. Ini sebenarnya tidak berlaku. Nikotin, seperti komponen berbahaya dari asap tembakau, mempunyai ukuran molekul kecil dan dapat menembusi penghalang hematoplacental. Kajian menunjukkan bahawa kepekatan nikotin dalam plasenta, cairan ketuban dan serum embrio bahkan lebih tinggi daripada pada serum ibu pada pelbagai peringkat sepanjang kehamilan.

Dalam kes ini, perlu menunjukkan kesan berbahaya dari nikotin terhadap kerja dan keadaan plasenta itu sendiri. Merokok boleh mengganggu perkembangan keseluruhan plasenta, yang boleh menjadi kritikal sepanjang kehamilan. Ini mengurangkan aliran darah dan nutrien melalui tali pusat ke janin. Keadaan ini boleh membawa pelbagai akibat, mulai dari kekurangan fetoplacental, hingga kelahiran pramatang dan pendarahan teruk semasa melahirkan.

Bagaimana merokok mempengaruhi wanita hamil??

Merokok mempunyai kesan yang sangat negatif terhadap kesihatan wanita hamil. Ini tidak dapat dilihat oleh seorang wanita hamil, dan juga bagi setiap orang yang merokok, namun, ia boleh mempunyai manifestasi yang benar-benar nyata. Faktanya adalah bahawa merokok memperburuk manifestasi toksikosis wanita hamil. Toksikosis adalah muntah, loya, air liur dan banyak gejala lain yang timbul pada wanita hamil.

Merokok boleh menimbulkan gejala toksikosis berikut:

 • bengkak di hujung kaki;
 • Urat varikos;
 • penurunan imuniti;
 • kemurungan;
 • gangguan perhatian;
 • kelemahan;
 • kekejangan
 • kerosakan gigi dan kerapuhan tulang.

Merokok mempunyai banyak kesan negatif pada tubuh wanita hamil. Salah satunya adalah peningkatan nada rahim. Peningkatan patologi nada otot rahim menyebabkan peningkatan tekanan pada rongga rahim, yang memberi kesan negatif kepada bekalan darah ke plasenta dan janin. Ini boleh menyebabkan pengguguran, pemisahan plasenta pramatang..

Bahaya merokok selepas melahirkan anak?

Merokok membahayakan ibu dan bayinya walaupun selepas melahirkan.

Nikotin melambatkan pengeluaran prolaktin, yang bertanggungjawab untuk pengeluaran susu ibu. Di bawah pengaruh asap tembakau dalam susu, jumlah antibodi pelindung, nutrien, vitamin yang diperlukan untuk perkembangan normal anak dikurangkan.

Susu mengandungi tiga kali lebih banyak nikotin daripada serum ibu, jadi bayi sebenarnya merokok bersama ibunya semasa menyusui. Komponen asap tembakau dapat mengubah rasa susu, sebab itulah bayi sebelum ini meninggalkan payudaranya.

Seorang kanak-kanak melakukan pergerakan pernafasan dua kali lebih banyak daripada orang dewasa, jadi dia menghirup lebih banyak asap tembakau daripada orang dewasa, walaupun dengan asap rokok. Merokok ibu bapa meningkatkan risiko asma, alergi, dan barah pada kanak-kanak. Mencari anak di bilik merokok selama satu jam sama dengan menghisap 10 batang rokok oleh orang dewasa.

Cara merokok khas (hookah, IQOS) semasa mengandung

Pada masa ini, terdapat banyak cara untuk menghisap produk tembakau. Terlepas dari peranti mereka, semuanya berbahaya untuk satu tahap atau yang lain membahayakan kesihatan, terutama semasa kehamilan. Ketiadaan nikotin dalam campuran merokok tidak menjamin keselamatannya, kerana komponennya yang lain juga mempunyai kesan menjengkelkan, karsinogenik dan genotoksik.

Hookah - kapal khas untuk merokok, yang membolehkan anda menyejukkan dan melembapkan asap yang dihirup. Sebenarnya, keburukan dari merokok hookah berbanding dengan rokok biasa adalah sangat besar. Selama satu jam merokok hookah, 200 kali lebih banyak bahan toksik masuk ke saluran pernafasan daripada yang terkandung dalam satu rokok penapis. Semasa merokok hookah, seseorang menghirup sejumlah besar nikotin, karbon monoksida, benzapirena (karsinogen yang terbentuk semasa pembakaran sebarang bahan), garam logam berat.

IQOS adalah sistem pemanasan tembakau khas. Sistem ini merangkumi tongkat tembakau (tongkat) khas dan pemegang, yang juga berfungsi sebagai elemen pemanasan. Penggunaan sistem ini, menurut kajian baru-baru ini, dapat mengurangkan pengambilan bahan berbahaya ke dalam tubuh, tetapi praktiknya tidak mengubah proses merokok. Akibatnya, perokok menghadapi komponen asap tembakau yang sama, tetapi dalam jumlah yang sedikit lebih kecil. Itulah sebabnya doktor memberi amaran mengenai bahaya semua jenis merokok..

Asap rokok semasa mengandung

Merokok pasif tidak berbahaya seperti merokok biasa, tetapi juga meningkatkan semua kemungkinan risiko semasa kehamilan. Merokok pasif memprovokasi perkembangan patologi dan kelainan, kelahiran pramatang, dan berat badan yang tidak mencukupi pada janin. Kelewatan perkembangan kanak-kanak boleh menyebabkan kecenderungan penyakit sistem pernafasan, sistem kardiovaskular, dan diabetes.

Merokok pasif untuk wanita hamil mengancam dengan kesan negatif berikut:

 • kemalangan serebrovaskular (strok);
 • neoplasma sistem pernafasan;
 • semakin teruk perjalanan penyakit paru-paru kronik (bronkitis kronik, emfisema, asma bronkial);
 • peningkatan tekanan darah;
 • angina pectoris dan serangan jantung;
 • pengguguran.

Bila berhenti merokok semasa merancang kehamilan?

Pasangan yang sudah berkahwin perlu berhenti merokok walaupun pada tahap perancangan keluarga, beberapa bulan sebelum konsepsi.

Tempoh optimum bagi seorang wanita adalah 12 bulan, dan untuk lelaki - 3 bulan.

Faktanya ialah sperma pada lelaki dikemas kini dengan cepat, dan memerlukan lebih sedikit masa untuk membuang bahan berbahaya dari badan. Walaupun begitu, doktor menasihatkan untuk berhenti merokok pada masa yang sama, kerana dalam hal ini faktor merokok pasif tidak termasuk. Selain itu, dengan berhenti merokok bersama, prosesnya lebih mudah berkat sokongan dan bantuan pasangan.

Cara berhenti merokok?

Terdapat pelbagai cara untuk berhenti merokok. Seseorang mengesyorkan berhenti merokok dengan tajam, tegas, seseorang - secara beransur-ansur, meregangkan proses selama beberapa minggu. Cara cepat disyorkan untuk orang muda dan mereka yang merokok kurang dari satu pek sehari. Pada mulanya, tugasnya adalah tidak merokok selama beberapa hari, setelah itu dilanjutkan selama seminggu, sebulan, dan seterusnya. Penting untuk membuang dari persekitaran semua benda yang mengingatkan pada merokok, serta membina hubungan baru dengan rakan sekerja, agar tidak menyerah pada tawaran merokok.

Kaedah beransur-ansur disyorkan bagi mereka yang mengambil lebih daripada sebungkus rokok sehari, orang tua. Tujuannya adalah untuk mengurangkan jumlah rokok yang dimakan setiap hari sebanyak 1 - 2 sehari. Selepas ini, perlu berehat dalam merokok dari 1 hingga 5 hari, secara beransur-ansur meningkatkan selang "ringan". Kaedah ini disyorkan untuk mereka yang mengalami gejala penarikan (kemerosotan kesejahteraan yang tajam) sekiranya tiada nikotin..

Kaedah tambahan untuk berhenti merokok adalah ubat simptomatik (ubat penenang), ubat yang meniru kesan nikotin, dan ubat yang mengandung nikotin (permen karet, tambalan). Psikoterapi, hipnoterapi, refleksologi yang cukup berkesan.

Penerbitan Mengenai Asma