50 tahun yang lalu, pada 9 Oktober 1967, Ernesto Che Guevara, yang mengimpikan revolusi dunia, kehidupan yang adil dan bermaruah bagi setiap orang di Bumi, meninggal dunia. Dia mengabdikan seluruh hidupnya yang pendek tetapi penuh semangat untuk perjuangan revolusi. Nampaknya dengan kematiannya, era kepercayaan romantis bahawa dengan bantuan segelintir pejuang bersenjata untuk keadilan eksport revolusi akan hilang selamanya.

Partisans terbaik

Pada 14 Jun 1928, di kota Rosario (Argentina), Ernesto Guevara dilahirkan, yang menjadi simbol revolusi Kuba. Revolusi api masa depan dilahirkan dalam keluarga borjuasi. Ayahnya berasal dari keluarga Argentina lama dan bekerja sebagai arkitek. Tetapi dari sisi ibu, urat Ernesto berair dengan darah revolusioner Ireland Patrick Lynch, bercampur dengan darah biru Viceroy Sepanyol terakhir di Peru. Melalui sisi ibunya, dia mewarisi asma bronkial, yang menyiksanya sepanjang hidupnya..

Ernesto tidak pernah takut menghadapi kesukaran, tidak mengelakkan pekerjaan yang paling kotor dan berbahaya. Ernesto hampir menjelajah Amerika Latin dan ke mana sahaja dia menghadapi ketidakadilan yang nyata: para pekerja hidup dalam keadaan yang teruk, dan mereka yang kaya dengan pekerjaan mereka, dipenuhi dengan wang dan menjalani gaya hidup yang longgar. Walaupun di masa mudanya, Guevara membiasakan dirinya dengan karya Marx, Lenin, Bakunin dan ahli teori revolusi yang lain. Idea mereka diletakkan di tanah yang subur: revolusioner yang nyata secara beransur-ansur terbangun di Ernesto.

Dalam mencari pekerjaan, Che Guevara pergi ke Venezuela, di mana dia dijanjikan untuk menyimpan kekosongan. Namun, pujukan rakan-rakan pelancong memaksanya mengubah rancangannya, dan bukannya Venezuela, dia berakhir di Guatemala. Kedatangannya bertepatan dengan pecahnya perang di negara ini. Presiden Sosialis Jacobo Arbens terpaksa melepaskan kekuasaan, dan Castillo Armas, yang terpilih semasa pilihan raya, mulai menjalankan kebijakan pro-Amerika yang keras. Semua ini mengakibatkan permusuhan, di mana Ernesto Che Guevara terlibat secara aktif.

Pada musim panas tahun 1955, Ernesto bertemu dengan seorang kenalan lama, yang pada masa itu bergabung dengan gerakan pemberontak Kuba. Setelah perbualan intim, seorang rakan mencadangkan agar Che Guevara bergabung dengan gerakan revolusioner menentang diktator Batista dan pergi bersamanya ke Cuba. Ernesto segera bersetuju. Pada mulanya, dia akan ikut serta dalam kumpulan pertempuran Fidel dan Raul Castro sebagai doktor. Rancangannya mengubah latihan ketenteraan yang dilakukan bersama para peserta gerakan, setelah itu dia dianugerahkan gelaran "partisan terbaik." Ernesto terpaksa mengambil mesin dan bukannya kotak ubat.

Comandante Che menjadi Cuba

Pemberontak berjaya mendapatkan stesen radio, dengan pertolongan mereka mereka mula menjalankan program propaganda untuk penduduk Kuba dari pangkalan mereka di pergunungan, mendesak mereka untuk bergabung dalam memerangi pemerintahan diktator Batista. Hampir selalu, Ernesto Guevara bertindak sebagai penyiar propaganda.

Sudah tentu ramai yang berminat dari mana nama panggilan Che yang berasal, yang tidak dapat dipisahkan dengan nama revolusioner terkenal itu. Ernesto dijuluki "Comandante Che" kerana sifatnya yang sering menggunakan kata seru che, yang diterjemahkan sebagai "kawan, kawan". Nah, gelaran "Comandante" (sesuai dengan peringkat jurusan), dia dianugerahkan atas keberanian dan keberaniannya.

Ernesto tidak hanya aktif berpartisipasi dalam permusuhan, tetapi juga terus terlibat dalam propaganda - selain berbicara di radio, dia adalah editor surat kabar "Free Cuba". Setelah kemenangan revolusi pada tahun 1959, Ernesto secara rasmi menjadi warganegara Cuba berkat keputusan khas pemerintah Fidel Castro.

Kehilangan Che Geeara yang penuh misteri

Pada tahun 1965, Che Guevara tiba-tiba menghilang, yang merupakan kejutan sepenuhnya bagi semua rakyat Cuba. Sudah tentu, tidak tanpa pelbagai khabar angin dan andaian. Terutama memainkan khayalan di media Amerika.

Pada 20 April 1965, ketika menjawab pertanyaan wartawan asing tentang Che Guevara dan kehilangannya, Fidel Castro mengatakan perkara berikut: "Satu-satunya perkara yang dapat saya sampaikan kepada anda mengenai Mejar Guevara ialah dia akan selalu berada di tempat revolusi paling berguna, dan bahawa hubungan antara saya dan dia sangat baik. Mereka sama seperti pertama kali kita bertemu, kita dapat mengatakan bahawa mereka lebih baik. ".

Jawapan seperti itu, tentu saja, tidak memuaskan semua orang, akhbar asing terus menerbitkan pelbagai spekulasi, dan "suara musuh" yang disiarkan ke Cuba juga membicarakannya. Pada akhirnya, pada 3 Oktober 1965, Fidel Castro mengumumkan surat Che Guevara yang diserahkan kepadanya. Inilah serpihannya: “Saya merasa saya telah memenuhi tugas yang menghubungkan saya dengan revolusi Kuba di wilayahnya, dan saya mengucapkan selamat tinggal kepada anda, rakan-rakan, kepada rakyat anda, yang sudah menjadi meja saya. Saya secara rasmi melepaskan jawatan saya dalam kepimpinan parti, jawatan menteri saya, utama, kewarganegaraan Kuba. Secara rasmi, tidak ada lagi yang menghubungkan saya dengan Cuba, kecuali hubungan yang berlainan, yang tidak boleh ditinggalkan dengan cara saya melepaskan jawatan saya. " Lebih jauh dari surat itu menjadi jelas bahawa Che memutuskan untuk meneruskan perjuangan revolusi di negara lain.

Di Bolivia, dia sudah menunggu

Pada bulan Mac 1966, Che pergi ke Czechoslovakia, di mana dia dirawat di sanatorium. Dia memerlukan kekuatan untuk misinya ke Bolivia, di mana dia berencana untuk menaikkan "gelombang" perang gerila, yang, dia percaya, seharusnya menyapu seluruh benua, menjadikannya bebas. "Saya tidak dilahirkan untuk memimpin kementerian atau mati orang tua," kata Ernesto kepada rakannya Alberto Granados. Meninggalkan Cuba, dia nampaknya merasa tidak ditakdirkan untuk kembali.

Fidel Castro dengan tegas menentang perjalanan Che Guevara ke Bolivia, dia memujuknya untuk kembali ke Cuba. Dengan dalih persiapan revolusi yang lebih teliti di Bolivia, dia masih berhasil meyakinkan Ernesto untuk mengunjungi Pulau Liberty. Dia mengubah penampilannya sehinggakan rakan-rakannya dalam perjuangan revolusioner tidak mengenalinya. Che Guevara berkhemah dekat Havana, di mana dia berlatih bersama 15 orang muda Kuba yang memutuskan untuk menemaninya ke Bolivia.

Che Guevara percaya bahawa detasemen 30-50 orang sudah cukup untuk memulai perjuangan revolusioner di mana-mana negara di Amerika Latin. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu mencari tempat dengan penduduk hak asasi yang paling banyak dilanggar, yang, menurut pendapatnya, akan segera dimasukkan ke dalam proses revolusi. Dengan sokongan yang popular, dia percaya, bahkan sedikit pemberontak akan dapat merebut kekuasaan mereka sendiri.

Dia dipindahkan ke Sungai Grande, di mana pangkalan partisan telah disiapkan di sebuah ladang yang ditinggalkan. Peternakan itu, atas arahan Che Guevara, diperoleh oleh rakan karibnya bernama Tanya. Sebenarnya, namanya Tamara Bunke, dia adalah agen perisik Kuba di Bolivia dan bahkan... perempuan simpanan presiden Bolivia sekarang. Dia menjadi cinta terakhir Ernesto dan satu-satunya wanita yang terpisah, yang disebutnya sebagai "Tentera Pembebasan Nasional".

Terdapat 47 orang yang terpisah, 16 di antaranya adalah rakyat Cuba dan 26 orang Bolivia, selebihnya diwakili oleh orang Peru dan Argentina. Itu adalah detasemen yang siap sepenuhnya untuk pertempuran, tetapi nasib pejuangnya sangat tragis. Kemunculan Che Guevara dan orang-orangnya di Bolivia dijangka lebih awal...

Pengkhianatan dan kekalahan total

Pada 1 Ogos 1967, dua ejen CIA muncul di La Paz, Gustavo Viloldo dan Felix Rodriguez, yang sepatutnya mengatur perburuan sebenar Che Guevara. Pada 14 Ogos 1967, tentera Bolivia menangkap salah satu kubu pemberontak, terdapat banyak gambar partisan yang secara tidak sengaja dilupakan oleh Tamara Bunke.

Maklumat paling berharga mengenai detasemen Che diperoleh setelah penangkapan di zon konflik penulis sosialis Perancis Regis Debre dan artis Ciro Roberto Bustos. Mereka berdua menghabiskan beberapa waktu dalam detasemen itu, tetapi keadaan hidup dan cara hidup berjalan sangat mengganggu mereka sehingga mereka meminta Che Guevara untuk membiarkan mereka pergi. Akibatnya, Debre dan Bustos yang diseksa menceritakan semua yang mereka tahu.

Memiliki setiap alasan untuk mempercayai bahawa perburuan yang sebenarnya akan dimulai bagi mereka, Che memutuskan untuk membahagikan detasemen itu menjadi dua kumpulan yang terpisah.Dia memerintahkan arahan kumpulan kedua kepada Juan Akunya Nunez, atau "Joaquin". Selepas perpisahan yang singkat, kumpulan berpisah untuk tidak bertemu lagi. Sangat menyedihkan bahawa pengkhianatan memainkan peranan penting dalam kekalahan detasmen Che. Daripada petani tempatan, Ernesto yang paling dipercayai Honorato Rojas, dia malah memperlakukan anak-anaknya. Oleh itu, Rojas ini dengan harga $ 3,000 memberitahu kapten pasukan khas Bolivia Mario Vargas Salinas bahawa skuad akan memaksa Rio Grande pada hari yang lain.

Akibatnya, kumpulan Juan Nunez, di mana Tamara Bunke berada, diserang. Ketika orang-orang partisan berjalan menuju ke tengah sungai, mereka melepaskan tembakan belati ke atas mereka, dalam beberapa minit seluruh kumpulan itu musnah. Ernesto tidak mempercayai kematian Tanya.

Pada 7 Oktober 1967, sekelompok Che Guevara, di mana 17 orang pejuang tinggal, dikepung di jurang Sungai Yuro. Ketika empat anggota kumpulan terbunuh, yang lain menyedari bahawa keperluan mendesak untuk menerobos. Sayangnya, hanya empat yang berjaya. Peluru musuh merosakkan senapang Ernesto, dia hampir tidak bersenjata, dia cedera di kaki dan ditangkap bersama dua rakan lain, Chino dan Willy. Mereka dibawa ke desa gunung La Itera dan dikunci di sekolah tempatan.

Idola semua pemberontak

Atas perintah Presiden Bolivia, Che Guevara ditembak pada 9 Oktober 1967. Selepas itu, tentera menembak badan Ernesto untuk mensimulasikan kematiannya dalam pertempuran. Selepas pelaksanaannya, jenazah Che dihantar ke Villa Grande. Di sana, di ruang cucian hospital dari Perawan Malta Malta, dia dicuci dan dipamerkan oleh wartawan, tentera dan pegawai. Atas perintah Menteri Dalam Negeri Bolivia, Antonio Arguedas, tangan dipotong dari jenazah Che pada waktu malam dan dikacau dalam formaldehid. Pada mulanya, Arguedas ingin menghantar kuas ke Washington, tetapi kemudian, bersama dengan fotokopi buku harian Ernesto, dia menghantarnya ke Cuba.

Tetapi rahsia tempat pengkebumian Che Guevara dan rakan-rakannya telah lama menjadi rahsia negara. Hanya pada bulan November 1995 Jeneral Mario Vargas Salinas mengakui bahawa dia secara peribadi mengambil bahagian dalam pengebumian rahsia komandan dan rakannya pada malam 11 Oktober 1967. Mereka dikebumikan di lubang yang digali oleh jentolak di pinggir jalur pendaratan lapangan terbang Valle Grande yang dibina ketika itu. Selepas pengiktirafan ini, sekumpulan pakar forensik Kuba tiba di Bolivia. Dengan bantuan rakan-rakan Bolivia mereka, mereka berjaya mencari tempat pengebumian di mana salah satu rangka tanpa tangan.

Pada 17 Oktober 1997, jenazah Che Guevara dan enam rakannya dibawa ke Havana, dan kemudian mereka dikebumikan dengan penghormatan tentera di sebuah makam yang dibina khas di kota Santa Clara. Guevara masih merupakan pahlawan nasional Cuba yang paling disayangi. Sangat menarik bahawa para petani Bolivia, yang hidupnya lebih baik Che Guevara meninggal, setelah kematian panglima, dijiwai dengan cinta yang besar kepadanya dan menghormatinya sebagai orang suci "San Ernesto".

50 tahun telah berlalu setelah kematian Che Guevara, tetapi dia masih tetap menjadi standard revolusi moden, idola sejati semua pemberontak di planet kita. Filem dibuat mengenai dirinya, buku dan artikel ditulis, orang muda dan tua memakai t-shirt dengan potretnya. Kekerapan berlakunya potret Che semakin meningkat di kawasan di mana orang memperjuangkan kebebasan dan keadilan, menentang imperialisme dan dasar pemangsa syarikat transnasional.

Ejen bekas CIA: Che Guevara ingin memotong kepalanya setelah mati

Hari ini menandakan ulang tahun ke-50 pembunuhan revolusi Cuba Ernesto Che Guevara. Dia ditangkap di Bolivia dan ditembak di hadapan ejen CIA..

Setahun yang lalu, rakan saya Andrei Leshkevich dan saya berjaya menemu ramah bekas ejen CIA, Felix Rodriguez, yang dijuluki Cat, yang terlibat dalam penangkapan dan penghapusan Che. Temu bualnya sangat terperinci. Ia disiarkan di stesen radio Latvia Baltkom.

Berikut adalah beberapa perkara menarik yang menjelaskan peristiwa lima puluh tahun yang lalu.

CIA tidak merancang untuk membunuh Guevara

"Sebelum saya meninggalkan Washington, CIA menerima perintah bahwa, jika terjadi penangkapan Che Guevara, kita harus melakukan segala upaya untuk memastikan dia tetap hidup. Kemudian saya menyedari mengapa. Che Guevara menentang rejim Cuba - ideologinya berbeza... Che berkongsi pandangan mengenai China. Cuba pada masa itu jelas bergantung pada Kesatuan Soviet, sementara di USSR mereka tidak berminat untuk Che Guevara memimpin apa-apa, kerana itu akan bermaksud revolusi yang bermanfaat bagi China dan Mao, ”kata Rodriguez

"Saya sengaja merosakkan bingkai"

Rodriguez mengatakan bahawa pada malam pelaksanaan dengan seorang revolusioner Kuba, Mejar Sausedo ingin mengambil gambar. Untuk tembakan, Che Guevara dibawa keluar dari bangunan sekolah, dan Rodriguez bergurau, menunjuk ke kamera: "Lihat, Komandan, seekor burung akan terbang sekarang." Che Guevara ketawa.

Menurut bekas ejen itu, dia sengaja memastikan bahawa tembakan itu tidak berjaya.

"Saya mengambil kamera dari utama dan, kerana saya tahu pelaksanaannya akan menyusul, saya menetapkan kelajuan pengatup terpendek, menutup bukaan, dan akibatnya foto tersebut tidak berfungsi. Saya berfikir bahawa jika diumumkan bahawa Che telah mati dalam pertempuran, sementara jurusan akan menunjukkan kepada semua orang gambar dengan komandan yang masih hidup, ini akan meletakkan pemerintah Bolivia dalam keadaan canggung. Itulah sebabnya saya melakukannya, ”kata Rodriguez..

Che Guevara merancang untuk memotong kepalanya

Rodriguez menyatakan bahawa setelah hukuman mati, Ernesto Che Guevara yang revolusioner Kuba ingin memotong kepalanya untuk memberikannya kepada Fidel Castro sebagai bukti kematiannya, tetapi pada akhirnya mereka membatasi diri.

"Selama beberapa hari mereka berfikir apa yang harus dilakukan dengannya. Ada panglima panglima tentera Bolivia, Jenderal Owando Candia, dia berkata: "Jika Castro menyangkal bahawa ini adalah Che Guevara, kami memerlukan bukti yang tidak dapat disangkal." Dan dia menawarkan untuk memotong kepalanya. Yang saya katakan: "Umum, anda tidak boleh melakukan ini." "Kenapa tidak?" Dia bertanya. Saya berkata: "Walaupun Castro menyangkal bahawa dia Che, anda adalah ketua Staf Umum, anda tidak boleh memberikan kepala manusia sebagai bukti." "Apa yang kamu sarankan?" Dia bertanya. Saya berkata: "Sekiranya anda menginginkan bukti yang konklusif, potong satu jari, kami mempunyai cap jari dari polis Argentina, ini dapat disahkan." Kemudian dia memerintahkan kedua tangannya dipotong, ”kata Rodriguez..

Menurutnya, seorang doktor memotong tangan seorang revolusioner Kuba.

"Jadi, sekitar jam 3 pagi, ketika tidak ada media, doktor rakan kami memotong tangan Che Guevara dan memasukkannya ke dalam formaldehid. Kemudian mereka membawa jenazah ke landasan di Vallegrande dan menguburkannya. Tangan Che Guevara berada di tangan Menteri Dalam Negeri Antonio Arguedas, yang, di satu pihak, bekerja untuk CIA, dan kemudian ternyata dia juga bekerja untuk pemerintah Kuba. Oleh itu, dia mengambil tangan Che Guevara, serta salinan buku hariannya dan pergi ke Cuba. Tangan disimpan di salah satu bangunan di Revolution Square di Havana. Setahu saya, Castro hanya menunjukkan tangannya kepada pegawai tertinggi yang mengunjungi pulau itu, ”kata Rodriguez.

Pada tahun 1967, Rodriguez dihantar ke Bolivia sebagai penasihat plenipotensi untuk CIA di bawah Batalion Ranger ke-2, tempat Che Guevara bersembunyi. Batalion itu ditugaskan untuk menghapuskan pemisah partisan komunis dari Ernesto Che Guevara. Pada 8 Oktober 1967, detasemen itu dikalahkan, dan Che Guevara sendiri ditangkap dan dieksekusi..

Bagaimana Ernesto Che Guevara revolusioner Kuba mati?

Sejak kematiannya, Guevara telah menjadi tokoh politik legenda. Namanya sering disamakan dengan pemberontakan, revolusi dan sosialisme. Yang lain, bagaimanapun, ingat bahawa dia boleh menjadi kejam. Seorang lelaki memerintahkan pelaksanaan tahanan tanpa perbicaraan di Cuba. Dan walaupun dia melakukan hal ini hanya dengan mereka yang melakukan jenayah berat (seperti penolakan, pembunuhan, pemerkosaan, dll.), Masih banyak yang tidak menyetujui tindakan Ernesto.

Apa yang terkenal dengan Che Guevara?

Che Guevara belajar sebagai doktor. Semasa perjalanannya ke Amerika Selatan, Ernesto mula mengembangkan keyakinan Marxis, yang memberi kesan yang besar pada masa depannya. Ketika minat Guevara terhadap Marxisme meningkat, dia memutuskan untuk meninggalkan perubatan, dengan percaya bahawa hanya revolusi yang dapat membawa keadilan kepada rakyat Amerika Selatan. Pada sembilan belas lima puluh tiga, dia pergi ke Guatemala, di mana dia menyaksikan penggulingan pemerintah kiri dengan sokongan CIA, yang hanya memperburuk kepercayaannya.

Pada tahun lima puluh lima, revolusi bertemu di Mexico dengan Fidel Castro revolusioner Kuba dan saudaranya Raul, yang berencana untuk menggulingkan pemerintahan Fulgencio Batista. Ernesto telah memutuskan untuk menyertai misi saudara-saudara.

Ketika angkatan bersenjata kecil mereka mendarat di Cuba pada dua puluh lima Disember kedua, Guevara adalah antara beberapa yang selamat dari serangan awal. Selama beberapa tahun ke depan, dia berkhidmat sebagai ketua penasihat Castro dan pemimpin pasukan gerila mereka yang semakin meningkat dalam serangan terhadap rejim Batista yang runtuh.

Karyanya: semua kebaikan dan keburukan

Ernesto Che Guevara mempunyai banyak peminat di seluruh dunia. Dia dipuji kerana pencapaian berikut:

 • Dia bekerja di koloni kusta dan merawat mereka.
 • Dia menyumbang kepada pengajaran membaca lebih dari sembilan ratus ribu orang Kuba.
 • Dia membantu membina puluhan sekolah di seluruh Cuba.
 • Dia membantu menjatuhkan kuasa korup Batista.
 • Dia meninggalkan borjuasi dan kehidupan kelas atasan yang selesa, kerjaya doktor berpotensi dengan gaji tinggi dan kedudukan pemerintah yang tinggi untuk memerangi kapitalisme di negara-negara Amerika Latin yang lain.

Anda tidak boleh melakukan tanpa pengkritik terhadap aktiviti revolusi Amerika Latin, yang mengecam Ernesto kerana salah laku seperti:

 • Pernyataan rasis terhadap orang Afrika (dia menyebut mereka malas dan bodoh).
 • Kekurangan kejayaan dalam aktiviti revolusi di Congo dan Bolivia.
 • Tindak balas terhadap penjenayah tanpa perbicaraan.

Bagaimana Ernesto Che Guevara meninggal dunia?

Pada tahun sembilan belas enam puluh tujuh, tentera Bolivia membunuh pemimpin revolusi sosialis dan partai Che Guevara ketika berusia tiga puluh sembilan tahun. Pasukan Bolivia yang disokong oleh Amerika Syarikat menawan Guevara pada 8 Oktober, bertempur dengan detasmen partisannya di Bolivia, dan membunuhnya keesokan harinya. Tangannya dipotong sebagai bukti kematian, dan tubuhnya dikebumikan di kubur tanpa nama. Pada tahun sembilan puluh ketujuh, jenazah Guevara dijumpai dan dikirim kembali ke Cuba, di mana mereka dikebumikan semula dalam upacara yang dihadiri oleh Presiden Fidel Castro dan ribuan rakyat Cuba.

Kekuatan keperibadiannya

Berikut adalah senarai ciri keperibadian tulen yang menjadikan Che Guevara sebagai ikon dan lambang aktiviti revolusi di seluruh dunia dan perjuangan untuk kebebasan:

 • Ketakutan. Dia tidak pernah takut seumur hidupnya, dengan berani melawan pasukan musuh. Bahkan ketika dia ditangkap, dia menolak untuk menyerahkan rakannya dan berkata kepada komandan detasemen Bolivia: "Tembak, pengecut!".
 • Ideologi. Hanya satu pemikiran yang membantu revolusioner Amerika Latin bergerak maju dan tidak membungkuk dalam menghadapi bahaya. Pemikiran kebebasan dan persamaan. Dia tidak memperjuangkan keuntungan peribadinya, dia didorong oleh ideanya.
 • Kemahuan. Tanpa disiplin diri, Ernesto tidak akan dapat mencapai hasil yang telah dicapai..

Kesimpulannya

Kehidupan dan kematian Guevara masih menjadi perhatian umum. Karyanya telah dijelajahi dan digambarkan dalam banyak buku dan filem, termasuk Diari Penunggang Motosikal (2004), di mana Gael Garcia Bernal membintangi sebagai Ernesto.

Bagaimana Che Guevara terbunuh

Kembali pada tahun 1965, orang Kuba dikejutkan dengan kehilangan pemimpin revolusi yang mereka sayangi dan tanpa rasa takut - Ernesto Che Guevara. Penduduk di bangku dan kedai mengatakan perkara yang berbeza: mereka ditangkap, jatuh sakit, dibunuh dan seumpamanya. Enam bulan kemudian, suratnya diterbitkan di akhbar rasmi, dengan izin Fidel Castro. Ia mempunyai garis berikut:

"Saya, Ernesto Guevara, secara rasmi melepaskan jawatan Menteri, pangkat Mejar, dan kewarganegaraan Kuba... Tidak ada yang menghubungkan saya dengan Cuba lagi, kecuali hubungan khas, yang tidak dapat saya tolak semudah saya menolak jawatan saya hari ini".

Che pergi secara tiba-tiba dan tidak ada yang tahu di mana sebenarnya. Selepas beberapa ketika, menjadi jelas: Bolivia menjadi tujuan, dan bahkan atas perintah Fidel - dan tujuannya adalah revolusi di Amerika Latin. Mungkin, Che Guevara tidak perlu memujuk untuk waktu yang lama - dia tidak mudah berpolitik, pengap, jiwanya berjuang dalam kebebasan, perang, mencari kemuliaan, tetapi tidak duduk di bilik gelap yang penuh sesak.

Misi di Bolivia yang diberikan oleh Fidel sukar, yang tidak mengganggu Che - dia kemungkinan besar merindukan kebebasan, terutama kerana konflik dengan sekutunya berlipat ganda, dan Castro, seperti yang dikatakan kemudian, didorong oleh keinginan yang tidak tertahankan untuk cepat menyingkirkan pesaing.

Di mana Che Guevara dibunuh

Detasemen partai Che Guevara terdiri daripada 50 orang dan berfungsi dengan nama "Tentera Pembebasan Nasional Bolivia." Dia bersenjata dengan baik dan bahkan melakukan lebih dari satu operasi yang berhasil melawan pasukan biasa, dengan mempertimbangkan ciri-ciri kawasan pergunungan yang sukar di wilayah Camiri. Saksi-saksi peristiwa itu mengatakan bahawa di sebalik konflik yang keras, Che secara peribadi memberikan pertolongan cemas kepada tentera Bolivia yang cedera yang ditangkap oleh puak Kuba semasa serangan itu. Tidak lama kemudian, Che memerintahkan mereka dibebaskan..

Apa yang dia mahukan, Che Guevara tidak dapat mencapai - dia tidak melakukan revolusi. Masa penempatannya di Bolivia dan aktiviti kepartian berlangsung sekitar satu tahun ketika Che Guevara cedera dalam salah satu pertempuran di Cuebrada del Juro (yang menjadi yang terakhir). Dengan cedera dan tidak bersenjata, yang menembak semua peluru, dia dikawal ke salah satu sekolah tempatan di La Higuera, yang pada masa itu berfungsi sebagai penjara sementara bagi partisan.

Menurut para penyelidik, Che yang masih hidup diseksa untuk waktu yang lama. Akhbar Kuba Huventud Rebelde menulis mengenai tindakan memalukan para pembunuh yang berkongsi perkara peribadinya: wang, jam tangan, paip untuk merokok.

Ernesto Che Guevara. Foto yang dibunuh

“Andres Selic, salah seorang komandan, memasuki gedung sekolah, mendekati Che, menyeringai dan menggoyangkan janggutnya dengan tajam, merobek sebagian kecilnya. Che Guevara menjadi marah dan akan membalas dengan marah, setelah itu pegawai itu mulai memukulnya dengan sekuat tenaga, ”tulis para sejarawan..

Felix Rodriguez, ejen CIA yang terlibat secara langsung dalam operasi untuk menahan dan membubarkan Ernesto Che Guevara, mencadangkan banyak pihak untuk menyelesaikan perbahasan mengenai siapa yang akan membunuh komandan legenda itu. Saksi mata dari peristiwa tersebut mengesahkan bahawa Rodiguez memerintahkan pelaksana pelaksanaan yang dipilih oleh banyak pihak untuk membidik dengan lebih tepat. Menurut satu versi, askar yang menembak Che mabuk, yang lain bahawa dia gugup, mengetahui siapa yang akan dia bunuh, kerana Che Guevara berjaya mendapat kemasyhuran dan penghormatan selama hidupnya, yang tidak semua orang berjaya. Ejen khas Amerika sendiri mendakwa bahawa mengikut arahan yang didakwa oleh pemerintah Bolivia, semuanya sepatutnya kelihatan seperti Guevara terbunuh dalam pertempuran.

Presiden Bolivia, Rene Barrientos, menurut sumber sejarah, ingin memotong kepala Che yang dibunuh dan mengirimkannya ke Cuba sebagai bukti, namun, Amerika menentang premis seperti itu. Pada akhirnya, Che Guevara memotong tangannya. Ya, itu adalah fakta: perlu menyimpan cap jari komando sekiranya Fidel Castro tidak mempercayai kematian rakannya.

Membunuh Che Guevara. Foto

Kuba bersaing satu sama lain bertanya: di mana Che Guevara dibunuh? Pada 15 Oktober 1967, Cuba mendapat sambutan rasmi: Fidel Castro bercakap di televisyen dan radio. Dia mengesahkan kematian Che Guevara dan menyatakan berkabung tiga puluh hari di Pulau Liberty. Di samping itu, 9 Oktober dilantik sebagai Hari kepartian yang berani. Pemimpin Kuba itu bahkan mencadangkan untuk memasang guci kaca dengan tangan Che Guevara di Revolution Square, tetapi peringatan itu tidak pernah dibuka kerana alasan etika..

Sepanjang hayatnya, Che adalah musuh bagi penduduk Bolivia, dia dikhuatiri sebagai orang asing yang tiba di negara mereka, memikul dasar penceroboh dan penceroboh. Tetapi, setelah kematiannya, dia menjadi idola sejati di Bolivia, pahlawan dan teladan bagi penduduknya: di kampung La Iguera, terdapat lebih banyak potret Che Guevara sahaja daripada penduduknya sendiri, mereka berdoa kepadanya sebagai dewa dan memberitahu legenda tentang dia.

Tempat perkuburan Che Guevara dirahsiakan untuk waktu yang lama, yang tentunya menjadi topik umum untuk spekulasi. Hanya pada tahun 1995 jenderal Bolivia, Mario Vargas Salinas, yang turut serta dalam pelaksanaan Che, menunjukkan kepadanya. Para saintis Cuba menemui mayat itu dan mengenal pasti melalui manipulasi perubatan yang kompleks. Jenazah Che Guevara dibawa ke Cuba dan 17 Oktober 1997 dikebumikan dengan segala penghormatan sewajarnya di makam kota Santa Clara di Cuba. Dan hingga hari ini di kuburnya berdiri legenda, sebagai komandan sendiri, patung Che enam meter.

Kutukan Che Guevara: kebenaran dan fiksyen mengenai hari-hari terakhir revolusi terkenal

Terima satu artikel yang paling banyak dibaca melalui surat sekali sehari. Sertailah kami di Facebook dan VK.

Pada tahun 1965, kehilangan pemimpin revolusi mereka secara tiba-tiba Che Guevara merupakan kejutan besar bagi semua rakyat Cuba. Pelbagai andaian dibuat: sakit, ditangkap, dibunuh, dll. Enam bulan kemudian, surat perpisahannya diterbitkan, yang dibuat sendiri oleh Fidel Castro. Ia mengatakan: "Saya secara rasmi melepaskan jawatan menteri, dari pangkat utama, dari kewarganegaraan Kuba... Tidak ada yang menghubungkan saya dengan Cuba lagi, kecuali untuk hubungan istimewa yang tidak dapat saya tolak, kerana saya menolak jawatan saya".

Pada masa itu tidak ada yang tahu tentang alasan sebenar pemergian Ernesto dari Cuba, tetapi kemudian diketahui: dia pergi ke Bolivia atas perintah Castro untuk membuat revolusi di Amerika Latin. Jelas, dia menerima tugas yang sukar kerana timbulnya konflik dengan Castro dan keinginannya untuk cepat menyingkirkan pesaing.

Che Guevara tidak mencapai hasil yang diinginkan, kegiatan partisannya di Bolivia hanya berlangsung sekitar satu tahun, setelah itu tentera Bolivia menangkapnya. Keesokan harinya, atas perintah pemerintah tentera Bolivia, Che Guevara ditembak tanpa dibawa ke muka pengadilan - jelas, dia takut melarikan diri dari penjara dan publisiti berlebihan sekiranya berlaku perbicaraan, kerana ia akan menarik perhatian seluruh dunia.

Selama hidupnya, Che tidak mendapat sokongan di kalangan penduduk Bolivia - mereka melakukan pembaharuan di negara ini, penduduk tempatan gembira dengan hasilnya dan takut kepada orang asing yang mereka wakili sebagai penyerang dan penyerang. Tetapi setelah pembunuhan Che Guevara menjadi idola dan dewa bagi mereka: di kampung La Iguera terdapat lebih banyak potret Che hari ini daripada penduduknya sendiri, mereka berdoa dan memberitahu legenda tentang dia.

Mitologi gambar Che juga difasilitasi oleh kenyataan bahawa setiap orang yang terlibat dalam kematiannya kemudian mengalami kemalangan dan kejadian aneh. Oleh sebab itu, muncul legenda tentang mengutuk komandan: kononnya dia membalas dendam pada semua yang mengkhianatinya.

Presiden Bolivia, Rene Barrientos, yang mengeluarkan perintah untuk melaksanakan revolusi, meninggal pada tahun 1969 dalam nahas pesawat dalam keadaan misteri; tiga bulan kemudian, mereka membunuh petani yang memberi tempat kepada pihak berkuasa mengenai detasemen partisan; pada tahun 1970, mayat pegawai Lorenzetti yang dipenggal, yang memimpin tindakan ketenteraan anti-kepartian, ditemui di jalan raya; Kapten Rangers Bolivia, Harry Prado, yang menangkap Che, terluka oleh peluru rawak di tulang belakang dan tetap lumpuh; Kolonel Andreas Selich Sean, yang memukul Ernesto semasa disoal siasat, dirinya mati di penjara, tersumbat dengan tongkat, dll..

Semua yang entah bagaimana terlibat dalam penangkapan dan pembunuhan komandan itu terbunuh atau mati akibat penyakit tiba-tiba. Mario Teran, pelaksana hukuman mati, selamat, tetapi minum terlalu banyak dan hilang akal. Sejak sekian lama, "kutukan Che Guevara" tidak mempengaruhi bekas Menteri Dalam Negeri Bolivia, Antonio Arguedas, di mana Ernesto dipotong tangannya sehingga kemudian dia akan menunjukkan cap jari sebagai bukti bahawa lelaki yang dibunuh itu memang Che Guevara yang sama. Kemudian, Arguedas berulang kali dibunuh, tetapi dia tetap hidup. 35 tahun selepas kematian Che, bom sementara meletup di tangan seorang lelaki berusia 72 tahun di dataran tengah La Paz. Lelaki ini ternyata adalah Argedas.

Adakah anda suka artikel itu? Kemudian sokong kami, tekan:

Che Guevara - biografi, maklumat, kehidupan peribadi

Che Guevara

Ernesto Che Guevara, nama penuh Ernesto Rafael Guevara de la Serna (Bahasa Sepanyol: Ernesto Rafael Guevara de la Serna). Dilahirkan pada 14 Jun 1928 di Rosario, Argentina - meninggal 9 Oktober 1967 di La Iguera, Bolivia. Revolusi Amerika Latin, komandan Revolusi Kuba 1959, dan negarawan Kuba.

Selain benua Amerika Latin, negara itu juga bertindak di Republik Demokratik Kongo dan negara-negara lain di dunia (data masih diklasifikasikan).

Dia menggunakan nama panggilan untuk menekankan asal-usul Argentina..

Interjection che adalah perkara biasa di Argentina.

Natalia Cardone - Che Guevara

Ernesto Guevara dilahirkan pada 14 Jun 1928 di bandar Rosario di Argentina, dalam keluarga arkitek Ernesto Guevara Lynch (1900-1987). Kedua-dua bapa dan ibu Ernesto Che Guevara adalah orang Argentina. Nenek sebelah bapa saya berasal dari pemberontak Ireland, Patrick Lynch. Berada di keluarga ayah dan California Creoles, yang menerima kewarganegaraan AS.

Ibu Ernesto Guevara, Celia De La Serna, dilahirkan pada tahun 1908 di Buenos Aires dan berkahwin dengan Ernesto Guevara Lynch pada tahun 1927. Setahun kemudian, anak sulung dilahirkan - Ernesto.

Celia mewarisi ladang kawanan yerba mate (yang disebut teh Paraguayan) di wilayah Misiones. Memperbaiki kedudukan pekerja (khususnya, dengan mulai memberi mereka gaji dengan wang, bukan makanan), ayah Che membangkitkan rasa tidak puas hati para pekebun yang berdekatan, dan keluarga terpaksa berpindah ke Rosario, pada masa itu - bandar kedua terbesar di Argentina, membuka kilang pemprosesan yerba di sana jodoh. Di bandar ini Che dilahirkan. Kerana krisis ekonomi global, keluarga itu kembali ke Misiones untuk beberapa waktu..

Sebagai tambahan kepada Ernesto, yang dipanggil Tete pada masa kecilnya (ini adalah pengurangan Ernesto), keluarga itu mempunyai empat lagi anak: Celia, Roberto, Anna Maria dan Juan Martin. Semua kanak-kanak menamatkan pengajian.

Pada usia dua tahun, 7 Mei 1930, Tete selamat dari serangan pertama asma bronkial - penyakit ini menghantui dia hingga akhir hayatnya. Untuk memulihkan kesihatan bayi, keluarga tersebut berpindah ke wilayah Cordoba - wilayah dengan iklim gunung yang lebih sihat.

Che Guevara pada zaman kanak-kanak

Setelah menjual harta tanah, keluarga tersebut memperoleh Villa Nydia di bandar Alta Gracia, pada ketinggian dua ribu meter dari permukaan laut. Ayah saya mula bekerja sebagai kontraktor pembinaan, dan ibunya - untuk menjaga Tete yang sakit. Dua tahun pertama, Ernesto tidak dapat bersekolah dan belajar di rumah (dia belajar membaca pada usia 4 tahun), kerana dia menderita serangan asma setiap hari. Selepas itu, dia pergi ke sekolah di Alta Gracia dengan gangguan (kerana keadaan kesihatannya).

Pada usia tiga belas tahun, Ernesto memasuki Dean Funes State College di Cordoba, yang dia lulus pada tahun 1945, kemudian mendaftar di fakulti perubatan University of Buenos Aires.

Bapa, Ernesto Guevara Lynch pada Februari 1969 berkata: “Saya berusaha membesarkan anak-anak saya secara menyeluruh. Dan rumah kami selalu terbuka untuk rakan sebaya mereka, di antaranya adalah anak-anak dari keluarga kaya di Cordoba, dan orang-orang yang bekerja, adalah anak-anak Komunis. Tete, misalnya, berkawan dengan Negrita, puteri penyair Caetano Cordoba Iturburu, yang kemudian berkongsi idea Komunis, berkahwin dengan saudara perempuan Celia. ".

Pada tahun 1964, bercakap dengan wartawan untuk surat khabar El Mundo Kuba, Guevara mengatakan bahawa dia mula-mula tertarik dengan Cuba pada usia 11 tahun, kerana dia suka catur ketika pemain catur Kuba Capablanca tiba di Buenos Aires. Di rumah ibu bapa Che terdapat perpustakaan yang berisi beberapa ribu buku. Sejak usia empat tahun, Ernesto, seperti ibu bapanya, dengan bersemangat membaca, yang berlangsung hingga akhir hayatnya..

Pada masa mudanya, revolusioner masa depan memiliki lingkaran membaca yang luas: Salgari, Jules Verne, Dumas, Hugo, Jack London, kemudian Cervantes, Anatole France, Tolstoy, Dostoevsky, Gorky, Engels, Lenin, Kropotkin, Bakunin, Karl Marx, Freud. Dia membaca novel sosial pengarang Amerika Latin yang popular pada masa itu - Ciro Alegria dari Peru, Jorge Icas dari Ecuador, José Eustacio Rivera dari Colombia, yang menggambarkan kehidupan orang India dan pekerja di perkebunan, karya penulis Argentina - José Hernandez, Sarmiento dan lain-lain.

Ernesto muda membaca dalam bahasa Perancis dalam bahasa aslinya (mengetahui bahasa ini sejak kecil) dan menafsirkan karya-karya falsafah Sartre "L'imagination", "Situasi I" dan "Situasi II", "L'Être et le Nèant", "Baudlaire", Qu'est-ce que la litèrature ?, L'imagie. Dia suka puisi dan juga menyusun puisi sendiri. Dia dibaca oleh Baudelaire, Verlaine, Garcia Lorca, Antonio Machada, Pablo Neruda, karya penyair republik Sepanyol kontemporari Leon Felipe.

Di dalam beg galasnya, selain Diari Bolivia, buku nota dengan ayat-ayat kesayangannya ditemukan setelah kematian. Selepas itu, karya dua jilid dan sembilan jilid karya Che Guevara diterbitkan di Cuba. Tete kuat dalam sains yang tepat, seperti matematik, tetapi dia memilih profesion doktor..

Dia bermain bola sepak di kelab sukan tempatan Atalaya, bermain di pasukan simpanan (dia tidak dapat bermain di pasukan pertama, kerana asma, dia memerlukan alat sedut dari semasa ke semasa). Dia juga berlatih ragbi (bermain untuk kelab San Isidro), menunggang kuda, gemar bermain golf dan meluncur, mempunyai minat khusus untuk berbasikal (dalam tandatangan salah satu gambarnya yang dipersembahkan kepada pengantin perempuannya Chinchina, dia menggelarkan dirinya sebagai "raja pedal").

Pada tahun 1950, sebagai pelajar, Ernesto menjadi pelaut kapal kargo minyak dari Argentina, mengunjungi pulau Trinidad dan Guyana Britain. Dia kemudian melakukan perjalanan dengan moped, yang diberikan kepadanya oleh Micron untuk tujuan pengiklanan, dengan sebahagian perbelanjaan perjalanan. Dalam pengumuman dari majalah Argentina "El Graphico" bertarikh 5 Mei 1950, Che menulis: "23 Februari 1950. Warga emas, wakil syarikat moped Mikron. Saya akan menghantar mopron Mikron untuk diperiksa. Di atasnya saya menempuh jarak empat ribu kilometer melalui dua belas wilayah Argentina. Moped berfungsi dengan sempurna sepanjang perjalanan, dan saya tidak menemui sedikit pun kerosakan di dalamnya. Berharap untuk mendapatkannya semula dalam keadaan yang sama. ".

Cinta muda Che adalah Chinchina (diterjemahkan sebagai "rattle"), anak perempuan salah seorang pemilik tanah terkaya di wilayah Cordoba. Menurut keterangan kakaknya dan orang lain, Che mencintainya dan ingin menikahinya. Dia muncul di pesta makan malam dengan pakaian yang lusuh dan lusuh, yang berbeza dengan keturunan keluarga kaya yang mencarinya, dan dengan penampilan khas orang muda Argentina pada masa itu. Hubungan mereka terhalang oleh keinginan Che untuk mengabdikan hidupnya untuk merawat orang kusta Amerika Selatan, seperti Albert Schweitzer, yang kekuasaannya disembahnya..

Perang Saudara Sepanyol menyebabkan kemarahan orang ramai di Argentina. Ibu bapa Guevara membantu Jawatankuasa Bantuan Sepanyol Republik, di samping itu, mereka adalah jiran dan rakan Juan González Aguilar (wakil Juan Negrín, Perdana Menteri kerajaan Sepanyol sebelum kekalahan Republik), yang berhijrah ke Argentina dan menetap di Alta Gracia. Kanak-kanak belajar di sekolah yang sama, dan kemudian di sebuah kolej di Cordoba. Ibu Che, Celia, mengantar mereka setiap hari ke kolej dengan kereta. Seorang jeneral republik terkemuka, Jurado, yang mengunjungi Gonzales, berada di rumah keluarga Guevara dan membicarakan peristiwa perang dan tindakan Nazi Franco dan Jerman, yang menurut bapanya mempengaruhi pandangan politik Che muda.

Semasa Perang Dunia II, Presiden Argentina Juan Peron mengekalkan hubungan diplomatik dengan negara-negara Paksi - dan ibu bapa Che adalah antara penentang aktif rejimnya. Secara khusus, Celia ditangkap kerana penyertaannya dalam salah satu demonstrasi anti-peronis di Cordoba. Selain wanita itu, suaminya turut serta dalam organisasi ketenteraan menentang kediktatoran Peron; bom dibuat di rumah untuk demonstrasi. Keghairahan yang ketara di kalangan Republikan menyebabkan berita kemenangan USSR dalam Pertempuran Stalingrad.

Bersama doktor biokimia Alberto Granado (nama panggilan mesra - Mial), Ernesto Guevara melakukan perjalanan ke Amerika Latin selama tujuh bulan dari Februari hingga Ogos 1952, melawat Chile, Peru, Colombia dan Venezuela. Granado enam tahun lebih tua daripada Che. Dia dilahirkan di wilayah selatan Cordoba, lulus dari University of Pharmacy, menjadi berminat dalam rawatan kusta dan, setelah belajar di universiti selama tiga tahun lagi, menjadi doktor biokimia.

Sejak tahun 1945 dia bekerja di koloni kusta 180 km dari Cordoba. Pada tahun 1941, dia bertemu dengan Ernesto Guevara, yang ketika itu berusia 13 tahun, melalui saudaranya Thomas, rakan sekelas Ernesto di Dean Funes College. Dia mula sering mengunjungi rumah orang tua Che dan menggunakan perpustakaan kaya mereka. Mereka berkawan dengan minat membaca dan berdebat mengenai apa yang mereka baca. Granado dan saudara-saudaranya berjalan-jalan di gunung dan membina pondok luar di sekitar Cordoba, dan Ernesto sering bergabung dengan mereka (ibu bapanya berpendapat ini akan membantu pertarungannya dengan asma).

Keluarga Guevara tinggal di Buenos Aires, di mana Ernesto belajar di Fakulti Perubatan..

Di Institut Kajian Alergi, dia berlatih di bawah pengawasan seorang saintis Argentina, Dr. Pisani. Pada masa itu, keluarga Guevara menghadapi masalah dengan wang, dan Ernesto terpaksa bekerja sebagai pustakawan. Tiba untuk bercuti di Cordoba, dia mengunjungi Granado di koloni kusta, membantunya dalam eksperimen untuk mengkaji kaedah baru untuk merawat penyakit kusta.

Pada salah satu lawatannya, pada bulan September 1951, Granado, atas nasihat saudaranya Thomas, mengundangnya untuk menjadi rakan kongsi dalam perjalanan ke Amerika Selatan. Granado bermaksud mengunjungi jajahan kusta dari pelbagai negara di benua, berkenalan dengan pekerjaan mereka dan, mungkin, menulis buku mengenainya. Ernesto dengan bersemangat menerima tawaran ini, memintanya untuk menunggu sehingga dia lulus ujian berikutnya, sejak dia berada di tahun terakhirnya di Fakulti Perubatan. Ibu bapa Ernesto tidak keberatan, dengan syarat dia kembali tidak lebih dari setahun kemudian untuk lulus peperiksaan akhir.

Pada 29 Disember 1951, memuatkan motosikal Granado yang sudah usang dengan barang-barang berguna, khemah, selimut, merampas kamera dan pistol automatik, mereka merempuh jalan. Kami singgah untuk mengucapkan selamat tinggal kepada Chinchina, yang memberi Ernesto $ 15 dan meminta untuk membawakannya pakaian atau baju renang dari AS. Ernesto mengucapkan selamat tinggal kepada anak anjing, memanggilnya kembali - "Come back", diterjemahkan dari bahasa Inggeris ("come back").

Mereka juga mengucapkan selamat tinggal kepada ibu bapa Ernesto. Granado mengingatkan: "Tidak ada lagi yang menahan kami di Argentina, dan kami menuju ke Chile, negara asing pertama dalam perjalanan. Setelah melewati wilayah Mendoza, tempat nenek moyang Che pernah tinggal dan di mana kami mengunjungi beberapa hacienda, menyaksikan bagaimana kuda jinak dan bagaimana gaucho kami hidup, kami berbelok ke selatan, menjauh dari puncak Andean, yang tidak dapat dilalui oleh Rocinante roda dua kami yang terbantut. Kami terpaksa banyak menderita. Motosikal itu terus rosak dan menuntut pembaikan. Kami tidak begitu menunggangnya kerana menyeretnya pada diri kita sendiri. ".

Bermalam di hutan atau di ladang, mereka memperoleh makanan dengan pekerjaan sambilan secara rawak: mereka membasuh pinggan di restoran, merawat petani atau bertindak sebagai doktor haiwan, memperbaiki radio, bekerja sebagai pemuat, kuli atau pelaut. Mereka bertukar pengalaman dengan rakan sekerja, mengunjungi koloni kusta, di mana mereka berpeluang berehat sebentar dari jalan.

Guevara dan Granado tidak takut dijangkiti dan merasa simpati terhadap penderita kusta, ingin mengabdikan hidup mereka untuk rawatan mereka.

18 Februari 1952 mereka tiba di bandar Temuco di Chile. Akhbar tempatan Diario Australian menerbitkan sebuah artikel berjudul: "Dua pakar kusta Argentina melakukan perjalanan di Amerika Selatan dengan menunggang motosikal.".

Motosikal Granado akhirnya rosak berhampiran Santiago, setelah itu mereka bergerak ke pelabuhan Valparaiso (di mana mereka berhasrat untuk mengunjungi koloni kusta Pulau Paskah, namun, mereka mengetahui bahawa kapal pengukus harus menunggu enam bulan dan meninggalkan usaha itu), dan kemudian dengan berjalan kaki, dalam perjalanan atau "kelinci" ke kapal uap atau kereta api. Kami berjalan ke lombong tembaga Chukikamata, milik syarikat Amerika Syarikat Braden Copper Mining, setelah bermalam di barak pengawal lombong.

Di Peru, para pelancong berkenalan dengan kehidupan orang-orang India Quechua dan Aymara, yang telah dieksploitasi oleh tuan tanah pada waktu itu dan menenggelamkan kelaparan oleh daun koka. Di kota Cuzco, Ernesto membaca beberapa jam di perpustakaan tempatan dengan buku-buku mengenai kerajaan Inca. Beberapa hari dihabiskan untuk runtuhan kota Inca kuno Machu Picchu di Peru. Duduk di laman web untuk pengorbanan kuil kuno, mereka mula minum jodoh dan berkhayal.

Granado mengingat kembali dialog dengan Ernesto: “Anda tahu, lelaki tua, mari kita tinggal di sini. "Saya akan berkahwin dengan seorang wanita India dari keluarga Inca yang mulia, menyatakan diri saya maharaja dan menjadi pemerintah Peru, dan saya akan melantik anda sebagai perdana menteri, dan bersama-sama kita akan melakukan revolusi sosial." Che menjawab: "Kamu gila, Mial, mereka tidak membuat revolusi tanpa menembak!".

Che Guevara - Kemenangan akan menjadi milik kita

Dari Machu Picchu kami pergi ke perkampungan gunung Huambo, berhenti di jalan menuju koloni kusta doktor Komunis Peru Hugo Pesche. Dia dengan ramah menyambut pelancong, memperkenalkan mereka kepada kaedah rawatan kusta yang dikenalnya, dan menulis surat rekomendasi kepada koloni kusta utama berhampiran kota San Pablo, provinsi Loreto di Peru.

Dari kampung Pukalpa di Sungai Ukayali, menaiki kapal, para pelancong pergi ke pelabuhan Iquitos di tebing Amazon. Di Iquitos, mereka ditangguhkan kerana asma Ernesto, yang menyebabkan dia pergi ke hospital sebentar. Setelah sampai di koloni kusta di San Pablo, Granado dan Guevara diterima dan dijemput untuk merawat pesakit di makmal pusat. Pesakit, berusaha mengucapkan terima kasih kepada para pelancong atas sikap ramah mereka, membina rakit untuk mereka, menyebutnya "Mambo Tango." Di rakit ini, Ernesto dan Alberto merancang untuk berlayar ke titik seterusnya - pelabuhan Leticia Kolombia di Amazon.

21 Jun 1952, setelah mengemas barang-barang mereka di rakit, mereka menyusuri Amazon menuju Leticia. Kami banyak mengambil gambar dan menyimpan buku harian. Dengan kelalaian, mereka berlayar melewati Leticia, kerana mereka harus membeli kapal dan kembali dari wilayah Brazil. Dengan penampilan yang mencurigakan dan penat, kedua-dua rakannya dipenjara di Colombia.

Menurut Granado, ketua polis, sebagai peminat bola sepak yang biasa dengan kejayaan bola sepak Argentina, membebaskan pelancong setelah mengetahui dari mana mereka datang sebagai pertukaran untuk janji untuk melatih pasukan bola sepak tempatan. Pasukan ini memenangi kejuaraan daerah, dan peminat membelikan mereka tiket pesawat ke ibu kota Colombia - Bogota.

Di Colombia pada masa itu, ada "pelanggaran" Presiden Laureano Gomez, yang terdiri dari penindasan ketidakpuasan petani dengan paksa. Guevara dan Granado kembali masuk penjara, tetapi mereka dibebaskan, dengan janji untuk segera meninggalkan Colombia. Setelah menerima wang dari rakan-rakan pelajar di jalan raya, Ernesto dan Alberto pergi dengan bas ke bandar Cucutu berhampiran Venezuela, dan kemudian menyeberangi sempadan ke bandar San Cristobal di Venezuela melalui jambatan antarabangsa.

14 Julai 1952 pelancong sampai di Caracas.

Granado tinggal bekerja di Venezuela di koloni kusta Caracas, di mana dia ditawarkan gaji bulanan lapan ratus dolar Amerika. Kemudian, bekerja di koloni kusta, dia bertemu dengan bakal isterinya - Julia. Che perlu pergi ke Buenos Aires seorang diri.

Setelah bertemu dengan saudara jauh secara tidak sengaja - seorang peniaga kuda, pada akhir bulan Julai dia menaiki kapal terbang untuk menemani sekumpulan kuda dari Caracas ke Miami, dan dari sana dia harus kembali dengan penerbangan kosong melalui Maracaibo Venezuela ke Buenos Aires. Namun, di Miami, Che terlambat selama sebulan. Dia berjaya membeli gaun renda yang dijanjikan kepada Chinchina, tetapi tinggal di Miami tanpa wang, menghabiskan masa di perpustakaan tempatan.

Pada bulan Ogos 1952, Che kembali ke Buenos Aires, di mana dia mula bersiap menghadapi peperiksaan dan tesis mengenai alahan..

Pada bulan Mac 1953, Guevara mendapat diploma doktor bedah dalam bidang dermatologi. Tidak mahu berkhidmat dalam tentera, dia, dengan bantuan mandi ais, menyebabkan serangan asma dan didapati tidak sesuai untuk perkhidmatan tentera. Memiliki diploma dalam pendidikan perubatan, Che memutuskan untuk pergi ke koloni kusta Venezuela di Caracas ke Granado, tetapi pada masa depan nasib hanya membawa mereka pada tahun 1960-an di Cuba.

Ernesto pergi ke Venezuela melalui ibu kota Bolivia - La Paz dengan kereta api, yang disebut "konvoi susu" (kereta berhenti di semua stesen, dan di sana para petani memuat kaleng susu).

Pada 9 April 1952, revolusi berlaku di Bolivia, di mana para pelombong dan petani turut serta. Parti Gerakan Revolusi Nasionalis yang berkuasa, yang dipimpin oleh Presiden Pas Estensoro, membayar pampasan kepada pemilik asing, menambang tambang nasional, dan di samping itu, mengatur polis dari pelombong dan petani dan melakukan reformasi agraria.

Di Bolivia, Che mengunjungi perkampungan pegunungan orang India, bandar-bandar penambang, bertemu dengan anggota pemerintah dan bahkan bekerja di jabatan maklumat dan budaya, serta di agensi pelaksanaan reformasi agraria. Dia mengunjungi reruntuhan tempat suci Tiahuanaco di India, yang terletak berhampiran Tasik Titicaca, mengambil banyak gambar kuil "Gerbang Matahari", di mana orang-orang India dari peradaban kuno menyembah dewa matahari Viracocha.

Di La Paz, Ernesto bertemu dengan peguam Ricardo Rojo, yang memujuknya untuk pergi ke Guatemala, tetapi Ernesto bersetuju untuk menjadi teman perjalanan hanya ke Colombia, kerana dia masih mempunyai niat untuk pergi ke koloni kusta Caracas, di mana Granado menunggunya. Rojo terbang dengan kapal terbang ke ibukota Peru - Lima, dan Ernesto melakukan perjalanan dengan bas dengan seorang teman, seorang pelajar dari Argentina, Carlos Ferrer, ke Danau Titicaca dan tiba di bandar Cuzco di Peru, di mana Ernesto telah melakukan perjalanan sebelumnya pada tahun 1952.

Setelah berhenti oleh pengawal perbatasan (brosur dan buku mengenai revolusi di Bolivia diambil dari mereka), mereka tiba di Lima, di mana mereka bertemu dengan Rojo. Oleh kerana berbahaya untuk tinggal di Lima kerana keadaan politik di negara ini semasa pemerintahan Jenderal Audria, pelancong - Rojo, Ferrer dan Ernesto - menaiki bas di sepanjang pantai Pasifik ke Ekuador, sampai di sempadan negara ini pada 26 September 1953.

Di Guayaquil, mereka memohon visa ke pejabat perwakilan Colombia, tetapi konsul menuntut mereka memiliki tiket ke ibu kota, Bogota, mengingat tidak selamat bagi orang asing untuk melakukan perjalanan dengan bas kerana rampasan kuasa tentera yang baru saja terjadi di Kolombia (Jenderal Rojas Pinilla menggulingkan Presiden Laureano Gomez). Tanpa dana untuk perjalanan udara, para pelancong beralih kepada pemimpin tempatan Parti Sosialis dengan surat cadangan dari Presiden Chile yang akan datang, Salvador Allende, dan memperoleh melalui dia tiket pelajar percuma untuk Syarikat Buah Bersatu dari Guayaquil ke Panama.

Di bawah pengaruh Rojo, serta laporan media mengenai pencerobohan AS yang akan datang terhadap Presiden Arbenz, Ernesto dikirim ke Guatemala. Pada waktu itu, pemerintah Arbenz telah meluluskan undang-undang melalui parlimen Guatemala, yang mana pekerja United Fruit Company telah menggandakan gaji mereka. 554 ribu hektar tanah pemilik tanah telah diambil alih, termasuk 160 ribu hektar United Fruit, yang menyebabkan reaksi negatif yang tajam dari Amerika.

Dari Guayaquil, Ernesto mengirimi kad pos Alberto Granado: "Sayang! Saya akan ke Guatemala. Kemudian saya akan menulis surat kepada anda, ”selepas itu hubungan antara mereka terputus buat sementara waktu. Di Panama, Guevara dan Ferrer berlama-lama kerana kehabisan wang, dan Rojo terus dalam perjalanan ke Guatemala. Guevara menjual bukunya dan menerbitkan di majalah tempatan serangkaian laporan mengenai Machu Picchu dan pemandangan sejarah Peru yang lain.

Di Kosta Rika San Jose, Guevara dan Ferrer melalui trak yang lalu lalang, yang terbalik di jalan raya akibat hujan tropika, setelah itu Ernesto, setelah mencederakan tangan kirinya, mengalami kesukaran untuk mengendalikannya. Pelancong tiba di San Jose pada awal Disember 1953. Di sana Ernesto bertemu dengan pemimpin Parti Venezuela "Tindakan Demokratik" dan presiden masa depan Venezuela Romulo Betancourt, dengan siapa mereka sangat tidak setuju, dan presiden penulis Republik Dominika masa depan Juan Bosch, serta dengan orang Kuba - penentang diktator Batista.

Pada akhir 1953, Guevara dan rakan-rakannya dari Argentina melakukan perjalanan dari San Jose ke San Salvador dengan menaiki bas. Pada 24 Disember, mereka sampai di kota Guatemala, ibu kota republik dengan nama yang sama, dengan menaiki kereta. Memiliki surat rekomendasi kepada tokoh terkemuka negara dan surat dari Lima kepada Ilda Gadea yang revolusioner, Ernesto menemui Ilda di rumah tumpangan Cervantes, tempat dia menetap. Pandangan dan minat bersama menyatukan pasangan masa depan.

Selanjutnya, Ilda Gadea mengingatkan kesan yang dibuat oleh Guevara kepadanya: "Dr. Ernesto Guevara mengesankan saya dari perbincangan pertama dengan fikiran, kesungguhan, pandangan dan pengetahuannya tentang Marxisme... Orang asli keluarga borjuasi, dia, dengan diploma doktor di tangannya, dengan mudah untuk membuat kerjaya di negara mereka sendiri, seperti yang dilakukan oleh semua pakar dengan pengajian tinggi di negara kita. Sementara itu, dia berusaha bekerja di kawasan paling mundur, walaupun secara percuma, untuk merawat orang biasa. Tetapi yang paling penting saya mengagumi sikapnya terhadap perubatan. Dia berbicara dengan marah, berdasarkan apa yang dilihatnya dalam perjalanannya ke berbagai negara di Amerika Selatan, mengenai keadaan dan kemiskinan yang tidak bersih di mana masyarakat kita tinggal. Saya ingat betul bahawa dalam hubungan ini kita membincangkan novel Archibald Cronin "The Citadel" dan buku-buku lain, yang menyentuh topik tugas doktor kepada pekerja. Merujuk kepada buku-buku ini, Ernesto membuat kesimpulan bahawa doktor di negara-negara kita tidak boleh menjadi pakar istimewa, dia tidak boleh melayani kelas yang berkuasa dan mencipta ubat yang tidak berguna untuk pesakit khayalan. Sudah tentu, dengan berbuat demikian, seseorang dapat memperoleh pendapatan yang besar dan mencapai kejayaan dalam hidup, tetapi haruskah pakar muda yang sedar di negara kita berusaha untuk ini? Dr. Guevara percaya bahawa doktor mesti mengabdikan diri untuk memperbaiki keadaan hidup orang ramai. Dan ini pasti akan mendorongnya untuk mengutuk sistem pemerintahan yang menguasai di negara kita, yang dieksploitasi oleh oligarki, di mana campur tangan imperialisme Yankee dipergiat ".

Di Guatemala, Ernesto bertemu dengan pendatang dari Cuba - penyokong Fidel Castro, antaranya ialah Antonio Lopez (Nyiko), Mario Dalmau, Dario Lopez - peserta masa depan dalam perjalanan ke kapal layar "Granma".

Ingin melakukan perjalanan sebagai doktor ke komuniti Orang Asli di wilayah terpencil Guatemala, hutan Peten, Ernesto menerima penolakan dari Kementerian Kesihatan, yang menuntut agar dia terlebih dahulu menjalani prosedur untuk mengesahkan diploma doktor dalam masa satu tahun. Pendapatan yang tidak disengajakan, artikel surat khabar dan buku penjajakan (yang menurut Ilda Gadea, dia membaca lebih banyak daripada yang dia jual), membolehkannya mencari nafkah. Mengembara di Guatemala dengan ransel di belakangnya, dia mempelajari budaya orang-orang India kuno. Bekerjasama dengan organisasi belia "Patriotic Youth of Labor" dari Parti Buruh Guatemala.

Pada 17 Jun 1954, kumpulan bersenjata Kolonel Armas dari Honduras menyerang Guatemala, pembunuhan penyokong pemerintah Arbenz dan pengeboman ibu kota dan bandar-bandar lain di Guatemala bermula.

Ernesto, menurut Ilda Gadea, meminta dia dikirim ke medan perang, dan meminta penubuhan milisi. Dia adalah anggota kumpulan pertahanan udara di bandar semasa pengeboman, membantu dalam pengangkutan senjata. Mario Dalmau mendakwa bahawa "bersama-sama dengan anggota Organisasi Pekerjaan Pemuda Patriotik, dia bertugas di tengah-tengah kebakaran dan letupan bom, sehingga dirinya terancam bahaya." Ernesto Guevara berada dalam senarai "komunis berbahaya" yang akan disingkirkan setelah penggulingan Arbenz. Duta besar Argentina memberi amaran kepadanya tentang bahaya di wisma Cervantes dan menawarkan diri untuk berlindung di kedutaan, di mana Ernesto berlindung dengan sejumlah penyokong Arbenz yang lain, setelah itu dia meninggalkan negara itu dengan bantuan duta besar dan menaiki kereta api ke Mexico City.

Pada 21 September 1954, Guevara tiba di Mexico City dan menetap di apartmen pemimpin Parti Nasionalis Puerto Rico, yang menganjurkan kemerdekaan Puerto Rico dan dilarang kerana penembakan aktivis kongres yang dilakukan oleh aktivisnya. Di apartmen yang sama tinggal Lucio Peru (Luis) de la Puente, yang kemudian, pada 23 Oktober 1965, ditembak mati dalam pertempuran dengan "ranger" anti-partisan di salah satu wilayah pergunungan di Peru.

Che dan rakannya Patoho, yang tidak mempunyai mata pencarian yang stabil, diburu dengan gambar di taman. Che mengingatkan kali ini sebagai berikut: "Kami berdua terkilan... Patoho bukan satu sen, saya hanya mempunyai beberapa peso. Saya membeli kamera dan kami menyeludup gambar di taman. Seorang warga Mexico, pemilik bilik gelap kecil, membantu kami mencetak kad. Kami bertemu dengan Mexico City, berjalan jauh dari sana, cuba memalsukan gambar-gambar yang tidak penting kepada pelanggan. Berapa banyak yang harus saya meyakinkan, untuk meyakinkan bahawa anak yang kami gambar mempunyai penampilan yang sangat menarik dan bahawa, betul, perlu membayar peso untuk daya tarikan seperti itu. Kami telah memberi makan kraf ini selama beberapa bulan. Sedikit demi sedikit urusan kami semakin baik. ".

Setelah menulis artikel "Saya melihat penggulingan Arbenz", Che, bagaimanapun, gagal mendapatkan pekerjaan sebagai wartawan. Pada masa ini, Ilda Gadea berasal dari Guatemala dan mereka berkahwin. Che mula menjual buku oleh rumah penerbitan Fondo de Culture Economics, mendapat penjaga malam di pameran buku, terus membaca buku. Di hospital kota, dia dimasukkan melalui pertandingan untuk bekerja di jabatan alergi. Dia memberi kuliah dalam bidang perubatan di Universiti Nasional, mulai terlibat dalam karya ilmiah (khususnya eksperimen pada kucing) di Institut Kardiologi dan makmal hospital Perancis.

18 Ogos 1955 di bandar Tepotsotlan Che di Mexico mengahwini Ilda Gadea.

Pada 15 Februari 1956, Ilda melahirkan seorang anak perempuan, yang diberi nama sebagai penghormatan kepada ibu Ildita. Dalam wawancara dengan wartawan majalah Mexico Siempre pada bulan September 1959, Che menyatakan: “Ketika anak perempuan saya dilahirkan di Mexico City, kami dapat mendaftarkannya sebagai ibu Peru, atau sebagai ayah Argentina. Kedua-duanya, dan yang lain adalah logik, setelah kita seolah-olah melalui Mexico. Walaupun begitu, saya dan isteri memutuskan untuk mendaftarkannya sebagai orang Mexico sebagai tanda penghargaan dan penghormatan kepada orang-orang yang melindungi kami di saat kekalahan dan pengasingan. ".

Raul Roa, seorang publisitas Kuba dan penentang Batista, yang kemudian menjadi menteri luar negeri lama di sosialis Cuba, mengingatkan pertemuan Meksiko dengan Guevara: "Saya bertemu Che suatu malam di rumah rakan senegaranya Ricardo Rojo. Dia baru tiba dari Guatemala, di mana dia mengambil bahagian untuk pertama kalinya dalam gerakan revolusioner dan anti-imperialis. Dia masih dikalahkan. Che nampaknya dan masih muda. Imejnya dicetak dalam ingatan saya: fikiran yang jernih, pucat asetik, pernafasan asma, dahi yang menonjol, kepala rambut yang tebal, penilaian yang tegas, dagu yang bertenaga, pergerakan yang tenang, penampilan yang sensitif, menembus, pemikiran yang tajam, dia bercakap dengan tenang, ketawa terbahak-bahak. Dia baru mula bekerja di jabatan alergi Institut Kardiologi. Kami bercakap mengenai Argentina, Guatemala dan Cuba, meneliti masalah mereka melalui prisma Amerika Latin. Walaupun begitu, Che menjulang di atas cakrawala sempit nasionalis Creole dan beralasan dari perspektif revolusi benua. Doktor Argentina ini, tidak seperti banyak pendatang, yang hanya peduli dengan nasib negara mereka, tidak terlalu memikirkan Argentina dan Amerika Latin secara keseluruhan, berusaha mencari "kaitan paling lemah".

Comandante Che

Pada akhir bulan Jun 1955, dua orang Cuba datang berunding dengan doktor yang bertugas, Ernesto Guevara, di Mexico City, salah satunya ternyata Nyiko Lopez, teman Guevara di Guatemala.

Dia memberitahu Che bahawa revolusioner Kuba yang menyerang barak Moncada telah dibebaskan dari penjara pekerja keras di pulau Pinos di bawah pengampunan dan mula berkumpul di Mexico City untuk menyiapkan ekspedisi bersenjata ke Cuba. Beberapa hari kemudian ada seorang kenalan dengan Raul Castro, di mana Che menjumpai orang yang berpikiran sama, kemudian mengatakan tentang dia: “Sepertinya saya ini tidak seperti yang lain. Paling tidak dia bercakap lebih baik daripada yang lain, selain itu, dia berfikir. " Pada masa ini, Fidel, ketika berada di Amerika Syarikat, mengumpulkan wang dari seorang pendatang dari Cuba untuk ekspedisi. Bercakap di New York pada tunjuk perasaan menentang Batista, Fidel berkata: "Saya dapat memberitahu anda dengan penuh tanggungjawab bahawa pada tahun 1956 kita akan memperoleh kebebasan atau menjadi syahid".

Pertemuan pertama Fidel dan Che berlangsung pada 9 Julai 1955 di rumah selamat penyokong Fidel. Ia membincangkan perincian permusuhan yang akan datang di wilayah Oriente Kuba. Fidel mendakwa bahawa Che pada masa itu “mempunyai idea revolusi yang lebih matang daripada saya. Dari segi ideologi, teori, dia lebih maju. Berbanding dengan saya, dia adalah seorang revolusioner yang lebih maju. " Menjelang pagi, Che, yang dibuat oleh Fidel, dengan kata-katanya, kesan "lelaki yang luar biasa," telah didaftarkan oleh doktor untuk melepaskan ekspedisi masa depan.

Pada bulan September 1955, satu lagi rampasan kuasa tentera berlaku di Argentina, dan Presiden Peron digulingkan. Pendatang - penentang diktator yang digulingkan diundang untuk kembali ke tanah air mereka, yang digunakan oleh banyak orang Argentina yang tinggal di Mexico City. Che enggan kembali kerana berminat dengan ekspedisi ke Cuba yang akan datang.

Arsasio Vanegas Arroyo, orang Mexico, memiliki sebuah rumah percetakan kecil yang mencetak dokumen untuk Gerakan 26 Julai, yang diketuai oleh Fidel. Sebagai tambahan, Arsasio terlibat dalam latihan fizikal untuk para peserta ekspedisi yang akan datang ke Cuba, sebagai atlet-gusti: kenaikan panjang di medan yang kasar, judo, di mana sebuah dewan atletik disewa. Arsasio mengingatkan: “Selain itu, mereka mendengarkan ceramah mengenai geografi, sejarah, situasi politik dan topik lain. Kadang kala saya sendiri tetap mendengar ceramah ini. Mereka juga pergi ke pawagam untuk menonton filem mengenai perang. ".

Kolonel Tentera Sepanyol Alberto Bayo, seorang veteran perang dengan Francoists dan pengarang manual "150 soalan kepada para partisan", terlibat dalam latihan ketenteraan kumpulan itu. Mula-mula meminta bayaran 100 ribu peso Mexico (atau 8 ribu dolar AS), dia kemudian mengurangkannya. Namun, dengan mempercayai kemampuan murid-muridnya, dia tidak hanya tidak mengambil biaya, tetapi juga menjual pabrik perabotnya, memindahkan hasilnya ke kumpulan Fidel. Kolonel membeli Santa Rosa Hacienda dengan harga 26 ribu dolar AS, 35 km dari ibu kota, dari Erasmo Rivera, bekas Pancho Villa, sebagai pangkalan baru untuk persiapan detasemen.

Che, semasa berlatih bersama kumpulan itu, mengajar untuk melakukan pembalut, merawat patah tulang dan kecederaan, membuat suntikan, setelah menerima lebih dari seratus suntikan di salah satu kelas - satu atau lebih dari setiap anggota kumpulan yang terlatih.

Pada 22 Jun 1956, polis Mexico menahan Fidel Castro di jalan di Mexico City. Kemudian penyergapan didirikan di rumah selamat. Di ladang Santa Rosa, polis menangkap Che dan beberapa rakannya. Penangkapan para konspirator Kuba dan penyertaan dalam kes Kolonel Bayo ini dilaporkan di media. Selepas itu, ternyata penangkapan dilakukan di hujung provokator yang memasuki barisan konspirator. Pada 26 Jun, akhbar Mexico Excelsior menerbitkan senarai mereka yang ditangkap, termasuk nama Ernesto Che Guevara Serna, yang digambarkan sebagai "penghasut komunis antarabangsa" yang menyebutkan peranannya di Guatemala di bawah Presiden Arbenz.

Bagi para tahanan, bekas presiden Mexico Lazaro Cardenas, mantan menteri angkatan laut Heriberto Jara, pemimpin kerja Lombardo Toledano, seniman Alfaro Siqueiros dan Diego Rivera, serta tokoh dan sarjana budaya, memberi syafaat. Sebulan kemudian, pihak berkuasa Mexico membebaskan Fidel Castro dan tahanan yang lain, kecuali Ernesto Guevara dan Kuba Calixto Garcia, yang dituduh masuk secara haram ke negara itu. Setelah meninggalkan penjara, Fidel Castro terus bersiap untuk ekspedisi ke Cuba, mengumpulkan wang, membeli senjata dan mengatur penampilan rahsia. Latihan pejuang diteruskan dalam kumpulan kecil di pelbagai tempat di negara ini. Kapal layar Granma dibeli dari etnografer Sweden Werner Green dengan harga $ 12,000.

Che takut bahawa kebimbangan Fidel tentang pembebasannya dari penjara akan melambatkan pemergiannya, tetapi Fidel memberitahunya: "Saya tidak akan meninggalkan anda!" Polis Mexico juga menangkap isteri Che, tetapi setelah beberapa ketika, Ilda dan Che dibebaskan. Che menghabiskan 57 hari di penjara. Polis terus mengawasi orang Kuba, memasuki rumah selamat. Akhbar menulis dengan kuat dan kuat mengenai persiapan Fidel untuk belayar ke Cuba.

Oleh kerana peningkatan rundingan dan kemungkinan mengeluarkan kumpulan, kapal layar dan pemancar ke kedutaan Kuba di Mexico City dengan pemberian $ 15,000 yang diumumkan, persiapan dipercepat. Fidel memerintahkan untuk mengasingkan provokator yang diduga dan berkonsentrasi di pelabuhan Tuspan di Teluk Mexico, di mana Granma berdiri di dermaga. Che bergegas pulang ke Ilde dengan beg perubatan, mencium anak perempuannya yang sedang tidur, menulis surat perpisahan kepada ibu bapanya, dan berangkat ke pelabuhan. Tidak lama kemudian, Ilda kembali ke Peru, kemudian memindahkan ke Guevara anak perempuan mereka yang sama Ildit.

Pada pukul 2 pagi pada 25 November 1956, di Tuspan, detasmen itu mendarat di Granma. Polis menerima "wajah" (rasuah) dan tidak hadir di dermaga. 82 orang dengan senjata dan peralatan dimuat ke kapal layar yang penuh sesak, yang dirancang untuk 8-12 orang. Pada waktu itu laut bergelora dan hujan, "Granma" dengan lampu padam berbaring di arah menuju Kuba.

Che mengingatkan bahawa "daripada 82 orang, hanya dua atau tiga pelaut, tetapi empat atau lima penumpang tidak menderita mabuk laut." Kapal bocor, ternyata kemudian, kerana kren terbuka di ruang tandas, namun, ketika mencoba menghilangkan draf kapal dengan pam tidak berfungsi untuk mengepam, mereka berjaya membuang makanan dalam tin ke laut.

Di Granma, Che menderita asma, tetapi, menurut Roberto Roque Nunez, mendorong orang lain dan bercanda. Ladislao Ondino Pino dilantik sebagai kapten kapal, Roberto Roque Nunez adalah pelaut. Yang terakhir pergi ke laut, jatuh dari bumbung kabin kapten dan selama beberapa jam dia digeledah di lautan dan kemudian dikeluarkan dari air. Kapal layar sering sesat.

Waktu ketibaan rombongan di kampung Nikero dekat Santiago dijadualkan pada 30 November. Pada hari ini, pada jam 5:40 pagi, penyokong Fidel, yang diketuai oleh Frank Pais, merampas pejabat pemerintah di ibu kota dan turun ke jalanan, tetapi tidak dapat mengawal keadaan.

Granma tiba di pantai Cuba hanya pada 2 Disember 1956, di daerah Las Coloradas di wilayah Oriente, dan langsung duduk di pesisir pantai. Sebuah kapal diturunkan ke dalam air, tetapi karam. Sekumpulan 82 orang berjalan menuju ke pantai, jauh di perairan; di darat berjaya mengeluarkan senjata dan sejumlah kecil makanan dan ubat.

Kapal dan pesawat unit bawahan Batista bergegas ke lokasi pendaratan, yang kemudian dibandingkan dengan Raul Castro dengan kapal karam, dan kumpulan Fidel Castro terkena tembakan. Kira-kira 35,000 tentera bersenjata, kereta kebal, 15 kapal pengawal pantai, 10 kapal perang, 78 jet pejuang dan pesawat pengangkutan sedang menunggu mereka..

Kumpulan ini telah lama berjalan di sepanjang pantai paya, yang merupakan kawasan bakau. Pada tengah hari pada 5 Disember, di kawasan Alegria de Pio (Holy Joy), kumpulan itu diserang oleh pesawat pemerintah. Di bawah tembakan musuh dalam pertempuran, separuh daripada pejuang skuad terbunuh dan sekitar 20 orang ditawan. Pada keesokan harinya, mangsa yang terselamat berkumpul di sebuah pondok berhampiran Sierra Maestra. Fidel berkata: “Musuh mengalahkan kita, tetapi gagal menghancurkan kita. Kami akan berjuang dan memenangi perang ini. " Guahiro - petani Cuba diterima dengan baik anggota pasukan dan melindungi mereka di rumah mereka.

"Di suatu tempat di hutan, pada malam-malam yang panjang (ketidakaktifan kami bermula ketika matahari terbenam) kami membuat rancangan yang berani. Diimpikan pertempuran, operasi besar, kemenangan. Ia adalah waktu yang menggembirakan. Bersama dengan semua orang, saya menikmati untuk pertama kalinya dalam cerut hidup saya bahawa saya belajar merokok untuk menghalau nyamuk yang menjengkelkan. Sejak itu, aroma tembakau Cuba menarik perhatian saya. Dan kepalaku berputar, baik dari Havana yang kuat, atau dari keberanian rancangan kami - satu lebih terdesak daripada yang lain, ”kenang Ernesto Che Guevara.

Penulis komunis Kuba Pablo de la Torriente Brau menulis bahawa pada abad ke-19, pejuang kemerdekaan Kuba mendapat tempat tinggal yang selesa di pergunungan Sierra Maestra. "Celakalah orang yang mengangkat pedang ke puncak ini. Seorang pemberontak dengan senapang, bersembunyi di balik tebing yang tidak terkalahkan, dapat bertempur di sini melawan sepuluh orang. Penembak mesin, yang duduk di jurang itu, akan menahan serangan ribuan tentera. Biarkan mereka yang berperang di puncak ini tidak bergantung pada kapal terbang! Gua akan melindungi pemberontak ".

Fidel dan ekspedisi ke Granma, begitu juga Che, tidak biasa dengan kawasan ini.

Pada 22 Januari 1957, di Arroyo de Infierno (Hell Stream), detasemen tersebut berjaya mengalahkan detasmen Cascitos (tentera Batista). Lima kaskitos terbunuh, pasukan tidak mengalami kerugian.

Pada 28 Januari, Che menulis sepucuk surat kepada Ilde, yang dikirim melalui orang yang dipercayai di Santiago.

Saya menulis kepada anda garis-garis Martian yang terang dari manigua Kuba. Saya masih hidup dan dahagakan darah. Nampaknya saya benar-benar tentera (sekurang-kurangnya saya kotor dan compang-camping), kerana saya menulis di pinggan perkhemahan, dengan pistol di bahu saya dan pemerolehan baru di bibir saya - cerut. Kesnya tidak mudah. Anda sudah tahu bahawa setelah tujuh hari berlayar di Granma, di mana anda bahkan tidak dapat bernafas, kami, dengan kesalahan pengemudi, mendapati diri kami berada di belukar berbau busuk, dan nasib malang kami berlanjutan sehingga kami diserang di Alegria de Pio yang sudah terkenal dan tidak tersebar ke arah yang berbeza, seperti burung merpati. Di sana saya terluka di leher, dan saya masih hidup hanya kerana kebahagiaan kucing saya, kerana peluru senapang mesin menembusi kotak dengan kartrij, yang saya bawa ke dada, dan dari sana ke leher rebound. Saya berkeliaran di gunung selama beberapa hari, menganggap diri saya terluka berbahaya, kecuali luka di leher saya, dada saya masih sangat sakit. Dari lelaki yang anda kenal, hanya Jimmy Hirtzel yang mati, dia menyerah, dan mereka membunuhnya. Bersama dengan rakan Almeida dan Ramirito, saya menghabiskan tujuh hari kelaparan dan dahaga yang dahsyat sehingga kami meninggalkan pengepungan dan dengan bantuan petani bergabung dengan Fidel (kata mereka, walaupun ini belum dapat disahkan bahawa Nyiko yang miskin juga telah mati). Kami harus bekerja keras untuk menyusun semula detasemen, untuk mempersenjatai diri. Selepas itu kami menyerang pos tentera, kami membunuh dan mencederakan beberapa tentera, dan menangkap yang lain. Orang mati tetap berada di tempat pertempuran. Beberapa ketika kemudian, kami menangkap tiga lagi tentera dan melucutkan senjata mereka. Sekiranya kita menambah bahawa kita tidak mengalami kerugian dan bahawa kita berada di rumah di pergunungan, maka akan jelas bagi kamu betapa tidak berperikemanusiaannya para tentera, mereka tidak akan pernah dapat mengelilingi kita. Secara semula jadi, perjuangan belum dimenangkan, masih banyak pertempuran, tetapi anak panah sisik sudah condong ke arah kita, dan kelebihan ini akan meningkat setiap hari.

Sekarang, mengenai anda, saya ingin tahu sama ada anda semua berada di rumah yang sama tempat saya menulis surat kepada anda, dan bagaimana anda tinggal di sana, terutama "kelopak cinta yang paling lembut"? Pegang dia dan ciumlah dia dengan sekuat tenaga yang dibolehkan oleh tulangnya. Saya tergesa-gesa sehingga saya meninggalkan gambar dan anak perempuan anda di rumah Pancho. Hantarkan saya kepada mereka. Anda boleh menulis surat kepada saya di alamat Paman dan atas nama Patoho. Surat mungkin berlama-lama, tetapi saya rasa ia akan sampai. ".

Pada bulan Februari, Che mengalami serangan malaria dan kemudian serangan asma baru. Semasa salah satu pertempuran, Crespo petani, meletakkan Che di punggungnya, membawanya keluar dari tembakan musuh, kerana Che tidak dapat bergerak secara bebas. Che ditinggalkan di rumah petani dengan seorang pejuang yang menyertainya dan dapat mengatasi salah satu penyeberangan, memegang batang pohon dan bersandar pada pantat senjatanya, selama sepuluh hari, menggunakan adrenalin, yang berjaya diperoleh petani.

Di pergunungan Sierra Maestra, Che, yang menderita asma, secara berkala tidur di pondok petani agar tidak melambatkan pergerakan tiang. Dia sering dilihat dengan buku atau buku nota di tangannya..

Rafael Chao, anggota detasemen itu, mendakwa Che tidak berteriak kepada siapa pun, dan tidak bertoleransi dengan ejekan, tetapi sering menggunakan kata-kata yang kuat dalam perbualan dan sangat kasar, "apabila perlu." “Saya tidak mengenali orang yang kurang mementingkan diri sendiri. Sekiranya dia hanya mempunyai satu boniatato ubi, dia siap memberikannya kepada rakan-rakannya ".

Sepanjang perang, Che menyimpan buku harian, yang kemudian menjadi asas untuk buku terkenalnya, Episod Perang Revolusi. Lama kelamaan, unit ini berjaya menjalin hubungan dengan organisasi "Movement 26 July" di Santiago dan Havana. Lokasi detasemen di pergunungan dikunjungi oleh aktivis dan pemimpin bawah tanah: Frank Pais, Armando Hart, Wilma Espin, Celia Sanchez, bekalan telah dibuat.

Untuk membantah laporan Batista mengenai kekalahan "perompak" - "forajidos", wartawan akhbar The New York Times tiba di lokasi detasemen pada 17 Februari 1957. Dia bertemu dengan Fidel dan seminggu kemudian menerbitkan laporan dengan foto Fidel dan tentera detasmen. Dalam laporan ini, dia menulis: “Rupanya, Jenderal Batista tidak punya alasan untuk berharap dapat menghancurkan pemberontakan Castro. Dia hanya dapat bergantung pada kenyataan bahawa salah satu konvoi tentera secara kebetulan akan menemui pemimpin muda dan markasnya dan menghancurkan mereka, tetapi hal ini tidak mungkin terjadi. ".

Pada bulan Mei 1957, ia dirancang kedatangan kapal bertulang dari Amerika Syarikat (Miami). Untuk mengalihkan perhatian dari pendaratan mereka, Fidel memerintahkan untuk menyerbu barak di desa Uvero, 50 km dari Santiago. Selain itu, ini membuka pintu ke Sierra Maestra ke lembah provinsi Oriente. Che mengambil bahagian dalam pertempuran untuk Uvero dan menggambarkannya dalam "Episod Perang Revolusi".

27 Mei 1957 markas telah berkumpul, di mana Fidel mengumumkan pertempuran yang akan datang. Memulakan kempen pada waktu malam, pada malam hari mereka menempuh jarak sekitar 16 kilometer di sepanjang jalan berliku gunung, menghabiskan sekitar lapan jam dalam perjalanan, sering berhenti untuk keselamatan, terutama di daerah berbahaya. Barak kayu terletak di tepi pantai, ia dijaga oleh pos. Semasa serangan itu dilarang menembak di tempat tinggal di mana wanita dan kanak-kanak berada. Pertolongan cemas diberikan kepada tentera yang cedera, mereka meninggalkan kedua mereka yang cedera parah dalam rawatan doktor pasukan musuh.

Setelah memuatkan trak dengan peralatan dan ubat-ubatan, kami pergi ke gunung. Che menunjukkan bahawa dua jam empat puluh lima minit berlalu dari tembakan pertama hingga penangkapan barak. Penyerang kehilangan 15 orang mati dan cedera, dan musuh - 19 orang cedera dan 14 terbunuh.

Kemenangan itu menguatkan semangat juang detasmen. Selepas itu, pasukan pengawal musuh kecil lainnya di kaki Sierra Maestra dimusnahkan.

Che Guevara membuat resipi untuk koktel Molotov. Ini terdiri daripada 3/4 petrol dan 1/4 minyak. Campuran pembakar api sering digunakan oleh pihak yang menentang bangunan, kenderaan ringan dan infanteri musuh. Resipi koktel Molotov Che Guevara terkenal kerana kemudahan pembuatannya dan ketersediaan komponennya.

Hubungan dengan petani tempatan tidak selalu berjalan lancar: anti-komunisme disebarkan di radio dan di gereja. Dalam feuilleton, yang diterbitkan pada Januari 1958 dalam edisi pertama surat kabar pemberontak El Cubano Libre, yang ditandatangani oleh Sniper, Che menulis tentang mitos yang disebarkan oleh rejim pemerintah: “Komunis adalah semua orang yang mengangkat senjata kerana mereka bosan dengan kemiskinan, di tidak kira negara apa ini berlaku ”.

Untuk menekan rompakan dan anarki untuk memperbaiki hubungan dengan penduduk tempatan, sebuah komisi disiplin dibentuk dalam detasemen tersebut, yang diberi hak pengadilan tentera. Geng pseudo-revolusioner Chang Cina dihapuskan. Che menyatakan: "Pada saat yang sukar itu, perlu dengan tangan yang tegas untuk menekan setiap pelanggaran disiplin revolusi dan tidak membiarkan perkembangan anarki di wilayah yang dibebaskan." Eksekusi juga dilakukan atas fakta pengasingan dari detasemen tersebut. Berkaitan dengan tahanan, bantuan perubatan diberikan, Che dengan ketat memerhatikan agar tidak tersinggung. Sebagai peraturan, mereka dibebaskan.

Pada 5 Jun 1957, Fidel Castro memperuntukkan sebuah konvoi yang diketuai oleh Che yang terdiri daripada 75 orang pejuang (untuk tujuan konspirasi, ia dipanggil konvoi keempat). Che dianugerahkan pangkat utama. Pada bulan Julai, Fidel, bersama dengan wakil pembangkang borjuasi, menandatangani manifesto mengenai pembentukan Front Sipil Revolusi, syarat-syaratnya termasuk penggantian Batista oleh presiden terpilih dan reformasi agraria, yang bermaksud pembagian tanah kosong. Che menganggap pembangkang ini "berkait rapat dengan pemerintah utara".

Takut dengan gangguan polis, penentang Batista bergabung dengan barisan pemberontak di pergunungan Sierra Maestra. Pusat pemberontakan muncul di pergunungan Escambray, Sierra del Cristal dan di wilayah Baracoa di bawah pimpinan Direktorat Revolusi, Gerakan 26 Julai dan komunis individu.

Pada bulan Oktober, di Miami, ahli politik dari kubu borjuasi menubuhkan Majlis Pembebasan, menyatakan Felipe Pasos sebagai presiden sementara dan mengeluarkan manifesto kepada rakyat. Fidel menolak Perjanjian Miami, memandangkan ia pro-Amerika.

Dalam sebuah surat kepada Fidel, Che menulis: “Sekali lagi, saya mengucapkan tahniah atas pernyataan anda. Saya memberitahu anda bahawa kebajikan anda akan selalu membuktikan bahawa anda membuktikan kemungkinan perjuangan bersenjata, yang disokong oleh rakyat. Sekarang anda menempuh jalan yang lebih hebat lagi yang akan membawa kepada kekuasaan sebagai hasil perjuangan bersenjata massa. ".

Pada akhir 1957, pasukan pemberontak menguasai Sierra Maestra, namun tidak turun ke lembah. Produk makanan, seperti kacang, jagung dan beras, dibeli dari petani tempatan. Ubat-ubatan dihantar oleh pekerja bawah tanah dari bandar. Daging itu dirampas dari pengeluar lembu besar dan mereka yang dituduh melakukan pengkhianatan. Sebahagian dari penyitaan itu dipindahkan ke petani tempatan.

Che menganjurkan kemudahan kebersihan, hospital lapangan, bengkel membaiki senjata, membuat kasut kraftangan, beg ransel, pakaian seragam, rokok. Atas inisiatif Che dan di bawah pengeditannya, surat khabar El Cubano Libre (Free Cuba) mula diterbitkan di Sierra Maestra, terbitan pertama yang ditulis tangan dan kemudian dicetak pada hektograf.

Sejak Mac 1958, para anggota kumpulan mengambil langkah lebih aktif, mula beroperasi di luar Sierra Maestra. Sejak akhir musim panas, hubungan dan kerjasama terjalin dengan Komunis Kuba. Serangan umum bermula, di mana konvoi partisan di bawah pimpinan Che diamanahkan untuk menguasai bahagian tengah pulau, wilayah Las Villas dan kota utama dalam perjalanan ke Santiago - Santa Clara, menyatukan dan mengkoordinasikan semua pasukan anti-Batista untuk ini.

Pada 21 Ogos, atas perintah Fidel, Che dilantik sebagai "komandan semua unit pemberontak yang beroperasi di wilayah Las Villas baik di luar bandar maupun di kota-kota" dengan penugasan mengutip cukai dan perbelanjaan untuk keperluan ketenteraan, pentadbiran keadilan dan undang-undang pertanian Tentera pemberontak, serta organisasi unit ketenteraan dan pelantikan pegawai. Namun, dia secara terbuka mengumumkan: “Sesiapa yang tidak ingin mengambil risiko boleh meninggalkan konvoi. Dia tidak akan dianggap pengecut. " Sebilangan besar menyatakan kesediaan untuk mengikutinya..

Propaganda pemerintah menuntut perpaduan dan keharmonian nasional, ketika gerakan mogok dan pemberontak berkembang di kota-kota Kuba.

Pada bulan Mac 1958, pemerintah AS mengumumkan embargo pengiriman senjata kepada pasukan Batista, walaupun persenjataan dan pengisian bahan bakar pesawat pemerintah di pangkalan Guantanamo berlanjutan untuk beberapa waktu..

Pada akhir tahun 1958, menurut perlembagaan (undang-undang) yang diumumkan oleh Batista, pemilihan presiden akan diadakan. Di Sierra Maestra, tidak ada yang berbicara secara terbuka mengenai komunisme atau sosialisme, dan reformasi yang diusulkan secara terbuka oleh Fidel, seperti penghapusan latifundia, nasionalisasi pengangkutan, syarikat elektrik dan perusahaan penting lain, adalah sederhana dan bahkan tidak dinafikan oleh tokoh politik pro-Amerika.

Menjelang 16 Oktober, setelah perarakan sejauh 600 kilometer dan sering terjadi pertempuran dengan pasukan, konvoi Che sampai di pergunungan Escambray di provinsi Las Villas, membuka front baru. Kemudian dia bertemu dengan isteri keduanya, anggota bawah tanah Aleida March. Salah satu peristiwa pertama yang dilakukan Che untuk membuat undang-undang mengenai reformasi agraria, mengecualikan penyewa kecil daripada membayar pemilik tanah dan membuka sekolah, yang memberikan simpati kepada petani kepadanya.

Dari separuh kedua bulan Disember, pemberontak melancarkan serangan yang menentukan, membebaskan sebuah bandar baru hampir setiap hari. Pertempuran untuk Santa Clara bermula pada 28 Disember. Pada tengah hari pada 1 Januari, sisa-sisa pasukan pengawal menyerah. Pada hari yang sama, diktator Batista melarikan diri dari negara ini. Pada 2 Januari, partisan, khususnya, unit di bawah pimpinan Che Guevara, memasuki Havana tanpa pergaduhan, di mana mereka disambut oleh penduduk.

Sejak Fidel Castro berkuasa di Cuba, penindasan telah dimulai terhadap lawan politiknya.

Pada mulanya, diumumkan bahawa hanya "penjenayah perang" yang akan diadili - pegawai rejim Batistov yang secara langsung bertanggungjawab terhadap penyeksaan dan hukuman mati.

Perbicaraan umum Castro oleh akhbar Amerika, The New York Times dianggap sebagai parodi keadilan: “Secara umum, prosedur ini menjijikkan. Pembela sama sekali tidak berusaha membela, sebaliknya, dia meminta pengadilan untuk memaafkannya kerana membela tahanan itu. ".

Bukan hanya lawan politik, tetapi juga sekutu komunis Kuba dalam perjuangan revolusioner - anarkis - mengalami penindasan. Setelah pemberontak menduduki kota Santiago de Cuba, pada 12 Januari 1959, perbicaraan demonstrasi diadakan ke atas 72 anggota polis dan seumpamanya, orang-orang yang entah bagaimana berhubungan dengan rejim dan dituduh "jenayah perang". Ketika peguam bela mula membantah tuduhan itu, hakim ketua, Raul Castro, mengatakan: “Jika seseorang bersalah, semua orang bersalah. Mereka dihukum mati! ” Semua 72 ditembak.

Semua perlindungan hukum terhadap tertuduh dicabut oleh Undang-Undang Partisan. Laporan penyiasatan itu dianggap sebagai bukti kejahatan yang tidak dapat disangkal. Peguam hanya mengakui tuduhan itu, tetapi meminta pemerintah untuk menunjukkan kemurahan hati dan mengurangkan hukuman.

Che Guevara secara peribadi mengarahkan para hakim: “Jangan membuat pita merah dengan proses pengadilan. Ini adalah revolusi, bukti di sini adalah sekunder. Kita mesti bertindak berdasarkan keyakinan. Mereka semua adalah kumpulan penjenayah dan pembunuh. Di samping itu, harus diingat bahawa ada pengadilan banding. " Tribunal Rayuan, yang dipengerusikan oleh Che sendiri, tidak menjatuhkan hukuman tunggal.

Che Guevara secara peribadi melantik komandan penjara dan ketua tribunal rayuan secara peribadi melaksanakan hukuman mati di kubu penjara Havana, La Cabania. Setelah penyokong Castro berkuasa di Cuba, lebih daripada lapan ribu orang ditembak, banyak tanpa perbicaraan atau siasatan. Segera setelah revolusi, Che mengubah tandatangannya: bukannya "Dr. Guevara" biasa - "Mejar Ernesto Che Guevara" atau sekadar "Che".

Pada 9 Februari 1959, Che diisytiharkan sebagai warganegara Kuba dengan hak orang Kuba (di hadapannya hanya satu orang yang dianugerahkan kehormatan ini, Jeneral Dominika Maximo Gomez pada abad ke-19). Sebagai pegawai tentera pemberontak, dia diberi gaji 125 peso (dolar).

2 Jun Che menggabungkan perkahwinan kedua dengan Aleida March.

Dari 12 Jun hingga 5 September, Che Guevara melakukan perjalanan asing pertamanya sebagai pegawai, mengunjungi Mesir (di mana dia bertemu dan menjalin hubungan persahabatan, yang berlangsung hingga akhir hayatnya, dengan Presiden Brazil, Jeanu Cuadrus), Sudan, Pakistan, India, Ceylon, Burma, Indonesia, Jepun, Yugoslavia, Maghribi dan Sepanyol.

Pada 7 Oktober, dia dilantik sebagai ketua jabatan industri Institut Pembaharuan Agraria Nasional (INRA) sambil mengekalkan jawatan ketenteraan ketua jabatan latihan Kementerian Angkatan Tentera.

26 November, dilantik sebagai Pengarah Bank Negara Cuba.

5 Februari 1960 semasa pembukaan pameran pencapaian sains, teknologi dan budaya Soviet, mengambil bahagian dalam rundingan rasmi untuk pertama kalinya bertemu dengan delegasi USSR, yang diketuai oleh A. I. Mikoyan.

Che Guevara dan Yuri Gagarin

Pada bulan Mei, Havana menerbitkan bukunya Partisan War. Sebagai anggota kepemimpinan tertinggi Gerakan 26 Julai, setelah menggabungkannya dengan Parti Sosialis Rakyat dan Direktorat Revolusi 13 Mac, pada separuh kedua tahun 1961 bergabung dengan Pertubuhan Revolusi Bersatu (ORO) yang baru ditubuhkan sebagai anggota Kepimpinan Nasional, Sekretariat dan Suruhanjaya Ekonomi ORO. Selepas transformasi ORO menjadi Parti Bersatu Revolusi Sosialis Kuba, dia menjadi anggota Kepimpinan dan Sekretariat Nasional.

22 Oktober - 19 Disember, sebagai ketua delegasi pemerintah, dia mengunjungi USSR, Czechoslovakia, GDR, RRC dan DPRK, menyetujui pembelian gula Kuba selama bertahun-tahun dan memberikan bantuan teknikal dan kewangan kepada Cuba. 7 November menghadiri perarakan ketenteraan dan demonstrasi pekerja di Moscow, berdiri di Makam.

23 Februari 1961 dilantik sebagai Menteri Perindustrian dan anggota Majlis Perancangan Pusat secara sambilan.

17 April, semasa pendaratan pasukan anti-Castro di Playa Giron memimpin pasukan di wilayah Pinar del Rio.

Pada bulan Ogos 1961, semasa berunding dengan wakil delegasi Amerika semasa lawatan ke Uruguay, dia mencadangkan untuk memberi ganti rugi kepada pemilik harta tanah Amerika atas nilai harta benda yang dirampas di Cuba, dan juga mengurangi propaganda revolusioner di Amerika Latin sebagai pertukaran untuk mengakhiri sekatan dan tindakan anti-Kuba.

Semasa lawatan keduanya ke USSR pada bulan Ogos 1962, dia bersetuju untuk bekerjasama dalam bidang ketenteraan.

Ketika kad makanan diperkenalkan di Cuba pada tahun 1962, Che menegaskan bahawa harganya tidak boleh melebihi kadar biasa yang diterima oleh rakyat biasa.

Dia berperan aktif dalam memotong alang-alang, memunggah kapal, pembinaan bangunan perindustrian dan kediaman, landskap.

Pada bulan Ogos 1964, dia menerima diploma "Drummer of Communist Labor" untuk pengembangan 240 jam buruh sukarela setiap suku tahun..

11 Disember 1964 membuat pidato anti-Amerika yang besar di Majlis Umum PBB ke-19.

Che Guevara percaya bahawa dia dapat mengandalkan bantuan ekonomi tanpa had dari negara-negara "persaudaraan". Che, sebagai menteri pemerintah revolusioner, mendapat pelajaran dari konflik dengan negara-negara persaudaraan kem sosialis. Merundingkan sokongan, kerjasama ekonomi dan ketenteraan, membincangkan politik antarabangsa dengan pemimpin China dan Soviet, dia sampai pada kesimpulan yang tidak dijangka dan mempunyai keberanian untuk berbicara secara terbuka dalam ucapannya yang terkenal di Algeria. Itu adalah dakwaan sebenar terhadap dasar-dasar non-internasionalis negara-negara sosialis. Dia mencela mereka karena mengenakan syarat pertukaran komoditi di negara-negara miskin seperti yang ditentukan oleh imperialisme di pasar dunia, dan juga kerana menolak sokongan tanpa syarat, termasuk layanan ketenteraan, dalam menolak memperjuangkan pembebasan nasional, khususnya di Kongo dan Vietnam.

Che tahu persamaan Engels yang terkenal: semakin kurang ekonomi berkembang, semakin besar peranan kekerasan dalam pembentukan formasi baru. Jika pada awal tahun 1950-an dia secara bergurau menandatangani surat-surat "Stalin II", maka setelah kemenangan revolusi dia terpaksa membuktikan: "Tidak ada syarat di Cuba untuk pembentukan sistem Stalinis".

Pada masa yang sama, pada tahun 1965, Che memanggil Stalin sebagai "Marxis yang hebat".

Kemudian, Che Guevara akan mengatakan: “Setelah revolusi, pekerjaan tidak dilakukan oleh revolusi. Ia dibuat oleh teknokrat dan birokrat. Dan mereka adalah anti-revolusioner. ".

Saudari perempuan Fidel dan Raul Castro Juanita, yang kemudian berangkat ke Amerika Syarikat, yang mengenali Guevara dengan rapat, menulis tentangnya dalam buku biografi “Fidel dan Raul, saudara-saudara saya. Kisah rahsia ":" Baginya, baik pengadilan maupun siasatan tidak penting. Dia segera mulai menembak, kerana dia adalah lelaki tanpa hati ”.

Pada 14 Mac 1965, komandan itu tiba dari perjalanan panjang ke luar negeri ke Amerika Utara dan Afrika (Mesir) ke Havana, dan pada 1 April dia menulis surat perpisahan kepada orang tua dan anak-anak (khususnya, dia menulis: “Ayahmu adalah seorang lelaki yang bertindak sesuai dengan pandangannya dan, tidak diragukan lagi hidup menurut keyakinannya. Selalu dapat merasakan secara mendalam sebarang ketidakadilan yang dilakukan di mana sahaja di dunia ini "dan Fidel Castro, di mana, antara lain, dia melepaskan kewarganegaraan Kuba dan semua jawatan dan menulis bahawa" sekarang pertolongan sederhana saya diperlukan di negara lain di dunia ”.

Pada musim bunga 1965, Che meninggalkan Cuba, menuju ke destinasi yang tidak diketahui..

Surat terakhir Che Guevara kepada ibu bapa:

Saya merasakan tulang rusuk Rocinante lagi dengan tumit saya, sekali lagi, dengan berpakaian perisai, saya terlanggar jalan.

Kira-kira sepuluh tahun yang lalu, saya telah menulis surat perpisahan kepada anda..

Sejauh yang saya ingat, saya menyesal kerana saya bukan askar yang lebih baik dan doktor yang baik; yang kedua tidak menarik minat saya lagi, tentera dari saya ternyata tidak begitu buruk.

Pada dasarnya, tidak ada yang berubah sejak itu, kecuali fakta bahawa saya menjadi lebih sedar, Marxisme saya telah berakar dalam diri saya dan disucikan. Saya percaya bahawa perjuangan bersenjata adalah satu-satunya jalan keluar bagi orang yang memperjuangkan pembebasan mereka, dan saya konsisten dalam pandangan saya. Ramai yang akan memanggil saya pengembara, dan memang begitu. Tetapi hanya saya pencari pengembaraan yang istimewa, dari keturunan yang mempertaruhkan kulit mereka untuk membuktikan kes mereka.

Mungkin saya akan buat kali ini. Saya tidak mencari tujuan seperti itu, tetapi mungkin, jika secara logik berdasarkan pengiraan peluang. Dan jika itu berlaku, peluk terakhir saya.

Saya sangat mencintai awak, tetapi saya tidak tahu bagaimana untuk meluahkan rasa cinta saya. Saya terlalu tegas dalam tindakan saya dan saya fikir kadang-kadang mereka tidak memahami saya. Bukan mudah untuk memahami saya, tetapi kali ini - percayalah. Jadi, tekad, yang saya kembangkan dengan semangat artis, akan membuat kaki lemah dan paru-paru letih bertindak. Saya akan mencapai saya.

Ingatlah kadang-kadang kondotti yang rendah hati abad ke-20 ini.

Kiss Celia, Roberto, Juan Martin dan Pototin, Beatrice, semua orang.

Anak lelaki yang tidak senonoh dan tidak dapat dibendung, Ernesto memelukmu dengan erat ".

Pada bulan April 1965, Guevara tiba di Republik Kongo, di mana pertempuran berlanjutan pada waktu itu. Dia mempunyai harapan besar dengan Kongo, dia percaya bahawa wilayah yang luas di negara ini, yang diliputi hutan, akan memberikan peluang yang sangat baik untuk menganjurkan perang gerila.

Seramai kira-kira 150 sukarelawan Kuba, secara eksklusif orang kulit hitam, turut serta dalam operasi tersebut. Namun, sejak awal lagi, operasi di Kongo dihantui oleh kegagalan. Hubungan dengan pemberontak tempatan yang dipimpin oleh presiden negara masa depan (1997-2001), Laurent-Desir Kabila, cukup rumit, dan Guevara tidak percaya pada kepemimpinan tempatan.

Dalam pertempuran pertama 20 Jun, pasukan Cuba dan pemberontak dikalahkan. Selepas itu, Guevara sampai pada kesimpulan bahawa mustahil untuk memenangkan perang dengan sekutu seperti itu, tetapi masih meneruskan operasi. Pukulan terakhir untuk ekspedisi Kongo Guevara ditangani pada bulan Oktober ketika Joseph Kasavubu berkuasa di Kongo, mengemukakan inisiatif untuk menyelesaikan konflik. Berikutan pernyataan itu, Kasavubu Tanzania, yang berfungsi sebagai pangkalan belakang bagi rakyat Cuba, berhenti menyokongnya. Guevara tidak mempunyai pilihan selain menghentikan operasi.

Pada akhir bulan November, dia kembali ke Tanzania dan, ketika di kedutaan Kuba, menyiapkan buku harian operasi di Kongo, dimulai dengan kata-kata "Ini adalah kisah kegagalan": "Kerja organisasi tidak dijalankan, kader tingkat menengah tidak melakukan apa-apa, mereka tidak tahu apa yang harus mereka lakukan dan tidak. membangkitkan keyakinan pada sesiapa sahaja. Tidak berdisiplin dan kurang berdedikasi adalah tanda utama pejuang ini. Dengan pasukan seperti itu untuk memenangi perang tidak dapat difikirkan. Apa yang boleh kita lakukan? Semua pemimpin Congo berlari, para petani lebih memusuhi kami. Tetapi kesedaran bahawa kami meninggalkan kawasan itu dengan cara yang sama yang membawa kami ke sini, meninggalkan petani tanpa pertahanan, masih membebankan kami. ".

Selepas Tanzania, dari Februari hingga Juli 1966, Che berada di Czechoslovakia dengan penampilan yang berubah dan dengan nama warga Uruguay Ramon Benitez (pertama dia disembuhkan dari malaria dan asma di sanatorium tertutup Kementerian Kesihatan Czechoslovakia di kampung Kamenice 30 km di selatan Prague, kemudian vila rahsia Perkhidmatan Keselamatan Negeri Czechoslovakia di kampung Ladvi yang berdekatan).

Menurut Fidel Castro, dia tidak ingin kembali ke Cuba, tetapi Castro memujuk Che untuk diam-diam kembali ke Cuba untuk memulakan persiapan untuk mewujudkan pusat revolusi di Amerika Latin.

Dia meninggalkan Czechoslovakia pada 19 Juli 1966 melalui Vienna, Zurich dan Moscow bersama rakan sekutu Kuba, Fernandez "Pacho" de Oka, yang muncul sebagai pengusaha Argentina. Pada bulan November 1966, perang gerila bermula di Bolivia..

Khabar angin mengenai keberadaan Guevara tidak berhenti pada tahun 1965-1967. Perwakilan gerakan kemerdekaan Mozambik FRELIMO melaporkan mengenai pertemuan dengan Che di Dar es Salaam, di mana mereka menolak bantuan yang mereka tawarkan dalam projek revolusi mereka. Khabar angin bahawa Guevara memimpin partisan di Bolivia ternyata benar.

Atas perintah Fidel Castro, pada musim bunga tahun 1966, Komunis Bolivia secara khusus membeli tanah untuk membuat pangkalan di mana partisan dilatih di bawah kepemimpinan Guevara. Rombongan Guevara termasuk Hyde Tamara Bunke Bider (juga dikenali sebagai "Tanya"), bekas ejen Stasi yang, menurut beberapa maklumat, juga bekerja untuk KGB dan tinggal dan bekerja di Cuba sejak tahun 1961. Rene Barrientos, yang ketakutan dengan berita dari para partisan di negaranya, menoleh ke CIA untuk meminta pertolongan. Terhadap Guevara, diputuskan untuk menggunakan pasukan CIA yang dilatih khas untuk tindakan anti-gerila.

Pada 15 September 1967, pemerintah Bolivia mulai menyebarkan selebaran atas hadiah utama Che Guevara sebanyak $ 4,200 untuk kampung-kampung di provinsi Vallegrande..

Sepanjang waktunya di Bolivia (11 bulan) Che hampir setiap hari menyimpan buku harian di mana dia terutama memperhatikan kekurangan, kesalahan, salah perhitungan dan kelemahan pihak yang terlibat.

Detasemen partisan Guevara berjumlah kira-kira 50 orang (17 daripadanya orang Kuba, 14 daripadanya meninggal di Bolivia, Bolivia, Peru, Chile, Argentina) dan bertindak sebagai Tentera Pembebasan Nasional Bolivia (Sepanyol: Ejército de Liberación Nacional de Bolivia). Dia dilengkapi dengan baik dan melakukan beberapa operasi yang berjaya melawan pasukan tetap di kawasan pergunungan yang sukar di wilayah Camiri..

Namun, pada bulan Ogos-September, tentera Bolivia dapat menghilangkan dua kumpulan partisan, membunuh salah seorang pemimpin, "Joaquin".

Di sebalik perang yang kejam, Guevara memberikan bantuan perubatan kepada semua tentera Bolivia yang cedera yang ditangkap oleh puak, dan kemudian membebaskan mereka..

Semasa pertempuran terakhirnya di Quebrada del Juro, Guevara cedera, peluru terkena senapang yang melumpuhkan senjatanya, dan dia menembak semua kartrij dari pistol. Ketika dia, tidak bersenjata dan cedera, ditangkap dan dibawa ke pengawalan ke sebuah sekolah yang bertugas sebagai pasukan pemerintah sebagai penjara sementara bagi partisan, dia melihat beberapa tentera Bolivia yang cedera di sana. Guevara menawarkan untuk memberi mereka rawatan perubatan, yang ditolak oleh pegawai Bolivia. Che sendiri hanya menerima tablet aspirin.

Kematian Che Guevara

"Tidak ada orang yang CIA lebih takutkan daripada Che Guevara, kerana dia memiliki kemampuan dan karisma yang diperlukan untuk mengarahkan perjuangan menentang penindasan politik hierarki tradisional yang berkuasa di Amerika Latin," - Philip Agee, ejen CIA yang melarikan diri ke Cuba.

Yang membunuh Che Guevara?

Felix Rodriguez, seorang pelarian Kuba yang menjadi ejen Unit Operasi Khas CIA, adalah penasihat pasukan Bolivia ketika memburu Che Guevara di Bolivia. Sebagai tambahan, dokumentari 2007, "Musuh Musuhku," yang diarahkan oleh Kevin MacDonald, menyatakan bahawa penjahat Nazi Klaus Barbier, yang dikenal sebagai "The Butcher of Lyons," adalah penasihat dan mungkin telah membantu CIA menyiapkan penangkapan Che Guevara.

Pada 7 Oktober 1967, seorang pemberi maklumat, Ciro Bustos, menyerahkan kepada pasukan khas Bolivia lokasi detasemen partisan Che Guevara di jurang Quebrada del Juro (namun dia sendiri menyangkal hal ini).

Pada 8 Oktober 1967, salah seorang wanita tempatan mengatakan kepada tentera bahawa dia telah mendengar suara di lata sungai di jurang Quebrada del Juro, lebih dekat ke tempat di mana ia bergabung dengan Sungai San Antonio. Tidak diketahui apakah ini wanita yang sama Che sebelum ini membayar 50 peso untuk diam (Rojo, 218). Pada waktu pagi, beberapa kumpulan renjer Bolivia terhempas di sepanjang gaung di mana wanita itu mendengar skuad Che dan mengambil kedudukan yang menguntungkan (Harris, 126).

Pada tengah hari, salah satu unit dari brigade Jeneral Prado, yang baru saja menyelesaikan latihan di bawah bimbingan penasihat dari CIA, bertemu dengan Che kebakaran, membunuh dua tentera dan banyak yang cedera (Harris, 127).

Pukul 13:30 mereka mengepung sisa-sisa detasemen dengan 650 askar dan menangkap Che Guevara yang cedera pada saat salah seorang anggota puak Bolivia, Simeon Cuba Sarabia "Willy" cuba membawanya ke atasnya. Ahli biografi Che Guevara, John Lee Anderson, menulis mengenai saat penangkapan Che dari kata-kata sarjan Bolivia Bernardino Juanque: Che yang cedera dua kali, yang senjatanya patah, diduga berteriak: “Jangan tembak! Saya Che Guevara, dan saya hidup lebih berharga daripada mati ”.

Tawanan Che Guevara

Che Guevara dan orang-orangnya dihubungkan dan dikawal pada malam 8 Oktober ke sebuah pondok lumpur yang bobrok yang berfungsi sebagai sekolah di kampung La Iguera yang berdekatan. Setengah hari berikutnya Che enggan menjawab soalan daripada pegawai Bolivia dan hanya bercakap dengan tentera Bolivia.

Salah seorang askar ini, juruterbang helikopter Jaime Nino de Guzman, menulis bahawa Che Guevara kelihatan mengerikan.

Menurut Guzman, Che mengalami luka di celah kanannya, rambutnya kotor, pakaiannya koyak, kakinya memakai sarung kulit dan sarung kaki kasar. Meskipun penampilannya lelah, Guzman ingat, "Che memegang kepalanya tinggi, memandang semua orang di mata dan hanya meminta merokok." Guzman mengatakan yang ditangkap "menyukai", dan dia memberinya sebungkus kecil tembakau untuk pipanya.

Pada petang itu, 8 Oktober, walaupun tangannya terikat, Che Guevara memukul pegawai Bolivia Espinosa ke dinding setelah dia memasuki sekolah dan mencuba mengeluarkan paip dari mulutnya sambil menghisap Che sebagai cenderahati untuk dirinya sendiri.

Dalam kes ketidakpatuhan yang lain, Che Guevara bertengkar menghadapi Laksamana Muda Bolivia Ugarteche, yang berusaha mengajukan pertanyaan kepadanya beberapa jam sebelum hukuman mati. Che Guevara menghabiskan malam 8-9 Oktober di lantai sekolah yang sama. Di sebelahnya terbaring mayat dua rakannya yang dibunuh..

Pada pagi hari berikutnya, 9 Oktober, Che Guevara meminta izin untuk berjumpa dengan seorang guru sekolah di kampung itu, Julia Cortes, 22 tahun. Cortes kemudian akan mengatakan bahawa dia menjumpai Che "seorang lelaki cantik dengan penampilan ironis yang lembut" dan bahawa semasa perbualan mereka dia menyedari bahawa dia "tidak dapat menatap matanya" kerana "pandangannya tidak tertahankan, menusuk dan begitu tenang".

Semasa perbualan, Che Guevara menyatakan kepada Cortes bahawa sekolah berada dalam keadaan buruk, mengatakan bahawa adalah anti-pedagogi untuk mendidik anak-anak sekolah yang miskin dalam keadaan seperti itu ketika pegawai pemerintah mengemudi kereta Mercedes, dan berkata: "Itulah sebabnya kami memeranginya.".

Pada hari yang sama, 9 Oktober, jam 12:30 pagi, pesanan dari komando tinggi dari La Paz datang melalui radio. Mesej itu mengatakan: "Lanjutkan dengan pemusnahan tuan Guevara".

Perintah itu, yang ditandatangani oleh Presiden pemerintah tentera Bolivia, Rene Barrientes Ortuno, dikirimkan dalam bentuk yang dienkripsi kepada ejen CIA Felix Rodriguez. Dia memasuki bilik dan memberitahu Che Guevara: "Comandante, saya minta maaf." Perintah pelaksanaan dikeluarkan, walaupun keinginan pemerintah AS untuk memindahkan Che Guevara ke Panama untuk disoal siasat lebih lanjut.

Sang algojo secara sukarela menjadi Mario Teran, seorang sarjan tentera Bolivia yang berusia 31 tahun, yang secara peribadi ingin membunuh Che Guevara sebagai membalas dendam terhadap tiga rakannya yang terbunuh dalam pertempuran sebelumnya dengan skuad Che Guevara. Untuk menjaga agar luka itu sesuai dengan kisah yang direncanakan oleh pemerintah Bolivia kepada publik, Felix Rodriguez memerintahkan Teran untuk membidik dengan hati-hati: sehingga nampaknya Guevara terbunuh dalam pertempuran.

Gary Prado, jenderal Bolivia yang memerintahkan tentera yang menangkap Che Guevara, mengatakan bahawa alasan pelaksanaan komandan itu berisiko besar untuk melarikan diri dari penjara, dan pelaksanaannya menghapuskan pengadilan, yang akan menarik perhatian seluruh dunia kepada Che Guevara dan Cuba. Di samping itu, pada persidangan, saat-saat negatif bagi pemerintah Bolivia dapat muncul dengan kerjasama Presiden Bolivia dengan CIA dan penjahat Nazi.

30 minit sebelum pelaksanaannya, Felix Rodriguez cuba mencari tahu dari Che di mana pemberontak yang dikehendaki, tetapi dia enggan menjawab. Rodriguez, dengan bantuan askar lain, meletakkan Che di kakinya dan membawanya keluar dari sekolah kerana menunjukkan kepada askar dan mengambil gambar dengannya. Salah seorang tentera menembak Che Guevara dikelilingi oleh tentera tentera Bolivia. Selepas itu, Rodriguez membawa Che kembali ke sekolah dan memberitahunya dengan senyap bahawa dia akan dihukum mati. Che Guevara sebagai tindak balas bertanya kepada Rodriguez siapa dia - seorang Amerika berketurunan Mexico atau Puerto Rico, dengan jelas bahawa dia tahu mengapa dia tidak dapat berbahasa Sepanyol Bolivia. Rodriguez menjawab bahawa dia dilahirkan di Cuba, tetapi berhijrah ke Amerika Syarikat dan kini menjadi ejen CIA. Sebagai tindak balas, Che Guevara hanya tersengih dan enggan terus bercakap dengannya.

Beberapa saat kemudian, beberapa minit sebelum pelaksanaannya, salah seorang tentera yang menjaga Che bertanya kepadanya apakah dia memikirkan tentang keabadiannya. "Tidak," jawab Che, "Saya memikirkan keabadian revolusi.".

Selepas perbualan ini, Sarjan Teran memasuki pondok dan segera memerintahkan semua tentera lain untuk pergi. Bersendirian dengan Teran, Che Guevara mengatakan kepada algojo: “Saya tahu: kamu datang untuk membunuh saya. Tembaklah. Lakukannya. Tembak saya, pengecut! Anda hanya akan membunuh seorang lelaki! ".

Semasa kata-kata Che Teran ragu-ragu, kemudian mula melepaskan tembakan dari pistol separa automatiknya M1 Garand, jatuh ke lengan dan kaki Che. Selama beberapa saat, Guevara berjongkok kesakitan di tanah, menggigit tangannya agar tidak menjerit. Teran melepaskan tembakan beberapa kali lagi, mencederakan Che di dada.

Menurut Rodriguez, kematian Che Guevara berlaku pada 13 jam 10 minit waktu tempatan. Secara keseluruhan, Teran melepaskan sembilan peluru di Che: lima di kaki, satu di bahu kanan, lengan dan dada, peluru terakhir terkena tekak.

Mati Che Guevara

Sebulan sebelum hukuman mati, Che Guevara menuliskan kepada dirinya sendiri sebuah tulisan yang mengatakan: "Walaupun kematian datang tanpa disangka-sangka, biarlah ia diinginkan, sehingga tangisan pertempuran kita dapat sampai ke telinga yang dapat mendengar, dan tangan yang lain mengulurkan tangan untuk mengambil senjata kita ".

Tubuh tembakan Guevara diikat pada selongsong helikopter dan dihantar ke bandar berdekatan Vallegrande, di mana ia dipamerkan oleh media. Setelah pakar bedah tentera diamputasi dan menempatkan Che di dalam kapal formalin (untuk mengesahkan identifikasi cap jari orang yang mati), pegawai tentera Bolivia membawa mayat itu ke arah yang tidak diketahui dan enggan memberitahu di mana ia dikebumikan..

Pada 15 Oktober, Fidel Castro memberitahu orang ramai mengenai kematian Guevara. Kematian Guevara diakui sebagai tamparan hebat bagi gerakan revolusioner sosialis di Amerika Latin dan di seluruh dunia..

Penduduk tempatan mula menganggap Guevara sebagai orang suci dan menoleh kepadanya dalam doa "San Ernesto de La Higuera", meminta bantuan.

Pada 1 Julai 1995, dalam wawancara dengan penulis biografi Che John Lee Anderson, jenderal Bolivia, Mario Vargas mengatakan bahawa "dia berpartisipasi dalam pengebumian Che dan mayat komandan dan rakan-rakannya dikebumikan di kuburan besar dekat landasan udara yang tidak beraspal di luar bandar gunung Vallegrande di Bolivia Tengah".

Artikel Anderson New York Times membawa kepada pencarian dua tahun untuk jenazah kepartian.

Pada tahun 1997, mayat dengan lengan yang diamputasi digali dari bawah landasan berhampiran Vallegrande. Mayat itu dikenal pasti milik Guevara dan kembali ke Cuba.

Pada 16 Oktober 1997, jenazah Guevara dan enam rakannya yang terbunuh semasa kempen kepartian di Bolivia dibangkitkan kembali dengan penghormatan tentera di sebuah makam yang dibina khas di kota Santa Clara, di mana dia memenangi pertempuran yang menentukan untuk revolusi Kuba.

Keluarga Che Guevara

Bapa - Ernesto Guevara Lynch (1900, Buenos Aires - 1987, Havana).

Ibu - Celia de la Serna dan Llosa (1908, Buenos Aires - 1965, Buenos Aires).

Saudari - Celia (b.1929), arkitek.

Saudara - Roberto (b. 1932), peguam.

Saudari - Anna Maria (b.1934), arkitek.

Saudara - Juan Martin (tahun 1943), pereka.

Isteri pertama (1955-1959) - Peru Ilda Gadea (1925-1974), ahli ekonomi dan revolusi. Anak perempuan yang sudah berkahwin Ilda Beatrice Guevara Gadea (1956, Mexico City - 1995, Havana), anaknya, cucu Che, Kanek Sanchez Guevara (1974, Havana - 2015, Oaxaca, Mexico), seorang penulis dan pereka, seorang pembangkang Kuba berhijrah ke Mexico pada tahun 1996 tahun.

Isteri kedua (sejak 1959) - Aleida Kuba March Torres (b.1936), pejuang Gerakan 26 Julai.

Berkahwin:

anak perempuan Aleida Guevara March (b.1960), pakar pediatrik dan aktivis politik
Anak lelaki Camilo, Guevara March (b.1962), peguam, pegawai Kementerian Perikanan Cuba
anak perempuan Celia Guevara March (b.1963), doktor haiwan
anak lelaki Ernesto Guevara March (b.1965), peguam.

Bibliografi Che Guevara

Che Guevara E. Obras. 1957-1967. T. I - II. La Habana: Casa de las Americas, 1970. - (Collección nuestra America)
Che Guevara E. Escritos y diskursos. T. 1-9. La Habana: Editorial de Ciencias Sociales, 1977
Che Guevara E. Diario de un combatiente
Che Guevara E. Artikel, ucapan, surat. M.: Revolusi Budaya, 2006. ISBN 5-902764-06-8
Che Guevara E. "Episod Perang Revolusi" M.: Rumah Penerbitan Tentera Kementerian Pertahanan Uni Soviet, 1974
Che Guevara E. Diari penunggang motosikal. Terjemahan dari Bahasa Sepanyol oleh V.V Simonov. SPb.: RedFish; Amphora, 2005. ISBN 5-483-00121-4
Che Guevara E. Diari penunggang motosikal. Terjemahan dari Bahasa Sepanyol A. Vedyushkina. Cherdantsevo (wilayah Sverdlovsk): IE "Klepikov M.V.", 2005. ISBN 5-91007-001-0
Che Guevara E. Bolivian Diary (pautan tidak tersedia dari 05/14/2013
Che Guevara E. Perang Partisan
Che Guevara E. Partisan Warfare sebagai Kaedah
Che Guevara E. "Pesan kepada masyarakat dunia yang dihantar ke Persidangan Tiga Benua"
Che Guevara E. Cuba dan Rancangan Kennedy
Che Guevara E. Pandangan Ekonomi Ernesto Che Guevara
Che Guevara E. Ucapan pada Persidangan Ekonomi Afro-Asia Kedua
Che Guevara E. "Batu (Kisah)"
Che Guevara E. “Surat dari Che Guevara kepada Fidel Castro. Havana, 1 April 1965. "
Che Guevara E. Surat kepada Armando Hart Davalos
Reformasi dan Revolusi Universiti Che Guevara E..

Penerbitan Mengenai Asma