Orang-orang Aztec kuno dan Maya berlatih menindik lidah untuk tujuan ritual: lukisan batu yang terakhir menggambarkan ritual di mana anggota suku yang paling kanan menusuk lidah mereka dengan duri. Juga, praktik ini biasa berlaku di timur di kalangan para sufi dan fakir. Tikaman lidah juga disukai oleh orang asli Australia: orang lurus mereka menusuk lidah untuk "melepaskan sihir jahat dari tubuh".

Jadi apa yang diharapkan dari tusukan pada masa kita? Apa bahaya dan perangkap yang ada, bagaimana memilih tuan, bagaimana menjaga tindik lidah?

Tusukan itu sendiri

Tusukan pada masa kita tidak dilakukan dengan pistol, bukan dengan kateter. Jarum tindik khas. Pertama, kerana mereka boleh disterilkan, dan kedua, kerana mereka lebih tajam. Semakin tajam jarum, semakin cepat tusukan dibuat, dan semakin tidak menyakitkan..

Seperti kita, Persatuan Piercing Profesional APP (www.safepiercing.org) menggunakan jarum pakai dari Kekuatan Industri untuk menusuk lidah, yang disterilkan dalam autoklaf tepat sebelum tusukan.

Dekorasi dipilih berdasarkan ketebalan lidah. Biasanya ini adalah batang titanium dengan bola titanium yang agak besar (yang tidak akan "tenggelam" di lidah setelah edema) dengan panjang 18-22mm. Bola diperlukan tepat logam - jika tidak, anda boleh membelahnya dengan gigi.

Batangnya panjang dan selepas tusukan keluar dari separuh lidah. Ya, ini menyusahkan. Tetapi ini perlu supaya apabila lidah membengkak (dan selalu membengkak dengan kuat, dua kali), hiasan tidak memotong lidah. Edema biasanya berlangsung selama 4 hari, walaupun dalam kes yang jarang berlaku - hingga dua minggu. Apabila edema reda, hiasan panjang utama harus diganti dengan yang sama, tetapi lebih pendek. Sekiranya ini tidak dilakukan, bar panjang akan menggantung di mulut anda, mengetuk enamel dari gigi anda.

Proses kemerosotan enamel tidak cepat, lebih awal daripada enam bulan, kesannya tidak akan dapat dilihat, tetapi lebih baik melindungi gigi sejak awal. Anda perlu menukar perhiasan pada penusuk, kerana kemungkinan besar ia tidak akan berfungsi untuk menggantikan perhiasan lebih awal daripada sebulan.

Apa bahayanya?

Bahaya utama yang menanti dalam perjalanan menusuk lidah adalah penindik yang tidak bertanggungjawab, profesional yang semu. Masalah terbesar adalah, tanpa pengecualian, semua orang berpendapat bahawa jika prosedur itu ditawarkan di salun, itu bermakna bahawa ada seseorang yang mengetahui dan mengetahui segalanya. Malangnya, tidak.

Jadi, apa yang salah dengan tusukan lidah

Tusukan bengkok

Sekiranya anda membuat tusukan tidak rata, anda boleh menyentuh arteri atau urat besar. Ini dipenuhi dengan kemungkinan kematian akibat kehilangan darah jika anda tidak berjumpa doktor tepat pada waktunya. Di samping itu, anda boleh menyentuh otot, yang asasnya terdiri dari lidah. Dalam kes ini, tusukan akan menjadi 3-5 kali lebih sukar untuk sembuh, lebih lama dan lebih menyakitkan..

Kekurangan kemandulan

Sebilangan besar penusuk lalai untuk mensterilkan perhiasan. Ambil sahaja dari tingkap, lap dengan sesuatu - dan anda sudah selesai. Ia juga mungkin menunjukkan bahawa jarum boleh guna digunakan semula, sarung tangan tidak steril, dll. Dengan apa ini? Hepatitis C, HIV dan penyakit berjangkit lain, rawatannya sangat rumit dan mahal, atau mustahil.

Anestesia

Tidak ada penindik profesional yang akan melakukan anestesia untuk menusuk lidah. Tusukan ini tidak menyakitkan, tetapi risiko mendapat kejutan anaphylactic dari anestesia (walaupun anda "popshikat") cukup besar. Sayangnya, risiko ini membawa maut. Dari semua studio di Rusia, kami tidak melihat satu pun, kecuali studio kami, di mana terdapat peti pertolongan cemas dengan ubat-ubatan sekiranya berlaku kejutan anafilaksis. Tanpa itu, tidak ada ambulans yang mempunyai masa untuk menghubungi pelanggan dalam keadaan kritikal.

Hiasan yang salah

Terlalu pendek bar boleh memotong dan secara beransur-ansur lemas di lidah. Mendapatkannya akan jauh lebih menyakitkan dan lebih mahal daripada tusukan itu sendiri. Terlalu lama bar akan mengganggu makan, bercakap, sentiasa berkedut dan sembuh secara bermasalah. Batang yang diperbuat daripada keluli perubatan akan melepaskan nikel yang terkandung di dalamnya, dengan itu tusukan dapat sembuh 2-3 kali lebih lama daripada dengan batang yang terbuat dari titanium. Perkara yang sama boleh dikatakan mengenai bar "dengan lapisan titanium" dan perhiasan lain yang meragukan. Batang Titanium Wanita Kekuatan Industri Terbaik.

Masalah dengan gigi atau gusi

Sekiranya perhiasan terlalu panjang, dengan bola logam, jika dipakai selama enam bulan atau lebih, ia akan menjatuhkan enamel dari gigi, menjadikannya lemah. Perkara yang sama berlaku dengan gusi. Oleh itu, jika timbul kecurigaan seperti itu, anda harus segera menghubungi tuannya!

Prosedur menindik harus dilakukan kira-kira mengikut skema berikut:

1. Pelanggan memilih perhiasan yang disukainya daripada yang dicadangkan oleh tuan.

2. Tuan memberi nasihat kepada klien mengenai perkara yang tidak dapat dilakukan untuk beberapa waktu selepas tusukan (makan makanan yang sangat pedas atau sangat masin, minum teh atau kopi terlalu panas, minum alkohol, asap). Dia juga belajar tentang nuansa kesihatan klien, yang boleh mempengaruhi tindikan atau penyembuhannya..

3. Pengrajin membawa barang kemas yang disterilkan di autoklaf bersama serbet, jarum dan sarung tangan tindik sekali pakai.

4. Semasa pensterilan sedang berlangsung, klien mengisi borang soal selidik, yang menunjukkan maklumat terperinci mengenai kesihatannya dan mengkaji arahan penjagaan yang diambilnya dengannya.

5. Pensterilan selesai. Pelanggan pergi ke pejabat.

6. Tuan mengeluarkan alat steril, merawat tempat tusukan dengan pembersih pembedahan pembasmi kuman, memakai sarung tangan steril dan meletakkan tanda di tempat tusukan.

7. Jarum pakai steril menusuk tepat mengikut tanda, perhiasan dimasukkan sebaik sahaja jarum.

Jadi bagaimana memilih tuan yang menindik?

Sudah tentu, anda perlu memilih tuan yang mengetahui tentang semua risiko, bahaya dan cara mencegahnya. Sebaiknya hubungi dan tulis kepada calon tuan sebelum prosedur, ajukan soalan berikut:

1. Bagaimana anda mensterilkan perhiasan dan alat? Bagaimana anda menebuk? (Jawapan yang betul ialah perhiasan dan alat dibersihkan, dibasmi kuman, dan kemudian disterilkan dalam AUTOCLAVE. Ia berada dalam autoklaf, dan tidak ada yang lain. Dan tusukan itu sendiri dilakukan dengan jarum steril sekali pakai).

2. Adakah anda mempunyai anestesia untuk menusuk lidah anda? (Jawapan yang betul adalah "tidak," dan mengapa tidak).

3. Hiasan apa yang anda letakkan di lidah anda? Dan bilakah mungkin untuk mengubahnya? (Jawapan yang betul adalah batang Titanium, 18-22 mm, setelah 1-2 minggu anda boleh mengganti di studio kami dengan hiasan yang lebih pendek.

Sekiranya tuan memberi jawapan yang betul untuk keempat-empat soalan ini - ini sudah merupakan peluang 95% bahawa tuan memahami sekurang-kurangnya sesuatu yang menusuk dan anda boleh pergi ke studionya. Tetapi di tempat disarankan untuk memeriksa sekurang-kurangnya bagaimana pensterilan berlaku. Tidak seorang pun tuan yang baik membuat rahsia dari proses ini, tetapi dengan senang hati akan menunjukkan dan memberitahu tentang pensterilan.

Cara penjagaan?

Sebelum membuat tusukan, tuan mesti memberikan arahan untuk menjaga dan menjelaskan kepada anda perkara yang tidak dapat difahami mengenai penjagaan tusukan. Setelah tusukan dibuat, masa akan tiba untuk penyembuhan. Di sini anda perlu mengikuti arahan - sebagai peraturan, ini adalah ubat kumur dengan cecair kebersihan mulut setiap kali selepas makan.


Batasannya adalah merokok, makanan panas dan pedas, dan makanan yang terlalu keras. Setelah 2 minggu, sebagai peraturan, tusukan tidak lagi menyebabkan ketidaknyamanan. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengganti hiasan dengan yang lebih pendek agar tidak membahayakan kesihatan gigi dan gusi. Baiklah, tentu saja, hantarkan foto cantik tuan dengan tusukan!

- PEARSE BAHASA - ITU SAKIT?
Tidak lebih daripada menggigit secara tidak sengaja, dan ia berlaku dengan cepat. Dan jika semasa tusukan anda merehatkan otot lidah sepenuhnya, maka dengan kebarangkalian yang tinggi anda tidak akan merasakan sesuatu yang sangat menyakitkan.

- BAGAIMANA CARA PENYEMBUHAN BAHASA MELAYU?
Ia akan mengambil masa kira-kira dua bulan untuk sembuh sepenuhnya, tetapi jika semua cadangan kami dipatuhi, edema akan reda dalam tujuh hingga sepuluh hari, dan ketidakselesaan tusukan akan berhenti beredar pada akhir minggu kedua. Oleh itu, jangan lupa bahawa tindikan anda masih sembuh, dan tidak "bermain" dengan perhiasan sekali lagi.

- CARA MENJAGA LUKISAN BAHASA?
Seperti ini.

- JANGAN PERLU MENGATASI PERHIASAN?
Walau apa pun. Perhiasan yang terbuat dari titanium implantasi memiliki permukaan halus yang keras, dan "pertumbuhan semula" mitos tidak dapat terjadi. Tetapi untuk mengupas kerak dari rembesan semula jadi yang kering dari luka yang masih segar sehingga tisu rapuh dari saluran menusuk mula sembuh, anda dapat dengan mudah.

- APA YANG HARUS MENJADI PERKHEMAHAN PERDANA?
Dalam tusukan lidah yang segar, batang lurus dipasang dengan ketebalan 1.6 mm dan panjang 16-22 mm (bergantung pada ketebalan lidah dan jarak tusukan dari hujung) dengan bola atau bola dengan batu. Diameter bola adalah yang terbaik untuk dimulakan dengan 5-6 mm, kerana bola kecil dapat meresap ke dalam selaput lendir, dan bola besar dapat mengganggu.

Setelah edema reda, hiasan utama akan menjadi besar, dan lebih baik mengganti batang dengan yang lebih pendek (12-16 mm) sehingga tidak mengganggu makan dan bercakap, dan juga tidak mencederakan gigi dan lelangit. Lebih baik melakukan ini dengan bantuan tuan, dan bukan anda sendiri - pertama, pada tarikh awal, perhiasan baru harus disterilkan; kedua, sangat tidak berguna, dan mungkin melukai dinding saluran yang belum sembuh. Dan kemudian anda perlu mengikuti sensasinya, dan jika nampaknya mungkin untuk meletakkan hiasan yang lebih pendek, setelah beberapa bulan anda dapat mengulangi penggantian dengan satu atau lebih ukuran. Dengan menggunakan kaedah sampel, kemungkinan untuk menentukan panjang optimum.

- ADAKAH BAHASA PERIBADI TIDAK MENGUCAP DAN MENJAGA Seks oral?
Dengan tusukan yang benar-benar segar, kami tidak mengesyorkan melakukan ini sama sekali, kerana tidak kira seberapa banyak anda yakin dengan pasangan anda, risiko penularan PMS yang bersentuhan dengan cecair pasangan selalu ada. Lebih-lebih lagi, jika pasangan anda sihat, ini tidak bermakna dia bukan pembawa jangkitan..

Bermula dari minggu ke-3, anda sudah dapat kembali ke kehidupan yang penuh, tetapi jangan lupa bahawa semakin sedikit anda mengganggu tusukan, semakin cepat sembuh. Oleh itu, anda akan terbiasa dengan tindik lidah (dan juga tindikan bibir) dan berhenti merasa. Oleh itu, satu-satunya perkara yang perlu difikirkan adalah pilihan pasangan anda, dan selebihnya adalah soal selera dan kemahiran tukang tindik anda.

- SAYA TELAH MEMBUAT PIRS BAHASA DAN SEKARANG MENGHORMATI Rasa YANG TIDAK MENYUKAI. CARA MEMBETULKANNYA?
Ini berlaku sekiranya anda memakai perhiasan yang diperbuat daripada bahan yang tidak sesuai untuk dicucuk. Kekotoran yang terkandung dalam emas dari kedai perhiasan, perak dan keluli pembedahan dapat bertindak balas dengan mikroflora mulut dan mula mengoksidasi. Menggantikan perhiasan dengan titanium atau emas (jika nikel tidak terdapat dalam aloi) biasanya menyelesaikan masalah ini..

- DAN MASIH SAYA MEMILIKI Gusi / Gigi / LANGIT, DAN DALAM BAHASA YANG DILAKUKAN!
Sekiranya ini tidak berlaku di tempat tusukan di mana barang kemas bersentuhan dengan tisu, maka masalahnya bukan di dalamnya, tetapi pada alat antiseptik dan / atau bilas. Semua mikroflora mulut berbeza, dan bilas antiseptik atau kebersihan yang sama boleh bertindak secara berbeza pada orang yang berbeza. Apabila alat pembilas tidak sesuai, ia boleh mengganggu mikroflora mulut, dan kerana ini, reaksi seperti itu muncul, ia disebut stomatitis. Dalam keadaan ini, cubalah menukar alat bilas kepada yang lain dari senarai yang disediakan dalam brosur penjagaan kami.

- BAGAIMANA DICTION BAHASA PYRING TELLS?
Pada minggu pertama (maksimum dua), sementara edema primer masih ada, anda mungkin menghadapi kesukaran untuk mengucapkan suara tertentu (paling kerap bersiul dan mendesis) atau hanya fasih bercakap. Apabila bengkak reda, tindikan lidah hanya boleh menyebabkan kesulitan jika anda memakai perhiasan yang terlalu lama atau terlalu pendek untuk anda. Perkara ini mudah diperbaiki - hanya hubungi tuan untuk perhiasan baru..

- BOLEH SAYA MENGHAPUS SETIAP PENGAMBILAN RASA SEBAB ITU SAYA AKAN BERHENTI MENGHASILKAN RASA MAKANAN INI ATAU LAIN?
Tidak. Reseptor yang bertanggungjawab terhadap persepsi rasa terletak di seluruh permukaan lidah dalam jumlah yang banyak + apabila tusukan berlaku, tisu tidak dipotong tetapi tersebar - iaitu, semua reseptor tetap berada di tempatnya dan hanya meregangkan badan asing yang baru.

- KEBENARAN YANG SAYA TAHU KEDUA TIDAK HARUS DI TENGAH?
Ini juga salah. Ia biasanya diedarkan oleh penindik yang tidak dapat membuat tusukan sederhana ini. Sudah tentu, jika kekang diucapkan (lebar dan tegas), anda tidak boleh membuat tusukan secara langsung melaluinya, tetapi kerana ini, anda tidak boleh menyimpang lebih jauh dari tengah lebih dari 1 milimeter - hiasan yang kurang terletak tegak lurus ke lidah yang memanjang ke depan, tusukan lebih lama dan, akibatnya, penyembuhan lebih lama. Dan dari sudut estetik, ia boleh menjengkelkan.

- BAGAIMANA SAYA BOLEH BERBEZA BAHASA MELAYU?
Selain bola, ia dapat digunakan untuk membawa kristal dan opal dalam bentuk bola kosong atau opal dan batu alam dalam bentuk cabochon. Anda juga dapat membina di tengah garis beberapa tusukan dan membawa, misalnya, kerikil dengan warna atau saiz yang berbeza. Selain tusukan biasa di bahagian tengah, terdapat juga tusukan sisi simetris. Tetapi mereka sembuh lebih lama dan lebih sukar.

Tusukan lidah - bagaimana dan di mana membuat tusukan, peraturan penjagaan dan kos prosedur

Sejak zaman kuno, manusia berusaha untuk mencantikkan dirinya dengan menusuk tubuhnya. Hari ini, seni ini dikenali sebagai menindik. Fesyen untuk tusukan di seluruh badan datang kepada kami dari suku kuno orang India, yang perlu mengenali diri mereka dengan kumpulan manusia tertentu. Ramai kanak-kanak lelaki dan perempuan melakukan tindik lidah, walaupun sakit, tetapi mampu menonjol melebihi kesan kesihatan yang tidak dijangka.

Apa itu tindik lidah

Ini adalah operasi pembedahan, walaupun berumur pendek, tetapi berbahaya, yang merupakan tusukan lidah, diikuti dengan penyisipan anting-anting khas - barbel. Perhiasan biasa adalah batang menegak yang diperbuat daripada baja pembedahan atau titanium. Anting-antingnya berganda, ia dapat dilihat dari atas dan dari bawah. Pandangan mendatar yang lain adalah frenum yang menusuk di bawah lidah. Membuat tusukan seperti itu jauh lebih mudah - kurang darah, sakit, penyembuhan lebih cepat. Perhiasan tidak hanya dalam bentuk bar, tetapi juga staples, cincin, cengkih.

Mengapa menusuk lidah

Secara meluas dipercayai bahawa menindik di lidah dilakukan untuk kesenangan seksual, yang memberi pasangan anting-anting, menyebabkan sensasi tambahan. Walau bagaimanapun, kanak-kanak perempuan sering melakukan tusukan hanya untuk fesyen atau untuk mengenal pasti diri sendiri dengan sekumpulan orang yang tergolong dalam subkultur tertentu. Sebab lain adalah keinginan untuk menonjol, untuk menjadi berbeza dari orang lain..

Kebaikan dan keburukan tusukan lidah

Menindik selalu menarik perhatian, menjadikan pemakai bergaya dan membangkitkan minat orang lain. Dengan menyetujui prosedur yang rumit ini, seseorang merasa istimewa, menunjukkan keperibadian. Terdapat beberapa sebab untuk dicucuk:

 • Seseorang dibebaskan, mencuba sesuatu yang baru, sebahagiannya mengejutkan orang lain, menentang rutin dan kehidupan seharian kelabu.
 • Tindik jenis ini mudah disembunyikan, tidak menarik perhatian. Tanpa mengeluarkan perhiasan, anda boleh menunjukkan atau menyembunyikannya..
 • Dengan ciuman dan belaian mulut, anting-anting itu juga merangsang sensasi pasangan, menambahkan eksotik pada hubungan.
 • Semasa sembuh, anda harus mengikuti diet untuk waktu yang lama, sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan kehilangan diet biasa, yang akan menggembirakan mereka yang ingin menurunkan berat badan.

Sekiranya anda ingin menarik perhatian orang lain dengan anting-anting di lidah anda, anda harus memahami ketidaknyamanan seperti itu:

 • Perkara pertama yang menanti mereka yang ingin melakukan tindik lidah adalah kesakitan prosedur.
 • Penyembuhan panjang dan tidak selesa. Ia akan mengambil masa beberapa bulan untuk pulih sepenuhnya.
 • Operasinya mahal. Lebih baik melakukannya di klinik dengan pakar yang berpengalaman, dan bukan di rumah. Jimat dalam kes ini tidak berbaloi.
 • Apabila merujuk kepada pakar bedah yang tidak baik, terdapat kemungkinan besar jangkitan disebabkan oleh ketidakterusan instrumen. Ini bukan hanya mengenai jangkitan pada luka, tetapi juga mengenai penyakit yang lebih serius: hepatitis dan herpes.
 • Perlu ditanggung kerosakan gigi. Ini adalah akibat dari fakta bahawa anting-anting sering digigit. Semasa mengunyah, terdapat kemungkinan besar menyentuh hiasan.
 • Keseronokan menggunakan anting-anting meningkatkan risiko penyakit gusi. Memiliki benda asing di mulut, terutama dengan perawatan yang tidak mencukupi, anak lelaki dan perempuan menerima peningkatan jumlah bakteria, jangkitan pada rongga mulut.

Adakah sakit menusuk lidah

Menurut tinjauan operasi, tusukan itu sendiri hanya beberapa saat, cukup tahan. Ia akan menyakitkan kemudian, ketika sembuh. Bahasa mempunyai kepekaan yang tinggi. Oleh kerana organ ini sentiasa bergerak, dengan luka di tengah, ia akan sakit sehingga sembuh sepenuhnya. Untuk mengurangkan kesakitan:

 • lakukan operasi dengan pakar yang dipercayai;
 • merawat luka;
 • jangan merokok;
 • jangan minum alkohol;
 • kurang bercakap pada mulanya;
 • melepaskan makanan panas dan pedas.

Cara menusuk lidah

Lebih baik melakukan tindik di salun, kerana prosedur ini dianggap sebagai operasi. Untuk memilih tempat tusukan dengan betul tanpa merosakkan saluran dan saraf, doktor mesti mempunyai kelayakan yang sesuai. Alat dan sarung tangan boleh guna atau disterilkan. Urutan tindakan adalah seperti berikut:

 1. Mulut dirawat terlebih dahulu dengan antiseptik, kadang-kadang lidocaine digunakan untuk anestesia.
 2. Dengan penjepit khas, mereka menarik dan memperbaiki lidah, kemudian menusuk dengan jarum dari bawah ke atas.
 3. Pada akhirnya, hiasan disisipkan ke tempat tusukan.

Cara menusuk lidah di rumah

Anda perlu memilih bilik yang terang sehingga ada tempat meletakkan alat. Gunakan hanya penjepit, jarum dan anting-anting yang dibersihkan. Basuh tangan anda dengan sabun, lap dengan larutan pembasmi kuman. Lakukan tindakan dengan sarung tangan steril sekali pakai:

 1. Rawat rongga mulut dengan antiseptik.
 2. Pilih tapak tusukan di tengah, lebih dekat dengan hujung lidah, tidak ada saluran darah yang besar.
 3. Pegang penjepit dengan tang, kemudian pukulkan dengan jarum khas yang tegak lurus ke permukaan.
 4. Gunakan kateter untuk memasukkan anting-anting.

Kateter tusukan lidah

Peranti ini membantu anda melakukan tindikan sendiri di rumah dengan kesakitan yang minimum. Kateter adalah jarum dengan tiub plastik di mana perhiasan dimasukkan. Setelah tusukan, dia memasuki lubang dengan anting-anting. Seterusnya, kateter dan jarum dikeluarkan, dan perhiasan dimasukkan di tempat yang betul. Semasa membeli bar yang akan ditarik tepat setelah tusukan, perhatikan ukurannya - produk harus sesuai dengan tiub plastik.

Berapa lama lidah sembuh selepas tusukan?

Proses pemulihan yang panjang dan tidak selesa adalah kesempatan untuk memikirkan perlunya menindik. Pada hari pertama, lidah semestinya membengkak kerana kerosakan pada saluran darah dan aliran limfa. Tumor boleh bertahan selama beberapa hari. Tertakluk kepada semua cadangan rawatan, luka akan ditangguhkan selama dua hingga tiga minggu. Penyembuhan penuh akan berlaku hanya selepas tiga hingga empat bulan, jika tidak ada komplikasi berbahaya.

Cara menjaga lidah yang berlubang

Penjagaan adalah rawatan luka dengan larutan antiseptik seperti chlorhexidine, potassium permanganate atau soda. 2 minggu pertama sekerap mungkin, pastikan anda membilas mulut anda selepas makan. Setelah sepuluh hingga empat belas hari, bukannya membilas dengan antiseptik, gunakan rebusan chamomile atau calendula. Jangan keterlaluan agar tidak menghilangkan antiseptik semula jadi - air liur dari sifat pelindungnya. Bar juga memerlukan penjagaan. Dua minggu pertama, sikat dengan berus gigi yang lembut. Selepas - keluarkan bar secara berkala, bersihkan dan nyah kuman.

Kesan

Hasil kerja tuan yang berkualiti rendah adalah kesakitan dan keradangan, rawatan berpanjangan dan penyembuhan lambat. Walaupun tusukan lidah dibuat di institusi perubatan, dengan rawatan yang betul, kesulitan mungkin timbul:

 • Sekiranya prosedur tidak berjaya, biasanya di rumah, maka mungkin ada komplikasi: pendarahan teruk, jangkitan pada luka, radang. Hasilnya adalah rawatan antibiotik jangka panjang..
 • Kerana tisu yang membengkak akan menyakitkan untuk mengunyah, bercakap dan menelan.
 • Kali pertama selepas operasi, anda perlu makan makanan cair, segar dan tidak panas, agar tidak mencederakan luka, tidak melambatkan penyembuhan.
 • Selepas operasi, penjagaan khas, pembilasan, dan pembersihan bar diperlukan. Bersedia bahawa selepas penyembuhan, penjagaan juga diperlukan..
 • Diksi akan berubah, sedikit bisikan akan muncul..
 • Oleh kerana anting-anting atau batang di rongga mulut adalah benda asing yang padat, ia akan menyentuh gigi dan merosakkan enamel. Keretakan dan keripik adalah peneman tindik lidah yang berterusan.
 • Kehilangan rasa separa mungkin berlaku jika saraf rosak. Hanya pakar bedah yang berpengalaman yang mengetahui titik yang betul agar tidak mengganggu ujung saraf.
 • Dengan memakai tindik yang berterusan, tisu tumbuh, parut terbentuk, yang hanya dapat dikeluarkan melalui pembedahan.

Berapa kos menindik lidah

Untuk menjadikan perhiasan itu menggembirakan, dan tidak membayangi kehidupan, hubungi salun atau institusi perubatan. Banyak klinik menawarkan perkhidmatan tusukan, berikut adalah gambaran keseluruhan kos prosedur di institusi Moscow:

Semua tentang menindik lidah: menindik, menjaga, kemungkinan akibatnya

Foto dari laman web: biokrasota.ru

Sejujurnya, tindikan pada masa ini telah menjadi sangat popular sehingga sebilangan kecil perwakilan pemuda moden mempunyai hiasan tubuh mereka yang terang, tetapi pada masa yang sama. Sebilangan besar pertikaian dan khabar angin mungkin disebabkan oleh menusuk alat kelamin atau puting, tetapi tusukan di lidah juga merupakan isu yang agak kontroversial. Lebih-lebih lagi, jika pilihan pertama, bagaimanapun, paling sesuai untuk jenis yang benar-benar ekstrem, maka banyak orang menusuk lidah hari ini, dan alasan mereka untuk ini boleh sangat berbeza. Perlu difahami mengapa orang umumnya melakukan tindik lidah, apa yang mereka suka, jika ada kontraindikasi, sebelum membuat keputusan penting seperti menindik.

Mencucuk lidah yang asli dan menantang: kebaikan dan keburukan, bagaimana keadaannya

Foto dari laman web: tipsboard.ru

Perlu difahami apa itu hiasan badan anda sendiri, itu jauh dari sederhana, dan anda harus membuat keputusan ini jika anda benar-benar ingin mempunyai aksesori asli seperti itu di dalam mulut anda, seperti jepit bar. Lebih-lebih lagi, hanya sedikit orang yang menyedari bahawa lidah yang menusuk, akibatnya, secara sederhana, tidak menyenangkan, juga mempunyai makna rahsia yang suci. Tusukan pertama diciptakan oleh suku kuno India Amerika, yang melakukan ritual khas dengan pertolongannya untuk menyatukan semula sifat ilahi mereka dengan manusia.

Operasi untuk mencucuk lidah secara praktikal tidak menyakitkan dan paling kerap dilakukan tanpa menggunakan ubat bius atau sebarang ubat bius. Walau bagaimanapun, proses penyembuhan boleh menyakitkan. Contohnya, anda harus beralih ke makanan cair untuk sementara waktu, melepaskan banyak perkara yang biasa anda lakukan, jadi anda harus berfikir terlebih dahulu dengan teliti sebelum menyetujui prosedur.

Walau bagaimanapun, makna rahsia tindakan ini telah hilang sepenuhnya selama berabad-abad, dan fesyen moden dan fashionista telah melakukan tindikan bahasa dengan alasan yang sama sekali berbeza. Setiap sebab ini mungkin ada yang tersendiri, tetapi yang paling umum boleh disebut, tentu saja, penyampaian kesenangan istimewa kepada pasangan dari segi seks, dan ini adalah faktor penting, yang tentunya mesti diambil kira.

Memahami bagaimana tindikan lidah dilakukan, kebaikan dan keburukan proses ini mesti dipertimbangkan sejak awal. Pertama sekali, agar tidak mendapat akibat yang serius, tetapi ia benar-benar dapat muncul dalam masa terdekat. Perlu difahami bahawa prosedur tusukan hanya dapat dilakukan oleh profesional yang sebenarnya di kabin. Anda tidak boleh pergi ke rumahnya atau mengundang tuan untuk diri sendiri, kerana agak sukar untuk menyediakan syarat yang baik untuk proses ini.

Bagaimana cara melakukannya dan berapa banyak tindik lidah menyembuhkan

Foto dari laman web: youtube.com

Sebagai permulaan, mari kita lihat bagaimana prosedur itu sendiri berlaku untuk mengetahui apa yang diharapkan. Persiapkan dengan teliti - inilah yang dapat menjamin hasil yang baik, serta proses penyembuhan yang betul..

 • Di kabin, tuan mesti menggunakan penjepit khas di mana terdapat lubang untuk tusukan.
 • Ia menjepit lidah di penjepit dan menusuk dengan jarum steril khas. Lebih-lebih lagi, lebih baik jika jarum boleh guna, jadi kemungkinan kecil terkena jangkitan, dan ini sangat penting.
 • Seterusnya, tuan, melalui lubang khas pada jarum itu sendiri, mendorong bar-pusset terus ke lidah, selepas itu kedua penjepit dan jarum dikeluarkan.
 • Selepas prosedur, mulut mesti dibilas dengan larutan pembasmi kuman. Pilihan yang sangat baik adalah dicairkan dalam kadar satu hingga empat dengan air, "Chlorhexidine".

Foto dari laman web: dental86.ru

Menjelang petang, lidah pasti akan membengkak dan anda harus menanggung kesulitan seperti itu, kerana ini tidak dapat dielakkan. Pada orang yang berbeza, dan juga bergantung pada kualiti prosedur menindik lidah, penyembuhan dapat terjadi pada kecepatan yang berbeza. Ia boleh berakhir dalam lima hari, atau boleh sembuh dalam dua minggu. Lebih-lebih lagi, untuk keseluruhan tempoh ini, kita mesti meninggalkan rempah-rempah panas, asid, dan benar-benar, dari makanan pekat. Berbual di awal hari juga tidak dianjurkan kerana anda boleh mencederakan luka dengan mudah.

Cucian Lidah Yang Indah: Penyembuhan

Foto dari laman web: womanadvice.ru

Setelah prosedur selesai, adalah mustahak untuk memahami jenis penjagaan tindik lidah yang diperlukan untuk memastikan semuanya sembuh secepat mungkin dan tanpa pelbagai masalah. Sudah jelas bahawa tusukan di lidah merosakkan otot utama, jadi bersiaplah untuk sensasi yang tidak menyenangkan.

Di samping itu, anda perlu tahu bahawa tusukan harus dibuat secara eksklusif di bahagian tengah lidah anda, jika tidak, terdapat risiko merosakkan arteri dan kapilari, menghentikan darah, setelah itu sangat mungkin bahawa ia hanya diperlukan dengan menjahit, dan ini akan mengecualikan pemakaian anting-anting apa pun. Kemungkinan besar, walaupun selepas penyembuhan sepenuhnya, tuan tidak akan mahu menyelesaikan kerja sukar seperti menusuk lidah setelah menjahit.

Foto dari laman web: voproskmame.com

 • Pertama sekali, perlu mengetahui cara menangani tindik lidah di rumah, dan jawapan untuk soalan ini agak mudah. Sebarang produk pembasmi kuman dan penyembuhan luka akan lebih baik daripada menangani tindikan lidah. Sebagai contoh, Listerine atau Chlorhexidine yang terkenal akan menjadi pilihan yang baik..
 • Perlu dibilas beberapa kali sehari, walaupun tidak selesa, yang pasti akan berlaku. Selain itu, setelah setiap minuman atau makan, anda juga perlu membilas mulut, tetapi anda harus menahan diri daripada menggosok gigi, lebih baik menggunakan penyelesaian untuk merawat rongga mulut.
 • Oleh kerana anda mesti menjaga lidah yang menusuk untuk waktu yang lama, perlu mendapatkan bekalan perubatan khas terlebih dahulu. Sekiranya anda mahu proses itu berjalan tanpa masalah sama sekali, perlu diperhatikan semua kehalusan dan nuansa.

Setelah beberapa lama, seperti yang telah kami katakan, mungkin lima hari, atau mungkin semua dua minggu, anda perlu pergi ke tuan sendiri, yang akan mengganti barbel sementara anda dengan yang akan anda pakai sepanjang masa. Perlu difahami bahawa anda tidak boleh meletakkannya dengan segera, kerana lebih pendek dan boleh mencederakan lidah yang bengkak dengan serius.

Cadangan yang baik untuk kancing bar dan banyak lagi

Foto dari laman web: vipcosmetolog.ru

Perlu mengetahui banyak nuansa dan perincian mengenai menindik, jika anda benar-benar memutuskan untuk membuat tusukan itu sendiri. Jelas bahawa untuk ini adalah yang paling mudah untuk berunding dengan tuan di kabin, tetapi tidak semua orang mempunyai peluang ini.

Perlu difahami bahawa bar pertama anda dalam bahasa mesti dibuat dari logam yang tidak teroksidasi. Niobium, serta Teflon berkualiti tinggi, sesuai jika tidak mungkin untuk membeli platinum atau bar emas.

 • Perlu diketahui bahawa penjagaan yang betul untuk menusuk lidah bermula sebelum anda melakukan tusukan itu sendiri. Pemilihan joran sangat penting, mesti licin sepenuhnya, walaupun tanpa sampel, belum lagi ukiran atau corak. Jika tidak, dia hanya mencederakan luka. Ini akan menyakitkan anda, dan sembuh sama sekali, mungkin selama berbulan-bulan.
 • Pilih dua batang, yang pertama untuk tempoh penyembuhan, dan saya sudah mencuri kerana selalu memakai. Pusset kekal akan sedikit lebih pendek dan boleh memampatkan lidah yang bengkak, menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan.
 • Penyembuhan terakhir luka akibat tusukan harus berlaku dalam dua bulan, tetapi ini bukan akhir dari siksaan, dan anda harus menjaga tindik sepanjang masa memakai barbell.
 • Orang berpengalaman yang mempunyai lebih dari satu anting-anting di badan mereka, termasuk tindikan lidah, mengesyorkan makan "makanan ringan" kegemaran mereka terlebih dahulu, sehingga kemudian mereka merasa kurang, dan lebih mudah bertahan.
 • Sebelum memasukkan tangan ke dalam mulut, misalnya, menukar barbel, mengetatkan kuncinya, atau hanya mempercayai bagaimana penyembuhannya, anda perlu mencuci tangan anda dengan sabun dan air sehingga tidak menyebabkan jangkitan, yang kemudian akan memerlukan masa yang lama untuk melawan.
 • Sekiranya tanpa berus gigi dengan cara apa pun, dan setelah seminggu ia pasti diperlukan, ia mesti direbus dalam larutan soda sekurang-kurangnya lima minit sebelum membersihkan. Prosedur ini harus diulang setiap kali anda memutuskan untuk menggosok gigi..
 • Setelah luka dan saluran akhirnya sembuh, anda perlu membersihkan batang kira-kira sekali sebulan, menariknya sepenuhnya. Lebih-lebih lagi, setelah membersihkannya disarankan untuk merebus hiasan, anda juga boleh melakukannya dalam larutan soda.

Di samping itu, perlu diketahui bahawa penyembuhan terakhir kanal akan berlaku tidak lebih awal daripada empat bulan kemudian. Oleh itu, anda perlu mengendalikan bahasa anda sendiri dengan sangat lembut dan tepat.

Pencucian lidah yang tidak berjaya: akibatnya boleh menjadi bencana

Sudah jelas bahawa pada mulanya, kita bercakap mengenai tusukan yang tidak berjaya, selepas itu akibat-akibat negatif sering timbul. Walau bagaimanapun, anda selalu dapat melawannya, membiarkan luka sembuh sepenuhnya, dan kemudian bermula dari awal lagi. Perlu difahami bahawa jika bengkak tidak hilang selama dua minggu, dan lebih-lebih lagi jika lidah telah memperoleh naungan sianotik yang tidak wajar, misalnya, anda mempunyai jalan langsung kepada pakar bedah yang akan terus menyelesaikan masalah menindik anda. Tetapi apa tanda lain menunjukkan bahawa sudah tiba masanya untuk berjumpa doktor?

Foto dari laman web: liveinternet.ru

 • Sekiranya rasa sakit, gatal-gatal, dan terbakar tidak dapat ditanggung selalu dirasakan di kawasan lidah. Sensasi seperti itu mungkin terjadi pada peringkat awal setelah tusukan, tetapi mesti benar-benar berlalu.
 • Merah yang tidak semula jadi, serta kawasan lidah yang meradang di sekitar kancing adalah tanda jelas proses keradangan.
 • Nafas berbau atau bau mulut adalah tanda berita buruk..
 • Juga, mengasingkan saluran dan tusukan apa pun boleh menjadi petanda buruk.
 • Perhatikan kesihatan umum. Sekiranya suhu anda sentiasa meningkat, luka mungkin akan meradang.

Anda perlu memahami bahawa, antara lain, anda perlu memantau semua ini dengan teliti, kerana sangat mungkin antibiotik yang kuat diperlukan sebagai rawatan. Perlu juga difahami bahawa sangat berisiko untuk memberi ubat seperti itu kepada diri sendiri, kerana lawatan ke doktor tidak dapat dielakkan. Anda juga perlu tahu bahawa anda perlu membayar kecantikan, sebagai contoh, sering terdapat serpihan enamel gigi kerana kerosakan mekanikal. Maksudnya, palang akan memukul gigi dan retakan tidak dapat dielakkan. Candidiasis juga sering berlaku dengan penjagaan yang tidak betul, dan bahkan penolakan benda asing oleh badan.

Kontraindikasi untuk menindik lidah: jangan mengambil langkah-langkah ruam

Foto dari laman web: syl.ru

Tidak kira apa penjagaan berkualiti yang akan anda berikan pada tindik lidah, terdapat sejumlah kontraindikasi apabila dilarang keras melakukannya. Lebih-lebih lagi, perkara-perkara ini perlu dikaji terlebih dahulu, agar nanti tidak menjadi kejutan sepenuhnya bagi anda..

 • Jangan sesekali mencucuk lidah apabila tidak boleh merawatnya secara berkala, membilas dan membilas luka.
 • Bagi wanita hamil, risiko jangkitan kritis sangat mengerikan, kerana doktor tidak mengesyorkan untuk menyetujui prosedur kardinal tersebut.
 • Diabetes mellitus, hemofilia, dan juga banyak penyakit lain, misalnya, autoimun, akan menjadi larangan sepenuhnya untuk menindik jenis ini. Lebih-lebih lagi, jika ada masalah kesihatan, ada baiknya bertanya kepada doktor jika anda boleh mengalami tusukan.

Foto dari laman web: vitaportal.ru

Juga tidak digalakkan melakukan tindik lidah bagi mereka yang mempunyai alergi terhadap antibiotik yang stabil, kerana jika proses keradangan berlaku, anda tidak boleh melakukannya tanpa.

Semua tentang menindik lidah: menindik, menjaga, kemungkinan akibatnya

Mencucuk lidah - apakah akibat dari hobi bergaya

Menusuk pelbagai bahagian badan adalah hobi bergaya yang telah lama terkenal di kalangan orang muda. Banyak orang memilih bahasa sebagai tempat untuk menusuk, kerana di sini anting-anting selalu dapat disembunyikan dari mata mencongak, misalnya, semasa belajar atau bekerja. Tetapi harus difahami bahawa hiasan organ menunjukkan trauma yang tidak dapat dielakkan. Tanpa pendekatan yang penuh perhatian dan bertanggungjawab terhadap masa penyembuhan, jangkitan boleh masuk ke luka, dan di sini masalah tidak dapat dielakkan. Hari ini kita akan bercakap tentang bagaimana tindikan dilakukan, apa akibat yang tidak menyenangkan dan apa yang harus dilakukan jika lidah sakit banyak selepas tusukan.

Pemilihan barang kemas

Untuk perhiasan utama standard untuk tindik lidah, tong dengan ukuran 1.6mm x 18mm / 20mm dan lebih panjang dari aloi titanium digunakan, berdasarkan pengukuran struktur lidah individu, terutamanya ketebalannya dalam keadaan separa santai.

Untuk perhiasan pendek yang lebih selesa, atau yang berbentuk cincin boleh ditukar sebulan selepas prosedur.

Proses menindik

Struktur dan ciri-cirinya berbeza untuk setiap orang. Panjang, ketebalan, ketahanan dan parameter luaran bahasa yang lain diambil kira semasa merancang oleh tuan anda. Menindik klasik dapat digunakan di sepanjang garis tengah fisiologi, dan jika tidak ada, lokasi perkiraannya dipilih.

Selalunya frenum hyoid yang besar dan memanjang, terutama dengan lidah pendek, boleh menjadi masalah kecil.

Perlu diketahui bahawa untuk memotong kekang anda perlu mempunyai petunjuk perubatan untuk prosedur ini. Penyingkirannya harus dilakukan bukan hanya menurut petunjuk, tetapi juga dengan betul. Oleh itu, kekang sublingual bertanggungjawab terhadap kualiti diksi anda dan sebutan sebilangan bunyi sonor, serta koordinasi linguistik fisiologi yang betul. Tebukan yang dipasang lebih dekat ke hujung lidah dengan perhiasan yang dipilih dengan baik juga akan kelihatan bagus..

Sebagai tambahan kepada tindik lidah klasik, anda boleh memilih varieti lain dalam bidangnya yang berbeza: hujung lidah, bahagian lateral (sedikit jarak dari urat hyoid).

Tuan anda haruslah mengetahui struktur lidah agar tidak merosakkan kapal besar yang melaluinya.

Syarat utama untuk anting-anting yang anda pakai sebaik sahaja tusukan adalah hypoallergenic. Pilihan terbaik ialah titanium atau baja perubatan. Yang paling biasa untuk menusuk bahagian badan ini ialah barbell. Perhiasan ini, yang terdiri daripada batang logam, di hujungnya bola atau elemen bulat rata dipintal.

Selama tempoh penyembuhan, disarankan untuk memakai anting-anting yang cukup panjang, kerana pembengkakan mungkin terjadi pada hari-hari pertama. Penting agar bahagian tepi palang tidak menyentuh gigi secara berterusan. Pilih produk yang diperakui yang tidak akan merosot apabila terkena air liur. Ingat bahawa anda selalu berisiko menelan bola..

Menindik sebagai sumber kesakitan

Sekiranya kita bercakap mengenai tahap kesakitan dalam prosedur itu sendiri, maka melakukan tindik lidah bukanlah peristiwa yang menyenangkan. Sekiranya seseorang itu sangat gugup dan berkedut, kerana pakar itu tidak akan dapat membuat tusukan yang tepat, semuanya akan mengakibatkan kerosakan serius pada organ penting. Oleh itu, di banyak salun dan institusi perubatan yang menawarkan perkhidmatan ini, disyorkan untuk menggunakan anestesia tempatan. Hari ini, kedua-dua kaedah suntikan dan permukaan untuk memberi ubat sakit digunakan secara meluas..


Adakah lidah akan sakit selepas lidah menusuk?

Pada nota! Semasa memilih tindik di bawah anestesia, bersiaplah untuk fakta bahawa dalam beberapa jam pertama anda tidak akan dapat berkomunikasi secara normal, kerana bahasanya tidak mungkin didengar. Lebih baik memastikan bahawa seseorang yang anda kenali ada di dekat anda. Tindakan "beku" sepenuhnya akan berlalu hanya selepas 1-1.5 jam.

Selepas tusukan, lidah akan tetap sakit untuk beberapa waktu dan menyebabkan rasa tidak selesa. Untuk melegakan kesakitan, anda boleh minum pil penahan sakit. Organ ini mempunyai sebilangan besar saluran dan ujung saraf, jadi selama 2-3 minggu lagi anda akan merasakan kesakitan dan pembengkakan pada tisu lembut. Berhati-hati: jika tidak sembuh, rasa sakit semakin meningkat, memperoleh watak yang berdenyut, anda harus berjumpa doktor secepat mungkin. Kemungkinan komplikasi dalam kes ini termasuk reaksi alergi terhadap logam dan jangkitan pada luka..

Ulasan

Natalia, 19 tahun. Saya melakukan tindik pada tahun lalu. Adakah rakan yang sudah mempunyai sedikit pengalaman. Semuanya berjalan dengan baik. Walau bagaimanapun, tapak tusukan sakit lama. OK sekarang. Tetapi saya tidak mengesyorkan kepada rakan saya untuk mengambil risiko dan melakukan tindik di rumah. Saya gembira dengan kesannya. Inilah yang saya mahukan.

Nikita, 20 tahun. Saya suka keseronokan. Saya telah melakukan tindik lidah baru-baru ini. Berbalik ke salun. Semuanya berjalan dengan profesional dan pantas. Penjagaan yang betul membolehkan saya mengelakkan komplikasi. Lama kelamaan, saya rasa saya masih mengeluarkan anting-anting. Nasib baik, tusukan sembuh dengan cepat dan tanpa rasa sakit.

Olga, 18 tahun. Pencucian lidah dilakukan pada usia 16 tahun. Ia bergaya dan sejuk. Berbalik ke salon, membeli anting-anting yang bagus. Tidak ada kesukaran. Benar, kesakitan selepas prosedur itu membuat saya tertanya-tanya mengapa saya memerlukannya.

Orang-orang Aztec kuno dan Maya berlatih menindik lidah untuk tujuan ritual: lukisan batu yang terakhir menggambarkan ritual di mana anggota suku yang paling kanan menusuk lidah mereka dengan duri. Juga, praktik ini biasa berlaku di timur di kalangan para sufi dan fakir. Tikaman lidah juga disukai oleh orang asli Australia: orang lurus mereka menusuk lidah untuk "melepaskan sihir jahat dari tubuh." Jadi apa yang diharapkan dari tusukan pada masa kita? Apa bahaya dan perangkap yang ada, bagaimana memilih tuan, bagaimana menjaga tindik lidah?

Tusukan itu sendiri

Tusukan pada masa kita tidak dilakukan dengan pistol, bukan dengan kateter. Jarum tindik khas. Pertama, kerana mereka boleh disterilkan, dan kedua, kerana mereka lebih tajam. Semakin tajam jarum, semakin cepat tusukan dibuat, dan semakin tidak menyakitkan..

Seperti kita, Persatuan Piercing Profesional APP (www.safepiercing.org) menggunakan jarum pakai dari Kekuatan Industri untuk menusuk lidah, yang disterilkan dalam autoklaf tepat sebelum tusukan.

Dekorasi dipilih berdasarkan ketebalan lidah. Biasanya ini adalah batang titanium dengan bola titanium yang agak besar (yang tidak akan "tenggelam" di lidah setelah edema) dengan panjang 18-22mm. Bola diperlukan tepat logam - jika tidak, anda boleh membelahnya dengan gigi.

Batangnya panjang dan selepas tusukan keluar dari separuh lidah. Ya, ini menyusahkan. Tetapi ini perlu supaya apabila lidah membengkak (dan selalu membengkak dengan kuat, dua kali), hiasan tidak memotong lidah. Edema biasanya berlangsung selama 4 hari, walaupun dalam kes yang jarang berlaku - hingga dua minggu. Apabila edema reda, hiasan panjang utama harus diganti dengan yang sama, tetapi lebih pendek. Sekiranya ini tidak dilakukan, bar panjang akan menggantung di mulut anda, mengetuk enamel dari gigi anda.

Proses kemerosotan enamel tidak cepat, lebih awal daripada enam bulan, kesannya tidak akan dapat dilihat, tetapi lebih baik melindungi gigi sejak awal. Anda perlu menukar perhiasan pada penusuk, kerana kemungkinan besar ia tidak akan berfungsi untuk menggantikan perhiasan lebih awal daripada sebulan.

Apa bahayanya?

Bahaya utama yang menanti dalam perjalanan menusuk lidah adalah penindik yang tidak bertanggungjawab, profesional yang semu. Masalah terbesar adalah, tanpa pengecualian, semua orang berpendapat bahawa jika prosedur itu ditawarkan di salun, itu bermakna bahawa ada seseorang yang mengetahui dan mengetahui segalanya. Malangnya, tidak.

10 mitos menusuk yang paling biasa

Jadi, apa yang salah dengan tusukan lidah

Tusukan bengkok

Sekiranya anda membuat tusukan tidak rata, anda boleh menyentuh arteri atau urat besar. Ini dipenuhi dengan kemungkinan kematian akibat kehilangan darah jika anda tidak berjumpa doktor tepat pada waktunya. Di samping itu, anda boleh menyentuh otot, yang asasnya terdiri dari lidah. Dalam kes ini, tusukan akan menjadi 3-5 kali lebih sukar untuk sembuh, lebih lama dan lebih menyakitkan..

Kekurangan kemandulan

Sebilangan besar penusuk lalai untuk mensterilkan perhiasan. Ambil sahaja dari tingkap, lap dengan sesuatu - dan anda sudah selesai. Ia juga mungkin menunjukkan bahawa jarum boleh guna digunakan semula, sarung tangan tidak steril, dll. Dengan apa ini? Hepatitis C, HIV dan penyakit berjangkit lain, rawatannya sangat rumit dan mahal, atau mustahil.

Anestesia

Tidak ada penindik profesional yang akan melakukan anestesia untuk menusuk lidah. Tusukan ini tidak menyakitkan, tetapi risiko mendapat kejutan anaphylactic dari anestesia (walaupun anda "popshikat") cukup besar. Sayangnya, risiko ini membawa maut. Dari semua studio di Rusia, kami tidak melihat satu pun, kecuali studio kami, di mana terdapat peti pertolongan cemas dengan ubat-ubatan sekiranya berlaku kejutan anafilaksis. Tanpa itu, tidak ada ambulans yang mempunyai masa untuk menghubungi pelanggan dalam keadaan kritikal.

Hiasan yang salah

Terlalu pendek bar boleh memotong dan secara beransur-ansur lemas di lidah. Mendapatkannya akan jauh lebih menyakitkan dan lebih mahal daripada tusukan itu sendiri. Terlalu lama bar akan mengganggu makan, bercakap, sentiasa berkedut dan sembuh secara bermasalah. Batang yang diperbuat daripada keluli perubatan akan melepaskan nikel yang terkandung di dalamnya, dengan itu tusukan dapat sembuh 2-3 kali lebih lama daripada dengan batang yang terbuat dari titanium. Perkara yang sama boleh dikatakan mengenai bar "dengan lapisan titanium" dan perhiasan lain yang meragukan. Batang Titanium Wanita Kekuatan Industri Terbaik.

Masalah dengan gigi atau gusi

Sekiranya perhiasan terlalu panjang, dengan bola logam, jika dipakai selama enam bulan atau lebih, ia akan menjatuhkan enamel dari gigi, menjadikannya lemah. Perkara yang sama berlaku dengan gusi. Oleh itu, jika timbul kecurigaan seperti itu, anda harus segera menghubungi tuannya!

Prosedur menindik harus dilakukan kira-kira mengikut skema berikut:

1. Pelanggan memilih perhiasan yang disukainya daripada yang dicadangkan oleh tuan.

2. Tuan memberi nasihat kepada klien mengenai perkara yang tidak dapat dilakukan untuk beberapa waktu selepas tusukan (makan makanan yang sangat pedas atau sangat masin, minum teh atau kopi terlalu panas, minum alkohol, asap). Dia juga belajar tentang nuansa kesihatan klien, yang boleh mempengaruhi tindikan atau penyembuhannya..

Cara membuat tusukan

Untuk mengetahui apa yang diharapkan, pertama anda perlu mengetahui dengan tepat bagaimana prosedur menindik dijalankan. Jadi, proses ini melibatkan langkah-langkah berikut:

 1. Sebagai permulaan, lidah diletakkan di alat khas - penjepit, di tengahnya terdapat lubang untuk hiasan,
 2. selepas itu, tuan membuat tusukan, yang mana dia menggunakan jarum steril khas yang direka untuk penggunaan tunggal,
 3. melalui lubang khas pada jarum "batang" dililit, setelah itu jarum dan penjepit dikeluarkan,
 4. selepas itu, rongga mulut dirawat dengan larutan disinfektan, misalnya, "Chlorhexidine".


Foto menunjukkan prosedur menusuk lidah
Sekiranya prosedur itu dilakukan pada siang hari, maka pada waktu malam lidah pasti akan membengkak, itu akan menyebabkan beberapa kesulitan. Kadar penyembuhan banyak bergantung pada ciri-ciri individu tubuh manusia. Bagi seseorang proses ini memerlukan lima hari, untuk seseorang memerlukan dua minggu. Perlu diingat bahawa dalam tempoh ini, anda harus mengecualikan hidangan pedas, makanan yang mengandungi asid dari makanan anda, dan jika boleh hadkan pengambilan makanan pejal. Dianjurkan juga untuk berbicara lebih sedikit dan menggerakkan lidah anda, agar tidak terkena luka secara tidak sengaja.

Mengapa perlu untuk seks yang adil

Orang mempunyai banyak alasan untuk menusuk lidah. Sebagai contoh, prosedur ini dilakukan oleh pemuzik rock, dan peminat utama artis seperti itu adalah gadis yang mengambil langkah ini untuk meniru idola mereka..

Juga, menusuk lidah menunjukkan bahawa seseorang tergolong dalam arah budaya tertentu.

Selalunya keputusan untuk menikam lidah terlintas di fikiran gadis-gadis itu setelah bertengkar dengan orang yang disayangi atau ibu bapa. Oleh itu, mereka cuba menghentikan aliran ingatan negatif dan menangkap gelombang emosi baru..

Tetapi jawapan yang paling penting untuk soalan "Mengapa gadis menusuk lidah?" menekankan sekali lagi keunikan dan keaslian logik wanita - "Ini bergaya!"

Semua kebaikan dan keburukan menindik

Populariti bentuk tindik ini telah mendapat populariti, kerana jika dibandingkan dengan banyak pilihan lain untuk menghias badan anda, ia benar-benar mempunyai banyak kelebihan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

 • prosedur tanpa rasa sakit menggunakan anestesia,
 • keupayaan untuk dengan mudah dan pada bila-bila masa menyembunyikan anting-anting,
 • risiko komplikasi rendah sekiranya semua keperluan dan prosedur kebersihan dipatuhi,
 • peluang untuk meningkatkan harga diri, melakukan sesuatu yang asli, menghiasi badan anda dengan perhiasan yang luar biasa,
 • keupayaan untuk mengeluarkan anting-anting kapan saja - lidah mempunyai kecenderungan untuk menjana semula tisu dengan cepat, sehingga kerosakan seperti itu sembuh dengan cepat dan hampir tidak meninggalkan residu.

Walau bagaimanapun, bersama dengan kelebihan yang jelas, hobi bergaya mempunyai kekurangannya. Oleh itu, kelemahan menindik termasuk penyembuhan yang panjang dan agak menyakitkan, penampilan kecacatan pertuturan, peningkatan air liur, kerosakan pada enamel gigi, kesukaran mengunyah liang awal, dan mungkin juga reaksi negatif saudara-mara dan ahli keluarga jika kita bercakap tentang orang-orang yang sangat muda.


Mencucuk lidah memberi anda peluang untuk menonjol dan meningkatkan harga diri

“Rakan saya pernah memutuskan untuk menusuk lidahnya sendiri. Dia membersihkan jarum besar dengan sesuatu dan melakukan semuanya sendiri di hadapan cermin. Dan kelihatan seperti biasa, tidur, dan kemudian di tengah malam dia terbangun dari kesakitan neraka dan dari kenyataan bahawa sukar untuk bernafas. Lidah bengkak sepenuhnya, ibu bapa segera memanggil ambulans. Semuanya berakhir dengan gembira, tetapi secara peribadi, saya mempunyai sedimen, seperti yang mereka katakan, tetap... "

Olala, Krasnoyarsk, dari surat-menyurat di forum wanita.ru

Agar prosedur berjalan lancar dan tanpa keterlaluan, anda harus berhati-hati mendekati pilihan tempat di mana ia akan dilakukan. Jelas sekali, lebih baik dan lebih selamat untuk memilih pusat perubatan yang dipercayai yang menawarkan perkhidmatan seperti ini..

Kontraindikasi dan kemungkinan akibat - bolehkah setiap orang menusuk lidah

Walaupun popularitinya luas, tindikan bahagian badan ini tidak dapat diakses oleh semua orang. Terdapat senarai kontraindikasi yang melarang kecederaan pada organ dengan sengaja:

 • kekurangan peluang untuk mengambil masa penyembuhan dengan serius: jangan berlubang jika anda tidak mempunyai masa dan keadaan yang sesuai untuk merawat luka, bilas dan bilas secara berkala,
 • kehamilan: dalam tempoh ini, risiko jangkitan kritis adalah ancaman yang sangat serius, jadi sekali lagi mendedahkan diri dan anak kepada bahaya adalah tidak masuk akal,
 • alergi terhadap antibiotik: dalam kes ini, kemungkinan komplikasi dalam bentuk jangkitan boleh membawa maut,
 • alahan logam,
 • pembekuan darah yang lemah,
 • sakit mental,
 • epilepsi,
 • penyakit mulut,
 • penyakit autoimun, hemofilia, diabetes mellitus - semua ini merupakan kontraindikasi ketat terhadap kerosakan pada mukosa mulut. Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan, tidak perlu berjumpa doktor.

Penting! Di Rusia, menindik dibenarkan untuk orang yang telah mencapai usia majoriti - 18 tahun. Dalam beberapa kes, prosedur ini dibenarkan dari usia 16 tahun, tetapi hanya dengan persetujuan bertulis daripada ibu bapa1.


Penyakit lidah boleh menyebabkan penyembuhan luka yang buruk

Sebagai tambahan kepada banyak kontraindikasi, tindikan lidah mempunyai sejumlah komplikasi serius. Sudah tentu, hari ini di pusat perubatan dan salun yang baik semua risiko dikurangkan minimum, tetapi kemungkinan menghadapi masalah serius masih ada. Jadi, jangkitan boleh memasuki luka atau logam akan menimbulkan reaksi alergi. Apabila tindakan tuan yang tidak cekap, pendarahan mungkin terbuka atau saraf mungkin menderita, yang akan menyebabkan hilangnya kepekaan separa. Akibat yang paling berbahaya adalah jangkitan melalui alat - hepatitis, HIV dan penyakit berbahaya lain..

Berapa banyak penyembuhan menyembuhkan

Bagi banyak orang yang telah memutuskan untuk menghias lidah mereka dengan anting-anting yang luar biasa, persoalannya adalah sejauh mana organ itu sembuh selepas tindikan. Sebagai peraturan, keseluruhan proses berlangsung dari 5 hari hingga 2 minggu - banyak bergantung pada ciri-ciri badan..

Mengenai berapa lama proses penyembuhan berlangsung, kami mengetahuinya. Masih ada untuk mengetahui berapa banyak lidah boleh sakit setelah tusukan. Sensasi dan ketidakselesaan yang tidak menyenangkan biasanya berterusan sepanjang tempoh penyembuhan. Pada mulanya, organ yang bengkak boleh mengganggu percakapan normal. Sangat penting untuk mematuhi semua arahan pakar yang melakukan tusukan dengan ketat. Hanya dalam keadaan ini luka akan berjaya sembuh dalam masa 10-14 hari.

Bahaya utama menindik

Sekiranya anda mempunyai keinginan untuk menghiasi lidah anda dengan anting-anting, sebagai permulaan, tidak perlu belajar lebih banyak mengenai kemungkinan akibat negatif dari menusuk bahagian tubuh ini. Jadi, semua bahaya yang berpotensi dapat dibahagikan secara bersyarat kepada tiga kategori besar.

Tindak balas alahan

Setelah menusuk lidah, beberapa orang mengalami alergi terhadap logam dari mana perhiasan itu dibuat. Tanpa pemeriksaan awal, hampir mustahil untuk mengetahui tentang adanya intoleransi terhadap beberapa alergen. Sekiranya masalahnya adalah alergi, maka selain rasa sakit, kulit gatal, radang dan juga luka pada luka mungkin muncul.

Berdarah

Sekiranya prosedur tidak dilakukan dengan sangat mahir dan tepat, pendarahan serius akan terbuka. Seperti yang telah disebutkan di atas, banyak saluran darah tertumpu di organ ini, yang dapat dengan mudah terpaut semasa tusukan. Hasilnya akan menjadi pembengkakan teruk, yang akhirnya akan menyebabkan masalah pernafasan. Pemulihan seterusnya akan memakan masa yang lama..


Pembengkakan dan pendarahan mungkin berlaku selepas prosedur.

Akibat lain - jangkitan

Bahaya utama menindik adalah risiko jangkitan. Jangkitan boleh memasuki tubuh dengan mudah melalui alat dan luka terbuka, oleh itu, hari ini, pihak berkuasa pemeriksaan sangat ketat untuk memantau pematuhan terhadap norma dan peraturan kebersihan oleh pekerja salun yang menawarkan perkhidmatan seperti ini. Dibolehkan menggunakan jarum pakai buang, yang harus dibongkar di hadapan pelanggan. Langkah-langkah tegas diperkenalkan kerana beberapa waktu yang lalu, hasrat besar untuk menindik menyebabkan penyebaran penyakit serius seperti jangkitan HIV dan hepatitis dengan cepat.


Foto menunjukkan neoplasma yang muncul selepas tindikan.

Setiap orang yang ingin dicucuk di lidah harus tahu bahawa perhiasan yang agak besar boleh menyebabkan kerengsaan pada gusi dan mencederakannya. Juga, kehadiran objek logam asing di mulut akan memberi kesan negatif terhadap keadaan enamel gigi dan boleh menyebabkan perubahan rasa. Sekiranya lidah selepas prosedur membengkak dan mati rasa, atau terdapat sakit menusuk akut yang hanya semakin kuat, dan di dalam organ itu sendiri mula berdenyut, anda perlu segera mendapatkan bantuan perubatan.

Masalah yang mungkin berlaku

Mencucuk lidah tidak dapat dielakkan akan menyebabkan diksi semakin buruk, penampilan yang tidak sedap. Kadang-kadang komplikasi ini hanya diperhatikan semasa penyembuhan tusukan dan terbiasa dengan hiasan, tetapi kadang-kadang ia berterusan seumur hidup. Atas sebab ini, telodifikasi ini tidak digalakkan untuk orang yang profesinya berkaitan secara langsung dengan pidato.

Seperti jenis tindik lain, ada risiko jangkitan semasa tusukan. Sekiranya alat atau perhiasan tidak disterilkan, ada kemungkinan virus itu membawa penyakit kronik serius yang ditularkan melalui darah, seperti AIDS, hepatitis, dll..

Pilihan anting-anting yang salah untuk pemakaian berterusan dipenuhi dengan kerosakan pada gusi dan enamel gigi. Sekiranya tusukan dilakukan dengan teruk, kemungkinan kerosakan pada saluran darah besar atau saraf. Akibat yang mungkin berlaku: pendarahan teruk, selera makan terganggu dan pergerakan organ. Cuba menilai secara rasional semua risiko sebelum membuat tusukan lidah. Kebaikan dan keburukan dalam kes ini agak serius. Sekiranya anda memutuskan prosedur, hubungi salun atau klinik yang diperakui dengan reputasi yang baik.

Petua Penjagaan

Segera setelah prosedur, sekurang-kurangnya selama satu hari, anda harus meninggalkan makanan padat dan hidangan pedas, serta perasa dengan rasa tertentu yang tajam. Penjagaan khas dalam tempoh ini melibatkan pembilasan berkala dengan penggunaan antiseptik dan herba farmasi - sebelum itu, lebih baik berjumpa doktor. Ia juga perlu menukar sikat gigi dan kemudian bilas dengan bersih selepas setiap pembersihan. Semasa prosedur kebersihan harian, bilas mulut anda dengan bersih, termasuk di bawah lidah, tetapi lakukan dengan berhati-hati, berhati-hati agar tidak meregang organ.


Penting untuk mematuhi semua cadangan selepas prosedur, agar tidak mengalami komplikasi

Sekiranya anda baru-baru ini menembusi lidah anda, berhati-hati selama penyembuhannya. Tidak ada yang rumit di dalamnya, tetapi ada sejumlah batasan yang harus dipatuhi. Cuba makan makanan suam yang tidak terlalu sejuk atau panas, dan kurangkan risiko kecederaan yang tidak sengaja pada tisu mulut anda. Sikap berhati-hati dan berhati-hati terhadap kesihatan anda akan membantu mencegah banyak masalah serius..

 1. Menurut perundangan Persekutuan Rusia.

Selepas sesi

  Bilas mulut anda dengan chlorhexidine atau miramistin.
  Minggu pertama 3-4 kali sehari selama 3-5 minit. Dan selalu selepas setiap makan. Makna rasa tidak begitu menyenangkan dan sedikit pahit, tetapi di sini hanya bertahan.

Berpikir ke depan menu: ia harus dihaluskan dan tidak tajam.

Kashka, makanan bayi, sayur parut - semuanya akan berjaya. Contohnya, pengarang artikel itu mengisar sosej dalam pengisar.

Walaupun anda mahukan makanan pejal, ia tidak mungkin berjaya. Bersedia dengan teliti.

Elakkan perbincangan panjang dengan rakan dan perjumpaan penting.

Penerbitan Mengenai Asma

Bersentuhan dengan: