Pemegang Natsimbio dari Rostec State Corporation telah mula menghantar vaksin selesema. Sebagai sebahagian daripada fasa pertama, yang akan berakhir pada awal September, 34.5 juta dos vaksin akan diberikan. Tahun lalu, Rostec memindahkan lebih daripada 62 juta dos ke institusi perubatan. Menurut Rospotrebnadzor, ini antara lain membenarkan mengurangkan kejadian selesema hampir 25%.

Mengenai mengapa vaksinasi tahunan terhadap selesema diperlukan, dari mana strain yang diberi vaksin pada musim selesema 2019-2020 dan di mana mendapatkan vaksinasi percuma - dalam bahan kami.

Selsema Awas!

Jangkitan virus pernafasan akut, termasuk selesema yang biasa, adalah penyakit yang paling biasa di dunia. Di Rusia sahaja, kira-kira 35 juta pesakit dengan selesema dan jangkitan virus pernafasan akut lain dilaporkan setiap tahun. Selalunya selesema merebak dalam bentuk wabak, apabila penyakit ini menyerang 10-20% populasi. Terutama yang dijangkiti oleh wabak SARS adalah orang tua yang secara statistik lebih mudah dijangkiti.

Bagi kebanyakan orang, selesema hanyalah penyakit yang tidak menyenangkan yang hilang dalam masa lebih kurang seminggu, walaupun tanpa bantuan doktor. Tetapi ada kumpulan risiko, dan baginya, penyakit ini boleh menjadi akibat yang menyedihkan. Setiap tahun, di seluruh dunia, influenza membunuh 250 hingga 500 ribu nyawa, dan penyakit ini rumit pada sekitar 4 juta orang.

Faktor risiko untuk mengembangkan komplikasi selesema termasuk usia, imuniti, dan penyakit lain. Oleh itu, kerana ciri-ciri badan yang berkaitan dengan usia, influenza paling kerap dijangkiti oleh kanak-kanak di bawah umur 3 tahun dan orang dewasa yang berumur lebih dari 65 tahun. Pada anak kecil, tidak ada kekebalan terhadap influenza, kerana mereka belum bersentuhan dengan penyakit ini. Dan pada orang yang lebih tua, kejadiannya 5-10 kali lebih tinggi daripada pada usia yang lain. Ngomong-ngomong, bagi mereka yang berusia di atas 65 tahun, suntikan selesema tidak hanya mencegah penyakit ini, tetapi juga mengurangkan kekerapan serangan jantung dan strok.

Kehadiran pelbagai penyakit kronik, penyakit sistem saraf pusat, serta sejarah pemindahan organ atau tisu menjadikan anda lebih mudah terkena selesema. Orang yang mempunyai imuniti yang lemah atau lemah secara semula jadi mendapat selesema lebih kerap. Sekiranya anda bekerja di institusi perubatan atau pendidikan, dalam pengangkutan, bersentuhan dengan sebilangan besar orang - anda berisiko.

Vaksinasi adalah latihan imuniti terbaik

Vaksinasi adalah kaedah paling berkesan untuk mencegah selesema. Vaksin mengandungi virus influenza yang dilemahkan, di mana kekebalan kita "melatih" untuk menekan penyakit yang sebenarnya. Kempen influenza telah berjalan selama lebih dari 60 tahun dan terbukti berkesan. Penggunaan vaksin yang tepat pada masanya mengurangkan kejadian selesema di kalangan orang yang sihat di bawah usia 65 hingga 70-90% dan mengurangkan kemungkinan komplikasi bagi orang yang berusia lebih dari 65 tahun sebanyak 30-70%.

Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan mendapatkan vaksin selesema setiap tahun, kerana sistem kekebalan yang divaksin semakin lemah dari masa ke masa dan jenis virus baru muncul. Vaksinasi adalah percuma untuk warganegara Rusia. Dianggarkan bahawa lebih menguntungkan bagi negara untuk melabur dalam vaksin dan mencegah selesema, kerana akibat dari wabak ini jauh lebih mahal.

Secara tradisinya, puncak penyebaran influenza berlaku pada musim sejuk - pada akhir Januari dan awal Februari. Gelombang itu dapat dimulai pada bulan November, dan mengingat fakta bahawa tubuh memerlukan 2-4 minggu untuk mengembangkan kekebalan tubuh setelah vaksinasi, Anda dapat melakukan vaksinasi dari awal musim gugur.

Setiap tahun, WHO membuat ramalan mengenai kemungkinan strain influenza yang aktif pada musim akan datang. Tahun ini, vaksin termasuk virus seperti A / Brisbane / 02/2018 (H1N1) pdm09; Virus seperti A / Kansas / 14/2017 (H3N2); dan virus seperti B / Colorado / 06/2017 (baris B / Victoria / 2/87). Vaksin quadrivalent yang mengandungi dua virus B termasuk virus B / Phuket / 3073/2013 tambahan. Di Moscow, anda boleh mendapat selesema dari awal September di mana-mana klinik, serta di pusat pelbagai fungsi "Dokumen Saya" dan tempat bergerak berhampiran stesen metro.

Penting untuk diketahui bahawa terdapat kontraindikasi terhadap vaksinasi, yang terbahagi kepada sementara dan mutlak. Yang mutlak termasuk kecenderungan reaksi alergi, asma bronkial dan beberapa penyakit lain. Penarikan sementara dari vaksinasi diberikan, misalnya, oleh jangkitan virus pernafasan akut.

Malangnya, vaksin tidak akan melindungi sepenuhnya dari selesema. Sesiapa yang diberi vaksin boleh jatuh sakit. Tetapi vaksinasi sangat memudahkan perjalanan penyakit dan mengurangkan risiko komplikasi. Oleh itu, selain vaksinasi, seseorang tidak boleh melupakan kaedah pencegahan lain. Ini adalah penyiaran bilik yang terkenal, kerap mencuci tangan, pengukuhan badan secara umum dan batasan hubungan dengan pesakit.

"Natsimbio": untuk melindungi kekebalan negara

Imunisasi penduduk dilakukan mengikut kalendar vaksinasi Nasional, yang dibentuk oleh Kementerian Kesihatan. Satu-satunya pembekal vaksin untuk pelaksanaan rancangan kalendar di Rusia ialah Syarikat Imunobiologi Nasional (Natsimbio), sebuah syarikat farmasi yang dimiliki oleh Rostec State Corporation.

Pada musim 2017-2018. Natsimbio menyumbangkan lebih daripada 62 juta dos vaksin yang dibuat sepenuhnya dari bahan mentah Rusia untuk kempen vaksinasi influenza nasional dan SARS. Menurut Rospotrebnadzor, vaksinasi dibenarkan untuk mengurangkan kejadian influenza sebanyak 24.5%, dan SARS - sebanyak 5% berbanding tahun 2017.

Vaksinasi dilakukan secara meluas di institusi pendidikan, jadi kumpulan vaksin pertama harus dihantar pada awal tahun sekolah. Sebagai bagian dari peringkat pertama, Natsimbio akan memberikan 34.5 juta dos vaksin ke daerah-daerah, yang 11% lebih banyak daripada tahun lalu. Peringkat kedua penghantaran bermula pada awal Oktober.

Untuk pencegahan influenza, Natsimbio membekalkan vaksin Sovigripp dan Ultrix, yang dihasilkan oleh NPO Mikrogen dan OOO Fort, yang merupakan sebahagian daripada.

Acara yang berkaitan dengan ini

Bagaimana vaksin selesema dibuat: dari telur hingga jarum suntik

Tetap sihat: di mana dan bagaimana cara mendapat selesema

September adalah masa bukan sahaja musim panas dan hujan India, tetapi juga selesema dan selesema. Apabila cuaca berubah dengan cepat, risiko terkena selesema atau selesema meningkat. Basuh tangan dengan bersih dengan sabun, bilas hidung, cuci basah di rumah, ventilasi bilik secara berkala, dan gunakan topeng perubatan di tempat di mana terdapat banyak orang - inilah nasihat yang diberikan doktor agar tidak demam.

Tetapi selesema melindungi vaksin dengan sebaiknya. Kebarangkalian untuk sakit selepas vaksinasi jauh lebih rendah daripada tanpa sama sekali. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kejadian itu akan berkurang jika sekurang-kurangnya 40 peratus warganegara diberi vaksin. Di Moscow tahun lalu, lebih daripada 48 peratus penduduk memvaksinasi selesema.

Bilakah masa terbaik untuk mendapat vaksin??

Doktor menasihatkan agar diberi vaksin sebelum kejadian meningkat secara bermusim. Tempoh minimum untuk mengembangkan imuniti adalah 10-12 hari, tahap perlindungan antibodi dihasilkan selepas 21 hari, jadi anda perlu divaksin lebih awal.

Di mana saya boleh mendapat vaksin??

Anda boleh mendapatkan vaksin secara percuma di klinik atau pusat vaksinasi bergerak. Dalam kes pertama, anda perlu membuat temu janji dengan ahli terapi atau berjumpa doktor yang bertugas yang akan melakukan pemeriksaan dan membuat rujukan. Di klinik, vaksinasi akan berlangsung sehingga 1 Disember 2017.

Dari 4 September hingga 29 Oktober, vaksinasi dilakukan berhampiran 24 stesen metro Moscow dan di pusat perkhidmatan awam. Sejak 11 September, titik bergerak telah beroperasi berhampiran stesen MCC Ploshchad Gagarina dan Vladykino, dan juga di stesen kereta api Kryukovo di Zelenograd. Pada hari kerja mereka dibuka dari jam 08:00 hingga 20:00, pada hari Sabtu 09:00 hingga 18:00, pada hari Ahad dari 09:00 hingga 16:00.

Semua warganegara dewasa boleh mendapat vaksin di laman web mudah alih. Untuk melakukan ini, anda memerlukan pasport dan persetujuan bertulis. Sebelum vaksinasi, doktor dan pakar penyakit berjangkit menentukan kemungkinan kontraindikasi, mengukur suhu dan tekanan darah. Semua vaksin selesema mendapat sijil.

Apa vaksin yang ditawarkan Muscovites?

Di Moscow, vaksin domestik Grippol Plus dan Sovigripp digunakan. Mereka didasarkan pada antigen yang diasingkan dari virus influenza yang disucikan dari jenis A dan B. Pengenalan antigen virus ke dalam tubuh membawa kepada pengembangan antibodi spesifik terhadapnya. Ia melindungi daripada perkembangan penyakit..

Vaksin juga mengandungi makanan tambahan untuk meningkatkan tindak balas imun: Grippol Plus merangkumi polyoxidonium, dan Sovigripp termasuk Sovidone. Kedua-dua vaksin serupa dalam keberkesanannya. Mereka mempunyai ketegangan yang sama yang disarankan oleh WHO: A / A / Michigan / 45/2015 (H1N1), A / HongKong / 5738/2014 (H3N2), B / Brisbane / 60/2008. Vaksin Flu Plus telah digunakan sejak tahun 2006, Sovigripp sejak 2013.

Bolehkah saya mendapat selesema selepas vaksinasi??

Semua vaksin influenza - domestik dan import - merangkumi antigen jenis A (N1H1), A (N3N2) dan virus influenza jenis B. Oleh itu, vaksin melindungi daripada hampir semua virus influenza..

Pada tahun 2016-2017, hanya tiga dari Muscovites yang divaksin menderita selesema ringan. Kes penyakit dan komplikasi yang teruk hanya berlaku tanpa vaksin.

Vaksinasi selamat?

Vaksin yang tidak aktif. Ini bermaksud bahawa mereka merangkumi bahagian virus influenza yang dibunuh dan disucikan secara khusus, sehingga selamat. Reaksi tempatan mungkin berlaku selepas vaksinasi, seperti pembengkakan ringan di tempat suntikan, kemerahan, sedikit gatal, atau sakit..

Apakah kontraindikasi untuk vaksinasi?

Kontraindikasi terhadap vaksinasi bersifat mutlak dan sementara. Yang pertama termasuk alergi terhadap protein ayam atau vaksin lain, serta reaksi pasca vaksinasi yang dinyatakan sebelumnya (suhu di atas 40 darjah, bengkak di tempat suntikan, hiperemia dengan diameter lebih dari lapan sentimeter) atau komplikasi pasca vaksinasi (runtuh, sawan bukan demam, anafilaksis).

Kontraindikasi sementara untuk vaksinasi adalah:

- keadaan demam akut, penyakit berjangkit akut dan tidak berjangkit. Vaksinasi biasanya dilakukan dua hingga empat minggu selepas pemulihan;

- penyakit kronik pada peringkat akut. Vaksinasi dilakukan dalam tempoh pengampunan setelah berunding dengan doktor yang menghadiri;

- dalam bentuk ringan virus pernafasan akut dan jangkitan usus, vaksinasi dilakukan setelah normalisasi suhu dan / atau hilangnya gejala akut penyakit ini.

Sekiranya anda jatuh sakit

Panas, menggigil, sakit kepala, peningkatan keletihan, sakit sendi dan otot, batuk, sakit tekak, dan kesesakan hidung adalah gejala utama selesema. Ingatlah bahawa anda tidak boleh mengubati diri sendiri: jika anda memindahkan penyakit pada kaki anda, komplikasi teruk boleh terjadi. Pada suhu tinggi (38–39 darjah), dapatkan rawatan perubatan. Gunakan ubat antivirus dan ubat-ubatan hanya boleh disyorkan oleh doktor.

Perkara utama ialah minum cecair sebanyak mungkin supaya tidak berlaku dehidrasi (kecuali kopi, teh dan cola). Walaupun tidak ada selera makan, cubalah makan makanan sederhana. Ia boleh menjadi nasi putih atau stok ayam.

Mengapa anda memerlukan suntikan selesema? Suka membezakan kaedah vaksinasi dan cadangan doktor

Influenza adalah penyakit berjangkit akut yang disebabkan oleh sekumpulan virus yang disebarkan oleh titisan udara. Ini adalah penyakit berbahaya yang, jika tidak dirawat, boleh mengakibatkan akibat yang serius. Itulah sebabnya banyak kaedah telah dikembangkan untuk mencegahnya. Dan yang paling berkesan adalah vaksinasi atau vaksinasi, kata Nina Kovalenok, seorang pengamal am, ketua jabatan untuk pencegahan GUV "GTsGP"

Bagaimana suntikan selesema berfungsi??

Kaedah vaksinasi, sebagai alat perlindungan terhadap penyakit, telah lama dikenal, sejak abad ke-18. Walau bagaimanapun, vaksin selesema yang berkesan dikembangkan baru-baru ini, pada pertengahan abad ke-20..

Vaksinasi dari virus semakin berleluasa di seluruh dunia. Di Republik Belarus, 40% penduduk diberi vaksin setiap tahun.

Vaksinasi terhadap influenza dilakukan di semua kemudahan pesakit luar secara percuma untuk kontinjen dan secara berbayar kepada semua pendatang. Kempen vaksinasi influenza dilakukan setiap tahun pada musim pra-wabak selama 2-3 bulan dari September hingga November. Pada tahun 2019, vaksin Grippol Plus (Persekutuan Rusia) akan digunakan untuk vaksinasi massa terhadap influenza. Vaksin adalah sediaan yang sangat dimurnikan, mempunyai daya reogenitas rendah dan profil keselamatan yang tinggi. Ketiadaan bahan pengawet dan antibiotik dalam komposisi mengurangkan risiko reaksi hipersensitiviti.

Pertama, orang yang menderita penyakit kronik, wanita hamil, orang-orang dari institusi dengan kanak-kanak dan orang dewasa sepanjang masa, pekerja dan pelajar institusi pendidikan, dan pekerja perkhidmatan awam dikenakan vaksinasi..

Bagaimana vaksinasi diberikan??

Terdapat dua cara utama untuk mendapatkan vaksin selesema. Pemilihan salah satu daripadanya bergantung pada jenis vaksin. Sekiranya vaksin terdiri daripada virus hidup tetapi dilemahkan, maka vaksin ini diberikan dengan cara menanamkan ke dalam hidung atau dengan menyemburkan pada saluran hidung. Sekiranya vaksin terdiri daripada komponen virus yang tidak aktif, maka vaksin ini diberikan melalui suntikan intramuskular. Bagi orang dewasa, suntikan ini dilakukan di bahu..

Sejauh manakah keberkesanan suntikan selesema??

Vaksin moden mengandungi unsur biologi dari tiga jenis influenza. Strain ini dipilih oleh pakar Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), berdasarkan seberapa tinggi kemungkinan kemunculan strain ini sebagai agen berjangkit utama semasa wabak. Statistik menunjukkan bahawa vaksin dalam 80% tidak mendapat selesema, dan jika mereka jatuh sakit, selesema mereka dalam bentuk lebih ringan daripada yang tidak divaksinasi.

Berapakah tempoh suntikan selesema??

Tindak balas imun yang ketara terbentuk sudah 14-21 hari selepas vaksinasi dan berlangsung hingga 12 bulan.

Bila perlu mendapat suntikan selesema?

Influenza paling kerap menyerang seseorang pada musim sejuk, ketika imuniti semakin lemah, dan selaput lendir saluran pernafasan atas mudah terdedah kerana selesema. Wabak influenza biasanya merebak di hemisfera utara dari bulan September hingga Maret, dan kejadian puncaknya diperhatikan pada bulan Disember-Januari. Vaksin segar yang mengandungi strain influenza yang paling umum musim ini siap pada awal September. Oleh itu, yang terbaik adalah mendapat suntikan selesema pada Oktober-November..

Berapa cepat vaksin bermula?

Seseorang menjadi kebal terhadap penyakit itu tidak segera setelah terkena selesema. Sistem imun memerlukan sedikit masa untuk mengenali komponen virus selesema. Biasanya ia adalah dua minggu, lebih jarang lebih banyak. Sementara kekebalan sedang dikembangkan, disarankan untuk menghindari kontak dekat dengan orang, jika tidak, anda boleh dijangkiti virus dan ternyata vaksinasi dilakukan dengan sia-sia.

Adakah vaksin selesema menjamin perlindungan 100% terhadap penyakit ini?

Tidak satu ubat pun memberi jaminan 100% terhadap penyakit ini. Berapa banyak perlindungan yang boleh dipercayai setelah vaksinasi bergantung pada banyak faktor, termasuk umur dan kesihatan pesakit, ciri-ciri individu, dll. Tetapi secara purata, daripada 100 orang yang diberi vaksin 70-98 orang tidak mendapat selesema. Namun, jika orang yang divaksin jatuh sakit dengan selesema (2-30 orang dari 100 yang divaksin), penyakit ini akan berlanjutan dalam bentuk ringan dan tanpa komplikasi. Oleh itu, vaksinasi menjamin perlindungan terhadap penyakit dengan bentuk selesema yang teruk dan rumit, yang boleh membawa maut. Vaksin influenza ditujukan terutamanya untuk melindungi dari virus influenza, dan bukan dari virus pernafasan lain. Pada masa yang sama, vaksin selesema mempunyai sifat imunomodulasi tambahan, sampai batas tertentu. Oleh kerana itu, sistem kekebalan tubuh sekitar 20-25 orang dari 100 yang diberi vaksin mendapat perlindungan tambahan terhadap jangkitan virus pernafasan yang lain.

Bolehkah vaksin selesema menyebabkan reaksi?

Setelah vaksinasi terhadap influenza dalam vaksin dapat diperhatikan:

Reaksi umum adalah reaksi yang secara amnya mempengaruhi tubuh dan nyata seperti demam, malaise, sakit kepala.

Reaksi tempatan adalah tindak balas yang berlaku di tempat suntikan dalam bentuk pemadatan dan kesakitan..

Manifestasi ini bersifat jangka pendek, tidak memerlukan rawatan dan hilang sendiri dalam 2-3 hari, tanpa mengganggu kemampuan bekerja dan tanpa memerlukan rawatan tambahan.

Apabila anda tidak mendapat suntikan selesema?

Terdapat keadaan kesihatan tertentu apabila vaksin untuk profilaksis influenza mungkin ditangguhkan sementara (kontraindikasi sementara) atau vaksin tidak boleh diberikan sama sekali (kontraindikasi kekal). Walau apa pun, doktor membuat keputusan mengenai kontraindikasi setelah memeriksa dan menemu ramah pesakit.

Kontraindikasi sementara untuk vaksinasi influenza meliputi keadaan penyakit akut atau pemburukan penyakit kronik. Setelah normalisasi keadaan (menurunkan suhu dan pemulihan) atau peralihan penyakit kronik ke tahap pengampunan, vaksin dapat diberikan.

Kontraindikasi berterusan terhadap vaksinasi terhadap influenza sangat jarang berlaku sekiranya terdapat reaksi alergi dalam bentuk kejutan anaphylactic, urticaria, edema Quincke terhadap protein putih telur (kerana virus vaksin ditanam pada embrio ayam). Reaksi seperti ini terdapat pada individu yang, ketika mencuba memakan telur ayam dalam bentuk apa pun (telur rebus, telur goreng, dan lain-lain), orang itu segera mengalami pembengkakan bibir bawah, tekak, dll. Sekiranya tidak ada reaksi seperti itu, maka vaksinasi selesema adalah selamat bagi orang tersebut..

Bolehkah saya mendapat suntikan selesema jika saya menghidap penyakit kronik??

Itu mungkin dan perlu. Penyakit kronik (termasuk penyakit jantung) bukan merupakan kontraindikasi terhadap suntikan selesema. Pesakit dengan penyakit kronik bertoleransi dengan vaksinasi dan mendapat perlindungan yang mencukupi terhadap penyakit ini. Vaksin yang diberikan tidak memperburuk penyakit kronik, sementara selesema yang ditransfer sangat mungkin memperburuk penyakit kronik dan memperburuk perjalanannya yang lebih jauh..

Adakah perlu mendapat vaksin tahun ini sekiranya saya pernah diberi vaksin pada masa lalu?

Antibodi pelindung yang dihasilkan setelah vaksinasi biasanya musnah dalam 6-12 bulan setelah vaksinasi atau jumlahnya tidak mencukupi untuk melindungi terhadap influenza pada musim baru. Di samping itu, varian virus influenza yang merupakan sebahagian daripada vaksin dikemas kini setiap tahun. Ia perlu diberi vaksin setiap tahun.

Adakah mungkin mendapat selesema selepas vaksinasi dan menjangkiti orang lain?

Semasa membuat vaksin dengan vaksin apa pun, anda tidak boleh mendapat selesema. Oleh kerana virus vaksin kehilangan kemampuannya untuk menyebabkan penyakit semasa proses pengeluaran, mereka masih memiliki kemampuan untuk membentuk pertahanan. Apabila diberi vaksin dengan vaksin hidup, risiko dijangkiti virus vaksin sangat rendah. Sekiranya vaksinasi dengan vaksin influenza tidak aktif, tidak ada risiko jangkitan virus vaksin di sekitarnya.

Adakah perlu bersiap sedia untuk vaksinasi influenza??

Sebilangan besar orang tidak memerlukan persediaan khas untuk vaksinasi influenza. Bagi pesakit tertentu (contohnya, dengan penyakit alahan), doktor boleh menetapkan ubat. Pada pesakit dengan penyakit kronik, vaksinasi dilakukan dengan latar belakang terapi konvensional.

Di mana saya boleh mendapat suntikan selesema??

Anda boleh mendapat vaksin di klinik pesakit luar di tempat kediaman. Kerja kumpulan vaksinasi yang teratur di perusahaan besar.

Mengapa pasukan mengesyorkan memberi vaksin sekurang-kurangnya 75.0% pelajar dan pekerja?

Pada masa yang sama, dua matlamat utama tercapai. Matlamat pertama adalah perlindungan individu dari orang yang diberi vaksin. Matlamat kedua adalah pembentukan imuniti kolektif. Kekebalan kolektif memberikan tahap perlindungan tambahan kepada vaksin dan mengurangkan kemungkinan jangkitan anggota pasukan yang tidak divaksinasi: semakin banyak vaksin, dan oleh itu dilindungi dari influenza, semakin rendah kemungkinan virus masuk dan menyebar di kalangan pekerja dalam pasukan. Sudah tentu, kesan maksimum vaksinasi influenza, seperti jangkitan lain, dapat dicapai jika lebih dari 95% pekerja divaksinasi.

Flu tembakan pada tahun 2019: apa yang berlaku, siapa yang dapat diberikan dan berapa banyak

Kempen vaksinasi terhadap selesema sedang berlangsung di Rusia. Penyakit virus yang teruk, yang setiap tahun menyerang dari puluhan ribu hingga beberapa ratus ribu orang, dapat dielakkan dengan mendapat vaksin tepat pada waktunya. Tetapi adakah prosedur ini ditunjukkan kepada semua orang dan nuansa apa yang harus diketahui sebelum berjumpa doktor?

Menurut VTsIOM, lebih daripada 60% orang Rusia pernah mengalami selesema. Pada masa yang sama, 58% warganegara mengatakan bahawa tahun ini mereka pasti atau kemungkinan besar tidak akan melakukannya sendiri. Selebihnya responden sama ada telah diberi vaksin terhadap influenza (11%), atau akan segera melakukannya (28%).

Bagi Moscow, 1.5 juta penduduk di ibu negara telah menerima suntikan selesema percuma pada bulan tersebut. Setiap hari, jumlah ini semakin bertambah, berkat titik mudah alih yang terletak berhampiran metro, MCC dan platform kereta api. Anda juga boleh mendapat vaksin di klinik dan paviliun "Healthy Moscow" yang terletak di taman-taman. Secara keseluruhan, sekitar 500 tempat mengambil bahagian dalam program ini. Anda hanya perlu mempunyai pasport Rusia dengan anda.

Tempat vaksinasi bergerak akan dibuka sehingga 1 November, dan di klinik pesakit luar anda boleh mendapat selesema hingga 30 November. Ini hanya berlaku untuk orang dewasa, kanak-kanak di bawah 18 tahun hanya boleh diberi vaksin di tadika, tadika dan sekolah.

Bolehkah mereka mendapat vaksin pada 2019?

Rosoptrebnadzor telah mengeluarkan senarai cadangan bagi mereka yang tidak mahu mendapat selesema. Secara umum, semua orang tahu petua, tetapi tidak perlu mengingatnya: makan dengan betul, cukup tidur, bersenam, elakkan tekanan dan merokok. Ini adalah gaya hidup sihat yang menyumbang kepada pembentukan daya tahan terhadap penyakit berjangkit.

Tetapi, jika anda masih memutuskan untuk mendapatkan vaksin selesema, maka bersama dengan Olga Tirsi, MD, ketua pusat pencegahan vaksinasi, pakar pediatrik Klinik MEDSI di Khoroshevsky, kami menjawab soalan yang paling popular.

Apakah suntikan selesema??

Vaksin selesema adalah dalam dan luar negara.

Domestik: subunit (Influenza, Sovigripp, Influenza plus) mengandungi 15 μg dos setiap 3 strain influenza. Influenza (Microgen, Russia) dan Sovigripp, (Microgen, Russia) mengandungi jumlah antigen yang berkurang, kekebalannya meningkat kerana imunomodulator Polyoxidonium.

Grippol Plus (Petrovax FC, Rusia) mengandungi 5 μg 2 strain A dan B + polyoxidonium, tanpa bahan pengawet. Ultrix (LLC Fort Russia), 15 mcg 3 strain, pengawet.

Diimport: Vaksigripp (split, Sanofi Pasteur, Perancis) 15mkg 3 strain, tanpa bahan pengawet.

Influvac (subunit, sangat dimurnikan, paling tidak reagen, Abbott Biologs, Belanda) 15 μg 3 strain, tanpa bahan pengawet dan antibiotik.

Pesakit harus memperhatikan komposisi vaksin dan kereaktifan, kerana jika pesakit merencanakan percutian atau perjalanan perniagaan, maka dalam hal seperti itu disarankan untuk divaksinasi seminggu sebelum perjalanan yang dimaksudkan. Vaksin bebas pengawet digunakan untuk kanak-kanak dan wanita hamil..

Berapa kerap saya mesti mendapat selesema??

Orang dewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 6 bulan dan hingga 3 tahun diberi vaksin terhadap influenza setiap tahun. Kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 3 tahun, kanak-kanak diberi vaksin untuk kali pertama, serta pesakit dengan kekurangan imun disyorkan untuk memasukkan 2 dos 0.25 ml dengan selang 4 minggu.

Sekiranya saya terkena selesema, saya akan segera sakit?

Sebilangan orang takut bahawa jika mereka diberi vaksin, mereka akan jatuh sakit, badan akan mula berbicara secara kasar memerangi virus tersebut. Mengapa sebilangan orang melakukan ini, sementara yang lain tidak? Sebagai permulaan, sebelum vaksinasi melawan influenza, pemeriksaan doktor disyorkan untuk mengecualikan penyakit virus akut atau untuk mengecualikan proses kronik.

Siapa yang akan membayar kesalahan perubatan?

Sesiapa sahaja boleh jatuh sakit selepas vaksinasi. Kemungkinan reaksi termasuk suhu, kelemahan, sakit kepala, sakit, bengkak, dan kemerahan. Sebilangan orang mungkin mengalami gejala kerana bersentuhan dengan ahli keluarga yang menghidap ARVI. Terdapat juga manifestasi suhu, hidung berair, faringitis, arthralgia dan tanpa berkomunikasi dengan orang yang dijangkiti.

Penting untuk memahami bahawa gejala ini biasanya hilang dengan sendirinya, tetapi ini tidak membantah pentingnya diperiksa oleh doktor sebelum vaksinasi, untuk memutuskan apakah mungkin untuk mendapatkan vaksin pada hari ini atau lebih baik menangguhkan vaksinasi..

Kepada siapa suntikan selesema dikontraindikasikan?

Bolehkah saya mendapat suntikan selesema jika saya mempunyai alahan? Itu bergantung pada apa. Semua vaksin influenza dikontraindikasikan pada mereka yang mempunyai reaksi anafilaksis terhadap protein ayam..

Vaksin sel keseluruhan tidak digalakkan untuk penyakit progresif sistem saraf, keadaan imunodefisiensi, penyakit darah, rhinitis kronik.

Bila perlu mendapat selesema?

Pada musim luruh, sebelum bermulanya morbiditi. Tahun ini, kempen vaksinasi bermula pada 4 September dan akan berlangsung hingga pertengahan November..

Adakah saya perlu membuat persediaan untuk selesema ?

Tidak, yang utama adalah sihat, iaitu, tanpa tanda-tanda jangkitan virus pernafasan akut dan pemburukan penyakit kronik.

Adakah saya perlu diberi vaksin terhadap selesema. Ahli epidemiologi menerangkan

Berapakah kos suntikan selesema?

Vaksinasi boleh dilakukan secara percuma di klinik dan stesen bergerak, atau dengan bayaran di klinik yang sesuai untuk anda. Pilihan kedua sering digunakan oleh mereka yang umumnya lebih suka ubat berbayar, atau ingin mendapatkan vaksin yang diimport.

Bagaimana dengan harga? Di Klinik Medsi di bawah kempen Stop Flu, pada 31 Oktober, anda boleh menjalani pemeriksaan pakar dan mendapat vaksin sebanyak 1450-1800 rubel. Bergantung pada vaksin yang anda pilih - domestik atau diimport.

Rangkaian "Family Doctor" juga mempunyai tawaran istimewa. Vaksin selesema dengan pemeriksaan awal doktor berharga 1980 rubel dan bukannya 2200.

Di tempat perubatan SM-Clinic, suntikan selesema berharga 1,100 rubel. Apa yang sebenarnya termasuk dalam harga ini tidak dinyatakan.

Dengan kata mudah. Tembakan flu: kapan, di mana dan kepada siapa lagi mereka boleh dibuat?

Setelah diketahui oleh penerbitan rangkaian "VNovgorod.ru," tidak ada vaksin selesema di wilayah ini selama beberapa minggu, sehingga vaksinasi ditangguhkan di beberapa institusi pendidikan. Tetapi pada awal minggu ini, kumpulan vaksin baru dikirim ke wilayah Novgorod dan semua orang yang ingin mendapat vaksin dapat melakukannya.

Adakah belum terlambat untuk siapa kontraindikasi, dan kepada siapa perlu, adakah vaksin akan melindungi terhadap selesema pada waktu wabak ini, kita berurusan dengan wakil ketua doktor Hospital Pusat Klinikal Klinik Irina Koroleva.

Sekiranya kita bercakap mengenai kanak-kanak, maka vaksinasi adalah percuma untuk semua orang. Doktor mula memberi vaksin kepada kanak-kanak dari usia 6 bulan hingga 18 tahun. Anda boleh mendapat vaksin di tadika, di sekolah atau di bilik vaksinasi di klinik.

Menurut undang-undang, ada juga kategori orang di kalangan orang dewasa yang menerima vaksin secara percuma. Antaranya ialah semua pegawai institusi pendidikan, pekerja perubatan, dan juga orang yang menghidap penyakit kronik.

Tetapi, menurut doktor, sekarang ada kesempatan untuk divaksinasi secara percuma dan untuk kategori Novgorodian lain - vaksin itu cukup untuk semua orang. Dan tidak perlu pergi ke klinik. Minggu depan, pusat vaksinasi influenza bergerak akan terus beroperasi di bandar. Jadi, pada 24 Oktober, dari jam 4 petang hingga 7 malam pejabat di roda akan diambil oleh warga di Marmalade, dan pada hari Jumaat, 25 Oktober, di rumah perdagangan Rus.

Masa optimum untuk vaksinasi terhadap influenza adalah musim luruh - dari bulan September hingga November. Sebaiknya diberi vaksin 2-3 minggu sebelum bermulanya wabak yang dicadangkan. Sekiranya untuk beberapa alasan vaksinasi tidak dilakukan tepat pada waktunya, maka vaksinasi dapat dilakukan setelah wabah, dan hanya vaksin dengan virus yang tidak dapat digunakan. Namun, jika vaksin diberikan ketika orang tersebut sudah dijangkiti virus influenza, tetapi manifestasi klinikal belum dimulai, maka vaksinasi mungkin tidak efektif.

- Sekarang di wilayah ini tidak ada peningkatan kejadian SARS. Selesema belum direkodkan sama sekali. Oleh itu, sekarang sangat selamat untuk mendapat vaksin. Kami akan diberi vaksin sehingga mendapat keseluruhan vaksin. Tarikh tidak terlepas.

Kontraindikasi, tentu saja, ada. Dan vaksin ini, seperti yang lain, mesti dilakukan seperti yang diarahkan oleh doktor.

Tabu besi: anda tidak boleh diberi vaksin dalam tempoh akut penyakit ini.

Vaksin selesema yang alergi terhadap protein telur ayam juga dikontraindikasikan..

Mereka yang mempunyai penyakit kronik harus diberi vaksin terlebih dahulu. Kategori populasi inilah yang menanggung selesema yang paling sukar. Contohnya, menghidap asma bronkial, diabetes.

- Selalunya kanak-kanak yang sakit juga perlu diberi vaksin. Anda perlu melakukan ini dalam "jurang cahaya". Kategori kanak-kanak ini perlu diberi vaksin terhadap selesema dan radang paru-paru. Kerana mereka lebih mudah diserang penyakit.

Kini semakin kurang ibu bapa menulis penolakan vaksin.

- Saya, sebagai doktor, sangat gembira dengan perkara ini. Tahun ini, ketika kami baru memulakan kempen vaksinasi, mengumpulkan persetujuan daripada ibu bapa pada bulan September, kami melihat kedudukan ibu bapa yang lebih aktif. Kini, bukan sahaja doktor, tetapi ibu bapa sendiri melihat hasil vaksinasi. Kanak-kanak, walaupun mereka jatuh sakit, selesaikan selesema. Apa yang penting: di antara yang divaksin pada tahun lalu tidak pernah ada komplikasi serius, yang sebenarnya berbahaya dan selesema: radang paru-paru dengan kegagalan pernafasan.

Sudah tentu, doktor tidak menjamin bahawa anak itu tidak akan sakit sama sekali - kerana semuanya bergantung pada kekebalan anak dan pasukan di mana dia berada.

Fakta: risiko mendapat selesema selepas vaksinasi tetap ada, tetapi dikurangkan dengan ketara. Rata-rata, vaksinasi memberikan perlindungan 80-90%.

Tiada vaksin yang menyebabkan penyakit biasa. Semasa proses vaksinasi, virus yang lemah atau bahagian-bahagiannya dimasukkan ke dalam badan. Virus yang terkandung dalam vaksin tidak dapat menyebabkan penyakit, tetapi dapat merangsang tubuh untuk menghasilkan antibodi. Oleh itu, apabila virus "liar" memasuki tubuh, tidak memerlukan masa untuk mengembangkan antibodi - mereka sudah wujud setelah vaksinasi. Antibodi mengikat virus dan dengan itu mencegah jangkitan sel dan penyebaran virus. Berkat ini, penyakit ini dapat dicegah sebelum ia bermula. Vaksin moden mudah dibawa, dan setelah vaksinasi tidak ada gejala penyakit. Hanya sebilangan orang yang mungkin mengalami kemerahan di tempat suntikan atau demam. Ini mungkin akibat yang paling tidak menyenangkan dari vaksin..

Organisasi Kesihatan Sedunia sentiasa menyiasat pergerakan virus di seluruh dunia dan, berdasarkan kajian ini, memberi cadangan kepada pembangun vaksin. Walaupun prognosis tidak 100% betul, vaksin tetap berfungsi, kerana kebanyakan virus influenza mempunyai antibodi..

Berharap untuk vaksinasi, seperti yang mereka katakan, tetapi jangan tertipu oleh diri sendiri! Prosedur kubu belum dibatalkan.

- Sangat penting untuk mematuhi peraturan. Perkara yang paling penting adalah tidur panjang yang baik, pemakanan yang baik, kaya dengan serat dan vitamin, serta tinggal di udara segar. Cadangan mudah yang memberikan hasil yang ironik! Sekarang kanak-kanak mempunyai banyak beban, dan bahkan dominasi alat adalah kesan negatif dari kemajuan pada wajah.

Pada suhu mendekati sifar, virus ini berterusan sehingga sebulan. Itulah sebabnya kejadian puncak berlaku semasa pencairan. Tetapi sabun biasa membunuh virus, pengeringan dan suhu di atas 70 ° C juga mempengaruhi virus influenza.

Para saintis juga mendapati bahawa wang kertas adalah tempat pembiakan jangkitan yang sangat baik. Virus selesema berterusan pada mereka sehingga dua minggu. Oleh itu, wang di beberapa negara dicetak di atas kertas dengan sifat antiseptik. Di Jepun, wang dicuci pada suhu 200 darjah di mesin basuh khas.

Penting untuk diingat: selesema sangat berbahaya. Influenza boleh membawa maut, terutama pada anak kecil dan orang tua. Selain itu, penyakit ini dapat meninggalkan pelbagai komplikasi. Selalunya, influenza merugikan sistem kardiovaskular, mengurangkan jangka hayat beberapa tahun.

Pepatah ironis "tanpa rawatan, selesema berlangsung seminggu, dan dengan rawatan tujuh hari" mengandungi beberapa kebenaran. Tetapi tidak sekiranya rawatan dimulakan tepat pada waktunya. Ketepatan masa rawatan tidak hanya akan mengurangkan jangka masa penyakit ini, tetapi juga mengurangi kemungkinan terjadinya komplikasi.

Pukulan selsema

Dengan bermulanya musim sejuk, orang semakin mula berjumpa doktor dengan gejala penyakit berjangkit seperti selesema. Penyakit ini merebak dengan sepantas kilat di tengah-tengah kumpulan, sering mengambil watak proses wabak. Yang paling rentan terhadap virus influenza adalah anak-anak di mana penyakit ini dapat berlanjutan dalam bentuk yang kompleks dan memprovokasi perkembangan komplikasi yang mengancam nyawa. Oleh itu, ahli imunologi menasihati awal musim gugur untuk mendapatkan suntikan selesema yang dapat melindungi terhadap penembusan agen patogen atau memindahkan penyakit dalam bentuk ringan.

Pukulan selesema bukanlah sebahagian daripada kalendar vaksinasi nasional. Walaupun begitu, doktor sering mengesyorkan agar anda mendapat imunisasi terhadap selesema untuk mengelakkan daripada dijangkiti semasa wabak tahunan. Vaksinasi seperti ini mempunyai banyak penyokong yang yakin akan keberkesanan vaksin dan keselamatannya sepenuhnya. Pada masa yang sama, terdapat pendapat yang bertentangan. Penentang vaksinasi bukan sahaja tidak percaya bahawa suntikan selesema akan melindungi mereka dari penyakit berbahaya. Mereka memberi kesan kepada vaksin sejumlah besar kesan sampingan yang memberi kesan buruk kepada kesihatan keseluruhan..

Apa yang sebenarnya ditunjukkan oleh suntikan selesema? Keburukan apa yang dinilai lebih tinggi: berlakunya akibat yang tidak diingini dari vaksinasi atau jangkitan dengan selesema? Sekiranya saya mendapat suntikan selesema untuk wanita hamil dan ahli keluarga terkecil??

Maklumat umum mengenai vaksin influenza dan prinsip tindakannya

Sedikit orang tahu, tetapi selesema adalah salah satu jangkitan yang sukar yang setiap tahun meragut nyawa puluhan ribu orang sakit di seluruh dunia. Hari ini, selesema jenis ini dapat dicegah jika satu vaksin diberikan. Vaksin selesema moden dibahagikan secara kondisional kepada dua kumpulan:

 1. Vaksin langsung. Mereka mengandungi patogen lemah atau virus yang tidak menunjukkan patogenik, tetapi menyumbang kepada pembentukan imuniti sementara terhadap influenza.
 2. Vaksin yang tidak aktif. Jenis ubat ini mengandungi virus influenza yang dibunuh dan tidak cukup kuat untuk memprovokasi pembentukan tanda-tanda penyakit pasca vaksin..

Persediaan yang tidak aktif dibuat melalui pemurnian dari pelbagai kekotoran virus influenza yang tumbuh pada embrio ayam. Jenis vaksin yang melindungi terhadap influenza mempunyai beberapa jenis, iaitu:

 • ubat atau vaksin keseluruhan-virion, yang merangkumi virus patogenik sendiri;
 • vaksin yang disucikan tanpa lipid atau zarah protein ayam (suspensi terbelah atau vaksin terbelah);
 • vaksin subunit yang terdiri daripada dua komponen yang membentuk tindak balas imun.

Penting untuk memahami bahawa penyelesaian selesema bukanlah penawarnya. Artinya, penyelesaian ini tidak dapat menyingkirkan virus yang sudah sakit dengan selesema. Satu-satunya tujuan vaksin selesema adalah untuk mengembangkan imuniti terhadap penyakit ini. Mekanisme perlindungan seperti ini memungkinkan untuk meminimumkan risiko kemungkinan jangkitan penduduk dan mencegah pembentukan komplikasi teruk dari jangkitan influenza.

Kekebalan terhadap influenza selepas vaksinasi berlangsung dari enam bulan hingga setahun. Oleh itu, jika seseorang tidak mahu menangani patogen influenza sepanjang hidupnya, dia perlu mendapat vaksinasi baru setiap tahun.

Sekiranya saya mendapat selesema??

Terdapat banyak hujah yang menyokong tembakan selesema. Argumen utama yang mengesahkan perlunya vaksinasi adalah ketiadaan terapi etiotropik (antivirus). Memang, saintis moden belum dapat mencipta ubat yang berkesan untuk membunuh virus. Oleh itu, hari ini semua penyakit virus dirawat secara eksklusif secara simptomatik..

Mengapa penting untuk mendapat vaksin? Jawapannya ada di permukaan. Influenza adalah penyakit etiologi virus akut yang ditularkan oleh titisan udara. Tanpa vaksinasi, seseorang menghadapi risiko terkena jangkitan walaupun dalam pengangkutan awam atau semasa bercakap dengan pesakit. Penyakit ini mempunyai masa inkubasi yang pendek (hingga 72 jam). Selama ini, gejala penyakit tidak muncul. Tetapi perubahan patologi sudah berlaku di dalam badan. Influenza cepat membiak dan mudah menembusi selaput saluran pernafasan atas. Ia agak tahan terhadap suhu persekitaran yang rendah dan langsung mempengaruhi orang yang mempunyai imuniti yang lemah..

Vaksinasi diperlukan kerana beberapa sebab:

 • penyebaran virus yang pantas dalam pasukan;
 • kecenderungan agen virus terhadap mutasi dan penampilan jenis patologi lain;
 • komplikasi dalam bentuk keradangan tisu paru-paru, meningitis, ensefalitis, pelanggaran kompleks ginjal dan kelenjar endokrin;
 • kegagalan rawatan pada peringkat kemudian;
 • kematian yang tinggi di kalangan pesakit.

Mengenai suntikan selesema harus dipertimbangkan untuk orang yang berada dalam kumpulan risiko yang diduga:

 • kanak-kanak, terutamanya murid-murid tadika dan pelajar sekolah menengah;
 • orang tua;
 • orang yang sakit lama dengan tahap imuniti yang berkurang;
 • orang yang menderita penyakit kronik organ dalaman dan patologi endokrin;
 • pendidik di tadika, guru di sekolah dan kakitangan klinik;
 • ahli kumpulan terancang.

Tarikh Vaksinasi

Perlindungan imun terhadap influenza dikembangkan dalam 14-28 hari. Oleh itu, agar tepat pada waktunya sebelum bermulanya tempoh wabak, seseorang dijemput untuk diimunisasi pada bulan-bulan pertama musim luruh, iaitu pada bulan September atau Oktober. Tidak ada gunanya memberikan ubat selesema pada bulan-bulan musim sejuk, kerana pertahanan imun tidak mempunyai masa untuk terbentuk.

Suntikan harus dilakukan secara eksklusif di institusi di mana terdapat syarat untuk prosedur tersebut. Selalunya, vaksinasi dilakukan di klinik. Dalam beberapa kes, penangguhan influenza dapat disuntik di dalam peralatan khas untuk tujuan ini yang terletak di tadika dan sekolah, di perusahaan dan di hospital. Vaksinasi terhadap influenza dapat dilaksanakan secara berbayar di klinik swasta yang mempunyai izin untuk melakukan imunisasi.

Sebagai peraturan, vaksinasi terhadap patologi influenza dirancang terlebih dahulu. Rancangannya meluas kepada orang yang berisiko. Untuk mencegah penyakit mereka, kakitangan junior klinik menyusun senarai "mangsa" berpotensi jangkitan dan mencadangkan agar mereka diimunisasi. Orang yang ingin menyuntik diri dengan vaksin selesema, tetapi bukan di antara calon pesakit, boleh mendapat suntikan selesema dengan bayaran.

Penggantungan terhadap influenza harus diberikan secara subkutan. Tetapi ada pilihan lain. Vaksin dibenarkan untuk disuntik secara intramuskular di kawasan otot deltoid (kawasan scapular). Suntikan hanya boleh dilakukan kepada orang yang sihat yang, setelah menjalani pemeriksaan perubatan, tidak menunjukkan adanya penyimpangan dari sisi kesihatan..

Vaksinasi selesema semasa kehamilan

Hari ini, isu bahaya bagi wanita hamil dari vaksin selesema belum dikaji, kerana, untuk semua alasan yang dapat difahami, eksperimen semacam itu belum dilakukan ke atasnya. Doktor menasihatkan wanita untuk mendapat vaksin pada peringkat kehamilan. Sekiranya dinyatakan, vaksin boleh disuntik selepas minggu ke-13 kehamilan. Pada masa ini, persiapan yang tidak aktif secara eksklusif digunakan. Pada trimester pertama kehamilan setelah vaksinasi, bayi masa depan mempunyai peningkatan risiko kecacatan kelahiran pada janin atau keguguran awal.

Ahli imunologi menawarkan vaksin terhadap influenza untuk wanita semasa menyusu. Maksudnya adalah seperti berikut. Pada masa ini, tubuh ibu muda memerlukan perlindungan tambahan, dan vaksin membolehkan tubuhnya mensintesis antibodi terhadap influenza. Kompleks imun ini menembusi dengan susu ibu ke dalam tubuh bayi dan melindunginya dari kemungkinan kerosakan virus pada masa neonatal..

Pukulan selesema untuk kanak-kanak kecil

Virus influenza mempunyai kemampuan untuk menyebar dengan cepat pada kumpulan kanak-kanak. Selalunya pada kanak-kanak, penyakit ini berlanjutan dalam bentuk yang teruk dengan pelbagai komplikasi. Memandangkan kenyataan ini, pakar pediatrik tidak berhenti mengesyorkan ibu bapa untuk memvaksinasi anak-anak mereka terhadap selesema, bermula dari enam bulan.

Vaksinasi mempunyai sejumlah ciri, khususnya:

 • vaksin diberikan kepada kanak-kanak di kawasan paha, yang membolehkan perkembangan reaksi alergi jenis segera dengan cepat menggunakan tourniquet;
 • tidak lazim memvaksinasi bayi yang baru lahir sehingga mereka berusia enam bulan (sehingga enam bulan bayi dilindungi oleh imuniti ibu);
 • anak diberi vaksin dua kali, yang memungkinkan reaksi yang lebih jelas terbentuk.

Vaksinasi selesema adalah kejadian biasa bagi kanak-kanak dalam kumpulan tadika. Keistimewaannya merangkumi:

 • kanak-kanak prasekolah diberi vaksin secara percuma;
 • lebih baik jika semua anak yang sihat dalam pasukan diberi vaksin sekaligus;
 • idealnya, disarankan agar ibu bapa murid-murid tadika diberi imunisasi terhadap selesema;
 • selepas suntikan kanak-kanak, lebih baik melindungi dari melawat tempat yang sesak;
 • bayi yang diberi vaksin harus makan dengan baik dan berada di luar rumah dengan kerap.

Pelajar sekolah boleh diberi vaksin terhadap selesema secara percuma jika vaksin tersedia dalam jumlah yang mencukupi di kemudahan perubatan. Manipulasi dilakukan secara eksklusif oleh vaksin yang diuji dan diperakui. Sebagai peraturan, setiap tahun negara membeli cukup banyak, jadi mereka tidak kekurangan.

Kontraindikasi terhadap vaksinasi

Setiap vaksin mempunyai batasannya sendiri, mengabaikan yang boleh menimbulkan sejumlah komplikasi. Pukulan selesema adalah pengesahan langsung mengenai perkara ini. Kontraindikasi yang ketat terhadap pengenalan ubat imun adalah:

 • intoleransi individu terhadap salah satu komponen vaksin (alergi terhadap protein ayam);
 • berumur sehingga enam bulan (hari ketika antibodi ibu terus beredar di dalam darah bayi).

Vaksin selesema ditunda untuk beberapa waktu jika pesakit mempunyai manifestasi ciri penyakit pernafasan akut atau pemburukan patologi kronik. Dalam kes ini, disarankan untuk menunggu sehingga pemulihan sepenuhnya atau penurunan yang stabil. Penyakit onkologi, kekurangan imuniti dan keadaan pasca pembedahan bukan merupakan petunjuk untuk penarikan diri dari imunisasi. Sebaliknya, orang dengan gangguan ini perlu mempertimbangkan untuk menyuntik selesema, kerana tubuh mereka rentan terhadap jangkitan..

Kesan sampingan dan kesan imunisasi

Jumlah mereka yang ingin diberi imunisasi terhadap influenza telah meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan. Tetapi masih ada banyak orang yang prihatin dengan komplikasi prosedur yang sering berlaku. Harus diingat bahawa jika semuanya dilakukan dengan betul, maka risiko mengembangkan reaksi yang tidak diingini dapat diminimumkan.

Dalam kebanyakan kes, vaksin boleh diterima dengan baik oleh badan. Walaupun demikian, setelah vaksinasi, perlu memerhatikan pesakit yang diberi vaksin selama setengah jam. Ini akan memungkinkan untuk mengesyaki perkembangan "kesan sampingan" dan menjalankan rawatannya.

Selepas vaksinasi ini, reaksi berikut mungkin berlaku pada orang yang diimunisasi:

 • sedikit peningkatan suhu badan;
 • hiperemia orofaring;
 • hidung berair, sakit tekak, dan gejala selesema lain;
 • kemerahan dan pembengkakan tempatan di tempat suntikan;
 • myalgia;
 • tindak balas alahan.

Manifestasi patologi seperti itu setelah vaksinasi berlaku sendiri dalam masa dua hingga tiga hari. Dalam kes yang jarang berlaku, pesakit mungkin perlu mengambil antihistamin atau ubat antipiretik.

Reaksi yang rumit terhadap vaksin selesema sangat jarang berlaku. Ia berlaku pada 0.00005% kes. Di antara gangguan patologi seperti itu, kejutan anaphylactic, angioedema, sawan, meningitis, serta ensefalitis virus dan vaskulitis dapat dibezakan..

Apa yang tidak boleh dilupakan, divaksin terhadap selesema

Oleh kerana vaksin selesema kadang-kadang rumit oleh kesan yang tidak diingini, penting untuk menyimpan ubat-ubatan yang membantu mengatasi kesan yang tidak menyenangkan dari suntikan. Yang paling penting di antaranya adalah antipiretik (ubat untuk suhu), ubat anti-alergi, ubat penenang dan ubat penahan sakit.

Orang yang diberi vaksin wajib mematuhi peraturan sederhana yang membantu menjaga kesihatan dan mengembangkan reaksi pelindung yang mencukupi. Selepas vaksinasi pencegahan terhadap selesema, anda tidak boleh meminum minuman beralkohol yang mempunyai kesan buruk terhadap fungsi dan aktiviti hati. Pemakanan yang betul dan penolakan makanan berlemak sepenuhnya akan membantu memperbaiki keadaan. Pada fasa pasca vaksinasi, jangan gunakan hidangan pedas dan gurih, buah sitrus, coklat, yang dapat menguatkan alahan.

Penting bagi anda untuk tidak mengunjungi tempat-tempat di mana orang yang dijangkiti selesema dapat dijumpai pada hari-hari pertama setelah prosedur. Anda juga tidak boleh mengunjungi kolam renang, rumah mandi, mandi dan berenang di perairan semula jadi pada masa ini.

Jenis utama vaksin

Hari ini, pasaran farmaseutikal menawarkan pelbagai jenis selesema kepada pengguna. Memilih produk pencegahan selesema yang betul adalah tugas doktor anda. Oleh itu, sebelum menggunakan vaksin, perlu berkunjung dengan lawatan berunding dengan pakar yang dapat membuat keputusan yang memihak kepada satu atau satu penyelesaian profilaksis lain.

Semua suntikan selesema moden biasanya dikumpulkan mengikut komposisi mereka:

 • vaksin langsung pengeluaran domestik dan asing yang bertujuan untuk penggunaan oral (mengandungi beberapa jenis virus yang dilemahkan);
 • penggantungan protein keseluruhan berdasarkan protein ayam (ditetapkan hanya untuk kanak-kanak usia sekolah, dan juga orang dewasa);
 • vaksin selesema berpecah atau penyelesaian berpecah tanpa komponen protein (ditunjukkan untuk orang yang mengalami alahan dan anak kecil);
 • sera antivirus subunit.

Semua vaksin ini boleh diterima dengan baik oleh pesakit, sekiranya mereka bertanggungjawab atas cadangan pakar. Menolak vaksinasi, orang yang tidak diimunisasi harus memahami bahawa bersama-sama dengan itu menghilangkan perlindungan dari strain influenza yang agresif. Vaksinasi sangat penting bagi wakil dari kumpulan berisiko tinggi. Vaksin yang dihantar dengan betul dapat mengelakkan beberapa masalah sekaligus. Pertama, orang yang diberi vaksin tidak berisiko kehilangan kemampuannya bekerja kerana dijangkiti virus. Kedua, dia tidak berbahaya bagi lingkaran dekatnya. Ketiga, pada orang yang diimunisasi, virus tidak dapat menyebabkan masalah kesihatan yang serius dalam bentuk varian patologi yang teruk dengan komplikasi atau kematian.

Pukulan selsema. Bila perlu mendapat suntikan selesema untuk kanak-kanak?

Dengan bermulanya musim sejuk, paling sering pada musim gugur dan musim sejuk (pada masa inilah imuniti anak-anak berkurang dan tubuh menjadi rentan terhadap selesema), timbul pertanyaan kepada ibu bapa: “Adakah layak memberi vaksin kepada anak terhadap selesema? Sekiranya demikian, bilakah lebih baik untuk melakukan ini? "

Untuk memberi anak selesema atau tidak - hanya ibu bapa yang dapat memutuskan, mengetahui ciri-ciri tubuh bayi mereka, penyakitnya.

Adakah saya perlu memberi vaksin kepada anak saya terhadap selesema?

Untuk membuat keputusan yang tepat, anda harus memahami apa itu selesema, bagaimana vaksin dapat melindungi terhadapnya, kapan dan pada usia berapa ia boleh diambil, apa kontraindikasi.

Influenza adalah penyakit berjangkit saluran pernafasan atas yang disebabkan oleh virus selesema. Mereka boleh dijangkiti oleh titisan udara, terutama di tempat-tempat di mana terdapat banyak orang (tadika, tadika, sekolah, pusat membeli-belah, klinik). Virus influenza dapat masuk ke udara ketika batuk, bersin, atau hanya bernafas orang sakit. Dan bersama dengan udara, virus influenza memasuki tubuh orang yang sihat melalui selaput lendir saluran pernafasan, menyebabkan keradangan mereka. Gejala influenza adalah peningkatan suhu, kelemahan, sakit otot, hidung berair, dan lakrimasi yang ketara. Di samping itu, selesema juga boleh menyebabkan komplikasi: radang paru-paru, otitis media, ensefalitis, meningitis dan penyakit lain yang sangat berbahaya bagi tubuh anak..

Salah satu langkah pencegahan terbaik adalah suntikan selesema. Ia membantu mengurangkan kemungkinan jangkitan. Dan walaupun anak itu dijangkiti, penyakit ini akan hilang dalam bentuk ringan, dan risiko komplikasi akan minimum.

Pukulan selesema untuk kanak-kanak

Berapa kerap anda perlu memberi vaksin kepada anak-anak terhadap selesema?

Selepas vaksinasi, imuniti terbentuk, yang berlangsung selama satu tahun dan hanya berkesan terhadap strain virus influenza tertentu. Oleh itu, vaksinasi diperlukan setiap tahun. Lebih baik diberi vaksin selewat-lewatnya 2 minggu, dan sebaiknya sebulan, sebelum ambang wabak yang dijangkakan, kerana selama ini antibodi pelindung terhadap virus dihasilkan di dalam badan. Dan vaksin itu sendiri akan bertahan 6 hingga 10 bulan lagi. Pukulan selesema harus diberikan pada bulan Oktober. Sekiranya tidak mungkin vaksinasi anak dalam tempoh ini, maka lebih baik meletakkan vaksin pada bulan Disember atau Januari.

Anda boleh memberi vaksin kepada anak dengan vaksin selesema dari usia enam bulan. Tetapi perlu dipertimbangkan bahawa bayi di bawah satu tahun diberi vaksin terhadap selesema menurut keterangan doktor. Bagaimanapun, dalam tempoh ini anak diberi banyak vaksinasi. Sekiranya bayi belum berusia satu tahun, lebih baik memberi vaksinasi kepada orang dewasa yang bersentuhan langsung dengan anak.

Telah diketahui bahawa semakin muda anak, semakin sukar penyakit dan risiko komplikasi. Trend ini berterusan pada kanak-kanak di bawah umur lima tahun. Oleh itu, kanak-kanak dalam kategori umur dari satu hingga lima tahun mesti diberi vaksin terhadap selesema setiap tahun. Pukulan selesema juga diperlukan jika anak itu menderita asma bronkial, HIV atau AIDS, patologi buah pinggang, jantung, paru-paru, diabetes.

Kontraindikasi terhadap suntikan selesema

Sudah tentu, suntikan selesema juga mempunyai kontraindikasi. Anda tidak boleh memvaksinasi anak jika dia tidak toleran terhadap protein telur ayam dan bahan pengawet khas yang mengandungi vaksin. Ia juga dilarang melakukan vaksinasi pada penyakit akut, setelah 3-4 minggu setelah sembuh. Di samping itu, vaksin diberikan dengan berhati-hati kepada kanak-kanak yang mengalami komplikasi pada pemberian ubat sebelumnya.

Sebelum memberi vaksin kepada kanak-kanak terhadap selesema, pakar pediatrik mesti memeriksanya. Vaksin selesema adalah profilaksis yang ideal, tetapi mesti digunakan secara individu untuk setiap anak..

Perhatian! Penggunaan sebarang ubat dan makanan tambahan, serta penggunaan kaedah terapi apa pun, hanya boleh dilakukan dengan izin doktor.

Penerbitan Mengenai Asma