Menurut tindakan antimikroba, mereka tergolong dalam antibiotik spektrum luas, tahan terhadap penisilinase (jika anda terlupa, maka saya mengingatkan anda bahawa ini adalah enzim dalam sel bakteria yang merosakkan penisilin).

Cephalosporins adalah sebatian separa sintetik. Semua derivatif yang disintesis dibahagikan secara bersyarat kepada 4 generasi. Dengan setiap generasi, kestabilan, aktiviti dan spektrum tindakan mereka meningkat. Ia digunakan terutamanya untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh bakteria gram negatif (contohnya, jangkitan ginjal, sistitis), atau bakteria gram positif jika penisilin tidak berkesan. Sebilangan besar cephalosporins kurang diserap dari saluran pencernaan, ada yang diambil secara oral (cephalexin).

Daripada kesan sampingan pada cephalosporins, alahan kemungkinan besar berlaku, terutamanya jika terdapat alergi terhadap penisilin. Gangguan hati dan ginjal juga terjadi, dengan suntikan, sakit, pembakaran, reaksi keradangan mungkin berlaku. Sekiranya ubat oral digunakan, pencernaan (sakit perut, cirit-birit, muntah) mungkin terganggu. Kesan cephalosporins pada janin masih belum difahami dengan baik, oleh itu, wanita hamil hanya diresepkan untuk alasan kesihatan.

Cephalosporins generasi pertama:

Ia tidak diserap ketika diambil secara oral, diberikan secara intramuskular atau intravena. Dengan pemberian intramuskular, kepekatan terapeutik dalam darah dipertahankan untuk waktu yang lama (diberikan setiap 8-12 jam, bergantung kepada keparahan penyakit). Untuk pemberian intramuskular, kandungan botol dilarutkan dalam 2-3 ml NaCl isotonik (larutan garam) atau air untuk suntikan, disuntik jauh ke dalam otot.

 • Serbuk reflin untuk larutan suntikan 1g ("Ranbaxi", India)
 • Serbuk garam natrium cefazolin untuk larutan untuk suntikan 1g
 • Serbuk garam natrium cefazolin untuk penyelesaian untuk suntikan 500mg
 • Serbuk Totacef untuk larutan suntikan 1g (Bristol-Myers Squibb)
 • Serbuk Cefamezin untuk larutan suntikan 1g ("KRKA", Slovenia)
 • Serbuk Kefzol untuk larutan untuk suntikan 1g ("Eli Lilly", Amerika Syarikat).

Stabil di persekitaran berasid perut, cepat diserap, terutama sebelum makan.

Ambil 4 kali sehari (setiap 6 jam). Sekiranya terdapat penyakit hati, ginjal, perlu mengurangkan dosnya.

 • Topi Cephalexin. 250mg No. 20
 • Tudung lexin. 500mg No. 20 ("Hikma", Jordan)
 • Serbuk Lexin-125 untuk penggantungan oral 125mg / 5ml 60ml ("Hikma", Jordan)
 • Serbuk Lexin-250 untuk penggantungan oral 250mg / 5ml 60ml ("Hikma", Jordan)
 • Butiran Ospexin untuk penggantungan oral 125mg / 5ml 60ml ("Biochemie", Austria)
 • Butiran Ospexin untuk penggantungan oral 250mg / 5ml 60ml ("Biochemie", Austria)
 • Topi Ospexin. 250mg No. 10 ("Biochemie", Austria)
 • Topi Ospexin. 500mg No. 10 ("Biochemie", Austria)
 • Serbuk Sporidex untuk penggantungan oral 125mg / 5ml 60ml ("Ranbaxi", India)
 • Topi Sporidex. 250mg No. 30 ("Ranbaxi", India)
 • Topi Sporidex. 500mg No. 10 ("Ranbaxi", India).

Cefadroxil

 • Topi Duracef. 500mg No. 12 ("UPSA", Perancis)
 • Serbuk Duracef untuk penggantungan oral 250mg / 5ml 60ml ("UPSA", Perancis).

Cephalosporins 2 generasi:

Masukkan 3-4 kali sehari secara intravena atau intramuskular

 • Serbuk Zinacef untuk penyelesaian suntikan 1.5g ("GlaxoWellcome", UK)
 • Serbuk Zinacef untuk penyelesaian untuk suntikan 250mg ("GlaxoWellcome", UK)
 • Serbuk Zinacef untuk penyelesaian untuk suntikan 750mg ("GlaxoWellcome", UK).

Ambil 2 kali sehari.

 • Butiran Zinnat untuk penggantungan oral 125mg / 5ml 100ml (GlaxoWellcome, UK)
 • Tab Zinnat. 125 mg No. 10 ("GlaxoWellcome", Great Britain)
 • Tab Zinnat. 250 mg No. 10 ("GlaxoWellcome", Great Britain).

Ia diberikan secara intramuskular atau intravena setiap 8 jam. Perhatian khusus digunakan sekiranya terdapat pelanggaran hati dan ginjal..

 • Serbuk Mefoxin untuk penyelesaian untuk suntikan 1g ("MSD", Amerika Syarikat).

Pelbagai kesan antimikrobial. Ambil 3 kali sehari. Kursus rawatan biasanya 7-10 hari. Kesan sampingan mungkin termasuk gangguan pencernaan (mual, muntah, cirit-birit), pening, sakit kepala, penyakit kuning.

 • Penutup Vercef. 250mg No. 3 ("Ranbaxi", India).

Cephalosporins 3 generasi:

Spektrum tindakan dan aktiviti antimikroba yang jauh lebih luas

Ia digunakan secara intramuskular dan intravena. Dengan suntikan intramuskular, 1 g serbuk dilarutkan dalam 2 g air untuk suntikan. Masukkan 2 kali sehari (setiap 12 jam). Pelarut yang mengandungi lidokain ditambahkan ke dalam ubat untuk mengurangkan kesakitan semasa suntikan..

 • Serbuk Claforan untuk larutan suntikan 1g (Hoechst Marion Roussel)
 • Serbuk garam natrium Cefotaxime untuk larutan untuk suntikan 1g (Hoechst Marion Roussel).

Ia menembusi organ dan tisu dengan baik. Biasanya digunakan setiap 8-12 jam, bergantung kepada keparahan jangkitan. Larutkan dalam larutan NaCl isotonik (larutan garam) atau larutan glukosa 5%. Untuk pentadbiran intramuskular, ia boleh dilarutkan dalam larutan lidokain 0,5% atau 1%. Isipadu pelarut bergantung pada cara pemberian dan jumlah serbuk di dalam botol. Apabila air ditambahkan, ubat larut dengan pembentukan gelembung, tekanan di dalam botol meningkat, oleh itu disarankan untuk menambahkan pelarut di bahagian dan, setelah menggoncangkan botol, masukkan jarum jarum suntik ke dalam gabus sehingga gas keluar dari botol dan tekanannya normal. Penyelesaian siap mungkin mempunyai warna dari kuning muda hingga kuning tua.

 • Serbuk Fortum untuk penyelesaian untuk suntikan 1g ("GlaxoWellcome", UK)
 • Serbuk Fortum untuk penyelesaian untuk suntikan 500mg ("GlaxoWellcome", UK)
 • Serbuk Fortum untuk penyelesaian untuk suntikan 250mg ("GlaxoWellcome", UK).

Ia menembusi organ dan tisu dengan baik. Ia digunakan secara intramuskular dan intravena. Dengan suntikan intramuskular, 1 g serbuk dilarutkan dalam 2 g air untuk suntikan. Masukkan 1 kali sehari (setiap 24 jam). Dalam penyakit hati dan ginjal, perlu mengurangkan dosnya.

 • Serbuk garam natrium Ceftriaxone untuk penyelesaian untuk suntikan 1g ("Ranbaxi", India)
 • Serbuk garam natrium Ceftriaxone untuk penyelesaian untuk suntikan 500mg ("Ranbaxi", India)
 • Serbuk Oframax untuk penyelesaian untuk suntikan 1g ("Ranbaxi", India).

Cephalosporins 4 generasi:

Kestabilan tinggi. Spektrum aktiviti yang luas - aktif melawan bakteria yang paling dikenali.

Masukkan 2 kali sehari (setiap 12 jam) secara intramuskular atau intravena. Kursus rawatan biasanya 7-10 hari. Untuk pentadbiran intramuskular, ia boleh dilarutkan dalam larutan lidokain 0,5% atau 1%, larutan NaCl isotonik, larutan glukosa 5% dan 10%. Isipadu pelarut bergantung pada cara pemberian dan jumlah serbuk di dalam botol. Biasanya ubat itu boleh diterima dengan baik. Selalunya, gangguan sistem pencernaan dan reaksi alahan berlaku. Tidak disyorkan untuk digunakan jika terdapat intoleransi terhadap antibiotik cephalosporins, penisilin atau makrolida lain. Semasa penyimpanan, larutan atau serbuk mungkin gelap, ini tidak mempengaruhi aktivitinya.

 • Serbuk Maksipim untuk penyelesaian suntikan (Bristol-Myers Squibb).

Apa yang dilakukan oleh penghidap alergi ketika bulu poplar ada di mana-mana?

Cephalosporins - ciri dan klasifikasi antibiotik

Untuk penyakit yang disebabkan oleh mikroorganisma patogen, bakteria, ubat antibakteria khas digunakan. Salah satu kelas antibiotik adalah cephalosporins. Ini adalah kumpulan ubat yang besar yang bertujuan untuk memusnahkan struktur sel bakteria dan kematiannya. Biasakan diri anda dengan klasifikasi ubat-ubatan, ciri penggunaannya.

Antibiotik Cephalosporin

Cephalosporins adalah sebahagian daripada kumpulan antibiotik β-laktam, dalam struktur kimia di mana asid 7-aminocephalosporanic diasingkan. Berbanding dengan penisilin, ubat ini menunjukkan daya tahan yang lebih tinggi terhadap β-laktamase, enzim yang menghasilkan mikroorganisma. Antibiotik generasi pertama tidak mempunyai ketahanan sepenuhnya terhadap enzim, tidak menunjukkan daya tahan tinggi terhadap laktase plasmid, oleh itu, ia dimusnahkan oleh enzim bakteria gram-negatif.

Untuk kestabilan ubat antibakteria, memperluas spektrum tindakan bakteria berkaitan dengan enterokocci dan listeria, banyak derivatif sintetik telah dibuat. Persediaan gabungan berdasarkan cephalosporins juga dibezakan, di mana ia digabungkan dengan perencat enzim yang merosakkan, misalnya, sulperazone.

Farmakokinetik dan ciri cephalosporins

Cephalosporins parenteral dan oral diasingkan. Kedua-dua spesies mempunyai kesan bakterisida, yang ditunjukkan dalam kerosakan pada dinding sel bakteria, penghambatan sintesis lapisan peptidoglikan. Dadah membawa kepada kematian mikroorganisma dan pembebasan enzim autolitik. Hanya satu komponen aktif dalam siri ini yang diserap dalam saluran gastrousus - cephalexin. Antibiotik selebihnya tidak diserap, tetapi menyebabkan kerengsaan membran mukus yang teruk.

Cephalexin cepat diserap, mencapai kepekatan maksimum dalam darah dan paru-paru setelah setengah jam pada bayi baru lahir dan satu setengah jam pada pesakit dewasa. Dengan pentadbiran parenteral, tahap komponen aktif lebih tinggi, sehingga kepekatannya mencapai maksimum setelah setengah jam. Bahan aktif mengikat protein plasma sebanyak 10-90%, meresap ke dalam tisu, mempunyai ketersediaan bio yang berbeza.

Persediaan cephalosporin generasi pertama dan kedua lemah melalui penghalang darah-otak, oleh itu mereka tidak boleh diambil dengan meningitis kerana sinergi. Penghapusan komponen aktif berlaku melalui buah pinggang. Sekiranya fungsi organ ini terganggu, terdapat penundaan dalam penghapusan ubat hingga 10-72 jam. Dengan pemberian ubat berulang kali, pengumpulan dapat dilakukan, yang menyebabkan mabuk.

Pengelasan Cephalosporins

Menurut kaedah pentadbiran, antibiotik dibahagikan kepada enteral dan parenteral. Menurut struktur, spektrum tindakan dan tahap ketahanan terhadap beta-laktamase, cephalosporins dibahagikan kepada lima kumpulan:

 1. Generasi pertama: cephaloridin, cephalotin, cephalexin, cefazolin, cefadroxil.
 2. Kedua: cefuroxime, cefmetazole, cefoxitin, cefamandol, cefotiam.
 3. Ketiga: cefotaxime, cefoperazone, ceftriaxone, ceftisoxime, cefixime, ceftazidime.
 4. Keempat: cefpirome, cefepime.
 5. Kelima: ceftobiprol, ceftaroline, ceftolosan.

Cephalosporins generasi pertama

Antibiotik generasi pertama digunakan dalam pembedahan untuk mencegah komplikasi yang berlaku selepas dan semasa operasi atau campur tangan. Penggunaannya dibenarkan dalam proses keradangan pada kulit, tisu lembut. Ubat tidak menunjukkan keberkesanan pada lesi saluran kencing dan organ pernafasan atas. Mereka aktif dalam rawatan penyakit yang disebabkan oleh streptokokus, staphylococcus, gonococcus, mempunyai ketersediaan bio yang baik, tetapi tidak mewujudkan kepekatan plasma maksimum.

Dadah yang paling terkenal dari kumpulan tersebut adalah Cefamezin dan Kefzol. Mereka mengandungi cefazolin, yang cepat masuk ke kawasan yang terjejas. Tahap sefalosporin biasa dicapai dengan pentadbiran parenteral berulang setiap lapan jam. Petunjuk penggunaan ubat adalah kerosakan pada sendi, tulang, kulit. Hari ini, ubat tidak begitu popular kerana lebih banyak ubat moden telah dicipta untuk rawatan jangkitan intra-perut..

Generasi kedua

Cephalosporins generasi ke-2 berkesan terhadap radang paru-paru yang diperoleh masyarakat dalam kombinasi dengan makrolida; mereka adalah alternatif untuk penisilin yang diganti dengan inhibitor. Ubat-ubatan yang popular dalam kategori ini termasuk Cefuroxime dan Cefoxitin, yang disyorkan untuk rawatan otitis media, sinusitis akut, tetapi tidak untuk rawatan lesi sistem saraf dan meninges.

Ubat-ubatan ditunjukkan untuk profilaksis antibiotik pra operasi dan sokongan perubatan operasi pembedahan. Mereka merawat penyakit radang kulit yang tidak teruk dan tisu lembut, digunakan secara komprehensif sebagai rawatan untuk jangkitan saluran kencing. Ubat cefaclor lain berkesan dalam merawat keradangan tulang dan sendi. Ubat Kimacef dan Zinacef aktif melawan protein gram-negatif, Klebsiella, streptococci, staphylococci. Suspensi Zeklor boleh digunakan oleh anak-anak, ia mempunyai rasa yang menyenangkan.

Generasi ketiga

Cephalosporins 3 generasi ditunjukkan untuk rawatan meningitis bakteria, gonorea, penyakit berjangkit saluran pernafasan bawah, jangkitan usus, radang saluran empedu, shigellosis. Ubat-ubatan itu mengatasi penghalang darah-otak, digunakan untuk luka radang sistem saraf, keradangan kronik..

Ubat-ubatan kumpulan ini termasuk Zinnat, Cefoxitin, Ceftriaxone, Cefoperazone. Ia sesuai untuk pesakit dengan kekurangan buah pinggang. Cefoperazone adalah satu-satunya ubat pengganti perencat, ia mengandungi beta-lactamase sulbactam. Ia berkesan dalam proses anaerobik, penyakit pelvis dan rongga perut..

Antibiotik generasi ini digabungkan dengan metronidazole untuk rawatan jangkitan pelvis, sepsis, luka berjangkit tulang, kulit, lemak subkutan. Mereka boleh diresepkan untuk demam neutropenik. Untuk keberkesanan yang lebih besar, cephalosporin generasi ketiga diresepkan bersamaan dengan aminoglikosida generasi kedua. Tidak sesuai untuk terapi bayi baru lahir.

Generasi keempat

Cephalosporins dari 4 generasi dicirikan oleh tahap ketahanan yang tinggi, lebih berkesan terhadap cocci gram-positif, enterococci, enterobacteria, Pseudomonas aeruginosa. Kaedah popular dalam siri ini adalah Imipenem dan Azaktam. Petunjuk penggunaannya adalah pneumonia nosokomial, jangkitan pelvis dalam kombinasi dengan metronidazole, demam neutropenik, sepsis.

Imipenem digunakan untuk pentadbiran intravena dan intramuskular. Kelebihannya termasuk fakta bahawa ia tidak mempunyai kesan antikonvulsan, dan oleh itu dapat digunakan untuk merawat meningitis. Azactam mempunyai kesan bakteria, boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk hepatitis, penyakit kuning, phlebitis, neurotoksisitas. Ubat ini adalah alternatif yang sangat baik untuk aminoglikosida..

Generasi kelima

Cephalosporins generasi ke-5 merangkumi keseluruhan spektrum aktiviti keempat, dan juga mempengaruhi flora tahan penisilin. Ubat-ubatan terkenal kumpulan ini adalah Ceftobiprol dan Zeftera, yang menunjukkan aktiviti tinggi terhadap Staphylococcus aureus, digunakan dalam rawatan jangkitan kaki diabetes tanpa osteomielitis bersamaan.

Zinforo digunakan untuk merawat radang paru-paru yang diperoleh masyarakat dalam jangkitan kulit dan tisu lembut yang rumit. Ia boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk cirit-birit, mual, sakit kepala, gatal. Ceftobiprol boleh didapati dalam bentuk serbuk untuk penyediaan penyelesaian untuk infus. Menurut arahan, ia dilarutkan dalam garam fisiologi, larutan glukosa atau air. Ubat ini tidak diresepkan sehingga berumur 18 tahun, dengan sejarah kejang kejang, epilepsi, kegagalan buah pinggang.

Keserasian dengan ubat-ubatan dan alkohol

Cephalosporins tidak sesuai dengan alkohol kerana penghambatan aldehid dehidrogenase, reaksi seperti disulfiram dan kesan antabuse. Kesan ini berterusan selama beberapa hari selepas penarikan ubat; jika peraturan tidak menggabungkan dengan etanol tidak dipatuhi, hipotrombinemia mungkin berlaku. Kontraindikasi terhadap penggunaan ubat adalah alahan yang teruk terhadap komponen komposisi.

Ceftriaxone dilarang pada bayi baru lahir kerana risiko terkena hiperbilirubinemia. Dengan berhati-hati, ubat-ubatan diresepkan untuk gangguan fungsi hati dan ginjal, sejarah hipersensitiviti. Semasa menetapkan dos untuk kanak-kanak, kadar pengurangan digunakan. Ini disebabkan oleh berat badan kanak-kanak yang rendah dan kecernaan komponen aktif yang lebih besar.

Interaksi ubat ubat cephalosporin adalah terhad: ia tidak digabungkan dengan antikoagulan, trombolitik dan agen antiplatelet kerana peningkatan risiko pendarahan usus. Gabungan ubat dengan antasid tidak diingini kerana penurunan keberkesanan terapi antibiotik. Gabungan cephalosporins dengan gel diuretik dilarang kerana risiko nefrotoksisitas.

Kira-kira 10% pesakit menunjukkan hipersensitiviti terhadap cephalosporins. Ini membawa kepada kemunculan kesan sampingan: reaksi alergi, kerosakan fungsi ginjal, gangguan dyspeptik, kolitis pseudomembran. Dengan pemberian penyelesaian secara intravena, manifestasi hipertermia, myalgia, batuk paroxysmal adalah mungkin. Dadah generasi terbaru boleh menyebabkan pendarahan dengan menghalang pertumbuhan mikroflora, yang bertanggungjawab untuk pengeluaran vitamin K. Kesan sampingan lain:

 • dysbiosis usus;
 • kandidiasis rongga mulut, vagina;
 • eosinofilia;
 • leukopenia, neutropenia;
 • phlebitis;
 • penyimpangan rasa;
 • Edema Quincke, kejutan anaphylactic;
 • tindak balas bronkospastik;
 • penyakit serum;
 • eritema multiforme;
 • anemia hemolitik.

Kehalusan penerimaan bergantung pada usia

Ceftriaxone tidak diresepkan untuk pesakit dengan jangkitan saluran empedu, bayi baru lahir. Sebilangan besar ubat dari generasi pertama dan keempat sesuai untuk wanita semasa mengandung tanpa mengehadkan risikonya, ia tidak menyebabkan kesan terratogenik. Cephalosporins generasi kelima diresepkan untuk wanita hamil dengan nisbah faedah untuk ibu dan risiko untuk anak. Cephalosporins untuk kanak-kanak dari sebarang generasi dilarang semasa penyusuan kerana perkembangan dysbiosis di mulut dan usus anak.

Cefipim diresepkan dari usia dua bulan, Cefixim - dari enam bulan. Bagi pesakit tua, fungsi ginjal dan hati diperiksa secara awal, darah didermakan untuk analisis biokimia. Berdasarkan data yang diperoleh, dos cephalosporins disesuaikan. Ini perlu kerana kelewatan perkumuhan komponen aktif ubat-ubatan yang berkaitan dengan usia. Dengan patologi hati, dosnya juga menurun, ujian hati dipantau sepanjang rawatan..

Cephalexin

Cephalexin

Cephalexin
Sebatian kimia
Formula kasarC₁₆H₁₇N₃O₄S
Cas15686-71-2
PubChem27447
Bank Dadah00567
ATXJ01DB01
Laluan pentadbiran
secara lisan, intramuskular dan intravena
Nama lain
Keflex
Cephalexin di Wikimedia Commons

Cephalexin adalah antibiotik dari kumpulan cephalosporins generasi pertama untuk pentadbiran oral. Derivatif asid 7-aminocephalosporanic.

Kandungan

kesan farmakologi

Ia bertindak bakteria, mengganggu sintesis dinding sel mikroorganisma.

Farmakokinetik

Selepas pemberian oral, cephalexin diserap dari saluran pencernaan. Setelah mengambil ubat dalam dos 500 mg Cmax dalam serum dicapai setelah 1 jam dan kira-kira 18 mg / ml. Pada pesakit dengan fungsi ginjal yang normal, kepekatan terapi ubat dalam darah diperhatikan tidak lebih dari 6 jam.

Cephalexin diedarkan secara merata dalam tisu. Kepekatan tinggi diperhatikan di semua organ (terutamanya di hati dan buah pinggang); kepekatan terapeutik - pada hempedu, pundi hempedu, tulang dan sendi, saluran pernafasan, nanah, susu ibu dan cairan ketuban.

Cephalexin cepat dikeluarkan tidak berubah dalam air kencing, terutamanya oleh penapisan glomerular. 80-100% dos oral dikeluarkan dalam air kencing selama 6 jam pertama (sepenuhnya - selepas 8 jam).

Petunjuk untuk digunakan

Jangkitan saluran pernafasan atas dan bawah (faringitis, otitis media, sinusitis, tonsilitis, bronkitis, akut dan pemburukan radang paru-paru kronik, bronkopneumonia, empyema dan abses paru-paru); sistem genitouriner (pielonefritis, sistitis, uretritis, prostatitis, epidimitis, endometritis, gonorea, vulvovaginitis); kulit dan tisu lembut (furunculosis, abses, phlegmon, pyoderma, limfadenitis, limfangitis); tulang dan sendi (termasuk osteomielitis).

Kesan sampingan

 • Reaksi alergi: ruam, urtikaria, edema Quincke, eritema, jarang - eosinofilia, nekrolisis epidermis toksik, sindrom Stevens-Johnson, kejutan anafilaksis.
 • Dari sistem pencernaan: sakit di perut, mulut kering, anoreksia, mual, muntah, cirit-birit, hepatitis toksik, penyakit kuning kolestatik, peningkatan aktiviti transaminase hepatik dan fosfatase alkali, kandidiasis usus, rongga mulut, enterokolitis pseudomembran..
 • Dari sistem saraf: pening, kelemahan, sakit kepala, pergolakan, halusinasi, kekejangan.
 • Dari sistem genitouriner: nefritis interstitial, gatal pada alat kelamin dan dubur, vaginitis, keputihan, kandidiasis genital.
 • Dari organ hemopoietik: leukopenia, neutropenia, trombositopenia.
 • Dari sistem muskuloskeletal: arthralgia, artritis.
 • Petunjuk makmal: peningkatan dalam masa berdenyut.

Kontraindikasi

Hipersensitiviti (termasuk antibiotik beta-laktal lain), usia kanak-kanak hingga 3 tahun (untuk bentuk dos - kapsul).

Interaksi alkohol

Dilarang mencampurkan cephalexin dengan alkohol, kerana etanol ketika dicampurkan dalam darah dengan jenis antibiotik ini boleh menyebabkan kejang, aritmia, gegaran, sawan epilepsi, sakit kepala yang teruk, muntah dan tekanan saraf dan emosi umum selama beberapa hari. Kerosakan serius fungsi ginjal dan hati juga mungkin berlaku. Setelah menamatkan cephalexin (atau turunannya), tidak digalakkan mengambil alkohol selama 5-7 hari, jadi masa untuk membuang antibiotik dari badan biasanya adalah 4 hingga 6 hari.

Berlebihan

Muntah, mual, sakit epigastrik, cirit-birit, hematuria. Rawatan: karbon aktif (lebih berkesan daripada lavage), menjaga patensi saluran udara, memantau fungsi penting, gas darah, keseimbangan elektrolit

Interaksi dengan ubat lain

Dengan penggunaan serentak dengan furosemida, asid etakrilik, antibiotik nefrotoksik (mis. Aminoglikosida), risiko kerosakan buah pinggang meningkat. Salisilat dan indometasin melambatkan penghapusan cephalexin. Mengurangkan indeks prothrombin, meningkatkan kesan antikoagulan tidak langsung. Semua ini berlaku untuk orang. Untuk haiwan kesayangan, ini agak tidak betul.

arahan khas

Pesakit yang mempunyai sejarah reaksi alergi terhadap penisilin dan karbapenem mungkin mempunyai kepekaan yang meningkat terhadap antibiotik cephalosporin. Semasa rawatan dengan cephalexin, reaksi langsung langsung Coombs adalah mungkin, dan juga reaksi air kencing positif palsu terhadap glukosa. Etanol tidak digalakkan semasa rawatan. Pada pesakit dengan fungsi ginjal yang terganggu, pengumpulan mungkin dilakukan (pembetulan rejimen dos diperlukan). Dalam jangkitan staph, terdapat rintangan silang antara cephalosporites dan isoxazolylpenicillins..

Tablet Cephalexin

Cephalexin tergolong dalam kategori ubat yang paling kuat dengan kesan antibiotik separuh sintetik. Ia tergolong dalam generasi pertama siri cephalosporin..

Bakteria tuberkulosis, mikroba bakteria enterokoccal dan enterobacteria tahan terhadap tindakan ubat tersebut.

Dalam artikel ini, kita akan mempertimbangkan mengapa doktor menetapkan cephalexin, termasuk arahan penggunaan, analog dan harga ubat ini di farmasi. ULASAN SEBENAR orang yang telah menggunakan Cephalexin boleh dibaca di komen.

Komposisi dan bentuk pelepasan

Tablet bersalut 0.25g Kapsul 250 mg dan 500 mg. Butiran untuk penyediaan suspensi 250 mg / 5 ml dalam botol.

 • Dalam 1 kapsul, 250 mg atau 500 mg cephalexin. Magnesium stearate, selulosa mikrokristal - sebagai bahan tambahan.
 • Dalam suspensi 5 ml cephalexin 250 mg. Natrium sakarinat, asid sitrik, besi oksida, guar gum, natrium benzoat, simetonon, sukrosa, rasa - sebagai eksipien.

Kumpulan klinikal dan farmakologi: generasi cephalosporin I.

Apa yang membantu cephalexin?

Petunjuk untuk pelantikan ubat adalah jangkitan:

 1. Sendi dan tulang (termasuk osteomielitis).
 2. Sistem genitouriner (vulvovaginitis, pielonefritis, endometritis, sistitis, gonorea, uretritis, epididimitis, prostatitis).
 3. Tisu dan kulit lembut (pyoderma, furunculosis, limfadenitis, abses, limfangitis, phlegmon).
 4. Saluran pernafasan atas dan bawah (tonsilitis, bronkitis, faringitis, bronkopneumonia, otitis media, pemburukan radang paru-paru kronik, sinusitis, abses dan empyema).

kesan farmakologi

Antibiotik semalintetik cephalosporin (1 generasi). Cephalexin bertindak bakteria, spektrum tindakannya luas, sensitif terhadapnya: staphylococci, streptococci, pneumococci, Escherichia coli, Salmonella, Shigella, Haemophilus influenzae, Proteus, Treponema, Klebsiella. Mycobacterium tuberculosis, enterococcus, enterobacter tahan terhadapnya.

Ubat ini cepat diserap dari saluran pencernaan, kepekatan maksimum dalam plasma dicapai setelah 1-1,5 jam. Cephalexin menembusi ke semua tisu dan organ, termasuk membran perikardium dan pleura. Separuh hayat penghapusan adalah sekitar 50-60 minit, ubat ini dikeluarkan melalui buah pinggang.

Arahan penggunaan

Dosis cephalexin yang optimum mengikut arahan ditentukan dengan mengambil kira penyetempatan dan kepekaan patogen, serta keparahan penyakit.

 • Dos rata-rata untuk orang dewasa dan kanak-kanak berusia lebih dari 10 tahun ketika mengambil Cephalexin dari mulut adalah 250-500 mg setiap 6 jam. Dos harian ubat harus sekurang-kurangnya 1-2 g, jika perlu, dapat ditingkatkan menjadi 4 g. Kursus rawatan adalah 7- 14 hari. Untuk jangkitan yang disebabkan oleh streptokokus kumpulan A beta-hemolitik, tempoh minimum rawatan adalah 10 hari.
 • Bagi kanak-kanak di bawah umur 10 tahun, ubat tersebut disyorkan untuk diresepkan dalam bentuk penangguhan untuk pemberian oral.

Sekiranya cephalexin diambil oleh pesakit dalam bentuk penggantungan, maka ubat itu harus diminum setengah jam atau satu jam sebelum makan. Juga, ia mesti diambil dengan air. Bergantung pada usia, dos ubat berikut ditetapkan:

 • untuk kanak-kanak sehingga 12 bulan: 2.5 ml suspensi Cephalexin 250 mg / 5 ml 3-4 kali sehari.
 • untuk kanak-kanak dari 1 tahun hingga 3 tahun: 5 ml suspensi Cephalexin 250 mg / 5 ml tiga kali sehari,
 • untuk kanak-kanak dari 3 tahun hingga 6 tahun: 7.5 ml suspensi Cephalexin 250 mg / 5 ml tiga kali sehari,
 • untuk kanak-kanak dari 6 tahun hingga 10 tahun: 10 ml suspensi Cephalexin 250 mg / 5 ml tiga kali sehari,
 • untuk kanak-kanak dari 10 tahun hingga 14 tahun: 10 ml suspensi Cephalexin 250 mg / 5 ml tiga kali sehari.

Penyediaan penggantungan: tambahkan air ke dalam botol di dalam botol sehingga berisiko dan goncangkan dengan baik. Suspensi yang disiapkan stabil pada suhu bilik selama 14 hari. Sebelum setiap penggunaan, penggantungan mesti digoncang. 5 ml suspensi selesai mengandungi 250 mg cephalexin.

Kontraindikasi

Anda tidak boleh menggunakan ubat dalam kes seperti ini:

 • hipersensitiviti pesakit terhadap cephalexin atau komponennya;
 • sebarang trimester kehamilan dan tempoh penyusuan;
 • intoleransi individu terhadap cephalexin atau komponennya.

Kesan sampingan

Kesan sampingan dalam rawatan cephalexin termasuk:

 1. Candidiasis, dysbiosis (dengan penggunaan yang berpanjangan);
 2. Dari sisi sistem saraf (CNS): sakit kepala, pening, kelemahan, keletihan;
 3. Alergi (jarang berlaku): dari manifestasi kulit (urtikaria dan gatal-gatal) hingga kejutan anaphylactic;
 4. Dari sistem hematopoietik: eosinofilia (peningkatan jumlah eosinofil dalam darah), neutropenia (penurunan bilangan neutrofil dalam darah);
 5. Dari saluran pencernaan dan hati: cirit-birit (najis longgar), peningkatan sementara (sementara) dalam transaminase hati (enzim).

Kehamilan dan penyusuan

Penggunaan ubat ini semasa kehamilan dan menyusui hanya dapat dilakukan jika manfaat yang dimaksudkan untuk ibu melebihi potensi risiko pada janin.

Sekiranya perlu, pelantikan ubat semasa menyusui harus menghentikan penyusuan.

Analog

Analog yang mempunyai kesan yang serupa: Zolin, Cefazolin. Persediaan dengan satu bahan aktif: Keflex, Lexin, Ospexin.

Harga purata CEFALEXIN di farmasi (Moscow) 100 rubel.

Cephalosporins dalam tablet: senarai ubat dari pelbagai generasi

Cephalosporins dalam tablet adalah antibiotik bakteria yang mempunyai spektrum tindakan yang luas dan merangkumi sebahagian besar patogen masalah. Sebagai peraturan, ubat ini dapat diterima dengan baik oleh badan, dan manifestasi alahan sangat jarang berlaku. Ubat-ubatan tertentu diluluskan untuk digunakan oleh kanak-kanak, orang tua dan wanita hamil..

ciri umum

Cephalosporins sangat popular kerana terdapat beberapa kelebihan, yang merangkumi:

 • proses penyembuhan boleh dilakukan di rumah;
 • kesan bakteria yang ketara.
 • peningkatan daya tahan terhadap beta-laktamase;
 • kemudahan penggunaan tablet.

Sejarah penemuan, mekanisme pengeluaran

Cephalosporins pertama kali dibiakkan pada tahun 1948 terima kasih kepada saintis Itali Giuseppe Brotz. Dia menyatakan bahawa mereka menyumbang kepada aktiviti melawan kepialu. Antibiotik cephalosporin pertama diperoleh pada tahun 1964 oleh Eli Lilly.

Petunjuk

Antibiotik ubat dalam bentuk pelepasan tablet boleh diresepkan untuk orang yang mempunyai penyakit berikut:

 • uretritis;
 • bronkitis kronik;
 • otitis media;
 • tonsilitis streptokokus;
 • bronkitis akut;
 • shigellosis;
 • sistitis;
 • furunculosis;
 • pielonefritis;
 • luka virus saluran pernafasan atas.

Alat ini juga boleh digunakan untuk tujuan pencegahan perkembangan komplikasi berjangkit selepas dan semasa operasi.

Kesan sampingan

Selepas menggunakan cephalosporins, kesan sampingan boleh berlaku, yang paling biasa adalah:

 • bermulanya loya;
 • sakit kepala;
 • perkembangan cirit-birit;
 • tindak balas alahan;
 • fungsi buah pinggang terjejas;
 • serangan muntah;
 • gangguan hati;
 • perut tidak selesa;
 • sakit di bahagian perut;
 • dysbiosis;
 • pening;
 • gangguan pendarahan;
 • leukopenia;
 • kemunculan ruam pada kulit;
 • eosinofilia.

Kontraindikasi

Alergi adalah kontraindikasi langsung kepada semua ubat dengan spektrum tindakan apa pun. Dengan berhati-hati, ubat tersebut boleh diresepkan kepada orang yang mengalami gangguan fungsi ginjal dan hati..

Pengelasan ubat

Secara keseluruhan, ubat telah mengembangkan 5 generasi antibiotik.

Mengikut generasi

Ubat cephalosporin terdapat dalam dua bentuk pelepasan, untuk penggunaan suntikan dan untuk pemberian oral. Tablet dikaitkan dengan generasi pertama, kedua dan ketiga, dan generasi empat dan lima hanya merujuk kepada persediaan ibu bapa. Sebagai peraturan, antibiotik boleh diresepkan untuk rawatan jangkitan tidak kompleks dan digunakan di rumah..

Yang pertama

Cephalosporins generasi pertama - senarai ubat:

Cephalosporins ini boleh diresepkan untuk memerangi penyakit yang mempengaruhi kulit, sendi dan tulang..

Kedua

Cephalosporins 2 generasi - senarai ubat:

Ubat semacam itu boleh diresepkan untuk penyakit berikut:

 • pemburukan otitis media dan sinusitis;
 • terapi pasca operasi;
 • perkembangan radang paru-paru kecil;
 • bronkitis dalam fasa akut dalam bentuk kronik;
 • jangkitan pada sendi, tulang dan kulit.

Ketiga

Ubat termasuk:

 1. Ceftriaxone.
 2. Ceftazidime.
 3. Cefixime.
 4. Cefotaxime.
 5. Cefpiridoxime.

Cephalosporins 3 dan 4 generasi dalam tablet diresepkan untuk penyakit berikut:

 • otitis media;
 • sistitis, pyelonephritis, uretritis dan gonorea yang tidak rumit;
 • tonsilitis, yang disebabkan oleh streptokokus;
 • bentuk keradangan akut pada bronkus;
 • shigellosis;
 • bronkitis kronik yang berlaku di peringkat akut;
 • faringitis streptokokus.

Yang keempat

Cephalosporins generasi keempat merangkumi:

Ubat generasi keempat diresepkan untuk penyakit berikut:

 • pneumonia;
 • abses paru;
 • empyema pleura;
 • sepsis;
 • kerosakan sendi.

Generasi antibiotik ini tidak terdapat dalam tablet kerana struktur molekulnya..

Kelima

Generasi kelima cephalosporins merangkumi:

Bermakna boleh diresepkan untuk penyakit berikut:

 • jangkitan yang memasuki badan melalui hubungan seks tanpa perlindungan;
 • patologi kronik saluran pencernaan;
 • patologi sendi dan tulang dengan proses keradangan yang ketara;
 • lesi gangren;
 • gangguan kulit dengan perkembangan ulser trofik, pengumpulan nanah dan bisul;
 • patologi akut saluran pencernaan;
 • penyakit saluran pernafasan atas, paru-paru dan bronkus.

Cephalosporins generasi ke-5 dalam tablet tidak tersedia.

Ciri aplikasi

Setiap ubat generasinya mempunyai arahan khas untuk digunakan..

Generasi pertama

Bagi orang yang mempunyai reaksi alergi, terutamanya ubat-ubatan, antibiotik harus diambil dengan berhati-hati.

Rawatan antibiotik terhadap penyakit yang teruk pada orang tua atau dengan badan yang lemah boleh menyebabkan berlakunya cirit-birit yang berkaitan dengan antibiotik, kolitis pseudomembran. Penggunaan ejen generasi pertama harus dikecualikan jika cirit-birit dengan campuran darah dikesan dan terapi yang sesuai harus dilakukan..

Cephalosporin generasi pertama diresepkan dengan berhati-hati bagi orang yang menderita penyakit saluran pencernaan, pesakit dengan fungsi ginjal yang terganggu, dengan gangguan aktiviti sistem saraf pusat dan dengan epilepsi.

Kedua

Cephalosporin generasi kedua diresepkan dengan berhati-hati kepada pesakit yang mempunyai masalah dengan fungsi hati, dalam kes ini, dosnya ditetapkan secara berasingan untuk masing-masing. Penggunaan ubat semacam itu tidak digalakkan untuk gangguan usus yang teruk, yang disertai dengan cirit-birit dan muntah.

Antibiotik Cephalosporin 3 generasi

Dengan penggunaan antibiotik generasi ketiga yang berpanjangan untuk pentadbiran dalaman, perlu memantau secara berkala corak darah periferi, serta petunjuk keadaan buah pinggang dan hati.

Sekiranya terapi cephalosporins generasi ketiga dengan ultrasound pundi hempedu, kegelapan akan diperhatikan, yang hilang setelah rawatan dihentikan. Fenomena serupa sering disertai dengan kehadiran kesakitan di hipokondrium yang betul. Perlu berhati-hati semasa menggunakan produk tersebut semasa menyusui..

Keempat

Cephalosporins generasi keempat diresepkan dalam rawatan bayi baru lahir dalam bentuk pelarut tanpa bahan pengawet. Ubat ini tidak digalakkan untuk rawatan meningitis.

Dadah generasi kelima

Penggunaan cephalosporin generasi kelima yang berpanjangan dapat menyumbang kepada penyediaan keadaan yang baik untuk penyebaran mikroba yang tidak sensitif, kerana alasan ini, pesakit harus dinilai dari semasa ke semasa.

Dalam beberapa kes, selepas penggunaan antibiotik generasi kelima, sawan mungkin berlaku. Selalunya ia diperhatikan apabila ada penyakit pada sistem saraf pusat yang dikesan.

Permohonan untuk kanak-kanak

Sebilangan besar kanak-kanak usia sekolah menderita pelbagai penyakit berjangkit yang mempengaruhi hidung, tekak, telinga dan organ pernafasan. Sebilangan besar kanak-kanak ini didiagnosis dengan tonsilofaringitis. Cephalosporins dapat membantu merawat penyakit ini. Lebih-lebih lagi, jika penyakit ini disebabkan oleh streptokokus, perjalanan rawatan harus berlangsung sekurang-kurangnya 10 hari.

Satu keadaan yang biasa berlaku pada kanak-kanak adalah keradangan akut pada telinga tengah. Pada masa yang sama, 40% penyakit disebabkan oleh pneumococcus, dan dari 25% hingga 30% - hemophilus influenza, dari 10% hingga 12% moraxella. Ubat yang paling biasa dalam semua kes adalah cefuroximaxetil.

Hasil yang baik dalam rawatan pelbagai jangkitan bakteria menunjukkan cephalosporin 3 generasi cefpodoximproxetil. Ia mempunyai tahap asimilasi yang tinggi oleh badan. Sekiranya antibiotik kumpulan cephalosporins digunakan dalam rawatan penyakit kanak-kanak, maka perlu memperhatikan vitaminisasi tubuh menggunakan suplemen makanan yang akan mengandungi vitamin kumpulan C dan B.

Interaksi dadah

Interaksi ubat cephalosporins:

 1. Cephalosporins tidak sesuai dengan minuman beralkohol. Sekiranya tidak mematuhi peraturan dan kombinasi antibiotik dengan alkohol, hipotrombinemia mungkin berlaku.
 2. Ubat ceftriaxone tidak disetujui untuk digunakan pada bayi baru lahir kerana risiko terkena hiperbilirubinemia. Ubat ini diresepkan dengan berhati-hati sekiranya gangguan fungsi buah pinggang dan hati, serta riwayat hipersensitiviti. Dos ubat sebelum penggunaannya harus dikurangkan kerana berat badan kanak-kanak yang rendah dan kecernaan komponen aktif yang tinggi.
 3. Cephalosporins tidak dapat digunakan dalam kombinasi dengan antikoagulan, agen antiplatelet dan trombolitik kerana risiko pendarahan yang ketara.
 4. Gabungan ubat dengan antasid dianggap tidak diingini kerana keberkesanan terapi antibakteria yang berkurang.
 5. Gabungan cephalosporins dilarang dengan diuretik gelung kerana risiko nefrotoksisiti yang ketara.

Video

Anda akan mengetahui lebih banyak maklumat berguna mengenai cephalosporins dari video seterusnya..

Cephalexin

Struktur

Dalam 1 kapsul, 250 mg atau 500 mg cephalexin. Magnesium stearate, selulosa mikrokristal - sebagai bahan tambahan.

Dalam suspensi 5 ml cephalexin 250 mg. Natrium sakarinat, asid sitrik, besi oksida, guar gum, natrium benzoat, simetonon, sukrosa, rasa - sebagai eksipien.

Borang pelepasan

Tablet bersalut 0.25g Kapsul 250 mg dan 500 mg. Butiran untuk penyediaan suspensi 250 mg / 5 ml dalam botol.

kesan farmakologi

Farmakodinamik dan farmakokinetik

Farmakodinamik

Antibiotik Cephalexin tergolong dalam cephalosporins generasi pertama. Ia mengganggu sintesis membran sel mikroorganisma, yang menyebabkan kematian mereka. Ia aktif melawan streptokokus, Escherichia, protea, Klebsiel. Kegiatan menentang Neisseria gonorrhoeae, Shigella spp., Neisseria meningitidis, Salmonella spp. Lebih rendah, oleh itu ia tidak digunakan di klinik penyakit yang disebabkan oleh mikroorganisma ini.

Tidak berkesan terhadap Enterococcus faecalis Proteus vulgaris, Morganella morganii, Clostridium spp., Pseudomonas aeruginosa. Staphylococci yang tahan methicillin juga sensitif terhadapnya..

Dihancurkan oleh beta-laktamase yang dirembeskan oleh mikroorganisma gram-negatif.

Farmakokinetik

Apabila diambil secara oral, ia diserap dengan baik dan ketersediaan bio adalah 90-95%. Kepekatan maksimum dalam darah ditentukan setelah 1 jam, dan kepekatan yang diperlukan tetap selama 4-6 jam. Ini mengikat protein darah sebanyak 10-15%. Didistribusikan secara merata dalam banyak tisu dan cecair badan: kurang menembusi BBB, melewati plasenta. Tidak dimetabolisme. T1 / 2 adalah 0.8–1.2 jam.Kira-kira 89% diekskresikan dan bahagian yang tidak signifikan dengan hempedu. Sekiranya fungsi buah pinggang terjejas, masa perkumuhan memanjang dan kepekatannya meningkat.

Petunjuk untuk digunakan

 • jangkitan saluran pernafasan (pneumonia, abses paru-paru, bronkopneumonia, empyema);
 • penyakit organ ENT (sinusitis, faringitis, otitis media, tonsilitis);
 • jangkitan pada sistem genitouriner (sistitis, pielonefritis, uretritis, endometritis, prostatitis, gonorea, vulvovaginitis);
 • penyakit purulen pada kulit dan tisu (phlegmon, furunculosis, pyoderma, abses, limfadenitis);
 • osteomielitis;
 • endometritis;
 • gonorea.

Kontraindikasi

Antibiotik ini tidak boleh diambil dengan:

 • hipersensitiviti yang dikenal pasti;
 • kehamilan
 • penyusuan susu ibu;
 • kekurangan sukrosa;
 • intoleransi fruktosa.

Dengan berhati-hati ditetapkan untuk kolitis pseudomembran, kegagalan buah pinggang, di bawah usia 6 bulan (penggantungan).

Kesan sampingan

 • ruam, urtikaria;
 • Edema Quincke;
 • Sindrom Stevens-Johnson;
 • sakit perut;
 • penurunan selera makan;
 • mulut kering
 • loya;
 • cirit-birit;
 • kolestasis;
 • peningkatan aktiviti transaminase hati;
 • kandidiasis usus dan rongga mulut;
 • kolitis;
 • pening;
 • sakit kepala;
 • halusinasi;
 • pengujaan;
 • kekejangan
 • nefritis interstitial;
 • kandidiasis genital;
 • gatal kemaluan;
 • vaginitis;
 • arthralgia;
 • leukopenia, trombositopenia.

Arahan penggunaan Cephalexin (Kaedah dan dos)

Suspensi Cephalexin, arahan penggunaan

Kanak-kanak di bawah umur 10 tahun disyorkan untuk mengambil penggantungan di dalamnya. 1 ml suspensi selesai mengandungi 50 mg cephalexin, dan 5 ml 250 mg.

Anggaran dos untuk kanak-kanak:

 • sehingga 1 tahun - 2.5 ml penggantungan 3-4 kali sehari;
 • dari 1 tahun hingga 3 tahun - 5 ml 3 kali;
 • dari 3 hingga 6 tahun - 7.5 ml 3 kali;
 • dari 6 hingga 10 tahun - 10 ml 3 kali;
 • dari 10 tahun hingga 14 tahun - 10 ml 3 kali.

Dalam setiap kes, dos dan kekerapan pemberiannya ditentukan oleh doktor, bergantung pada penyakit dan keparahannya. Dalam beberapa kes (bukan jangkitan kulit yang teruk, saluran kencing, faringitis), dos dibahagikan kepada 2 dos, dan dalam kes penyakit yang teruk, ia ditetapkan hingga 6 kali sehari. Ubat ini disyorkan untuk 2-3 hari lagi selepas peningkatan klinikal..

Untuk menyiapkan penggantungan, air ditambahkan ke botol ke tanda pada botol dan digoncang. Suspensi boleh disimpan pada suhu bilik selama 2 minggu. Goncangkan dengan baik sebelum digunakan..

Tablet dan kapsul diambil secara lisan 30 minit sebelum makan. Purata dos dewasa ialah 250-500 mg setiap 6 jam, 4 kali sehari. Oleh itu, dos harian adalah 1-2 g (tidak kurang), jika perlu, ia meningkat hingga 4 g, yang sesuai dengan diabetes maksimum untuk orang dewasa, dan juga kanak-kanak berusia lebih dari 6 tahun. Kursus rawatan adalah dari 7 hingga 14 hari.

Sekiranya fungsi ginjal terganggu, diabetes maksimum adalah 1.5 g. Ia dibahagikan kepada 2-4 dos. Semasa rawatan, mungkin terdapat reaksi urin positif palsu terhadap glukosa. Minum alkohol tidak digalakkan. Tidak ada bentuk suntikan (suntikan) dalam ubat ini - hanya bentuk oral. Wakil cephalosporins suntikan generasi pertama adalah Cefazolin, generasi kedua adalah Cefuroxime, pada generasi ketiga terdapat lebih banyak lagi - Cefotaxime, Ceftriaxone, Cefoperazone, Ceftazidime, Cefoperazone / sulbactam.

Berlebihan

Overdosis menampakkan dirinya: muntah, mual, sakit perut, cirit-birit, penampilan darah dalam air kencing.

Rawatan: karbon aktif, pemantauan fungsi badan dan keseimbangan elektrolit.

Interaksi

Cephalexin meningkatkan kesan antikoagulan tidak langsung. Risiko kerosakan buah pinggang meningkat apabila digunakan dengan furosemida, fenilbutazon, aminoglikosida, asid etakrilik, polimisin.

Apabila digunakan dengan Metformin, perlu dilakukan penyesuaian dos. Melambatkan perkumuhan bahan aktif salisilat dan indometasin.

Syarat penjualan

Dikeluarkan oleh preskripsi.

Keadaan simpanan

Suhu penyimpanan hingga 25 ° C.

Jangka hayat

Cephalexin untuk kanak-kanak

Dalam amalan kanak-kanak, kaedah pemberian ubat secara oral adalah jalan utama pemberian ubat, kerana paling tidak trauma. Untuk ini, terdapat bentuk khas kanak-kanak - sirap dan penggantungan. Cephalosporin menduduki posisi terdepan di antara antibiotik, kerana mereka mempunyai spektrum luas tindakan bakterisida, toleransi yang baik, tahan terhadap beta-laktamase, sesuai untuk dos, dan jarang memberi kesan sampingan..

Cephalosporins adalah alternatif untuk penisilin dalam rawatan jangkitan saluran pernafasan, organ ENT. Bahagian utama aplikasi mereka dalam amalan pediatrik bukanlah jangkitan yang teruk. Oleh itu, cephalexin untuk kanak-kanak digunakan untuk tonsilitis, sinusitis, otitis media, limfadenitis serviks, jangkitan streptokokus atau staphylococcal pada kulit. Telah diperhatikan bahawa penisilin, yang digunakan untuk mengobati tonsilitis, tidak seefektif cephalosporins, yang menyebabkan pembasmian streptokokus β-hemolitik kumpulan A dan pemulihan anak yang berkesan.

Cephalosporins disimpan dalam tisu amandel dalam kepekatan bakterisida, sementara kepekatan penisilin menurun dengan cepat. Sinusitis adalah komplikasi SARS yang biasa dan berlaku pada 10% kanak-kanak yang sakit. Dengan sinusitis bakteria, antibiotik (dalam kes ini lebih berkesan daripada cephalosporins) adalah komponen penting dalam terapi. Penangguhan untuk kanak-kanak mungkin ditetapkan sejak lahir, tetapi 6 bulan pertama dengan sangat berhati-hati. Dos yang disyorkan diberikan di atas, bagaimanapun, doktor, berdasarkan keadaannya, melakukan penyesuaian dos.

Analog Cephalexin

Analog yang mempunyai kesan yang serupa: Zolin, Cefazolin. Persediaan dengan satu bahan aktif: Keflex, Lexin, Ospexin.

Ulasan mengenai Cephalexin

Dari mana tablet cephalexin? Oleh kerana mempunyai aktiviti antistaphylococcal dan antistreptococcal, petunjuk penggunaan menentukan penggunaannya dalam pielonefritis, sistitis, radang paru-paru, otitis media, empyema pleura, sinusitis, jangkitan kulit.

Ini juga dibuktikan dengan ulasan pesakit:

 • "... Saya merawat angina dengan cephalexin, itu sukar sejak kecil sejak kecil pada suhu tinggi";
 • "... Saya memberi suami saya, dia sering mengalami otitis media. Daripada reaksi buruk, dia hanya mengantuk. Dispepsia tidak menyebabkan ";
 • "... Sinusitis saya dirawat dengan sempurna oleh mereka. Dari hari kedua saya berasa lega ”.

Dalam tinjauan ubat, penggunaannya sering dijumpai dalam kes jangkitan saluran kencing yang tidak bertindak balas terhadap rawatan standard, misalnya, dengan sistitis berulang. Ini diresepkan kepada pesakit di rumah sakit, setelah sistoskopi atau penggunaan kateter, jika pasien menderita diabetes.

Berdasarkan tinjauan, penggantungan cephalexin diberikan kepada kanak-kanak dengan otitis media, radang amandel dan radang paru-paru yang disyaki. Suspensi mempunyai bau buah yang menyenangkan dan tidak menimbulkan emosi negatif pada kanak-kanak. Ulasan untuk kanak-kanak sering positif. Ibu memperhatikan pemulihan yang cepat dan toleransi yang baik terhadap ubat tersebut. Berikut adalah beberapa ulasan penggantungan cephalexin:

 • "... Anak perempuan saya sakit tekak. Doktor menetapkan cephalexin + hilak. Perkara sedang diperbaiki ”;
 • "... Anak itu mengalami batuk dan otitis media. Ubat ini menghilangkan suhu secara harfiah dalam sehari, dan dalam lima hari kita sudah sihat ”;
 • "... Anak perempuan saya meminumnya tanpa skandal. Tekak dan telinganya sakit, dia mengalami demam yang sangat tinggi. Dalam sehari, keadaan bertambah baik ”;
 • "... Saya mempunyai anak yang asma dan Cephalexin adalah satu-satunya antibiotik kami untuk selesema dan sakit tekak. Ia banyak membantu. Suspensi mudah disediakan. Dia meminumnya dengan senang hati, bahkan tidak minum apa-apa ”.

Dalam beberapa kes, gangguan najis dicatat, yang berkaitan dengan tindakan antibiotik pada mikroflora usus, dan mual.

Harga Cephalexin, di mana untuk membeli

Anda boleh membeli ubat ini di mana-mana farmasi. Kosnya bergantung pada pengeluar dan bentuk pelepasan. Harga cephalexin dalam tablet belum diketahui, kerana bentuk dos ubat ini tidak terdapat di rangkaian farmasi. Kapsul 500 mg No. 16 boleh dibeli dengan harga 76-80 rubel.

Penggantungan untuk kanak-kanak adalah bentuk pelepasan yang lebih sesuai untuk kategori umur ini. Harga penggantungan cephalexin berkisar antara 64-75 rubel.

Penerbitan Mengenai Asma