Merawat tusukan tulang rawan - dalam hal ini, sayap hidung - sangat berbeza dengan penjagaan biasa bagi semua orang setelah menusuk cuping telinga. Kedua-dua rawatan luka dan tempoh pemulihan sama sekali berbeza. Dalam artikel ini, saya akan mengingat dengan lebih terperinci apa yang saya katakan secara peribadi di majlis resepsi untuk yang paling pelupa.
Manual ini tidak menggantikan perundingan tatap muka..

Sebagai komen, saya akan menjelaskan: tusukan tulang rawan auricle dibuat sama ada dengan jarum khas (setelah itu perhiasan dimasukkan ke dalam saluran luka) atau dengan kartrij khas untuk sayap hidung "System-75" (tusukan dibuat segera dengan jarum anting-anting tanpa pengikat).
Dilarang keras menembusi tulang rawan dengan pistol biasa untuk cuping telinga!

Pistol biasa menghancurkan tulang rawan menjadi serpihan kecil, dan ia sembuh lebih lama - saya pasti anda tahu ini tanpa saya. Anting-anting biasa, diperas ke tulang rawan, menahan bengkak dan keradangan, mengumpulkan eksudat dan menghalang penyembuhan. Semua pelanggan yang datang ke konsultasi saya "Apa yang perlu dilakukan dengan ini sekarang ??" setelah tusukan di suatu tempat di pistol biasa tuan lain, mereka akhirnya terpaksa mengeluarkan barang kemas dan menyembuhkan luka. Jangan mengulangi kesilapan mereka.

Oleh itu, apa yang harus dilakukan sehingga tusukan tulang rawan hidung yang betul (atau tulang rawan telinga) sembuh dengan baik dan cepat, dan menggembirakan anda seperti yang anda harapkan.

Pilih tuan yang tepat untuk dicucuk

Seorang tuan yang tidak akan meluangkan waktunya untuk menasihati anda secara terperinci, memeriksa tempat tusukan yang diduga, mengenal pasti kontraindikasi, memberi cadangan dan nasihat mengenai penjagaan. Ia juga akan memberikan sokongan dan bantuan maklumat sekiranya ada pertanyaan dan masalah setelah tusukan.

Perhatian: sekitar 50% orang yang datang ke tindik saya melepaskan niat mereka setelah berunding! Ini disebabkan ketidaktahuan mengenai masalah ini, dan tidak bersedia menghabiskan banyak masa dan usaha untuk merawat luka.
Tetapi saya percaya bahawa lebih baik segera mengetahui kebenaran dan membuat keputusan berdasarkan maklumat ini - membuat atau tidak membuat tusukan. Cara membuat tusukan - dan kemudian menyesal. Atau mengadu bahawa anda "tidak diberi amaran".

Nasihat ikhlas saya: lari dari tuan, yang tidak bercakap dengan anda, tetapi hanya membuat tusukan dan mencuci tangannya, dan jika anda mempunyai pertanyaan atau masalah, dia meninggalkan anda tanpa pengawasan atau mengarahkan anda untuk "google di Internet." Ini adalah tanda kelayakan yang sangat rendah, atau bahkan tidak adanya!

Saya akan memberitahu anda rahsia profesional: kos tinggi pekerjaan penindik bukanlah harga tusukan 1 saat pada mana-mana bahagian badan anda - ini adalah masa tuan yang dihabiskan untuk anda, untuk pencerahan dan latihan anda. Pengalaman, kemahirannya. Perkhidmatan pada akhirnya.
Menindik sebenarnya adalah prosedur kecantikan, dan pelanggan mesti berpuas hati dan berpuas hati dengan hasil dan prosesnya..

Cuci tangan anda

Anda harus membersihkan tindikan dua kali sehari selama tiga bulan pertama. Sebelum menyentuh tapak tusukan, penting untuk mencuci tangan dengan sabun antibakteria. Kegagalan untuk mematuhi peraturan ini boleh mengakibatkan jangkitan..

Apa yang tidak dapat dilakukan

Dua hingga tiga hari pertama selepas tusukan anda tidak boleh mencuci rambut, mengunjungi kolam renang, sauna, rumah mandian, pantai, berenang di kolam. Anda juga harus menahan diri dari aktiviti fizikal dan sukan aktif.

Jangan sapukan kosmetik hiasan ke tempat tusukan, terutamanya krim asas! Secara kategoris.

Sekiranya anda tidak mengikut saranan tuan setelah tusukan, sentuh tapak tusukan dengan tangan yang kotor - bersiaplah menghadapi komplikasi. Ini adalah tanggungjawab anda sepenuhnya. Tuntutan kepada tuan dalam kes ini tidak diterima. Jangan berfikir bahawa dalam keadaan terburuk anda hanya menanggalkan hiasan dan semuanya akan baik-baik saja, tidak. Dengan rasa tidak bertanggungjawab dan kebodohan anda sendiri, anda boleh mendapat jangkitan dan / atau bekas luka di tapak tusukan.

Apa nak buat

2 minggu pertama, hiasan di bahagian sayap hidung mesti dilekatkan dengan alat pelikat untuk malam (saya akan tunjukkan yang mana) agar tidak jatuh semasa tidur. Pada masa akan datang, saluran akan dimampatkan, dan akan memegang hiasan.

Setiap hari, 2 kali - pada waktu pagi dan petang dan yang terbaik sebelum mengambil prosedur air - anda harus merawat tapak tusukan di kedua-dua belah pihak dengan cara khas (saya akan mengatakan yang mana), seperti yang ditunjukkan dalam Gambar A dan B di atas.
Setelah menggunakan produk, gerakkan hiasan seperti yang ditunjukkan pada Gambar C - tanpa mengeluarkannya.

3-4 hari selepas tusukan, perlu menatal barang kemas ke kedua-dua arah secara berkala. Ini diperlukan untuk mengelakkan genangan saluran, dan juga pengembangannya..

Apabila anda boleh memasukkan hiasan lain

Anting-anting jarum tidak boleh dilepaskan dalam masa 1.5 bulan (4-6 minggu) selepas tusukan. Dalam tempoh ini, penyembuhan dan pembentukan saluran berlaku..
Penyembuhan rawan terakhir pada orang dewasa berlaku tidak lebih awal dari enam bulan hingga setahun.

Tukar perhiasan dengan tangan yang bersih dan tanpa tergesa-gesa. Perhiasan baru mesti dirawat dengan alkohol - walaupun ia baru saja dibeli dan belum pernah digunakan oleh sesiapa pun sebelum ini..
Sekiranya anda tidak berjaya memasukkan hiasan baru sendiri, masukkan yang lama dan datang ke majlis resepsi, saya akan membantu anda.

Setelah melepaskan jarum anting-anting, saluran akan mempunyai diameter pin jarum anting-anting, oleh itu tidak disarankan untuk memasukkan anting-anting dengan diameter pin jauh lebih tebal daripada pin jarum anting-anting. Apabila dimasukkan, kita boleh mencederakan saluran dan memprovokasi jangkitan.

Servis selepas tusukan

Semua pelanggan yang melakukan tusukan dengan saya mendapat konsultasi dan pemeriksaan susulan percuma. Sekiranya anda sendiri tidak dapat mengubah hiasan - datang (pra-pendaftaran untuk pemeriksaan), juga kerja penggantian saya akan percuma.

Sekiranya ada sesuatu yang mengganggu anda setelah berlubang, anda tidak perlu meng-google pelbagai jenis nafsu di Internet, dan lebih-lebih lagi, gunakan "nasihat" orang tanpa pendidikan perubatan. Semua soalan - kepada tuan yang melakukan tusukan.

Saya tidak bekerja dengan komplikasi selepas tuan lain. Kemukakan semua pertanyaan dan aduan kepada orang yang anda bayar. Saya sama sekali tidak membetulkan "kawanan" tuan lain. Saya tidak perlu menulis "Apa yang perlu dilakukan dengan ini ??" VK atau WhatsApp.

Jenis perhiasan apa yang digunakan untuk menusuk "lubang hidung"

Jangan mencipta semula roda atau cuba memakai anting-anting earloop biasa di sayap hidung anda. Untuk sayap hidung, jenis perhiasan utama digunakan, berdasarkan reka bentuk: anyelir, siput dan cincin (cincin separuh).

Carnation untuk hidung berbeza dengan carnation untuk cuping telinga kerana bukan pengikat, bungkus (bola atau kerikil) digunakan di bahagian depan perhiasan. Maksudnya, anda memasukkan perhiasan dari lubang hidung ke luar, di mana anda memutar bola.
Kelebihan: hiasan pasti tidak akan jatuh, anda boleh mengambil balutan dengan batu yang berbeza, bergantung pada mood dan pakaian.

Siput untuk hidung adalah jenis hiasan yang paling biasa. Mudah digunakan, ditambah: hiasan hidung juga dapat dipegang dengan baik kerana "gelung" dalaman. Ia kelihatan sederhana di wajah dan tidak terlalu menarik perhatian..
Kekurangan: untuk pemula memasukkannya agak sukar, anda perlu berlatih (saya akan menunjukkan cara melakukannya). Jangan cuba memasukkan "siput" ke dalam luka segar - kecederaan dan keradangan tambahan dijamin.

Cincin dan setengah cincin untuk hidung bukan jenis perhiasan yang paling biasa, ia disukai oleh mereka yang perlu menarik perhatian maksimum pada penampilan mereka, dan, untuk beberapa sebab, lelaki)) Rupanya, memandangkan bahawa "semua jenis kerikil di sana" adalah untuk anak perempuan.

Separuh cincin berbeza dengan cincin kerana ia cukup mudah untuk dimasukkan, dan tidak perlu membuka dan menjepit perhiasan dengan alat.

Cincin, seperti berikut dari reka bentuk, sebelum memakai, anda mesti melepaskannya terlebih dahulu, dan kemudian memerah. Perkara ini tidak selalu dapat dilakukan dengan tangan anda; untuk ini, alat khas yang digunakan oleh master piercing digunakan..

Cincin dan separuh cincin juga digunakan dalam bentuk perhiasan dan tusukan hidung yang lain - septum:

Logam mana yang terbaik untuk hiasan

Titanium
Ia adalah logam yang paling hypoallergenic, dan pada masa yang sama kuat dan ringan. Pada masa ini, titanium (bukan baja perubatan) digunakan untuk pin dan implan kekal di dalam tubuh manusia.

Keluli perubatan
Keluli ketulenan tinggi. Logam tahan kakisan yang tahan lama.

Anodizing logam
Kedua-dua titanium dan keluli perubatan boleh dianodkan - iaitu, untuk memberikan warna yang berbeza (misalnya, emas, atau hitam, atau yang lain, atau pelangi), tanpa mengubah sifat logam asas. Anodizing sering digunakan dalam perhiasan..

Emas
Bagi saya, ini adalah logam yang cukup kontroversial untuk perhiasan. Lebih tepatnya, bukan emas itu sendiri, tetapi ujiannya: ujian klasik Rusia 585, yang mengandungi sebagai pateri, misalnya, nikel, misalnya.
Selalunya, ibu yang menindik telinga anak-anak mengadu bahawa "kita mula memasukkan anting-anting emas - telinga mula sakit dan bernanah". Ini adalah tanda tidak bertoleransi terhadap logam. Lebih tepat, kemungkinan besar, pateri.
Jenama Amerika "Stadex", yang saya kerjakan di pejabat saya, mempunyai rangkaian perhiasan hypoallergenic khas "Sensitive" - ​​ini adalah perhiasan yang diperbuat daripada keluli perubatan yang dilapisi dengan emas tulen ujian ke-999. Saya sangat menyukai siri ini, dan saya mencadangkannya kepada semua orang. Perhiasan kelihatan elegan, baik untuk orang dewasa dan kanak-kanak, dan tidak menyebabkan alahan.

Apa yang lebih baik untuk tusukan tulang rawan - jarum atau "System-75"

Anda sendiri mempunyai hak untuk memilih.
Saya percaya bahawa untuk tusukan tulang rawan (hidung atau aurikel), System-75 sangat sesuai kerana:
- ia tidak menghancurkan tulang rawan seperti pistol klasik (anda tidak boleh menusuk tulang rawan dengan pistol klasik!),
- anting-anting jarum jauh lebih nipis! daripada kateter jarum klasik yang digunakan untuk tusukan,
- tusukan berlaku berkali-kali lebih cepat daripada dengan jarum klasik, yang mengurangkan rasa tidak selesa bagi pesakit, di samping itu, alat tusukan itu sendiri sudah menjadi hiasan.
Selebihnya mekanisme tusukan adalah setara.

Tetapi jika anda peminat BDSM sekolah lama klasik - tentu saja, saya boleh menusuk dengan jarum kateter klasik)) Mahu lebih banyak penderitaan - tolong. Anda harus bertahan, bukan saya))

Cara menusuk hidung. Mencucuk hidung: gambar

Anda boleh menentang konsep dan prinsip yang tersekat dengan tusukan hidung. Hiasan sedemikian akan membantu menekankan simetri wajah dan menyesuaikan penekanan keseluruhan gambar secara visual. Menoreh hidung anda pada masa ini tidak sukar - salun muncul walaupun di jalan-jalan terpencil di mana-mana bandar, teknologi menjadi lebih selamat, dan para tukang belajar melakukan dialog awal dengan pelanggan, yang sangat memudahkan prosedur itu sendiri.

Kehalusan

Sebelum anda mengetahui berapa kos untuk menusuk hidung, perlu memahami selok-belok operasi.

 • Adalah mungkin untuk menusuk mana-mana laman web hanya kepada pesakit dengan petunjuk pembekuan darah yang mencukupi. Hidung adalah bahagian tubuh yang kaya dengan kapilari, dan tusukan yang salah boleh menyebabkan kehilangan darah yang banyak pada orang dengan pembekuan yang lemah.
 • Hidung berair atau rhinitis alergi bukanlah keadaan terbaik untuk sebarang tindakan. Lebih baik melakukan rawatan yang sesuai dan hanya setelah selesai kembali kepada idea menusuk hidung.
 • Penyakit jantung kronik adalah faktor pembatas untuk kesemutan.
 • Ubat hormon (terutamanya alat kontraseptif) harus dihapuskan sepenuhnya 2-3 minggu sebelum pembedahan.
 • Aspirin, Citramon dan kopi juga disenarai hitam - pengaruh aktifnya terhadap fungsi jantung dan saluran darah boleh menyebabkan tindak balas tubuh yang tidak biasa terhadap campur tangan..
 • Pada siang hari, badan tidak boleh menerima alkohol. Sifat vasodilator minuman juga boleh mempengaruhi tindak balas tubuh manusia..

Anda boleh melakukan tusukan sendiri, tetapi kebanyakan yang telah menyelesaikan prosedur disarankan untuk menghubungi pakar yang dipercayai. Kriteria utama untuk memilih tempat adalah kemandulan dan profesionalisme yang lengkap..

Berkat rundingan awal, anda dapat mengetahui:

 • berapa kos untuk menusuk hidung di kabin ini;
 • syarat untuk menjaga hiasan seterusnya;
 • kemungkinan komplikasi.

Harga prosedur berbeza dari 600 hingga 5000 rubel, itu bergantung pada kerumitan meletakkan perhiasan, syarat-syarat untuk manipulasi dan kelayakan master tusukan itu sendiri.

Sebuah tempat

Tempat penting tetap di mana anda boleh menusuk hidung. Kerana pelbagai teknik dan peralatan, hidung dapat dicucuk dengan banyak cara:

 • menusuk kulit sahaja;
 • menangkap kulit dan tulang rawan;
 • melakukan tusukan melalui keseluruhan dinding hidung atau kedua-dua lubang hidung.

Anting-anting boleh diletakkan selari dengan bibir (mendatar) atau selari dengan hidung itu sendiri. Pilihan tempat, hiasan itu sendiri dan hiasan tambahan bergantung sepenuhnya kepada klien, tuan hanya dapat menyesuaikan momen individu, berdasarkan pengalaman.

Adakah ia menyakitkan?

Sebilangan besar remaja sebelum prosedur bertanya kepada pemilik perhiasan yang berfikiran sama dan biasa mengenai apakah sakit menusuk hidung. Sebenarnya, kesakitan pada setiap orang adalah petunjuk individu. Terdapat sejumlah kapilari dan saluran darah di hidung yang cukup, pelanggaran integriti yang boleh menyebabkan pendarahan kecil pada badan yang sihat dan siap, yang dapat dihentikan tanpa kesulitan khusus.

Peranti moden membantu menembusi pecahan sesaat, jadi letupan kesakitan sangat tidak signifikan sehingga orang dengan ambang kepekaan rendah sama sekali tidak mengesan ketidakselesaan.

Anda boleh mendapatkan jawapan yang boleh dipercayai untuk persoalan adakah sakit menusuk hidung, kepada pakar yang dipilih. Ahli sihir akan dengan mudah menentukan tahap kerentanan seseorang dan memberi nasihat cara yang mungkin untuk memudahkan prosedur.

Nasihat

Sesiapa sahaja boleh menusuk hidungnya sekarang, tetapi setiap orang harus bersikap objektif semasa membuat keputusan yang eksentrik.

Pemegang hidung yang memanjang dan sangat sempit harus meninggalkan prosedur. Perhiasan yang diletakkan di kawasan ini memberi tumpuan kepada keburukan.

Tetapi orang dengan mata oriental yang besar dan sedikit miring hanya akan meningkatkan ciri mereka dengan anting-anting di hidung mereka.

Kontur wajah yang cantik, lekukan yang harmoni dan bibir yang bengkak adalah asas yang sangat baik untuk prosedur ini, hiasan pada wajah seperti itu akan kelihatan organik dan juga cantik..

Tetapi selalunya ciri fisiologi tidak menjadi faktor penentu bagi mereka yang ingin menusuk hidung. Etika pejabat moden dan peraturan keselamatan dan sanitasi yang lebih ketat melarang pekerja memakai perhiasan seperti ini di badan mereka.

Prosedur

Menusuk hidung di kabin tidak begitu sukar. Operasi itu sendiri dilakukan dengan jarum steril sekali pakai yang dimasukkan ke dalam pistol atau alat serupa. Perhiasan yang dibuat dengan teliti (anyelir, cincin atau skru) dimasukkan ke dalam celah pada kulit yang dihasilkan. Mustahil untuk mengeluarkan, mengganti atau menarik perhiasan yang dipasang sehingga penyembuhan lengkap.

Cadangan

Setiap tuan mempunyai ritual sendiri untuk penyembuhan kawasan yang rosak dengan cepat, tetapi petua standard masih ada:

 • minggu pertama luka mesti dirawat dengan banyak ubat antiseptik setiap hari; bermula dari yang kedua, anda boleh menjalankan prosedur setiap hari;
 • takungan terbuka, kolam renang umum, dan sauna, lebih-lebih lagi, dikecualikan dari kalendar hidup hingga penyembuhan lengkap - luka terbuka mudah melihat bakteria dan virus, jadi peningkatan perhatian terhadap persekitaran yang bersih tidak akan menyakitkan;
 • adalah berguna untuk menatal hiasan untuk penyembuhan yang cepat - untuk ini larutan garam laut disediakan, dengan mana produk tersebut diproses (peroksida tidak dapat digunakan untuk tujuan tersebut - logam akan ditutup dengan kerak setelah bersentuhan dengan larutan);
 • sekiranya terdapat bola atau edema bernanah, perlu segera berjumpa doktor, kerana reaksi tubuh ini menandakan pelanggaran atau penolakan logam dari mana perhiasan yang dipilih dibuat.

Kesimpulannya

Agak sukar untuk memahami mengapa mereka menusuk hidung di dunia yang moden dan agak tercerahkan. Sebilangan besar peminat perhiasan ini berusaha mendapatkan keperibadian mereka yang sederhana. Yang lain cuba menyesuaikan gambar semasa. Dan yang lain hanya mengikuti prinsip yang diperoleh atau falsafah hidup baru..

Septum di rumah boleh menjadi cantik, tanpa rasa sakit dan akibatnya.

Ramai yang ingin menusuk hidung yang asli, tetapi tidak semua orang bersedia meninggalkan rumah dan pergi ke salon untuk ini, dan bahkan membayar orang asing. Kerana kita akan menganalisis bagaimana menembusi septum di rumah

Cara menusuk septum di rumah

Selalunya ini berminat dengan orang muda yang, untuk satu atau lain sebab, tidak dapat atau tidak mahu menghubungi tuannya. Ini adalah tingkah laku biasa dan mungkin berlaku tusukan di rumah.

Untuk membuat prosedur secepat mungkin dan tidak menyakitkan, serta tidak mengakibatkan akibat yang tidak diinginkan dalam bentuk jangkitan, kehilangan batang kerana tindikan ditolak, untuk prosedur yang berjaya, kita akan memerlukan:

 1. Berkawan dengan tangan yang tegas
 2. Sarung tangan
 3. Menusuk jarum
 4. Pengapit Septum
 5. Miramistin dan Chlorhexidine
 6. Sapu kapas
 7. Perhiasan titanium

Adakah sakit menusuk

Tuan yang menghadapi reaksi klien yang sangat berbeza terhadap kesakitan setiap hari mengatakan bahawa semuanya sangat individu. Sebagai bukti, profesional menyebut statistik berikut: menurut pelanggan, hanya 10% dari mereka yang merasa sakit yang tidak tertahankan, cukup kuat, tetapi tidak boleh menolak prosedur - 60%, sekitar 30% masih merasakan apa-apa ketidakselesaan sehingga mereka tidak dapat memanggil kesakitan.

Sakit tusukan bergantung kepada:

 • Kehadiran ujung saraf pada titik tertentu - saat ini hampir mustahil untuk diramalkan;
 • Ambang kesakitan yang rendah, yang memutuskan untuk menusuk hidung;
 • Diameter alat yang prosedurnya dilakukan;
 • Sikap psikologi.

Anda harus tahu bahawa mustahil untuk menusuk hidung semasa penyakit berjangkit dengan demam tinggi, hidung berair, dan mengambil ubat penipisan darah, kerana pendarahan serius mungkin. Perkara yang sama berlaku untuk alkohol..

Cara menembusi septum tanpa rasa sakit

Sebilangan orang yang sangat takut kesakitan mengambil alkohol atau pelbagai ubat haram sebelum prosedur menindik. Ini tidak dapat diterima, kerana pendarahan dapat meningkat, dan kesan ubat penahan sakit yang disangka tiba-tiba berubah menjadi sebaliknya.

Selama 15-20 minit sebelum prosedur, disarankan untuk berehat secukupnya, bernafas dalam-dalam, dalam keadaan apa pun tidak menyesuaikan diri dengan kesakitan. Beberapa tuan menggunakan gel khas, salap, semburan, kompres ais yang mempunyai kesan anestetik tempatan, sementara yang lain "mengucapkan gigi mereka" kepada pelanggan dan, setelah merebut momen itu, dengan cepat membuat tusukan dan memasukkan anting-anting dengan cepat ke dalamnya. Latihan menunjukkan bahawa semakin cepat lubang ditebuk, semakin sedikit rasa sakit yang dirasakan, walaupun proses memasukkan cincin, anting-anting, batang juga dapat menyakitkan.

Di mana tepatnya septum dicucuk?

Septum tertusuk di bahagian bawah hidung, tetapi tidak di hujungnya sendiri, tetapi di sebelahnya, jadi anda tidak perlu meletakkan klip terus, semakin dekat dengan hujungnya lebih baik tetapi tanpa fanatik.

Tusukan tidak boleh mempengaruhi tulang rawan, tetapi bahagian paling tipis dari septum hidung dicucuk. Dalam kes ini, tidak terlalu dekat dengan pinggir - jika anda memasukkan terlalu kecil dengan memasukkan produk yang terlalu berat, mungkin berlaku pemusnahan secara beransur-ansur sebahagian dari septum hidung, yang memerlukan pemulihan pembedahan pada bahagian bawah hidung dan kemustahilan re-tusukan

Mencucuk siap tidak boleh mengganggu pengambilan makanan, dan setelah sembuh - secara amnya menimbulkan rasa tidak selesa

Nah, lebih khusus

Seterusnya, kita menggunakan jari kita untuk mencari tempat tusukan dan merasakan tulang rawan pertama yang berfungsi sebagai septum hidung, kita tidak boleh menyentuhnya semasa tusukan, ada juga tulang rawan kedua yang tidak boleh kita sentuh dan itu adalah bahagian bawah hidung

Seperti yang anda fahami, tujuan kita untuk tusukan adalah antara dua tulang rawan ini dan dengan tusukan kesakitan yang betul akan ada minimum tiga mata dan maksimum empat dari sepuluh. Tetapi anda tidak boleh buat tanpa jemu, ini adalah ciri septum.

Pembasmian kuman hidung

Sebelum tusukan hidung mesti dibasmi kuman. Kami mengambil sapu kapas kami, menggunakan klorheksidin dan memprosesnya. Sebaiknya lakukan ini dengan sarung tangan.

Tetapan pengapit

Oleh kerana rakan kita mungkin agak malu untuk mencucuk hidung mencari tempat yang sesuai untuk tusukan, lebih baik melakukannya untuknya, ambil penjepit dan pasangkannya di tempat yang optimum di mana tulang rawan tidak akan terjejas, dan seorang rakan harus mengesahkan bahawa penjepit dipasang secara merata

 1. Berpakaian sarung tangan
 2. Kami melakukan pembasmian kuman
 3. Tarik bahagian bawah hidung sedikit
 4. Tetapkan pengapit dengan tepat
 5. Dengan tangan yang yakin, kami membuat tusukan
 6. Pengapit dikeluarkan
 7. Hiasan dimasukkan ke dalam bahagian dalam jarum dan dilanjutkan ke bahagian dalam tusukan

Cara menembusi septum

Sekiranya anda melihat masa lalu dan melihat apa yang menusuk cuping telinga, maka kita mempunyai pilihan yang sangat besar, tentu itu adalah jenaka.
Kita memerlukan farmasi kerana di sana kita boleh membeli:

 1. Menusuk jarum
 2. Kateter intravena

Terdapat standard untuk diameter, tetapi pengeluar menulis seseorang seperti, seseorang menulis diameter luaran, seseorang dalaman kerana ini, anda hanya dapat menavigasi melalui percubaan dan kesilapan.

Pada dasarnya, jarum 14g digunakan untuk menusuk wajah, ukuran yang sama harus perhiasan yang sama tidak kurang dan tidak lebih, jika perhiasannya lebih kecil, maka darah akan mengalir tanpa henti.

Jarum juga dijual di aliexpress, saya boleh menasihati anda untuk membelinya dengan sedikit dan semoga berjaya.

Berapa lama septum sembuh?

Penyembuhan Septum untuk jangka masa yang agak lama, adalah dari 6 hingga 8 minggu dan sepanjang masa ini perlu untuk menjaga tindik

Bilas dengan air laut, yang boleh dibeli di farmasi atau larutan garam lemah biasa, kedua kaedah ini adalah pilihan dan pilihan. Asas tentu saja adalah chlorhexidine dan miramistin.

Miramistin mengandungi perangsang penyembuhan dan oleh itu ia mempercepat proses ini, tetapi mustahil untuk digunakan 10 hari berturut-turut kerana menyebabkan dysbiosis

Hanya penjagaan berterusan dan kehadiran perhiasan yang tenang di hidung mengurangkan masa penyembuhan luka

Tusukan segar mesti dilindungi dari kosmetik, kecederaan akibat tangan, pakaian.

Berhati-hati dengan Miramistin dan selepas 10-20 minit, anda perlu bilas dengan larutan garam. Kerana dysbacteriosis belum dibatalkan. Dan miramistin mempunyai kesan imunostimulasi.

Kami melembapkan pelapik kapas dan memproses tusukan dari dua sisi, dan jika anda merasakan bau yang tidak menyenangkan, anda perlu mengelap perhiasannya. Sekiranya bau yang tidak menyenangkan tidak hilang, anda perlu menukar hiasan setelah penyembuhan lengkap.

Kerak yang pasti terbentuk di sekitar luka tidak boleh dipilih, kerana ini secara signifikan menghalang proses penyembuhan.

Pemilihan barang kemas

Logam pertama untuk hiasan lebih baik memilih titanium dan hanya dalam kes yang melampau melihat keluli pembedahan tetapi ingat bahawa semua ini tidak masuk akal jika hiasan itu tidak berkualiti tinggi atau palsu. Itulah sebabnya beli barang kemas hanya di lokasi yang dipercayai..

Terdapat dua hiasan septum utama yang sangat mempengaruhi gaya anda..

Ingatlah bahawa setelah penyembuhan lengkap, lemak subkutan dapat menonjol dan meresap ke hiasan berkualiti rendah dan disebabkan oleh itu akan ada bau yang tidak menyenangkan di hidung yang dapat dihilangkan hanya dengan mengganti hiasan dengan yang baru dan mensterilkan yang lama jika anda masih menyukainya.

Microbanan

Ia sesuai untuk semua orang, tetapi terutama bagi mereka yang tidak tahu bagaimana rakan, rakan sekerja dan saudara-mara akan merawat tindikan. Bukan hanya hiasan ini yang hampir tidak dapat dilihat, ia juga dapat disembunyikan dengan mudah hanya dengan berpusing ke dalam

Terdapat satu kelemahan dan terletak pada kenyataan bahawa jika tusukan tidak dilakukan dengan tepat, maka kita tidak akan dapat memperhatikannya dan oleh itu kita tidak akan dapat menggunakan hiasan lain pada masa akan datang

Pekeliling

Bola yang berlainan dapat dililit pada lingkaran dan juga pisang mikro. Ia juga boleh disembunyikan di hidung dan satu-satunya perbezaan adalah tidak disyorkan untuk menyembunyikannya segera setelah tusukan. Oleh kerana luka tidak sembuh dan mudah mencederakan diri sendiri.

Untuk memeriksa apakah pekeliling itu sesuai untuk anda, gunakan klip snag

Alat

Perkara utama dan mahal adalah pengapit, harganya separuh daripada harga tiket ke penindik. Tetapi anda boleh mencari dan satu kali pada rakan-rakan kami dari Cina.

Klip dan hiasan mesti direbus selama 30 minit sehingga seluruh jangkitan musnah.

Kita juga memerlukan sarung tangan dan teman yang setia dengan tangan yang kuat yang akan menusuk hidung kita dengan tindakan yakin.

Risiko

Agar tidak membahayakan diri sendiri atau seseorang yang memutuskan untuk menumbuk hidung, anda harus ingat bahawa "berapa banyak orang, begitu banyak hidung", iaitu dua sama persis tidak ada.

Perhatikan perkara berikut:

 • Tidak boleh ada kapal besar di tempat tusukan - ini paling sering dilihat dengan mata kasar, tetapi lebih baik untuk menerangi tambahan dengan lampu yang kuat. Kerosakan kapal boleh menyebabkan pendarahan teruk, yang bermasalah untuk berhenti di rumah.
 • Sekiranya saraf cedera semasa tusukan, orang itu sekurang-kurangnya akan mengalami ketidakselesaan yang ketara, paling banyak - kesakitan yang berterusan, yang sering masuk ke bahagian muka yang lain atau jauh ke dalam hidung. Dalam kes ini, tindikan dikeluarkan dan dihantar ke doktor secepat mungkin.
 • Kejadian alahan - faktor ini juga tidak dapat diramalkan. Reaksi negatif terhadap produk keluli titanium dan pembedahan yang sangat murah yang dibeli di lokasi yang disahkan (seperti salun menindik dan tatu berlesen) sangat jarang berlaku. Tetapi kebanyakan penusuk rumah boleh membeli barang kemas berkualiti rendah. Dalam kes terbaik, produk seperti ini akan berkarat di hidung dalam seminggu, ia menyebabkan dermatitis kontak, dan yang terburuk akan menyebabkan kejutan anafilaksis teruk.

Video

Kesimpulannya

Di salun, tuan sering segera mengorek tusukan kerana dibuat dengan bengkok dan ini normal, kerana kadangkala tangan boleh menggeletar. Oleh itu, bersiaplah bahawa pertama kali anda tidak akan berjaya. Tetapi pada akhirnya, semuanya akan baik-baik saja, kecuali jika anda selalu menjaga tusukan.

Soalan dan jawapan

Bahan hiasan

Persatuan Piercing Eropah telah melarang penggunaan baja perubatan, kerana pilihan hanya ada bioplast dan titanium implan secara eksklusif

Apa bentuk faktor hiasan yang akan digunakan?

Sesiapa sahaja menghampiri, pada mulanya seseorang malu memakai dermaga, tetapi seseorang tidak. Ya, dan bioplast yang sama tidak kelihatan rapi dan menyebabkan ketidakselesaan

Bioplast sebagai hiasan pertama

Bahannya tidak terlalu cantik dan cincinnya juga tidak kelihatan sangat bagus. Sekiranya anda ingin menggunakannya, ambil microbanana dan dapatkan tindikan tersembunyi, anda boleh memakainya sehingga sembuh sepenuhnya dan tidak ada yang akan menyedari bahawa anda mempunyai septum

Cara menghilangkan sakit hidung dengan cepat dan tidak menyakitkan

Kelebihan dan Kekurangan Piercing Hidung

Apa maksud menusuk hidung adalah ekspresi diri atau kekok

Mencucuk hidung pistol boleh dilakukan atau tidak

Ilya Kozel '

Saya adalah pembangun yang bekerja sendiri. Sila pertimbangkan untuk melanggan kumpulan kami di Vkontakte.

Mencucuk hidung - bagaimana memilih anting-anting atau cincin, bagaimana dan di mana menembusi sayap atau septum

Sekiranya anda memutuskan untuk menghiasi bahagian wajah anda yang paling menonjol dengan anting-anting emas atau perak yang indah, maka sebelum melakukan tindik hidung, cari tahu mengenai persiapan yang diperlukan, ciri-ciri perawatan luka, rawatannya dan masalah lain yang berkaitan dengan tusukan. Prosedur ini harus diambil dengan serius untuk mengelakkan percubaan yang tidak berjaya dan tidak membahayakan tubuh anda dengan campur tangan seperti itu..

Cara menusuk hidung

Tradisi menghias hidung dengan anting-anting di negara kita muncul tidak lama dahulu. Yang pertama dalam percubaan dengan penampilan mereka diputuskan oleh pemuda yang memberontak. Hari ini, tindik jenis ini digunakan secara aktif oleh kanak-kanak perempuan dan lelaki. Sekiranya anda memutuskan untuk menghiasi bahagian wajah anda yang paling menonjol dengan anting-anting, ia tetap menentukan penampilannya dan tempat di mana hidung akan dicucuk. Terdapat beberapa cara untuk menusuk hidung: di sayap, septum, di hidung.

Mencucuk sayap hidung

Salah satu cara yang paling biasa untuk menghiasi wajah anda adalah dengan menusuk sayap hidung. Ia dianggap selamat, ia boleh dilakukan di sebelah kiri, kanan atau kedua-dua lubang hidung. Dengan rawatan yang betul, penyembuhan berlangsung dari 4 hingga 6 minggu. Kadang-kadang lubang dibuat dari sisi pada titik tertinggi sayap. Pilihan ini menyakitkan dan kurang sembuh. Untuk hiasan dengan tusukan seperti itu, anda hanya boleh menggunakan anting-anting kecil, misalnya, anyelir.

Menindik Septum

Apabila tusukan dilakukan di septum hidung, tindikan disebut septum. Selalunya ia disalurkan melalui tisu di bawah tulang rawan atau melalui rawan itu sendiri. Sensasi menyakitkan dapat berlangsung hanya dalam sekejap, jadi menindik septum tidak memerlukan penggunaan ubat sakit. Dengan penjagaan luka yang betul, ia sembuh dalam 6-8 minggu. Septum dihiasi dengan cincin, batang dan setengah cincin.

Septril

Apabila septum dicucuk secara menegak ke bawah, maka tusukan disebut septril. Prosedur ini memerlukan pengalaman hebat dari tuan dan berhati-hati, kerana dengan tusukan, anda boleh mengikat septum tulang rawan. Kesalahan seperti itu secara signifikan akan memperlambat proses penyembuhan luka dan meningkatkan risiko komplikasi. Menusuk Septr dicirikan oleh kesakitan. Bar sering digunakan untuk menghias tusukan..

Jambatan menindik

Diterjemahkan dari bahasa Inggeris, jambatan bermaksud "jambatan". Jambatan itu dicucuk pada jambatan hidung di bahagian atasnya. Pada tahap mata, tusukan dibuat melalui tisu lembut, sementara tulang rawan tidak sakit. Anda boleh membuat jambatan secara mendatar dan menegak. Jenis tusukan ini disebut sebagai tindikan yang melampau. Daripada hiasan di tempat ini, adalah wajar untuk menggunakan barbel..

Mencucuk hidung pistol

Untuk mengurangkan kemungkinan proses keradangan, akibat negatif dan komplikasi, membuat prosedur tidak menyakitkan mungkin, jika anda melakukan tusukan hidung dengan pistol. Menurut ulasan, untuk menusuk hidung lelaki atau wanita menggunakan peralatan seperti itu, tuannya hanya memerlukan beberapa saat. Dalam kes ini, anda tidak boleh risau bahawa debu atau pencemaran akan masuk ke dalam luka, kerana penggunaan alat ini menjamin kemandulan. Kadang kala penggunaan pistol tidak sesuai kerana ketebalan tapak tusukan yang besar.

Cara mencucuk hidung di rumah

Di salon atau kabinet kosmetik, tindikan hidung akan dilakukan tanpa rasa sakit, tanpa risiko jangkitan berikutnya. Sekiranya perkhidmatan profesional kelihatan terlalu mahal untuk anda, anda tidak takut dengan bakteria, pendarahan dan keradangan, maka anda boleh mencucuk hidung di rumah. Perhatian khusus harus diberikan kepada peraturan kebersihan dan bertindak mengikut arahan berikut:

 1. Mula-mula anda perlu membeli tindik hidung. Barang kemas menjual kedai perhiasan dan cenderamata di Moscow dan bandar-bandar lain, kedai tatu atau kedai dalam talian. Lebih baik memilih barang kecil yang diperbuat daripada titanium, polikarbonat atau keluli tahan karat. Sekiranya ruam alergi muncul selepas tusukan, tanggalkan barang kemas dan berjumpa doktor kulit.
 2. Pada kulit yang berhampiran dengan tempat menindik tidak boleh ada komedo, bisul atau jerawat. Untuk sebarang keradangan, ketepikan sasaran anda. Keradangan pada sinus, pembekuan darah yang buruk juga merupakan kontraindikasi terhadap prosedur ini.
 3. Penusukan paling baik dilakukan dengan jarum baru khas yang sesuai dengan diameter ukuran perhiasan. Sangat boleh diterima menggunakan jarum jahit biasa, anting-anting, kateter atau pin keselamatan jika anda membasmi kuman dan memproses alat improvisasi dengan teliti.
 4. Sterilkan semua alat dan hiasan. Untuk melakukan ini, celupkan dalam alkohol, dan kemudian rebus. Letakkan alat yang disediakan di tuala bersih. Basuh tangan dengan sabun, pakai sarung tangan steril..
 5. Lukis penanda dengan titik di tempat di mana anda merancang untuk membuat tusukan.
 6. Rawat kawasan kulit dengan alkohol. Pek ais boleh digunakan untuk menghilangkan rasa sakit. Apabila disejukkan, kulit akan menjadi kurang sensitif, tetapi lebih lebat, akan lebih sukar untuk menusuk.
 7. Masukkan jarum tegak lurus ke permukaan kulit di lokasi yang ditandakan. Bertindak dalam satu gerakan, jika anda mempunyai pengapit, gunakannya.
 8. Masukkan anting-anting secepat mungkin sehingga luka mula mengetat.
 9. Sehingga luka sembuh, berhenti merokok, alkohol, hormon, dan aspirin. Berhati-hati merawat luka: bilas tindikan dengan cecair chlorhexidine atau miramistin di kedua-dua belah pihak, gunakan ubat levomekol. Jangan gunakan Vaseline kosmetik.
 10. Sekiranya selepas 10 hari keradangan belum berlalu, kemerahan tidak hilang, kerak terus muncul, pelepasan berwarna kuning atau hijau, maka tindikan mesti dikeluarkan. Lebih baik mengeluarkan anting-anting semasa menghembuskan nafas agar tidak masuk ke paru-paru dengan udara.

Tempat mencucuk hidung

Anda boleh menyatakan keperibadian anda dan menekankan kecerahan penampilan anda dengan bantuan tusukan hidung yang berbeza. Di mana menusuk hidung adalah keputusan individu semata-mata. Perhiasan boleh sejajar dengan bibir atau tegak lurus dengan garisnya. Teknik moden membolehkan anda membuat lubang untuk perhiasan dengan cara berikut:

 • menusuk kulit sahaja;
 • menumbuk kulit dan tulang rawan;
 • menusuk seluruh dinding hidung atau kedua-dua lubang hidung.

Anting-anting untuk hidung

Semasa memilih perhiasan, anda harus fokus pada lokasi saluran. Sekiranya tindikan lubang hidung dilakukan dengan tinggi, maka anting-anting di hidung tidak boleh berbentuk cincin, hanya cengkih yang sesuai di sini. Untuk tusukan di bahagian tengah hidung, cincin dan bar sesuai. Lubang hidung, labirin atau terowong digunakan untuk sayap hidung, untuk septum - setengah cincin, cincin, pisang, batang.

Agar hidung yang dicucuk tidak meradang, anda harus memilih bahan dari mana produk akan dibuat dengan berhati-hati. Master piercing mengesyorkan menggunakan aloi pembedahan, titanium atau bioplast. Setelah terusan sembuh, anting-anting boleh ditukar menjadi perak, emas, platinum dan juga kayu. Produk dijual dengan pengikat yang berbeza, cincin hidung boleh dihiasi dengan berlian atau kaca biasa..

Harga untuk menusuk hidung

Sekiranya anda memutuskan untuk melakukan tusukan hidung, hubungi salun khusus. Baca ulasan mengenai dia, daftar untuk berunding untuk memeriksa kebersihan dan syarat prosedur. Kos menindik sering bergantung pada pakej perkhidmatan yang disediakan (ubat, perhiasan, kerja tuan, persiapan). Berapa kos menusuk hidung anda di Moscow bergantung pada salun, profesionalisme tuan, kerumitan kerja dan nuansa lain:

Video: tusukan hidung

Foto menusuk hidung

Ulasan

Alina, 23 tahun, saya menusuk hidung sendiri, sebelum itu sudah ada percubaan bebas dengan cuping telinga, jadi saya tidak takut. Saya mempelajari gambar di Internet, saya memilih kateter untuk menembusi sayap. Hampir tidak ada rasa sakit, saya memasukkan anyelir keluli perubatan ke dalam lubang, saya tidak suka emas. Menyembuhkan luka dengan cepat, setelah lima hari bengkak reda.

Natalia, 31 tahun saya menusuk hidung pada usia sedar, beralih ke salon yang baik dengan doktor kecantikan. Menusuk sayap kiri dengan jarum. Rasa sakit itu, tetapi sangat cepat berlalu. Luka sembuh selama seminggu, saya mematuhi arahan doktor untuk mendapatkan rawatan. Saya tidak menyesal menusuk, tetapi sukar bagi saya untuk menukar perhiasan, jadi sejak enam bulan terakhir saya memakai cengkih tanpa melepas.

Marina, 19 tahun. Saya selalu suka menusuk hidung dan saya memutuskan untuk melakukannya sendiri. Saya melakukannya di salun, prosedurnya tanpa komplikasi, tetapi saya tidak dapat membiasakan diri dengan anting-anting. Terdapat rasa tidak selesa yang berterusan dan saya mengeluarkan perhiasan. Lubangnya tumbuh dalam beberapa minggu, tetapi bekas luka kecil masih ada. Saya tidak akan bereksperimen dengan tindikan lagi.

Mencucuk hidung - arahan langkah demi langkah mengenai cara melakukannya, foto + video

Tusukan bahagian tubuh yang berlainan bukan lagi sesuatu yang luar biasa. Setiap gadis kedua mempunyai anting-anting di tubuhnya, atau pernah. Mencucuk hidung dianggap jenis seni badan yang paling biasa. Tetapi walaupun ini, ia tetap membawa bahaya tertentu. Sekiranya anda tidak tahu bagaimana dan dengan apa yang harus dicucuk atau tidak betul memilih nilai sisi tindik, anda boleh menghadapi situasi yang sangat janggal.

Cara memasukkan tindik hidung secara berperingkat

Teknik meletakkan anting-anting bergantung pada bentuknya dan tapak tusukan. Tusukan sayap hidung dianggap tradisional, tusukan septum lebih tidak biasa. Septum adalah tulang rawan yang terletak di antara lubang hidung..

Untuk membuat tindik, anting-anting jenis ini digunakan:

 • Karnival. Reka bentuk barbel, penjepit dan perhiasan yang ringkas menjadikannya mustahak untuk kanak-kanak perempuan. Menarik anting-anting ini tidak sukar, di samping itu, jika perlu, ia dapat dilepaskan dengan cepat. Dihiasi dengan batu, yang boleh berbentuk segitiga, bulat, bujur dan bentuk lain;
 • Cangkuk, siput, spiral. Ini adalah anting-anting yang lebih profesional. Perbezaan utama adalah bentuk melengkung yang tidak biasa. Sekiranya cengkeh cengkih dapat menonjol jelek dan dapat dilihat pada beberapa sudut kepala, maka cangkuk itu sama sekali tidak dapat dilihat dari dalam;
 • Cincin. Jarang digunakan untuk merancang tindikan di sayap hidung, tetapi sangat bagus untuk septum, telinga, bibir atau alis. Terdiri daripada cincin yang tidak ditutup dan pengapit bola. Selalunya, sambungan berulir digunakan sebagai pengikat - ini membolehkan anda memperbaiki perhiasan dengan cepat dan selamat pada tusukan.
Mencucuk hidung renda

Sebelum anda merobek barang kemas, anda perlu membasmi kuman. Untuk ini, larutan klorheksidin atau hidrogen peroksida adalah yang terbaik. Harap maklum bahawa logam berharga bertindak balas secara berbeza terhadap disinfektan perubatan (mereka boleh menggelapkan atau meringankan), dan perhiasan keluli bahkan berkarat. Oleh itu, sebelum memproses adalah lebih baik untuk memeriksa komposisi yang dipilih pada bahagian anting-anting yang tidak kelihatan.

Cengkih untuk hidung

Cara meletakkan anting-anting cengkih di hidung anda:

 1. Tusukan dicuci dengan alkohol atau klorheksidin. Pastikan anda mengelap bahagian dalam hidung. Debu sering terkumpul pada membran mukus, yang anda sendiri tidak tahu. Dialah yang pada masa akan datang boleh menyebabkan radang dan kembung;
 2. Tepi hidung ditarik dengan lembut. Dalam keadaan profesional, ia diperbaiki dengan forceps, tetapi jika tidak berada di tangan, maka pegang sayap dengan jari anda;
 3. Hujung cengkih diatur dengan hati-hati ke dalam tusukan. Untuk mendorongnya, anda tidak perlu menolak dengan kuat. Tatal bar di lubang dengan lembut. Dua masalah boleh timbul di sini: anyelir tidak lulus atau tersekat. Ini berlaku kerana terlalu banyak lubang atau arah yang salah. Cuba putar bar dengan lembut ke arah yang berbeza. Sekiranya anting-anting melangkah lebih jauh, maka anda langsung tidak masuk ke dalam lubang. Sekiranya terhenti, maka anda perlu pergi ke salun - mungkin tindikannya terlalu banyak; Menggambar anting-anting stud
 4. Apabila tepi cengkih keluar dari lubang, ia mesti ditarik ke bawah dengan pinset. Klip diletakkan di hujung anting-anting. Jangan tekan dengan kuat, jika tidak, akan ada keradangan. Cuba pasangkan anting-anting di kedudukan tengah, tetapi agar tidak menggantung, jika tidak, ia akan jatuh.

Untuk memakai cincin menusuk hidung, tindakan yang hampir sama dilakukan. Tetapi, jika tulang rawan ditusuk, algoritma mungkin sedikit berubah.

 1. Cincin tersebut dibasmi kuman dan diperluas ke tahap yang diinginkan. Tebukan yang ketat untuk septum, anda tidak boleh melalui lubang;
 2. Tepi cincin yang bebas (tanpa benang untuk pengapit) masuk ke dalam lubang hidung dan bergerak perlahan di sepanjang tulang rawan. Sekiranya hidung masih sakit, kami mengesyorkan bahawa ketika berpakaian, merawat selaput lendir dengan anestetik; Lingkaran lukisan untuk septum
 3. Menggulung anting-anting, anda perlu menolaknya ke pintu keluar. Sekiranya ia rapat, anda boleh menggegarkan cincin ke arah yang berbeza;
 4. Apabila hujung anting-anting menonjol dari lubang, bola pemasangan dipasang pada bahagian kedua. Sekiranya cincin berbentuk klasik (bulat sepenuhnya), maka ia disekat ke kedudukan maksimumnya dan diikat dengan klip.

Perkara paling sukar untuk meletakkan hidung menusuk siput. Ini adalah anting-anting khas, yang agak sukar dipasang pada tusukan anda sendiri, tanpa pengalaman sebelumnya.

Cara meletakkan anting-anting dengan cangkuk ke lubang hidung:

 1. Sebaiknya sapukan sedikit Bepanten atau salap regenerasi lain pada permukaan hujung (Rescuer, Levomekol). Ini akan mempercepat penyembuhan dan membantu memasukkan anting-anting;
 2. Hujung siput mesti disikat ke hujungnya. Anda dapat melihat bentuk anting-anting, tetapi selepas jatuh, anda perlu sedikit mengubah kedudukan anting-anting; Gambar Anting-anting untuk menusuk siput
 3. Bahagian anting-anting yang rata ditolak lembut ke hidung. Penting untuk tidak memberi tekanan pada tindikan, jika tidak, mungkin ada komplikasi dalam bentuk kecantikan dan keradangan. Sekiranya cangkuk tidak sesuai dengan baik, condongkan sedikit terlebih dahulu ke kiri, kemudian ke kanan;
 4. Apabila anting-anting ada di tempatnya, tidak ada penjepit atau klip di atasnya. Hujungnya menekan kuat pada mukosa. Oleh itu, lubang ditutup dengan cepat dan boleh dipercayai. Sekiranya anda tidak boleh memasang cangkuk, lebih baik menghubungi salun. Di rumah, anda boleh menggaru mukosa hidung, selepas itu tindik akan mula tumbuh secara aktif.

Video: kebaikan dan keburukan menusuk hidung

Akibat dan kontraindikasi

Oleh itu, tidak ada kontraindikasi langsung terhadap tindikan. Satu-satunya perkara yang perlu anda perhatikan adalah kelajuan penyembuhan luka. Semakin lama tusukan akan sembuh, semakin tinggi kemungkinan jangkitan memasuki luka. Ini dipenuhi dengan pelbagai komplikasi dalam rawatan dan juga campur tangan yang dapat dijalankan..

Komplikasi selepas menindik hidung:

 • Hidung berair. Akibatnya sangat tidak menyenangkan, tetapi semula jadi. Tubuh merasakan pelanggaran integriti membran mukus sebagai serangan virus. Untuk menyingkirkannya, dia "memasukkan" semua proses pelindung, termasuk hidung berair. Masalah ini hilang setelah beberapa hari;
 • Kesakitan Apabila septum tertusuk, sensasi sensitif hujung hidung yang tidak menyenangkan berlaku. Hampir mustahil untuk disentuh. Seiring dengan ini, tulang rawan tidak menyakitkan - tidak ada ujung saraf di dalamnya. Kesakitan dari sayap hidung boleh merebak ke seluruh bahagian muka yang terdapat tusukan. Fenomena yang sama diperhatikan pada mereka yang melakukan tindik alis;
 • Keradangan dan pembengkakan. Secara semula jadi, jika hidung meradang, maka tidak dijaga dengan betul. Tetapi tusukan di bahagian badan ini sangat sukar untuk dibilas - mukosa tidak kelihatan. Dan suppuration secara umum tidak dapat dikenali dengan cara apa-apa sehingga bau tidak menyenangkan muncul;
 • Masalah makan. Ini berlaku bukan hanya selepas tusukan lidah atau bibir. Semasa mengunyah, hidung bergerak sedikit, seperti dalam perbualan. Sebarang pergerakan dalam beberapa minggu pertama selepas tusukan akan menyebabkan kesakitan yang membosankan di sayap atau hujung hidung;
 • Melambung di tapak menindik. Hidung menjadi merah dan sedikit bengkak muncul? Lebih baik menanggalkan anting-anting dan memproses lubang dengan teliti sehingga sayap atau septum benar-benar busuk. Perkara yang sama mesti dilakukan sekiranya anting-anting gagal..

Anting-anting dan perhiasan untuk menusuk hidung

Anting-anting dibahagi bukan sahaja dari segi bentuk, tetapi juga tujuan dan bahan dari mana ia dibuat. Bahan berikut digunakan untuk membuat anting-anting yang menusuk:

 • Keluli perubatan. Sebelum ini, semua salun yang memberikan perkhidmatan menusuk telinga, alis dan hidung hanya berfungsi dengan perhiasan seperti itu. Tetapi, penting untuk mengetahui satu perkara - istilah "keluli perubatan" sama sekali tidak wujud. Disebut gabungan baja dan titanium. Ia tidak mempengaruhi kadar penyembuhan tusukan, tetapi tidak menyebabkan kakisan;
 • Plastik. Ia kelihatan sangat tidak biasa, di lubang hampir tidak dapat dilihat kerana berat badannya yang rendah. Menikmati cinta istimewa di kalangan gadis tidak formal. Berbeza dengan kemudahan keluar dan kestabilan faktor negatif luaran. Selain itu, ia tidak membeku dalam cuaca sejuk;
 • Mencucuk hidung emas adalah yang paling mahal, tetapi paling selamat. Kelebihan utama logam mulia ini ialah ia mendorong pertumbuhan semula dan jarang ditolak oleh badan;
 • Perak. Lebih murah daripada emas, tetapi logam berharga tidak kurang popular. Sesuai untuk hampir semua orang. Boleh menyebabkan alahan hanya dalam kes yang luar biasa..

Pengendalian dan penjagaan hidung selepas menindik

Penjagaan tusukan yang tidak betul sangat berbahaya. Ia menyebabkan lebih daripada 90% keradangan dan kembung..

Gambar hasil rawatan septum yang tidak betul

Untuk mengelakkan masalah yang berkaitan dengan menindik, anda perlu mengetahui peraturan berikut:

 • Rawat hidung anda dua kali sehari. Pagi dan petang. Tetapi, jika berangin di jalan, lebih baik membersihkan anting-anting dan lendir sebaik sahaja pulang (iaitu, ia akan menjadi rawatan tiga kali ganda);
 • Mempercepat proses penyembuhan akan membantu penggunaan salap secara berkala. Agar ia berfungsi, komposisi diedarkan ke seluruh bar, cincin atau cangkuk. Untuk melakukan ini, bola kecil salap digunakan pada hujung anting-anting, setelah itu bergerak ke arah yang berbeza;
 • Sekiranya hidung gatal - jangan sentuh dengan jari anda. Ini adalah bagaimana proses penyembuhan berjalan. Sebaik sahaja anda tidak mempunyai kekuatan untuk bertahan - sapu dengan lembut di sekitar zon ketidakselesaan dengan kain kapas di Chlorhexidine;

Klorheksidin

 • Jangan cuci lubang dengan hidrogen peroksida. Ini melarutkan pertumbuhan yang terbentuk dan melambatkan pertumbuhan semula tisu;
 • Sekiranya benjolan terbentuk di tempat menindik, maka terdapat nanah di dalamnya. Fenomena ini dipanggil granuloma. Muncul kerana alergi terhadap bahan anting-anting yang dipilih atau tapak tusukan yang salah. Untuk menyingkirkannya, anda perlu menggunakan sejumlah kecil peroksida pada tindik, dan kemudian tekan dengan lembut. Semua jisim berjangkit mesti keluar;
 • Ia berlaku bahawa tindikan jatuh. Jangan sekali-kali meletakkannya semula tanpa rawatan. Perkara yang sama berlaku untuk bola penjepit..
 • Berapa banyak yang menyembuhkan

  Banyak bergantung pada ciri badan dan musim yang dipilih. Menurut statistik, tindik dan tatu sembuh lebih perlahan pada musim sejuk dan musim luruh berbanding musim panas. Ia dipengaruhi oleh kekurangan vitamin, hipotermia dan penurunan imuniti..

  Tusukan pusar sembuh sekurang-kurangnya enam bulan, bibir - 2 bulan. Tulang rawan di septum tidak pernah sembuh. Dia hanya "menimpa" kerana ia berhenti mengganggu pemiliknya. Ulasan mengatakan bahawa tindikan di sayap hidung akan ditangguhkan sepenuhnya hanya selepas 6 - 8 bulan.

  Makna - Bahagian menindik mana

  Kadang-kadang di forum wanita seseorang dapat mencari alasan bahawa menindik pada sisi yang berlainan membawa makna suci yang tersembunyi. Sebenarnya, ini semua adalah stereotaip. Pilihan bahagian hidung mana yang hendak dicucuk adalah individu semata-mata dan hanya bergantung pada kecantikan wajah yang dipilih.

  Beberapa gadis lebih banyak berpisah di sebelah kiri, yang lain di sebelah kanan. Begitu juga dengan tusukan. Untuk akhirnya menentukan, anda boleh mencuba tindik palsu atau magnet. Kerana kenyataan bahawa tusukan di atas kelihatan sangat semula jadi, ia akan menjadi percubaan yang sangat baik untuk penampilan, jika anda ingin menusuk kulit, tetapi takut.

  Menindik pada kedua-dua belah hidung

  Foto menusuk hidung jelas menunjukkan bahawa ia kelihatan hebat di kedua-dua bahagian kanan dan kiri wajah. Lebih-lebih lagi, tidak sedikit pun memalsukan gambar, tetapi hanya menekankan kecanggihan penampilan.

  Menindik Sayap Hidung - Ulasan

  Mencucuk sayap hidung - mengenai kesakitan, kehilangan bau dan strabismus (tidak)

  Jadi, hari ini adalah masa untuk membicarakan tindikan yang lain (selain septum) di wajah saya, iaitu mengenai tindik sayap hidung. Berturut-turut, dia adalah tusukan kelima saya: selepas tusukan air kencing biasa dan tusukan tulang rawan telinga.

  Apa yang perlu difikirkan terlebih dahulu

  Jadi, ini adalah tindikan wajah pertama saya. Semua tusukan yang saya alami pada masa itu dapat disembunyikan dengan mudah oleh rambut jika perlu, tetapi anda tidak dapat menyembunyikan hidung anda. Dan ini adalah perkara pertama yang harus saya sedar dan terima ketika saya masih memutuskan untuk menusuk sayap hidung. Di samping itu, jika saya memutuskan untuk membuang perhiasan itu pada masa akan datang dan berhenti memakainya (dan ternyata begitu), saya perlu memahami bahawa tidak ada yang dapat memberi saya jaminan bahawa tusukan akan sembuh sepenuhnya tanpa meninggalkan bekas luka yang buruk pada diri saya (seperti ia kadang-kadang berlaku). Namun, saya tetap memutuskan bahawa kedua-dua perkara ini tidak begitu menakutkan saya.

  Mengenai pilihan studio dan master, saya sudah menulis dengan terperinci dalam ulasan mengenai tindikan puting dan septum, tetapi sebentar lagi kita akan membahas perkara-perkara utama. Oleh itu, semasa memilih ahli sihir:

  adalah mustahak bahawa tuan yang anda ganti menjadi berkelayakan dan bekerja di studio khusus, dan bukan di rumah, dan menjadi penusuk, bukan jurusolek atau madu. seorang pekerja;

  anda mesti membiasakan diri dengan karya tuan yang anda minati, baca ulasan pelanggannya;

  lebih baik berjumpa dengan tuan secara peribadi, berunding dan bertanya semua soalan anda;

  - Jangan teragak-agak untuk mengemukakan soalan, terutamanya mengenai kebersihan dan pensterilan, jika perlu, tuan akan memberitahu anda semua dan menunjukkan kepada anda, ini tidak pelik.

  Semasa memilih perhiasan:

  Sebagai peraturan, perhiasan titanium dengan reka bentuk paling sederhana yang tidak akan mengganggu penyembuhan dipilih untuk tusukan awal;

  perhiasan yang diperbuat daripada logam mulia tidak digalakkan dimasukkan ke dalam tusukan segar, khususnya perak tidak sesuai dijadikan bahan utama perhiasan untuk menusuk, kerana boleh menjadi alergen dan teroksidasi.

  bahawa sebenarnya ada "baja pembedahan" yang jelas hanya untuk pengeluarnya, jadi penggunaannya juga sangat tidak digalakkan.

  Mengenai diameter perhiasan dan panjangnya, anda harus berjumpa dengan tuan terlebih dahulu (mungkin tuan akan menawarkan perhiasan dari yang terdapat di studio), anda tidak boleh membeli perhiasan dengan bahaya anda sendiri dan berisiko tanpa persetujuan dengan penindik. Biasanya, hiasan (labret) di sayap hidung mempunyai diameter 1.2 mm dan panjang sekitar 8 mm sekiranya berlaku pembengkakan. Tidak digalakkan meletakkan cincin atau siput pada tusukan yang segar.

  Penyimpangan kecil: ya, sebagai peraturan, diameter hiasan untuk sayap hidung adalah 1.2 mm, namun, atas permintaan saya, saya ditetapkan pada 1 mm dengan anggapan bahawa jika saya ingin menanggalkan hiasan, bekas luka akan sembuh lebih cepat.

  Oleh itu, saya telah lama pergi ke studio yang sama untuk master yang sama, dan kes itu tidak terkecuali. Dengan tuan saya, kami telah membincangkan terlebih dahulu semua butiran, ciri penyembuhan dan perawatan, dan sekarang hari X telah tiba. Saya (lebih kurang)

  tidur, makan. Tidak terlalu banyak minum kopi dan teh yang kuat pada hari prosedur tidak digalakkan, minum alkohol sebelum prosedur dilarang.

  Namun, saya tidak dapat hidup tanpa kopi, jadi saya masih minum secawan kopi (mungkin ini adalah kesilapan saya, tetapi lebih lanjut kemudian).

  Adakah ia menakutkan?

  Amat tinggi. Adakah saya rasa ketakutan ini dibenarkan sekarang? Tidak, tidak begitu banyak. Saya mengumpulkan semangat saya untuk masa yang sangat lama, mungkin setengah jam. Tuan kemudian membawa kateter ke hidung saya, kemudian mengangkat tangannya lagi setelah permintaan saya "Hanya beberapa saat lagi, hanya beberapa saat, dan mari kita mulakan!" (dan ya, saya sudah berusia 22 tahun ketika itu)))

  Bagaimana tusukan dilakukan?

  Kami membuat tanda, tuan meletakkan tanda tusukan masa depan di sayap hidung saya sehingga saya dapat memilih tempat yang paling saya sukai (ya, ada pilihan tempat tinggal). Tusukan dilakukan tanpa bius. Semasa tusukan, tiub logam dimasukkan ke lubang hidung anda sehingga kateter memasukinya semasa tusukan, dengan kata lain, sehingga pinggirnya tidak menguburkan anda di tempat lain, kerana tusukan dilakukan pada sudut. Apabila kateter (baca tiub tajam berongga) sudah berada di tusukan anda, sekeping perhiasan dimasukkan ke ujung atasnya yang tidak tajam, sehingga dimasukkan ke dalam tusukan ketika kateter keluar.

  Sensasi semasa

  Sakit tentu saja terdapat semasa tusukan. Tetapi itu adalah rasa sakit yang tajam, yang hanya dirasakan hanya beberapa saat. Cuba mencubit diri anda di sayap hidung dan bayangkan bahawa ia adalah sesuatu yang serupa, sedikit lebih kuat. Walau apa pun, anda boleh bertahan. Dan walaupun sayap hidung menusuk (seperti pada septum), hampir semua orang mengalirkan air mata, tetapi bukan dari rasa sakit, tetapi dari keanehan anatomi, dengan kata lain). Seperti yang saya katakan di atas, saya jelas minum kopi pada hari itu dengan sia-sia, kerana, ya, ia dan mengalir dengan cukup kuat (bukan air pancut, tetapi tetap saja).

  Sensasi selepas

  Saya harus akui, saya sedikit firasat bahawa saya mula sedikit sakit sehari sebelum tusukan, tetapi saya benar-benar tidak mahu menangguhkan sesi (walaupun sepatutnya !!), jadi pada waktu petang setelah tusukan keadaan saya bertambah buruk. Suhu saya meningkat, walaupun tidak tinggi, dan saya berasa sangat hancur. Secara adil, perlu dikatakan bahawa ini adalah fenomena biasa, dan kesejahteraan boleh bertambah buruk pada mana-mana orang setelah berlakunya tindikan: bagaimanapun, menindik selalu menjadi campur tangan kecil tetapi pembedahan, dan oleh itu tekanan untuk tubuh.

  Mengenai penyembuhan

  Miramistin dan Octenisept sangat sesuai untuk merawat tusukan segar (yang terakhir, bagaimanapun, tidak begitu baik untuk membran mukus, boleh terbakar). Tusukan hendaklah dicuci dengan bersih beberapa minggu lagi tiga hingga empat kali sehari, sambil TIDAK menatal hiasan di terusan. Semakin banyak perhiasan akan bergerak dengan tusukan yang segar, semakin sukar badan untuk membentuk saluran pada tusukan. Secara umum, prinsip pergi adalah perjalanan ke semua perkara yang biasanya diperlukan untuk menjaga tindik, mengenai perkara ini yang saya tulis dengan terperinci di sini.

  Komplikasi

  Pah-pah, tusukan sayap hidung saya sembuh tanpa pengembaraan khas. Namun, kadang-kadang "lebam" yang unik mungkin terbentuk di sekitar tusukan seperti (seperti bola di sekitar hiasan). Ini berlaku apabila sesuatu mengalami tusukan yang sembuh, tetapi saya dengan mudah mengatasinya dengan Syntomycin (saya mengoleskan kawasan di sekitar tusukan, membiarkannya selama dua puluh minit, kemudian dibasuh: tekstur berkrim seperti itu tidak boleh dibiarkan lama pada tusukan, kerana krim - tempat pembiakan bakteria terbaik).

  Mengenai kehilangan bau dan strabismus

  Tiada perkara yang berlaku. Ya))
  Tusukan tidak menjejaskan deria bau dengan cara apa pun; Saya tidak memotongnya selepas penampilannya. Ya, saya dapat melihat hiasan di bahagian hidung dari sudut mata saya jika saya melihat ke bawah, tetapi tidak mengganggu atau mengganggu.

  Mengenai parut selepas pembuangan

  Kebetulan pada suatu hari, ketika saya bermalam dengan kakak saya, saya tidak menyedari bagaimana hiasan di hidung saya dilepaskan, dan saya kehilangan bungkus dari labret (dan ini bukan kali pertama dengan saya). Akibatnya, kerana tidak ada yang lain di tangan saya) saya memutuskan untuk membuang labret yang longgar. Berikut adalah gambar lubang pada waktu petang ketika saya menanggalkan hiasan.

  Saya telah berjalan selama kira-kira sebulan setengah tanpa hiasan, dan sekarang treknya kelihatan seperti ini.

  Secara umum, saya tidak menyesal dengan satu penurunan yang saya buat pada tusukan ini. Melakukan atau tidak bergantung kepada anda, tetapi secara peribadi saya suka dia dalam pelbagai cara)

  Penerbitan Mengenai Asma