Ketika tertelan, virus merebak, cuba mengawalnya. Mekanisme tindakan ubat Ingavirin® dilaksanakan pada tahap sel yang dijangkiti, tanpa mengganggu struktur dan tanpa mengubah fungsi sel yang sihat.

Ingavirin® mengaktifkan fungsi perlindungan tubuh, mencegah penyebaran virus lebih jauh dan menyumbang kepada penghapusannya.

Oleh itu, ubat mengurangkan tempoh penyakit, dan juga mengurangkan risiko komplikasi 1,2,4.

Untuk rawatan selesema dan SARS

Untuk rawatan influenza dan SARS dengan gejala yang teruk dan adanya penyakit bersamaan

Untuk profilaksis pasca pendedahan influenza dan SARS

Soalan dan jawapan

Adakah Makanan Bergantung pada Ingavirin®?
Pada masa apa saya harus mula menggunakan Ingavirin® untuk selesema dan / atau SARS?
Pada usia berapa Ingavirin® boleh digunakan pada kanak-kanak?
Berapa lama saya boleh mengambil Ingavirin??
Adakah terdapat sekatan pada frekuensi atau jangka masa pengambilan Ingavirin untuk pencegahan influenza dan SARS?

Di mana saya boleh membeli:

JSC "Valenta Pharm"
Alamat pengeluar: 141101, Schelkovo, Wilayah Moscow, ul. Kilang, d.2
Pejabat Moscow: 121471, Moscow, st. Ryabinovaya, 26 hlm. 10, SM "West Plaza"

Maklumat yang disiarkan di laman web ini hanya untuk rujukan dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat perubatan atau menggantikannya.

Terdapat kontraindikasi untuk penggunaan dan penggunaan, untuk maklumat yang lebih terperinci, kami mengesyorkan agar anda menghubungi pakar.

Untuk maklumat lebih lanjut, kami mengesyorkan agar anda menghubungi pakar..
Bilik reg. ID: LSR-006330-08, LP-002968

Panduan Pengambilan Vidal - Vidal

Kapsul bersaiz No. 2, biru; kandungan kapsul - butiran dan serbuk berwarna putih atau putih berkrim.

1 topi.
pentanedioic imidazolylethanamide (vitaglutam)30 mg

Eksipien: laktosa, pati kentang, silikon dioksida koloid (aerosil), magnesium stearat.

Komposisi shell kapsul: titanium dioksida, pewarna hitam berlian (berlian hitam), pewarna biru paten (paten biru), pewarna merah (ponso 4R), azorubin, gelatin.

7 keping - bungkusan lepuh (1) - pek.
90 keping. - tin polimer.

Ubat antivirus. Aktif terhadap virus influenza jenis A (A / H1N1, termasuk babi A / H1N1 swl, A / H3N2, A / H5N1) dan jenis B, jangkitan adenovirus, parainfluenza, jangkitan sisitt pernafasan.

Mekanisme tindakan antivirus dikaitkan dengan penindasan pembiakan virus pada tahap fasa nuklear, dan penundaan dalam penghijrahan virus NP yang baru disintesis dari sitoplasma ke nukleus.

Ia mempunyai kesan modulasi pada aktiviti fungsional sistem interferon: ia menyebabkan peningkatan kandungan interferon dalam darah menjadi norma fisiologi, merangsang dan menormalkan keupayaan penghasil α-interferon leukosit darah yang berkurang, merangsang kemampuan penghasil γ-interferon leukosit.

Ia menyebabkan penghasilan limfosit sitotoksik dan meningkatkan kandungan sel NK-T dengan aktiviti pembunuh yang tinggi terhadap sel yang diubah virus dan aktiviti antivirus yang ketara.

Kesan anti-radang disebabkan oleh penekanan pengeluaran sitokin pro-radang utama (TNFα, IL-1β dan IL-6), penurunan aktiviti myeloperoxidase.

Keberkesanan terapi dalam influenza dan jangkitan virus pernafasan akut yang lain (ARVI) ditunjukkan dalam memendekkan tempoh demam, mengurangkan keracunan (sakit kepala, kelemahan, pening), fenomena catarrhal, mengurangkan jumlah komplikasi dan jangka masa penyakit.

Sedutan dan pengedaran

Apabila digunakan dalam dosis yang disarankan, penentuan ubat dalam plasma darah dengan kaedah yang ada tidak mungkin dilakukan.

Dalam kajian eksperimental menggunakan label radioaktif, didapati bahawa ubat itu cepat masuk ke dalam darah dari saluran pencernaan dan diedarkan secara merata ke seluruh organ dalaman.

C max dalam darah, plasma dan kebanyakan organ dicapai 30 minit selepas pemberian ubat. Nilai AUC buah pinggang, hati, dan paru-paru sedikit lebih tinggi daripada AUC darah (43.77 μg × h / g). Nilai AUC limpa, kelenjar adrenal, kelenjar getah bening dan timus lebih rendah daripada AUC darah. Purata masa pengekalan ubat dalam darah adalah 37.2 jam.

Dengan pemberian ubat oral selama 5 hari 1 kali / hari, ia terkumpul di organ dan tisu dalaman. Lebih-lebih lagi, ciri kualitatif kurva farmakokinetik selepas setiap pemberian ubat adalah serupa: peningkatan kepekatan ubat yang cepat selepas setiap pentadbiran dan kemudian penurunan perlahan sebanyak 24 jam.

Metabolisme dan perkumuhan

Ia tidak dimetabolisme dalam badan dan diekskresikan tidak berubah.

Proses perkumuhan utama berlaku dalam 24 jam. Selama ini, 80% daripada dos dikeluarkan. Selama 5 jam pertama, 34.8% dikeluarkan, pada waktu berikutnya - 45.2%. Dari jumlah tersebut, 77% diekskresikan dalam tinja, 23% dalam air kencing..

- rawatan influenza A dan B dan jangkitan virus pernafasan akut yang lain (jangkitan adenovirus, parainfluenza, jangkitan syncytial pernafasan).

Ubat harus diambil secara lisan, tanpa mengira pengambilan makanan, 90 mg 1 kali / hari selama 5-7 hari (bergantung kepada keparahan keadaan).

Ubat ini harus dimulakan sejak gejala pertama penyakit muncul, sebaiknya tidak lebih dari 36 jam dari permulaan penyakit.

Jarang: reaksi alahan.

- umur kanak-kanak dan remaja sehingga 18 tahun;

- hipersensitiviti terhadap komponen ubat.


Penggunaan ubat INGAVIRIN ® semasa kehamilan dan menyusui

Penggunaan ubat semasa kehamilan belum dipelajari..

Sekiranya anda perlu menggunakan ubat semasa menyusui, anda harus memutuskan penamatan penyusuan.

Ingavirin ® tidak mempengaruhi fungsi pembiakan, tidak mempunyai kesan embriooksik dan teratogenik.

Kajian toksikologi eksperimen menunjukkan tahap toksisiti yang rendah dan profil keselamatan ubat yang tinggi (LD 50 melebihi dos terapeutik lebih daripada 3000 kali).

Ubat ini tidak mempunyai sifat mutagenik, imunotoksik, alergenik dan karsinogenik, tidak mempunyai kesan merengsa secara tempatan.

Pengaruh terhadap kemampuan memandu kenderaan dan mekanisme kawalan

Ingavirin ® tidak mempunyai kesan sedatif, tidak mempengaruhi kelajuan reaksi psikomotor, ubat ini boleh digunakan pada individu dari pelbagai profesi, termasuk memerlukan peningkatan perhatian dan koordinasi pergerakan.

Kes overdosis Ingavirin tidak dijelaskan..

Penggunaan Ingavirin secara serentak dengan ubat antivirus lain tidak digalakkan..

Tidak ada kes interaksi Ingavirin dengan ubat lain.


Syarat Percutian di Farmasi
Ubat preskripsi.
Syarat penyimpanan dan tarikh luput

Ubat harus disimpan di luar jangkauan kanak-kanak, kering, dilindungi dari cahaya pada suhu tidak lebih tinggi dari 25 ° C. Hayat rak - 2 tahun..

Ingavirin®

Arahan manual

 • Orang Rusia
 • қазақша

Nama dagangan

Nama Bukan Hak Milik Antarabangsa

Bentuk dos

Struktur

Satu kapsul mengandungi

bahan aktif - imidazolylethanamide of pentanedioic acid (vitaglutam) dari segi 100% bahan - 90.0 mg,

eksipien: laktosa monohidrat, pati kentang, koloid silikon dioksida (aerosil), magnesium stearat,

komposisi kulit kapsul: titanium dioksida E171, pewarna quinoline kuning E104, pewarna azorubin E122, pewarna merah (ponceau 4R) E124, gelatin,

komposisi dakwat logo: shellac, propylene glycol E1520, titanium dioxide E171.

Penerangan

Kapsul No. 2 berwarna merah. Logo putih dalam bentuk cincin dan huruf DAN di dalam cincin dilekatkan pada penutup kapsul. Kandungan kapsul adalah butiran dan serbuk warna putih atau hampir putih; pembentukan konglomerat dibenarkan, mudah hancur dengan tekanan ringan.

Kumpulan farmakoterapeutik

Ubat antivirus lain.

Sifat farmakologi

Farmakokinetik

Sedutan dan pengedaran.

Dalam dos yang disyorkan, penentuan ubat dalam plasma darah dengan kaedah yang ada tidak mungkin dilakukan.

Dalam eksperimen menggunakan label radioaktif, didapati: ubat dengan cepat memasuki aliran darah dari saluran gastrointestinal. Diedarkan secara merata ke seluruh organ dalaman. Kepekatan maksimum dalam darah, plasma darah dan kebanyakan organ dicapai 30 minit selepas pemberian ubat. Nilai AUC (kawasan di bawah kurva farmakokinetik masa konsentrasi) buah pinggang, hati, dan paru-paru sedikit lebih tinggi daripada AUC darah (43.77 μg.h / g). Nilai AUC untuk limpa, kelenjar adrenal, kelenjar getah bening dan timus di bawah AUC darah. MRT (purata masa pengekalan ubat) dalam darah - 37.2 jam.

Dengan pengambilan ubat sekali sehari, ia terkumpul di organ dan tisu dalaman. Lebih-lebih lagi, ciri kualitatif kurva farmakokinetik selepas setiap pemberian ubat adalah sama: peningkatan kepekatan ubat yang cepat selepas setiap pemberian 0.5-1 jam selepas pentadbiran dan kemudian penurunan yang perlahan sebanyak 24 jam.

Ubat ini tidak dimetabolisme di dalam badan dan diekskresikan tidak berubah.

Proses perkumuhan utama berlaku dalam masa 24 jam. Dalam tempoh ini, 80% dos yang diambil diekskresikan: 34.8% diekskresikan dalam selang waktu dari 0 hingga 5 jam dan 45.2% dalam selang waktu dari 5 hingga 24 jam. Dari jumlah tersebut, 77% diekskresikan melalui usus dan 23% melalui buah pinggang..

Farmakodinamik

Kajian praklinikal dan klinikal telah menunjukkan keberkesanan ubat Ingavirin® terhadap virus influenza jenis A (A (H1N1), termasuk "babi" A (H1N1) pdm09, A (H3N2), A (H5N1) dan jenis B, adenovirus, virus parainfluenza, virus syncytial pernafasan; dalam kajian praklinikal: coronavirus, metapneumovirus, enterovirus, termasuk virus Coxsackie dan rhinovirus.

Ingavirin® membantu mempercepat penghapusan virus, mengurangkan jangka masa penyakit, mengurangkan risiko komplikasi.

Mekanisme tindakan direalisasikan pada tahap sel yang dijangkiti kerana rangsangan faktor imuniti bawaan yang ditindas oleh protein virus. Dalam kajian eksperimen, khususnya, ditunjukkan bahawa ubat Ingavirin® meningkatkan ekspresi jenis pertama reseptor interferon IFNAR pada permukaan sel epitelium dan imunokompeten. Peningkatan kepadatan reseptor interferon menyebabkan peningkatan kepekaan sel terhadap isyarat interferon endogen. Proses ini disertai dengan pengaktifan (fosforilasi) protein pemancar STAT1, yang mengirimkan isyarat ke inti sel untuk induksi gen antivirus. Telah ditunjukkan bahawa dalam keadaan jangkitan, ubat merangsang pengeluaran protein antivirus efektor MxA, yang menghalang pengangkutan ribonukleoprotein intraselular dari pelbagai virus, memperlambat proses replikasi virus..

Ubat Ingavirin® menyebabkan peningkatan kandungan interferon dalam darah ke norma fisiologi, merangsang dan menormalkan keupayaan penghasil leukosit darah penghasil α-interferon yang berkurang, dan merangsang kemampuan penghasil γ-interferon leukosit. Ia menyebabkan penghasilan limfosit sitotoksik dan meningkatkan kandungan sel NK-T dengan aktiviti pembunuh yang tinggi terhadap sel yang dijangkiti virus.

Kesan anti-radang disebabkan oleh penindasan pengeluaran sitokin pro-radang utama (faktor nekrosis tumor (TNF-α), interleukin (IL-1β dan IL-6)), penurunan aktiviti myeloperoxidase.

Dalam kajian eksperimental, ditunjukkan bahawa penggunaan gabungan ubat Ingavirin® dengan antibiotik meningkatkan keberkesanan terapi pada model sepsis bakteria, termasuk yang disebabkan oleh strain staphylococcus yang tahan penisilin.

Kajian toksikologi eksperimen menunjukkan tahap ketoksikan yang rendah dan profil keselamatan ubat yang tinggi..

Menurut parameter ketoksikan akut, Ingavirin® tergolong dalam kelas ketoksikan ke-4 - "Bahan beracun rendah" (dalam menentukan LD50 dalam eksperimen ketoksikan akut, dos maut ubat tidak dapat ditentukan).

Ubat ini tidak mempunyai sifat mutagenik, imunotoksik, alergenik dan karsinogenik, tidak mempunyai kesan merengsa secara tempatan. Ingavirin® tidak mempengaruhi fungsi pembiakan, tidak mempunyai kesan embriooksik dan teratogenik.

Petunjuk untuk digunakan

- rawatan dan pencegahan influenza A dan B dan jangkitan virus pernafasan akut yang lain (jangkitan adenovirus, parainfluenza, jangkitan syncytial pernafasan)

Dos dan pentadbiran

Di dalam, tanpa mengira pengambilan makanan.

Untuk rawatan jangkitan virus pernafasan influenza dan akut, 90 mg diresepkan sekali sehari..

Tempoh rawatan adalah 5-7 hari (bergantung kepada keparahan keadaan). Ubat ini diambil sejak gejala pertama penyakit muncul, sebaiknya tidak lewat dari 2 hari dari permulaan penyakit.

Untuk pencegahan influenza dan jangkitan virus pernafasan akut selepas bersentuhan dengan orang sakit, 90 mg diresepkan sekali sehari selama 7 hari.

Kesan sampingan

Kontraindikasi

- hipersensitiviti terhadap bahan aktif atau komponen ubat lain

- kekurangan laktase, intoleransi laktosa, malabsorpsi glukosa-galaktosa

- kanak-kanak dan remaja di bawah 18 tahun

Interaksi dadah

Tidak ada kes interaksi Ingavirin dengan ubat lain.

arahan khas

Penggunaan ubat antivirus lain tidak digalakkan..

Kehamilan dan penyusuan

Penggunaan ubat semasa kehamilan belum dipelajari..

Penggunaan ubat semasa menyusui belum dipelajari, oleh itu, jika perlu, penggunaan ubat semasa menyusui harus berhenti menyusu.

Ciri-ciri kesan ubat pada kemampuan memandu kenderaan atau mekanisme yang berpotensi berbahaya

Ubat ini tidak mempunyai kesan sedatif, tidak mempengaruhi kelajuan reaksi psikomotor dan boleh digunakan pada orang-orang dari pelbagai profesi, termasuk memerlukan peningkatan perhatian dan koordinasi pergerakan.

Berlebihan

Kes overdosis ubat tidak dijelaskan..

Bentuk pelepasan dan pembungkusan

Pada 7 kapsul dalam kemasan jalur lepuh dari filem polivinil klorida dan aluminium dicetak foil.

Satu bungkusan jalur lepuh berserta arahan untuk penggunaan perubatan di negeri ini dan bahasa Rusia diletakkan dalam bungkusan kadbod.

Jangka hayat

Jangan gunakan selepas tarikh luput.

Keadaan simpanan

Di tempat yang gelap pada suhu tidak lebih tinggi daripada 25 ° C.

Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Syarat Percutian di Farmasi

Pengilang

Terbuka Syarikat Saham Bersama "Valenta Pharmaceuticals", Rusia

141101, bandar Schelkovo, wilayah Moscow, Jalan kilang, 2

Pemegang Perakuan Pendaftaran

Terbuka Syarikat Saham Bersama "Valenta Pharmaceuticals", Rusia

141101, bandar Schelkovo, wilayah Moscow, Jalan kilang, 2

Alamat organisasi yang menerima tuntutan dari pengguna mengenai kualiti produk (barang) yang bertanggungjawab untuk pemantauan keselamatan dadah selepas pendaftaran di wilayah Republik Kazakhstan

Valenta Asia LLP, Republik Kazakhstan, 050009, Almaty, Abay ave., Corner. st. Radostovets, 151/115, pusat perniagaan Alatau, pejabat No. 1102

Ingavirin: arahan, komposisi, petunjuk, tindakan, ulasan dan harga

Arahan penggunaan

Ingavirin digunakan sebagai bagian dari rawatan jangkitan sistem pernafasan dan diresepkan untuk mengurangkan risiko jangkitan. Ini adalah agen antivirus yang menunjukkan aktivitinya terhadap pelbagai jenis patologi pernafasan. Alat ini membersihkan tubuh pesakit dari mikroorganisma patogen dan mempercepat pemulihan. Digunakan dalam amalan terapi dan pediatrik.

Keberkesanan ubat telah terbukti pada tahap kajian yang dilakukan oleh pengilang.

Komposisi dan bentuk pelepasan

Pentanedioic imidazolylethanamide adalah komponen aktif ubat, yang menyebabkan berlakunya kesan terapeutik. Sebatian kimia ini juga disebut vitaglutam. Kepekatan bahan bergantung kepada bentuk pelepasan. Terdapat komponen tambahan yang menstabilkan bentuk dos dan memudahkan penyerapan ubat di saluran pencernaan.

Ubat itu boleh dibeli dalam bentuk kapsul.

Ingavirin 30

Kapsul biru. Dalam dos tunggal, 30 miligram vitaglutam. Sebatian kimia tambahan: gula susu, kanji, magnesium, silikon dioksida, titanium dioksida, gelatin, pewarna E151, E131, E124, E1520, E171 dan E122.

Sesuai untuk kanak-kanak berumur tiga hingga enam tahun.

Ingavirin 60

Kapsul kuning. Dalam dos tunggal, 60 miligram vitaglutam. Sebatian kimia tambahan: gula susu, kanji, magnesium, silikon dioksida, titanium dioksida, gelatin, E172, E1520, E171.

Sesuai untuk kanak-kanak berumur tujuh hingga tujuh belas tahun.

Ingavirin 90

Kapsul merah. Dalam dos tunggal, 90 miligram vitaglutam. Sebatian kimia tambahan: gula susu, kanji, magnesium, silikon dioksida, titanium dioksida, gelatin, E124, E122, E104, E1520 dan E171.

Kesan terapeutik

Bahan aktif membantu tubuh pesakit melawan agen berjangkit dengan mengaktifkan imuniti semula jadi dan meningkatkan sifat pelindung tisu. Keberkesanan sebatian kimia dalam memerangi adenovirus, virus syncytial pernafasan, parainfluenza dan influenza A, B. patogen telah terbukti. Kursus penggunaan diperlukan untuk menghilangkan agen berjangkit dari badan dan memulihkan sistem imun. Gunakan sebagai profilaksis dapat mengurangkan risiko jangkitan dengan ketara..

Harta tambahan

 • Meningkatkan pengeluaran interferon jenis pertama. Komponen semula jadi sistem imun ini menghalang penyebaran zarah virus di dalam badan..
 • Peningkatan bilangan reseptor interferon pada membran sel. Sifat ini meningkatkan kesan interferon dalaman dan merangsang sistem imun..
 • Pengaktifan mekanisme intraselular untuk memerangi ancaman virus. Laman genetik yang bertanggungjawab untuk sintesis protein antivirus sedang dilancarkan. Pengangkutan sel juga terganggu, sehingga proses membuat zarah virus baru menjadi perlahan..
 • Pengaktifan mekanisme pertahanan selular dan humoral. Vitaglutam merangsang pengeluaran interferon endogen oleh leukosit dan meningkatkan fungsi leukosit yang dapat memusnahkan sel yang dijangkiti.
 • Mengurangkan keparahan proses keradangan. Ubat ini menyekat penghasilan perantara keradangan di tisu, sehingga gejala selesema lega.
 • Meningkatkan prognosis dengan latar belakang perkongsian dengan agen antimikrobial. Membantu melawan ancaman bakteria.
 • Mengurangkan jangka masa gejala SARS dan mengurangkan risiko komplikasi.

Ubat ini dianggap selamat dan beracun rendah..

Reaksi buruk

Ubat yang mempunyai kesan terapi sistemik boleh menyebabkan gejala yang tidak menyenangkan. Pengambilan ubat ke dalam badan beberapa orang membawa kepada perkembangan reaksi alergi. Keadaan ini disebabkan oleh kepekaan sistem imun terhadap zat-zat yang membentuk kapsul. Gejala alergi yang biasa termasuk kemerahan tisu integumen, ruam kulit, dan gatal-gatal. Manifestasi yang lebih serius mungkin berlaku..

Rundingan doktor sebelum digunakan

Sebelum menggunakan produk, anda perlu membaca arahan dan menjelaskan komposisi. Pesakit tidak boleh bertoleransi terhadap komponen kapsul. Sekiranya tanda-tanda reaksi imunologi muncul semasa terapi, anda perlu membuat temu janji dengan doktor.

Asimilasi dan penghapusan

Pemberian kapsul dalam dos terapeutik tidak disertai dengan pengesanan vitaglutam dalam plasma darah. Bahan cepat memasuki aliran darah dari usus dan disebarkan di organ dalaman, termasuk ginjal, hati dan limpa. Penggunaan ubat ini membawa kepada pengumpulan bahan secara beransur-ansur dalam struktur anatomi. Kepekatan vitaglutam tertinggi berlaku kira-kira 60 minit selepas pentadbiran. Struktur kimia ubat tidak berubah di hati.

Sebatian kimia dikeluarkan dari badan oleh saluran pencernaan dan buah pinggang..

Petunjuk penggunaan Ingavirin

Ia diresepkan sebagai sebahagian daripada terapi jangkitan pernafasan yang kompleks. Kursus terapi membantu mengurangkan jangka masa penyakit dan mengurangkan risiko komplikasi. Juga digunakan sebagai langkah pencegahan sebelum musim sejuk. Vitaglutam membantu tubuh mengatasi patogen jangkitan virus pernafasan akut yang biasa.

Petunjuk utama

 • Jangkitan akut pada sistem pernafasan yang disebabkan oleh virus influenza jenis A atau B. Jangkitan biasanya berlaku oleh titisan udara, dan selaput lendir nasofaring dan kerongkong menjadi pintu masuk jangkitan. Gejala penyakit ini termasuk demam, lemah, hidung berair, bersin, dan batuk..
 • Jangkitan lain dari sistem pernafasan: jangkitan adenovirus, parainfluenza, penyakit rhinovirus, jangkitan virus syncytial pernafasan.
 • Mengurangkan risiko jangkitan semasa terdedah kepada faktor-faktor buruk dan sebelum bermulanya musim sejuk.

Sekiranya timbul gejala serius, seperti demam berpanjangan dan kegagalan pernafasan, anda perlu menjalani pemeriksaan perubatan. Pakar akan menetapkan rejimen rawatan yang berkesan.

Kontraindikasi

Ingavirin adalah salah satu agen antivirus yang paling selamat. Semasa kajian, sekatan kemasukan jarang dikenal pasti dikaitkan dengan peningkatan risiko komplikasi.

 • Melahirkan anak.
 • Umur hingga tiga tahun.
 • Tidak bertoleransi terhadap sebarang komponen kapsul.
 • Penyusuan.
 • Kekurangan enzim laktase.
 • Intoleransi terhadap gula susu, glukosa atau galaktosa.

Sekatan umur bergantung pada dos bahan aktif dalam satu kapsul.

Arahan penggunaan Ingavirin

Cara pemberian ubat hanya oral. Dos yang digunakan bergantung pada usia pesakit dan pelantikan doktor. Kapsul harus ditelan keseluruhan pada bila-bila masa (tanpa mengira pengambilan makanan) dan dibasuh dengan air. Sekiranya anak tidak dapat menelan kapsul, anda boleh menambahkan isinya ke jus atau cecair lain. Untuk melakukan ini, buka kapsul dengan teliti dan tambahkan serbuk dalam 60-70 mililiter cecair suam. Anda boleh menambah gula.

Corak aplikasi

 • Terapi ubat atau pencegahan pada pesakit dewasa: mengambil satu bentuk kapsul ubat (90 miligram) pada siang hari. Dalam seminggu atau kursus yang lebih pendek.
 • Terapi ubat atau pencegahan pada kanak-kanak dari tiga hingga enam tahun: satu dos satu bentuk kapsul ubat (30 miligram) pada siang hari. Dalam masa lima hari.
 • Terapi atau pencegahan ubat pada kanak-kanak berumur tujuh hingga tujuh belas tahun: satu kapsul (60 miligram) sekali sehari. Dalam seminggu atau kursus yang lebih pendek.
Untuk kanak-kanak dari tujuh tahun

Sekiranya patologi rumit, ada kemungkinan untuk menetapkan dos dua kali ganda ubat selama empat hari pertama terapi setelah berunding dengan doktor. Pada hari-hari berikutnya, dosnya adalah standard. Sekiranya perjalanan terapi tidak berakhir dengan pemulihan, anda perlu menjalani pemeriksaan.

maklumat tambahan

 • Kajian penggunaan gabungan vitaglutam dengan bahan ubat lain tidak menunjukkan kesan interaksi. Sekiranya anda merancang untuk mengambil beberapa ubat antivirus, disyorkan untuk berjumpa doktor.
 • Kesan terhadap kadar reaksi psikomotor belum dikaji. Penjagaan mesti diambil.
 • Dianjurkan untuk memulakan terapi ubat selewat-lewatnya 48 jam dengan permulaan tanda-tanda selesema pertama.

Arahan lengkap terdapat di dalam bungkusan..

Ulasan dan harga

Vitaglutam sering diresepkan oleh ahli terapi dan pakar pediatrik dalam kombinasi dengan ubat-ubatan anti-influenza yang lain. Toleransi yang baik diperhatikan. Sebilangan orang memilih untuk tidak menggunakan alat ini kerana data prestasi yang bertentangan..

Harga purata 10 kapsul 60 mg ialah 600 rubel. Pakej 90 mg (10 kapsul) boleh dibeli dengan harga 650-700 rubel.

Video

Ingavirin adalah antivirus tidak langsung. Dalam amalan domestik, ubat ini digunakan untuk memerangi selsema. Kemungkinan temu janji pada masa kanak-kanak.

Ingavirin

Ingavirin: arahan penggunaan dan ulasan

Nama Latin: Ingavirin

Bahan aktif: asid pentanedioik imidazolylethanamide

Pengilang: Valenta Pharmaceuticals OJSC, Rusia

Mengemas kini keterangan dan foto: 10/18/2018

Harga di farmasi: dari 419 rubel.

Ingavirin adalah ubat antivirus yang inovatif dengan mekanisme tindakan yang unik dan pelbagai aktiviti antivirus; penggunaannya dalam dua hari dari permulaan penyakit mengurangkan tempoh keracunan, demam dan gejala catarrhal, mengurangkan viral load dan mengurangkan risiko komplikasi secara signifikan..

Bentuk dan komposisi pelepasan

Ubat ini dihasilkan dalam bentuk kapsul berukuran No. 2, dengan logo putih pada penutup kapsul dalam bentuk huruf "I" di dalam cincin, diisi dengan butiran dan serbuk hampir putih atau putih; penggumpalan pengisi dibenarkan, dihilangkan oleh tekanan mekanikal yang lemah:

 • dos 30 mg: biru (7 keping dalam lepuh, dalam pek 1 atau 2 pek);
 • dos 60 mg: kuning (masing-masing 7 dalam pek lepuh, 1 pek setiap pek);
 • dos 90 mg: merah (masing-masing 7 dalam pek lepuh, 1 pek setiap pek).

Komposisi setiap 1 kapsul:

 • bahan aktif: vitaglutam (imidazolylethanamide pentanedioic acid) - 30, 60 atau 90 mg;
 • bahan bantu: laktosa monohidrat, pati kentang, silikon dioksida koloid (aerosil), magnesium stearat;
 • dakwat logo: shellac, titanium dioksida, propilena glikol.
 • 30 mg kapsul: gelatin, titanium dioksida, pewarna (hitam cemerlang, dipatenkan biru, merah - Ponceau 4R, azorubin);
 • 60 mg kapsul: gelatin, titanium dioksida, pewarna, besi oksida kuning;
 • 90 mg kapsul: gelatin, titanium dioksida, pewarna (azorubin, merah - Ponso 4R dan kuning quinoline).

Sifat farmakologi

Farmakodinamik

Ubat antivirus dengan keberkesanan yang terbukti dalam kajian praklinikal dan klinikal terhadap virus influenza jenis A - A (H1N1), termasuk selesema babi A (H1N1) pdm09, A (H5N1), A (M3N2) dan virus jenis B parainfluenza, adenovirus, RSV (virus syncytial pernafasan). Menurut hasil kajian praklinikal, ubat ini juga efektif terhadap metapneumovirus, coronavirus dan enterovirus, termasuk virus rhinovirus dan Coxsackie.

Ingavirin mempercepat penghapusan virus, yang membantu mengurangkan tempoh penyakit dan mengurangkan kemungkinan komplikasi. Mekanisme tindakan vitaglutam direalisasikan pada tahap sel yang dijangkiti dengan faktor perangsang imuniti bawaan yang dihambat oleh protein virus. Sepanjang eksperimen tersebut, telah ditentukan, khususnya, bahawa pentanedioic imidazolylethanamide meningkatkan ekspresi reseptor I interferon jenis IFNAR pada permukaan sel imunokompeten epitel. Dengan peningkatan kepadatan reseptor interferon, kepekaan sel terhadap isyarat interferon endogen meningkat. Prosesnya berlaku dengan fosforilasi (pengaktifan) protein pemancar STAT1, yang mengirimkan isyarat ke nukleus sel, mendorong aktiviti gen antivirus. Sekiranya terdapat jangkitan, pengeluaran protein antivirus efektor M × A dirangsang, yang menekan pengangkutan ribonukleoprotein intraselular dari virus yang berlainan, yang memperlambat replikasi virus.

Vitaglutam meningkatkan kandungan interferon dalam darah menjadi norma fisiologi, merangsang dan menormalkan keupayaan penghasil leukosit darah α-dan γ-interferon yang berkurang. Ia mengaktifkan penghasilan limfosit sitotoksik, meningkatkan kandungan sel NK-T, yang, berkaitan dengan sel yang dijangkiti virus, mempunyai aktiviti pembunuh yang tinggi.

Kesan anti-radang disediakan oleh penghambatan pengeluaran sitokin pro-radang utama [faktor nekrosis tumor (TNF-α), interleukin (IL-1β dan IL-6)] dan penurunan aktiviti myeloperoxidase. Telah terbukti secara eksperimen bahawa penggunaan Ingavirin bersama dengan antibiotik meningkatkan keberkesanan terapi pada model sepsis bakteria, termasuk yang disebabkan oleh strain staphylococcus yang tahan terhadap penisilin. Kajian eksperimen kesan toksikologi pentidedik imidazolylethanamide menunjukkan tahap ketoksikan yang rendah dan profil keselamatan ubat yang tinggi. Menurut parameter ketoksikan akut, Ingavirin tergolong dalam kelas IV - "Bahan beracun rendah" (tidak mungkin untuk menetapkan dos ubat yang mematikan ketika menentukan LD50 semasa eksperimen mengenai ketoksikan akut).

Farmakokinetik

Apabila mengambil vitaglutam dalam dos yang disyorkan, tidak mungkin untuk menentukan kandungan dalam plasma darah dengan kaedah yang tersedia.

Dalam kajian eksperimen menggunakan label radioaktif, didapati bahawa vitaglutam memasuki aliran darah dari saluran gastrointestinal dengan cepat dan diedarkan secara merata ke seluruh organ dalaman. Ia mencapai kepekatan maksimum dalam darah dan kebanyakan organ setengah jam selepas pentadbiran. Kawasan di bawah kelengkungan masa farmakokinetik (AUC) hati, ginjal dan paru-paru sedikit melebihi AUC darah 43,77 μg · h / g, dan AUC kelenjar adrenal, limpa, timus dan kelenjar getah bening di bawah AUC darah. Purata masa pengekalan ubat (MRT) dalam darah adalah 37.2 jam.

Dengan 5 hari pengambilan kapsul dari mulut sekali sehari, pentanedioic imidazolylethanamide terkumpul di tisu dan organ dalaman. Petunjuk kualitatif kurva farmakokinetik selepas setiap suntikan adalah serupa: peningkatan kepekatan ubat yang cepat sejurus selepas pentadbiran dengan penurunan perlahan seterusnya sebanyak 24 jam.

Vitaglutam dalam badan tidak dimetabolisme, dikeluarkan tidak berubah, 77% - melalui usus dan 23% - oleh buah pinggang. Dalam 24 jam, sehingga 80% daripada dos yang diterima dikeluarkan: 34.8% - dari 0 hingga 5 jam selepas pentadbiran dan 45.2% - dari 5 hingga 24 jam.

Petunjuk untuk digunakan

 • Ingavirin 30 mg: terapi virus influenza jenis A dan B, jangkitan virus pernafasan akut lain (jangkitan virus pernafasan akut), termasuk parainfluenza, jangkitan adenovirus, jangkitan sisitt pernafasan pada orang dewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 13 tahun; pencegahan virus influenza jenis A dan B, serta jangkitan virus pernafasan akut lain pada pesakit dewasa;
 • Ingavirin 60 mg: terapi virus influenza jenis A dan B, jangkitan virus pernafasan akut lain, termasuk parainfluenza, jangkitan adenovirus, jangkitan sisitt pernafasan pada kanak-kanak berumur 7-17 tahun;
 • Ingavirin 90 mg: terapi virus influenza jenis A dan B, jangkitan virus pernafasan akut lain (jangkitan virus pernafasan akut), termasuk parainfluenza, jangkitan adenovirus, jangkitan sisitt pernafasan pada orang dewasa; pencegahan virus influenza jenis A dan B, serta jangkitan virus pernafasan akut lain pada pesakit dewasa.

Kontraindikasi

Umum untuk semua borang pelepasan, kontraindikasi mutlak:

 • tempoh kehamilan dan penyusuan (penyusuan susu ibu);
 • intoleransi laktosa, kekurangan laktase, malabsorpsi glukosa-galaktosa;
 • peningkatan kepekaan individu terhadap komponen ubat.

Kapsul dalam dos 30 dan 90 mg dikontraindikasikan untuk kanak-kanak di bawah 13 tahun dalam rawatan virus influenza jenis A dan B dan jangkitan virus pernafasan akut lain, kanak-kanak dan remaja di bawah 18 tahun untuk pencegahan penyakit ini.

Kapsul dalam dos 60 mg dikontraindikasikan untuk kanak-kanak di bawah umur 7 tahun dan orang yang berusia lebih dari 18 tahun (kerana ketidakupayaan ubat dalam bentuk dos ini untuk memastikan pengambilan vitaglutam dalam dos 90 mg).

Arahan penggunaan Ingavirin: kaedah dan dos

Ingavirin diambil secara lisan, keberkesanan ubat tidak bergantung pada pengambilan makanan. Adalah perlu untuk memulakan rawatan dari saat tanda-tanda pertama muncul, tetapi tidak lebih dari 2 hari dari permulaan penyakit.

Dos yang disyorkan dengan syarat ubat diambil 1 kali sehari:

 • kapsul dalam dos 30 dan 90 mg: rawatan selesema dan jangkitan virus pernafasan akut pada pesakit dewasa - 90 mg setiap satu (1 pc. 90 mg atau 3 pcs. 30 mg), pada kanak-kanak berumur 13-17 tahun - 60 mg (2 pcs. 30 mg); pencegahan influenza dan SARS selepas bersentuhan dengan individu yang dijangkiti untuk orang dewasa - masing-masing 90 mg (1 pc. 90 mg atau 3 pcs. 30 mg);
 • 60 mg kapsul: rawatan selesema dan jangkitan virus pernafasan akut pada kanak-kanak berumur 7-17 tahun - 60 mg setiap satu (1 pc. 60 mg).

Tempoh rawatan adalah 5-7 hari, bergantung kepada keparahan keadaan, tempoh penggunaan profilaksis adalah 7 hari.

Kesan sampingan

Mengambil Ingavirin, dalam kes yang jarang berlaku, boleh menyebabkan reaksi hipersensitiviti..

Berlebihan

Tidak ada kes overdosis Ingavirin yang dilaporkan setakat ini..

arahan khas

Tidak digalakkan mengambil Ingavirin secara serentak dengan ubat antivirus lain..

Pengaruh terhadap kemampuan memandu kenderaan dan mekanisme yang kompleks

Kesan ubat terhadap kelajuan tindak balas dan tumpuan psikomotor tidak dipelajari. Tetapi, mengingat mekanisme pengaruhnya pada tubuh dan profil kesan sampingan, dapat diasumsikan bahawa tidak mempengaruhi kemampuan untuk melakukan pekerjaan yang semakin kompleks, termasuk mengemudi kenderaan.

Kehamilan dan penyusuan

Oleh kerana data yang mencukupi mengenai keberkesanan dan keselamatan penggunaan Ingavirin oleh wanita hamil dan menyusui, penggunaannya dikontraindikasikan dalam tempoh ini. Sekiranya terdapat keperluan mendesak untuk menggunakan ubat untuk menyusui, penyusuan susu ibu harus terganggu.

Gunakan pada zaman kanak-kanak

Menurut arahan, Ingavirin digunakan pada kanak-kanak mengikut petunjuk.

Interaksi dadah

Tidak ada data mengenai interaksi ubat asid pentanedioik imidazolylethanamide dengan bahan / sediaan lain.

Analog

Analog Ingavirin adalah: Lavomax, Arbidol, Amizon, Amiksin, Kagocel, Vitaglutam, Dicarbamine, dll..

Terma dan syarat penyimpanan

Simpan di tempat yang dilindungi dari cahaya matahari langsung pada suhu tidak melebihi 25 ° C. Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak..

Jangka hayat: Ingavirin 60 mg - 3 tahun; Ingavirin 90 dan 30 mg - 2 tahun.

Syarat Percutian di Farmasi

Di kaunter.

Ulasan mengenai Ingavirin

Ulasan mengenai Ingavirin adalah umum dan mempunyai pelbagai pendapat. Peringkat purata ubat di forum perubatan pada skala 5 mata adalah 3,86 mata. Sebilangan pesakit membincangkan keberkesanan dan tindakan cepat ubat tersebut, tetapi anda juga sering dapat memperoleh ulasan negatif yang menyatakan bahawa pengambilan ubat tidak meringankan keadaannya, tetapi meningkatkan manifestasi gejala penyakit.

Pakar mencadangkan bahawa jika Ingavirin digunakan sesuai dengan cadangannya, ia membantu menghilangkan gejala penyakit dengan cepat dan membantu tubuh melawan virus dengan lebih berkesan.

Harga Ingavirin di farmasi

Harga untuk Ingavirin:

 • 60 mg kapsul (untuk kanak-kanak), 7 pcs. dalam pembungkusan - dari 350 rubel.;
 • kapsul 90 mg, 7 pcs. dalam pakej - dari 410 rubel.

Ingavirin
Ingavirin

Ladang. Kumpulan

Analog (generik, sinonim)

detoxopyrol, imustat, kagocel, mangoherpine, proteflazid, harvoni, fuseon, iodantipyrine, arbidol, amizon

Resipi (Antarabangsa)

Rp.: Topi. "Ingavirin" 0,09 No. 10
D.S. 1 cap. Sehari sekali.

Rp. "Ingavirin" 60 mg
D.t.d. No. 10 dalam topi.
S. 1 topi. Sehari sekali.

Bahan aktif

Pentanedioic acid imidazolylethanamide (Pentanedioic acid imidazolyl ethanamide)

kesan farmakologi

Antivirus, anti-radang, imunomodulator.

Kaedah permohonan

Untuk orang dewasa: Ubat ini harus diambil secara lisan, tanpa mengira pengambilan makanan, 90 mg 1 kali / hari selama 5-7 hari (bergantung kepada keparahan keadaan).

Ubat ini harus dimulakan sejak gejala pertama penyakit muncul, sebaiknya tidak lebih dari 36 jam dari permulaan penyakit.
Untuk kanak-kanak: terapi influenza dan SARS pada kanak-kanak berumur 7-17 tahun - 60 mg setiap satu (1 pc. 60 mg).

Petunjuk

- rawatan influenza A dan B dan jangkitan virus pernafasan akut yang lain (jangkitan adenovirus, parainfluenza, jangkitan syncytial pernafasan).

Kontraindikasi

- kehamilan;
- kanak-kanak di bawah umur 7 tahun (dengan dos 60 mg) dan remaja di bawah 18 tahun (untuk dos 90 mg)
- hipersensitiviti terhadap komponen ubat.

Kesan sampingan

Jarang: reaksi alahan.

Borang pelepasan

Ubat ini dihasilkan dalam bentuk kapsul berukuran No. 2, dengan logo putih pada penutup kapsul dalam bentuk huruf "I" di dalam cincin, diisi dengan butiran dan serbuk hampir putih atau putih; penggumpalan pengisi dibenarkan, dihilangkan oleh tekanan mekanikal yang lemah:

 • dos 30 mg: biru (7 keping dalam lepuh, dalam pek 1 atau 2 pek);
 • dos 60 mg: kuning (masing-masing 7 dalam pek lepuh, 1 pek setiap pek);
 • dos 90 mg: merah (masing-masing 7 dalam pek lepuh, 1 pek setiap pek).

PERHATIAN!

Maklumat di halaman yang anda lihat dibuat hanya untuk tujuan maklumat dan tidak menyebarkan ubat-ubatan sendiri. Sumber ini bertujuan untuk membiasakan profesional kesihatan dengan maklumat tambahan mengenai ubat-ubatan tertentu, sehingga meningkatkan tahap profesionalisme mereka. Penggunaan ubat "Ingavirin" tanpa gagal memberikan perundingan dengan pakar, serta cadangannya mengenai kaedah penggunaan dan dos ubat pilihan anda.

Ingavirin: arahan penggunaan, harga, analog, ulasan

Nama dan kod ubat Latin: Ingavirin, J05AX.

Ingavirin: arahan penggunaan, harga, analog, ulasan dan komposisi ubat. Bahan utama adalah asid pentanedioik imidazolylethanamide. Bahan seperti magnesium stearat, kanji, laktosa adalah unsur tambahan. Silika koloid juga terdapat..

Ia dicirikan oleh kesan antivirus, imunomodulator, anti-radang..

Arahan penggunaan Ingavirin: ulasan harga, analog (murah)

Bentuk dos utama ubat ini adalah kapsul dan tablet. Cangkang itu mengandungi titanium dioksida, azorubin dan gelatin. Kapsul mempunyai warna biru atau merah kerana pewarna yang merupakan bahagian cangkang. Mereka juga mengandungi bahan berbutir dan serbuk putih..

Tablet Ingavirin terkandung dalam lepuh 30 dan 90 mg. Tablet 30 mg mempunyai warna biru, 90 mg - merah.

Farmakokinetik

Ingavirin menekan aktiviti virus influenza A, B. Ubat ini boleh digunakan dengan AID (jangkitan sentimental pernafasan), jangkitan adenovirus, parainfluenza.

Ubat ini ditunjukkan untuk mengambil dengan angina, ARVI untuk mengurangkan tahap keracunan dan menghilangkan fenomena catarrhal dalam waktu singkat.

Doktor menyatakan: penggunaan Ingavirin semasa prosedur perubatan mengurangkan jumlah komplikasi dengan ketara.

Farmakodinamik

Elemen ubat dengan cepat memasuki aliran darah dari saluran pencernaan. Oleh itu, kepekatan maksimum ubat selepas pengingesan diperhatikan selepas setengah jam.

Selalunya, Ingavirin diekskresikan dalam sehari. Walau bagaimanapun, 77% diekskresikan melalui usus..

Petunjuk penggunaan Ingavirin

Ubat ini ditujukan untuk profilaksis dan juga untuk tujuan terapi dengan flu jenis A dan B. Dianjurkan untuk menggunakannya untuk jangkitan virus pernafasan akut, dan juga untuk jangkitan adenovirus. Ingavirin sering diresepkan untuk rawatan parainfluenza..

Kontraindikasi, kemungkinan kesan sampingan

Ingavirin dikontraindikasikan dengan ketat sekiranya terdapat alergi terhadap komponennya. Tempoh kehamilan dan penyusuan adalah kontraindikasi langsung untuk pengambilan.

PENTING! Penggunaan Ingavirin sebagai rawatan untuk jangkitan virus pernafasan akut dan jangkitan lain tidak dibenarkan untuk kanak-kanak di bawah usia 18 tahun.

Dengan overdosis Ingavirin atau dengan pentadbiran yang tidak betul, reaksi alahan adalah manifestasi standard. Kesan sampingan yang berbeza belum dapat dijelaskan sehingga kini..

Tablet Ingavirin - arahan penggunaan

Ubat itu diambil secara eksklusif melalui mulut. Ingavirin diambil tanpa merujuk kepada makanan, tidak seperti sebilangan ubat lain.

Sebagai rawatan untuk ARVI, dan juga influenza, persediaan tablet (90 mg) ditetapkan. Digunakan selama tidak lebih dari 7 hari, berdasarkan dos berikut: satu tablet sekali sehari. Perlu diperhatikan: ubat ini mempunyai kesan yang lebih jelas pada tahap awal manifestasi tanda-tanda penyakit ini.

Untuk tujuan pencegahan, ubat tersebut digunakan dengan cara yang sama.

Penting! Sebelum mengambil Ingavirin, anda perlu mendapatkan khidmat nasihat pakar. Sekiranya perlu, perlu menjalani pemeriksaan makmal khas. Dengan cara ini, intoleransi terhadap aktif atau eksipien dapat dihilangkan atau disahkan..

Interaksi dengan ubat lain

Pentadbiran bersamaan ubat antivirus lain yang tidak dapat diterima. Tidak

disyorkan untuk mengambil antibiotik semasa rawatan dengan ubat ini, kerana akibat menggabungkannya tidak diketahui.

Syarat pembelian

Ingavirin boleh didapati di kaunter.

arahan khas

Semasa mengambil Ingavirin, tidak ada fenomena seperti penurunan konsentrasi, yang memungkinkan anda menguruskan pengangkutan dengan selamat dan melakukan jenis pekerjaan tertentu yang memerlukan penumpuan yang luar biasa.

Juga didapati bahawa Ingavirin tidak mempunyai kesan karsinogenik, dan juga kesan mutagenik. Mengambil ubat ini sama sekali tidak mempengaruhi fungsi sistem pembiakan..

Sepanjang kajian, didapati bahawa Ingavirin bukanlah sumber reaksi alergi. Fakta penting lain mengenai ubat ini adalah bahawa ia rendah toksik..

Semasa pengambilan Ingavirin, diperlukan untuk mengecualikan kemungkinan minum alkohol. Walaupun kajian khusus mengenai interaksi minuman beralkohol dan ubat ini belum dilakukan, dalam hal ini ada peraturan universal yang secara langsung menunjukkan kesan negatif dari kombinasi alkohol dan ubat-ubatan.

Penyimpanan

Ubat ini ditunjukkan disimpan di tempat yang menyekat akses ke cahaya matahari langsung, dan penunjuk suhu tidak melebihi 25 C.

Ubat ini digunakan dalam masa 2 tahun dari tarikh pembuatannya. Selepas tarikh luput, ubat itu tidak boleh digunakan.

Ingavirin - analognya lebih murah

Analog ubat antivirus Ingavirin cukup meluas. Ubat-ubatan tersebut mungkin berbeza-beza dalam komposisi, tetapi kesan penggunaannya sama. Juga, ubat asli dan analognya mungkin berbeza dalam nilai naik atau turun.

Semasa memilih ubat analog, perlu diperhatikan bahawa mereka boleh mempunyai dos, kaedah dan tempoh pentadbiran yang berbeza. Selalunya, ubat yang harganya jauh lebih rendah daripada yang asli digunakan dalam dos yang lebih besar. Akibatnya, selama rawatan mungkin diperlukan beberapa bungkusan sekaligus, dan, akibatnya, perbelanjaan dana akan meningkat. Oleh itu, persoalan mengenai pengambilan ubat analog agak kontroversial.

Antara analog Ingavirin yang ada, yang berikut dapat diperhatikan:

Analisis perbandingan kesan ubat asli dan analognya

Untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas mengenai kelebihan dan kekurangan ubat analog, perlu membandingkan petunjuk keberkesanannya, kejadian kesan sampingan dan beberapa petunjuk lain, dengan petunjuk asal.

Ingavirin dan Arbidol. Pembungkusan dengan kapsul ubat Ingavirin berharga kira-kira 450 rubel. Harga ubat Arbidol bergantung pada kandungan bahan aktif dalam kapsul dan berbeza antara 155-450 rubel.

Dengan membandingkan petunjuk keberkesanannya, dapat diketahui bahawa Ingavirin dapat digunakan dengan baik baik untuk rawatan pada tahap perkembangan penyakit ini, dan untuk pencegahan. Bagi Arbidol, ubat ini lebih berkesan pada peringkat awal penyakit ini. Tiada agen ini menyebabkan kesan sampingan pada pesakit..

Ingavirin dan Amiksin. Harga untuk analog Amiksin melebihi kos yang asal dan sekitar 570 rubel.

Dana ini, walaupun mempunyai kesan yang sama, mempunyai sejumlah perbezaan yang signifikan. Jadi, Amiksin diambil pada masa kanak-kanak (dari 7 tahun). Perbezaan utamanya ialah pengambilan Ingavirin disarankan secara eksklusif untuk jangkitan virus yang mempengaruhi saluran pernafasan atas, sementara bahan aktif Amiksin membolehkan anda melawan virus yang mengandung DNA (hepatitis, herpes, sitomegalovirus).

Ingavirin dan Kagocel. Kos ubat analog rata-rata 220-230 rubel.

Kagocel berbeza dengan Ingavirin kerana ubat pertama dapat digunakan dalam rawatan jangkitan virus pernafasan akut dan influenza pada anak-anak dari usia 3 tahun. Di samping itu, semasa mengambil Kagocel, pesakit dapat menunjukkan kesan sampingan alergi yang jauh lebih jelas (edema Quincke, kejutan anaphylactic, urtikaria).

Ingavirin - ulasan doktor dan pesakit mengenai ubat tersebut

Doktor, yang mencirikan ubat Ingavirin, menekankan: ia cukup berkesan dan mampu memberi kesan yang cukup cepat. Walau bagaimanapun, kesan yang diharapkan dapat dicapai hanya jika pengambilan ubat yang betul diperhatikan. Oleh itu, fakta bahawa Ingavirin atau analognya ditetapkan dengan ketat mengikut preskripsi doktor. Ubat itu diambil di bawah pengawasan pakar. Dilarang menetapkan sendiri dos untuk mengelakkan akibat negatif.

Sebaliknya, pesakit memberikan ulasan mengenai ubat tersebut. Tidak ada kesepakatan: beberapa pesakit mencatat peningkatan yang ketara dalam kesihatan mereka daripada mengambil Ingavirin, sementara yang lain menunjukkan kekurangan hasil. Sejumlah faktor menyumbang kepada perselisihan ini, misalnya, komplikasi penyakit dengan penambahan jangkitan bakteria.

Ingavirin

Komposisi Ingavirin

 • asid pentanedioik imidazolylethanamide;
 • eksipien: koloid silikon dioksida, laktosa, magnesium stearat, pati kentang;
 • komposisi kulit kapsul: titanium dioksida, pewarna, gelatin, azorubin.

Borang pelepasan

Ejen antivirus Ingavirin boleh didapati dalam bentuk kapsul biru atau merah, yang mengandungi serbuk putih dan butiran.

Tablet 30 mg (biru) dan 90 mg (merah) boleh didapati dalam 7 keping dalam lepuh, 1 lepuh dalam kadbod.

kesan farmakologi

Ia mempunyai kesan anti-radang, imunomodulator dan antivirus.

Farmakodinamik dan farmakokinetik

Pertama sekali, ubat ini mempunyai kesan antivirus. Ia bertindak melawan virus influenza jenis A, B, parainfluenza, adenovirus dan jangkitan sentimental pernafasan.

Kesan anti-radang ditunjukkan dengan menekan pengeluaran sitokin keradangan dan mengurangkan aktiviti myeloperoxidase.

Dengan angina, selesema dan jangkitan virus pernafasan akut yang lain, kesan terapi ditunjukkan dalam bentuk penurunan dalam tempoh demam, penurunan tahap keracunan, dan fenomena catarrhal. Juga, dengan penggunaannya, jumlah komplikasi menurun, dan jangka masa penyakit ini menjadi lebih sedikit.

Ubat dengan cepat memasuki aliran darah dari saluran pencernaan, dan juga diedarkan ke organ. 30 minit selepas mengambil ubat, kepekatan maksimum dalam organ dan darah diperhatikan.

Ia tidak dimetabolisme di dalam badan; ia dikeluarkan dalam bentuk yang sama. Sebilangan besar (kira-kira 80%) ubat dikeluarkan dari badan pada siang hari. 77% ubat dikeluarkan melalui usus, selebihnya melalui buah pinggang.

Petunjuk untuk digunakan

Ubat antivirus Ingavirin diresepkan dalam kes berikut:

 • pencegahan dan rawatan selesema jenis A dan B;
 • jangkitan virus pernafasan akut yang lain (jangkitan syncytial pernafasan, parainfluenza, jangkitan adenovirus).

Menurut arahan rasmi untuk Ingavirin, kajian praklinikal menunjukkan keberkesanan ubat terhadap coronavirus (SARS-CoV).

Kontraindikasi

Kontraindikasi berikut untuk tablet:

Bolehkah saya memberi anak? Ubat ini dikontraindikasikan pada kanak-kanak dan remaja di bawah 18 tahun..

Kesan sampingan

Kesan sampingan ubat boleh berlaku dalam kes yang sangat jarang berlaku dalam bentuk reaksi alergi.

Arahan penggunaan Ingavirin (Kaedah dan dos)

Ubat itu mesti diambil tanpa mengira makanan di dalam.

Arahan untuk Ingavirin 90 mg untuk rawatan selesema dan SARS

Dalam 5-7 hari, 1 mg sehari harus diambil 90 mg. Sebaiknya mulailah minum pil dengan segera apabila gejala penyakit muncul, tidak lebih dari 1,5 hari setelah bermulanya penyakit.

Kaedah penggunaan untuk pencegahan influenza dan SARS

Ambil 90 mg sekali sehari selama seminggu.

Sebelum mengambil 90 mg ubat, pastikan anda berjumpa doktor mengenai perkara ini.

Berapa kerap saya boleh mengambil Ingavirin?

Ubat ini harus diambil ketika gejala pertama penyakit muncul, perjalanan rawatan harus sekurang-kurangnya 5 hari.

Berlebihan

Dalam penjelasan ubat, kes-kes overdosis tidak dijelaskan..

Interaksi

Jangan mengambil Ingavirin bersamaan dengan agen antivirus lain..

Bolehkah saya mengambil dengan antibiotik?

Para saintis belum mengkaji interaksi ubat dengan antibiotik, jadi tidak digalakkan untuk mengambilnya.

Syarat penjualan

Ubat itu dijual tanpa preskripsi..

Keadaan simpanan

Simpan di tempat yang gelap dan kering pada suhu tidak melebihi 25 ° C..

Jangka hayat

arahan khas

Oleh kerana ubat tersebut tidak mempunyai kesan sedatif, penggunaannya tidak mempengaruhi kemampuan memandu kenderaan dan melakukan kerja yang memerlukan tumpuan dan reaksi cepat.

Analog Ingavirin 90 mg

Apa yang boleh menggantikan alat ini?

Analog Ingavirin dianggap sebagai ubat seperti:

Mana yang lebih baik: Ingavirin atau Arbidol?

Para saintis melakukan kajian yang bertujuan untuk membandingkan keselamatan dan keberkesanan Ingavirin berbanding dengan Arbidol. Pada pesakit yang menggunakan Ingavirin, suhu tubuh mereka menurun lebih cepat, penurunan gejala keracunan dicatat, dan tidak ada satu pun kes komplikasi yang terlihat..

Baik pesakit yang mengambil Ingavirin atau pesakit yang mengambil Arbidol mempunyai kesan sampingan..

Mana yang lebih baik: Ingavirin atau Amiksin?

Dana ini mempunyai sejumlah perbezaan yang ketara. Sebagai contoh, Amiksin dibenarkan untuk diambil dari usia 7 tahun, sementara Ingavirin - hanya dari 18. Ingavirin tidak sesuai dengan agen antivirus mana pun, sementara Amiksin boleh diambil dengan antibiotik dan ubat lain. Ingavirin diresepkan untuk selesema dan jenis jangkitan virus pernafasan akut yang lain, sementara Amiksin mempunyai fokus yang lebih luas. Di samping itu, kedua-dua ubat mempunyai ketoksikan yang sangat rendah..

Oleh itu, Ingavirin sebagai ubat untuk selesema untuk orang dewasa lebih berkesan, dan dalam kes herpes, hepatitis, dan lain-lain, Amiksin disyorkan.

Mana yang lebih baik: Ingavirin atau Kagocel?

Kagocel - termasuk ubat kanak-kanak, ia boleh diambil untuk kanak-kanak berumur 3 tahun, selain selesema, ubat ini juga digunakan untuk melawan herpes. Ia juga boleh digunakan serentak dengan ubat-ubatan dan antibiotik lain. Ubat ini tidak beracun, tidak mempunyai keupayaan untuk berkumpul di dalam badan..

Mana yang lebih baik: Lavomax atau Ingavirin?

Lavomax, seperti Ingavirin, telah digunakan sejak 18 tahun, tetapi mempunyai spektrum tindakan yang lebih luas. Ubat ini juga sesuai dengan antibiotik. Lavomax mempunyai pelbagai jenis kontraindikasi, kerana mengandungi laktosa.

Harga analog rata-rata adalah 20 hingga 50 UAH. Walau bagaimanapun, pengganti ubat harus dicari bukan hanya untuk harganya, tetapi juga untuk kesan terapi. Semua analog di atas lebih murah daripada Ingavirin, namun, sebelum mengganti Ingavirin dengan analog yang lebih murah, lihat ulasan mengenai analog dan pastikan anda berjumpa doktor.

Arahan penggunaan ubat pada kanak-kanak

Ingavirin dikontraindikasikan untuk kanak-kanak dan remaja di bawah usia 18 tahun, oleh itu, arahan untuk kanak-kanak mengenai ubat ini tidak ada.

Ingavirin dan alkohol

Secara berasingan, keserasian dengan alkohol Ingavirin 90 mg belum dipelajari. Walau bagaimanapun, dipercayai bahawa penggunaan alkohol membantu mengurangkan keberkesanan Ingavirin dan memanjangkan tempoh pemulihan.

Semasa mengandung dan menyusui

Ubat ini dilarang untuk diresepkan kepada wanita hamil dan wanita yang sedang menyusui. Sekiranya anda perlu menggunakannya semasa menyusui, anda mesti berhenti menyusu.

Ulasan mengenai Ingavirin

Di pelbagai forum perubatan, penilaian rata-rata yang diberikan untuk ubat ini adalah 3-4 mata daripada 5. Ramai pesakit mencatat keberkesanan dan tindakan cepat ubat tersebut, tetapi sering terdapat tinjauan negatif yang mengatakan bahawa ubat tersebut bukan sahaja tidak dapat membantu penyakit, tetapi juga memburukkannya. Terdapat juga ulasan semasa kehamilan mengenai ubat ini, namun, perlu diperhatikan bahawa dalam tempoh ini, minum ubat ini tidak digalakkan.

Ulasan doktor mengenai Ingavirin 90 mg dan ulasan pakar yang lain merangkumi satu perkara: setiap ubat diresepkan secara individu, bergantung kepada ciri pesakit. Apabila digunakan dengan betul, Ingavirin dengan cepat menghilangkan gejala penyakit dan melawan virus dengan berkesan..

Seringkali di Internet anda dapat menemui soalan serupa: "Adakah Ingavirin adalah antibiotik atau tidak?", "Adakah itu antibiotik?" Jawapan yang jelas untuk soalan ini - alat ini sama sekali bukan antibiotik. Tidak ada artikel Wikipedia mengenai ubat ini.

Harga Ingavirin, di mana untuk membeli

Di Moscow dan di Rusia, harga Ingavirin 90 mg berbeza dari 400 hingga 700 rubel setiap pek. Anda boleh memeriksa berapa kos Ingavirin di mana-mana farmasi di bandar..

Kos purata Ingavirin di Ukraine adalah kira-kira 400 UAH.

Penerbitan Mengenai Asma