Buku, aplikasi dan petua profesional

Teks

Semua orang suka muzik, tetapi tidak semua orang adalah muzikal sejak lahir. Kadang-kadang, ada masanya ketika dalam dorongan emosi saya ingin bermain beberapa baris dari hit baru oleh Miley Cyrus. Namun, selepas persembahan, anda harus melihat pandangan yang simpatik dan mendengar komen yang tidak disetujui. Untuk mengelakkannya, anda perlu mengetahui apakah telinga muzik dan apa yang harus dilakukan sekiranya anda tidak memilikinya.

Pendengaran mutlak diberikan kepada seseorang secara semula jadi, seseorang membesarkannya
dengan masa

Pendengaran muzik adalah konsep yang cukup luas, mengandungi keseluruhan senarai kemampuan yang membolehkan anda memahami muzik sepenuhnya dan menilai kelebihan dan kekurangannya dengan secukupnya. Telinga muzik yang dikembangkan dengan baik adalah kemampuan penting pemuzik, pengeluar, jurutera bunyi. Dia diberikan kepada seseorang secara semula jadi, seseorang membesarkannya dari masa ke masa. Mana-mana orang yang kreatif, walaupun tidak berkaitan dengan muzik, tidak akan rugi untuk menambahkan kemahiran ini ke piggy banknya. Baru-baru ini, para pakar membuktikan bahawa telinga untuk muzik dapat membantu mempelajari bahasa asing..

Telah dibuktikan secara ilmiah bahawa ada kawasan tertentu di otak yang bertanggungjawab untuk pendengaran muzik. Bundel ini terletak di kawasan pendengaran: semakin kuat dan semakin banyak serabut sarafnya, semakin baik pendengaran seseorang. Bagaimana untuk menentukan sama ada anda mempunyai pendengaran dan bagaimana keadaan neuron anda di kawasan otak itu? Untuk melakukan ini, anda tidak perlu melakukan tomografi magnetik, cubalah mengulang melodi yang anda dengar dengan tepat, sebagai contoh, dari penafian lagu Reflektor dari Arcade Fire, sambil berusaha mengekalkan irama. Ia tidak berfungsi pada kali pertama - jangan kecewa. Anda mungkin mengalami gangguan koordinasi pada alat pendengaran atau suara anda, dan anda perlu lebih banyak bersenam.

Poko cox

pemuzik, penyanyi, komposer

Nampaknya saya profesional akan membantu anda menentukan sama ada anda mempunyai pendengaran atau tidak. Bagaimanapun, tidak ada alasan untuk putus asa, kerana semua ini dapat dikembangkan. Perkara utama adalah bahawa ada keinginan.

Terdapat beberapa jenis
telinga untuk muzik:

Padang mutlak

- Ini adalah kemampuan untuk menentukan nada suara (muzik) dengan tepat, tanpa perlu membandingkannya dengan standard apa pun. Dipercayai bahawa bakat ini semula jadi dan terdapat dalam 1 dari 10,000, dan bahkan kebanyakan pemuzik terhebat di dunia tidak mempunyai pendengaran mutlak..

Relatif (atau Selang)

- pendengaran yang mampu menentukan dan memperbanyak selang muzik dalam melodi, kord, dll. Dalam kes ini, nada suara ditentukan dengan membandingkannya dengan standard.

Bahagian dalam telinga

- keupayaan untuk membersihkan persembahan mental (paling kerap - dengan notasi muzik atau memori) bunyi individu, pembinaan melodi.

Pendengaran intonasi

- jenis persepsi muzik, yang memungkinkan untuk memahami watak, ekspresi.

Pendengaran yang baik

- keupayaan untuk mendengar, memisahkan dan mengenal pasti perbezaan akord, harmoni dan segmen melodi, misalnya, kestabilan dan ketidakstabilannya.

Pendengaran berirama

- keupayaan untuk menghidupkan semula muzik, merasakan ekspresi emosi irama muzik.

Juga, master vokal dan ahli muzik membezakan pendengaran harmonik, polifonik, berirama, bertekstur, timbral dan arkitek

Setelah menetapkan tugas yang berat untuk diri sendiri - tentu saja, anda perlu menghubungi pakar dan mencari guru solfeggio (ada disiplin khas yang dirancang untuk mengembangkan memori pendengaran dan muzik).

Poko cox

pemuzik, penyanyi, komposer

Sebaiknya pergi ke guru swasta yang berpengalaman dan alangkah baiknya untuk mulai menguasai notasi muzik bersama dengan alat yang diinginkan. Anda akan diajar untuk membezakan antara nota dan selang, dan kemudian keseluruhan akord, nada dan bagaimana anda dapat menangani semua ini. Saya pergi ke solfeggio apabila saya sendiri berminat. Setiap pelajaran, otak membengkak dengan maklumat baru dan mula memprosesnya dengan menyakitkan. Perkara yang paling berguna dalam solfeggio untuk pemuzik adalah latihan praktikal, apabila anda diseret oleh telinga untuk menentukan nota dan hubungannya - selang waktu, tali, dll..

Latihan yang paling asas mungkin hanya untuk menyanyikan permainan (do-re-mi-fa-sol-la-si) secara serentak di bawah piano. Saya juga menasihati untuk memilih melodi dari lagu kegemaran anda pada instrumen sehingga anda mendapat satu-satu. Berganda berguna untuk berlatih di bawah metronom dan meluangkan masa untuk latihan irama..

Setelah bersenam sebentar, anda mula mendengar struktur komposisi pada tahap yang jauh lebih halus. Anda hanya mendengar muzik dan anda akan merangkumi segalanya! Raikan pergerakan curam atau, sebaliknya, sederhana, asas. Secara umum, anda melihat dengan lebih mendalam.

7 program dan aplikasi

Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk guru, anda boleh melatih muzik anda dengan bantuan perkhidmatan, program dan aplikasi web khas, yang muncul sejak kebelakangan ini. Kami mengambil sebahagian daripadanya..

Telinga mengajar

Untuk melatih pendengaran anda dan belajar membezakan dan menentukan selang, kord, nada, irama dan elemen asas muzik yang lain, anda perlu banyak berlatih. Untuk latihan praktikal seperti itu, adalah mustahak untuk mempunyai pasangan yang menyertainya yang akan memainkan selang dan kord yang sama untuk meneka pada instrumen. Perkhidmatan Ear Teach membolehkan anda berlatih sendiri, dengan jelas mengesan kemajuan anda. Program ini ada dalam versi web dan sebagai program yang terpisah (walaupun buat masa ini hanya untuk Windows).

Jurulatih muzik Theta

Theta Music Trainer adalah sumber yang merangkumi puluhan permainan flash untuk mengembangkan pendengaran, yang kebanyakannya intuitif. Beberapa permainan boleh dimainkan secara percuma tanpa pendaftaran, untuk mengakses yang lain, anda harus memasukkan maklumat anda. Untuk menyelesaikan keseluruhan kursus dan mengakses semua bahan di laman web ini, anda perlu mempunyai akaun berbayar (dengan harga $ 7,95 sebulan atau $ 49 setiap tahun).

EarMaster 6

EarMaster 6 adalah tutorial pembangun Denmark terkini. Di dalamnya anda akan menemui 2000 pelajaran dan latihan, baik untuk pemula dan pemuzik berpengalaman. Dengan menyambungkan mikrofon ke komputer, anda dapat bersenandung dengan nota yang dipaparkan di skrin. Program ini, pada gilirannya, akan menilai pendengaran anda dengan mengeluarkan laporan terperinci mengenai nada suara. Kos: € 47.95

Auralia 4

Auralia 4 adalah program serius yang mengandungi 41 tema, yang merangkumi asas-asas solfeggio: selang dan timbangan, akord dan urutannya, irama, harmoni dan melodi. Auralia membolehkan anda mengatur sendiri imlak melodi, menyambungkan papan kekunci MIDI dan mikrofon. $ 99.00

Peningkatan pitch

Koleksi ringkas latihan asas yang menawarkan bermain nada dering dengan telinga. Tekan butang Main dan cuba mengulangi apa yang anda dengar pada kekunci maya. Catatan pertama ditandakan dengan huruf, dan selebihnya diserlahkan dengan warna hijau. Untuk melangkah ke peringkat seterusnya, anda perlu memainkan semua nota dengan tepat. Pitch Improver boleh dicuba dalam versi rangkaian, serta dimuat ke telefon pintar Android dan iOS untuk berlatih di luar rumah.

Pelatih telinga

Ear Trainer adalah alat pendidikan untuk latihan telinga. Aplikasi iOS mempunyai lebih daripada 160 latihan individu yang merangkumi topik utama: selang waktu, kord, timbangan dan harmoni. Menurut pembangunnya, instrumen maya Ear Trainer mempunyai suara berkualiti studio. Versi lite tersedia secara percuma, dan versi lengkap dengan harga $ 6.99..

"Pendengaran mutlak"

Aplikasi Absolute Hearing Android adalah alat yang berpatutan yang akan membantu pemuzik dan mereka yang berada jauh dari kawasan ini dan hanya ingin meningkatkan telinga muzik mereka. Terdapat 8 jenis latihan dalam aplikasi. Versi percuma mempunyai beberapa had, yang dibayar akan berharga 35 rubel.

Bagaimana mengembangkan pendengaran

Keupayaan untuk mendengar melodi, menghasilkannya dengan suaranya semata-mata, menulis komposisi anda sendiri, di mana harmoni yang menyenangkan mendominasi - semua ini hanya mungkin jika anda mempunyai telinga muzik yang baik. Banyak yang berpendapat bahawa kehadiran kemampuan seperti itu adalah anugerah semula jadi, dan jika anda tidak bernasib baik dilahirkan dengan pendengaran mutlak, maka tidak ada yang dapat dilakukan. Sebenarnya, sesiapa sahaja dapat mengembangkan kemahiran ini dengan hasil yang memberangsangkan..

Varieti utama

Di kalangan pemuzik, adalah kebiasaan untuk membezakan beberapa jenis pendengaran muzik, antaranya:

 1. Mutlak. Pemegang data tersebut dapat memainkan suara atau nota apa pun yang berada dalam jangkauan vokalnya, tanpa menala dengan instrumen terlebih dahulu. Dianggap jarang.
 2. Relatif. Ini adalah yang paling biasa di kalangan pemuzik profesional. Jenis pendengaran ini sangat mirip dengan mutlak, tetapi pemiliknya perlu diselaraskan dengan kunci atau nota tertentu sebelum menyanyi..
 3. Telinga dalam dapat didefinisikan dengan ungkapan fasih - "Saya dengar, tetapi saya tidak dapat menghasilkan semula." Dengan kelas solfeggio biasa, ia dapat didekatkan dengan saudara dan bahkan mutlak.

Terdapat juga subtipe telinga muzik - melodi dan harmonik. Lebih mudah bagi pemilik pendengaran melodi untuk memilih dan memainkan melodi, merasakan pergerakannya, komposisi selang. Dengan telinga muzik yang harmoni, orang merasakan tekstur akord secara keseluruhan, tanpa memecahkannya menjadi bunyi yang berasingan, sebab itulah lebih mudah bagi mereka untuk memilih lagu di gitar daripada mencuba memainkan peranan solo.

Pelajaran pengembangan muzik

Latihan mungkin seperti berikut:

 1. Dikehendaki berdiri dengan mata tertutup di tempat di mana pembesar suara tidak dapat dilihat, tetapi suara mereka didengar. Periksa sendiri perbezaan suara dan visual. Memusingkan wajah anda, membandingkan kemahiran anda, menentukan siapa yang memiliki suara. Dengan melakukan senaman ini, anda dapat menyesuaikan pendengaran anda dengan cepat dari masa ke masa dan belajar bagaimana memberi tumpuan kepada kesan bunyi..
 2. Nyanyian intonasi. Permainan untuk mengembangkan pendengaran muzik diterbitkan di piano mengikut formula: do-re-mi-fa-sol-la-si-do, yang harus dinyanyikan dari awal hingga akhir, kemudian kembali dari nota terakhir ke yang pertama, tetapi tanpa iringan. Sekiranya anda menekan - tambah, jika tidak - akan dilanjutkan.
 3. Permainan didaktik muzik untuk pengembangan pendengaran - nyanyian selang. Untuk iringan instrumental, nyanyian dilakukan: d-re, d-mi, d-fa, setelah itu nyanyian bebas dilanjutkan dengan suara bergantian tanpa instrumen.
 4. Muzik untuk pengembangan pendengaran muzik. Sekiranya anda memutuskan untuk menguasai seni muzik di rumah, pakai komposisi kegemaran anda dan, setelah mendengar sebahagiannya, ulangi apa yang anda dengar. Tindakan dilakukan pada waktu siang dengan jeda.
 5. Catatan pembelajaran. Untuk mencapai pendengaran yang halus akan memungkinkan pengetahuan tentang notasi muzik, yang mana anda perlu membuat nada yang berbeza dari karya tersebut.
 6. Kajian motif klasik. Berkat persembahan melodi arah klasik yang baik, persepsi suara menjadi sangat sensitif dan mempengaruhi perkembangan pendengaran muzik kanak-kanak prasekolah.

Faktor Kesucian Nyanyian

Untuk menjaga nyanyian tetap bersih, nuansa berikut diperhitungkan:

 1. Kedudukan vokal. Pada orang dengan langit yang rendah di mulut mereka, pengucapannya tidak bersih. Untuk memperbaikinya, setiap kali sebelum melaungkan, anda perlu menekan langit dengan lidah anda, seolah-olah mendorongnya ke atas.
 2. Arah suara. Bergantung pada prestasi kerja, timbre suara dipilih. Repertoar mesti sesuai dengan bariton individu.
 3. Melodi dan perubahannya. Untuk lebih memahami nada suara ketika mempersembahkan lagu, perlu mengubah intonasinya dalam proses belajar dan mengembangkan pendengaran. Sebagai latihan, anda boleh memilih quatrain ringan atau lagu, dan semasa pelaksanaannya, sesuaikan nada.

Di sekolah muzik, pengembangan data pendengaran berlaku terutamanya di kelas solfeggio. Di bawah bimbingan seorang guru, pelajar menyanyikan skala, selang, latihan intonasi satu suara dan banyak suara. Dengan setiap tahun pengajian, contoh vokal menjadi lebih rumit, melodi yang ditulis dalam fret rakyat (Lydian, Phrygian, dll.) Mulai muncul, serta mengandungi tokoh berirama yang kompleks.

Sekiranya anda tidak tahu bagaimana mengembangkan telinga muzik di rumah, maka cara termudah adalah dengan mencuba menyanyikan lagu kegemaran anda untuk rakaman dan juga anda sendiri.

Nota! Latihan pendengaran harus dilakukan secara teratur dan sistematik - ini adalah satu-satunya cara anda dapat meningkatkan pendengaran, belajar memainkan bahagian vokal yang kompleks. Setiap pelajaran harus merangkumi langkah-langkah berikut:

 • pengulangan bahan yang dikaji sebelumnya;
 • mempelajari topik baru (selang waktu yang kompleks, menyanyikan bunyi kord individu bersama dengan instrumen);
 • penyatuan pengetahuan mengenai contoh beberapa melodi atau muzik klasik yang popular.

Hanya dengan pendekatan bersepadu dapat dipastikan perkembangan pendengaran muzik yang betul.

Di laman web kami, latihan untuk pengembangan pendengaran muzik akan disusun.

Memiliki telefon pintar Android akan sangat berguna dengan program yang disebut Absolute Hearing. Aplikasi "dijahit" lebih dari seratus jenis kord, selang, skala dan motif, serta kemampuan menulis imlak melodi dan berirama. Untuk peranti yang menyokong iOS, terdapat analog program ini - "Perfect Pitch!".

Dibuktikan bahawa jika anda mahukan, ketekunan dan kehadiran persekitaran muzik, anda dapat mengembangkan telinga yang indah. Selalunya ibu bapa tidak tahu melakukan ini, mereka berpendapat bahawa anda perlu berlatih dengan bersungguh-sungguh dalam jangka masa yang panjang. Ternyata kemampuan ini dapat dikembangkan dalam bentuk permainan yang menarik..

Perkembangan pendengaran muzik terdiri daripada pembentukan memori jangka panjang untuk setiap isyarat yang didengar. Latihan secara praktikal tidak memerlukan banyak masa, tetapi memerlukan latihan harian. Ramai ibu memikirkan bagaimana mengembangkan telinga muzik di rumah. Anda boleh memulakan kelas sebaik sahaja dilahirkan, kerana anak-anak cenderung meniru orang tua. Segala aktiviti dan pelajaran harus dijalankan dalam suasana yang baik..

Anda boleh memulakan pengembangan kemampuan dari dua bulan, kerana ini, keributan biasa sesuai. Pelbagai bunyi yang dihasilkan oleh loceng, squealing dan deringan mainan akan mendorong remah-remah membuat muzik. Dia sendiri akan menjangkau dan mengeluarkan bunyi yang berbeza antara satu sama lain, membandingkannya antara satu sama lain.

Semasa bayi membesar, ibu mula memahami bagaimana mengembangkan pendengaran, kerana ibu mereka dan terutama nenek menggunakan kaedah mudah ini. Anda perlu menyanyikan lagu dan menceritakan kisah dongeng, mengubah suara anda dari tenang ke kuat, dari lama menjadi tiba-tiba, dari kacau menjadi berirama.

Pendengaran dilatih lebih cepat dan lebih berkesan daripada pancaindera lain. Terdapat latihan khas yang bertujuan untuk persepsi dan definisi suara yang lebih baik, yang memungkinkan untuk mencapai hasil yang baik dalam muzik.

Latihan pendengaran berkala diperlukan untuk sesiapa sahaja yang terlibat dalam muzik dan aktiviti kreatif lain..

Keupayaan untuk membezakan isyarat tertentu dengan frekuensi suara menunjukkan adanya kebolehan dalam diri seseorang. Pada kanak-kanak, kualiti muzik biasanya kurang ditunjukkan, jadi dengan mereka anda perlu melakukan latihan khas untuk perkembangan pendengaran. Dari usia tiga tahun, anda boleh mula mengenali anak-anak dengan suara yang berbeza ketinggian. Pada mulanya dia akan dapat membezakan hanya bunyi yang berbeza di oktaf yang berbeza.

Selalunya kanak-kanak tidak terlalu bersedia untuk bersetuju untuk belajar, bahkan mereka yang mempunyai kemampuan yang hebat. Dalam kes ini, anda tidak boleh memaksa kanak-kanak prasekolah untuk melakukannya, tetapi lebih baik menarik minatnya dalam aspek pelajaran yang paling menarik atau lucu..

Pelajaran diadakan dengan cara yang suka bermain. Mereka harus menimbulkan minat dan kegembiraan, tetapi tidak sebagai pelajaran pendidikan. Kebolehan muzik penting bukan hanya untuk kanak-kanak prasekolah yang bersiap untuk berlatih vokal atau belajar memainkan alat muzik. Kebolehan yang baik diperlukan untuk semua kanak-kanak, kerana mereka mempunyai kesan yang baik terhadap perkembangan minda dan kecerdasan.

Ibu bapa yang bekerja dengan anak-anak, mengembangkan pendengarannya, memantau pertuturan dan kemahiran lain yang diperlukan dalam hidup, seterusnya dapat menikmati pencapaian mereka yang luar biasa..

Bagaimana mengembangkan telinga mutlak untuk muzik

Pegang hadiah dari Muzykantam.net - kursus gitar mini

Hal ini berkaitan dengan apa?

Telinga mutlak untuk muzik bermaksud keupayaan untuk menentukan nada secara tepat tanpa merujuk kepada perkara lain. Demonstrasi yang jelas mengenai kemampuan (atau kemahiran, di sini para saintis terus berdebat) adalah keadaan ketika seseorang, berdiri dengan punggungnya ke piano, tanpa kesalahan memanggil nota tertentu.

Harus diingat bahawa telinga mutlak untuk muzik muncul dengan cara yang berbeza. Sebilangan orang dapat mengenal pasti bunyi yang dihasilkan oleh instrumen tertentu. Bagi yang lain, ini berlaku secara umum untuk semua perkara, termasuk siulan cerek rebus, periuk kucing atau tangisan anak.

Diyakini bahawa kemampuan seperti itu bermaksud bakat muzik khas. Sebenarnya, ia membantu belajar solfeggio dengan cepat, atau lebih tepatnya mengenali melodi. Walaupun kadang-kadang ada masalah dengan yang terakhir: jika karya dibawa ke nada yang berbeza, maka "absolutis" mungkin berhenti mengenalinya. Nampaknya mereka bercakap tentang komposisi yang berbeza atau mengenai kesalahan besar. Selain itu, telinga muzik seperti ini kadang-kadang menimbulkan kemalasan. Mereka berusaha menggantinya dengan kerja-kerja pengembangan solfeggio, akibatnya keterampilan menderita.

Di samping itu, telinga mutlak untuk muzik sering pasif. Kemudian seseorang mendengar bagaimana nota ini atau nota itu harus dibunyikan, tetapi tidak dapat menghasilkannya semula dengan betul. Tetapi gabungan keupayaan aktif dan pasif sangat jarang berlaku.

Adakah mungkin untuk mengembangkan telinga mutlak untuk muzik?

Banyak kajian mengenai alat pendengaran dan otak, yang dilakukan oleh para saintis, menunjukkan bahawa tidak ada perbezaan fisiologi antara mereka yang memiliki kemampuan yang sesuai dan mereka yang tidak. Dan statistik yang dikumpulkan di seluruh dunia telah mengesahkan: perkara ini banyak berlaku. Jadi, di antara orang-orang yang bahasanya makna kata secara langsung bergantung pada nada (bahasa Kantonis, misalnya), banyak orang mempunyai telinga muzik mutlak. Di konservatori Jepun, angka ini kadang-kadang mencapai 70%..

Bagi orang Eropah, kemampuan ini jauh lebih jarang berlaku di sini, rata-rata 1 daripada 10,000 orang. Lebih-lebih lagi, orang yang mempunyai telinga muzik mutlak dapat terlibat dalam bermain beberapa alat muzik atau menyanyi, atau bahkan melakukan perkara yang sama sekali berbeza, misalnya, menjadi pembina atau doktor. Walaupun di negara-negara Barat peratusan orang-orang seperti itu di konservatori jauh lebih tinggi.

Adakah ini bermaksud telinga muzik mutlak dapat dikembangkan? Ya dan tidak. Sebaliknya, agak realistik jika anda mula belajar dengan anak dari usia yang sangat muda. Umur yang baik dianggap sebagai tempoh dari 2 hingga 4 tahun. Sebaiknya guru berpengalaman bekerja dengan bayi. Tetapi contoh sejarah menunjukkan dengan fasih: kadang-kadang cukup bagi seorang anak untuk mengakses instrumen yang disetel dengan betul, misalnya, ke piano.

Namun, seiring bertambahnya usia, kemungkinan mengembangkan telinga mutlak untuk muzik jatuh. Pada orang dewasa, mereka sama dengan sifar. Walau bagaimanapun, ini tidak mengganggu bermain secara profesional: untuk pembuatan semula komposisi yang kompeten, pendengaran relatif mencukupi, iaitu kemampuan untuk menentukan selang waktu. Tetapi anda boleh melatihnya.

Mana komposer terkenal yang mempunyai telinga untuk muzik?

Dari segi sejarah, pemuzik pertama yang terkenal yang menunjukkan kemampuan luar biasa adalah Mozart. Di samping itu, ia juga Beethoven, Rostropovich dan banyak lagi. Tetapi pada masa yang sama, komposer terkenal seperti Wagner, Tchaikovsky atau Scriabin tidak memilikinya..

Mitos dan Realiti

Masih ada perdebatan mengenai apakah perlu mempunyai nada mutlak untuk kerjaya yang berjaya sebagai pemuzik. Sebilangan besar cenderung untuk mempercayai bahawa ia adalah syarat pilihan. Kualiti persembahan bergantung pada banyak faktor, di antaranya adalah kemampuan memahami komposisi, keinginan untuk mengembangkan telinga muzik relatif, kerja keras, dan kesabaran ketika bekerja ke arah ini.

Secara umum, berkaitan dengan topik yang dibangkitkan, terdapat banyak mitos dan hanya salah faham. Oleh itu, sebilangan orang mengelirukan telinga mutlak untuk muzik dengan kemampuan untuk merasakan bunyi yang sangat sunyi. Yang lain percaya bahawa kita bercakap mengenai keupayaan untuk menentukan nada suara dengan tepat semasa membandingkan. Tetapi yang terakhir berkaitan dengan khabar angin relatif, yang dapat dikembangkan dari masa ke masa. Dan ada yang bermaksud anomali yang jarang berlaku: kemampuan seseorang untuk melihat ultrasound. Tetapi, seperti yang anda sangka, semua ini tidak ada kaitan dengan telinga muzik mutlak.

Bagaimana mengembangkan telinga mutlak untuk muzik

Kompendium kecil (menurut buku Berezhansky).
Sekiranya tidak jelas, langkau dan baca di bawah.

PERINGKAT KEADAAN FORMASI DAN PEMBANGUNAN AU

1. Persepsi diskrit (pendidikan perasaan bertahap ladotonik pra-centric):

a) bunyi diatonik yang stabil;
b) bunyi diatonik tidak stabil;
c) bunyi kromatik.

Teknik mendidik perasaan selangkah digarap dan dijelaskan secara terperinci, misalnya:
- Heinrichs I.P. Pendengaran muzik dan perkembangannya. - M., 1978.
- Kozyrev Yu. P., Serapionyants N. L. Kursus asas asas improvisasi solfege. - M., 1994.

d) pengurangan jangka masa reaksi pengiktirafan (intensifikasi proses interiorizasi perwakilan langkah monoladotonal - untuk mempercepat perkembangan pendengaran mutlak yang terbentuk dan cukup diinternalisasi pada tahap pertama).

2. Persepsi selektif (pengembangan keupayaan untuk membezakan persepsi dan mengenali unsur-unsur individu kompleks harmonik).

Persepsi diskrit dan persepsi selektif adalah mungkin pada tahap persepsi perkembangan pendengaran mutlak - tahap yang disebut pendengaran mutlak pasif. Tahap ini dicirikan oleh pembentukan rasa langkah monoladotonik, tetapi perkembangan idea langkah monoladotonal yang kurang berkembang.

3. Persepsi extra-timbre (pelepasan dari ketergantungan timbre).

a) pengecaman bunyi yang paling hampir dengan oktaf asli alat muzik yang sama;
b) pengiktirafan bunyi alat muzik lain;
c) pengecaman bunyi suara seseorang sendiri;
d) pengecaman bunyi yang berasal dari "bukan muzikal".

Persepsi ekstra-serebrum adalah tahap peralihan dari persepsi ke tahap pembiakan - tahap pendengaran mutlak aktif yang disebut.

4. Prestasi dan pembiakan berturut-turut (pengembangan kemampuan pembiakan pendengaran mutlak - keupayaan untuk mewakili secara konsisten dalam masa, dan oleh itu menghasilkan semula, bunyi individu, selang, kord).

5. Persembahan serentak (pengembangan kemampuan prestasi pendengaran serentak - dalam konteks palotonik ketinggian tinggi mutlak - bahan muzik yang dinyatakan secara konsisten, serta pengembangan kemampuan untuk menggabungkan persembahan muzik-auditori dengan persembahan muzik tambahan dengan pembentukan persatuan antara deria).

Tahap bersyarat persembahan dan pembiakan berturut-turut dan persembahan serentak berkaitan dengan tahap perkembangan pembiakan - tahap pendengaran mutlak aktif yang disebut.

Menentukan perkembangan pendengaran mutlak adalah tahap persepsi diskrit. Hanya pada tahap ini memerlukan keadaan organisasi dan pedagogi khas dan prinsip metodologi. Pengembangan penutur lebih lanjut (pada tahap berikutnya) dapat dilakukan dalam kerangka kaedah tradisional, tetapi diperlukan kombinasi persepsi muzik palatonik yang tetap dan tetap yang seimbang.
.
.
#absolute #berezhansky #perfectpitch #absolutepitch metodologi

Abstrak menurut pesanan P. N. Berezhansky di forum.

Pengesahan fakta pembentukan AU (untuk tugas ujian, bermula dari bahagian pertama kursus):
1 Adakah anda mengenali suara terakhir melodi dengan nada mutlak? Namakan dia.
2 Adakah melodi selesai? Ya atau tidak.
3 Adakah anda merasakan kualiti bunyi terakhir dari pendengaran relatif? Apakah langkahnya.
4 Adakah anda mengenali kunci melodi? Apa kuncinya.
Sekiranya anda dapat menentukan kuncinya, pembesar suara dibentuk dengan betul.

Periksa kesediaan untuk mengembangkan kunci lain (selari dengan bahagian ke-2 kursus):
1) Selaraskan pendengaran anda dengan F utama atau kunci lain.
2) Periksa ketepatan pengecaman bunyi oleh pembesar suara.
Sekiranya pendengaran dibina semula, peralihan kepada pengembangan kunci lain adalah lebih awal.

Urutan menguasai kunci:
C-dur, a-mol
C-dur, G-dur, a-mol
C-dur, e-moll, G-dur, a-moll
C-dur, F-dur, e-moll, G-dur, a-moll
C-dur, d-moll, F-dur, e-moll, G-dur, a-moll
C-dur, B-dur, d-moll, F-dur, e-moll, G-dur, a-moll
C-dur, g-moll, B-dur, d-moll, F-dur, e-moll, G-dur, a-mol
dll, secara beransur-ansur meningkatkan bilangan watak utama.

Cara bekerja dengan kunci:
a) Mengenali bunyi individu, mengatasi graviti relatifnya dan mengembangkan pendengaran kualiti mod berganda.
b) Kenali selang, kord (lihat di bawah). Tentukan bukan hanya perlakuan mereka dengan pendengaran relatif, tetapi juga kedudukan dalam sistem nada dengan pendengaran mutlak.
c) Imlak lisan.
d) imlak bertulis.
e) Solfeging (menyanyi mengikut nota) dengan penalaan awal mengikut pendengaran mutlak.
f) Notasi mental mengenai melodi biasa.
g) Memainkan alat muzik dengan telinga.

Memeriksa tahap pembentukan penutur (untuk menyelesaikan kursus):
1) Bolehkah anda mengenali suara tanpa pra-tetapan?
2) Bolehkah anda menentukan nada suara melodi satu suara?
3) Bolehkah anda menyesuaikan dengan kunci kanan semasa melakukan solfing?

Apa yang perlu dilakukan untuk mengenali bunyi dalam "muzik langsung":

1) Timbre yang tidak biasa. Anda perlu membiasakan diri dengan timbre instrumen. Untuk melakukan ini, percepat dengan cara yang sama seperti dalam kursus audio, berlatih mengenali bunyi "live" instrumen.

2) Langkah pantas. Kurangkan kelajuan reaksi mengenali suara, melakukan kursus audio.

3) Repositori muzik homofonik-harmonik atau polifonik. Kembangkan komponen pendengaran selektif (lihat di bawah).

4) Irama yang tidak biasa. Belajar untuk menangkap dan mengenali suara dengan jangka masa yang berbeza (dalam melodi, atau merakam dan melakukan latihan kursus dalam pelbagai irama).

5) Dengan modulasi, telinga melayang jauh dari C major (OS yang dikembangkan dengan baik).
Ulangi kursus solfeggio sekolah muzik dan kolej, menyelesaikan semua tugas dengan pendengaran mutlak:
a) imlak lisan;
b) imlak bertulis;
c) menyanyi dari lembaran;
d) pilih dengan mendengar;
e) mendengar selang waktu dan kord, menyuarakan suara harmoni atas, tengah dan bawah secara berurutan dengan pendengaran mutlak;
f) mendengar muzik - piano pertama, dengan tekstur ringan, menentukan suara dan nada.

6) OS yang tidak dikembangkan. Periksa sama ada anda dapat mengenali bunyi muzik "live" dengan pendengaran relatif apabila anda mengetahui kuncinya? Sekiranya tidak, apa yang anda mahukan. Anda mempunyai pendengaran mutlak seperti saudara. Kembangkan pendengaran relatif, iaitu, semua komponen pendengaran.

7) Kehilangan kemahiran mengenal suara. Malangnya, ramai, yang berusaha untuk menyelesaikan kursus dengan lebih cepat, tidak mengikuti pendengaran dan pengalaman yang berbeza dari potret mod bunyi yang dikenali. Mereka melakukan tugas dengan kecepatan yang tak tertahankan di mana mustahil untuk menyanyikan suara dan intonasinya dengan kuat, dan terpaksa beralih ke nyanyian dan nyanyian dalaman sebelum waktunya tanpa intonasi. Bunyi mula hilang dalam persepsi potret mod akustik terang yang dicapai sebelumnya. Melanjutkan latihan ini membawa kepada kesukaran dan bahkan kehilangan kemampuan untuk mengenali suara. Terutama, menurut pemerhatian saya, ini berbahaya pada bahagian ketiga kursus, tetapi juga pada dua bahagian pertama

Cara mengembangkan komponen pendengaran selektif:
a) Rakam pada selang waktu audio dengan penempatan suara atas di oktaf ke-1. Dengar dan kenali bunyi atas dengan nada mutlak.
b) Rakam pada selang audio dalam susunan yang luas: bunyi yang lebih rendah di oktaf 1, bunyi atas pada ke-4. Kenali hanya suara yang lebih rendah.
c) Kecilkan selang secara beransur-ansur ke lokasi yang ketat. Kenali hanya bunyi yang lebih rendah sepanjang masa.
d) Pindahkan bunyi yang lebih rendah ke dalam oktaf kecil. Mulakan dengan susunan yang luas, secara perlahan-lahan menyempit untuk ditutup.
e) Begitu juga, pindahkan bunyi yang lebih rendah ke oktaf ke-2.
f) Pindahkan bunyi yang lebih rendah ke oktaf besar.
g) Pindahkan bunyi yang lebih rendah ke oktaf ke-3.
Jumlah: satu atau dua bulan, dan pendengaran akan diarahkan ke bunyi selang yang lebih rendah.
h) Untuk meletakkan kedua-dua bunyi selang itu dalam oktaf yang mesra pendengaran dalam susunan rapat. Dengarkan dan kenali kedua-dua bunyi itu.
i) Letakkan kedua-dua bunyi di semua oktaf, di mana-mana lokasi. Dengarkan dan kenali kedua-dua bunyi itu.
j) Begitu juga, atasi triad utama dan kecil dan peredarannya. Kenali bunyi atas terlebih dahulu.
k) Untuk meletakkan triad utama dan kecil dan peredarannya dalam susunan yang luas. Kenali bunyi yang lebih rendah.
m) Menempatkan triad utama dan kecil dan peredarannya dalam susunan yang luas. Kenali Bunyi Tengah.
m) Letakkan triad utama dan kecil dan peredarannya dalam susunan rapat di oktaf ke-1. Kenali semua bunyi. Tentukan kunci akord sambil memperoleh pengetahuan dalam teori muzik.
o) Untuk meletakkan triad utama dan kecil dan peredarannya dalam susunan rapat di semua oktaf. Kenali semua bunyi. Tentukan kunci akord sambil memperoleh pengetahuan dalam teori muzik.
o) Dengan cara yang sama, kenali bunyi dalam kord struktur bukan tersier.

Dikehendaki!
Untuk membeli buku teks: Yu.P. Kozyrev, N.L. Serapionyants "Koleksi latihan pada solfeggio awal untuk improvisasi." Gunakan juga buku teks solfeggio oleh komposer Perancis A. Denhauser, model 1891.
a) Untuk menyanyi dengan nota dari lembaran, iaitu solfedge.
b) Merakam audio, mendengar dan mengenali bunyi dan kekunci (imlak lisan).
c) Dengar dan catat nota (imlak bertulis).

Cara menentukan dengan mendengar triad utama dan minor dengan banding:
a) Nyanyikan kord yang dapat didengar dari atas ke bawah.
b) Berhenti dengan suara yang lebih rendah dan tentukan nada dan graviti relatif tahap tonik dan daya tarikan.
c) Tentukan dengan mendengar mutlak salah satu bunyi.
d) Namakan kunci.

Interiorization ("mengingat" dalam kedudukan ketinggian tinggi mutlak):
a) bunyi individu dalam kekunci asal dalam C major;
b) bunyi individu dalam kekunci dengan peningkatan bilangan watak utama;
c) selang waktu;
d) kord dengan rujukan;
e) kord ketujuh dengan panggilan.
Dan lain-lain.

Vladimir Yurovsky mengenai khabar angin mutlak

Pendengaran mutlak adalah kemampuan untuk menentukan nada yang tepat dari mana-mana instrumen atau suara manusia..

Pendengaran mutlak adalah kemampuan semula jadi. Ia boleh dikembangkan secara artifisial, tetapi ia tetap menjadi khabar angin yang agak mutlak. Pendapat konvensional mendefinisikan nada mutlak sebagai komponen integral bakat muzik dan, secara umum, hampir satu-satunya syarat untuk kerjaya yang berjaya sebagai pemuzik.

Sebenarnya, keadaannya sedikit berbeza. Kemampuan untuk mengingati nada garpu penalaan moden berguna untuk pemuzik, terutamanya semasa latihan mereka - untuk menulis imlak muzik. Kerana anda tidak perlu memikirkan selang waktu yang anda dengar. Anda hanya mendengar melodi, dan nama-nama bunyi secara automatik muncul di otak anda. Dan anda merakamnya.

Walau bagaimanapun, pendengaran relatif lebih penting bagi pemuzik. Iaitu kemampuan suara, garpu penalaan untuk membina hubungan selang waktu yang tepat. Lebih-lebih lagi, baik marah dan tidak marah. Secara kasar, kemampuan untuk mendengar perbezaan antara kelima murni dan ketiga utama, yang diekstrak pada piano moden, pada harpsichord barok dan pada biola. Pada zaman pluralisme muzik kita, apabila tidak ada yang mengatur, kemampuan ini menjadi semakin diperlukan.

Nada diukur dengan frekuensi rentak. Ia diukur dalam Hertz (Hz). Terdapat norma yang dapat diterima umum: catatan "la" dari oktaf pertama, menurut garpu penala yang dibangun, memiliki ketukan 440 Hz. Tetapi mungkin ada la dalam penalaan 442, 444, 435, 430, 415 Hz. Semakin rendah bilangan rentak, semakin rendah garpu penalaan. Nah, perbezaan antara 440 dan 442 hampir tidak dapat didengar. Perbezaan antara 440 dan 430 - iaitu, antara sistem moden dan sistem era Mozart - sudah dapat didengar. Tetapi bahkan untuk "absolutis" yang tumbuh di piano moden, ini masih merupakan catatan "la", yang terdengar sedikit lebih gelap.

Tetapi apabila anda menghadapi sistem Bach - 415 - di sini anda sudah turun setengah tan. Dan jika anda pergi ke barat ke Perancis dan sedikit lebih jauh, pada era Raja Louis XIV, maka di bawah Lully dan Rameau mereka membina secara umum 392. Tetapi pada masa yang sama Monteverdi memainkan Coronation of Poppea di Naples di bangunan 445. Dan dengan Bieber, yang bertugas di Salzburg sebagai organis dan bandmaster dan menulis Requiemnya (Jordi Saval baru-baru ini merekodkannya), membina 465.

Kini sistem tertinggi di Vienna. 444-445 sedang dibina di sana. Mungkin, menjelang akhir persembahan, ketika instrumen memanaskan badan, membengkak dan tali rentetan secara semula jadi merayap, ada 448. Dulu ada nada yang sangat tinggi di Uni Soviet. Sejurus selepas perang. Kerana di orkestra Soviet mereka memainkan instrumen angin sistem Jerman - clarinet, oboes, trumpet. Dan instrumen Jerman, terutama angin kayu, cenderung berlebihan

Terdapat legenda yang sedemikian rupa sehingga Antonina Nezhdanova menegur suaminya Nikolai Semenovich Golovanov kerana kenyataannya mustahil untuk menyanyi, terlalu tinggi. Sekiranya di Teater Bolshoi mereka entah bagaimana menahan sistem, maka di radio, di mana Golovanov adalah konduktor utama, sistem ini berada di wilayah 448. Ini didengar dari rakaman lama.

Sekali lagi, menurut legenda, Golovanov menulis surat kepada Zhdanov, dan pesanan dari atas diperintahkan untuk menurunkan sistem! Tetapi ini dengan sendirinya runtuh pada awal tahun enam puluhan, ketika sistem Perancis obo dan clarinet mulai diperkenalkan di mana-mana di konservatori - sistem ini kurang lebih tenang dan menjadi seperti sekarang, 442–444. Orkestra Teater Bolshoi semasa - sistem 442.

Saya pernah mengalami kejutan suara semasa kecil. Saya mempunyai khabar angin yang sangat mutlak ini dan bersikap malas mengenai pelajaran solfeggio. Semuanya sangat mudah bagi saya, dan saya terlalu malas untuk mendengar selang waktu. Saya baru sahaja mendengar nota dan menulisnya, imlak selalu ditulis pada "lima". Walaupun guru mengatakan bahawa anda tidak harus malas, anda harus berusaha untuk mendengar selang waktu. Tetapi entah bagaimana saya tidak menganggapnya serius.

Dan kejutan berlaku pada saya pada usia dua belas tahun, ketika ayah saya (konduktor terkenal Mikhail Yurovsky. - OS) sekali lagi melakukan perjalanan perniagaan ke Republik Demokratik Jerman dan membawa kembali rakaman dengan konsert biola Bach. Mereka dipersembahkan oleh ensemble Vienna Concentus Musicus. Biola pertama dimainkan oleh Alice Arnonkur, yang dilakukan oleh Nikolaus Arnonkur - orang pada masa itu, sekurang-kurangnya di negara kita, sama sekali tidak diketahui.

Dan saya sangat menyukai Konsert Bach ini, terutamanya Double, D minor. Baiklah, saya meletakkan rekod ini, melemparkan diri ke kerusi ayah saya - dengan jangkaan bahawa permulaan Konsert ini yang terkenal dan terkenal akan terdengar. Dan saya hampir jatuh dari kerusi saya ketika mendengar bahawa mereka terdengar seperti nota yang saya tahu, tetapi dalam kunci D flat minor. Dari kekunci di D minor, kunci di D flat minor berbeza dengan bilangan aksara dengan kunci. Sekiranya terdapat satu tanda di D minor, maka terdapat lapan dari mereka di D flat minor. Tidak ada nada yang sama sekali.

Pada mulanya saya memutuskan bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan pemain, saya mula memeriksa kelajuannya. Tetapi saya melihat - kelajuannya kelihatan seperti biasa. Barulah saya membaca huruf kecil di sampul surat: instrumen noktah. Apa itu, saya tidak tahu. Tetapi ayah menjelaskan kepada saya bahawa ini adalah instrumen dari masa di mana muzik itu ditulis. Dan garpu penalaan berbeza di sana.

Ini adalah pertemuan pertama saya dengan fakta bahawa tidak ada yang mutlak dan tidak boleh dalam muzik. Kemudian saya mendapat tahu bahawa pada masa-masa indah sistem ini biasanya terapung. Berpindah dari satu bandar ke bandar lain, anda dapat berada dalam sistem yang sama sekali berbeza. Selain itu, pada zaman Bach, selain garpu penalaan, terdapat juga orgelton. Tuning fork - ia adalah warna untuk muzik instrumental ruang, dan orgelton adalah untuk penalaan organ. Organ ini sering terdengar lebih tinggi. Kadang-kadang sebanyak sepertiga.

Dan di cantatas Bach kita sering melihat perkara yang pelik. Suara dan sambung bass direkodkan dalam satu kekunci, dan instrumen selebihnya - katakanlah, seruling - yang lain. Itulah yang harus ditulis oleh Bach untuk organ gereja tertentu, yang diselaraskan untuk orgelton tertentu. Dan pemuzik yang datang bermain dengannya menala dengan garpu penalaan. Dan kerana Bach ingin mengelakkan kekacauan di konsert, dan tidak ada latihan yang tepat, dia segera menulis bahagian seruling dengan nada yang berbeza.

Ketika saya mula-mula duduk bermain harpsichord dengan orkestra barok dan merasakan A minor, yang terdengar seperti A flat minor, di bawah jari saya, pada mulanya sangat sukar. Maksudnya, seseorang tidak harus melihat papan kekunci atau berhenti mendengar. Dalam kes ini, lebih mudah bagi orang yang tidak mempunyai konsep tetap tentang apa itu nota la. Mereka mengambil catatan "la", yang saat ini diberikan, sebagai titik awal dan sudah menari darinya. Kemudian seseorang harus mendengar selang waktu, hubungan antara mereka, pemukulan di dalam selang waktu.

Lebih sukar bagi orang yang dibesarkan dengan perangai yang seragam, yang muncul di suatu tempat dari pertengahan abad kelapan belas. Terdapat banyak buku mengenai ini, satu yang sangat menarik, ia ditulis oleh rakan senegara kita Andrei Volkonsky. Buku ini secara "Volkonsky" deklaratif dikhaskan untuk "semua penyesuai dunia" dan disebut "Fundamentals of Temperament." Buku ini bijak dan senang difahami..

Stringers atau minyak wangi menghadapi masalah ini sejak awal. Banyak pemain piano mengusahakan transposisi instrumen - iaitu instrumen yang direkodkan dari "ke" untuk kesederhanaan. Ini, misalnya, tanduk dan paip. Secara tradisinya, tidak ada tanda pada kunci. Oleh itu, kita selalu bertindak dalam kunci C major. Itu bermula dari masa ketika instrumen itu semula jadi dan hanya dapat menghasilkan suara dasar dari skala semula jadi.

Skala nada semula jadi berlaku apabila lajur udara berayun atau tali berayun. Seutas tali boleh berayun secara keseluruhan atau di bahagian yang berlainan. Sekiranya bahagian tali yang berlainan ditekan semasa ayunannya, nada akan berlaku. Sekiranya anda membahagikan rentetan tepat di tengah - akan terdengar bunyi selepasnya di atas. Sekiranya anda membahagi dua pertiga, maka seperlima akan timbul. Sekiranya tiga perempat - maka satu perempat. Sekiranya dengan empat perlima - sepertiga utama.

Sekiranya nota bawah disebut "lakukan", maka "lakukan" dari oktaf berikutnya, "garam", "lakukan", "mi", "garam", "B rata" dan sebagainya. Skala ini boleh dibina dari nota lain. Tetapi sejak dahulu kala para pemuzik adalah orang yang berpendidikan rendah, agar tidak mengganggu mereka dengan transposisi yang berbeza, mereka memikirkan mereka seperti ini: mereka hanya perlu membaca skala nada dari "hingga", dan mungkin ada mahkota dalam instrumen tersebut. Artinya, catatan "do" ditulis, sementara nota "fa" atau nota "B flat" berbunyi.

Tanduk semula jadi seperti bagel, dan di dalam bagel ini terdapat bagel kecil. Ini adalah mahkota. Maksudnya, mahkota dimasukkan, dan kerana ini, panjang keseluruhan alat berubah. Semakin panjang, semakin rendah suaranya. Artis bertanduk semula jadi semuanya dilengkapi dengan sebilangan besar bagel. Dan tanduk moden sudah berwarna. Maksudnya, anda boleh mengubah panjangnya dengan menukar injap injap dan mendapatkan sebarang bunyi. Tetapi tradisi mencatat bahagian dalam C major tetap ada.

Walaupun beberapa komposer berjuang dengan ini. Sebagai contoh, Schoenberg dan Prokofiev adalah komposer, terus terang, berbeza gaya. Tetapi kedua-duanya menegaskan bahawa pemuzik instrumental perlu dipaksa untuk berfikir secara kromatik, seolah-olah dalam piano moden.

Tetapi di sini masalah utama timbul. Piano moden, yang pada akhir abad ke-19 dan awal abad ke-20 dianggap sebagai mahkota penciptaan instrumental, sebenarnya, dari sudut kekayaan kekayaan nada yang terlalu tinggi, instrumen ini sangat terhad. Kerana piano moden diselaraskan berdasarkan prinsip kompromi, di mana oktaf dibahagikan kepada sebilangan nada setengah-sewenang-wenangnya, pada 12. dan jarak di antara mereka sama.

Tetapi ini bukan sifatnya. Terdapat asimetri di dalamnya. Alam menyusunnya sehingga kelima (nada kedua) yang berlaku dalam skala semula jadi akan sangat luas. Dan sepertiga utama (nada keempat) sangat sempit. Dan jika anda cuba menggabungkannya, itu tidak akan jelas. Sekurang-kurangnya sama sekali tidak kedengaran di piano moden.

Dalam piano moden, semua nada tengah seimbang. "Sharp" menjadi "flat". Tetapi sebenarnya, walaupun pada masa Mozart, harpsichords ada, di mana di oktaf tidak ada 12, tetapi 17 kunci. Maksudnya, setelah "sebelum" datang "sebelum tajam", dan kemudian "D flat".

Selama berabad-abad, orang-orang bergelut dengan masalah ini, datang dengan sistem yang berbeza, bagaimana untuk menyesuaikan instrumen, pertama sekali, papan kekunci. Kerana semasa permainan di atasnya, anda tidak dapat menggerakkan jari anda jarak mikroskopik dan membetulkan intonasi agar terdengar lebih harmoni. Sudah sampai pada masa Bach, pilihan kompromi telah dijumpai di mana mungkin tidak menggunakan ketiga-tiga atau empat kunci, tetapi membacanya semua.

Walaupun "Well-Tempered Clavier" Bach sebenarnya belum ditulis untuk instrumen dalam perangai moden. Ini adalah salah tanggapan besar-besaran. Perangai moden muncul kemudian. Di bawah Bach terdapat sistem lain. Teori baru-baru ini muncul bahawa Bach mempunyai sistem yang sama sekali berbeza. Sebagai contoh, ada juara Inggeris yang hebat Richard Egar (Richard Egar) - dia mencatatkan "Goldberg-variations" pada sistem penalaan, yang dikaitkan dengan Bach sendiri. Ia sedikit berbeza dengan sistem lain pada masa itu - dalam nisbah selang murni dan sederhana.

Saya berpendapat bahawa pada era itu tidak ada konsep "pendengaran mutlak", hanya ada konsep "pendengaran". Pendengaran menyiratkan kemampuan untuk mendengar semua perbezaan ini antara garpu penalaan yang berbeza, dan kehalusan penyesuaian instrumen dan membina selang masa tertentu. Dan sekarang konsep ini - "nada mutlak" - tidak dapat dipertahankan. Baik secara saintifik mahupun kreatif.

Pendengaran berubah bergantung pada keadaan di mana ia jatuh. Pendengaran mestilah fleksibel, pendengaran mestilah mudah alih. Semua instrumentalis yang bermain di orkestra tahu bahawa ketika mereka bekerja dengan instrumen solo piano, mereka harus membuat sedikit berbeza. Mereka harus berpegang pada perangai yang seragam. Dan pemuzik kelas tinggi sejati adalah seseorang yang dapat mendengar, melihat dan memperbanyak perbezaan sistem yang ditawarkan oleh keadaan yang berbeza. Katakanlah, seperti berpindah dari bandar ke bandar.

Kami semua meneruskan lawatan. Apabila pemain biola, pemain cello, klarinetis melakukan lawatan, mereka membawa instrumen mereka. Semasa pemain piano melakukan lawatan, hanya sedikit yang membawa piano mereka sendiri. Nah, piano telah dibawa sekitar Richter dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Horowitz selalu memandu. Ngomong-ngomong, Horowitz menyetel instrumen oleh orang yang sama dan menala dengan cara yang sangat istimewa.

Sekiranya anda mendengar rakaman terkini Horowitz, yang telah dibuat dalam keadaan studio Deutsche Grammophon yang ideal, anda akan mendengar perkara menarik. Instrumennya sepertinya diperkaya secara artifisial oleh semacam reverb - pada mulanya saya menganggap bahawa ia dihubungkan dengan studio, dengan banyak jurutera suara. Tetapi orang-orang yang mendengar Horowitz hidup (sayangnya, saya tidak sampai ke satu-satunya konsertnya di Moscow pada tahun 86) juga menerangkan kesan ini.

Oleh itu, kesan ini dicapai terutamanya oleh pelaras Horowitz. Semasa dia menyetel instrumen, dia sedikit membuatnya kecewa. Bergantung pada repertoir yang dilakukan Horowitz, dia mengatur beberapa selang waktu dengan bersih, sesuai dengan nada. Iaitu, dia tidak melakukan perangai 12 nada yang tepat. Dia membuat alat itu terdengar baik ilahi atau sangat palsu. Dan ini adalah seni yang jarang berlaku, hanya beberapa penyesuai di bumi yang memilikinya.

Semua pemain piano hebat pada masa lalu bekerja rapat dengan penala. Mulai sekarang - saya tahu, Pollini membawa penala yang sama. Saya bermain dengan Pollini, alat muzik itu diselaraskan dengan cara yang sangat istimewa. Saya tahu bahawa Christian Zimerman banyak memberi perhatian kepada alat-alat penalaan, malah dia menyiapkannya sendiri.

Tetapi saya melihat muslihat yang lebih mengagumkan, yang dilakukan di hadapan saya oleh komposer Valentin Sylvestrov. Dia bermain di Berlin di festival MaerzMusik. Ia adalah konsert di rumah hijau Muzium Yahudi.

Terdapat piano grand konsert biasa, diselaraskan dengan cara yang paling biasa. Sylvestrov mula memainkan Bagatellesnya. Lima minit pertama adalah mustahil untuk memahami apa-apa. Seorang lelaki duduk dan merungut sesuatu di bawah nafasnya - itulah kesannya. Tetapi secara beransur-ansur suara alat muzik itu secara misterius memenuhi seluruh dewan. Lebih-lebih lagi, Sylvesters tidak bermain lebih kuat. Dan suara itu bertambah dan bertambah. Selepas konsert, saya pergi untuk mengucapkan tahniah kepadanya dan bertanya:

Sylvestrov yang biasa, biasa setiap hari dengan aksen selatan yang kaya menjawab:

"Ya, tidak ada yang sukar dalam hal ini. Hanya perlu, semasa anda bermain, untuk mendengar nada yang dibuat oleh dewan, untuk menangkapnya, dan kemudian semuanya sudah berputar dengan sendirinya ".

Sebenarnya, jika seseorang tidak mempunyai pendengaran yang mutlak, tetapi halus, dia akan memahami nota mana yang anda perlukan untuk berlama-lama sehingga para pengikutnya terlibat dalam hubungan yang jelas. Kerana sama, dalam piano, nada tidak dibunuh sepenuhnya. Telah diketahui bahawa jika anda menekan kekunci secara senyap dan tahan, dan kemudian tekan kekunci lain dengan kekuatan penuh di kawasan skala nadanya, rentetan yang ditekan akan menjawab.

Oleh itu, ini adalah mengenai pemilikan nada. Pertama sekali, perlu dipelajari ini bagi mereka yang memulakan perjalanan mereka ke muzik dengan piano. Seseorang yang memulakan perjalanannya melalui tali atau alat muzik angin atau melalui nyanyian di koir secara semula jadi datang ke pengetahuan ini. Saya dengan penuh kebebasan menegaskan bahawa para pendeta bernyanyi di paduan suara gereja dan tali dan angin (walaupun tanpa pendidikan tinggi), jika mereka benar-benar mengetahui alat muzik itu, dengar lebih baik daripada pemain piano mana pun.

Dan hanya pemain piano yang mempunyai pendengaran yang sangat halus (ngomong-ngomong, Mikhail Pletnev merujuk kepada orang-orang ini) dapat mencapai bunyi yang tidak biasa pada piano moden. Dan ini dihubungkan bukan dengan kedalaman membaca muzik dan bahkan dengan bangkai khas, tetapi dengan pemilikan nada. Sebenarnya, ia merangkumi fizik.

Oleh itu, sangat penting ketika kita memperkenalkan anak-anak kepada dunia muzik sehingga mereka semestinya menyanyi. Dan jika boleh, kami memainkan alat di mana anda perlu mengeluarkan bunyi - bukan papan kekunci. Saya bercakap seperti mangsa. Kerana saya memasuki muzik melalui piano. Dan ketika saya mula bekerja dengan instrumen lama, saya serius dalam menyusun semula pendengaran saya.

Kenyataan bahawa saya berjaya memusnahkan sistem pendengaran mutlak yang disebut ini, yang diputar di piano di rumah, menunjukkan bahawa sebenarnya, pendengaran mutlak adalah fiksyen. Pendengaran - pada mulanya relatif.

Mungkin, perlu meninggalkan frasa "nada mutlak" untuk nama beberapa program televisyen, dan dalam penilaian bakat muzik, merumuskan semula konsep ini, menyesuaikannya dengan norma-norma zaman moden yang lebih sesuai.

Dirakam oleh Ekaterina Biryukova, "OpenSpace"

Bagaimana mengembangkan nada mutlak
pengembangan metodologi mengenai topik tersebut

Kaedah dan cadangan

Muat turun:

LampiranSaiz
absolyutny_sluh.doc30.5 KB

Pratonton:

Bagaimana mengembangkan nada mutlak atau

"Bagaimana menarik telinga anda dari bawah beruang".

Untuk membincangkan perkembangan pendengaran, dan tepatnya, mengenai perkembangan pendengaran muzik, mari kita tentukan konsep (tentu saja, meningkatkan kepekaan organ pendengaran itu sendiri akan membantu dalam memutuskan bagaimana mengembangkan pendengaran muzik, tetapi, pertama-tama, ia merujuk kepada bidang perubatan Oleh itu, kami akan bersetuju untuk memulakannya dengan mempercayai bahawa kami telah menyelesaikan semua masalah dengan ini).

Adakah anda tahu apa itu pendengaran mutlak dan bagaimana ia berbeza dengan saudara? Setiap nota dalam muzik, sebenarnya, adalah isyarat audio frekuensi tertentu. Lebih-lebih lagi, yang pasti. Sebagai contoh, isyarat audio dengan frekuensi 440 Hz adalah nota "untuk" oktaf pertama. Jadi, telinga muzik mutlak adalah kemampuan untuk menentukan nada suara secara unik. Saya mendengar bunyi frekuensi 440 Hz - oops! Nota "la" bunyi oktaf pertama! Pada masa yang sama, suaranya boleh menjadi struktur yang jauh lebih kompleks (ciri frekuensi alat muzik adalah topik besar yang terpisah), tetapi telinga mutlak dapat dengan tepat mengeluarkan isyarat berbilang frekuensi ini (yang merupakan bunyi alat muzik apa pun) nada utama.
Dan telinga muzik relatif adalah keupayaan untuk menentukan nota, membandingkan suaranya dengan yang lain, dan menentukan hubungan mereka. Maksudnya, untuk menentukan “la” ini, seseorang perlu mendengar beberapa catatan lain yang berdekatan, dan diketahui.

Seseorang yang mempunyai pendengaran relatif tidak boleh, misalnya, menyetel gitar dengan betul tanpa sumber bunyi rujukan. Contohnya, garpu penalaan. Sebilangan besar orang ini. Lebih-lebih lagi, terdapat pendapat yang meluas mengenai kongenital pendengaran mutlak, sehingga menolak kemungkinan mengembangkan pendengaran jenis ini. Baik, itu senang. Ia tidak diberikan untuk mengembangkan pendengaran - tidak diberikan, anda tidak akan dapat melakukan apa-apa, anda tidak dapat melakukan tekanan. Tetapi penggunaan telinga mutlak untuk muzik akan memberi seseorang peluang seluas-luasnya untuk mewujudkan diri dalam muzik. Secara profesional dan amatur, untuk diri sendiri (seperti yang mereka katakan, "untuk rumah-untuk keluarga" adalah perkara kita sendiri). Dan proses pembelajaran dari pembengkakan yang menyakitkan akan berubah menjadi urusan yang lebih menarik, dari mana anda juga dapat menikmati. Yang paling mudah - penghafalan difasilitasi, diikuti dengan pemilihan dan persembahan muzik kegemaran anda.

Perkembangan pendengaran mutlak boleh memberi kesan yang sangat berguna. Persepsi individu terhadap muzik akan meningkat.

Seseorang yang mendengar muzik akan mendengar lebih banyak daripada apa yang dia dengar di dalamnya, dan akan mendapat kesenangan estetik dari muzik, yang sebelumnya tidak dapat diakses oleh pemahamannya, dan oleh itu membosankan.

Dan mengapa? Ya, kerana perkembangan pendengaran mutlak tidak berlaku secara terpisah, secara terpisah dari pendengaran muzik jenis lain. Pada akhirnya, tahap keseluruhan perkembangan muzik anda.

Contoh mudah untuk memahami secara kasar maksud saya. Adakah komposisi muzik yang anda sukai dan yang anda hanya dengar di rakaman pemain radio murah? Cuba dapatkan rakaman yang baik dan dengarkan dengan teliti pada peralatan audio yang bagus. Saya pasti anda akan mengalami sensasi yang luar biasa. Kerana anda mendengar banyak perkara baru, temui sesuatu yang anda tidak sedari. Muziknya akan berkilau dengan warna baru, anda akan mendengar instrumen baru yang sepertinya tidak ada, garis melodi baru (tentu saja, jika ini bukan hit pembunuh dari siri "Dua pristupa-tiga khlopahs"; walaupun dalam hal ini semuanya mungkin). Karya akan terbuka untuk anda dari perspektif baru. Akan mendedahkan.
Ramai orang tidak berani (walaupun saya mahu) menyanyi kerana mereka tidak mempunyai kemahiran untuk ini dan malu. Terdapat dua masalah: dengan pendengaran dan dengan suara.
Saya bergegas memberitahu anda: kedua-duanya sedang diselesaikan. Dan diputuskan pada usia berapa pun.

Saya teringat pada majlis korporat Tahun Baru di antara para tetamu adalah kepimpinan syarikat yang agak besar. Pengarah mereka bangun dan mewakili wakilnya. Dan dia bercakap tentang bagaimana setahun yang lalu dia memutuskan untuk melakukan vokal. Pertama kali dalam hidup dan dari awal. Kerana saya mahu menyanyi, tetapi saya tidak dapat mendengarkannya melalui telinga dan suara. Memutuskan - dan sibuk. Mengembangkan khabar angin, membuka suaranya.
Dan wakil yang sama ini naik ke pentas dan mula menyanyi. Menyanyi sedemikian rupa sehingga rahang setiap orang jatuh dari kejutan dan kejutan. Dan bukan hanya apa-apa, tetapi arias opera. Bersih, cantik dan tanpa satu kesalahan. Lelaki mahu - dan berjaya. Dan dia sudah berusia lebih dari empat puluh tahun.
Intinya adalah persoalan: bagaimana mengembangkan pendengaran.
Ada orang yang menarik: Irina Gulynina. Metodologi untuk pengembangan pendengaran, dikembangkan dan berjaya diterapkan olehnya, membolehkan anda mengembangkannya ke tahap yang paling hampir mendekati mutlak (sekarang perhatian!) Untuk semua orang!
Apa yang perlu dilakukan dengannya? Dengarkan dan fahami muzik, pelajari dan mainkan alat muzik, tune dengan telinga, pilih dan mainkan muzik kegemaran anda dengan mudah tanpa perlu bersusah payah mencari nota. Dan, tentu saja, untuk menyanyi (mereka juga akan membantu anda - lihat di bawah).

Kaedah untuk pengembangan pendengaran mutlak oleh Irina Gulynina didasarkan pada sistem gambar, pergaulan yang anda bina sendiri dalam proses menghafal nota, suara mutlak mereka.
Semua maklumat yang diperlukan mengenai bagaimana mengembangkan telinga mutlak untuk muzik ada di laman web Irina Gulinina (lihat pautan di bawah). Lihat-lihat, baca, muat turun buku yang menggariskan metodologi.
Kelas di dalamnya sama sekali tidak membebankan, mereka tidak memerlukan pengetahuan yang mendalam dan memerlukan sedikit masa. Perkara utama adalah ketekalan dan keteraturan.

Oleh itu, jika anda ingin mengembangkan kemampuan muzik anda, jika jiwa memerlukan lagu, jika anda ingin terjun ke dunia muzik yang tidak berkesudahan dan memikat hati orang yang anda sayangi - ada peluang indah untuk semua ini. Saya sangat menasihati anda agar tidak merindui dia.

Mengenai topik: perkembangan metodologi, persembahan dan ringkasan

Keupayaan untuk membezakan, menganalisis dan mensintesis bunyi pertuturan (atau, dari segi saintifik, pendengaran fonemik) adalah asas asasnya. Sekiranya kemampuan ini tidak terbentuk.

Bagaimana mengembangkan telinga kanak-kanak untuk muzik? Pada masa kanak-kanak, asas keperibadian seseorang diletakkan, minat dan hobi terbangun. Dan semua yang dilihat dan didengar dicerna dengan cepat, mudah, dihafal.

Bagaimana mengembangkan telinga kanak-kanak untuk muzik? Pada masa kanak-kanak, asas keperibadian seseorang diletakkan, minat dan hobi terbangun. Dan semua yang dilihat dan didengar dicerna dengan cepat, mudah, dihafal.

Kemahiran muzik dapat dikembangkan dalam bentuk permainan..

Soalan ini menarik minat banyak ibu bapa, terutama mereka yang ingin mengajar muzik anak-anak mereka. Kerentanan estetik terhadap muzik tidak berkembang dengan sendirinya: perlu itu.

Ibu bapa harus tahu bahawa sangat berguna untuk melibatkan diri dalam pengembangan rasa irama, kerana pada masa ini mereka terlibat dalam perkembangan anak secara menyeluruh: selain kemampuan muzik,.

Rundingan untuk ibu bapa "Bagaimana anda dapat mengembangkan telinga muzik pada anak di rumah & quot.

Penerbitan Mengenai Asma