Penyedutan dengan bantuan alat khas adalah salah satu kaedah yang paling berkesan dan selamat untuk merawat penyakit pernafasan. Dan di antara mereka yang paling moden dan teknologi dianggap sebagai alat yang berfungsi berdasarkan teknologi mesh getaran - penyedut mesh. Peranti padat, senyap dan mudah alih menjadi semakin popular. Pada pandangan pertama, mereka tidak jauh berbeza antara satu sama lain. Di bawah ini kita akan membincangkan bagaimana memilih alat penyedut mesh yang sesuai.

Ciri-ciri biasa

 • Prinsip operasi

Inhaler mesh-elektron, membran atau mesh - ini adalah nama peranti ini untuk penyedutan. Semua peranti benar-benar dilengkapi dengan membran khas dengan lubang nano terkecil. Setelah mesh penyedut dihidupkan, di bawah pengaruh ultrasound, membran berayun. Terima kasih kepada mereka, penyelesaian penyedutan "didorong" melalui bukaan kecil jaring dan diubah menjadi aerosol. Zarah aerosol kecil dan dapat menembusi jauh ke dalam paru-paru. Oleh itu, semasa bernafas, ubat dihantar ke fokus keradangan dan dengan itu kesan terapi yang tinggi.

Inhaler membran membantu mengatasi sebarang penyakit pada sistem pernafasan: laringitis, bronkitis, jangkitan virus pernafasan akut, penyakit paru-paru obstruktif, radang paru-paru dan lain-lain. Peranti digunakan dengan sebarang ubat moden..

Tidak seperti model ultrasonik, penyedut jala tidak memusnahkan molekul ubat. Oleh itu, mereka boleh menggunakan antibiotik, hormon, antiseptik, dll. Semasa melalui membran, ubat tetap sama berkesan..

Larutan minyak dan sediaan yang mengandungi zarah terampai tidak digunakan dengan penyedut mesh..

 • Bunyi rendah

Semua penyedut mesh menghasilkan aerosol hampir tanpa suara. Sudah tentu, apabila anda menghidupkan, anda akan mendengar bunyi tertentu, tetapi secara amnya jala berfungsi lebih senyap daripada model pemampat. Omron MicroAir U-22, Medisana USC dan Pari Velox hampir tidak ada suara. DAN UN-233 dan Little Doctor LD-207U menghasilkan tahap kebisingan 50 dB, dan B.Well WN-114 dewasa - kurang dari 30 dB.

 • Penyedutan walaupun dalam mimpi

Tidak mungkin ada yang memikirkan menggunakan alat sedut pemampat untuk merawat orang yang sedang tidur. Peranti ini sangat bising! Dan ubat itu akan keluar dari bekas apabila dimiringkan. Tetapi alat penyedut mesh tidak mengeluarkan suara keras dan dibuat sedemikian rupa sehingga dapat dimiringkan. Omron MicroAir U-22 berfungsi dari sudut mana pun. DAN UN-233 dapat dimiringkan, tetapi berhati-hati agar cecair penyedutan tetap bersentuhan dengan jaring. Sekiranya tidak ada kenalan, maka selepas 10 saat, peranti akan mati. Little Doctor LD-207U, B.Well WN-114 dewasa, Medisana USC dan Pari Velox boleh dimiringkan pada sudut hingga 45 °. Pastikan ubat itu bersentuhan dengan membran.

 • Operasi sederhana

Inhaler mesh mudah digunakan dan dilengkapi hanya dengan satu butang kawalan.

Selamat mengetahui!
Sebelum menggunakan peranti, anda mesti membaca arahan dengan teliti dan terutamanya dengan bahagian merawat peranti. Bukan rahsia lagi bahawa pengguna sering tidak sampai ke bahagian manual ini. Sementara itu, inhaler mesh memerlukan penjagaan yang teliti dan teliti. Jika tidak, lubang jaring akan segera tersumbat dengan sisa-sisa ubat, dan alat itu akan berhenti berfungsi.

8 perbezaan penyedut mesh

 • Bilangan mod operasi
  Semua model beroperasi dalam mod yang sama, kecuali Omron MicroAir U-22. Inhaler dilengkapi dengan dua mod: penyemburan berterusan dan manual. Pada mulanya, pengeluaran aerosol dilakukan tanpa jeda. Pada mod kedua, penyemburan dilakukan hanya apabila butang O / I ditekan. Dengan kata lain, semasa menghirup, butang ditekan, sambil menghembus nafas dilepaskan. Kehilangan ubat itu dapat diminimumkan..
 • Ukuran zarah yang dihasilkan Seperti yang disebutkan di atas, inhaler mesh menghasilkan aerosol yang terdiri daripada zarah terkecil. Semakin kecil, semakin mudah menyembuhkan penyakit paru-paru, kerana aerosol menembusi bahagian bawah sistem pernafasan dan sebaliknya. Penyebaran terbesar dalam awan penyembuhan yang dihasilkan oleh Little Doctor LD-207U, ia tidak melebihi 5.8 mikron. Omron MicroAir U-22 dan B.Well WN-114 dewasa menghasilkan zarah 5 μm, Pari Velox - 3.8 μm, DAN UN-233 - 2.1 μm.
 • Persembahan
  Prestasi merujuk kepada kelajuan cecair diubah menjadi aerosol. Kelajuan tertinggi di Pari Velox ialah 0.497 ml / min. Mereka diikuti oleh: DAN UN-233 - 0.32, Little Doctor LD-207U - 0.28, Omron MicroAir U-22, Medisana USC - 0.25 dan B.Well WN-114 dewasa - 0.2–1, 0 ml / min.
 • Kekerapan ultrasonik
  Inhaler Mesh berfungsi kerana getaran ultrasonik. Kekerapan mereka berbeza-beza. Pengguna tidak mungkin menentukan sensasi penunjuk ini. Tetapi akhirnya ia mempengaruhi kadar pengeluaran aerosol. Frekuensi tertinggi untuk alat sedut Omron ialah 180 kHz. Di Little Doctor, 140 kHz, maka B.Well - 123, AED - 120, Medisana - 100 dan Bet - 50-60 kHz.
 • Peralatan
  Peranti senyap yang tidak menakutkan bayi dengan bunyi kuat sangat popular di keluarga di mana terdapat anak kecil. Pengilang memahami ini dan menambah pakej dewasa, topeng kanak-kanak dan penutup mulut. Hanya orang dewasa B.Well WN-114 yang diposisikan sebagai alat penyedut mata untuk orang dewasa dan oleh itu topeng tidak termasuk dalam bungkusannya. Tetapi ia boleh dibeli secara berasingan..
  Selain itu, semua model dilengkapi dengan beg tangan atau kotak penyimpanan. Inhaler mesh sesuai untuk digunakan di luar rumah. Kehadiran penutup mendorong pengangkutan yang lembut.
  Pakej ini juga termasuk bateri, kecuali inhaler Pari Velox, ia dilengkapi dengan bekalan kuasa. DAN UN-233 juga mempunyai perbezaan, ia dilengkapi dengan penyesuai rangkaian yang membantu menjimatkan kuasa bateri.
 • Isipadu takungan ubat
  Tidak seperti model pemampat, kapasiti ubat dalam inhaler mesh tidak berbeza dalam jumlah besar. Kapasiti hingga 8 ml dengan DAN UN-233, Little Doctor LD-207U, B.Well WN-114 dewasa, Medisana USC dan Pari Velox. Inhaler Omron MicroAir U-22 merangkumi 7 ml ubat.
 • Keberkesanan kos
  Perhatikan bahawa semua penyedut mesh menggunakan cecair penyedutan secara ekonomi. Jumlah sisa ubat di dalam bekas sangat kecil. Setelah menggunakan Pari Velox dan Little Doctor LD-207U, 0.5 ml ubat kekal, Medisana USC, DAN UN-233 - 0.2 ml, B.Well WN-114 dewasa - 0.15 ml Omron MicroAir U-22 - 0, 1 ml.
  Selamat mengetahui!
  Penutupan bateri automatik pada beberapa model membantu menjimatkan kuasa bateri. Dan ia mati selepas 10 saat jika ubat tidak berada di dalam bekas. WellWN-114adult dilengkapi dengan pemasa dan mati setelah 20 minit penggunaan atau jika tidak ada cecair penyedutan di dalam bekas. Medisana juga mati jika tidak ada ubat di dalam bekas..
 • Ciri mobiliti dan reka bentuk
  Ciri model mesh adalah reka bentuk ringkas dan hayat baterinya, yang disukai pengguna. Berat peranti berbeza sedikit. Kuasa dibekalkan dari bateri atau rangkaian (kami menyebutkan adanya penyesuai rangkaian di atas). Hayat bateri juga sedikit berbeza..
  • Omron MicroAir U-22 - beratnya 97 g, ini adalah mesh penyedut terkecil! Dikuasakan dengan bateri dua jari, satu set cukup untuk penyedutan selama 4 jam.
  • DAN UN-233 - berat 103 g. Dua bateri AA cukup untuk 4 hari operasi, dengan syarat alat sedut dikendalikan selama 20 minit setiap hari.
  • Little Doctor LD-207U - beratnya 300 g. Bateri dua jari bertahan 4 hari, dengan syarat anda menggunakan alat sedut selama 20 minit setiap hari.
  • B.Well WN-114 dewasa - beratnya hanya 137 g, dua bateri AA tahan hanya 1 jam.
  • Medisana USC adalah salah satu mesh penyedut terbesar, beratnya 300 g. Untuk pengoperasiannya, 4 bateri sudah diperlukan. Dengan bateri baru, penyedutan dapat dilakukan selama 100 minit.
  • Pari Velox - beratnya 110 g. Ia boleh beroperasi pada tiga bateri 1.5 V atau tiga sel bateri 1.2 V.

Inhaler mesh mana yang hendak dipilih

Sekiranya anda memilih untuk menggunakan inhaler mesh, ini sudah tentu anda akan mendapat peranti berteknologi tinggi, mudah alih dan senyap. Perhatikan ciri-ciri seperti ukuran partikel yang dihasilkan, berat, reka bentuk dan kehadiran mod operasi. Walau apa pun, pembantu anda akan menggembirakan anda dengan kecekapan dan sifat kerja yang boleh dipercayai.!

Jadual perbandingan ciri peranti

Peringkat Mesh nebulizer

Nebuliser MESH (atau electro-mesh) - sejenis alat moden untuk terapi penyedutan. Kelebihan utama: ketahanan, kebolehpercayaan, saiz padat, berat badan rendah, kebisingan rendah semasa operasi, ekonomi, kesahihan dalam operasi, kemudahan penggunaan, kekurangan bahan tambahan, pelbagai jenis ubat, pembersihan dan pembasmian kuman yang mudah, kemungkinan operasi autonomi.

Nebulizer MESH mempunyai kelebihan yang signifikan berbanding nebulizer ultrasonik. Apabila ubat melalui membran mesh getaran khas, molekul antibiotik dan hormon tidak akan musnah di bawah pengaruh ultrasound. Oleh itu, dari segi luas penggunaan ubat MES, nebulizer setanding dengan penyedut pemampat.

Jenis kamera MES tertutup dari nebulizer Omron MicroAir NE-U22 memungkinkan penyedutan pada sudut apa pun, termasuk dalam kedudukan mendatar. Ini adalah kelebihan utama peranti ini, yang, digabungkan dengan operasi yang tenang, membantu kanak-kanak dan pesakit di tempat tidur walaupun semasa tidur..

Nebulizer atau inhaler wap: azab pilihan

Setiap keluarga mempunyai penyakit pernafasan. Selalunya, kanak-kanak usia prasekolah dan pelajar sekolah yang lebih muda sakit, tetapi orang dewasa tidak kebal dari ini. Apabila penyakit ini tertunda dan rumit, dan jangkitan "jatuh" ke saluran pernafasan bawah, doktor biasanya menetapkan penyedutan ubat kepada pesakit yang menggunakan nebulizer. Peranti ini juga diperlukan untuk rawatan pesakit dengan penyakit kronik - asma bronkial atau COPD. Mari lihat jenis peranti apa dan apakah kelebihannya berbanding dengan alat sedut wap biasa? Inhaler mana yang lebih baik untuk dipilih, menjaga kesihatan anggota keluarga?

Bagaimana nebulizer berbeza dari inhaler wap?

Berdasarkan kajian moden, terapi penyedutan diakui sebagai kaedah paling berkesan untuk merawat dan mencegah penyakit pernafasan [1]. Pengambilan ubat melalui penyedutan adalah cara yang paling semula jadi dan tercepat untuk mempengaruhi proses patologi sistem pernafasan, serta sistem badan yang lain. Kesan terapi dicapai tanpa menimbulkan beban pada saluran gastrousus dan gangguan pada kulit.

Apa itu penyedut? Dalam perubatan, beberapa jenis alat sedut digunakan, dua jenis utama - penyedut wap dan nebulizer - mempunyai perbezaan yang paling utama.

Penyedut wap

Inhaler jenis ini telah digunakan sejak zaman Mesir kuno. Prinsip operasi didasarkan pada penyejatan air mendidih di mana ubat dilarutkan: bersama dengan wap, pesakit menerima bahan ubat.

Penyedut wap terbaik adalah:

 • Pengubahsuaian dengan pemanasan elektrik, mempunyai pemanas seramik. Apabila disambungkan ke rangkaian, air didihkan dan pengewapan berlaku. Wap dicampurkan dengan larutan ubat dan disalurkan melalui penutup mulut ke sistem pernafasan pesakit. Suhu wap pada alat penyedut keluar adalah dalam lingkungan 45 ° C [2].
 • Set dua bekas, di mana bahagian dalamnya dipenuhi dengan air terapung, dan cangkang luar berperanan sebagai termos. Bekas ditutup dengan penutup dengan topeng muka terpasang di mana pesakit menyedut wap dengan ubat tersebut.

Peranti sedemikian digunakan untuk merawat jangkitan virus pernafasan akut pada tempoh awal, pada fasa redaman keradangan nasofaring, dengan beberapa penyakit kronik organ ENT - ketat seperti yang ditetapkan oleh doktor [3]. Prosedur ini memerlukan berhati-hati dan dibatasi oleh risiko luka bakar. Selain itu, terdapat banyak ubat yang tidak dapat digunakan dengan penyedutan wap..

Penggunaan penyedutan wap harus selalu dibincangkan dengan doktor anda, kerana mereka mempunyai banyak kontraindikasi:

 • radang paru-paru akut;
 • pleurisy;
 • bentuk tuberkulosis yang teruk;
 • penyakit jantung koronari;
 • darah tinggi;
 • keadaan lemah secara am.

Anda tidak boleh menggunakan penyedutan ini untuk demam, hipertrofi, bengkak dan radang purulen pada selaput lendir saluran pernafasan [4].

Nebulizers

Inhaler jenis ini telah digunakan sejak akhir abad ke-19. Mereka tidak menggunakan wap, sebaliknya, ubat itu terbelah menjadi tetesan kecil, berubah di pintu keluar hampir menjadi kabut, itulah sebabnya nama peranti disambungkan: lat. "Nebula" - "awan", "kabut". Pesakit menghirup ubat dalam bentuk awan aerosol yang terdiri daripada zarah halus yang menembusi jauh ke dalam sistem pernafasan dan diedarkan dalam fokus penyakit. Peranti ini dianggap optimum untuk rawatan dengan penyedutan, kerana memungkinkan penggunaan pelbagai jenis ubat, menyerahkannya terus ke organ sasaran [5].

Jenis nebulizer berikut boleh didapati: ultrasonik, membran (mesh-inhaler) dan pemampat.

 • Inhaler ultrasonik merangkumi sumber getaran ultrasonik (elemen piezoelektrik). Di bawah pengaruh ultrasound, larutan ubat terbelah dan berubah menjadi aerosol. Bergantung pada intensiti ultrasound, kelajuan dan kelantangan nebulisasi ubat berubah [6]. Kelemahan model sedemikian adalah kemustahilan penggunaan ubat tertentu kerana fakta bahawa mereka kehilangan sifatnya ketika terkena ultrasound. Juga, jenis semburan ini menghasilkan zarah dengan diameter lebih dari 5 mikron, dan oleh itu tidak dapat digunakan untuk merawat asma bronkial dan COPD [7].
 • Membran, atau inhaler mesh, juga berfungsi dengan penggunaan ultrasound, tetapi kesannya tidak ditujukan langsung ke ubat, tetapi ke membran mesh, yang mulai bergerak, akibatnya ubat yang melewatinya hilang. Kelemahannya termasuk perawatan yang agak tinggi dan memerlukan kos yang tinggi (memerlukan membasuh membran secara menyeluruh) [8].
 • Nebulizer pemampat (jet) terdiri daripada pemampat elektromekanik dan ruang nebulizer di mana pembentukan aerosol berlaku dengan memisahkan ubat dengan jet udara kuat yang dibuat oleh pemampat.

Pakar menilai jenis peranti ini sebagai yang paling dipercayai. Ia juga diperhatikan bahawa ia membolehkan anda menggunakan sebilangan besar ubat dalam kombinasi dengan larutan ubat yang paling kurang [9]. Kerana kesulitan menggunakan model ini, ada sedikit bunyi yang dihasilkan semasa operasi - mungkin ini satu-satunya tolak aplikasi.

Oleh kerana penyedut pemampat adalah yang paling biasa dalam praktik perubatan hari ini, ketika berbicara mengenai terapi nebulizer, variasi ini biasanya dimaksudkan.

Doktor menetapkan penyedutan melalui nebulizer dengan petunjuk berikut:

 • Penyakit ENT dalam pelbagai peringkat (laringitis, rhinitis, sinusitis, dll.);
 • bronkitis;
 • trakeitis;
 • pneumonia;
 • asma bronkial;
 • COPD
 • jangkitan kulat pada UD;
 • Sistik Fibrosis;
 • batuk kering pelbagai etiologi;
 • pencegahan komplikasi pasca operasi.

Sudah tentu, ini bukan keseluruhan senarai.

Kontraindikasi untuk penggunaan nebulizer juga ada. Antaranya ialah alergi terhadap produk perubatan tertentu, pendarahan pulmonari, spontan pneumothorax, pulmonary enphysema, asma bronkial, yang berlaku dengan kegagalan pernafasan lebih parah daripada tahap II, kemalangan serebrovaskular (dengan penyakit seperti aterosklerosis serebrum) dan beberapa keadaan serius yang lain. Keadaan keracunan, disertai dengan peningkatan suhu badan di atas 38 ° C, juga merupakan kontraindikasi untuk terapi nebulizer [10].

Ciri-ciri penyedut nebulizer

Perlu difahami bahawa salah satu ciri yang paling penting dalam kerja nebulizer adalah ukuran mikropartikel yang diperoleh semasa pemisahan ubat. Kedalaman penembusan ubat ke saluran pernafasan dan permukaan kontaknya dengan mukosa bergantung pada penunjuk ini: semakin kecil mikropartikel, semakin dalam ubat akan menembus dan semakin besar permukaan kesan terapeutik.

Tahap penyebaran berikut dibezakan:

 1. Aerosol penyebaran rendah 8-10 mikron menetap di rongga mulut dan nasofaring, di mana ia terutama mempengaruhi fokus penyakit.
 2. Aerosol tersebar sederhana yang berukuran 5-8 mikron mempengaruhi laring dan nasofaring, sebahagiannya mencapai trakea.
 3. Pada ukuran 3-5 mikron, zarah-zarah ubat menembusi ke bronkus lobar, sebahagiannya pemendapan juga dilakukan di trakea.
 4. Aerosol halus mempunyai ukuran dalam lingkungan 1-3 mikron; ia disimpan dalam bronkiol.
 5. Di bahagian paling bawah saluran pernafasan - bronkus dan alveoli urutan kedua - zarah berukuran 1-0,5 mikron terdedah secara berkesan [11].

Di beberapa nebulizer, berbagai mod dan muncung digunakan untuk mengatur parameter ini. Uap yang dihasilkan oleh perencat stim tidak tertakluk kepada klasifikasi ini, kerana zarah-zarah ubat dalam komposisinya berada dalam keadaan tetesan kecil dan tetesan besar, mempunyai ukuran dari 400 hingga 100 mikron, yang hanya mempengaruhi organ-organ saluran pernafasan atas..

Ciri seterusnya ialah ukuran ruang nebulizer. Biasanya ia adalah cawan plastik yang dihubungkan dengan tiub untuk menyalurkan aliran udara. Pesakit menyedut aerosol melalui topeng atau penutup mulut khas. Kelantangan kamera berbeza untuk model yang berbeza. Tetapi untuk kemudahan penggunaannya, ruang nebulizer perlu mempunyai kapasiti yang memungkinkan menuangkan sekurang-kurangnya satu dos ubat. Ini akan memungkinkan untuk menjalankan prosedur tanpa gangguan..

Produktiviti juga penting: semakin tinggi kelajuan penyemburan, semakin cepat prosedurnya akan berakhir. Walau bagaimanapun, kelajuan tidak boleh dianggap sebagai kelebihan, kerana penembusan ubat yang lebih baik diperhatikan dengan penyedutan yang lebih lama. Ini disebabkan oleh fakta bahawa di bawah pengaruh ubat, saluran udara proksimal mengembang, dan "bahagian" ubat berikutnya mempunyai kemungkinan penembusan yang lebih dalam [12]. Intensiti penyemburan berbeza dalam model yang berbeza dan bergantung pada kekuatannya, optimum dapat disebut kadar penyemburan 0.1 ml / min.

Cara menggunakan inhaler pemampat

Nebulizer adalah alat penyedut terbaik untuk kegunaan rumah, kerana melakukan penyedutan dengan penggunaannya tidak memerlukan kemahiran khusus. Cukup untuk mengikuti arahan dalam arahan yang disertakan dengan peranti. Model yang berbeza mungkin berbeza peralatan, tetapi urutan tindakannya hampir sama:

 1. Sebelum prosedur, topeng atau penutup mulut mesti dibersihkan untuk mencegah penularan jangkitan. Pemprosesan dilakukan dengan menggunakan larutan hidrogen peroksida 3% atau dengan mendidih.
 2. Ubat itu mesti dituangkan ke dalam ruang bilik nebulizer sesuai dengan cadangan tepat dari doktor yang merawat.
 3. Sekiranya terdapat pelbagai mod, pilih kaedah yang disyorkan oleh doktor.
 4. Tetapkan muncung.
 5. Periksa penapis dan kesuciannya (penapis tidak boleh berwarna kelabu, jika tidak perlu diganti).
 6. Peranti disambungkan ke sumber utama..
 7. Untuk memulakan prosedur, tekan suis.
 8. Semasa menghirup, anda perlu bernafas dengan cara biasa.
 9. Selepas prosedur, semua elemen yang boleh ditanggalkan mesti diputuskan, ruang harus dibebaskan dari sisa ubat, dibilas dan dikeringkan.

Apabila menggunakan nebulizer, dilarang menggunakan penyelesaian untuk penyedutan yang tidak dimaksudkan untuk tujuan ini. Contohnya, ini termasuk air mineral, sirap batuk, decoctions herba, larutan minyak, larutan suprastin, dll..

Sudah tentu, tidak semua keluarga memerlukan alat perubatan yang berguna seperti nebulizer. Bagaimanapun, tidak semua kita sama-sama terdedah kepada selesema. Walau bagaimanapun, sekiranya doktor yang merawat sangat mengesyorkan penggunaan penyedutan untuk anda atau anak-anak anda, perlu dipertimbangkan sama ada lebih mudah untuk mendapatkan inhaler rumah yang baik daripada mengunjungi bilik fisioterapi secara berkala.

Di mana saya boleh membeli nebulizer?

Anda boleh membeli nebulizer di farmasi, di kedai peralatan perubatan atau di laman web kedai dalam talian. Jangkauan yang ditawarkan kepada pelanggan cukup besar, jadi jangan terburu-buru.

Cadangan pakar dari Armed, yang merupakan salah satu pengeluar peralatan perubatan terkemuka di negara kita, dapat membantu dalam memilih alat sedut rumah yang baik:

"Dalam hal ketika keputusan telah dibuat untuk membeli alat sedut yang baik untuk seluruh keluarga, perlu diperhatikan fakta bahwa perangkat ini mudah dikendalikan, ukurannya kecil, tidak menghasilkan suara yang berlebihan dan bekerja pada kecepatan penyemprotan yang optimal atau membiarkannya diatur. Set lengkap harus dipilih, seperti yang mereka katakan, untuk diri mereka sendiri, tetapi penutup mulut mesti ada di dalam kit tanpa gagal.

Di antara produk jenama "Bersenjata" terdapat banyak pilihan nebulizer moden:

 • Model 403D dan 403E mempunyai tanda harga yang paling menyenangkan.
 • Model 403T dan 403K adalah menegak, sehingga mereka mengambil sedikit ruang di permukaan.
 • 403B - dilengkapi dengan topeng.
 • 403M - menonjol dengan reka bentuk yang bergaya dan luar biasa yang sama sekali tidak kelihatan seperti alat perubatan ”.

P. S. Senarai produk yang lengkap boleh didapati di laman web syarikat, di mana anda juga dapat mengetahui ciri-ciri prestasi setiap model..

Dengan bantuan nebulizer moden, anda boleh melakukan penyedutan ubat di rumah.

Jenis reka bentuk, prestasi, peralatan boleh mempengaruhi kos nebulizer.

Nebulizer pemampat dicirikan oleh prestasi tinggi, penyelenggaraan mudah, dan kos yang agak rendah..

Semasa memilih alat penyedut nebulizer, anda harus memperhatikan produk syarikat yang pakar dalam peralatan perubatan dan mempunyai reputasi yang sangat baik.

Nebulizer boleh digunakan untuk merawat orang dewasa dan kanak-kanak..

 • 1,5,8 https://elibrary.ru/download/elibrary_20658710_32124764.pdf
 • 2 https://studfiles.net/preview/3604000/page ::/
 • 3,4,6,10 https://elibrary.ru/download/elibrary_21694863_85890481.pdf
 • 7.12 http://con-med.ru/magazines/consilium_medicum/consilium_medicum-11-2010/sovremennaya_nebulayzernaya_terapiya/
 • 9 https://elibrary.ru/download/elibrary_21044005_74455087.pdf
 • 11 https://books.google.com/books?id=a0cSDQAAQBAJ&printsec=frontcover&hl=en#v=onepage&q&f=false

Kehadiran nebulizer berkualiti tinggi dan tepat untuk digunakan di rumah dibenarkan dalam situasi berikut: ahli keluarga anda perlu menggunakan ubat penyedutan secara berkala, anda tidak mempunyai cukup masa untuk mengunjungi bilik fisioterapi, anda takut dijangkiti di koridor klinik. Pada masa yang sama, anda adalah orang yang bertanggungjawab yang mematuhi sepenuhnya arahan doktor, keadaan operasi alat, peraturan kebersihan dan pembersihan bahagian-bahagian peranti.

Bagaimana memilih alat sedut? Kami meletakkan semua titik di atas "i"

Hello kawan-kawan yang dikasihi!

Atas permintaan salah seorang pembaca saya, saya akhirnya memutuskan untuk berurusan dengan nebulizer dan membuat cheat sheet untuk anda.

Apabila saya memulakan analisis seperti itu, saya selalu cuba memahami apa yang tersembunyi di sebalik analisis anda: "beritahu kami tentang nebuliser"?

Dengan kata lain, apa yang anda ingin cari di sini:

 • Gambaran keseluruhan model yang berbeza dari satu jenama?
 • Perbezaan antara model serupa dari jenama yang berbeza?
 • Maklumat umum mengenai kumpulan produk ini?

Saya melihat pelbagai jenis nebulizer di farmasi yang berbeza. Saya mengira 6-7 jenama. Apa yang khusus ada di farmasi anda, saya tidak tahu.

Oleh itu, saya akan membincangkan perkara asas dan mengetengahkan ciri-ciri pelbagai model dari beberapa jenama yang terdapat di farmasi, memberitahu anda cara memilih alat sedut untuk keperluan pembeli.

Tetapi pertama, beberapa perkataan mengenai penyedut wap.

Anda juga boleh mendapatkannya dalam pelbagai jenis.

Penyedut wap

Masing-masing dari anda mungkin mengingati ejekan aliran darah anda, ketika anda memegangnya di lutut, kaki anda dijepit erat di antara kaki anda, tangannya juga terkawal, khemah dari tuala terry meluas di atas anda, dan anda melakukan penyedutan di atas periuk soda atau kentang.

Anak berteriak dengan bodoh, cuba melepaskan diri dari tangan kuat anda. Tetapi anda berkata kepada diri sendiri: "Tidak ada apa-apa, biarkan ia berteriak, malah bagus: tarik nafas dalam-dalam!" Dan anda terus bernafas untuk bersamanya, mengalirkan keringat, dan pada masa yang sama membersihkan liang "antara muka" anda.

Dan yang menarik: kami sangat yakin bahawa ia adalah rawatan yang sangat berkesan untuk ARVI. Ramai yang terus mempercayai sehingga kini. Walaupun ini tidak selalu berlaku.

Oleh kerana mustahil untuk menghentikan aliran pemikiran manusia yang kreatif, pelbagai "Chamomiles" dan alat penyedut wap yang lebih sejuk menggantikan periuk ini, yang menjadikan prosedur ini lebih menyenangkan dan lebih selamat.

Tetapi maknanya tetap sama: kesan terapeutik adalah kerana kesan terma dan penyedutan wap minyak pati.

Kelebihan Penyedut Stim

 1. Zarah-zarah bahan penyembuh menetap secara khusus dalam fokus keradangan dan memberikan kesan yang bermanfaat.
 2. Agak murah.
 3. Anda boleh menggunakan ramuan herba dan minyak pati di dalamnya, iaitu penyelesaian seperti itu, yang paling tidak disyorkan untuk digunakan dalam nebulizer.

Kekurangan penyedut wap

 1. Penyedutan wap tidak dapat dilakukan pada suhu tinggi..
 2. Anda secara tidak sengaja boleh menyentuh, menjatuhkan, menumpahkan larutan panas dan melecur (ini berlaku untuk model antediluvian).
 3. Pada bayi, ini boleh menyebabkan luka bakar pada mukosa pernafasan..
 4. Menjaga anak di belakang peranti seperti itu tidak mudah. Benar, alat sedut wap yang sangat comel dalam bentuk mainan telah muncul di pasaran sekarang, sehingga prosedur perubatan yang tidak menyenangkan dapat diubah menjadi permainan.

Tetapi dengan munculnya alat penyedutan moden yang disebut nebulizer, timbul persoalan:

Mungkin penyedut wap sama sekali tidak diperlukan?

Tidak, mereka masih diperlukan.

Penyedutan seperti itu, pertama, melembapkan selaput lendir, melembutkan semua kerak, keringkan lendir dan melepaskan saluran pernafasan atas dari mereka.

Kedua, zarah minyak pati besar, kira-kira 10 mikron, yang betul-betul diperlukan untuk merawat saluran udara UPPER.

Lihat berapa saiz zarah:

8-10 mikron - rongga mulut.

5-8 mikron - nasofaring, laring.

3-5 mikron - trakea, bronkus.

1-3 mikron - bronkiol

0,5 - 2 mikron - alveoli.

penemuan

Penyedutan wap baik untuk rinitis, faringitis, tetapi tidak berkesan untuk laringitis, trakeitis, bronkitis, kerana zarah-zarah besar ubat tidak akan masuk ke bahagian saluran pernafasan ini.

Dan di sini nebulizer datang untuk menyelamatkan.

Nebulizers

Perkataan "nebulizer" berasal dari bahasa Latin "nebula", yang diterjemahkan sebagai "awan", "kabut". Penyedut seperti itu mengubah ubat menjadi aerosol, zarah-zarah kecil yang menembusi trakea, bronkus, bronkiol, dan bahkan alveoli.

Nebulizer "memecahkan" ubat menjadi zarah-zarah dengan saiz yang berbeza. Sebilangan besar dari mereka (kira-kira 70-75%) mempunyai ukuran 2-5 mikron.

Dari ini kami membuat kesimpulan:

Sekiranya kita mengubati tracheitis, bronkitis, radang paru-paru, kita menggunakan nebulizer.

Sekiranya kita merawat rhinitis, faringitis, kita menggunakan alat sedut wap.

Benar, arahan bagi kebanyakan nebuliser mengatakan bahawa ia sesuai untuk rawatan saluran pernafasan atas dan bawah, walaupun berfungsi dalam mod yang sama.

Jangan percaya! Ini adalah cara pemasaran. Semasa merawat selesema, maksimum yang mereka lakukan adalah melembapkan selaput lendir. Terdapat sedikit ubat di rongga hidung, dan jumlah ini tidak mencukupi untuk kesan terapi.

(Walau bagaimanapun, ada pengecualian untuk peraturan. Terdapat model di mana zarah aerosol dapat dikendalikan).

Jenis Nebulizers

Terdapat 3 jenis nebulizer.

 • Pemampat.
 • Ultrasonik.
 • Nebulizers Mesh. Nama lain mereka: mesh elektron, membran.

Nebulizer pemampat

Jika tidak, ia dipanggil "inkjet".

Bagaimana ia berfungsi?

Sederhananya, ia kelihatan seperti ini: aliran udara melewati ubat di bawah tekanan tinggi, kerana ia berubah menjadi aerosol.

Kelebihan:

 • Anda boleh menggunakan sebarang ubat yang dimaksudkan untuk penyedutan pada nebulizer, termasuk hormon dan antibiotik.
 • Harga yang agak rendah.

Kekurangan:

 • Kadang-kadang mengeluarkan banyak bunyi, yang boleh menakutkan anak-anak.
 • Selalunya mempunyai ukuran dan berat badan yang agak besar..

Apakah perbezaan antara nebulizer pemampat antara satu sama lain?

 • Kehadiran cara operasi yang berbeza, kerana alat penyedut dapat menghasilkan zarah ubat dengan pelbagai ukuran. Peranti sedemikian (sebenarnya, unitnya) sesuai untuk rawatan penyakit saluran pernafasan, dari selesema biasa hingga radang paru-paru..
 • Berat. Ini penting jika seseorang menjalani gaya hidup perjalanan dan merancang untuk mengambil alat sedut dengannya..
 • Kelantangan gemuruh.
 • Kuasa jet udara. Sekiranya lemah, pembeli mengatakan bahawa tidak ada yang dirasakan sama sekali..
 • Kaedah operasi. Sekiranya mod berselang (ia dimatikan, kemudian dihidupkan), ini boleh menjadi baik dan tidak terlalu baik. Bagus, kerana nebulizer tidak terlalu panas. Tidak betul - jika beberapa ahli keluarga sakit dan menjalani prosedur ini satu demi satu.
 • Perbelanjaan perubatan. Aerosol dapat menembusi saluran pernafasan hanya pada masa inspirasi. Pada saat menghembuskan nafas, 70% daripadanya hilang di udara, iaitu 70% dari kos ubat itu terbang ke dalam paip. Oleh itu, pengeluar membuat pelbagai perkara sehingga ubat tersebut dibelanjakan secara ekonomi.
 • Keupayaan untuk bekerja pada bateri, bateri kereta. Nebulizer seperti itu selalu ada..
 • Dan sebilangan parameter yang akan anda lihat dalam jadual di bawah.

Nebulizer ultrasonik

Di dalamnya, ubat itu ditukar menjadi aerosol kerana terdedah kepada ultrasound.

Kelebihan:

 • Senyap.
 • Mudah.
 • Ringkas.
 • Penggunaan ubat secara ekonomi.

Kekurangan:

 • Ultrasound merosakkan struktur beberapa ubat, khususnya antibiotik dan hormon. Ini mengurangkan keupayaannya..

Model yang berbeza berbeza dari segi berat, cara operasi, peralatan dan beberapa alat lain.

Mesh nebulizer (membran, mesh elektronik)

Ia mempunyai membran yang bergetar dengan banyak lubang kecil. Melaluinya, ubat itu berubah menjadi aerosol dan tidak runtuh.

Ini adalah peranti paling keren dalam semua cara..

Kelebihan:

 1. Mudah.
 2. Ringkas.
 3. Senyap.
 4. Penggunaan ubat secara ekonomi.
 5. Semua jenis ubat boleh digunakan..
 6. Berfungsi di mana-mana sudut.

Kekurangan:

 • Harga tinggi.
 • Perawatan yang sangat lembut dan penggunaan yang berhati-hati diperlukan..

Cara memilih alat sedut ?

Dan inilah jadual perbandingan yang dijanjikan, yang, setelah diteliti dengan teliti, memberikan jawapan yang lengkap untuk pertanyaan: bagaimana memilih alat sedut? Saya menganalisis jenama popular: Omron, A&D, B.Well, salah satu yang paling menarik, pada pendapat saya, model Microlife dan nebulizer syarikat Itali MED 2000. Di beberapa farmasi mereka.

Saya tidak memperhatikan kehalusan teknikal model, tetapi mengambil keperluan pelanggan yang paling kerap. Saya fikir ia akan lebih tepat.

Untuk memuat turun jadual, klik pada gambarnya:

Komen kecil:

Termasuk dalam banyak model adalah dua topeng (dewasa dan kanak-kanak) dan penutup mulut. Nama lain ialah penutup mulut. Ini adalah muncung untuk mulut, berkat ubat yang diarahkan tanpa menyemburkan terus ke mulut.

Topeng disyorkan untuk kanak-kanak di bawah usia 3 tahun dan untuk pesakit yang lemah yang tidak dapat memegang penutup mulut dengan bibir..

Beberapa model mempunyai muncung atau kanula untuk hidung. Ia digunakan untuk mengobati rhinitis (ini berlaku untuk alat sedut yang digunakan untuk mengobati tidak hanya bahagian bawah, tetapi juga saluran pernafasan atas) dan melembapkan mukosa hidung.

Saya akan menyelesaikannya hari ini, kerana sekali lagi ternyata bukan catatan blog, tetapi keseluruhan risalah.

Sekiranya anda mempunyai soalan, tulis! Sekiranya ada yang perlu ditambahkan, saya akan gembira dengan komen anda.

Saya menunggu anda lain kali, kerana saya belum memberitahu anda mengenai ubat-ubatan yang digunakan dalam nebulizer, mengenai soalan apa yang mesti anda tanyakan kepada pembeli ketika menjual nebulizer, dan bagaimana memilih alat sedut terbaik untuk setiap keperluan pembeli.

Dengan kasih sayang kepada anda, Marina Kuznetsova

Pembaca yang dikasihi!

Sekiranya anda menyukai artikel itu, jika anda ingin bertanya, menambah, berkongsi pengalaman, anda boleh melakukannya dalam bentuk khas di bawah.

Tolong jangan diam! Komen anda adalah motivasi utama saya untuk ciptaan baru untuk ANDA.

Saya akan sangat berterima kasih jika anda berkongsi pautan ke artikel ini dengan rakan dan rakan anda di rangkaian sosial.

Cuma klik pada butang sosial. rangkaian yang menjadi ahli anda.

Mengklik butang sosial. rangkaian meningkatkan pemeriksaan rata-rata, pendapatan, gaji, mengurangkan gula, tekanan, kolesterol, melegakan osteochondrosis, kaki rata, buasir!

TOP 10 nebulizer pemampat terbaik

Penyedutan adalah kaedah yang berkesan untuk memerangi penyakit sistem pernafasan. Inhaler wap merosakkan struktur ubat dan mengurangkan keberkesanannya. Tetapi ada alat yang tidak menghangatkan larutan dengan ubat-ubatan dan menyampaikannya tepat ke destinasi dalam bentuk kabut atau "awan".

Peranti ini disebut pemampat nebulizer. Bagaimana peranti berfungsi, kebaikan dan keburukannya, serta kriteria pemilihan - anda boleh membaca mengenai perkara ini dalam artikel kami. Ia juga menyenaraikan peringkat nebulizer teratas, yang disusun dari ulasan mereka yang telah membeli dan menguji peranti ini. Ulasan ringkas setiap model dengan gambar dan ciri diberikan, serta kelemahan dan kekuatannya.

Kelebihan dan kekurangan nebulizer mampatan

Nebulizer adalah alat khas untuk penyedutan. Membantu dalam rawatan penyakit pernafasan. Ia juga digunakan untuk merawat penyakit kronik seperti asma bronkial dan COPD. Nama itu berasal dari bahasa Latin. Kata nebula bermaksud "awan" atau "kabut". Dalam bentuk inilah ubat itu berasal dari alat ke dalam sistem pernafasan manusia.

Prinsip operasi peranti ini mudah:

 1. Penyelesaian dengan produk ubat dituangkan ke dalam tangki.
 2. Pemampat terbina dalam memecahkan larutan berair menjadi zarah halus. Di bawah tekanan udara termampat, cecair berubah menjadi awan aerosol.
 3. Melalui topeng atau penutup mulut, yang termasuk dalam bungkusan, pesakit menyedut ubat yang disembur.

Perbezaan nebulizer dari inhaler wap

Ramai yang terbiasa dengan alat sedut wap dan tidak melihat perbezaan antara kedua-dua peranti tersebut. Tetapi, dan penting:

NebulizerPenyedut wap
Ubat itu masuk ke awan yang disembur ke zarah terkecil.Ubat ini dibekalkan dalam bentuk wap yang dipanaskan..
Decoctions herba dan larutan minyak tidak boleh digunakan dalam nebulizer.Untuk penyedut wap, anda boleh menggunakan decoctions herba dan larutan minyak.
Tidak memusnahkan struktur ubat. Ubat-ubatan tersebut tidak mengubah sifatnya, tetapi hanya menjadi penggantungan halus.Boleh mengurangkan keberkesanan ubat. Di bawah pengaruh wap, struktur ubat itu musnah. Dia tidak akan menunjukkan sifat penyembuhannya sepenuhnya.
Zarah ubat terkecil turun ke saluran pernafasan. Oleh itu, nebulizer paling baik digunakan untuk merawat saluran pernafasan bawah. Walaupun ada pilihan sejagat.Berkesan dalam rawatan saluran pernafasan atas. Ia merawat penyakit telinga, hidung dan tekak. Tidak Boleh Mengatasi Bronkitis.
Boleh digunakan pada suhu badan yang tinggi..Jangan gunakan pada suhu badan yang tinggi.

Seperti mana-mana peranti, nebulizer mempunyai kelebihan dan kekurangan. Anda perlu mengetahui tentangnya agar selepas pembelian tidak ada masalah.

 • Impak titik. Ubat ini dihantar secara tempatan ke tempat keradangan. Oleh itu, kaedah rawatan ini lebih berkesan daripada ubat biasa..
 • Semesta. Peranti "berfungsi" dengan hampir semua penyelesaian untuk penyedutan.
 • Pemeliharaan sifat produk ubat. Semasa operasi, peranti tidak panas dan tidak memanaskan penyelesaian perubatan. Oleh kerana itu, ubat-ubatan tersebut tidak musnah dan menghasilkan kesan maksimum..
 • Kekurangan had umur. Semua orang dapat menyembuhkan penyakit pernafasan: dari bayi kecil hingga orang tua. Untuk melakukan ini, terdapat topeng dengan ukuran berbeza dalam konfigurasi.
 • Harga. Kos kebanyakan pilihan adalah cukup bajet. Mana-mana keluarga boleh membeli alat penyedutan seperti itu..
 • Tahap kebisingan yang tinggi. Semasa operasi, nebulizer bising, yang tidak begitu selesa. Terutama jika ada anak kecil dalam keluarga yang mungkin takut mesin dihidupkan.
 • Menyejukkan. Semasa perkakas berfungsi, ia menyejuk beberapa darjah. Konsistensi penyelesaian menjadi lebih padat. Ini membawa kepada fakta bahawa jumlah ubat yang disembur di pintu keluar berkurang.
 • Nuansa penggunaan. Inhaler pemampat tidak boleh digunakan dalam keadaan rawan, prosedur dilakukan hanya semasa duduk.
 • Pengharaman minyak pati. Penyelesaian dengan minyak pati dalam komposisi dilarang sama sekali untuk digunakan dalam nebulizer.

Jenis ubat apa yang sesuai untuk penyedut pemampat

Ubat yang berbeza dapat digunakan untuk mengobati batuk dengan nebulizer. Perkara utama ialah asas penyelesaian ubat adalah air. Ubat untuk penyedutan ditetapkan oleh doktor. Pilihannya bergantung pada ciri batuk dan keadaan umum pesakit. Pada dasarnya, ubat dipilih yang:

 1. Kembangkan bronkus.
 2. Melawan pelbagai jenis batuk.
 3. Mempunyai kesan anti-radang.
 4. Menipis dan menghilangkan dahak.
 5. Mereka mempunyai sifat antibakteria dan antimikroba.

Selain itu, ubat antibiotik, antiseptik, antiallergik, vasokonstriktor digunakan dalam nebuliser.

Dadah yang dilarang secara kategoris seperti:

Anda tidak boleh menggunakan air mineral untuk penyedutan - ada risiko besar untuk kesihatan. Pelarut untuk ubat hanya boleh menjadi larutan steril khas, misalnya - larutan natrium klorida 0,9%. Komposisi yang disediakan untuk penyedutan oleh nebulizer mempunyai tarikh luput. Anda perlu menyimpannya di dalam peti sejuk selama 1 hari.

Jangan gunakan larutan minyak sebagai cecair untuk penyedutan. Pemampat tidak dapat membahagi molekul minyak menjadi zarah terampai kecil.

Gunakan penyelesaian herba dengan berhati-hati. Mereka mesti siap, disaring dengan baik. Decoctions herba buatan sendiri sukar dibersihkan dari kekotoran terkecil. Kaldu yang tidak ditapis dengan baik dapat menyumbat nebulizer dan ia akan gagal.

Kriteria pilihan

Memilih nebulizer tidak sukar. Sebilangan besar model inhaler "sejuk" disajikan di pasaran. Tetapi ada beberapa nuansa yang penting ketika memilih pilihan yang sesuai. Kami akan mempertimbangkan masing-masing secara berasingan..

Semasa memilih, anda harus memperhatikan peralatan. Kit mesti mengandungi aksesori tambahan, seperti:

 1. topeng - kanak-kanak dan orang dewasa;
 2. Penapis
 3. kanula hidung;
 4. tiub udara;
 5. muncung penyedutan.

Semakin banyak komponen tambahan yang dimasukkan ke dalam kit, semakin baik.

 • Kadar suapan aerosol

Kadar penggantungan menentukan jangka masa prosedur. Semakin tinggi kelajuannya, semakin sedikit masa yang akan dikeluarkan untuk prosedur yang sama. Model anggaran boleh menawarkan kelajuan minimum 0.2 ml / min. Kadar suapan aerosol pada peranti mahal bermula dari 0.5 ml / min.

Keberkesanan rawatan akan bergantung pada ukuran pemampat yang memecahkan larutan perubatan menjadi zarah. Zarah larutan diukur dalam mikron. Ukuran mereka menentukan kawasan pendedahan pada saluran pernafasan.

Saiz Zarah (mikron / μm)Kawasan impak
5-10Biji-bijian dengan saiz ini menetap di mulut, laring dan nasofaring.
3-5Penggantungan mempengaruhi bronkus dan trakea.
1-3Penyelesaian halus memasuki saluran pernafasan bawah dan melawan keradangan di sana.
0.5–2Zarah-zarah atom terbaik "masuk" ke sel alveoli - paru-paru yang kelihatan seperti gelembung.

Ukuran zarah lebih besar daripada 10 mikron dianggap tidak berkesan untuk rawatan penyakit pernafasan.

Sebelum rawatan, perlu berjumpa doktor. Dia akan mengatakan kawasan saluran pernafasan mana yang perlu disembuhkan. Bergantung pada ini, ukuran zarah suspensi akan ditentukan..

 • Persembahan

Parameter menunjukkan dengan intensiti apa suspensi halus akan dimasukkan ke dalam penutup mulut atau topeng. Produktiviti optimum - 0.25 ml / min..

Ukuran bekas yang dimasukkan ke dalam larutan harus cukup untuk 1 prosedur penyedutan. Rata-rata, ia berlangsung sekitar 5-10 minit. Kapasiti tangki optimum ialah 6-8 ml. Tetapi ada peranti dengan kapasiti yang lebih besar: 15 ml, 16-50 ml, lebih daripada 51 ml.

 • Waktu tamat

Model yang berbeza dirancang untuk jangka masa operasi berterusan. Parameter ini berbeza dari 20 minit hingga 2-3 jam. Terdapat peranti dengan masa operasi yang tidak terhad. Pilihannya bergantung pada tujuan pembelian, jenis prosedur dan pilihan peribadi pembeli.

 • Isi padu larutan ubat

Parameter ini mesti ditunjukkan dalam arahan dan pada bungkusan. Ini bermaksud jumlah ubat yang akan tinggal setelah disedut di dalam tangki. Semakin rendah penunjuknya, ubat akan lebih menjimatkan..

Jenama yang paling biasa menghasilkan nebulizer:

Inhaler dari jenama ini dibezakan oleh ketahanan, kualiti binaan dan prestasi yang boleh dipercayai. Dari segi luaran, reka bentuknya mungkin berbeza. Untuk kanak-kanak, terdapat alat khas dalam bentuk kereta, haiwan, beg tangan Aibolit atau bentuk biasa, tetapi dengan watak kartun.

Kemudahalihan peranti adalah parameter penting bagi pesakit asma dan kanak-kanak kecil. Peranti mesti sentiasa di tangan. Untuk ini, model mudah alih disediakan di mana sumber kuasa adalah bateri. Dalam kes lain, peranti pegun yang dikuasakan oleh rangkaian elektrik cukup sesuai.

Nebulizer pemampat terbaik

Omron Comp Air NE-C24

Omron Compressor Nebulizer dilengkapi dengan baik. Ia mempunyai semua yang anda perlukan: 2 topeng untuk kanak-kanak dan orang dewasa, penutup mulut, muncung hidung, penapis udara, tiub udara, penyesuai kuasa dan beg simpanan. Kit ini juga dilengkapi dengan arahan terperinci, difahami, dicat dengan terperinci dan terperinci. Ia mudah digunakan, mudah dipasang dan juga mudah dibongkar, dan dicuci setelah digunakan. Beratnya sedikit, jadi mungkin mudah dibawa. Ia berfungsi dari rangkaian, menghasilkan suspensi dengan ukuran zarah rata-rata 3 mikron. Zarah terbesar di "awan" - 5 mikron.

Peranti boleh beroperasi berterusan selama 20 minit. Semburkan campuran perubatan pada kelajuan maksimum 0.3 ml / min. Kabel saluran udara panjang, yang menjadikan penggunaan peranti lebih selesa. Peranti telah menerima sijil yang diperlukan dan mematuhi standard Eropah EN 13544-1. Reka bentuk menggunakan teknologi unik injap maya. Intinya adalah bahawa terdapat lubang khas di ruang dan penutup mulut. Mereka bertindak sebagai injap semasa penyedutan..

Kelebihan: operasi mudah, penyelenggaraan mudah, peralatan yang baik, berat rendah, kekompakan, arahan terperinci, panjang saluran yang mudah, berkesan dalam rawatan selesema.

Kekurangan: tiada penutupan automatik penyedut.

Doktor Kecil LD-210C

Walaupun reka bentuk kanak-kanak, ia sesuai bukan sahaja untuk kanak-kanak, tetapi juga untuk orang dewasa. Ia dikawal sama sekali tidak sukar - dengan satu butang. Anak itu sendiri boleh memulakan penyedut. Panel dihiasi dengan corak kanak-kanak, yang akan mengalihkan perhatian bayi dan menjadikan rawatan lebih menyenangkan.

Modelnya sangat ringkas dan ringan, beratnya hanya 2.6 kg. Pakej ini merangkumi:

 • 1 muncung hidung.
 • 2 topeng - kanak-kanak dan orang dewasa.
 • 1 biji mulut.
 • 3 nebulizer: untuk saluran pernafasan atas, bawah dan universal.

Inhaler pemampat membuat suspensi dengan zarah dari 1 μm hingga 10 μm. Adalah mungkin untuk menyesuaikan ukuran mereka. Kapasiti tangki adalah 10 ml, yang cukup untuk satu prosedur perubatan. Isi padu ubat adalah 0.5 ml. Tanpa rehat, Little Doctor dapat bekerja selama 20 minit. Dalam kes ini, kadar semburan maksimum mencapai 0.5 ml / min.

Kelebihan: operasi satu butang sederhana, harga bajet, mungkin untuk digunakan untuk kanak-kanak dan orang dewasa, 3 nebulizer untuk penyakit yang berbeza, peralatan yang baik, reka bentuk yang menarik untuk kanak-kanak.

Kekurangan: tiub penyedutan terlalu lama - 2 m dan kabel kuasa pendek, penggunaan ubat yang tidak ekonomik kerana wap yang tersebar keluar, sedikit bising.

Microlife NEB 50

Ditujukan untuk penyedutan sekiranya berlaku asma, bronkitis kronik dan penyakit pernafasan lain. Berbeza dengan kegunaan, penyemburan ultra nipis. Pakej ini merangkumi: topeng kanak-kanak dan orang dewasa, penutup mulut. Tangki cukup besar - 12 ml. Ukuran zarah berkisar antara 1,9 mikron hingga 4,48 mikron. Kelajuan penyemburan mencapai mod operasi maksimum 0.5 ml / min. Isi padu ubat adalah 0.7 ml. Peranti boleh berfungsi tanpa gangguan 30 minit.

Tambahan yang pasti adalah kamera yang diaktifkan oleh penyedutan. Reka bentuk ini membolehkan anda menjimatkan kos ubat, kerana pelepasan bahan yang digantung secara automatik meningkat dengan inspirasi. Beratnya sedikit - 1.3 kg. Ringan yang lengkap dengan pegangan membawa alat sedut mudah alih dan senang dibawa.

Kelebihan: penggunaan penyelesaian ekonomi, mudah digunakan, mudah alih, mudah dibersihkan, dipasang dan dibongkar, membantu menyembuhkan selesema dan penyakit pernafasan dengan cepat.

Kekurangan: tidak ada muncung untuk hidung, butangnya ditutup dengan "penutup" silikon, yang merumitkan tahap kebisingan yang tinggi, menakutkan, menakutkan anak-anak.

Flaem Nuova Boreal F400

Flaem nebulizer dari syarikat Itali Nuova Boreal sesuai bukan sahaja untuk kegunaan rumah. Ia sering digunakan di klinik dan hospital. Walaupun dalam penampilan, kita boleh mengatakan bahawa ini adalah alat sedut profesional. Dengan itu, anda boleh merawat kedua-dua penyakit saluran pernafasan atas dan bawah. Untuk melakukan ini, pakej ini merangkumi: topeng dewasa, muncung untuk hidung dan mulut.

Peranti boleh berfungsi tanpa gangguan selama 1 jam. Pada masa yang sama, pemampat mampu menghasilkan "wap" yang tersebar dengan saiz zarah 0,8 hingga 10 mikron. Jangkauan yang begitu luas memperluaskan kemampuan peranti. Dengan itu, anda boleh menyembuhkan pelbagai penyakit: dari selesema hingga radang paru-paru dan tuberkulosis paru. Flaem Nuova Boreal berfungsi dalam tiga mod dengan pelbagai saiz partikel yang disembur..

Kamera diaktifkan dengan penyedutan, yang memungkinkan penggunaan ubat yang lebih ekonomik. Setelah penggunaan pertama, pernafasan pesakit lebih mudah, batuk berkurang, dan ekspektasi dengan batuk kering bertambah baik.

Kelebihan: ketahanan, kualiti binaan yang baik, keberkesanan dalam rawatan saluran pernafasan atas dan bawah, sebilangan besar saiz zarah, yang memungkinkan untuk merawat pelbagai penyakit sistem pernafasan, penggunaan penyelesaian ekonomi.

Kekurangan: harga tinggi, dimensi besar peranti, bunyi kuat, sukar ditemui.

B.Well Pro-110

Ia dibuat di Switzerland. Perkara ini dilaporkan oleh lambang dengan bendera negara di panel depan. Peranti ini dilengkapi dengan semua yang diperlukan untuk rawatan saluran pernafasan atas dan bawah. Pakejnya merangkumi banyak muncung dan aksesori tambahan, iaitu:

 • 2 topeng untuk kanak-kanak dan orang dewasa;
 • penutup mulut;
 • muncung untuk hidung;
 • Selang penyedutan sepanjang 1.8 m;
 • 5 penapis;
 • beg untuk aksesori.

Secara luaran, alat sedut kelihatan cantik, padat, memakan sedikit ruang dan senang dibawa. Dikuasakan oleh rangkaian, ukuran zarah awan penyedutan boleh berbeza dari 3 hingga 5 mikron. Ia dikendalikan dengan hanya satu butang, yang memudahkan operasi. Masa operasi tanpa rehat - 30 minit. Selepas penyedutan selama setengah jam, peranti mesti dimatikan dan dibiarkan berehat. Tiub penyedutan dengan panjang senang, fleksibel, selesa digunakan. Semua aksesori dan lampiran boleh dilipat ke dalam beg khas yang disertakan dengan kit..

Buku petunjuk mengandungi maklumat terperinci mengenai cara memasang nebulizer, menggunakannya dan membersihkannya setelah digunakan. Kapasiti tangki tahan dari 2 hingga 8 ml. Penyelesaian perubatan kurang atau lebih tidak dapat dicurahkan ke dalamnya..

Kelebihan: operasi yang mudah dan senang, arahan terperinci, dimensi padat, tiub panjang dan fleksibel.

DAN CN-233

Peranti untuk penyedutan DAN CN-233 ringkas dan mudah dikendalikan. Di panel depan terdapat butang yang memulakan pemampat. Set lengkap merangkumi topeng untuk peranti - dewasa dan kanak-kanak, penutup mulut, 5 penapis udara dan kotak simpanan.

Dimensi DAN CN-233 kecil, beratnya sedikit - 1.2 kg. Mengangkut unit tidak sukar. Lebih-lebih lagi, ia tidak mengambil banyak ruang di dalam almari. Ia digerakkan dari jaringan, selama operasi menghasilkan "kabut" dengan ukuran zarah 0,5 mikron hingga 10 mikron. Larian ini membolehkan anda merawat pelbagai penyakit kronik dan pernafasan. Tangki kecil - 6 ml, tetapi untuk 1 prosedur isinya cukup. Jumlah baki ubat selepas penggunaan adalah 0.6 ml. Oleh kerana itu, pengambilan ubat menjadi lebih menjimatkan. Ia berfungsi berterusan selama 30 minit. Kaki getah untuk kestabilan.

Kelebihan: jelas, cekap dan boleh dipercayai dalam operasi, padat, murah, senang dijaga dan dikendalikan.

Kekurangan: muncung plastik nipis, tanpa bahagian hidung.

MED 2000 Penguin P4

Itu dibuat dalam bentuk penguin mainan, yang dilipat menjadi ransel khas. Tetapi bukan sahaja reka bentuk kreatif dan menarik menarik perhatian dalam model ini. Peranti ini mempunyai spesifikasi perubatan dan teknikal yang baik. Ukuran zarah "awan" berbeza dari 1 μm hingga 10 μm. Pada masa yang sama, saiz zarah mikro wap dapat disesuaikan. Ini memungkinkan untuk merawat penyakit pernafasan yang berbeza. Tangki berkapasiti - 7 ml. Bekerja tanpa rehat - 30 min.

Gred yang bagus. Oleh kerana dua topeng dengan saiz yang berbeza, penyedutan untuk orang dewasa dan kanak-kanak dapat dilakukan. Termasuk juga muncung untuk hidung dan mulut. Dan agar aksesori ini tidak keliru, ada poket khas di beg galas. Untuk pesakit yang sangat muda, alat ini mengandungi puting penyedut dalam bentuk muncung penutup mulut.

Kelebihan: reka bentuk yang menarik untuk kanak-kanak, kemungkinan penggunaan untuk kanak-kanak dari pelbagai usia dan orang dewasa, kemudahan penggunaan, penjagaan, beg galas untuk penyimpanan, peralatan yang baik dan keberkesanan dalam rawatan penyakit sistem pernafasan.

Kekurangan: bukan harga bajet, kelihatan sibuk semasa operasi.

Philips Respironics InnoSpire Elegance 1103294

Direka untuk kanak-kanak dan orang dewasa. Dilengkapi dengan dua topeng dengan saiz yang berbeza. Mereka diperbuat daripada silikon berkualiti tinggi, sangat lembut dan tidak mengeluarkan bau kimia. Isi kelalang besar - 10 ml, cukup untuk hampir semua penyedutan. Dalam awan yang dilepaskan di bawah tekanan pemampat, zarah berukuran 3.1 mikron terbentuk.

Selain topeng, penutup mulut turut disertakan dalam kit. Ia membantu merawat jangkitan saluran pernafasan yang lebih rendah. Dimensi peranti kecil, beratnya tidak berat - 1.5 kg. Tiub inhaler panjang - 1.8 meter. Kerana kaki yang digosokkan, sarungnya dipasang dengan kuat ke permukaan dan tidak tergelincir semasa operasi. Ia dikendalikan oleh satu butang di panel depan. Masa bekerja maksimum adalah 30 minit, kemudian rehat dibuat selama 30 minit lagi. Peranti dipasang, dibongkar dan dicuci dengan sederhana.

Kelebihan: tidak sukar untuk dikendalikan, semuanya termasuk dalam bungkusan, bahan berkualiti tinggi untuk casing dan alat ganti digunakan, dimensi padat, kestabilan, tahap kebisingan rata-rata, reka bentuk laconic.

Kekurangan: peralatan minimum, sukar untuk membeli alat ganti, semasa penyimpanan tiub udara boleh membengkok dan cacat.

Bersenjata 403V

Armed 403B mengandungi konfigurasi aksesori yang paling diperlukan: topeng untuk kanak-kanak dan orang dewasa, muncung untuk mulut. Terdapat juga 3 penapis yang boleh diganti yang perlu diganti setiap 3 bulan dengan penggunaan yang kerap. Nebulizer berfungsi melalui rangkaian utama. Kabel kuasa pendek, tetapi dalam model ini, tiub udara cukup panjang.

Ukuran zarah suspensi berbeza dari 1 μm hingga 6 μm. Aliran wap dapat disesuaikan. Tanpa selang waktu, peranti dapat berfungsi selama 30 minit. Ia sangat senang dipasang, senang dikendalikan dan disenggara. Keberkesanan rawatan dengannya meningkat dengan ketara. Bagaimanapun, ubat itu dihantar seperti yang diarahkan, tetapi tidak melalui perut, hati dan ginjal.

Kelebihan: harga belanjawan, kekompakan, panjang tiub yang selesa, bahan berkualiti, keupayaan untuk mengatur aliran wap.

Kekurangan: sukar dicari, beberapa aksesori.

Amrus AMNB-500

Inhaler pemampat kompak murah, direka untuk semua kategori umur. Kit ini merangkumi set standard:

 • saluran udara PVC yang lembut dan fleksibel;
 • muncung mulut;
 • 2 topeng - kanak-kanak dan dewasa;
 • penapis pengganti untuk pembersihan udara.

Perumahan ini mempunyai ruang khas dengan penutup lut terbuka. Ia menyimpan semua komponen nebulizer. Kabel kuasa juga dilipat ke dalam lubang khas di perumahan. Modelnya diperbuat daripada plastik tahan lama matte. Untuk dibawa dengan mudah, ia mempunyai gelung pemegang.

Ukuran zarah yang keluar dari tiub penyedutan boleh berbeza dari 1 hingga 6 mikron, rata-rata 4 mikron. Peranti boleh berfungsi tanpa berhenti selama 30 minit. Maka anda perlu berehat dari tempat kerja.

Kelebihan: kualiti dan bahan binaan yang baik, terdapat ruang untuk menyimpan alat ganti dan kabel kuasa, penyediaan mudah, alat sedut yang ringkas, mudah digunakan dan dijaga.

Kekurangan: tiada muncung yang mengatur ukuran zarah yang dihasilkan.

Penerbitan Mengenai Asma