Itulah keseluruhan persoalannya.

Kami telah batuk hampir tanpa henti sejak Oktober. Pertama, batuk kering, selepas sirap, batuk ekspektoran berlalu, dan setelah seminggu lagi. Kami pergi ke kebun, dan saya membuang batuk kerana virus dalam kumpulan itu. Tetapi hari ini anak itu batuk di rumah, dan saya mempunyai hidung kering dan keinginan untuk batuk. Kanak-kanak itu berjalan di stoking, mengudarakan bilik hanya ketika kita tidak berada di sana. Dan saya hanya berfikir: mungkin ini biasanya disebabkan oleh udara kering kerana musim pemanasan? Ketika anak itu melawat nenek saya di kampung selama sebulan, tidak ada batuk.

Batuk kering: mengapa dan bagaimana ia muncul, hubungan dengan penyakit, cara merawatnya

Batuk kering adalah refleks pelindung organisma apabila terganggu oleh kesan merosakkan sistem pernafasan. Mekanisme perlindungan adalah untuk membuang agen perengsa dari sistem pernafasan ke persekitaran luaran oleh aliran udara yang diarahkan. Kes khas seperti refleks pelindung, apabila hanya rongga hidung dibersihkan dari kerengsaan, disebut "bersin".

Dalam proses bernafas, bersama-sama dengan udara, kedua-dua zarah debu pepejal, mampu memberikan kesan kerosakan mekanikal, dan agen patogen hidup dalam bentuk mikroba atau virus memasuki badan. Kerosakan pada sistem pernafasan boleh disebabkan oleh pendedahan bahan kimia (semasa menghirup aerosol kaustik - penggantungan cecair aktif kimia di udara) atau termal (pada suhu tinggi atau rendah udara yang dihirup).

Penyebab batuk biasa

Proses batuk adalah untuk mewujudkan aliran udara dari paru-paru melalui bronkus, trakea dan nasofaring ke persekitaran luaran. Tidak seperti pernafasan biasa, ketika batuk, kelajuan aliran udara meningkat dengan ketara. Ini disebabkan oleh peningkatan pengecutan otot diafragma dan interkostal. Perhatikan bahawa seseorang boleh menyebabkan pengecutan otot ini secara sedar, iaitu batuk bukan secara eksklusif refleks tanpa syarat, tetapi dapat dikendalikan oleh kesedaran. Pengalihan bersin menjadi manifestasi batuk yang terpisah disebabkan bukan hanya oleh fakta bahawa hanya rongga hidung yang dibersihkan, tetapi juga oleh ketidakmungkinan secara sengaja menyebabkan proses ini.

Penyebab utama batuk adalah:

 1. Kerosakan mekanikal (zarah di udara yang dihirup).
 2. Kerosakan kimia (penyedutan aerosol reaktif).
 3. Kerosakan haba (suhu udara yang terlalu tinggi atau rendah yang dihirup).
 4. Kerosakan berjangkit (tindakan patogen - mikrob atau virus).
 5. Kerengsaan alahan.
 6. Manifestasi penguncupan otot terkawal secara sedar.

Batuk - tanda penyakit

Tindak balas semula jadi dan semula jadi terhadap kerengsaan bukanlah penyakit (pelanggaran fungsi normal badan).

Batuk (kering atau lembab, jarang atau paroxysmal dan melemahkan, berterusan atau sekejap-sekejap) bukan penyakit, tetapi manifestasi luaran penyakit yang mudah dilihat. Iaitu, apa yang disebut sebagai gejala penyakit.

Dalam perubatan, gejala adalah tanda penyakit. Sejak zaman kuno, dalam banyak keadaan, tidak mengetahui mekanisme sebenar penampilan manifestasi luaran penyakit ini, penyembuh menghubungkan penampilan mereka pada pesakit dengan penyakit tertentu. Semakin banyak penyakit yang dapat menampakkan dirinya dalam satu proses luaran, semakin banyak gejala ini dikaji untuk mengasingkan dari banyak kemungkinan penyebab sebenar.

Untuk menggambarkan batuk, ciri digunakan mengikut pelbagai parameter.

Ciri-ciri Batuk

Kelembapan batuk (kandungan cecair di udara yang dihembuskan). Batuk mungkin kering atau basah. Cecair itu muncul di udara yang dihembuskan ketika melewati cangkang dalam sistem pernafasan. Membran ini memainkan peranan pelindung dan disebut sebagai mukosa. Nama itu mencerminkan fungsi utama sel membran - pembebasan kandungan cecair (lendir). Lendir ini melindungi lapisan tisu sistem pernafasan yang lebih dalam daripada kerosakan dan menyerap dan mengekalkan semua zarah padat yang terbawa oleh udara yang dihirup. Jumlah lendir secara langsung berkaitan dengan kekuatan keradangan, tindak balas badan terhadap kerosakan.

Batuk basah juga dicirikan oleh jumlah dan ciri-ciri dahak. Istilah ini bermaksud peningkatan kandungan zarah lendir di udara yang dikeluarkan dengan batuk, yang menyebabkan penurunannya di mulut dan hidung dan penyingkiran selanjutnya dengan meludah (ekspektasi). Situasi yang sering dihadapi dalam praktik, apabila peningkatan kelikatan lendir yang dihasilkan menyebabkan fakta bahawa dahak tidak membersihkan atau pemisahannya sukar, lebih tepat untuk menghubungkannya dengan batuk basah dengan sejumlah kecil dahak.

Kekerapan atau kekerapan batuk. Kekerapan batuk boleh berbeza-beza dari pesakit yang sangat jarang hingga hampir berterusan, yang melemahkan. Ciri khas adalah berkala. Dalam kes ini, batuk berlaku pada waktu tertentu (contohnya, pada waktu pagi setelah tidur) atau dalam keadaan yang sama (semasa latihan fizikal, debu, bersentuhan dengan udara sejuk).

Kekuatan batuk. Dengan kekuatan batuk adalah intensitas pengecutan otot, yang meningkatkan tekanan udara yang dikeluarkan dari sistem pernafasan. Kekuatan secara langsung berkaitan dengan kelajuan pelepasan dan turun naik udara, iaitu jumlah batuk. Dalam kes ini, kekuatan batuk boleh bervariasi dari batuk ringan hingga batuk yang mengejutkan, melelahkan pesakit dan menyebabkan kesakitan yang teruk pada otot diafragma dan interkostal.

Penyakit apa yang dapat menunjukkan gejala ini?

Batuk - refleks pelindung sistem pernafasan. Sebilangan besar gejala batuk adalah penyakit radang pada sistem pernafasan..

 • Pemeliharaan batuk kering dalam bentuk simptom yang sudah lama wujud, tanpa menjadi basah, sudah memberikan lebih banyak maklumat untuk diagnosis. Dalam penyakit radang sistem pernafasan, gejala ini adalah ciri trakeitis mengalir terpencil, laringitis. Kestabilan batuk kering dalam kes-kes ini disebabkan oleh kawasan lesi yang pada awalnya terhad dan mukosa organ-organ ini yang kurang berkembang.
 • Batuk kering terutamanya menunjukkan tahap awal keradangan. Refleks berlaku serentak dengan trauma, dan reaksi keradangan pada badan, yang bertujuan untuk memperbaiki kerosakan, menampakkan diri setelah beberapa lama dan secara beransur-ansur meningkat hingga tahap yang diperlukan. Peningkatan pengangkutan darah ke tempat pelanggaran integriti mukosa menyebabkan berlakunya pengumpulan cecair di kawasan ini (edema), yang menyebabkan peralihan batuk menjadi basah. Yang pertama pada permulaan penyakit radang adalah batuk kering. Jangka masa sebelum basah ditentukan oleh kadar keradangan dan ukuran kawasan selaput lendir yang terkena. Semakin aktif keradangan berkembang dan semakin besar sebahagian selaput lendir ditangkap, semakin cepat batuk berubah dari kering menjadi basah. Selalunya, gejala awal menghilangkan perhatian pesakit dan berada di luar bidang penglihatan doktor. Dalam kebanyakan kes, ini tidak penting, kerana batuk kering adalah tahap biasa dalam perkembangan penyakit ini.
 • Batuk kering kadang-kadang dianggap sebagai manifestasi kemungkinan penyakit sistem pernafasan yang dahsyat - asma bronkial, yang merupakan serangan asma yang terjadi akibat proses keradangan alergi yang berkembang pesat. Namun, dalam situasi seperti itu, dan juga dengan terjadinya keradangan normal, batuk seperti itu hanya merupakan proses tahap yang cukup pendek dalam perkembangan serangan. Ini adalah nilai diagnostik bagi pesakit itu sendiri, yang memungkinkannya mengambil langkah-langkah untuk menghentikan keadaan berbahaya.
 • Selalunya gejala ini adalah manifestasi keradangan alergi. Semasa reaksi alergi, tubuh bertindak balas dengan keradangan pelindung sepenuhnya terhadap ancaman yang tidak ada atau khayalan. Bahaya alergi adalah kekurangan reaksi pelindung, kerana tidak ada alasan awal untuk perlindungan - tidak ada kerosakan. Atau tahap kerosakan sama sekali tidak sesuai dengan jawapan yang berikut. Dalam bentuk batuk kering alergi, ia lebih sering dinyatakan dalam episod berkala. Berlaku bersentuhan dengan alergen. Kekuatan batuk dan tempohnya bergantung pada masa bersentuhan dengan rangsangan dan intensiti hubungan ini. Anda boleh bercakap mengenai sifat alergi batuk kering hanya apabila ia berlaku secara eksklusif dalam keadaan tertentu dan hilang tanpa jejak apabila keadaan ini berubah..
 • Kemungkinan hubungan batuk kering dengan batuk kering telah lama diketahui. Lebih-lebih lagi, pesakit mengalami batuk yang tidak lama, kadang-kadang paroxysmal. Penurunan tajam dalam imuniti umum tubuh, di mana tuberkulosis hanya mungkin, juga menyebabkan kelesuan pada reaksi pelindung keradangan.
 • Kehadiran batuk seperti itu juga terbukti ketika barah paru-paru terjadi. Tidak seperti penyakit radang biasa pada sistem pernafasan, gejala tidak selalu ada.
 • Batuk mungkin terjadi dengan tumor yang timbul di luar sistem pernafasan, tetapi dalam proses peningkatan organ pernafasan mampatan dan iritasi atau tumbuh di dalamnya.
 • Batuk kering pada kanak-kanak pada masa lalu segera membuat kita memikirkan jangkitan yang paling dahsyat yang disebarkan oleh titisan udara dan hampir sepenuhnya menyebabkan perkembangan penyakit ketika patogen memasuki tubuh manusia. Oleh kerana sifatnya, kebanyakan orang telah mengalami penyakit ini sejak awal kanak-kanak. Itulah sebabnya jangkitan berbahaya seperti itu, yang sering mengakibatkan kematian, termasuk dalam kumpulan penyakit yang tidak disebut "kanak-kanak". Lebih dari setengah abad imunisasi (vaksinasi profilaksis) yang dilakukan di seluruh dunia hampir terhapus dari ingatan orang-orang nama-nama penyakit massa sebelumnya: batuk rejan dan campak. Batuk asphyxiation kejang hidung paroxysmal khas dengan batuk rejan, serta kemunculan ruam campak biasa dalam kombinasi dengan batuk kering yang tajam, tidak sukar untuk didiagnosis.
 • Pada orang dewasa, batuk kering sering dikaitkan dengan aktiviti profesional. Yaitu, dengan faktor-faktor yang merosakkan (mekanikal, kimia, toksik, termal) yang mempengaruhi sistem pernafasan semasa bekerja. Menghirup wap zat aktif kimia, berada di dalam bilik yang sangat berdebu, berada di dalam asap atau meningkat secara mendadak, serta suhu udara yang berkurang secara mendadak - selalunya keadaan kerja setiap hari.
 • Merokok harus dikenal pasti sebagai penyebab batuk kering yang terpisah. Intensiti pendedahan yang rendah diperburuk oleh mekanisme multifaktorial (kesan merosakkan serentak agen mekanikal, termal, toksik dan kimia) dan pengulangan berterusan. "Batuk perokok" telah menjadi istilah yang biasa dan hampir rasmi.
 • Dalam beberapa kasus, "batuk obat" disebut sebagai gejala reaksi alergi terhadap penggunaan ubat-ubatan. Perhatian khusus untuk alasan ini baru-baru ini meningkat, secara paradoks, kerana kejayaan perubatan dalam memerangi hipertensi. Di seluruh dunia yang diaplikasikan dan berjaya tanpa syarat dan disetujui oleh semua doktor rawatan darah tinggi oleh kumpulan ubat khas (enzim inhibitor) mempunyai ciri yang tidak menyenangkan. Dalam sebilangan besar pesakit, ubat ini menyebabkan batuk kering yang teruk..
 • Sebagai penyebab batuk kering, jangkitan kulat pada sistem pernafasan mungkin ada. Mycoses (penyakit yang disebabkan oleh kulat) selalu berkembang dengan latar belakang kekebalan tubuh yang lemah.
 • Gejala yang jarang disebut adalah batuk kering yang berlaku bukan sebagai tindak balas refleks terhadap kerengsaan, tetapi sebagai penguncupan terkawal secara sedar dari diafragma dan otot pernafasan. Ini adalah pengecualian untuk siri simptomatik, kerana dalam hal ini batuk bukan merupakan manifestasi luaran pada sistem pernafasan. Batuk seperti itu adalah gejala lesi neurologi atau psikoneurotik; ia boleh bertindak sebagai elemen neurosis keadaan obsesif.

Rawatan batuk kering

Rawatan yang lengkap dan wajar adalah penghapusan penyebab penyakit ini.

Batuk bukan penyebab atau penyakit bebas, tetapi manifestasi luaran, gejala. Menghilangkan penyakit - batuk hilang. Oleh itu, penawar batuk kering yang sebenarnya adalah memerangi penyebab gejala ini.

 • Untuk menghilangkan agen penyebab penyakit keradangan berjangkit, pelbagai kumpulan antibiotik dan agen antivirus digunakan. Prinsip umum tetap menjadi penunjukan pada hari pertama rawatan ubat yang paling luas dengan peralihan ke antibiotik tertentu mengikut hasil analisis wajib mengenai kepekaan patogen terpilih terhadap ubat-ubatan.
 • Manifestasi reaksi keradangan alergi dihilangkan dengan bantuan antihistamin dan ubat-ubatan yang mempengaruhi proses imun. Dengan keparahan alahan yang lemah (yang paling sering ditunjukkan dengan tepat oleh batuk kering), loratadine sudah cukup. Ini adalah pilihan terbaik, dipandu oleh kemudahan penerimaan tetamu (sekali sehari), ketiadaan kontraindikasi dan kesan sampingan yang jelas dan penjualan di kaunter di mana-mana farmasi. Sekatan penggunaan hanya umur kanak-kanak di bawah satu tahun.
 • Mereka melawan mycoses menggunakan ubat antijamur. Sekiranya anda mengesyaki kejadian mycosis, anda harus menjalani diagnosis dan rawatan yang tepat di klinik khusus. Keberkesanan penyembuhan sangat bergantung pada rawatan dan dos yang dipilih secara individu dalam kombinasi dengan kawalan makmal.
 • Penghapusan keradangan yang timbul daripada kesan kerosakan yang tidak menular (termasuk semasa aktiviti profesional) dilakukan dengan menggunakan ubat anti-radang.
 • Psikoterapi dan psikiatri terlibat dalam rawatan neurosis kompulsif menggunakan kaedah dan kaedah terapi individu..

Adalah betul untuk membicarakan rawatan batuk hanya sekiranya diperlukan untuk menghilangkan refleks ini, kerana ia tidak membawa manfaat kepada tubuh, tetapi hanya mengurangkan kekuatannya dan melemahkan pesakit. Contohnya, dalam kes batuk kering disebabkan oleh tumor yang menyerang sistem pernafasan.

Dalam kes lain, lebih tepat untuk membincangkan peningkatan keberkesanan refleks ini, meningkatkan kesan pelindungnya. Dalam praktiknya, ini bermaksud keinginan untuk menerjemahkan batuk kering menjadi basah, yang meningkatkan penyingkiran agen perengsa dari badan. Inilah sebabnya penggunaan banyak ubat "antitussive".

Sebilangan besar dari mereka adalah agen yang mencairkan lendir dan memudahkan penyingkirannya dari saluran pernafasan dalam bentuk dahak. Ini adalah apa yang disebut "ubat ekspektoran." Mereka mengandungi bahan yang mengurangkan kelikatan lendir dan memudahkan pemisahannya. Oleh itu, selalunya ketika menggunakan ekspektoran ini dan bukannya penghentian batuk yang diharapkan (ubat "antitussive"), ia bertambah dengan pengeluaran dahak yang berlebihan.

Banyaknya harga dan nama yang luar biasa, yang dibungkus dalam kotak berwarna-warni, ubat-ubatan ekspektoran yang menemui kami di farmasi menipu. Di bawah semua nama yang diiklankan ini, hanya tiga ubat lama yang tersembunyi: terpinghydrate, acetylcysteine ​​dan ambrohexal.

Dalam kes-kes apabila rawatan penyakit (penyebab refleks) tidak mungkin, mekanisme kejadiannya dihapuskan. Untuk melakukan ini, gunakan salah satu daripada dua kaedah pendedahan. Sama ada mereka mengurangkan kepekaan reseptor (melihat kerengsaan organ), atau menekan aktiviti pusat batuk yang terkawal di otak.

Senarai ubat-ubatan tersebut, yang diuji masa dan dalam praktiknya mengesahkan keberkesanannya, adalah sedikit. Ini adalah codeine untuk menekan aktiviti pusat batuk dan libexin, yang mengurangkan tindak balas reseptor.

Ubat semacam itu sememangnya agen kawalan batuk yang menghilangkan refleks pelindung tubuh ini. Harus diingat bahawa penggunaannya hanya dianjurkan jika tidak dapat menangani penyebab sebenarnya..

Pengambilan ubat-ubatan tersebut yang tidak dibenarkan dengan batuk kering tanpa diagnosis awal yang menyeluruh boleh menyebabkan hasil yang berbahaya.

Bahaya ketagihan dadah diketahui, mungkin dengan tindakan ubat-ubatan yang menekan pusat batuk. Dan penggunaan agen yang mengurangkan kepekaan reseptor boleh menyebabkan pengumpulan lendir, penyempitan lumen bronkus dan merumitkan perjalanan penyakit.

Batuk dari pelembap. Punca.

Mengapa batuk berasal dari pelembap - alat yang nampaknya sebaliknya, harus membantu melegakan simptom yang serupa pada orang dewasa dan kanak-kanak.

Udara kering dan lembap - prasyarat untuk perkembangan batuk

Secara umum, iklim kering di dalam bilik lebih suka batuk, yang disebabkan oleh kekurangan ventilasi atau penggunaan semua jenis peralatan rumah tangga. Nasofaring mukosa kerana udara kering terlalu cepat terganggu, yang menyebabkan munculnya batuk pada seseorang, yang boleh menjadi rumit oleh penyakit berbahaya seperti bronkitis atau radang paru-paru.

Itulah sebabnya, terutama pada periode musim dingin-musim gugur, disarankan untuk melembapkan udara di pangsapuri atau rumah - untuk melakukan langkah-langkah khas untuk membersihkan dan mengudara ruangan. Dan, tentu saja, gunakan alat khas - pelembap untuk mewujudkan iklim yang lembap dan sihat di rumah.

Kelembapan yang tinggi di dalam rumah juga boleh menyebabkan seseorang batuk atau menguatkannya dengan penyakit yang ada. Untuk mengecualikan simptom-simptom tersebut dan memberi iklim mikro sihat kepada anak dan orang dewasa di rumah, anda perlu memilih pelembap mengikut ciri-ciri berikut:

 • Beli unit dengan sistem penapisan biasa;
 • Dengan hygrometer terbina dalam - pengawal untuk kelembapan optimum di dalam bilik;
 • Untuk mengelakkan batuk dari pelembap dan sebab-sebab lain yang menyebabkannya, peranti harus dilengkapi dengan muncung khas untuk penyedutan atau tepu udara dengan penyembuhan minyak sayuran;
 • Bunyi rendah.

Memang betul bahawa alat yang dipilih dengan pengoperasiannya yang betul akan mewujudkan suasana yang sihat di rumah, dan dengan selesema yang ada, ia dapat menanganinya dengan mudah.

Batuk humidifier - sebab dan kaedah menyingkirkan

Memang, suasana di apartmen harus dipenuhi dengan kelembapan, tetapi sama sekali tidak lembap!

Sekiranya pelembap dipasang di rumah, perkara berikut boleh mempengaruhi berlakunya batuk:

 • Parameter kelembapan yang tidak terkawal, membawa kepada penciptaan persekitaran yang baik untuk semua jenis virus dan bakteria;
 • Susunan peranti yang tidak betul yang tidak mematuhi parameter keselamatan yang ditentukan dalam arahan. Contohnya, meletakkan pelembap di kepala seseorang, di mana semburan itu sendiri tidak tersebar, tetapi sengaja;
 • Air bertakung yang menghasilkan mikroorganisma patogen dalam penapis humidifier, yang, setelah masuk ke udara, dengan mudah menembusi saluran pernafasan seseorang dan menyebabkan batuk;
 • Air yang tidak dirawat, dan sebagai hasilnya, lapisan putih dalam bentuk deposit mineral dan garam, terutama ketika menggunakan perangkat dengan orientasi ultrasonik. Sekiranya zarah-zarah plak ini masuk ke paru-paru seseorang, terutamanya terdedah kepada alergi, bukan hanya batuk, sebagai gejala, tetapi penyakit pernafasan yang lebih hebat boleh berlaku;
 • Penggunaan pelembap yang tidak terkawal dan berterusan dapat menyebabkan akibat yang tidak perlu - cetakan, kelembapan berlebihan dan batuk..

Agar peranti yang dijelaskan memberi manfaat kepada seseorang, dan tidak membahayakan, ia mesti dikendalikan dengan betul. Di dalam peranti - bersihkan penapis tepat pada masanya, dan jika perlu, ganti yang lama dengan yang baru, gunakan air yang bersih dan bersih, pantau kepekatan kelembapan di dalam rumah.

Bagaimanapun, keadaan sistem pernafasan secara langsung bergantung pada kualiti atmosfer yang ada di rumah, yang, dengan perawatan yang tepat, pelembap dapat meningkatkan dan menjadikan iklim dalam ruangan suhu dan kelembapan yang tepat.

Batuk udara kering

Pada musim sejuk, di puncak selesema dan selsema, mudah menjadi mangsa diagnosis yang salah. Selalunya, rhinitis alergi musim sejuk dikelirukan dengan hidung berair dengan selesema. Bagaimanapun, gejala kedua penyakit ini adalah sama: bersin yang kerap, batuk, kesesakan hidung dan pembengkakan membran mukus. Namun demikian, ada perbedaan dan mereka adalah sebagai berikut:

1. Tempoh penyakit ini. Selsema biasanya hilang selepas 7-10 hari, dan rhinitis alergi boleh berlangsung selama berbulan-bulan atau selagi ada alergen..

2. Suhu badan. Rinitis alergi tidak disertai dengan kenaikan suhu badan, sementara dengan selsema dan selesema, hampir selalu ada demam dalam 2-4 hari pertama.

3. Tindakan ubat-ubatan untuk selesema biasa. Sekiranya membilas rongga hidung dengan air laut dan pelbagai semburan dari selesema tidak membantu menghilangkan kesesakan hidung, maka ini adalah tanda pasti bahawa anda mempunyai salah satu jenis alergi musim sejuk.

4. Sifat simptom penyakit. Dengan catarrh yang biasa, hidung "mengalir dari hidung" secara berterusan sehingga tubuh mengatasi penyakit ini, dan dengan rhinitis alergi, kesesakan hidung bersifat sementara dan hilang apabila lokasinya berubah. Contohnya, jika anda alah kepada udara kering semasa keluar atau semasa mandi, di mana kelembapannya lebih tinggi, dan jika anda alah kepada sejuk, sebaliknya, gejala hilang setelah memasuki bilik yang hangat.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, alahan telah menjadi masalah perubatan global. Menurut statistik, lebih daripada 20% penduduk dunia menderita penyakit itu. Setiap 10 tahun, berlakunya penyakit alergi berlipat ganda, dan dengan itu bahan penyebab alahan. Baru-baru ini, deterjen, debu, rambut haiwan, serbuk sari tumbuhan, kosmetik, makanan, ubat-ubatan dan gigitan haiwan dianggap sebagai alergen utama. Hari ini, jenis alergen yang tidak biasa telah ditambahkan kepada mereka - sejuk, panas, udara dan cahaya matahari. Adalah sukar, dan kadang-kadang mustahil, untuk membuang alergen ini dari rutin harian anda..

Jenis alahan yang tidak biasa adalah alergi terhadap udara kering. Selalunya, orang yang terdedah kepadanya mula merasa tidak selesa pada musim sejuk dengan bermulanya musim pemanasan. Bateri panas di rumah dan pejabat mengeringkan udara secara drastik, yang menjengkelkan saluran pernafasan atas dan menyebabkan lendir terkumpul di sana..

Orang yang alah kepada udara kering, rhinitis, iaitu hidung berair, bersin dan bengkak mukosa hidung, selalu diseksa, dengan rembesan lendir yang paling aktif pada waktu pagi. Semasa tidur, pesakit prihatin terhadap berdengkur, mulut kering yang berterusan, pengumpulan lendir tebal dan batuk. Sebabnya ialah semasa tidur, seseorang tidak bercakap, tidak makan atau minum, yang menyumbang kepada pengumpulan sejumlah besar alergen pada membran mukus dan organ pernafasan.

Seseorang yang alah kepada udara kering sering disalah anggap sebagai pesakit influenza dan dijemput pergi cuti sakit agar tidak menjangkiti orang lain. Walau bagaimanapun, seorang doktor jarang menulis sijil kecacatan apabila seseorang mempunyai hidung tersumbat dan tidak demam. Alergi terhadap udara kering boleh menyebabkan seseorang tidak selesa dan malah merosakkan kerjayanya. Di samping itu, pembengkakan berterusan selaput lendir dan berdengkur pada waktu malam mengganggu pernafasan normal, mengganggu fungsi sistem kardiovaskular dan pemakanan tisu, dan dalam kes yang teruk, alergi terhadap udara kering boleh menyebabkan edema Quincke atau kejutan anafilaksis kerana kekejangan laring.

Oleh itu, jika terdapat tanda-tanda alergi terhadap udara, anda mesti berjumpa dengan ahli alahan dan mengambil ujian untuk mengenal pasti alergen tersebut. Setelah menerima ujian, doktor menetapkan pengambilan ubat yang menyekat pembebasan histamin - nutrien yang memprovokasi kerengsaan membran mukus dan edema pada orang dengan sistem imun yang lemah. Kesan antihistamin bersifat sementara, setelah beberapa saat tubuh terbiasa dengan mereka dan harus beralih ke ubat yang lebih kuat.

Sementara itu, alergi adalah penyakit yang boleh berlaku secara tiba-tiba dan di luar jangkaan. Alergi terhadap udara kering pada banyak orang berlalu dengan bermulanya musim bunga, ketika matahari mulai menghangat dan salji mencair secara beramai-ramai. Walau bagaimanapun, menunggu rinitis alergi dengan sendirinya sangat salah. Lagipun, alergi adalah loceng pertama badan untuk melemahkan sistem imun, jika anda membiarkannya tanpa pengawasan, maka tidak lama lagi anda harus dirawat untuk penyakit yang lebih serius.

Sekiranya anda mengesyaki bahawa anda alah kepada udara kering, pertama sekali, ubah gaya hidup dan diet anda. Berjalan lebih banyak di jalanan, bersukan, menolak produk berlemak dan asap yang memihak kepada buah-buahan dan sayur-sayuran. Minum sekurang-kurangnya 2.0 -2.5 liter cecair setiap hari.

Pengudaraan bilik lebih kerap - udara jalan lebih lembap. Sekiranya tidak ada pelembap di dalam rumah, gantung tuala basah pada bateri pemanasan dan letakkan lembangan air di sebelah tempat tidur di sebelah katil. Lakukan pembersihan basah secara berkala di pangsapuri, dan lembapkan hidung dengan semburan berdasarkan air laut. Contohnya, Aqualor, Aqua Maris, Chistonos dan lain-lain. Pengganti yang murah untuk semburan yang mahal adalah garam, yang boleh anda sediakan sendiri di rumah dengan menambahkan seperempat sudu garam meja ke segelas air rebus atau beli di farmasi.

Kelembapan udara normal mestilah 60-80%, ia dapat diukur dengan hygrometer - alat khas yang dijual di kedai peralatan rumah tangga. Biasanya pada musim sejuk semasa musim pemanasan di pangsapuri bandar, kelembapan udara tidak lebih dari 40%, jadi anda tidak boleh menyimpan wang untuk hygrometer dan masa untuk mengekalkan tahap kelembapan di dalam bilik adalah normal.

- Kembali ke senarai kandungan di bahagian "Fisiologi Manusia."

Gejala alergi terhadap udara kering

Iklim mikro di pejabat kerja atau di rumah mempunyai kesan yang signifikan terhadap kesejahteraan dan kesihatan semua sistem berfungsi - terutamanya organ pernafasan: hidung, faring, trakea, bronkus dan paru-paru. Salah satu parameter yang paling penting adalah kelembapan di dalam bilik - jika berada di bawah tahap optimum, seseorang menghadapi risiko mendapat banyak gejala - dari hidung berair hingga sesak nafas dan batuk. Sudah tentu, ini memberi kesan negatif kepada keadaan umum badan: keupayaan bekerja menurun, insomnia mungkin berlaku, atau sebaliknya, mengantuk pada waktu siang, yang mengganggu pengurusan aktiviti seharian. Pesakit bimbang dengan mood yang tertekan, tahap tekanan meningkat. Mari kita lihat bersama mengapa ada alergi terhadap udara kering, apakah itu dan adakah kaedah berkesan untuk menghilangkannya.

Punca

Sensitiviti terhadap kelembapan yang tidak mencukupi di dalam bilik adalah masalah biasa. Terutama sering mempengaruhi:

 1. Kakitangan pejabat.
 2. Pustakawan.
 3. Penjual di kedai kain, buku, perabot.
 4. Ahli kimia, pekerja dalam industri berbahaya.
 5. Pakar Perubatan.

Orang mungkin menghadapinya:

 • menghisap rokok;
 • menyalahgunakan titisan vasoconstrictor;
 • koleksi rumah buku kertas;
 • Lebih suka lantai licin dengan permaidani halus;
 • mengandungi haiwan peliharaan.

Namun, masalahnya bukan hanya terletak pada barang-barang rumah tangga, tabiat, profesi atau kegemaran berbulu seisi keluarga. Intoleransi individu terbentuk, sebagai peraturan, pada orang yang menderita penyakit sistem pernafasan - khususnya, bentuk kronik:

Kecederaan juga berisiko:

Kehadiran penyakit ini menjadikan selaput lendir saluran pernafasan menipis atau membengkak, sangat sensitif terhadap semua perengsa dan tidak dapat mengeluarkannya secara kualitatif dari permukaannya sendiri menggunakan rembesan kelenjar, "silia" epitel bersilia dan "alat" fisiologi lain untuk membersihkan diri.

Udara kering tidak boleh menjadi alergen, ia hanya bertindak sebagai faktor kerosakan tambahan yang meningkatkan tindakan provokasi - habuk rumah tangga, bahan kimia kasar, rambut haiwan.

Dalam keadaan kelembapan yang tidak mencukupi:

 • bilangan alergen di dalam bilik meningkat;
 • membran mukus yang sudah terdedah mengering lebih cepat;
 • sebatian yang tidak baik tidak dikeluarkan, tetapi menetap di saluran pernafasan dan menyebabkan reaksi intoleransi.

Sekiranya seseorang sibuk di bengkel kilang menghasilkan ubat-ubatan, pelanggaran menyebabkan unsur kimia berbahaya, risiko sentuhan berterusan dengan habuk kertas menimbulkan risiko bagi pekerja pejabat, doktor bertindak balas terhadap pembasmi kuman. Di samping itu, jangkitan lebih mudah diselesaikan pada membran mukus kering - ini mewujudkan keadaan untuk mengekalkan proses keradangan kronik dan, menutup "lingkaran setan", meningkatkan kepekaan terhadap kelembapan rendah di dalam bilik.

Gejala

Jarang sekali timbul dalam bentuk akut, dalam kebanyakan kes, kompleks sensasi subjektif yang disebut "awal" pertama kali muncul:

 • kekeringan, sesak membran mukus dan kulit;
 • kesukaran bernafas melalui hidung;
 • ketidakselesaan ketika menelan.

Kadang-kadang pesakit menyedari bahawa lendir di hidung mengering - ia berubah menjadi kerak yang mungkin mengandungi sejumlah kecil darah (terutamanya jika seseorang cuba membuang "pertumbuhan" yang mengganggu pernafasan dengan jari, telinga telinga, pensil).

Manifestasi pernafasan

Gejala alergi terhadap udara kering paling kerap berlaku dari sistem pernafasan dan mungkin termasuk:

Ia boleh dicirikan oleh penampilan pelepasan cecair yang telus, dan kekeringan dan pembengkakan mukosa hidung yang berlebihan dengan pelanggaran pernafasan normal yang signifikan, pembentukan kebiasaan bernafas melalui mulut.

Ini adalah reaksi keradangan dari sisi faring yang berlaku akibat pengeringan - disertai dengan batuk berkala, telinga yang tersumbat, sensasi yang tidak menyenangkan di tekak hingga sakit semasa makan, bercakap.

Gangguan saluran pernafasan yang lebih rendah.

Mereka dicirikan oleh perasaan kekurangan udara dan sesak nafas, serta batuk paroxysmal, sering dengan rasa sakit "menggaru" di belakang sternum dan tekak.

Ramai orang melaporkan simptom pada waktu pagi setelah tidur di bilik dengan udara yang terlalu kering. Kelembapan rendah, tentu saja, adalah faktor yang memprovokasi penting, tetapi dalam kes ini, anda perlu memikirkan alahan terhadap habuk rumah, dan lebih tepat lagi - kutu yang tinggal di tempat tidur, di permaidani, buku. Orang yang sensitif tidak bertindak balas terhadap gigitan, tetapi pada serpihan badan, peruntukan serangga mikroskopik ini.

Manifestasi dermatologi

Kulit juga boleh bertindak balas terhadap kekeringan berlebihan, yang menyebabkan gejala alergi terhadap udara berikut:

 • rasa sesak;
 • mengelupas;
 • kemerahan;
 • gatal
 • ruam kecil.

Sekiranya terdapat gelembung, lepuh atau nodul, anda harus memikirkan faktor lain yang memprovokasi - air berklorin (kanak-kanak sangat sensitif terhadapnya), makanan, serbuk pencuci. Urtikaria sering berlaku sebagai reaksi terhadap krim atau ubat kosmetik baru; kekeringan di dalam bilik hanya dapat meningkatkan manifestasi, tetapi tidak mengkondisikannya.

Dengan kekeringan yang teruk, retakan kecil terbentuk yang dapat berdarah, tetapi tahap kekeringan kulit yang ketara hanya mungkin berlaku sekiranya terdapat kerosakan awal - misalnya, radang dingin.

Penting untuk membezakan antara keadaan seperti alergi terhadap udara sejuk. Ia boleh digabungkan dengan tindak balas terhadap suhu rendah dari kulit dan mata (urtikaria, konjungtivitis) dan dicirikan oleh penampilan hidung berair. Walau bagaimanapun, pada kebanyakan orang, sedikit kesesakan hidung berlaku sebagai reaksi fisiologi dan cepat hilang selepas pemanasan; patologi harus dipertimbangkan hanya varian kursus di mana terdapat pembengkakan teruk, gatal-gatal, bersin berulang, pembuangan lendir cair yang berlebihan.

Kemungkinan komplikasi

Peningkatan kekeringan udara dalaman menyumbang kepada perkembangan patologi tambahan dari kulit, selaput lendir dan organ pernafasan. Pada bahagian ini, kita akan melihat yang paling biasa secara bergiliran..

Jangkitan

Kulit dan selaput lendir adalah penghalang semula jadi bukan hanya untuk perengsa mekanikal, tetapi juga untuk virus, bakteria dan kulat yang menyerang tubuh setiap minit. Sekiranya bahagian luar terlampau kering, pertahanan imun tempatan dikurangkan; sekiranya berlaku kerosakan (retak, luka, hakisan), agen berjangkit mudah menembusi "pintu masuk" yang terbentuk. Kudis akibat gatal-gatal yang luar biasa pada kulit juga berisiko..

Alergi terhadap udara boleh disertai dengan komplikasi seperti:

 • rhinitis, faringitis;
 • tonsilitis (perubahan patologi pada amandel);
 • eustachitis (keradangan tiub pendengaran), otitis media (kerosakan telinga);
 • memburukkan lagi bronkitis kronik.

Sudah tentu, kelembapan rendah tidak boleh menjadi satu-satunya faktor yang memprovokasi - namun, ia mewujudkan keadaan yang baik untuk penembusan dan perkembangan jangkitan; semakin banyak fokus dalam badan, semakin kuat kesan negatifnya terhadap sistem imun dan, sebagai akibatnya, semakin tinggi risiko alahan - satu lagi "lingkaran setan" ditutup.

Asma bronkial

Seperti jangkitan, ini bukan akibat langsung dari pendedahan udara kering. Hiperaktif, iaitu peningkatan kepekaan saluran pernafasan, yang mendasari mekanisme perkembangan penyakit, dikaitkan dengan keradangan - dan pembentukannya mungkin disebabkan oleh kelembapan yang rendah di dalam bilik. Senarai provokasi asma:

 1. Debu rumah.
 2. Cendawan acuan.
 3. Asap tembakau (walaupun dengan asap rokok).
 4. Rambut haiwan.
 5. Tumbuhan debunga.
 6. Bahan kimia di udara.

Penyakit ini dimanifestasikan oleh serangan gangguan pernafasan, yang meliputi:

 • sesak nafas dengan pernafasan yang berpanjangan;
 • mengi, mengi kering di paru-paru;
 • perasaan sesak nafas, kekurangan udara;
 • batuk kering (sebilangan kecil dahak "berkaca" likat dirembeskan).

Serangan boleh dipicu oleh penyedutan udara sejuk, jangkitan, ubat, sering muncul semasa pembersihan (bersentuhan dengan habuk dan alergen yang terkandung di dalamnya - acuan, bulu, dll.).

Tercekik dengan alahan tidak selalu berlaku - sebilangan pesakit hanya bimbang dengan batuk kering yang menyakitkan yang bersifat obsesif.

Diagnostik

Tidak ada ujian khusus untuk mengesan intoleransi terhadap udara kering - ini bukan alergen sebenar yang dapat ditanggapi oleh sistem imun. Walau bagaimanapun, jika gejala muncul, kehadiran faktor-faktor yang memprovokasi utama harus disyaki:

 • jangkitan kronik;
 • penyakit alahan (rinitis, asma);
 • luka bakar atau radang dingin mukosa hidung, faring, dll..

Sejumlah besar maklumat dapat diperoleh dengan mengumpulkan anamnesis - pesakit memberitahu doktor tentang kejadian yang mendahului perkembangan intoleransi, menggambarkan manifestasi yang membimbangkan. Kaedah penyelidikan tambahan juga berguna..

Ujian kulit

Dilakukan untuk memeriksa kepekaan terhadap sebarang faktor yang memprovokasi:

 • debunga tumbuhan;
 • rambut haiwan;
 • habuk isi rumah dll.

Penyediaan khas yang mengandungi alergen digunakan pada kulit, dan reaksi dipantau. Ia dianggap positif sekiranya kemerahan, bengkak, gatal, lepuh berlaku. Anda tidak boleh melakukan ujian semasa tempoh eksaserbasi dan segera setelah sembuh - ini membawa kepada risiko hasil negatif yang tinggi. Sekiranya terdapat reaksi terhadap faktor fizikal (udara sejuk), anda boleh menguji dengan kesan pada kulit pada suhu rendah. Untuk melakukan ini, gunakan kipas atau beg ais yang tidak membocorkan kelembapan.

Rembesan hidung dan mikroskopi dahak

Doktor mengambil sapu atau meminta pesakit batuk untuk mendapatkan bahan yang dihantar ke makmal untuk diperiksa. Semua sampel diambil hanya dalam piring steril, sebelum melahirkan, perlu dilakukan langkah-langkah kebersihan (gosok gigi, bilas mulut, dll.). Kaedah ini digunakan untuk diagnosis pembezaan antara alahan dan jangkitan. Dalam kes pertama, sel eosinofil mendominasi smear (sekitar 30-40 di bidang pandangan), dengan asma bronkial juga dapat dikesan:

 1. Lingkaran Kurshman.
 2. Kristal Charcot-Leiden.

Dengan jangkitan bakteria, dahak adalah mukopurulen, sebilangan besar sel darah putih (dengan dominasi neutrofil) ditentukan di bawah mikroskop. Pengesanan sel darah merah juga mungkin. Sekiranya perlu, bahan disemai pada media nutrien di makmal bakteriologi.

Ujian darah untuk imunoglobulin E (IgE)

Ia ditetapkan untuk diagnosis penyakit alahan:

 • rhinitis;
 • dermatitis;
 • asma bronkial;
 • intoleransi makanan;
 • demam hay dll..

Antibodi kelas IgE bertanggungjawab untuk pengembangan tindak balas kepekaan imuniti yang sebenarnya. Peningkatan kepekatan mereka biasanya disertai dengan gejala klinikal objektif dan mengesahkan sifat alahan dari gangguan tersebut. Dengan menggunakan kaedah makmal, anda dapat menentukan tahap total serum darah (bahan diambil dari vena) dan mengenal pasti pilihan yang menentukan jenis intoleransi - IgE khusus kepada produk makanan, tungau debu rumah.

Analisis tidak digalakkan semasa penggunaan glukokortikosteroid dalam bentuk tablet, suntikan, salap.

Ubat-ubatan dari kumpulan ini mempunyai kesan yang signifikan terhadap hasil kajian, boleh memesongkannya dengan ketara..

Rawatan

Ia dilakukan dengan mempertimbangkan penyebab utama kepekaan terhadap udara kering. Khususnya, ini adalah pemulihan fokus jangkitan kronik, penolakan penggunaan ubat vasokonstriktor. Algoritma tindakan tertentu juga digunakan, termasuk beberapa kaedah.

Penghapusan

Ini adalah kaedah terapi yang bertujuan untuk menghilangkan hubungan dengan provokator reaksi - udara kering. Pertama sekali, perlu:

 1. Untuk mencapai pemeliharaan suhu dan kelembapan di dalam bilik pada tahap 18-20 ° C dan 50-70%, masing-masing.
 2. Jadikan peraturan untuk melakukan pembersihan basah secara berkala untuk menghilangkan habuk; beli pembersih vakum khas dengan penapis.
 3. Ventilasi ruangan (kecuali musim sejuk, ketika udara jalan kering dan sejuk memasuki bilik tidur melalui tingkap yang terlalu panas dengan alat pemanas).

Untuk menjadikan iklim mikro di rumah selesa, anda memerlukan pelembap. Dalam keadaan panas, ada baiknya menggunakan penghawa dingin atau penyejat penyejat. Orang yang mempunyai sistem pemanasan moden boleh menggunakan alat kawalan pemanasan pada musim sejuk untuk mengekalkan suhu optimum.

Rawatan ubat

Ia bergantung pada keadaan pesakit dan patologi yang diperburuk oleh pengaruh udara kering. Dengan asma bronkial digunakan:

 • agonis beta2 (salbutamol);
 • glukokortikosteroid yang dihirup (Alvesco);
 • persediaan antileukotriena (Singular).

Pada orang yang alah kepada habuk rumah atau provokator lain, penggunaan antihistamin tanpa kesan penenang (menenangkan) mungkin berkesan:

Bagi pesakit yang sensitif terhadap udara kering kerana adanya fokus keradangan di saluran pernafasan, rawatan individu dipilih (vitamin kumpulan B, A, E, Sinupret, dll.).

Pencegahan Kekeringan

Beberapa teknik sudah dijelaskan di bagian "Penghapusan", namun tindakan diperlukan tidak hanya pada parameter mikroklimat, tetapi juga pada organisme kontak. Berlaku:

 • krim pelembap (Mustela, Emolium);
 • titisan dan semburan berdasarkan larutan masin, air laut (AquaMaris, Humer).

Kosmetik kejururawatan juga boleh menyebabkan reaksi kepekaan, jadi ada baiknya memilih alat yang tepat, dengan fokus terutamanya pada perasaan anda sendiri. Penguasa mengandungi, sebagai peraturan, bukan hanya krim dan losyen, tetapi juga gel mandi, sabun, balsem bibir.

Pelembap tidak perlu digunakan secara berterusan: cukup untuk memakainya pada kulit jika tidak mungkin untuk mengelakkan sentuhan dengan udara kering (misalnya, semasa musim pemanasan).

Tetes hidung membantu melawan selaput lendir kering, juga ditujukan untuk kebersihan harian (misalnya, dengan tujuan menghilangkan kerak secara tepat). Mereka tidak ketagihan, tetapi lebih baik menggunakan larutan isotonik - semakin tinggi kepekatan garam, semakin kuat kesan menjengkelkan, yang sangat tidak diingini bagi pesakit dengan mukosa yang terlalu kering.

Batuk untuk udara lembap

Helo. Beberapa bulan yang lalu, mereka mengajak saya ke pekerjaan sampingan di sebuah kampung, di sebuah rumah persendirian. Rumah di sana cukup lama, banyak habuk. Sehari selepas permulaan kerja, dia mula bersin dan batuk. Saya selalu mengalami reaksi alergi terhadap habuk, saya selalu mula bersin dan hidung berair muncul. Pada waktu malam masih cukup sejuk, batuk yang berkaitan dengan fakta bahawa ia demam. Oleh kerana tekak saya juga sangat sensitif terhadap selesema. Tiba di bandar beberapa hari kemudian semuanya berjalan lancar. Seminggu kemudian, sekali lagi perlu pergi ke sana. Tiba dan mula bekerja, batuk yang tidak dapat dilalui bermula, sukar untuk bernafas, saya terpaksa pergi. Di bandar lagi, semuanya berjalan dalam beberapa hari. Saya pergi berjumpa dengan Laura dan ahli terapi. Mereka melantik operasi membuang amandel, mereka mengatakan bahawa semuanya berasal dari mereka. Sebulan selepas operasi, saya pergi ke sana lagi. Ia perlu untuk menyelesaikan kerja. Hampir seketika, batuk yang sangat kuat bermula, pernafasan sangat sukar, tidak ada cukup udara, dan pada malam hari nafas muncul bersiul. Udara lembap, rumah juga lembap dan berdebu, dan udara juga lebih sejuk. Ahli terapi memberi ubat antihistamin, sirap erespal dan lain-lain untuk bronkus. Saya mula minum, tetapi semuanya hilang setelah beberapa hari. Pada waktu petang saya pergi ke taman untuk berjalan-jalan. Ia basah dan sejuk. Ia menjadi sangat sukar untuk bernafas. Apa itu dan bagaimana ia dapat didiagnosis?

Mengenai Perkhidmatan Tanya Doktor perundingan pakar pulmonologi dalam talian tersedia untuk sebarang masalah yang membimbangkan anda. Doktor pakar memberikan konsultasi sepanjang masa dan percuma. Ajukan soalan anda dan dapatkan jawapan dengan segera!

Cara merawat batuk yang berlarutan: 7 penyebab utama masalah dan cara menyelesaikannya

Pada musim sejuk, batuk tidak biasa. Nah, jika selepas selesema dia hilang. Tetapi kadang-kadang berlaku bahawa orang dewasa mengalami batuk yang berlarutan tanpa demam. Beritahu anda bagaimana menangani masalah tersebut..

Batuk dikandung oleh alam semula jadi sebagai cara untuk membersihkan saluran udara. Semasa kita batuk, bronkus dibebaskan dari asap, debu atau dahak. Tetapi sebaliknya, batuk boleh menjadi manifestasi dari banyak penyakit. Dan bukan hanya selsema. Berikut adalah sekurang-kurangnya 7 contoh di mana gejala ini disebabkan oleh sebab yang sama sekali berbeza..

1. Komplikasi bakteria

Biasanya, batuk yang berkaitan dengan selesema berlangsung kurang dari tiga minggu. Ia boleh kering (tanpa pemisahan dahak) atau basah. Bergantung pada ini, rawatan dipilih, selepas itu batuk berlalu.

Tetapi jika imuniti menjadi lemah, jangkitan bakteria dapat dengan mudah menyertai jangkitan virus. Dan kemudian komplikasi berkembang - bronkitis atau radang paru-paru. Perhatikan jika selepas tempoh "baik" yang singkat anda merasa lebih teruk lagi. Contohnya, suhu telah muncul (tidak semestinya tinggi).

Gejala membimbangkan yang lain adalah kelemahan teruk, sesak nafas, berpeluh, gangguan tidur dan hilang selera makan.

Apa nak buat

Perkembangan peristiwa seperti ini memerlukan lawatan wajib kepada ahli terapi atau ahli pulmonologi. Jangan mengambil antibiotik dengan kehendak anda sendiri atau atas nasihat ahli farmasi di farmasi! Sekiranya disyaki bronkitis atau radang paru-paru, pemeriksaan sinar-X paru-paru harus dilakukan, selepas itu doktor akan menetapkan rawatan.

2. Batuk perokok

Ini tidak lain adalah bronkitis kronik. Ia berlaku kerana kerengsaan mukosa bronkus yang berpanjangan dengan asap tembakau. Batuk seperti itu biasanya produktif (basah). Selalunya bermula pada waktu pagi, tetapi selepas beberapa waktu lebih kerap muncul pada waktu siang. Dalam cuaca lembap, sejuk, batuk lebih teruk.

Apa nak buat?

Sudah tentu, berhenti merokok! Kedua, anda perlu memastikan bahawa batuk tidak berkaitan dengan penyakit serius, seperti batuk kering atau onkologi. Untuk melakukan ini, doktor menetapkan pemeriksaan x-ray pada dada, ujian darah dan, jika perlu, dahak. Kadang-kadang prosedur khas mungkin diperlukan, misalnya, bronkoskopi atau spirometri - penilaian fungsi pernafasan.

3. Alahan

Batuk alergi berlaku kerana edema atau kekejangan lumen bronkus apabila bersentuhan dengan beberapa bahan yang menjengkelkan - alergen. Ia boleh menjadi apa sahaja - rambut haiwan, habuk rumah tangga, ubat-ubatan, bahan kimia rumah tangga dan juga kosmetik (bayangan kering, serbuk longgar).

Batuk seperti itu sangat mengganggu, paroxysmal. Biasanya ia muncul secara tiba-tiba tanpa gejala penyakit berjangkit - hidung berair, sakit tekak, demam.

Batuk yang berpanjangan pada anak tanpa demam mungkin satu-satunya manifestasi asma bronkial. Bertentangan dengan kepercayaan popular, serangan asma tidak diperlukan untuk penyakit ini..

Apa nak buat

Untuk mengetahui sama ada alergi atau tidak, hanya ahli pulmonologi atau ahli alahan yang boleh. Sekiranya anak mengalami batuk yang berlarutan, awasi kapan serangan itu berlaku. Tugas anda adalah memastikan udara di dalam pangsapuri tidak kering (gunakan pelembap udara) dan mengurangkan hubungan dengan alergen. Pembersihan basah dan pengudaraan yang kerap adalah beberapa ubat batuk terbaik (dan bukan hanya alahan).

4. Masalah perut

Batuk berlarutan mungkin berlaku kerana pelanggaran di mana kandungan perut memasuki lumen esofagus (gastroesophageal reflux). Sebagai peraturan, ia berlaku pada waktu siang dengan perubahan kedudukan badan, terutama dengan kemiringan. Dan pada waktu petang - berkurang.

Apa nak buat

Dengan batuk "gastrik", anda memerlukan konsultasi dengan ahli gastroenterologi. Dianjurkan untuk menjalani gastroduodenoskopi dan pemantauan pesakit luar terhadap pH esofagus. Cuba makan dengan kerap dan dalam bahagian kecil untuk mengurangkan gejala yang tidak menyenangkan..

Sejurus selepas makan, jangan tidur dan jangan bengkok selama satu atau dua jam. Jangan memakai tali pinggang yang ketat, seluar dalam yang ketat dan seluar jeans yang kurus.

5. Hidung berair

Ia berlaku bahawa batuk berlaku kerana penyaliran lendir yang berterusan dari saluran hidung ke faring (kesesakan hidung postnasal). Sebagai peraturan, ini bukan penyakit bebas, tetapi gejala beberapa masalah lain. Selalunya - rinitis alergi.

Apa nak buat

Ujian makmal yang membantu dengan alahan akan membantu mengenal pasti punca titisan postnasal: menentukan jumlah imunoglobulin E dalam darah dan mikroskopi pembuangan dari hidung. Dalam rinitis alergi, doktor akan melihat sel khas di dalamnya - eosinofil. Untuk menentukan bagaimana merawat batuk yang berpanjangan pada anak, hanya doktor yang dapat memilih ubat yang berkesan.

6. Simptom jantung

Sekiranya batuk muncul bersama dengan gejala seperti degupan jantung yang cepat, perasaan kekurangan udara, sakit di kawasan dada, perlu memeriksa keadaan sistem kardiovaskular.

Gejala batuk "jantung" lain adalah peningkatan kedudukan berbaring. Dalam kes kegagalan jantung yang teruk, dahak berdarah mungkin berlaku..

Apa nak buat

Untuk menghilangkan batuk "jantung", anda perlu merawat penyakit yang menyebabkannya. Rawatan yang tidak betul (misalnya menekan batuk dengan ubat) boleh memudaratkan, jadi jangan mengubat sendiri..

7. Batuk psikogenik

Tidak hairanlah mereka mengatakan bahawa semua penyakit adalah dari saraf. Batuk tidak terkecuali. Terdapat jenis khasnya, yang disebut psikogenik. Ia dikaitkan bukan dengan penyakit, tetapi dengan sifat keperibadian dan peraturan saraf. Batuk ini sering berlaku pada kanak-kanak dan remaja.

Biasanya batuk psikogenik kering, cukup kuat dan kuat, sangat mengganggu. Serangan batuk ini biasanya berlaku pada saat tekanan emosi..

Apa nak buat

Diagnosis ini dibuat hanya apabila semua sebab lain dikecualikan. Sekiranya ini berlaku, maka psikologi atau psikoterapis yang berpengalaman akan membantu menyelesaikan masalah tersebut..

Rawatan untuk batuk yang berlarutan

Sebagai permulaan, tentukan jenis batuk: kering atau basah. Apabila basah, dahak berpisah dengan mudah, dan setelah batuk, anda berasa lega. Batuk yang menyakitkan, tanpa pemisahan dahak - kering. Sekiranya anda pasti mengetahui bahawa simptom tersebut dikaitkan dengan selesema, kaedah berikut akan membantu melegakannya..

Dengan jenis kering

Ia berguna untuk berkumur lebih kerap dan minum minuman suam. Contohnya, susu yang dihangatkan dengan air mineral. Minum suam secara refleks mengurangkan kegembiraan reseptor batuk.

Pelembap adalah salah satu ubat terbaik kerana melembutkan membran mukus yang meradang dan jengkel pada saluran pernafasan. Anda boleh menghentikan serangan batuk dengan menyedut udara panas dan lembap (wap). Tetapi tidak semestinya panas! Untuk melakukan ini, gunakan alat sedut atau nyalakan pancuran di bilik mandi.

Sebagai ubat yang mengganggu batuk obsesif, anda boleh membuat mandi kaki panas.

Jangan terbawa ubat penahan batuk. Mereka digunakan dengan baik hanya seperti yang diarahkan oleh pakar - sebagai "ambulans." Contohnya, jika anda tidak dapat tidur kerana serangan yang melemahkan. Sekiranya batuk ditekan untuk waktu yang lama, dahak tidak dikeluarkan, saluran udara tidak dibersihkan. Akibatnya, penyakit ini boleh berlarutan atau komplikasi mungkin berlaku..

Dengan jenis basah

Tugas utama adalah mengeluarkan dahak yang terkumpul dari bronkus. Susu yang dipanaskan dengan madu, rebusan tunas birch dengan jus aloe, dan penyedutan juga akan membantu. Apa-apa ubat herba farmasi dengan kesan ekspektoran juga baik (jika tidak alah).

Sumber dan sastera
1. Cadangan Persatuan Pernafasan Eropah (ERS) untuk diagnosis dan rawatan batuk kronik pada kanak-kanak dan orang dewasa.
2. Diagnosis dan rawatan batuk dalam amalan seorang doktor am; N.D. Bunyatyan, D.B. Uteshev, A.V. Sviridenko. Institusi Negeri Persekutuan NTsESMP Roszdrav

Penerbitan Mengenai Asma