Ramai ibu dan bapa anak yang disusui secara keliru percaya bahawa mereka tidak takut dengan penyakit berjangkit. Walau apa pun, bayi sangat sakit. Sayangnya, sakit melalui hubungan peribadi sangat mudah, walaupun terdapat perlindungan terhadap antibodi ibu.

Adakah Terdapat Manfaat Pemakanan Semula Jadi?

Saya ingin melindungi anak kecil dari sebarang penyakit. Tidak syak lagi, penyakit berjangkit kurang menakutkan bagi bayi yang disusui. Dalam enam bulan pertama kehidupan, ia dilindungi oleh antibodi ibu, yang selalu disertakan dengan susu ibu.

Tidak, kita tidak bertentangan dengan diri kita sendiri. Terdapat risiko jatuh sakit, tetapi lebih kurang. Di samping itu, perjalanan penyakit ini berlaku dalam bentuk yang lebih ringan daripada pada seniman kanak-kanak.

Menepati badan anak-anak dengan susu ibu, ibu memberikan bantuan yang tidak ternilai kepada tubuhnya dalam memerangi virus dan bakteria. Selain itu, ia adalah pencegahan dehidrasi yang sangat baik semasa penyakit, yang penuh dengan komplikasi serius.

Apa yang mesti diperhatikan

Kanak-kanak, dari usia yang sangat awal, selalu berhubung dengan orang di sekitar mereka: ibu, ayah, kakak atau kakak, pengasuh. Masing-masing boleh menjadi pembawa jangkitan yang berpotensi atau nyata..

Dalam praktiknya, sumber penyebaran jangkitan dalam keluarga mungkin adalah anak yang lebih tua yang mengunjungi tadika atau ayah, selalu berhubungan dengan banyak orang kerana pekerjaannya.

Penyakit berjangkit berbahaya bagi kanak-kanak dari segala usia, termasuk untuk bayi baru lahir semasa menyusui, ini mesti difahami. Kanak-kanak boleh dijangkiti jika mereka bersentuhan langsung dengan pembawa atau melalui jalan rumah tangga, melalui tangan orang yang tidak menjaga bayi..

 1. ARVI.
 2. Jangkitan usus.

Apa yang merisaukan bayi

Gejala jangkitan tertentu biasanya sama untuk kanak-kanak dari segala usia..

Untuk setiap penyakit, terdapat gejala khusus yang hanya dapat dikenali dan didiagnosis oleh doktor. Pada masa yang sama, ibu dapat secara bebas memahami tanda-tanda amaran.

 1. Demam.
 2. Keresahan, air mata.
 3. Mimpi buruk.
 4. Penolakan makanan, pada hari pertama bayi mungkin tidak merasakan makanan.
 5. Cirit-birit.
 6. Muntah.
 7. Lacrimation, pembuangan hidung.

Semua simptom ini lebih cenderung menunjukkan adanya penyakit berjangkit tertentu. Sekiranya anda melihat satu atau lebih tanda yang membimbangkan pada bayi, anda harus segera berjumpa doktor.

Bagaimana ia dirawat?

Doktor rawatan melukis rejimen rawatan setelah diagnosis penyakit. Orang dewasa dikehendaki mematuhi sepenuhnya cadangan doktor dan penggunaan ubat yang ditetapkan.

Kemungkinan besar, pakar pediatrik akan menjelaskan prinsip umum menjaga anak yang sakit. Ia adalah seperti berikut:

 1. Pengudaraan berkala.
 2. Pematuhan dengan peraturan minum. Anak yang sakit tidak boleh kekurangan cecair. Ini berbahaya dengan komplikasi serius seperti radang paru-paru, dll..
 3. Suhu udara di dalam bilik di mana bayi berada yang sakit dengan SARS dan demam tidak boleh melebihi 19 darjah. Dalam kes ini, bayi tidak membeku, ia mesti berpakaian secukupnya.
 4. Bayi yang menyusui perlu diberi makan mengikut permintaan. Pemakanan kanak-kanak yang lebih tua disusun mengikut selera. Maksudnya, jika bayi tidak mahu, tidak perlu memaksanya.

Pencegahan

Sekiranya di rumah tempat bayi itu, anak yang lebih tua sakit atau ayah mula batuk, ibu harus segera mengambil tindakan karantina yang sesuai. Apa sahaja anak kecil jatuh sakit, beberapa langkah pencegahan akan membantu.

 • Mengasingkan vektor penyakit. Sekiranya boleh, maka untuk beberapa waktu ahli keluarga yang sakit "berpindah" ke bilik yang berasingan.
 • Seluruh rumah atau pangsapuri mesti sentiasa diudarakan..
 • Pembersihan am harus dilakukan sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Ini akan mengurangkan risiko penyebaran penyakit udara dengan ketara. Dalam kes ini, jangan lupa menggunakan kain yang berbeza untuk membersihkan rumah dan "rumah sakit".
 • Agar tidak jatuh sakit, anda mesti kerap membilas saluran hidung bayi dengan garam.
 • Antara lain, berjalan-jalan setiap hari di udara segar bagi semua ahli keluarga yang sihat. Bayi yang sakit juga perlu berjalan jika suhu badan tidak meningkat pada siang hari, dalam keadaan cuaca yang optimum.
 • Adalah mungkin untuk melindungi anak-anak dari jangkitan virus pernafasan akut jika orang sakit memakai pembalut kain kasa, dan selalu mencuci tangan mereka dengan sabun semasa bersentuhan dengan anak.

Cara melawan

Ibu bapa harus memahami bahawa anak-anak sakit dan ini adalah perkara biasa. Penyakit berjangkit sangat mudah menular, dan dengan demikian, setiap anak dapat dijangkiti jika dia bersentuhan dengan pasien. Tidak ada orang yang tidak akan mengalami ARVI atau jangkitan pernafasan akut dalam hidupnya, dan tanpa keterlaluan akan dikatakan bahawa ibu mereka mengetahui gejala mereka.

Penting untuk memahami bahawa menggunakan ubat-ubatan yang dijual di mana-mana farmasi hanya dapat mengurangkan atau menghilangkan gejala pada anak yang sakit. Dengan penawar ini berlaku kerana sumber daya badan. Sistem kekebalan tubuh menghasilkan antibodi terhadap virus atau jangkitan, dan dengan itu pemulihan.

Membantu anak kecil adalah perlu, melegakan gejala seperti kesesakan hidung, suhu badan tinggi lebih dari 38 darjah.

Cara menolong bayi

Anda boleh menghilangkan gejala yang tidak menyenangkan dengan bantuan ubat yang akan diresepkan oleh doktor selepas pemeriksaan. Bagi kanak-kanak yang berumur berbeza kategori ubat tertentu boleh digunakan.

Demam tinggi, hidung tersumbat dan batuk yang menjengkelkan adalah gejala jangkitan virus pernafasan akut yang paling tidak menyenangkan yang menghalang bayi daripada tidur, pertama sekali. Dalam keadaan pantas, secepat mungkin untuk meringankan keadaan remah-remah, jangan mengabaikan peraturan peringatan penggunaan ubat-ubatan, pastikan membaca petunjuknya. Banyak ubat antipiretik dibenarkan dari usia 3 bulan. Selain itu, jangan tergesa-gesa menggunakan resipi ubat tradisional, agar tidak menambahkan gejala alergi pada gambaran besar.

Semasa merawat kanak-kanak, patuhilah cadangan doktor yang berpengalaman.

Sekali lagi mengenai suhu

Perlu juga diperhatikan bahawa perlu menurunkan suhu jika melebihi tanda 38 pada termometer merkuri. Namun, jika ada ciri-ciri individu yang mustahil untuk mencegah kenaikan suhu (kejang, dll.), Langkah-langkah harus segera diambil!

Sekiranya ibu sakit

Sekiranya ibu jatuh sakit, situasinya menjadi rumit oleh fakta bahawa dia dapat menjangkiti bayi, kerana dia, seperti orang lain, tidak berada di sebelah bayi 24 jam sehari.

Sekiranya bayi disusui, anda tidak boleh berhenti makan dengan SARS dan kebanyakan jangkitan usus. Bagaimanapun, risiko jangkitan cukup besar. Dan bersama dengan susu ibu, si anak tidak hanya menerima virus atau jangkitan, tetapi juga antibodi yang dihasilkan oleh sistem imun ibunya.

Penyusuan susu ibu - sokongan terbaik untuk tubuh anak-anak.

Penyakit penyakit persengketaan

Tubuh kanak-kanak, seperti orang dewasa, dapat mengatasi jangkitan dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, penting untuk memahami bahawa ada penyakit tertentu, yang mana perjalanannya sangat sukar dan penuh dengan akibat yang paling dahsyat. Itulah sebabnya perubatan moden mengesyorkan agar ibu bapa tidak mengabaikan vaksinasi pencegahan..

Sedikit mengenai vaksinasi

Menurut kalendar vaksinasi untuk kanak-kanak, suntikan vaksin ditetapkan untuk setiap usia. Anak-anak sedang membesar. Oleh itu, peluang anak-anak semakin meningkat, lingkaran komunikasi semakin berkembang..

Apabila anak tertua dalam keluarga pergi ke tadika setiap hari, ibu bapa harus berjaga-jaga, kerana dia boleh membawa sebarang jangkitan ke rumah.

Vaksin pencegahan dapat menyingkirkan banyak masalah kesihatan kanak-kanak dari pelbagai peringkat usia..

Anak yang lebih tua sakit, bagaimana melindungi bayi yang baru lahir: rancangan tindakan

Di rumah di mana terdapat anak-anak yang lebih tua, seorang bayi muncul. Lebih banyak bunyi, lebih menyenangkan dan lebih risau. Kanak-kanak itu menguasai ruang baru, mengenal rumah tangga. Dan tiba-tiba berlaku bahawa seorang anak yang lebih tua sakit - bagaimana melindungi bayi yang baru lahir? Terdapat beberapa cara yang terbukti..

Kebersihan adalah kunci kesihatan

Perlu menjaga kebersihan di apartmen atau rumah.

Sekiranya anak yang lebih tua jatuh sakit, maka permintaan untuk kebersihan meningkat beberapa kali. Perkara yang perlu dipertimbangkan dalam keadaan ini:

 • Basah bilik sekurang-kurangnya 2 kali seminggu. Lebih baik setiap hari.
 • Lap pemegang pintu, pagar tempat tidur bayi, kereta dorong dengan larutan pembasmi kuman - semua yang disentuh oleh penatua dan bayi boleh disentuh.
 • Setiap ahli mesti mempunyai hidangan mereka sendiri. Sekiranya sehingga saat ini tidak ada peraturan seperti itu, maka sudah waktunya untuk memperkenalkannya. Mulakan dengan anak yang sakit.
 • Gunakan tisu basah untuk seisi keluarga di antara mencuci tangan. Untuk kanak-kanak yang sakit - letakkan bekas yang berasingan. Di mana dia akan membuang tisu basah dan kering bekas.
 • Untuk mencapai disiplin yang jelas mengenai serbet dan selendang yang kotor - semuanya dibuang, tidak dibiarkan di atas meja, di mainan dan tempat lain.

Pengasingan sementara

Sekiranya mungkin untuk mengasingkan anak yang sakit dari bayi yang baru lahir, maka anda mesti segera menggunakannya. Bawa dia ke nenek sepanjang tempoh pemulihan. Anda juga boleh menyekat pergerakan di sekitar apartmen. Sekiranya penatua mempunyai biliknya sendiri - serahkan kepadanya sehingga pulih. Jangan pergi ke dapur untuk mendapatkan makanan, air. Lebih baik membawa semuanya ke bilik sendiri. Buku, mainan - semua ini hanya ada di bilik. Hadkan diri anda untuk mandi dan tandas..

Sekiranya suhu badan dan keadaan cuaca membenarkan anak yang sakit berjalan-jalan - gunakan peluang ini. Ventilasi bilik dan seluruh apartmen sekerap mungkin.

Sekiranya tidak ada ruang terpisah untuk pengasing sementara, maka anda perlu memakai pembalut atau topeng kain kasa kapas. Mereka perlu ditukar setiap 2-3 jam. Hadkan hiburan anak-anak yang sihat dan sakit bersama. Tidak ada pelukan, tidak ada ciuman sehingga pemulihan.

Terangkan keadaannya kepada anak yang sakit. Bercakap dengan tenang tentang betapa bahayanya bayi jatuh sakit. Penting untuk mengekalkan suasana tenang dalam keluarga. Latar belakang emosi adalah salah satu faktor yang mempengaruhi proses mengembalikan kesihatan.

Langkah tambahan

Dengan mengikuti semua arahan di atas, anda dapat mengurangkan risiko penyakit bayi. Bantuan yang ketara ialah usia bayi yang baru lahir hingga tiga bulan. Pada masa ini, bayi mempunyai antibodi yang dia terima dari ibunya. Walau bagaimanapun, jika ibu bersin, maka antibodi masing-masing tidak mencukupi untuknya atau bayi yang baru lahir.

Apa lagi yang boleh anda sambungkan ke program kesihatan ahli keluarga kecil?

Bilik kuarza pula. Bagus buat ini pada waktu pagi dan petang. Kami bangun, melakukan pembersihan basah - kami menyalakan lampu kuarza selama 15-20 minit. Maka anda perlu berventilasi dengan baik. Dan di setiap bilik. Pastikan menghidupkan lampu kuarza di koridor. Dan ventilasi melalui tingkap atau pintu depan yang terdekat.

Sediakan udara lembap yang tinggal. Untuk melakukan ini, gunakan pelembap. Anda juga boleh menyambungkan pengion udara.

Dari ubat-ubatan rakyat - buat teratai dari bawang dan susun di bilik. Kain kasa kecil yang bersih dengan air. Meneteskan beberapa tetes antiseptik semula jadi - minyak pokok teh, minyak cedar, cemara, cemara, kayu putih, limau gedang.

Penting untuk tidak berlebihan sehingga udara tetap bersih dengan aroma minyak pati yang ringan.

Titik diperdebatkan dengan cengkih bawang putih. Bau pedas boleh menyebabkan alahan..

Anda boleh menggantung jimat di leher penatua. Beberapa ulas bawang putih diletakkan di dalam kotak plastik. Tebuk dari dua sisi dan ikat benang. Jimat seperti itu akan membantu pulih lebih cepat..

Tanpa terkecuali, semua ahli keluarga membilas hidung mereka dengan larutan air laut. Yang paling muda - tetes, yang sulung - semburan. Saluran hidung yang jelas.

Salap oksolinik akan membantu jika selepas mengoleskannya pada waktunya untuk menghilangkannya. Saluran hidung harus dibersihkan dari salap setelah 4-5 jam dipakai.

Meminum banyak air untuk anak yang sakit akan membantu mempercepat proses penyembuhan. Ibu yang menyusu dapat membuat pinggul mawar, kepingan lemon. Sekiranya bayi baru lahir tidak alah.

Sekiranya ia tidak berjaya?

Tidak ada tindakan jelas yang ditetapkan untuk kepastian mutlak dalam menjaga kesihatan bayi yang baru lahir. Sekiranya semua langkah diambil, tetapi bayi masih bersin dan batuk, maka anda perlu menghubungi pakar pediatrik. Dan selesaikan masalah ini dengan tenang dan berhati-hati. Jangan mengubati diri sendiri dan mempercayai kehidupan orang kecil di tangan penyembuh. Kanak-kanak itu perlu mengembangkan kekebalannya terhadap sebilangan besar virus. Adalah perlu untuk membantu bayi dalam masalah sukar ini. Dan pertolongan itu harus profesional, di bawah pengawasan pakar pediatrik.

Bagaimana melindungi bayi jika anak yang lebih tua sakit dengan SARS?

Ketika usia saya sangat kecil, pada usia kira-kira 3 bulan, kami semua jatuh sakit, setiap orang mempunyai hidung berair, saya memaksa semua orang memakai topeng, dan mengoleskan hidung Viferon di hidungnya. Selalunya diperlukan pengudaraan bilik, melakukan pembersihan basah, jika boleh, pisahkan anak-anak di dalam bilik sehingga yang lebih tua menghampiri bayi. Sekiranya anda menggunakan GV, harap imuniti ibu anda melindungi bayi anda.

Seboleh-bolehnya, perlu mengasingkan anak yang sakit dari bayi, lebih baik jika anak-anak tidak berada di bilik yang sama. Tanyakan kepada doktor anda apakah langkah pencegahan yang boleh anda berikan kepada bayi anda (katakan, tanamkan Grippferon di hidung anda). Ventilasi pangsapuri lebih kerap..

Pasti memberikan antivirus profilaksis kepada bayi. Dan yang lebih tua, jika tidak sukar untuk memakai topeng. Ventilasi bilik dengan kerap, beberapa kali sehari. Ngomong-ngomong, udara di dalam ruangan membasmi kuman minyak pati oren dan tidak hanya (beberapa tetes dalam piring dengan air suam), juga kulit sitrus, bawang dan bawang putih yang dicincang halus. Atau berjalan dengan bayi supaya dia tidak duduk di rumah. Juga, jangan gunakan barang kebersihan diri, mainan, tempat tidur, pinggan, bersama dengan pesakit.

Anak tertua jatuh sakit dengan ARVI: bagaimana melindungi yang lebih muda?

Diterbitkan: 20 Oktober 2018

Pada musim selesema dan wabak, kanak-kanak sering "membawa" virus dari sekolah atau tadika. Penjagaan ibu dan kepatuhan terhadap cadangan doktor akan membantu menyembuhkan anak dengan cepat. Tetapi bagaimana jika terdapat beberapa anak di rumah itu? Bagaimana melindungi yang lebih muda dari jangkitan, jika orang tua jatuh sakit dengan SARS?

Kami mengatur rumah sakit rumah sakit

Untuk melindungi anak bungsu dari SARS, disarankan untuk menempatkan mereka dengan penatua di bilik yang berlainan. Sekiranya anak yang sihat tidak betul-betul bayi dan dapat melakukan tanpa ibu bapa untuk beberapa waktu, datuk dan nenek yang tinggal secara berasingan boleh mengajaknya berkunjung.

Tidak ada kaedah untuk melakukan kaedah di atas? Oleh itu, anda perlu mengehadkan hubungan anak-anak sesama mereka sebanyak mungkin.

 • Sekiranya biasanya kanak-kanak tidur di tempat tidur susun, disarankan untuk mengatur yang lebih tua di tempat tidur yang terpisah atau meletakkan yang lebih muda di sebelah mereka. Menurut cadangan WHO, jarak minimum antara orang sakit dan orang sihat harus sekurang-kurangnya 1 meter.
 • Kanak-kanak yang sakit dan sihat harus mempunyai hidangan yang berasingan. Selepas setiap pencucian, cawan, pinggan dan peralatan orang tua yang sakit juga harus dibilas dengan air mendidih.
 • Penting untuk berkongsi mainan, pena dan alat untuk jangka masa penyakit ini. SARS disebarkan oleh titisan udara. Jangkitan boleh berlaku jika penatua bersin di sebelah tablet, yang mana yang lebih muda akan diambil.
 • Pelindung pelindung beberapa kali mengurangkan risiko jangkitan, jika digunakan dengan betul. Di ruang tertutup pangsapuri, topeng harus dipakai oleh anak yang sakit dan ahli keluarga yang sihat.

Untuk melindungi anak bongsu, ketika anak tertua jatuh sakit dengan SARS, ibu bapa harus memantau tingkah laku mereka dengan berhati-hati. Selepas setiap komunikasi dengan orang yang sakit, disarankan untuk membilas hidung, mencuci tangan dengan sabun, dan merawatnya dengan gel antibakteria. Kekebalan orang dewasa lebih kuat daripada kanak-kanak. Ibu dan ayah dapat kekal sihat, tetapi menjadi pembawa jangkitan virus dan menjangkiti bayi.

Kami tidak meninggalkan peluang untuk virus!

Sekiranya anak yang lebih tua sakit dengan SARS, anda perlu memantau keadaan di rumah. Langkah sederhana akan membantu mengurangkan bilangan kuman dan virus di udara, mengurangkan risiko jangkitan pada yang lebih muda.

 • Udara di apartmen mestilah bersih, segar dan sejuk. Pengudaraan yang kerap akan membantu mengekalkan suhu yang betul..
 • Sama pentingnya untuk memastikan kelembapan normal. Anda boleh menggunakan pelembap, meletakkan bekas air di dalam bilik, atau meletakkan kain lembap pada bateri.
 • Anda perlu melakukan pembersihan basah secara berkala, lap semua permukaan. Mainan kanak-kanak boleh dirawat dengan gel atau semburan disinfektan.
 • Untuk melindungi yang termuda dari SARS, anda boleh memasukkan bawang putih dan bawang cincang halus di apartmen. Minyak pati cemara dan pinus telah terbukti keberkesanannya terhadap kuman dan virus..

Apabila anak yang lebih tua sakit dengan SARS, yang lebih muda harus menghabiskan lebih banyak masa di luar rumah. Berjalan secara berkala akan menyokong sistem imun dan melindungi daripada jangkitan. Perlu diperkenalkan dalam diet anak-anak lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran segar - sumber vitamin semula jadi.

Kami berunding dengan doktor

Menguatkan imuniti anak bongsu dan melindunginya dari jangkitan dengan SARS akan membantu ubat-ubatan untuk pencegahan selsema dan selesema. Hanya pakar pediatrik yang boleh melantik mereka!

Untuk rawatan dan pencegahan selsema, selesema dan SARS, doktor boleh menetapkan titisan Derinat untuk anak. Ubat ini bertindak dalam beberapa arah sekaligus:

 • menguatkan mukosa nasofaring, membantunya melawan patogen jangkitan,
 • memerangi virus, bakteria dan kulat,
 • meningkatkan imuniti tempatan,
 • menormalkan sistem imun.

Derinat sesuai untuk pencegahan dan rawatan jangkitan virus pernafasan akut pada kanak-kanak dan orang dewasa. Ia dibenarkan untuk berlaku dari hari pertama kehidupan. Peraturan penggunaan titisan untuk kanak-kanak yang sakit dan sihat berbeza-beza. Sila berjumpa dengan doktor anda sebelum memulakan penggunaan dan baca arahannya dengan teliti. sihat!

Cara melindungi bayi yang baru lahir sekiranya anak yang lebih tua jatuh sakit

kita mempunyai yang termuda tahun lalu (lahir pada bulan November, hanya puncak penyakit bermula) hanya 1 kali mendapat SARS dari anak sulung. bayi - mereka kuat)

anak saya jatuh sakit pada hari Sabtu, kerana saya tidak berusaha menyelamatkan anak perempuan saya ((((tidak membantu)
hari ini jam 5 pagi suhu ialah 39.2 (((
Saya sering ditayangkan, memberi anaferon

Setahu saya, bayi yang berumur sehingga 3 bulan dilindungi melalui susu ibu mereka, setelah 3 kali lebih berbahaya, kerana seperti badan itu sendiri mesti belajar mengatasi, sifat-sifat ini hilang dalam susu

di kebun kami di pinggan di bilik persalinan yang saya lihat!

Dan susu ibu di hidung juga bagus untuk menitis!

dan kemudian, agar tidak menjadi orang bodoh di rumah seperti sekarang kita menjerit dari pukul 5 pagi, tangan terputus, tetapi kita mesti bersabar selama 2-3 malam lagi, mencari suhu setiap 4-5 jam untuk kedua-duanya

Balas mesej Mura-Way dari 5 Mar 2012, 13:48

untuk itu pada awal kalimat "setahu saya"

dan ya, jika saya makan yang pertama hingga 1.9 - sakit seperti cantik, kerana umumnya lelaki yang sangat beremosi dalam hidup

Saya makan hingga 2.8 - Saya tidak jatuh sakit, tetapi dia dijangkiti dari mana-mana. dan yang termuda telah berjaya melakukannya sekali dalam usia 1.3 tahun (walaupun juga di GV), saya rasa tadika penatua membantu di sini. dan snot mungkin sudah 5 kali. walaupun saya masih percaya pada kekuatan GV))

Sekiranya anak tertua sakit, maka bagaimana melindungi yang lebih muda?

Bagi setiap ibu, kesihatan anaknya bernilai beratnya dalam emas: tidak mengapa, anak tertua sakit, yang sudah berusia 18 tahun, remaja, anak prasekolah atau bayi. Artikel ini disediakan khas untuk Double Mom Club oleh pakar pediatrik Oksana Elhissi, dan ada kemungkinan anda telah mendengar beberapa cadangan daripada pakar pediatrik tempatan anda. Namun, itu tidak akan tepat untuk menyegarkan maklumat dalam ingatan, kerana ketika anggota keluarga baru muncul, kegelisahan untuk kesihatan anak-anak semakin meningkat. Dan persoalannya ialah:

Bagaimana melindungi anak yang lebih muda dari selesema jika anak yang lebih tua sakit?

Hari ini kita akan membincangkan pencegahan selesema seperti SARS, sekiranya keluarga mempunyai lebih daripada satu anak.

Isu pencegahan ARVI membimbangkan hampir semua orang. Berapa kerap kita mendengar dari kenalan bahawa anak-anak yang lebih tua membawa jangkitan dari sekolah atau tadika, dan ibu harus merawat beberapa anak sekaligus. Dan untuk bayi, senarai ubat sangat terhad..

Saya rasa anda tahu bahawa langkah pencegahan adalah rawatan terbaik untuk sebarang penyakit pada orang dewasa dan kanak-kanak. Untuk melindungi anak bongsu dari selesema ketika anak yang lebih tua sakit, dua cadangan utama mesti diikuti:

1 Buat keadaan agar anak bongsu tidak menghadapi virus yang dapat ditularkan oleh anak yang lebih tua kepadanya.
2 Melakukan tindakan yang berterusan untuk meningkatkan daya tahan tubuh anak terhadap serangan virus ini.

Mari kita bahas dengan lebih terperinci mengenai setiap bidang ini. Topiknya sangat luas, sukar untuk memasukkan semua maklumat dalam satu artikel. Oleh itu, sekarang kita akan mempertimbangkan perkara pertama, iaitu bagaimana mengelakkan diri daripada terkena virus. Dan dalam artikel seterusnya kita akan membincangkan mengenai imuniti.

Anak tertua sakit: pencegahan jangkitan pada yang lebih muda

Sumber ARVI adalah lelaki. Sekiranya anak yang lebih tua sakit dan diam-diam bertolak ansur dengan ibunya selama beberapa hari atau seminggu, maka dia dapat dihantar ke neneknya, jika ada peluang seperti itu. Sudah tentu, tidak semua orang mempunyai peluang seperti itu. Apa yang perlu dilakukan dalam kes ini? Bagaimana melindungi anak dari selesema? Bagaimana melindungi yang termuda dan adakah mungkin?

Sudah tentu, anda boleh memindahkan anak yang sakit ke bilik yang terpisah dan cuba menghadkan hubungannya dengan ahli keluarga yang sihat. Tetapi sayangnya, ini tidak selalu membantu, terutama dalam keadaan pangsapuri bersaiz kecil kami (tentu saja, jika anda tidak tinggal di istana berbilang bilik). Oleh itu, anda mesti berusaha sekurang-kurangnya melindungi anak bongsu dari hubungan rapat dengan anak yang sakit (pelukan, ciuman, bermain dengan mainan biasa).

Di samping itu, perlu mempengaruhi penularan virus. Kaedah pencegahan ini boleh dibahagikan kepada dua bidang:

 1. Apa yang perlu dilakukan kepada anak yang sakit agar tidak menjangkiti sihat.
 2. Apa yang perlu dilakukan kepada anak yang sihat untuk mengelakkan jangkitan.

Terdapat beberapa cara untuk menyebarkan virus selesema biasa. Yang utama adalah:

Mari kita fikirkan bagaimana kita dapat mempengaruhi titisan virus di udara. Apa yang harus dilakukan oleh pesakit? Tutup mulut dan hidung dengan sapu tangan (sebaiknya kertas pakai) semasa anda batuk, bersin atau meniup hidung. Juga, anak yang sakit tidak boleh memeluk dan mencium dengan sihat, dan berusaha untuk tidak menjerit.

Topeng sangat membantu atau membazirkan wang?

Sedikit sentuhan mengenai isu topeng. Mereka berbeza: kain kasa sekali pakai, dan kain kapas. Penggunaan topeng adalah salah satu cara yang paling terkenal untuk melindungi anak dari selesema. Saya ingin menarik perhatian kepada fakta bahawa virus berukuran sangat kecil, dan mana-mana topeng tidak berdaya melawannya.

Apakah peranan topeng? Virus dalam jumlah besar terletak di rembesan cair anak yang sakit, yang pada gilirannya memainkan peranan utama dalam jangkitan saudara-mara dan benda-benda di sekitarnya. Ini disebabkan oleh kelajuan yang luar biasa di mana air liur bergerak ke arah yang berbeza semasa batuk dan bersin. Topeng dapat memerangkap air liur, sehingga mereka dipakai pada anak yang sakit. Ini adalah tindakan utama mereka.

Topeng kain kasa yang boleh digunakan semula mesti direndam dalam larutan klorin yang lemah dan setelah dibilas dengan teliti, seterika dengan besi panas sebelum digunakan semula.

Sekiranya anak yang lebih tua sakit, dia memerlukan topeng supaya jangkitan tidak menular kepada saudara, saudari atau ibu yang belum jatuh sakit.

Sekiranya pengetahuan sekolah anda sedikit terhapus dari ingatan, maka saya mengingatkan anda bahawa virus untuk masa yang lama terus aktif di udara berdebu, pada suhu persekitaran tinggi dan kelembapan rendah. Tetapi pada masa yang sama, virus segera mati di udara bersih, lembab, sejuk, dalam bentuk draf. Oleh itu, pengudaraan udara dan pembersihan basah di rumah adalah kaedah terbaik untuk melindungi anak anda dari selesema.

Kaedah lain untuk mengurangkan bilangan virus di rumah adalah pembasmian kuman udara, misalnya, kuarza. Izinkan saya mengingatkan anda bahawa lampu kuarza "jenis Soviet" tidak dimaksudkan untuk memproses bilik dengan orang. Oleh itu, sebelum menyalakan lampu sedemikian, anda mesti meninggalkan bilik. Di samping itu, kecekapan kuarza adalah rendah. Sebaik sahaja anak yang dijangkiti memasuki bilik dengan udara bersih, udara akan kembali dipenuhi dengan virus. Tetapi di antara alat kuarter moden ada yang selamat untuk manusia, iaitu, ia boleh digunakan di dalam rumah walaupun di hadapan orang. Cari mereka di kedai khusus tidak sukar.

Laluan jangkitan seterusnya adalah hubungan

Pada lendir dan air liur yang telah menetap dan layu pada barang dan mainan, virus ini dapat terus aktif selama beberapa hari. Dan di tangan kanak-kanak yang sakit, terdapat sejumlah besar agen penyebab sejuk. Oleh itu, segala yang disentuh oleh anak yang sakit dijangkiti: pemegang pintu, keran di bilik mandi, pinggan mangkuk, tempat tidur dan tuala, mainan.

Oleh itu, jika anak yang lebih tua sakit, cadangan berikut harus diperhatikan:

  pembersihan rumah yang kerap basah dengan lap dengan kain lembap dari semua barang isi rumah; menggosok berulang kali barang yang digunakan oleh semua ahli keluarga (pemegang pintu, faucet) dan penggunaan larutan disinfektan yang wajib; basuh tangan anda dengan baik dan kerap, gunakan tisu basah di mana tidak mungkin untuk mencuci tangan; basuh selalu mainan yang digunakan oleh anak yang sakit; pisahkan pinggan untuk anak yang sakit, tuala dan sprei yang kerap ditukar (sekurang-kurangnya tiga kali seminggu).

Di samping itu, anda boleh mempengaruhi kepekatan virus di saluran pernafasan. Untuk melakukan ini, basuh hidung secara berkala dengan larutan masin (siap atau buatan sendiri). Berkumur mempunyai kesan yang serupa. Tidak perlu menggunakan cecair lain untuk tujuan ini (jus lobak merah, jus bit, air Borjomi).

Kepekatan virus juga dapat dikurangi dengan ubat antivirus. Tetapi pada masa ini hanya ada ubat untuk virus selesema dan ia diresepkan oleh doktor.

Apa yang akan berlaku sekiranya semua kaedah di atas tidak membantu dan virus masuk ke saluran pernafasan? Ini akan ditentukan oleh tahap imuniti dan kemampuan anak untuk tidak jatuh sakit. Kami akan mempertimbangkan cara untuk meningkatkan imuniti pada anak-anak dan bagaimana melindungi anak dari selesema dengan mengikuti cadangan mudah dalam artikel seterusnya. sihat!

Pengarang Oksana Elhissi
pakar pediatrik
ibu kepada lima anak yang luar biasa

Anak yang lebih tua sakit. Cara melindungi yang lebih muda?

Sekiranya anak tertua sakit, maka bagaimana melindungi yang lebih muda?

Seorang ibu yang prihatin menganggap isu kesihatan anaknya salah satu yang paling penting. Dan tidak kira berapa umur anak itu. Dia mungkin cukup bayi atau sudah dewasa lelaki berusia 18 tahun. Semasa kelahiran saudara atau saudari, jika anak yang lebih tua sakit, maka ada kebimbangan: bagaimana melindungi anak yang lebih muda dari selesema. Doktor tempatan anda mungkin memberi anda nasihat dan tidak ada salahnya untuk mengingatnya. Pertimbangkan pencegahan SARS apabila anda mempunyai lebih daripada satu anak. Sekiranya saudara dan saudari menghadiri institusi pendidikan anak-anak, mereka boleh membawa virus itu ke rumah dan menjangkiti anak bungsu. Maka ibu harus menjaga anak-anak yang lebih tua dan lebih muda. Sekiranya bayi menyusu, maka tidak digalakkan untuk merawatnya. Oleh itu, kita mesti memikirkan pencegahan penyakit ini. Sekiranya anda ingin menyelesaikan masalah bagaimana melindungi anak bongsu dari selesema, ketika anak tertua sakit, anda mesti melakukan ini:

1. Untuk memastikan pengasingan anak yang sakit dari yang sihat, maka anak yang lebih muda tidak akan terkena virus.
2. Melakukan aktiviti terlebih dahulu yang bertujuan untuk menguatkan tubuh anak sehingga dapat melawan virus.

Soalan ini sangat besar, dalam satu artikel tidak mungkin untuk mempertimbangkan semuanya. Kami akan menganalisis perkara pertama mengenai bagaimana mencegah virus daripada menjangkiti anak bungsu. Dan apa yang harus dilakukan sekiranya anak itu sakit, kita akan bincangkan dalam artikel seterusnya.

Anak tertua sakit: pencegahan jangkitan pada yang lebih muda

Anak yang lebih tua sakit, dia adalah sumber jangkitan. Bagaimana melindungi anak bongsu dari selesema? Untuk mengelakkan anak sulung menghubungi anak bongsu, yang pertama boleh dibawa ke saudara terdekat, misalnya, kepada nenek. Biarkan dia tinggal bersamanya selama seminggu, jika dia sudah boleh tinggal tanpa ibu untuk sementara waktu. Apa yang perlu dilakukan sekiranya tidak ada orang yang berdekatan? Adakah mungkin untuk melindungi yang lebih muda dari virus?

Pilihan yang ideal adalah meletakkan anak yang sakit di bilik terpencil dan tidak membenarkannya berkomunikasi dan berhubung dengan saudara lain. Apa yang perlu dilakukan jika anda tidak mempunyai peluang seperti itu, keadaan perumahan tidak mengizinkan. Dalam kes ini, anda perlu memastikan bahawa anak-anak tidak bermain dengan mainan biasa, jangan memeluk dan mencium satu sama lain, iaitu supaya tidak ada hubungan rapat antara mereka.

Virus SARS boleh merebak dalam beberapa cara, yang paling biasa adalah:

Tugas kita adalah mencegah jangkitan daripada mencapai anak yang sihat. Untuk melakukan ini, dua tugas harus diselesaikan:

1. Bagaimana kanak-kanak yang sakit harus berkelakuan sehingga kanak-kanak lain tidak mendapat jangkitan.
2. Bagaimana seharusnya anak yang sihat berkelakuan agar tidak jatuh sakit.

"Anda perlu mengudarakan ruangan lebih kerap, sering lap permukaan dengan kain basah."

Cara mencegah penembusan virus oleh titisan udara.

Apa yang boleh dilakukan oleh orang yang dijangkiti agar tidak menjangkiti ahli keluarga yang lain? Ketika dia mula batuk, meniup hidung, bersin, dia perlu menggunakan sapu tangan. Sapu tangan kertas sekali pakai adalah yang terbaik untuk tujuan ini. Anak yang sakit tidak boleh menjerit, memeluk dan mencium anak yang sihat.

Cara paling mudah untuk melindungi diri dari jangkitan adalah dengan memakai topeng untuk anak yang sakit.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, topeng menjadi sangat diminati semasa wabak selesema. Topeng boleh menjadi kain kasa, kain kasa katun, pakai buang atau boleh digunakan semula. Tetapi adakah topeng menyelamatkan anda daripada menyebarkan jangkitan? Bagaimanapun, mana-mana mikroba sangat kecil sehingga dapat menembusi bahan topeng dengan mudah. Bagaimana topeng boleh membantu? Mikroba terletak di dahak pesakit, yang dikeluarkan melalui bersin, hidung berair dan batuk. Topeng menjadi penghalang pergerakan titisan air liur dan lendir. Ini adalah tujuan utama topeng ketika melindungi dari penyebaran jangkitan.

Apakah peraturan untuk menggunakan topeng yang harus dipatuhi agar penggunaannya berkesan?

Sebelum meletakkan topeng di wajah, disarankan untuk menyeterika dengan besi yang dipanaskan dengan baik;

topeng tidak boleh dipakai lebih dari 4 jam;

Jangan gunakan topeng sekali pakai beberapa kali;

topeng yang boleh digunakan semula setelah digunakan harus direndam dalam larutan klorin dengan kepekatan rendah, kemudian bilas dengan bersih dalam air bersih, keringkan dan seterika dengan seterika panas sebelum penggunaan berikutnya.

Topeng dipakai pada anak yang sakit. Dialah yang menjadi sumber penyebaran jangkitan. Sekiranya anak yang lebih tua sakit, dia harus diasingkan sekurang-kurangnya dengan topeng dari kanak-kanak lain. Maka seisi keluarga tidak akan mendapat penyakit.

Apa langkah pencegahan lain yang harus diambil, bagaimana melindungi anak bongsu dari selesema?

Untuk menyegarkan pengetahuan anda, saya akan memberitahu anda bahawa persekitaran terbaik untuk pembiakan bakteria adalah kelembapan rendah, zarah debu, dan udara yang sangat panas di dalam bilik. Oleh itu, jika anak tertua sakit, bagaimana melindungi anak bongsu dari selesema? Selalunya diperlukan pengudaraan bilik, sering lap permukaan dengan kain basah.

Terdapat juga kaedah untuk membersihkan udara dari virus patogen - ini adalah penggunaan lampu kuarza. Lampu lama yang dihasilkan di Soviet Union tidak boleh digunakan di tempat di mana orang berada. Oleh itu, semua isi rumah mesti meninggalkan bilik di mana rawatan akan dijalankan. Pada masa yang sama, virus tersebut mungkin terus merebak di dalam rumah, hanya anak yang dijangkiti yang masuk ke dalam bilik setelah menjalani rawatan. Tetapi industri moden telah mula menghasilkan lampu kuarza yang tidak membahayakan kesihatan manusia. Oleh itu, alat ini dibenarkan untuk hidup di hadapan orang dan mereka tidak perlu meninggalkan bilik, yang jauh lebih berkesan untuk kesihatan. Peranti ini boleh dibeli di kedai khusus..

"Kepekatan virus dalam sistem pernafasan dapat dikendalikan."

Laluan jangkitan penting yang seterusnya adalah hubungan.

Anak yang sakit menggunakan pelbagai barang. Mereka mendapat air liur dan rembesan lain yang mengandungi virus. Terdapat juga banyak mikroba di tangannya, sehingga semua yang disentuh oleh anak dijangkiti: pemegang pintu, injap keran di bilik mandi, mainan, pinggan mangkuk, tuala, tempat tidur.

Sekiranya anak tertua sakit, penting untuk mengikuti arahan ini:

mencuci tangan dengan kerap dan teliti, jika tidak ada air di dekatnya, ada baiknya menggunakan tisu basah;

membersihkan rumah dengan kain lembap beberapa kali sehari;

adalah perlu untuk mengelap semua objek yang disentuh oleh ahli keluarga (ketukan, pemegang pintu), semasa menggunakan larutan pembasmi kuman;

kanak-kanak yang sakit perlu memperuntukkan hidangannya sendiri;

sering menukar tempat tidur, tuala milik anak yang dijangkiti.

Kepekatan virus dalam sistem pernafasan dapat dikawal.

Contohnya, berkumur, mencuci hidung secara berkala dengan masin membasmi kuman saluran udara, membersihkannya dari lendir. Anda boleh menyediakan garam bilas sendiri: dalam satu liter air rebus tambahkan satu sudu teh garam dan larutkan dengan baik. Dengan kaedah rawatan ini, tidak perlu menggunakan agen cecair lain (air Borjomi, wortel atau jus bit).

Cara lain untuk mengurangkan kepekatan virus adalah dengan mengambil ubat antivirus. Sekarang ada ubat hanya untuk rawatan selesema. Mereka harus digunakan seperti yang diarahkan oleh doktor..

Sekiranya demikian semua tindakan pencegahan diambil, tetapi virus itu masuk ke saluran pernafasan anak, maka kesejahteraannya selanjutnya akan ditentukan oleh keadaan imuniti dan kemampuan tubuh untuk melawan jangkitan.

Dalam artikel seterusnya kita akan membincangkan bagaimana, dengan mengikuti arahan mudah, untuk meningkatkan daya tahan anak dan bagaimana melindungi anak bongsu dari selesema.
sihat!

Cara mencegah anak tertua menjangkiti yang lebih muda?

# 1 Natella

 • Pengguna
 • 798 jawatan
  • Nama: Natalya
  • Bandar: Zelenograd, 11 daerah

  Kami baru berusia 10 hari, yang termuda, dan sudah menghidu hidung penuh ((

  Anak perempuan sulung masuk ke taman kanak-kanak selama tiga hari, dan jatuh sakit, pada mulanya dia berhenti bernafas melalui hidungnya (adenoid nampaknya meningkat), kemudian dia terbatuk, bersin, dan tersumbat. Pada hujung minggu, mereka semua berada di rumah bersama; pada hari Isnin mereka membawanya ke datuk dan neneknya. Tetapi bayi masih terkena jangkitan (Ya, dan di kerongkong saya juga.
  Tetapi pada nenek yang sulung bosan, sedih, mengatakan bahawa dia ingin berjumpa dengan ibunya, ayah. Sangat kasihan padanya. Ya, dan anda juga tidak akan, apabila dia sakit, dia akan diusir darinya.
  Jelas bahawa ini mungkin disebabkan oleh tadika, tetapi dia suka tadika, dan dia tidak sering sakit di sana, berbanding dengan kanak-kanak lain. Saya tidak mahu membawanya dari kebun, kerana di rumah maka akan menjadi rumah sakit jiwa.

  Tetapi bagaimana melindungi bayi? Lagipun, kakak naik untuk bermain dengannya, menyentuhnya, dll..

  # 2 Blanca

 • Pengguna
 • 5,682 catatan
  • Nama: Katya
  • Bandar: Moscow, Filevsky Boulevard

  # 3 Donat Manis

 • Pengguna
 • 2,062 siaran
  • Nama: Katerina
  • Bandar: Mendeleevo, Lyalovo

  # 4 YOYO

 • Pengguna
 • 1,538 catatan
  • Nama: Julia
  • Bandar: Zelenograd

  Cara melindungi bayi yang baru lahir sekiranya anak yang lebih tua jatuh sakit

  Julia, saya juga kadang-kadang memburuk-burukkan hidung anak perempuan saya dengan "Virogel" (omong-omong, atas nasihat anda, terima kasih!) Ketika kami pergi ke anak-anak untuk pembangunan. Selalunya ketika lembap dan sejuk di luar atau dalam kumpulan sehari sebelum seseorang bersin atau batuk. Saya membaca mengenai Ribomunil, ledakan untuk mengetahui apakah itu. Secara amnya, saya sampai pada kesimpulan bahawa perlu untuk mental bersedia menghadapi semua serangan ibu bapa saya. Jika tidak, saya juga akan sampai ke tahap rusuhan.

  Jangan iri hati! Siapkan kereta luncur pada musim panas dan kereta di musim sejuk.

  Cara melindungi bayi daripada jangkitan kanak-kanak yang lebih tua?

  selamat petang!
  Ibu 2, 3 atau lebih kanak-kanak, anda memerlukan pengalaman dan nasihat anda. Pada musim luruh kami menunggu bayi kedua muncul, dan saya prihatin dengan persoalan berapa banyak bayi tahun pertama kehidupan yang mudah dijangkiti dan pelbagai luka dari kakak dan kakak yang tinggal di rumah / apartmen yang sama?

  Cara melindungi bayi anda atau mengurangkan kemungkinan dijangkiti dari usia tua?

  Persoalannya ialah, kita tinggal bersama keluarga rakan sekarang, dia mempunyai dua anak, seorang pelajar sekolah dan seorang kanak-kanak prasekolah, yang masih di rumah. Kanak-kanak sangat menyakitkan, setiap bulan Orvi atau tersekat dengan arus. Kami fikir apa yang perlu dilakukan seterusnya, bersurai atau tinggal di wilayah yang sama?

  Penerbitan Mengenai Asma