Terdapat di 474 farmasi

Dipesan di 487 farmasi

Pengilang:ASTELLAS
Pengilang kilang:Dragenofarm Apotheker, Jerman / Ortat, Rusia
Borang pelepasan:tablet
Jumlah dalam pakej:10 keping
Bahan aktif:josamycin
Dos:500 mg
Temujanji:Antibiotik

Ubat preskripsi

Beli tab Vilprafen p / o filem 500mg 10 pcs di farmasi Planet Health

Harga Vilprafen tab p / v filem 500mg 10 pcs di farmasi Planet Health - dari 476 rubel

Petunjuk penggunaan untuk tab Vilprafen p / v filem 500mg 10 pcs

Penerangan

Struktur

Bahan aktif:
1 tablet bersalut mengandungi 500 mg josamycin.

Penerima:
Selulosa mikrokristalin, polysorbate 80, silikon oksida mendapan, natrium karboksimetil selulosa, magnesium stearat, metil selulosa, polietilena glikol 6000, talc, titanium dioksida, aluminium hidroksida, kopolimer asid metakrilik dan esternya.

Penerangan:
Pil berwarna putih atau hampir putih, bujur, biconvex, mempunyai risiko di kedua-dua belah pihak.

Borang pelepasan:
500 mg tablet 10 tablet bersalut dalam lepuh, 1 lepuh dalam kotak kadbod.

Kontraindikasi

Dos

Petunjuk untuk digunakan

Jangkitan akut dan kronik yang disebabkan oleh mikroorganisma sensitif dadah, contohnya:

Jangkitan saluran pernafasan atas dan organ ENT:

Angina, faringitis, paratonsillitis, laringitis, otitis media, sinusitis, difteria (sebagai tambahan kepada rawatan dengan toksoid difteria), serta demam merah jika berlaku hipersensitiviti terhadap penisilin.

Jangkitan saluran pernafasan bawah:

Bronkitis akut, peningkatan bronkitis kronik, radang paru-paru (termasuk yang disebabkan oleh patogen atipikal), batuk rejan, psittacosis.

Penyakit radang gusi dan periodontal.

Jangkitan Oftalmologi

Jangkitan pada kulit dan tisu lembut

Pyoderma, furunculosis, anthrax, erysipelas (dengan peningkatan kepekaan terhadap penisilin), jerawat, limfangitis, limfadenitis, limfogranuloma venereal.

Jangkitan genitouriner

Prostatitis, uretritis, gonorea, sifilis (dengan peningkatan kepekaan terhadap penisilin), klamidia, mikoplasma (termasuk ureaplasma) dan jangkitan campuran.

Interaksi dengan ubat lain

Wilprafen Solutab / antibiotik lain

Oleh kerana antibiotik bakteriostatik dapat mengurangkan kesan bakteria dari antibiotik lain seperti penisilin dan sefalosporin, pemberian bersama josamycin dengan jenis antibiotik ini harus dielakkan. Josamycin tidak boleh diresepkan bersama dengan lincomycin, kerana penurunan keberkesanannya mungkin berlaku.

Wilprafen Solutab / Xanthines

Sebilangan wakil antibiotik macrolide melambatkan penghapusan xanthines (theophylline), yang boleh menyebabkan keracunan. Kajian klinikal dan eksperimen menunjukkan bahawa josamycin mempunyai kesan yang lebih rendah pada rembesan teofilin daripada antibiotik makrolida lain..

Wilprafen Solutab / Antihistamin

Selepas pemberian bersama josamycin dan antihistamin yang mengandungi terfenadine atau astemizole, mungkin terdapat penurunan dalam penghapusan terfenadine dan astemizole, yang seterusnya boleh menyebabkan perkembangan aritmia jantung yang mengancam nyawa.

Wilprafen Solutab / Ergot alkaloid

Terdapat laporan individu mengenai peningkatan vasokonstriksi setelah pemberian bersama ergot alkaloid dan antibiotik makrolida. Satu kes kekurangan toleransi pesakit terhadap ergotamin semasa mengambil josamycin diperhatikan. Oleh itu, penggunaan josamycin dan ergotamine serentak harus disertai dengan pemerhatian pesakit yang sesuai.

Wilprafen Solutab / siklosporin

Gabungan pemberian josamycin dan siklosporin boleh menyebabkan peningkatan tahap siklosporin dalam plasma darah dan penciptaan kepekatan nefrotoksik siklosporin dalam darah. Kepekatan siklosporin plasma harus dipantau secara berkala..

Wilprafen Solutab / Digoxin

Dengan penggunaan bersama josamycin dan digoxin, peningkatan tahap terakhir dalam plasma darah adalah mungkin.

Wilprafen Solutab / kontraseptif hormon

Dalam kes yang jarang berlaku, kesan kontraseptif hormon mungkin tidak mencukupi semasa rawatan dengan makrolida. Dalam kes ini, disarankan untuk menggunakan kontraseptif bukan hormon.

Berlebihan

Sehingga kini, tidak ada bukti gejala keracunan tertentu. Sekiranya berlaku overdosis, permulaan gejala yang dijelaskan di bahagian "Kesan Sampingan" harus diasumsikan, terutama dari saluran gastrointestinal.

Sekiranya satu dos terlewat, anda mesti segera mengambil dos ubat. Namun, jika sudah tiba masanya untuk mengambil dosis berikutnya, Anda tidak boleh mengambil dos "terlupa", tetapi harus kembali ke rejimen rawatan biasa. Jangan mengambil dos berganda. Jeda dalam rawatan atau pemberhentian ubat secara pramatang mengurangkan kemungkinan kejayaan rawatan.

kesan farmakologi

Kumpulan farmakologi:
Antibiotik Makrolida.

Farmakodinamik:
Ubat ini digunakan untuk merawat jangkitan bakteria; aktiviti bakteriostatik josamycin, seperti makrolida lain, disebabkan oleh penghambatan sintesis protein bakteria. Semasa mewujudkan kepekatan tinggi dalam fokus keradangan, ia mempunyai kesan bakteria.

Josamycin sangat aktif melawan mikroorganisma intraselular (Chlamydia trachomatis dan Chlamydia pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum, Legionella pneumophila); Bakteria Gram-positif (Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes dan Streptococcus pneumoniae (pneumococcus), Corynebacterium diphteriae), bakteria Gram-negatif (Neisseria meningitidis, Neisseria gonorrhoeae, Haemophilus peptococococons, Pensocococons Sedikit mempengaruhi enterobakteria, oleh itu, sedikit perubahan flora bakteria semula jadi saluran gastrointestinal. Berkesan untuk ketahanan terhadap eritromisin. Rintangan terhadap josamycin berkembang kurang kerap berbanding antibiotik lain dari kumpulan macrolide.

Farmakokinetik:
Selepas pemberian oral, josamycin diserap dengan cepat dan sepenuhnya dari saluran gastrointestinal, pengambilan makanan tidak mempengaruhi ketersediaan bio. Kepekatan maksimum josamycin dalam serum dicapai 1-2 jam selepas pentadbiran. Kira-kira 15% josamycin mengikat protein plasma. Kepekatan bahan terutamanya terdapat di paru-paru, amandel, air liur, peluh dan air mata. Kepekatan dalam dahak melebihi kepekatan dalam plasma sebanyak 8-9 kali. Berkumpul di tisu tulang. Melewati penghalang plasenta, dirembeskan ke dalam susu ibu. Josamycin dimetabolisme di hati menjadi metabolit yang kurang aktif dan diekskresikan terutamanya dengan hempedu. Perkumuhan ubat dengan air kencing kurang daripada 20%.

Vilprafen

Dengan preorder 20 pcs. 6 pcs ada.

Dengan preorder 20 pcs. Dalam stok 3 pcs..

Dengan preorder 20 pcs. 6 pcs ada.

Dengan preorder 20 pcs. 1 pc ada.

Dengan preorder 20 pcs. Dalam stok 0 pcs.

Dengan preorder 20 pcs. Dalam stok 0 pcs.

Dengan preorder 20 pcs. Dalam stok 0 pcs.

Dengan preorder 20 pcs. Dalam stok 0 pcs.

Dengan preorder 20 pcs. Dalam stok 2 pcs.

Arahan penggunaan Vilprafen

Borang pelepasan Vilprafen

Tablet bersalut - 1 tab. josamycin - 500 mg eksipien: PKS; polysorbate 80; silikon oksida mendakan; natrium karboksimetil selulosa; magnesium stearat; metil selulosa; polietilena glikol 6000; talc; titanium dioksida; aluminium hidroksida; kopolimer asid metakrilik dan esternya dalam lepuh 10 keping.; dalam kotak 1 lepuh.

Pil berwarna putih atau hampir putih, bujur, biconvex, mempunyai risiko di kedua-dua belah pihak.

Kumpulan makrolida antibiotik yang dihasilkan oleh Streptomyces narbonensis var. Josamyceticus.

Selepas pemberian oral, josamycin diserap dengan cepat dan sepenuhnya dari saluran pencernaan, pengambilan makanan tidak mempengaruhi ketersediaan bio. Serum Cmax dicapai 1-2 jam selepas pentadbiran. Kira-kira 15% josamycin mengikat protein plasma. Kepekatan bahan yang sangat tinggi terdapat di paru-paru, amandel, air liur, peluh dan air mata. Kepekatan dalam dahak melebihi kepekatan dalam plasma sebanyak 8-9 kali. Berkumpul di tisu tulang. Melewati penghalang plasenta, dirembeskan ke dalam susu ibu. Josamycin dimetabolisme di hati menjadi metabolit yang kurang aktif dan diekskresikan terutamanya dengan hempedu. Pengambilan ubat dalam air kencing - kurang daripada 20%.

Menghambat sintesis protein oleh bakteria. Apabila kepekatan tinggi keradangan diciptakan dalam fokus, ia mempunyai kesan bakteria. Ubat ini digunakan untuk merawat jangkitan bakteria; aktiviti bakteriostatik josamycin, seperti makrolida lain, disebabkan oleh penghambatan sintesis protein bakteria. Apabila kepekatan tinggi keradangan diciptakan dalam fokus, ia mempunyai kesan bakteria. Josamycin sangat aktif melawan mikroorganisma intraselular (Chlamydia trachomatis dan Chlamydia pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum, Legionella pneumophila); Bakteria Gram-positif (Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes dan Streptococcus pneumoniae (pneumococcus), Corynebacterium diphtheriae), bakteria Gram-negatif (Neisseria meningitidis, Neisseria gonorrhoeae, Haemophilus peptocococococon, Pensococococones Sedikit mempengaruhi enterobakteria, oleh itu, sedikit perubahan flora bakteria semula jadi saluran gastrointestinal. Berkesan untuk ketahanan terhadap eritromisin. Rintangan terhadap josamycin berkembang kurang kerap berbanding antibiotik lain dari kumpulan macrolide.

Petunjuk penggunaan Vilprafen

Vilprafen adalah antibiotik dari kumpulan makrolida. Ia digunakan untuk merawat jangkitan bakteria yang disebabkan oleh mikroorganisma sensitif: jangkitan pada saluran pernafasan dan organ ENT (faringitis, otitis media, sinusitis, tonsilitis, bronkitis, radang paru-paru, batuk rejan), jangkitan gigi (gingivitis, jangkitan periodontal), jangkitan kulit dan tisu lembut (pyoderma, furunculosis, anthrax, erysipelas, limfangitis, limfadenitis), jangkitan sistem genitouriner (prostatitis, uretritis), gonorea, sifilis, klamidia, mycoplasmosis, ureaplasmosis, dll..

Petunjuk penggunaan Vilprafen:
Vilprafen digunakan untuk merawat jangkitan akut dan kronik (penyakit berjangkit dan radang) yang disebabkan oleh mikroorganisma yang sensitif terhadap josamycin:

 • Jangkitan saluran pernafasan atas dan organ ENT: faringitis, otitis media, sinusitis, laringitis, tonsilitis dan paratonsillitis, difteria (sebagai tambahan kepada rawatan dengan antitoksin difteria), serta demam merah jika berlaku hipersensitiviti terhadap penisilin
 • Jangkitan saluran pernafasan bawah: bronkitis akut, bronkopneumonia, radang paru-paru (termasuk bentuk atipikal), bronchiectasis, batuk rejan, ornithosis, psittacosis
 • Jangkitan gigi: gingivitis dan penyakit periodontal, periodontitis
 • Jangkitan pada kulit dan tisu lembut: pyoderma, furunculosis, jangkitan luka, antraks, eritipelas (dengan peningkatan kepekaan terhadap penisilin), jerawat, limfangitis, limfadenitis, limfogranuloma venereal
 • Jangkitan sistem genitouriner dan saluran kencing: prostatitis, uretritis, gonorea, sifilis, klamidia, mikoplasma dan jangkitan campuran
 • intoleransi individu (termasuk sejarah hipersensitiviti) terhadap antibiotik makrolida atau komponen lain dari Vilprafen;
 • pelanggaran fungsi hati yang teruk, kegagalan hati;
 • pramatang kanak-kanak;

Penggunaan Vilprafen semasa mengandung dan memberi makan

Penggunaan Vilprafen semasa kehamilan dan penyusuan hanya dapat dilakukan sekiranya kes yang diharapkan untuk ibu melebihi risiko yang berpotensi untuk janin atau anak

Kesan sampingan Vilprafen

Dari saluran gastrousus: jarang - hilang selera makan, loya, pedih ulu hati, muntah dan cirit-birit, dysbiosis. Sekiranya cirit-birit teruk berterusan, seseorang harus ingat kemungkinan mengembangkan kolitis pseudomembranous yang disebabkan oleh antibiotik yang mengancam nyawa; dalam beberapa kes - peningkatan aktiviti transaminase hepatik, gangguan aliran keluar hempedu dan penyakit kuning.
Dari hati dan saluran empedu: dalam beberapa kes, terdapat peningkatan sementara aktivitas enzim hati dalam plasma darah, dalam kasus yang jarang disertai dengan pelanggaran aliran keluar empedu dan penyakit kuning

Antibiotik lain. Sekiranya perlu menggunakannya secara serentak dengan antibiotik lain, perlu diingat bahawa antibiotik bakteriostatik dapat mengurangkan kesan bakteria dari antibiotik lain, seperti penisilin dan sefalosporin, oleh itu, pemberian bersama josamycin dengan jenis antibiotik ini harus dielakkan. Josamycin tidak boleh diresepkan bersama dengan lincomycin, kerana Kemungkinan penurunan kecekapan dapat dilakukan. Xanthines. Dengan penggunaan antibiotik makrolida secara serentak dengan xanthines, didapati sebilangan wakil antibiotik macrolide melambatkan penghapusan xanthines (theophylline), yang boleh menyebabkan keracunan. Kajian klinikal dan eksperimen menunjukkan bahawa josamycin mempunyai kesan yang lebih rendah pada rembesan teofilin daripada antibiotik makrolida lain. Antihistamin. Setelah pemberian bersama josamycin dan antihistamin yang mengandungi terfenadine atau astemizole, penurunan dalam penghapusan terfenadine dan astemizole dapat diperhatikan, yang seterusnya dapat menyebabkan perkembangan aritmia jantung yang mengancam nyawa. Erkot alkaloid. Selepas pemberian bersama alkaloid ergot dan antibiotik makrolida, terdapat laporan berasingan mengenai peningkatan vasokonstriksi. Oleh itu, penggunaan josamycin dan ergotamine serentak harus disertai dengan pemantauan pesakit yang sesuai. Cyclosporin. Gabungan pemberian josamycin dan siklosporin boleh menyebabkan peningkatan tahap siklosporin dalam plasma darah dan penciptaan kepekatan nefrotoksik siklosporin dalam darah. Kepekatan siklosporin plasma harus dipantau secara berkala. Digoxin. Dengan penggunaan bersama josamycin dan digoxin, peningkatan tahap terakhir dalam plasma darah adalah mungkin. Kontraseptif hormon. Dalam kes yang jarang berlaku, kesan kontraseptif hormon mungkin tidak mencukupi semasa rawatan dengan antibiotik makrolida. Dalam kes ini, disarankan untuk menggunakan kontraseptif bukan hormon.

Vilprafen diresepkan di dalam.
Untuk orang dewasa dan kanak-kanak berusia lebih dari 14 tahun, Vilprafen diresepkan dalam dos harian 1-2 g (penggantungan atau tablet), biasanya dalam 3 dos (dos pertama sekurang-kurangnya 1 g) antara waktu makan, tablet dicuci dengan sedikit cecair, ditelan keseluruhan. Tablet Wilprafen Dispersible Pre-Dissolved in Water.
Bayi dan kanak-kanak di bawah umur 14 tahun sebaiknya diberi Wilprafen sebagai penggantungan. Dos harian Vilprafen yang disyorkan untuk bayi dan kanak-kanak di bawah umur 14 tahun adalah 30-50 mg / kg berat badan, dibahagikan kepada tiga dos. Pada bayi baru lahir dan kanak-kanak di bawah usia 3 bulan, dos Vilprafen harus dipilih tepat berdasarkan berat badan anak

Gejala: peningkatan kesan sampingan, terutamanya dari saluran gastrointestinal (tidak ada data mengenai gejala keracunan tertentu).

Perhatian harus diberikan pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang..

Vilprafen solutab, tab. penyebaran. 1 g №10

1 tablet mengandungi:

Bahan aktif: Josamycin 500 mg,

Eksipien: metil selulosa; PKS; silikon dioksida koloid anhidrat; polysorbate 80; natrium karboksimetil selulosa; talc; magnesium stearat; makrogol 6000; titanium dioksida (E171); aluminium hidroksida; serakan poli- (etakrilat metil metakrilat) -30%

Vilprafen - antibiotik kumpulan makrolida.
Menghambat sintesis protein oleh bakteria. Semasa membuat konsentrasi keradangan yang tinggi dalam fokus, ia mempunyai kesan bakteria. Ia sangat aktif terhadap mikroorganisma intraselular (Chlamydia trachomatis dan Chlamydia pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum, Legionella pneumophila); Bakteria Gram-positif (Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Streptococcus pneumoniae (pneumococcus), Corynebacterium diphteriae), bakteria Gram-negatif (Neisseria meningitidis, Neisseria gonorrhoeae, Haemophilus pepensococococophones, Pensococococones Sedikit mempengaruhi enterobakteria, oleh itu, sedikit perubahan flora bakteria semula jadi saluran gastrointestinal. Berkesan untuk ketahanan terhadap eritromisin. Rintangan terhadap josamycin berkembang kurang kerap berbanding antibiotik lain dari kumpulan macrolide.

Jangkitan (termasuk klamidia, mikoplasma dan campuran) saluran pernafasan dan organ ENT (tonsilitis, faringitis, otitis media, sinusitis, laringitis, tonsilitis dan paratonsillitis, bronkitis akut, radang paru-paru, (termasuk bentuk atipikal); integumen dan tisu lembut (pyoderma, furunculosis, anthrax, erysipelas (dengan peningkatan kepekaan terhadap penisilin), jerawat, limfangitis, limfadenitis, limfogranuloma venereal); sistem genitouriner (pielonefritis, prostatitis, klamidia, mycoplasmosis, u ; jangkitan gigi (gingivitis, penyakit periodontal); dalam oftalmologi (blepharitis, dacryocystitis); difteria (sebagai tambahan kepada rawatan dengan toksoid difteria), demam merah (jika berlaku hipersensitiviti terhadap penisilin), batuk rejan, psittacosis.

Hipersensitiviti, disfungsi hati yang teruk, pramatang.
Perhatian harus diberikan pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang..

Kehamilan dan penyusuan

Mungkin mengikut petunjuk. Ini adalah ubat pilihan untuk rawatan jangkitan klamidia pada wanita hamil.

Dos dan pentadbiran

Di dalam, tablet - tanpa mengunyah, dengan sedikit air, penggantungan itu ditetapkan di antara waktu makan (kandungan botol digegarkan): 1-2 g sehari dalam 2-3 dos.
Tempoh rawatan untuk jangkitan streptokokus sekurang-kurangnya 10 hari.
Untuk rawatan jerawat biasa dan sfera - 500 mg 2 kali sehari selama 2-4 minggu, kemudian - 500 mg 1 kali sehari selama 8 minggu.
Bayi baru lahir dan kanak-kanak di bawah umur 14 tahun - 30-50 mg / kg sehari dalam 3 dos yang dibahagi.

Dari saluran pencernaan: jarang - hilang selera makan, loya, pedih ulu hati, muntah, dysbiosis, cirit-birit. Sekiranya cirit-birit teruk berterusan, kemungkinan timbulnya kolitis pseudomembranous yang mengancam nyawa terhadap antibiotik harus diingat..

Reaksi alergi: dalam kes yang sangat jarang berlaku - urtikaria.

Di bahagian alat pendengaran: dalam kes yang jarang berlaku, gangguan pendengaran sementara yang bergantung kepada dos.

Lain-lain: sangat jarang - kandidiasis.

Sekiranya satu dos terlewat, anda mesti segera mengambil dos ubat tersebut, tetapi jika sudah tiba masanya untuk mengambil dos seterusnya, anda harus kembali ke rejimen rawatan biasa. Jangan mengambil dos berganda. Jeda dalam rawatan atau pemberhentian ubat secara pramatang mengurangkan kemungkinan kejayaan rawatan.
Kemungkinan rintangan silang terhadap pelbagai antibiotik makrolida harus dipertimbangkan (sebagai contoh, mikroorganisma yang tahan terhadap rawatan dengan antibiotik yang berkaitan dengan antibiotik juga mungkin tahan terhadap josamycin)

Antibiotik lain. Oleh kerana antibiotik bakteriostatik dapat mengurangkan kesan bakteria dari antibiotik lain seperti penisilin dan sefalosporin, pemberian bersama josamycin dengan jenis antibiotik ini harus dielakkan. Josamycin tidak boleh diresepkan bersama dengan lincomycin, kerana pengurangan keberkesanannya adalah mungkin.

Xanthines. Sebilangan wakil antibiotik macrolide melambatkan penghapusan xanthines (theophylline), yang boleh menyebabkan keracunan. Kajian klinikal dan eksperimen menunjukkan bahawa josamycin mempunyai kesan yang lebih rendah pada rembesan teofilin daripada antibiotik makrolida lain..

Antihistamin. Selepas pemberian bersama josamycin dan antihistamin yang mengandungi terfenadine atau astemizole, mungkin terdapat penurunan dalam penghapusan terfenadine dan astemizole, yang seterusnya boleh menyebabkan perkembangan aritmia jantung yang mengancam nyawa.

Erkot alkaloid. Terdapat laporan individu mengenai peningkatan vasokonstriksi setelah pemberian bersama ergot alkaloid dan antibiotik makrolida. Satu kes kekurangan toleransi pesakit terhadap ergotamin semasa mengambil josamycin diperhatikan. Oleh itu, penggunaan josamycin dan ergotamine serentak harus disertai dengan pemerhatian pesakit yang sesuai.

Cyclosporin. Gabungan pemberian josamycin dan siklosporin boleh menyebabkan peningkatan tahap siklosporin dalam plasma darah dan penciptaan kepekatan nefrotoksik siklosporin dalam darah. Kepekatan siklosporin plasma harus dipantau secara berkala..

Digoxin. Dengan penggunaan bersama josamycin dan digoxin, peningkatan tahap terakhir dalam plasma darah adalah mungkin.

Kontraseptif hormon. Dalam kes yang jarang berlaku, kesan kontraseptif hormon mungkin tidak mencukupi semasa rawatan dengan makrolida. Dalam kes ini, disarankan untuk menggunakan kontraseptif bukan hormon.

Sehingga kini, tidak ada bukti gejala keracunan tertentu. Sekiranya berlaku overdosis, permulaan gejala yang dijelaskan di bahagian "Kesan sampingan" harus diasumsikan, terutama dari saluran gastrointestinal.

Di tempat yang gelap pada suhu tidak lebih tinggi daripada 25 ° C

Wilprafen di Moscow

Borang Pelepasan

Tablet Wilprafen 500 mg 10 keping (bersalut filem)

Tablet Vilprafen 500 mg 30 keping (bersalut filem)

Granul Wilprafen 250 mg / 5 ml 1 botol 15 g (untuk penggantungan oral)

Butiran Wilprafen 125 mg / 5 ml 1 botol 15 g (untuk penyediaan penggantungan di dalam)

Farmasi berdekatan

ZDOROV.ru

Klinik HR

Ladang Christ

Farmasi anda No. 1

Farmasi di jalan Akademika Oparina

Apteka.ru

Titik Pembuangan Dadah

Farmasi dalam talian

ZdravCity

Perkhidmatan pesanan dan pengeluaran

WER.RU

Dialog

Farmasi Dalam Talian

ZdravCity

Perkhidmatan pesanan dan pengeluaran

Apteka.ru

Titik Pembuangan Dadah

Tasik

Wer.ru

Kesihatan Planet

Wilprafen di bandar lain

Bandar terdekat:

Harga terendah:

Analog

Wilprafen Solutab

 • tablet yang boleh disebarkan

Wilprafen Forte

 • penggantungan

Josamycin

 • tablet bersalut

Erythromycin

 • salap
 • serbuk
 • suppositori
 • tablet bersalut
 • penangguhan lisan
 • salap mata
 • lyophilisate untuk suntikan

Clarithromycin

 • kapsul
 • tablet bersalut
 • tablet pelepasan berterusan

Clarithrosin

 • tablet bersalut

Makropen

 • butiran
 • tablet bersalut

Arahan manual

Petunjuk untuk digunakan

Penyakit berjangkit dan keradangan yang disebabkan oleh mikroorganisma yang sensitif terhadap josamycin:

Jangkitan saluran pernafasan atas dan organ ENT:

tonsilitis, faringitis, paratonsillitis, laringitis, otitis media, sinusitis, difteria (sebagai tambahan kepada rawatan dengan toksoid difteria), demam merah (sebagai alternatif kepada antibiotik beta-laktam, jika penggunaannya tidak mungkin).

Jangkitan saluran pernafasan bawah:

bronkitis akut, peningkatan bronkitis kronik, radang paru-paru yang diperoleh masyarakat, batuk rejan, psittacosis.

Jangkitan pada kulit dan tisu lembut:

folliculitis, furuncle, furunculosis, abses, anthrax, erysipelas, jerawat, limfangitis, limfadenitis, phlegmon, panaritium, luka (termasuk selepas operasi) dan jangkitan luka bakar.

Jangkitan mulut:

gingivitis, pericoronitis, periodontitis, alveolitis, abses alveolar.

Jangkitan mata: blepharitis, dacryocystitis.

Jangkitan sistem genitouriner:

jangkitan bukan gonokokus pada saluran urogenital (termasuk uretritis, serviks, epididimitis, prostatitis yang disebabkan oleh klamidia dan / atau mikoplasma, sifilis (dengan hipersensitiviti terhadap penisilin), limfogranuloma venereal).

Penyakit saluran gastrousus yang berkaitan dengan H. pylori: ulser peptik perut dan duodenum, gastritis kronik, dll..

Kontraindikasi

hipersensitiviti terhadap josamycin, eksipien, makrolida lain;

penggunaan ubat secara serentak dengan ergotamine, dihydroergotamine, cisapride, pimozide, ivabradine atau colchicine (lihat bahagian "Interaksi dengan ubat lain");

penggunaan ubat oleh ibu semasa menyusui anak yang menerima terapi cisapride (lihat bahagian "Penggunaan semasa kehamilan dan semasa menyusu");

disfungsi hati yang teruk;

Kekurangan sukrosa / isomaltase, intoleransi fruktosa, malabsorpsi glukosa-galaktosa.

Vilprafen Solutab (tab. 1000mg No. 10)

Penghantaran di Moscow esok, 9 Mei
Percuma untuk pesanan dari 2500 rubel

 • Ada kemungkinan untuk membeli Vilprafen solutab (tab. 1000mg No. 10) dengan penghantaran atau di farmasi kami
 • Produk ini tersedia untuk tempahan dengan harga 620 rubel. di 22 farmasi rangkaian Dialog di Moscow dan rantau ini
 • Anda boleh mengetahui kos dan ketersediaan di farmasi yang sesuai untuk anda di sini

Negara

Negara pengeluaran mungkin berbeza bergantung pada pengiriman. Nyatakan maklumat terperinci dengan operator semasa pengesahan pesanan.

Bahan aktif

Struktur

1 tablet mengandungi: josamycin propionate 1067.66 mg.

Eksipien: selulosa mikrokristal - 564,53 mg, hyprolose - 199,82 mg, sodium docusate - 10,02 mg, aspartame - 10,09 mg, silikon dioksida koloid - 2,91 mg, rasa strawberi - 50,05 mg, magnesium stearate - 34,92 mg.
Tablet putih atau putih yang tersebar dengan warna kekuningan, bentuk bujur, manis, dengan bau strawberi. Dengan tulisan "IOSA" dan takik di satu sisi tablet dan tulisan "1000" di sisi lain.

kesan farmakologi

Petunjuk untuk digunakan

Kaedah permohonan

Interaksi

Kesan sampingan

Kontraindikasi

Disfungsi hati yang teruk, hipersensitiviti terhadap eritromisin dan antibiotik makrolida lain.

Penggunaan semasa kehamilan dan penyusuan hanya dapat dilakukan sekiranya kes yang dimaksudkan untuk ibu melebihi risiko yang berpotensi untuk janin atau anak.
Dalam rawatan makrolida dan penggunaan kontraseptif hormon secara serentak, kontraseptif bukan hormon juga harus digunakan.

Josamycin tidak diresepkan untuk bayi pramatang. Apabila digunakan pada bayi baru lahir, perlu mengawal fungsi hati.

Ubat tablet Vilprafen 500 mg 10 pcs

Harga untuk tablet Vilprafen 500 mg 10 pcs di Moscow

Ciri umum

tablet bersalut filem

Tablet, bersalut filem, putih atau hampir putih, panjang, biconvex, mempunyai risiko di kedua-dua belah pihak.

Ubat antibakteria dari kumpulan makrolida. Mekanisme tindakan dikaitkan dengan sintesis protein yang terganggu dalam sel mikroba kerana pengikatan terbalik pada subunit 50S ribosom. Dalam kepekatan terapeutik, sebagai peraturan, mempunyai kesan bakteriostatik, memperlambat pertumbuhan dan pembiakan bakteria. Semasa mewujudkan kepekatan tinggi dalam fokus keradangan, ia mempunyai kesan bakteria.

Josamycin aktif melawan bakteria gram positif (Staphylococcus spp., Termasuk strain sensitif metisilin Staphylococcus aureus), Streptococcus spp., Incl. Streptococcus pyogenes dan Streptococcus pneumoniae, Corynebacterium diphtheriae, Listeria monocytogenes, Propionibacterium acnes, Bacillus anthracis, Clostridium spp. Peptococcus spp., Peptostreptococcus spp.), Bakteria Gram-negatif (Neisseria meningitidis, Neisseria gonorrhoeae, Moraxella catarrhalis, Bordetella spp. Brucella spp., Legionella spp., Haemophiloberius bacilli influenzae, Campaniusella bacilli, Campaniusella pemboleh ubah), Chlamydia spp., termasuk C. trachomatis, Chlamydophila spp., Termasuk Chlamydophila pneumoniae (sebelumnya disebut Chlamydia pneumoniae), Mycoplasma spp., Termasuk. Mycoplasma pneumoniae, Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma spp. Treponema pallidum, Borrelia burgdorferi.

Sebagai peraturan, ia tidak aktif melawan enterobakteria, oleh itu, ia sedikit mempengaruhi mikroflora saluran gastrointestinal. Ia tetap aktif dalam ketahanan terhadap eritromisin dan makrolida 14 dan 15 anggota lain. Rintangan Josamycin kurang biasa daripada makrolida 14 dan 15 anggota.

Selepas pemberian oral, josamycin cepat diserap dari saluran gastrointestinal, pengambilan makanan tidak mempengaruhi ketersediaan bio. Kepekatan maksimum josamycin dalam plasma dicapai 1 jam selepas pentadbiran. Apabila diambil dalam dos 1 g, kepekatan maksimum dalam plasma darah adalah 2-3 μg / ml. Kira-kira 15% josamycin mengikat protein plasma. Josamycin diedarkan dengan baik di organ dan tisu (kecuali otak), mewujudkan kepekatan yang melebihi tahap plasma dan kekal pada tahap terapi untuk jangka masa yang panjang. Josamycin menghasilkan kepekatan yang sangat tinggi di paru-paru, amandel, air liur, peluh dan cecair lakrimal. Kepekatan dalam dahak melebihi kepekatan dalam plasma sebanyak 8-9 kali. Melewati penghalang plasenta, dirembeskan ke dalam susu ibu. Josamycin dimetabolisme di hati menjadi metabolit yang kurang aktif dan diekskresikan terutamanya dengan hempedu. Separuh hayat ubat adalah 1-2 jam, bagaimanapun, ia dapat diperpanjang pada pesakit dengan fungsi hati yang terganggu. Perkumuhan buah pinggang tidak melebihi 10%.

Penyakit berjangkit dan keradangan yang disebabkan oleh mikroorganisma yang sensitif terhadap ubat:

Jangkitan saluran pernafasan atas dan organ LOP:

tonsilitis, faringitis, paratonsillitis, laringitis, otitis media, sinusitis, difteria (sebagai tambahan kepada rawatan dengan toksoid difteria), demam merah (sekiranya berlaku hipersensitiviti terhadap penisilin).

Jangkitan saluran pernafasan bawah:

bronkitis akut, peningkatan bronkitis kronik, radang paru-paru yang diperoleh masyarakat, termasuk yang disebabkan oleh patogen atipikal, batuk rejan, psittacosis.

Jangkitan dalam pergigian:

gingivitis, pericoronitis, periodontitis, alveolitis, abses alveolar.

Jangkitan Oftalmologi:

Jangkitan pada kulit dan tisu lembut:

folliculitis, furuncle, furunculosis, abses, anthrax, erysipelas, jerawat, limfangitis, limfadenitis, phlegmon, panaritium, luka (termasuk selepas operasi) dan jangkitan luka bakar.

Jangkitan sistem genitouriner:

uretritis, serviks, epididimitis, prostatitis yang disebabkan oleh klamidia dan / atau mikoplasma, gonorea, sifilis (dengan hipersensitiviti terhadap penisilin), limfogranuloma venereal.

G.pylori Penyakit gastrousus yang berkaitan

Ulser peptik perut dan duodenum, gastritis kronik, dll..

- hipersensitiviti terhadap josamycin dan komponen ubat lain; - hipersensitiviti terhadap makrolida lain; - disfungsi hati yang teruk; - kanak-kanak dengan berat kurang dari 10 kg.

Kehamilan dan penyusuan

Ia dibenarkan untuk digunakan semasa kehamilan setelah penilaian perubatan mengenai manfaat / risiko. Semasa memberi ubat kepada wanita menyusui, penembusan ubat ke dalam susu ibu harus dipertimbangkan. WHO Europe mengesyorkan josamycin sebagai ubat pilihan untuk merawat jangkitan klamidia pada wanita hamil.

Reaksi buruk disenaraikan berdasarkan kekerapan pendaftarannya mengikut penggradan berikut: sangat kerap: dari> 1/10, sering: dari> 1/100 hingga 1/1000 hingga 1/10 000 hingga

Wilprafen Solutab, tbl 1000mg No. 10

-8%US $ 10.00 / pek
813 gosok / pek

NAMA UNIVERSAL ANTARABANGSA
Josamycin

KESAN FARMAKOLOGI
Kumpulan makrolida antibiotik. Ia mempunyai kesan bakteriostatik kerana penghambatan sintesis protein oleh bakteria. Semasa mewujudkan kepekatan tinggi dalam keradangan, ia mempunyai kesan bakteria. Sangat aktif melawan mikroorganisma intraselular: Chlamydia trachomatis dan Chlamydia pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum, Legionella pneumophila; berkenaan dengan bakteria aerobik gram-positif: Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes dan Streptococcus pneumoniae (pneumococcus), Corynebacterium diphtheriae; bakteria aerob gram gram: Neisseria meningitidis, Neisseria gonorrhoeae, Haemophilus influenzae, Bordetella pertussis; berkaitan dengan beberapa bakteria anaerob: Peptococcus, Peptostreptococcus, Clostridium perfringens. Secara tidak langsung mempengaruhi enterobacteria, oleh itu, sedikit perubahan flora bakteria semula jadi saluran gastrointestinal. Selepas pemberian oral, josamycin diserap dengan cepat dan sepenuhnya dari saluran gastrointestinal. Makan tidak mempengaruhi bioavailabiliti. Kepekatan yang tinggi dikesan pada paru-paru, amandel, air liur, peluh dan air mata. Berkumpul di tisu tulang. Menembusi penghalang plasenta, dikeluarkan dalam susu ibu. Josamycin diubahsuai di hati menjadi metabolit yang kurang aktif. Ia dikeluarkan melalui hempedu..

INDIKASI UNTUK PENGGUNAAN
Jangkitan (termasuk klamidia, mikoplasma dan campuran) saluran pernafasan dan organ ENT (faringitis, otitis media, sinusitis, laringitis, tonsilitis dan paratonsillitis, bronkitis akut, radang paru-paru, termasuk bentuk atipikal); integumen dan tisu lembut (pyoderma, furunculosis, anthrax, eriksipelas, jerawat, limfangitis, limfadenitis, limfogranuloma venereal); sistem genitouriner (pielonefritis, prostatitis, klamidia, mycoplasmosis, ureaplasmosis, gonorea, sifilis); jangkitan gigi (gingivitis, periodontitis, abses odontogenik); difteria, demam merah, batuk rejan, psittacosis.

KONTRAINDIKASI
Hipersensitiviti, disfungsi hati yang teruk.

KESAN SAMPINGAN
Dari saluran pencernaan: kehilangan selera makan, mual, pedih ulu hati, muntah, cirit-birit, kolitis pseudomembran. Reaksi alahan: urtikaria. Lain-lain: peningkatan aktiviti enzim hati dalam plasma; pelanggaran aliran keluar hempedu, penyakit kuning, gangguan pendengaran.

INTERAKSI
Ia melemahkan kesan bakteria dari antibiotik lain (penisilin, sefalosporin, lincomycin), kesan kontraseptif hormon, melambatkan penghapusan xanthines, digoxin, cyclosporine, ubat-ubatan yang mengandungi terfenadine dan astemizole. Mungkin perkembangan ketahanan silang terhadap makrolida lain.

DOSA DAN PENTADBIRAN
Dos harian yang disyorkan untuk orang dewasa dan remaja berusia lebih dari 14 tahun adalah 1-2 g dalam 2-3 dos. Dos awal yang disyorkan adalah 1 g. Untuk jerawat biasa dan sfera, 500 mg 2 kali / hari diresepkan untuk 2-4 minggu pertama, kemudian 500 mg 1 kali / hari sebagai terapi penyelenggaraan selama 8 minggu. Tablet harus ditelan keseluruhan. tanpa mengunyah, basuh dengan sedikit cecair. Biasanya, tempoh rawatan ditentukan oleh doktor..

KESELURUHAN
Kejadian dan peningkatan manifestasi kesan sampingan dari sistem pencernaan.

ARAHAN KHAS
Ia dibenarkan menggunakan Vilprafen semasa kehamilan dan semasa menyusui (menyusui) mengikut petunjuk. Perhatian harus diberikan terhadap latar belakang kegagalan buah pinggang. Semasa mengambil Vilprafen semasa mengambil kontraseptif hormon, kontraseptif bukan hormon juga harus digunakan.

SYARAT PENYIMPANAN
Senarai B. Ubat itu harus disimpan di tempat yang gelap, di luar jangkauan kanak-kanak pada suhu tidak melebihi 25 ° C..

PESANAN CUTI
Preskripsi Ada

VILPRAFEN

Bahan aktif

Komposisi dan bentuk ubat

Tablet bersalut filem berwarna putih atau hampir putih, bujur, biconvex, dengan risiko di kedua-dua belah pihak.

1 tab.
josamycin500 mg

Eksipien: selulosa mikrokristal - 101 mg, polysorbate 80 - 5 mg, silikon dioksida koloid - 14 mg, natrium karmelosa - 10 mg, magnesium stearat - 5 mg, metil selulosa - 0.12825 mg, polietilena glikol 6000 - 0.3846 mg, talc - 2.0513 mg, titanium dioksida - 0.641 mg, aluminium hidroksida - 0.641 mg, kopolimer asid metakrilik dan esternya - 1.15385 mg.

10 keping. - lepuh aluminium / PVC (1) - bungkusan kadbod.

kesan farmakologi

Kumpulan makrolida antibiotik. Ia mempunyai kesan bakteriostatik kerana penghambatan sintesis protein oleh bakteria. Semasa mewujudkan kepekatan tinggi dalam fokus keradangan, ia mempunyai kesan bakteria.

Sangat aktif melawan mikroorganisma intraselular: Chlamydia trachomatis dan Chlamydia pneumonuae, Mycoplasma pneumoniae, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum, Legionella pneumophila; berkenaan dengan bakteria aerobik gram-positif: Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes dan Streptococcus pneumoniae (pneumococcus), Corynebacterium diphtheriae; bakteria aerob gram gram: Neisseria meningitidis, Neisseria gonorrhoeae, Haemophilus influenzae, Bordetella pertussis; terhadap beberapa bakteria anaerob: Peptococcus, Peptostreptococcus, Clostridium perfringens.

Josamycin juga aktif melawan Treponema pallidum.

Farmakokinetik

Selepas pemberian oral, josamycin cepat diserap dari saluran pencernaan. Dengan pencapaian maksimum 1-2 jam selepas pentadbiran. 45 minit selepas mengambil dos 1 g, purata kepekatan plasma josamycin adalah 2,41 mg / l.

Pengikatan protein plasma tidak melebihi 15%.

Keadaan keseimbangan dicapai setelah 2-4 hari pengambilan biasa.

Josamycin diedarkan dengan baik di dalam badan dan terkumpul dalam pelbagai tisu: di paru-paru, tisu limfatik amandel, organ sistem kencing, kulit dan tisu lembut. Kepekatan yang tinggi dikesan pada paru-paru, amandel, air liur, peluh dan air mata. Kepekatan josamycin dalam leukosit polimorfonuklear manusia, monosit dan makrofag alveolar kira-kira 20 kali lebih tinggi daripada sel-sel badan yang lain.

Josamycin diubahsuai di hati menjadi metabolit yang kurang aktif.

Ia diekskresikan terutamanya dengan hempedu, perkumuhan dalam air kencing kurang dari 20%.

Petunjuk

Kontraindikasi

Dos

Kesan sampingan

Dari sistem pencernaan: jarang - kurang selera makan, loya, pedih ulu hati, muntah, cirit-birit, kolitis pseudomembran; dalam beberapa kes - peningkatan aktiviti transaminase hepatik, gangguan aliran keluar hempedu dan penyakit kuning.

Reaksi alahan: jarang - urtikaria.

Lain-lain: dalam beberapa kes, gangguan pendengaran sementara yang berkaitan dengan dos.

Interaksi dadah

Antibiotik bakteriostatik dapat mengurangkan kesan bakteria dari antibiotik lain seperti penisilin dan sefalosporin (penggunaan josamycin secara bersamaan dengan penisilin dan sefalosporin harus dielakkan).

Dengan penggunaan josamycin secara serentak dengan lincomycin, penurunan keberkesanan kedua-dua ubat adalah mungkin.

Josamycin cenderung melambatkan perkumuhan teofilin daripada antibiotik makrolida lain..

Josamycin melambatkan penghapusan terfenadine atau astemizole, yang meningkatkan risiko aritmia yang mengancam nyawa.

Terdapat laporan berasingan mengenai peningkatan tindakan vasokonstriktor semasa penggunaan antibiotik kumpulan alkaloid makrolida dan ergot. 1 kes intoleransi ergotamin semasa mengambil josamycin diperhatikan.

Dengan penggunaan josamycin dan siklosporin secara serentak, kemungkinan peningkatan kepekatan siklosporin dalam plasma darah hingga nefrotoksik.

Dengan penggunaan josamycin dan digoxin secara serentak, peningkatan tahap terakhir dalam plasma darah adalah mungkin.

Dalam kes yang jarang berlaku, semasa rawatan dengan makrolida, kesan kontraseptif hormon mungkin tidak mencukupi.

arahan khas

Sekiranya kolitis pseudomembranous, josamycin harus dihentikan dan terapi yang sesuai ditetapkan. Dadah yang mengurangkan pergerakan usus dikontraindikasikan.

Pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang, pembetulan rejimen dos diperlukan sesuai dengan nilai QC.

Josamycin tidak diresepkan untuk bayi pramatang. Apabila digunakan pada bayi baru lahir, perlu mengawal fungsi hati.

Kemungkinan rintangan silang terhadap pelbagai antibiotik kumpulan makrolida harus diambil kira (sebagai contoh, mikroorganisma yang tahan terhadap rawatan dengan antibiotik yang berkaitan dengan struktur kimia juga mungkin tahan terhadap josamycin).

Kehamilan dan penyusuan

Penggunaan semasa kehamilan dan penyusuan hanya dapat dilakukan sekiranya kes yang dimaksudkan untuk ibu melebihi risiko yang berpotensi untuk janin atau anak.

Dalam rawatan makrolida dan penggunaan kontraseptif hormon secara serentak, kontraseptif bukan hormon juga harus digunakan.

Penerbitan Mengenai Asma