Merenungkan tentang ketagihan, pengaburan dan membahayakan kesihatan dan kesejahteraan semua orang di sekeliling saya, saya teringat kata-kata seorang guru yang bijak: "Berani untuk bertahan dari semua yang anda sendiri buat sekali" dan "Lakukan perkara lain yang ingin anda gunakan awak ". Berdasarkan kepercayaan ini, artikel ini dilahirkan.

Oleh itu. Merokok. Wanita merokok. Dan bukan hanya, tetapi pada kehamilan. Apabila seorang wanita pada dasarnya adalah rumah sementara, kapsul untuk pertumbuhan, perkembangan dan pembentukan makhluk hidup lain yang hanya perlu anda sukai, beri makan, jika mungkin, sampaikan kepadanya segala yang penting mengenai kehidupan di dunia ini dan lepaskan; ia memerlukan sejumlah kewajiban dan tanggungjawab untuk pandangan dunia generasi akan datang, gaya hidup dan kesihatan mereka, baik fizikal dan mental.

Wanita merokok. Sedikit pengalaman peribadi

Saya menyala dalam 12 (tin, maaf!) ​​Tahun. Dan, secara amnya, tidak memilih ini. Ibu merokok. Terdapat banyak iklan pencucian otak di TV: betapa cantik dan bergaya, ia berwarna merah jambu dan berkilat. Saya ingat, ada syarikat di sekitar saya di mana semua gadis merokok, dan ini disebut-sebut sebagai salah satu daripada beberapa cara untuk menonjol. Terdapat banyak lelaki dan perempuan yang lebih tua, mereka sudah minum alkohol. Sehingga saya berumur 14 tahun, saya merokok hanya pada musim panas, di sebuah syarikat "kawan" yang pelik ini, dan ketika saya perlu pulang dari nenek saya ke bandar setelah bercuti musim panas dan pergi ke sekolah, di mana saya seorang pelajar yang sangat baik, rokok mereka berhenti sendiri. Tetapi itu tidak lama. Tahun akademik berikutnya tidak menghentikan saya, dan saya dengan tegas berada di barisan apa yang disebut sebagai mangsa iklan dan pencucian otak, menjadi pengguna tembakau yang gemar. Selepas sekolah - belajar di kolej dan institut, dan sudah menjadi pergantungan serius pada rokok, hubungan dengan kenyataan bahawa tanpa rokok anda bukan anda, tetapi merokok adalah untuk berehat. Dia akan berhenti secara berkala, tetapi seolah-olah tidak bergantung pada saya. Perkahwinan - dan merokok bersama pasangan. Ketidakupayaan untuk mengandung anak selama tiga tahun, penderitaan yang tidak berkesudahan di hospital, ujian, semacam rawatan pseudo bukan rutin - salah seorang daripada saya, suami saya. Hasil Sifar.

Dan bahkan tidak sampai mencari alasan di tempat lain, untuk membuka mata kepada kenyataan. Sehingga yoga memasuki kehidupan dengan tegas. Karma baik mengatasi. Sebaliknya banyak yang terungkap, dan kehidupan berubah arah. Dan keinginan, tidak kira apa yang saya impikan sebelumnya, semua orang mula menjadi kenyataan (ini adalah topik yang terpisah untuk artikel yang sama sekali berbeza, tetapi tetap berhati-hati dengan apa yang anda mahukan!). Dengan kehendak takdir, dan berkat bekerja sendiri, saya dapat mengucapkan selamat tinggal kepada ketagihan semasa perjalanan ke tempat-tempat berkuasa, dalam lawatan bersama Andrei Verba dan Katya Androsova. Saya pasti dapat mengatakan dari pengalaman peribadi bahawa kebetulan seorang praktisi berpengalaman dengan kekuatan berjimat cermat "mengambil" kebiasaan kesedihan anda dan memberikan "kemajuan" untuk pengembangan.

Selepas perjalanan, saya mendapat tahu bahawa saya meneruskan perjalanan pada peringkat awal kehamilan. Oleh itu, anak perempuan saya menunjukkan karma baik dalam beberapa aspek sekaligus: Saya berhenti merokok dalam perjalanan, dan kami berlatih di tempat-tempat berkuasa. Bagi mereka yang masih berfikir sama ada untuk memulakan jalan pengembangan diri dan sama ada menjadikan yoga sebagai sebahagian daripada kehidupan mereka, apatah lagi berhenti merokok - pasti - ya!

Merokok semasa mengandung. Dengan kata mudah mengenai yang penting

Saya hanya akan memberikan beberapa maklumat mengenai bahaya merokok oleh ibu dan wanita masa depan secara amnya. Melindungi dan meningkatkan kesihatan wanita sangat penting untuk kesihatan dan pembangunan bukan sahaja warganegara masa kini, tetapi juga generasi akan datang. Dan telah lama diketahui bahawa kesihatan wanita diletakkan oleh gadis itu oleh neneknya, melahirkan seorang ibu! Tidak ada kesilapan di sini, itu mudah: folikel dari mana janin akan berkembang pada masa akan datang terbentuk di badan gadis di rahim ibunya. Oleh itu, seorang wanita merokok memberikan kesihatan selama bertahun-tahun bukan hanya kepada anaknya, tetapi juga untuk cucu-cucunya! Fikirkan mengenainya! Sekalipun seseorang yang mempunyai kemahuan yang lemah dan fikiran yang berkedip meyakinkan anda bahawa merokok tidak lebih berbahaya daripada bernafas di bandar moden. Untuk memahami mengapa seseorang sihat, dan ibu saya merokok semasa mengandung (tunjukkan kepada saya orang-orang ini!).

Sebagai contoh, nenek-nenek saya tinggal di kampung dengan sayur-sayuran dan bijirin; tidak ada masalah merokok atau alkohol. Dan mereka berumur hingga seratus tahun. Saya mempunyai kesihatan yang sangat baik sejak lahir. Rata-rata wanita muda hari ini, yang berusia tiga puluh tahun sudah terpaku dan tidak mempunyai kekebalan tubuh, tetapi mengandung dan entah bagaimana melahirkan, adalah kesihatan mereka - kunci kegagalan hidup generasi akan datang. Kami akan menjaga cucu dalam 20 ̶ 40 tahun.

Saya akan memetik data WHO: kira-kira 200 juta daripada satu bilion perokok di dunia adalah wanita. Industri tembakau secara agresif melibatkan seks wanita dalam merokok untuk memperluas basis penggunanya untuk menggantikan mereka yang berhenti merokok atau mati sebelum waktunya akibat barah, penyakit darah, serangan jantung atau strok, dan juga penyakit lain yang berkaitan dengan tembakau. Remaja kedua-dua jantina mula menggunakan tembakau dengan alasan kekurangan maklumat. Mungkin terdapat akibat yang berbeza bagi lelaki dan perempuan, tetapi bahaya penggunaan tembakau berbeza bagi wanita daripada lelaki. Dengan menarik wanita untuk merokok, industri berpeluang meningkatkan penjualan dan mengawal populasi. Di banyak negara, kempen ini telah "berjaya" dijalankan sehingga jumlah perokok wanita melebihi perokok lelaki dan wabak lelaki semakin menurun..

Pukulan utama ditujukan kepada generasi muda. Dengan senang hati menyedari bahawa sekarang anda masih dapat melihat trend penurunan minat terhadap nikotin pada orang muda, kerana harga tembakau yang lebih tinggi, kualiti yang lebih rendah dan anti-iklan, serta fesyen rokok telah hilang. Terdapat juga trend positif dari segi gaya hidup yang sihat: menurut tinjauan VTsIOM terbaru, 55% dari mereka yang disurvei tidak pernah merokok, dan 29% perokok mula menggunakan lebih sedikit tembakau. Tetapi bencana baru pemuda muncul - rokok elektronik yang dipenuhi dengan campuran beracun dan gliserin, kesan dan kesan negatifnya belum dipelajari. Di negara kita, menurut statistik WHO, lebih daripada separuh penduduk masih merokok. Lebih daripada lima juta orang mati setiap tahun akibat penggunaan tembakau, di mana kira-kira satu setengah juta adalah wanita, dan kematian akibat asap rokok, asap rokok dan kematian anak disebabkan oleh kebiasaan berbahaya ibu dan persekitarannya belum diambil kira.!

Apa yang perlu diketahui oleh semua orang mengenai merokok semasa mengandung

Keibuan bermaksud penyayang, cinta, kemampuan untuk memikirkan kebahagiaan dan kesihatan anak masa depan. Ini adalah salah satu cara untuk bekerja dengan ego. Kehamilan adalah peristiwa penting bagi seorang wanita, kadang-kadang ia adalah ujian dalam usaha untuk meninggalkan ketagihan, misalnya, merokok. Lebih baik, tentu saja, tidak memulakannya sama sekali. Tetapi jika sudah terlambat untuk merenungkan, maka baca cara menghilangkan ketagihan dengan cara yang paling tidak menyakitkan dan bagaimana menolong diri anda menyedari perlunya langkah-langkah segera ini. Terdapat data saintifik dari sebilangan besar kajian di seluruh dunia, dan semuanya secara bebas bergantung pada kesan buruk umum merokok semasa tempoh pembuahan, kehamilan dan makan anak.

Ketagihan memerlukan:

 • kemungkinan melahirkan bayi pramatang;
 • peningkatan risiko kematian perinatal;
 • kenaikan berat badan bayi yang tidak aktif;
 • patologi kesihatan yang nyata sepanjang hayat;
 • risiko pengguguran spontan;
 • gangguan mental dan intelektual, keterbelakangan, kelewatan perkembangan;
 • pelbagai patologi - muka, anggota badan, organ dalaman;
 • sindrom kematian bayi secara tiba-tiba.

Selama tempoh melahirkan janin, dua organisma adalah satu utuh, oleh itu, membuat satu lagi pembengkakan, ibu mengelilingi anak dengan taburan asap yang membawa kepada kekejangan saluran darah. Perubahan plasenta yang tidak dapat dipulihkan berlaku, infark plasenta mungkin berlaku kerana penipisannya.

Hasil merokok sebelum hamil dan dalam tempoh melahirkan anak mungkin serupa:

 • kemungkinan buruh spontan;
 • kelahiran awal dan berat badan bayi yang rendah;
 • pelanggaran proses penyusuan susu ibu;
 • risiko kecacatan kelahiran;
 • ketinggalan kanak-kanak dalam bidang mental dan fizikal;
 • kecacatan dalam pengembangan tiub neural - disraphism;
 • penyakit jantung;
 • gangguan dalam pembentukan nasofaring;
 • hernia inguinal;
 • strabismus;
 • kelainan mental.
 • penampilan trisomi (penyakit Down);
 • bagi ibu ia juga toksikosis, urat varikos, kekurangan vitamin C.

Ini adalah fakta bahawa karsinogen tembakau menghalang fungsi sistem pembiakan janin. Pada kanak-kanak perempuan, bekalan telur dikurangkan, dan pada anak lelaki - masalah dengan genetik dan konsep keturunan yang diberkati. Dilahirkan oleh ibu yang merokok, bayi yang baru lahir akan mengalami "penarikan nikotin", yang akan mengakibatkan tidur yang buruk, keadaan saraf dan sesak nafas.

 • keupayaan untuk hamil dikurangkan dengan ketara (wanita kehilangan keupayaan untuk menggerakkan telur di tuba falopi, tindakan hormon juga dihambat; lelaki kehilangan pergerakan sperma;
 • bilangan anak lelaki dilahirkan berkurang, kerana embrio lelaki kurang menyesuaikan diri dengan keadaan hidup yang sukar;
 • kematian anak semasa melahirkan pada ibu-perokok meningkat sebanyak 30%.

Sejumlah kajian telah mengesahkan bahawa hanya dengan niat ibu hamil untuk merokok anak itu, indikator vitalnya jatuh. Ini penuh dengan kesukaran dalam mewujudkan sosial masa depan: ruang yang tidak menguntungkan di mana anak itu secara tidak sengaja tinggal selama tempoh perkembangan meninggalkan kesannya di bawah sedar selama sisa hidupnya.

Komponen toksik asap rokok adalah karbon monoksida, nikotin, kadmium, merkuri, kobalt, gam, pewarna, dan lain-lain. Keracunan tembakau yang dijamin ibu dan bayi.

Semasa merancang kehamilan, buat keadaan perkembangan sepenuhnya untuk bayi anda yang belum lahir. Dengan sedar mula melakukan yoga, melakukan amalan membersihkan badan secara fizikal dan halus, periksa keadaan badan anda; selesaikan semua masalah anda, kemas fikiran dan keadaan emosi anda. Tinggalkan semua ketagihan. Bagaimanapun, keadaan di mana anda akan mengundang anak anda secara langsung akan menentukan tahap jiwa anda, yang akan bertepatan dengan kesucian dan kekerapan getaran anda. Dan dalam jiwa kesedaran yang tinggi, planet kita sekarang lebih berminat daripada sebelumnya.

Perlu diingat: jika anda berhenti merokok, diperlukan sekitar enam bulan untuk membuang racun nikotin sepenuhnya dari badan.

Kanak-kanak perempuan yang merokok menyedari bahawa mereka sering mengalami kerosakan pada kitaran haid, keadaan yang menyakitkan semasa hari-hari kritikal; kelewatan ovulasi dan menopaus awal juga diperhatikan.

Merokok pada awal kehamilan

Sekiranya anda merokok dan mengetahui bahawa anda mengandung. Alam di sini menunjukkan keprihatinan anda, menyelamatkan anda dari tindakan ruam: bagaimanapun, konsepsi berlaku kira-kira pada hari keempat belas kitaran. Minggu pertama, hubungan antara ibu dan embrio tidak ada, ia berkembang kerana kekuatan dan rizabnya. Janin memasuki endometrium rahim pada minggu kedua penggal, dan wanita itu mengetahui tentang kehamilan. Berusahalah untuk melupakan ketagihan pada awal kehamilan, dan bukan di kemudian hari. Walaupun ada versi yang, dari sudut pandang tubuh halus, jiwa berada di sebelah ibu enam bulan sebelum konsepsi fizikal, sehingga tahap jiwa yang mengunjungi anda ditentukan jauh sebelum embrio mula berkembang.

Dan sekiranya semuanya benar-benar menyedihkan. Berhenti ketagihan tidak begitu sukar. Tahan selama dua puluh empat jam pertama - dan anda sudah selesai. Tetap meminimumkan pertemuan dengan rakan-rakan yang merosakkan, mengurangkan situasi ketegangan saraf yang tinggi, dan lain-lain. Sekiranya anda merokok lebih daripada sepuluh batang rokok setiap hari, disarankan untuk tidak secara tiba-tiba berpisah dengan tabiat tersebut, agar tidak mengurangkan kontraksi jantung dan tidak mengaktifkan kontraksi otot lain, yang boleh mengakibatkan keguguran. Lakukan proses selama maksimum dua minggu, mengurangkan bilangan dan dos rokok, tanpa mendokumentasikan hingga akhir: beberapa rembesan dan "berhenti" yang pasti! Dan ingat bahawa merokok semasa mengandung adalah pengenaan kehendak seseorang secara sedar terhadap jiwa yang datang kepada anda dan membahayakan orang lain, iaitu pelanggaran langsung salah satu peraturan pertama dan penting mengenai interaksi yang betul dengan dunia - achim. Juga, latihan yoga, pembersihan dan penumpuan secara berkala memungkinkan untuk meningkatkan tenaga beberapa tahap melebihi keadaan biasa anda, dan ketagihan meninggalkan anda.

Yoga dan merokok

Saya ingin mengatakan mengenai bahaya merokok dari segi latihan yoga dan yoga. Di antara lapan langkah yoga keempat Patanjali setelah lubang, niyama dan asanas, pranayama ditunjukkan - pelbagai teknik pernafasan untuk mengisi daya hidup dan getaran alam semesta; berkat ilmu ini, seorang yogi memperoleh kesihatan yang sempurna, kejelasan fikiran dan keseimbangan semangat. Sekiranya badan menjadi tercemar, termasuk dari pengasapan tembakau toksik, maka tepu dengan prana menjadi mustahil. Oleh itu, tidak ada masalah untuk merokok yoga, dan lebih-lebih lagi seorang guru dan, tentu saja, seorang yogi yang berlatih, bertukar tenaga dengan mereka yang berlatih.

Lakukan yoga dan beritahu orang lain. Terima kasih kerana membaca artikel ini..

Teks menggunakan data sayang. pakar Portnov Alexey Alexandrovich, data rasmi dari WHO dan VTsIOM.

Penerbitan Mengenai Asma