Dalam piramid tulang temporal terdapat rongga kompleks (labirin tulang), bahagian penyusunnya adalah ruang depan, koklea dan saluran separuh bulatan (lihat Gambar 17.13). Di dalam labirin tulang, seperti dalam kes, labirin membran diletakkan, sesuai bentuknya dengan labirin tulang. Rongga tiga lapisan (epitelium, membran bawah tanah, tisu penghubung) labirin membran dipenuhi dengan cecair (endolymph), dan ia digantung dalam cecair luaran (perilymph), yang berbeza dalam komposisi dari dalaman.

Rajah. 17.13. Telinga tengah dan dalam.
A. Struktur telinga tengah dan dalam: getaran membran timpani dikomunikasikan ke osikel pendengaran, yang menyebarkannya ke telinga dalam melalui tingkap bujur.
B. Koklea ditunjukkan dalam bentuk yang diperluas: getaran perilymph dari tangga vestibular berkomunikasi melalui helicotrem perilymph dari tangga timpani, menyebabkan membran utama bergetar.
B. Keratan rentas organ Corti: 1) tangga vestibular; 2) tangga gendang; 3) tangga tengah (saluran membran koklea); 4) membran vestibular; 5) membran utama; 6) plat penutup; 7) sel rambut; 8) neuron deria utama.

Bahagian pendengaran labirin adalah koklea, yang merupakan lingkaran dua setengah ikal yang berpusing di sekitar gelendong tulang berongga. Di dalam gelendong tulang, badan-badan neuron sensitif terletak, membentuk ganglion spiral. Proses periferal neuron ganglion spiral membentuk sinapsis dengan reseptor koklea sekunder (sel rambut), dan bahagian tengah membentuk saraf pendengaran. Labirin membran koklea mempunyai bentuk trihedral, bahagian bawahnya dibentuk oleh membran utama atau basilar, atap oleh membran vestibular atau racer. Rongga yang diisi dengan perilymph di bawah membran basilar disebut tangga timpani, dan rongga di atas membran vestibular disebut tangga vestibular: kedua-dua rongga berkomunikasi di puncak koklea melalui laluan tipis - helicotreme. Rongga peribadi labirin membran dipenuhi dengan endolim dan disebut tangga tengah..

Pada membran basilar adalah organ korti, yang terdiri daripada beberapa baris sel reseptor rambut yang disokong oleh epitel yang menyokong. Kira-kira 3,500 sel rambut membentuk barisan dalam (sel rambut dalam), dan kira-kira 12-20 ribu sel rambut luar membentuk tiga, dan di kawasan puncak koklea lima baris membujur. Di permukaan sel rambut menghadap tangga tengah, terdapat rambut sensitif yang ditutup dengan membran plasma - stereocilia. Rambut disambungkan ke sitoskeleton; ubah bentuk mekanikalnya membawa kepada pembukaan saluran kationik membran dan penampilan potensi reseptor sel rambut. Di atas organ kortikal terdapat plat berbentuk seperti jeli, atau tectorial, yang dibentuk oleh glikoprotein dan serat kolagen dan dilekatkan pada dinding dalam labirin. Bahagian atas stereocilia sel rambut luaran direndam dalam kandungan plat integumen.

Fungsi telinga luar, tengah dan dalam

Telinga luar adalah alat pengambilan suara. Getaran suara ditangkap oleh auricles (pada haiwan, mereka dapat beralih ke sumber suara) dan dihantar melalui saluran pendengaran luaran ke gendang telinga, yang memisahkan telinga luar dari tengah.

Pengambilan suara dan keseluruhan proses mendengar dengan dua telinga - apa yang disebut pendengaran binaural - penting untuk menentukan arah suara. Getaran suara yang datang dari sebelah mencapai telinga terdekat beberapa sepuluh ribu saat (0.0006 s) lebih awal daripada yang lain. Perbezaan yang tidak ketara dalam waktu kedatangan suara ke kedua telinga cukup untuk menentukan arahnya.

Telinga tengah adalah alat pengawal suara. Ia adalah rongga udara yang menghubungkan melalui tiub pendengaran (Eustachian) ke rongga nasofaring. Fluktuasi dari membran timpani melalui telinga tengah disebarkan oleh 3 osikel pendengaran - malleus, pergelangan kaki dan stapes, yang saling bersambung, dan yang terakhir menyebarkan getaran cecair ini di telinga dalam - perilymph - melalui membran tingkap bujur. Terima kasih kepada osikel pendengaran, amplitud ayunan berkurang, dan kekuatannya meningkat, yang membolehkan anda menggerakkan lajur cecair di telinga dalam.

Dengan bunyi yang kuat, otot khas mengurangkan pergerakan gendang telinga dan osikel pendengaran, menyesuaikan alat bantu pendengaran dengan perubahan rangsangan dan melindungi telinga dalam daripada kehancuran. Oleh kerana hubungan melalui saluran pendengaran rongga udara telinga tengah dengan nasofaring, menjadi mustahil untuk menyamakan tekanan pada kedua sisi gendang telinga, yang mencegah pecahnya dengan perubahan tekanan yang ketara di persekitaran luaran - ketika menyelam di bawah air, mengangkat ke ketinggian, tembakan, dll. Ini adalah barofungsi telinga.

Telinga dalam adalah alat pengambilan suara. Ia terletak di piramid tulang temporal dan mengandung koklea, yang pada manusia membentuk 2.5 putaran spiral.

Terusan koklea dibahagi dua septa dengan membran utama dan membran vestibular.

Di bahagian atas koklea terdapat lubang yang menghubungkan saluran atas dan bawah menjadi satu, pergi dari tingkap bujur ke bahagian atas koklea dan lebih jauh ke tingkap bulat. Rongga diisi dengan cecair - perilymph, dan rongga saluran membran tengah diisi dengan cecair komposisi yang berbeza - endolim. Di saluran tengah terdapat alat penerima suara - organ Corti, di mana terdapat mekanik reseptor getaran suara - sel rambut.

Bahagian dalam telinga

pembentukan tulang berongga di tulang temporal, dibahagikan kepada saluran tulang dan rongga yang mengandungi alat reseptor alat analisis auditori dan stokinetik (vestibular).

Telinga dalam terletak pada ketebalan bahagian tulang temporal yang berbatu dan terdiri daripada sistem saluran tulang yang saling berkomunikasi - labirin tulang (Gamb. 1), di mana labirin membran terletak (Gamb. 2). Garis besar labirin tulang mengulangi garis besar membran. Ruang antara labirin tulang dan membran, yang disebut perilymphatic, dipenuhi dengan cecair - perilymph, yang serupa dalam komposisi dengan cecair serebrospinal. Labirin membran terbenam di perilymph, ia dilekatkan pada dinding casing tulang oleh helai tisu penghubung dan diisi dengan cairan endolim, yang sedikit berbeza dalam komposisi dari perilymph. Ruang perilymphatic dikaitkan dengan terusan tulang sempit subarachnoid - saluran air koklea. Ruang endolimfatik ditutup, mempunyai penonjolan buta yang melangkaui telinga dalam dan tulang temporal - ruang depan. Yang terakhir diakhiri dengan kantung endolimatik, yang tertanam dalam ketebalan dura mater di permukaan posterior piramid tulang temporal.

Labirin bertulang terdiri daripada tiga bahagian: ruang depan, saluran separuh bulatan dan koklea. Ruang depan membentuk bahagian tengah labirin. Di belakangnya melintasi kanal separuh bulatan, dan anterior ke dalam koklea. Dinding dalaman rongga vestibule menghadap fossa kranial posterior dan membentuk bahagian bawah meatus pendengaran dalaman. Permukaannya dibahagikan dengan puncak tulang kecil menjadi dua bahagian, salah satunya disebut sfera kemurungan, dan yang lain - depresi elips. Dalam rehat sfera adalah kantung sfera jaring yang bersambung dengan laluan koklea; dalam elips - kantung elips, di mana hujung saluran separuh bulatan membran mengalir. Di dinding tengah kedua relung terdapat sekumpulan lubang kecil yang ditujukan untuk cabang-cabang bahagian vestibular saraf vestibulo-koklea. Dinding luar ruang depan mempunyai dua tingkap - tingkap ruang depan dan tingkap koklea menghadap timpani. Saluran separa bulat terletak di tiga satah yang hampir tegak lurus antara satu sama lain. Mengikut lokasi di tulang, terdapat: saluran atas (frontal), atau anterior, posterior (sagittal) dan lateral (horizontal).

Koklea tulang adalah saluran berbelit yang memanjang dari ruang depan; ia adalah lingkaran 2 1 / 2 melipat di sekitar paksi mendatarnya (batang tulang) dan secara beransur-ansur mengetuk ke arah puncak. Di sekitar batang osseus, plat osseus sempit berputar melingkar, yang membran penyambung, yang meneruskan membran penghubungnya, terpasang dengan kuat, membran bawah tanah yang membentuk dinding bawah kanal membran (kanal koklea). Di samping itu, membran tisu penghubung nipis, membran vestibular (vestibular), juga disebut membran reissner, lateral ke atas dari plat spiral tulang, lateral ke atas; ia membentuk dinding atas laluan koklea. Ruang yang terbentuk di antara membran basal dan vestibular di bahagian luarnya dibatasi oleh plat tisu penghubung yang bersebelahan dengan dinding tulang koklea. Ruang ini dipanggil laluan koklea (saluran); ia dipenuhi dengan endolim. Naik dan turun dari sana adalah ruang perilymphatic. Yang lebih rendah disebut tangga drum, yang atas adalah tangga ruang depan. Tangga di bahagian atas koklea dihubungkan antara satu sama lain dengan pembukaan koklea. Inti koklea dicucuk oleh cincin membujur yang melewati serat saraf. Sepanjang pinggir batang, saluran pengikatnya membentang secara spiral, sel-sel saraf diletakkan di dalamnya yang membentuk simpul lingkaran koklea (Gbr. 3). Meatus pendengaran dalaman menuju ke labirin tulang dari tengkorak, di mana saraf vestibulo-koklea dan muka melepasi.

Labirin membran terdiri daripada dua kantung ruang depan, tiga saluran separuh bulatan, saluran koklea, paip air ruang depan dan koklea. Semua bahagian labirin membran ini adalah sistem entiti yang saling berkaitan.

Di labirin membran, serat saraf vestibulo-koklea berakhir di sel rambut neuroepithelial (reseptor) yang terletak di tempat-tempat tertentu. Lima reseptor tergolong dalam alat analisa vestibular, yang mana tiga daripadanya terletak di ampul kanal separuh bulatan dan disebut kerang ampullar, dan dua di dalam kantung dan disebut bintik. Satu reseptor adalah pendengaran; ia terletak di membran utama koklea dan disebut organ spiral (korti).

Arteri B. pada. berasal dari arteri labirin, yang berlepas dari arteri basilar (arteria basilaris). Darah vena labirin dikumpulkan di pleksus yang terletak di saluran pendengaran dalaman. Dari saluran vestibul dan separuh bulatan, darah vena mengalir terutamanya melalui vena yang mengalir di saluran air ruang depan ke sinus melintang dura mater. Urat siput membawa darah ke sinus berbatu bawah. Pemeliharaan V. di. menerima dari VIII sepasang saraf kranial, masing-masing, setelah memasuki meatus pendengaran dalaman, berpecah menjadi tiga cabang: atas, tengah dan bawah. Cabang atas dan tengah membentuk saraf vestibule - nervus vestibularis, yang bawah sesuai dengan saraf koklea - nervus cochleae.

Di V. pada. reseptor penganalisis auditori dan statokinetik terletak. Alat reseptor (penerima bunyi) penganalisis pendengaran terletak di koklea dan diwakili oleh sel rambut organ spiral (Corti). Koklea dan alat reseptor penganalisis pendengaran yang dilampirkan di dalamnya disebut radas koklea. Getaran bunyi yang berlaku di udara dihantar melalui kanal pendengaran luaran, gendang telinga dan rantai ossikel pendengaran ke tingkap vestibular labirin, menyebabkan pergerakan seperti perilymph, yang, menyebarkan, disebarkan ke organ lingkaran (lihat Pendengaran). Alat reseptor penganalisis statokinetik yang terletak di kanal separuh bulatan dan kantung vestibule disebut radas vestibular.

Kaedah Penyelidikan. Kaedah moden penyelidikan fungsi V. di. termasuk menentukan keadaan kedua fungsinya - pendengaran dan vestibular. Dalam kajian fungsi pendengaran, rangsangan yang mencukupi digunakan - bunyi pelbagai frekuensi dan intensiti dalam bentuk nada murni, bunyi dan isyarat pertuturan. Sebagai sumber suara menggunakan garpu penalaan, audiometers, bisikan dan pertuturan kuat. Kajian menggunakan set alat ini membolehkan anda menentukan keadaan fungsi sistem pengalir suara, alat reseptor B., dan bahagian konduksi dan pusat penganalisis pendengaran (lihat Audiometri).

Kajian fungsi vestibular (vestibulometry) merangkumi pengenalpastian gejala spontan (tidak disebabkan secara artifisial) yang timbul akibat penyakit B.. atau cs Antaranya, Nystagmus spontan sering dijumpai, disebabkan oleh proses keradangan unilateral pada V. pada., Kejatuhan dalam kedudukan Romberg, pelanggaran ujian koordinasi (lihat. Reaksi vestibular). Keadaan fungsi vestibular dikaji semasa putaran pada kerusi Barani atau pendirian putaran khas, menggunakan sampel kalori, galvanik, penekan dan lain-lain.

Dalam keadaan pemeriksaan klinik pesakit dengan disyaki kekalahan V. di. dijalankan oleh pakar otorhinolaryngolog. Ini merangkumi pengumpulan anamnesis dan penjelasan mengenai aduan pesakit, penyusunan pasport pendengaran (data ujian pendengaran garpu pertuturan dan penalaan), pengesanan visual nstagmus spontan, dll. Untuk memperjelas diagnosis, kajian tambahan dilakukan mengikut petunjuk - radiografi tulang temporal, rheografi saluran otak, dll..

Patologi. Keluhan khas pada pesakit dengan penyakit bahagian pendengaran B. di. mengalami masalah pendengaran dan tinnitus. Penyakit ini boleh bermula secara akut (kehilangan pendengaran sensorineural akut) atau secara beransur-ansur (neuritis koklea, kokleitis kronik). Pada kerosakan pendengaran, sebagai peraturan, bahagian vestibular V. at. Juga terlibat dalam ini atau ukuran dalam proses patologi yang tercermin dalam istilah "kokhleovestibulit".

Kecacatan Terdapat ketiadaan labirin atau kekurangan bahagian-bahagiannya secara keseluruhan. Dalam kebanyakan kes, terdapat kekurangan organ spiral, selalunya alat khasnya - sel rambut. Kadang-kadang sel-sel rambut organ lingkaran hanya berkembang di kawasan tertentu, sementara fungsi pendengaran mungkin sebahagiannya dipelihara dalam bentuk yang disebut pulau pendengaran. Sekiranya berlaku kecacatan kelahiran B. di. Kesan patologi pada embrio dari tubuh ibu berperanan (keracunan, jangkitan, trauma pada janin), terutama pada bulan-bulan pertama kehamilan. Faktor genetik juga berperanan. Kerosakan V. at. Harus dibezakan dari kerosakan yang lahir. semasa melahirkan anak.

Kerosakan. Kerosakan mekanikal terpencil V. pada. jarang berlaku. Kecederaan B. pada. mungkin berlaku dengan keretakan pada dasar tengkorak, apabila retakan melewati piramid tulang temporal. Dengan fraktur melintang piramid, retak hampir selalu menangkap V., dan patah seperti itu biasanya disertai dengan pelanggaran berat fungsi pendengaran dan vestibular sehingga ia sepenuhnya dipadamkan..

Kerosakan khusus pada alat reseptor koklea berlaku dengan pendedahan jangka pendek atau jangka panjang terhadap bunyi dengan intensiti tinggi. Kesan jangka panjang bunyi kuat pada V. di. boleh menyebabkan masalah pendengaran (lihat. Pekak).

Perubahan patologi pada V. di. berlaku apabila terkena gegaran badan. Pada perbezaan mendadak tekanan atmosfera luaran atau tekanan di bawah air akibat pendarahan di V. pada. perubahan tidak dapat dipulihkan dalam sel-sel reseptor organ lingkaran mungkin berlaku (lihat Barotrauma).

Penyakit Proses keradangan berlaku pada V. pada., Sebagai peraturan, untuk kedua kalinya, lebih sering sebagai komplikasi otitis media purulen akut atau kronik (labyrinthitis tympanogenic), lebih jarang berlaku akibat penyebaran patogen jangkitan pada V. di. dari ruang subarachnoid melalui saluran pendengaran dalaman di sepanjang membran saraf vestibulo-koklea dengan jangkitan meningokokus (labirinitis meningogenik). Dalam beberapa kes di V. di. bukan mikroba menembusi, tetapi toksinnya. Proses keradangan yang berkembang dalam kes-kes ini berlangsung tanpa suppuration (serous labyrinthitis). Proses purulen di V. di. selalu ada pekak lengkap atau separa, selepas labirinitis serous, bergantung pada tahap penyebaran proses, fungsi pendengaran dapat pulih sebahagian atau sepenuhnya (lihat Labyrinthitis).

Pelanggaran fungsi V. di. (pendengaran dan vestibular) dapat terjadi dengan gangguan peredaran darah dan peredaran cairan labirin, serta sebagai akibat dari proses distrofik. Penyebab pelanggaran tersebut mungkin mabuk, termasuk beberapa ubat (kina, streptomisin, neomisin, monomisin, dan lain-lain), gangguan autonomi dan endokrin, penyakit pada sistem darah dan kardiovaskular, gangguan fungsi buah pinggang. Penyakit bukan radang B. di. bersatu dalam kumpulan yang disebut Labyrinthopathy. Dalam beberapa kes, labirinopati berlaku dalam bentuk pening berulang dan kehilangan pendengaran progresif (lihat penyakit Meniere). Pada usia lanjut dan pikun perubahan distrofik pada V. pada. berkembang akibat penuaan umum tisu badan dan gangguan bekalan darah V. di. (lihat Khabar angin).

Kekalahan V. pada. boleh berlaku dengan sifilis. Pada sifilis kongenital, kerosakan pada alat reseptor dalam bentuk penurunan pendengaran yang tajam adalah salah satu manifestasi yang lewat dan biasanya dijumpai pada usia 10-20 tahun. Ciri untuk kekalahan V. di. dengan sifilis kongenital, gejala Enneber dipertimbangkan - kemunculan nystagmus dengan peningkatan dan penurunan tekanan udara di saluran pendengaran luaran. Dengan sifilis yang diperoleh, kekalahan V. di. lebih kerap berlaku pada masa sekunder dan boleh berlaku secara mendadak - dalam bentuk penurunan pendengaran yang meningkat dengan cepat sehingga pendengaran lengkap. Kadang-kadang penyakit B. di. bermula dengan serangan pening, tinitus dan pekak yang tiba-tiba. Pada peringkat seterusnya sifilis, gangguan pendengaran berkembang dengan lebih perlahan. Ciri khas untuk kekalahan sifilik V. pada. pemendekan tulang yang lebih ketara dianggap dibandingkan dengan udara. Kerosakan fungsi vestibular pada sifilis jarang berlaku. Rawatan pada kekalahan sifilik V. pada. spesifik. Berkaitan dengan gangguan fungsi V. pada. ia lebih berkesan apabila ia dimulakan.

Neuroma saraf dan sista vestibulo-koklea di kawasan sudut otak cerebellar otak sering disertai oleh gejala patologi dari sisi B. at., Kedua-dua pendengaran dan vestibular, berkaitan dengan mampatan saraf yang melintas di sini. Secara beransur-ansur, tinitus muncul, pendengaran berkurang, gangguan vestibular terjadi sehingga hilangnya fungsi sepenuhnya pada bahagian yang terjejas dalam kombinasi dengan gejala fokus yang lain. Rawatan memberi tumpuan kepada penyakit yang mendasari.

Bibliografi: Pening, ed. ENCIK. Dix dan J.D. Huda, per. dari bahasa Inggeris 14, M., 1987; Diagnosis dan rawatan lesi telinga dan penyakit yang berkaitan, ed. V.T. Palchuna, M., 1984; Ostapkovich V.E. dan Brofman A.V. Penyakit pekerjaan LORorganov, M., 1982.

Rajah. 1. Telinga dalaman (labirin tulang kanan): 1 - terusan atas (depan), atau depan, separuh bulatan; 2 - ampul; 3 - ruang depan; 4 - siput; 5 - tingkap siput; 6 - tetingkap ruang depan; 7 - saluran belakang (sagittal); 8 - saluran lateral (mendatar).

Rajah. 3. Insisi koklea melintang: 1 - tangga ruang depan; 2 - membran pra-pintu (Reissner membran); 3 - organ spiral (korti); 4 - membran utama; 5 - tangga gendang; 6 - nod lingkaran; 7 - saluran koklea.

Rajah. 2. Telinga dalaman (labirin membran kanan): 1 - kantung sfera; 2 - beg elips; 3 - saluran separuh bulatan anterior; 4 - saluran separuh bulatan posterior; 5 - beg endolimatik; 6 - saluran separuh bulatan lateral; 7 - saluran endolymphatic; 8 - saluran koklea.

Bahagian dalam telinga. Struktur telinga dalam

Organ pendengaran manusia selalu berpasangan. Mereka mempermudah untuk melihat dan menganalisa pelbagai jenis suara dunia. Terima kasih kepada pendengaran bahawa setiap orang bukan sahaja dapat membezakan suara, mengenali watak, lokasi, tetapi juga menguasai kemampuan unik untuk menghasilkan semula ucapan.

Spesies organ pendengaran

Terdapat telinga luar, tengah dan dalam. Yang terakhir ini dikenali oleh banyak orang dengan nama "labirin". Ia terletak di piramid tulang temporal berhampiran timpani dan saluran pendengaran dalaman. Melaluinya, pada gilirannya, yang disebut saraf vestibulo-koklea.

Terdapat labirin tulang dan membran, yang terakhir terletak di tengah-tengah yang pertama. Labirin tulang adalah koleksi bekas kecil yang saling berkaitan, sisinya merangkumi tulang yang padat. Mereka mempunyai tiga jabatan utama. Ini adalah ruang depan, kanal separuh bulatan dan siput. Unsur-unsur ini adalah organ utama telinga dalam..

Struktur ruang depan - bahagian labirin tulang

Ruang depan adalah bahagian tengah labirin tulang, yang mempunyai ukuran kecil dan bentuk bujur, dan juga dihubungkan oleh lima lubang dengan saluran separuh bulatan dan ruang besar yang terpisah dengan koklea.

Fungsi telinga dalam sangat bergantung pada dinding lateral ruang depan yang menghadap ke rongga timpani. Mereka juga mempunyai lubang yang ditempati oleh piring pengaduk. Ruang lain diketatkan dengan gendang telinga sekunder dan terletak di awal koklea. Dengan bantuan kerang, yang melewati dinding medial ruang depan, rongga dibahagikan kepada sepasang relung (bahagian belakang disambungkan ke saluran separuh bulatan, dan bahagian depan terletak lebih dekat ke koklea).

Alur anterior bermula dengan lubang kecil, yang berfungsi sebagai bekalan air ruang depan, melewati zat tulang dan berakhir di belakangnya. Tepat di belakang hujung kerang belakang, lubang kecil terletak di bahagian bawah ruang depan, yang sesuai dengan arah awal koklea.

Terusan separa bulat tulang

Saluran separuh bulatan telinga dalam adalah tiga pukulan arcuate yang terletak di tiga satah (saling tegak lurus). Saluran separuh bulatan anterior terletak secara menegak dan bersudut tepat dengan paksi tulang temporal. Saluran separuh bulat belakang terletak dengan cara yang sama, tetapi terletak hampir selari dengan permukaan belakang piramid. Saluran lateral terletak secara mendatar, sementara saluran bersandar pada sisi rongga timpani.

Semua saluran ini mempunyai sepasang kaki yang terbuka dengan harapan menggunakan lima lubang, kerana hujung depan dan belakang yang berdekatan dihubungkan oleh satu kaki yang sama. Segera sebelum menyambung ke ruang depan membentuk peluasan tertentu, yang disebut ampul.

Siput dan ciri-cirinya

Koklea terbentuk melalui saluran tulang lingkaran yang bermula dengan

Dalam rongga, sepanjang revolusi, plat spiral keluar yang membahagikan saluran menjadi dua bahagian - tangga ruang depan dan tangga dram. Di dekat tingkap seperti itu terdapat bukaan dalaman kecil - bekalan air koklea, hujung luarnya terletak di bahagian bawah tulang temporal.

Labirin berselubung dan strukturnya

Struktur telinga dalam, sebagai peraturan, dicirikan oleh labirin membran yang terletak di tengah-tengah tulang dan mengulangi bentuknya. Mereka mengandungi bahagian-bahagian perangkaan auditori dan alat analisis graviti. Dinding mereka adalah membran telus nipis. Di tengahnya, labirin jaring dipenuhi dengan cecair yang disebut endolim.

Labirin jaring di tempat saluran separuh bulatan digantung di dinding tulang menggunakan sistem benang penghubung yang kompleks. Ini menghalang pergerakan labirin membran apabila terdapat pergerakan yang ketara. Ruang perilymphatic dan endolymphatic tidak ditutup dari persekitaran luaran. Yang pertama berhubung rapat dengan telinga tengah di sepanjang tingkap koklea dan saluran vestibule. Ruang kedua menghubungkan sepanjang saluran endolimfatik dengan kantung endolimfatik yang terletak di rongga kranial.

Reseptor pendengaran dan getaran bunyi

Oleh kerana lokasi gelombang amplitud terbesar, frekuensi diedarkan melalui bahagian organ Corti yang berlainan. Sel rambut mereka mendapat kegembiraan maksimum terutamanya di tempat-tempat di mana bias BM paling besar diperhatikan. Oleh itu, nada suara dari semua frekuensi mempengaruhi

Struktur telinga dalam juga terdiri dari sel-sel rambut, yang terhubung ke ujung saraf, dan serat saraf pendengaran bermula dari bahagian sempit organ Corti. Terdapat juga kes apabila ia berasal dari satu sel rambut.

Oleh kerana reseptor pendengaran terletak di tempat tertentu dan teruja dengan bunyi frekuensi yang diperlukan, semua kumpulan kecil serat saraf saraf pendengaran melakukan impuls yang sesuai yang bertindak sebagai tindak balas terhadap bunyi pada frekuensi yang sama, yang disebut ciri.

Apabila telinga dalam mengambil bunyi, yang merupakan getaran yang cukup kompleks, benar-benar semua gentian diaktifkan sepenuhnya di saraf pendengaran, dan frekuensi khasnya sesuai untuk spektrum harmonik bunyi yang kompleks. Oleh itu, menurut reseptor pendengaran, bunyi dipisahkan menjadi spektrum harmonik tertentu. Tempoh isyarat bunyi dikodkan oleh masa di mana pengaktifan serat aferen memasuki saraf pendengaran.

Bekalan darah ke telinga dalam

Setiap arteri telinga dalam bermula dari labirin, yang berfungsi sebagai sejenis cabang dari arteri utama. Vena labirin, ketika memasuki saraf koklea dengan saraf koklea, dibahagikan kepada tiga cabang utama, yang dimanifestasikan di ruang depan (menyuburkan kantung posterior dan rahim), koklea (kerana koklea memberi makan) dan koklea (membekalkan bahagian bawah koklea dan jumlah vestibulus yang diperlukan dengan darah arteri.

Pengumpulan urat vestibule dan saluran separuh bulatan mewujudkan arteri vestibule yang mengalir ke sinus melintang atau sigmoid. Arteri koklea menyambung ke urat saluran koklea, yang mengalir ke sinus bawah.

Nilai telinga dalam

Sesungguhnya, telinga dalaman manusia adalah elemen tubuh manusia yang agak penting. Di samping itu, lokasinya memainkan peranan penting..

Jadi, di atasnya terdapat lubang tengah tengkorak, di bawahnya adalah bola unggul vena jugularis, arteri karotid terletak di depan, sinus sigmoid terletak di sisi lain, rongga timpani terletak di permukaan, dan lubang belakang tengkorak berada di tengah. Oleh itu, telinga dalam adalah salah satu organ tubuh manusia yang paling penting dan bertanggungjawab..

Gejala keradangan telinga dalam

Tujuan bahagian dalam telinga

Telinga dalam mempunyai fungsi penting berikut: pendengaran dan vestibular. Alat vestibular dibentuk oleh peluasan oppolitik dan ampullar. Kombinasi ini termasuk dalam reka bentuk telinga dalam. Koklea telinga bersama dengan alat reseptor membentuk radas koklea yang bertanggungjawab untuk pendengaran. Getaran suara berlalu, berjaya melewati saluran pendengaran luaran, melalui gendang telinga, yang, bergetar, menghantarnya ke telinga tengah. Pengaduk bergerak melalui tingkap yang terletak di labirin tulang. Osilasi disebarkan oleh perilymph pra-pokok, dan kemudian jatuh ke dalam koklea dan cecair yang mengisinya.

Serangan berulang adalah ciri utama penyakit Meniere. Serangan biasanya jarang berlaku, tetapi keparahan dan kekerapan gejala meningkat dari masa ke masa. Penyakit ini boleh melemahkan apabila kekerapan dan keparahan serangan berlipat ganda.

Diagnosis sindrom Meniere merangkumi. Dua atau lebih episod pening spontan, masing-masing berdurasi 20 minit atau lebih berdering di telinga atau merasa penuh dengan ucapan, tidak termasuk penyebab masalah lain yang diketahui, jika anda mempunyai tanda-tanda atau gejala yang berkaitan dengan penyakit Meniere, doktor anda ingin mengetahui maklumat yang berkaitan tentang masalah deria anda, lakukan ujian yang akan menilai kualiti fungsi telinga dalam, serta ujian lain untuk mengenal pasti kemungkinan penyebab masalah. Latihan fizikal dan sejarah perubatan.

Kemudian mereka jatuh pada membran utama koklea dan organ Corti. Organ Corti dapat merasakan getaran dalam lingkungan antara 16 hingga 20 ribu sesaat. Di dalamnya, dengan bantuan sel-sel rambut, mereka diubah dan dihantar ke ujung saraf dan sudah dalam bentuk impuls memasuki pusat pendengaran otak. Pusat ini terletak di lobus temporal. Jadi seseorang mendapat deria suara.

Penilaian pendengaran. Suatu audiogram akan dibuat untuk menentukan seberapa baik bunyi jenis dan intensiti tertentu dapat didengar, dan seberapa baik ia akan membezakan antara kata-kata yang serupa. Ujian ini tidak hanya menunjukkan kualiti pendengaran, tetapi juga dapat menentukan apakah sumbernya adalah telinga dalam atau saraf yang menghubungkan telinga dalam ke otak.

Keseimbangan tempoh adalah antara episod pening, keseimbangan kembali normal bagi kebanyakan orang dengan penyakit Meniere. Walau bagaimanapun, sejumlah masalah keseimbangan mungkin timbul. Terdapat beberapa ujian yang menilai fungsi telinga dalam. Sebilangan atau sebahagian daripadanya mungkin mempunyai hasil yang tidak normal pada orang yang menghidap penyakit Meniere..

Struktur dan fungsi telinga dalam menunjukkan bahawa tubuh manusia berorientasi dan bergerak di angkasa dengan bantuan telinga. Saluran reseptor alat vestibular bertanggungjawab untuk ini. Refleks seseorang yang tidak terkondisi adalah apa yang disebut nystagmus. Ia diperhatikan ketika kerengsaan memasuki saluran separuh bulatan..

Kerusi putar berpusing mengukur fungsi telinga dalam mengikut pergerakan. Mengukur potensi genital saluran ventrikel mengukur fungsi sensor di lobi aurikular dalam, mengesan percepatan pergerakan. Kajian lain juga dapat digunakan untuk mengesampingkan gangguan yang dapat menyebabkan masalah serupa dengan yang dihadapi dalam penyakit Meniere, seperti tumor otak..

Pencitraan resonans magnetik - kaedah menggunakan medan magnet dan gelombang radio untuk memberikan gambar tisu lembut di dalam badan. - termasuk membuat gambar melintang struktur dalaman badan anda dengan audiometri dengan potensi yang disebabkan oleh batang otak, ujian pendengaran komputer yang mengukur aktiviti saraf pendengaran sebagai tindak balas kepada bunyi. Walaupun sindrom Meniere tidak dapat disembuhkan, pening dapat dikawal dalam hampir semua kes..

Dengan nystagmus, murid-murid secara tidak sengaja sering gemetar dan berpusing. Dalam kebanyakan kes, ayunan dilakukan secara sepihak.

Bagaimana jabatan organ

Anatomi telinga dalam, seperti yang telah dijelaskan di atas, diwakili oleh tiga bahagian utama: ruang depan, saluran koklea, dan koklea. Pada masa yang sama, setiap bahagian utama badan yang dimaksudkan terdiri daripada beberapa bahagian yang lebih kecil. Bersama-sama mereka membentuk pengubah suara menjadi impuls elektrik untuk otak. Struktur telinga dalam membolehkan seseorang menangkap gelombang bunyi dengan baik dari mana-mana arah dan menghantarnya ke titik penumpuan transduser saraf suara ke dalam dorongan elektrik. Pertimbangkan bahagian individu badan ini.

Ruang depan adalah rongga berbentuk bujur kecil. Ia terletak di tengah-tengah labirin telinga. Dari situ melalui 5 lubang dari belakang anda boleh masuk ke kanal separuh bulatan, dan di depan terdapat jalan keluar besar ke saluran koklea utama. Terdapat lubang di bahagian ruang depan yang menghadap ke dram. Di dalamnya terdapat apa yang disebut sebagai sanggur - plat tulang nipis. Saluran keluar yang lain diketatkan oleh membran - ia terletak di sumber koklea. Di bahagian dalam vestibule ada organ dalam bentuk kerang, yang membahagi seluruh rongga menjadi 2 bahagian: yang sebelah belakang disambungkan ke separuh bulatan, dan anterior dihubungkan ke koklea melalui saluran kecil yang melewati tulang. Di bawah hujung kerang posterior terdapat kemurungan kecil yang memanjang ke saluran koklea membran.

Saluran separa bulat adalah tiga saluran arcuate tulang yang saling tegak lurus. Yang pertama terletak pada 90º relatif terhadap tulang kuil, dan yang kedua selari dengan permukaan belakang tulang piramidal. Laluan ketiga terletak di satah mendatar dan keluar dekat dengan dram. Setiap saluran mempunyai 2 kaki, yang terbuka di dinding ruang depan dalam bentuk 5 lubang (hujung bersebelahan saluran depan dan belakang saling berkaitan dan mempunyai saluran keluar yang sama). Kaki yang berjalan di ambang mengembang di hujung - ampul yang disebut terbentuk.

Struktur koklea adalah seperti berikut: ia dibentuk oleh saluran tulang yang dipintal dalam lingkaran. Laluan ini disambungkan ke ruang depan dan dilipat seperti lubang siput. Membentuk 2 integer dan 1/5 gerakan bulat. Tulang terletak secara mendatar - batang di mana koklea telinga melengkung (atau lebih tepatnya, salurannya). Plat tulang meninggalkan bahagian dalaman organ dari tulang penahan, yang membahagi rongga saluran koklea menjadi beberapa bahagian - tangga ruang depan dan drum. Dari sisi kedua terdapat tingkap yang menghubungkan bahagian kerangka dengan lubang siput. Juga, berhampiran tangga gendang, terdapat lubang kecil di kanal koklea, pintu keluar kedua terletak di tulang piramidal.

Otitis media labirinitis

Labyrinthitis adalah jenis radang penyakit telinga dalam yang mana reseptor vestibular dan pendengaran terjejas. Labirinitis tidak lebih daripada 5% daripada jumlah media otitis yang didiagnosis. Patogen utama adalah bakteria (staphylococci, streptococci, tuberculosis mycobacteria, meningococci, pneumococci, treponema pucat). Virus gondok dan influenza juga dapat mengaktifkan prosesnya..

Menurut fokus lesi awal dan jalur patogen yang memasuki koklea, bentuk labirinitis ini dibezakan:

 • Tympanogenic. Jangkitan merebak melalui membran tetingkap koklea atau vestibule yang membengkak dari bahagian tengah organ pendengaran sekiranya terdapat jangkitan. Aliran keluar nanah adalah rumit, sehingga tekanan di dalam labirin meningkat.
 • Meningogenik. Jangkitan berlaku dari meninges pada pelbagai jenis meningitis (tuberkulosis, influenza, campak, demam kepialu, demam merah). Selalunya, dua telinga terkena, yang boleh menyebabkan tuli..
 • Hematogen. Ia dibawa oleh aliran darah atau limfa dengan penyakit seperti sifilis atau beguk. Sangat jarang.
 • Traumatik. Ia berkembang akibat kerosakan pada membran timpani oleh badan asing (jarum, pin, mancis) akibat prosedur kebersihan yang tidak betul dilakukan. Mungkin berlaku dengan kecederaan otak traumatik yang disebabkan oleh patahnya pangkal tengkorak.

Penyakit radang telinga dalam, gejala:

 • bunyi dan kesakitan di telinga;
 • pening (muncul seminggu setengah selepas jangkitan bakteria yang dialami oleh seseorang dan bersifat biasa, berlangsung dari beberapa saat hingga beberapa jam);
 • kehilangan pendengaran (terutamanya bunyi frekuensi tinggi);
 • ketidakseimbangan;
 • refleks turun naik bola mata yang kerap (bermula pada bahagian organ yang berpenyakit);
 • kadang-kadang muntah, mual, pucat, berpeluh, rasa tidak selesa di kawasan jantung.

Dengan pergerakan kepala yang tiba-tiba, membongkok, prosedur pendengaran, gejala semakin meningkat.

Dari labirin, proses keradangan pada bahagian yang terjejas boleh masuk ke bahagian saraf wajah dan menyebabkan kelumpuhannya. Tanda-tanda ini adalah:

 • sudut tetap mulut;
 • asimetri hujung hidung;
 • kekurangan kerutan di dahi ketika menaikkan kening;
 • ketidakupayaan untuk menutup mata sepenuhnya;
 • peningkatan air liur;
 • bola mata kering;
 • perubahan dalam beberapa sensasi rasa.

Sekiranya terdapat gejala labirinitis, pemeriksaan mendalam dilakukan untuk menentukan diagnosis yang tepat: ujian darah, terapi resonans magnetik, audiometri, histogram elektron (kajian refleks bola mata), pemeriksaan bakteriologi. Ahli otolaryngologi atau ahli neuropatologi dapat mendiagnosis penyakit telinga dalam, gejalanya ringan.

Rawatan labirinitis boleh dilakukan dengan kaedah konservatif dan pembedahan. Terapi ubat digunakan dalam kes-kes di mana tidak ada formasi purulen, dan penyakit ini tidak biasa.

Antibiotik Cephalosporin dan penisilin ditetapkan.

Untuk penyahhidratan badan, dilarang mengambil cecair (kadar harian - tidak lebih dari 1 liter) dan garam (hingga 0.5 g). Glukokortikoid dan diuretik diambil, suntikan magnesium sulfat dan kalsium klorida intravena dibuat. Gejala yang tidak menyenangkan dirawat dengan antiemetik (cerucal), antihistamin (fenistil, suprastil) dan ubat penenang (lorazepam, diazepam). Vitamin C, K, B, P, cocarboxylase, serta atropin secara intravena mencegah terjadinya gangguan trofik.

Dengan bentuk purulen yang rumit, nanah dikeluarkan dengan trepanasi rongga umum setelah rawatan konservatif. Jarang sekali dilakukan labirinektomi. Pembedahan tepat pada waktunya dapat mengelakkan bentuk labirinitis meresap dan memelihara pendengaran pesakit.

Ciri-ciri struktur telinga dalam

Telinga adalah organ indera manusia yang paling kompleks. Ia berfungsi sebagai alat untuk memahami suara, serta mengawal orientasi badan di ruang angkasa. Organ berpasangan ini terletak di tulang temporal tengkorak. Secara anatomi dibahagikan kepada tiga jabatan:

 1. Telinga luar, terdiri daripada aurikel dan meatus pendengaran luaran.
 2. , mempunyai rongga timpani dengan osikel pendengaran.
 3. Bahagian dalam telinga. Strukturnya lebih rumit daripada dua yang pertama.

Komposisi telinga dalam merangkumi labirin tulang dan membran. Unsur berongga yang saling terhubung membentuk labirin tulang. Yang perlu diperhatikan ialah perlindungan organ ini dari faktor luaran..

Ia bertembok dengan kuat di tulang sehingga tidak ada ruang di antara ia dan piramid. Di dalamnya terdapat labirin berselubung, ia sangat sesuai dengan bentuk tulang, tetapi ukurannya lebih kecil.


Struktur telinga dalaman manusia

Apakah rongga telinga dalam yang dipenuhi:

 1. Endolymph - bahan likat lutsinar - beredar di labirin membran.
 2. Perilymph mengisi ruang antara labirin, yang disebut perilymphatic.

Menariknya, keseluruhan labirin adalah sistem cecair dan sel sensitif yang bertanggungjawab untuk persepsi bunyi dan orientasi spasial seseorang.

Anatomi telinga dalam ditunjukkan oleh tiga bahagian utama:

Ruang depan adalah pusat labirin. Di bahagian belakang, rongga ini ditutup dengan tiub saluran separuh bulatan; di dinding sisi ruang depan terdapat dua bukaan - tingkap. Yang pertama - tingkap bujur - diikat dengan anak tangga, dan yang bulat, yang berkomunikasi dengan saluran lingkaran koklea, mempunyai gendang telinga sekunder.

Bahagian vestibular mengandungi dua formasi berkomunikasi: kantung elips dan sfera. Mereka dipenuhi limfa, dan dindingnya dilapisi dengan sel rambut khas..

Keanehan struktur koklea adalah bahawa ia adalah saluran berongga spiral yang terjalin di sekitar batang tulang. Di batang ini terdapat saluran membujur dengan rambut dan sel pendukung, yang menjadi asas organ Corti.

Sepanjang keseluruhan koklea mempunyai plat spiral tulang. Ia membahagikan rongga koklea menjadi dua pukulan:

 • di bahagian atas - tangga;
 • ke bahagian bawah - tangga gendang.

Bahagian bawah saluran lingkaran koklea ditutup dengan membran utama. Tangga gendang dan ruang depan adalah saluran luaran yang saling berkomunikasi di bahagian atas koklea. Di saluran lingkaran terdapat cairan - endolymph, sementara perilymph memenuhi tangga vestibule dan tangga timpani.

Saluran separa bulat bermula dari ruang depan: anterior, posterior dan lateral. Tiga di setiap telinga, mereka berada dalam bidang yang sama dan mempunyai bentuk busur. Kaki busur ditutup untuk menjangkakan kantung elips.

Keistimewaan struktur kanal separuh bulatan adalah bahawa satu kaki setiap busur diperluas oleh ampul yang berdekatan dengan kantung. Saluran anterior dan posterior menyatu di dasar dan mempunyai jalan keluar umum di ambang pintu.

Penyakit telinga dalam

Penyakit telinga dalam menyebabkan persepsi suara terganggu dan hilangnya keseimbangan. Sekiranya koklea terjejas, pesakit mendengar bunyi, tetapi sukar mengenalinya. Oleh itu, dia mungkin tidak membezakan antara ucapan manusia atau menganggap suara di jalan sebagai bunyi yang berterusan dan tidak dapat dibaca. Ini adalah situasi yang sangat berbahaya, kerana bukan sahaja merumitkan orientasi, tetapi juga boleh menyebabkan kecederaan. Contohnya, jika seseorang tidak mendengar bunyi kereta yang menghampiri.

Koklea juga dapat mengalami penurunan tekanan yang tajam semasa lepas landas, menyelam cepat, atau jika letupan besar berlaku di dekatnya. Dalam kes ini, cecair dari telinga dalam memecahkan gendang telinga dan mengalir keluar melalui bukaan pendengaran. Tidak perlu dikatakan, akibatnya sangat tidak menyenangkan - dari gangguan pendengaran sementara hingga lengkap..

Dengan kecacatan kongenital atau kekurangan koklea, masalah itu hanya dapat diselesaikan dengan bantuan alat pendengaran - operasi yang kompleks dan mahal.

Sebagai tambahan kepada barotrauma, telinga dalam terdedah kepada penyakit seperti ini:

 • pening paroxysmal jinak, yang berlaku apabila kepala dipusingkan dan secara beransur-ansur hilang sendiri;
 • otosklerosis - di mana, disebabkan oleh pertumbuhan tisu tulang, kepekaan alat bantu pendengaran berkurang dan kebisingan di telinga berkala, dan kemudian berterusan, muncul;
 • kehilangan pendengaran sensorineural - ketidakupayaan untuk melihat bunyi dengan jelas, disertai dengan pelbagai tinitus (berdecit, berdering, dll.) dan kerap pening;
 • labirinitis - proses keradangan akut atau kronik yang mempengaruhi telinga dalam dan mengganggu fungsi normalnya;
 • pening - boleh menjadi penyakit bebas yang berkaitan dengan gangguan alat vestibular, dan gejala sejumlah penyakit serius lain;
 • Penyakit Meniere - penyakit aneh, penyebabnya masih belum difahami sepenuhnya, tetapi gejalanya adalah pening yang teruk, di mana pendengaran bertambah teruk..

Hanya pakar yang boleh mendiagnosis penyakit telinga dalam dengan tepat. Oleh itu, selalunya pesakit pergi ke doktor apabila penyakit itu sudah berkembang dan beberapa gejala segera kelihatan. Sukar untuk merawat telinga dalam, dan kekurangan rawatan boleh menyebabkan komplikasi serius.

Oleh itu, jika tiba-tiba anda melihat gejala yang tidak biasa seperti bunyi bising atau deringan di telinga anda, sakit mendadak di dalam telinga anda, pening berulang, bunyi pelik sekiranya tiada sumber suara - segera dapatkan diagnosis. Pada peringkat awal, kebanyakan penyakit dapat disembuhkan sepenuhnya..

Apa itu labirin dan penyebab berlakunya

Labyrinthitis adalah keadaan patologi yang gejalanya termasuk pening, mual, dan kehilangan pendengaran. Dengan perkembangan labirinitis otogenik, jangkitan menembusi dari telinga tengah.

Punca perkembangan labirinitis tidak diketahui. Keradangan yang membawa kepada penyakit ini boleh disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk jangkitan dan virus. Labirinitis akut dengan rawatan yang tepat hilang dalam beberapa hari hingga kira-kira 2 minggu tanpa ancaman gangguan patologi..

Tanda-tanda penyakit bergantung pada bentuk labirinitis (akut atau kronik). Patologi boleh menyebabkan keadaan yang disebut vertigo paroxysmal positional jinak, yang menyebabkan episod pendek vertigo, atau penyakit Meniere, yang boleh menyebabkan kehilangan pendengaran yang berubah-ubah, pening, tinitus, dan perasaan kenyang atau tekanan.

Sekiranya tiada rawatan tepat pada masanya, timbul pelbagai komplikasi. Penyakit ini mempengaruhi saraf dan otot muka, yang menyebabkan perkembangan paresis. Mungkin penyebaran jangkitan ke tulang tengkorak, lapisan otak.

Otitis media

Otitis media adalah proses keradangan telinga tengah tanpa merujuk kepada etiologi atau patogenesis. Otitis adalah nama lain untuk jangkitan yang sama. Jenis penyakit ini berlaku dengan alahan, selsema, sakit tekak, atau jangkitan pernafasan. Terdapat dua bentuk otitis media..

Bentuk aliran cepat dicirikan oleh peningkatan suhu, rasa sakit di kedalaman rongga telinga; sakit mungkin jahitan, membosankan atau berdenyut-denyut. Kandungan purulen adalah ciri. Kejadian otitis media kronik adalah mungkin dengan adanya refluks gastroesophageal.

Otitis media

Otitis media dalaman adalah keadaan patologi, yang merupakan proses keradangan di telinga dalam. Otitis media purulen adalah proses menular yang berkembang dengan latar belakang yang diabaikan.

Perkembangan bentuk penyakit ini disebabkan oleh faktor-faktor berikut:

 • kehadiran adenoid;
 • penyakit keradangan pada nasofaring (rhinitis, sinusitis);
 • jangkitan virus (parainfluenza, SARS, influenza);
 • penurunan imuniti;
 • pembersihan rongga telinga yang tidak betul.

Ia dicirikan oleh kehadiran telinga dan sakit kepala yang menembak atau sakit, pelepasan bernanah dari telinga, kesesakan dan kebisingan di telinga, demam tinggi, kehilangan pendengaran.

Rawatan yang tidak betul atau tidak tepat waktu menyebabkan berlakunya komplikasi. Bentuk kronik penyakit ini berkembang dengan rawatan otitis media yang bermula atau tidak mencukupi.

Meningitis

Meningitis adalah penyakit di mana lapisan otak menjadi radang. Gejala utama adalah sakit kepala, demam, dan hipertensi otot leher. Sebilangan besar kes penyakit ini disebabkan oleh jangkitan virus, antara lain adalah jangkitan bakteria dan kulat. Meningitis dapat menyebabkan gangguan pendengaran, dan juga dapat memicu beberapa ubat (antibiotik). Meningitis boleh menyebabkan masalah keseimbangan dan menyebabkan pekak dan tinitus (tinnitus).

Kecederaan Telinga Dalaman

Kecederaan - misalnya, kerosakan pada kepala (pangkal tengkorak atau tulang temporal) semasa jatuh atau kerosakan pada leher dalam kemalangan kereta - juga boleh membahayakan bahagian organ pendengaran ini. Kerosakan akustik adalah mungkin berlaku apabila pendedahan jangka pendek atau jangka panjang terhadap bunyi kuat melebihi 120 dB. Perkembangan patologi yang pesat berlaku dengan pendedahan jangka pendek, bentuk kronik dikaitkan dengan pendedahan berterusan terhadap bunyi yang kuat, termasuk bunyi dalam kombinasi dengan getaran.

Jangkitan virus dan bakteria

Penyakit ini boleh berkembang sebagai komplikasi yang berkaitan dengan penyakit bakteria atau virus lain. Proses patologi boleh disebabkan oleh virus influenza, gondok, sifilis, tuberkulosis.

Ciri-ciri struktur telinga dalam

Telinga adalah organ indera manusia yang paling kompleks. Ia berfungsi sebagai alat untuk memahami suara, serta mengawal orientasi badan di ruang angkasa. Organ berpasangan ini terletak di tulang temporal tengkorak. Secara anatomi dibahagikan kepada tiga jabatan:

 1. Telinga luar, terdiri daripada aurikel dan meatus pendengaran luaran.
 2. Telinga tengah dengan rongga timpani dengan osikel pendengaran.
 3. Bahagian dalam telinga. Strukturnya lebih rumit daripada dua yang pertama.

Komposisi telinga dalam merangkumi labirin tulang dan membran. Unsur berongga yang saling terhubung membentuk labirin tulang. Yang perlu diperhatikan ialah perlindungan organ ini dari faktor luaran..

Ia bertembok dengan kuat di tulang sehingga tidak ada ruang di antara ia dan piramid. Di dalamnya terdapat labirin berselubung, ia sangat sesuai dengan bentuk tulang, tetapi ukurannya lebih kecil.

Apakah rongga telinga dalam yang dipenuhi:

 1. Endolymph - bahan likat lutsinar - beredar di labirin membran.
 2. Perilymph mengisi ruang antara labirin, yang disebut perilymphatic.

Menariknya, keseluruhan labirin adalah sistem cecair dan sel sensitif yang bertanggungjawab untuk persepsi bunyi dan orientasi spasial seseorang.

Anatomi telinga dalam ditunjukkan oleh tiga bahagian utama:

Ruang depan adalah pusat labirin. Di bahagian belakang, rongga ini ditutup dengan tiub saluran separuh bulatan; di dinding sisi ruang depan terdapat dua bukaan - tingkap. Yang pertama - tingkap bujur - diikat dengan anak tangga, dan yang bulat, yang berkomunikasi dengan saluran lingkaran koklea, mempunyai gendang telinga sekunder.

Bahagian vestibular mengandungi dua formasi berkomunikasi: kantung elips dan sfera. Mereka dipenuhi limfa, dan dindingnya dilapisi dengan sel rambut khas..

Keanehan struktur koklea adalah bahawa ia adalah saluran berongga spiral yang terjalin di sekitar batang tulang. Di batang ini terdapat saluran membujur dengan rambut dan sel pendukung, yang menjadi asas organ Corti.

Sepanjang keseluruhan koklea mempunyai plat spiral tulang. Ia membahagikan rongga koklea menjadi dua pukulan:

Bahagian bawah saluran lingkaran koklea ditutup dengan membran utama. Tangga gendang dan ruang depan adalah saluran luaran yang saling berkomunikasi di bahagian atas koklea. Di saluran lingkaran terdapat cairan - endolymph, sementara perilymph memenuhi tangga vestibule dan tangga timpani.

Saluran separa bulat bermula dari ruang depan: anterior, posterior dan lateral. Tiga di setiap telinga, mereka berada dalam bidang yang sama dan mempunyai bentuk busur. Kaki busur ditutup untuk menjangkakan kantung elips.

Keistimewaan struktur kanal separuh bulatan adalah bahawa satu kaki setiap busur diperluas oleh ampul yang berdekatan dengan kantung. Saluran anterior dan posterior menyatu di dasar dan mempunyai jalan keluar umum di ambang pintu.

Fisiologi persepsi manusia terhadap bunyi

Getaran bunyi terbang melalui telinga luar dan menggerakkan gendang telinga ke seberang jalan.

Selepas itu, tulang di telinga tengah diaktifkan, sudah berada dalam keadaan membesar mereka masuk ke telinga dalam ke lubang bujur, menembusi ruang depan koklea. Pergerakan ini menyebabkan perilymph dan endolymph bergegar dan sepanjang gelombang diserap oleh sel-sel organ Corti. Pergerakan struktur ini menjalin hubungan dengan serat membran integumen, di bawah pengaruh rambut, mereka membengkok dan bentuk impuls, yang masuk ke subkorteks otak. Suara mempunyai ciri tersendiri:

 • Kekerapan - turun naik sesaat (telinga manusia dari 21 hingga 19 999 Hz);
 • Kekuatan adalah jarak getaran;
 • Isipadu;
 • Ketinggian;
 • Spektrum - bilangan pergerakan tambahan.

Kantung elips dan sfera ruang depan di telinga dalam, mengandungi banyak bintik di dinding tersembunyi - alat otolit.

Di dalamnya terdapat cairan seperti jeli, di atasnya terdapat otolit (kristal) dan sel reseptor, rambut meninggalkannya. Fungsi otolit adalah tekanan berterusan pada sel. Rambut berasingan dibengkokkan dari pergerakan badan, karena itu, pengujaan dibuat, yang dihantar ke medulla oblongata, yang mengatur dan, jika perlu, menormalkan keadaan. Saluran separuh bulatan (labirin tulang dan membran) mempunyai keseleo - ampul. Sel sensitif terletak di permukaan dalamannya; endolymph mengalir di rongga. Akibat pecutan, perlambatan pergerakan dan pergerakan tubuh, cairan tersebut menjengkelkan sel-sel, dan mereka, pada gilirannya, mengirimkan dorongan ke otak. Kerana kenyataan bahawa saluran saling tegak lurus antara satu sama lain, sebarang perubahan direkodkan.

Alat vestibular manusia, iaitu labirin tulang belakang dan membran dari telinga dalam, berinteraksi rapat dengan sistem saraf autonomi.

Sehubungan dengan itu, ketika teruja, pelbagai reaksi seperti menurunkan atau meningkatkan tekanan darah, pernafasan meningkat, peningkatan kerja air liur dan kelenjar pencernaan lain, dan banyak lagi. Semua organ menjalankan fungsinya secara harmoni.

Penyakit telinga dalam adalah sekumpulan patologi ENT yang berbeza dalam etiologi dan patogenesis kerana proses keradangan dan pemusnahan sebelumnya. Kategori gangguan otiatik ini termasuk tinnitus, sindrom vestibular, kehilangan pendengaran sensorineural, penyakit Meniere. Setiap penyakit di atas adalah masalah perubatan bebas yang memerlukan penyelesaian wajib.

Fungsi telinga dalam

Telinga dalam adalah bahagian organ pendengaran yang paling kompleks, terletak di bahagian tulang temporal yang tebal. Fungsi utamanya adalah:

 • kekonduksian bunyi;
 • perlindungan daripada kerengsaan bunyi yang berlebihan;
 • mengekalkan nada normal alat pengalir suara (gegendang telinga dan rantai osikel pendengaran);
 • penyesuaian organ pendengaran dengan bunyi pelbagai ketinggian dan kekuatan;
 • penerimaan pecutan sudut dan linear;
 • graviti.

Punca Penyakit Telinga Dalaman

Penyakit telinga dalam, yang mempunyai kepentingan perubatan dan sosial yang penting bagi masyarakat, mempengaruhi orang dari semua peringkat umur dengan frekuensi yang sama. Kepelbagaian mekanisme patogenetik gangguan otiatik ditentukan oleh faktor penyebab, ciri-ciri anatomi dan fisiologi organ, serta keadaan daya tahan tubuh

Selalunya, bahagian utama telinga tengah (rongga timpani, proses mastoid dan tiub pendengaran) terlibat dalam proses patologi.

Faktor utama yang memunculkan tanda-tanda penyakit telinga dalam:

 • selsema dan penyakit berjangkit (ARVI, influenza, campak, rubella, sinusitis catarrhal, sinusitis, meningitis, dll.);
 • kerosakan mekanikal;
 • kecederaan kepala;
 • gangguan vaskular;
 • adenoid;
 • alahan;
 • tekanan, ketegangan saraf;
 • kesan sampingan negatif ubat-ubatan tertentu;
 • penurunan tekanan yang tajam (termasuk ketika berlatih scuba diving);
 • mengangkat berat;
 • penyumbatan saluran telinga dengan objek asing;
 • kekacauan, pecah gendang telinga;
 • meniup hidung anda dengan tidak betul;
 • proses atrofi degeneratif.

Diagnosis labirinitis

ENT physicianagm Kaedah berikut untuk diagnosis labirinitis dibezakan:

 • otoskopi;
 • vestibulometri;
 • ujian fistula;
 • audiometri;
 • histagmografi elektron.

Otoskopi

bersama dengan proses mastoid

Vestibulometri

Vestibulometry melibatkan penggunaan ujian fungsi berikut:

 • sampel kalori;
 • ujian putaran;
 • ujian penekan;
 • tindak balas otolitik;
 • ujian jari;
 • ujian menunjuk.

Ujian kalori 39 - 40ºС17 - 18ºС Ujian putaran Saluran patologi ujian tekanan Reaksi otolitik Voyachek, mual, muntah, peluh sejuk, pucat muka, keadaan separuh pingsan

Audiometri

Jenis audiometri berikut dibezakan:

 • audiometri nada;
 • audiometri ucapan;
 • audiometri garpu penalaan.

Audiometri nada fon telinga tulang dan udara di mana suara dimainkan pada jadual khas Audiometri ucapan menggunakan tunggal dan bukannya jamak dan sebaliknya Audiometri menggunakan ujian Weber fork garpu

Elektristagmografi

bilangan keupayaan berpotensi akar, amplitud, frekuensi, kelajuan komponen cepat dan lambat Kaedah instrumental berikut untuk diagnosis labirinitis dibezakan:

 • radiografi;
 • Imbasan CT;
 • pengimejan resonans magnetik.

X-ray kehamilan tulang temporal Komputer yang dihitung tomografi tulang temporal Resonans magnetik menganalisis analisis umum sel darah, sel darah putih yang melindungi tubuh daripada bakteria patogen atau limfosit sistem kekebalan tubuh Kaedah kadar pemendapan CO untuk mengesan jenis patogen

Tanda dan kaedah klinikal untuk diagnosis labirinitis

Secara klinikal, labirinitis otogenik ditunjukkan oleh gangguan fungsi vestibular dan pendengaran. Keterukan gejala bergantung pada kadar penyebaran proses keradangan di telinga dalam.

Oleh itu, dengan labirinitis, pesakit mungkin mengadu:

 • pening;
 • pening dan muntah
 • ketidakseimbangan;
 • gangguan pendengaran terganggu atau lengkap;
 • bunyi di telinga;
 • tanda-tanda paresis atau kelumpuhan saraf muka;
 • berpeluh
 • pucat atau kemerahan pada kulit;
 • ketidakselesaan di jantung;
 • jantung berdebar-debar atau gangguan dalam kerja jantung.

Gejala lebih ketara dengan putaran kepala yang tajam, kedudukan tertentu, manipulasi di telinga.

Pening dengan labirinitis mempunyai watak sistemik - perasaan putaran objek yang mengelilingi pesakit di sekelilingnya atau perasaan putaran pesakit itu sendiri. Pening berterusan pada labirinitis akut dari beberapa saat hingga beberapa jam, secara kronik - lebih kerap berlaku secara paroxysmally dan tidak berhenti selama beberapa hari.

Tanda objektif proses keradangan di telinga dalam adalah nystagmus - pergerakan osilasi sukarela bola mata frekuensi tinggi. Dalam penyakit ini, ia adalah rotator mendatar atau mendatar, penyebaran kecil atau sederhana, I atau II, diarahkan ke telinga yang terkena. Ketika proses keradangan berlangsung, fungsi labirin yang terjejas dihambat dan pada suatu ketika impuls dari telinga yang sihat mulai berlaku - nystagmus mengubah arah ke arah yang sihat (yang disebut nystagmus kehancuran).

Tanda ciri ketidakseimbangan adalah perubahan arah penyimpangan badan ketika memusingkan kepala (iaitu, jika pada posisi kepala pesakit langsung menyimpang ke kanan, maka ketika kepala dipusing ke kiri, ia akan menyimpang ke belakang). Ujian fungsional akan membantu mengesahkan ketidakseimbangan yang ada:

 • palatine;
 • hujung jari;
 • pemerhatian pesakit dalam kedudukan Romberg.

Kadang-kadang gangguan vestibular dikesan hanya semasa kajian khas, dan semasa pemeriksaan awal pesakit tidak dapat dilihat. Kajian seperti itu adalah ujian vestibular eksperimen (kalori dan fistular), serta videookulografi dan elektron-histagografi.

Kehilangan pendengaran pada labirinitis serous diperhatikan dalam jenis campuran dengan dominan gangguan pada bahagian alat penerima suara. Dengan rawatan proses menular yang mencukupi di telinga tengah, dinamika labirinitis positif diperhatikan - pendengaran bertambah baik, fungsi vestibular dipulihkan.

Dengan bentuk labirinitis bernanah dan nekrotik, pesakit kehilangan pendengaran di bahagian yang terkena sepenuhnya.

dengan labirinitis, biasanya frekuensi tinggi, diperkuat dengan memusingkan kepala.

Dari kaedah penyelidikan tambahan, audiometri, audiometri ambang, penyelidikan garpu penalaan, elektrokokleografi dan impedancemetri akustik digunakan untuk menentukan ketajaman pendengaran.

Paresis atau kelumpuhan saraf wajah berlaku kerana penyebaran proses keradangan dari telinga dalam ke batang saraf wajah - ia berlalu tepat di antara koklea dan ruang depan.

Manifestasi paresis / kelumpuhan saraf muka diperhatikan secara eksklusif pada bahagian yang terkena. Mereka boleh menjadi berikut:

 • kekurangan lipatan kulit di dahi ketika menaikkan kening;
 • mata tidak menutup;
 • hujung hidung tidak simetri;
 • sudut mulut diturunkan, tidak bergerak;
 • lipatan nasolabial dilancarkan;
 • pelanggaran sensasi rasa di anterior 2/3 lidah;
 • peningkatan air liur;
 • perasaan kekeringan bola mata;
 • persepsi pertuturan yang lebih baik, bukan dalam diam, tetapi dalam persekitaran yang bising.

Adalah mungkin untuk menentukan agen penyebab spesifik proses keradangan menggunakan kaedah diagnostik seperti diagnostik RIF, ELISA dan PCR. Sekiranya terdapat otorrhea (suppuration dari telinga), kajian bakteriologi ditunjukkan.

Untuk menentukan kehadiran keradangan, tahap kerosakan pada tulang dan struktur lembut telinga dalam dan formasi anatomi sekitarnya, kaedah penyelidikan seperti radiografi yang disasarkan atau tomografi yang dikira tulang temporal akan membantu.

Kemungkinan penyakit

Peranan besar dalam pengembangan pelbagai proses patologi di telinga dalam dimainkan oleh kecederaan pengeluaran. Bunyi dan getaran yang kuat, perubahan tekanan atmosfera yang kuat adalah faktor yang mempengaruhi telinga dalam. Penyakit radang, dalam kebanyakan kes, adalah sekunder. Anatomi telinga manusia dirancang sedemikian rupa sehingga jangkitan sukar ditembusi terlalu jauh ke dalamnya. Oleh itu, keradangan telinga dalam seseorang sering menjadi komplikasi penyakit telinga tengah (otitis media purulen akut atau kronik).

Tetapi ada kalanya jangkitan itu berasal dari ruang subarachnoid (penyakit meningokokus). Kadang-kadang bukan patogen, tetapi toksinnya sampai di sana. Kemudian ada peluang untuk pemulihan pendengaran, jika penyakit ini bernanah, hasilnya hampir selalu pekak. Proses patologi di telinga mungkin berlaku dengan sifilis.

Penyakit bukan radang dikumpulkan bersama - labirinopati. Penyakit yang terdedah pada telinga dalam juga boleh berlaku dengan bekalan darah yang tidak mencukupi atau dengan pendarahan. Ini boleh berlaku dengan keracunan dadah (kina, streptomisin) atau dengan perubahan tekanan mendadak (tekanan atmosfera atau air ketika direndam ke dalam).

Dengan bertambahnya usia, kerana distrofi umum, bekalan darah terganggu, oleh itu, bagi banyak orang tua atau orang yang pikun, persepsi suara menurun, kadang-kadang ketara. Kecederaan pada telinga dalam boleh berlaku dengan patah tulang temporal tengkorak. Keretakan piramid hampir selalu mempengaruhi bahagian telinga dalam. Penyakit yang entah bagaimana berkaitan dengan koklea selalu menyebabkan kehilangan pendengaran tertentu..

Kadang kala kanak-kanak mengalami masalah pendengaran sejak lahir. Sebabnya adalah pelbagai keracunan, penyakit berjangkit ibu semasa mengandung (terutamanya pada kali pertama selepas pembuahan), trauma pada janin semasa melahirkan, atau kecenderungan genetik. Anatomi telinga kanak-kanak seperti itu ketika lahir sudah mengalami kecacatan, malah ada yang kekurangan komponen penting dari telinga dalam.

Terdapat patologi vestibular atau koklea (pendengaran) semata-mata. Ini secara langsung bergantung pada seberapa banyak organ dalaman terdedah kepada proses negatif. Selalunya, patologi kokleovestibular dijumpai. Dengan mereka, terdapat gangguan pendengaran dan keseimbangan.

Pada penyakit bahagian pendengaran telinga dalam, pasien, sebagai peraturan, mengadu penurunan pendengaran dan tinitus yang cepat atau beransur-ansur. Dengan gangguan vestibular, gangguan koordinasi, nystagmus diperhatikan.

Pada kecurigaan sedikit pun, anda harus segera menghubungi pakar otolaryngolog (ENT), yang, dengan menggunakan diagnostik, dapat menentukan penyebab gejala. Adalah kuasa dia untuk memeriksa organ pendengaran, menentukan kerosakan dan menetapkan rawatan yang betul..

Penerbitan Mengenai Asma