Rawatan PDT untuk displasia serviks, hiperplasia endometrium dan karsinoma sel basal di seluruh Rusia

Buat temujanji:

Terapi fotodinamik karsinoma sel basal

Rawatan berkesan karsinoma sel basal dalam satu prosedur - tidak ada pembedahan, tidak ada kambuh, tidak ada parut dan parut

MD, profesor Afanasyev Maxim Stanislavovich, ahli onkologi, pakar bedah, pakar dalam terapi fotodinamik karsinoma sel basal.

Karsinoma sel basal, atau karsinoma sel basal pada kulit, adalah penyakit yang kompleks. Perubatan menawarkan banyak kaedah rawatan, tetapi semuanya trauma, penuh dengan pembentukan kecacatan kosmetik yang serius, perkembangan komplikasi jangka panjang, dan tidak ada yang dapat melegakan kambuh di masa depan..

Malah bintang Hollywood, yang mempunyai akses kepada kaedah rawatan berteknologi tinggi dan mahal, harus menjalani rawatan untuk barah kulit sel basal selama bertahun-tahun. Contoh yang paling terkenal ialah Hugh Jackman. Sejak tahun 2013, pelakon ini telah bergelut dengan penyakit itu untuk menyelamatkan hidungnya. Dan semasa dia berjaya. Tetapi dengan latar belakang kambuh keenam, Jackman mempunyai risiko serius kehilangannya.

Hugh Jackman memulakan pertarungan dengan karsinoma sel basal pada tahun 2013. Dia adalah pesakit yang sangat berdisiplin. Tetapi walaupun menjalani rawatan aktif, pelakon itu sudah mengalami penyakit kambuh keenam.

Malangnya, tidak ada rawatan yang ada yang menjamin kelegaan kekal dari karsinoma sel basal..

Dan walaupun Hugh Jackman, yang mempunyai akses ke rawatan perubatan paling moden, tidak dapat menyingkirkan masalah itu, maka timbul persoalan logik - adakah penyakit ini dirawat? Adakah mungkin untuk menyembuhkan karsinoma sel basal??

Ya, saya menegaskan bahawa karsinoma sel basal dalam kebanyakan kes dapat disembuhkan sepenuhnya. Baru Kaedah PDT - terapi fotodinamik karsinoma sel basal - membolehkan saya menjalankan rawatan karsinoma sel basal tanpa estetik dan bebas dalam satu prosedur.

Adakah saya perlu membuang karsinoma sel basal jika tidak mengganggu?

Ramai orang mengubati karsinoma sel basal terlalu rendah. Oleh kerana bentuk barah ini berkembang dengan perlahan dan hampir tidak pernah berlaku, doktor jarang memaksa rawatan dan biasanya tidak memberi amaran mengenai akibat kegagalan.

Dan jika bagi pesakit tua taktik seperti itu dapat dianggap wajar, maka bagi orang muda - dan sejak 10 tahun kebelakangan ini, karsinoma sel basal menjadi sangat "lebih muda" - ia tidak tahan dengan kritikan.

Dengan pendekatan ini, pesakit tidak memandang serius penyakitnya yang tidak penting, dan memutuskan untuk tidak melakukan apa-apa dengannya. Selalunya, rawatan terhad kepada penggunaan yang disebut "hijau".

Tetapi saya percaya bahawa Hugh Jackman benar dalam keinginannya yang berterusan untuk menyingkirkan karsinoma sel basal. Dan bukan hanya kerana kecacatan estetik.

Rawatan diperlukan. Karsinoma sel basal adalah tumor yang, walaupun perlahan tetapi terus berkembang. Ia tidak akan hilang dengan sendirinya. Cepat atau lambat, ia mengatasi kulit, tumbuh ke otot dan saraf, menembusi tulang rawan dan mengganggu fungsi organ secara tidak berbalik. Sekiranya sel basal terletak di wajah, ia benar-benar menghancurkannya. Karsinoma sel basal di kawasan mata atau hidung, tumbuh, boleh menyebabkan kehilangannya. Karsinoma sel basal dari masa ke masa dapat memusnahkan tengkorak dan tumbuh ke otak.

Tidak perlu dikatakan, proses ini juga sangat menyakitkan?

Karsinoma sel basal yang dilancarkan (gambar) tidak dapat disembuhkan. Oleh itu, adalah perlu untuk memulakan rawatan penyakit pada peringkat awal.

Di dalam ini tahap sel basal praktikalnya tidak boleh menerima rawatan, kerana bersama-sama dengan karsinoma sel basal, perlu mengeluarkan sebahagian organ atau keseluruhan organ.

Oleh itu, jika anda melihat neoplasma pada kulit, adalah mustahak untuk menjalani diagnosis dan membuang karsinoma sel basal semasa kecil.

Musuh perlu tahu secara langsung

Sebelum meneruskan perbualan, saya mesti memberitahu anda tentang satu jenis karsinoma sel basal yang tidak dapat dikenali pada peringkat diagnostik..

Dalam kira-kira 6% kes, rawatan karsinoma sel basal tidak memberi kesan - penyingkiran karsinoma sel basal berakhir dengan kambuh, dan ia muncul semula di tempat yang sama. Dan setelah penyingkiran lain, keseluruhan proses berulang... Bentuk barah sel basal ini disebut karsinoma sel basal yang berulang..

Malangnya, perubatan moden tidak mempunyai kaedah yang berkesan untuk memerangi karsinoma sel basal yang berulang. Sehingga mekanisme mengapa dia kembali.

Walaupun begitu, walaupun kerana bau sel basal, pengasas PDT di Rusia, Profesor Evgeny Filipovich Stranadko, mengesyorkan menggunakan terapi fotodinamik secara eksklusif sebagai kaedah pilihan. Sesungguhnya, dalam kes karsinoma sel basal yang berulang, rawatan berulang akan diperlukan, kesan kosmetiknya akan bergantung sepenuhnya pada kaedah penyingkirannya yang dipilih pada peringkat awal.

Perlu difahami bahawa setiap rawatan pembedahan selalu merupakan rawatan "minus tisu", rawatan yang melumpuhkan. Hanya PDT yang memungkinkan rawatan yang berkesan tanpa membuang tisu yang sihat dan mendapatkan hasil estetik walaupun berlatarbelakangkan karsinoma sel basal yang berulang.

Apakah rawatan karsinoma sel basal kulit yang digunakan sebelum PDT?

Berikut adalah kaedah utama untuk merawat karsinoma sel basal hari ini:

 • kaedah pembedahan
 • terapi radiasi
 • kemoterapi.

Untuk memahami perbezaannya, mari kita bahas dengan lebih terperinci..

Operasi pembedahan untuk karsinoma sel basal: ciri kaedah dan kekurangannya

Pembuangan karsinoma sel basal biasanya dilakukan dengan laser, pisau bedah, atau pisau bedah gelombang radio dengan penangkapan mandatori tisu sihat 5 mm. Teknik pembedahan juga merangkumi cryodestruction - penyingkiran karsinoma sel basal dengan nitrogen, dan kaedah Mos.

Saya sangat menasihati anda untuk tidak bersetuju untuk membuang sel basal dengan pisau bedah - biasanya kaedah ini meninggalkan parut yang kasar.

Pada peringkat awal, pembedahan membuang karsinoma sel basal memberikan kesan yang baik. Oleh itu, masuk akal untuk membuang formasi yang sangat kecil dan mudah diakses sehingga 2-3 milimeter melalui pembedahan. Saya sendiri lebih suka kaedah ini: prosedurnya mudah, cepat dan tidak memerlukan pemulihan khas.

Hanya karsinoma sel basal kecil yang dapat dirawat secara pembedahan. Pengurangan tumor yang lebih besar selalu meninggalkan kecacatan kosmetik yang jelas - kekurangan dan parut tisu yang ketara.

Kelemahan kaedah pembedahan:

 • Peratusan karsinoma sel basal yang tinggi selepas eksisi. Terutama karsinoma sel basal yang sering diabaikan yang berjaya tumbuh di luar kulit.

Jangan mempercayai maklumat bahawa operasi membuang karsinoma sel basal mempunyai kadar kambuh yang rendah. Angka ini hanya relevan untuk entiti kecil. Apabila sel basal dikeluarkan lebih dari 2-3 mm, biasanya lebih daripada separuh daripadanya berulang.

 • Kesukaran dan ketidakupayaan untuk berundur kerana kehilangan tisu yang teruk.

Kambuhan karsinoma sel basal memerlukan pembedahan berulang. Tetapi selepas kambuh kedua atau ketiga, pembedahan biasanya tidak mungkin dilakukan: bayangkan apa yang berlaku pada kawasan di mana, dengan setiap penyingkiran karsinoma sel basal, tambahan 6 mm tisu sihat dikeluarkan.

 • Kambuh selepas pembedahan berlaku di kawasan parut. Kawasan ini hampir tidak sesuai dengan rawatan PDT. Oleh itu, sekiranya berlaku karsinoma sel basal selepas rawatan pembedahan, anda secara praktikal tidak akan mempunyai kaedah alternatif - hanya pembedahan berulang atau penyinaran.
 • Sekiranya tumor terletak di sayap hidung, di auricle atau di sudut bibir, jika ada rawatan untuk karsinoma sel basal berganda, maka kaedah pembedahan dalam pengertian harfiah kata berubah menjadi pembedahan yang melumpuhkan. Di kawasan ini, setiap milimeter tisu adalah penting, tetapi selalunya bersamaan dengan tumor, mungkin diperlukan penyingkiran hingga separuh dari hidung atau telinga, dan kekurangan tisu tidak dapat diatasi dengan kaedah pembedahan plastik..
 • Kontraindikasi untuk pembedahan adalah lokasi sel basal di dekat mata - terdapat risiko kehilangan yang tinggi.

Selanjutnya, masuk akal untuk mengetahui batasan setiap kaedah pembedahan secara individu..

Penyingkiran laser karsinoma sel basal: ciri kaedah dan kekurangannya

Rawatan laser karsinoma sel basal adalah operasi pembedahan.

Penyingkiran laser karsinoma sel basal mempunyai satu kelemahan utama. Faktanya ialah sinar laser tidak memotong tisu, tetapi menguapnya, lapisan demi lapisan. Selepas laser, hanya kerak hangus yang tersisa dari tumor. Oleh itu, "kauterisasi" dengan laser tidak memungkinkan untuk mengarahkan tumor yang jauh untuk pemeriksaan histologi. Hanya histologi yang membolehkan kita menilai kelengkapan penghapusan karsinoma sel basal dan mengecualikan bentuk barah yang lebih serius, yang dalam kes-kes jarang tersembunyi atau berdekatan dengan karsinoma sel basal.

Kaedah ini mempunyai kelemahan lain. Rawatan laser karsinoma sel basal merosakkan tisu secara termal, dan luka seperti itu sembuh dengan pembentukan parut.

Pembuangan Surgitron karsinoma sel basal: ciri kaedah dan kekurangannya

Penghapusan gelombang radio karsinoma sel basal, atau elektrokoagulasi, atau rawatan pisau elektrik,

- Kaedah pembedahan lain. Dalam kes ini, hujung dengan wayar nipis digunakan untuk menghilangkan formasi. Apabila arus elektrik dengan frekuensi tertentu dilalui wayar, ia memperoleh sifat pisau bedah.

Selalunya, rawatan karsinoma sel basal dengan gelombang radio dilakukan pada peralatan perubatan syarikat Amerika Surgitron, yang memberikan nama kedua untuk kaedah ini.

Kaedah ini baik kerana selepas penggunaannya masih ada tisu untuk biopsi - ahli patomorfologi akan dapat menilai kelengkapan penyingkiran karsinoma sel basal dan mengecualikan bentuk barah yang lebih agresif. Kelemahan electrocoagulation adalah sama dengan semua kaedah pembedahan - peratusan perulangan yang tinggi untuk semua neoplasma melebihi 2 mm.

Perlu disiapkan secara mental untuk fakta bahawa pemotongan kulit sel basal oleh gelombang radio meninggalkan bekas luka.

Cryodestruction sel basal: ciri kaedah dan kekurangannya

Cryodestruction, atau cryotherapy, adalah kauterisasi karsinoma sel basal dengan nitrogen cair.

Kaedahnya murah dan agak meluas. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh bergantung pada keajaiban. Penyingkiran karsinoma sel basal oleh cryodestruction mempunyai kelemahan yang sangat serius: kedalaman pendedahan nitrogen cair pada tisu tidak dapat dikendalikan. Iaitu, setelah rawatan karsinoma sel basal dengan nitrogen, ada risiko meninggalkan luka pada kulit, dan sebaliknya, menyentuh kawasan tisu sihat yang terlalu besar. Dalam kes terakhir, setelah kauterisasi karsinoma sel basal, kemungkinan mengembangkan parut yang luas adalah tinggi.

Rawatan karsinoma sel basal dengan cryodestruction mempunyai kelemahan lain. Oleh kerana kaedah ini tidak memungkinkan untuk menilai sama ada tumor telah dikeluarkan sepenuhnya atau tidak, sel basal setelah krioodestruksi dapat meneruskan pertumbuhannya dan memerlukan penyingkiran berulang dari masa ke masa.

Kaedah Mos: ciri kaedah dan kekurangannya

Ini adalah kaedah rawatan berteknologi tinggi dan mahal yang memerlukan peralatan khas, latihan khas pakar bedah dan kehadiran makmal patomorfologi klinik itu sendiri. Ia dirancang untuk mencapai hasil estetik yang tinggi dari rawatan tumor pada wajah, leher, kaki dan lengan, pada alat kelamin.

Mungkin, dengan kaedah inilah Hugh Jackman dirawat.

Operasi Mos dapat dibandingkan (tentu saja dengan bebas) menggunakan alat pemotong: tisu dikeluarkan dalam lapisan nipis, lapis demi lapis dan segera dihantar ke makmal. Prosedur diulang sehingga sel-sel tumor tidak lagi dikesan di dalam kepingan..

Oleh kerana keseluruhan operasi dijalankan di bawah pengawasan ahli patomorfologi, tidak perlu mengeluarkan karsinoma sel basal 6 mm tisu sihat.

Operasi ini dicirikan oleh estetika tinggi, dan dengan kekurangan kulit di kawasan yang dikendalikan, ia diganti dengan implan.

Penyinaran karsinoma sel basal: ciri kaedah dan akibatnya setelah penyinaran karsinoma sel basal

Kaedah rawatan radiasi, atau radiasi, digunakan hanya jika terdapat kontraindikasi terhadap kaedah alternatif. Ini adalah kaedah pilihan untuk tumor yang terletak di tempat yang sukar dijumpai (misalnya di wajah), dalam atau terlalu besar hingga 5 cm, yang tidak dapat dirawat secara pembedahan. Mereka juga diresepkan untuk pesakit tua dengan kontraindikasi untuk rawatan pembedahan..

Oleh kerana penggunaan kaedah ini selalu disertai dengan komplikasi, ia digunakan terutamanya untuk orang tua berusia lebih dari 65 tahun.

Penyinaran kulit sel basal dilakukan:

 • x-ray fokus rapat,
 • menggunakan sinar gamma,
 • menggunakan sinar beta (elektron).

Penerapan satu kaedah atau kaedah lain tidak selalu ditentukan oleh rasional. Terapi sinar-x fokus pendek ditunjukkan di setiap klinik onkologi, oleh itu, selalunya pesakit dirujuk kepadanya. Pemasangan elektronik mahal dan kompleks, sehingga secara harfiah hanya sedikit klinik yang dilengkapi dengannya..

Mari kita lihat bagaimana terapi radiasi bertindak pada karsinoma sel basal.

Adalah dipercayai bahawa rawatan karsinoma sel basal dengan terapi radiasi memberi kesan buruk kepada DNA sel tumor. Sinaran mengion menjadikan pembelahan mereka lebih mustahil; karsinoma sel basal setelah terapi radiasi berhenti tumbuh dan runtuh dari masa ke masa.

Selalunya terdapat maklumat bahawa rawatan radiasi karsinoma sel basal tidak membawa akibat yang serius. Malangnya, ini tidak benar. Penyinaran kulit sel basal menyebabkan banyak komplikasi yang tidak dapat dielakkan. Oleh itu, rawatan karsinoma sel basal dengan radiasi sering dibandingkan dengan menembakkan burung pipit dari meriam, kerana kesan sampingan rawatan sedemikian sering melebihi keparahan penyakit itu sendiri.

Berikut adalah senarai komplikasi kaedah rawatan radiasi:

1. Terapi radiasi untuk karsinoma sel basal kulit menyebabkan perkembangan dermatitis dan ulser radiasi yang tidak menyembuhkan yang tidak berparut selama beberapa minggu.

Ia kelihatan seperti ulser radiasi

Sekiranya pada awal rawatan kulit di zon latihan hanya berubah menjadi merah dan gatal, maka pada minggu ketiga terapi, ulser merah terang yang tidak sembuh berkembang. Ia sangat mudah dijangkiti, mempunyai bau yang sangat tidak menyenangkan, dan dengan susah payah hanya bertahan 1.5 bulan setelah berakhirnya rawatan.

2. Ulser radiasi selalu sembuh dengan pembentukan parut. Ini bukan sahaja menimbulkan kecacatan pada ekspresi wajah, tetapi juga sangat merumitkan rawatan karsinoma sel basal sekiranya berlaku kambuh.

3. Adalah mustahil untuk meramalkan terlebih dahulu bagaimana zarah radioaktif akan bertindak. Di satu pihak, radiasi terapeutik bertujuan untuk membahagi sel secara intensif, dan ini adalah sifat utama neoplasma malignan: radiasi merosakkan sel sel basal dan menjadikannya tidak dapat dilaksanakan.

Tetapi sebaliknya, pendedahan radiasi itu sendiri mempunyai sifat mutagenik yang tinggi. Tisu yang sihat juga terkena radiasi, dan DNA sel yang sihat rosak..

Oleh itu, karsinoma sel basal yang selamat pada mulanya sangat cenderung "merosot" menjadi bentuk barah metastatik - contohnya, kanser kulit skuamosa.

Bahaya mengembangkan komplikasi ini seumur hidupnya selepas terdedah kepada karsinoma sel basal. Atas sebab ini, rawatan radiasi tidak dilakukan untuk pesakit yang berumur kurang dari 50 tahun. Kerana risiko komplikasi yang tinggi, rawatan radiasi tidak digunakan untuk karsinoma sel basal.

4. Sekiranya karsinoma sel basal muncul di kepala, penyinaran menyebabkan rambut gugur di kawasan yang terjejas, yang setelah rawatan rapuh dan kusam.

5. Risiko komplikasi meningkat sebanding dengan kedalaman penembusan karsinoma sel basal dan intensiti radiasi.

6. Dalam rawatan tumor yang terletak di dekat mata, katarak mungkin berlaku..

7. Rawatan karsinoma sel basal dengan penyinaran membawa kepada perubahan fungsi kelenjar sebum dan peluh di kawasan yang terdedah kepada radiasi.

8. Tempat yang sukar secara anatomi tidak dirawat dengan kaedah terapi radiasi.

9. Dengan rawatan radiasi jangkitan sel basal di wajah, risiko kambuh lebih tinggi daripada di kawasan kulit yang lain..

Terapi sinar-x fokus pendek: ciri kaedah dan kekurangannya

Selalunya, kaedah rawatan radiasi bermaksud terapi sinar-x fokus dekat - semua klinik onkologi khusus dilengkapi dengan kemudahan untuk pelaksanaannya. Dalam kes ini, penyinaran dilakukan oleh sinaran sinar-x gelombang pendek.

Ia kelihatan seperti alat untuk terapi sinar-x fokus dekat.

Oleh kerana kedalaman sinaran ini berbeza dari beberapa milimeter hingga 7 - 8 cm, dos dan bilangan sesi dikira secara individu.

Terapi sinar-x fokus pendek hanya berkesan pada peringkat awal karsinoma sel basal dan hanya digunakan di kawasan kulit yang boleh diakses. Contohnya, sudut hidung dianggap sukar dikendalikan..

Ia mempunyai kaedah ini dan kekurangannya. X-ray diserap dengan baik oleh tisu yang padat - contohnya, tulang. Oleh itu, apabila sel basal dekat dengan tulang - di kawasan aurikel dan di kepala - terapi radiasi dengan elektron disyorkan.

Terapi elektronik karsinoma sel basal: ciri kaedah dan kekurangannya

Sinar beta dipanggil elektron. Oleh itu, rawatan dengan sinar beta disebut terapi elektronik..

Berbanding dengan sinar-x, sinaran elektron dianggap lebih lembut, selektif dan disasarkan secara sempit. Elektron diserap oleh tisu secara sama rata dan tanpa mengira ketumpatannya. Tidak seperti sinar-x, tenaga yang hilang dengan kedalaman yang semakin meningkat, tenaga pancaran elektron naik ke puncak pada kedalaman tertentu, dan kemudian turun tajam.

Semua ini bererti bahawa dengan pengiraan dos yang betul, radiasi sedikit sebanyak dapat mencederakan tisu yang sihat di sekitar tumor. Terapi elektronik juga membolehkan anda menyinari kawasan kulit dengan banyak karsinoma sel basal..

Tetapi rawatan dengan terapi elektronik mempunyai batasan. Dari satu segi, ini adalah kos peralatan yang tinggi. Sebaliknya - teknik ini ditunjukkan pada tahap lanjut - ukuran sel basal tidak boleh kurang dari 4 cm2, kerana alat ini agak sukar untuk disiapkan dan tidak membenarkan memfokuskan aliran ke kawasan yang lebih kecil.

Jangan gunakan sinaran elektronik untuk rawatan karsinoma sel basal di kawasan mata: radiologi moden tidak mempunyai perlindungan berkesan terhadap organ penglihatan.

Rawatan perubatan karsinoma sel basal

Tumor yang tidak dapat dikendalikan yang besar dan diabaikan adalah kemoterapi. Tetapi keberkesanan rawatan sedemikian tidak begitu tinggi..

Kelemahan utama semua kaedah rawatan yang ada adalah risiko kambuh yang tinggi. Akibatnya, anda perlu memotong atau menyinari berulang-ulang kali. Selain itu, setiap peringkat rawatan disertai dengan kehilangan tisu dan parut yang sihat..

Keperluan untuk pemotongan tisu dalam adalah saat kritikal rawatan sel basal di wajah - terutamanya pada hidung, telinga dan sudut bibir, apabila setiap karsinoma sel basal disertai dengan kehilangan bahagian organ yang tidak dapat dipulihkan.

Kekambuhan karsinoma sel basal di parut mungkin merupakan akibat terburuk dalam merawat karsinoma sel basal dengan kaedah klasik

Perlu difahami bahawa hampir semua kaedah rawatan yang ada membawa kepada pembentukan parut, yang merupakan tisu penghubung yang padat, lemah ditembusi oleh saluran darah dan kekurangan bekalan darah. Dalam kes ini, kekambuhan karsinoma sel basal berlaku di zon penyetempatan awalnya - iaitu, selalu di zon parut.

Malangnya, dalam kes ini, PDT kehilangan keberkesanannya - peredaran mikro parut tidak membenarkan pemekaran fotosenserasi dalam kepekatan yang mencukupi. Oleh itu, karsinoma sel basal yang berulang pada parut tidak dapat diterima dengan kaedah rawatan alternatif selain pembedahan.

Oleh itu, setelah melakukan operasi membuang karsinoma sel basal sekali sahaja, anda menjadi sandera kepada kaedah pembedahan.

Kaedah yang paling berkesan untuk mencegah karsinoma sel basal selepas pembedahan adalah tidak melakukan pembedahan sama sekali: merawatnya selepas pembedahan menghilangkan kemungkinan menggunakan hampir semua kaedah lain kecuali pembedahan.

Cara merawat karsinoma sel basal untuk menyembuhkan. Rawatan PDT karsinoma sel basal

PDT - teknik yang berkesan untuk rawatan karsinoma sel basal tanpa kambuh dalam satu prosedur.

Pengalaman peribadi yang luas dalam rawatan karsinoma sel basal dengan PDT membolehkan saya dengan yakin mengatakan bahawa:

 • PDT dalam 96% kes secara kekal menghilangkan karsinoma sel basal dalam satu prosedur,
 • Rawatan fotodinamik karsinoma sel basal menunjukkan kecekapan tertinggi di antara semua kaedah yang ada. Kaedah ini secara khusus mensasarkan sel barah dan menghapuskannya sepenuhnya. Risiko kambuh karsinoma sel basal besar setelah PDT yang betul dan dilakukan sepenuhnya adalah beberapa kali lebih rendah daripada kaedah rawatan lain dan hanya beberapa peratus.
 • Hanya kaedah fotodinamik untuk merawat karsinoma sel basal yang memberikan hasil estetik tertinggi: parut sama ada tidak kekal, atau hampir tidak dapat dilihat.
 • Kaedah ini sesuai untuk basaloma yang paling kompleks di hidung dan kelopak mata..
 • PDT menunjukkan hasil yang sangat baik dalam rawatan karsinoma sel basal besar.
 • Hampir tidak ada kesan sampingan, kerana sel yang sihat tidak menderita semasa PDT.

Untuk PDT, lokasi sel basal, tahap, jenis, atau ukurannya tidak penting. Untuk kaedah rawatan ini praktikalnya tidak ada kontraindikasi untuk usia atau atas sebab kesihatan..

Apakah intipati metodologi

Penyingkiran karsinoma sel basal kulit secara fotodinamik bermula dengan penitis - pesakit disuntik dengan ubat fotosensitizer, yang meningkatkan kepekaan fotosensitif pada tisu. Fotosensitizer mempunyai sifat khas berlama-lama hanya pada sel lama, tidak normal, rosak dan barah..

2-3 jam selepas pengenalan tisu mengikut skema khas, laser disinari. Fotosensitizer diaktifkan oleh cahaya dan memasuki reaksi fotokimia yang kompleks, yang mengakibatkan pembebasan sebatian toksik dan spesies oksigen reaktif yang memusnahkan sel-sel barah.

Tempoh prosedur bergantung pada ukuran dan jumlah tumor dan mengambil masa dari 20 minit hingga 2.5 jam.

Kesan yang disasarkan pada sel barah inilah yang memastikan penyingkiran tumor sepenuhnya dan hasil estetik yang sangat baik selepas prosedur.

Adakah begitu mudah?

Sudah tentu, prosedur PDT sama sekali tidak semudah yang kelihatan pada pandangan pertama. Untuk mendapatkan hasil yang terjamin, ia memerlukan peralatan berkualiti tinggi, ketukangan tertinggi, ketepatan perhiasan dan rancangan rawatan individu yang dibangunkan.

Untuk setiap pesakit, saya mengembangkan protokol rawatan saya sendiri, yang bergantung pada usia, sejarah perubatan, ukuran dan lokasi tumor, penyakit bersamaan.

Pastikan anda menjalankan diagnosis dan pembezaan tumor:

 • pemeriksaan visual dengan dermatoskopi;
 • pensampelan untuk penilaian sitologi;
 • smear cap jari sekiranya terdapat bentuk ulserasi;
 • pagar biopsi untuk tumor lebih dari 5 cm2.

Prosedur ini membolehkan anda mendiagnosis barah kulit sel basal secara tepat dan mengecualikan skuamosa yang lebih agresif.

Sebelum prosedur, saya mengira dengan teliti dos fotosensitizer, serta intensiti dan masa pendedahan laser. Saya berhati-hati mengawal kekuatan sinaran laser semasa prosedur.

Pematuhan dengan protokol PDT dan pendekatan individu membolehkan saya mencapai hasil rawatan yang baik pada tahap 96% pada kali pertama.

Ngomong-ngomong, tidak semua pakar PDT terlatih berjaya melancarkan reaksi fotokimia yang diperlukan dan mencari penyembuhan.

Saya ingin berkongsi dengan anda bagaimana reaksi tisu yang tidak normal semasa PDT yang disebut.

Foto menunjukkan hipertermia - luka bakar tisu yang tidak boleh dilakukan selepas prosedur PDT yang dilakukan dengan betul. Dari reaksi tisu, saya faham bahawa tidak ada barah fotokimia berlaku dalam kes ini, walaupun pesakit diberi fotosensitizer dan laser digunakan sebelum prosedur. Hasil rawatan yang ditunjukkan dalam foto tidak memberikan hak untuk menyebutnya PDT. Oleh itu, setelah selesai menjalani rawatan, pesakit tidak akan mendapat kelebihan teknik yang saya nyatakan di atas.

Saya tidak boleh berpura-pura mengatakan sama ada prosedur ini membantu atau tidak: foto itu diberikan oleh rakan sekerja, dan saya tidak mengetahui deflasi pesakit selanjutnya. Berikut adalah gambar yang akan menunjukkan bagaimana kawasan rawatan selepas PDT.

Reaksi fotokimia mungkin disertai dengan pemutihan tisu di kawasan yang terjejas, seperti yang ditunjukkan dalam foto..

5 hari selepas PDT, zon penyinaran menjadi gelap, yang menunjukkan keberkesanan rawatan, yang akan menyebabkan kematian karsinoma sel basal.

Pada hari ke-14-20, kerak terbentuk, di mana terdapat epitelisasi.

Selepas pemulihan, parut yang sedikit dan tidak kelihatan masih ada..

Pemulihan

Selepas prosedur, sianosis muncul di tempat pendedahan, yang diketatkan dengan kerak hitam selama 14-20 hari.

Sekiranya pesakit dalam tempoh selepas operasi selama 4-6 minggu dengan rapi memenuhi kehendak doktor, setelah prosedur PDT, parut kecil dan hampir tidak kelihatan tetap pada kulit. Dalam kes penyingkiran sel basal kecil, tumor selepas PDT sering hilang tanpa jejak.

Mengapa kaedah PDT kurang ditunjukkan di Eropah dan Amerika Syarikat

Ramai pesakit bertanya kepada saya soalan yang munasabah - mengapa jika kaedah PDT begitu berkesan, maka kaedah ini tidak banyak diketahui di Amerika Syarikat dan Eropah?

Sebab utama keadaan ini adalah kos yang terlalu mahal untuk pemekaran fotosenser di negara-negara ini - kos ubat itu sekitar 3,000 dolar AS. Ini adalah harga yang tinggi, masing-masing, karsinoma sel basal PDT tidak dibayar oleh syarikat insurans. Dan jika kaedah itu tidak digunakan, maka ia tidak berkembang atau berkembang dengan sangat buruk.

Saya telah terlibat dalam terapi fotodinamik selama lebih dari 10 tahun, dan pengalaman saya membolehkan saya mencapai penyembuhan sepenuhnya dari tumor yang paling kompleks..

Untuk mendapatkan konsultasi, adakah terapi fotodinamik karsinoma sel basal ditunjukkan kepada anda, dan untuk mengira harga prosedur, hantarkan sejarah dan analisis perubatan anda melalui e-mel [email protected]. Atau hubungi +7 (495) 204-18-93 di Moscow.

Penerimaan dilakukan oleh Maxim Stanislavovich Afanasyev, ahli onkologi, doktor sains perubatan, profesor dan ahli majlis akademik MGMU Pertama yang dinamakan MEREKA. Sechenova, Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia, pakar bedah, pakar dalam rawatan karsinoma sel basal.

Majlis resepsi diadakan di 5 klinik di Moscow, dan juga di pusat-pusat di Makhachkala, Kursk, Stavropol, Barnaul, Samara dan wilayah lain di Rusia. Anda boleh menentukan tarikh, tempat penerimaan tetamu di bandar anda dan membuat janji dengan pentadbir melalui telefon +7 (495) 204-18-93.

Untuk pertolongan dalam menyediakan bahan, saya mengucapkan terima kasih kepada Tatiana Georgievna Grishacheva, seorang penyelidik di Pusat Perubatan Laser, Universiti Perubatan Negeri St. Petersburg yang diberi nama Acad. I.P. Pavlova.

Basalioma

Karsinoma sel basal kulit atau karsinoma sel basal adalah neoplasma epitel kulit yang dicirikan oleh bintik merah jambu yang berlaku terutamanya pada wajah.

Tumor adalah nodul tunggal kemerahan yang naik di atas permukaan kulit. Kumpulan risiko termasuk orang tua dengan kulit yang cantik, dan juga orang yang kerap terdedah kepada radiasi matahari. Di kalangan kanak-kanak dan remaja, kemungkinan karsinoma sel basal hampir dihapuskan..

Karsinoma sel basal adalah yang paling baik dari segi penyembuhan dan kelangsungan hidup seterusnya oleh tumor kulit. Ciri khas neoplasma ganas ini adalah bahawa tumor tidak bermetastasis, oleh itu ia sembuh dengan baik.

Apa ini?

Karsinoma sel basal (karsinoma sel basal) adalah tumor ganas pada kulit yang berkembang dari sel epidermis..

Ia mendapat namanya kerana kesamaan sel-sel tumor dengan sel-sel lapisan basal kulit. Karsinoma sel basal mempunyai tanda-tanda utama neoplasma malignan: tumbuh menjadi tisu tetangga dan memusnahkannya, berulang walaupun selepas rawatan yang betul.

Tidak seperti tumor malignan yang lain, karsinoma sel basal secara praktikal tidak menghasilkan metastasis. Berkaitan dengan karsinoma sel basal, rawatan pembedahan, cryodestruction, penyingkiran laser dan terapi radiasi adalah mungkin. Taktik terapeutik dipilih secara individu, bergantung pada ciri-ciri penyakit ini..

Sebab pembangunan

Walaupun bertahun-tahun mengkaji karsinoma sel basal, penyebab kejadiannya tidak dapat ditentukan dengan tepat. Kemunculan tumor ini paling sering dikaitkan dengan penyakit kulit, yang kebanyakannya sering dijumpai oleh orang tua (setelah 50 tahun). Pada masa kanak-kanak dan remaja mereka sangat jarang berlaku, dan dalam kes diagnosis karsinoma sel basal pada kanak-kanak, ini biasanya dikaitkan dengan anomali kongenital, misalnya, sindrom Gorlin-Goltz.

Faktor-faktor yang boleh menyumbang kepada perkembangan karsinoma sel basal termasuk:

 • radiasi ultra ungu;
 • sinaran mengion;
 • pendedahan cahaya matahari yang berpanjangan;
 • pendedahan kepada bahan karsinogenik dan toksik;
 • kecederaan kulit (luka bakar, luka, dan lain-lain);
 • gangguan fungsi sistem imun badan;
 • luka jangkitan virus;
 • kecenderungan genetik;
 • keturunan.

Terbukti bahawa pendedahan sinar matahari yang kerap dan berpanjangan sering menyebabkan sebahagian besar penyakit kulit, dan risiko mengembangkan karsinoma sel basal juga meningkat. Jangan mengabaikan tumor, walaupun tidak menimbulkan kesulitan kepada pesakit, karsinoma sel basal berbahaya kerana dalam proses perkembangan tumor, ia tumbuh menjadi lapisan dalam, sehingga menghancurkan tisu lembut, tulang rawan dan tulang.

Pengelasan

Karsinoma sel basal jenis kulit ini boleh mempengaruhi tisu kulit dalam pelbagai bentuk, yang mempunyai tahap perkembangannya sendiri..

 1. Bentuk nodular. Tumor barah muncul di kulit dalam bentuk nodul, ukurannya mencapai 3-4 cm. Kebetulan mutiara berwarna dan membentuk hakisan pada permukaan kulit dengan kerak, yang dapat berdarah ketika dikeluarkan.
 2. Berpigmen. Tumor itu muncul dalam bentuk ulser dengan tepi yang tinggi. Biasanya pertumbuhan periferalnya boleh mencapai 0.7 cm.
 3. Ulseratif. Ulser kelabu gelap terbentuk di bahagian tengah tumor, perlahan-lahan meningkat dan mendalam. Ia merosakkan tisu kulit yang sihat berdekatan.
 4. Cicatricial. Neoplasma malignan padat ini mempunyai rona merah jambu gelap, tidak seperti tumor lain, karsinoma sel basal cicatricial tidak muncul di permukaan kulit. Semasa perkembangannya, barah kulit jenis ini dicirikan oleh kemunculan erosi, yang berparut dan sangat cepat memusnahkan tisu, menyebabkan kesakitan yang tidak tertanggung kepada pesakit.
 5. Seperti scleroderma. Dengan penampilannya, ia menyerupai parut atropik warna putih. Pembentukan malignan paling sering dilokalisasikan di pelbagai bahagian muka (hidung, pipi dan dahi).
 6. Dangkal. Ia mempunyai warna yang berbeza dan tumbuh di permukaan kulit dengan diameter lebih dari 10 cm, ditutup dengan kerak erosif nipis. Kanser kulit jenis ini agak sukar didiagnosis, kerana sering disalah anggap sebagai eksim atau psoriasis..
 7. Metatipikal. Tumor ini muncul dalam bentuk simpul, menyebar dengan cepat. Ini adalah satu-satunya bentuk karsinoma sel basal yang mempunyai keupayaan untuk melakukan metastasis kepada organ dalaman dan kelenjar getah bening..

Gejala

Gejala karsinoma sel basal kulit (lihat foto) pada peringkat awal muncul sejurus selepas bermulanya pertumbuhan neoplasma.

Tempat biasa untuk penampilan karsinoma sel basal: muka dan leher. Nodul berwarna merah muda atau daging berwarna seperti jerawat, tidak menyakitkan dan tumbuh dengan perlahan. Lama kelamaan, di tengah sakit yang tidak ketara, kerak kelabu muda terbentuk. Basalioma dikelilingi oleh formasi padat dalam bentuk roller struktur berbutir.

Sekiranya penyakit itu tidak didiagnosis pada peringkat awal, prosesnya akan bertambah buruk. Kemunculan nodul baru dan pelakuran berikutnya membawa kepada pengembangan patologi saluran darah dan kemunculan "asterisk vaskular" di permukaan kulit. Selalunya di tempat ulser yang terbentuk di bahagian tengah tumor, bekas luka terbentuk. Semasa sel basal tumbuh, ia tumbuh menjadi tisu berdekatan, termasuk tulang dan tulang rawan, yang ditunjukkan oleh rasa sakit.

 1. Varian nodular dianggap sebagai jenis karsinoma sel basal yang paling biasa, yang ditunjukkan oleh penampilan nodul merah jambu kecil yang tidak menyakitkan di permukaan kulit. Semasa nodul tumbuh, rawan ulserat, sehingga lubang yang ditutup dengan kerak muncul di permukaan. Neoplasma secara beransur-ansur meningkat dalam ukuran, penampilan struktur serupa baru juga mungkin, yang mencerminkan jenis pertumbuhan tumor permukaan multisentrik. Dari masa ke masa, nodul menyatu bersama, membentuk penyusupan yang padat, menembusi lebih dalam ke tisu yang mendasari, yang melibatkan bukan sahaja lapisan subkutan, tetapi juga tulang rawan, ligamen, tulang. Bentuk nodular paling kerap berkembang pada kulit wajah, kelopak mata, di segitiga nasolabial.
 2. Bentuk nodular juga dimanifestasikan oleh pertumbuhan neoplasia dalam bentuk simpul tunggal, tetapi, tidak seperti versi sebelumnya, tumor tidak cenderung bercambah pada tisu yang mendasari, dan simpul berorientasi ke luar.
 3. Pilihan pertumbuhan dangkal adalah ciri bentuk tumor berbentuk plak padat, ketika lesi memanjang 1-3 cm, mempunyai warna coklat kemerahan, dan dilengkapi dengan banyak kapal kecil yang melebar. Permukaan plak ditutup dengan kerak, ia dapat terhakis, tetapi perjalanan karsinoma sel basal ini sangat baik.
 4. Karsinoma sel basal Warty (papillary) dicirikan oleh pertumbuhan dangkal, tidak menyebabkan kemerosotan tisu yang mendasari dan kelihatan seperti kembang kol.
 5. Karsinoma sel basal yang berpigmen mengandungi melanin, yang memberikan warna gelap dan menyerupai tumor lain yang sangat ganas - melanoma.
 6. Karsinoma sel basal cicatricial-atrophic (seperti scleroderma) menyerupai parut luar yang terletak di bawah paras kulit. Kanser jenis ini berlanjutan dengan parut dan hakisan yang bergantian, sehingga pesakit dapat melihat bekas luka tumor dan erosi segar yang ditutup dengan kerak. Sebagai ulserasi bahagian tengah, tumor mengembang, mempengaruhi kawasan kulit baru di pinggiran, sementara bekas luka terbentuk di tengah.
 7. Bentuk ulseratif karsinoma sel basal cukup berbahaya, kerana cenderung dengan cepat memusnahkan tisu tumor yang mendasari dan sekitarnya. Bahagian tengah ulser tenggelam, ditutup dengan kerak kelabu-hitam, tepinya dinaikkan, berwarna merah jambu-mutiara, dengan banyak kapal yang melebar.

Gejala utama karsinoma sel basal adalah kehadiran struktur yang dijelaskan di atas pada kulit yang tidak mengganggu untuk waktu yang lama, tetapi masih terdapat peningkatan saiznya, bahkan selama beberapa tahun, yang melibatkan tisu lembut di sekitarnya, saluran darah, saraf, tulang dan tulang rawan dalam proses patologi sangat berbahaya. Pada peringkat akhir tumor, pesakit mengalami kesakitan, gangguan fungsi bahagian tubuh yang terjejas, pendarahan, supurasi di tempat pertumbuhan neoplasma, pembentukan fistula pada organ tetangga adalah mungkin. Bahaya besar adalah tumor yang memusnahkan tisu mata, telinga, menembusi rongga tengkorak dan membran otak yang bercambah. Prognosis dalam kes-kes ini tidak baik.

Seperti apa sel basal pada peringkat awal dan lanjutan dapat dilihat dalam foto:

Komplikasi

Proses ketumbuhan yang panjang menyebabkannya bercambah ke bahagian dalam badan, merosakkan dan memusnahkan tisu lembut, struktur tulang dan tulang rawan. Karsinoma sel basal dicirikan oleh pertumbuhan selnya sepanjang perjalanan semula jadi cabang saraf, di antara lapisan tisu dan permukaan periosteum..

Tidak dikeluarkan semasa pembentukan, kemudian tidak hanya terhad kepada pemusnahan tisu. Karsinoma sel basal mampu mengubah bentuk dan mencacatkan telinga dan hidung, memusnahkan struktur tulang dan tulang rawan mereka, dan memburukkan lagi keadaan dengan proses bernanah, sebarang jangkitan yang disertai mampu.

 • memukul membran mukus di rongga hidung;
 • pergi ke rongga mulut;
 • memukul dan memusnahkan tulang tengkorak;
 • menetap di orbit mata;
 • menyebabkan kebutaan dan pendengaran.

Bahaya tertentu adalah implantasi tumor intrakranial (intrakranial) dengan maju melalui bukaan dan rongga semula jadi.

Dalam kes ini, kerosakan otak dan kematian tidak dapat dielakkan. Bertentangan dengan fakta bahawa karsinoma sel basal disebut sebagai tumor bukan metastatik, lebih daripada dua ratus kes karsinoma sel basal dengan metastasis diketahui dan dijelaskan..

Diagnostik

Seperti disebutkan sebelumnya, karsinoma sel basal mempunyai beberapa bentuk, masing-masing mungkin serupa dengan penyakit lain. Pengiktirafan tumor ini dengan betul dan tepat pada masanya adalah kunci untuk penyembuhan yang berjaya..

Biasanya, dengan memberi tumpuan kepada tanda-tanda klinikal bentuk nodular di atas, sudah cukup untuk mengesyaki kanser sel basal. Walau bagaimanapun, pada peringkat awal pertumbuhan, apabila ukuran tumor tidak melebihi 3 - 5 mm, mudah membingungkannya dengan tahi lalat biasa (terutama jika tumor berpigmen), moluskum contagiosum, atau hiperplasia seboroik pikun. Rambut boleh tumbuh dari tahi lalat, yang tidak berlaku dengan karsinoma sel basal.

Ciri khas moluskum contagiosum dan hiperplasia seborrheic pikun adalah pulau kecil keratin di bahagian tengah. Sekiranya tumor mempunyai kerak, boleh dikelirukan dengan ketuat, keratoacanthoma, karsinoma sel skuamosa pada kulit dan moluskum contagiosum. Dalam kes ini, kulit mesti dikelupas dengan teliti. Dengan karsinoma sel basal, ini paling mudah. Setelah bahagian bawah luka terkena, untuk keyakinan dan pengesahan saintifik, perlu membuat kesan smear dari bahagian bawah ulser dan menentukan komposisi selularnya.

Karsinoma sel basal yang sangat berpigmen mudah dikelirukan dengan melanoma malignan. Untuk mengelakkan ini, anda perlu tahu bahawa tepi karsinoma sel basal yang tinggi hampir tidak pernah mengandungi melanin. Di samping itu, pewarnaan karsinoma sel basal sering berwarna coklat, dan melanoma mempunyai warna kelabu gelap. Bentuk karsinoma sel basal yang rata dapat dikelirukan dengan eksim, plak psoriatik dan penyakit Bowen, tetapi ketika mengikis sisik dari tepi tumor, gambaran sebenar penyakit ini terungkap.

Tanda-tanda klinikal ini bertujuan untuk mengarahkan doktor ke arah diagnosis yang tepat, dan pengesahannya harus dilakukan hanya setelah pemeriksaan biopsi, sitologi atau morfologi tumor.

Semasa pelantikan pakar ini, pesakit boleh ditanya soalan berikut:

 1. Sudah berapa lama pendidikan muncul?
 2. Bagaimana ia menampakkan diri, sama ada rasa sakit atau gatal-gatal ada?
 3. Adakah terdapat formasi sedemikian di tempat lain di badan? Sekiranya ya, di mana?
 4. Sama ada buat pertama kalinya pesakit bertemu dengannya atau mempunyai formasi serupa?
 5. Apakah jenis aktiviti dan keadaan di mana pesakit bekerja?
 6. Berapa lama rata-rata pesakit menghabiskan masa di udara terbuka?
 7. Adakah dia menggunakan langkah-langkah perlindungan yang diperlukan berkaitan dengan radiasi matahari?
 8. Adakah pesakit terkena radiasi berlebihan? Sekiranya ya, di mana dan kira-kira berapakah jumlah dosnya?
 9. Adakah pesakit mempunyai saudara dengan barah?

Sekiranya terdapat sisik, ia dikupas dengan lembut pada slaid kaca, direndam dalam larutan khas dan diperiksa di bawah mikroskop. Apabila permukaan ulser terkena, slaid kaca digunakan padanya, ditutup dengan selimut dan juga diperiksa di bawah mikroskop. Sekiranya kulit di atas tumor utuh, maka satu-satunya cara untuk menentukan diagnosis yang tepat adalah biopsi dengan pengumpulan bahan tumor untuk dianalisis.

Cara merawat karsinoma sel basal kulit?

Kaedah utama rawatan karsinoma sel basal pada peringkat awal pada hidung dan bahagian badan yang lain adalah dan masih lagi penyingkiran tumor melalui pembedahan, setelah itu tisu yang dikeluarkan dihantar untuk pemeriksaan lebih lanjut. Pakar ini bukan sahaja menghilangkan karsinoma sel basal, tetapi juga tisu sihat dan utuh di sekitarnya. Selepas pembedahan, pesakit memerlukan pemerhatian oleh pakar dermatologi pakar untuk pengesanan dan penghapusan kambuh tepat pada masanya.

Orang yang berumur (yang mempunyai karsinoma sel basal di telinga atau hidung) boleh diberi kemoterapi topikal (menggunakan salap fluorouracil). Semasa terapi, kemerahan yang teruk tidak dikecualikan. Anda perlu menggunakan salap hingga saat kawasan yang dirawat tidak mencapai tahap pertumbuhan semula. Salap imunomodulator juga dapat digunakan, berkat sel-sel imun menjadi lebih aktif, sehingga melindungi kulit lebih banyak dari tumor.

Sekiranya penolakan campur tangan pembedahan, atau dengan pertumbuhan neoplasma yang sangat aktif, pakar boleh memberi nasihat terapi radiasi.

Pada peringkat awal penyakit ini, rawatan dengan nitrogen cair (cryotherapy, cryodestruction of basal cell carcinoma) menunjukkan keberkesanan yang besar. Pertama, tisu yang sakit dibekukan, dan kemudian bahagian yang jatuh dihantar untuk pemeriksaan histologi.

Baru-baru ini, populariti pendekatan yang lebih moden semakin meningkat - rawatan mengikut kaedah Mohs. Biasanya mereka menggunakannya semasa perkembangan setempat pada wajah. Semasa terapi, karsinoma sel basal dikeluarkan dalam lapisan di bawah mikroskop. Dalam kes ini, tisu yang utuh tidak terjejas, akibatnya, peluang untuk menerima pelbagai kecacatan pasca operasi kosmetik diminimumkan..

Selepas penyingkiran karsinoma sel basal (kambuh)

Karsinoma sel basal adalah tumor yang cenderung berulang. Ini bermaksud bahawa setelah penyingkiran tumor, risiko karsinoma sel basal di kawasan kulit yang sama setelah beberapa jangka masa agak tinggi. Juga, terdapat risiko tinggi bahawa ia akan terbentuk di bahagian kulit yang lain.

Menurut hasil kajian dan pemerhatian moden orang yang telah membuang pelbagai bentuk karsinoma sel basal, kebarangkalian kambuh dalam lima tahun adalah sekurang-kurangnya 50%. Ini bermakna bahawa dalam 5 tahun selepas penyingkiran, tumor terbentuk semula pada separuh orang.

Kekambuhan kemungkinan besar jika sel basal yang jauh terletak pada kelopak mata, hidung, bibir atau telinga. Selain itu, kebarangkalian kambuh lebih tinggi apabila tumornya besar.

Pencegahan

Untuk mengelakkan perkembangan karsinoma sel basal, langkah-langkah profilaksis berikut disyorkan:

 • gunakan pelindung matahari khas sebelum setiap pendedahan cahaya matahari;
 • pada hari-hari cerah, pakai topi dan cermin mata hitam;
 • Jangan melawat solarium;
 • elakkan pendedahan cahaya matahari pada musim panas pada jam 12-16;
 • sebelum pergi ke pantai jangan gunakan minyak wangi dan pewangi;
 • pemeriksaan pencegahan oleh pakar dermatologi.

Ramalan

Prognosis untuk kehidupan dan kesihatan dengan karsinoma sel basal pada tahap awal adalah baik, kerana tumor tidak memberikan metastasis. Dalam tempoh 10 tahun selepas penyingkiran tumor, sejumlah 90% orang hidup. Dan di antara mereka yang tumornya tidak dikeluarkan dalam keadaan terabaikan, kadar survival sepuluh tahun mendekati hampir 100%.

Tumor dianggap dilancarkan jika berdiameter lebih dari 20 mm atau tumbuh menjadi lemak subkutan. Maksudnya, jika karsinoma sel basal pada saat pembuangan kurang dari 2 cm dan tidak tumbuh menjadi lemak subkutan, maka kadar kelangsungan hidup 10 tahun hampir 98%. Ini bermaksud bahawa bentuk barah ini dapat disembuhkan sepenuhnya..

Basalioma muka - rawatan dengan ubat-ubatan rakyat dan laser

Karsinoma sel basal dianggap jenis barah kulit yang paling biasa dan menyumbang lebih daripada 70% daripada semua kanser kulit..

Doktor memilih kaedah rawatan, bermula dari keistimewaan perjalanan penyakit ini.

Karsinoma sel basal (karsinoma sel basal pada kulit)

Ini adalah salah satu jenis tumor kulit ganas yang berkembang dari sel epidermis. Sel yang terkena penyakit ini serupa dengan sel lapisan kulit basal, dari mana namanya berasal.

Ciri utama penyakit ini dipertimbangkan:

 • perkembangannya agak perlahan, yang mungkin berlanjutan selama bertahun-tahun;
 • kekurangan metastasis, yang menyebabkan barah tidak menyebar melalui saluran darah dan kelenjar getah bening ke bahagian lain badan;
 • tahap kambuh yang tinggi walaupun dengan rawatan yang betul;
 • selalunya penyakit ini menyerang wajah seseorang.

Bahagian badan berikut paling mudah terdedah kepada karsinoma sel basal: kepala, kelopak mata, hidung, pipi, bibir, telinga.
Tangan, kaki dan batang badan jarang menghidap penyakit ini. Fakta menarik: karsinoma sel basal sama sekali tidak berlaku.

Jenis karsinoma sel basal

Klasifikasi perubatan yang ada membezakan keterangan yang paling tepat dan boleh dipercayai mengenai jenis karsinoma sel basal:

 • Nodular-ulcerative, yang merupakan spesies paling umum yang menimbulkan spesies lain. Selalunya terbentuk di kawasan sudut dalaman mata, kelopak mata, lipatan antara hidung dan pipi.

Ia dimanifestasikan oleh pertumbuhan eksofit, yang dinyatakan oleh pembengkakan pada kulit formasi nodular dan plak, yang dapat tumbuh ke dalam organ di mana mereka terbentuk, tumbuh menjadi tulang dan memusnahkan tisu di sepanjang jalan. Kawasan kulit yang ditutup dengan karsinoma sel basal sangat menipis, mudah berdarah dan mempunyai warna merah jambu. Tumor tumbuh dengan kelajuan rendah, memusnahkan kawasan kulit yang berdekatan;

 • Rupa berpigmen. Ia kelihatan seperti tahi lalat warna hitam atau coklat, di mana nodul kecil terkumpul. Peningkatan jumlah, bahagian tengah karsinoma sel basal muncul, membentuk ulser rata.
 • Paparan papillary. Tumor tumbuh ke luar dalam bentuk nodul padat yang menonjol di permukaan kulit. Saluran darah tidak kelihatan, tidak ada ekspresi, kulit di atas nodul mempunyai warna terang;
 • Pandangan berlubang. Tahap ekspresi dan kadar kenaikan yang tinggi.
 • Pandangan kasar. Ia tumbuh secara eksklusif ke luar, mewakili formasi yang semakin perlahan. Di bawah kulit kerana bisul atau bengkak, memperoleh warna kuning atau merah jambu muda, saluran darah menjadi kelihatan;
 • Pandangan permukaan. Permukaan karsinoma sel basal tidak muncul dan tidak mengganggu seseorang, oleh itu ia boleh wujud di badan selama beberapa dekad. Ia kelihatan seperti plak bentuk tidak teratur, perlahan-lahan meningkat saiznya, merah jambu dan merah. Mempunyai penggelek gelembung di sepanjang tepi.

Kami menulis mengenai tahi lalat pada kanak-kanak di sini.

Tahap perkembangan karsinoma sel basal

Sudah menjadi kebiasaan untuk melayakkan tahap perkembangan karsinoma sel basal menggunakan salah satu daripada dua kaedah yang ada.
Bergantung pada kerosakan pada tisu dan tahap pertumbuhan tumor yang dirembeskan:

 • mengenai pentas. Pesakit sudah mempunyai sel barah, tetapi manifestasi luaran belum dapat dilihat;
 • Tahap 1. Tumor tidak lebih dari 2 cm, dan tidak meluas ke tisu lain;
 • 2 tahap. Pada peringkat kedua, bisul atau tumor tumbuh dalam ukuran 2-5 cm, tanpa menyentuh retina lemak subkutan;
 • 3 tahap. Tumor lebih dari 3 cm adalah ciri tahap ini Penembusan ke dalam tisu lembut berlaku;
 • 4 peringkat. Tumor menembusi tulang rawan, tulang dan tisu, memusnahkannya.

Gejala

Karsinoma sel basal dicirikan oleh pertumbuhan perlahan, mengubah tumor dari nodul kecil menjadi jisim lebih besar daripada 10 cm, dalam kebanyakan kes meluas ke leher atau muka. Sebilangan besar balazioma pada peringkat awal penyakit ini tidak mengganggu pesakit.

Kemudian, tumor mula sakit dan menyebabkan gatal-gatal, kerana sering berparut dan muncul.
Kanser berkembang pada kulit dengan vesikel lut, merah jambu pucat atau merah, menyerupai mutiara.

Dalam beberapa kes, sel basal muncul, menyerupai goresan dalam penampilan. Tumbuh perlahan dan tanpa rasa sakit.

Taktil, tumornya padat, ditutup dengan kerak keabu-abuan, setelah penyingkirannya, kemurungan kecil kekal pada kulit hingga ditutup dengan kerak baru.

Dengan pertumbuhan karsinoma sel basal lebih lanjut, bahagian tengahnya mungkin muncul. Di sekeliling tumor muncul penggelek padat dari formasi berbutir kecil, terlihat ketika kulit diregangkan. Semasa tumor tumbuh, permukaannya terkelupas, nodul baru terbentuk, bergabung antara satu sama lain.

Urat labah-labah muncul di kawasan tumor. Sekiranya tumor tumbuh ke luar, ia akan membentuk struktur padat dan tidak bergerak pada kulit ketika ia mengekspresikan.

Berkecambah di dalam sel basal, menampakkan dirinya mendalam dan memusnahkan tisu, tulang rawan dan tulang, menyebabkan kesakitan.

Diagnostik

Sekiranya terdapat formasi yang mencurigakan pada kulit, perlu berjumpa doktor.

Pertumbuhan sel basal berlaku selama bertahun-tahun, jadi diagnosis ditentukan oleh manifestasi klinikal. Pemeriksaan morfologi (histologi atau sitologi) adalah kaedah yang paling boleh dipercayai untuk diagnosis karsinoma sel basal..

Tanda-tanda klinikal penyakit ini membolehkan doktor bersandar pada diagnosis yang betul, tetapi pengesahan yang boleh dipercayai hanya dapat dilakukan setelah pemeriksaan sitologi, biopsi atau morfologi.
Terdapat 3 tahap diagnosis karsinoma sel basal:

 • Awal. Pada peringkat awal, diagnosis ditetapkan pada tahap insitu barah atau pada 1 tahap klinikal proses;
 • Tepat pada masanya. 2 dan kadang-kadang 3 peringkat penyakit. Kesan terapi yang baik dicapai, tetapi kambuh berlaku;
 • Lewat. 3-4 peringkat tumor. Tidak dalam semua kes pesakit sepenuhnya sembuh..

Doktor melakukan manipulasi diagnostik, bergantung pada ciri pembentukannya. Sekiranya terdapat timbangan, maka mereka terkelupas pada slaid kaca dan diperiksa di bawah mikroskop. Sekiranya tidak, maka biopsi bahan tumor dilakukan.

Di sini kita sudah membahas masalah keratopapilloma kulit.

Pemeriksaan tambahan yang ditetapkan oleh doktor:

 • prosedur ultrasound;
 • radiografi dalam dua unjuran;
 • Pengimejan resonans magnetik;
 • Imbasan CT.

Untuk mendapatkan sel tumor, sisik mati dikikis, smear-imprint atau biopsi dilakukan dengan permukaan tumor yang tidak berubah-ubah.

 • pendedahan cahaya matahari yang berpanjangan, lawatan ke solarium. Terutama berbahaya bagi orang yang berkulit putih.
 • penurunan imuniti yang kuat;
 • luka bakar;
 • penyinaran dengan sinar pengionan dan gelombang radioaktif;
 • trauma ke kawasan kulit yang sama, parut;
 • penyakit kulit seperti dermatitis kronik, keradangan, bisul;
 • keadaan kerja yang berbahaya (bekerja dengan bahan kimia yang mengandungi resin, racun, minyak, cat dan lain-lain);
 • terlalu panas yang berpanjangan, termasuk kesan suhu langsung pada kulit;
 • faktor keturunan.

Cadangan untuk manifestasi karsinoma sel basal

Selalunya, orang yang menderita karsinoma sel basal mengambil tumor selsema atau jerawat dan mula mengubati sendiri. Baca tentang bagaimana merawat selesema di hidung..

Melakukan ini sama sekali tidak berbaloi, tetapi perlu untuk mengatasinya. Rujukan tepat pada masanya kepada ahli onkologi dengan kemunculan tumor akan memungkinkan untuk berjaya mengubati barah kulit, dan juga mencegah kemungkinan kambuh..

Sekiranya tumor tidak dirawat, pemusnahan tisu dan tulang tengkorak adalah mungkin, yang boleh menyebabkan trombosis saluran membran otak dan akan membawa maut.

Rawatan karsinoma sel basal

Rawatan tumor terdiri daripada penyingkirannya. pembedahan atau konservatif.

 • Kaedah operasi. Ia berlaku dengan mengeluarkan tumor dengan pisau bedah bersama dengan 0,5 - 2 cm tisu yang mengelilinginya. Ia dijalankan di bawah anestesia tempatan;
 • Pemusnahan laser. Apabila dikeluarkan dengan laser, risiko kekambuhan dan manipulasi yang menyakitkan diminimumkan, penyembuhan berlaku tanpa parut yang besar dan ketara. Kemandulan kaedah ini menghilangkan risiko jangkitan luka. Penyingkiran laser adalah optimum untuk membuang sel basal kecil. Kaedah ini mempunyai banyak kontraindikasi; Kami menulis mengenai penyembuhan luka di sini..
 • Kemoterapi. Ia diproses dengan salap;
 • Penghancuran Cryodestruction. Tumor dirawat dengan nitrogen cair;
 • Penyinaran karsinoma sel basal. rawatan yang berkesan, tetapi meningkatkan risiko kambuh pada masa akan datang;
 • Elektrokoagulasi, yang memusnahkan bisul dan tumor dengan elektrod yang dipanaskan oleh arus;
 • Fototerapi. Bahan kepekaan foto diperkenalkan dan tumor terdedah kepada kilatan cahaya;
 • Menggabungkan pelbagai cara.

Ubat rakyat

Tidak mungkin menyingkirkan tumor dengan kaedah rakyat, hanya untuk melambatkan pertumbuhan, oleh itu mereka tidak boleh dianggap sebagai rawatan bebas sepenuhnya.
Pada orang, basalioma dirawat dengan cara berikut:

 • rebusan daun celandine dan pelinciran jus celandine;
 • jus tanaman misai emas;
 • salap dari akar burdock;
 • serbuk dari daun burdock dan celandine.

Kemungkinan komplikasi, apa bahayanya

Pencegahan

Langkah pencegahan merangkumi:

 • pematuhan dengan peraturan berada di bawah cahaya matahari;
 • makan sedikit protein haiwan yang mungkin;
 • mencegah trauma pada parut sebelumnya, memantau luka dan kecederaan di mana geseran berlaku;
 • rawatan luka dan bisul tepat pada masanya.
  Pelaksanaan cadangan ini akan menyelamatkan anda dari akibat negatif..

Penerbitan Mengenai Asma