Fotografi Fernando Trabanco / Getty Images

Mengapa sakit tekak dengan selesema, yang dikaji oleh antibiotik Soviet, Margaret Thatcher, adakah terdapat perbezaan antara pil mahal dan ubat manis, berapa peratus pakar pediatrik di AS merawat sakit tekak dengan tidak betul dan pada skala berapa anda boleh membezakan jangkitan tekak bakteria daripada virus, Indikator.Ru mendapat tahu.

Ketika rakan sekerja kami mengalami sakit tekak, doktor menetapkan Grammidin. Selama dua bulan keadaan tidak bertambah baik. Pergi ke doktor lain, rakan sekerja mendengar bahawa selesema itu sudah lama berakhir, dan rasa sakit tidak hilang kerana keradangan yang disebabkan oleh pil. Setelah berhenti mengambilnya, dia mendapati bahawa semuanya telah berlalu. Indicator.Ru memutuskan untuk mengetahui apa yang boleh menyebabkan kesan aneh dan bagaimana ubat-ubatan tersebut berfungsi..

Dari apa, dari apa

Bahan aktif utama Grammidine adalah gramicidin C. Ia pertama kali diasingkan dari bakteria Brevibacillus brevis, hidup di tanah, udara, air dan produk penguraian makanan. Microbilogs Soviet Georgy Gauze dan isterinya Maria Brazhnikova adalah yang pertama memilih gramicidin pada tahun 1942.

Untuk menetapkan struktur antibiotik baru, Kementerian Kesihatan USSR, dengan bantuan Palang Merah, beralih kepada para saintis dari sekutu di UK. Kajian ini melibatkan seorang ahli biokimia terkenal Richard Singh, salah seorang nenek moyang kromatografi, yang kemudian menerima Hadiah Nobel dalam bidang kimia, dan Margaret Thatcher muda, yang baru saja mempertahankan tesisnya dalam disiplin ini. Untuk mengenang sumbangan saintis Soviet, antibiotik dalam kesusasteraan Inggeris masih disebut Gramicidin S (di mana S adalah singkatan untuk Soviet, "Soviet").

Model molekul Gramicidin C

Foto: Jynto / Wiimedia Commons

Struktur bahan baru ternyata sangat tidak biasa. Hanya terdapat lima jenis asid amino dalam protein, masing-masing digunakan dua kali. Asid amino tidak disusun dalam rantai, seperti biasanya, tetapi dalam bentuk cincin. Selain itu, dua pautan di gelang: ornithine dan D-phenylalanine - praktikalnya tidak digunakan oleh organisma hidup untuk membuat protein. Asas mekanisme tindakan antibiotik, menurut sebuah artikel dalam jurnal Biochemistry, kemungkinan besar adalah kerosakan pada membran sel bakteria. Walau bagaimanapun, antibiotik juga tidak selamat untuk sel eukariotik: ia boleh merosakkan sel darah merah manusia (proses ini digambarkan dalam artikel dalam jurnal Biochimica et Biophysica Acta). Atas sebab ini, gramicidin sesuai untuk kegunaan luaran sahaja..

Gramitsidin C dengan cepat memasuki praktik di hospital tentera sebagai bahan untuk membasmi kuman luka, dan pada tahun 1944, sebuah penerbitan oleh saintis Soviet tentangnya diterbitkan dalam jurnal Nature. Setelah beberapa lama, dia agak dilupakan, tetapi kemudian kembali dalam kualiti baru - dalam bentuk tablet resorpsi Grammidin, yang sering dibeli oleh pesakit dengan ARVI. Juga, tablet resorpsi jenama ini termasuk antiseptik cetylpyridinium, yang disetujui oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) sebagai komponen bilas antiseptik untuk membasmi kuman mulut untuk stomatitis, radang gusi dan jangkitan tempatan lain. Organisasi yang sama mengesyorkan menggunakan bilasan sedemikian tidak lebih dari seminggu.

Struktur cetylpyridinium klorida

Beberapa jenis Grammidine mengandungi lidokain anestetik tempatan (kami telah menerangkan perinciannya dan kesan sampingannya dalam artikel mengenai Hexoral. Walau bagaimanapun, jika peranan lidocaine dalam memerangi gejala ini jelas (ia menyebabkan mati rasa dan mengurangkan rasa sakit), maka keadaan dengan gramicidin C Ia tidak begitu mudah. ​​Untuk memahami perkara ini, anda perlu ingat sebab utama sakit tekak.

Kenapa sakit tekak

Sakit tekak dengan jangkitan selalunya terdiri daripada dua jenis: faringitis dan tonsilitis. Tonsillitis adalah radang amandel, dalam versi domestik - tonsilitis. Dalam kes ini, jangkitan dilokalisasi. Kelenjar getah bening pesakit meningkat, kepala mungkin sakit dan suhu boleh naik, tetapi sakit tekak tidak disertai dengan batuk. Faringitis adalah keradangan pada dinding faring. Biasanya ini adalah proses yang lebih luas, gejalanya bukan hanya sakit dan kelenjar getah bening yang membesar, tetapi juga sakit tekak, kemerahan membran mukus, batuk kering.

Tekak pesakit dengan faringitis akut

Foto: Dale / WIkimedia Commons

Kedua-dua penyakit boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria, virus, atau kulat. Menurut analisis meta yang diterbitkan dalam jurnal Pediatrics, dalam 37% kes, sakit tekak dengan faringitis pada kanak-kanak disebabkan oleh jangkitan dengan streptokokus. Dalam kes sedemikian, antibiotik mungkin sangat diperlukan. Kajian oleh Persatuan Penyakit Berjangkit Amerika mengesyorkan menetapkan antibiotik seperti amoksisilin, penisilin, cefadroxil atau cephalexil untuk pentadbiran oral (seperti yang kita ingat, gramicidin C hanya boleh digunakan secara topikal).

Tinjauan Cochrane tahun 2013 mengesahkan bahawa antibiotik dapat membantu dengan sakit tekak yang disebabkan oleh jangkitan bakteria, menghilangkan penyebabnya. Benar, rata-rata mereka mengurangkan tempoh penyakit hanya dengan 16 jam. Tetapi kemungkinan komplikasi dalam bentuk demam reumatik akut mengurangkan rawatan sedemikian sebanyak dua pertiga.

Semasa menetapkan antibiotik, anda perlu memastikan bahawa penyakit ini disebabkan tepat oleh jangkitan bakteria, kerana lebih sering ia muncul disebabkan oleh virus. Cara terbaik untuk membuktikannya adalah dengan melakukan analisis di makmal perubatan. Untuk penggera, menurut cadangan tinjauan dalam JAMA Internal Medicine, perlu diambil tanda-tanda seperti kekurangan batuk, suhu di atas 38 ° C, serta pembengkakan amandel atau pelepasan dari mereka. Untuk setiap titik ini, perlu ditambah satu titik kemungkinan jangkitan bakteria (terutama streptokokus). Sekiranya pesakit berusia di bawah 15 tahun, 1 mata mesti ditambahkan pada jumlah ini, jika berusia lebih dari 44 tahun, tolak 1 mata. 5 poin dalam kuesioner seperti itu akan sesuai dengan kebarangkalian 52% penyakit, dan dengan jumlah kurang dari 2 poin, kemungkinan besar antibiotik tidak diperlukan.

Sebilangan antibiotik membantu menyingkirkan kulat. Walau bagaimanapun, virus tanpa komplikasi bakteria juga boleh menyebabkan sakit tekak dengan ARVI. Dan di sini masalah Grammidine dan ubat lain yang serupa dengan komponen antibakteria adalah bahawa ia tidak berguna untuk rawatan jangkitan virus, kerana virus tidak terdiri daripada sel. Ini, bagaimanapun, tidak menghentikan pesakit. Kajian kes terhadap 28.511 kes faringitis pada kanak-kanak di Amerika Syarikat menunjukkan bahawa 25% kanak-kanak dengan sakit tekak mengambil antibiotik sebelum mereka mengalami jangkitan bakteria, dan 50% doktor dalam praktiknya tidak mengikuti cadangan untuk rawatan sakit tekak yang dirumuskan ubat berasaskan bukti.

Disenaraikan (tidak) disenaraikan

Di laman web ubat dan dalam arahannya, anda dapat membaca bahawa Grammidin membantu melawan virus, dan bukan hanya bakteria. Artikel mengenai kesan antivirus gramicidin C, yang dapat ditemukan di pangkalan data artikel ilmiah PubMed, dalam kebanyakan kasus berkaitan dengan kajian virus imunodefisiensi manusia. Kerana ketoksikannya, gramicidin C dapat membunuh bukan hanya bakteria, tetapi juga sperma. Inilah alasan mengapa ia dikaji sebagai "kondom kimia" yang mungkin: akan lebih baik jika dapat melindungi dari kehamilan dan jangkitan yang tidak diinginkan. Oleh itu, salah satu artikel yang diterbitkan dalam jurnal saintifik Contraception membandingkannya dengan rakan lama rubrik kami, gossypol, bahan aktif Kagocel. Benar, belum ada percubaan klinikal pada manusia sejauh ini, sehingga hasilnya masih jauh. Kajian mengenai kesan gramicidin terhadap virus yang menyebabkan SARS, senarai ini tidak ada secara in vitro.

Tidak ada ujian double-blind dan plasebo terkawal dari gramicidin C di PubMed. Walaupun artikel pertama mengenai penggunaan antibiotik ini terhadap sakit tekak berasal dari tahun lima puluhan, maksimum yang boleh didapati pada ujian klinikal adalah tajuk artikel tahun tujuh puluhan dalam bahasa Jerman (satu, dua) atau artikel tahun 1957 dalam bahasa Bulgaria.

Bagaimanapun, maklumat sedemikian tidak boleh dianggap lengkap. Adakah terdapat artikel ilmiah mengenai ujian klinikal ubat tersebut dalam bahasa Rusia? Hanya tiga daripadanya yang didaftarkan dalam daftar ubat-ubatan negeri. Dua daripadanya dikhaskan untuk semburan, dan hanya satu adalah bentuk baru lozenges untuk kanak-kanak. Ketiga-tiga kajian terbuka, yang memberi ruang untuk menyesuaikan hasilnya dengan yang diinginkan. Kami gagal menemui penerbitan dengan hasil kajian ini..

Di perpustakaan elektronik CyberLenink, anda boleh mendapatkan 28 rujukan untuk Grammidin, tetapi dalam kebanyakan kes ini hanyalah cadangan doktor atau penilaian pasaran farmasi, bukan ujian klinikal. Tetapi sekurang-kurangnya satu kajian pada manusia dapat dijumpai dalam artikel mengenai rawatan patologi radang faring pada kanak-kanak dalam jurnal Pediatrics. Dalam tajuk artikel, penulis bertanya adakah senantiasa merawat faringitis dengan antibiotik sistemik, atau terapi simptomatik yang mencukupi. Pertanyaannya terdengar masuk akal: memang, seperti yang kita ketahui, sakit tekak sering disebabkan oleh virus, dan antibiotik dalam kes seperti itu, secara definisi, tidak berdaya. Tetapi anda benar-benar boleh mengambil ubat penahan sakit atau beberapa jenis emolien.

Hasilnya dan tafsiran mereka dalam kajian ini, paling tidak, mengejutkan. Hanya 61 kanak-kanak yang mengambil bahagian di dalamnya, dan tidak seorang pun dari mereka didapati mempunyai BHCA - beta-hemolytic streptococcus A (agen penyebab faringitis bakteria biasa). Lebih-lebih lagi, artikel itu tidak mengatakan di mana-mana bahawa sekurang-kurangnya salah seorang kanak-kanak itu mempunyai beberapa jenis jangkitan bakteria. Grammidin ditugaskan untuk semua orang, dan tidak ada kumpulan kawalan yang akan diberi ubat atau lolipop palsu. Pada hari kelapan dari awal rawatan (dari permulaan tanda-tanda penyakit ini hingga permulaan rawatan pada kanak-kanak sekitar 19 jam telah berlalu), gejala-gejala itu hilang. Akibatnya, 100% pesakit pulih, tetapi tidak ada bukti bahawa ubat itu membantu di sini, dan bukan penyakit itu sendiri. Tetapi menurut tinjauan dalam British Medical Journal, ARVI lulus tanpa rawatan setelah 2-6.7 hari.

Sebagai gantinya, kami melihat iklan untuk Grammidine kanak-kanak di halaman 139. Ngomong-ngomong, iklan ini sekali lagi merujuk kepada aktiviti antivirus - dengan merujuk kepada petunjuk ubat dan kajian mengenai cetylpyridine, iaitu, tidak ada bukti mengenai kesan antivirus dari gramicidin C. Penulis artikel mendesak untuk membezakan faringitis yang disebabkan oleh BGSA dari yang lain, tetapi untuk orang lain mereka menetapkan "rawatan simptomatik", yang, menurut pendapat mereka, adalah Grammidin (ingat bahawa ini juga merupakan antibiotik).

Untuk komponen kedua, cetylpyridine chloride, hanya ada dua kajian mengenai manusia dalam bentuk lozenges: 6 dan 52 sukarelawan. Tidak satu pun dari mereka yang buta ganda, dikawal, dan secara rawak. Kajian klinikal mengenai kombinasi kedua-dua bahan ini hanya dilakukan pada tahun tujuh puluhan, dan hanya tajuk utama di PubMed sahaja (di mana, nama-nama zat tersebut tidak muncul).

Indicator.Ru mengesyorkan: jangan gunakan antibiotik untuk melawan jangkitan virus

Komponen tajuk Grammidine adalah antibiotik. Ini bermaksud bahawa melawan penyakit virus (SARS, tidak rumit oleh jangkitan bakteria), ia tidak berkesan, dan penggunaannya hanya mendorong bakteria untuk mengembangkan daya tahan terhadap ubat dan menukar gen yang bertanggungjawab untuknya.

Lebih-lebih lagi, gramicidin C beracun untuk sel manusia dan kadang-kadang boleh menyebabkan reaksi buruk, termasuk memprovokasi keradangan apabila jangkitan itu sendiri sudah berlalu. Komponen kedua, cetylpyridine, mungkin mempunyai kesan antivirus, bahkan terbukti dalam beberapa percubaan terkawal, double-blind, terkawal (seperti ini atau itu). Tetapi sebagai tablet untuk penyerapan semula, keberkesanannya tidak dapat disebut tidak dapat dipertikaikan..

Secara paradoks, ini tidak bermakna lozenges tidak berguna untuk ARVI. Sebilangan dari mereka, seperti yang kita katakan di atas, mengandungi anestetik yang membantu mengurangkan gejala kesakitan, atau suplemen yang menyegarkan dan menyejukkan (misalnya, menthol). Di laman web Mayo Clinic (salah satu pusat penyelidikan perubatan terbesar di dunia), anda boleh mendapatkan cadangan untuk membubarkan gula-gula atau gula-gula keras. Ini menyebabkan pelepasan air liur dalam jumlah besar, yang mencuci kawasan yang meradang, membantu melegakan kesakitan dan mengurangkan kepekatan mikroorganisma. Oleh itu, Grammidin, dan banyak ubat lain yang serupa dapat membantu, tetapi selalunya harga mereka di rak terlalu tinggi, kerana untuk kesan yang sama, anda boleh menggunakan gula-gula pudina atau gula-gula biasa tanpa komponen antiseptik. Untuk tujuan yang sama, anda boleh berkumur dengan air masin sedikit..

Laman web yang sama menasihatkan agar kerongkong dilembabkan untuk mengurangkan kesakitan: minum lebih banyak, misalnya, teh dengan madu atau air suam, makan kaldu cair agar tidak merengsakan sakit tekak dengan makanan pejal. Ngomong-ngomong, apabila anda sudah merasa sejuk, ais krim cair atau minuman sejuk tidak akan banyak merugikan, tetapi sebaliknya, dapat menenangkan rasa sakit. Cuba juga melembapkan udara, elakkan menjengkelkan bahan seperti asap rokok dan produk pembersih, dan kurang bercakap. Sudah tentu, anda perlu memastikan tidur dan rehat yang mencukupi.

Tetapi sayangnya, kami belum menghasilkan ubat yang berkesan untuk ARVI tanpa penglibatan bakteria, walaupun ubat anti-radang bukan steroid dan parasetamol dapat membantu menurunkan suhu bila perlu, dan mengurangkan rasa sakit. Nasib baik, seperti yang kita ketahui, selesema virus tidak dapat diatasi dengan obat sama sekali, kerana tubuh akan mengatasinya sendiri dalam beberapa hari.

Semua ini berlaku untuk penyakit "selesema" virus, yang sukar dibezakan dengan bakteria. Agar tidak meragukan alasannya, lebih baik berjumpa doktor yang boleh melakukan analisis untuk anda atau, dengan menggunakan tanda-tanda yang rumit, tentukan mengapa tekak anda sakit dan apa yang harus dilakukan dengannya.

Saranan kami tidak dapat disamakan dengan pelantikan doktor. Sebelum anda mula mengambil ubat ini atau ubat itu, pastikan anda berjumpa dengan pakar.

Grammidine

Ubat antibakteria Grammidin digunakan untuk melegakan proses keradangan tekak. Grammidine diserap dalam rongga mulut. Bahan aktif menunjukkan kesan bakteria kerana peningkatan kebolehtelapan dinding sel bakteria (baik gram positif dan gram negatif). Bertindak pada hampir semua patogen yang menyebabkan penyakit berjangkit dan radang pada rongga mulut dan faring. Sekiranya dinding sel rosak, mikroorganisma mati. Alat ini bukan bakteria ketagihan. Pada masa pembubaran ubat, peningkatan air liur diperhatikan, yang juga membantu membersihkan rongga mulut dan faring dari mikroorganisma dan produk metaboliknya.

Petunjuk untuk digunakan:
Luka berjangkit pada rongga mulut, faring dengan kelaziman kesakitan:
- faringitis akut, radang amandel, radang amandel,
- radang gusi,
- periodontitis,
- stomatitis.

Kaedah aplikasi:
Grammidine diresepkan selepas makan. Tablet harus dilarutkan di rongga mulut..

Jangan mengunyah. Selepas digunakan, jangan mengambil makanan dan minuman selama 1-2 jam.

Dos dari usia 12 tahun - 2 tablet (diikuti satu demi satu dengan selang 20-30 minit) - 4 r / hari.

Kanak-kanak di bawah 12 tahun - 1-2 tablet 4 r / hari. Tempoh terapi adalah 5-6 hari.

Kesan sampingan:
- reaksi alahan,
- Gramidin mempunyai kesan anestetik, jadi pelanggaran kepekaan lidah sementara mungkin.

Kontraindikasi:
Reaksi alergi terhadap bahan yang membentuk ubat.

Kehamilan:
Grammidine tidak digalakkan semasa mengandung dan sekiranya menyusu.

Interaksi dengan ubat lain:
Ubat ini menguatkan kesan antibiotik lain yang diresepkan secara topikal atau sistemik..

Overdosis:
Kes overdosis tidak diketahui.

Borang pelepasan:
Pil, putih atau putih-kuning. Pakej ini mengandungi 1 atau 20 keping.

Struktur:
Bahan aktif: gramicidin C (dalam setiap tablet - 1,5 mg).
Bahan tidak aktif: gula susu, kalsium stearat, metil selulosa, gula.

Grammidine

Harga di farmasi dalam talian:

Grammidine - antibiotik topikal.

Bentuk dan komposisi pelepasan

Ubatnya adalah tablet yang direka untuk penyerapan semula.

Bahan aktif ubat adalah gramicidin C.

Komponen tambahan: kalsium stearat, laktosa, metil selulosa dan gula.

Petunjuk untuk digunakan

Seperti yang ditunjukkan dalam petunjuk, Grammidin digunakan untuk penyakit rongga mulut dan kerongkong yang bersifat berjangkit-inflamasi.

Kontraindikasi

Semasa melantik Grammidine, kontraindikasi adalah:

 • Hipersensitiviti terhadap komponen ubat;
 • Tempoh penyusuan.

Semasa mengandung, tetapkan agen antibakteria dengan berhati-hati..

Dos dan pentadbiran

Grammidine mesti digunakan secara lisan 4 kali sehari, melarutkan tablet di mulut setelah makan.

Dos tunggal untuk orang di bawah 12 tahun adalah 1-2, dari 12 tahun - 2 tablet, dengan jeda antara penerimaan mereka dalam 20-30 minit.

Selepas menggunakan Grammidine, anda mesti menahan diri dari makan makanan selama 1-2 jam.

Kursus rawatan dengan antibiotik tempatan adalah 5-6 hari.

Kesan sampingan

Apabila menggunakan Grammidine dalam kes yang jarang berlaku, reaksi alergi berlaku.

arahan khas

Ubat ini meningkatkan tindakan antibiotik tempatan dan sistemik lain.

Analog

Sinonim ubat adalah agen antibakteria Gramitsidin S dan Gramitsidinovaya paste. Grammidin dengan anestetik dan aerosol untuk penyedutan Bioparox mempunyai kesan yang serupa.

Terma dan syarat penyimpanan

Sesuai dengan arahan yang dilampirkan, Grammidin mesti disimpan pada suhu bilik di tempat yang kering, terlindung dari cahaya..

Hayat simpanan ubat - 3 tahun.

Terdapat kesilapan dalam teks? Pilihnya dan tekan Ctrl + Enter.

Grammidine

Harga di farmasi dalam talian:

Grammidine adalah ubat antibakteria tempatan yang digunakan untuk merawat penyakit tekak.

Komposisi, bentuk pelepasan dan analog Grammidine

Grammidine dihasilkan dalam bentuk tablet untuk resorpsi dengan kandungan bahan aktif (Gramicidin C) dalam jumlah 1.5 g dan komponen tambahan: gula, laktosa, metil selulosa dan kalsium stearat.

Sejumlah analog ubat juga dihasilkan (dalam bentuk pil pipi):

 • Grammidine NEO yang mengandungi 3 mg gramicidin C dan 1 mg cetylpyridinium chloride;
 • Grammidine untuk kanak-kanak dengan 1.5 mg gramicidin C dan 1 mg cetylpyridinium chloride;
 • Grammidin dengan anestetik yang mengandungi 1.5 mg gramicidin C dan 10 mg lidocaine;
 • Grammidine dengan anestetik NEO yang mengandungi: 3 mg gramicidin C, 0.2 mg oxybuprocaine hidroklorida dan 1 mg cetylpyridinium klorida.

Sekiranya terdapat hipersensitiviti terhadap komponen aktif, doktor boleh menetapkan analog ubat yang mempunyai mekanisme tindakan yang serupa - Bioparox aerosol.

Tindakan farmakologi Grammidine

Bahan aktif Grammidine adalah gramicidin C, apabila digunakan secara topikal di faring dan mulut, ia mempunyai kesan antibakteria yang ketara pada kebanyakan patogen penyakit berjangkit. Hasil penggunaan ubat tersebut, terdapat:

 • Peningkatan kebolehtelapan membran sel mikroba, yang menyebabkan pelanggaran kestabilannya dengan kematian berikutnya;
 • Menguatkan air liur, yang membantu membersihkan orofaring dari eksudat dan mikroorganisma yang meradang.

Ubat ini tidak menyebabkan ketagihan mikroorganisma yang sensitif terhadap tindakannya.

Tindakan gabungan analog ubat disebabkan oleh sifat bahan aktif yang termasuk di dalamnya. Grammidine dengan anestetik merangkumi lidocaine, yang mempunyai kesan anestetik tempatan, yang menampakkan dirinya secara langsung semasa penyerapan semula dan berlangsung selama 30-40 minit. Minyak kayu putih dan mentol meningkatkan kesan lidokain, mengurangkan keradangan dan ketidakselesaan, dan juga memudahkan menelan makanan..

Komposisi Grammidine NEO dengan anestetik selain gramicidin C termasuk:

 • Oxybuprocaine, yang mempunyai kesan analgesik tempatan;
 • Cetylpyridinium chloride, yang menekan pertumbuhan dan pembiakan patogen penyakit berjangkit rongga mulut.

Petunjuk penggunaan Grammidine

Grammidin mengikut arahan ditetapkan dalam rawatan penyakit berjangkit dan radang tekak dan mulut, iaitu:

 • Penyakit gusi;
 • Faringitis akut;
 • Sakit tekak;
 • Tonsillitis;
 • Penyakit periodontal;
 • Stomatitis.

Kontraindikasi

Grammidine dikontraindikasikan dalam penggunaan:

 • Wanita yang menyusu;
 • Terhadap latar belakang hipersensitiviti terhadap komponen aktif dan tambahan yang disertakan dalam tablet.

Grammidin dan analognya boleh digunakan dengan berhati-hati untuk wanita hamil.

Grammidine NEO tidak diresepkan untuk kanak-kanak di bawah umur 4 tahun dan semasa trimester pertama kehamilan.

Kaedah Pentadbiran Grammidine

Kanak-kanak di bawah umur 12 tahun disyorkan untuk menggunakan satu tablet hingga 4 kali sehari. Dos tunggal dewasa adalah 2 tablet, yang diambil secara berurutan selama 20-30 minit, dengan kekerapan pemberian yang sama. Grammidin, menurut ulasan, berkesan untuk jangka masa kursus 5-6 hari. Sekiranya tidak ada peningkatan selama ini, disarankan untuk berjumpa doktor untuk menjelaskan diagnosis dan menyesuaikan rawatan.

Tablet Grammidine dan analognya mesti diserap ke dalam mulut sehingga larut sepenuhnya. Ubat ini disyorkan untuk digunakan setelah makan, selepas itu anda tidak boleh makan selama 1-2 jam.

Kesan sampingan

Grammidin, menurut ulasan, biasanya boleh diterima dengan baik. Dalam beberapa kes, perkembangan reaksi alergi ringan dan dermatitis kontak adalah mungkin..

Grammidin dengan anestetik boleh menyebabkan kebas pada lidah jangka pendek.

Interaksi Dadah Grammidine

Semasa menggunakan Grammidine, harus diingat bahawa ia meningkatkan kesan ubat antimikroba lain.

Keadaan simpanan

Grammidin mengikut arahan merujuk kepada jumlah ubat preskripsi antibakteria tempatan. Jangka hayat tablet adalah 36 bulan, asalkan disimpan pada suhu tidak melebihi 25 ° C..

Apa yang membantu Grammidin. Arahan penggunaan tablet

Grammidin, dari mana bantuan antiseptik antibiotik ini? Ubat ini bertujuan untuk merawat jangkitan dan penyakit kerongkong dan rongga mulut. Tablet Grammidin disarankan untuk digunakan pada pesakit dengan angina dan stomatitis..

Komposisi dan bentuk pelepasan

Mereka dibuat dalam bentuk tablet yang perlu diserap ke dalam mulut. Pilnya rata. Tablet Grammidin, yang membantu ubat dengan faringitis, mengandungi unsur aktif gramicidin C dalam jumlah 1.5 mg dan eksipien. Ia disedari dalam lepuh 10 tablet. Pakej itu mengandungi 2 lepuh.

Masih menghasilkan pelbagai jenis ubat, seperti:

 1. Grammidin untuk kanak-kanak (selendang kuning pada bungkusan).
 2. Grammidine Neo (selendang hijau).
 3. Grammidin dengan Neo Anestetik (Merah).

Sifat farmakologi

Tindakan ubat "Grammidin", yang membantu dengan sakit tekak, disebabkan oleh sifat unsur aktifnya. Ubat ini mempunyai kesan antimikroba yang cerah, ia bertarung dengan kebanyakan mikroorganisma yang menimbulkan patologi berjangkit pada rongga mulut dan faring.

Ubat ini melegakan proses keradangan, mengurangkan rasa tidak selesa di tekak dan memperbaiki menelan. Kehadiran anestetik dalam komposisi membolehkan anda menyingkirkan gejala sakit di tekak dan rongga mulut. Pesakit setelah mengambil ubat berasa lega. Pesakit mengatakan bahawa ia menjadi lebih baik walaupun dalam proses penyerapan semula tablet.

Ubat Grammidin: apa yang membantu

Ubat ini ditetapkan untuk rawatan patologi berikut:

 • sakit tekak;
 • radang amandel;
 • stomatitis;
 • faringitis;
 • penyakit periodontal;
 • radang gusi;
 • periodontitis.

Kontraindikasi

Arahan melarang penggunaan "Grammidine" dengan:

 • menyusu
 • hipersensitiviti terhadap komposisi ubat "Grammidin", dari mana tablet ini dapat menyebabkan alergi.

Berhati-hati mesti digunakan semasa menggunakan produk semasa kehamilan. Anda boleh mengambil ubat hanya untuk tujuan perubatan dengan dos yang dikurangkan. Dengan penyusuan, tablet dibenarkan. Untuk melakukan ini, proses ini terganggu..

Ubat Grammidin: arahan penggunaan

Gunakan tablet selepas makan. Jangan mengunyah. Selepas menggunakan ubat, anda tidak boleh makan dan minum selama 2 jam. Grammidin tablet arahan penggunaan mengarahkan orang dewasa dan kanak-kanak selepas usia 12 tahun untuk menyimpan 2 pil di mulut mereka dengan selang waktu 20 minit. Jumlah penerimaan sedemikian mencapai 4 sehari. Terapi memakan masa 5-6 hari. Isipadu harian tertinggi - 24 g.

Grammidin Kanak-kanak: aplikasi

Ubat ini diresepkan untuk kanak-kanak dari usia 4 tahun. Sehingga 12 tahun, perlu melarutkan 1 tablet 4 kali sehari. Kanak-kanak yang lebih tua ditunjukkan 2 tablet 4 kali.

Arahan penggunaan "Grammidine with anesthetic" dan "Grammidine - Neo"

Ubat ini dimakan dalam jumlah 1 tablet. 3-4 pil digunakan setiap hari. Dengan komplikasi penyakit pada orang dewasa, dosnya meningkat dua kali ganda. Ambil 2 tablet dengan selang 20 minit.

Kesan sampingan

Ubat, arahan dan ulasan pesakit Grammidin menunjukkan ini, ia boleh diterima dengan baik, praktikalnya tidak menyebabkan reaksi tubuh yang tidak dapat diterima. Kelemahan kecil ubat ini termasuk kehilangan kepekaan lidah dan alahan sementara, yang ditunjukkan:

 • ruam;
 • mulut kering
 • urtikaria.

Pil tekak jarang menyebabkan gejala ini.

Interaksi dengan ubat lain

Ubat ini meningkatkan kesan agen antimikroba. Ubat ini diresepkan sebagai sebahagian daripada terapi kompleks.

Semasa mengandung dan menyusui

Doktor menetapkan ubat dengan membandingkan faedah yang diharapkan untuk ibu dan bahaya bagi anak. Semasa penyusuan, ubat ini dikontraindikasikan.

Analog ubat "Grammidin"

Bahan aktif yang sama mengandungi sinonim berikut:

 1. Gramicidin C.
 2. Gramicidin C hidroklorida.
 3. Grammidine Neo.
 4. Grammidin Neo dengan anestetik.
 5. Kanak-kanak dengan rasa raspberry.

Kesan serupa dimiliki oleh analog yang juga digunakan untuk rawatan radang amandel dan radang amandel:

 • Fervex untuk sakit tekak;
 • Cefatrexil; Sumazide; IRS 19;
 • Miramistin; Alphacet; Formula Anti Sakit Tekak;
 • Novoscept Forte; Orelox; Septolete;
 • Sanguirythrin; Laripront; Yoks;
 • Ribomunyl; Clarithromycin; Augmentin;
 • Lidaprim; Perty; Taromentin;
 • Ketoceph; Cefosin; Natsef;
 • Bicillin 3; Azithral Zedex;
 • Tsiprosan; Polioksidonium; Syphlox;
 • Ceff; Hyposol; Metovit;
 • Liproquin; Taiss Angi Sept; Minyak buckthorn laut;
 • Ekositrin; Panadol Kanak-kanak; Iodinol;
 • Cefat; Sumetrolim; Tomisida;
 • Zetsil; Rovamycin; Aqualore;
 • Heksoral; Arlet Amoxisar;
 • Stopangin;
 • Cefspan; Cefazolin; Neo sakit tekak;
 • Fromilide; Timentin; Flemoklav Solutab;
 • Ekstrak Dr. Tayss Sage dengan vitamin C;
 • Tablet Streptocide; Abisil; Jumlah keseluruhan;
 • Athenoksin; Dr. Theiss Sage; Cefotaxime;
 • Paletrex; Dinabak; Angin Hel SD;
 • Oxamp; Grunamox; Cefesol;
 • Tonsilotren; Vilprafen; Sextaphagus;
 • Ciprofloxacin; Solpadein; Ampisilin
 • Bicarmint; Nalgesin; Doxycycline hidroklorida;
 • Ringkas; Cyprolet A; Pharyngosept;
 • Bicillin 5; Amben; Azivok;
 • Cefurabol; Methyluracil; Hexaspray;
 • Heksalisis; Tertsef; Zanocin;
 • Sultasin; Strepsils; Kotak mikro;
 • Digital; Tantum Verde;
 • Ekstrak Dr. Theiss Echinacea;
 • TeraFlu Lar; Biseptolum; Zitrolide forte;
 • Povidone iodin; Vilprafen solutab; Cefabol;
 • Cyprobrin; Ceftriabol; Falimint
 • Vokara; Kemomisin; Unidox Solutab.
 • Clamosar; Ospeksin; Amoksisilin;
 • Pharyngopils; Tonsilgon H; Hexadreps;
 • Hexapneumin; Felexin; Vepicombin;
 • Rulid; Vibramycin; Super;
 • Furatsilin; Biodroxil; Panadol Tambahan;
 • Bioparox; Cybrobid; Ospen;
 • Erythromycin; Aldolor; Tekstur propolis;
 • Quipro; Doxylan; Cephalexin;
 • Bicillin 1; Zinnat; Cliacil;
 • Suprax Tab Hexoral; Bactrim.

Di Moscow, anda boleh membeli tablet Grammidin dalam bentuk apa pun (merah, hijau, kanak-kanak) dalam lingkungan 207 - 300 rubel.

Di Kiev, ubat berharga 350 hryvnias.

Harga di Minsk mencecah 4-15 bel. rubel.

Di Kazakhstan, produk ini dijual dengan harga 1270 tenge.

Ulasan

Grammidin dipuji oleh doktor dan pesakit. Mereka menunjukkan keberkesanan antibiotik yang diuji masa ini dalam merawat penyakit tekak. Alat ini mempunyai kesan tempatan, menghilangkan proses keradangan dan sakit tekak. Pelbagai bentuk dos membolehkan anda memilih ubat untuk mana-mana pesakit.

Penerbitan Mengenai Asma