Diagnosis difteria harus berdasarkan terutamanya pada data klinikal. Kaedah makmal untuk mengesahkan diagnosis memerlukan banyak masa. Rawatan pesakit boleh berkesan sekiranya dijalankan sejak hari pertama penyakit ini.

Sebilangan besar kesukaran diagnostik timbul dengan bentuk difteria faring yang dilokalisasikan, gambaran klinikalnya sering menyerupai angina streptokokus. Sehubungan dengan itu, semua kes angina, dengan permulaan yang beransur-ansur, berlaku tanpa tanda-tanda keracunan teruk (tanpa menggigil, sakit kepala yang teruk, sakit badan dan lain-lain) dengan peningkatan suhu badan yang pendek (dalam 2-3 hari) dan membran tonsilitis (filem berwarna putih atau putih keabu-abuan, menonjol di atas permukaan amandel dan sukar atau senang dikeluarkan, dengan pembengkakan tisu yang terkena, serta kecenderungan proses keradangan yang berpanjangan, harus dianggap sebagai mencurigakan untuk difteria.

Kesalahan diagnostik pada tahap pra-hospital ada kaitannya dengan dominasi bentuk penyakit yang agak ringan (catarrhal dan isletic) (dalam 67% kes) menyerupai tonsilitis catarrhal dan folikel, dan juga disebabkan oleh kurangnya kewaspadaan doktor mengenai kemungkinan perjalanannya dengan gejala yang serupa. Walau bagaimanapun, kesalahan diagnostik juga dijumpai dalam penyakit ini, ketika pada pesakit dengan difteri selaput tenggorokan, "tonsilitis atipikal" atau "tonsilitis filem" didiagnosis secara tidak masuk akal. Terutama yang perlu diperhatikan adalah kenyataan bahawa dalam beberapa kes, doktor tidak mempunyai keraguan tentang difteria, bahkan dalam kes apabila pesakit yang mengalami "sakit tekak" mempunyai komplikasi khas difteria - paresis lelangit lembut, miokarditis dan lain-lain. Perlu diingat bahawa semua kes penyakit yang disertai dengan tonsilitis dengan plak membran (fibrinous) harus dianggap mencurigakan untuk difteria. Pengasingan bacilli tophigenic difteria dari pesakit dengan tonsilitis (dari faring atau hidung) biasanya merupakan tanda penyakit, bukan angina, tetapi difteria.

Pharyngeal catarrhal difteria mesti dibezakan dengan catarrhal angina, yang dicirikan oleh onset akut, suhu badan yang lebih tinggi dan agak panjang, gejala mabuk yang lebih ketara (menggigil, kelemahan umum, sakit kepala, sakit badan, selera makan terganggu), sakit sengit pada orofaring dan kesakitan pada rahang atas kelenjar getah bening, serta hiperemia jelas pada tonsil, lidah dan lengkungan (jadual 2).

Bentuk difteria faring yang dilokalisasikan mesti dibezakan dari tonsilitis folikel dan lakunar. Yang terakhir ini dicirikan oleh permulaan penyakit yang akut, demam yang agak lama (5-6 hari), mabuk yang teruk (menggigil, kelemahan umum yang teruk, sakit kepala, sakit badan, tidur gelisah, selera makan terganggu), sakit tekak yang ketara ketika menelan, pembilasan muka, cerah kesesakan amandel merah,

Diagnosis pembezaan klinikal difteria katarrhal faring dan sakit tekak catarrhal

Manifestasi klinikal penyakit iniAnginaCatarrhal diphtheria pharynx
Permulaan penyakitDingin pedasSecara beransur-ansur tanpa menggigil
Manifestasi mabukMenggigil, tidur gelisah, kelemahan umum, sakit kepala, sakit badanTidak hadir
Manifestasi tonsilitis a) sakit tekak b) hiperemia tonsil c) pembengkakan amandelDiekspresikan Diungkapkan, dengan merebak ke lengkungan dan lidah palatineMinor Sedang Sederhana
Sifat perubahan dalam kelenjar getah bening maxillofacialMembesar dan menyakitkanMembesar secara sederhana dan tidak menyakitkan
Keparahan demam dan tempohnya38-38.5 darjah selama 3-4 hari37.1-37.5 darjah selama 1-2 hari
Kesan benzylpenicillinDinyatakanHilang

lengkungan palatin, lidah dan kesakitan yang ketara pada kelenjar getah bening maksila. Dengan tonsilitis folikel pada amandel, folikel purulen yang terletak di subepitelium dapat dilihat dalam bentuk formasi berwarna putih yang menjulang berdiameter 2-3 mm, yang tidak dapat dikeluarkan dengan spatula dan tidak cenderung untuk pertumbuhan periferal. Dengan angina lakunar, plak berasal dari celah, bernanah, mudah dikeluarkan dengan penyapu, disapu dengan spatula dan dilarutkan di dalam air. Serangan udara tidak merebak. Pengecualian adalah penyakit tonsilitis yang teruk dengan lesi nekrotik tonsil, merebak ke seluruh permukaannya (jadual 3.4).

Bentuk difteria yang dilokalisasi juga harus dibezakan dari tonsilitis Simanovsky-Vincent, mononukleosis berjangkit dan demam merah. Tonsillitis Simanovsky-Vincent dicirikan oleh suhu badan subfebril jangka pendek, keracunan umum yang tidak signifikan dalam bentuk kelemahan umum sederhana, lesi hanya satu tonsil dalam bentuk ulser berdiameter 5-10 mm, ditutup dengan plak berwarna putih kekuningan atau abu-abu keputihan yang mudah ditanggalkan.

Selepas penyingkiran plak, kecacatan tisu berbentuk kawah dengan bahagian bawah rata (ulser) tanpa tanda-tanda pendarahan terbentuk. Bau busuk terasa dari mulut pesakit. Dalam smear dari pelepasan kawasan amandel yang terkena, diwarnai menurut Romanovsky-Giemsa, fusospirochetosis dikesan.

Diagnosis pembezaan klinikal difteri pulau kecil dan angina folikel-lacunar

Manifestasi klinikal penyakit iniAnginaIsteri diphtheria faring
Permulaan penyakitDingin pedasSecara beransur-ansur tanpa menggigil
Manifestasi mabukMenggigil, gelisah, tidur gelisah, kelemahan umum, sakit kepala, sakit badan, kemerahan mukaKelesuan, kulit pucat sederhana
Manifestasi radang amandel a) sakit tekak b) bengkak amandel c) sifat seranganDitandakan Minor atau tidak hadir sama sekali Dalam bentuk folikel putih, berdiameter 2-3 mm, tidak dapat ditanggalkan, serta nanah di lacunaeTidak signifikan Ia dinyatakan, terutama pada amandel, di mana luas plaknya lebih besar.Pada hari pertama - lembut, keputihan, mudah dikeluarkan, dan dari 2 hari - pulau-pulau plak putih berdiameter 2-5 mm dipateri rapat dengan kain
Sifat perubahan dalam kelenjar getah bening maxillofacialMembesar dan menyakitkanMembesar dan tidak menyakitkan
Tempoh demam5-6 hari2-3 hari
Kesan benzylpenicillinDinyatakanHilang

Mononukleosis berjangkit serta difteria faring sering berlaku dengan tonsilitis membran. Walau bagaimanapun, dengan mononukleosis berjangkit, plak tidak padat, tetapi kecil, mudah dikeluarkan tanpa meninggalkan kerosakan tisu. Keadaan pesakit mengalami tahap sederhana, mabuk agak kecil. Di samping itu, dengan mononukleosis berjangkit, polyadenitis diperhatikan (batubara-rahang atas, serviks posterior, oksipital, axillary, dan sering kumpulan kelenjar getah bening lain terjejas), peningkatan hati dan limpa, dan dalam darah, limfomonositosis yang ketara (hingga 80%) dengan penampilan mononuklear atipikal, juga plasma sel.

Perbezaan utama antara demam scarlet dan difteria faring adalah permulaan penyakit akut (dengan menggigil, sakit badan, kelemahan umum yang teruk, sakit kepala, selera makan terganggu), terutamanya tonsilitis, yang terdiri daripada hiperemia terang pada tisu orofaring ("faring terbakar") dan kehadiran dalam beberapa kes ringan jumlah nanah di celah amandel, penampilan pada hari pertama penyakit di seluruh permukaan kulit, kecuali segitiga nasolabial, ruam tepat yang banyak, terletak pada latar belakang hiperemik.

Diagnosis pembezaan klinikal difteria membran faring dan angina folikular-lakunar

Manifestasi klinikal penyakit iniAnginaFilem difteria faring
Permulaan penyakitDingin pedasSecara beransur-ansur tanpa menggigil
Manifestasi mabukMenggigil, gelisah, tidur gelisah, kelemahan umum, sakit kepala, sakit badan, kemerahan mukaKelesuan, mengantuk, pucat kulit yang sederhana
Manifestasi radang amandel a) sakit tekak b) bengkak amandel c) sifat seranganDitandakan Minor atau tidak hadir sama sekali Dalam bentuk folikel putih, berdiameter 2-3 mm, tidak dapat ditanggalkan, serta nanah di lacunaeTidak signifikan Ia dinyatakan, terutama pada amandel, di mana luas plak lebih besar.Pada hari pertama - lembut, keputihan, mudah dikeluarkan, dan dari 2 hari - membran, putih, dipateri rapat ke tisu
Sifat perubahan dalam kelenjar getah bening maxillofacialMembesar dan menyakitkanMembesar dan tidak menyakitkan
Tempoh demam5-6 hari2-3 hari
Kesan benzylpenicillinDinyatakanHilang

Difteria faring yang biasa harus dibezakan daripada penyakit darah (leukemia dan agranulositosis), yang dalam beberapa kes juga berlaku dengan tonsilitis, disertai dengan kerosakan, kecuali untuk amandel, dan selaput lendir mulut dan faring.

Leukemia akut dan agranulositosis berbeza dari difteria faring biasa dengan jangka panjang dan demam, disertai dengan perubahan suhu badan diurnal yang besar, menggigil dan berpeluh besar, kemasukan tonsilitis nekrotik (pada hari ke-5-7 penyakit ini), ruam hemoragik, sindrom hepatolienal juga perubahan ciri dalam gambar darah periferal (dengan leukemia - hiperleukositosis atau normositosis dengan dominasi sel-sel muda yang sangat berbeza dan tidak adanya sementara; dengan agranulositosis - leukopenia dengan penurunan tajam serentak dalam jumlah neutrofil).

Kesukaran tertentu timbul dalam diagnosis difteria toksik faring, terutamanya pada tempoh awal ketika edema tisu subkutan leher belum berkembang. Dalam kes seperti itu, difteria sering disalah anggap sebagai influenza..

Pada tempoh awal difteri pharyngeal toksik, apabila pembengkakan asimetri pada tisu oropharyngeal diperhatikan, kadang-kadang mereka secara keliru didiagnosis dengan paratonsillitis atau abses paratonsillar. Walau bagaimanapun, tidak seperti difteria, pesakit dengan penyakit-penyakit yang disebutkan di atas bersemangat; kulit wajah dalam kes ini adalah hiperemik. Bimbang dengan sakit tekak yang teruk, sering memancar ke telinga atau rahang bawah, yang berdenyut secara semula jadi. Kesakitan meningkat dengan mendadak ketika menelan. Membuka mulut juga menyakitkan dan terhad. Air liur yang ketara. Kerana sakit tekak, pesakit terpaksa terus memuntahkan air liur. Tonsil bebas dari serangan, hanya kadang-kadang ada nanah di celah. Pada bahagian yang terjejas, hiperemia lengkungan palatin, lidah dan langit-langit lembut, overhang yang terakhir di atas lengkungan, dan juga perpindahan amandel yang terkena ke pusat dinyatakan. Bau busuk dari mulut.

Difteria faring toksik, berbeza dengan paratonsillitis (abses paratonsillar), dicirikan oleh penghambatan pesakit, pucat wajah yang teruk, sakit sederhana di tekak ketika menelan, pembukaan mulut yang lengkap dan tidak menyakitkan, hiposalivasi (mulut kering), hiperemia hidung kongestif-kebiruan dan bengkak tajam mereka, serta bau manis manis dari mulut.

Dalam beberapa kes, difteria toksik dicampur dengan beguk, disertai dengan pembengkakan tisu subkutan di sekitar kelenjar air liur parotid dan submandibular. Walau bagaimanapun, kesukaran diagnostik hilang sekiranya diambil kira bahawa dengan penyakit gondok, kelenjar air liur tidak terjejas oleh kelenjar getah bening maksila. Ukurannya meningkat, mempunyai konsistensi yang tidak sedap, menyakitkan pada palpasi. Pada masa yang sama, terdapat gejala Filatov dan Murson, ada rasa sakit ketika membuka mulut dan mengunyah makanan padat, serta tidak adanya perubahan pada faring.

Dalam beberapa kes, kesukaran timbul dalam diagnosis angina, di mana corynebacteria toksigen dirembeskan. Diagnosis akhir angina dengan pengangkutan bersama corynebacteria diphtheria dapat dibuat secara retrospektif berdasarkan kajian imuniti antitoksik dan antimikroba (dalam perjalanan penyakit ini, tajuk antibodi terhadap toksin difteria dan corynebacteria of difteria tidak meningkat).

Dengan diagnosis difteria retrospektif, penilaian klinikal yang betul mengenai komplikasi tipikalnya penting. Jadi, sebagai contoh, penampilan paresis lelangit lembut pada pesakit dengan "sakit tekak" menunjukkan bahawa pesakit menderita atau memindahkan bentuk difteria faring yang sesuai. Kejadian miokarditis meresap pada pesakit dengan angina yang berpanjangan mungkin juga menunjukkan difteria.

Diagnosis perbezaan tonsilitis dan difteria

Dengan stomatitis, disertai dengan lesi amandel, nekrosis dangkal, diresapi dengan fibrin dan menyerupai filem fibrinous, boleh berlaku. Diagnosis pembezaan harus mengambil kira penyetempatan unsur aphthous tidak hanya pada tonsil, tetapi juga di bahagian lain dari rongga mulut, serta reaksi suhu yang berpanjangan dan ketara, sakit tekak yang teruk, air liur, reaksi bukan sahaja tonsil, tetapi juga kelenjar getah bening submandibular..

Kriteria utama dalam diagnosis pembezaan staphylococcal angina dengan ARI adalah sifat plak. Plak fibrinous khas menunjukkan difteria. Dengan radang amandel staphylococcal dengan latar belakang jangkitan virus pernafasan akut, plak "filem palsu" paling sering mempunyai watak purulen-nekrotik dan konsistensi yang longgar, walaupun dapat diresapi dengan fibrin hingga satu darjah atau yang lain. Selain itu, dengan tonsilitis staphylococcal, tidak ada edema tisu yang mendasarinya sehingga dengan difteria faring.

Dalam diagnosis pembezaan antara difteria luas faring dan angina demam merah tanpa nekrotik, perkara berikut harus dipertimbangkan:

1. sifat serangan nekrotik dengan permukaan yang tidak rata, berlubang, kusam, berwarna kuning kehijauan, terletak di bawah paras selaput lendir,

2. lokasi serangan di kawasan simetri, sering di kawasan lengkungan dan di pangkal lidah,

3. hiperemia faring yang terang dan terbatas dan keparahan edema tisu yang lemah,

4. penyebaran serangan yang lebih perlahan,

5. membran mukus kering, lip gloss, muka memerah dan segitiga nasolabial pucat, "lidah raspberry", dan lain-lain. Suhu untuk tonsilitis nekrotik tinggi dan berpanjangan.

Dalam diagnosis pembezaan difteri pharyngeal toksik, perlu difokuskan pada fakta bahawa edema faring adalah gejala difteria toksik yang paling awal dan paling ciri, ketika menentukan keparahan pada hari 1-2 penyakit, seseorang harus dipandu oleh kekuatan mabuk, edema faring dan besarnya reaksi nodus limfa serantau.

Dalam diagnosis pembezaan paratonsillitis, perlu memperhatikan ciri-ciri berikut:

1. difteria toksik bermula secara akut, paratonsillitis adalah komplikasi sakit tekak sebelumnya,

2. Tanda-tanda paratonsillitis yang ketara - trismus otot masticatory yang menyakitkan, sakit tekak yang tajam, air liur, tidak ada edema tisu subkutan, pembengkakan faring pada satu sisi di tempat abses.

Kesamaan manifestasi klinikal mononukleosis berjangkit dengan difteri pharyngeal toksik mungkin disebabkan oleh adanya serangan besar pada tonsil, pembengkakan faring, hiperemia ringan, kegembiraan pada kelenjar getah bening yang membesar, kesukaran bernafas hidung, yang menimbulkan diagnosis keliru mononukleosis berjangkit pada pesakit dengan difteria difteria. Perbezaannya terletak pada kadar perkembangan gejala penyakit dan sifat reaksi suhu. Plak dengan mononukleosis berjangkit longgar, tidak rata, merebak di luar amandel kurang kerap dan selalu tidak signifikan. Ia juga dicirikan oleh sejumlah gejala tambahan: peningkatan pada kelenjar serviks posterior, axillary, inguinal dan kumpulan kelenjar getah bening yang lain, peningkatan peratusan sel mononuklear dan kemunculan sel mononuklear atipikal dalam darah periferi.

Diagnosis keliru pada pesakit dengan difteria toksik boleh dikaitkan dengan persamaan hanya satu gejala - edema tisu subkutan, perbezaan yang ketara dalam ketiadaan gejala utama difteria - plak fibrinous dan manifestasi lain dari proses keradangan di tekak - edema, hiperemia, sakit ketika menelan.

Dalam diagnosis pembezaan diphtheria croup, titik kuatnya adalah:

1. kehilangan suara yang berterusan,

2. perkembangan berurutan gejala croup - pertama, perubahan suara dan munculnya batuk kasar, kemudian penambahan pernafasan stenotik, yang berlaku semakin cepat anak kecil,

3. paralelisme dalam perkembangan semua gejala,

4. peningkatan stenosis laring yang berterusan,

5. suhu rendah, kekurangan mabuk teruk.

Diagnosis pembezaan angina

Influenza (pilihan klinikal, diagnosis, rawatan).

Patogenesis selesema: berdasarkan gangguan peredaran darah, penyebabnya adalah pelanggaran nada, keanjalan dan peningkatan kebolehtelapan kapilari, serta penurunan imuniti, melawan jangkitan sekunder yang bergabung.

Klinik: tempoh inkubasi dari 12 hingga 48 jam.

Pilihan selesema klinikal:

a) selesema biasa - bermula dengan teruk, dalam kebanyakan kes dengan menggigil atau menggigil. Suhu badan pada hari pertama mencapai tahap maksimumnya (38-40 ° C). Secara klinikal dimanifestasikan oleh sindrom toksikosis umum dan tanda-tanda kerosakan saluran pernafasan (sakit tekak, batuk kering, sakit di belakang sternum di sepanjang trakea, kesesakan hidung, suara serak). Objektif: hiperemia muka dan leher, suntikan vaskular sclera, kilatan mata yang lembap, peningkatan berpeluh. Pada masa akan datang, ruam herpetic mungkin muncul di bibir dan berhampiran hidung. Terdapat hiperemia dan butiran khas membran mukus faring. Pada bahagian sistem pernafasan - tanda-tanda rhinitis, faringitis, laringitis. Kerosakan pada trakea adalah ciri khas, bronkitis jarang berlaku, dan kerosakan pada paru-paru (influenza pneumonia) dianggap sebagai komplikasi. Sebagai tambahan kepada gejala toksik umum, pada puncak penyakit ini, gejala meningeal yang tidak jelas (leher kaku, Kernig, gejala Brudzinsky) mungkin muncul, yang hilang setelah 1-2 hari. Dalam cecair serebrospinal perubahan patologi tidak dikesan. Gambaran darah dalam selesema yang tidak rumit dicirikan oleh leukopenia atau normositosis, neutropenia, eosinopenia, limfomonositosis relatif. ESR tidak dipercepat.

Bentuk influenza yang ringan dicirikan oleh peningkatan suhu badan tidak melebihi 38 ° C, gejala keracunan sederhana dan kerosakan pada SSS. Dalam bentuk sederhana - suhu badan dalam lingkungan 38.1-40 ° C. Bentuk influenza yang sangat teruk jarang berlaku, dicirikan oleh jalan fulminan dengan gejala keracunan yang berkembang pesat, tanpa fenomena catarrhal dan berakhir dalam kebanyakan kes mematikan. Pilihan bentuk fulminant boleh menjadi perkembangan pesat edema paru toksik hemoragik dan kematian akibat kegagalan pernafasan dan kardiovaskular parenkim sekiranya berlaku kecemasan dan rawatan perubatan khusus.

Selesema pada kanak-kanak berbeza dengan proses yang lebih parah, perkembangan komplikasi yang lebih kerap, mengurangkan kereaktifan badan anak dan memperburuk perjalanan penyakit lain. Pelanggaran keadaan umum, reaksi demam dan lesi UDT lebih ketara dan berterusan, selalunya mencapai 5-8 hari. Orang berumur 60 tahun ke atas mereka mendapat selesema lebih sukar daripada orang muda. Semua jangka masa penyakit ini berlanjutan lebih lama, jalan yang lebih teruk dengan komplikasi yang kerap, perkembangan penyakit secara beransur-ansur, pada gangguan latar depan CVS (sesak nafas, sianosis segitiga nasolabial dan membran mukus, akrokianosis terhadap latar belakang takikardia dan penurunan tekanan darah yang tajam). Fenomena keracunan umum kurang jelas. Tempoh tempoh demam hingga 8-9 hari, suhu menurun perlahan-lahan, kekal subfebril untuk jangka masa yang panjang.

b) selesema atipikal

Mengikut keparahan kursus, selesema boleh menjadi ringan, sederhana, teruk dan sangat teruk; dengan adanya komplikasi: rumit dan tidak rumit.

Diagnostik makmal: untuk diagnosis cepat influenza - pengesanan virus menggunakan antibodi pendarfluor. Bahan ujian diambil dari hidung dalam 3 hari pertama, smear disiapkan dan dirawat dengan serum pendarfluor seperti selesema tertentu. Kompleks antigen-antibodi yang terhasil bersinar terang di inti dan sitoplasma sel-sel epitel silinder dan dapat dilihat dengan jelas dalam mikroskop bercahaya. Jawapannya dapat diperoleh dalam 2-3 jam. Kajian serologi digunakan untuk diagnosis retrospektif influenza (RSK, RTGA), diagnostik adalah peningkatan titer antibodi sebanyak 4 kali atau lebih.

1. bentuk ringan dan sederhana dirawat di rumah, teruk dan rumit - di hospital penyakit berjangkit

2. dalam tempoh demam - rehat di tempat tidur, panas, minuman panas yang banyak dengan sejumlah besar vitamin C dan P (teh, kompot, minuman buah).

3. untuk mengurangkan sakit kepala dan otot yang teruk, memendekkan manifestasi toksikosis dan perubahan keradangan pada saluran pernafasan - "anti-influenza" (asid asetilsalisilat, asid askorbik, kalsium laktat, rutin dan diphenhydramine) selama 3-5 hari, 1 serbuk 3 kali sehari, coldrex, aspirin oops dengan vitamin C, analgesik - amidopyrine, panadol, tempalgin, sedalgin 1 tablet 2-3 kali sehari.

4. ubat antipiretik (asid acetylsalicylic lebih daripada 0.5 sekali) - hanya pada suhu tinggi, mencapai 39 ° C dan lebih banyak dan 38 ° C - pada kanak-kanak dan orang tua.

5. terapi vitamin kompleks ("Revit", "Hexavit", "Undevit")

6. terapi antivirus: remantadine (berkesan dalam rawatan influenza yang disebabkan oleh virus jenis A, dan hanya dengan penggunaan awal - pada jam dan hari pertama dari permulaan penyakit), imunoglobulin penderma influenza (gamma globulin)

7. untuk meningkatkan fungsi saliran bronkus dan meningkatkan pengosongan lendir dan dahak - penyedutan hangat dan lembap yang mengandungi soda dan bronkodilator (solutan, aminophylline, efedrin)

8. dengan rhinitis yang teruk - larutan efedrin 2-5% intra-nasal, larutan 0.1% sanorin, naphthyzine, galazolin.

9. terapi detoksifikasi (hemodesis, reopoliglyukin, lactasol + lasix - diuresis paksa)

10. untuk bentuk influenza yang sangat teruk dengan kesan toksik yang teruk - GCS (prednisone 90-120 mg / hari), 10000-20000 unit kontrak, terapi oksigen dengan oksigen yang dibasahi melalui kateter hidung atau ventilasi mekanikal, kesan anti-staphylococcal anti-staphylococcal (oxacillin, methicillin, cephalosporins dalam suntikan mengikut 1.0 empat kali sehari).

Diagnosis pembezaan angina harus dilakukan dengan penyakit yang berlaku dengan sindrom tonsilitis:

a) bentuk difteria setempat (insular dan membranous) - berbeza dengan angina dengan permulaan penyakit secara beransur-ansur, manifestasi spesifik keracunan umum dalam bentuk pucat wajah, adynamia dan kelesuan sederhana (menggigil, sakit badan, sakit otot dan sendi yang menjadi ciri khas untuk angina), ketidakcocokan antara manifestasi objektif dan subjektif penyakit (sakit tekak ringan ketika menelan dengan adanya perubahan radang yang ketara pada amandel), ciri-ciri proses keradangan di orofaring, yang dicirikan oleh hiperemia kongestif-sianotik dan pembengkakan amandel yang teruk dengan kehadiran di permukaan filem plak yang sukar dikeluarkan, meninggalkan kecacatan tisu. Dengan penyakit difteri yang tidak normal, yang diperhatikan pada separuh pesakit dewasa, plak dikeluarkan dengan mudah, tanpa meninggalkan kerosakan tisu. Walau bagaimanapun, dalam kes-kes ini, tanda-tanda baki ciri difteria faring dipelihara.

b) angina Simanovsky-Vincent (fusospirochetosis) - dicirikan oleh manifestasi umum yang sedikit ketara (suhu badan subfebril jangka pendek, kekurangan kelemahan umum, sakit kepala, dan lain-lain), kerosakan hanya satu tonsil dalam bentuk ulser berukuran 5-10 mm, ditutup dengan kekuningan yang mudah ditanggalkan plak putih atau kelabu putih, kehadiran dalam persediaan dari ulser yang boleh dilepas, diwarnai menurut Romanovsky-Giemsa, tongkat berbentuk spindle dan spirochetes. Limfadenitis serantau tidak dinyatakan.

c) demam berdarah - ia berbeza dengan sakit tekak dengan penampilan pada hari pertama penyakit di seluruh badan, kecuali segitiga nasolabial, ruam titik yang banyak terletak pada latar belakang hiperemik, penebalan pada leher, permukaan sisi dada dan di segitiga Simon dan terutama dinyatakan pada lipatan semula jadi kulit (gejala Pastia), serta manifestasi ciri tonsilitis dalam bentuk warna merah terang hiperemia tonsil, lengkungan palatin, lidah dan lelangit lembut ("flaring yang menyala").

d) mononukleosis berjangkit - ciri, selain tonsilitis (purulen-nekrotik atau fibrinous), polyadenitis, hati dan limpa yang membesar, limfomonositosis dengan penampilan serentak sel mononuklear atipikal dan sel plasma, serta tindak balas positif CD / PBB.

e) bentuk tularemia anginal - berbeza dengan angina pada penampilan yang agak lewat (pada hari ke-3-5) dari unilateral catarrhal atau tonsilitis nekrotik, peningkatan ketara pada kelenjar getah bening di kawasan amandel yang terjejas, yang terus meningkat walaupun selepas hilangnya tonsilitis (tularemia bubo).

f) khas untuk leukemia dan agranulositosis agak lewat (pada hari ke-3-6 penyakit) munculnya tonsilitis nekrotik dengan penyebaran perubahan nekrotik pada membran mukus lengkungan palatin, lidah, pipi; kehadiran demam septik, sindrom hepatolienal dan perubahan ciri dalam hemogram (hiatus leucemicus dengan leukemia dan penurunan tajam dalam jumlah neutrofil dengan agranulositosis).

g) herpangin - bersama dengan demam dan mabuk, perubahan tempatan diperhatikan dalam bentuk hiperemia selaput lendir orofaring dan kehadiran pada lengkungan palatin, lidah, lelangit lembut, dan kadang-kadang pada amandel dan lidah setiap papula berdiameter 2-4 mm, cepat berpusing menjadi buih kelabu putih dan kemudian hakisan.

h) kandidiasis oropharyngeal - dilanjutkan dengan suhu badan normal atau subfebril, kesejahteraan pesakit, kehadiran di permukaan amandel, lidah, lengkungan palatin, dan kadang-kadang di dinding belakang faring plak putih yang rapuh dalam bentuk pulau yang mudah ditanggalkan berdiameter 2-3 mm. Terdapat sejarah penggunaan antibiotik spektrum luas yang kurang lebih lama, atau gabungannya.

i) eksaserbasi radang amandel kronik - berbeza dengan sakit tekak berulang dengan permulaan penyakit secara beransur-ansur, perlahan dan agak berpanjangan dengan suhu badan subfebril yang tidak konsisten, kekurangan keracunan teruk, kesakitan sederhana dan rasa tidak selesa di tekak ketika menelan, sifat starring yang parah dari tonsil yang berparut dan dikimpal, adanya kandungan caseous di celah, peningkatan kelenjar getah bening maxillofacial, dicirikan oleh tekstur yang padat dan kesakitan yang sederhana, tahap neutrofil normal dalam darah atau leukositosis neutrofil yang sedikit dinyatakan.

Tarikh Ditambah: 2015-04-24; Pandangan: 665; Pelanggaran hak cipta?

Pendapat anda penting bagi kami! Adakah bahan yang diterbitkan bermanfaat? Ya | Tidak

Cara membezakan tonsilitis dari difteria

Cara membezakan tonsilitis dari difteria

Hari ini, berkat vaksinasi, kes difteria menjadi jarang, jadi sakit tekak merah tidak menimbulkan kebimbangan serius. Selalunya, ia disebabkan oleh angina dan dirawat di rumah. Dan kadang-kadang mereka menangguhkan panggilan doktor selama beberapa hari. Pada masa yang sama, sangat mudah bagi orang awam untuk mengelirukan radang amandel ringan dengan permulaan jangkitan berbahaya, yang dapat merugikan nyawa orang sakit. MedAboutMe akan memberitahu anda gejala apa yang harus memberi amaran kepada pesakit dan saudara-mara..

Apa itu tonsilitis

Tonsillitis adalah nama generik untuk penyakit yang menyebabkan radang amandel. Selalunya proses patologi disebabkan oleh virus, dan sakit tekak muncul dengan latar belakang gejala lain - hidung berair dan batuk.

Sekiranya bakteria memprovokasi kekalahan amandel, tonsilitis disebut tonsilitis. Dalam 9 daripada 10 kes dengan diagnosis ini, streptokokus adalah agen penyebab, tetapi staphylococci atau pneumococci juga boleh menyebabkan penyakit ini. Jangkitan disebarkan oleh titisan udara. Walau bagaimanapun, kadang-kadang kelemahan imuniti umum atau tempatan yang teruk menyebabkan angina, kerana streptokokus dan staphylococci adalah mikroflora patogenik bersyarat dan boleh hidup pada membran mukus.

Doktor membezakan beberapa bentuk angina. Antaranya:

 • Catarrhal - berbeza hanya amandel yang memerah.
 • Folikular - di permukaan amandel yang meradang, kawasan kecil plak putih kelihatan, ini adalah abses yang tepat.
 • Lacunar - ukuran abses meningkat, kadang-kadang bergabung dan menutupi sebahagian besar amandel.

Apa itu difteria

Difteria adalah penyakit berjangkit yang berbahaya, yang dicirikan bukan oleh zon penyetempatan, tetapi oleh patogen tertentu. Bacillus Leffler (diphtheria bacillus) membawa kepada penyakit ini, tonsil terjejas dalam 90-95%, tetapi kadang kala bakteria menyebabkan kerosakan pada mata, kulit, dan mukosa hidung. Patogen disebarkan melalui cara udara atau kontak (melalui objek, sentuhan). Bacillus Leffler tergolong dalam mikroorganisma patogen, iaitu, ia menyebabkan penyakit, walaupun ia memasuki badan dalam jumlah kecil. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, pengangkutan diperhatikan.

Sebarang jangkitan bakteria boleh membahayakan kesihatan, tetapi bacillus Leffler adalah ancaman tertentu, kerana ia merujuk kepada bakteria yang menghasilkan eksotoksin. Ini adalah bahan yang sangat toksik yang menyebabkan bahaya yang besar kepada tubuh. Ini adalah kesan toksin yang menjadi penyebab komplikasi serius dan juga kematian.

Sebelum bermulanya vaksinasi massa (vaksin kompleks DTP), kanak-kanak paling kerap menderita difteria - dari 3 hingga 7 tahun. Walau bagaimanapun, vaksinasi berkesan selama kira-kira 10 tahun, sehingga hari ini di wilayah di mana tahap imunisasi menurun, ada kes jangkitan parah pada orang dewasa.

Perbezaan simptom: sakit tekak

Difteria boleh dikelirukan dengan bentuk tonsilitis folikel atau lakunar, kerana dengan penyakit ini, plak terbentuk pada amandel. Namun, simptom yang serupa pada setiap penyakit akan sedikit berbeza..

 • Permulaan penyakit. Dengan tonsilitis, keadaan akut dicirikan oleh peningkatan suhu yang tajam hingga 39-40 ° C, tetapi difteria boleh bermula dengan sedikit kemerahan tekak.
 • Perkembangan penyakit. Selepas 3-4 hari, gambar berubah - pesakit berasa lebih baik dengan sakit tekak, dan tongkat Leffler yang dijangkiti menjadi lebih teruk, gejala bertambah buruk, panas berkembang.
 • Sakit tekak. Dengan jangkitan streptokokus, rasa sakitnya sangat ketara, sukar bagi pesakit untuk menelan air liur walaupun selera makannya hilang. Semasa mendiagnosis difteria, walaupun kemerahan, pesakit tidak mengadu sakit teruk, kerongkong hanya sebahagiannya risau.
 • Kelaziman plak. Dengan tonsilitis, kedua-dua amandel terjejas, tetapi pustula tidak menyimpang di luarnya. Apabila dijangkiti diphtheria bacillus, kawasan proses patologi boleh berbeza - selalunya pertama plak berlaku pada satu amandel dan dilokalisasi di atas, dan kemudian merebak di sepanjang membran mukus.
 • Jenis plak. Tonsillitis folikular membawa kepada pembentukan nanah, berwarna kekuningan dan mudah dikeluarkan dengan tongkat. Plak difteria mempunyai sifat yang berbeza - ini adalah plak berserabut. Dalam penampilan, ia adalah homogen, berwarna kelabu-keputihan. Tidak seperti nanah, yang sering dilapisi celah, lipatan, plak terletak di bahagian amandel yang bengkak, di atas. Sukar dikeluarkan dengan spatula, tetap utuh, tidak putus. Dan di tempatnya muncul luka berdarah, yang ditutup keesokan harinya dengan plak ukuran yang sama.
 • Kelenjar limfa. Difteria bacillus mempengaruhi kelenjar getah bening - sekiranya berlaku penyakit, mereka menjadi radang dan menjadi sakit, leher pesakit sangat membesar.

Rawatan dan diagnosis difteria dan tonsilitis

Seorang doktor yang berpengalaman dapat membezakan penyakit dengan memeriksa kerongkong pesakit, tetapi diagnosis akhir difteria atau tonsilitis semestinya merangkumi ujian smear. Analisis bakteriologi secara tepat akan menunjukkan patogen mana yang menyebabkan perkembangan keradangan..

Rawatan penyakit jauh berbeza. Oleh itu, sakit tekak, jika bukan bentuk yang teruk, sangat mungkin untuk menyembuhkan di rumah. Untuk melakukan ini, antibiotik (biasanya kumpulan penisilin) ​​dan pelbagai ubat untuk rawatan simptomatik ditetapkan. Antaranya ubat anti-radang, antipiretik, analgesik dan ubat-ubatan lain.

Sekiranya diagnosis difteria mengesahkan penyakit berbahaya, rawatannya akan berbeza secara asasnya. Dengan sebarang bentuk penyakit, pesakit dimasukkan ke hospital. Sebagai tambahan kepada antibiotik yang membunuh tongkat Leffler itu sendiri, rawatan termasuk pengenalan mandatori antidifteria serum antitoksik (PDS). Ia membantu melindungi tubuh daripada keracunan dengan toksin berbahaya. Adalah sangat penting untuk memulakan rawatan secepat mungkin, lebih baik pada hari-hari pertama permulaan penyakit, jika tidak, toksin akan terkumpul di dalam badan dan akan menyebabkan bahaya yang besar kepada kesihatan.

Komplikasi tonsilitis dan difteria

Tonsillitis bakteria tanpa rawatan yang diperlukan boleh menyebabkan pelbagai komplikasi. Antara yang paling teruk ialah perkembangan rematik dan kerosakan pada injap jantung dengan latar belakang pengaktifan jangkitan streptokokus. Di samping itu, akibat jangkitan boleh berlaku:

 • Kerosakan Tonsil.
 • Kejadian abses di saluran udara.
 • Otitis media.
 • Phlegmon.
 • Kerosakan buah pinggang dan, dalam beberapa kes, berlakunya apendisitis.

Toksin difteria adalah bahaya yang jauh lebih besar. Walaupun dengan rawatan tepat pada masanya, beberapa pesakit mengalami penyakit berbahaya yang beracun, di mana suhu tinggi diperhatikan sejak hari-hari pertama. Filem dalam kes ini sangat tebal dan hanya dapat menyekat laring faring, di samping itu, mabuk badan yang teruk selalu dinyatakan, yang boleh menyebabkan kejutan toksik dan kematian..

Komplikasi difteria lain termasuk:

 • Kerosakan pada jantung dan saluran darah, miokarditis.
 • Kerosakan sistem saraf, penangkapan pernafasan.
 • Croup benar, tercekik.
 • Lumpuh saluran udara dan asfiksia mematikan.
 • Kerosakan Adrenal.
 • Jed beracun.

Diagnosis pembezaan angina

Diagnosis pembezaan angina harus dilakukan dengan penyakit yang berlaku dengan sindrom tonsilitis:

a) bentuk difteria setempat (insular dan membranous) - berbeza dengan angina dengan permulaan penyakit secara beransur-ansur, manifestasi spesifik keracunan umum dalam bentuk pucat wajah, adynamia dan kelesuan sederhana (menggigil, sakit badan, sakit otot dan sendi yang menjadi ciri khas untuk angina), ketidakcocokan antara manifestasi objektif dan subjektif penyakit (sakit tekak ringan ketika menelan dengan adanya perubahan radang yang ketara pada amandel), ciri-ciri proses keradangan di orofaring, ditandai dengan hiperemia kongestif-sianotik dan pembengkakan amandel yang teruk dengan adanya plak yang sukar dihilangkan meninggalkan kecacatan tisu. Dengan penyakit difteri yang tidak normal, yang diperhatikan pada separuh pesakit dewasa, plak dikeluarkan dengan mudah, tanpa meninggalkan kerosakan tisu. Walau bagaimanapun, dalam kes-kes ini, tanda-tanda baki ciri difteria faring dipelihara.

b) angina Simanovsky-Vincent (fusospirochetosis) - dicirikan oleh manifestasi umum yang sedikit jelas (suhu badan subfebril jangka pendek, kekurangan kelemahan umum, sakit kepala, dan lain-lain), kerosakan hanya satu tonsil dalam bentuk ulser berukuran 5-10 mm, ditutup dengan kekuningan yang mudah ditanggalkan plak putih atau kelabu putih, kehadiran dalam persediaan dari ulser yang boleh dilepas, diwarnai menurut Romanovsky-Giemsa, tongkat berbentuk spindle dan spirochetes. Limfadenitis serantau tidak dinyatakan.

c) demam merah - berbeza dengan sakit tekak pada hari pertama penyakit ini di seluruh badan, kecuali segitiga nasolabial, ruam titik yang banyak, terletak pada latar belakang hiperemik, penebalan pada leher, permukaan sisi dada dan di segitiga Simon dan terutama dinyatakan pada lipatan semula jadi kulit (gejala Pastia), serta manifestasi ciri tonsilitis dalam bentuk warna merah terang hiperemia tonsil, lengkungan palatin, lidah dan lelangit lembut ("flaring yang menyala").

d) mononukleosis berjangkit - ciri, selain tonsilitis (purulen-nekrotik atau fibrinous), polyadenitis, pembesaran hati dan limpa, limfomonositosis dengan penampilan serentak sel mononuklear atipikal dan sel plasma, serta reaksi positif CD / PBB.

e) bentuk tularemia anginal - berbeza dengan angina pada penampilan yang agak lewat (pada hari ke-3-5) dari unilateral catarrhal atau tonsillitis nekrotik, peningkatan ketara pada kelenjar getah bening ke tonsil yang terjejas, yang terus meningkat walaupun selepas hilangnya tonsilitis (tularemia bubo).

f) khas untuk leukemia dan agranulositosis agak lewat (pada hari ke-3-6 penyakit) munculnya tonsilitis nekrotik dengan penyebaran perubahan nekrotik pada membran mukus lengkungan palatin, lidah, pipi; kehadiran demam septik, sindrom hepatolienal dan perubahan ciri dalam hemogram (hiatus leucemicus dengan leukemia dan penurunan tajam dalam jumlah neutrofil dengan agranulositosis).

g) herpangin - bersama dengan demam dan mabuk, perubahan tempatan diperhatikan dalam bentuk hiperemia selaput lendir oropharynx dan kehadiran pada lengkungan palatin, lidah, lelangit lembut, dan kadang-kadang pada amandel dan lidah setiap papula berdiameter 2-4 mm, cepat berpusing menjadi buih kelabu putih dan kemudian hakisan.

h) kandidiasis oropharyngeal - berlaku dengan suhu badan normal atau subfebril, kesejahteraan pesakit, kehadiran di permukaan amandel, lidah, lengkungan palatin, dan kadang-kadang di dinding belakang faring plak putih yang rapuh dalam bentuk pulau yang mudah ditanggalkan berdiameter 2-3 mm. Terdapat sejarah penggunaan antibiotik spektrum luas yang kurang lebih lama, atau gabungannya.

i) pemburukan tonsilitis kronik - berbeza dengan sakit tekak yang berulang dengan permulaan penyakit secara beransur-ansur, lambat dan agak lama dengan suhu badan subfebril yang tidak konsisten, kekurangan keracunan yang teruk, rasa sakit yang sederhana dan rasa tidak selesa di tekak ketika menelan, sifat genangan parut dari tonsil yang berparut dan dikimpal, adanya kandungan caseous di celah, peningkatan kelenjar getah bening maxillofacial, dicirikan oleh tekstur yang padat dan kesakitan yang sederhana, tahap neutrofil normal dalam darah atau leukositosis neutrofil ringan.

Tidak menemui apa yang anda cari? Gunakan carian:

Cara membezakan tonsilitis dari difteria

Hari ini, berkat vaksinasi, kes difteria menjadi jarang, jadi sakit tekak merah tidak menimbulkan kebimbangan serius. Selalunya, ia disebabkan oleh angina dan dirawat di rumah. Dan kadang-kadang mereka menangguhkan panggilan doktor selama beberapa hari. Pada masa yang sama, sangat mudah bagi orang awam untuk mengelirukan radang amandel ringan dengan permulaan jangkitan berbahaya, yang dapat merugikan nyawa orang sakit. MedAboutMe akan memberitahu anda gejala apa yang harus memberi amaran kepada pesakit dan saudara-mara..

Apa itu tonsilitis

Tonsillitis adalah nama generik untuk penyakit yang menyebabkan radang amandel. Selalunya proses patologi disebabkan oleh virus, dan sakit tekak muncul dengan latar belakang gejala lain - hidung berair dan batuk.

Sekiranya bakteria memprovokasi kekalahan amandel, tonsilitis disebut tonsilitis. Dalam 9 daripada 10 kes dengan diagnosis ini, streptokokus adalah agen penyebab, tetapi staphylococci atau pneumococci juga boleh menyebabkan penyakit ini. Jangkitan disebarkan oleh titisan udara. Walau bagaimanapun, kadang-kadang kelemahan imuniti umum atau tempatan yang teruk menyebabkan angina, kerana streptokokus dan staphylococci adalah mikroflora patogenik bersyarat dan boleh hidup pada membran mukus.

Doktor membezakan beberapa bentuk angina. Antaranya:

 • Catarrhal - berbeza hanya amandel yang memerah.
 • Folikular - di permukaan amandel yang meradang, kawasan kecil plak putih kelihatan, ini adalah abses yang tepat.
 • Lacunar - ukuran abses meningkat, kadang-kadang bergabung dan menutupi sebahagian besar amandel.

Apa itu difteria

Difteria adalah penyakit berjangkit yang berbahaya, yang dicirikan bukan oleh zon penyetempatan, tetapi oleh patogen tertentu. Bacillus Leffler (diphtheria bacillus) membawa kepada penyakit ini, tonsil terjejas dalam 90-95%, tetapi kadang kala bakteria menyebabkan kerosakan pada mata, kulit, dan mukosa hidung. Patogen disebarkan melalui cara udara atau kontak (melalui objek, sentuhan). Bacillus Leffler tergolong dalam mikroorganisma patogen, iaitu, ia menyebabkan penyakit, walaupun ia memasuki badan dalam jumlah kecil. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, pengangkutan diperhatikan.

Sebarang jangkitan bakteria boleh membahayakan kesihatan, tetapi bacillus Leffler adalah ancaman tertentu, kerana ia merujuk kepada bakteria yang menghasilkan eksotoksin. Ini adalah bahan yang sangat toksik yang menyebabkan bahaya yang besar kepada tubuh. Ini adalah kesan toksin yang menjadi penyebab komplikasi serius dan juga kematian.

Sebelum bermulanya vaksinasi massa (vaksin kompleks DTP), kanak-kanak paling kerap menderita difteria - dari 3 hingga 7 tahun. Walau bagaimanapun, vaksinasi berkesan selama kira-kira 10 tahun, sehingga hari ini di wilayah di mana tahap imunisasi menurun, ada kes jangkitan parah pada orang dewasa.

Perbezaan simptom: sakit tekak

Difteria boleh dikelirukan dengan bentuk tonsilitis folikel atau lakunar, kerana dengan penyakit ini, plak terbentuk pada amandel. Namun, simptom yang serupa pada setiap penyakit akan sedikit berbeza..

 • Permulaan penyakit. Dengan tonsilitis, keadaan akut dicirikan oleh peningkatan suhu yang tajam hingga 39-40 ° C, tetapi difteria boleh bermula dengan sedikit kemerahan tekak.
 • Perkembangan penyakit. Selepas 3-4 hari, gambar berubah - pesakit berasa lebih baik dengan sakit tekak, dan tongkat Leffler yang dijangkiti menjadi lebih teruk, gejala bertambah buruk, panas berkembang.
 • Sakit tekak. Dengan jangkitan streptokokus, rasa sakitnya sangat ketara, sukar bagi pesakit untuk menelan air liur walaupun selera makannya hilang. Semasa mendiagnosis difteria, walaupun kemerahan, pesakit tidak mengadu sakit teruk, kerongkong hanya sebahagiannya risau.
 • Kelaziman plak. Dengan tonsilitis, kedua-dua amandel terjejas, tetapi pustula tidak menyimpang di luarnya. Apabila dijangkiti diphtheria bacillus, kawasan proses patologi boleh berbeza - selalunya pertama plak berlaku pada satu amandel dan dilokalisasi di atas, dan kemudian merebak di sepanjang membran mukus.
 • Jenis plak. Tonsillitis folikular membawa kepada pembentukan nanah, berwarna kekuningan dan mudah dikeluarkan dengan tongkat. Plak difteria mempunyai sifat yang berbeza - ini adalah plak berserabut. Dalam penampilan, ia adalah homogen, berwarna kelabu-keputihan. Tidak seperti nanah, yang sering dilapisi celah, lipatan, plak terletak di bahagian amandel yang bengkak, di atas. Sukar dikeluarkan dengan spatula, tetap utuh, tidak putus. Dan di tempatnya muncul luka berdarah, yang ditutup keesokan harinya dengan plak ukuran yang sama.
 • Kelenjar limfa. Difteria bacillus mempengaruhi kelenjar getah bening - sekiranya berlaku penyakit, mereka menjadi radang dan menjadi sakit, leher pesakit sangat membesar.

Rawatan dan diagnosis difteria dan tonsilitis

Seorang doktor yang berpengalaman dapat membezakan penyakit dengan memeriksa kerongkong pesakit, tetapi diagnosis akhir difteria atau tonsilitis semestinya merangkumi ujian smear. Analisis bakteriologi secara tepat akan menunjukkan patogen mana yang menyebabkan perkembangan keradangan..

Rawatan penyakit jauh berbeza. Oleh itu, sakit tekak, jika bukan bentuk yang teruk, sangat mungkin untuk menyembuhkan di rumah. Untuk melakukan ini, antibiotik (biasanya kumpulan penisilin) ​​dan pelbagai ubat untuk rawatan simptomatik ditetapkan. Antaranya ubat anti-radang, antipiretik, analgesik dan ubat-ubatan lain.

Sekiranya diagnosis difteria mengesahkan penyakit berbahaya, rawatannya akan berbeza secara asasnya. Dengan sebarang bentuk penyakit, pesakit dimasukkan ke hospital. Sebagai tambahan kepada antibiotik yang membunuh tongkat Leffler itu sendiri, rawatan termasuk pengenalan mandatori antidifteria serum antitoksik (PDS). Ia membantu melindungi tubuh daripada keracunan dengan toksin berbahaya. Adalah sangat penting untuk memulakan rawatan secepat mungkin, lebih baik pada hari-hari pertama permulaan penyakit, jika tidak, toksin akan terkumpul di dalam badan dan akan menyebabkan bahaya yang besar kepada kesihatan.

Komplikasi tonsilitis dan difteria

Tonsillitis bakteria tanpa rawatan yang diperlukan boleh menyebabkan pelbagai komplikasi. Antara yang paling teruk ialah perkembangan rematik dan kerosakan pada injap jantung dengan latar belakang pengaktifan jangkitan streptokokus. Di samping itu, akibat jangkitan boleh berlaku:

 • Kerosakan Tonsil.
 • Kejadian abses di saluran udara.
 • Otitis media.
 • Phlegmon.
 • Kerosakan buah pinggang dan, dalam beberapa kes, berlakunya apendisitis.

Toksin difteria adalah bahaya yang jauh lebih besar. Walaupun dengan rawatan tepat pada masanya, beberapa pesakit mengalami penyakit berbahaya yang beracun, di mana suhu tinggi diperhatikan sejak hari-hari pertama. Filem dalam kes ini sangat tebal dan hanya dapat menyekat laring faring, di samping itu, mabuk badan yang teruk selalu dinyatakan, yang boleh menyebabkan kejutan toksik dan kematian..

Komplikasi difteria lain termasuk:

 • Kerosakan pada jantung dan saluran darah, miokarditis.
 • Kerosakan sistem saraf, penangkapan pernafasan.
 • Croup benar, tercekik.
 • Lumpuh saluran udara dan asfiksia mematikan.
 • Kerosakan Adrenal.
 • Jed beracun.

Apakah perbezaan diagnosis angina dan difteria?

Diagnosis pembezaan angina dan difteria adalah proses yang melibatkan menetapkan diagnosis mengikut analisis menyeluruh mengenai tanda dan gejala penyakit.

Dan bagaimana sebenarnya angina berbeza dengan difteria? Tanda umum kedua penyakit ini adalah ciri sakit tekak. Dalam kedua kes, sukar ditelan, plak muncul pada mukosa. Walau bagaimanapun, tonsilitis dan difteria mempunyai beberapa perbezaan dan memberikan rawatan yang berbeza. Harus diingat bahawa kedua-dua penyakit ini cukup serius, tepat untuk alasan ini yang penting adalah diagnosis pembezaan yang tepat.

Cara membezakan penyakit?

Soalannya sering timbul: bagaimana membezakan angina dari difteria?

Difteria muncul akibat jangkitan streptokokus di dalam badan, keradangan berlaku akibat kerosakan pada tonsil. Dalam terminologi perubatan, jangkitan mempunyai nama Leffler's bacillus. Bakteria sendiri membiak dengan kadar yang cukup pantas, melepaskan bahan toksik..

Perkembangan penyakit ini dicirikan oleh plak yang kelihatan di tekak, demam, pembesaran amandel dan kelenjar getah bening di leher. Penyakit ini dapat diubati, tetapi agak lebih rumit daripada angina, dan mempunyai kecenderungan untuk berkembang. Di samping itu, penyakit pada peringkat lanjut menyebabkan kematian, menyekat saluran udara.

Sekiranya anda memperhatikan faring, maka bagi kedua-dua penyakit itu, tanda ciri adalah sakit tekak. Walau bagaimanapun, dalam kes angina, ia agak dangkal, tidak mempunyai masalah dengan penyingkiran dan tidak meliputi kawasan yang luas.

Plak dengan penyakit difteria berpindah ke amandel, laring dan lelangit lembut. Tidak mungkin untuk membuang atau menghilangkannya tanpa rasa sakit. Semasa cuba melakukan tindakan sedemikian, selaput lendir pasti tercedera, yang dicirikan oleh penampilan pendarahan kecil. Lebih-lebih lagi, warna formasi dengan angina mempunyai warna kekuningan, dan dengan difteria berwarna kelabu-keputihan.

Kemunculan edema adalah tanda kedua penyakit. Sekiranya tonsilitis, hanya amandel yang membengkak. Sekiranya langit juga membengkak, maka gejala ini menunjukkan adanya difteria. Dalam kes yang sangat jarang dan teruk, dengan pilihan kedua, leher dan klavikula mungkin membengkak.

Dengan angina, tekak sakit jauh lebih tajam dan lebih parah daripada dengan difteria. Menyakitkan adalah proses menelan itu sendiri. Dengan difteria, rasa sakit dapat diekspresikan dengan teruk dan terutama terasa ketika makan.

Diagnosis pembezaan difteria

Difteria mempunyai penyakit akut dan berkembang dengan cepat. Tempoh pengeraman adalah dari 2 hingga 10 hari. Di kawasan peradangan tempatan, penyakit ini boleh merebak ke kawasan di hidung, tekak, laring, trakea, bronkus, alat kelamin dari luar, dan juga mempengaruhi mata dan telinga. Lebih-lebih lagi, bentuk difteria yang mempengaruhi saluran pernafasan atas dapat diasingkan dan digabungkan..

Penyakit organ lain sangat jarang berlaku..

Dengan sendirinya, penyakit ini lebih hebat dan berbahaya berbanding dengan angina yang mempunyai kerumitan. Ia menular dan disebarkan oleh titisan udara atau melalui sentuhan, ketika difteria bacillus memasuki tubuh, yang menyebabkan tempoh awal penyakit ini.

Faring, laring, dan difteria faring adalah bentuk yang paling biasa dan biasa. Dalam hampir semua kes, dengan pengecualian yang jarang berlaku (10%), amandel, iaitu amandel, adalah kawasan yang paling rentan.

Bengkak amandel dan lelangit sendiri dengan difteria lebih ketara berbanding dengan angina. Terdapat kes apabila hanya satu kelenjar yang terkena, dan yang kedua tetap dalam kedudukan yang hampir tidak berubah dan tidak terdedah kepada proses keradangan.

Kemerahan dan keradangan dengan tonsil secara praktikal tidak menyebar di luar amandel.

Manakala dengan difteria, lidah dan langit-langit biasanya semestinya terlibat dalam perkembangan penyakit ini. Lapisan kelabu-putih mempunyai struktur yang padat dan tahan ketat pada amandel. Semasa mengeluarkan dengan sudu, prosedur ini tidak menyakitkan, dan luka tetap di permukaan yang mungkin berdarah untuk sementara waktu.

Hampir tidak ada rasa sakit di tekak dengan difteria, dan perjalanannya dalam hal ini tidak menimbulkan banyak ketidakselesaan. Kelenjar getah bening yang membesar dan meradang pada leher merespon dengan ketara apabila disentuh, dan bergantung kepada tahap kerosakan, penampilan edema seluruh leher kadang-kadang diperhatikan.

Difteria dapat ditentukan dengan meningkatkan suhu badan hingga 40 ° C dan penampilan kelemahan yang teruk. Pada masa yang sama, keadaan umum pesakit semakin teruk.

Pada tanda pertama, disyorkan untuk pergi ke klinik dan menjalani pemeriksaan terperinci oleh doktor. Sekiranya difteria mula dirawat pada tahap awal perkembangan, maka tidak menimbulkan komplikasi dan kesan sampingan; ia berlalu dengan mudah dan cepat.

Diagnosis pembezaan angina

Berbanding dengan difteria, radang amandel adalah lebih biasa. Walau bagaimanapun, penyakit ini tidak berbahaya seperti yang dilihat pada pandangan pertama. Tidak dinafikan, jika dibandingkan dengan difteria, penyakit ini agak lemah. Walau bagaimanapun, secara amnya, keadaan pesakit tidak berbeza. Terdapat perasaan tidak selesa ketika menelan dan makan. Satu-satunya perkara yang menenangkan ketika membuat diagnosis adalah kemustahilan kematian dan komplikasi yang sedikit kurang mungkin selepas penyakit ini.

Untuk membezakan difteria yang hebat dari sakit tekak, kerana mempunyai pengetahuan asas dalam bidang ini, anda masih boleh melakukannya sendiri. Bagaimanapun, Angina adalah penyakit berjangkit yang bersifat umum, yang dapat dijangkiti oleh tetesan udara. Jangkitan itu sendiri berbeza dengan difteria, dan sumber penyakitnya ialah jangkitan streptokokus, staphylococcal, pneumococcal.

Pada mulanya, suhu badan pesakit meningkat dengan mendadak, sakit kepala yang teruk, keadaan kelemahan umum muncul. Semasa menelan, sakit tajam berlaku. Semua tanda luaran lain dapat dilihat dan secara langsung bergantung kepada bentuk penyakit ini..

Apabila tonsilitis catarrhal didiagnosis, amandel mengalami kemerahan dengan ketara. Sekiranya tonsilitis folikel, mereka dapat mengesan kejadian pembentukan pustular. Mereka cenderung meningkat dan secara bertahap meningkat. Sekiranya angina lacunar, ciri utama bentuk ini adalah penampilan plak, yang meningkat dalam jumlah dan dapat menangkap beberapa amandel atau amandel.

Masih ada jenis angina seperti angina ulseratif-filemy Simanovsky. Ciri utamanya adalah kursus yang tidak mempengaruhi keadaan umum badan, dengan gejala yang agak lemah. Suhu badan boleh meningkat tidak lebih tinggi daripada 38 ° C (dengan bentuk penyakit ini, inilah hadnya). Lebih-lebih lagi, ia mungkin tidak bertahan lama dan secara beransur-ansur menurun. Proses keradangan itu sendiri paling kerap dilakukan secara sepihak, dan penampilan ulser adalah tanda lain dari bentuk penyakit ini.

Penyakit lain adalah tonsilitis, yang mempunyai dua bentuk: akut dan kronik. Tonsillitis akut biasanya diidentifikasi dengan angina, tidak termasuk fakta bahawa ia juga boleh berlaku dengan alasan lain, seperti hipotermia, sistem imun yang lemah, atau kambuh bentuk kronik penyakit yang ada.

Sekiranya anda mengalami sakit tekak, anda tidak boleh menangguhkan lawatan ke doktor. Pemeriksaan dan diagnosis yang tepat akan membolehkan anda menetapkan kaedah rawatan yang betul. Pada peringkat awal, manifestasi berhenti lebih cepat daripada pada puncak penyakit.

Penerbitan Mengenai Asma