Laring adalah bahagian sistem pernafasan. Laman web ini menghubungkan faring dan trakea antara satu sama lain. Ia juga mempunyai unit suara. Oleh itu, salah satu fungsi utama laring adalah penciptaan bunyi. Ia fleksibel dan terdiri daripada kain tebal..

Peranan laring

Struktur dan fungsi laring, serta peranannya, saling berkaitan. Kerana di mana ia berada, peranan laring adalah membiarkan udara masuk dan mencegah benda asing memasuki saluran pernafasan bawah.

Juga, salah satu fungsi pelindung laring adalah pengusiran benda asing yang sudah menembusi saluran pernafasan. Ini dilakukan melalui batuk dan tindakan refleksif lain..

Untuk memulakan batuk, anda perlu menarik nafas panjang. Dalam kes ini, udara akan melalui pita suara, pada masa yang sama laring akan naik, dan lumen vokal akan ditutup rapat. Nafas yang tajam akan menyebabkan ligamen terbuka, dan aliran udara akan mendorong objek keluar dari kerongkong.

Struktur laring

Fungsi dan peranan badan ini dilakukan kerana strukturnya yang unik. Bingkai terdiri daripada tulang rawan yang saling berkaitan dan dapat bergerak. Mereka saling berkaitan dengan ligamen dan sendi, yang memastikan pergerakan mereka. Sifat pergerakan tulang rawan ditentukan oleh fungsi laring apa yang dilakukan pada waktu tertentu.

Tulang rawan dibahagikan kepada tunggal dan berpasangan. Dan itu, dan itu, ada tiga. Single dilambangkan oleh tulang rawan berikut:

Rawan berpasangan merangkumi yang berikut:

Saiz terbesar berbeza dengan rawan tiroid. Ia dibentuk dengan menghubungkan dua plat dengan empat penjuru. Pada lelaki, mereka bersambung pada sudut 90 darjah, dan pada wanita - di bawah tumpul (kira-kira 120 darjah). Di tepi belakang kedua pelat terdapat dua pasang tanduk di bahagian atas dan bawah.

Rawan krikoid adalah asas keseluruhan laring. Piring menghadap ke belakang, sementara lengkungan tulang rawan menghadap ke hadapan. Bahagian bawahnya digabungkan dengan cincin trakea tulang rawan. Selain itu, tulang rawan krikoid dihubungkan dengan dua yang lain, iaitu arytenoid dan tiroid. Dua pasang sendi bertindak sebagai penyambung.

Rawan besar yang lain berbentuk baji. Ia dibezakan dengan panjang dan kewarasannya. Rawan berbentuk tanduk berukuran kecil. Pangkal rawan ini berada di bahagian atas arytenoid.

Rawan epiglotis meliputi laring di bahagian atasnya. Ia menghubungkan ke tulang rawan tiroid dan ke tulang hyoid. Dalam kes pertama, ligamen perisai dan tekak membantu, dan yang kedua, epiglotis hyoid.

Dari segi nilai fungsional, yang paling penting adalah rawan arytenoid. Dua proses berlepas dari mereka. Maju - suara, dan belakang - otot.

Sendi

Dalam senarai fungsi apa yang dilakukan oleh laring, pengeluaran bunyi menduduki salah satu tempat utama. Bunyi boleh terbentuk di laring kerana mobiliti tulang rawan, yang pada gilirannya dicapai melalui sendi dan ligamen.

Terdapat dua sendi di laring. Yang pertama dipanggil cricothyroid, dan yang kedua - cricoid. Kedua-duanya berpasangan. Sendi cricothyroid terbentuk kerana permukaan artikular terletak pada tulang rawan tiroid dan krikoid. Dalam kes pertama, permukaan seperti itu terletak di tanduk bawah, dan yang kedua, di depan. Sendi boleh bergerak di sepanjang paksi depan. Semasa pergerakan, rawan tiroid boleh condong ke hadapan. Ini berlaku semasa otot berkontrak..

Sendi krikoid terbentuk dari permukaan rawan arytenoid dan krikoid. Sekiranya sendi pertama bergerak di sepanjang paksi frontal, maka dalam sendi ini pergerakan berlaku secara menegak. Semasa pergerakan, proses vokal, serta ligamen yang melekat padanya, dapat menyimpang ke sisi dan mendekat. Ini menyebabkan glotis menjadi sempit atau melebar..

Otot dan dinding

Fungsi laring dilakukan berkat otot, yang terbahagi kepada tiga jenis:

 • dilator;
 • penyekat;
 • otot yang mengubah ketegangan pita suara.

Dilator bertanggungjawab untuk menyempitkan glotis dan laring dalaman. Pada masa yang sama, dilator melakukan fungsi sebaliknya - pengembangan glotis dan laring.

Dinding laring terdiri daripada 5 elemen:

 • selaput elastik gentian;
 • membran mukus;
 • tulang rawan;
 • otot
 • sarung tisu penghubung.

Membran bertindak sebagai tisu penghubung. Ia terletak betul-betul di bawah laring itu sendiri. Selaput lendir ditutup sepenuhnya oleh epitel bersilia. Membran penghubung merangkumi keseluruhan laring. Unsur penyusunnya ialah gentian elastik..

Struktur dalaman

Secara luaran, tiub laring menyerupai jam pasir - di atas dan di bawahnya lebar dan mengetuk lebih dekat ke pusat. Di tengah laring terdapat glotis. Ini adalah ambang pita suara, yang merupakan penyempitan otot keputihan dengan warna mutiara. Mereka terdiri daripada bahagian atas dan bawah. Terdapat sempadan bebas di antara mereka..

Ruang depan berakhir dengan lipatan. Tepi rawan tiroid mengelilinginya. Sebelum ruang depan adalah sudut rawan yang sama ini, serta epiglotis. Di samping itu, di laring terdapat ruang belakang. Ia terletak di bawah glotis dan menghubungkan ke trakea. Bahagian ini sering meradang pada kanak-kanak dan dipenuhi dengan tisu lembut..

Plat tiroid berkumpul dan membentuk komisur. Di sisi belakang, ligamen dilekatkan pada rawan arytenoid. Di antara ruang depan dan jurang suara adalah ventrikel berbentuk seperti celah. Mereka meregangkan ke lipatan palatine meraup. Ada kalanya ventrikel seperti celah mencapai membran tiroid tiroid.

Bekalan darah

Arteri subclavian dan karotid memberikan aliran darah ke laring. Arteri berikut bersebelahan dengannya:

 • tiroid yang unggul;
 • tiroid bawah;
 • laring belakang;
 • laring.

Secara selari, saluran vena melalui urat jugular. Dari bahagian atas kapal laring ke bahagian atas saluran jugular. Mereka dipenuhi dengan cecair limfa. Dari saluran jugular, cecair ini memasuki titik-titik pra-usus dan ke saraf berulang..

Fungsi laring manusia

Setelah struktur laring telah dikaji, fungsi utamanya harus dianalisis. Yang pertama disebut adalah pelindung. Larynx melindungi paru-paru dari benda asing.

Fungsi kedua laring dalam sistem pernafasan adalah untuk mengatur aliran udara. Fungsi ketiga dipanggil suara. Kerana getaran yang disebabkan oleh udara, suara dibuat.

Apa lagi fungsi laring? Pertimbangkan lebih jauh.

Fungsi pelindung dan pernafasan

Kedua-dua fungsi ini saling berkaitan. Mampatan dan pengembangan jurang membolehkan anda mengarahkan aliran udara semasa memasuki laring. Pada masa yang sama, kelenjar yang ditutupi oleh epitelium melakukan fungsi pelindung laring dalam sistem pernafasan. Larynx mempunyai sebilangan besar ujung saraf dengan tahap kepekaan yang sangat tinggi. Oleh itu, jika makanan secara tidak sengaja memasuki bahagian vestibular, seseorang akan segera mengalami batuk, berkat unsur yang tidak diingini akan dibuang ke saluran masuk. Badan asing dapat dihilangkan bukan hanya dengan memulai batuk, tetapi juga disebabkan oleh refleks muntah, yang paling sering ditunjukkan pada anak-anak.

Selain menyekat kemasukan objek pihak ketiga ke dalam paru-paru, fungsi pelindung laring ditunjukkan dalam pemanasan dan pelembapan jisim udara. Udara dibersihkan dari habuk, dan kekotoran gas yang ada di dalamnya dinetralkan.

Perlu diperhatikan bahawa dalam proses mencegah benda asing memasuki paru-paru, glotis ditutup, menyebabkan kekejangan. Sekiranya sangat kuat, ini boleh menyebabkan sesak nafas, yang dalam beberapa kes berakhir dengan kematian.

Fungsi suara laring

Ini adalah fungsi ketiga yang dilakukan oleh laring. Ini terletak pada kenyataan bahawa disebabkan oleh turun naiknya pita suara, yang disebabkan oleh aliran udara ketika menghembus nafas, bunyi tertentu terbentuk.

Namun, suara yang keluar dari laring sangat senyap dan lemah. Agar dia menjadi kuat, dia perlu melalui rongga. Hanya selepas itu suara memperoleh ciri-ciri tertentu ciri orang tertentu.

Bunyi yang keluar dari laring mempunyai sejumlah nada. Bergantung pada kedudukan bibir dan lidah, suara dan nada suara mungkin berbeza.

Ciri Suara

Yang utama adalah jarak, kekuatan dan timbre. Daya dipengaruhi oleh voltan udara semasa menghembus nafas dan daya dengan mana pita suara yang betul disambungkan. Voltan ligamen yang sama menentukan nada suara. Berdasarkan keadaan hidup seseorang, dia seharusnya dapat mengatur kekuatan suaranya. Penting untuk dapat bercakap dengan tenang dan kuat.

Waktu suara ditentukan oleh bagaimana seseorang menggunakan resonatornya. Semakin baik dia melakukannya, semakin mewarnai pewarnaannya. Timbre adalah warna yang unik. Seseorang tidak dapat mengawal resonator bawahnya, pada masa yang sama, penggunaan resonator atas dapat dilatih dan disempurnakan.

Mengenai jarak, ia mewakili jumlah nada yang dikeluarkan oleh suara. Suara khas dicirikan oleh jarak satu setengah oktaf, walaupun 3-4 nada digunakan dalam kehidupan seharian. Semakin luas jangkauannya, semakin jelas ucapan orang itu..

Unit suara

Pita suara dipasang di satu sisi ke rawan arytenoid, dan di sisi lain ke tiroid. Apabila otot dalaman laring mula berkontraksi, ini membawa kepada perubahan tahap ketegangan pita suara, yang seterusnya menyebabkan glotis berubah bentuk.

Semasa anda menghembuskan nafas, ligamen mula bergetar dan mengeluarkan suara. Seorang lelaki mengeluarkan suara vokal. Hampir semua konsonan dibentuk menggunakan lidah, lelangit dan bibir. Walau bagaimanapun, laring juga dapat menghasilkan bunyi konsonan. Ini berlaku untuk konsonan glotis..

Glottal adalah konsonan yang terbentuk ketika pita suara ditutup. Terdapat apa yang disebut busur laring, yang merupakan bunyi konsonan letupan laring pekak. Busur laring yang paling biasa adalah dalam bahasa Jerman. Dialah yang memberikan ketajaman tertentu. Juga dalam bahasa Jerman tidak ada perkataan yang bermula dengan vokal. Sifat ini juga merupakan ciri khas bahasa Arab. Sekiranya huruf pertama dalam kata adalah vokal, ia dibaca dari busur laring.

Dalam bahasa Rusia, busur laring tidak begitu biasa. Dia hanya diucapkan dalam beberapa kata. Contohnya ialah perkataan "not-a." Sebagai tambahan, busur laring dapat diucapkan dengan pemisahan yang jelas antara dua bunyi konsonan, misalnya: "a-erobik", "dan-onizer", "ketukan guruh", dll. Seperti yang anda lihat, dalam bahasa Rusia busur laring tidak membawa makna nilai, tidak seperti bahasa Jerman dan Semit. Ini ditunjukkan oleh tanda keras kepala atau beech h. Dalam bahasa Arab, huruf "Hamza" digunakan untuk menunjukkan busur laring.

Salah satu dari banyak perbezaan antara seseorang dan primata adalah dia mengeluarkan suara semasa menghembus nafas, sementara semua primata lain melakukan ini dengan menghirup. Para saintis mencadangkan bahawa perbezaan dalam prinsip operasi alat vokal adalah sebab utama ketidakmampuan mengajar primata untuk bercakap.

Perkembangan suara

Suara pada kanak-kanak mula berkembang sejak mereka lahir dan semakin kuat. Lebih dekat ke akil baligh, mutasi berlaku di mana suaranya berubah. Ini berlaku pada kanak-kanak lelaki dan perempuan, tetapi dalam hubungan seks yang lebih kuat, perubahan jauh lebih cerah, kerana mereka mempunyai laring yang besar. Proses menukar suara boleh berlangsung selama beberapa bulan. Dalam beberapa kes, ini ditangguhkan sehingga satu tahun..

Perkembangan pertuturan suara terkenal kerana ketidakseragaman dan pergantungan persekitarannya. Selalunya, pada usia satu tahun, perbendaharaan kata kanak-kanak dapat mengira 10 perkataan. Selepas 12 bulan lagi, ia boleh meningkat 3-4 kali. Kosa kata kanak-kanak berusia 14 tahun rata-rata meninggalkan 15-20 ribu perkataan.

Kesimpulannya

Setelah ditentukan apa larinks diwakili dan apa fungsinya, dapat disimpulkan bahawa organ ini memainkan peranan yang sangat penting dalam sistem pernafasan manusia. Ia terdiri daripada tulang rawan yang bergerak. Fungsi utama laring adalah pelindung, pernafasan dan fonator (bunyi).

Segmen saluran pernafasan ini menghalang penembusan zarah asing ke dalamnya, dan juga mengeluarkan unsur-unsur yang terperangkap kerana batuk dan muntah. Juga, laring menghangatkan dan membersihkan udara, dan kerana ayunan ligamen pelbagai bunyi dapat terbentuk (kebanyakannya vokal, tetapi konsonan glotal yang tidak biasa untuk pertuturan Rusia dapat terbentuk).

Struktur nasofaring, orofaring dan laring seseorang yang mempunyai gambar

Dalam anatomi manusia tidak ada organ seperti tekak. Ini adalah sebutan biasa saluran pernafasan atas. Ini termasuk laring, faring, dan trakea..

Tekak dibatasi oleh tulang hyoid di atas dan klavikula di bawah. Arteri vital, urat dan batang saraf juga melalui zon ini..

Tekak itu sendiri adalah gabungan dari faring dan laring. Trakea adalah kesinambungan mereka. Fungsi utama faring adalah mendorong makanan ke kerongkongan dan memindahkan udara ke trakea. Dan dalam laring mengandungi unsur-unsur asas yang bertanggungjawab untuk pembentukan suara.

Anda dapat melihat dengan jelas apa kandungan tekak dan larinks seseorang, seperti yang anda dapat di foto.

Struktur faring

Faring terletak di belakang rongga mulut dan masuk ke esofagus. Ia terdiri daripada dua jabatan:

Larynxopharynx biasanya tidak menonjol secara berasingan, kerana ia masuk terus ke laring.

Dari saat-saat umum struktur struktur kerongkong ini, banyak serat otot yang berjalan di sepanjang dinding faring juga dibezakan. Otot membolehkan gumpalan makanan masuk ke esofagus dan udara ke trakea.

Struktur nasofaring

Ini adalah bahagian atas tekak. Ia berkomunikasi dengan rongga hidung dengan formasi khas - choans. Pada intinya, nasofaring adalah saluran melalui mana udara dari saluran hidung melintasi lebih jauh. Di dinding sisi terdapat lubang yang merupakan mulut tiub Eustachian. Oleh itu, hubungan dengan telinga tengah berlaku. Di dinding belakang, di bahagian atasnya, terdapat pembentukan yang sangat penting - pengumpulan tisu limfa yang disebut tonsil nasofaring, atau adenoid. Selalunya, kerana ciri-ciri anatomi kanak-kanak, tisu kelihatan membesar. Dengan pertumbuhan seseorang, ini berlalu dan ukuran adenoid semakin berkurang.

Selaput lendir diwakili oleh epitelium silinder multilayer, jika tidak disebut ciliary. Cilia diperlukan untuk membersihkan udara sebelum memindahkannya melalui struktur kerongkong yang lain.

Struktur orofaring

Ia adalah kesinambungan dari nasofaring. Batas atas orofaring adalah langit. Dengan rongga mulut, bahagian tekak ini berkomunikasi melalui faring. Faring adalah ruang antara lelangit lembut dan akar lidah. Kita boleh mengatakan bahawa lelangit lembut adalah sempadan antara nasofaring dan orofaring dan menghalang makanan memasuki hidung faring. Tidak ada halangan khusus untuk laluan udara, dan ia menuju ke jalan udara.

Terdapat juga tisu limfoid di orofaring. Ini diwakili oleh amandel palatine, yang terletak di lengkungan palatine faring..

Membran mukus orofaring ditunjukkan sebagai epitel skuamosa berstrata.

Struktur laring

Bahagian paling bawah faring. Turun ke laring di bawah

Secara keseluruhan, terdapat beberapa pengumpulan tisu limfa di kerongkong:

 • amandel di kawasan akar lidah;
 • amandel faring;
 • dua amandel di sekitar tabung pendengaran;
 • dua amandel di faring.

Bersama-sama, mereka membentuk cincin khas yang melindungi tubuh manusia dari penembusan jangkitan, kerana selalunya mikroorganisma masuk dengan udara yang dihirup. Oleh itu, tisu limfoid bertemu dengan mereka terlebih dahulu dan tidak membenarkan untuk pergi lebih jauh.

Struktur kerongkong dan laring seseorang

Larynx bermula pada tahap 4-5 vertebra serviks dan masuk ke trakea. Batas atas adalah tulang hyoid. Dinding anterior adalah sekumpulan serat otot yang memanjang dari tulang ke tempat lampiran. Di sisi laring adalah pembentukan kawasan tekak yang sangat penting - kelenjar tiroid. Ia dipisahkan dari faring oleh struktur yang disebut epiglottis. Ini adalah tisu tulang rawan, ditutup dengan selaput lendir, yang menutup pintu masuk ke saluran pernafasan semasa makan.

Dalam struktur dinding laring, sudah mungkin untuk membezakan pembentukan tulang yang menghalang ikatannya sekiranya berlaku kecederaan. Pembentukan ini diwakili oleh tulang rawan. Secara keseluruhan, sembilan dibezakan: tiga mempunyai sepasang dan tiga tanpanya.

Tulang rawan laring berpasangan merangkumi:

Perseorangan merangkumi:

Rawan krikoid adalah pinggan dan lengkungan. Busur masuk di bahagian depan dan bahagiannya. Juga di kawasan ini terdapat permukaan khas yang memungkinkannya berinteraksi dengan tulang rawan lain, misalnya tiroid dan arytenoid. Persimpangan mereka boleh bergerak, yang membolehkan aliran udara bergerak maju dan mengubah ketebalan lumen jika perlu.

Dalam struktur tulang rawan tiroid, dua plat yang saling berkaitan dibezakan. Di tempat inilah sudut terbentuk, yang menonjol di kerongkong. Di pinggir luar setiap pinggan, anda dapat melihat tanduk yang bersambung dengan tulang rawan krikoid..

Rawan arytenoid menyerupai piramid dalam penampilan. Lebih-lebih lagi, mereka mengandungi dua jenis tisu tulang rawan: hyaline dan elastik. Tubuh tulang rawan terdiri daripada hyaline, dan proses rawan elastik. Ciri ini disebabkan oleh kenyataan bahawa gentian pita suara melekat pada prosesnya.

Di bahagian atas rawan arytenoid terdapat tanduk kecil. Lebih tinggi lagi boleh didapati berbentuk baji. Kesemuanya, tanpa pengecualian, disatukan oleh ligamen dan diperlukan untuk mengekalkan kerangka tekak sepenuhnya.

Epiglottis, atau rawan epiglottis, kelihatan seperti kelopak. Ia melekat pada pita suara dan masuk ke akar lidah.

Di dinding laring terdapat sebilangan besar serat otot. Semua otot dibahagikan kepada tiga kumpulan berfungsi:

 1. Otot yang menyebabkan penyempitan glotis.
 2. Otot yang mengembang pita suara.
 3. Otot yang menegangkan pita suara.

Kumpulan pertama merangkumi: otot aritenoid serong dan melintang, krikoid dan tiroid.

Kumpulan otot kedua hanya merangkumi krikoid posterior.

Kepada kumpulan ketiga - otot vokal dan krikotiroid.

Laring dibahagikan kepada beberapa jabatan:

 1. Bahagian depan ruang.
 2. Interventrikular.
 3. Bahagian kepala.

Batas atas vestibula laring adalah epiglotis, dan sempadan bawah adalah lipatan vestibular.

Satu ciri struktur laring manusia adalah adanya pita suara. Mereka benar dan salah. Ligamen benar merangkumi hanya dua. Mereka terdiri daripada otot yang disebut vokal dan ligamen dengan nama yang sama. Pita suara palsu juga disebut lipatan ruang depan. Mereka berbeza dengan yang sebenarnya kerana mereka hanya mempunyai otot. Tidak ada ligamen di sana. Peranan mereka adalah untuk menutup dan membuka glotis, mereka tidak mengambil bahagian dalam pembentukan ucapan.

Bahagian interventrikular bermula dari lipatan vestibular dan berterusan hingga ke pita suara terakhir. Di kawasan ini adalah glotis, yang merupakan bahagian paling sempit. Di tempat inilah objek yang sering jatuh ke kerongkong tersekat.

Bahagian bawah laring, dan kita boleh mengatakan bahawa kerongkong juga terletak di antara pita suara bawah dan trakea.

Dalam struktur membran laring, tiga lapisan dibezakan:

 • berlendir;
 • fibrocartilage;
 • tisu penghubung.

Lapisan pertama adalah lapisan dalam. Ia dilambangkan oleh epitel prismatik multinuklear, merangkumi segalanya kecuali lipatan vokal. Mereka, pada gilirannya, adalah epitelium, yang tergolong dalam kumpulan flat tanpa keratin.

Lapisan kedua merangkumi rawan hyaline dan elastik.

Sarung paling luar adalah tisu penghubung. Ia meliputi tulang rawan di luar dan menghubungkan laring dengan formasi lain.

Anatomi laring

Laring adalah kompleks anatomi dan fisiologi kompleks, yang terdiri daripada pelbagai struktur tisu, dengan rangkaian darah, saluran limfa dan saraf yang dikembangkan. Permukaan dalaman laring ditutup dengan membran mukus nipis yang terdiri daripada epitelium silinder pelbagai lapisan. Di tempat tekanan mekanikal (epiglottis, pinggir lipatan vokal bebas, dll.), Laring ditutup dengan epitel skuamosa berlapis. Dari sisi permukaan ligual epiglottis, pada tahap lipatan scapular-adrenal, sinus piriform dan ventrikel, di bawah selaput lendir terdapat tisu penghubung, yang dengan pelbagai penyakit radang dan alergi laring dapat membengkak, terutama pada kanak-kanak secara intensif. Selaput lendir laring mengandungi banyak kelenjar yang terdapat di mana-mana, kecuali tepi bebas lipatan vokal, serta banyak badan limfatik, terutama di ventrikel laring, di mana tisu limfadenoid ini membentuk apa yang disebut amandel laring.

Semua tulang rawan laring, kecuali epiglotis, adalah hyaline. Epiglotis terdiri daripada tulang rawan elastik. Semua otot laring diregangkan, mereka boleh menguncup secara sewenang-wenang dan refleks.

Di bahagian atas, laring dipasang oleh ligamen tiroid median dan lateral (Rajah 1, a, 12, 13) ke tulang hyoid (14), yang berfungsi sebagai sokongan untuk semua otot luaran laring. Di bawah laring disokong oleh tulang rawan krikoid (a, 8) pada cincin pertama trakea.

Rajah. 1. Larynx: tulang rawan, ligamen dan sendi: a - ligamen dan sendi laring (pandangan depan): 1 - tanduk atas rawan tiroid; 2 - batuk kering tiroid yang unggul; 3 - tuberkular tiroid bawah; 4 - tanduk bawah rawan tiroid; 5 - ligamen tanduk-krikoid lateral; 6 - ligamen trakea jari; 7 - tulang rawan trakea; 8 - lengkungan tulang rawan krikoid; 9 - ligamen krikotiroid; 10 - takik tiroid atas; 11 - membran hyoid-tiroid; 12 - ligamen hyoid-tiroid median; 13 - ligamen hyoid-tiroid lateral; 14 - tulang hyoid; b - otot dan ligamen laring (pandangan sebelah kanan): 1 - epiglottis; 2 - otot krikoid (bahagian langsungnya); 3 - otot krikoid (bahagian serong) 4 - rawan tiroid

Kerangka laring terdiri daripada lima tulang rawan utama yang berdekatan erat antara satu sama lain, di antaranya tiga tidak berpasangan (krikoid, tiroid dan epiglotis) dan dua berpasangan (rawan arytenoid).

Dari atas, laring masuk ke laring, di bawah - ke trakea, di hadapan di bahagian bawahnya bersempadan dengan kelenjar tiroid, di belakang - di esofagus, di sisi - pada bundle neurovaskular dan lobus tiroid lateral. Laring adalah elastik dan tahan lasak kerana alat tulang rawan, ligamen dan ototnya, serta sendi antara tulang rawan, kerana tulang rawan laring mempertahankan pergerakan antara satu sama lain, yang diperlukan untuk "penalaan" nada dan nada suara yang sesuai.

Rawan laring

Epiglotis (Gambar 2, a, 4) terdiri daripada tulang rawan elastik yang memasuki takuk atas rawan tiroid oleh batang yang disebut dan dilekatkan dari dalam ke piring rawan ini, membentuk tuberkel epiglotis (b, 1). Permukaan posterior epiglotis ditutup dengan banyak fossa, di mana kelenjar mukosa berbentuk kluster berada. Pada kelenjar ini, keradangan sering berkembang, berakhir dengan abses epiglotis.

Rajah. 2. Pandangan belakang laring: a - otot laring: 1 - lidah; 2 - amandel palatine; 3 - akar lidah; 4 - epiglotis; 5 - otot meraup; 6 - otot scyphoid serong; 7 - otot krikoid; 8 - otot krikoid posterior; 9 - tulang rawan krikoid plat; 10 - scoop melintang dan otot scyphoid; 11 - lipatan lingual-epiglottis lateral; b - rongga laring: 1 - tuberkel epiglotis; 2 - lipatan ventrikel; 3 - lipatan suara; 4 - lipatan tiroid luaran; 5 - tulang rawan krikoid; 6 - kelenjar tiroid; 7 - otot krikoid; 8 - otot vokal; 9 - ventrikel laring; 10 - tulang rawan tiroid

Struktur dalaman laring ditunjukkan dalam Rajah. 3. Permukaan depan epiglotis melalui ligamen lebar (a, 7) disambungkan ke badan dan tanduk tulang hyoid. Pada kanak-kanak dan pada beberapa orang dewasa, epiglotis disajikan dalam bentuk daun yang dilipat separuh yang menutup pintu masuk ke laring. Epiglotis ini merupakan halangan yang ketara semasa memeriksa laring dengan laringoskopi tidak langsung.

Rajah. 3. Struktur dalaman laring dengan plat kanan rawan tiroid yang dikeluarkan: a - kerucut elastik dan membran segiempat: 1 - ligamen hyoid-epiglotik; 2 - ligamen cricothyroid medial; 3 - membran segi empat; 4 - tulang rawan tiroid; 5 - lipatan ruang depan; 6 - lipatan suara; 7 - kon elastik; 8 - tulang rawan krikoid; 9 - membran hyoid-tiroid; 10 - ligamen hyoid-tiroid lateral; b - otot dan ligamen laring (sebelah kanan; sayatan garis tengah sagital): 1 - ligamen hyoid-tiroid lateral; 2 - ligamen cricothyroid medial; 3 - otot krikoid; 4 - otot tiroid; 5 - lipatan suara; 6 - lipatan ruang depan; 7 - otot tiroid; 8 - ligamen hyoid-tiroid median

Rawan tiroid terletak di rawan krikoid. Platnya, yang disambungkan di depan pada sudut 38 °, melindungi struktur dalaman laring dari pengaruh mekanikal luaran. Di pinggir atas sudut rawan tiroid terdapat takik atas (a, 10). Ke permukaan luar plat rawan tiroid melekat otot paratiroid dan tiroid, yang pertama menurunkan laring, yang kedua mengangkatnya. Tepi posterior rawan tiroid melepasi tanduk atas dan bawah. Tanduk atas (a, 1) melalui ligamen hyoid-tiroid (a, 13) dihubungkan dengan tanduk tulang hyoid (a, 14). Dari takuk anterior dan keseluruhan pinggir rawan tiroid bebas, ligamen hyoid-tiroid median naik (a, 12). Bahagian depan dan sisi, pinggir bawah rawan tiroid disambungkan ke lengkungan tulang rawan krikoid melalui ligamen krikotiroid lebar (a, 9).

Tulang rawan krikoid berfungsi sebagai pangkal laring; dari bawah ia tersambung dengan kuat dengan trakea, dan dari atas dan depan - dengan tulang rawan tiroid melalui alat ligamen dan sendi yang sepadan. Sendi-sendi ini terbentuk oleh permukaan artikular tulang rawan krikoid dan tanduk bawah rawan tiroid (lihat Rajah 1, a, 4).

Rawan arytenoid mendapat namanya dari bentuk pergerakan mereka, menyerupai pergerakan dayung yang akan datang semasa mendayung. Tulang rawan ini berbentuk piramid trihedral dan terletak di pinggir posterior atas rawan krikoid, yang dihubungkan oleh sendi cirrus. Pada setiap rawan arytenoid terdapat proses vokal di mana lipatan vokal dilekatkan, menyatukan secara anterior di sudut rawan tiroid dengan lipatan vokal dari sisi yang berlawanan. Sejumlah otot laring melekat pada proses vokal dan tulang rawan krikoid (lihat Rajah 1, a, 5-8)

Semua tulang rawan laring, yang terdiri daripada rawan hyaline (kecuali epiglotis) mulai diresapi dengan garam kalsium dari usia 25-30 tahun. Proses pengoksidaan tulang rawan laring terus maju, dan pada usia 65 tahun, osifikasi laring menjadi lengkap. Sebahagiannya, proses ini juga mungkin melibatkan alat ligamen, kerana tulang rawan laring menjadi tidak aktif, sifat akustiknya "pudar", suara melemah, menjadi kusam dan gemeretar (suara pikun)

Otot laring

Semua otot laring terbahagi kepada dua kumpulan besar - luaran dan dalaman.

Otot luaran laring diwakili oleh tiga pasang otot: sternoconstrictive, tiroid-sublingual dan pemampat faring bawah. Otot-otot ini, mempengaruhi kedudukan laring relatif terhadap faring, berinteraksi dengan otot-otot yang melekat pada tulang hyoid, dan otot-otot yang bermula pada proses skapula, sternum dan styloid. Peranan otot-otot ini adalah menaikkan laring semasa menelan, menurunkannya ketika bernafas, bercakap, menyanyi.

Otot laring dalaman atau sendiri terbahagi kepada tiga kumpulan: otot yang mengembang glotis, otot yang menyempitkannya, dan otot yang meregangkan lipatan vokal. Sebagai tambahan, dua otot yang menurunkan epiglotis dapat dibezakan - scapulo-adhortan (lihat Gambar 2, a, 5) dan pelindung-adhortan.

Otot-otot yang mengembang glotis (penculik lipatan vokal) diwakili oleh otot krikoid posterior berpasangan (lihat Rajah 2, a, 8) - satu-satunya sepasang otot yang melakukan fungsi ini, dihidupkan oleh saraf kembali. Kerosakan pada saraf ini menyebabkan kelumpuhan otot ini dan ke posisi "kaderous" lipatan vokal.

Otot-otot yang menyempitkan glotis (penambah lipatan vokal) diwakili oleh dua otot berpasangan - otot krikotiroid lateral (lihat Gambar. 3, b, 3) dan otot tiroid-korpuskular (4), serta otot melintang dan artenenoid melintang yang tidak berpasangan (lihat Rajah 2)., a, 10).

Otot yang meregangkan lipatan vokal diwakili oleh otot skapular tiroid dan krikotiroid berpasangan.

Otot tiroid (lihat Rajah 3, b, 4) bermula di bahagian dalam sudut rawan tiroid; setiap otot melekat pada proses suara rawan arytenoid di sisinya.

Otot krikoid (lihat Gambar 2, a, 7) menghubungkan tuberkel tulang rawan krikoid dengan tepi bawah plat rawan tiroid. Pengecutan otot-otot ini menyebabkan perpindahan tulang rawan tiroid ke bawah dan anterior, yang juga menyumbang kepada ketegangan lipatan vokal.

Struktur dalaman laring

Rongga laring menyerupai jam pasir. Bahagian atas dan bawah laring diperbesar, bahagian tengahnya menyempit dan semasa fonasi hampir sepenuhnya disekat oleh lipatan vokal. Bahagian paling sempit dari laring disebut suara, atau pernafasan, celah, yang terbentuk dari atas oleh lipatan ruang depan, dari bawah - oleh lipatan suara; ruang di atas glotis disebut superfold, di bawahnya disebut subfold.

Lipatan vokal (lihat Rajah 3, a, 6; b, 5) mewakili dua helai otot-ligamen berwarna keputihan. Mereka membezakan antara permukaan atas dan bawah dan tepi bebas. Lipatan vokal pada puncak sudut dihedral yang dibentuk oleh plat rawan tiroid membentuk komisur. Di belakang lipatan vokal menyimpang pada sudut dan dengan hujung posteriornya melekat pada proses vokal rawan arytenoid, terbentuk bersama dengan ruang interkaloid yang terakhir. Lipatan vokal adalah "cermin" keadaan fungsional laring dan formasi, yang merupakan yang pertama dan paling sering mengalami pelbagai perubahan patologi.

Lipatan ruang depan (lihat Gambar 3, a, 5; b, 6) terletak di atas lipatan vokal. Di antara mereka terdapat ventrikel celah seperti laring (lihat Gambar 2, b, 9). Lipatan vestibular dapat menjadi lokasi pelbagai penyakit neoplastik dan radang, dan secara fungsinya mereka dapat mengimbangi fungsi fonator yang hilang oleh lipatan vokal.

Ventrikel laring (ventrikuli laring; lihat Gambar 2, b, 9) mempunyai bentuk dua diverticula yang terletak di antara lipatan ruang depan dan lipatan vokal. Mereka memanjang ke atas dan ke luar ke arah lipatan palatine bersisik dan kadang-kadang mencapai tahap bahagian tengah membran tiroid tiroid. Kepentingan klinikal ventrikel laring terletak pada fakta bahawa dengan tumor lipatan laring mereka kehilangan garis besar semula jadi sebelum tanda tempat anatomi lain.

Bahagian depan laring dibatasi di bawah oleh lipatan ruang depan, posterior oleh ruang interkaloid, lipatan dan lipatan palatine scooped, dari sisi, oleh bahagian atas plat rawan tiroid, dari depan, oleh epiglotis dan bahagian atas sudut tulang rawan tiroid. Kepentingan klinikal utama vestibule laring adalah bahawa sering di tempat ini fiksasi badan asing berlaku, proses keradangan dangkal, neoplasma berlaku.

Ruang subglotik terletak di bawah lipatan vokal, mempunyai kemunculan kerucut ke bawah, memanjang ke tahap cincin pertama trakea. Pada awal kanak-kanak, ia mengandungi sejumlah besar tisu penghubung hidrofilik longgar, di mana edema dapat berkembang dengan cepat (croup palsu, laringitis lapisan, dll.).

Bekalan darah laring

Bekalan darah ke laring disediakan dari sistem arteri tunggal, yang juga membekalkan darah ke kelenjar tiroid dan paratiroid. Arteri utama dari mana arteri yang membekalkan kelenjar tiroid dan laring adalah arteri karotid dan subclavian luaran. Arteri yang memberi makan laring termasuk: arteri tiroid bawah, arteri laring posterior, arteri tiroid unggul, laring bawah. Sebilangan arteri ini anastomosa antara satu sama lain, misalnya, arteri laring posterior dan unggul..

Vena mengikuti dengan batang arteri yang sama dan bergabung ke dalam urat jugular dalaman.

Saluran limfa lebih berkembang daripada organ leher yang lain. Kepentingan klinikal mereka terletak pada fakta bahawa mereka boleh berfungsi sebagai alat untuk jangkitan dan metastasis tumor ganas. Ventrikel laring dan lipatan ruang depan sangat kaya dengan saluran limfa. Pembuluh limfatik paling sedikit dikembangkan pada tahap lipatan vokal. Oleh itu, metastasis sel barah dari kawasan ini berlaku agak lewat. Saluran limfa dari bahagian atas laring memasuki node atas rantau jugular-karotid; dari bahagian bawah laring - ke nod pra-guttural dan pra-trakea, serta ke simpul yang terletak di sepanjang saraf kembali dan seterusnya ke nod mediastinal.

Pemeliharaan laring. Larynx diinervasi dari sistem saraf vagus, yang mengandungi serat motorik, deria dan parasimpatis. Serat simpatik, yang berasal dari ganglia simpatik serviks, juga mengambil bahagian dalam pemeliharaan laring. Inti saraf vagus terletak di medulla oblongata dan diproyeksikan ke bahagian bawah fossa rhomboid. Mereka memberikan fungsi refleks laring; mereka menukar neuron ke pusat suara dan pertuturan subkortikal dan kortikal. Serat kepekaan umum berpunca dari nukleus satu jalur dan, beralih pada nod saraf atas dan bawah, membentuk dua saraf yang kuat - saraf laring atas dan belakang.

Saraf laring yang unggul terdiri daripada deria, parasimpatis dan serat motorik; ia terbahagi kepada dua cabang: 1) bahagian luar, yang menghidupkan tulang rawan krikoid dan pemampat bawah faring; 2) cabang dalaman, terdiri daripada serat sensitif dan parasimpatis. Ia menghidupkan membran mukus laring yang terletak di atas glotis, mukosa epiglotis dan akar lidah, membentuk anastomosis dengan saraf tekak bawah.

Saraf laring berulang mengandungi serat deria, motorik dan parasimpatis. Saraf berulang kanan berlepas dari saraf vagus pada tahap persimpangan yang terakhir dengan arteri subclavian; saraf berulang kiri berlepas dari saraf vagus di persimpangan yang terakhir dengan lengkungan aorta. Kedua-dua saraf berulang, menyelubungi belakang batang arteri yang ditunjukkan, naik ke atas di hadapannya, yang kanan di sepanjang permukaan trakea lateral, yang kiri di alur antara trakea dan esofagus. Selanjutnya, kedua-dua saraf, masing-masing di sisinya, bersilang di pinggir bawah kelenjar tiroid dengan arteri tiroid bawah dan mendekati laring sebagai saraf laring bawah itu sendiri. Saraf ini menghidupkan semua otot laring (kecuali cricothyroid, satu-satunya yang mengembang glotis), jadi kekalahannya menyebabkan pengurangan lipatan vokal pada sisi lesi, dan sekiranya berlaku kerosakan dua hala, pengurangan kedua lipatan vokal dan pelanggaran tajam fungsi pernafasan laring.

Panjang ketara saraf berulang, jaraknya yang dekat dengan pelbagai organ leher (kelenjar tiroid, trakea, lengkungan aorta, kelenjar getah bening, esofagus, dan lain-lain) menjelaskan kerosakan kerap mereka dalam pelbagai keadaan patologi organ-organ ini dan formasi anatomi.

Pusat regulasi alat motor pertuturan (pusat pertuturan motor Brock) terletak di bahagian belakang gyrus frontal bawah, untuk orang kanan di hemisfera kiri, dan untuk orang kidal di hemisfera kanan (Gamb. 4, 3). Pusat ini mempunyai hubungan erat dengan inti pertuturan lisan (5) penganalisis suara (pusat Wernicke) yang terletak di belakang gyrus temporal unggul, jauh di alur lateral (l.). Kekurangan pusat Wernicke, yang disebabkan oleh pekak awal sebelum anak memperoleh kemahiran motor pertuturan, menyebabkan kebodohan, iaitu, ke arah fungsi pusat percakapan motor Brock.

Rajah. 4. Susun atur hujung kortikal penganalisis: a - permukaan sisi atas hemisfera kiri; b - permukaan tengah hemisfera kanan; 1 - inti penganalisis kulit (taktil, sakit, kepekaan suhu); 2 - teras penganalisis motor; terletak di gyrus presentral dan di lobus parietal yang unggul; 3 - penganalisis motor pertuturan; terletak di bahagian belakang gyrus frontal bawah (pusat pertuturan motor Brock, satu sisi - pada orang tangan kanan di hemisfera kiri, pada orang kidal - di sebelah kanan); 4 - penganalisis bunyi teras; terletak di bahagian belakang gyrus temporal unggul di permukaan menghadap pulau - gyrus temporal melintang; 5 - inti penganalisis suara ucapan lisan; terletak di bahagian belakang gyrus temporal unggul, di kedalaman alur lateral (dahi) - pusat ucapan Wernicke; 6 - teras penganalisis visual; terletak di sepanjang tepi spur furrow (shb); 7 - inti penganalisis penciuman dan rasa; terletak di cangkuk

Otorhinolaringologi. DALAM DAN. Babiyak, M.I. Govorun, Y.A. Nakatis, A.N. Pashchinin

Struktur nasofaring, orofaring dan laring seseorang yang mempunyai gambar

Tekak dibatasi oleh tulang hyoid di atas dan klavikula di bawah. Arteri vital, urat dan batang saraf juga melalui zon ini..

Tekak itu sendiri adalah gabungan dari faring dan laring. Trakea adalah kesinambungan mereka. Fungsi utama faring adalah mendorong makanan ke kerongkongan dan memindahkan udara ke trakea. Dan dalam laring mengandungi unsur-unsur asas yang bertanggungjawab untuk pembentukan suara.

Anda dapat melihat dengan jelas apa kandungan tekak dan larinks seseorang, seperti yang anda dapat di foto.

Struktur manusia

Bahagian atas faring dibahagikan secara bersyarat kepada subbahagian berikut:

 • atas;
 • pertengahan;
 • lebih rendah.

Untuk kemudahan, ahli anatomi dan ahli otorhinolaryngologi mengasingkan organ orofaring, nasofaring dan sebenarnya faring.

Anatomi nasofaring

Ia dihubungkan ke saluran hidung melalui bukaan bujur kecil - choan. Struktur nasofaring sedemikian rupa sehingga dinding atas bersentuhan dengan tulang sphenoid dan oksipital. Bahagian belakang nasofaring bersempadan dengan vertebra leher (1 dan 2). Terdapat lubang pada tiub pendengaran lateral (Eustachian). Telinga tengah menyambung ke nasofaring melalui saluran pendengaran.

Otot nasofaring ditunjukkan oleh kumpulan bercabang kecil. Di mukosa hidung terdapat kelenjar dan sel goblet, yang bertanggungjawab untuk pengeluaran lendir dan pelembapan udara yang dihirup. Strukturnya juga menentukan bahawa terdapat banyak kapal yang menyumbang kepada pemanasan udara sejuk. Terdapat reseptor penciuman pada mukosa.


Struktur tiub Eustachian pada orang dewasa dan kanak-kanak.

Anatomi nasofaring pada bayi baru lahir berbeza dari pada orang dewasa. Pada bayi yang baru lahir, organ ini tidak terbentuk sepenuhnya. Sinus cepat tumbuh dan menjadi bujur biasa pada usia 2 tahun. Semua jabatan dipelihara, tetapi pelaksanaan beberapa fungsi tidak dapat dilakukan pada masa ini. Otot nasofaring pada kanak-kanak kurang berkembang.

Oropharynx

Oropharynx terletak pada tahap 3 dan 4 vertebra leher, hanya dibatasi oleh dua dinding: lateral dan posterior. Ia disusun sedemikian rupa sehingga di tempat ini sistem pernafasan dan pencernaan berpotongan. Lelangit lembut dari rongga mulut dipagari oleh akar lidah dan lengkungan lelangit lembut. Lipatan lendir khas berfungsi sebagai "bidai" yang mengasingkan nasofaring semasa menelan dan bercakap..

Faring pada permukaannya (atas dan lateral) mempunyai amandel. Pengumpulan tisu limfoid ini disebut tonsil faring dan tiub. Di bawah ini adalah skema faring keratan yang akan membantu membayangkan penampilannya dengan lebih baik.

Penyakit apa yang boleh berlaku pada nasofaring

Apabila gejala penyakit nasofaring muncul, anda perlu menghubungi pakar otolaringologi. Doktor memahami butiran terkecil yang dapat membantu pesakit.

Apabila diperiksa pada manusia, penyakit berikut dapat dikenal pasti:

 • laringitis;
 • angina;
 • faringitis;
 • paratonsillitis;
 • keradangan adenoid.

Dengan laringitis, pesakit memulakan keradangan pada mukosa faring. Jangkitan bakteria boleh mencetuskan perkembangan sakit tekak akut. Tanda faringitis adalah keradangan tekak.

Sinus tengkorak muka

Struktur tengkorak sedemikian rupa sehingga di bahagian depan terdapat sinus (rongga khas diisi dengan udara). Struktur selaput lendir sedikit berbeza dari rongga mukosa, tetapi lebih nipis. Pemeriksaan histologi tidak menunjukkan tisu kavernosa, sementara rongga hidung mengandungi satu. Pada orang biasa, resdung dipenuhi udara. Peruntukkan:

 • rahang atas (rahang atas);
 • depan;
 • sinus etmoid (sinus etmoid);
 • resdung sphenoid.

Semasa kelahiran, tidak semua sinus terbentuk. Pada usia 12 bulan, sinus terakhir - sinus frontal - telah terbentuk. Sinus maksila adalah yang terbesar. Ini adalah sinus berpasangan. Mereka terletak di rahang atas. Peranti mereka sedemikian rupa sehingga mereka berkomunikasi dengan saluran hidung dengan keluar di bawah saluran bawah.

Terdapat sinus di tulang frontal, lokasi yang menentukan namanya. Sinus frontal berkomunikasi dengan saluran hidung melalui saluran nasolabial. Mereka berpasangan. Sinus tulang etmoid diwakili oleh sel yang dipisahkan oleh plat tulang. Ikatan dan saraf vaskular melewati sel-sel ini. Sinus seperti itu - 2. Di belakang concha atas, terdapat sinus sphenoid. Ia juga dipanggil inti. Ini membuka ke dalam ceruk kisi baji. Dia bukan bilik wap. Jadual menunjukkan fungsi yang dilakukan oleh sinus paranasal..

FungsiPenerangan
BernafasMemanaskan, membersihkan dan melembapkan udara yang dihirup.
PenciumanEpitelium dengan reseptor penciuman juga terdapat di sinus, yang memungkinkan untuk membezakan bau.
MelindungiPengekalan habuk, reseptor khas yang terdapat di sini, bertindak balas terhadap alergen dan menyebabkan refleks bersin, sehingga melindungi tubuh.
ResonanSinus mengambil bahagian dalam pembentukan suara, menjadikannya individu.

Pharynx

Faring (faring) adalah struktur berbentuk kerucut, terbalik. Ia terletak di belakang rongga mulut dan turun ke leher. Kon lebih lebar di bahagian atas. Ia terletak berhampiran pangkal tengkorak, yang memberikan kekuatan lebih. Bahagian bawah bergabung dengan laring. Lapisan tisu yang meliputi faring dari luar diwakili oleh kesinambungan lapisan tisu oral yang terletak di luar. Ia mempunyai banyak kelenjar yang menghasilkan lendir, yang terlibat dalam penghidratan tekak ketika makan dan bercakap.

Fungsi


Fungsi nasofaring adalah aliran udara dari persekitaran ke paru-paru..
Struktur nasofaring menentukan fungsinya:

 1. Fungsi utama nasofaring adalah untuk mengalirkan udara dari persekitaran ke paru-paru..
 2. Melakukan fungsi penciuman. Ini membentuk isyarat mengenai kedatangan bau di hidung, pembentukan dorongan dan penyebarannya ke otak berkat reseptor yang terdapat di sini.
 3. Ia melakukan fungsi pelindung kerana ciri struktur membran mukus. Kehadiran lendir, rambut dan rangkaian peredaran darah yang kaya membantu membersihkan dan menghangatkan udara, melindungi saluran pernafasan bawah. Amandel memainkan peranan penting dalam melindungi tubuh daripada bakteria dan virus patogen..
 4. Ia juga melaksanakan fungsi resonator. Sinus dan pita suara, yang dilokalisasi di kerongkong, mengeluarkan suara dengan timbre yang berbeza, yang menjadikan setiap individu istimewa.
 5. Mengekalkan tekanan di dalam cranium. Dengan menghubungkan telinga ke persekitaran luaran, nasofaring membolehkan anda mengekalkan tekanan yang diperlukan.

Berkenalan dengan laring

Dalam struktur kerongkong, terdapat satu lagi serpihan komponen penting - laring.

Organ ini menempati ruang pada tahap vertebra 4, 5 dan 6 tulang belakang serviks. Tulang hyoid terletak di atas laring, dan sekumpulan otot hyoid terbentuk di depan. Kawasan lateral melekat pada kelenjar tiroid. Kawasan yang terletak di belakang membawa serpihan faring laring.

Tulang rawan membentuk kerangka kawasan ini, menghubungkan antara satu sama lain melalui ligamen, kumpulan otot dan sendi. Antaranya berpasangan dan tidak berpasangan.

 • pasangan scyphoid;
 • pasangan berbentuk tanduk;
 • pasangan berbentuk baji.
 • krikoid;
 • epiglotis;
 • tiroid.

Dalam sistem otot laring, tiga kumpulan utama pembentukan otot dibezakan. Antaranya terdapat tisu yang bertanggungjawab untuk mengurangkan lumen glotis, tisu yang dirancang untuk mengembang pita suara, dan tisu yang menegangkan pita suara.

Kemungkinan penyakit

Ia rentan terhadap berbagai penyakit akibat penyetempatan dan fungsinya. Semua penyakit boleh dibahagikan kepada beberapa kumpulan:

 • keradangan;
 • alahan
 • onkologi;
 • kecederaan.
PenyakitGejalaFaktor predisposisi
Keradangan1. Pemburukan umum, malaise, kelemahan, demam.1. Subcooling.
2. Sakit tekak.2. Mengurangkan imuniti.
3. Kemerahan tekak, pembesaran tonsil.3. Hubungi dengan orang yang sakit.
4. Sakit tekak.4. Berada di kerumunan orang yang ramai pada musim kejadian meningkat.
5. Kesesakan hidung.
Alahan1. Gatal-gatal.1. Sentuh dengan alergen.
2. Kemerahan.2. Membebankan keturunan.
3. Pembuangan hidung.3. Kehadiran reaksi alahan dalam sejarah.
4. Sakit tekak.4. musim berbunga.
5. Mengoyak.
Onkologi1. Kehadiran neoplasma.1. Membebankan keturunan.
2. Sesak nafas.2 Merokok.
3. Kesukaran menelan.3. Hubungi dengan sumber radiasi gamma (bekerja di bilik sinar-X, dll.).
4. Penurunan berat badan yang tajam melebihi 7-10 kg sebulan.
5. Mual, kelemahan, amandel bengkak, kelenjar getah bening.
6. Suhu sekitar 37 ° C selama lebih dari 2 minggu.
Kecederaan1. Sakit yang tajam.1. Sejarah kecederaan.
2. Pendarahan.
3. Krepitus tulang.
4. Pembengkakan kawasan yang terjejas.
5. Kemerahan kawasan yang terjejas.

Anatomi tulang rawan

Semasa mengkaji struktur laring, perhatian khusus harus diberikan kepada tulang rawan yang ada.

Mereka disajikan dalam bentuk:

 1. Rawan krikoid. Ini adalah piring lebar dalam bentuk cincin, yang meliputi bahagian belakang, depan dan sisi. Di sisi dan tepi rawan mempunyai kawasan artikular untuk berhubung dengan rawan tiroid dan arytenoid.
 2. Rawan tiroid, terdiri daripada 2 plat, yang menyatu di bahagian depan pada sudut. Semasa mengkaji struktur laring pada kanak-kanak, plat ini dapat dilihat berkumpul bulat. Ini berlaku pada wanita, tetapi pada lelaki biasanya berbentuk penonjolan sudut..
 3. Rawan Sickle. Mereka mempunyai bentuk piramid, di dasar yang terdapat 2 proses. Yang pertama - anterior adalah tempat untuk mengikat pita suara, dan yang kedua - tulang rawan lateral adalah otot yang melekat.
 4. Tulang rawan berbentuk tanduk yang terdapat di hujung arytenoid.
 5. Rawan epiglottis. Ia mempunyai bentuk daun. Cembung - permukaan cekung dilapisi dengan membran mukus, dan ia dipusingkan ke arah laring. Bahagian bawah tulang rawan masuk ke rongga laring. Bahagian depan menghadap lidah.

Rawatan dan pencegahan


Doktor membuat temu janji bergantung pada nosologi. Sekiranya ini adalah penyakit radang, maka rawatannya seperti ini:

 • untuk mengurangkan suhu, "Aspirin", "Paracetamol";
 • antiseptik: "Septefril", "Septolete";
 • berkumur: "Chlorphilipt", soda dengan iodin;
 • titisan di hidung ("Galazolin", "Aquamaris");
 • jika perlu, antibiotik;
 • probiotik (Linex).

Overcooling dikontraindikasikan. Perlu mengekalkan sistem kekebalan tubuh dengan nada, dan pada musim "berbahaya" (musim luruh, musim bunga), minimum kedatangan orang ramai. Sekiranya ini adalah penyakit alergi, maka anda harus mengambil ubat berikut:

 • anti-alahan ("Citrine", "Laratodin");
 • titisan di hidung ("Galazolin").

Pencegahan adalah dengan mengambil ubat anti-alergi semasa musim berbunga, elakkan daripada terkena alergen..

Sekiranya ini adalah onkologi, maka ubat-ubatan sendiri dikontraindikasikan dan diperlukan perundingan segera dari pakar onkologi. Hanya dia yang akan menetapkan terapi yang betul dan menentukan prognosis penyakit ini. Pencegahan barah adalah berhenti merokok, gaya hidup sihat, penghindaran tekanan maksimum.

Kecederaan diperlakukan seperti ini:

 • sejuk pada bahagian badan yang cedera;
 • anestesia;
 • dengan pendarahan - tamponade, ubat menghentikan pendarahan (terapi hemostatik, transfusi pengganti darah);
 • bantuan selanjutnya akan diberikan hanya di hospital.

Diagnostik

Pakar yang berpengalaman harus mendiagnosis penyakit nasofaring. Tiga kaedah diagnostik biasanya digunakan:

 • Pemeriksaan visual Berdasarkan ini, diagnosis awal biasanya dibuat..
 • Penyelidikan makmal. Analisis diperlukan apabila perlu untuk memastikan agen penyebab penyakit ini dengan pasti, dan juga untuk mengetahui ubat apa untuk merawat pesakit.
 • Pemeriksaan endoskopi. Digunakan jika terdapat kecurigaan neoplasma pada nasofaring. Pemeriksaan boleh dilengkapkan dengan biopsi.

Kaedah rakyat

Keradangan nasofaring, rawatan yang selalu melibatkan terapi kompleks, dapat dirawat di rumah dengan bantuan ubat alternatif. Rawatan dengan ubat-ubatan rakyat menunjukkan bahawa ubat-ubatan di atas boleh ditambah dengan ubat-ubatan yang disediakan mengikut preskripsi ubat alternatif, tetapi tidak boleh diganti sepenuhnya.

Oleh itu, untuk kegunaan dalaman, penyerapan herba seperti:

Prinsip peranti

Tekak adalah organ yang sangat kompleks yang bertanggungjawab untuk bernafas, bercakap, dan mempromosikan makanan..

Ringkasnya, strukturnya didasarkan, seperti yang kita katakan sebelumnya, pada faring (faring) dan laring (laring). Oleh kerana organ ini adalah saluran pengalir, sangat penting semua ototnya berfungsi dengan lancar dan betul. Ketidakkonsistenan dalam kegiatan mereka akan menyebabkan makanan dapat masuk ke sistem pernafasan dan menimbulkan situasi berbahaya, bahkan boleh membawa maut.

Struktur kerongkong pada kanak-kanak adalah sama seperti pada orang dewasa. Tetapi kanak-kanak mempunyai rongga dan tiub yang lebih sempit. Akibatnya, setiap penyakit di mana pembengkakan tisu ini boleh menjadi sangat berbahaya. Adalah wajar bagi seseorang untuk mengetahui struktur organ sedemikian, kerana ini dapat berguna sekiranya merawatnya dan semasa rawatan. Pada faring, nasofaring dan orofaring dirembeskan..

Kaedah rakyat

Keradangan pada nasofaring adalah penyakit yang sangat biasa, sebab itulah tidak ada yang mengejutkan apabila terdapat banyak kaedah perubatan tradisional untuk memerangi penyakit tersebut. Walaupun banyak manfaatnya, rawatan alternatif rhinopharyngitis mungkin kurang berkesan daripada terapi ubat. Oleh kerana itu, sebelum dirawat sendiri, anda harus berjumpa pakar otolaryngologi.

 • Elecampane. Anda perlu mengisar 2 sudu besar akar tanaman dan tuangkan 250 ml air mendidih. Campuran dituangkan ke dalam bekas yang sesuai dan diletakkan di atas api perlahan. Setelah mendidih, perlu merebus ubat selama 10 minit, kemudian bersikeras selama beberapa jam. Alat ini mesti diambil 1 sudu besar sebelum makan, hingga 4 kali sehari.
 • Daun pisang. Dianjurkan untuk digunakan jika rhinopharyngitis disertai dengan serangan batuk biasa. Anda perlu mencampurkan segelas air mendidih dan 1 sudu besar tanaman yang dihancurkan. Cecair mesti dimasukkan ke tempat yang hangat selama beberapa jam, kemudian tapis. Ia harus diminum 4-5 kali sehari, sebelum makan, 1 sudu.
 • Penyelesaian soda. Ia digunakan untuk berkumur, sambil memberikan kesan antibakteria dan analgesik. Dalam air rebus suam, tambahkan 0.5 sudu garam dan soda. Cecair yang dihasilkan diaduk dengan teliti, dan kemudian berkumur dengannya. Anda boleh mengulangi prosedur setiap jam..
 • Penyelesaian Calendula. Sebilangan kecil jus tanaman ini mesti dicairkan dalam air suam. Selepas ini, cairan harus dimasukkan dengan hidung, dan keluar melalui rongga mulut. Pengulangan prosedur ini secara teratur akan melegakan edema yang teruk, dan membolehkan anda bernafas secara normal melalui hidung. Ulangan disyorkan sekurang-kurangnya 3 kali sehari.
 • Infusi pinus. Untuk memasak, kuncup pain digunakan. Untuk menyediakan ubat, anda harus mencampurkan 1 sudu kuncup pinus dan tuangkan segelas air mendidih. Produk yang dihasilkan disuntik dengan termos terbaik. Selepas ini, ubat itu diminum dengan sedikit teguk sepanjang hari untuk menghilangkan rasa kering dan keringat.

Secara umum, rawatan keradangan nasofaring dengan kaedah alternatif adalah kaedah terapi alternatif, yang dapat digunakan dalam kombinasi untuk keberkesanan yang lebih besar..

Rhinopharyngitis atau keradangan nasofaring adalah penyakit biasa yang boleh disebabkan oleh banyak sebab dan faktor. Rawatan penyakit yang berjaya secara langsung bergantung pada seberapa tepat penyebab perkembangannya dikenal pasti, dan juga kaedah terapi yang dipilih..

Bagaimana oropharynx diperiksa??

Bagaimana faring mesti diperiksa? Pemeriksaan mulut faring dilakukan dengan menggunakan spatula khas, mereka perlu memberi sedikit tekanan pada lidah, kerana sering berada dalam posisi melengkung atau tinggi, yang menghalang doktor untuk melakukan pemeriksaan. Tetapi perhatikan fakta bahawa oropharynx harus diperiksa sesuai dengan peraturan tertentu. Peraturan apa yang harus dipatuhi oleh pemeriksaan bahagian oral faring??

Jadi, oropharynx harus diperiksa sesuai dengan peraturan tersebut:

 1. semasa memeriksa orofaring, dilarang keras menjulurkan lidah dari mulut;
 2. spatula khas hanya boleh digunakan pada bahagian depan lidah 2/3;
 3. lidah mesti ditekan secara beransur-ansur, dalam pergerakan yang lancar, tanpa menarik lidah dengan spatula, untuk menekan kedua bahagian bawah dan depan lidah;
 4. pemeriksaan harus dilakukan dengan pernafasan pesakit yang seragam.

Dalam beberapa kes, bahagian belakang lidah perlu ditekan dengan kuat, ini sangat diperlukan apabila ia tidak mudah dilentur. Sekiranya oropharynx diperiksa tanpa mematuhi peraturan di atas, ia boleh menimbulkan muntah, dan ini akan mempengaruhi kualiti pemeriksaan. Bagaimana bahagian oral faring dikaji? Agar doktor tidak menutup tinjauan dengan tangannya, dia perlu secara serentak menggerakkan belakang lidah ke sebelah kiri, iaitu ke sudut kiri mulut, dengan hujung luar spatula khas. Tetapi ini tidak perlu jika doktor menggunakan spatula lutut berbentuk lutut, kerana dalam hal ini tangannya tidak akan mengganggu doktor. Sekiranya orofaring diperiksa dengan betul, dengan bantuan spatula perubatan yang tidak melengkung, maka hujung luarnya akan diarahkan ke sebelah kiri dan sedikit terangkat ke atas. Bahagian lisan diperiksa untuk menilai organ seperti lengkungan palatin dan amandel, membran mukus, bahagian belakang lidah dan dinding posterior orofaring. Ukuran amandel yang normal tidak boleh menutupi lengkungan posterior. Sekiranya perlu, bahagian atas amandel ditekan dengan spatula perubatan kedua, yang mesti dipegang di tangan kanan. Dengan bantuan spatula perubatan kedua nanah dapat dikeluarkan, yang dapat terkumpul dalam skrip. Untuk memeriksa bahagian amandel yang tertutup, doktor harus sedikit menarik busur terakhir dengan cangkuk tumpul, dan kepala pesakit harus sedikit memutar ke arah yang berlawanan. Kadang-kadang, tertakluk pada keadaan tertentu, doktor memeriksa bahagian bawah orofaring, amandel keempat dan permukaan lidah di epiglotis.

Tekak adalah organ manusia yang tergolong dalam saluran pernafasan atas.

Kontraindikasi

Dengan sakit tekak dan hidung, anda perlu memantau diet anda dengan teliti. Anda perlu menyusunnya sedemikian rupa sehingga merangkumi produk dengan sebilangan besar vitamin dan komponen bermanfaat lain.

Oleh itu, dari diet anda, anda harus mengecualikan makanan seperti itu:

 • hidangan yang terlalu panas dan sejuk;
 • makanan berasid dan pedas;
 • hidangan keras dan berlemak.

Juga, para pakar menasihatkan untuk sepenuhnya meninggalkan penggunaan minuman berkarbonat dan alkohol. Di samping itu, perlu untuk sementara waktu mengecualikan rempah-rempah dan bumbu dari makanan, yang, apabila bersentuhan dengan mukosa, menyebabkan kerengsaan. Juga disarankan untuk menolak makanan bergula, kerana gula memperburuk sistem kekebalan tubuh dan memperlambat pemulihannya dari penyakit..

Orang dengan rhinopharyngitis harus makan lebih banyak oatmeal, kerana kaya dengan serat dan protein. Semasa menyediakan hidangan ini, anda boleh menambahkan madu dengan pisang di dalamnya untuk menjadikan bubur lebih memuaskan. Sup yang dibuat dengan kaldu ayam juga berguna. Pengambilan hidangan sedemikian secara berkala bukan sahaja akan memperkayakan tubuh dengan komponen berguna, tetapi juga dapat mengurangkan sakit tekak.

Terapi tradisional

Dalam kebanyakan kes, kaedah rawatan adalah ubat, iaitu penggunaan ubat khas. Terapi yang kompeten memungkinkan untuk jangka masa yang pendek untuk melegakan pesakit dari gejala penyakit yang dinyatakan, mempengaruhi kesihatan keseluruhan, mencegah komplikasi.

Kaedah terapi ubat:

 1. Antibiotik. Mereka digunakan untuk penyakit berjangkit yang disertai dengan keradangan nasofaring. Salah satu pilihan yang paling berkesan adalah mengambil ubat berdasarkan Amoxicillin. Ini termasuk Amoxicillin, Amoxil, Amoxiclav. Penggunaan antibiotik harus dilakukan hanya dengan izin doktor yang menghadiri, yang berkaitan dengan banyak kontraindikasi dan kemungkinan kesan sampingan.
 2. Ejen antivirus. Mereka bertujuan untuk menghalang mikroorganisma virus yang mempengaruhi membran mukus nasofaring. Mereka juga harus diresepkan secara eksklusif oleh doktor kerana keunikan tindakannya. Jarang diresepkan semasa rawatan, kerana bakteria lebih cenderung menjadi patogen daripada virus.
 3. Antihistamin. Digunakan untuk menghilangkan penyebab alahan. Dengan perkembangan reaksi alergi, histamin dilepaskan, yang memprovokasi tindak balas imun yang tidak mencukupi dan gejala yang berkaitan. Penggunaan ubat dari kumpulan ini membolehkan anda menormalkan kepekatan histamin, dan dengan itu menghilangkan alahan sebagai penyebab rhinopharyngitis.
 4. . Untuk tujuan ini, pelbagai penyembur dan tablet penghisap digunakan. Bahan aktif mereka sementara menghilangkan gejala utama penyakit ini - sakit tekak. Penyembur hidung juga dapat digunakan, tetapi tujuannya adalah untuk mengurangkan pembengkakan dan memperbaiki proses pernafasan..
 5. Ubat antipiretik. Terhadap latar belakang keradangan teruk nasofaring, suhu badan sering meningkat. Ia boleh menjadi tinggi sekiranya terdapat penyakit bersamaan. Berbagai ubat dapat digunakan untuk mengurangi, khususnya, berdasarkan Paracetamol, yang memiliki jumlah kontraindikasi dan kesan sampingan paling sedikit..
 6. Terapi pemulihan. Ia diresepkan untuk menguatkan badan, meningkatkan sifat kekebalan tubuh, bertanggungjawab untuk melindungi daripada mikroorganisma patogen. Untuk tujuan ini, pelbagai kompleks vitamin digunakan, diet khas ditetapkan. Terdapat juga kumpulan imunostimulan yang berasingan, yang paling berkesan untuk luka virus..

Taktik terapeutik

Oleh kerana penyakit ini disertai oleh gejala dua penyakit, rawatannya sangat kompleks. Adalah perlu untuk menghilangkan sumber penyakit yang memprovokasi. Rawatan harus dimulakan dengan penyingkiran lendir dari rongga hidung. Ubat topikal ditetapkan:

 1. Persediaan hidung diresepkan untuk menghilangkan lendir. Titis, penyempitan saluran darah, tidak boleh digunakan lebih dari 5 hari.
 2. Bilas hidung anda beberapa kali sehari.
 3. Berkumur untuk mengurangkan kesakitan ketika menelan.
 4. Pil Tekak yang Boleh Diserap.
 5. Perlu melakukan fisioterapi.
 6. Vitamin.
 7. Sekiranya demam berlangsung lebih dari 6-9 hari, antibiotik harus diresepkan..

Dalam tempoh akut penyakit ini, rehat di tempat tidur adalah disyorkan..

Anda perlu mengambil cecair sebanyak mungkin. Makanan tajam dan sejuk harus dibuang..

Rawatan keradangan nasofaring di rumah:

 1. Penuaian herba. Chamomile, sage, calendula dan oregano diambil dalam jumlah yang sama. 1 sudu besar l koleksi dituangkan 200 gr. air panas, dan dimasukkan selama 10-20 minit. Minum 3 kali sehari selama 0.5 sudu besar..
 2. Sage dengan susu. 2 sudu kecil herba dibancuh dalam 1 sudu besar. susu. Agar tidak terbakar, kuahnya diminum suam, 4 sudu besar. l tiga kali sehari.
 3. Jus bit. Picit dan titiskan 2-4 tetes ke hidung, ulangi prosedur setiap 3-4 jam.
 4. Akar Elecampane. 2 sudu besar l bancuhan akar cincang 1 sudu besar. air mendidih dan biarkan mendidih dengan api selama 5-7 minit, kemudian bersikeras selama 4 jam. Minum 1 sudu besar. l sebelum makan, 3 kali sehari.
 5. Untuk membersihkan hidung, anda perlu menanam 5-6 tetes jus Kalanchoe yang baru diperah.
 6. Sekiranya keradangan nasofaring, penyedutan akan membantu dengan baik: dengan kentang rebus, ramuan perubatan, minyak aromatik.
 7. Bilas dengan calendula. Dalam 0.5 l air suam tambahkan sedikit garam dan 1 sudu kecil. warna calendula. Bilas hidung anda pada waktu pagi dan sebelum tidur.
 8. Titiskan hidung dengan ledum. Dalam 100 gr. minyak sayuran tuangkan 2 sudu kecil. Ledum. Campuran disuntik selama kira-kira 3 minggu dalam gelap, perlu menggoncangkan campuran setiap hari. Titiskan di hidung 1 titis 3 kali sehari selama seminggu.
 9. Pucuk pinus dari sakit tekak. 2 sudu kecil buah pinggang tertidur dalam termos, tuangkan air mendidih dan diinkubasi sekurang-kurangnya 3 jam. Ambil 2-3 sips semasa menggelitik tekak.
 10. Untuk membilas tekak 1 sudu besar. l biji rami dan akar marshmallow dituangkan 200 gr. air panas, bertegas selama 20 minit. Kaldu yang tegang harus dikumur tiga kali sehari.
 11. Infusi psyllium untuk batuk. 2 sudu kecil rumput kering dituangkan 1 sudu besar. air rebus dan bertegas 2 jam. Ambil 1 sudu besar. l 3 kali sehari sebelum makan.

Sebatian Nasofaring

Dalam struktur tekak dan laring, struktur yang membentuknya, misalnya, nasofaring dan orofaring, yang disebutkan di atas, diasingkan. Pertimbangkan salah satu daripadanya.

Nasofaring adalah bahagian faring yang menempati kedudukan atas. Di bawahnya dibatasi oleh langit yang lembut, yang dalam proses menelan mula bergerak. Oleh itu, ia merangkumi nasofaring. Ini diperlukan untuk melindunginya dari pengambilan zarah makanan di saluran pernafasan. Di dinding atas nasofaring terdapat adenoid - kelompok tisu yang terletak di belakang dindingnya. Organ ini juga mempunyai terowong yang menghubungkan tekak ke telinga tengah. Pembentukan ini dipanggil tiub Eustachian..

Struktur laring

Laring adalah bahagian bawah faring, yang terletak di belakang laring pada vertebra 4-5 dan berjalan dari awal ke laring ke pintu masuk ke sistem esofagus. Bahagian depannya membentuk akar lidah, di sana anda dapat menemui amandel lingual. Makanan yang masuk ke mulut berubah menjadi gumpalan, memasuki laringxopharynx, esofagus dan kemudian hanya sampai ke tahap akhir - perut.

Pangkal dinding laring adalah membran berserat, yang melekat pada tulang tengkorak dan ditutup dengan selaput lendir dari atas, dan dari luar, oleh otot. Epitelium dengan silia adalah penutup nasofaring, dan multilayer dan rata - oropharynx, laring. Terima kasih kepada membran otot, makanan bergerak di sepanjang esofagus. Dua arah pada penutup otot adalah melintang dan membujur. Menelan makanan, otot membujur mengangkat faring, dan otot melintang didorong ke gumpalan dengan makanan.

Anatomi faring sedemikian rupa sehingga setiap bahagian menjalankan tugasnya sendiri. Oleh kerana struktur faring yang ideal dalam sistem interaksinya antara jabatan, ia memberikan sifat seperti itu kepada seseorang:

 • pengambilan udara melalui rongga hidung;
 • membekalkan makanan dari rongga mulut ke dalam perut;
 • penjana pertuturan;
 • bakteria dan pelindung habuk.

Penerbitan Mengenai Asma