Telinga dalam, terletak pada ketebalan piramid, antara rongga timpani dan meatus pendengaran dalaman, terdiri dari ruang depan, 3 kanal separuh bulatan dan koklea. Di labirin tulang, pada dasarnya mengulangi bentuknya, labirin jaring yang dibuat oleh endolympha diletakkan; ruang antara dinding kapsul tulang dan labirin membran dibuat oleh perilymph. Ruang perilymphatic berkomunikasi dengan rongga kranial melalui saluran air koklea, yang terbuka ke ruang subarachnoid di bahagian belakang piramid.

Ruang depan menempati bahagian tengah labirin; di dinding belakangnya terdapat 2 kemurungan di mana formasi membran terletak: sacculus dan utriculus, saling berkaitan melalui saluran endolymphatic, yang melewati bekalan air ruang depan dan berakhir dengan kantung buta (saccus endolymphaticus) di bahagian belakang piramid. Di dinding lateral ruang depan terdapat tingkap bujur yang menuju ke rongga timpani. Koklea anterior terletak di bahagian depan vestibule, kanal yang dihubungkan ke kantung vestibule melalui tubulus khas (ductus reuniens); 3 saluran separuh bulatan terletak di sebelah belakang vestibule, dan saluran membran yang tertutup di dalamnya mengalir ke utriculus.

Koklea terletak hampir secara mendatar, dengan puncaknya ke arah tiub Eustachian, pangkal meatus pendengaran dalaman, yang membentuk 2.5 ikal di sekitar paksi tulang (modiolus), yang seterusnya, dikelilingi oleh plat tulang nipis (lamina spiralis). 2 membran memanjang dari pinggir bebas plat spiral: membran bawah adalah membran utama (mem brana basilaris) dan membran atas adalah membran Reiner. (Sebutan "atas" dan "bawah" diambil dengan kedudukan menegak koklea). Membran ini menyimpang pada sudut dan, bersambung dengan dinding koklea yang bertentangan, membentuk saluran membrannya, yang pada umumnya mewakili jalan lingkaran yang berakhir secara membuta tuli di bahagian atas koklea. Di tingkat atas dari laluan koklea, antara membran pelumba dan dinding koklea, ruang depan (scala vestibuli) diletakkan, dan ke bawah, antara membran utama dan dinding koklea, adalah tangga timpani (scala tympani).

Kedua-dua tangga tersebut mewakili, seperti kanal koklea, laluan spiral yang saling berkomunikasi di bahagian atas koklea melalui lubang khas (helicotrema). Tangga gendang bermula di keriting utama koklea, di mana terdapat tingkap bulat yang ditutupi oleh membran, di mana terdapat bekalan air siput yang menghubungkan ruang labirin perilymphatic ruang subarachnoid. Laluan koklea dibuat oleh endolim, kedua-dua tangga - perilymph. Di kanal koklea pada membran utama, radas periferal terminal cawangan koklea saraf pendengaran terletak - organ Corti, yang mempunyai struktur yang sangat kompleks. Sel tiang terletak dalam 2 baris secara langsung pada membran utama, yang, bersentuhan dengan hujung atas, membentuk terowong.

Anatomi telinga dalam tiga bahagian.
Telinga luar: 1 - aurikel; 2 - meatus pendengaran luaran; 3 - gegendang telinga.
Telinga tengah: 4 - rongga timpani; 5 - tabung pendengaran.
Telinga dalaman: 6 dan 7 - labirin dengan meatus pendengaran dalaman dan saraf vestibulo-koklea; 8 - arteri karotid dalaman;
9 - tulang rawan tiub pendengaran; 10-otot menaikkan tirai palatine;
11 - otot menegangkan lelangit; 12 - otot meregangkan gendang telinga (otot Toynbee).

Sel berbulu pendengaran ditempatkan di dalam dan di luar sel tiang, dan di antaranya adalah sel Deuteron berbentuk botol, yang memisahkan sel pendengaran dengan prosesnya. Di kedua sisi sel spesifik organ Corti, sel pendukung Gensen dan Claudius bersebelahan. Di atas organ kortik, selaput yang dililit dengan tanda sempang, terletak (membrana tectoria).

Membran utama di mana organ Corti terletak terdiri daripada gentian elastik pelbagai panjang, diregangkan seperti tali di antara plat tulang spiral dan dinding koklea. Bilangan gentian ini melebihi 20,000. Serat membran utama mempunyai panjang dan ketebalan yang tidak sama di bahagian koklea yang berlainan. Pendek dan nipis di dasar, mereka mencapai panjang dan ketebalan paling besar di puncak.

Tiga saluran separuh bulatan terletak di sebelah belakang ruang depan: bahagian luar, belakang, dan unggul, terletak di 3 bidang yang berbeza, hampir pada sudut yang tepat antara satu sama lain. Setiap saluran di satu hujung mempunyai peluasan - ampul, dan hujung yang lain kelihatan lancar. Saluran separuh bulat atas dan belakang bergabung dengan hujung licinnya dan berlari ke ambang satu lutut biasa. Oleh itu, saluran separuh bulatan disambungkan ke ruang depan bukan dengan enam, tetapi oleh lima lubang.

Di kanal separa bulat bertulang, dengan betul-betul mengulangi bentuknya, terusan separa bulat berbentuk endolimus terletak, yang juga mempunyai ujung ampullar dan licin yang mengalir ke ruang depan utriculus.

Dalam ampul setiap kanal separuh bulatan, alat terminal saraf vestibular diletakkan, dalam bentuk penonjolan khas (crista acustica), yang dibentuk oleh neuroepithelium khas, yang rambutnya panjang, bergabung, membentuk sikat - cupula. Dengan sebarang pergerakan endolimf kanal separuh bulatan, cupula dialihkan ke satu arah atau yang lain. Dalam kantung vestibule, di kawasan maculae utriculi et sacculi, terdapat juga alat terminal saraf vestibular dalam bentuk kelompok sel penyokong dan rambut, di permukaannya terdapat bantalan otolit, yang terdiri daripada jisim berserat yang diresapi dengan kristal aragonit (Voyachek).

MedGlav.com

Direktori Perubatan Penyakit

Struktur dan fungsi anatomi telinga.


TELINGA.

Telinga - organ pendengaran dan keseimbangan vertebrata dan manusia.
Bahagian telinga - telinga dari penganalisis pendengaran.


Secara anatomi, perbezaan dibuat di telinga seseorang. tiga jabatan.

  • telinga luar, terdiri daripada aurikel dan meatus pendengaran luaran;
  • telinga tengah, terdiri daripada rongga timpani dan mempunyai pelengkap - tiub Eustachian dan sel proses mastoid;
  • telinga dalam (labirin), terdiri daripada koklea (bahagian pendengaran), ruang depan dan saluran separuh bulatan (organ keseimbangan).

Sekiranya kita melampirkan ini saraf pendengaran dari pinggiran ke korteks lobus temporal otak, maka seluruh kompleks akan dipanggil penganalisis pendengaran.

Auricle lelaki terdiri daripada rangka - tulang rawan yang ditutup dengan perichondrium dan kulit. Permukaan sink mempunyai deretan kemurungan dan peningkatan.
Otot auricle pada manusia berfungsi untuk mengekalkan auricle pada kedudukan normalnya. Meatus pendengaran luaran adalah tiub buta (panjang kira-kira 2.5 cm), agak melengkung, ditutup di hujung dalamnya oleh gendang telinga. Pada orang dewasa, sepertiga bahagian luar saluran telinga adalah bahagian tulang rawan, dan dua pertiga bahagian dalam adalah tulang, yang merupakan bahagian tulang temporal. Dinding meatus pendengaran luaran dilapisi dengan kulit, yang pada bahagian tulang rawan dan bahagian awal tulang mempunyai rambut dan kelenjar yang mengeluarkan rahsia kental (kotoran telinga), serta kelenjar sebum.

Auricle:
1 - fossa segi tiga; g - Tuberkel Darwin; 3 - rook; 4 - keriting kaki; 5 - mangkuk sink; 6 - rongga shell; 7 - arus balik;
8 - keriting; 9 - antitussus; 10 - lobus; 11 - tenderloin interstisial; 12 - tragus; 13 - tubercle supra-alkali; 14 - takik suprapelgous; 15 - anti-heliks kaki.


Gegendang telinga pada orang dewasa (tinggi 10 mm dan lebar 9 mm) sepenuhnya mengasingkan telinga luar dari tengah, iaitu dari rongga timpani. Pegangan malleus diputar ke gendang telinga - sebahagian daripada salah satu osikel pendengaran.

Rongga dram orang dewasa mempunyai isipadu kira-kira 1 cm ^; dilapisi dengan membran mukus; dinding tulang atasnya bersempadan dengan rongga kranial, anterior di bahagian bawah melintasi tiub Eustachian, posterior di bahagian atas ke relung yang menghubungkan rongga timpani dengan rongga (gua) proses mastoid. Rongga dram mengandungi udara. Ia mengandungi osikel pendengaran (malleus, landasan, stapes), dihubungkan oleh sendi, serta dua otot (sanggul dan gegendang ketegangan) dan ligamen.

Terdapat dua lubang di dinding dalam; salah satunya adalah bujur, ditutup dengan piring pengaduk, tepinya melekat pada kerangka tulang dengan tisu berserat, yang memungkinkan pergerakan sanggur; yang lain bulat, diketatkan oleh membran (disebut timpani sekunder).

Tiub Eustachian menghubungkan rongga timpani dengan nasofaring. Biasanya dalam keadaan runtuh, ketika tertelan, paip terbuka dan udara melaluinya ke rongga timpani.

Struktur organ pendengaran manusia yang betul (bahagian sepanjang meatus pendengaran luaran):
1 - aurikel; 2 - meatus pendengaran luaran; 3 - gegendang telinga; 4 - rongga timpani; mengenai. tukul;
6 - landasan; 7 - bertahap; 8 - Tiub Eustachian; 9 - terusan separa bulat; 10 - siput; 11 - saraf pendengaran; 12 - tulang temporal.

Dalam proses keradangan pada nasofaring, selaput lendir yang melapisi tiub membengkak, lumen tiub ditutup, aliran udara ke rongga timpani berhenti, yang menyebabkan perasaan mengisi telinga dan penurunan pendengaran.

Di belakang rongga timpani dan saluran pendengaran luaran adalah sel-sel proses mastoid tulang temporal, berkomunikasi dengan telinga tengah, biasanya dipenuhi udara. Dengan keradangan purulen rongga timpani (lihat otitis), proses keradangan boleh masuk ke sel-sel proses mastoid (mastoiditis).

Susunan telinga dalam sangat rumit, sebab itulah ia dipanggil labirin.
Ia membezakan bahagian pendengaran (koklea), yang mempunyai bentuk siput laut dan membentuk 2 1/2 keriting, dan yang disebut bahagian vestibular, yang terdiri dari tangki, atau ruang depan, dan tiga kanal separuh bulatan yang terletak di tiga bidang yang berbeza. Di dalam labirin tulang, membran membran dibuat, terbuat dari cecair lutsinar. Di seberang lumen curle koklea melewati plat yang mampu berayun, dan di atasnya adalah organ koklea atau Corti yang mengandungi sel pendengaran - bahagian penganalisis pendengaran yang merasakan bunyi.

Fisiologi pendengaran.

Secara fungsional, telinga boleh dibahagikan kepada dua bahagian:

  • pengalir bunyi (shell, meatus pendengaran luaran, gendang telinga dan rongga timpani, cecair labirin) dan
  • pengamatan suara (sel pendengaran, akhir saraf pendengaran); Keseluruhan saraf pendengaran, konduktor pusat dan bahagian korteks serebrum juga tergolong dalam alat penerima suara..
    Kekalahan lengkap alat penerima suara menyebabkan kehilangan pendengaran sepenuhnya di telinga tertentu - pekak, dan satu pengalir suara - hanya sebahagian (kehilangan pendengaran).

Auricle dalam fisiologi pendengaran pada manusia tidak memainkan peranan yang besar, walaupun nampaknya membantu orientasi berkenaan dengan sumber suara di ruang angkasa. Meatus pendengaran luaran adalah saluran utama di mana suara dihantar melalui udara dengan apa yang disebut. pengaliran udara; ia boleh dipecahkan oleh penyumbatan hermetik (mis., palam sulfurik) lumen. Dalam kes seperti itu, suara dihantar ke labirin terutama melalui tulang tengkorak (yang disebut transmisi bunyi tulang).

Gegendang telinga, secara hermetik memisahkan telinga tengah (rongga timpani) dari dunia luar, ia melindunginya dari bakteria yang terdapat di udara, dan juga dari penyejukan. Dalam fisiologi pendengaran, gendang telinga (serta seluruh rantai pendengaran yang berkaitan dengannya) sangat penting untuk transmisi suara rendah, iaitu bass, suara; dengan pemusnahan membran atau ossikel pendengaran, bunyi rendah kurang dirasakan atau tidak sama sekali, sederhana dan tinggi didengar dengan memuaskan. Udara yang terkandung di dalam rongga timpani mendorong pergerakan rantai ossikel pendengaran n, di samping itu, ia juga mengalirkan suara nada sederhana dan rendah terus ke plat stapes, dan mungkin membran sekunder tingkap bulat. Otot di rongga timpani berfungsi untuk mengatur ketegangan membran timpani dan rantai osikel pendengaran (penyesuaian dengan bunyi yang berbeza) bergantung pada kekuatan suaranya. Peranan tingkap bujur adalah penghantaran utama getaran suara ke labirin (cairannya).

Peranan yang terkenal dalam penghantaran suara dimainkan oleh dirinya sendiri. bahagian dalam (labirin) dinding telinga tengah (rongga timpani).

Di seberang tiub eustachian udara rongga timpani sentiasa diperbaharui, sehingga dapat mengekalkan tekanan atmosfera persekitaran; udara ini mengalami penyerapan semula secara beransur-ansur. Selain itu, tiub berfungsi untuk mengeluarkan dari rongga timpani ke dalam nasofaring bahan berbahaya tertentu - pembuangan terkumpul, jangkitan yang tidak sengaja ditangkap, dan lain-lain. Dengan mulut terbuka, sebahagian gelombang suara mencapai rongga timpani melalui tiub; ini menjelaskan hakikat bahawa beberapa kehilangan pendengaran membuka mulut untuk mendengar dengan lebih baik.

Kepentingan luar biasa dalam fisiologi pendengaran adalah labirin. Gelombang suara bergerak melalui tingkap bujur dan dengan cara lain menghantar getaran cecair labirin ruang depan, yang seterusnya memindahkannya ke cecair koklea. Gelombang bunyi yang melalui cairan labirin menyebabkan ayunannya, yang mengganggu ujung rambut sel pendengaran yang sesuai. Kerengsaan ini, disebarkan ke korteks serebrum, menyebabkan sensasi pendengaran..

Saluran telinga vestibule dan separuh bulatan mewakili organ deria, melihat perubahan kedudukan kepala dan badan di angkasa, serta arah pergerakan badan. Hasil daripada putaran kepala atau pergerakan seluruh badan, pergerakan cecair di saluran separuh bulatan terletak di tiga saling tegak lurus! pesawat, membelokkan rambut sel sensitif di saluran separuh bulatan dan ini menyebabkan kerengsaan ujung saraf; kerengsaan ini disebarkan ke pusat saraf yang terletak di medulla oblongata, menyebabkan refleks. Kerengsaan yang teruk pada saluran vaskular dan separuh bulatan alat vestibular (mis., Ketika badan berputar, berguling di kapal atau pesawat udara) menyebabkan pening, pucat, peluh, mual, dan muntah. Kajian alat vestibular sangat penting dalam pemilihan perkhidmatan penerbangan dan maritim.

Bahagian dalam telinga. Struktur telinga dalam

Organ pendengaran manusia selalu berpasangan. Mereka mempermudah untuk melihat dan menganalisa pelbagai jenis suara dunia. Terima kasih kepada pendengaran bahawa setiap orang bukan sahaja dapat membezakan suara, mengenali watak, lokasi, tetapi juga menguasai kemampuan unik untuk menghasilkan semula ucapan.

Spesies organ pendengaran

Terdapat telinga luar, tengah dan dalam. Yang terakhir ini dikenali oleh banyak orang dengan nama "labirin". Ia terletak di piramid tulang temporal berhampiran timpani dan saluran pendengaran dalaman. Melaluinya, pada gilirannya, yang disebut saraf vestibulo-koklea.

Terdapat labirin tulang dan membran, yang terakhir terletak di tengah-tengah yang pertama. Labirin tulang adalah koleksi bekas kecil yang saling berkaitan, sisinya merangkumi tulang yang padat. Mereka mempunyai tiga jabatan utama. Ini adalah ruang depan, kanal separuh bulatan dan siput. Unsur-unsur ini adalah organ utama telinga dalam..

Struktur ruang depan - bahagian labirin tulang

Ruang depan adalah bahagian tengah labirin tulang, yang mempunyai ukuran kecil dan bentuk bujur, dan juga dihubungkan oleh lima lubang dengan saluran separuh bulatan dan ruang besar yang terpisah dengan koklea.

Fungsi telinga dalam sangat bergantung pada dinding lateral ruang depan yang menghadap ke rongga timpani. Mereka juga mempunyai lubang yang ditempati oleh piring pengaduk. Ruang lain diketatkan dengan gendang telinga sekunder dan terletak di awal koklea. Dengan bantuan kerang, yang melewati dinding medial ruang depan, rongga dibahagikan kepada sepasang relung (bahagian belakang disambungkan ke saluran separuh bulatan, dan bahagian depan terletak lebih dekat ke koklea).

Alur anterior bermula dengan lubang kecil, yang berfungsi sebagai bekalan air ruang depan, melewati zat tulang dan berakhir di belakangnya. Tepat di belakang hujung kerang belakang, lubang kecil terletak di bahagian bawah ruang depan, yang sesuai dengan arah awal koklea.

Terusan separa bulat tulang

Saluran separuh bulatan telinga dalam adalah tiga pukulan arcuate yang terletak di tiga satah (saling tegak lurus). Saluran separuh bulatan anterior terletak secara menegak dan bersudut tepat dengan paksi tulang temporal. Saluran separuh bulat belakang terletak dengan cara yang sama, tetapi terletak hampir selari dengan permukaan belakang piramid. Saluran lateral terletak secara mendatar, sementara saluran bersandar pada sisi rongga timpani.

Semua saluran ini mempunyai sepasang kaki yang terbuka dengan harapan menggunakan lima lubang, kerana hujung depan dan belakang yang berdekatan dihubungkan oleh satu kaki yang sama. Segera sebelum menyambung ke ruang depan membentuk peluasan tertentu, yang disebut ampul.

Siput dan ciri-cirinya

Koklea terbentuk melalui saluran tulang lingkaran yang bermula dengan

Dalam rongga, sepanjang revolusi, plat spiral keluar yang membahagikan saluran menjadi dua bahagian - tangga ruang depan dan tangga dram. Di dekat tingkap seperti itu terdapat bukaan dalaman kecil - bekalan air koklea, hujung luarnya terletak di bahagian bawah tulang temporal.

Labirin berselubung dan strukturnya

Struktur telinga dalam, sebagai peraturan, dicirikan oleh labirin membran yang terletak di tengah-tengah tulang dan mengulangi bentuknya. Mereka mengandungi bahagian-bahagian perangkaan auditori dan alat analisis graviti. Dinding mereka adalah membran telus nipis. Di tengahnya, labirin jaring dipenuhi dengan cecair yang disebut endolim.

Labirin jaring di tempat saluran separuh bulatan digantung di dinding tulang menggunakan sistem benang penghubung yang kompleks. Ini menghalang pergerakan labirin membran apabila terdapat pergerakan yang ketara. Ruang perilymphatic dan endolymphatic tidak ditutup dari persekitaran luaran. Yang pertama berhubung rapat dengan telinga tengah di sepanjang tingkap koklea dan saluran vestibule. Ruang kedua menghubungkan sepanjang saluran endolimfatik dengan kantung endolimfatik yang terletak di rongga kranial.

Reseptor pendengaran dan getaran bunyi

Oleh kerana lokasi gelombang amplitud terbesar, frekuensi diedarkan melalui bahagian organ Corti yang berlainan. Sel rambut mereka mendapat kegembiraan maksimum terutamanya di tempat-tempat di mana bias BM paling besar diperhatikan. Oleh itu, nada suara dari semua frekuensi mempengaruhi

Struktur telinga dalam juga terdiri dari sel-sel rambut, yang terhubung ke ujung saraf, dan serat saraf pendengaran bermula dari bahagian sempit organ Corti. Terdapat juga kes apabila ia berasal dari satu sel rambut.

Oleh kerana reseptor pendengaran terletak di tempat tertentu dan teruja dengan bunyi frekuensi yang diperlukan, semua kumpulan kecil serat saraf saraf pendengaran melakukan impuls yang sesuai yang bertindak sebagai tindak balas terhadap bunyi pada frekuensi yang sama, yang disebut ciri.

Apabila telinga dalam mengambil bunyi, yang merupakan getaran yang cukup kompleks, benar-benar semua gentian diaktifkan sepenuhnya di saraf pendengaran, dan frekuensi khasnya sesuai untuk spektrum harmonik bunyi yang kompleks. Oleh itu, menurut reseptor pendengaran, bunyi dipisahkan menjadi spektrum harmonik tertentu. Tempoh isyarat bunyi dikodkan oleh masa di mana pengaktifan serat aferen memasuki saraf pendengaran.

Bekalan darah ke telinga dalam

Setiap arteri telinga dalam bermula dari labirin, yang berfungsi sebagai sejenis cabang dari arteri utama. Vena labirin, ketika memasuki saraf koklea dengan saraf koklea, dibahagikan kepada tiga cabang utama, yang dimanifestasikan di ruang depan (menyuburkan kantung posterior dan rahim), koklea (kerana koklea memberi makan) dan koklea (membekalkan bahagian bawah koklea dan jumlah vestibulus yang diperlukan dengan darah arteri.

Pengumpulan urat vestibule dan saluran separuh bulatan mewujudkan arteri vestibule yang mengalir ke sinus melintang atau sigmoid. Arteri koklea menyambung ke urat saluran koklea, yang mengalir ke sinus bawah.

Nilai telinga dalam

Sesungguhnya, telinga dalaman manusia adalah elemen tubuh manusia yang agak penting. Di samping itu, lokasinya memainkan peranan penting..

Jadi, di atasnya terdapat lubang tengah tengkorak, di bawahnya adalah bola unggul vena jugularis, arteri karotid terletak di depan, sinus sigmoid terletak di sisi lain, rongga timpani terletak di permukaan, dan lubang belakang tengkorak berada di tengah. Oleh itu, telinga dalam adalah salah satu organ tubuh manusia yang paling penting dan bertanggungjawab..

BAHAGIAN DALAM TELINGA

INNER EAR (auris interna) - sistem saluran tulang temporal dan alat reseptor alat analisis auditori dan statokinetik yang terdapat di dalamnya. Kerumitan bentuk telinga dalam memberi alasan untuk menyebutnya juga labirin - labirin.

Pada haiwan yang lebih rendah, organ yang berfungsi untuk mengekalkan keseimbangan adalah alat statik (statocyst). Pada gastrointestinal, ia mempunyai rupa kerucut yang menonjol secara bebas. Komplikasi perkembangan statokista harus dianggap sebagai pendalaman dalam ectoderm, ditutup dengan epitelium dengan rambut dan mengandungi stato- atau otolith (kalkulus mineral). Komplikasi lebih lanjut adalah transformasi fossa menjadi vesikel tertutup dengan otolit di dalam, yang disebut "vesikel pendengaran", yang, bagaimanapun, tidak berkaitan dengan pendengaran dan, nampaknya, hanya bertindak balas terhadap kerengsaan taktil. Labirin telinga pertama kali muncul di vertebrata. Ikan sudah mempunyai kanal semisirkular, kantung yang berkembang dengan baik dan pada masa bayi mereka, koklea. Siput hanya mempunyai bentuk khas pada mamalia; terdiri daripada 1.5-5 keriting.

Anlage V. pertama di. pada embrio manusia dijumpai menjelang akhir bulan pertama dalam bentuk ectoderm yang melonjak secara mendalam di kedua sisi dan di belakang otak belakang. Secara beransur-ansur, bentuk fossa, ujungnya semakin dalam dan, setelah terjun ke mesoderm, berbaris dalam bentuk gelembung. Semasa gelembung menyelam, ia membezakan ke bahagian atas dan bawah. Saluran semibulatan anyaman terbentuk dari bahagian atas, dan koklea dari bahagian bawah. Di tempat-tempat di mana lapisan dalam vesikel pendengaran bersentuhan rapat dengan serat saraf pendengaran, bentuk epitelium silinder pelbagai lapisan, dari mana badan kutikular dari alat reseptor ampul kanal setengah lingkaran, kantung dan koklea kemudian terbentuk. Kapsul tulang V. pada. dibentuk oleh pengoksidaan secara beransur-ansur mesoderm di sekitar labirin membran.

Kandungan

Anatomi

V. at., Atau labirin telinga (tsvetn. Gambar. 2-4), mempunyai ketebalan bahagian berbatu (pars petrosa) dari tulang temporal dan terdiri daripada sistem saluran tulang yang saling berkomunikasi - labirin tulang (labyrinthus osseus), di rum labirin membran bertetulang bergerak (labyrinthus membranaceus). Garis-garis labirin tulang hampir sepenuhnya mengulangi garis besar membran, seperti kapsulnya. Labirin membran adalah sistem saluran tertutup di mana alat akhir saraf vestibulocochlear terletak (n. Vestibulocochlear is). Ruang antara labirin tulang dan membran, yang disebut perilymphatic, dipenuhi dengan cecair - perilympha (perilympha), komposisi kawanan serupa dengan komposisi cecair serebrospinal. Labirin membran itu, sebagaimana adanya, terbenam di perilymph, ia dapat dikuatkan dengan kuat pada casing tulangnya menggunakan rangkaian tali tisu penghubung dan diisi dengan cairan yang disebut endolympha, yang sedikit berbeza dalam komposisi dari perilymph. Ruang perilymphatic (spatium perilymphaticum) dikaitkan dengan saluran tulang sempit subarachnoid yang disebut bekalan air koklea (aquaeductus cochleae, s. Ductus perilymphaticus). Ruang endolymphatic tidak mempunyai komunikasi seperti itu dengan ruang subarachnoid. Dari ruang endolimfatik, bahagian yang sangat sempit - bahagian depan vestibule (aquaeductus vestibuli, s. Ductus endolymphaticus) - menuju ke takungan tertutup kecil - kantung endolimatik (saccus endolymphaticus), yang tertanam dalam ketebalan dura mater di bahagian belakang piramid.

Labirin bertulang terdiri daripada tiga bahagian: vestibule (vestibulum), kanal separuh bulatan (canales semicirculares ossei) dan koklea.

Ruang depan membentuk bahagian tengah labirin. Ia masuk ke saluran separuh bulatan di bahagian belakang dan luar, dan ke dalam koklea secara anterior dan pertengahan. Dinding dalaman rongga vestibule menghadap fossa kranial posterior dan membentuk bahagian bawah meatus pendengaran dalaman. Permukaannya dibahagi dengan tulang kecil menjadi dua bahagian, salah satunya adalah bahagian depan-bawah, yang disebut kemerosotan sfera (recessus sphaericus), dan yang lain - kemurungan elips (recessus ellipticus). Di rongga sfera terdapat kantung sfera webbed - sacculus, di elips - kantung elips - rahim (utriculus), di mana saluran semibulatan mengalir di hujungnya. Di dinding tengah kedua relung terdapat sekumpulan lubang kecil yang membentuk ketinggian rata dalam bentuk bintik-bintik terpal di permukaan - maculae cribrosae. Mereka bertujuan untuk cabang bahagian vestibular (pars vestibularis) saraf. Dinding luar ruang depan menghadap timpani dan sebahagian besarnya ditempati oleh tingkap ruang depan (fenestra vestibuli). Saluran separuh bulatan terletak di tiga satah yang hampir tegak lurus antara satu sama lain. Salah satu hujung setiap saluran diperbesar dan disebut ampullar pedicle (crus osseum ampullare), yang lain disebut peduncle sederhana (crus osseum simplex). Mengikut lokasi mereka di tulang, bahagian atasnya adalah frontal atau anterior (semut canalis semicircularis.), Posterior adalah sagittal (canalis semicircularis post.) Dan lateral adalah mendatar (canalis semicircularis lat.). Kedua-dua hujung setiap kanal separuh bulat menuju ke ruang depan, hanya dua kaki sederhana dari saluran posterior dan atas yang saling terhubung satu sama lain, membentuk pedikel bersama (crus osseum commune), dan berkomunikasi dengan ruang depan dengan satu bukaan biasa.

Koklea tulang adalah saluran berbelit yang memanjang dari ruang depan; ia berputar di sekitar paksi mendatarnya 2x / 2 kali dan secara beransur-ansur mengetuk ke arah puncak. Batang tulang pusat dipanggil modiolus. Plat tulang yang sempit berputar di sekitar batang, di mana ia dilekatkan dengan kuat, membentuk lanjutan langsungnya, membran tisu penghubung, yang disebut membran bawah tanah (membrana basilaris). Selain itu, membran tisu penghubung nipis, membran vestibular (membrana vestibularis), juga disebut membran Reissner, lateral ke atas, lateral ke atas dari plat spiral tulang (lamina spiralis ossea). Ruang yang terbentuk antara membran basal dan vestibular disebut saluran koklea (ductus cochlearis), ia dipenuhi dengan endolim. Di atas dan bawahnya terdapat ruang perilymphatic yang membentuk dua tingkat. Lantai bawah disebut tangga gendang (scala tympani), bahagian atas - tangga ruang depan (scala vestibuli). Tangga di bahagian atas koklea dihubungkan antara satu sama lain dengan pembukaan koklea yang disebut helicotrema. Inti koklea ditembusi oleh tubulus membujur (canales longitudinales modioli) untuk laluan gentian saraf. Di sepanjang pinggir batang, saluran pengikatnya (canalis spiralis cochleae) memanjang secara spiral, sel-sel saraf diletakkan di dalamnya, yang membentuk simpul lingkaran koklea - ganglion spirale cochleae. Meatus pendengaran dalaman (meatus acusticus internus) mengarah ke labirin tulang dari tengkorak, dan saraf vestibulo-koklea dan muka masuk ke rum. Pembukaan saluran kranial terletak di permukaan belakang piramid, dan bahagian dalamnya berakhir dengan plat tulang, yang disebut bahagian bawah meatus pendengaran dalaman (fundus meatus acustici interni) dan membentuk sebahagian dari dinding medial ruang depan dan koklea.

Labirin membran terdiri daripada dua kantung vestibule, tiga kanal separuh bulatan, saluran koklea, saluran air dari ruang depan dan koklea. Semua bahagian labirin membran ini adalah sistem struktur yang saling berkomunikasi. Kantung elips terletak di bahagian atas vestibule, ia dihubungkan dengan dinding medial vestibule dengan ikatan tisu penghubung dan serat utricularis yang melewati titik etmoid atas. Oleh itu, permukaan dalaman dinding bawah kantung mempunyai ketinggian yang dibentuk oleh epitel sensitif, dan disebut bintik-bintik kantung elips (macula utriculi). Tiga ampullar dan dua kaki sederhana dari separa bulatan menuju ke dalam kantung elips. Sacculus mempunyai bentuk lensa cembung rata dan di bahagian bawahnya masuk ke saluran (ductus reuniens) yang menghubungkannya ke saluran koklea (ductus cochlearis). Sacculus dan utriculus berkomunikasi antara satu sama lain melalui saluran endolimfatik (duktus endolymphaticus).

Di dinding labirin membran, serat saraf vestibulo-koklea berakhir di tempat-tempat tertentu. Tiga daripadanya terletak di ampul dan dipanggil sisir ampullar (cristae ampullares), dua di dalam kantung dan disebut bintik (maculae sacculi et utriculi), yang terakhir adalah keseluruhan alat saraf terminal koklea, yang dikenali sebagai organ spiral (Corti) (organon spirale).

Siput jaring adalah saluran segitiga yang berbelit-belit.

Arteri telinga dalam berasal dari arteri labirin (a. Labyrinthi), tepi berlepas dari arteri basilar (a. Basilaris). Darah vena labirin dikumpulkan di pleksus yang terletak di saluran pendengaran dalaman. Darah vena mengalir dari saluran depan dan saluran separuh bulatan. arr. melalui urat yang mengalir di saluran air ke sinus melintang dura mater. Urat siput membawa darah ke sinus berbatu bawah. Telinga dalam menerima suntikan dari sepasang saraf kranial VIII, masing-masing, setelah memasuki meatus pendengaran dalaman, pecah menjadi 3 cabang: atas, tengah dan bawah. Cabang atas dan tengah membentuk saraf vestibule - item vestibularis, yang bawah sesuai dengan saraf cochlearis - item cochlearis (lihat. Saraf masuk-koklea).

Histologi

Histol, struktur dinding labirin membran agak sederhana. Dinding bahagian vestibular labirin membran dilapisi dengan epitel berlapis tunggal rata. Epitelium ini di kawasan kerang ampullar memasuki kubik dan silinder, yang terletak di membran bawah tanah, di mana tisu penghubung bersebelahan dengan potongan. Rangkaian ligamen perilymphatic yang terbentang terdiri daripada serat tisu penghubung yang menembusi, di satu pihak, ke Endost, melapisi dinding labirin tulang, dan di sisi lain, ke dalam membran tisu penghubung dinding membran. Saluran darah melalui jumper ini.

Dalam strukturnya, alat saraf terminal bahagian vestibular serupa antara satu sama lain. Alat reseptor maculae sacculi et utriculi, yang terletak dalam bentuk beberapa tempat tinggi, juga disebut alat otolit (lihat). Pada bintik-bintik ini, penutup epitelium terdiri daripada sel pendukung - Sustencytes (cellulae Sustentantes), tidak berkaitan dengan penularan kerengsaan, dan sel rambut (sensori epitelium) (selulae pilosae), dikepang oleh serat saraf dan tidak sampai ke hujung bawah membran bawah tanah. Proses sel-sel, yang saling terkait di bahagian atas di antara mereka, membentuk jaringan berserat nipis selari dengan permukaan atas epitel dan di hujungnya terus masuk ke membran otolitik (membrana statoconiorum). Yang terakhir terdiri daripada serat, biji-bijian dan banyak kristal heksagon yang dibentuk oleh impregnasi inti protein dengan garam bikarbonat kalsium dan magnesium - otolit, atau statoconia (statoconia). Ruang antara permukaan atas epitel dan membran otolith dipenuhi dengan jaringan rambut dan tepu dengan jisim cair..

Sel rambut ultramikroskopik terbahagi kepada dua jenis. Sel-sel jenis pertama mempunyai pangkal lebar yang membulat, di mana ujung saraf bersebelahan, membentuk casing dalam bentuk cawan. Di permukaan luar mereka adalah kutikula. 60-80 rambut tidak bergerak (sterocilia) dengan panjang lebih kurang. 40 mikron dan satu kinocilia motil, pinggirnya mengandungi 9 fibril periferal dan 2 pusat, bermula dari badan basal. Kinocilia selalu polar sehubungan dengan kumpulan sterocilia. Dalam sitoplasma sel terletak mitokondria dan membran retikulum sitoplasma, yang membentuk tangki. Ribosom terletak di permukaan membran. Sel jenis kedua mempunyai bentuk silinder dan dalam strukturnya sedikit berbeza dengan sel jenis pertama, tetapi lebih lemah pada ujung saraf..

Alat saraf ampul kanal separuh bulatan agak berbeza dengan alat pelindung kantung. Crista ampullaris dibandingkan dengan macula naik dengan kuat di atas pangkalnya dalam bentuk kerucut sempit, yang menonjol ke dalam lumen ampul. Kerucut ditutup dengan sel rambut (sensori-epitelium), di tepi terdapat formasi seperti jeli - cupula, seolah-olah ditanam pada rambut epitelium. Pada kerang, rambut sensori meninggalkan selnya lurus ke atas dan hanya sedikit menyimpang di sepanjang pinggirnya dan menembusi cupula yang menutupinya, diedarkan secara merata di dalamnya. Membran otolith tidak ada. Struktur halus sel rambut kerang ampullar (Gamb.) Dan pemeliharaannya hampir sama dengan sel bintik-bintik.

Histol, struktur dinding saluran membran koklea agak kompleks. Membran vestibular paling mudah disusun, terdiri daripada tisu penghubung yang ditutup dengan epitel rata berlapis tunggal menghadap endolim, endotelium menghadap perilymph. Dinding luar duktus cochlearis disatu dengan ligamen lingkaran. Kapilari dari rangkaian vaskular yang tertanam dalam ligamen spiral menembus ke dalamnya, yang membentuk penebalan yang ketara - jalur vaskular (stria vascularis). Dinding bawah dengan epitel saraf paling kompleks - organ spiral - reseptor untuk kerengsaan pendengaran (lihat organ Corti).

Fisiologi

Di V. pada. reseptor penganalisis auditori dan statokinetik terletak.

Alat reseptor (penerimaan suara) penganalisis pendengaran (lihat) terletak di koklea dan diwakili oleh sel rambut (sensori-epitel) organ spiral (Corti). Koklea dan alat reseptor penganalisis pendengaran yang dilampirkan di dalamnya disebut radas koklea. Getaran suara yang timbul di udara dihantar melalui kanal pendengaran luaran, gendang telinga dan rantai ossikel pendengaran ke tingkap vestibular labirin, menyebabkan pergerakan seperti peri-limfa, yang, menyebarkan, disebarkan ke organ lingkaran (lihat Pendengaran). Pergerakan bendalir ini mungkin berlaku kerana adanya membran tingkap koklea, yang pada setiap kejutan pada stape dan pergerakan perilymph yang bersesuaian menonjol ke arah timpani. Penghantaran getaran dari persekitaran ke media cecair V. di. berlaku secara langsung melalui tulang tengkorak (konduksi tulang). Dalam sel reseptor organ spiral, tenaga fizikal getaran suara ditukarkan kepada tenaga pengujaan saraf - impuls saraf yang memasuki bahagian konduksi penganalisis pendengaran ke bahagian kortikalnya. Dengan bantuan elektrofisiol, kajian telah membuktikan bahawa dengan kerengsaan suara di koklea terdapat potensi elektrik - arus koklea, yang dalam frekuensi dan bentuk getaran sesuai dengan getaran suara yang diterima di telinga. Selepas penguatan, arus koklea dapat diubah menjadi getaran bunyi dengan bantuan telefon dan mengulangi tepat bunyi yang diterima di telinga. Fenomena ini, yang disebut kesan mikrofail koklea, atau fenomena Weaver-Bray, mencerminkan fungsi alat reseptor V.U. Kurva kokleogram yang direkodkan pada osiloskop (kokleogram) juga memungkinkan untuk menilai keselamatan alat reseptor koklea.

Alat reseptor penganalisis statokinetik (lihat Vestibular analyzer), yang terletak di kanal separuh bulatan dan kantung vestibula, disebut radas vestibular. Reseptor yang terletak di kanal separa bulat melihat pecutan sudut yang timbul dari putaran kepala atau pergerakan putaran seluruh badan, dan reseptor vestibule bertindak balas terhadap pecutan segiempat.

Kaedah penyelidikan

Kaedah moden penyelidikan fungsi V. di. sangat kompleks dan terdiri dalam menentukan keadaan kedua fungsinya - pendengaran dan vestibular. Dalam kajian fungsi pendengaran, rangsangan yang mencukupi diterapkan - bunyi pelbagai frekuensi dan intensiti dalam bentuk nada murni, suara dan isyarat pertuturan. Garpu penalaan, alat pengukur suara (nada dan ucapan), bisikan dan pertuturan kuat digunakan sebagai sumber suara. Kumpulan kajian ini membolehkan anda menentukan keadaan fungsi sistem pengalir suara, alat reseptor B., dan juga konduktor dan jabatan pusat penganalisis pendengaran (lihat Audiometri).

Dalam kajian fungsi alat vestibular, kehadiran gangguan keseimbangan, tindak balas vestibular spontan (lihat), serta kejadian refleks motor dan autonomi sebagai tindak balas terhadap pelbagai kerengsaan alat vestibular (putaran, kalori, galvanik, penekan dan ujian lain) ditentukan. Penggunaan peralatan khas memungkinkan untuk menilai secara objektif keadaan fungsi alat vestibular dengan tahap ketepatan yang tinggi (lihat Vestibulometry).

Patologi

Anomali perkembangan V. di. bertemu dalam bentuk ketiadaan labirin atau kekurangan bahagian-bahagiannya secara keseluruhan. Dalam kebanyakan kes, terdapat kekurangan organ spiral, lebih sering dari alat spesifiknya - sel rambut, kadang-kadang keterbelakangan sel rambut organ spiral hanya terjadi di daerah tertentu, dan fungsi pendengaran dalam bentuk "pulau pendengaran" dapat dipertahankan sebagian. Sekiranya berlaku kecacatan kelahiran B. di. Kesan patologi pada embrio dari sisi badan ibu berperanan, terutamanya pada bulan-bulan pertama kehamilan (mabuk, jangkitan, trauma pada janin). Faktor genetik juga berperanan. Kerosakan V. at. Harus dibezakan dari kecacatan perkembangan bawaan. semasa kelahiran bertindak sebagai akibat pemampatan kepala janin oleh saluran kelahiran sempit atau forceps obstetrik semasa kelahiran patologi.

Kerosakan mekanikal dalam bentuk terpencil di V. at. jarang berlaku. Dengan patah dasar tengkorak, retakan dapat melewati piramid tulang temporal. Dengan fraktur melintang piramid, retakan hampir selalu menangkap V. di., Dan patah seperti itu biasanya disertai dengan pelanggaran berat fungsi pendengaran dan vestibular hingga kepunahan sepenuhnya..

Luka V. di. ditemui pada luka tengkorak, disertai dengan kerosakan pada tulang. Dalam kes ini, telinga luar dan tengah biasanya jatuh ke zon kerosakan. Diagnosis ditentukan menggunakan penyelidikan fungsional dan radiografi. Rawatan kerosakan mekanikal V. pada. dijalankan mengikut peraturan rawatan pembedahan kecederaan tengkorak. Antibiotik banyak digunakan untuk mencegah komplikasi intrakranial..

Kerosakan khusus pada alat reseptor koklea berlaku dengan pendedahan jangka pendek atau jangka panjang terhadap bunyi dengan intensiti tinggi. Kesan jangka panjang bunyi kuat pada V. di. boleh menyebabkan gangguan pendengaran profesional (lihat kecederaan Akustik, Pekak).

Perubahan patologi pada V. di. juga timbul apabila terkena gegaran pada badan (lihat Vibrotrauma). Pada perbezaan mendadak tekanan atmosfera luaran atau tekanan di bawah air akibat pendarahan di V. pada. perubahan tidak dapat dipulihkan boleh berlaku sehingga kematian sel reseptor organ spiral (lihat Barotrauma).

Proses keradangan berlaku pada V. pada., Sebagai peraturan, untuk kedua kalinya, lebih sering sebagai komplikasi akut atau kronik, otitis media purulen (labirinitis tympanogenic), lebih jarang - sebagai akibat penyebaran jangkitan pada V. di. dari ruang subarachnoid melalui kanal pendengaran dalaman di sepanjang membran saraf vestibulo-koklea dengan meningitis serebrospinal epidemik (labirinitis meningogenik). Dalam beberapa kes di V. di. bukan mikroba menembusi, tetapi toksinnya; proses keradangan yang berkembang dalam kes-kes ini berlangsung tanpa suppuration (serous labyrinthitis). Proses purulen di V. di. selalu ada pekak lengkap atau separa (lihat); bergantung kepada tahap penyebaran proses selepas labirinitis serous, fungsi pendengaran dapat pulih sebahagian atau sepenuhnya (lihat Labyrinthitis).

Pelanggaran fungsi V. di. (pendengaran dan vestibular) dapat terjadi dengan gangguan peredaran darah dan peredaran cairan labirin, serta sebagai akibat dari proses distrofik. Penyebab gangguan tersebut boleh menjadi mabuk, termasuk beberapa bahan perubatan (kina, streptomisin, neomisin, monomisin, dll.), Gangguan autonomi dan endokrin, penyakit pada sistem darah dan kardiovaskular, gangguan fungsi ginjal. Penyakit bukan radang B. di. bersatu dalam kumpulan yang disebut labyrinthopathy (lihat). Dalam beberapa kes, labirinopati berlaku dalam bentuk pening berulang dan kehilangan pendengaran progresif (lihat penyakit Meniere). Pada usia lanjut dan pikun perubahan distrofik pada V. pada. berkembang akibat penuaan umum tisu badan dan gangguan bekalan darah V. di. (lihat Presbycusus).

Kekalahan V. pada. boleh berlaku dengan sifilis. Pada sifilis kongenital, kerosakan pada alat reseptor dalam bentuk penurunan pendengaran yang tajam adalah salah satu manifestasi yang lewat dan biasanya dijumpai pada usia 10-20 tahun. Ciri untuk kekalahan V. di. dengan sifilis kongenital, gejala Enneber dipertimbangkan - kemunculan nystagmus dengan peningkatan dan penurunan tekanan udara di saluran pendengaran luaran. Dengan sifilis yang diperoleh, kekalahan V.u. lebih kerap berlaku pada masa sekunder dan boleh berlaku secara mendadak - dalam bentuk penurunan pendengaran yang meningkat dengan cepat sehingga pendengaran lengkap. Kadang-kadang penyakit B. di. bermula dengan serangan pening, tinitus dan pekak yang tiba-tiba. Pada peringkat seterusnya sifilis, gangguan pendengaran berkembang dengan lebih perlahan. Ciri khas untuk kekalahan sifilik V. pada. pemendekan tulang yang lebih ketara dianggap dibandingkan dengan udara. Kerosakan fungsi vestibular pada sifilis jarang berlaku. Pemisahan tindak balas semasa ujian putaran dan kalori adalah ciri.

Rawatan pada kekalahan sifilik V. pada. spesifik. Berkaitan dengan gangguan fungsi V. pada. rawatan khusus akan lebih berkesan apabila ia dimulakan.

Penerbitan Mengenai Asma