Pada 11 Mac, Organisasi Kesihatan Sedunia mengumumkan wabaknya wabak coronavirus baru. Ini menimbulkan rasa panik, dan kemudian - munculnya khabar angin dan artikel yang menakutkan dengan data yang belum disahkan yang tersebar di rangkaian sosial lebih cepat daripada coronavirus itu sendiri. Pediatrician Sulamith Wolfson menulis teks yang seimbang, tenang dan dapat difahami tentang apa itu pandemi, bagaimana kita semua dapat menghadapi jangkitan COVID-19 dan mengapa tidak ada sebab untuk panik.

Saya bukan ahli virologi, bukan ahli epidemiologi, dan juga ahli terapi. Saya seorang pakar pediatrik biasa. Tetapi pandemik - dan panik dengan latar belakangnya! - mempengaruhi semua orang. Tanpa menuntut objektif dan pengetahuan yang mendalam, saya tetap menulis teks ulasan mengenai keadaan semasa dengan coronavirus. Ia memberi tumpuan terutamanya kepada ibu bapa pesakit saya, yang tidak tahu sumber mana yang harus dipercayai dan ke mana harus bergegas. Maklumat berdasarkan Uptodate, salah satu sumber perubatan harian terbesar dan paling terkini dan laman web WHO..

Apa itu coronavirus dan mengapa mereka mengumumkan wabak??

Coronavirus adalah keluarga virus yang terpisah. Sudah lama terkenal. Beberapa coronavirus menyebabkan penyakit pada kucing, beberapa pada anjing, beberapa seperti yang kita lihat! - pada manusia. Pada masa yang sama, virus kucing tidak menjangkiti manusia dan anjing, virus anjing tidak menjangkiti manusia dan kucing, dan virus manusia selamat untuk semua haiwan.

Sebilangan besar koronavirus manusia menyebabkan selesema biasa, antara yang memotong sekolah dan tadika setiap musim sejuk dan musim sejuk. Snot, batuk, demam, dalam seminggu semuanya akan berlalu dengan sendirinya.

Beberapa strain coronavirus dapat memprovokasi selsema dengan penyakit yang lebih teruk, terutamanya pneumonia atipikal. Ia seperti selesema, lihat? Terdapat ketegangan "mudah", ada yang lebih berbahaya.

“Pada masa ini, WHO telah mengumumkan pandemik COVID-19, strain baru coronavirus. Pandemik dinyatakan setiap kali lebih banyak daripada sebilangan orang yang jatuh sakit di banyak negara sekaligus. Kini wabak telah dinyatakan, bukan kerana penyakit ini serius, tetapi kerana terdapat banyak kes di berbagai negara. "

Sehingga pandemik berakhir, sangat sukar untuk mengatakan sesuatu yang spesifik mengenai kematian, keparahan, dan kadar penyebaran jangkitan baru. Untuk memastikannya, anda memerlukan keseluruhan maklumat, yang setakat ini hanya terkumpul. Jadi, sebagai contoh, tidak ada yang tahu pasti mengapa begitu banyak orang jatuh sakit di Itali, tetapi belum di Jerman atau di Rusia. Mungkin iklim mempengaruhi (Wuhan dan wilayah Itali, di mana sebahagian besar kes berada pada garis lintang yang sama). Mungkin kecacatan dalam aktiviti karantina. Mungkin wabak di Itali merebak, sebenarnya, bersamaan dengan Wuhan, dan tidak dapat dikesan tepat pada waktunya, kerana bermula di kalangan pekerja Cina yang tidak sah (iaitu mereka yang tidak mempunyai insurans perubatan dan tidak menghubungi doktor tempatan). Mungkin sebabnya adalah dalam pelbagai jenis coronavirus. Mungkin intinya adalah adanya kaedah cepat dan boleh dipercayai untuk menentukan virus: di mana ia boleh dilakukan, ada banyak kes, dan di mana tidak ada makmal, orang sakit sama banyaknya, tetapi tidak ada yang tahu bahawa itu adalah coronavirus. Mereka. ada banyak pilihan, tetapi kita akan mengetahui yang sebenarnya hanya apabila semuanya selesai, dan data akan dikumpulkan dan diproses.

Bagaimana jangkitan coronavirus 2019-2020?

Tempoh pengeraman adalah sehingga 14 hari. Rata-rata, tanda-tanda pertama penyakit ini diperhatikan 4-5 hari selepas jangkitan

Kira-kira 80% daripada semua pesakit membawa jangkitan dengan mudah, tanpa gejala atau dengan gejala catarrhal kecil. Keadaan kritikal (kegagalan pernafasan, disfungsi pelbagai organ) diperhatikan pada kira-kira 5% pesakit.

Kematian pada masa ini (seperti yang saya katakan, kesimpulan akhir hanya dapat dibuat ketika pandemi berakhir), berbeza-beza, menurut berbagai sumber, dari 0,7% hingga 5,8%. Mungkin kemudian, dengan pemprosesan semua data, kadar kematian akan menjadi lebih kurang.

Secara klinikal, jangkitan COVID-19 ditunjukkan oleh peningkatan suhu (biasanya di atas 38, tetapi ada juga pilihan dengan suhu rendah), perasaan kelemahan umum, sakit otot, dan batuk kering. Walau bagaimanapun, sebilangan pesakit juga mengalami sakit tekak, sakit kepala, hidung berair. Secara umum, gambar ARVI yang sepenuhnya tidak spesifik.

Kanak-kanak (baik, siapa tentang apa, dan pakar pediatrik mengenai kanak-kanak) sakit. Sekali lagi, ini penting: bertentangan dengan khabar angin dan mitos, kanak-kanak sakit. Lebih-lebih lagi, semua kes penyakit yang diketahui pada kanak-kanak berjalan dengan mudah, tanpa komplikasi, dengan sedikit gejala dan disahkan secara bebas.

Kursus penyakit yang berbahaya adalah radang paru-paru virus. Diasumsikan bahawa ia berkembang sejurus selepas permulaan penyakit atau pada 4-5 hari penyakit. Ini dicirikan oleh kesukaran dan peningkatan pernafasan, beberapa pesakit memerlukan oksigen atau bahkan pengudaraan mekanikal untuk rawatan. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa tidak semua pesakit dengan radang paru-paru COVID-19 memerlukan apa-apa lebih daripada minum intensif dan rawatan simptomatik.!

SARS. Tempoh pengeraman. Tahap penyakit ini

Sejak kecil kita dikejar oleh jangkitan virus pernafasan yang sejuk atau akut (SARS), yang sepanjang hidup sering mengingatkan dirinya sendiri, mengancam kesihatan kita; terutamanya dalam cuaca sejuk. Dan walaupun nampaknya selesema tidak banyak membahayakan kesihatan anda dan anda hanya perlu jatuh sakit, anda tidak boleh menganggapnya ringan, seolah-olah jika dirawat dengan tidak betul, akibatnya akan mengecewakan: ARVI dapat berlarutan dan memprovokasi radang paru-paru. Untuk mengelakkan ini, penting untuk mengetahui tahap penyakit, bagaimana bersikap semasa penyakit, apa yang harus dilakukan dan memahami berapa lama SARS pada orang dewasa dan kanak-kanak.

Jangkitan disebarkan oleh titisan udara, dan oleh itu menyebar dengan cepat. Fokus jangkitan ini adalah tempat yang sesak. Dalam kes penularan patogen dari satu orang ke orang lain, wabak virus muncul..

Tanda-tanda pertama jangkitan virus pernafasan akut:

Selalunya, penyakit ini menampakkan diri sebaik sahaja suhu di jalan turun di bawah 15 darjah. Risiko jatuh sakit meningkat pada musim gugur, begitu juga pada musim sejuk pada bulan Januari dan Februari. Pada masa ini, imuniti sangat santai dan lebih sukar untuk melawannya dengan badan.

Kecurigaan terhadap ARVI. Apa nak buat?

Sekiranya anda bangun pada waktu pagi, anda merasakan anda mengalami selesema, hidung berair, sakit, badan anda berpeluh, kepala anda retak, dan leher anda menggelitik, anda tidak boleh mengorbankan kesihatan anda dan pergi bekerja. Terbaik untuk tinggal di rumah. Badan anda memerlukan rehat. Sekiranya dia memberikan rehat ini, selsema akan berlalu dengan cepat dan tanpa akibat. Anda tidak boleh lupa bahawa anda boleh menjangkiti orang lain, terutamanya dalam tempoh pengeraman virus, dan mereka akan mengalami masa yang sukar. Ambil cuti sakit dan mulakan rawatan.

Ikut cadangan doktor anda. Jangan mengubati diri sendiri, dengan harapan selesema akan segera berlalu. Ini boleh membahayakan, kerana penyakit ini berupaya menyerang seluruh sistem pernafasan. Tidak mempunyai waktu untuk mengedipkan mata, karena keadaan semakin buruk: organ dan tisu badan akan berhenti menerima norma oksigen yang diperlukan, kerana paru-paru, otak dan jantung akan mulai menderita. Terdapat banyak kes kematian dengan menjalankan SARS, jadi anda perlu merawat penyakit ini dengan penuh kesungguhan dan tanggungjawab.

Tempoh inkubasi influenza dan SARS

Semua orang tahu tanda-tanda pertama selesema: hidung berair, sakit tekak, kelemahan, dan kadang-kadang demam. Namun, hanya sedikit yang memahami bahawa virus itu masuk ke dalam tubuh sebelum batuk datang dan suhu meningkat. Selang waktu inilah yang biasanya disebut masa inkubasi influenza dan SARS. Pertimbangkan fenomena ini dengan lebih terperinci..

Tempoh inkubasi selesema bermula sebaik sahaja bersentuhan dengan orang yang dijangkiti. Apabila pesakit menunjukkan tanda-tanda pertama, proses inkubasi berakhir dan penyakit itu masuk..

Berapa lama tempoh pengeraman SARS sukar untuk ditentukan. Berapa hari akan berlalu dari saat virus masuk ke dalam tubuh dan mendedahkan tanda-tanda selesema, lebih banyak bergantung kepada faktor-faktor berikut:

 • usia pesakit;
 • syarat imuniti;
 • kehadiran penyakit kronik;
 • ciri badan;
 • jenis patogen;
 • tahap pengabaian penyakit;
 • pertolongan cemas dan lain-lain.

Walau bagaimanapun, terdapat jangka waktu untuk proses ini: tempoh inkubasi SARS pada orang dewasa adalah dari 2 jam hingga 5 hari. Perlu diingat bahawa orang yang mempunyai imuniti yang baik dapat menjadi pembawa virus biasa dan bahkan tidak jatuh sakit, kerana tubuh mereka akan menyingkirkan patogen virus lebih awal daripada yang akan mula memberi kesan negatif..

Tempoh inkubasi SARS pada kanak-kanak kurang daripada pada orang dewasa. Ini terutama disebabkan oleh fakta bahawa tubuh anak sangat rentan terhadap patogen, juga disebabkan oleh pembentukan sistem imun anak yang tidak lengkap. Inkubasi virus dalam kes ini boleh berlaku pada hari jangkitan anak hanya dalam beberapa jam; secara puratanya, proses ini berlangsung sehingga 3 hari.

Pada jangkitan pernafasan akut pada kanak-kanak dan orang dewasa, jangka masa proses akan bergantung pada jenis patogen, iaitu pada influenza, parainfluenza, dan lain-lain, kerana jangkitan virus pernafasan akut mesti dibahagikan kepada beberapa subspesies.

Subspesies ARVI

Selesema

Dalam kes influenza, masa inkubasi bergantung pada jenis selesema. Purata adalah dari 2 hingga 48 jam. Jangka masa ini boleh meningkat hingga 3 hari sangat jarang, namun, anda perlu mempertimbangkan jumlah hari dari saat jangkitan hingga pengesanan tanda-tanda penyakit. Sebagai contoh, selesema burung di dalam badan dapat berkembang dalam masa 7 hari tanpa menunjukkan sebarang gejala.

Virus influenza terutama mempengaruhi saluran pernafasan bawah dan atas. Ini membawa kepada keracunan yang teruk di dalam badan dan manifestasi gejala yang mengancam.

Selesema berkembang pesat. Pada hari pertama penyakit ini, suhu badan boleh mencapai hingga 40 darjah. Sakit kepala, fobia, dan sakit yang menyakitkan (terutama pada sendi) juga merupakan tanda penyakit ini. Selepas beberapa hari, gejala catarrhal dapat diperhatikan, dan lima hari selepas ini, penyakit ini mulai surut, berlangsung selama kira-kira 12 hari, namun risiko jangkitan hilang hanya lima hari setelah sembuh.

Selsema itu sendiri tidak berbahaya seperti akibat yang ditimbulkan olehnya. Terdapat risiko jangkitan bakteria bergabung, yang menampakkan diri dalam bentuk sinusitis frontal, sinusitis, meningitis atau radang paru-paru. Jarang, tetapi boleh menyebabkan komplikasi buah pinggang dan jantung..

Parainfluenza

Parainfluenza terutamanya mempengaruhi membran mukus laring dan hidung. Mengenai virus, ia, tidak seperti yang lain, mempunyai daya maju yang sangat rendah dan mati dengan cepat di persekitaran luaran, oleh sebab itu ia hanya dapat disebarkan sekiranya terdapat hubungan positif dengan pembawanya. Proses pengeraman adalah dari 2 hingga 6 hari.

Gejala pertama: sakit tekak, disertai dengan kemerahan membran mukus laring dan hidung. Selepas beberapa ketika, terdapat pelepasan dari hidung (cahaya), yang kemudian memperoleh warna kelabu. Suhu yang mungkin.

Simptom utamanya adalah batuk "menyalak" dan serangan malam kelam palsu. Pemulihan berlaku 10-14 hari selepas tanda-tanda pertama penyakit dikesan.

Jangkitan adenovirus

Virus ini mempengaruhi selaput lendir saluran pernafasan, pundi kencing, mata, usus, termasuk tisu limfoid.

Dengan SARS, tempoh inkubasi rata-rata dari 1 hingga 5 hari. Dalam kes luar biasa akut, jangka masa boleh mencapai hingga 14 hari. Salah satu faktor utama yang menyumbang kepada peningkatan dalam tempoh ini adalah imuniti manusia..

Jangkitan Rhinovirus

Dengan jangkitan ini, selaput lendir hidung terjejas. Mereka mempunyai tahap kestabilan yang rendah dalam keadaan persekitaran dan mati cukup cepat pada suhu tinggi, serta di bawah pengaruh desinfektan dan asid..

Jangkitan boleh berlaku bersentuhan dengan rembesan virus: secara langsung dengan orang yang sakit atau sekiranya menggunakan barangnya. Proses pengeraman jangkitan pernafasan akut subspesies ini dari 1 hingga 5 hari. Terdapat corak berikut: pada orang tua yang mempunyai imuniti yang kuat, tempoh inkubasi lebih lama, dan anak sakit lebih mudah.

Peringkat SARS

Berapa lama penyakit ini akan sukar untuk dinyatakan. Perkara utama adalah bahawa tidak ada komplikasi. Di sini anda perlu memahami bagaimana selesema berkembang..

 1. Terdapat jangkitan pada tubuh dengan virus. Jangkitan memasuki saluran pernafasan atas. Pada masa yang sama, beberapa virus boleh memasuki tubuh melalui nasofaring. Kehadiran molekul imun dalam dahak, kelembapan meningkat dan keadaan sistem imun itu sendiri menunjukkan adanya jangkitan.
 2. Tempoh inkubasi SARS akan datang. Sebagai tambahan kepada semua perkara di atas mengenai tempoh penyakit ini, jangka masa prosesnya bergantung pada jumlah virus dalam tubuh dan berapa banyak tubuh yang menentang penyakit ini..
 3. Fasa akut ARVI. Ia berlangsung sekitar 3 hari. Gejala dimanifestasikan: suhu, batuk, sejumlah besar dahak, menggigil, darah tinggi, virus memasuki aliran darah dan boleh menyebabkan keracunan (mabuk) dan banyak lagi. Semasa fasa akut, risiko komplikasi terbesar sekiranya berlaku rawatan yang tidak betul, kerana dahak dan air liur dalam tiga hari ini mengandungi jumlah zarah virus yang paling banyak.
 4. Selepas fasa akut penyakit yang dipindahkan, kelegaan datang. Gejala seperti sakit kepala dan sakit di badan hilang, suhu menormalkan. Namun, mengganggu keseimbangan air, dahak dapat menebal dan menumpuk, yang membantu menarik jangkitan sekunder, kerana bakteria mulai membiak.
 5. Dengan rawatan yang ditetapkan untuk batuk dan hidung berair, pemulihan berlaku. Tempoh keseluruhan penyakit melekat pada 7 hari. Sekiranya jangkitan bakteria sekunder, penyakit ini ditangguhkan.

Komplikasi selepas penyakit SARS

Sekiranya tidak ada pemulihan, mungkin ada akibat yang tidak menyenangkan. Gejala yang membimbangkan akan mula dikesan: menggigil teruk, yang boleh disertai oleh suhu tinggi dan jika tidak; peningkatan suhu badan semasa mengambil ubat antipiretik; kesedaran yang keliru, sehingga kehilangannya; sesak nafas, kebuluran oksigen; sakit dada; sakit kepala teruk yang berterusan; ruam kulit, pendarahan; batuk dengan dahak hijau, coklat, atau merah; bengkak.

Jangkitan ini dapat berlanjutan selama 10 hari dan berkembang dengan cepat. Dengan gejala seperti itu, perlu segera memanggil ambulans, jika tidak, hasilnya mungkin membawa maut.

Rawatan dan pencegahan

Untuk mengurangkan risiko berulang jangkitan virus pernafasan akut yang ditularkan, atau tidak mengalami selesema sama sekali, perlu mengikuti nasihat doktor dan melakukan janji berikut: vaksin, minum ubat imunostimulasi dan antivirus secara bertanggungjawab, tepu badan dengan jumlah vitamin dan mineral yang diperlukan setiap hari, mematuhi pemakanan yang betul, tinggalkan tabiat buruk, marah badan, tidur sekurang-kurangnya 7 jam sehari, lakukan senaman kesihatan pagi.

Sikap bertanggungjawab terhadap kesihatan diri akan meningkatkan fungsi tubuh, yang sekiranya jangkitan virus pernafasan akut akan dengan mudah mengatasi penyakit virus selsema atau mencegahnya daripada jatuh sakit sama sekali. sihat!

Tempoh inkubasi SARS, berapa lama masa yang diperlukan dan merupakan seseorang yang berjangkit?

Keterukan penyakit

Tempoh dijangkiti influenza dari pesakit, serta pencegahan penyakit, diberi perhatian khusus, kerana ada kemungkinan besar terjadinya komplikasi yang berbahaya bagi kesehatan dan kehidupan. Selalunya, di antara akibat ini, terdapat pneumonia bakteria yang teruk, yang boleh membawa maut

Tempoh berjangkit dengan selesema berlangsung sekitar seminggu, gejala dapat muncul pada hari-hari ini. Adalah mustahil untuk meramalkan kemungkinan komplikasi, ini sudah dapat dilihat dengan perkembangan penyakit ini.

Sebagai tambahan kepada radang paru-paru, terdapat akibat serius selepas selesema:

 • trakeitis;
 • rhinitis bakteria;
 • ensefalitis virus;
 • resdung;
 • miokarditis;
 • radiculoneuritis;
 • meningitis;
 • otitis;
 • ensefalitis virus;
 • kejutan alahan toksik.

Terutama semasa penyakit ini, hati menderita. Ini berlaku bukan sahaja disebabkan oleh kekalahan virus, tetapi juga disebabkan oleh pengambilan sejumlah besar ubat. Dan jika ada komplikasi selepas selesema, maka mereka bertindak balas terhadap terapi ubat. Tetapi selesema mungkin membawa maut. Terutama berisiko adalah kanak-kanak kecil dan orang tua..

Di dalam rumah, virus boleh wujud dari dua hingga beberapa jam. Sekiranya kelembapan di dalam bilik meningkat, maka ini memudaratkannya. Dalam kes ini, tempoh aktivitinya akan menurun dengan ketara. Mengenai persekitaran luaran, virus ini dapat bertahan pada berbagai objek dari beberapa jam hingga beberapa hari.

Berapa banyak seseorang berjangkit selepas selesema akan bergantung pada pertahanan tubuhnya. Sekiranya pesakit mempunyai imuniti yang lemah, maka boleh membahayakan orang lain lebih dari seminggu, dan dalam beberapa kes bahkan beberapa minggu.

Tempoh inkubasi selesema

Musim sejuk adalah masa yang paling berbahaya bagi mereka yang takut terkena selesema, SARS atau ARI. Telah lama diketahui bahawa jika bersentuhan dengan orang sakit, anda tidak akan jatuh sakit. Pertama, tempoh inkubasi berlalu - masa terbaik untuk memulakan prosedur pencegahan yang akan menyelamatkan anda dari akibat penyakit yang tidak menyenangkan. Ketahui lebih lanjut mengenai penyakit virus..

Bagaimana tempoh inkubasi virus influenza

Pada mulanya, virus ini hampir tidak dapat dilihat oleh manusia. Anda boleh terus menjalankan perniagaan harian, sukan dan pada satu ketika jatuh SARS. Tempoh tahap ini bergantung pada sistem imun - baik pada orang dewasa dan pada kanak-kanak. Sekiranya anda merasa tidak sihat, maka jaga orang yang anda sayangi dan lakukan prosedur pencegahan dengannya. Lindungi mereka dari perkembangan penyakit virus yang lebih jauh.

Berapa lama

Bergantung pada badan, tempoh pengeraman boleh 3-5 hari. Jangkitan itu tidak segera muncul. Sebaik sahaja penyakit itu mencapai matlamatnya, ia tidak akan membiarkan anda berehat sebentar. Selain SARS, terdapat banyak penyakit virus lain yang menular bukan hanya melalui saluran pernafasan. Sekiranya anda ingin mengetahui mengenai tempoh inkubasi 2016 mengenai selesema, maka anda akan mendapat senarai keseluruhan penyakit berjangkit. Antara penyakit yang ditularkan ialah rotavirus (parainfluenza, burung, usus atau gastrik), yang boleh dijangkiti dengan minum dari satu gelas dengan orang yang sakit.

Senarai berikut menunjukkan untuk membiasakan diri dengan tempoh pengeraman pelbagai penyakit virus:

 1. Tempoh inkubasi selesema sering 1-3 hari, tetapi boleh bertahan hingga 10 hari..
 2. Mengenai selesema - tempohnya adalah 3-5 hari. Selalunya penunjuk ini dipengaruhi oleh keadaan imuniti: semakin lemah, semakin cepat virus merebak ke seluruh badan.
 3. Tempoh inkubasi SARS pada kanak-kanak - berlangsung dari beberapa jam hingga 14 hari. Semakin kuat badan anak, semakin lama fasa ini diperlukan..
 4. Ciri masa selesema usus adalah 1-5 hari. Pada bayi, ia dapat menampakkan dirinya dalam beberapa jam setelah kemasukan rotavirus ke dalam tubuh. Terutama penyakit berbahaya bagi wanita hamil.
 5. Tempoh inkubasi selesema babi (H1N1) adalah 1-7 hari. Tetapi lebih kerap penunjuknya adalah sehingga 4 hari. Selesema ini pada kanak-kanak berkembang lebih cepat daripada pada orang dewasa.

Gejala pada manusia

Tanda-tanda influenza mungkin berbeza bergantung pada jenisnya. Gejala influenza pada peringkat awal menunjukkan serupa: ARI atau ARVI sering ditunjukkan oleh kerapuhan teruk seluruh badan, demam, sakit tekak, hidung berair. Dalam keadaan ini, bahkan pekerjaan yang paling sederhana adalah di luar kuasa manusia. Dalam kes ini, lebih baik jika anda beralih ke tempat tidur. Ini adalah satu-satunya cara untuk mengatasi penyakit yang tidak menyenangkan ini..

Bagi jangkitan rotovirus, di sini gejalanya jauh lebih tidak menyenangkan. Mual, cirit-birit, kembung perut - semua ini pasti akan membawa banyak ketidakselesaan dalam kehidupan seharian. Anda perlu berjumpa doktor untuk mengetahui bentuk penyakit ini dan menetapkan ubat yang tepat. Semakin lama anda mengabaikan berjumpa doktor, semakin banyak virus akan merebak ke seluruh badan anda. Rawatan mungkin ditangguhkan untuk jangka masa panjang, yang membawa kepada akibat yang lebih serius..

Adakah selesema menular semasa tempoh inkubasi?

Apa tempoh inkubasi selesema, anda pelajari. Adakah orang seperti itu berjangkit? Oleh kerana virus ini merebak ke seluruh badan dalam beberapa hari, ia tidak menular dalam tempoh ini. Anda sendiri tidak merasakan apa-apa manifestasi jangkitan sehingga ia menampakkan diri dalam semua kemuliaan. Dari saat ini, anda boleh dijangkiti pesakit. Bersin, batuk pesakit, minum dari pinggan kotor - faktor-faktor ini lebih penting daripada yang lain untuk orang yang sihat. Mereka sering menyebabkan jangkitan..

Pencegahan Virus Influenza

Virus influenza berbeza dengan patologi virus lain dalam "kerahsiaannya" - bahkan sebelum bermulanya tanda-tanda penyakit pertama, pesakit sudah menjadi pembawa jangkitan. Sehingga dia didiagnosis dengan jangkitan virus, seorang pesakit paruh baya berbahaya bagi mereka di sekitar pembawa virus selama sekitar 5-10 hari.

Dalam tempoh ini, dia dapat menjangkiti sebilangan besar orang di sekitarnya.

Selalunya dengan selesema, seseorang terus pergi bekerja, terutamanya jika dia bekerja berdasarkan perjanjian buruh. Ini disebabkan oleh terma kontrak dan keadaan ekonomi semasa ketika mengurus anggaran keluarga melebihi menjaga kesihatan seseorang.

Selsema yang ketara mungkin merupakan tanda virus. Seorang pekerja menjadi pembawa jangkitan dan boleh menjangkiti sebilangan besar orang. Oleh itu, dengan berlakunya beberapa kes SARS di institusi kanak-kanak, institusi pendidikan dan pengeluaran, karantina ditugaskan.

 • Rehat di tempat tidur harus diperhatikan sehingga suhu normal dan pesakit mempunyai selera makan.
 • Sekiranya tidak mematuhi piawaian karantina rumah bagi pesakit yang terus bekerja, aktiviti virus meningkat dan tempoh kemungkinan jangkitan orang lain diperpanjang.
 • Ketidakpatuhan terhadap langkah pencegahan menyebabkan jangkitan sebilangan besar orang.

Orang yang sakit mesti menjalani rawatan yang ditetapkan tertakluk pada rehat dan pemakanan yang betul. Sekiranya syarat ini tidak dipenuhi, doktor mungkin akan menetapkan rawatan di hospital. Dr. Komarovsky akan membincangkan mengenai tempoh berjangkit pesakit semasa jangkitan virus pernafasan akut dalam video dalam artikel ini..

Rawatan

Tidak ada penawar khusus untuk rotavirus dan semua tindakan harus ditujukan untuk meringankan keadaan pesakit. Ini mengelakkan pelbagai komplikasi. Pesakit boleh dibantu dengan cara yang mudah:

 • Banyakkan minum. Minum boleh menjadi apa-apa dari air minum sederhana hingga kompot dan minuman buah. Dilarang keras memberi produk tenusu, soda, jus dan minuman beralkohol. Semua ini hanya akan memperburuk keadaan dan membawa kepada akibat yang serius..
 • Pesakit diberi penjerap. Ubat ini menarik dan membuang bahan toksik dan bakteria patogen dengan lembut..
 • Berikan kedamaian sepenuhnya. Orang yang mengalami selesema usus berasa sangat lemah. Pesakit dibaringkan di sisi tempat tidur, bilik secara berkala berventilasi dan pembersihan basah dilakukan.

Jangan gunakan ubat antiemetik dan antidiare segera. Ini akan melambatkan perkumuhan patogen dan produk toksik pembusukannya. Anda boleh membantu membersihkan perut dan usus anda dengan mencuci. Untuk melakukan ini, ambil larutan kalium permanganat sedikit merah jambu dan tawarkan pesakit untuk minum beberapa gelas, selepas itu mereka secara buatan menimbulkan muntah.

Usus dibasuh dengan larutan yang sama dengan enema. Air mesti berada pada suhu bilik. Cecair yang lebih panas membantu menyerap toksin ke dalam aliran darah.

Mekanisme penularan jangkitan virus

Mekanisme utama penularan penyakit ini adalah melalui udara. Anda boleh dijangkiti melalui sentuhan oral langsung atau titisan dahak akibat batuk atau bersin. Sebagai tambahan kepada kaedah jangkitan ini, patogen dapat menular melalui kontak. Ini berlaku ketika berjabat tangan, menggunakan pinggan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa tidak semua orang mencuci tangan setelah menggunakan sapu tangan atau ketika batuk. Oleh itu, zarah dahak jatuh ke tangan pesakit, yang menyerahkannya kepada orang lain yang bersentuhan. Semasa berenang di kolam renang dalaman, anda juga harus berhati-hati, kerana sering kali anda dapat dijangkiti adenovirus, terutama pada masa kejadian yang meningkat.

Virus disebarkan sama ada melalui sentuhan oral langsung atau melalui titisan air liur

Peringkat SARS

Berapa lama penyakit ini akan sukar untuk dinyatakan. Perkara utama adalah bahawa tidak ada komplikasi. Di sini anda perlu memahami bagaimana selesema berkembang..

 1. Terdapat jangkitan pada tubuh dengan virus. Jangkitan memasuki saluran pernafasan atas. Pada masa yang sama, beberapa virus boleh memasuki tubuh melalui nasofaring. Kehadiran molekul imun dalam dahak, kelembapan meningkat dan keadaan sistem imun itu sendiri menunjukkan adanya jangkitan.
 2. Tempoh inkubasi SARS akan datang. Sebagai tambahan kepada semua perkara di atas mengenai tempoh penyakit ini, jangka masa prosesnya bergantung pada jumlah virus dalam tubuh dan berapa banyak tubuh yang menentang penyakit ini..
 3. Fasa akut ARVI. Ia berlangsung sekitar 3 hari. Gejala dimanifestasikan: suhu, batuk, sejumlah besar dahak, menggigil, darah tinggi, virus memasuki aliran darah dan boleh menyebabkan keracunan (mabuk) dan banyak lagi. Semasa fasa akut, risiko komplikasi terbesar sekiranya berlaku rawatan yang tidak betul, kerana dahak dan air liur dalam tiga hari ini mengandungi jumlah zarah virus yang paling banyak.
 4. Selepas fasa akut penyakit yang dipindahkan, kelegaan datang. Gejala seperti sakit kepala dan sakit di badan hilang, suhu menormalkan. Namun, mengganggu keseimbangan air, dahak dapat menebal dan menumpuk, yang membantu menarik jangkitan sekunder, kerana bakteria mulai membiak.
 5. Dengan rawatan yang ditetapkan untuk batuk dan hidung berair, pemulihan berlaku. Tempoh keseluruhan penyakit melekat pada 7 hari. Sekiranya jangkitan bakteria sekunder, penyakit ini ditangguhkan.

Selepas pemulihan

Penting untuk mengetahui bukan hanya pada hari mana penyakit ini tidak menular, tetapi juga bagaimana mencegah jangkitan dengan influenza dan jangkitan pernafasan akut yang lain. Mereka yang bersentuhan dengan pesakit tanpa menggunakan sekurang-kurangnya beberapa langkah perlindungan

Lebih-lebih lagi, adalah salah untuk berfikir bahawa pada kali pertama selepas jangkitan pesakit sama sekali tidak berbahaya

Mereka yang bersentuhan dengan pesakit, tanpa melakukan sekurang-kurangnya beberapa langkah perlindungan, secara keliru bertindak. Lebih-lebih lagi, adalah salah untuk berfikir bahawa pada kali pertama selepas jangkitan pesakit sama sekali tidak berbahaya.

Sebenarnya, seseorang itu berjangkit sejak awal lagi. Lebih-lebih lagi, semasa tempoh inkubasi - menurut statistik - ia menjangkiti kebanyakan orang lain.

Seperti yang telah disebutkan, virus ini aktif tidak hanya di ruang udara, tetapi juga di permukaan berbagai objek di dalam ruangan di mana pesakit menghabiskan sekurang-kurangnya sedikit waktu. Lebih-lebih lagi, sejumlah besar jangkitan tertumpu di bilik tempat orang yang dijangkiti tinggal.

Penyakit ini sering berulang setelah anda kelihatan pulih

Itulah sebabnya walaupun setelah seseorang pulih, seseorang tidak harus tergesa-gesa untuk segera menggunakan barang-barang rumah, perkakas dan pakaiannya. Ia memerlukan pembersihan yang sangat teliti. Sekiranya anda tidak menahannya, anda tidak perlu terkejut bahawa selepas pemulihan, seluruh isi rumah akan mula menyakitkan satu demi satu (dan orang yang pulih mungkin tidak akan mengelakkan jangkitan kedua).

Memandangkan bahawa pesakit dengan jangkitan virus pernafasan akut boleh membahayakan, baik pada awal penyakit ini, dan ketika pulih, jika bersentuhan dengannya, perlu mengambil semua kemungkinan pencegahan. Walaupun ramai di antara kita, misalnya, menggunakan pengangkutan awam, agak sukar untuk meramalkan penumpang mana yang sakit dan yang sihat

Dalam kes seperti itu, sebelum pergi, disarankan untuk merawat rongga hidung dengan salap antiseptik, kerana kemungkinan mencegah virus memasuki selaput lendir, dari mana ia mula aktif berkembang.

Langkah pencegahan yang sama akan membantu ketika mengunjungi pasar raya dan tempat-tempat sesak yang lain semasa wabak ini..

Kuarantin rumah

Sekiranya terdapat penyakit salah seorang ahli keluarga, langkah-langkah karantina mesti dilakukan. Pesakit harus diberi bilik yang terpisah, dia harus diasingkan tanpa gagal. Pada masa sakit, anda mesti menolak untuk menerima tetamu dan pelawat lain. Sekiranya keadaan orang itu serius, doktor akan menawarkan rawatan di hospital. Sekiranya anda tidak menolak.

Pematuhan dengan rehat tempat tidur harus ditegakkan dengan ketat. Sebaik sahaja suhu turun dan selera makan kembali normal, pesakit dapat bangun

Tetapi penting untuk tidak keterlaluan. Perlu berjalan sedikit supaya pesakit tidak menjadi lebih teruk

Jangan lupa bahawa selesema menular untuk jangka masa tertentu. Semua yang mengelilingi pesakit adalah mangsa yang berpotensi. Kesihatan mereka bergantung pada bagaimana mereka berhati-hati dan penuh perhatian..

Di bilik berhampiran bateri pemanasan pusat, perlu meletakkan bekas dengan air. Bilik harus lembap, kerana virus tidak tahan kelembapan. Selain itu, udara yang sangat kering di apartmen akan menyumbang kepada pengeringan membran mukus saluran pernafasan atas. Ini hanya akan memperburuk keadaan pesakit..

Kuarantin harus bertahan selagi orang itu dijangkiti selesema. Maklumat tersebut akan diberikan oleh doktor yang hadir setelah memeriksa pesakit. Menurut pakar, orang dewasa boleh menjadi sumber jangkitan dari lima hingga sepuluh hari. Tempoh ini bergantung kepada keparahan gejala dan imuniti pesakit. Bagi kanak-kanak, mereka adalah sumber jangkitan sehingga sepuluh hari.

Dianjurkan untuk mendapatkan maklumat daripada ahli terapi berapa hari seseorang dijangkiti selepas selesema. Kali pertama selepas sakit, langkah pencegahan juga harus diperhatikan dengan ketat..

Ahli keluarga yang merawat pesakit dengan selesema dinasihatkan untuk melakukan manipulasi khas:

Mencuci hidung dan berkumur secara berkala akan membantu melindungi daripada jangkitan ketika berkomunikasi dengan pesakit. Untuk membilas hidung, cukup sediakan air sabun. Membilas rongga mulut disarankan dengan larutan soda, garam dan yodium. Untuk satu liter air suam, anda memerlukan 30 tetes larutan iodin dan satu sudu garam dan soda. Untuk tujuan ini, anda juga boleh menggunakan larutan kalium permanganat sedikit merah jambu..
Lubang hidung mesti dilincirkan dengan salap oxolin. Adalah disyorkan untuk melakukan ini tiga kali sehari.

Sangat penting untuk melumasi mukosa hidung sebelum memasuki bilik pesakit. Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui berapa hari selesema tidak berjangkit..
Pakar menasihatkan mengambil persediaan vitamin yang kompleks setiap hari untuk menguatkan kesihatan mereka.
Tangan hendaklah dibasuh sekerap mungkin.

Terutama anda jangan lupa melakukan ini setelah bercakap dengan pesakit dan mengunjungi biliknya. Adalah fakta yang diketahui bahawa 10 minit selepas bersentuhan dengan kulit yang dicuci, lebih daripada 80% daripada semua kuman mati.

Langkah-langkah sedemikian akan melindungi seluruh keluarga dari jangkitan..

Ubat antivirus VIFERON

Pada kanak-kanak, tahap perlindungan antivirus jauh lebih rendah daripada pada orang dewasa. Ini ditentukan terutamanya oleh rendahnya kemampuan leukosit dan limfosit untuk mendorong interferon mereka sendiri - protein dengan sifat serupa yang dirembeskan oleh sel-sel badan sebagai tindak balas terhadap serangan virus. Ini, antara sebab lain, menjelaskan kecenderungan tubuh kanak-kanak terhadap SARS yang kerap. Ubat antivirus memungkinkan untuk mengimbangi ini.

Perhatian khusus dalam rawatan kanak-kanak harus diberikan kepada ubat antivirus, yang meliputi seluruh spektrum etiologi jangkitan pernafasan akut, termasuk influenza

Kelebihan jelas ubat yang mengandungi interferon berbanding ubat antivirus lain adalah aktiviti antivirus tidak selektif yang tinggi. Ini bermaksud bahawa ubat-ubatan tersebut dapat menangani semua jenis jangkitan virus pernafasan akut, tanpa analisis dan penjelasan lebih lanjut mengenai strain virus influenza..

Untuk mengelakkan akibat yang tidak diingini dari jangkitan virus pernafasan akut pada kanak-kanak, anda boleh menggunakan ubat antivirus VIFERON Candles dengan berunding dengan doktor anda.

Ia boleh digunakan untuk merawat anak-anak dari hari-hari pertama kehidupan dan ibu hamil dari minggu kehamilan ke-14

Bagaimana Lilin VIFERON

Ubat Suppositori VIFERON (suppositori) mengandungi interferon alfa-2b rekombinan manusia dan mempunyai sifat antivirus dan imunomodulasi. Ia mencegah pembiakan virus dalam tubuh manusia, yang menyediakan pencegahan dan rawatan penyakit virus dan lain-lain.

Oleh kerana ubat VIFERON Candles (suppositori) mempunyai pelbagai aktiviti antivirus, ia adalah ubat universal untuk influenza dan SARS. Ubat ini membantu melawan jangkitan pada peringkat penyakit apa pun. VIFERON memberikan kesan antivirus yang kuat dan membolehkan anda mengurangkan keseluruhan jangka masa penyakit ini, dengan cepat mengatasi manifestasi jangkitan (hidung berair, batuk, kelemahan, demam, dll.), Dan juga mengurangkan kemungkinan komplikasi dan penyakit berikutnya. 2

Juga, untuk rawatan kanak-kanak, VIFERON Gel dan VIFERON Ointment boleh digunakan.

Untuk rawatan jangkitan virus pernafasan akut pada kanak-kanak dari 1 tahun hingga 2 tahun, VIFERON Ointment 2500 IU (1 pea dengan diameter 0.5 cm) digunakan 3 kali sehari, pada kanak-kanak berumur 2 hingga 12 tahun - salap 2500 IU (1 kacang dengan diameter 0 5 cm) 4 kali sehari, pada kanak-kanak berumur 12 hingga 18 tahun - salap 5000 IU (1 kacang berdiameter 1 cm) 4 kali sehari. Tempoh rawatan adalah 5 hari.

VIFERON Gel boleh digunakan untuk pencegahan dan rawatan kanak-kanak dari hari-hari pertama kehidupan. Untuk melindungi anak dari selesema dan selesema, perlu menggunakan jalur gel sepanjang 0.5 cm pada selaput lendir hidung 2 kali sehari sebagai langkah pencegahan. Tempoh kursus adalah 2-4 minggu. Untuk rawatan jangkitan virus pernafasan akut, termasuk selesema, termasuk yang dijangkiti oleh jangkitan bakteria, penggunaan gel VIFERON mesti diulang 3-5 kali sehari selama 5 hari.

Doktor am

 1. Suppositori VIFERON dibenarkan untuk digunakan oleh kanak-kanak dari hari pertama kehidupan dan wanita hamil dari 14 minggu kehamilan, VIFERON Gel - untuk kanak-kanak dari hari pertama kehidupan, tidak ada batasan penggunaan semasa kehamilan, VIFERON Ointment - dari 1 tahun, tidak ada batasan penggunaan semasa kehamilan.
 2. Nesterova I.V. "Persediaan Interferon dalam Amalan Klinikal: Kapan dan Bagaimana," "Doktor yang Menghadiri," September 2017.

Kawalan selesema

Mengetahui berapa lama selesema menular akan membantu langkah pencegahan diambil dengan betul. Bagi pesakit, tugas utama adalah mengurangkan keadaannya dan mencegah komplikasi berbahaya. Untuk melakukan ini, ikuti cadangan berikut:

 1. Aktiviti fizikal haruslah minimum. Pesakit harus berehat sebisa mungkin dan mengelakkan aktiviti yang melelahkan.
 2. Terapi influenza bukan hanya bersifat simptomatik, tetapi juga antivirus. Rawatan yang komprehensif akan mengurangkan risiko akibat yang serius.
 3. Karantina selesema mesti diperhatikan tanpa gagal. Tempoh kepatuhan berakhir apabila selesema berhenti menular..
 4. Sebaiknya minum banyak cecair sehari. Soda dan kopi harus dibuang. Keutamaan harus diberikan kepada teh dengan buah sitrus, infus herba atau kompot buatan sendiri.
 5. Kita tidak boleh melupakan penyiaran dan pelembapan pangsapuri. Ini akan membantu mengurangkan kepekatan virus..
 6. Pastikan kaki anda sentiasa hangat..
 7. Hubungan dengan ahli keluarga yang dijangkiti harus dibatasi sebanyak mungkin. Apabila seseorang dijangkiti selesema, dia mesti terpencil..

Mematuhi cadangan mudah seperti itu, terapi ubat tepat pada masanya dan mengetahui seberapa banyak selesema menular akan membantu pesakit pulih dengan cepat dan tidak menangkap virus kepada yang lain..

Tidak kira berapa hari seseorang dijangkiti selesema, peraturan tertentu harus dipatuhi semasa wabak ini agar tidak jatuh sakit. Pada gejala pertama, adalah perlu untuk memanggil ahli terapi di rumah, dan tidak melakukan rawatan diri. Anda juga perlu mempertimbangkan berapa hari anda mendapat selesema dari pesakit untuk langkah keselamatan..

Berapa lama

Selalunya, penyakit ini berlangsung seminggu atau lebih (tidak termasuk masa inkubasi). Terdapat pendapat bahawa semakin banyak masa berlalu sejak saat sakit, anak menjadi kurang menular. Dalam kebanyakan kes, ini benar..

Walau bagaimanapun, harus diingat bahawa dengan beberapa bentuk SARS, anak itu menular kepada orang lain sepanjang penyakit ini..

Dan dalam beberapa kes, bahkan dalam dua hingga tiga minggu setelah hilangnya semua gejala penyakit. Tempoh "berjangkit" itu sendiri biasanya bermula 1-2 hari sebelum bermulanya gejala..

Sepanjang tahun ini, kanak-kanak boleh mendapat SARS 5-6 kali, dan kadang-kadang lebih banyak. Ini disebabkan oleh fakta bahawa setelah mengatasi virus tertentu, tubuh kanak-kanak memperoleh kekebalan jangka pendek terhadapnya, tetapi praktikalnya tidak dapat bertahan terhadap semua bentuk penyakit lain.

Perlu diperhatikan bahawa selama bertahun-tahun, jumlah penyakit harus menurun, kerana sel-sel imun "belajar" untuk melawan virus, imuniti kompleks diperoleh. Sekiranya ini tidak berlaku, maka ibu bapa harus memikirkan untuk mengubah gaya hidup bayi.

Bila berjumpa doktor

Terlepas dari keparahan penyakit pernafasan akut, doktor mesti dipanggil. 2-3 hari pertama, cuba jangan meninggalkan rumah - ini akan membantu mengelakkan komplikasi dan melindungi orang lain daripada jangkitan.

Sekiranya, kerana kekurangan suhu, tidak mungkin mengeluarkan sijil hospital, pakai topeng agar tidak menjangkiti orang lain.

Tetapi pada masa ini, keadaan seperti ini tidak dapat dijumpai - semasa wabak bermusim, doktor, mengetahui bahaya jangkitan virus pernafasan akut, memberikan cuti sakit walaupun pada suhu subfebril, jika muncul tanda-tanda penyakit yang teruk - hidung berair, batuk, sakit tekak.

Berapa hari disediakan untuk rawatan, sudah bergantung pada gambaran klinikal.

3 hari sudah cukup untuk beberapa pulih - untuk yang lain - 2-3 minggu.

Sekiranya penyakit itu tidak hilang dalam masa dua minggu, anda harus segera berjumpa doktor untuk menetapkan antibiotik. Jika tidak, komplikasi mungkin timbul yang memerlukan rawatan jangka panjang dan kesan kesihatan yang berbahaya..

Dalam beberapa kes, pesakit dihantar untuk rawatan pesakit dalam. Tidak masuk akal untuk menolak kemasukan ke hospital - komplikasi jangkitan virus pernafasan akut boleh menyebabkan kematian - terutamanya pada kanak-kanak dan orang yang mempunyai sejarah penyakit kronik yang kuat.

Berunding dengan doktor juga diperlukan:

 • apabila suhu melebihi 38 ° C berlangsung lebih dari 5 hari;
 • menjadi sukar untuk bernafas;
 • Gejala ARVI tidak mereda pada hari ke-5 dan keparahannya semakin meningkat. Ancaman kepada kesihatan adalah munculnya ruam, kelenjar getah bening yang bengkak, pembengkakan laring, sakit kepala yang teruk yang berterusan.

Berapa lamakah anak anda menghidap ARVI??

Tolak ok

Antibiotik apa yang anda rawat? Mereka tidak bertindak terhadap virus! Oleh itu, anda mempunyai sesuatu yang lain, kecuali SARS, setelah dilantik, dan ini adalah lagu lain!

Celice

jika itu hanya ARVI, yang tidak rumit oleh apa-apa (kadang kala jangkitan bakteria bergabung, kemudian antibiotik) - maka rata-rata 1-2 minggu... anak kita sering sakit, imuniti semakin lemah (((.

A_elita

Sekarang ada jalan-jalan byaka yang kejam. Yang lebih tua biasanya sakit selama 3 hari dengan hidung berair, dan kemudian dia jatuh selama 2 hari dengan suhu, kali pertama dalam 4,5 tahun dan menjangkiti 6 bulan yang lebih muda. Suhu yang sama, kemudian air pancut. Kenapa, maafkan saya, adakah anda memerlukan antibiotik? Adakah doktor anda menetapkannya untuk anda? Virus tidak dirawat dengan antibiotik. Adakah ingus telus? Snot telus bermaksud jangkitan virus. Anda juga memberi imuniti kepada anak dengan antibiotik dengan sia-sia. Hubungi doktor dari klinik kanak-kanak. Kami diberi preskripsi untuk tetes, suami saya memerintahkan, beberapa kali mereka menjatuhkannya, segera menjadi lebih baik. Bahkan tetes Protargol adalah alat yang baik, anda hanya boleh membeli di farmasi perbandaran, ia dibuat mengikut pesanan. Tanya doktor anda mengenai mereka. Dan selalunya udara, bawang putih di bawah hidung anda pada waktu malam, semburkan di dalam bilik dengan botol semburan dengan penambahan minyak pati cemara ke dalam air, membunuh kuman. Melembapkan udara dengan segala cara. Titisan apa yang anda meneteskan? Jangan sekali-kali menggunakan vasokonstriktor selama lebih dari 3-5 hari. Mereka tidak merawat hidung berair, mereka hanya melegakan edema buat sementara waktu. Mungkin ia mengalir kerana titisan dari hidung anda. Satu lagi bulan yang lebih tua mengalir kerana gigi. Tidak dapat berbuat apa-apa. Gigi keluar semuanya berhenti.

Kami sakit selama 2 minggu - anak perempuan saya berumur 7 tahun. Antibiotik memberi apabila suhu bertahan lebih dari 3 hari atau jika sesuatu yang serius, tetapi tidak dengan ARVI

Tempoh pengeraman SARS

Virus influenza yang memasuki tubuh manusia tidak langsung terasa. Oleh itu, untuk pengesanan simptom pertama dan permulaan rawatan tepat pada masanya, adalah wajar untuk memahami berapa banyak tempoh inkubasi SARS, bagaimana menentukan keadaan ini dan langkah-langkah apa yang dapat diambil pada awal jangkitan. Di samping itu, ia akan membantu mencegah jangkitan orang di sekitar..

Apakah tempoh inkubasi influenza dan SARS pada orang dewasa?

Harus diingat bahawa terdapat banyak jenis jangkitan virus pernafasan akut, etiologi dan masa perkembangan gejala klinikal bergantung pada jenis jangkitan. Yang paling biasa di antaranya adalah:

 • selesema;
 • reovirus;
 • virus sinsitial respiratori;
 • koronavirus;
 • adenovirus;
 • parainfluenza;
 • rhinovirus;
 • virus coxsackie;
 • Virus ECHO.

Sebagai peraturan, semua subtipe penyakit yang disenaraikan serupa dalam ciri yang mencirikan keracunan akut badan:

 • batuk;
 • hidung berair
 • bengkak membran mukus;
 • hiperemia kulit dan membran mukus;
 • kenaikan suhu.

Tetapi seringkali terdapat campuran pelbagai manifestasi klinikal, yang kemudiannya memprovokasi terjadinya komplikasi berjangkit sekunder dalam bentuk radang amandel, radang paru-paru, bronkitis. Lebih-lebih lagi, perkembangan penyakit ini boleh berlaku secara langsung dalam tempoh inkubasi SARS. Dalam kes sedemikian, diyakini bahawa segera setelah dijangkiti virus di dalam badan, pembiakan intensif bakteria aerobik dan anaerob patogen bermula.

Berapa hari SARS yang sakit berjangkit?

Dari saat virus masuk ke dalam tubuh, seseorang itu adalah pembawanya, dan oleh itu, ia dapat menjangkiti orang lain, walaupun gejala yang jelas belum muncul. Biasanya, selesema dan jenis penyakit yang dijelaskan bermula dengan cepat dan akut, dalam 1-3 hari, tetapi dengan fungsi pelindung yang kuat dari sistem imun, inkubasi dapat berlangsung sekitar seminggu.

Perlu diperhatikan bahawa pesakit dengan SARS menular sepanjang proses patologi sehingga semua sel virus di tubuhnya mati. Ini bererti bahawa walaupun dengan peningkatan berterusan, menurunkan suhu badan ke nilai normal dan menghilangkan gejala luaran influenza, seseorang tetap menjadi pembawa penyakit dan boleh membahayakan orang lain, kerana SARS mudah disebarkan - oleh titisan udara.

Berapa lama tempoh inkubasi ARI dan ARVI berlangsung??

Pertama sekali, anda perlu memahami dengan jelas perbezaan antara kedua penyakit ini..

Dengan jangkitan pernafasan akut, lesi tempatan berlaku, paling kerap - saluran pernafasan, tanpa peningkatan suhu yang ketara (jarang melebihi 38 darjah). Penyakit ini berkembang dengan perlahan dan tidak merebak ke organ lain, gejala keracunan ringan atau tidak sama sekali.

Influenza dan SARS dicirikan oleh permulaan yang tajam dan sengit, dengan permulaan gejala penyakit yang cepat. Di samping itu, patologi ini menyebabkan beberapa kumpulan manifestasi klinikal sekaligus:

 • dari saluran gastrousus (muntah, mual);
 • saluran pernafasan atas (batuk, sakit tekak, kesesakan hidung);
 • sistem saraf (migrain, insomnia).

Perbezaan utama antara penyakit pernafasan yang dipertimbangkan adalah bahawa penyebab ARVI semestinya jangkitan virus, dan pesakit menular untuk jangka waktu yang lama, sementara jangkitan pernafasan akut tidak wujud dalam kualiti ini.

Masa inkubasi influenza, seperti yang telah ditunjukkan, tidak lama, dan pada jangkitan pernafasan akut boleh sampai 14 hari. Dalam kes ini, keadaan mangsa agak normal, dan kadang-kadang tidak ada kenaikan suhu, atau mencapai nilai subfebril.

Berapa hari SARS yang sakit berjangkit

Pertimbangkan berapa hari SARS yang sakit menular kepada orang lain. Tempoh inkubasi boleh berbeza dalam jangka masa, tetapi sudah pasti diketahui bahawa sehari sebelum gejala pertama dikesan, seseorang dapat menjangkiti yang lain. Maksudnya, jika inkubasi berlangsung selama tiga hari, pesakit menjadi berjangkit dua hari setelah pengenalan virus. Pesakit seperti itu dapat menyebarkan virus tanpa mengetahui apakah pembawanya..

Sekiranya lebih dari satu hari berlalu dari penembusan virus hingga timbulnya gejala, pesakit menjadi berbahaya beberapa jam setelah dia tertular virus. Orang seperti itu disyorkan memakai topeng pembedahan.

Bilakah pesakit berhenti berjangkit dengan SARS? Sekiranya tidak ada komplikasi, seperti radang paru-paru atau jangkitan bakteria bersamaan, penularan berterusan selama kira-kira tiga hari setelah pesakit pulih dan gejala hilang.

Agar tidak menjangkiti orang lain, pesakit perlu menulis cuti sakit untuk tempoh ini. Biasanya, rawatan ARVI berlangsung sekitar seminggu, termasuk terapi simptomatik (batuk, rinitis, hipertermia, sakit tekak) dan penciptaan keadaan yang sesuai sehingga tubuh memerangi patogen dengan seefisien mungkin (tidur dan minum).

Penyakit yang berkaitan

Bagi pesakit dengan selesema, jika tidak ada komplikasi, istilahnya akan lebih kurang sama: satu atau dua hari sebelum manifestasi gejala, keseluruhan tempoh penyakit dan dua hingga tiga hari selepas itu. Malangnya, terdapat situasi di mana ARVI disulitkan oleh penyakit serius (seperti bronkitis atau radang paru-paru), yang meregang selama beberapa minggu. Dalam kes ini, pesakit tetap berjangkit sepanjang tempoh penyakit ini..

Penyakit rhinovirus organ ENT biasanya berjangkit selama sepuluh hingga lima belas hari, yang mana satu atau dua hari merujuk kepada tempoh sebelum pengesanan gejala pertama (lakrimasi, lendir dari hidung, batuk, dll.), Dan hingga tiga hari - hingga tempoh selepas pemulihan. Mereka memulakan sekitar separuh kes SARS. Ini difasilitasi oleh ukurannya, beberapa kali lebih rendah daripada patogen influenza dan memberikan kemudahan mengakar pada ketebalan tisu nasofaring dan orofaring.

Untuk adenovirus, jangka masa "tempoh berjangkit" akan lebih lama - dari dua minggu hingga sebulan

Oleh itu, dalam kes ini, perhatian khusus harus diberikan untuk membersihkan bilik pesakit, langkah-langkah kebersihan, mencuci pinggan dengan air panas dengan teliti setelah setiap kali makan. Pada kanak-kanak usia sekolah, jangkitan dengan patogen ini sering disulitkan oleh konjungtivitis. Fenomena berikut yang menyertai perjalanan penyakit ini menunjukkan bahawa SARS berkembang dengan komplikasi dan perlu memanggil doktor:

 • sakit tekak, rhinitis tidak berakhir pada hari kelima penyakit atau menjadi lebih kuat,
 • hipertermia berlangsung lebih dari empat hari,
 • pesakit mengalami peningkatan kelenjar getah bening serviks atau submandibular,
 • pesakit mengalami kesukaran untuk bernafas,
 • ruam kulit mungkin muncul,
 • kehilangan kekuatan yang ketara - sehinggakan menjadi sukar untuk melakukan kerja harian yang sederhana (berlangsung beberapa hari).

Gejala

Dengan penyakit jenis ini, mabuk badan berlaku, di mana:

 • suhu meningkat,
 • hidung berair dan batuk (dahak boleh berlainan warna - hijau, coklat dan juga merah jambu).

Kanak-kanak itu hilang selera makan, mengalami kelemahan dan sakit kepala, moodnya merosakkan. Semua ini adalah isyarat tubuh mengenai permulaan penyakit..

Penting! Dalam beberapa kes, kanak-kanak mungkin mengalami senak. Sebagai peraturan, ini berlaku pada kanak-kanak di bawah usia satu tahun, tetapi ia juga boleh berlaku pada usia yang lebih tua.

Dengan simptom-simptom ini, penting untuk tidak terlepas rotavirus..

Suhu untuk jangkitan virus pernafasan akut boleh meningkat hingga 39 darjah ke atas. Ia harus dirobohkan jika tidak naik di atas 38 darjah, kerana ini mencegah tubuh melawan jangkitan dengan sendirinya. Seiring dengan ini, mesti diingat bahawa kanak-kanak lebih sensitif terhadap suhu tinggi daripada orang dewasa, dan peningkatan hingga 39 tahun ke atas boleh menyebabkan sawan.

Apabila gejala pertama muncul, disyorkan untuk berjumpa doktor. Walaupun kaedah khas biasanya tidak digunakan untuk mendiagnosis penyakit ini, namun perlu diingat bahawa rawatan yang tertunda dan tidak betul boleh menyebabkan komplikasi (dalam beberapa kes bahkan bentuk penyakit kronik)

Doktor mungkin memperhatikan tanda-tanda penyakit yang mungkin tidak diketahui atau tidak diketahui oleh ibu bapa (warna kulit, reaksi mata, dll.)

Sebagai tambahan kepada ubat yang ditetapkan oleh pakar pediatrik, anda perlu mengikuti beberapa peraturan penting untuk penjagaan semasa sakit:

 • pematuhan dengan rehat tempat tidur, tanpa mengira suhu;
 • penggunaan sejumlah besar cecair (buah rebus, jeli, air suam), kerana semasa penyakit ini cepat hilang;
 • pembersihan basah dan penyiaran bilik secara berkala di mana pesakit berada;
 • diet yang rasional dan lembut. Makanan ringan dianjurkan, makanan paksa bayi tidak termasuk.

Penerbitan Mengenai Asma