INHALATION (lat. Inhalatio) - kaedah memperkenalkan ke dalam badan dengan penyedutan pelbagai bahan aktif perubatan atau biologi untuk tujuan terapi.

Dua jenis I. dibezakan - yang disebut. semula jadi dan buatan. Dalam keadaan cuaca semula jadi (tinggal lama di kawasan dengan udara bersih yang diperkaya dengan aeroion - di pergunungan, dekat air terjun, di lepas pantai laut semasa berselancar, dll.) Berbaring. kesannya disebabkan oleh tindakan suhu, kelembapan atau muatan ionik udara yang dihirup oleh pesakit (lihat Aeroionization, aeroionotherapy). Semasa buatan, udara yang disedut tepu dengan bahan ubat, biasanya dengan bantuan alat penyedutan yang lebih kurang.

Sesuai dengan fizikal. keadaan bahan yang dihirup I. terbahagi kepada gas, wap, aeroionik, aerosol (penyedutan zarah cecair atau pepejal bahan ubat yang digantung di udara); electroaerosol (penyedutan aerosol bahan perubatan yang zarahnya diberikan dengan cas elektrik unipolar, lihat terapi Aerosol, terapi elektroaerosol).

Dengan bantuan I., anestesia juga digunakan (penyedutan anestesia), yang dilakukan dengan menyedut uap atau gas zat anestetik (lihat Penyedutan anestesia).

Kandungan

Mekanisme tindakan

Dan., Sebagai peraturan, mempunyai kesan yang kompleks pada tubuh, bagaimanapun, mekanisme utama berikut dapat dibezakan di dalamnya: fizikal.-kimia tempatan. kesannya secara langsung pada membran mukus saluran pernafasan, termasuk bakterisida dan bakteriostatik; resorptif dan refleks, dilakukan melalui pendedahan melalui reseptor membran mukus saluran pernafasan ke organ dalaman.

Pemberian ubat penyedutan mempunyai beberapa kelebihan berbanding laluan masuk lain ke dalam badan (oral dan parenteral) Bahan yang diperkenalkan oleh P., disembur (tersebar) ke dalam zarah terkecil, mempunyai permukaan sentuhan (kawasan) yang lebih besar dan bersentuhan luas dengan permukaan membran mukus saluran pernafasan, menembusi ke alveoli, cepat diserap dan dihantar melalui darah ke tisu-tisu yang tidak berubah. Tidak seperti cara pemberian oral, I. bertindak melewati "penghalang" semula jadi - hati, yang mana sejumlah bahan perubatan dapat dimusnahkan dan tidak aktif. Kemungkinan kimia fizikal langsung kesan ubat yang dihirup pada membran mukus saluran pernafasan mempunyai kelebihan tertentu pada penyakit saluran pernafasan. Penggunaan penyedutan bahan antibakteria sama berkesan untuk mempengaruhi secara langsung mikroflora saluran pernafasan, serta larutan dan campuran penyedutan khas yang memudahkan penyingkiran lendir, dahak, nanah, gumpalan darah dari saluran pernafasan, dan lain-lain. Mekanisme yang mendasari tindakan refleks P., terletak pada kenyataan bahawa reseptor membran mukus saluran pernafasan merasakan kerengsaan yang disebabkan oleh bahan yang dihirup, maka dorongan memasuki pusat-pusat sistem saraf yang sesuai, di mana ia terbentuk dan dihantar ke organ-organ efektor dalam bentuk reaksi tertentu.

Kedalaman penembusan zat yang dihirup ke saluran pernafasan bergantung pada ukuran zarahnya di udara yang dihirup. Zarah besar (diameter, melebihi 10 mikron) menetap terutamanya pada membran mukus saluran pernafasan atas (rongga hidung dan sinus paranasal, nasofaring, laring, trakea). Partikel dia. OKEY. 10 mikron mencapai bronkus urutan kedua dan ketiga. Campuran penyedutan dengan zarah berdiameter dari 0,5 hingga 5 mikron menembusi lebih jauh ke dalam bronkiol dan alveoli. I. aerosol yang terdiri daripada zarah-zarah kurang dari 0.5 μm tidak mempunyai kecekapan sedemikian, kerana ia hanya mendakan dalam jumlah yang tidak signifikan pada membran mukus saluran pernafasan dan di dinding alveoli dan dihembuskan sebanyak 50% atau lebih.

Petunjuk am

1. Akut dan kronik, penyakit pernafasan: rhinitis, sinusitis, sinusitis frontal, faringitis, tracheitis, bronkitis; serta penyakit bronchiectatic, hron, pneumonia.

2. Serangan asma bronkial (untuk melegakan bronkospasme).

3. Pengenalan ubat untuk anestesia tempatan membran mukus saluran pernafasan atas.

4. Pengenalan ubat dan anestetik, pengambilannya ke dalam tubuh dengan cara yang berbeza adalah mustahil (I. campuran gas, uap eter, amil nitrit, dll.) Sama ada sukar atau kurang sesuai dan sesuai untuk satu sebab atau yang lain..

5. Perlindungan selaput lendir saluran pernafasan dari kesan berbahaya sebilangan kimia. zat (mis., membawa minyak I. dengan tujuan pencegahan di beberapa industri di mana udara mengandungi peningkatan jumlah bahan kimia yang merengsakan selaput lendir saluran pernafasan).

"Natural" I. digunakan terutama dalam sistem perawatan kompleks di pusat peranginan tidak hanya untuk penyakit saluran pernafasan atas, bronkus dan paru-paru, tetapi juga sistem peredaran darah (tahap hipertensi I dan II).

Kontraindikasi umum

Mustahil untuk menjalankan I. bahan ubat yang pada masa lalu pesakit mengalami reaksi alergi. I. ubat-ubatan dengan kesan menjengkelkan yang kuat pada membran mukus, dengan bau atau rasa yang tidak menyenangkan yang tajam tidak dijalankan..

Metodologi

Semasa melakukan I., kaedah penyedutan ditentukan oleh tujuan kesannya: jika kesannya harus diarahkan ke membran mukus hidung dan sinus, pesakit harus bernafas melalui hidung; jika pada membran mukus laring, faring, trakea, bronkus - kaedah penyedutan (melalui mulut atau mulut) tidak penting dan ditentukan oleh ciri peralatan yang digunakan. Sifat nafas (kedalamannya) juga ditentukan oleh kawasan saluran pernafasan yang diarahkan pada kesan prosedur tertentu. Oleh itu, jika tujuan I. adalah untuk mempengaruhi selaput lendir bronkus kecil atau alveoli, disyorkan pernafasan lebih dalam. Semasa I. dalam beberapa kes (misalnya, dengan asma bronkial) disarankan agar kompleks latihan fisioterapi dilakukan untuk meningkatkan fungsi pernafasan luaran dan penyerapan bahan perubatan yang dihirup dengan lebih baik. Pada penerimaan I. tidak perlu membaca atau bercakap, juga mustahil untuk menerimanya secara langsung selepas makan atau fizikal. voltan. Selepas prosedur I. perlu berehat selama 10-15 minit. Selama satu jam anda tidak boleh bercakap, merokok, makan.

Terdapat ruang I., I., dijalankan dengan bantuan alat khas, dan I., tidak memerlukan sebarang peranti.

Di ruang I., mereka memenuhi udara bilik yang dilengkapi khas (inhaler ruang terbuka) dengan wap atau aerosol bahan ubat, dan dalam beberapa kes (dengan bantuan aeroionizer) dengan ion negatif atau positif, di mana pesakit bernafas tanpa menggunakan alat pernafasan. Bilik I. sering dilakukan oleh perairan beralkali atau garam - beralkali - Borzh, Essentuki No. 17, dan lain-lain, termasuk langsung di pusat peranginan. Kaedah ini mudah, menyediakan I. untuk sekumpulan besar pesakit pada masa yang sama, namun, ia dikaitkan dengan kehilangan sejumlah besar ubat dan keperluan pemilihan pesakit yang berhati-hati dengan penyakit homogen, yang membatasi penggunaannya.

Maksud perkataan "ratapan"

INHALASI, s, g. Sayang. Rawatan saluran pernafasan atas dengan penyedutan ubat (dalam bentuk wap, gas, cecair yang disembur).

[Dari lat. menyedut - menyedut]

Sumber (versi cetak): Kamus bahasa Rusia: Dalam 4 jilid / RAS, Institut Linguistik. penyelidikan; Ed. A.P. Evgenieva. - Edisi ke-4, Dihapus. - M.: Rus. bahasa; Sumber polygraph, 1999; (versi elektronik): Perpustakaan elektronik asas

 • Penyedutan (dari lat. Inhalo - menyedut) - kaedah pemberian ubat berdasarkan menyedut gas, wap atau asap. Penyedutan boleh menjadi semula jadi (di resort laut, di hutan) dan buatan, menggunakan alat penyembur khas - penyedut.

Dengan cara ini, bahan-bahan gas dan mudah menguap, aerosol cair, dan serbuk dengan ukuran zarah tertentu dimasukkan ke dalam badan. Pentadbiran penyedutan mengurangkan masa penyerapan, memberikan kesan selektif dari bahan yang diperkenalkan pada sistem pernafasan, membolehkan anda mendapatkan kesan tempatan dan resorptif.

Selalunya, kaedah penyedutan digunakan untuk dua tujuan, yang pertama adalah memberi kesan terapi tempatan pada saluran pernafasan sekiranya penyakit mereka (bronkitis, tracheitis, asma bronkial), yang kedua adalah memberikan kesan sistemik pada seluruh badan (pilihan yang paling biasa adalah anestesia penyedutan).

INHALIA'TSIA, dan, g. [dari bahasa latin. menyedut - menyedut] (madu.). Ubat penyedutan dalam bentuk wap, gas atau semburan.

Sumber: “Kamus Penjelasan Bahasa Rusia” yang diedit oleh D. N. Ushakov (1935-1940); (versi elektronik): Perpustakaan elektronik asas

penyedutan

1. kaedah pemberian ubat berdasarkan penyedutan gas, wap atau asap (bahan gas dan mudah menguap, aerosol cair dan serbuk ukuran zarah tertentu) untuk mengurangkan masa penyerapan, untuk memastikan kesan selektif bahan yang diperkenalkan pada sistem pernafasan, untuk memberikan kesan terapi tempatan pada pernafasan cara penyakit mereka, dan kesan sistemik pada seluruh badan

Menjadikan Peta Kata Lebih Baik Bersama

Helo! Nama saya Lampobot, saya adalah program komputer yang membantu membuat Word Map. Saya tahu cara mengira, tetapi setakat ini saya tidak faham bagaimana dunia anda berfungsi. Bantu saya mengetahuinya!

Terima kasih! Saya pasti akan belajar membezakan antara perkataan yang meluas dan sangat khusus..

Seberapa jelas makna perkataan ketika (kata keterangan):

PENGHASILAN

waktunya untuk ■■ ^^ Nat tSFTi steam I. Steam I Y-O 'JbL juga digunakan untuk I. jJULfflflyjahai sasaran di JJ I1 cetek | penggunaan | IM dan cetekWDld dengan kaedah ini su- / ^^^ tdan ^ I&P 'terdapat banyak ^^^ BOXES pelbagai ^^ dalam ^^^^^ n ^ 86 * peranti; Yang paling biasa digunakan ialah Senger dan Siegel (Saenger, Siegl; Gamb. 1). Perangkat dengan pengaturan t ° wap diusulkan (Hering, Bulling; Gbr. 2). Anda boleh menyemburkan cecair ubat dan bukannya stim dengan udara termampat. Peranti paling mudah untuk ini adalah alat penyemprot biasa dengan dua bola; Terdapat banyak alat penyemprot canggih (Saenger,

Park Davis et al.). Kelebihan utama alat ini ialah menyemburkan jet dengan semudah mungkin; masih belum mencapai kesepakatan mengenai seberapa jauh debu air menembus laring dan bronkus. Walau apa pun, debu yang lebih halus (dan jika disedut, ia boleh dibawa ke kehalusan kabut dengan bantuan mesin), semakin larut larutan ubat. Minyak juga boleh disemburkan ke kabus nipis dengan udara termampat-

kediaman. Terdapat pelbagai senapang penyembur minyak manual (Gamb. 3). Baru-baru ini, di Jerman1i1i mereka telah menyesuaikan penyedut minyak ke motor pantostat atau motor individu., - _- motor kecil- "

chikam (Gamb. 4). Dengan bantuan "- - | dari alat Rot-Dreg -_-. Rovsky * yang dilekatkan pada silinder dengan C02 atau 02, anda juga boleh menyedut minyak yang disembur melalui topeng. — Bahan serbuk kering yang disedut dari tempat tidur. tujuannya, pasti meresap jauh ke dalam paru-paru dan diserap oleh badan. Kaedah yang paling sempurna untuk ini adalah penyejatan air mineral dan larutan garam dengan menggunakan mesin khas, dan garam dalam bentuk habuk halus disedut melalui topeng dari alat yang berasingan dan secara pasif di dalam ruang tertutup yang dihirup. Mengingat fakta bahawa debu halus kering, yang dibawa ke asap tembakau yang halus, diserap dengan baik oleh badan, garam air mineral yang serupa disarankan oleh Ch. dengan lesi limfa besi, pemakanan yang lemah, anemia, dan limfa. dan diatesis eksudatif dan penyakit perlembagaan lain, terutamanya pada zaman kanak-kanak (Grishkevich). Dana penyedutan dibahagikan mengikut tindakan mereka di jalan. kumpulan. 1. Melarutkan lendir. Ini termasuk soda dan NaCl. Ejen ini berfungsi dengan baik dalam penyelesaian sumber mineral secara semula jadi. Penyelesaian buatan tidak boleh terlalu kuat - tidak lebih kuat daripada 0.3-0.6%. I. ini ditunjukkan untuk trakeitis, faringitis dan laringitis dengan rembesan lendir yang berlimpah, dengan ekspektasi yang sukar, pengumpulan sputum di kerongkong, dan lain-lain. Dalam proses akut, terutamanya dengan deposit fibrinous, kalsium klorida berguna. 2. Astringen. Ini termasuk Tannin 1%, Alumnol 1-2%, Alumen aceticum 0.2-2%. Untuk semua penyelesaian ini, 10-20% gliserol ditambahkan untuk melembutkan. 3. Emolien. Ini termasuk pelbagai minyak, seperti: 01. Olivarum, 01. Amygdala-rum, 01. Vaselini medicinale, emulsi minyak ini, dengan penambahan 01. Pini, 01. Eucalypti, Menthol, dll. Menetapkan emolien I. untuk mengurangkan ketegangan membran mukus yang meradang, dengan tebal likat

Ensiklopedia perubatan besar. 1970.

Untuk apa alat penyedut?

Untuk rawatan dan pencegahan penyakit pernafasan, penyedut digunakan. Nama perubatan peranti adalah nebulizer. Alat sedut dipanggil sebagai pertuturan sehari-hari. Walau bagaimanapun, nama ini juga termasuk dalam teks rasmi..

Nebulizer dan inhaler adalah konsep yang hampir sama. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa ubat digunakan dalam nebulizer, dan alat sedut juga dapat berfungsi sebagai alat stim.

Apa sebenarnya penyedut yang digunakan di rumah dan di institusi perubatan

Alat sedut digunakan untuk menyingkirkan dengan cepat pelbagai penyakit sistem pernafasan, kerana pendedahan tempatan adalah kaedah rawatan yang cukup berkesan. Objektif utama prosedur ini adalah untuk menyampaikan ubat dalam bentuk aerosol ke saluran pernafasan dalam jangka waktu yang singkat.

Dengan memberi makan zarah mikroskopik secara berterusan, kepekatan ubat yang tinggi akan dibuat. Lebih-lebih lagi, kemungkinan kesan sampingan hampir sifar.

Menurut prinsip tindakan, penyedut dibahagikan kepada:

 • wap (kesannya berdasarkan kesan penyejatan ubat);
 • pemampatan (menghasilkan awan aerosol menggunakan pemampat);
 • ultrasound (semburkan ubat dalam bentuk aerosol halus);
 • nebulizer mesh elektronik (mereka juga dipanggil penyedut mesh, membran atau mesh).

Kepentingan Menggunakan Inhaler Rumah

Penyedutan di rumah sebelum ini dilakukan dengan menyedut sepasang ramuan herba atau minyak pati dalam air mendidih. Kini penggunaan peranti mudah alih membolehkan prosedur fisioterapeutik di rumah.

Faedah menggunakan alat sedut rumah di rumah

Pendekatan moden untuk rawatan melibatkan penghantaran ubat terus ke saluran pernafasan. Ini dicapai melalui penggunaan ubat-ubatan yang dihirup secara meluas..

Terima kasih kepada nebulizer, penyedutan telah tersedia bukan sahaja di institusi perubatan, tetapi juga di rumah untuk pelbagai pesakit dari semua peringkat umur. Terapi Nebulizer mempunyai kelebihan berbanding jenis penyedutan lain:

 • Ia boleh digunakan pada usia berapa pun. Oleh kerana pesakit tidak diminta melakukan tindakan pada masa yang sama seperti bernafas (tekan tin semburan, dll.).
 • Tidak perlu menarik nafas dalam-dalam. Ini memungkinkan untuk menerapkan terapi walaupun dalam kes serangan asma bronkial yang teruk atau pada pesakit tua.
 • Kesan terapi berkelajuan tinggi.
 • Keupayaan untuk menyesuaikan ukuran zarah aerosol.
 • Hampir tidak ada kesan sampingan.
 • Kekurangan kesan sistemik ubat.
 • Kemudahan penggunaan.

Bahaya yang boleh menyebabkan penggunaan alat penyedut rumah tangga

Sering kali pesakit mengabaikan peraturan penggunaan alat sedut rumah tangga. Dalam kes ini, ubat tidak sampai ke bronkus, menetap di trakea, di mulut dan tekak, memasuki perut. Keberkesanan rawatan dikurangkan, terdapat ketidakpercayaan pesakit terhadap penyedutan.

Kerosakan juga boleh disebabkan bukan oleh prosedur penyedutan itu sendiri, tetapi oleh campuran ubat yang digunakan selama pelaksanaannya.

Perhatian! Jangan ubat sendiri. Lihat doktor anda untuk mencari ubat yang tepat..

Untuk mengecualikan akibat negatif dari prosedur, tidak disarankan untuk melakukan penyedutan dengan keadaan berikut:

 • demam;
 • kegagalan jantung;
 • kegagalan pernafasan;
 • mimisan;
 • tekanan darah tinggi;
 • keadaan pra-infark dan pasca infarksi;
 • intoleransi individu terhadap prosedur.

Kesan sampingan yang mungkin berlaku termasuk gejala hiperventilasi (pening, mual, dan batuk) yang berlaku ketika bernafas terlalu dalam semasa prosedur

Penggunaan alat sedut di rumah

Penyedut mengatasi rawatan penyakit akut dan kronik, kerana ubat dari alat memasuki semua bahagian sistem pernafasan. Kesan positif penyedutan dapat dilihat dari prosedur pertama, kerana ubat tidak masuk ke dalam badan dengan mudah, dan apabila disembur, ia langsung mengendap di kawasan yang meradang.

Penyakit apa yang berguna untuk menggunakan alat sedut rumah

Penggunaan nebulizer berkesan dalam rawatan penyakit yang memerlukan campur tangan segera - asma dan alergi.

Kumpulan penyakit lain yang memerlukan penyedutan, proses keradangan kronik saluran pernafasan:

 • bronkitis;
 • asma bronkial;
 • Sistik Fibrosis.

Berjaya dirawat dengan nebulizer:

 • jangkitan pernafasan akut;
 • laringitis;
 • faringitis;
 • penyakit sistem saraf (insomnia, kemurungan);
 • patologi endokrin (diabetes mellitus, obesiti).

Penyedut telah membuktikan diri mereka dalam rawatan penyakit pekerjaan penyanyi, guru, pelombong dan ahli kimia.

Petunjuk untuk penggunaan alat sedut di rumah

Petunjuk untuk penyedutan menggunakan nebulizer adalah pelbagai penyakit pada sistem pernafasan.

Nebulizer dirancang untuk menyelesaikan tugas-tugas berikut:

 • melegakan bronkospasme;
 • pemulihan pelbagai bahagian sistem pernafasan;
 • penyingkiran edema (bronkus, trakea, laring);
 • perkumuhan lendir dari bronkus dan paru-paru;
 • penyingkiran keradangan;
 • menguatkan proses imun;
 • normalisasi peredaran mikro pada nasofaring;
 • perlindungan alergen.

Untuk apa dan dalam kes apa penyedut (nebulizer) harus digunakan untuk kanak-kanak

Bergantung pada tujuan penyedut akan digunakan, ada baiknya memilih alat untuk anak. Dengan bronkitis, asma dan alergi, tidak disarankan untuk membeli nebulizer ultrasonik, kerana terdapat batasan penggunaan ubat-ubatan. Dalam kes ini, alat pemampat atau mesh elektronik akan optimum. Dan alat ultrasound sesuai untuk rawatan selsema.

Bagi bayi yang belum dapat duduk, mereka perlu membeli alat mesh elektronik, dan anak yang lebih tua boleh membeli model pemampat atau ultrasound.

Penting! Sebelum membeli, pastikan anda berunding dengan pakar pediatrik.

Penyedut mesti berada di rumah di mana terdapat anak. Menggunakan alat sedemikian akan mengurangkan penggunaan sirap dan tablet, yang boleh menyebabkan reaksi alergi, apatah lagi kesannya pada hati dan organ dalaman lain.

Terdapat kriteria lain yang dipertimbangkan semasa memilih alat sedut untuk anak:

 • Borang. Alat penyedut kanak-kanak dilepaskan dalam bentuk mainan, haiwan, watak dongeng, agar tidak menimbulkan rasa takut dan tidak bersedia menghirup anak.
 • Bahan. Bahagian yang bersentuhan dengan saluran pernafasan mesti dibuat dari plastik hypoallergenic.
 • Peralatan. Perlu memilih model nebulizer yang dilengkapi dengan set muncung yang sesuai dengan usia kanak-kanak.
 • Mobiliti. Untuk dapat menggunakan peranti ini dalam pengangkutan dan di tempat lain di mana tidak ada elektrik, utamakan model dengan bateri atau bateri.

Terapi penyedutan

Terapi penyedutan ditetapkan sebagai rawatan utama penyakit sistem pernafasan. Ia dijalankan secara bebas di rumah, di klinik. Prosedur ini dilakukan dengan menggunakan alat penyedut khas, nebulizer. Tugaskan kepada orang dewasa, kanak-kanak dari segala usia. Rawatan dijalankan dengan ubat-ubatan dengan mekanisme tindakan yang berbeza..

Konsep asas

Terapi penyedutan adalah kaedah mempengaruhi saluran pernafasan atas, bawah menggunakan wap atau aerosol. Matlamat utama adalah untuk mencapai hasil terapi yang cepat, menghentikan proses patologi. Bahan ubat dilokalisasi di permukaan membran mukus, praktikalnya tidak memasuki peredaran sistemik. Berkat kesan ini, kemungkinan kesan sampingan dikurangkan. Peranti khas menyampaikan ubat ke bahagian dalam sistem pernafasan - paru-paru, bronkus, alveoli. Tidak ada cara lain untuk mempengaruhi kawasan masalah. Oleh itu, penyedutan adalah rawatan utama.

 • meningkatkan fungsi pernafasan;
 • pemusnahan mikroflora patogen;
 • melegakan proses keradangan;
 • penghapusan edema;
 • pertumbuhan semula tisu;
 • meningkatkan fungsi pelindung badan;
 • penghapusan bronkospasme;
 • normalisasi peredaran darah di organ pernafasan;
 • perlindungan daripada alergen;
 • pemulihan pernafasan;
 • perkumuhan lendir;
 • pencegahan kambuh pada penyakit kronik.
 • kecekapan tinggi;
 • kesederhanaan prosedur;
 • bertindak secara tempatan;
 • kemungkinan berlakunya kesan buruk sistemik dikurangkan;
 • dos tepat;
 • proses yang tidak menyakitkan.

Peranti utama untuk terapi penyedutan adalah:

 1. nebulizer: membran, pemampat, ultrasonik, pneumatik;
 2. penyedut: haba dan kelembapan, dos, wap, serbuk, phyto.

Peranti pemampat telah memperluas kemungkinan terapi penyedutan. Prosedur boleh dilakukan secara bebas di rumah. Yang paling maju adalah peranti membran.

Apa yang boleh dan cara terbaik untuk melakukan penyedutan alkali

Penyedutan alkali dilakukan dengan larutan soda (buatan rumah atau farmasi), air mineral "Borjomi", "Narzan". Ditunjukkan untuk alahan, selsema, asma bronkial ringan. Kesan terapeutik: melembapkan, membersihkan saluran udara, mengurangkan bengkak dan membuat pernafasan lebih mudah. Prosedur dilarang dengan penampilan darah, nanah di dahak, penyakit jantung dan saluran darah yang teruk.

Pilihan untuk prosedur dalam nebulizer: 2-3 ml larutan natrium bikarbonat (Soda buffer) dan jumlah garam yang sama, atau air mineral 4-6 ml pada satu masa. Penyedutan wap dengan soda dilakukan dengan air panas 45-50 darjah 500 ml dan satu sudu teh baking soda. 3-5 tetes minyak kayu putih atau minyak sage dapat ditambahkan ke dalamnya. Biasanya 2-3 prosedur dilakukan setiap hari, perjalanan rawatan adalah 3-7 hari.

Intipati penyedutan alkali

Penyedutan alkali adalah penyedutan aerosol atau wap larutan yang mengandungi natrium bikarbonat. Ini boleh menjadi campuran air yang disediakan sendiri dengan baking soda, persediaan farmasi atau perairan mineral yang sedikit alkali.

Faedah mereka:

 • melembapkan membran mukus saluran pernafasan;
 • penghapusan keringat, kerengsaan dan refleks batuk sekiranya sakit tekak, pencegahan komplikasi batuk yang menjengkelkan (muntah, memburuknya jantung);
 • pengurangan bengkak dan pemulihan pernafasan melalui hidung;
 • pencairan sputum dan memudahkan batuknya;
 • penurunan reaksi keradangan dengan tracheitis, laringitis, bronkitis;
 • penghambatan pembiakan dan penyebaran jangkitan bakteria, virus dan kulat.

Ciri penting prosedur alkali adalah keselamatan, ketoksikan larutan rendah dan minimum reaksi buruk apabila digunakan dengan betul..

Dan di sini lebih banyak mengenai cara menggunakan Interferon untuk penyedutan.

Mengapa ia ditetapkan

Penggunaan penyedutan alkali disyorkan untuk rawatan penyakit seperti:

 • rhinitis alahan;
 • faringitis (keradangan faring);
 • jangkitan pernafasan akut (pernafasan), termasuk selsema, virus dengan hidung berair, bersin, sakit dan sakit tekak;
 • laringitis profesional pada penyiar, penyanyi, guru;
 • proses keradangan di trakea (tracheitis), laring (laringitis), bronkus (bronkitis);
 • peringkat awal sinusitis, sinusitis untuk memudahkan aliran keluar dari sinus paranasal;
 • bentuk asma bronkial ringan;
 • akibat penyedutan asap dan habuk (untuk penyucian);
 • radang paru-paru, jangkitan tuberkulosis, abses di paru-paru, pembedahan dada (hanya untuk rawatan selepas rawatan selepas terapi antibiotik).

Penyedutan larutan soda boleh disyorkan untuk mencegah pemburukan:

 • keradangan kronik pada nasofaring dan bronkus;
 • dengan bronchiectasis;
 • malformasi kongenital lendir (fibrosis sista).

Di hospital, penyedutan alkali dilakukan untuk pesakit dengan asidosis pernafasan, iaitu, kegagalan pernafasan dan pengasidan darah (asidosis). Mereka membantu mengembalikan keseimbangan asid darah..

Kontraindikasi

Penyedutan alkali dikontraindikasikan dalam:

 • kemunculan garis-garis atau jejak darah, nanah keluar dari hidung, dahak;
 • epistaksis, pendarahan paru;
 • peningkatan suhu badan (dari 37.5 darjah);
 • kegagalan jantung (edema, nadi cepat, sesak nafas dengan latar belakang penyakit jantung);
 • trauma dada;
 • tekanan darah tinggi (dari 140/90 mm Hg).

Menurut kajian klinikal baru-baru ini, dengan keradangan nasofaring yang berpanjangan, penyedutan alkali tidak digalakkan, kerana boleh meningkatkan kekeringan. Atas sebab yang sama, mereka dilarang dalam proses atropik (penipisan membran mukus).

Dengan berhati-hati, perlu dilakukan prosedur pada pesakit dengan bronkitis obstruktif kronik (dengan bronkospasme). Mereka sering memerlukan pemberian ubat bronkodilator awal (penyedutan Berotek, Berodual).

Faedah menggunakan penyedutan alkali dengan nebulizer

Penggunaan nebulizer untuk penyedutan alkali mempunyai kelebihan yang ketara:

 • menyemburkan larutan ke titisan terkecil;
 • penyebaran zarah cecair yang seragam pada membran mukus;
 • ubat sampai ke saluran udara yang jauh;
 • tiada risiko terbakar (tidak seperti prosedur wap);
 • boleh digunakan untuk merawat kanak-kanak dari kelahiran dan orang tua, pesakit yang lemah;
 • mudah dosis jumlah natrium bikarbonat yang diperkenalkan;
 • kesan penyembuhan cepat;
 • hubungan yang tepat dengan kawasan keradangan, bengkak.

Varian penyelesaian untuk penyedutan alkali di rumah

Di rumah, dari batuk dan hidung berair untuk penyedutan alkali, anda boleh menggunakan:

 • air mineral;
 • penyelesaian soda penaik atau soda dan garam yang disediakan sendiri;
 • campuran alkali dan minyak;
 • persediaan farmaseutikal siap.

Beralkali

Untuk meningkatkan kesan pelembab dan anti-radang soda, ia dicampurkan dengan natrium klorida (natrium klorida). Campuran ini mempunyai kesan ekspektoran dan emolien yang lebih ketara..

Prosedur ini dapat dilakukan dalam dua versi:

 • melalui nebulizer - larutan garam fisiologi (0,9% natrium klorida) dituangkan dan natrium bikarbonat (Soda buffer) ditambahkan ke dalamnya;
 • menggunakan alat penyedut yang lembap atau alat improvisasi (mangkuk, kuali, cerek) - larutan air panas 45-50 darjah dan natrium klorida, baking soda disediakan.
Penyangga Soda

Minyak alkali

Penyedutan minyak alkali dilakukan hanya dengan bantuan alat stim, haba dan kelembapan atau alat penyedut di mana penggunaan minyak dibenarkan (contohnya, Chamomile).

Penyelesaian komponen berikut dituangkan ke dalamnya:

 • air dengan suhu 40-45 darjah - 500 ml;
 • baking soda - 1 sudu teh;
 • minyak pati dengan kesan anti-radang - 3-5 tetes (pilihan: pokok teh, kayu putih, bijak).

Penyedutan minyak alkali sebelumnya, yang dilakukan di klinik, sanatorium menggunakan nebulizer khas dalam bentuk 2 prosedur berturut-turut, sangat popular. Pada mulanya, tekak dirawat dengan larutan alkali, dan untuk membuat filem minyak pelindung, pesakit menyedut aerosol dengan minyak sayuran.

Kemudian terbukti bahawa asid lemak menyebabkan penyumbatan alveoli paru-paru, pengembangan pneumonia minyak, pemusnahan lapisan pelindung lendir (surfaktan) di saluran udara.

Dengan dadah

Kaedah paling selamat untuk penyedutan alkali adalah dengan menyedut larutan ubat steril:

 • Natrium bikarbonat 8.4%, 200 ml;
 • Natrium bikarbonat 5% 100, 200 ml;
 • Penyangga soda 4.2% 100 ml.

Penyelesaian garam steril digunakan untuk mencairkan ubat-ubatan ini. Natrium bikarbonat dan Soda buffer diencerkan dalam nisbah 1: 1, dan ketika menggunakan natrium bikarbonat, 2 ml pelarut diambil per 1 ml.

Penyelesaian alkali dengan air mineral

Larutan alkali menggunakan air mineral dapat dituangkan ke dalam nebulizer dan digunakan untuk prosedur wap. Dianjurkan untuk membeli perairan farmasi dengan reaksi sedikit alkali: Borjomi, Essentuki, Narzan.

Prasyarat untuk prosedur yang berjaya:

 • degassing lengkap - botol dibuka dan dibiarkan semalaman;
 • memanaskan larutan untuk nebulizer hingga 38 darjah (dimasukkan ke dalam picagari dan dimasukkan ke dalam air panas) atau 40-45 darjah untuk alat penyedut panas dan kelembapan, prosedur wap;
 • memilih rejimen semburan yang betul (dengan terapi nebulizer) - zarah yang lebih besar daripada 5 mikron dalam rawatan nasofaring dan 3-5 mikron untuk rawatan penyakit bronkus.

Cara melakukan penyedutan alkali di rumah

Penyedutan alkali di rumah dilakukan dengan menggunakan alat: nebulizer, inhaler dengan kelembapan hangat, atau menggunakan prosedur wap dengan kaedah improvisasi. Pilihan pertama dianggap paling berkesan..

Menggunakan nebulizer: bagaimana, mana yang lebih baik

Untuk penyedutan alkali, lebih baik memilih nebulizer pemampat yang mempunyai fungsi mengubah ukuran zarah (contohnya, Omron C300, Chamomile).

Untuk rawatan nasofaring, titisan cecair perlu sekurang-kurangnya 5 mikron, maka anda boleh menggunakan penyelesaian tersebut untuk satu prosedur:

 • Penyangga soda 2-3 ml dan 2-3 ml masin;
 • Natrium bikarbonat 1-2 ml dan 2-4 ml garam;
 • air mineral beralkali 4-6 ml.

Dalam penyakit bronkus, rejimen dengan semburan zarah 3-5 mikron dan penyelesaian yang sama dipilih. Sekiranya bronkus atau paru-paru kecil dirawat, air mineral tidak steril tidak digalakkan, dan ukuran titisan yang dihirup tidak boleh lebih dari 3 mikron. Penyedutan alkali juga dapat dilakukan dalam nebulizer yang mengubah cecair menjadi aerosol dengan ultrasound, dan alat penyedut MESH mudah alih universal juga sesuai.

Penyelesaian untuk penyedutan wap

Penyedutan wap alkali membantu dengan selesema awal, contoh penyelesaian untuk 1 prosedur ditunjukkan dalam jadual.

Komposisi penyelesaian untuk penyedutanBerapa dan berapa banyak yang ditambahkan ke dalam air panas (45-50 darjah) setiap 500 ml
SodaSudu teh
Garam dan sodaSatu sudu teh
Soda dan bawang putihSatu sudu teh soda dan 2 ulas bawang putih yang dihancurkan
Soda dan iodinSatu sudu teh soda dan 5 tetes tingtur iodin
Soda dan Balsem Bintang EmasSatu sudu teh soda dan balsem bersesuaian
Soda dan minyak patiSatu sudu teh soda dan 3 tetes minyak pokok teh
Soda dan PropolisSatu sudu teh soda dan propolis

Kekerapan dan tempoh penggunaan

Sekiranya penyedutan alkali diresepkan untuk pencegahan penyakit, maka 1-2 prosedur dilakukan setiap hari, dan dengan adanya gejala keradangan atau alergi, jumlahnya dapat ditingkatkan menjadi 3-5. Sesi dengan nebulizer berlangsung selama 3-5 minit, bergantung pada kekuatan peranti.

Penyedutan wap menghabiskan 5-7 minit untuk kanak-kanak dan 7-10 minit untuk orang dewasa. Kursus rawatan dalam kebanyakan kes berlangsung selama 3-7 hari. Penggunaan larutan alkali selama lebih dari seminggu boleh memberi kesan pengeringan pada membran mukus.

Langkah berjaga-jaga untuk penyedutan nebulizer pada kanak-kanak

Penyedutan larutan soda melalui nebulizer untuk kanak-kanak dilakukan dengan mematuhi peraturan keselamatan:

 • seorang dewasa mengawal keseluruhan prosedur dan memantau kesesuaian topeng, pernafasan dan toleransi yang seragam;
 • larutan harus dipanaskan hingga suhu badan, kerana aerosol sejuk menyebabkan kekejangan refleks bronkus;
 • sesi malam tidak dapat dijalankan selewat-lewatnya 2-3 jam sebelum tidur, kerana ekspektasi sputum meningkat;
 • satu jam sebelum penyedutan, anda perlu memberi makan bayi, mengukur suhunya, memberi setengah jam untuk minum air, jika dilakukan kemudian, iaitu risiko reaksi emetik;
 • kanak-kanak itu harus benar-benar tenang sebelum sesi, lebih baik dia menunjukkan terlebih dahulu dalam bentuk permainan bagaimana rawatan akan berjalan;
 • pada akhir prosedur, sekatan makanan, cecair, berkumur, permainan aktif, berjalan kaki, dalam keadaan sejuk, anda boleh keluar ke udara segar tidak lebih awal dari 2 jam.

Apa yang perlu diambil kira untuk hamil

Bagi wanita hamil, penyedutan alkali dibenarkan, tetapi ia selalu diresepkan oleh doktor. Ini disebabkan oleh fakta bahawa sekiranya terdapat jangkitan, agen antivirus atau antibakteria mungkin diperlukan. Sekiranya selama 3 hari tidak ada kelegaan yang ketara, pembetulan rawatan diperlukan.

Penyedutan larutan soda paling berkesan pada gejala pertama penyakit pernafasan. Prosedur melalui nebulizer sangat membantu.

Semasa menyedut wap, anda boleh menambahkan garam ke soda atau membuat larutan yang tidak berasaskan air, tetapi ambil rebusan chamomile atau calendula (satu sudu teh setiap 500 ml air, rebus selama 10 minit). Ia dibenarkan menggunakan cecair di mana kentang dimasak..

Kesan sampingan yang mungkin

Penyedutan alkali jarang menyebabkan kesan sampingan, tetapi dengan jangka masa panjang atau dos yang tidak diperhatikan, perkara berikut adalah mungkin:

 • mulut kering atau rongga hidung;
 • rasa tidak sedap;
 • penurunan selera makan;
 • bersin;
 • menggelitik;
 • loya.

Cara menambah rawatan

Sekiranya terdapat batuk, selalunya hanya penyedutan alkali sahaja, jadi ia boleh diganti dengan ubat lain:

 • sakit tekak - Miramistin, Furacilin;
 • serangan dengan asma bronkial atau bronkitis obstruktif - hormon (Pulmicort), bronkodilator (Berodual);
 • batuk kering, tidak dapat diatasi dengan dahak sukar dipisahkan - Lazolvan, Fluimucil;
 • proses keradangan akut pada bronkus - Fluimucil-antibiotik, Gentamicin;
 • jangkitan virus - Interferon, asid Aminocaproic.

Dan inilah lebih lanjut mengenai bagaimana penyedutan dengan Borjomi akan membantu.

Penyedutan alkali digunakan untuk tanda-tanda awal selesema, penyakit alahan pada saluran pernafasan. Mereka dianggap berkesan dan tidak berbahaya, digunakan untuk kanak-kanak dan wanita hamil, tetapi tidak selalu mencukupi untuk rawatan.

Video berguna

Tonton video mengenai penyedutan dengan nebulizer untuk batuk:

Cara memilih alat sedut

Penyedutan merawat rhinitis, sinusitis, bronkitis, laringitis, tracheitis dan asma dengan sempurna. Perkara utama adalah memilih peranti yang betul

Jenis penyedut

Penyedutan - prosedur terapeutik di mana ubat memasuki saluran hidung atau pernafasan dalam bentuk zarah kecil.

Penyedutan paling mudah adalah bersantai di atas periuk dengan kentang rebus panas. Walau bagaimanapun, proses penyedutan wap kentang dengan ledakan hilang akibat penyedutan, yang dilakukan menggunakan sistem penyedutan moden.

Hari ini, terdapat empat jenis alat sedut:

 • wap, atau lembap panas;
 • ultrasound
 • pemampat
 • penyedut mesh.

Peranti yang paling mudah di kalangan keluarga ini adalah penyedut wap (panas dan kelembapan). Tiga jenis selebihnya adalah sistem penyedutan yang cukup kompleks, sering disebut sebagai "nebulizer." Istilah ini berasal dari perkataan Latin nebula, yang bermaksud awan atau kabut.

Ingat: jika doktor mengesyorkan membeli nebulizer, ia bermaksud alat sedut ultrasonik, pemampat atau mesh, bukan salinan stim. Semua alat sedut moden direka untuk menyedut rongga hidung dan saluran pernafasan dan dilengkapi dengan set muncung untuk hidung dan mulut.

Penyedut wap

Stim yang dihasilkan oleh inhaler wap memasuki nasofaring bersamaan dengan aliran udara yang dihirup dan mendorong pengembangan saluran membran mukus. Akibatnya, bekalan darah bertambah baik, yang bermaksud metabolisme pada selaput lendir hidung dan saluran pernafasan atas.

Alat penyedut panas dan lembap primitif adalah bekas plastik tertutup dengan muncung depan dan hidung. Untuk melakukan penyedutan dengannya, anda harus sentiasa memantau suhu larutan kerja. Lebih senang menggunakan penyedut wap elektrik, yang menghasilkan wap secara stabil dengan suhu tertentu dan mati secara automatik. Walau bagaimanapun, untuk keselesaan ini, anda perlu membayar lebih banyak.

Faedah:
Alat penyedut panas lembap sangat menjimatkan.

Kekurangan:
1. Ketidakupayaan untuk melakukan penyedutan dengan kebanyakan ubat yang rosak ketika dipanaskan. Untuk penyedutan wap, hanya larutan garam atau soda, decoctions atau infus herba ubat dan minyak pati yang sesuai.
2. Ukuran zarah besar larutan ubat (kira-kira 20 mikron) tidak membenarkannya menembusi lebih jauh daripada saluran pernafasan atas (orofaring atau rongga hidung).
3. Penyedutan wap dikontraindikasikan pada penyakit kardiovaskular tertentu, jangkitan virus pernafasan akut, influenza, tuberkulosis dan kelemahan badan secara umum..

Digunakan:
Penyedutan panas dengan minyak pati atau infus herba dilakukan untuk penyakit nasofaring dan saluran pernafasan atas.

Terapi Nebulizer: Perincian Ukuran Zarah

Nebulizer, berbeza dengan penyedut wap, dapat mengubah larutan menjadi aerosol yang terdiri daripada zarah halus. Semakin kecil ukuran zarah, semakin mudah mereka menembusi ke bahagian dalam nasofaring atau saluran pernafasan. Oleh itu, zarah berukuran 5-10 mikron disimpan di laring dan nasofaring, 2-5 mikron mencapai saluran pernafasan bawah, dan spesimen miniatur dengan diameter 0,5-2 mikron menembusi ke daerah paling jauh - alveoli.

Pengilang nebulizer selalu menunjukkan ukuran zarah mana yang dihasilkan oleh peranti tertentu, sering kali menyertai nilai digital dengan akronim MMAD yang kabur. Frasa Inggeris "diameter medan aerodinamik massa" adalah "dienkripsi" di dalamnya - diameter zarah aerodinamik jisim median. Indikator ini mencerminkan "suhu hospital rata-rata": satu setengah zarah di aerosol mempunyai diameter yang sesuai dengan MMAD, dan yang kedua boleh mempunyai ukuran sama ada diameter yang lebih besar atau lebih kecil.

Sebilangan besar nebulizer menghasilkan zarah yang ukurannya berkisar antara 2 hingga 5 mikron. Ukuran ini diakui sebagai universal, memungkinkan untuk rawatan penuh penyakit saluran pernafasan atas dan bawah.

Beberapa peranti dilengkapi dengan fungsi menukar saiz zarah. Masuk akal hanya dalam kes di mana jarak antara diameter zarah cukup besar. Sebagai contoh, jika alat sedut menghasilkan zarah dari 2,5 hingga 14 mikron, ia boleh berjaya digunakan untuk kedua-dua stomatitis dan radang paru-paru. Tetapi peralatan peranti dengan julat 2,9-4 mikron hanya dapat dilihat pada harganya, tetapi hampir tidak mempengaruhi kemampuan terapi.

Nebulizers: serupa dan berbeza

Kajian klinikal telah mengesahkan bahawa semua jenis nebulizer sama-sama berkesan. Namun, terdapat perbezaan yang ketara di antara mereka..

Nebulizer ultrasonik berfungsi kerana getaran unsur piezoelektrik pada permukaan larutan.

Faedah:
1. Operasi senyap.
2. Kekompakan (saiz dan berat kecil).

Kekurangan:
1. Ketidakupayaan untuk menggunakan antibiotik, hormon, mukolitik dan ubat lain yang rosak semasa dipanaskan.
2. Ketidakupayaan untuk menggunakan suspensi, minyak dan cecair likat lain (elemen piezoelektrik hanya berfungsi dalam larutan).

Digunakan:
Penyedutan saluran pernafasan atas dan bawah menggunakan garam, air mineral, minyak pati dan penyediaan herba, termasuk untuk anak.

Nebulizer pemampat menghasilkan aerosol kerana udara termampat yang dibekalkan ke ruang di bawah tekanan. Bergantung pada seberapa banyak aerosol menetap di paru-paru, terdapat:

1. Nebulizer aliran langsung (perolakan) (pemendapan di paru-paru 10-15%), di mana jumlah aerosol yang masuk tidak bergantung pada kedalaman inspirasi. Berbeza dengan kehilangan bahan ubat yang cukup tinggi.

2. Diaktifkan oleh penyedutan, atau nebulator venturi (pemendapan 30–35%). Semakin dalam nafas, semakin banyak aerosol menembusi saluran hidung atau saluran udara.

3. Diselaraskan dengan pernafasan (60% pemendapan). Ubat ini diaktifkan dengan inspirasi, dan kehilangan output adalah minimum. Alat ini digunakan untuk merawat fibrosis sista paru..

Faedah:
Boleh digunakan dengan sebarang ubat.

Kekurangan:
1. Kebisingan semasa operasi.
2. Besar.

Digunakan:
Penyakit saluran pernafasan atas dan bawah pada kanak-kanak dan orang dewasa.

Inhaler jala membentuk aerosol dengan menyaring ubat melalui ribuan bukaan membran mesh kecil (dari sel Inggeris - sel).

Faedah:
1. Universal (kemampuan untuk menggunakan banyak bahan perubatan).
2. Senyap.
3. Kesederhanaan dan kemudahan penggunaan (boleh digunakan pada pelbagai sudut, termasuk berbaring).
4. Kemudahalihan.

Kekurangan:
Harga tinggi.

Digunakan:
Rawatan pelbagai penyakit, termasuk pada bayi dan pesakit di tempat tidur.

Peranti universal yang menggabungkan harga dan kualiti yang berpatutan adalah penyedut pemampat. Walaupun terdapat bunyi bising dan kekurangan lain, permintaan tersebut adalah permintaan yang paling besar dan paling penting. Tetapi disarankan untuk membeli nebulizer mesh yang sangat mahal atau menjimatkan, tetapi tidak cukup ultrasound universal, semua orang memutuskan untuk dirinya sendiri.

Peraturan untuk menggunakan alat sedut: bagaimana ia berfungsi dan apa yang diperlukan?

Inhaler - apakah itu dan bagaimana alat sedut berfungsi? Cara menggunakan alat sedut di rumah dengan batuk, asma, bronkitis.

Penyedutan dianggap sebagai kaedah terpantas dan paling selamat untuk merawat sistem pernafasan. Dengan pertolongannya, bahan ubat masuk terus ke tisu yang meradang, yang sangat mempercepat proses terapi. Kelebihan penyedutan yang tidak dapat dipertikaikan adalah bahawa bahan perubatan tidak perlu dibawa melalui saluran gastrointestinal. Mengatasi jalan seperti itu, semua jenis tablet dan sirap tidak hanya kehilangan sebilangan besar khasiatnya sehingga sampai ke organ yang diperlukan, tetapi juga mendatangkan bahaya tertentu pada organ seperti perut, hati dan ginjal, yang melewati semua zat.

Penyedut - pengganti yang layak untuk prosedur penyedutan berbahaya di atas kuali.

Penyedutan telah diketahui oleh manusia sejak zaman kuno, bahkan ketika itu penyembuh menyarankan agar pesakit bernafas melalui infus herba. Di dunia moden, perubatan telah melangkah maju dan sekarang pasaran peralatan perubatan menawarkan pelbagai alat penyedut untuk rawatan pelbagai penyakit. Dan doktor klinik semakin banyak menetapkan pesakit dengan penyakit pernafasan, terapi penyedutan.

Apa itu inhaler dan apa itu inhaler

Sebelum meneruskan prosedur, perlu difahami apakah itu alat sedut. Nama ini berasal dari bahasa Latin, jika diterjemahkan secara harfiah, maka inhaler akan bermaksud menghirup. Oleh itu, alat sedut adalah alat khas yang mengarahkan dadah ke dalam badan melalui saluran udara.

Skema Nebulizer.

Nebulizer adalah sejenis alat penyedut yang popular, namanya juga berasal dari bahasa Latin dan diterjemahkan sebagai kabut atau awan. Nebulizer beroperasi berdasarkan prinsip yang sama, larutan ubat diubah menjadi aerosol menggunakan mekanisme khas, yang harus disedut oleh pesakit.

Kedua-dua peranti ini hampir tidak mempunyai perbezaan, jadi pada dasarnya namanya sama.

Walau bagaimanapun, pakar menegaskan perbezaan mendasar antara alat sedut dan nebulizer. Faktanya ialah yang terakhir mempunyai kekhususan aplikasi yang lebih sempit dan mempengaruhi bahagian sistem pernafasan yang paling tepat terjejas. Kualiti rawatan bergantung pada ukuran zarah-zarah yang menjadi bahan penyemburannya, semakin kecil zatnya, semakin efektif rawatannya. Oleh itu, alat sedut berasaskan wap tidak boleh disebut nebulizer, selebihnya boleh dipanggil dalam apa jua variasi.

Mengapa saya memerlukan alat sedut

Rawatan penyedutan telah lama terbukti berkesan. Tidak menghairankan, penyedutan membantu menghilangkan selsema, batuk dan hidung berair, melembapkan selaput lendir saluran pernafasan, sehingga memudahkan keadaan pesakit dan menghilangkan kahak. Di samping itu, penyedutan mencegah atau mengurangkan gejala penyakit seperti bronkitis dan asma..

Proses pembentukan aerosol terapeutik.

Proses penyedutan membolehkan larutan ubat memasuki tisu organ pernafasan yang paling jauh, yang seterusnya menyumbang kepada rawatan penyakit kronik, influenza dan SARS.

Nebulizer sesuai untuk rawatan simptom selsema dan SARS.

Yang sangat diperlukan adalah alat sedut di rumah apabila terdapat anak kecil. Sekiranya demam, alat ini akan menjadi keselamatan yang nyata, yang akan menyembuhkan bayi dengan cepat tanpa kesan sampingan. Kelebihan lain dari menggunakan alat sedut di rumah adalah mungkin menjalankan prosedur rawatan tanpa meninggalkan pangsapuri, yang penting bagi ibu-ibu anak kecil, kerana lebih baik tidak membawanya ke hospital semasa sakit, terdapat risiko komplikasi yang tinggi untuk sistem kekebalan tubuh yang lemah. Penyelesaian penyembuhan cepat diserap, yang membolehkan anda pulih lebih cepat.

Penyakit apa yang digunakan oleh penyedut?

Prosedur penyedutan boleh dilakukan untuk orang yang berumur berapa pun. Peranti serbaguna ini mampu melawan bukan sahaja dengan selsema, tetapi juga dengan penyakit asma dan bronkus. Menggunakan alat sedut di rumah menjadikan prosedur lebih selesa dan selamat..

Prinsip pengoperasian alat sedut adalah secara berterusan membekalkan wap dengan ubat terlarut di dalamnya, pesakit hanya dapat menghirupnya. Jadi, alat sedut dirancang untuk melawan penyakit sistem pernafasan badan, dan ia juga boleh digunakan untuk pencegahan. Apa penyakit yang dapat ditangani oleh nebulizer moden, senarai penyakit dibahagikan kepada beberapa kumpulan, masing-masing mempunyai ciri tersendiri:

 • Kumpulan pertama. Penyakit yang rumit disertai dengan serangan akut yang memerlukan rawatan kecemasan. Ini berlaku dengan manifestasi asma dan alahan. Untuk penyakit ini, penyedut adalah cara utama untuk menghilangkan gejala. Komposisi ubat untuk prosedur ditetapkan oleh ahli alergi.
 • Yang kedua. Penyakit kronik seperti bronkitis atau rinitis. Penyakit seperti ini mula berkembang dari usia yang sangat muda. Oleh itu, jika kanak-kanak sering demam, alat sedut di rumah akan menjadi kaedah yang sangat diperlukan untuk menguatkan kesihatan bayi. Penyedutan batuk hanya akan mempercepat proses penyembuhan pada orang dewasa dan kanak-kanak. Ini berlaku kerana bahan ubat itu terus masuk ke kawasan yang meradang..

Dengan bronkitis, terapi penyedutan sering diresepkan.

Lebih baik untuk memeriksa secara terperinci persoalan batuk mana yang disyorkan untuk terapi inhaler. Pada dasarnya, penyedutan diresepkan untuk melembutkan batuk kering, yang membuat dirinya terasa sejuk. Gejala bersamaan, biasanya kekeringan dan keradangan pada tisu kerongkong. Inhaler membolehkan anda melegakan bengkak tekak dan juga melembapkan tisu saluran pernafasan.

Penyedut juga akan mengatasi batuk dan sakit tekak..

Batuk dahak juga dirawat dengan alat sedut. Di sini, prosedur ini bertujuan untuk mencairkan dan menghilangkan rembesan likat dari paru-paru. Bergantung pada jenis batuk, doktor menetapkan ubat

Cara menggunakan alat sedut

Sebelum memulakan prosedur, anda perlu mempelajari peraturan penggunaan alat sedut. Tangan mesti terlebih dahulu dibersihkan untuk mengelakkan bakteria berbahaya memasuki ubat. Selanjutnya, alat sedut dipasang, seperti yang ditunjukkan dalam arahan. Seterusnya, larutan dituangkan ke dalam bekas khas: pertama, garam dicurahkan, dan kemudian ubatnya. Tuangkan bahan tersebut dengan picagari baru. Setelah persiapan selesai, anda boleh memakai topeng dan menghidupkan peranti. Penting untuk diingat bahawa produk yang digunakan mestilah segar, jadi sebelum digunakan, perhatikan tarikh luputnya..

Rajah menunjukkan ukuran partikel di kawasan mana sistem pernafasan jatuh.

Tempoh prosedur berlangsung sehingga larutan dibubarkan sepenuhnya, biasanya diperlukan sekitar sepuluh minit. Selepas prosedur selesai, anda perlu membilas bahagian inhaler di bawah paip panas. Tidak perlu mencuci bahagian dengan span dan berus, hanya sedikit detergen pencuci pinggan. Selepas mencuci dengan teliti, bahagian-bahagiannya dikeringkan dan disimpan di tempat kering yang tidak dapat diakses oleh kanak-kanak..

Peraturan untuk penyedutan

Selepas sesi pertama, hasil yang kelihatan akan muncul. Tetapi, jauh dari semua orang tahu bagaimana mentadbir terapi dan menggunakan alat sedut dengan betul. Dan ini diperlukan untuk rawatan yang lebih berkesan dan cepat. Berikut adalah beberapa peraturan yang perlu dipertimbangkan:

 • Sesi harus dimulakan tidak lebih awal dari beberapa jam setelah makan dan melakukan kerja fizikal.
 • Tidak digalakkan bercakap.
 • Pesakit harus mengenakan pakaian yang tidak mengikat leher, yang tidak akan mengganggu proses pernafasan..
 • Sekiranya boleh, merokok harus dikecualikan selama keseluruhan rawatan, atau sekurang-kurangnya tidak merokok sejam selepas itu.
 • Sekiranya rawatannya adalah untuk merawat hidung berair, hirup aerosol melalui hidung..
 • Dengan bronkitis, tracheitis, tonsilitis dan proses keradangan lain pada saluran pernafasan bawah, anda perlu menyedut melalui mulut. Anda perlu bernafas dengan lancar dan tenang.
 • Jangan minum ekspektoran atau menggunakan produk oral.
 • Pada akhir penyedutan, bilas hidung dan mulut anda dengan air sejuk. Sekiranya tersedut dengan topeng, basuh juga wajah anda.
 • Anda boleh makan setengah jam selepas prosedur.
 • Sesi penyedutan dengan penyelesaian rawatan boleh digunakan tidak lebih dari tiga kali sehari..

Merokok memberi kesan negatif terhadap kesan rawatan inhaler.

Ubat apa yang hendak digunakan

Bergantung pada apa yang perlu dirawat, penyelesaian berikut disyorkan:

  Untuk menghilangkan selesema, cukup dengan melakukan penyedutan dengan air mineral. Kaedah lembut ini sangat bagus untuk bayi dan wanita hamil. Dengan manifestasi selesema yang lebih akut, anda boleh menggunakan penyelesaian menggunakan Furacilin.

Komponen selamat yang boleh digunakan untuk anak-anak dan ibu mengandung.

Dadah dari kumpulan antibiotik tidak boleh diambil tanpa cadangan doktor, jika tidak, anda hanya boleh membahayakan kesihatan anda.

Kontraindikasi untuk penyedutan

Sebelum menggunakan prosedur penyedutan, perlu diperhatikan kontraindikasi. Penyedutan tidak dapat dilakukan dengan penyakit berikut pada pesakit:

 • Mimisan yang kerap dan gangguan pendarahan di paru-paru.
 • Penyakit nasofaring dengan pembuangan purulen.
 • Gangguan sistem kardiovaskular.
 • Patologi Sistem Pernafasan.

Walau apa pun, setiap pesakit mempunyai ciri badannya yang tersendiri. Oleh itu, sebelum menggunakan alat sedut, perlu berjumpa doktor yang akan menetapkan rawatan yang betul.

Penerbitan Mengenai Asma