Kini fesyen untuk menindik sudah reda, tetapi masih banyak orang yang datang ke jalan dengan hiasan asal wajah mereka sendiri. Dan masih tidak memberi inspirasi kepada persetujuan generasi tua.

Dari sejarah silam

Orang lama dahulu mula mencari jalan untuk menonjol dari orang ramai dan menghias diri mereka sendiri. Caranya tidak selalu demokratik dan menyeronokkan. Mewarnakan satu sama lain adalah sederhana, tetapi kemampuan untuk menahan rasa sakit dan menunjukkan kesannya sesuai dengan bahaya. Ini juga menyangkut budaya suku, seperti yang dibuktikan oleh banyak penemuan arkeologi. Penindasan telinga yang indah selalu ada dalam fesyen, dan di antara wakil kedua-dua jantina. Banyaknya perhiasan pada seseorang membuktikan kesejahteraan dan status sosialnya. Di beberapa suku, tradisi seperti itu menyebabkan munculnya kecacatan yang tidak menyenangkan. Secara khusus, suku muncul, di mana orang menarik cuping telinga dengan berat anting-anting kilogram. Suku-suku lain "khusus" pada kalung, dan oleh itu leher wanita diregangkan. Nampaknya berapa banyak ruang yang tersisa di badan jika anda berangkat untuk menghiasnya dengan menusuk!

Soal telinga

Ternyata hanya seseorang yang memiliki cuping telinga. Bahagian telinga ini berkaitan secara langsung dengan fungsi sistem saraf dan otak. Orang-orang bijak kuno menggunakan langkah pencerahan radikal dan memotong cuping mereka, memikirkan bahawa makna makhluk akan segera dipahami. Peranan penting lobus menjadi penentu dalam keputusan untuk menghiasnya. Tusukan menjadi fesyen, dan kemudian klip muncul. Pada Abad Pertengahan, diyakini bahawa telinga yang dicucuk meningkatkan penglihatan, kerana pelancong dan pelaut memakai anting-anting. Yang terakhir tidak boleh dipakai untuk memakai anting-anting yang terbuat dari logam tidak berharga, kerana ada kisahnya: jika mayat pelaut dilempar ke darat, maka wang dari menjual anting-anting itu harus menanggung kos pengebumiannya. Kini tindik itu ditawarkan oleh para profesional, dan kemudian semuanya berlaku dalam keadaan Spartan.

Tenang dan damai

Anting-anting pertama diperoleh oleh banyak gadis secara rahsia dari ibu bapa mereka, dan mereka membuat tusukan mereka sendiri. Teknologi nampak sederhana. Panaskan jarum, disterilkan - dan ke hadapan. Dengan cuping telinga, prosedur tidak akan menimbulkan masalah, tetapi bagaimana membuat tusukan tulang rawan telinga di rumah? Itu semua bergantung pada adakah tusukan dilakukan sendiri atau adakah pembantu. Dalam kes pertama, tentu akan lebih sukar. Kateter intravena, alkohol, sarung tangan dan ubat bius harus dibeli di farmasi. Setelah tusukan tulang rawan telinga dibuat, sakit dan mencabut tempatnya selama kira-kira seminggu. Jadi masa yang akan datang bukanlah yang paling menyenangkan. Tetapi apa yang tidak boleh anda lakukan dalam memperjuangkan kecantikan? Semasa tusukan, jarum mesti dijaga tegak lurus. Kemudian jarum dapat ditarik keluar dari tiub dan diikat melalui anting-anting. Setelah menusuk tulang rawan telinga, bilas anting-anting dan engkolkan secara berkala, tetapi anda tidak dapat mengeluarkannya. Diperlukan hingga enam bulan untuk sembuh, dan kadar penyembuhannya secara langsung bergantung pada kekerapan mencuci.

Di kabin

Tusukan tulang rawan telinga adalah alternatif yang asal untuk tusukan lobus yang berbentuk prosa. Sejarah prosedur ini berasal dari orang India Amerika. Apa maksudnya mencantikkan diri?

Adakah ia berbaloi?

Sebagai tambahan kepada kesakitan, tusukan tulang rawan telinga mempunyai kontraindikasi. Ini adalah tindak balas alahan terhadap jenis logam tertentu. Lebih baik memilih baja perubatan, agar tidak salah perhitungan. Sekiranya tulang rawan menjadi merah setelah tusukan, dan edema muncul di sekitar anting-anting, maka rasa sakit dan nanah hanya tinggal seketika. Terdapat banyak kes pemecahan tulang rawan yang teruk semasa kerja tuan yang tidak berkualiti. Maka akan ada parut. Bekerja hanya dengan orang ternama, jaga penampilan anda! Selepas tempoh penyembuhan, anda boleh menukar perhiasan, tetapi sebelum itu anda tidak dapat membuat penggantian. Ngomong-ngomong, dalam tiga hari pertama terdapat larangan mengunjungi kolam mandi dan kolam renang. Kini banyak salun menusuk tulang rawan telinga dengan tepat dan tepat. Mereka menawarkan gambar karya mereka kepada pelanggan baru sebagai model. Statistik menunjukkan bahawa menindik boleh menjadi cantik dan menarik..

Varieti

Seorang pendatang baru di salon datang dengan rasa takut dan hilang dalam pelbagai, tetapi selepas tusukan pertama, dia kemungkinan besar akan kembali lagi, kerana dia akan memahami keindahan latihan ini, dia akan dapat menangkap daya tarikan tusukan dan ingin menyelami pelbagai jenis tindikan. Biasanya bermula dengan cuping telinga.

Untuk melampau

Sekiranya tindik menghubungkan dua lubang, maka ini adalah "perindustrian." Tusukan pertama dilakukan lebih dekat ke kepala, dan yang kedua berada di sebelah telinga yang bertentangan. Dalam proses penyembuhan, bar digunakan. By the way, tusukan seperti itu sembuh sekurang-kurangnya satu tahun. Di dekat auricle terdapat bahagian yang disebut tragus. Oleh itu, tragus atau tragus menusuknya. Untuk prosedur, jarum lurus atau melengkung berukuran diameter kecil diambil. Prosesnya memerlukan kerja ketepatan perhiasan, kerana tisu dalaman tragus sangat halus. Perlu 6 hingga 12 minggu untuk sembuh. Sekiranya tusukan lobus benar-benar letih, maka artileri berat digunakan - terowong. Ini adalah bukaan lebar di lobus, yang menyerupai terowong. Tusukan dibuat dengan pistol, dan setelah sembuh, ia diluaskan dengan pelanjutan khas dan sisipan bulat.

Apa yang orang katakan?

Industri kecantikan selalu menangkap tren baru dengan cepat, jadi penampilan jenis tindikan baru didahului oleh kumpulan anting-anting baru di kedai perhiasan. Ramai orang memanjakan diri setelah menjalani prosedur yang menyakitkan, iaitu tusukan tulang rawan telinga. Ulasan mengesahkan fakta bahawa sering anting-anting dibuat dari logam berharga, terukir atau diselingi dengan berlian. Cincin di telinga dimasukkan oleh gadis-gadis muda dan bercita-cita tinggi. Tetapi terowong lebih disukai oleh orang-orang dalam tempoh krisis mental. Manset, pekeliling dan palam popular untuk cuping telinga. Untuk tusukan tulang rawan, mereka sering mengambil rahsia dan batang mikro dengan loket kristal. Banyak yang bercakap mengenai sensasi yang menyakitkan, penampilan nanah dan sakrum, sementara tusukan rawan telinga sembuh. Gambar karya berkualiti kelihatan cantik, tetapi berapa banyak di sebalik air mata dan kesakitan seperti ini, hanya mereka yang mengalami tindikan yang tahu.

Cara menusuk telinga: jenis tusukan dan petua berguna

Ibu kanak-kanak perempuan memikirkan cara menusuk telinga sejak kecil.Cucian telinga dengan pistol adalah kaedah moden dan tidak menyakitkan. Kami menawarkan anda untuk membiasakan diri dengan semua nuansa prosedur dan petua ini.

Pada usia berapa lebih baik menusuk telinga

Tidak ada konsensus mengenai isu usia yang sesuai untuk menindik telinga. Sekiranya anda memilih usia berdasarkan hafalan walaupun kesakitan segera dan pendek, maka usia itu dianggap paling baik..

Anak-anak kecil seperti itu dengan cepat melupakan detik-detik yang tidak menyenangkan. Kanak-kanak yang lebih tua akan mengingati prosedurnya, dan bagi sesetengah orang mungkin penuh dengan fobia dan ketakutan psikologi. Umur optimum untuk ini dipilih oleh ibu, dia merasakan anaknya, memastikan bahawa telinga lembut tidak sakit, tidak membenarkan kemunculan keradangan.

Menurut pakar, usia optimum untuk menindik telinga adalah dari 5 hingga 8 tahun. Mari kita pertimbangkan dengan lebih terperinci kebaikan dan keburukan tusukan pada masa bayi.

Kelebihan:

 • Kenangan anak tidak akan meninggalkan rasa sakit dan ketakutan dari prosedur ini.
 • Pada kanak-kanak kecil, luka sembuh dengan cepat.
 • Anting-anting di telinga gadis-gadis kecil menggembirakan ibu bapa dan orang lain.

Kekurangan:

 • Ketidakadilan pada kanak-kanak boleh merumitkan proses penyembuhan luka, kerana anak akan terus menarik telinga.
 • Seorang kanak-kanak secara tidak sengaja boleh melepaskan cengkaman, dan ini berbahaya bagi kehidupan bayi, kerana kanak-kanak pada usia ini menarik segalanya di dalam mulut mereka.
 • Bahagian ujung saraf yang penting terletak di cuping telinga, kerosakan oleh pekerja yang tidak mempunyai pengalaman di salun atau menindik cuping telinga di rumah boleh menyebabkan gangguan sistem saraf pusat.
 • Tulang rawan di telinga aktif berkembang, tusukan dengan tangan yang tidak berpengalaman dapat memprovokasi gangguan perkembangan.
 • Pada masa bayi, imuniti anak belum terbentuk, tusukan dapat memasukkan kotoran ke dalam luka, menyebabkan keradangan.
 • Anting-anting pertama dimasukkan ke telinga ketika dicucuk mengandungi nikel. Logam ini sering menyebabkan reaksi alahan..

Jenis tindik telinga

Tempat yang paling biasa untuk menindik telinga. Kami mencadangkan anda untuk mengetahui pelbagai jenis tindik telinga.

Mencucuk lobus

Pilihan yang lebih kerap dilakukan. Kesakitan jangka pendek semasa tusukan kerana kepekaan kesakitan yang rendah di zon ini.

Pada kanak-kanak yang lebih tua, tusukan cuping telinga sembuh paling tidak menyakitkan, kerana telinga tidak mengalami kedutan berterusan.

Terowong

Penampakan yang melampau dan menantang. Popular di kalangan belia.

Pertama, tusukan standard lobus dilakukan, di mana dilator khas kemudian dimasukkan. Beberapa hari kemudian, sisipan yang berkembang ini ditarik untuk menggantikannya dengan yang serupa, tetapi lebih besar.

Tindakan ini dilakukan sehingga peregangan cuping mencapai ukuran yang anda perlukan. Terdapat cara lain untuk mencapai ukuran tusukan yang diinginkan - menggunakan sayatan di lobus di sebelah tusukan. Kaedah ini tidak digalakkan, kerana sangat menyakitkan dan melalui sayatan meningkatkan kemungkinan patogen memasuki sistem peredaran darah. Proses peregangan standard biasanya memakan masa sebulan.

Helix

Ini adalah nama bahagian atas curl telinga. Jenis menindik ini melibatkan tusukan tulang rawan. Tusukan di bahagian aurikel ini paling tidak menyakitkan, kerana tidak ada ujung saraf di tulang rawan.

Sensasi yang tidak menyenangkan dan menyakitkan dapat terjadi hanya dengan tusukan oleh tuan yang tidak berpengalaman. Tisu tulang rawan tidak meregang, jadi pilih ukuran perhiasan masa depan dengan berhati-hati.

Heliks ke hadapan

Sejenis tusukan tulang rawan. Ia dijalankan pada antihelix. Terdapat pelbagai reka bentuk jenis tindik ini sepanjang keseluruhan auricle. Semua tusukan tulang rawan dilakukan hanya dengan jarum. Tempoh penyembuhan boleh sampai 3-4 bulan. Menindik ini sering mengganggu ketika memakai topi..

Perindustrian

Tusukan berganda pada tulang rawan atas. Menindik ini dianggap melampau. Kedua-dua lubang di tulang rawan dihubungkan oleh barbel. Tusukan pertama dilakukan di bahagian tulang rawan telinga yang lebih dekat dengan kepala, yang kedua di seberang. Penyembuhan yang lama tidak menakutkan lelaki atau wanita.

Sebaiknya sentuh telinga sesedikit mungkin pada hari-hari pertama setelah tusukan, lebih baik memasukkan bar bioplastik sebelum menyembuhkan luka. Hanya apabila luka betul-betul tumbuh, anda boleh mengganti palang dengan hiasan logam yang anda suka.

Menindas Tragus

Merupakan tusukan tragus. Salah satu jenis tusukan aurikel feminin. Sensasi dan tahap penyembuhannya sama dengan penindasan Helix..

Dilarang tidur di sebelah tempat tusukan dilakukan, sensasi yang tidak menyenangkan dan menyakitkan juga dapat terjadi ketika memakai fon kepala dan topi. Tempoh penyembuhan mungkin memakan masa beberapa bulan. Anda boleh memilih perhiasan apa pun.

Tebuk telinga dengan pistol

Kekerapan penggunaan pistol untuk menusuk telinga setanding dengan jarum kateter.

Mari kita lihat langkah demi langkah prosedur menusuk telinga dengan pistol:

 1. Tempat untuk anting-anting masa depan dirawat dengan larutan yang mengandungi alkohol.
 2. Setelah menentukan tempat titik-titik akupunktur, tapak tusukan dipilih, yang ditandai dengan penanda kekal.
 3. Jarum steril yang disiapkan dan anting-anting pejantan dimasukkan ke dalam pistol itu sendiri.
 4. Cuping telinga dimasukkan di antara pesawat pistol.
 5. Tekanan tajam memicu pemicu, menusuk telinga.
 6. Semasa menindik, anting-anting dimasukkan secara automatik ke dalam lubang dari jarum.
 7. Setelah membuka dinding senapang, gesper dimasukkan ke anting-anting yang tersisa di telinga.

Cara menusuk jarum

Jarum kateter sekali pakai terdapat dalam pelbagai diameter, sederhana, berongga, dibungkus dalam beg berasingan, steril. Kaedah ini digunakan ketika menusuk tulang rawan, kerana hanya memerlukan jarum.

Urutan tindakan hampir sama dengan menusuk dengan pistol:

 • Tapak tusukan dirawat dengan antiseptik.
 • Ditandai dengan penanda adalah titik di mana tusukan akan berlaku.
 • Beg individu dengan jarum steril dibuka..
 • Kawasan sasaran dicucuk, anting-anting dimasukkan.
 • setelah diikat dengan pengikat, tapak tusukan juga dirawat dengan larutan alkohol.

Sistem menindik telinga 75

Untuk memahami sebab-sebab yang mempengaruhi kemunculan cara menindik telinga yang lebih moden, seseorang harus memberitahu secara terperinci mengenai kelemahan pistol generasi sebelumnya:

 • Semasa turunnya mekanisme, pistol cukup kuat, menakutkan bagi anak-anak kecil, mirip dengan kapas.
 • Risiko jangkitan bakteria patogen disebabkan oleh anting-anting yang dimasukkan ke dalam pistol, sehingga kehilangan kemandulan.
 • Tusukan tajam pada dasarnya adalah koyakan pada tisu telinga. Ini akan memberikan sensasi pendek, tetapi masih menyakitkan dari prosedur..
 • Tisu penyembuhan sering memerah dan menyakitkan. Rawatan penyembuhan air kencing tidak selesa.

Hari ini, sistem 75 adalah pilihan yang tepat bagi mereka yang memutuskan untuk menusuk telinga anak. Pistol generasi ini mengambil kira dan memperbaiki kekurangan model masa lalu. Apa yang dia suka dan bagaimana menusuk telinga dengan pistol jenis baru?

Ciri pembezaan pertama adalah ukurannya. Jauh lebih kecil daripada model sebelumnya. Sistem ini berfungsi dari tekanan manual, dan ciri manipulasi benar-benar menghilangkan kejadian tidak tepat. Anting-anting khas dimasukkan ke dalamnya untuk menembus telinga, yang tidak menembus kain dengan pukulan tajam, tetapi menembus mereka terpisah. Kaedah ini mengurangkan kesakitan prosedur dan mengurangkan masa penyembuhan kerana kurang trauma.

Kelebihan senapang jenis ini:

 • jarum anting-anting dengan kartrij dalam pakej steril individu, yang bermaksud bahawa risiko jangkitan adalah minimum;
 • operasi senyap tanpa kehilangan kadar tusukan yang diingini;
 • sistem 75 disyorkan untuk digunakan pada bayi, kerana risiko masuknya mikroba ke dalam darah hampir dengan sifar;
 • Walaupun memakai anting-anting dalam tempoh yang lama, penyembuhan jauh lebih tenang dan lebih mudah;
 • anting-anting jarum asli dalam reka bentuknya - kaki nipis diasah dengan kaedah khas, hujungnya yang tajam tidak dapat dilihat setelah diikat.

Kekurangan:

 • diameter tusukan yang sempit menjadikan anda memilih diameter anting-anting dengan berhati-hati;
 • sekiranya kehilangan barang kemas, jangan beli yang baru di kedai;
 • kos perkhidmatan tusukan pistol generasi baru lebih tinggi daripada tusukan konvensional.

Petua dan muslihat yang berguna

 1. Cuba jangan menggerakkan anting-anting atau batang pada tusukan, tindakan seperti itu menjengkelkan luka dan menyukarkan penyembuhan..
 2. Rawatan telinga dilakukan dengan tangan yang dibasuh dengan sempurna..
 3. Adalah perlu untuk mengecualikan kemungkinan rambut masuk ke telinga..
 4. Anting-anting di cuping kadang-kadang boleh menatal, bergerak. Selepas manipulasi ini, rawatan semula telinga perlu dilakukan..
 5. Keradangan yang berpanjangan di telinga yang tidak hilang dalam dua hingga tiga hari adalah kesempatan untuk mendapatkan rawatan perubatan dari doktor.

Sekiranya telinga menyakitkan atau berbau selepas tusukan

 • Telinga yang meradang mesti dirawat dengan peroksida atau miramistin. Urut telinga anda dengan ringan.
 • Salap Ichthyol atau jus aloe berperang dengan baik dengan suppuration.
 • Suhu tinggi yang tidak turun lebih dari 2 hari adalah kesempatan untuk memanggil doktor. Panas juga boleh menjadi reaksi badan terhadap logam yang tidak sesuai untuk anda sebagai subang.

Ciri-ciri tusukan di rumah

Prosedur itu sendiri tidak jauh berbeza dengan salun.

Mari ketahui bagaimana menindik telinga di rumah:

 • Cuping telinga, sarung tangan dan jarum tusukan dikendalikan dengan teliti..
 • Tanda boleh digunakan dengan pena tip-tip..
 • Lobus ditarik ke belakang dan tisu tulang rawan ditusuk dari luar. Apabila sejumlah kecil darah muncul, anda tidak perlu takut, kemungkinan besar anda terkena kapilari.
 • Jarum di telinga diganti dengan anting-anting..
 • Setelah memperbaiki perhiasan, ia dirawat dengan teliti dengan penyelesaian antiseptik. Sukrosa yang menonjol setelah tusukan boleh dicuci dengan chlorhexidine.

Mencucuk telinga dengan jarum dan pistol - foto, memproses selepas prosedur

Menindik lobus adalah yang paling biasa dari semua jenis seni badan. Mencucuk telinga boleh dilakukan di rumah dengan tangan anda sendiri atau di kabin dengan kos minimum. Tetapi sebelum memulakan prosedur, anda perlu memutuskan tempatnya, kerana terdapat lebih dari 30 jenis tindikan, yang diklasifikasikan berdasarkan lokasi.

Jenis tindik telinga

Sarjana menindik profesional membezakan 34 jenis tindikan telinga. Pilihan dikelaskan mengikut lokasi.

Tebuk telinga dengan pistol

Jenis tindik telinga yang paling biasa (dengan foto):

  Menusuk cuping. Bahagian telinga yang paling lembut dicucuk. Penyembuhan berlaku sama seperti tusukan bahagian badan yang lain;

Helix menusuk. Lubang dibuat di bahagian atas auricle curl. Semasa pelaksanaannya, rasa sakit tidak dirasakan, kerana tidak ada ujung saraf di tulang rawan;

Tusukan Helix Anti-Helix atau Snug piercing. Ia dilakukan di rongga atas auricle. Tidak seperti heliks biasa, di sini tulang rawan dicucuk di dua tempat;

Menindik dengan selesa

 • Upper Helix adalah tindik telinga yang terletak di bahagian atas curl telinga, sedekat mungkin dengan kepala. Kerana kerumitan tingkah laku, ia jarang dilakukan; hiasannya, terutama cengkih digunakan;
 • Jenis menindik telinga yang paling sukar adalah Daith. Kepentingannya berkaitan dengan ajaran India mengenai akupunktur. Mereka mengatakan bahawa ini bukan hanya hiasan badan, tetapi perlindungan "kapal." Untuk membuat Penyakit, anda perlu menyediakan jarum melengkung khas yang dapat menembusi tulang rawan telinga tengah. Lokasi anting-anting memainkan peranan penting dalam menusuk seperti itu: jika lubang dapat dilihat, maka Daith dianggap tidak berkualiti;

  Anting-anting untuk Daith Tragus atau Tragus. Mendapat namanya kerana lokasinya. Dipercayai bahawa tindikan seperti itu sangat menyakitkan, walaupun, seperti jenis tusukan lain, terletak di tulang rawan;

  Tragus Menindik bahagian bawah auricle atau anti-tragus. Juga, hiasan boleh terletak di tisu tulang rawan melengkung;

  Perindustrian Anti-tragus. Tindik telinga yang profesional di mana dua tusukan dibuat. Pada masa akan datang, mereka saling berkaitan menggunakan anting-anting panjang - bar. Untuk kemudahan maksimum, titik tusukan harus selari antara satu sama lain. Walaupun, kadang-kadang, ia dibenarkan naik oleh bahagian kedua anting-anting tepat di atas titik lokasi lubang pertama;

  Penusukan industri batu sangat mirip dengan pelindung tindikan, tetapi mempunyai keperluan yang lebih sedikit untuk lubang pemasangan anting-anting. Hiasan itu terletak di atas tragus, di auricle;

  Menindik batu

 • Gugur. Ciri tindik ini adalah susunan anting-anting. Selalunya, beberapa tusukan Helix selari dibuat, selepas itu cincin dengan diameter yang sama dimasukkan.
 • Tebuk telinga dengan pistol

  Tusukan cuping telinga paling kerap dilakukan dengan pistol. Penting untuk diperhatikan bahawa sebahagian besar tuan menindik profesional tidak mengenali pistol pada prinsipnya. Sebaliknya, mereka menggunakan jarum atau kateter.

  Mencucuk telinga di kabin

  Bagaimana kerja tindik cuping telinga oleh doktor di salun:

  1. Kawasan yang dipilih dirawat dengan teliti dengan larutan yang mengandungi alkohol. Di lokasi akupunktur (titik, lokasi tepat lubang masa depan dipilih);
  2. Jarum dimasukkan ke dalam pistol (mereka mesti berada di dalam bekas steril). Anting-anting yang dipilih dipasang di sebelah jarum;
  3. Pesawat pistol diletakkan di atas cuping telinga, jarum harus betul-betul di atas tempat tusukan yang dipilih dan ditandakan. Selepas doktor tiba-tiba menekan pemegang alat dan pesawatnya ditutup;
  4. Jarum menusuk kulit, tepat di atasnya lubang akan menghiasi hiasan. Pistol tidak dilekap dan dikeluarkan dari telinga, dan anting-anting dipasang dengan klip.

  Cara menusuk jarum

  Sekiranya perkhidmatan perubatan seperti ini tidak sesuai, maka tindikan telinga boleh dilakukan di rumah. Untuk melakukan ini, anda boleh membeli pistol Studex khas (Stadeks), yang digunakan di salun, atau membeli kateter dengan ukuran yang sesuai di farmasi terdekat.

  Secara standard, ia terdapat dalam 6, 8, 12, 13, 14, 16, 18, 20 mm. Secara semula jadi, ukuran lubang harus sesuai dengan diameter hiasan.

  Menindik tajam

  Jarum menusuk profesional juga dijual di kedai tindik khusus. Mereka dibuat dari aloi keluli dan titanium. Seperti kateter, ia dikelaskan mengikut ukuran (1; 1.1; 1.2, dll.).

  Gambar jenis tusukan telinga

  Cara melakukan tusukan tulang rawan di rumah:

  1. Terdapat bintik di telinga. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan pena yang berasaskan alkohol biasa;
  2. Sangat penting untuk mengendalikan tangan dan telinga anda dengan teliti. Untuk tujuan pembasmian kuman, anda boleh menggunakan "Chlorhexidine" atau alkohol tulen. Sekiranya tidak ada satu atau yang lain di tangan, gunakan vodka atau alkohol kuat lain (lebih daripada 40%);

  Mencucuk telinga di rumah

 • Lubang dibuat di bahagian luar tulang rawan - sehingga lokasinya dapat dilihat. Auricle diregangkan dan dimanipulasi. Darah mungkin muncul di tempat pembentukan lubang - jangan risau, semuanya baik-baik saja, ada saluran kecil dan kapilari di tulang rawan, seperti di bahagian badan yang lain. Anda hanya memukul salah satu daripadanya;
 • Semasa jarum berada di telinga, anda perlu memasukkan anting-anting di tempatnya..kami mengesyorkan menggunakan anyelir - paling mudah memasangnya di lubang segar. Lubang itu dibasuh dengan "Chlorhexidine", "Miramistin" atau alkohol, jarum mula perlahan-lahan meregangkannya, dan anting-anting, sebaliknya, dimasukkan;

  Miramistin

 • Untuk menjadikan cengkih lebih mudah masuk ke dalam tusukan, adalah wajar untuk menggunakan salap yang tumbuh semula di hujungnya.
 • Tekniknya mungkin berbeza-beza bergantung pada jenis yang dipilih, tetapi secara umum, sistemnya sama. Kali pertama di sekitar anting-anting akan menjadi sakrum - ia perlu dicuci sepanjang masa dengan Chlorhexidine. Jangan sekali-kali menggunakan peroksida, jika tidak, tunda proses penyembuhan selama berbulan-bulan..

  Sistem menindik telinga 75

  Sekiranya anda tidak mahu bersusah payah menggunakan kateter atau jarum, kami mengesyorkan membeli sistem khas untuk dicucuk dari syarikat Stadeks - System-75. Dia sering menggunakan salun kecantikan untuk melakukan tusukan hidung, telinga dan bibir dengan mudah. Sekiranya anda memerlukan peralatan untuk tindik yang lebih kompleks, misalnya septum atau lidah, maka lebih baik memilih alat alat profesional.

  Sebagai tambahan kepada Master 75 Home Piercing, Peranti Klinik Caflon (Kaflon Klinik) Digunakan Secara Aktif.

  Berapa banyak telinga yang sembuh selepas tusukan

  Kadar penyembuhan tisu pada orang dewasa dan kanak-kanak berbeza-beza. Kami akan mempertimbangkan berapa banyak pertumbuhan semula tisu yang berlaku selepas menindik pada orang muda selepas 17 tahun:

  JenisMasa (minggu)
  Cuping telinga2–4
  Helix8-10
  Anti Helix, Helix Atas6-8
  DaithSehingga 12
  Perindustrian8-10
  Tragus, tragus, anti-trellis6-12

  Pada masa yang sama, jika anda melepaskan anting-anting, telinga akan tumbuh lebih cepat. Contohnya, penusukan lobus yang tidak berjaya tidak akan dapat dilihat setelah 2 bulan selepas mengeluarkan perhiasan, dan tulang rawan setelah 3 bulan.

  Cara merawat telinga selepas tusukan

  Agar telinga tidak meradang, penting untuk mengatasinya dengan betul selepas tusukan. Pertama sekali, anda memerlukan antiseptik lembut. Ini boleh menjadi ubat yang tersedia, tetapi, ingatlah bahawa alkohol dapat mengeringkan kulit dan mengurangkan kecepatan penyembuhan..

  Rawatan telinga selepas menindik

  Urutan rawatan tusukan telinga:

  • Setelah menindik dilakukan, anda perlu membilas lubang dengan "Chlorhexidine", menerapkan sedikit "Bepanten" atau "Penyelamat" ke atasnya;
  • Sebelum mencuci rambut supaya komplikasi tidak bermula, dalam penyembuhan 3 minggu pertama, anda perlu menutup semua tusukan (tunggal dan berganda) dengan lapisan salap semula jadi berminyak. Ichthyol atau "Rescuer" sangat sesuai - mereka berminyak dan tidak boleh dibasuh dengan air;
  • Ulasan tersebut mengatakan bahawa jika setelah menindik telinga mereka sangat gatal, maka proses penyembuhan telah dimulakan. Sekiranya anda tidak menggaru kawasan ini dengan jari anda;
  • Untuk mengelakkan keradangan, tindik harus dicuci dua kali sehari dan digulung secara berkala. Sekiranya ini tidak dilakukan, maka dalam proses penyembuhan anting-anting akan tumbuh ke dalam kulit;
  • Pada masa akan datang, pada tindikan yang terlalu banyak, kemerahan atau lebam mungkin muncul. Sekiranya ia terbentuk, zarah-zarah kulit dan kotoran berkumpul di dalam lubang - hanya bilas lubang dengan peroksida; Rajah peroksida untuk menangani tindikan
  • Untuk mencegah keradangan di dalam aurikel, dalam proses penyembuhan dianjurkan untuk meneteskan titisan dari otitis media ke telinga;
  • Sekiranya setelah mengeluarkan perhiasan, tindikan itu terlalu banyak, tusukan semula hanya boleh dilakukan di tempat lain. Lubang di kawasan yang sama penuh dengan komplikasi.

  Sekiranya telinga menyakitkan atau berbau selepas tusukan

  Setelah menindik telinga, ada akibat yang berbeza. Sejurus selepas menindik, pembengkakan akan bermula. Anda tidak perlu menggosoknya - dengan penyembuhan biasa, ia akan berlalu pada keesokan harinya. Sekiranya ini tidak berlaku, dan telinga benar-benar bengkak, maka supurasi air kencing atau tulang rawan bermula.

  Keradangan Mencucuk Telinga

  Petua mengenai apa yang harus dilakukan jika telinga anda busuk:

  • Tapak menindik mesti dirawat dengan antiseptik. Miramistin yang sesuai;
  • Agar kemudian di tempat tusukan telinga tidak terbentuk, anda perlu menguli tisu dengan ringan setiap hari. Sekiranya terdapat banyak granuloma yang muncul, hanya rawatan profesional yang dapat membantu;
  • Dilarang sama sekali tidur di sisi tusukan. Ini menyumbang kepada gangguan peredaran darah;
  • Sekiranya benjolan telah terbentuk di sana yang menyakitkan atau gatal, ini adalah granuloma. Ini adalah "beg kulit", di dalamnya adalah nanah. Perkara yang paling penting adalah membuang cecair purulen. Salap Ichthyol, gruel bawang, daun aloe akan membantu;

  Keradangan telinga selepas menindik

 • Apa-apa kaedah yang dipilih digunakan dalam bentuk kompres ke kawasan yang terkena selama beberapa jam. Selepas 2-3 jam, keluarkan kompres dan ubah ke yang baru. Selepas kali kedua, perlu mencuci lubang dengan hidrogen peroksida, dalam kebanyakan kes, ini cukup untuk nanah keluar;
 • Sekiranya bola terlalu besar, maka yang optimum adalah menekan nanah secara manual. Untuk melakukan ini, ambil kapas dan lembapkannya secara bebas dengan antiseptik yang ada. Tepat di bawah tapak tusukan, mulailah menekan benjolan dengan ringan. Pus akan keluar dari lubang. Sebaik sahaja ini berlaku - tolak sedikit lebih kuat. Untuk menghilangkan granuloma secara kekal, sapukan kompres dengan salap ichthyol ke tapak tindik.
 • Di samping itu, walaupun dengan perawatan yang betul dan menangani tusukan yang teliti, tubuh mungkin menolak anting-anting. Dalam prosesnya, suhu boleh meningkat, telinga akan sangat sakit dan nanah bahkan menonjol. Anda boleh mencuba memasang anting-anting atau cincin logam yang mulia (lebih senang dibilas). Sekiranya ini tidak membantu, anda harus membuang hiasannya.

  Subang menindik telinga

  Untuk penyembuhan cepat, penting untuk memilih anting-anting yang sesuai untuk tusukan tertentu. Perhiasan yang indah tidak selalu sesuai dan senang, jadi anda perlu memikirkannya terlebih dahulu..

  Jenis Anting-anting Stud Piercing

  Jenis anting-anting:

   Karnival. Perhiasan klasik. Sesuai untuk tusukan cuping telinga pada kanak-kanak atau untuk reka bentuk banyak lubang pada tulang rawan;

  Pilihan untuk Cincin Studs. Menggalakkan penyembuhan yang cepat. Berkat bentuknya, mereka sangat memudahkan penjagaan;

  Cincin yang tidak biasa untuk menusuk barbel. Terdiri daripada bola di tepi dan pin rata di tengah. Ia juga mudah dijaga, dan juga cincinnya. Sesuai untuk industri dan antihelix;

  Variasi bar di telinga siput. Hiasan telinga yang sangat jarang berlaku kerana bentuknya yang tidak biasa, tetapi jika Penyakit dibuat, maka ini adalah pilihan terbaik. Mereka membolehkan anda menyembunyikan kesan tusukan dan diikat dengan ketat - pasti tidak hilang.

  Barbell untuk perindustrianAnting-anting banyak tusukan

  Bahan dibahagikan kepada plastik, logam (keluli, nikel, titanium) dan mulia (emas, platinum dan perak). Plastik mempunyai pelbagai kontraindikasi kerana kekasaran permukaan yang tinggi. Sebilangan gadis mengatakan bahawa bahan ini melambatkan penyembuhan..

  Penjagaan Piercing Rawan

  Soalan Lazim

  Rawan telinga yang manakah lebih banyak?

  Semua jenis tindik tulang rawan sudah mempunyai tahap kesakitan yang sama. Tidak perlu takut, kerana tusukan itu sendiri mengambil masa tepat 1 saat, dan di tangan mahir tuan kita tidak menyakitkan.

  BAGAIMANA PANJANG HATI KESIHATAN KARTILASI BUMI?

  Pada asasnya, kitaran penyembuhan penuh memakan masa 6 bulan. Ini adalah proses yang panjang dan tidak berakhir 2-3 minggu selepas tusukan, seperti yang difikirkan oleh banyak orang..

  APA PERKATAAN YANG MEMBUAT PUNCA BARU??

  Untuk jenis tindikan seperti "tragus / tragus", "heliks", "heliks ke depan", "rata", perhiasan harus dalam bentuk labret (jika anda ingin memakai cincin pada tusukan, maka ini dapat dilakukan hanya setelah 3-4 bulan). Dan untuk "Hari" yang menusuk, sebaliknya, anda memerlukan perhiasan dalam bentuk cincin atau clicker. "Industri" harus dibuat dengan hiasan panjang dalam bentuk barbell.

  ADAKAH Edema KUAT SELEPAS MENYEBABKAN? UNTUK MASA YANG PANJANG?

  Edema maksimum paling kerap muncul sendiri 2-4 hari selepas tusukan. Ia boleh mencapai 8-10 mm, iaitu hampir tiga kali ketebalan telinga yang biasa. Tetapi anda tidak perlu takut - ini adalah reaksi normal tubuh terhadap luka. Dengan penjagaan yang betul, edema berlangsung tidak lebih dari 1-2 minggu, secara beransur-ansur jatuh ke keadaan optimum.

  SAYA PERLU MENULIS PERHIASAN?

  Walau apa pun. Ia dilarang! Setiap pergerakan berlebihan adalah trauma tambahan untuk luka segar, yang dapat menyebabkan peningkatan edema dan sakit, memprovokasi inflamasi berjangkit.

  APABILA ANDA BOLEH MENCUCI KEPALA?

  Selama beberapa hari, kami mengesyorkan agar anda tidak menyentuh luka dengan air, kemudian anda boleh mandi seperti biasa. Dalam kes ini, anda perlu sepenuhnya menghilangkan pengukuhan tusukan, masuknya syampu, balsem, dll..!

  SAYA BOLEH MENGGUNAKAN KEPALA?

  Ia bergantung pada tapak tusukan. Untuk tusukan seperti "Helix", "Flat", "Ruuk", "Forward Helix", "Snag", "Industrial" - jenis fon kepala plug-in sesuai. Fon kepala overhead sesuai untuk menusuk hari. Dalam kes lain, anda harus meninggalkan fon kepala sambil menyembuhkan tindik anda.

  Apa nak buat?

  Sebarang tindikan adalah luka, dan agar sembuh, dua perkara mesti diperhatikan:

  1. Jangan mengganggu pemulihan badan.

  2. Jaga kebersihan luka agar tidak terkena debu dari jalan, kotoran dari tangan atau kaki binatang peliharaan. Jangan mengabaikan cadangannya, kerana ketidakpatuhannya, anda mendedahkan diri kepada risiko jangkitan dan komplikasi lain.

  Untuk penjagaan yang betul, anda hanya memerlukan tiga perkara - antiseptik (Miramistin), cecair untuk mencuci (larutan garam) dan tampalan. Cara menggunakannya?

  Larutan garam: Tuangkan ke dalam bekas bersih, rendam sepenuhnya tusukan di dalamnya selama 3 minit. Kemudian anda perlu membersihkan lembut rembesan yang direndam dari kulit dengan kapas. Makna tahap ini adalah untuk menghilangkan rembesan dan mematuhi "kerak" tanpa melukai tusukan. Penting! Pastikan mencuci larutan garam dari kulit dengan air bersih..

  Miramistin: Tuang pada alas kapas / kain kasa dan pasangkan pada tusukan di kedua sisi. Simpan losyen sedemikian 1-2 minit. Maksud tahap ini adalah membasmi kuman tapak tusukan sekiranya debu dari jalan / kotoran dari tangan anda / atau keluar dari badan orang lain di atasnya. Jadi apa yang perlu dibuat?

  Hari 0-10:

  Dua kali sehari (pagi dan petang), bilas tusukan dengan garam sehingga pembuangan tidak terkumpul di atasnya. Setiap kali habuk atau kotoran masuk, gunakan antiseptik (Miramistin). Tetapi disarankan untuk tidak menggunakan antiseptik lebih kerap 2-3 kali sehari. Beberapa hari pertama, adalah perlu untuk menutup tusukan di semua sisi dengan alat pembungkus (dengan penyerap pad) sehingga dilindungi 24 jam sehari. Kemudian anda boleh meletakkan tusukan hanya pada waktu malam dan ketika keluar. Di bilik pejabat dan di rumah yang bersih, tusukan segar tidak boleh dilindungi, tetapi sentuhan dengan rambut, sikat, pakaian, semburan (dll) mesti dihapuskan sepenuhnya..

  Cara hidup dengannya?

  Ingat bahawa tusukan membantu badan anda sembuh. Adalah sangat penting untuk makan dengan baik, makan dengan betul, tidur, menjaga kekebalan tubuh, minum banyak air dan bersenam! Peraturan mudah ini akan membantu badan anda pulih dengan cepat dan cekap..

  Hari 11-40:

  Terus menjaga tusukan sekali sehari. Mandi masin boleh diganti dengan larutan sabun ringan (sabun neutral tanpa minyak wangi dan pewarna sesuai untuk ini). Melindungi tusukan dengan tambalan tidak lagi diperlukan, tetapi masih perlu untuk melindunginya dari rangsangan luaran.

  Hari sekitar 41 tahun dan seterusnya, sehingga enam bulan:

  Penyembuhan utama telah selesai, tetapi itu bukan semua. Hiasan mesti diganti dengan yang lebih pendek. Untuk mengganti perhiasan, hubungi tuan anda. Ingatlah bahawa trauma kecil tetapi kekal terhadap tindikan atau percubaan untuk mengganti perhiasan itu sendiri boleh mengakibatkan kerosakan teruk dan proses penyembuhannya disambung semula. Jangan memakai perhiasan yang diperbuat daripada bahan yang tidak diketahui, kerana reaksi terhadapnya boleh cepat dan menyakitkan (gatal, bengkak, kemerahan), dan kadang-kadang tidak dapat dipulihkan (pigmentasi). Fikirkan mengenai tusukan anda beberapa kali dalam seminggu, ia masih memerlukan sedikit penjagaan dan kasih sayang.

  Apa yang tidak boleh dibuat?

  1. Jangan tarik, jangan tatal, jangan tanggalkan barang kemas. Semakin kurang anda mengganggu luka, semakin cepat sembuh. Sekiranya hiasan dikeluarkan pada 3-4 bulan pertama, mustahil untuk memasukkannya semula dan anda perlu meminta bantuan tuan anda.

  2. Jangan gunakan peroksida, alkohol, salap, dan ubat herba. Alkohol dan peroksida boleh menyebabkan luka bakar kimia, dari mana masa penyembuhan meningkat dengan ketara. Ubat herba sering mempunyai asas alkohol, dan juga boleh menyebabkan reaksi alergi terhadap salah satu komponen semula jadi. Salap mempunyai tekstur berminyak, yang merupakan tempat pembiakan bakteria yang baik..

  3. Elakkan daripada bersentuhan dengan produk hiasan dan solek (serbuk, krim, minyak, gosok, balsem, syampu, dll.). Kosmetik, terkumpul di luka, boleh menimbulkan reaksi keradangan dan alergi.

  4. Jangan merokok, jangan minum alkohol, kopi dan ubat penipisan darah. Semua ini mempengaruhi saluran darah anda, aliran darah ke tempat tusukan, dan oleh itu kualiti penyembuhan. Penindasan imuniti umum meningkatkan tempoh penyembuhan hingga 2 kali.

  5. Jangan lawati: solarium - 2 minggu, kolam / air terbuka - 1 bulan, mandi / sauna - 1 bulan.

  Pemeriksaan dan penggantian:

  Sehingga 10 hari:

  Sekiranya lekukan dari tusukan baru anda lebih daripada yang diharapkan (perhiasan itu ditekan ke kulit), maka anda perlu menghubungi tuan untuk mengganti perhiasan dengan yang lebih panjang. Dalam kes ini, prosedur dan hiasan penggantian adalah percuma..

  Selepas 40 hari:

  Sekiranya tusukan tidak menyebabkan ketidakselesaan dan tidak berada pada tahap edema, maka anda mesti menghubungi tuan untuk mengganti perhiasan dengan yang lebih pendek. Dalam kes ini, prosedur penggantian dan hiasan akan dibayar..

  Adakah ia baik:

  Q. bahawa perhiasan itu ditekan ke dalam kulit dan telinga membengkak?

  A. Ini tidak normal. Ini berlaku apabila edema menjadi lebih besar daripada yang dijangkakan. Dalam kes ini, anda mesti mengunjungi tuan anda untuk mengganti hiasan dengan hiasan yang lebih panjang..

  Q. bahawa setengah tahun telah berlalu dan tusukan masih sakit?

  A. Ini tidak normal. Ini berlaku apabila tusukan sering terluka apabila dijaga dengan tidak betul. Semua ini juga tidak kritikal, tetapi memerlukan pemeriksaan tuan dan cadangan selanjutnya.

  Q. bahawa di sekitar tusukan muncul pertumbuhan berwarna merah jambu?

  A. Ini tidak normal. Ini biasanya kelihatan seperti granulasi tisu (granuloma). Ia terbentuk kerana trauma besar yang kerap atau sekali pada tindikan. Granuloma boleh sangat kecil, tetapi boleh mencapai ukuran yang mengagumkan. Ini tidak kritikal, tetapi memerlukan pemeriksaan oleh ahli sihir dan cadangan selanjutnya..

  Petua & Trik

  1. Cuba sama sekali tidak mengganggu tindikan baru. Sekiranya anda sentiasa menyentuh, menarik, menarik atau memutar perhiasan dengan tusukan, maka setiap kali ia akan merosakkan saluran pembentuknya. Ini akan menyebabkan peningkatan kadar penyembuhan, yang mungkin disertai dengan sakit yang berterusan..

  2. Tinggalkan alkohol dan nikotin sebentar. Penggunaannya mengurangkan imuniti umum. Alkohol dapat meningkatkan edema di tempat tusukan, dan nikotin dapat memperburuk bekalan darah ke luka. Kesannya, masa penyembuhan dapat berlipat ganda.

  3. Untuk memudahkan penindasan, anda perlu menyediakan bekas untuk larutan masin, di mana anda boleh merendam tusukan sepenuhnya. Untuk melakukan ini, cawan boleh guna yang bersih, pinggan mangkuk seramik atau kaca yang bersih (tanpa cip dan retak) sesuai.

  4. Anda harus bersiap sepenuhnya untuk menolak tidur di sebelah tempat anda melakukan tindik baru. Tekanan pada perhiasan boleh mempengaruhi sudut kecondongan tusukan atau menyebabkan penghijrahannya..

  Semua mengenai tindikan telinga: jenis tusukan, sejarah, petua dan anting-anting

  Tindik telinga telah menjadi sebahagian dari budaya manusia selama beribu-ribu tahun, dan amalan menindik telinga telah berkembang dalam masyarakat yang sama sekali berbeza yang tidak mempunyai hubungan antara satu sama lain. Dalam artikel ini, mari kita teliti semua perkara yang perlu anda ketahui mengenai menindik telinga: beberapa saat dari cerita, jenis tindikan, maklumat keselamatan penting, petua dan banyak barang lain..

  1 Sejarah Mencucuk Telinga

  Mencucuk telinga adalah salah satu bentuk pengubahsuaian badan tertua. Ini mungkin kerana cuping telinga mudah dicucuk, dan ia cepat sembuh. Pada tahun 1991, di pergunungan di perbatasan antara Austria dan Itali, sebuah mayat seorang lelaki yang dipelihara dengan baik yang hidup sekitar 5000 tahun yang lalu ditemui. "Mumia" ini, yang disebut Ötzi, telinga tidak hanya menusuk, tetapi juga merentang ke terowong. Ini adalah bukti paling awal mengenai tindikan telinga, tetapi jelas bahawa mereka menindik telinga lebih lama daripada 5000 tahun yang lalu.

  Beberapa contoh tindik kuno terkenal lain termasuk: topeng kematian firaun Mesir Tutankhamun (serta topeng kematian mumia lain); Perjanjian Lama mengandungi banyak rujukan kepada orang-orang dari kedua-dua jantina yang memakai anting-anting; serta gambar-gambar dewa-dewa Hindu, yang tubuhnya ditutup dengan perhiasan, termasuk mereka memakai anting-anting.

  Di Eropah Barat, anting-anting pertama kali disebut pada akhir abad ke-16 semasa Zaman Renaissance Inggeris. Mereka dipakai secara aktif oleh lelaki yang menghabiskan masa di istana raja. Juga menjadi modis di kalangan pelaut untuk memiliki satu anting-anting, yang melambangkan masa yang dihabiskan di laut. Secara beransur-ansur, anting-anting mendapat populariti di Barat, dan hampir semua mula memakainya..

  Pada akhir tahun 1800-an, untuk alasan yang tidak jelas, tindikan telinga tidak sesuai dengan fesyen, dan klip mendapat populariti di kalangan wanita. Pada ketika ini, lelaki di Amerika Syarikat dan Eropah, sebahagian besarnya, tidak lagi memakai perhiasan telinga. Selama 70 tahun akan datang, sementara banyak wanita masih memakai klip, tindikan telinga menjadi tanda asing dan rendah, terutama di Amerika Syarikat.

  Ini mungkin disebabkan oleh ledakan pasca perang pada tahun 1950-an, wanita mulai memperhatikan penampilan mereka lagi, dan tindikan telinga kembali. Gadis-gadis remaja, hingga tahun 70-an, sering mengadakan pesta di mana mereka saling menoreh telinga mereka sendiri, menggunakan ais sebagai beku. Secara beransur-ansur, menindik menjadi prosedur terpisah yang mula dilakukan oleh doktor..

  2 Jenis Penindasan Telinga

  • Tusukan cuping telinga klasik
   Bukaan sederhana di cuping telinga di mana anda boleh membawa apa saja dari cengkeh kecil hingga anting-anting batu permata besar.

  Tusukan dua dan tiga cuping telinga
  Tusukan seperti itu memberi sedikit mood punk ke telinga anda. Sebilangan besar orang tidak memuat lebih dari tiga anting-anting di cuping, diikuti oleh tulang rawan. Tusukan berganda meluas pada masa ini, walaupun beberapa sekolah dan pekerjaan masih tidak menerimanya..

 • Terowong
  Cuping telinga dicucuk dengan cara yang sama seperti dengan tindik klasik, kemudian sembuh, setelah itu lubang diluaskan dengan sambungan khas dan terowong bulat dimasukkan. Terowong telah membuat budaya yang berbeza selama beribu-ribu tahun, tetapi sekarang mereka sangat berkaitan dengan subkultur alternatif di Eropah dan Amerika Syarikat, dan mereka juga dibuat oleh wakil-wakil dari beberapa suku Afrika Tengah dan Timur.
 • Tulang rawan
  Tempat yang paling popular selepas lobus adalah tulang rawan. Pada dasarnya membuat tusukan di bahagian atas telinga; memerlukan lebih banyak masa untuk pulih, tetapi tindikan seperti itu kelihatan menarik dan memberikan sedikit rock and roll pada gambar.

  Menindik industri
  Penindasan industri dilakukan di bahagian atas telinga dan merupakan batang logam yang melintasi dua bahagian tulang rawan telinga.

 • Menindik Auricle
  Ini adalah jenis tindik tulang rawan yang dilakukan di bahagian tengah telinga dan bukan di bahagian paling atas. Sebagai peraturan, ruang ini lebih sedikit, jadi anting-anting harus lebih kecil dan kesannya jauh lebih lembut.
 • Menindik Tragus
  Tragus adalah tulang rawan berbentuk bujur yang menonjol dari pusat telinga. Jenis tusukan ini semakin popular sejak kebelakangan ini. Ini adalah menindik yang menyakitkan, walaupun tidak memerlukan waktu lebih lama untuk sembuh daripada menusuk tulang rawan biasa..
 • Anti-tragus
  Anti-tragus merujuk pada bahagian dalam tulang rawan di seberang tragus, tetapi banyak orang tidak mempunyai ruang yang cukup untuk tusukan.

 • Mencucuk cengkerang
  Cengkerang adalah ruang rawan yang besar dan melengkung di telinga, dan menusuk di tempat ini memerlukan barbel atau gelung yang cukup besar.
 • Mencucuk cangkang luar
  Walaupun namanya, secara teknikal ini adalah tindikan tulang rawan sederhana yang dilakukan sedikit lebih jauh dari tepi telinga.
 • Menindik kapal
  Penindasan sudut ini dilakukan pada rawan yang tebal di bahagian atas telinga. Ini sangat menyakitkan, dan memerlukan masa penyembuhan yang lebih lama daripada kebanyakan tusukan lain.

 • Mencucuk ragut
  Penindasan ini dilakukan melalui bahagian menegak antihelix. Prosedur yang sangat menyakitkan di mana ubat penahan sakit digunakan..
 • Menindik siang
  Rawan aurikel yang terletak betul-betul di atas telaga dicucuk dari atas ke bawah.
 • Menindik orbital
  Ini mengingatkan sedikit tindikan industri dan mewakili penyatuan dua tusukan dalam satu cincin, di bahagian telinga yang berlainan. Walau bagaimanapun, dalam penembusan ini dua lubang saling berdekatan, dan bahagian anting-anting mempunyai bentuk bulat (atau bentuk jantung).
 • Menindik melintang
  Tindik silang adalah salah satu tindikan paling unik dalam senarai ini. Ini adalah tusukan yang melewati lobus secara tegak lurus.

 • Menindik tulang rawan
  Penindasan dilakukan di bahagian depan tulang rawan, di atas bukaan telinga. Oleh kerana tulang rawan begitu pendek dan nipis di tempat ini, tindikan telinga kelihatan sangat kemas dan cantik.
 • 3 Beberapa Petua

  • Sekiranya anda menindik telinga untuk pertama kalinya, anda mesti memulakannya dengan kencing. Ia tidak terlalu menyakitkan, selain itu, tusukan seperti itu cepat sembuh.
  • Sekiranya anda mahukan lebih banyak variasi, pertimbangkan tusukan lobus dua kali atau tiga atau pergi ke bahagian atas tulang rawan, sambil menambahkan satu tusukan pada satu masa. Merawat satu tusukan di telinga anda jauh lebih mudah dan tidak berisiko daripada merawat beberapa kali sekaligus..
  • Nilai masa anda dan fikirkan dengan teliti sebelum menambah tusukan baru - ingat bahawa pada tahun pertama anda harus menjaganya dengan teliti!
  • Semasa menembusi tempat yang unik di tulang rawan, pastikan bahawa anda tidak akan menyesal, kerana ini adalah prosedur yang paling menyakitkan dan tempoh penyembuhannya cukup lama.
  • Pertimbangkan kemungkinan alahan logam. Ramai orang alah kepada nikel (serta emas putih, yang mungkin mengandungi sedikit nikel), sementara logam seperti keluli tahan karat pembedahan, platinum, titanium, dan emas kuning 14 karat adalah yang terbaik..

  Penjagaan Selepas:

 • Setelah telinga dicucuk, sangat penting untuk menjaga kebersihan..
 • Sentiasa basuh tangan anda dengan bersih (sekurang-kurangnya 15 saat) sebelum menangani tusukan anda.
 • Rawat telinga anda dua atau tiga kali sehari dengan garam. Anda boleh mencelupkan kapas atau kain kasa ke dalam garam dan tahan selama beberapa minit.
 • Setelah menusuk lobus, anda harus mematuhi rejimen pembersihan sekurang-kurangnya 6 minggu.
 • Untuk tulang rawan dan tusukan yang lebih kompleks, anda harus menyikat telinga dua kali sehari sekurang-kurangnya 12 minggu..
 • Jangan menukar anting-anting semasa tempoh pembersihan..

  Jenis Subang:

 • Subang kancing
  Cengkih adalah pilihan klasik dan paling canggih. Sekiranya anda memilih reka bentuk yang betul, mereka akan kelihatan hebat! Mutiara adalah pilihan universal, anting-anting seperti itu akan digabungkan dengan baik dengan pakaian perniagaan dan dengan gaun malam yang mengagumkan. Pilihan klasik lain adalah cengkih dengan berlian, yang kadang-kadang dilengkapi dengan trim (contohnya, emas merah jambu). Sekiranya anda menyukai sesuatu yang lebih tidak standard, anda boleh memilih set seperti bintang dan bulan. Set sedemikian sesuai untuk wanita idaman dengan semangat yang kuat. Bagi mereka yang mempunyai cuping telinga berlubang dua, anting-anting pejantan sangat berguna. Masukkan anyelir besar ke lubang yang lebih rendah, dan yang lebih kecil ke dalam yang lebih tinggi.
  • Anting-anting gelung
   Anting-anting Hoop menyebabkan ledakan yang nyata pada awal tahun 2000-an. Gelung masih menarik perhatian dan popular..

  • Subang gantung
   Terdapat berjuta-juta cara dan pilihan untuk memakai anting-anting gantung. Anda boleh memilih sesuatu yang canggih, klasik, gaya retro, atau mungkin semua perkara di atas! Sebagai contoh, anting-anting mutiara seperti itu menggabungkan kecanggihan dan gema retro berkat kemasan emas. Dan pilihan kedua dalam bentuk titisan abstrak sesuai untuk gaun malam dan kelihatan hebat!
  • Anting-anting kandil
   Dengan anting-anting seperti itu, anda pasti akan mendapat perhatian! Mereka sesuai untuk majlis khas, dan reka bentuk berwarna menjadikannya moden dan menarik..
  • Anting-anting rumbai
   Pilihan yang sangat menarik untuk cuping telinga. Terdapat sesuatu yang kreatif dalam reka bentuk ini, tetapi pada masa yang sama canggih dan elegan..

  Jenis tindikan telinga

  Menindik telinga adalah jenis menindik yang paling popular. Sensitiviti zon rendah, dalam kebanyakan kes tidak diperlukan anestesia. Di telinga terdapat banyak pilihan tempat untuk pelbagai jenis tusukan, anda boleh meletakkan beberapa perhiasan.

  Jenis tindikan telinga dan nama tusukan

  Menusuk lobus adalah cara termudah, paling tidak menyakitkan. Tidak ada tulang rawan di zon, tempat sembuh dengan cepat, banyak pilihan perhiasan sesuai. Menusuk tulang rawan menyakitkan, memerlukan pemulihan yang lama. Penyertaan tuan yang berkelayakan dan mematuhi peraturan penjagaan membolehkan anda menghias badan dengan cantik dan selamat, kelihatan bergaya dan bergaya.

  Mencucuk lobus

  Ini adalah kaedah termudah, paling tidak menyakitkan. Tidak ada tulang rawan di zon, tempat sembuh dengan cepat, banyak pilihan perhiasan sesuai. Jenis ini bersifat universal, bergantung pada perhiasan, ia menekankan kejantanan atau kewanitaan..

  Terowong

  Penyelesaian boros ini adalah varian tusukan cuping telinga, di mana alat pengembang dipasang. Selepas beberapa ketika, ia digantikan dengan elemen dengan diameter lebih besar. Prosedur diulang berkali-kali sehingga mencapai ukuran yang diinginkan. Berhampiran tapak tusukan, tidak digalakkan melakukan pemotongan untuk hasil yang cepat. Pendekatan ini berbahaya untuk perkembangan jangkitan..

  Helix

  Tembusi bahagian atas curl shell dengan penangkapan tulang rawan. Tidak ada ujung saraf di tisu, prosedurnya mudah diterima. Adalah perlu untuk memilih hiasan dengan teliti, kerana lubang di tulang rawan tidak meregang.

  Heliks ke hadapan

  Sejenis tusukan tulang rawan - dilakukan pada antihelix. Sekiranya auricle membenarkan, anda boleh membuat beberapa lubang dan memasang perhiasan yang berbeza. Diperlukan sekitar 4 bulan untuk sembuh..

  Perindustrian

  Prosedur ini melibatkan penembusan dua rawan atas dan penyambungan lubang dengan bar. Dalam versi klasik, lubang berada di bahagian depan cangkang, lebih dekat ke kepala, dan di seberang. Beberapa bulan pertama disyorkan untuk memakai bar yang diperbuat daripada bioplast, kemudian menggantinya dengan hiasan yang diperbuat daripada titanium, baja perubatan.

  Tusukan tulang rawan Daith

  Lubang dibuat di salah satu keriting. Tulang rawan dicucuk dari atas ke bawah, beberapa tusukan dapat dilakukan. Barang kemas segera dipasang, penting agar mereka sesuai dan mempunyai ukuran margin - jangan hancur ketika bengkak. Menindik ini sesuai untuk lelaki dan wanita. Dari perhiasan pilih cincin, cincin separuh, batang melengkung. Diperlukan 4 hingga 8 bulan untuk sembuh.

  Rook tusukan tulang rawan (Ruuk)

  Mencucuk cangkang telinga dilakukan di birai bertentangan dengan tragus. Sekiranya sinki kecil, ini bukan batasan prosedur. Akan lebih sukar untuk membuat lubang, tetapi mungkin. Bergantung pada ciri anatomi, mungkin terdapat sekatan pada pilihan perhiasan. Anting-anting universal adalah barbel melengkung.

  Tusukan Rawan Orbital (Orbital)

  Tebukan di mana dua tusukan pada bahagian telinga yang berlainan dihubungkan oleh cincin disebut "orbital". Prosedur ini dilakukan secara berperingkat untuk mengelakkan komplikasi. Orbit adalah tunggal dan berganda. Tuan mengira jarak antara saluran dengan tepat, dengan mengambil kira risiko tumbuh gigi dan perubahan tulang rawan. Penyembuhan berlangsung dari 6 hingga 12 bulan.

  Penindasan Tragus (Tusukan Rawan Tragus)

  Jenis tindik telinga di zon tragus dianggap paling feminin, dilakukan di depan auricle. Pada mulanya, anda tidak boleh tidur di sisi tusukan, disarankan untuk tidak memakai alat dengar. Anda boleh menggunakan pelbagai jenis perhiasan dari kuku hingga cincin.

  Jenis Anting-anting Piercing

  • Barbell adalah salah satu jenis perhiasan yang paling popular. Nama lain ialah Barella, ia sesuai untuk tindik telinga jenis ini, seperti perindustrian. Produk ini adalah tiub kaku langsung dengan pengapit di hujungnya. Pengilang menawarkan pelbagai pilihan hiasan dalam pelbagai bentuk, anda boleh meletakkan rantai.
  • Labret - tongkat lurus dengan hiasan atau cakera di kedua sisi, kelihatan seperti pusset. Produk dipasang di bahagian dalam dan luar.
  • Cincin adalah bulatan di mana tidak ada bahagian. Sebiji bola atau elemen hiasan diletakkan di tempat ini..
  • Pisang - anting-anting spiral dengan bungkus di kedua-dua sisi dalam bentuk kerucut, bola. Sisipan batu digunakan secara meluas.
  • Melingkar - dalam bentuk tapal kuda, di kedua-dua sisi bola dililit.
  • Fang - perhiasan untuk cuping. Kerucut melengkung dipasang di terowong, berfungsi untuk meregangkan lubang.

  Kontraindikasi terhadap prosedur

  Dianjurkan untuk mempercayakan pelbagai jenis tulang rawan kepada pakar yang mengambil kira ciri anatomi zon dan memerhatikan keadaan kemandulan. Penyertaan tuan berlesen akan melindungi daripada risiko meragut titik aktif secara biologi.

  Ahli sihir terlebih dahulu akan menjelaskan kehadiran kontraindikasi untuk mengelakkan akibatnya. Prosedur ini tidak digalakkan untuk:

  • penyakit darah;
  • kehamilan
  • diabetes mellitus;
  • kecederaan otak trauma;
  • reumatik;
  • ARVI;
  • umur bawah umur.

  Ciri Penjagaan

  Selepas prosedur, tuan memberi cadangan untuk menjaga agar tempoh penyembuhan berlalu dengan cepat dan tanpa komplikasi.

  • Elakkan menyentuh tapak tusukan..
  • Jangan menggerakkan perhiasan, terutama yang dipasang di tulang rawan - sebarang kecederaan menimbulkan kepadatan tisu berserat.
  • Tidak digalakkan mengunjungi mandian dan sauna untuk mengelakkan jangkitan..
  • Jangan mandi air panas, ini boleh menyebabkan pendarahan..
  • Elakkan kecederaan tidak sengaja semasa menyikat rambut..

  Bergantung pada jenis menindik, ahli sihir akan mengesyorkan kaedah penjagaan untuk pemulihan yang cepat..

  Penerbitan Mengenai Asma