CephalosporinsIni termasuk cefotaxime, ceftriaxone, dll..

Mengandungi cincin β-laktam. Mereka bertindak bakteria, yang dikaitkan dengan kesan penghambatan mereka pada pembentukan dinding sel. menghalang aktiviti transpeptidase yang terlibat dalam biosintesis dinding sel bakteria.

tergolong dalam antibiotik spektrum luas.

Berdasarkan kaedah pentadbiran, cephalosporins dibahagikan kepada 2 kumpulan:

1. Untuk penggunaan parenteral (Cephalotin

2. Untuk kegunaan enteral (cephalexin

Ia digunakan untuk penyakit yang disebabkan oleh mikroorganisma gram negatif (misalnya, dengan jangkitan saluran kencing), dan jangkitan dengan bakteria gram positif. Dengan pneumoniacephalosporins catarrhal adalah ubat pilihan. (cefoxitin, ceftisoxime) berkesan untuk jangkitan dengan bakteria..

Sejumlah antibiotik diasingkan dari jamur Cephalosporinum acremonium, termasuk cephalosporin C. Derivatif semi-sintetiknya disebut "cephalosporins". Ini termasuk cephalotin, cephalexin, cefaclor, cefotaxime, cefuroxime, cefoperazone, cefepime, ceftriaxone, dan lain-lain. Asas kimia sebatian ini adalah 7-aminocephalo-sporanic acid.

Dalam struktur, sefalosporin serupa dengan penisilin (lihat struktur kimia). Jadi, kedua-dua kumpulan antibiotik mengandungi cincin β-laktam (l). Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan yang ketara: struktur penisilin merangkumi cincin thiazolidine, dan cephalosporins - cincin dihidrotiazin (e).

Cephalosporins bertindak bakteria, yang dikaitkan dengan kesan penghambatan mereka pada pembentukan dinding sel. Seperti penisilin, mereka menghalang aktiviti transpeptidase enzim, yang terlibat dalam biosintesis dinding sel bakteria.

Menurut spektrum antimikroba, cephalosporins adalah antibiotik spektrum luas. Mereka tahan terhadap staphylococcal penisilin, tetapi banyak cephalosporins dimusnahkan oleh β-laktamase yang dihasilkan oleh mikroorganisma gram-negatif tertentu (contohnya, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter aerogenes; selalunya jenis β-laktamase ini disebut cephalosporinases).

Cephalosporins secara konvensional dibahagikan kepada 4 generasi (Jadual 29.6). Wakil generasi pertama sangat berkesan terhadap cocci gram-positif (pneumococci, streptococci, staphylococci). Sebilangan bakteria gram-negatif (Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis) juga sensitif terhadapnya. Mereka secara praktikal tidak bertindak pada Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter, Serratia marcescens, protea positif indole, bakteroid (Bacteroides fragilis).

Spektrum tindakan sefalosporin generasi kedua termasuk untuk persediaan generasi pertama dan ditambah dengan Enterobacter, protein positif indol. Sejumlah ubat juga berkesan terhadap Bacteroides fragilis dan beberapa jenis Serratia (cefoxitin, cefmetazole, cefotetan). Semua ubat kumpulan ini kurang aktif daripada ubat generasi pertama dari segi kesannya terhadap cocci gram positif. Pseudomonas aeruginosa tidak sensitif terhadap mereka.

Generasi III cephalosporins dicirikan oleh spektrum tindakan yang lebih luas, terutama berkaitan dengan bakteria gram-negatif. Mereka bertindak pada cocci gram positif pada tahap yang lebih rendah daripada cephalosporins generasi kedua. Untuk ceftazidime dan cefoperazone, kesan ketara pada Pseudomonas aeruginosa diperhatikan. Cefotaxime juga bertindak pada patogen ini, tetapi pada tahap yang kecil. Ceftizoxime dan moxalactam mempunyai aktiviti antibakteria terhadap Bacteroides fragilis. Kumpulan cephalosporins ini bertindak pada Enterobacter, Serratia, dan juga pada strain Haemophilus dan Neisseria yang menghasilkan β-laktamase. Ciri penting sebahagian besar cephalosporins generasi ketiga (kecuali cefoperazone dan cefixime) adalah kemampuan mereka untuk menembusi penghalang darah-otak.

Cephalosporins generasi IV mempunyai spektrum antimikroba yang lebih luas daripada ubat generasi III. Mereka lebih berkesan terhadap cocci gram positif. Mereka mempunyai aktiviti yang tinggi terhadap Pseudomonas aeruginosa dan bakteria gram-negatif lain, termasuk strain yang menghasilkan β-laktamase. Bakteria sedikit terjejas.

Berdasarkan kaedah pentadbiran, cephalosporins dibahagikan kepada 2 kumpulan:

1. Untuk kegunaan parenteral

Cephalotin cefuroxime cefotaxime cefepime dan lain-lain.

2. Untuk penggunaan enteral, cefalexin cefaclor cefixime dan lain-lain.Kebanyakan cephalosporins kurang diserap dari saluran pencernaan. Walau bagaimanapun, sebilangan ubat diserap dengan cukup baik, dan oleh itu ia diberikan secara enteral. Ketersediaan bio yang terakhir sepadan dengan 50-90%. Mereka terkumpul dalam darah dalam kepekatan bakterisida, yang memberikan kesan farmakoterapi yang diperlukan.

Persiapan generasi 1 dan 2 secara praktikal tidak melalui penghalang darah-otak. Namun, seperti yang telah disebutkan, banyak cephalosporin generasi III menembusi tisu otak.

Dalam darah, sefalosporin sebahagiannya mengikat protein plasma (Jadual 29.7). Sebilangan besar ubat dikeluarkan oleh buah pinggang (melalui penyaringan dan rembesan), ubat individu - terutamanya dengan hempedu di usus (cefoperazone, ceftriaxone).

Kadang-kadang cephalosporins digabungkan dengan sulbactam inhibitor β-laktamase. Ini meningkatkan keberkesanan mereka dalam rawatan jangkitan bakteria. Salah satu ubat ini adalah sulperazone (cefoperazone + sulbactam).

Cephalosporins digunakan untuk penyakit yang disebabkan oleh mikroorganisma gram-negatif (contohnya, jangkitan pada saluran kencing), jangkitan dengan bakteria gram-positif sekiranya berlaku ketidakcekapan penisilin atau intoleransi. Dengan pneumonia catarrhal (patogen - tongkat Friedlander - Klebsiella pneumoniae), cephalosporins adalah ubat pilihan. Untuk jangkitan yang berkaitan dengan Pseudomonas aeruginosa, ceftazidime dan cefoperazone ditetapkan. Ceftriaxone adalah ubat pilihan untuk gonorea. Untuk rawatan meningitis yang disebabkan oleh meningokokus atau pneumokokus, ubat-ubatan yang melewati penghalang darah-otak, seperti cefuroxime, cephalosporins generasi ketiga (kecuali cefoperazone dan cefixime), harus digunakan. Sejumlah ubat (cefoxitin, ceftisoxime) berkesan untuk jangkitan dengan bakteria (Bacteroides fragilis).

Cephalosporins dalam peratusan pesakit yang banyak menyebabkan reaksi alergi. Pemekaan silang dengan penisilin kadang-kadang diperhatikan. Daripada komplikasi bukan alahan, kerosakan buah pinggang adalah mungkin (diperhatikan terutamanya dengan penggunaan cephaloridine dan cefradine). Leukopenia ringan mungkin berlaku. Di samping itu, banyak ubat menyebabkan kesan kerengsaan tempatan (terutamanya cephalotin). Dalam hal ini, dengan pemberian intramuskular, rasa sakit, infiltrat dapat terjadi, dan dengan pemberian intravena, phlebitis. Kemungkinan superinfeksi juga harus dipertimbangkan. Ubat yang diberikan secara enteral boleh menyebabkan gejala dyspeptik. Semasa menetapkan ubat tertentu (cefoperazone, dll.), Kadang-kadang hipoprothrombinemia diperhatikan.

92. Antibiotik kumpulan tetrasiklin, kloramfenikol dan makrolida. Mekanisme dan spektrum tindakan. Farmakokinetik dan farmakodinamik ubat pada kanak-kanak. Petunjuk untuk digunakan. Kesan sampingan

Antibiotik Cephalosporins: nama persediaan cephalosporin

Antibiotik cephalosporin adalah ubat yang sangat berkesan. Mereka ditemui pada pertengahan abad yang lalu, tetapi dalam beberapa tahun terakhir alat baru telah dikembangkan. Sudah ada lima generasi antibiotik seperti itu. Yang paling biasa adalah cephalosporins dalam bentuk tablet, yang dapat mengatasi pelbagai jangkitan dengan sempurna dan dapat ditoleransi walaupun oleh anak kecil. Ia senang digunakan, dan doktor sering menetapkannya untuk merawat penyakit berjangkit..

Sejarah cephalosporins

Pada 40-an abad yang lalu, saintis Itali Brodzu, yang mengkaji agen penyebab demam kepialu, menemui kulat yang mempunyai aktiviti antibakteria. Didapati bahawa ia cukup berkesan terhadap bakteria gram positif dan gram negatif. Kemudian, para saintis ini mengasingkan zat dari jamur ini yang disebut cephalosporin, atas dasar mana ubat antibakteria diciptakan, digabungkan menjadi sekumpulan cephalosporin. Kerana ketahanan terhadap penicillinase, mereka mula digunakan dalam kes di mana penisilin terbukti tidak berkesan. Ubat pertama antibiotik cephalosporin adalah Cephaloridin.

Hari ini, sudah ada lima generasi cephalosporin yang telah menggabungkan lebih daripada 50 ubat. Sebagai tambahan, persiapan separa sintetik dibuat yang lebih stabil dan mempunyai spektrum tindakan yang luas..

Tindakan antibiotik cephalosporin

Kesan antibakteria cephalosporins dijelaskan oleh kemampuan mereka untuk memusnahkan enzim yang menjadi asas membran sel bakteria. Mereka menunjukkan aktiviti mereka secara eksklusif terhadap mikroorganisma yang tumbuh dan membiak.

Ubat generasi pertama dan kedua menunjukkan keberkesanannya terhadap jangkitan streptokokus dan staphylococcal, tetapi ia dihancurkan oleh beta-laktamase, yang menghasilkan bakteria gram-negatif. Antibiotik cephalosporin generasi terakhir terbukti lebih tahan dan digunakan untuk pelbagai jangkitan, tetapi terbukti tidak berkesan terhadap streptokokus dan staphylococci.

Pengelasan

Cephalosporins dibahagikan kepada beberapa kumpulan mengikut pelbagai kriteria: keberkesanan, spektrum tindakan, cara pentadbiran. Tetapi klasifikasi yang paling biasa dipertimbangkan mengikut generasi. Mari kita perhatikan dengan lebih terperinci senarai persediaan cephalosporin dan tujuannya.

Ubat generasi pertama

Dadah yang paling popular adalah cefazolin, yang digunakan untuk melawan staphylococci, streptococci dan gonococci. Ia memasuki kawasan yang terjejas menggunakan pentadbiran parenteral, dan kepekatan tertinggi bahan aktif dicapai jika ubat tersebut diberikan tiga kali sehari. Petunjuk penggunaan cefazolin adalah kesan negatif dari staphylococci dan streptococci pada sendi, tisu lembut, kulit, tulang.

Perlu diperhatikan fakta bahawa, baru-baru ini, ubat ini telah banyak digunakan untuk merawat sejumlah besar penyakit berjangkit. Tetapi dengan munculnya ubat-ubatan yang lebih moden dari 3-4 generasi, ia tidak lagi diresepkan dalam rawatan jangkitan intra-perut.

Ubat generasi 2

Antibiotik siri cephalosporin generasi ke-2 dicirikan oleh peningkatan aktiviti terhadap bakteria gram-negatif. Ubat-ubatan seperti Zinacef, Kimacef aktif melawan:

 • jangkitan yang disebabkan oleh staphylococci dan streptococci;
 • bakteria gram negatif.

Cefuroxime adalah ubat yang tidak aktif melawan morganellas, Pseudomonas aeruginosa, kebanyakan mikroorganisma anaerobik dan pemeliharaan. Sebagai hasil daripada pentadbiran parenteral, ia menembusi ke dalam kebanyakan tisu dan organ, kerana antibiotik digunakan dalam rawatan penyakit radang membran serebrum.

Suspensi Zeklor diresepkan walaupun untuk kanak-kanak, dan ia berbeza dengan rasa yang menyenangkan. Ubat ini boleh dilepaskan dalam bentuk tablet, sirap kering dan kapsul.

Persediaan cephalosporin generasi ke-2 ditetapkan dalam kes berikut:

 • pemburukan otitis media dan sinusitis;
 • rawatan keadaan selepas operasi;
 • bronkitis kronik dalam bentuk eksaserbasi, berlakunya radang paru-paru yang disebabkan oleh masyarakat;
 • jangkitan tulang, sendi, kulit.

Dadah generasi ke-3

Pada mulanya, cephalosporin generasi ketiga digunakan dalam keadaan pegun untuk rawatan jangkitan teruk. Pada masa ini, ubat-ubatan tersebut juga digunakan di klinik pesakit luar kerana peningkatan peningkatan daya tahan patogen terhadap antibiotik. Persediaan 3 generasi ditetapkan dalam kes berikut:

 • spesies parenteral digunakan untuk luka berjangkit yang teruk dan untuk jangkitan campuran yang dikesan;
 • dana untuk kegunaan dalaman digunakan untuk menyingkirkan jangkitan hospital yang sederhana.

Cefixime dan Ceftibuten, yang ditujukan untuk penggunaan dalaman, digunakan untuk mengobati gonorea, shigellosis, pemburukan bronkitis kronik.

Cefatoxime, yang digunakan secara parenteral, membantu dalam kes berikut:

 • sinusitis akut dan kronik;
 • jangkitan usus;
 • meningitis bakteria;
 • sepsis;
 • jangkitan pelvis dan intra-perut;
 • kerosakan teruk pada kulit, sendi, tisu lembut, tulang;
 • sebagai rawatan gonorea yang kompleks.

Ubat ini dibezakan oleh tahap penembusan yang tinggi ke dalam organ dan tisu, termasuk penghalang darah-otak. Cefatoxime dapat digunakan dalam perawatan bayi baru lahir sekiranya meningitis, sementara digabungkan dengan ampisilin.

Dadah generasi ke-4

Antibiotik kumpulan ini telah muncul baru-baru ini. Ubat semacam itu dibuat hanya dalam bentuk suntikan, kerana dalam hal ini lebih baik mempengaruhi tubuh. Cephalosporins dari 4 generasi tidak dilepaskan dalam bentuk tablet, kerana ubat ini mempunyai struktur molekul khas, kerana komponen aktifnya tidak dapat menembusi struktur sel pada mukosa usus..

Ubat generasi ke-4 sangat tahan dan menunjukkan keberkesanan hebat terhadap jangkitan patogen seperti enterokocci, gram positif cocci, Pseudomonas aeruginosa, enterobacteria.

Antibiotik parenteral ditetapkan untuk rawatan:

 • radang paru-paru nosokomial;
 • jangkitan pada tisu lembut, kulit, tulang, sendi;
 • jangkitan pelvis dan intra-perut;
 • demam neutropenik;
 • sepsis.

Salah satu ubat generasi ke-4 adalah Imipenem, tetapi anda harus tahu bahawa Pseudomonas aeruginosa mampu mengembangkan ketahanan terhadap bahan ini dengan cepat. Gunakan antibiotik ini untuk pentadbiran intramuskular dan intravena..

Dadah seterusnya adalah Meronem, ciri-cirinya serupa dengan Imipenem dan mempunyai sifat seperti:

 • aktiviti tinggi terhadap bakteria gram-negatif;
 • aktiviti rendah terhadap jangkitan streptokokus dan staphylococci;
 • tiada kesan antikonvulsan;
 • digunakan untuk infus jet intravena atau infus, tetapi anda harus menahan diri dari suntikan intramuskular.

Ubat Azactam mempunyai kesan bakteria, tetapi penggunaannya menyebabkan perkembangan reaksi buruk berikut:

 • pembentukan trombophlebitis dan hanya phlebitis;
 • penyakit kuning, hepatitis;
 • gangguan dyspeptik;
 • tindak balas neurotoksisiti.

Dadah generasi ke-5

Cephalosporins generasi kelima mempunyai kesan bakteria, menyumbang kepada pemusnahan dinding patogen. Antibiotik sedemikian aktif terhadap mikroorganisma yang telah mengembangkan ketahanan terhadap cephalosporins generasi ketiga dan ubat-ubatan dari kumpulan aminoglikosida.

Zinforo - ubat ini digunakan untuk merawat radang paru-paru yang diperoleh masyarakat, jangkitan rumit pada tisu lembut dan kulit. Reaksi buruknya adalah sakit kepala, cirit-birit, gatal-gatal, loya. Berhati-hati dengan pesakit Zinforo dengan sindrom kejang.

Sefter - ubat semacam itu dilepaskan dalam bentuk serbuk, dari mana penyelesaian untuk infus disediakan. Ia diresepkan untuk rawatan pelengkap dan jangkitan kulit yang rumit, serta untuk jangkitan pada kaki diabetes. Sebelum digunakan, serbuk harus dilarutkan dalam larutan glukosa, garam atau air untuk suntikan.

Ubat generasi ke-5 aktif melawan Staphylococcus aureus dan menunjukkan spektrum aktiviti farmakologi yang jauh lebih luas daripada antibiotik cephalosporin generasi sebelumnya.

Oleh itu, cephalosporins adalah kumpulan ubat antibakteria yang cukup besar yang digunakan untuk merawat penyakit pada orang dewasa dan kanak-kanak. Ubat-ubatan kumpulan ini sangat popular kerana ketoksikan, keberkesanan dan bentuk penggunaannya yang rendah. Terdapat lima generasi cephalosporins, yang masing-masing berbeza dalam spektrum tindakannya..

Antibiotik - Cephalosporins

Beta-laktam adalah kelas antibiotik yang paling banyak dalam kumpulan. Hari ini kita mengkaji wakil kedua kelas - cephalosporins.

Apa yang boleh anda harapkan dari mereka dan penyakit apa yang akan diresepkan oleh doktor anda?

Sejarah penemuan cephalosporins

Cephalosporins mula-mula diasingkan dari jamur Cephalosporium aeromonium pada tahun 40-an abad yang lalu.Kemudian ini merupakan kejayaan sebenar dalam mikrobiologi - penawar kepialu muncul! Kultur jamur ini memusnahkan salmonella typhi, yang mensintesis bahan khas yang memusnahkan penisilin (β-laktamase). Seterusnya, para saintis menerima cephalosporin C. Tetapi hanya setelah 15 tahun, cephalosporin terus memasuki latihan klinikal. Cephalotin menjadi ubat pertama yang didaftarkan.

Jadi apa perbezaannya dengan penisilin? Anda akan mengatakan: "Rintangan yang lebih besar terhadap β-laktamase - oleh itu mereka akan membunuh lebih banyak bakteria." Anda akan berada di sebelah kanan sahaja - antibiotik pertama cephalosporins, yang mempunyai aktiviti antibakteria yang tinggi, tidak mempunyai ketahanan sepenuhnya terhadap β-laktamase! Tahan terhadap laktamase plasmid, ia dihancurkan oleh kaktosomal laktamase bakteria gram-negatif. Inilah yang membuat para saintis mengembangkan derivatif cephalosporin baru.

Cephalosporins sebagai kumpulan

Ini termasuk antibiotik semula jadi dan banyak kumpulan ubat semi-sintetik.

Spektrum tindakan pada yang terakhir lebih luas daripada penisilin semula jadi. Mereka bertindak pada flora gram-positif dan gram-negatif, aktif melawan mikroorganisma tahan penisilin.

Bagaimana cephalosporins bertindak pada bakteria? Seperti penisilin, mereka menghalang sintesis dinding sel. Bakteria pembiakan mati kerana pembebasan enzim autolitik.

Mekanisme tindakan cephalosporins jelas ditunjukkan dalam skema:

Pengelasan Cephalosporins

 • Flora positif gram lebih sensitif terhadap cephalosporins generasi pertama. Contohnya, streptokokus dan staphylococcus boleh menyebabkan jangkitan purulen umum, penyakit saluran pernafasan dan saluran kencing. Dalam kes ini, cefazolin (kefzol) dan cephalexin (keflex, tseporex) berkesan.
 • Cephalosporins generasi II (cefuroxime, cefamandol, cefaclor) bertindak pada mikroorganisma gram-positif, gram-negatif dan anaerob. Digunakan untuk jangkitan paru-paru, kulit, tisu penghubung. Di samping itu, dengan penyakit serius seperti peritonitis, sepsis, meningitis, ubat generasi ke-2 akan menjadi paling berkesan. Mereka menembusi penghalang darah-otak, tisu tulang dan cecair sinovial. Ciri ini membolehkan anda menggunakannya dalam rawatan osteomielitis dan artritis..
 • Cephalosporins generasi III (cefotaxime atau claforan, ceftriaxone, cefixime, cefoperazone) lebih aktif melawan flora gram-negatif. Dengan penampilan mereka, doktor dapat mula merawat gonore dan banyak jangkitan pembedahan yang disebabkan oleh Pseudomonas aeruginosa dan Proteus. Ubat generasi ke-3 stabil untuk cephalosporinase. Mereka digunakan untuk jangkitan bronkopulmonari dan urogenital yang teruk, miokarditis, meningitis, sepsis, penyakit sendi dan kulit.
 • Cephalosporins generasi IV (cefpirome atau keiten) sangat aktif melawan flora gram-positif dan gram-negatif. Ini adalah Proteus, dan Pseudomonas aeruginosa, dan pseudomonads.
 • Generasi 5 cephalosporins agak baru. Wakil utama kelas - ceftobiprol, digunakan setakat ini hanya untuk pentadbiran intravena. Ini adalah ubat spektrum luas, ia bahkan memusnahkan staphylococci yang tahan methicillin, yang paling sering menyebabkan jangkitan nosokomial. Rintangan ceftobiprol yang disebabkan oleh mutasi in vitro spontan jarang berlaku. Tentangan silang antara ceftobiprol dan beberapa cephalosporins baru-baru ini telah dijelaskan. Walau bagaimanapun, beberapa mikroorganisma yang tahan terhadap cephalosporins lain mungkin sensitif terhadap ceftobiprol..

Generasi Cephalosporins dan Wakil Utama

Apa yang anda perlu ketahui mengenai cephalosporins

 1. Mengapa sebahagian besar cephalosporins diberikan tepat secara parenteral (iaitu, intramuskular atau intravena)? Sebabnya adalah kekurangan mereka - mereka kurang diserap dari saluran gastrousus.
 2. Di dalam, anda boleh menetapkan cephalexin, cefaclor, cefixime.
 3. Cephalosporins lebih toksik daripada penisilin, tetapi reaksi alergi menyebabkan lebih sedikit (2-4%). Alergi silang terhadap penisilin dan sefalosporin kadang-kadang diperhatikan..

Sekiranya anda memulakan rawatan dengan cephalosporins, berhati-hatilah dengan beberapa kesan sampingan. Ini mungkin peningkatan keletihan, leukopenia terbalik, penurunan pembekuan darah. Sebagai tambahan, cephalosporins menjengkelkan tisu, dan oleh itu, dengan suntikan, infiltrat dan phlebitis dapat diperhatikan. Apabila tertelan, loya, muntah, sakit di kawasan epigastrik, cirit-birit, penurunan berat badan boleh berlaku. Kerana sifat menjengkelkan ubat ini, komplikasi gigi, stomatitis, juga dapat berkembang. Cephalosporins, seperti ubat kemoterapi lain, boleh menyebabkan dysbiosis dan bahkan superinfeksi.

Antibiotik Cephalosporin, gunakan

Menurut tindakan antimikroba, mereka tergolong dalam antibiotik spektrum luas, tahan terhadap penisilinase (jika anda terlupa, maka saya mengingatkan anda bahawa ini adalah enzim dalam sel bakteria yang merosakkan penisilin).

Cephalosporins adalah sebatian separa sintetik. Semua derivatif yang disintesis dibahagikan secara bersyarat kepada 4 generasi. Dengan setiap generasi, kestabilan, aktiviti dan spektrum tindakan mereka meningkat. Ia digunakan terutamanya untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh bakteria gram negatif (contohnya, jangkitan ginjal, sistitis), atau bakteria gram positif jika penisilin tidak berkesan. Sebilangan besar cephalosporins kurang diserap dari saluran pencernaan, ada yang diambil secara oral (cephalexin).

Daripada kesan sampingan pada cephalosporins, alahan kemungkinan besar berlaku, terutamanya jika terdapat alergi terhadap penisilin. Gangguan hati dan ginjal juga terjadi, dengan suntikan, sakit, pembakaran, reaksi keradangan mungkin berlaku. Sekiranya ubat oral digunakan, pencernaan (sakit perut, cirit-birit, muntah) mungkin terganggu. Kesan cephalosporins pada janin masih belum difahami dengan baik, oleh itu, wanita hamil hanya diresepkan untuk alasan kesihatan.

Cephalosporins generasi pertama:

Ia tidak diserap ketika diambil secara oral, diberikan secara intramuskular atau intravena. Dengan pemberian intramuskular, kepekatan terapeutik dalam darah dipertahankan untuk waktu yang lama (diberikan setiap 8-12 jam, bergantung kepada keparahan penyakit). Untuk pemberian intramuskular, kandungan botol dilarutkan dalam 2-3 ml NaCl isotonik (larutan garam) atau air untuk suntikan, disuntik jauh ke dalam otot.

 • Serbuk reflin untuk larutan suntikan 1g ("Ranbaxi", India)
 • Serbuk garam natrium cefazolin untuk larutan untuk suntikan 1g
 • Serbuk garam natrium cefazolin untuk penyelesaian untuk suntikan 500mg
 • Serbuk Totacef untuk larutan suntikan 1g (Bristol-Myers Squibb)
 • Serbuk Cefamezin untuk larutan suntikan 1g ("KRKA", Slovenia)
 • Serbuk Kefzol untuk larutan untuk suntikan 1g ("Eli Lilly", Amerika Syarikat).

Stabil di persekitaran berasid perut, cepat diserap, terutama sebelum makan.

Ambil 4 kali sehari (setiap 6 jam). Sekiranya terdapat penyakit hati, ginjal, perlu mengurangkan dosnya.

 • Topi Cephalexin. 250mg No. 20
 • Tudung lexin. 500mg No. 20 ("Hikma", Jordan)
 • Serbuk Lexin-125 untuk penggantungan oral 125mg / 5ml 60ml ("Hikma", Jordan)
 • Serbuk Lexin-250 untuk penggantungan oral 250mg / 5ml 60ml ("Hikma", Jordan)
 • Butiran Ospexin untuk penggantungan oral 125mg / 5ml 60ml ("Biochemie", Austria)
 • Butiran Ospexin untuk penggantungan oral 250mg / 5ml 60ml ("Biochemie", Austria)
 • Topi Ospexin. 250mg No. 10 ("Biochemie", Austria)
 • Topi Ospexin. 500mg No. 10 ("Biochemie", Austria)
 • Serbuk Sporidex untuk penggantungan oral 125mg / 5ml 60ml ("Ranbaxi", India)
 • Topi Sporidex. 250mg No. 30 ("Ranbaxi", India)
 • Topi Sporidex. 500mg No. 10 ("Ranbaxi", India).

Cefadroxil

 • Topi Duracef. 500mg No. 12 ("UPSA", Perancis)
 • Serbuk Duracef untuk penggantungan oral 250mg / 5ml 60ml ("UPSA", Perancis).

Cephalosporins 2 generasi:

Masukkan 3-4 kali sehari secara intravena atau intramuskular

 • Serbuk Zinacef untuk penyelesaian suntikan 1.5g ("GlaxoWellcome", UK)
 • Serbuk Zinacef untuk penyelesaian untuk suntikan 250mg ("GlaxoWellcome", UK)
 • Serbuk Zinacef untuk penyelesaian untuk suntikan 750mg ("GlaxoWellcome", UK).

Ambil 2 kali sehari.

 • Butiran Zinnat untuk penggantungan oral 125mg / 5ml 100ml (GlaxoWellcome, UK)
 • Tab Zinnat. 125 mg No. 10 ("GlaxoWellcome", Great Britain)
 • Tab Zinnat. 250 mg No. 10 ("GlaxoWellcome", Great Britain).

Ia diberikan secara intramuskular atau intravena setiap 8 jam. Perhatian khusus digunakan sekiranya terdapat pelanggaran hati dan ginjal..

 • Serbuk Mefoxin untuk penyelesaian untuk suntikan 1g ("MSD", Amerika Syarikat).

Pelbagai kesan antimikrobial. Ambil 3 kali sehari. Kursus rawatan biasanya 7-10 hari. Kesan sampingan mungkin termasuk gangguan pencernaan (mual, muntah, cirit-birit), pening, sakit kepala, penyakit kuning.

 • Penutup Vercef. 250mg No. 3 ("Ranbaxi", India).

Cephalosporins 3 generasi:

Spektrum tindakan dan aktiviti antimikroba yang jauh lebih luas

Ia digunakan secara intramuskular dan intravena. Dengan suntikan intramuskular, 1 g serbuk dilarutkan dalam 2 g air untuk suntikan. Masukkan 2 kali sehari (setiap 12 jam). Pelarut yang mengandungi lidokain ditambahkan ke dalam ubat untuk mengurangkan kesakitan semasa suntikan..

 • Serbuk Claforan untuk larutan suntikan 1g (Hoechst Marion Roussel)
 • Serbuk garam natrium Cefotaxime untuk larutan untuk suntikan 1g (Hoechst Marion Roussel).

Ia menembusi organ dan tisu dengan baik. Biasanya digunakan setiap 8-12 jam, bergantung kepada keparahan jangkitan. Larutkan dalam larutan NaCl isotonik (larutan garam) atau larutan glukosa 5%. Untuk pentadbiran intramuskular, ia boleh dilarutkan dalam larutan lidokain 0,5% atau 1%. Isipadu pelarut bergantung pada cara pemberian dan jumlah serbuk di dalam botol. Apabila air ditambahkan, ubat larut dengan pembentukan gelembung, tekanan di dalam botol meningkat, oleh itu disarankan untuk menambahkan pelarut di bahagian dan, setelah menggoncangkan botol, masukkan jarum jarum suntik ke dalam gabus sehingga gas keluar dari botol dan tekanannya normal. Penyelesaian siap mungkin mempunyai warna dari kuning muda hingga kuning tua.

 • Serbuk Fortum untuk penyelesaian untuk suntikan 1g ("GlaxoWellcome", UK)
 • Serbuk Fortum untuk penyelesaian untuk suntikan 500mg ("GlaxoWellcome", UK)
 • Serbuk Fortum untuk penyelesaian untuk suntikan 250mg ("GlaxoWellcome", UK).

Ia menembusi organ dan tisu dengan baik. Ia digunakan secara intramuskular dan intravena. Dengan suntikan intramuskular, 1 g serbuk dilarutkan dalam 2 g air untuk suntikan. Masukkan 1 kali sehari (setiap 24 jam). Dalam penyakit hati dan ginjal, perlu mengurangkan dosnya.

 • Serbuk garam natrium Ceftriaxone untuk penyelesaian untuk suntikan 1g ("Ranbaxi", India)
 • Serbuk garam natrium Ceftriaxone untuk penyelesaian untuk suntikan 500mg ("Ranbaxi", India)
 • Serbuk Oframax untuk penyelesaian untuk suntikan 1g ("Ranbaxi", India).

Cephalosporins 4 generasi:

Kestabilan tinggi. Spektrum aktiviti yang luas - aktif melawan bakteria yang paling dikenali.

Masukkan 2 kali sehari (setiap 12 jam) secara intramuskular atau intravena. Kursus rawatan biasanya 7-10 hari. Untuk pentadbiran intramuskular, ia boleh dilarutkan dalam larutan lidokain 0,5% atau 1%, larutan NaCl isotonik, larutan glukosa 5% dan 10%. Isipadu pelarut bergantung pada cara pemberian dan jumlah serbuk di dalam botol. Biasanya ubat itu boleh diterima dengan baik. Selalunya, gangguan sistem pencernaan dan reaksi alahan berlaku. Tidak disyorkan untuk digunakan jika terdapat intoleransi terhadap antibiotik cephalosporins, penisilin atau makrolida lain. Semasa penyimpanan, larutan atau serbuk mungkin gelap, ini tidak mempengaruhi aktivitinya.

 • Serbuk Maksipim untuk penyelesaian suntikan (Bristol-Myers Squibb).

Apa yang dilakukan oleh penghidap alergi ketika bulu poplar ada di mana-mana?

Persediaan kumpulan Cephalosporin (cephalosporins)

Kumpulan antibiotik beta-laktam semi-sintetik ini berasal dari ubat semula jadi beracun cephalosporin C. Hasil daripada transformasi kimia molekulnya, sebilangan besar ubat semi-sintetik diperolehi, inti aktifnya adalah asid 7-aminocephalosporanic. Sejumlah ubat dalam kumpulan ini kini banyak digunakan dalam kemoterapi. Mereka dibahagikan kepada cephalosporins generasi 1, 2 dan 3, masing-masing wakil yang sedikit berbeza sifat antimikroba dan ciri lain..

Cephalosporins dicirikan oleh spektrum tindakan yang luas, merangkumi banyak jenis bakteria gram-positif dan terutama gram-negatif, spektrum terluas dari beberapa ubat baru generasi ketiga. Walau bagaimanapun, sifat banyak antibiotik generasi III sangat dekat, dan sering sama, mengapa tidak semuanya ubat asli, seperti yang telah dinyatakan.

Staphylococcus, streptococcus dan banyak bakteria lain sensitif terhadap tindakan cephalosporins, terutama yang baru. Kurang sensitif adalah meningococcus dan gonococcus. Walau bagaimanapun, banyak strain enterococcus, hemophilic bacillus influenzae, brucella, protole positive indole, shigella, salmonella, sering Pseudomonas aeruginosa, serta mycoplasmas, rickettsia, fungi, protozoa dan virus yang tahan terhadap tindakan sejumlah cephalosporins, terutama generasi I dan generasi I, terutama generasi I. Pseudomonas aeruginosa, serrations, dan anaerob bakteroid tahan terhadap ubat generasi I dan II. Mereka dipengaruhi oleh ubat-ubatan tertentu generasi III, misalnya, claforan.

Banyak ubat dalam kumpulan ini tidak diserap dalam usus atau diurai oleh asid di dalam perut, sebab itulah kebanyakan ubat ini hanya digunakan secara parenteral. Dalam kombinasi dengan aminoglikosida dan ubat kemoterapi lain, cephalosporins sering mempunyai kesan sinergi..

Mekanisme tindakan antibakteria cephalosporins mengurangkan kepada penghambatan pembentukan murein, salah satu komponen membran sel bakteria sensitif, yang menyebabkan penghentian pembahagian sel dan kematian bakteria patogen berikutnya.

Rintangan terhadap cephalosporins berkembang agak perlahan. Rintangan silang jarang berlaku, selalunya dengan beberapa persediaan semi-sintetik kumpulan penisilin spektrum luas. Bakteria yang tahan terhadap ubat generasi ketiga juga tahan terhadap cephalosporins generasi pertama.

Daripada kesan sampingan, komplikasi alahan dicatat, walaupun lebih jarang dibandingkan dengan pengenalan penisilin, kerana fakta bahawa bahan seperti hapten lebih jarang dihasilkan dari cephalosporins dalam badan daripada dari penisilin. Alahan kadang-kadang boleh dikaitkan dengan penisilin. Walaupun banyak pengarang mengesyorkan menggunakan cephalosporin untuk alahan terhadap persediaan penisilin, ini mesti dilakukan dengan sangat berhati-hati kerana kemungkinan adanya alergi silang hanya setelah ujian kontak dengan cephalosporin. Dan dengan kejutan anafilaksis sebelumnya, mereka tidak boleh diresepkan sama sekali.

Dysbacteriosis dalam usus disebabkan oleh sebahagian besar pentadbiran cephalosporins secara parenteral jarang diperhatikan, terutamanya dengan pengenalan ubat di dalamnya (contohnya, cephalexin, dll.). Kesan nefrotoksik diperhatikan terutamanya dalam rawatan ubat-ubatan individu generasi pertama, terutama zeporin dan cephalotin dalam dos yang ketara, yang dijelaskan oleh nekrotisasi epitel tubulus ginjal. Dalam kes sedemikian, sel darah putih, sel darah merah, silinder protein dan hyaline mungkin muncul dalam air kencing, serta gejala klinikal lain. Oleh itu, sefalosporin, terutama nefrotoksik, tidak boleh digunakan dengan ubat kemoterapi nefro-toksik lain dan dengan diuretik yang kuat, seperti furosemide, asid etakrilik.

Nefrotoksisitas ubat seperti zeporin dan cephalotin sudah diperhatikan apabila diresepkan dalam dos 4-6 g dan lebih tinggi, yang sering disyorkan untuk penyakit yang lebih serius. Oleh itu, dalam kes yang teruk, ubat harus diresepkan tidak lebih dari 2-3 g dan digabungkan dengan ubat bukan nefrotoksik lain yang ditunjukkan. Dengan pentadbiran parenteral, rasa sakit di tempat suntikan kadang-kadang diperhatikan.

Semasa menggunakan cephalosporins, reaksi positif-positif terhadap glukosa dalam air kencing dapat diperhatikan (ketika menggunakan reagen Feling atau Benedict).

Cephalosporins digunakan terutamanya untuk kepekaan patogen terhadap ubat kumpulan ini, untuk ketahanan terhadap ubat kemoterapi lain yang tersedia, khususnya untuk sepsis, peritonitis, radang paru-paru dan penyakit pernafasan yang lebih teruk, untuk proses menular pada saluran kencing dan organ dalaman lain, selalunya dengan keradangan saluran empedu, meningitis, pelbagai penyakit pembedahan, dengan osteomielitis, luka purulen, dengan penyakit radang ginekologi.

Sebagai ubat dengan spektrum tindakan yang luas, mereka boleh diresepkan sebelum menentukan etiologi penyakit dan kepekaan ubat patogen pada penyakit yang lebih teruk, terutama disebabkan oleh bakteria gram-negatif.

Nama Antibiotik Cephalosporin

Salah satu kelas ubat antibakteria yang paling biasa adalah cephalosporins. Menurut mekanisme tindakan mereka, mereka adalah penghambat sintesis dinding sel dan mempunyai kesan bakteria yang kuat. Bersama dengan penisilin, karbapenem dan monobactam, mereka membentuk kumpulan antibiotik beta-laktam.

Kerana spektrum tindakan yang luas, aktiviti tinggi, toksisitas rendah dan toleransi yang baik oleh pesakit, ubat-ubatan ini menyebabkan frekuensi preskripsi untuk rawatan pesakit dalam dan membentuk sekitar 85% dari jumlah keseluruhan agen antibakteria..

Senarai ubat untuk kemudahan disampaikan oleh lima kumpulan generasi..

Parenteral atau intramuskular (selepas ini IM):

 • Cefazolin (Kefzol, Cefazolin sodium, Cefamezin, Lysolin, Orizolin, Nacef, Totacef).

Lisan, iaitu borang untuk penggunaan oral, berbentuk tablet atau dalam bentuk penggantungan (selepas ini per.):

 • Cefaclor (Ceclor, Wercef, Cefaclor Stud).
 • Cefuroxime-axetil (Zinnat).
 • Cefotaxime.
 • Ceftriaxone (Rofecin, Ceftriaxone-AKOS, Lendacin).
 • Cefoperazone (Medocef, Cefobit).
 • Ceftazidime (Fortum, Wicef, Kefadim, Ceftazidime).
 • Cefoperazone / sulbactam (Sulperazone, Sulperaceph, Sulzonefse, Bakperazon, Sulcef).
 • Zefditoren (Spectraceph).
 • Cefixim (Suprax, Sorecef).
 • Ceftibuten (Zedex).
 • Cefpodoxime (Cefpodoxime Proxetil).
 • Cefepim (Maksipim, Maksitsef).
 • Cefpir (cefvnorm, isodepoi, kaiten).
 • Ceftobiprol (Zeftera).
 • Ceftaroline (Zinforo).

Jadual di bawah menunjukkan keberkesanan cephalosp. berhubung dengan bakteria yang diketahui dari - (ketahanan mikroorganisma terhadap tindakan ubat) hingga ++++ (kesan maksimum).

BakteriaGenerasi
Gr+++++++++++++
Gr-++++++++++++++
MRSA----++++
Anaerob-+/-
Hanya cefoxitin dan cefotetan yang berkesan *
+++
CatatanTidak ditetapkan untuk MRSA, entero-meningo-dan gonococci, Listeria, strain penghasil beta-lactamase dan Pseudomonas aeruginosa.Tidak berkesan terhadap Pseudomonas aeruginosa, sera, kebanyakan anaerob, morganella.Tidak mempengaruhi B.fragilis (anaerob).Berkesan walaupun terhadap strain yang tahan penisilin.

* Antibiotik kumpulan Cephalosporin, nama (dengan aktiviti anaerobik): Mefoxin, Anaerotsef, Cefotetan + semua wakil generasi ketiga, keempat dan kelima.

Baca terus: Manfaat dan bahaya antibiotik untuk badan

Pada tahun 1945, profesor Itali Giuseppe Brotzu, ketika mempelajari kemampuan air buangan untuk membersihkan diri, mengasingkan sejenis kulat yang dapat menghasilkan bahan yang menghalang pertumbuhan dan pembiakan flora gram-positif dan gram-negatif. Semasa kajian lanjutan, persiapan dari kultur Cephalosporium acremonium diuji pada pesakit dengan bentuk demam kepialu yang teruk, yang menyebabkan dinamika positif penyakit yang cepat dan pemulihan pesakit yang cepat.

Antibiotik cephalosporin pertama, cephalotin, dibuat pada tahun 1964 oleh kempen farmasi Amerika Eli Lilly.

Sumber penyediaannya adalah cephalosporin C, pengeluar kulat jamur semula jadi dan sumber asid 7-aminocephalosporanic. Dalam amalan perubatan, gunakan antibiotik separa sintetik yang diperoleh dengan asilasi pada kumpulan amino 7-ACC.

Pada tahun 1971, -cephazoline disintesis, yang menjadi ubat antibakteria utama selama satu dekad..

Ubat pertama dan nenek moyang generasi kedua adalah cefuroxime, yang diperoleh pada tahun 1977. Antibiotik yang paling biasa digunakan dalam amalan perubatan - ceftriaxone, dicipta pada tahun 1982, digunakan secara aktif dan "tidak hilang" hingga hari ini.

Satu kejayaan dalam rawatan jangkitan Pseudomonas boleh disebut mendapatkan Ceftazidime pada tahun 1983..

Walaupun terdapat persamaan struktur dengan penisilin, yang menentukan mekanisme tindakan antibakteria yang serupa dan adanya alergi silang, cephalosporins mempunyai spektrum pengaruh yang luas pada flora patogen, daya tahan tinggi terhadap beta-laktamase (enzim asal bakteria yang menghancurkan struktur agen antimikroba dengan kitaran beta-laktam).

Sintesis enzim ini menyebabkan ketahanan semula jadi mikroorganisma terhadap penisilin dan sefalosporin.

Semua ubat dalam kelas ini berbeza:

 • kesan bakteria pada patogen;
 • toleransi yang mudah dan jumlah tindak balas buruk yang agak rendah jika dibandingkan dengan agen antimikroba lain;
 • kehadiran tindak balas alahan silang dengan beta-laktam lain;
 • sinergi tinggi dengan aminoglikosida;
 • gangguan minimum mikroflora usus.

Kelebihan cephalosporins juga merangkumi ketersediaan bio yang baik. Antibiotik cephalosporin dalam tablet mempunyai tahap pencernaan yang tinggi pada saluran pencernaan. Penyerapan dana meningkat apabila dimakan semasa atau sejurus selepas makan (kecuali Cefaclor). Cephalosporins parenteral berkesan untuk pentadbiran intravena dan intramuskular. Mereka mempunyai indeks pengedaran yang tinggi pada tisu dan organ dalaman. Kepekatan maksimum ubat dibuat dalam struktur paru-paru, ginjal dan hati.

Tahap ubat yang tinggi dalam hempedu disediakan oleh ceftriaxone dan cefoperazone. Kehadiran laluan penghapusan ganda (hati dan ginjal) membolehkannya digunakan dengan berkesan pada pesakit dengan kegagalan buah pinggang akut atau kronik.

Cefotaxime, cefepime, ceftazidime dan ceftriaxone mampu menembusi penghalang darah-otak, mewujudkan tahap yang signifikan secara klinikal dalam cecair serebrospinal dan diresepkan untuk keradangan meninges.

Ubat dengan mekanisme tindakan bakteria paling aktif melawan organisma dalam fasa pertumbuhan dan pembiakan. Oleh kerana dinding organisma mikroba dibentuk oleh peptidoglikan polipeptida tinggi, mereka bertindak pada tahap sintesis monomernya dan mengganggu sintesis jambatan polipeptida melintang. Walau bagaimanapun, kerana kekhususan biologi patogen, pelbagai, struktur dan kaedah berfungsi baru mungkin muncul antara spesies dan kelas yang berbeza..

Mycoplasma dan protozoa tidak mengandungi cangkang, dan beberapa spesies kulat mengandungi dinding kitin. Oleh kerana struktur khusus ini, kumpulan patogen ini tidak sensitif terhadap beta-laktam..

Rintangan semula jadi virus sejati terhadap antimikroba disebabkan oleh tidak adanya sasaran molekul (dinding, membran) untuk tindakan mereka.

Sebagai tambahan kepada semula jadi, kerana ciri-ciri morfofisiologi spesies spesies, ketahanan dapat diperoleh.

Sebab yang paling ketara untuk pembentukan toleransi adalah terapi antibiotik yang tidak rasional..

Kekacauan, ubat-ubatan sendiri yang tidak masuk akal, penarikan diri yang kerap dengan beralih ke ubat lain, penggunaan satu ubat dengan selang waktu pendek, pelanggaran dan pengurangan dos yang ditetapkan dalam arahan, serta penarikan antibiotik pramatang - membawa kepada mutasi dan kemunculan strain tahan yang tidak bertindak balas terhadap skema klasik rawatan.

Kajian klinikal menunjukkan bahawa selang waktu yang lama antara pemberian antibiotik sepenuhnya mengembalikan kepekaan bakteria terhadap kesannya..

Pembiakan mutasi

 • Rintangan pantas, jenis streptomisin. Ia berkembang pada makrolida, rifampisin, asid nalidixik.
 • Jenis penisilin perlahan. Khusus untuk cephalosporins, penisilin, tetracyclines, sulfonamides, aminoglycosides.

Mekanisme penghantaran

Bakteria menghasilkan enzim yang menyahaktifkan ubat kemoterapi. Sintesis beta-laktamase oleh mikroorganisma merosakkan struktur ubat, menyebabkan penentangan terhadap penisilin (lebih kerap) dan cephalosporins (kurang kerap).

Selalunya, rintangan adalah ciri untuk:

 • staphilo dan enterococci;
 • Escherichia coli;
 • Klebsiella;
 • Mycobacterium tuberculosis;
 • Shigella
 • pseudomonad.
 • strepto- dan pneumokokus;
 • jangkitan meningokokus;
 • salmonella.

Generasi pertama

Kini digunakan dalam amalan pembedahan untuk pencegahan komplikasi pembedahan dan pasca operasi. Ia digunakan untuk proses keradangan pada kulit dan tisu lembut..

Tidak berkesan untuk kerosakan saluran kencing dan saluran pernafasan atas. Digunakan dalam rawatan tonsillopharyngitis streptokokus. Mereka mempunyai ketersediaan bio yang baik, tetapi tidak menghasilkan kepekatan tinggi dan signifikan dalam darah dan organ dalaman.

Berkesan pada pesakit dengan penevmonia yang diperoleh masyarakat, ia digabungkan dengan makrolida. Alternatif yang baik untuk penisilin tahan perencat.

 1. Disyorkan untuk rawatan otitis media dan sinusitis akut..
 2. Tidak digunakan untuk kerosakan pada sistem saraf dan meninges.
 3. Digunakan untuk profilaksis antibiotik pra operasi dan ubat untuk campur tangan pembedahan.
 4. Ia diresepkan untuk penyakit keradangan ringan pada kulit dan tisu lembut..
 5. Termasuk dalam rawatan komprehensif jangkitan saluran kencing.

Terapi langkah sering digunakan, dengan pemberian cefuroxime sodium secara parenteral, diikuti dengan pemberian oral cefuroxime axetil.

Ia tidak diresepkan untuk otitis media akut, kerana kepekatan rendah dalam media cecair. telinga. Berkesan untuk rawatan proses jangkitan dan keradangan tulang dan sendi.

Digunakan untuk meningitis bakteria, gonorea, penyakit berjangkit saluran pernafasan bawah, jangkitan usus dan radang saluran empedu.

Mereka mengatasi penghalang darah-otak dengan baik, dapat digunakan untuk radang, luka bakteria pada sistem saraf.

Mereka adalah ubat pilihan untuk rawatan pesakit dengan kegagalan buah pinggang. Diekskresikan melalui buah pinggang dan hati. Mengubah dan menyesuaikan dos hanya diperlukan dengan kekurangan buah pinggang dan hati.

Cefoperazone secara praktikal tidak mengatasi penghalang darah-otak, oleh itu ia tidak digunakan untuk meningitis.

Baca lebih lanjut: Pemilihan analog ceftriaxone dalam pelbagai bentuk pelepasan

Ini adalah satu-satunya cephalosporin yang dilindungi oleh perencat.

Terdiri daripada kombinasi cefoperazone dengan beta-lactamase inhibitor sulbactam.

Berkesan dalam proses anaerob, ia boleh diresepkan sebagai terapi komponen tunggal untuk penyakit radang pada pelvis dan rongga perut. Juga, ia digunakan secara aktif dalam jangkitan hospital dengan tahap yang teruk, tanpa mengira lokasi.

Antibiotik Cephalosporins berfungsi dengan baik dengan metronidazole untuk merawat jangkitan intra-perut dan pelvis. Adakah ubat pilihan untuk inf yang teruk dan rumit. saluran kencing. Digunakan untuk sepsis, luka berjangkit pada tisu tulang, kulit dan lemak subkutan.

Ditugaskan untuk demam neutropenik.

Lindungi keseluruhan spektrum aktiviti ke-4 dan lakukan flora yang tahan penisilin dan MRSA.

 • berumur sehingga 18 tahun;
 • sejarah kejang dengan epilepsi dan kegagalan buah pinggang.

Ceftobiprol (Zeftera) adalah rawatan yang paling berkesan untuk jangkitan kaki diabetes.

Pentadbiran ibu bapa

Digunakan dalam / in dan / m pengenalan.

TajukPengiraan untuk orang dewasaDos antibiotik cephalosporin untuk kanak-kanak
(dalam lajur dikira dari pengiraan mg / kg sehari)
CefazolinDitugaskan dari pengiraan 2.0-6.0 g / hari untuk tiga perkenalan.
Untuk tujuan pencegahan, 1-2 g diresepkan satu jam sebelum permulaan pembedahan.
50-100, berkongsi 2-3 kali.
Cefuroxime2.25-4.5 g sehari, dalam 3 aplikasi.50-100 untuk 2 r.
Cefotaxime3.0-8.0 g selama 3 kali.

Dengan meningitis hingga 16 g dalam enam suntikan. Untuk gonorea, 0,5 g diresepkan secara intramuskular, sekali.

40 hingga 100 dalam dua pentadbiran.

Meningitis - 100 untuk 2 r. Tidak lebih daripada 4.0 g sehari.

Ceftriaxone1 g setiap 12 jam.

Meningitis - 2 g, setiap dua belas jam. Gonorea - 0,25 g sekali.

Untuk rawatan otitis media akut, dos 50 digunakan, dalam tiga suntikan. tidak melebihi 1 g pada satu masa.
Ceftazidime3.0-6.0 g dalam 2 pengenalan30-100 dua kali.
Dengan meningitis 0.2 g dalam dua suntikan.
CefoperazonDari 4 hingga 12 g dalam 2-4 pengenalan.50-100 tiga kali.
Cefepim2.0-4.0 g selama 2 kali.Pada usia yang lebih tua dari dua bulan, 50 digunakan, dibahagikan kepada tiga suntikan.
Cefoperazone / sulbactam4.0-8.0 g dalam 2 pengenalan.40-80 untuk tiga kegunaan.
Ceftobiprol500 mg setiap lapan jam sebagai infus iv selama 120 minit.-

Kesan yang tidak diingini dan kombinasi ubat

 1. Pelantikan antasid mengurangkan keberkesanan terapi antibiotik dengan ketara.
 2. Cephalosporins tidak disyorkan digabungkan dengan antikoagulan dan agen antiplatelet, trombolitik - ini meningkatkan risiko pendarahan usus.
 3. Jangan digabungkan dengan diuretik gelung, kerana risiko nefrotoksisiti.
 4. Cefoperazone mempunyai risiko tinggi kesan disulfiram ketika minum alkohol. Ia berterusan sehingga beberapa hari setelah ubat tersebut dihentikan sepenuhnya. Boleh menyebabkan hipoprothrombinemia.

Sebagai peraturan, mereka ditoleransi dengan baik oleh pesakit, bagaimanapun, kekerapan reaksi alergi silang dengan penisilin harus dipertimbangkan.

Gangguan dyspeptik yang paling biasa, jarang - kolitis pseudomembran.

Kemungkinan: dysbiosis usus, kandidiasis oral dan faraj, peningkatan sementara dalam transaminase hati, reaksi hematologi (hipoprothrombinemia, eosinofilia, leukemia dan neutropenia).

Dengan pengenalan Zeftera, perkembangan phlebitis, penyimpangan rasa, berlakunya reaksi alergi: edema Quincke, kejutan anafilaksis, reaksi bronkospastik, perkembangan penyakit serum, kemunculan erythema multiforme adalah mungkin..

Anemia hemolitik cenderung tidak berlaku..

Ceftriaxone tidak diresepkan untuk bayi baru lahir, kerana risiko tinggi terkena penyakit kuning nuklear (disebabkan oleh perpindahan bilirubin kerana albumin plasma darah), ia tidak diresepkan untuk pesakit dengan jangkitan saluran empedu.

Cephalosporins dari 1-4 generasi digunakan untuk merawat wanita semasa kehamilan, tanpa sekatan dan risiko kesan teratogenik.

Kelima - ia ditetapkan dalam kes di mana kesan positif bagi ibu lebih tinggi daripada kemungkinan risiko untuk bayi yang belum lahir. Mereka masuk ke dalam susu ibu sedikit, tetapi pemberian semasa menyusui boleh menyebabkan dysbacteriosis pada mukosa mulut dan usus bayi. Juga, tidak digalakkan menggunakan generasi kelima, cefixime, ceftibuten.
Pada bayi baru lahir, dos yang lebih tinggi disyorkan kerana perkumuhan buah pinggang yang tertunda. Penting untuk diingat bahawa Cefipim hanya dibenarkan dari usia dua bulan, dan Cefixim dari enam bulan.
Pada pesakit tua, penyesuaian dos diperlukan berdasarkan hasil kajian fungsi ginjal dan ujian darah biokimia. Ini disebabkan oleh penurunan perkumuhan cephalosporin yang berkaitan dengan usia..

Dalam patologi fungsi hati, perlu mengurangkan dos yang digunakan dan mengawal ujian hati (ALAT, ACAT, ujian timol, tahap bilirubin langsung, langsung dan tidak langsung).

Artikel disiapkan oleh doktor penyakit berjangkit
Chernenko A. L.

Baca terus: Semua Mengenai Pengelasan Antibiotik Moden

Masih ada soalan? Dapatkan konsultasi doktor percuma sekarang!

Menekan butang akan membawa ke halaman khas laman web kami dengan borang maklum balas dengan pakar profil anda.

Perundingan doktor percuma

Antibiotik cephalosporin adalah ubat yang sangat berkesan. Mereka ditemui pada pertengahan abad yang lalu, tetapi dalam beberapa tahun terakhir alat baru telah dikembangkan. Sudah ada lima generasi antibiotik seperti itu. Yang paling biasa adalah cephalosporins dalam bentuk tablet, yang dapat mengatasi pelbagai jangkitan dengan sempurna dan dapat ditoleransi walaupun oleh anak kecil. Ia senang digunakan, dan doktor sering menetapkannya untuk merawat penyakit berjangkit..

Sejarah cephalosporins

Pada 40-an abad yang lalu, saintis Itali Brodzu, yang mengkaji agen penyebab demam kepialu, menemui kulat yang mempunyai aktiviti antibakteria. Didapati bahawa ia cukup berkesan terhadap bakteria gram positif dan gram negatif. Kemudian, para saintis ini mengasingkan zat dari jamur ini yang disebut cephalosporin, atas dasar mana ubat antibakteria diciptakan, digabungkan menjadi sekumpulan cephalosporin. Kerana ketahanan terhadap penicillinase, mereka mula digunakan dalam kes di mana penisilin terbukti tidak berkesan. Ubat pertama antibiotik cephalosporin adalah Cephaloridin.

Hari ini, sudah ada lima generasi cephalosporin yang telah menggabungkan lebih daripada 50 ubat. Sebagai tambahan, persiapan separa sintetik dibuat yang lebih stabil dan mempunyai spektrum tindakan yang luas..

Tindakan antibiotik cephalosporin

Kesan antibakteria cephalosporins dijelaskan oleh kemampuan mereka untuk memusnahkan enzim yang menjadi asas membran sel bakteria. Mereka menunjukkan aktiviti mereka secara eksklusif terhadap mikroorganisma yang tumbuh dan membiak.

Ubat generasi pertama dan kedua menunjukkan keberkesanannya terhadap jangkitan streptokokus dan staphylococcal, tetapi ia dihancurkan oleh beta-laktamase, yang menghasilkan bakteria gram-negatif. Antibiotik cephalosporin generasi terakhir terbukti lebih tahan dan digunakan untuk pelbagai jangkitan, tetapi terbukti tidak berkesan terhadap streptokokus dan staphylococci.

Cephalosporins dibahagikan kepada beberapa kumpulan mengikut pelbagai kriteria: keberkesanan, spektrum tindakan, cara pentadbiran. Tetapi klasifikasi yang paling biasa dipertimbangkan mengikut generasi. Mari kita perhatikan dengan lebih terperinci senarai persediaan cephalosporin dan tujuannya.

Ubat generasi pertama

Dadah yang paling popular adalah cefazolin, yang digunakan untuk melawan staphylococci, streptococci dan gonococci. Ia memasuki kawasan yang terjejas menggunakan pentadbiran parenteral, dan kepekatan tertinggi bahan aktif dicapai jika ubat tersebut diberikan tiga kali sehari. Petunjuk penggunaan cefazolin adalah kesan negatif dari staphylococci dan streptococci pada sendi, tisu lembut, kulit, tulang.

Perlu diperhatikan fakta bahawa, baru-baru ini, ubat ini telah banyak digunakan untuk merawat sejumlah besar penyakit berjangkit. Tetapi dengan munculnya ubat-ubatan yang lebih moden dari 3-4 generasi, ia tidak lagi diresepkan dalam rawatan jangkitan intra-perut.

Ubat generasi 2

Antibiotik siri cephalosporin generasi ke-2 dicirikan oleh peningkatan aktiviti terhadap bakteria gram-negatif. Ubat-ubatan seperti Zinacef, Kimacef aktif melawan:

 • jangkitan yang disebabkan oleh staphylococci dan streptococci;
 • bakteria gram negatif.

Cefuroxime adalah ubat yang tidak aktif melawan morganellas, Pseudomonas aeruginosa, kebanyakan mikroorganisma anaerobik dan pemeliharaan. Sebagai hasil daripada pentadbiran parenteral, ia menembusi ke dalam kebanyakan tisu dan organ, kerana antibiotik digunakan dalam rawatan penyakit radang membran serebrum.

Suspensi Zeklor diresepkan walaupun untuk kanak-kanak, dan ia berbeza dengan rasa yang menyenangkan. Ubat ini boleh dilepaskan dalam bentuk tablet, sirap kering dan kapsul.

Persediaan cephalosporin generasi ke-2 ditetapkan dalam kes berikut:

 • pemburukan otitis media dan sinusitis;
 • rawatan keadaan selepas operasi;
 • bronkitis kronik dalam bentuk eksaserbasi, berlakunya radang paru-paru yang disebabkan oleh masyarakat;
 • jangkitan tulang, sendi, kulit.

Dadah generasi ke-3

Pada mulanya, cephalosporin generasi ketiga digunakan dalam keadaan pegun untuk rawatan jangkitan teruk. Pada masa ini, ubat-ubatan tersebut juga digunakan di klinik pesakit luar kerana peningkatan peningkatan daya tahan patogen terhadap antibiotik. Persediaan 3 generasi ditetapkan dalam kes berikut:

 • spesies parenteral digunakan untuk luka berjangkit yang teruk dan untuk jangkitan campuran yang dikesan;
 • dana untuk kegunaan dalaman digunakan untuk menyingkirkan jangkitan hospital yang sederhana.

Cefixime dan Ceftibuten, yang ditujukan untuk penggunaan dalaman, digunakan untuk mengobati gonorea, shigellosis, pemburukan bronkitis kronik.

Cefatoxime, yang digunakan secara parenteral, membantu dalam kes berikut:

 • sinusitis akut dan kronik;
 • jangkitan usus;
 • meningitis bakteria;
 • sepsis;
 • jangkitan pelvis dan intra-perut;
 • kerosakan teruk pada kulit, sendi, tisu lembut, tulang;
 • sebagai rawatan gonorea yang kompleks.

Ubat ini dibezakan oleh tahap penembusan yang tinggi ke dalam organ dan tisu, termasuk penghalang darah-otak. Cefatoxime dapat digunakan dalam perawatan bayi baru lahir sekiranya meningitis, sementara digabungkan dengan ampisilin.

Dadah generasi ke-4

Antibiotik kumpulan ini telah muncul baru-baru ini. Ubat semacam itu dibuat hanya dalam bentuk suntikan, kerana dalam hal ini lebih baik mempengaruhi tubuh. Cephalosporins dari 4 generasi tidak dilepaskan dalam bentuk tablet, kerana ubat ini mempunyai struktur molekul khas, kerana komponen aktifnya tidak dapat menembusi struktur sel pada mukosa usus..

Ubat generasi ke-4 sangat tahan dan menunjukkan keberkesanan hebat terhadap jangkitan patogen seperti enterokocci, gram positif cocci, Pseudomonas aeruginosa, enterobacteria.

Antibiotik parenteral ditetapkan untuk rawatan:

 • radang paru-paru nosokomial;
 • jangkitan pada tisu lembut, kulit, tulang, sendi;
 • jangkitan pelvis dan intra-perut;
 • demam neutropenik;
 • sepsis.

Salah satu ubat generasi ke-4 adalah Imipenem, tetapi anda harus tahu bahawa Pseudomonas aeruginosa mampu mengembangkan ketahanan terhadap bahan ini dengan cepat. Gunakan antibiotik ini untuk pentadbiran intramuskular dan intravena..

Dadah seterusnya adalah Meronem, ciri-cirinya serupa dengan Imipenem dan mempunyai sifat seperti:

 • aktiviti tinggi terhadap bakteria gram-negatif;
 • aktiviti rendah terhadap jangkitan streptokokus dan staphylococci;
 • tiada kesan antikonvulsan;
 • digunakan untuk infus jet intravena atau infus, tetapi anda harus menahan diri dari suntikan intramuskular.

Ubat Azactam mempunyai kesan bakteria, tetapi penggunaannya menyebabkan perkembangan reaksi buruk berikut:

 • pembentukan trombophlebitis dan hanya phlebitis;
 • penyakit kuning, hepatitis;
 • gangguan dyspeptik;
 • tindak balas neurotoksisiti.

Dadah generasi ke-5

Cephalosporins generasi kelima mempunyai kesan bakteria, menyumbang kepada pemusnahan dinding patogen. Antibiotik sedemikian aktif terhadap mikroorganisma yang telah mengembangkan ketahanan terhadap cephalosporins generasi ketiga dan ubat-ubatan dari kumpulan aminoglikosida.

Zinforo - ubat ini digunakan untuk merawat radang paru-paru yang diperoleh masyarakat, jangkitan rumit pada tisu lembut dan kulit. Reaksi buruknya adalah sakit kepala, cirit-birit, gatal-gatal, loya. Berhati-hati dengan pesakit Zinforo dengan sindrom kejang.

Sefter - ubat semacam itu dilepaskan dalam bentuk serbuk, dari mana penyelesaian untuk infus disediakan. Ia diresepkan untuk rawatan pelengkap dan jangkitan kulit yang rumit, serta untuk jangkitan pada kaki diabetes. Sebelum digunakan, serbuk harus dilarutkan dalam larutan glukosa, garam atau air untuk suntikan.

Ubat generasi ke-5 aktif melawan Staphylococcus aureus dan menunjukkan spektrum aktiviti farmakologi yang jauh lebih luas daripada antibiotik cephalosporin generasi sebelumnya.

Oleh itu, cephalosporins adalah kumpulan ubat antibakteria yang cukup besar yang digunakan untuk merawat penyakit pada orang dewasa dan kanak-kanak. Ubat-ubatan kumpulan ini sangat popular kerana ketoksikan, keberkesanan dan bentuk penggunaannya yang rendah. Terdapat lima generasi cephalosporins, yang masing-masing berbeza dalam spektrum tindakannya..

Cephalosporins tergolong dalam antibiotik β-laktam. Strukturnya serupa dengan penisilin dan mempunyai mekanisme tindakan yang serupa, lebih-lebih lagi, pada beberapa pesakit terdapat alergi silang.

Terdapat 4 generasi ubat dalam kumpulan ini. Antibiotik generasi 1, 2 dan 3 boleh digunakan secara parenteral dan lisan.

Antibiotik generasi pertama merangkumi:

 • ubat yang digunakan untuk pentadbiran parenteral - Cefazolin;
 • Ubat Lisan - Cephalexin, Cefadroxil.

Antibiotik generasi kedua merangkumi:

 • ubat yang digunakan untuk suntikan cefuroxime;
 • sediaan yang bertujuan untuk pemberian oral berdasarkan cefaclor, cefuroxime axetil.

Generasi III yang diwakili oleh:

 • kaedah untuk rawatan parenteral - cefotaxime, ceftriaxone, ceftazidime, cefoperazone;
 • ubat berdasarkan cefixime, ceftibuten, yang digunakan di dalam.

Generasi IV diwakili oleh hanya satu ubat - Cepepime. Ia dihasilkan dalam bentuk serbuk untuk penyediaan larutan suntikan untuk pentadbiran intramuskular dan intravena.

Cephalosporins mengganggu sintesis dinding sel mikroba, yang menyebabkan kematiannya, iaitu, antibiotik kumpulan ini mempunyai kesan bakteria.

Julat dan penggunaan aktiviti antimikrob

Semua cephalosporins tidak aktif terhadap mikroorganisma berikut:

 • enterokocci;
 • Staphylococcus aureus tahan methicillin;
 • listeria.

Sejalan dari generasi I hingga generasi III untuk antibiotik cephalosporin, terdapat kecenderungan untuk memperluas jangkauan tindakan dan meningkatkan aktiviti antimikroba terhadap mikroflora gram-negatif dengan sedikit penurunan keberkesanan terhadap bakteria gram-positif.

Hati adalah organ utama tubuh manusia, mengambil bahagian aktif dalam transformasi ubat-ubatan yang diambil oleh manusia. Itulah sebabnya sangat penting untuk melindungi hati anda dari kesan negatif selepas atau semasa penggunaan antibiotik secara paksa dengan...

Antibiotik generasi pertama menyebabkan kematian mikroorganisma seperti:

 • streptokokus;
 • staphylococci sensitif terhadap metisilin;
 • Escherichia coli;
 • Proteus mirabilis;
 • sebilangan anaerob.

Semua ubat dalam kumpulan ini mempunyai jangkauan aktiviti antimikroba yang sama, tetapi ubat yang bertujuan untuk pemberian oral sedikit lebih rendah daripada ubat untuk pentadbiran parenteral.

Cephalosporins generasi kedua lebih aktif berkaitan dengan mikroflora gram-negatif berbanding dengan ubat-ubatan generasi pertama, ia menyebabkan kematian strain bakteria seperti:

 • streptokokus dan staphylococci (lebih-lebih lagi, mereka lebih sensitif terhadap cefuroxime daripada cefacloroma);
 • gonococci (cefuroxime);
 • moraxella cataralis (cefuroxime);
 • bacillus hemofilik (cefuroxime);
 • Escherichia coli;
 • Shigella
 • Salmonella
 • Proteus mirabilis dan biasa;
 • Klebsiella;
 • sitobakter.

Ubat antibakteria utama generasi ketiga adalah Cefotaxime dan Ceftriaxone. Mereka mempunyai spektrum aktiviti terapi yang serupa dan menyebabkan kematian mikroorganisma berikut:

 • pneumokokus;
 • streptokokus (termasuk hemolitik);
 • corynebacteria;
 • Staphylococcus aureus;
 • meningokokus;
 • gonokokus;
 • tongkat influenza;
 • moraxella cataralis;
 • enterobakteria.

Ceftazidime dan Cefoperazone dibezakan oleh fakta bahawa mereka kurang aktif dibandingkan dengan cefotaxime dan ceftriaxone berkaitan dengan streptokokus, tetapi mereka menyebabkan kematian Pseudomonas aeruginosa.

Cephalosporins oral generasi ke-3 tidak berkesan terhadap staphylococci, dan ceftibuten juga melawan pneumokokus dan streptokokus hemolitik.

Satu-satunya wakil cephalosporins generasi keempat Tsefepim mempunyai spektrum aktiviti antimikroba yang serupa dengan antibiotik generasi ketiga.

Maklum balas daripada pembaca kami, Maria Ostapova

Baru-baru ini, saya membaca artikel yang mengatakan bahawa anda perlu mula merawat sebarang penyakit dengan membersihkan hati. Itu mengenai ubat Leviron Duo untuk melindungi dan membersihkan hati. Dengan menggunakan ubat ini, anda bukan sahaja dapat melindungi hati anda dari kesan negatif pengambilan antibiotik, tetapi juga memulihkannya.

Saya tidak biasa mempercayai sebarang maklumat, tetapi memutuskan untuk memeriksa dan memesan bungkusannya. Saya mula mengambilnya dan melihat bahawa ada kekuatan, saya menjadi lebih bertenaga, kepahitan di mulut saya hilang, rasa tidak selesa di perut saya hilang, kulit saya bertambah baik. Cubalah dan anda, dan jika ada yang berminat, maka pautan ke artikel di bawah.

 1. Antibiotik saya diresepkan untuk penyakit kulit dan muskuloskeletal ringan.
 2. Bermakna dari kumpulan generasi II diresepkan untuk penyakit sistem genitouriner, saluran pernafasan atas dan bawah seperti (tonsilitis, radang paru-paru, bronkitis kronik, faringitis).
 3. Ubat generasi ketiga mempunyai spektrum indikasi yang sama untuk digunakan sebagai antibiotik generasi kedua. Dan selain itu, mereka berjaya melawan penyakit seperti shigellosis, gonorrhea, scabs, borreliosis bawaan kutu.
 4. Ubat generasi IV berkesan untuk sepsis, radang dan abses paru-paru, pleurisy purulen, penyakit sendi.

Kontraindikasi dan tindak balas buruk

Kontraindikasi untuk penggunaan adalah syarat berikut:

 • intoleransi individu;
 • tempoh penyusuan;
 • bayi dengan bilirubin serum tinggi, terutamanya bayi pramatang (untuk Ceftriaxone);
 • patologi hati (untuk Cefoperazone).

Dengan intoleransi penisilin, alergi silang terhadap cephalosporins generasi pertama adalah mungkin.

Terhadap latar belakang rawatan, reaksi yang tidak diingini seperti:

 • alahan;
 • kekejangan
 • gangguan hemolitik (ujian antiglobulin positif, eosinofilia, penurunan sel darah putih, agranulositosis, anemia, dengan pelantikan cefoperazone - trombositopenia);
 • peningkatan aktiviti transaminase (terutamanya apabila dirawat dengan cefoperazone);
 • kolestasis dan pseudocholestasis (dengan pelantikan ceftriaxone dos tinggi);
 • sakit perut;
 • perut tidak selesa;
 • loya;
 • muntah
 • kolitis pseudomembran;
 • sariawan;
 • phlebitis (dengan pengenalan ubat secara intravena);
 • sakit di tempat suntikan.

Penerangan Ringkas Ubat-ubatan

Cephalosporins dalam tablet mempunyai perbezaan berikut:

MEDINFO: ALARM DOKTOR! Menurut data WHO terbaru, jangkitan parasit menyebabkan hampir semua penyakit serius pada manusia. Untuk melindungi diri anda, tambahkan beberapa tetes ke dalam air... Baca wawancara dengan ketua parasitologi negara itu

  Cephalexin tergolong dalam ubat generasi pertama. Ia mempunyai aktiviti yang tinggi terhadap streptokokus dan staphylococci. Semasa melantiknya, anda perlu mempertimbangkan bahawa mungkin berlaku alergi silang dengan intoleransi penisilin.

Cefuroxime asetil adalah milik generasi kedua. Antibiotik mempunyai nama dagang yang berbeza: Zinnat, Zinacef, Aksetin. Ia sangat aktif melawan enterobakteria, moraxella dan hemofilus..

Ia diresepkan beberapa kali sehari, dengan penyakit seperti radang paru-paru, furunculosis, pielonefritis. Selalunya, dengan latar belakang rawatan dengan antibiotik ini, kesan sampingan seperti mual, muntah, najis longgar, perubahan pada gambar darah periferi berkembang.

 • Cefixime tergolong dalam ubat generasi III, mempunyai spektrum tindakan yang luas, menembusi dengan baik ke semua tisu badan, menyebabkan kematian Pseudomonas aeruginosa dan enterobacteria.
 • Ceftibuten, yang dicirikan oleh pelbagai aktiviti terapi, mempunyai sedikit kontraindikasi (hipersensitiviti dan usia sehingga enam bulan) dan kesan sampingan dari ubat generasi III dalam bentuk tablet.
 • Cephalosporins dalam tablet mempunyai beberapa kelebihan:

  1. Mereka tidak dimusnahkan oleh enzim beta-laktamase..
  2. Ia ringkas dan senang digunakan. Pesakit boleh mengambil pil tanpa bantuan.
  3. Anda boleh merawatnya di rumah..
  4. Semasa mengambil pil, komplikasi seperti phlebitis dan tindak balas keradangan tempatan yang lain khas dari suntikan tidak berlaku.

  Doktor menetapkan ubat antibakteria kumpulan ini dalam bentuk tablet kepada orang dewasa dalam dos yang sesuai, yang dipilih berdasarkan keparahan penyakit, mengambil ubat lain, dan patologi somatik. Tempoh rawatan adalah 7-10 hari.

  Dalam pediatrik, mereka diresepkan bergantung kepada keparahan jangkitan, usia dan berat badan anak.

  Untuk penyerapan yang lebih lengkap, disarankan untuk mengambil ubat ini selepas makan. Pada masa yang sama, disyorkan untuk mengambil antimikotik dan probiotik untuk mencegah perkembangan superinfeksi..

  Tidak boleh mengambil ubat antibakteria tanpa berunding dengan doktor - hanya pakar, yang menilai keadaan pesakit, yang boleh memberi terapi yang mencukupi.

  KELUARGA ANDA TIDAK DAPAT DILEPASKAN DARI PENYAKIT PERMANEN?

  Adakah anda dan keluarga anda sering sakit dan dirawat dengan antibiotik sahaja? Mencuba banyak ubat, menghabiskan banyak wang, usaha dan masa, tetapi hasilnya sifar? Kemungkinan besar anda merawat kesannya, bukan penyebabnya.

  Kekebalan yang lemah dan rendah menjadikan badan kita tidak dilindungi. Ia tidak dapat menahan bukan sahaja jangkitan, tetapi juga proses patologi yang menyebabkan TUMOR DAN KANSER!

  Perlu segera mengambil tindakan! Itulah sebabnya kami memutuskan untuk menerbitkan wawancara eksklusif dengan Alexander Myasnikov, di mana dia berkongsi kaedah sen untuk memperkuat kekebalan.

  Penerbitan Mengenai Asma